انتقال دانش و تجربه، خدمت نفت به سازندگان داخل است

جهانگير پورهنگ، مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون، حمايت مداوم و انتقال دانش و تجربه را مهمترين خدمت و دستاورد وزارت نفت به سازندگان داخلي و حمايت از توليد داخل مي داند و مي گويد: شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون از سال هاي گذشته، قسمت عمده اي از نيازهاي خود را از طريق ساخت داخل تامين مي کند که با توجه به شعار امسال و با تجربه و دانش موجود، سعي در حمايت همه جانبه از سازندگان داخل براي ارتقاي کيفيت محصولات و بومي سازي دارد.  نکته مهم اين است که همکاران ما در بخش مهندسي، تعميرات و نگهداري در  تعامل با سازندگان داخل، تمام تجربه و دانش خود را در اختيار آنها گذاشته اند و اين نقطه قوت تمامي شرکت هاي بهره بردار و ستاد مناطق نفت خيز جنوب است که موجب شد امروز، شاهد افزايش کيفيت توليدات و توان سازندگان داخل باشيم.  در کنار انتقال تجربه و دانش، پذيرش ريسک وارد مدار کردن تجهيزات ساخت داخل، حمايت همه جانبه اي بود که وزارت نفت از سازندگان داخل کرد تا به بلوغ قابل اطمينان و توانمندي براي حضور در بازارهاي داخل و خارج دست يابند که خوشبختانه امروز شاهد آزمايش پمپ ها، توربين ها، انواع شيرآلات و ... در ميادين نفتي هستيم که گاه با کيفيت برتر از نمونه خارجي مورد استفاده قرار گرفته است.  کمک بزرگ مديريت و واحدهاي مهندسي و عمليات شرکت هاي بهره بردار مناطق نفت خيز جنوب به سازندگان داخل و نصب تجهيزات و انجام تست هاي متعدد در زمستان و تابستان و يادداشت برداري و جمع آوري ديتاهاي مورد نياز با دقت و حساسيت و در اختيار قراردادن آن به سازندگان داخل موجب شد که  سال گذشته، حدود 5 هزار و 670 قطعه در قالب 279 درخواست از داخل تامين شود؛ قطعات صنعتي که ساخت کشورهاي غربي و آمريکا بود و به هيچ وجه به دليل تحريم ها قابل تامين از داخل نبود؛ ولي با ابتکار سازندگان داخلي و در سايه همکاري، اين قطعات در داخل ساخته شد و صرفه جويي ارزي چشمگيري را براي کشور به همراه آورد. وي توانمندي برخي سازندگان داخلي و کيفيت توليدات را بسيار بالا ارزيابي مي کند و مي افزايد:  محصولاتي نظير شيرآلات سرچاهي، فشار بالا و ... با همان کيفيت شرکت هاي آمريکايي و اروپايي در داخل توليد مي شود و زماني که پس از دو سال براي تعميرات، تجهيزات را مورد بررسي قرار داديم، مشاهده کرديم که خوردگي و سايش تجهيزات از نمونه خارجي کمتر بوده است. به اين معني که حمايت مداوم و همه جانبه وزارت نفت از سازندگان، آنها را به سمت بهبود کيفيت سوق داده است.  با توجه به شعار رهبر معظم انقلاب و توجه ويژه وزارت نفت به اين موضوع، اعلام مي کنيم که دانش گرانبها و انباشته شده در شرکت هاي بهره بردار نفتي را با کمال ميل در اختيار سازندگان داخلي قرار مي دهيم که شاهد ارتقاي کيفيت هر چه بيشتر توليدات داخل باشيم.

