قرارداد 245 ميليون يورويي خط لوله ايرانشهر - چابهار امضا شد

  روز مهم صنعت نفت

مشعل    امروز روز مهمي براي صنعت نفت و منطقه مکران است، اين منطقه به لحاظ راهبردي و توسعه، اهميت بسيار بالايي دارد و تاکيد جمهوري اسلامي ايران بر توسعه آن است. وزير نفت، روز دوشنبه (سوم ارديبهشت ماه) در مراسم امضاي قرارداد خط لوله گاز  ايرانشهر-چابهار  ضمن تبريک اعياد شعبانيه، به اهميت راهبردي و اراده جمهوري اسلامي ايران براي توسعه منطقه مکران اشاره کرد و گفت: بخشي از منطقه مکران از جاسک آغاز مي شود که پايانه نفتي آن ابتداي سال 99 فعال مي شود، همچنين برنامه احداث پالايشگاه و پتروشيمي را در منطقه داريم. بخش شرقي مکران نيز، منطقه چابهار و کنارک است. بيژن زنگنه با بيان اين که افزون بر نقش بندري اين منطقه، شرکت سرمايه گذاري سازمان تامين اجتماعي نيروهاي مسلح (شستان) تصميم دارد واحد پتروشيمي و واحدهاي فولاد در اين منطقه احداث کند، تصريح کرد: با اين تحول، اين منطقه نقطه اي کليدي براي دسترسي به اقيانوس هند براي ما ايجاد مي کند.

وزير نفت ادامه داد: مکران، امن ترين منطقه ايران است و اصيل ترين مردمان ايران در اين منطقه حضور دارند.

وي به گازرساني به سيستان و بلوچستان که از پارسال آغاز شد، اشاره کرد و با يادآوري اين که اين استان تنها استاني بود که از نعمت گاز برخوردار نبود، گفت: گازرساني به زاهدان در حال انجام است و گازرساني به بقيه شهرهاي اين استان از جمله  چابهار و کنارک نيز در برنامه قرار دارد. زنگنه با بيان اين که همه منابع مالي پروژه خط لوله گاز ايرانشهر - چابهار جز ورق لوله که حدود 1300 ميليارد تومان مي شود، از سوي شستان تامين مي شود، افزود: اين موضوع، نشان دهنده عزم و اراده اين شرکت براي راه اندازي 2 کارخانه بزرگ پتروشيمي متانول در مرحله نخست است که خوراک آن به اين ترتيب تامين مي شود. وزير نفت مدت زمان اجراي اين قرارداد را 2 سال عنوان کرد و گفت: حضور امير سرتيپ حاتمي، وزير دفاع در اين مراسم نشان دهنده عزم، اراده و اهتمام وزارت دفاع و مجموعه آن براي اجراي اين پروژه است.

وي با بيان اين که امضاي اين قرارداد، بزرگ ترين پروژه اي است که ميان وزارت نفت و وزارت دفاع امضا شده است، گفت: امروز روز خوبي است و من مي خواستم اين رويداد به اين دليل که اهميت راهبردي آن بيشتر از حجم قرارداد است، ثبت شود.

رفتار دوگانه آمريکا درباره قيمت نفت   

وزير نفت در حاشيه امضاي قرارداد خط لوله انتقال گاز ايرانشهر-چابهار ، موضع رئيس جمهوري آمريکا را درباره قيمت نفت دوگانه عنوان کرد و گفت: آقاي ترامپ موافق افزايش قيمت نفت است و افزايش قيمت نفت ربطي به اوپک ندارد. بيژن زنگنه، درباره توئيت اخير ترامپ که از سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) براي بالا بردن قيمت نفت انتقاد کرده بود، اظهار کرد: آقاي ترامپ اين حرف ها را براي بخشي از افکار عمومي آمريکا که از بالا رفتن قيمت نفت ممکن است ناراضي باشند، مطرح مي کند وگرنه خودش موافق افزايش قيمت نفت است. وي ادامه داد: بر اساس اطلاعاتي که ما از پشت پرده داريم، آقاي ترامپ موافق افزايش قيمت نفت است تا توليد نفت و شيل اويل و درآمد مالياتي اين کشور را افزايش داده و ايجاد اشتغال کند. زنگنه، موضع رئيس جمهوري آمريکا را درباره قيمت نفت دوگانه عنوان کرد و افزود: ترامپ از يک سو و در پشت پرده تلاش مي کند قيمت نفت را افزايش دهد و در ديگر سو، اوپک را مقصر افزايش قيمت نفت مي داند، در حالي که افزايش قيمت نفت ربطي به اوپک ندارد. وزير نفت تصريح کرد:  ترامپ براي بالا نگه داشتن قيمت نفت با اوپک تفاهم نکرده، بلکه با بعضي از اعضاي اوپک تفاهم کرده است. زنگنه درباره اين که آيا ايران با تمديد توافق اوپک پس از پايان سال 2018 موافقت مي کند، افزود: در نشست آينده اوپک تصميمي درباره اين موضوع نخواهيم گرفت، چون بعيد است در دستور جلسه باشد. وي با بيان اين که اگر روند افزايشي قيمت نفت به شکل کنوني ادامه پيدا کند ضرورتي براي تمديد توافق اوپک وجود ندارد، افزود: قيمت بالاي نفت حتي در ميان مدت با متلاطم کردن بازار نفت و فشار به قيمت به ضرر اوپک است.

