پاسخ زنگنه در انتقاد به حضور خارجي ها

فوتبال هم مربي خارجي دارد

وزير نفت، افزايش توليد و صادرات نفت را سياست کلي نظام دانست که از سوي مقام معظم رهبري در بخش نفت و گاز ابلاغ شد و گفت: مجري سياست هاي نظام هستم. بيژن زنگنه که هفته گذشته براي پاسخ به پرسش هايي همچون طرح ايجاد شرکت هاي زنجيره اي توزيع سوخت (برندسازي) و خام فروشي  در صحن علني مجلس حاضر شده بود، سخنان خود در مجلس را اين گونه آغاز کرد: اينکه صنعت نفت ما مي تواند در توسعه کشور نقش عظيمي داشته باشد، شکي نيست. همه حرف من هم همين است و جز اين نيست.

وزير نفت با بيان اين که مي گويند وزارت نفت، انگليسي ترين وزارتخانه پيش از انقلاب بوده است، در حالي که اين وزارتخانه سال 58 و پس از انقلاب تشکيل شده است، افزود: درباره مشکلات جوانان استان خوزستان صحبت شده است که بايد عنوان کنم همه درآمد حاصل از صادرات نفت خام و فرآورده هاي آن به خزانه واريز مي شود و مجلس براي ريال به ريال آن تصميم گيري مي کند و در اختيار وزارت نفت نيست.

 زنگنه ادامه داد: نمايندگان خوزستان مي دانند که من از مصرترين افراد براي تخصيص بخشي از درآمد نفت به توسعه مناطق نفت خيز هستم و در اين زمينه از هيچ کوششي دريغ نمي کنم.

وزير نفت درباره افزايش توليد و صادرات نفت و خام فروشي که مورد انتقاد نماينده مشهد بود، پاسخ داد: من مجري سياست هاي نظام هستم و سياستگذار نيستم.زنگنه به قرائت بخشي از سياست هاي نظام پرداخت و گفت: مقام معظم رهبري در سال 1379 سياست هاي کلي بخش نفت و گاز را ابلاغ کردند که دربند 2 آن آمده است:«افزايش ظرفيت توليد صيانت شده نفت، متناسب با ذخاير موجود و برخورداري کشور از افزايش قدرت اقتصادي، امنيتي و سياسي»، ايشان نگفتند فقط قدرت اقتصادي، بلکه فرمودند امنيتي و سياسي.

وي با تکيد بر اينکه افزايش توليد نفت به حضور ما در بازارها از نظر امنيتي هم کمک مي کند، تصريح کرد: دنيا با کشوري که يک ميليون بشکه نفت صادرات دارد و کشوري که 5 ميليون بشکه نفت صادر مي کند، يکسان برخورد نمي کند.

وزير نفت ادامه داد: براي نمونه روسيه روزانه 10 ميليون بشکه نفت و سالانه 600 ميليارد مترمکعب گاز توليد و سالانه 200 ميليارد مترمکعب گاز به اروپا صادر مي کند. هيچ کسي در دنيا جرات ندارد صادرات گاز و نفت روسيه را تحريم کند، زيرا خودشان فلج مي شوند. به اين موضوع وابستگي متقابل نرم مي گويند.

زنگنه گفت: اگر اروپا روسيه را تحريم کند، خودش زمين مي خورد، بنابراين به طور حتم قدرت امنيتي را بالا مي برد؛ اما اين تصميم من نبوده و تصميم نظام بوده است.

 

ضرورت سرمايه گذاري خارجي در صنعت نفت

وزير نفت همچنين با اشاره به بند 14 سياست هاي کلي اقتصاد مقاومتي که از سوي مقام معظم رهبري ابلاغ شده است، افزود: در اين بند آمده است: «افزايش ذخاير راهبردي نفت و گاز کشور به منظور اثرگذاري در بازار جهاني نفت و گاز و تأکيد بر حفظ و توسعه ظرفيت هاي توليد نفت و گاز، بويژه در ميادين مشترک.»

وي با تاکيد بر اينکه وزارت نفت بايد سياست هاي کشور را اجرا کند، ادامه داد: در قانون برنامه ششم توسعه تصويب شده است که توليد نفت در پايان برنامه به روزانه 4 ميليون و 800 هزار بشکه برسد. اين به آن معناست که بايد افزون بر جلوگيري از يک ميليون بشکه افت توليد، يک ميليون نيز به ظرفيت توليد اضافه شود. زنگنه با بيان اينکه براي توسعه صنعت نفت 200 ميليارد دلار در برنامه ششم توسعه پيش بيني شده است، افزود: از اين ميزان 130 ميليارد دلار بايد در بخش بالادستي صنعت نفت سرمايه گذاري شود. وزير نفت، افزايش ضريب بازيافت نفت را موضوعي حياتي دانست و گفت: براي تحقق اين مهم بايد با شرکت هاي خارجي کار کنيم، زيرا افزون بر سرمايه، به فناوري هم نياز داريم.وي به ميدان منصوري اشاره کرد و با بيان اينکه توليد اين ميدان، هم اکنون حدود 70 هزار بشکه در روز است که با کاهش نيز همراه است، تصريح کرد: برآورد ما اين بود که در مدت 30 سال، توليد اين ميدان 300 ميليون بشکه مي شود، در حالي که برآورد شرکت خارجي حاکي از آن است که اين ميدان مي تواند 2 ميليارد و 200 ميليون بشکه نفت توليد کند که 7 برابر است.زنگنه با تاکيد بر اينکه 200 ميليارد دلار سرمايه را نمي توان از بازار داخلي تامين کرد و چنين ظرفيتي وجود ندارد، افزود: معتقدم تا جايي که مي شود، بايد از منابع داخل استفاده کرد.وزير نفت افزود: ما در قراردادهاي خارجي هم حداقل 20 درصد را سهم ايراني ها در نظر گرفتيم، ضمن اينکه حضور خارجي ها به افزايش امنيت ملي ما هم منجر مي شود.