سازندگان داخلی با قراردادهای جدید،  فعال و توانمند می شوند

حميد بورد، مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران مي گويد: در سال حمايت از کالاي ايراني، حمايت از صنعت نفت که ارتباطات گسترده اي با صنايع مختلف دارد، از طريق تسهيل فعاليت بخش خصوصي و رفع تنگنا هاي مالي و قانون گذاري، راهگشا و موتور محرک تحقق سياست مورد نظر خواهد بود؛ سياستي که در گام نخست، جايگزيني نياز هاي وارداتي با کالا هاي توليد داخل و در گام بعد حضور توليدکنندگان داخلي در بازار هاي جهاني را هدف گذاري کرده و به نظر مي رسد صنعت نفت، بيشترين قابليت را در تحقق آن دارد. به طوري که در شرکت نفت فلات قاره ايران، برنامه مفصلي در حوزه ساخت داخل و حمايت از کالاي ايراني تدوين شده و از سال گذشته و قبل از نامگذاري امسال، به دليل نياز شرکت، کميته اي در بخش مديريت تدارکات و امور کالا با عنوان «ساخت داخل» شکل گرفت که در حال حاضر در مرحله تهيه نقشه کالاهاي مورد نياز براي بانک اطلاعات هستيم و از  طريق اين سايت، تمامي نيازهاي شرکت نفت فلات قاره ايران مشخص و اعلام مي شود.  در کنار اين موضوع، در قراردادهاي در دست اجرا، از بيش از 70 درصد منابع، ساخت و توليدات داخل استفاده شده که مصداق ادامه اين روند، اولين پروژه EPCF  است که اسنادش را گرفتيم، اعلام کرديم و گفتيم که همه پيمانکارها با هدف حمايت از کالاي ايراني، بايد داخلي  باشند؛ البته اين سياست کل وزارت نفت است و انشاءالله در اولين پيماني هم که تا پايان ارديبهشت ماه به نتيجه مي رسد، دو پيمانکار ايراني بتوانند کار را در سيري شروع کنند.  در بيشتر پروژه هاي شرکت، تقريبا 70 درصد ادوات برق، ابزار دقيق، مکانيک و ... در ايران توليد و تامين مي شود. تنها بخشي از  ادوات ابزار دقيق و پمپ هاي فرايندي و توربين ها که نمونه ساخت داخل ندارد، از کشورهاي ديگر وارد مي شود که تلاش مي کنيم با اقدام هاي انجام شده، به سمتي برويم که بخش بزرگي از 8/1 ميليارد دلار اعتبار مورد نظر براي تهيه کالا و خدمات در شرکت نفت فلات قاره، سهم ايراني ها باشد و مقدار کمي از خارج تامين شود.

سازندگان داخلی را همانند خارجی ها حمایت کنید

عبدالحسين بساق زاده، مديرعامل شرکت لوله سازي اهواز به عنوان يکي از سازندگان موفق داخل مي گويد: امروزه توانمندي فني، تجربي و مديريتي پيمانکاران و توليدکنندگان داخلي در مقايسه با 20 سال گذشته، پيشرفت هاي شگرفي داشته است که با حمايت مناسب و الزام به رعايت استاندارد هاي کيفي، قادر به رقابت با رقباي بين المللي خواهند بود. در اين زمينه شرکت لوله سازي اهواز با 50 سال سابقه و حفظ و افزايش کيفيت توليدات، امکان حضور در 70 درصد پروژه هاي صنعت نفت را دارد؛ البته اميدواريم که اين سهم، با اجراي پروژه هاي جديد نفتي افزايش پيدا کند.  پروژه هاي در دست اجراي شرکت لوله سازي اهواز، بسيار مهم و حائز اهميت است؛ اما با تمام اين شرايط و پروژه هاي در دست اجرا، هنوز 40 تا 45 درصد ظرفيت توليد کارخانه پر شده؛ چون لوله سازي اهواز با ظرفيت موجود مي تواند 3-2 شيفت کار کند؛ ولي فعلا کارخانه بزرگ ما تک شيفت کار مي کند که اميدوارم در پروژه هايي که در دست اجرا داريم، به جايي برسيم که حداقل دو شيفت کار کنيم.  خوشبختانه همکاري وزارت نفت با ما عالي بوده؛ ولي انتظارات هم زياد است. هنوز مي بينيم که به دلايل مختلف از جمله تحريم ها و مسائل ارزي از کمرگ ها لوله وارد کشور مي شود، در صورتي که توان ساخت لوله ها در داخل وجود دارد، بجز يک مورد که آن هم توليد لوله بدون درز است و فقط يک شرکت توليدکننده داخلي داريم که آن هم جوابگوي کل مصرف نفت و گاز نيست؛ ولي توان و فناوري توليد تمام لوله هاي جوشي انتقال نفت و گاز در ايران وجود دارد که اميدوارم امسال با تمام ظرفيت 500 هزار تن لوله هاي نفت، گاز و پتروشيمي را توليد کنيم؛ ولي الان 130 تا 200 هزار تن توليد داريم. ما به عنوان سازنده ايراني، توقع پشتيباني بيشتر از اين کالاي ايراني را داريم؛ چون يکي از کالاهاي ايراني است که با کيفيت توليد مي شود.  وي در ادامه به توان سازندگان داخلي اشاره مي کند و مي گويد: بسياري از  شرکت هاي داخلي، کيفيت توليداتشان از شرکت هاي خارجي بهتر است که اگر از روش هاي جذب و حمايت از شرکت هاي خارجي براي داخلي ها نظير باز کردن به موقع ال سي و پرداخت هاي منظم استفاده کنيم، به مراتب شرکت هاي داخلي خيلي بهتر مي توانند کار کنند.  در يک پروژه خارجي، ال سي باز مي شود و مرتب تزريق صورت مي گيرد و کار دنبال مي شود، اما براي شرکت داخلي، با کلي ضمانت نامه 25 درصد ال سي باز و پول کالاي توليدي پس از 5 ماه پرداخت مي شود که همين امر موجب اختلاف قيمت کالاي ايراني و خارجي و گران شدن توليدات شده است.  بنابراين تنها طعنه اي که کالاهاي وارداتي به شرکت هاي داخلي مي زنند، گران بودن توليد است که دليل آن پرداخت نشدن بموقع پرداختي ها در قبال تحويل کالاست. البته اينکه بگوييم يک کالا، حتما داخلي باشد، هيچ عقل سليمي آن را تاييد نمي کند؛ زيرا در بسياري از مواقع، بايد صادرات و در برخي اوقات هم بايد واردات داشته باشيم، چون ساخت بعضي کالاها هزينه بر است.  به طور کلي بسياري از شرکت هاي داخلي از نظر کيفيت نه تنها مناسب، بلکه بهتر هستند؛ اما از لحاظ قيمت تاييد مي کنم که ساخت برخي کالاها گران تر از نمونه خارجي آن است که در صورت منظم شدن پرداختي ها، قيمت ها کاهش پيدا خواهد کرد.

