سرپرست طرح احداث نيروگاه غرب کارون اعلام کرد:

 نخستين واحد گازي نيروگاه  در آستانه راه اندازي

مشعل -توسعه ميدان هاي مشترک غرب کارون در جنوب ايران، از اولويت هاي اصلي وزارت نفت است؛ ايران هم اکنون بيش از 350 هزار بشکه نفت از اين ميدان ها برداشت مي کند که قرار است طي سال هاي آينده، به يک ميليون و 200 هزار بشکه در روز افزايش يابد.  يکي از الزام ها براي رسيدن به اين ميزان توليد، داشتن شبکه برق مطمئن و پايدار است که به دليل بحث کمبود برق در جنوب ايران، شرکت ملي نفت ايران تصميم گرفت نيروگاه مستقل غرب کارون را با ظرفيت اسمي 500 مگاوات در منطقه غرب کارون احداث کند تا به صورت متمرکز، نياز به شبکه برق ميدان هاي نفتي در غرب کارون را تامين سازد. به گفته سرپرست طرح توسعه نيروگاه غرب کارون، به زودي نخستين واحد گازي اين نيروگاه وارد مدار مي شود. هفته نامه «مشعل» گفت وگويي با مهدي نجاريان، سرپرست طرح احداث نيروگاه غرب کارون و تاسيسات جانبي انجام داده که در ادامه مي خوانيد.

در ابتدا روند شکل گيري و اجراي طرح احداث نيروگاه غرب کارون را توضيح دهيد؟

نيروگاه غرب کارون، نخستين نيروگاه خصوصي در عرصه فروش برق به صنايع نفت و گاز است که حدود 10 سال پيش و با هدف تأمين برق چهار ميدان نفتي غرب کارون به صورت يکپارچه و از يک منبع مشترک و مطمئن  اين پروژه در 50 کيلومتري جنوب غربي اهواز و در جنوب ميدان نفتي جفير و در مجاورت طرح ان جي ال 3200 اجرا شد.

  قرارداد ساخت نيروگاه 500 مگاواتي در غرب کارون ابتدا به صورت انجام مناقصه و در قالب قرارداد EPC (مهندسي، تدارکات، ساخت و مديريت) مطرح شد که مورد تاييد شرکت ملي نفت ايران قرار نگرفت. پس از آن قرارداد EPCF (مهندسي، تأمين، ساخت و تأمين منابع مالي) براي آن مطرح شد؛ اما در نهايت اين قرارداد با سرمايه گذاري شرکت مپنا و قرارداد BOO (احداث، بهره برداري و مالکيت) در پايان دولت دهم به امضا رسيد.

اجرايي شدن اين قرارداد، منوط به تحقق اجراي پيش شرط هايي از جانب دو طرف بوده که از جمله مهم ترين موضوع آن تأمين منابع مالي از سوي شرکت مپنا از صندوق توسعه ملي بوده است. از ديگر پيش شرط هاي تحقق اين قرارداد، بحث تحصيل و مالکيت زمين بود، ضمن اينکه اخذ مجوزهاي زيست محيطي نيز به نوعي باعث به تعويق افتادن اين پروژه عظيم شد.

با روي کار آمدن دولت يازدهم، وزير نفت نظرات خود را دوباره روي قرارداد اعمال کرد و بر اساس اين نقطه نظرات، الحاقيه اي به قرارداد اضافه شد که همين امر بازنگري قرارداد و سرانجام تخفيف قيمت برق از سوي شرکت مپنا را به دنبال داشت. 

 

 ضرورت احداث نيروگاه غرب کارون چه بود؟

ميدان هاي نفتي غرب کارون هم اکنون بيش از 350 هزار بشکه نفت در روز توليد مي کنند که با توسعه آنها در آينده، اين ميزان به يک ميليون و 200 هزار بشکه در روز افزايش خواهد يافت. طبيعي است که توليد اين ميزان نفت، نيازمند شبکه انتقال برق قوي است. براين اساس، احداث نيروگاه غرب کارون براي تأمين برق ميدان هاي نفتي غرب کارون شامل آزادگان، ياران، يادآوران، کارخانه گاز و گاز مايع 3200 (ان جي ال) و تلمبه خانه غرب کارون از سوي شرکت ملي نفت ايران در دستور کار قرار گرفت و تصميم گرفته شد زيرساخت هاي توليد برق به صورت يکپارچه با عنوان نيروگاه غرب کارون ديده شود.

از آنجا که شرکت ملي نفت ايران، تجربه ساخت نيروگاه را نداشت، بنابراين اين پروژه در قالب قرارداد ECA(BOO) به شرکت مپنا که تجربه ساخت نيروگاه در ايران را دارد، براي مدت 20 سال به ارزش سرمايه گذاري350 ميليون يورو واگذار شد.