وزير نفت ادامه داد: هرچه توليد نفت هاي گران افزايش يابد، اوپک مجبور به کاهش توليد مي شود و بدين ترتيب قيمت نفت افت مي کند. در واقع نبودن توازن در عرضه و تقاضا به ضرر اوپک است. وي تاکيد کرد: من فکر مي کنم قيمت نفت متعادل و بدون نوسان براي اوپک و توليدکنندگان مناسب است.

وزير نفت درباره نقش عوامل بنيادين در افزايش قيمت نفت هم اظهار کرد: بخشي تحت تاثير عوامل بنيادين و بخشي هم متاثر از تنش‎هاست.

 

 

گازرساني به چابهار در مسير توسعه و ايجاد اشتغال

وزير دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح نيز در اين مراسم با بيان اينکه مکران، منطقه اي بسيار مهم براي کشور به شمار مي آيد، گفت: گازرساني به چابهار، فعاليتي اقتصادي با آثار امنيتي و اجتماعي است و در جهت توسعه منطقه و ايجاد اشتغال خواهد بود. امير سرتيپ، امير حاتمي با بيان اينکه سواحل طولاني و ظرفيت هاي بسيار عظيمي در آن منطقه داريم که متاسفانه کمتر به آن توجه شده است، افزود: پس از سفر مقام معظم رهبري در سال81، به اين منطقه بر عمران سواحل مکران تاکيد شد. وي افزود: کارگروهي براي توسعه عمراني با مسئوليت معاون اول رئيس جمهوري تشکيل و به دليل اينکه نيروهاي مسلح پيشرو و پيشران اين کار بودند، از سوي دولت، دبيري اين کارگروه به وزارت دفاع و پشتيباني واگذار شد.  وي تصريح کرد: يکي از کارهاي بسيار مهمي که انجام خواهد شد، گازرساني و استفاده از آن براي محروميت زدايي منطقه و افزايش توليد پتروشيمي کشور خواهد بود. حاتمي ادامه داد: شرکت سرمايه گذاري تامين اجتماعي نيروهاي مسلح که مسئوليت استفاده از منابع بازنشستگي نيروهاي مسلح و حفظ ارزش آن و انجام تعهدات خود را به عهده دارد، علاقه مند بود اين کار را انجام دهد و ما نيز به عنوان وزارت دفاع و البته دبير کارگروه مکران علاقه مند بوديم که در جهت عمران و توسعه سواحل مکران به اين کار کمک کنيم. وي با بيان اينکه با اين کار به اشتغال منطقه کمک خوبي خواهد کرد، افزود: در قالب اين پروژه، گازرساني به منطقه انجام خواهد شد و در صادرات گاز نيز موثر خواهد بود. به گفته حاتمي، افزون بر موارد يادشده، اين پروژه به رفع محروميت منطقه کمک خواهد کرد و مجموع اين موارد موجب پايدارتر شدن امنيت منطقه خواهد شد. وي اعلام کرد: موضوعاتي همچون بيکاري، عدم توسعه يافتگي و از اين دست مسائل، همواره دستاويزي براي کساني است که مي خواهند از آن براي توسعه ناامني بهره برداري کنند. وزير دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح با بيان اينکه با اجراي اين پروژه، مجموعه اي از اهداف مهم در منطقه محقق خواهد شد، ادامه داد: در حوزه اجتماعي با اشتغال و در حوزه توليد که امسال نيز سال حمايت از کالاي ايراني است، افزايش قابل توجهي در توليدات پتروشيمي کشور خواهيم داشت و البته زمينه ساز اقدام هاي ديگري در منطقه خواهد شد.