بقای صنعت نفت و سازندگان داخلی در گرو   یکدیگر

بسياري از فعالان و مديران نفتي معتقدند، با آنکه امسال، بحث حمايت از توليدات داخلي کشور، جنبه رسمي تري به خود گرفته، موضوع حمايت از توليد داخلي در صنعت نفت و ساخت 10 گروه کالاي راهبردي اين صنعت در کشور، مربوط به حدود 2 سال پيش است. از آن زمان قراردادهاي مختلفي در اين زمينه امضا و اقدام هاي لازم انجام و نشست هاي بسياري با سازندگان داخلي برگزار شده است. تعداد قراردادهاي امضا شده در اين مدت، 54 يا 55 مورد بوده و سازندگان داخلي با معرفي يک شريک خارجي، آمادگي خود را براي ايجاد خط توليد در داخل کشور اعلام کرده اند. براساس اين قراردادها، امکان انتقال و کسب دانش خارجي هم براي سازندگان ايراني فراهم مي شود. شرکاي خارجي در اين فرآيند، دانش فني و گاهي مقداري از مواد اوليه مورد نياز را به ايران آورده و محصولات مدنظر را توليد مي کنند. در نهايت نيز کالاهاي توليد شده از سوي وزارت نفت و مصرف کنندگان نهايي که همان شرکت هاي تابعه وزارت نفت هستند، خريداري مي شود. صنعت نفت، از جمله صنايعي است که به تجهيزات با فناوري بالا نياز دارد و بخش قابل توجهي از تجهيزات مورد نياز نيز از طريق بازار هاي بين المللي تأمين مي شود، ضمن اينکه ارائه خدماتي چون نگهداشت، نوسازي و تعمير تجهيزات و تأسيسات در صنعت نفت به ميزان قابل توجهي، در توان بازار، شرکت ها و پيمانکاران داخلي است، از اين رو توجه به اين بخش از صنعت نفت، شکوفايي بازار داخلي و توسعه به کارگيري کالا هاي ايراني را به دنبال خواهد داشت.