 

 اين نيروگاه چند واحد دارد و قرار است چه مقدار برق توليد کند؟

نيروگاه غرب کارون، يک نيروگاه سيکل ترکيبي با توان 500 مگاوات است. شرکت مپنا (پيمانکار) سرمايه گذار بوده و با هزينه خود، اين نيروگاه را احداث مي کند. شرکت ملي نفت ايران هم خوراک گاز را که روزانه 110 هزار مترمکعب گاز شيرين است، به اين شرکت تحويل مي دهد و در ازاي آن برق تحويل مي گيرد. اين نيروگاه داراي دو واحد گازي و يک واحد بخار است. براساس برنامه ريزي، نخستين واحد گازي به زودي وارد مدار مي شود و پس از آن دومين واحد گازي و واحد بخار آن نيز در سال 98 وارد مدار خواهد شد.

در حال حاضر واحدهاي اول و دوم گازي اين نيروگاه، از پيشرفت 84 درصدي و واحد بخار هم از پيشرفت 15 درصدي برخوردار است.

 

 راندمان نيروگاه چند درصد است؟

براساس قراردادي که با مپنا داريم، راندمان نيروگاه 48 درصد تعريف شده است؛ اما با توجه به اصرار مهندس زنگنه، وزير نفت مبني بر

افزايش راندمان اين نيروگاه، شرکت مپنا تصميم گرفته تغييراتي را در سيستم هاي نيروگاهي خود بدهد و اميدوار است که اين راندمان را به 52 درصد افزايش دهد.

 

علت اينکه شرکت ملي نفت ايران تصميم گرفت تا يک نيروگاه مستقل در غرب کارون احداث کند، چيست؟

همان طور که مي دانيد، نيروگاه غرب کارون در منطقه اهواز قرار دارد و بار مورد نياز ميدان هاي نفتي غرب کارون بالاست. قبل از اينکه تصميم به احداث نيروگاه بگيريم، از شرکت برق منطقه اهواز پرسيديم که آيا توان تامين 500 مگاوات برق را دارد که آنها گفتند با توجه به کمبود برق در منطقه، توان تامين 500 مگاوات برق درخواستي منطقه غرب کارون را ندارند، بنابراين تصميم گرفتيم خودمان به صورت مستقل به احداث نيروگاه بپردازيم تا بتوانيم برقي پايدار و مطمئن داشته باشيم.

 

 مهم ترين ويژگي اين نيروگاه چيست؟

توليد برق مطمئن و پايدار ميدان هاي نفتي غرب کارون، مهم ترين ويژگي اين نيروگاه است که با توجه به اينکه هم اکنون ميدان هاي آزادگان شمالي و يادآوران به نوعي از سوخت ديزل براي توليد برق استفاده مي کنند، به محض ورود اولين واحد گازي، اين واحدها از مدار خارج شده و به تامين برق اين ميدان ها اقدام مي کنيم. چنانچه خطوط انتقال برق هم آماده شوند، آمادگي تامين برق ميدان ياران شمالي و تلمبه خانه غرب کارون را هم داريم.

 

 چند پست انتقال برق خواهيم داشت؟

150 کيلومتر خط انتقال برق 230 کيلوولت و 6 پست برق داريم. پيشرفت خط انتقال برق 70 درصد و بخش پست هم 90 درصد است.

 

 توربين ‎ها با توانمندي شرکت مپنا ساخته مي شوند يا از مشاور خارجي براي ساخت آنها کمک گرفته شده است؟

هم اکنون دو توربين گازي از سوي اين شرکت ساخته شده است. توربين بخار هم به دليل اصرار شرکت ملي نفت ايران مبني بر بالا بردن راندمان، به برخي تغييرات در طراحي نياز داشت که قرار است اين توربين، براي نخستين بار در ايران ساخته شود. به همين دليل شرکت مپنا با مشارکت يک شرکت ايتاليايي براي ساخت اين توربين، به ساخت آن اقدام کرده است. تکنولوژي به کار رفته در توربين بخار هم به پره هاي آن بر مي گردد که ظرافت خاصي دارد. اميدواريم اين فناوري هم به ايران منتقل و توربين هاي بخار بعدي از سوي شرکت مپنا در داخل ايران ساخته شود. هم اکنون توربين بخار ساخته شده و در مراحل پاياني تست است و در سال 98 وارد مدار مي شود.

 

چند درصد تجهيزات به کار رفته ساخت داخل است؟

نزديک به 85 درصد.