وي به حضور شرکت فرانسوي توتال در طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي هم اشاره کرد و گفت: در مناقصه هايي که با توتال برگزار شد، 80 درصد ايراني ها برنده شدند. در واقع آنها منابع، مديريت و فناوري مي آورند و در کنارش ايراني ها کار را جلو مي برند.

 

ترس از خارجي ها چه معنايي دارد؟

زنگنه با بيان اينکه عنوان مي کنند شما نگاه به داخل نداريد و نگاه شما به خارج است، افزود: خدا وکيلي من نگاه به خارج دارم؟! مپنا و پتروپارس را که هم اکنون سبب افتخار است، چه کسي در کشور درست کرد؟ چه کسي تحول عظيم صنعت پتروشيمي را براي جلوگيري از خام فروشي ايجاد کرد؟

وي ادامه داد: ما در سال 76، يک ميليارد دلار توليد پتروشيمي داشتيم و هم اکنون اين ميزان 20 ميليارد دلار است که طي پنج سال آينده به 40 ميليارد دلار هم خواهد رسيد. وزير نفت گفت: با حمايت چه کسي قرارداد 560 ميليون دلاري براي توليد لوله CRA با شرکت هاي ايراني و خارجي به منظور توليد آن در داخل کشور به امضا رسيده است؟ چه کسي ساخت 10 گروه کالاهاي کاربردي صنعت نفت را در داخل کشور پيگيري کرده است؟

زنگنه با بيان اينکه هزينه کرد 15 تا 16 هزار ميليارد توماني براي گازرساني روستايي افزون بر تامين منافع مردم سبب ايجاد اشتغال شده، اظهار کرد: من معتقد نيستم که براي عزت ايران بايد بگوييم خارجي ها به کشور نيايند. وقتي تيم ملي فوتبال، مربي خارجي دارد و همه شما آن را قبول داريد يا تيم پرسپوليس و استقلال که مربي خارجي دارند، ما نبايد از شرکت هاي خارجي کمک بگيريم و با آنها همکاري داشته باشيم؟ اين ترس از خارجي ها چه معنايي دارد؟

 

برندينگ اختياري است، اجباري نيست

وزير نفت به طرح برندينگ اشاره کرد و با بيان اينکه اين طرح از اول اختياري بود و اجباري در کار نبوده است، افزود: هدف اين طرح، کاهش تصدي دولت در مرحله نخست و ارائه خدمات بهتر به مردم و مصرف کنندگان و بهبود روابط مالي دولت با جايگاهداران و کاميون داران در مرحله بعدي بوده است.وي ادامه داد: اينکه برداشت مي شود قرار است در اين طرح انحصار ايجاد شود، چنين چيزي نيست و کسي نمي تواند بيشتر از 20 درصد نازل ها در کشور، 30 درصد در استان ها و 50 درصد در شهرستان ها را در اختيار داشته باشد.زنگنه با طرح اين سوال ها که چرا در برابر هر تغييري مقاومت مي کنيم؟ و آيا شما از وضع جايگاه ها راضي هستيد؟ يادآور شد: 3 هزار و 500 جايگاه بنزين و گازوييل و بيش از 2 هزار جايگاه سي ان جي در کشور وجود دارد که براي مديريت آنها، شرکت پخش با 17 هزار نيروي انساني ايجاد شده که هزينه اش بر دوش مردم است.وي گفت: حمل ونقل، نظارت بر کيفيت و کميت و زيباسازي جايگاه به عهده شرکت هاي برند است و اين به نفع جايگاه داران است.وزير نفت ضمن تشکر از دست درکاران توزيع سوخت در کشور، جايگاهداران و کاميون داران تاکيد کرد: بايد منافع مصرف کننده نيز تامين و به مسائل، بلندمدت نگاه شود. زنگنه تاکيد کرد: طرح ايجاد شرکت هاي زنجيره اي توزيع سوخت (برندينگ) اختياري است؛ اما اينکه برخي مي گويند برندها واسطه هستند، چنين نيست و اطلاع رساني اشتباه انجام شده است.