 

توجيه اقتصادي سرمايه گذاري 

وزير دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح در جمع خبرنگاران درباره تاکيد مقام معظم رهبري مبني بر خروج نيروهاي نظامي از پروژه هاي صنعت نفت و چگونگي حضور شرکت سرمايه گذاري تامين اجتماعي نيروهاي مسلح در اجراي خط انتقال گاز ايرانشهر به چابهار توضيح داد: سرمايه گذاري در احداث خط انتقال گاز ايرانشهر به چابهار با توجه به امنيت منطقه، توجيه اقتصادي دارد و بازگشت سرمايه در موعد مقرر انجام خواهد شد. حاتمي افزود: حضور صندوق هاي بازنشستگي در طرح هاي پتروشيمي و ديگر طرح هاي نفتي يک اقدام اقتصادي و ماموريتي است، زيرا صندوق هاي بازنشستگي بايد ارزش پول اعضاي خود را از طريق سرمايه گذاري حفظ کنند. وي با تاکيد بر اين که سرمايه گذاري صندوق هاي بازنشستگي بايد ادامه داشته باشد، تصريح کرد: روش هاي سرمايه گذاري که پيش از اين متداول بود، به نقش مديريتي صندوق ها در شرکت هاي پتروشيمي و نفتي منجر مي شد، اما بر اساس تدابير رهبر معظم انقلاب و تاکيد رئيس جمهوري، صندوق ها از مديريت مجموعه هاي پتروشيمي و نفتي خارج مي شوند. حاتمي ادامه داد: براي نيل به اين مقصود، سهام شرکت ها به گونه اي مديريت مي شود که کمتر از 51 درصد از آن به صندوق و باقيمانده سهام به بخش خصوصي تعلق مي گيرد.  حاتمي با تاکيد بر استقرار امنيت کامل در منطقه سيستان و بلوچستان افزود: يکي از پيام هاي احداث اين خط انتقال گاز، خطاب به سرمايه گذاران است تا با سرمايه گذاري قابل توجهي که در اين منطقه انجام مي شود، شاهد برقراري امنيت کامل در استان سيستان و بلوچستان باشند و ديگر هيچ نگراني درباره امنيت منطقه وجود نداشته باشد.  

 

آغاز پروژه گازرساني به زابل در آينده نزديک

معاون وزير نفت در امور گاز نيز در اين مراسم گفت: توانستيم خط لوله ايرانشهر- زاهدان را با توجه به قول وزير نفت به رئيس جمهوري در زمان تعريف شده به انجام برسانيم. حميدرضا عراقي افزود: هم اکنون شهر زاهدان از گاز استفاده مي کند و فازهاي بعدي نيز انجام شده است. به گفته وي، طراحي خط لوله انتقال گاز زابل نيز انجام شده و اين پروژه تا چهار ماه آينده آغاز مي شود. مديرعامل شرکت ملي گاز ايران درباره خط لوله انتقال گاز ايرانشهر-چابهار گفت: شرکت سرمايه گذار به واسطه وجود پتروشيمي ها در چابهار علاقه مند به حضور در اين پروژه بود. عراقي اظهار کرد: اين منطقه يکي از مراکز توسعه کشور خواهد شد و اين پروژه با سرمايه گذاري شرکت خط لوله انتقال گاز مکران انجام مي شود. معاون وزير نفت يادآور شد: مذاکراتي با شرکت خط لوله انتقال گاز مکران داشتيم و مجوز آن بهمن ماه پارسال دريافت و امروز قرارداد امضا مي شود.  وي با بيان اينکه اين پروژه بايد در دو سال آينده اجرا شود، گفت: اين پروژه در مجموع شامل حدود 300 کيلومتر خط لوله 56، 42، 20 و 16 اينچ مي شود و صادرات گاز به پاکستان، گازرساني به نيروگاه هاي چابهار و کنارک و پتروشيمي هاي چابهار نيز، در اين خط لوله ديده شده است.  به گفته مديرعامل شرکت ملي گاز ايران، منابع مالي اين پروژه از سوي سرمايه گذار تامين مي شود و ارزش اين قرارداد معادل 245 ميليون يورو است.  معاون وزير نفت در امور گاز تاکيد کرد: هم اکنون نيروگاه هاي چابهار و کنارک، سالانه بيش از 700 ميليون ليتر نفت کوره و نفت گاز مصرف مي کنند که گاز جايگزين اين سوخت مي شود. عراقي يادآور شد: با عزم و اراده وزارت نفت، شرکت ملي گاز ايران و شرکت سرمايه گذار داخلي توانستيم خط لوله ششم سراسري را نيز به موقع اجرا کنيم و براي صادرات گاز به عراق آماده باشيم. مديرعامل شرکت ملي گاز ايران در جمع خبرنگاران نيز گفت: احداث خط انتقال گاز ايرانشهر به چابهار سبب توسعه اقتصادي استان سيستان و بلوچستان، تامين امنيت منطقه و افزايش منافع اقتصادي از محل صرفه جويي در مصرف سوخت مايع نيروگاه ها مي شود. عراقي افزود: خط انتقال گاز ايرانشهر به چابهار به طول 290 کيلومتر و با هزينه 250 ميليون يورو احداث مي شود که هزار ميليارد تومان از اين مبلغ ريالي و حدود 70 ميليون يورو آن ارزي است. وي با بيان اين که همه سرمايه گذاري براي احداث اين خط از سوي صندوق تامين اجتماعي نيروهاي مسلح (شستان) تامين مي شود، ادامه داد: برگشت اين سرمايه گذاري از محل گازبهاي تامين سوخت پتروشيمي هايي است که از سوي شرکت مکران احداث مي شود. معاون وزير نفت، تاريخ اخذ مصوبه دولت براي اجراي طرح را بهمن ماه سال 96 اعلام کرد و گفت: اين کار بر اساس فهرست بهاي سازمان برنامه طرح ريزي شده است. مديرعامل شرکت ملي گاز ايران با اشاره به اين که پس از احداث خط انتقال گاز ايرانشهر به چابهار، نيروگاه هاي چابهار و کنارک از نعمت سوخت گاز طبيعي بهره مند خواهند شد، اظهار کرد: افزون بر نيروگاه ها، ساير صنايع، پتروشيمي ها، فولاد و سيمان نيز از گاز بهره مند مي شوند. در مجموع توسعه اقتصادي مبتني بر گاز با تکيه بر احداث اين خط پيش خواهد رفت. معاون وزير نفت در امور گاز با بيان اين که خط انتقال گاز ايرانشهر به چابهار از لحاظ راهبردي براي کشور اهميت فراواني دارد، ادامه داد: از آنجا که مکران يکي از محل هاي توسعه آينده کشور است، به گاز طبيعي نياز دارد و از لحاظ اقتصادي نيز با توجه به استفاده نيروگاه هاي چابهار و کنارک از سوخت مايع، پس از رسيدن اين خط، صرفه جويي ناشي از مصرف نشدن سوخت مايع، منافعي را براي صنعت نفت و گاز کشور به دنبال خواهد داشت. وي با اشاره به برخورداري نيروگاه زاهدان از گاز طبيعي اظهار کرد: بر اساس بند «ق» تبصره 2 قانون بودجه سال 93، از محل صرفه جويي سوخت مايع در نيروگاه زاهدان به شهرهاي زاهدان و زابل و ساير شهرهاي سيستان و بلوچستان گازرساني انجام مي شود.  وي درباره صادرات گاز از بخش جنوب و جنوب شرق کشور تصريح کرد: با توجه به اين که اين منطقه به کشورهايي مانند هندوستان و پاکستان نزديک است و امکان صادرات گاز در قالب ميني ال ان جي و اف ال ان جي و نيز صادرات سي ان جي به صورت کشتي به کشتي در اين منطقه وجود دارد، در آينده موقعيت خوبي براي صادرات گاز به کشورهاي همسايه فراهم خواهد شد.