چقدر نسبت به پايداري برق نيروگاه غرب کارون اطمينان داريد؟

نيروگاه غرب کارون دوگانه سوز است، بنابراين در زمان قطعي گاز، نيروگاه مي تواند با گازوييل كار كند و به کارش ادامه دهد. از طرفي نيروگاه به يك خط انتقالي برق سراسري متصل است و با توجه به مذاکراتي که با شرکت برق منطقه اي خوزستان انجام داده ايم، در صورت قطع برق، آنها برق حداقلي مورد نياز ميدان ها را تامين مي کنند.

قابل ذكر است كه در صورت وجود برق مازاد در نيروگاه ها، مي توان برق را به شبكه سراسري نيز تزريق و بخشي از كمبود برق منطقه خوزستان را جبران كرد.

 

 شرکت برق منطقه اي خوزستان مي تواند تمامي برق مورد نياز را تامين کند؟

خير. با توجه به اينکه شبکه برق منطقه اي خوزستان هم با کمبود برق مواجه است، بنابراين با مديريت مصرف، به اولويت بندي در توزيع برق به ميدان ها مي پردازيم تا توليد نفت متوقف نشود؛ البته با توجه به برآوردي که از بارهاي نيروگاه غرب کارون داريم، قطعا نگران کمبود برق نيروگاه نيستيم. حتي پيش بيني کرده ايم چنانچه طرح هاي توسعه اي ميدان هاي غرب کارون به اجرا درآيند، شايد با مپنا مذاکراتي مبني بر اجراي فاز دوم طرح توسعه نيروگاه غرب کارون انجام دهيم و 500 مگاوات ديگر به ظرفيت اين نيروگاه اضافه کنيم؛ البته توسعه فاز دوم اين نيروگاه، تنها در حد پيش بيني است و تا به امروز برنامه اي براي اجراي فاز دوم اين نيروگاه نداريم.

 

 در چه بخش هايي نيازمند همکاري با شرکت هاي خارجي در ساخت نيروگاه غرب کارون هستيم؟

ايران در بحث ساخت نيروگاه از جمله کشورهاي موفق است و شرکت مپنا هم کارنامه خوبي در اين زمينه دارد؛ اما در بخش کنترل نيروگاهي و رله هاي مورد نياز که ظرافت هاي خاصي دارد، فعلا انتقال تکنولوژي امکانپذير نيست. در اين بخش ما نيازمند همکاري با شرکت هاي خارجي هستيم که هم اکنون نيز با سه شرکت صاحب فناروي در اين بخش همکاري مي کنيم.

 

 درباره پروژه هاي جانبي طرح احداث نيروگاه غرب کارون توضيح دهيد.

طبق برنامه ريزي هاي انجام شده، پروژه هاي جانبي اين طرح در دست اجراست، از جمله احداث 100 کيلومتر خط انتقال برق 230 کيلو ولت که 40 درصد پيشرفت دارد و برق ميادين نفتي يادآوران، آزادگان جنوبي،آزادگان شمالي و ان جي ال 3200 را تأمين خواهد کرد، احداث 50 کيلومتر خط انتقال برق 230 و 400 کيلو ولت که 75 درصد پيشرفت دارد از اين نيروگاه به تلمبه خانه غرب کارون، احداث پست هاي 400 کيلو ولت متن شهيد بقايي و مرکز ديسپچينگ کل نيروگاه با پيشرفت فيزيکي 85 درصد و ساخت پست هاي 230 کيلو ولت يادآوران، آزادگان شمالي و آزادگان جنوبي با پيشرفت 80 درصدي که از سوي شرکت متن در حال انجام است، ضمن اينکه پروژه تحکيم بستر و عمليات شمع ريزي زمين نيروگاه غرب کارون از طريق شرکت متن اجرا شده و به پايان رسيده است.

همچنين  احداث خط لوله هاي گاز و آب از ديگر پروژه هاي جانبي است که پيش بيني مي شود تا پايان سال جاري به بهره برداري برسد، به اين صورت که احداث حدود 3 کيلومتر خط انتقال گاز از ان جي ال 3200 به نيروگاه غرب کارون به منظور تأمين گاز نيروگاه و ايستگاه تقليل فشار گاز در دست اجراست، همچنين به منظور تأمين آب نيروگاه، خط لوله اي به مسافت 25 کيلومتر از تصفيه خانه يادآوران به نيروگاه غرب کارون و ايستگاه تصفيه آب نيز درحال آماده سازي است.

 

 تا چه اندازه از نيروهاي بومي در پروژه استفاده شده است؟

بيش از 50 درصد نيروهاي شاغل در طرح احداث نيروگاه غرب کارون و تأسيسات جانبي، از نيروهاي بومي منطقه هستند.