اولويت گذاري براي اجراي اقتصادي پروژه ها

 معاون مهندسي و خدمات فني منطقه يک عمليات انتقال گاز مي گويد: TSRها، از خدماتي به شمار مي آيند که اين واحد به ديگر واحدهاي منطقه ارائه مي دهد. شهرام خاشعي با اشاره به اجراي پروژه هاي بهبود از سوي اين معاونت مي گويد: اين پروژه ها پس از ارزيابي هاي ريسک، اقتصادي، عملياتي و کارشناسي جمع بندي مي شوند و خروجي آن به اجراي پروژه بهبود منجر مي شود. همه اين فعاليت ها با مشارکت واحدهاي HSE و بازرسي فني در واحد مهندسي انجام مي شود. او با اشاره به اقتصادي تر شدن اجراي پروژه ها تاکيد مي کند: برنامه ريزي براي اجراي پروژه ها در زمان تعريف شده از جمله فعاليت ها براي اجراي اقتصادي تر پروژه هاست و با وجود مشکلاتي همچون شرايط جوي و کمبود نقدينگي؛ روند اجرا و پايان اقتصادي پروژه ها در اين منطقه بهبود يافته است. معاون مهندسي و خدمات فني منطقه يک عمليات انتقال گاز در ادامه با اشاره به استقرار نرم افزار IPCMMS در شرکت انتقال گاز ايران يادآور مي شود: از جمله مناطقي به شمار مي آييم که در حوزه تاسيسات اين نرم افزار استقرار يافته و بخشي از ماژول هاي آن نيز عملياتي شده است. در قالب اين نرم افزار، فرآيند نگهداري و تعميرات تحت کنترل قرار مي گيرد و با توجه به وجود بخش نگهداري سوابق، از اين شاخص ها براي تصميم گيري درباره تعميرات تجهيزات و تاسيسات استفاده مي شود.

کشاورزي؛ بزرگ ترين متجاوز به حريم خطوط لوله

سرپرست معاونت خطوط لوله منطقه يک مي گويد: هم اکنون خطوط اول، پنجم و ششم سراسري در اين منطقه وجود دارد و در قالب طرح هاي توسعه، در آينده، خط نهم سراسري اجرا خواهد شد و بخشي از آن از منطقه يک عبور مي کند. مهرداد احيا، با اشاره به چالش حريم خطوط لوله مي افزايد: بخش کشاورزي استان خوزستان، بيشترين سهم در تجاوز به حريم خطوط لوله را به خود اختصاص داده است. بر اين اساس، به صورت مرتب جلسه هاي کميته حريم برگزار و راهکاري عملي تعريف مي شود. به گفته وي، در برخي موارد با توجه به خطرهاي بالاي تجاوز به حريم و ايجاد مشکل براي شهروندان، از مقام هاي قضايي حکم تخريب دريافت شده و در برخي موارد که امکان تخريب وجود نداشته، اقدام به تغيير کلاس يا جابه جايي خطوط لوله کرده ايم.  سرپرست معاونت خطوط لوله منطقه يک با اشاره به همکاري اين معاونت با شرکت هاي داخلي براي تحقق سياست هاي اقتصاد مقاومتي و توليد اشتغال مي گويد: با توجه به الزام وزارت نفت، خريد تجهيزات به صورت يکپارچه و آنلاين انجام مي شود. براين اساس، تنها در صورتي که اقلام درخواستي منبع توليد داخلي نداشته باشد، امکان خريد خارجي وجود دارد. احيا در پايان تصريح مي کند: در حوزه خطوط لوله، با توجه به بدي آب و هوا، گرماي شديد، وجود ريزگردها و گرد و غبار، شرايط عملياتي بسيار دشوار است؛ بااين حال، کارکنان اين منطقه همه تلاش خود را به کار مي گيرند که همه برنامه ها در زمان تعريف شده محقق شود.