 

عمليات جمع آوري گازهاي مشعل مارون 3 ، مارون 6 و منصوري آغاز شد

حق مسلم اهوازي ها

مشعل  هفته گذشته، اهواز شاهد مراسم آغاز به کار عمليات اجرايي پروژه هاي جمع آوري گازهاي ارسالي به مشعل واحدهاي بهره برداري مارون 3 ، مارون 6 و منصوري بود؛ حرکتي که بدون شک بيش از همه، مردم بومي منطقه از آن استقبال مي کنند.

يکي از اهالي "شاوه عبدالله"، روستايي در حوالي مشعل هاي مارون مي گويد: آرزو داريم هر چه زودتر اين مشعل ها جمع شود. خبر جمع آوري اين گازها همه ما را خوشحال کرده است.

نورالله هم که ساکن يکي از همين روستاهاست، از مشکلات گازهاي مشعل در زندگي شان مي گويد؛ از صداي آن گرفته تا بو و دود و بيماري هايي که براي بچه هاي شان ايجاد کرده است.

مي گويم قرار است همه اينها جمع آوري شوند، با لهجه عربي مي گويد: « ها والله خوشحاليم. زندگي مان بهتر مي شود.»

وزارت نفت از مدت ها قبل، گام در مسير مهمي گذاشته و با آغاز کار دولت يازدهم و همسو با هدف پياده سازي و اجراي اولويت هاي سرمايه گذاري و زيست محيطي صنعت نفت و به منظور استفاده بهينه از منابع محدود مالي، انساني و تخصصي داخلي وزارت نفت و توانمندي هاي بخش خصوصي در مسير اجراي اصل 44 قانون اساسي و همچنين جلوگيري از سوزانده شدن گازهاي مشعل و کاهش آثار مخرب زيست محيطي آن، اطلاعات گازهاي مشعل حدود 60 نقطه/محل به شرکت هاي حاضر در مزايده دور نخست گازهاي مشعل شرکت ملي نفت ايران در سال 1393 ارائه شد  که سرانجام به عنوان نخستين تجربه فروش گازهاي مشعل، به امضاي چهار قرارداد در واحدهاي پارسي، مارون  3و 6 و منصوري با حجم حدود 44 ميليون فوت مکعب در روز در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب منتج شد. در همين مسير، ايستگاه جمع‎آوري گازهاي مشعل ميدان پارسي به عنوان نخستين طرح جمع‎آوري گازهاي مشعل، با حضور و مشارکت بخش خصوصي به ثمر رسيد که 8 ارديبهشت امسال افتتاح شد.در مراسم آغاز به کار عمليات اجرايي پروژه هاي جمع آوري گازهاي ارسالي به مشعل واحدهاي بهره برداري مارون 3  و 6 و منصوري، بيژن عالي پور، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و مديران شرکت هاي بهره برداري مارون و کارون و حتي غلامرضا شريعتي، استاندار خوزستان هم گردهم آمدند. سعيد کوتي، سرپرست مديريت توليد شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در اين مراسم با تشريح طرح هاي اين شرکت براي جمع آوري گازهاي مشعل مي گويد:  تا کنون 4 قرارداد فروش گازهاي مشعل واحدهاي بهره برداري کلاستر، مارون 3، مارون 6 و منصوري امضا شده که پروژه کلاستر به بهره برداري رسيده و مارون 3 در پايان شهريور، مارون 6 در پايان دي و منصوري نيز در پايان سال راه اندازي مي شود.مزايده بعدي به گفته او،  براي 23 محل ديگر و حدود 130 ميليون فوت مکعب برگزار خواهد شد. اين مزايده در مرحله تبادل اطلاعات قرار دارد و اگر تکميل شود، اين 23 پروژه به همراه چهار پروژه اي که امضا شده، باعث جمع آوري 200 ميليون فوت مکعب گاز در روز خواهد شد.پيش از اين هم محمد مصطفوي، مدير سرمايه‎گذاري و کسب وکار شرکت ملي نفت ايران از تعريف حدود 36 پروژه با اعتباري حدود 900 ميليون دلار براي احداث واحدهاي کوچک جمع‎آوري و انتقال گازها به واحدهاي تفکيک و ارسال به پتروشيمي‎هاي موجود خبر داده و گفته بود: اميدواريم با اجراي اين بسته‎ها و با تامين بخشي از منابع از سوي واحدهاي پتروشيمي به عنوان ذي نفعان اصلي، در مدت 2 سال آينده، شاهد حل معضل گازسوزي در اين شرکت باشيم.جهانگير پورهنگ، مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون که ميزبان مراسم است، اشاره مي کند: گازهاي ارسالي به مشعل واحد بهره برداري مارون 3 به ميزان 15 ميليون فوت مکعب در روز، طبق قراردادي به شرکت سرمايه گذار هيربد نيرو و گازهاي ارسالي به مشعل واحد بهره برداري مارون 6 نيز به ميزان 14 ميليون فوت مکعب در روز به شرکت سرمايه گذار تامکار گاز فروخته مي شود.مدت اين قراردادها به گفته او،  5 سال است و طبق اين پروژه، تاسيسات تقويت فشار گاز براي شيرين سازي و افزايش فشار گاز دريافتي احداث خواهد شد و اين گازها به کارخانه گاز و گاز مايع 400 براي فرآوري و تفکيک ان جي ال و گاز سبک ارسال مي شود.محسن دهانزاده، مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون هم در سخناني مي گويد: گازهاي ارسالي به مشعل واحد بهره برداري منصوري در گستره عملياتي اين شرکت، به ميزان 10 ميليون فوت مکعب در روز به شرکت سرمايه گذار هيربد نيرو فروخته خواهد شد.مدت اين قرارداد 5 سال است و طبق آن، تاسيسات تقويت فشار براي افزايش فشار گاز دريافتي مراحل اول و دوم واحد بهره برداري با ظرفيت 10 ميليون فوت مکعب در روز ساخته و راه اندازي  و سپس به کارخانه گاز و گاز مايع 800/700 براي فرآوري و تفکيک ان جي ال و گاز سبک ارسال مي شود.