احداث بخش خشکي خط لوله صادرات گاز به عمان برعهده شرکت ملي گاز است

مديرعامل شرکت ملي گاز درباره اجراي خطوط لوله گاز صادراتي ميان ايران و عمان توضيح داد: اين طرح ميان دو کشور در مرحله انجام مناقصه و انتخاب پيمانکار است که احتمال دارد اجراي بخش خشکي تا جاسک به شرکت ملي گاز واگذار شود.  عراقي با بيان اين که صنايع منطقه بلوچستان بايد نسبت به بهره مندي از سوخت گاز اطمينان داشته باشند، اظهار کرد: از آنجا که شرکت سرمايه گذاري تامين اجتماعي نيروهاي مسلح، 12 پتروشيمي را در منطقه مکران احداث خواهد کرد، ساخت و راه اندازي خط انتقال گاز ايرانشهر به چابهار را نيز به اين شرکت واگذار کرديم. اين خط، تامين کننده گاز مورد نياز پتروشيمي هاي مکران خواهد بود.  مديرعامل شرکت ملي گاز ايران ادامه داد: ورود گاز به منطقه بلوچستان، سبب توسعه سرمايه گذاري در اين بخش از استان خواهد شد، زيرا ورود و خروج مواد اوليه، صادرات محصولات پتروشيمي، صادرات فرآورده هاي فولاد، واردات ماشين آلات و حجم وسيع اشتغال زايي را به همراه خواهد داشت.   وي با تاکيد بر اين که ورود گاز به بلوچستان سبب توسعه حقيقي اين منطقه مي شود، تصريح کرد: توسعه بلوچستان هم براي مردم و هم براي صنعت کشور اهميت فراواني دارد، بنابراين گازرساني 250 ميليون يورويي به چابهار، تنها يک کار عمراني نيست، بلکه جنبه توسعه اقتصاد و اشتغال به همراه دارد.