راه اندازي ايستگاه هاي خط ششم سراسري

معاون عمليات ايستگاه هاي تقويت فشار گاز منطقه يک مي گويد: هم اکنون هفت تاسيسات تقويت فشار گاز شهيد محمدي، مصطفوي، دستياري، يوسفي، مکونديفر، کاوه پيشه و تنگ پيرزال، وظيفه فشار افزايي در اين منطقه را به عهده دارند. به گفته جمشيد مرادي، افزون بر اين ايستگاه ها، در قالب طرح هاي توسعه اي، در آينده نزديک، سه ايستگاه جديد نيز روي خط ششم سراسري احداث مي شود. اين ايستگاه ها به گونه اي طراحي شده اند که امکان کارکرد روي خط نهم سراسري را نيز داشته باشند. معاون عمليات ايستگاه هاي تقويت فشار گاز منطقه يک يادآور مي شود: اين ايستگاه ها به صورت BOT اجرا و به منطقه تحويل مي شود.  او با اشاره به تنوع بالاي تجهيزات منطقه مي گويد: اين منطقه، منابع گازي خود را از ان جي ال هاي شرکت نفت دريافت مي کند و در صورت ايجاد هرگونه مشکل، اين گازها فلر مي شوند. همچنين اين منطقه با فشارهاي متنوعي کار مي کند. از سوي ديگر، عمر برخي تجهيزات اين منطقه به بيش از 50 سال گذشته بازمي گردد و با توجه به فرسودگي، تعمير و نگهداري آنها به سختي انجام مي شود. مرادي با اشاره به کمبود نيروي انساني در اين معاونت مي گويد: چارت سازماني پيش بيني شده ولي به دليل محروم بودن و عدم تمايل براي حضور دراين منطقه، مجبور شده ايم از ديگر بخش ها به اين ايستگاه ها نيرو اختصاص دهيم. او در ادامه با اشاره به بخشي از فعاليت هاي اين منطقه در حوزه خودکفايي مي گويد: فعاليت هاي گسترده اي در منطقه انجام شده و بيش از 90 درصد قطعات توربين انگليسي EM85 بومي سازي شده است. همچنين، کميته خودکفايي منطقه، قطعات پرمصرف را شناسايي کرده که بخشي از اين اقلام پس از تهيه شناسنامه فني، از سوي شرکت هاي توانمند، داخلي ساخته مي شوند.

روابط عمومي در مسير توسعه تعاملات برون سازماني

سرپرست روابط عمومي منطقه يک عمليات انتقال گاز با اشاره به چالش اين واحد مي گويد: کمبود نيروي انساني، يکي از مهم ترين چالش هاي اين منطقه به شمار مي آيد. واحد روابط عمومي، از 6 سال گذشته تاکنون تنها دو نيرو در اختيار دارد.  عبدالحسين خازني مي افزايد: کمبود نيروي انساني در حوزه روابط عمومي درحالي است که افزون بر فعاليت هاي روابط عمومي و کارشناسي ارشد تحليل سيستم ها همزمان به عنوان عضو کميته فرهنگي، دبير شوراي اقامه نماز، دبير شوراي امر به معروف و نهي از منکر، عضو کميته حريم، عضو شوراي سلامت اداري، دبير طرح تکريم و... نيز در حال انجام وظيفه هستم. وي با اشاره به برگزاري نظرسنجي از سوي روابط عمومي مي گويد: تاکنون دو مورد نظرسنجي از سوي اين واحد انجام شده است. خوشبختانه نظرسنجي که در زمينه رضايت مندي شغلي کارکنان و جامعه اطراف برگزار شد، بازخورد خوبي داشته است. به گفته سرپرست روابط عمومي منطقه يک عمليات انتقال گاز، از چهار سال گذشته، به صورت ويژه در زمينه فرهنگ سازي در حوزه حريم، ورود کرده ايم. در اين زمينه، دو جلسه با فرمانداران و شهرداران استان خوزستان، چند جلسه با شوراي تامين شهرستان ها و مکاتباتي نيز با 80 درصد دهيارهاي مسير خط لوله داشته ايم. همچنين با ارائه بسته هاي فرهنگي به مدارس و مساجد در حوزه حريم اطلاع رساني کرده ايم. با هماهنگي دادگستري استان خوزستان و با حضور روساي دادگستري و دادستان هاي سطح استان، اقدام هاي ارزنده اي در حوزه حريم خطوط لوله انجام شده است. خازني با اشاره به برگزاري برنامه هاي فرهنگي و هنري از سوي اين منطقه مي گويد: با مشارکت شرکت پالايش گاز بيدبلند، هرساله و به مناسبت هاي خاص، برنامه جشن، سينما و تئاتر برگزار مي کنيم. اين برنامه ها در حالي برگزار مي شود که اهالي بومي منطقه نيز مي توانند در آن حضور يابند.همچنين از سوي منطقه، سالانه، هفت دوره آموزشي در حوزه روان شناسي و آسيب هاي اجتماعي برگزار مي شود که خوشبختانه استقبال خوبي شده است.