غلامرضا شريعتي، استاندار خوزستان نيز با اشاره به مزاياي پروژه هاي جمع آوري گازهاي همراه نفت، بر ضرورت توجه بيشتر به محيط زيست و بهبود وضعيت هواي استان تاکيد مي کند.وي اين پروژه‎ را از مهم ترين اقدام هاي اصلاحي در حوزه محيط زيست استان خوزستان در دولت تدبير و اميد و از مصاديق حضور فعالانه بخش خصوصي در پروژه‎هاي اين استان مي داند.

به گفته شريعتي، با توجه به پيشرفت هاي بخش خصوصي کشور و پيگيري هاي وزارت نفت براي اجراي طرح‎هاي جمع‎آوري گازهاي مشعل، گام هاي بلندي به سوي خوداتکايي در سال حمايت از کالاي ايراني برداشته مي شود تا اين سرمايه ملي، با کمترين ميزان هدررفت، به نسل هاي بعدي سپرده شود. وي با اشاره به اين که طرح ديگري نيز به منظور جمع‎آوري گازهاي همراه نفت در شرکت ملي مناطق نفت‎خيز جنوب در دست مزايده است، اعلام مي کند: اجراي اين طرح به جمع‎آوري 130 ميليون فوت مکعب گاز ارسالي به مشعل در اين منطقه منتهي مي‎شود.شريعتي معتقد است: جلوگيري از سوزاندن گازهاي مشعل، امکان استفاده از اين گازها را در بخش خانگي يا به عنوان خوراک پتروشيمي ها فراهم مي‎کند و يکي از دلايلي که پتروشيمي ها با ظرفيتي کمتر از ظرفيت اسمي خود فعاليت مي کنند، گازهايي است که مي‎تواند به عنوان خوراک استفاده شود، اما مي‎سوزد و موجب آلايندگي محيط زيست مي‎شود. وي با اشاره به اينکه در غرب کارون هم پروژه هاي مشابهي براي جلوگيري از سوختن گازهاي مشعل تعريف شده است، ابراز اميدواري کرد که روند جمع‎آوري گازهاي مشعل که با جديت در دستور کار شرکت ملي نفت ايران قرار دارد، ادامه يابد و به بهبود محيط زيست مناطق همجوار تاسيسات نفتي منجر شود.

بدون شک، جمع‎آوري گازهاي مشعل، داراي ارزش اقتصادي بسيار بوده و از نظر زيست‎محيطي، اهميت فراواني دارد، ضمن اينکه مطالبه آن، حق مسلم مردمي است که همجوار مناطق عملياتي سکونت دارند.