 

گاز؛ برهم زننده معادلات سياسي سياست گازي

مدير بين الملل شرکت ملي گاز ايران: 13 ميليارد مترمکعب گاز صادر شد

معادلات و مراودات اقتصادي و سياسي، همواره تابع عواملي مختلف بوده و در سال هاي گذشته، بهره گيري از اهرم منابع انرژي کشورها توانسته است بخشي از اين معادلات را برهم زند. بازار انرژي و تقاضاي مشتريان در طول سال هاي گذشته، دستخوش تغييرات و متغيرهاي متفاوتي قرار گرفته و در اين ميان، گاز با توجه به صرفه اقتصادي و آلايندگي کمتر توانسته است با اقبال بيشتري روبه رو شود.در دوراني که از آن به عنوان «عصر گاز» ياد مي شود، بهره مندي از ذخاير قابل توجه اين سوخت پاک مي تواند برگ برنده اي براي کشورهاي دارنده آن باشد و آنها را به بازيگري مطرح و اصلي در بازار جهاني تبديل کند، با اين حال ديپلماسي کارآمد و تعامل سازنده با کشورها از ديگر عوامل مهم و تاثيرگذار توسعه و حضور در بازار جهاني به شمار مي آيد؛ با وجود اين ايران به عنوان يکي از کشورهاي دارنده ذخاير قابل توجه گاز، در سال هاي گذشته نتوانسته است سهم عمده اي از اين بازار را کسب کند.

بي اغراق ترکيه را مي توان بهترين مشتري دريافت گاز ايران به شمار آورد که در قالب قراردادي بلندمدت، روزانه 30 ميليون مترمکعب گاز از ايران دريافت مي کند و تحريم هاي سال هاي گذشته نيز، نتوانسته است خدشه اي به قرارداد آن وارد کند.

در طول سال هاي گذشته، تلاش هايي براي افزايش سهم گاز در سبد انرژي داخل و در اختيار گرفتن سهم بيشتري از تجارت جهاني گاز انجام شد. براي تحقق اين برنامه، نخست بايد ظرفيت توليد گاز کشور افزايش مي يافت که برنامه ريزي براي بهره برداري از فازهاي جديد و توسعه ميدان مشترک پارس جنوبي در دستور کار قرار گرفت.بهره برداري از 11 فاز ميدان مشترک پارس جنوبي در دولت يازدهم نشان مي دهد که اين برنامه به صورت ويژه در برنامه وزارت نفت قرار گرفته و به بهترين شکل اجرايي شده است.همزمان با افزايش ظرفيت توليد گاز کشور، به ويژه از مخزن مشترک و راهبردي پارس جنوبي، توسعه زيرساخت ها و شبکه انتقال گاز با نگاه صادراتي نيز عملياتي شد، همچنين مذاکره براي يافتن مشتريان جديد در دستور کار قرار گرفت.در گام نخست، صادرات گاز با خط لوله انتقال گاز به کشورهاي همسايه برنامه ريزي و مذاکره در اين خصوص به صورت جدي پيگيري شد و عراق، به عنوان يکي از ظرفيت هاي صادراتي در نظر گرفته و پس از مذاکرات فشرده در سطوح مختلف، قرارداد ارسال گاز به اين کشور امضا شد.با تحقق کامل قرارداد صادرات گاز ايران به عراق از دو منطقه نفتشهر و بصره و دريافت روزانه 60 تا 70 ميليون مترمکعب گاز در فصل هاي گرم سال، اين کشور به بزرگ ترين مشتري گاز ايران بدل مي شود.

 

افزايش 60 درصدي صادرات گاز ايران

مدير امور بين الملل شرکت ملي گاز ايران درباره مشتريان گاز ايران مي گويد: هم اکنون قرارداد صادرات گاز به ترکيه، عراق (بغداد و بصره)، سوآپ گاز از ترکمنستان به آذربايجان و نخجوان و تهاتر گاز با برق براي ارمنستان در جريان است.به گفته بهزاد بابازاده، حجم صادرات گاز در سال 2017 به 8/13 ميليارد مترمکعب رسيد که اين ميزان 60 درصد نسبت به مدت مشابه سال پيش از آن (2016) افزايش داشته است.وي با اشاره به صادرات گاز به عراق تاکيد مي کند: صادرات گاز به بغداد در جريان است و اجراي زيرساخت هاي صادرات گاز به بصره نيز در خاک عراق پايان يافته است. با پايان فعاليت هاي اجرايي، در هفته هاي آينده، مذاکرات نهايي ميان مديريت امور بين الملل شرکت ملي گاز ايران و وزارت برق عراق انجام و ارسال گاز آغاز مي شود.به گفته بابازاده، هم اکنون مذاکره براي صادرات گاز به کويت در جريان است و براي ترانزيت از طريق ارمنستان به گرجستان نيز در حال تعامل هستيم.براي اقليم کردستان عراق نيز علاقه منديم مسير ويژه اي ايجاد کنيم و پس از مذاکرات اوليه، دولت مرکزي عراق را نيز به اين موضوع ترغيب کنيم تا مجوز آن صادر شود. ايران محدوديتي در اين زمينه ندارد و با اجراي خط لوله انتقال گاز ششم سراسري، زيرساخت هاي لازم براي صادرات گاز به کشورهاي همسايه در مناطق مرزي کشور را فراهم کرده است.

 

تحقق 100 درصدي برنامه هاي صادراتي

افزون بر گاز، صادرات ال پي جي و گوگرد نيز، از منابع درآمدي کشور به شمار مي آيند.در سال 2017 نسبت به سال 2016، صادرات ال پي جي و گوگرد رشدي چشمگير داشت و بر اساس برنامه هاي تعريف شده، سال 2018 نيز، شاهد افزايش صادرات خواهيم بود.برپايه گزارش امور بين الملل شرکت ملي گاز ايران، صادرات ال پي جي و گوگرد ايران نسبت به سال گذشته دوبرابر شده است.همواره از نفت در چانه زني هاي سياسي بهره گرفته مي شود با اين حال در سال هاي گذشته گاز نيز وارد بخشي از اين معادلات شده و در مناسبات بين المللي، اقتصادي و سياسي، جايگاهي ويژه به خود اختصاص داده است. در سال هاي گذشته، برخي کشورهاي فعال در حوزه گاز با بهره گيري از اين اهرم توانسته اند ديگر کشورها را به خود وابسته سازند و در اين مسير با بهره گيري از اين اهرم، در برخي موارد، توازن را به نفع خود برهم بزنند.ايران نيز با دارا بودن بيش از 33 تريليون مترمکعب گاز، رتبه نخست ذخاير گازي جهان را در اختيار دارد و با برنامه هاي مشخص و همکاري همه جانبه مي توان از اين ظرفيت به شکلي بهينه تر بهره گرفت تا افزون بر افزايش درآمدهاي ارزي کشور، بتوانيم از اين سوخت راهبردي در معادلات سياسي نيز بهره بگيريم.