 

يک عضو ساده در باشگاه نفت و نيرو هستم

وزير نفت صحبت هاي پاياني خود را به پرسشي درباره باشگاه نفت و نيرو اختصاص داد و يادآور شد: باشگاه انديشه ورزان نفت و نيروي ايرانيان در سال 91 ثبت و در سال 93 فعال شد و به صراحت عنوان مي کنم من يک عضو ساده در اين باشگاه هستم.

وي با بيان اينکه اين باشگاه يک اتاق فکر مجاني براي دولت است و هيچ پولي از دولت دريافت نمي کند و با حق عضويت اعضا اداره مي شود، افزود: اين باشگاه ماهانه يک جلسه برگزار مي کند که آن جلسه به صورت کتابچه منتشر مي شود، همچنين در سال يک کنفرانس برگزار مي کند.

زنگنه ادامه داد: نشست هاي اين باشگاه در محل اجاره اي برگزار مي شود و هر کسي تمايل داشته باشد، مي تواند در آن شرکت کند.وي با بيان اينکه براي باشگاه نفت و نيرو وقتي نگذاشته و تنها در پنج سال، دو سخنراني براي آنها انجام داده است، تصريح کرد: به من مي گوييد 200 شرکت ايجاد کنيد. براي ايجاد شرکت هاي اکتشاف و توليد چقدر مخالفت شد؟ بايد فضاي کسب وکار درست باشد و همه همدل باشيم تا کار کنيم.

 

براي آبرويم مي ايستم و مقاومت مي کنم

وزير نفت تصريح کرد: يک عمر در اين کشور با آبرو کار کردم و تنها چيزي که خدا به من داده، آبروست و براي آن مي ايستم و مقاومت مي کنم.زنگنه افزود: چرا اينقدر به يک وزير خودتان سوء ظن داريد؟ به من مي گوييد کار سري مي کنم. آيا منظورتان کار غيرقانوني است؟ اگر اينگونه است که من جاني، جنايتکار و خيانتکار هستم و نبايد اينجا باشم. اگر هم اينگونه نيست، فقط به من توهين نمي شود، به 290 نماينده اي که من را انتخاب کردند، توهين مي شود؛ زيرا به من اعتماد و من را به عنوان وزير انتخاب کرده اند. وي ادامه داد: اگر من کار خلاف کنم، به اعتماد ملت و نمايندگان خيانت کرده ام. وزير نفت با بيان اينکه چه اشکالي دارد يک عده اي که با شما همفکر نيستند، يک اتاق فکر درست کنند، افزود: اگر اين باشگاه کار خلاف مي کند، دستگاه هاي امنيتي و قضايي با آن برخورد کنند. از کدام فاميل ثروت و قدرت و کدام آقازاده صحبت مي کنيد؟!

وي با بيان اينکه تشکيلات باشگاه نفت و نيرو طبق قانون و متشکل از 200 مدير ارشد باسابقه برق و نفت است که بايد به آنها احترام گذاشت، تصريح کرد: آيا حتما همه امور بايد در دولت باشد؟ يک نهاد غيردولتي مي خواهد به کشور خدمت کند. ما بايد با هم با دوستي داشته باشيم و بدون سوء ظن کار کنيم.زنگنه گفت: جايي هم که اطمينان به يک کار خلاف داريم، آن را به قوه قضاييه و دستگاه هاي امنيتي بسپاريم تا بررسي کند؛ اما اگر چنين چيزي نيست، به افراد توهين نشود.

 

صنعت نفت در وضع خوبي نيست، کمک کنيد

وزيرنفت با بيان اينکه ما در صنعت نفت به حمايت شما (نمايندگان) نياز داريم، تاکيد کرد: صنعت نفت از نظر منابع در وضع خوبي نيست و دچار مشکلات جدي است. من نمي توانم در جلسه علني بگويم آمريکا چه برنامه هايي دارد و چه حرف هايي عليه ما مي زند. نبايد بهانه سوءاستفاده دست آنها بدهيم. وي با تاکيد بر اينکه بايد به نفت کمک کنيم، زيرا نفت مي تواند پيشران توسعه اقتصادي کشور باشد، تصريح کرد: سرمايه گذاري سالانه 50-40 ميليارد دلار در صنعت نفت، کشور را متحول مي کند.

 

سرپرست معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني منصوب شد

وزير نفت، در حکمي کامران دهقاني را به عنوان سرپرست معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت منصوب کرد.  در حکم بيژن زنگنه به کامران دهقاني، مديرکل آموزش، برنامه ريزي انساني و تحول اداري آمده است: «تا تعيين معاون توسعه مديريت و سرمايه انساني، جنابعالي به موجب اين حکم، با حفظ سمت به عنوان سرپرست اين معاونت منصوب مي شويد.  با توجه به اهميت و حساسيت امور اين معاونت، انتظار دارد که در مدت عهده داري اين مسئوليت، از تمام ظرفيت خود و همکاران معاونت براي اداره امور محوله استفاده کنند.» 

 

رئيس دانشگاه صنعت نفت منصوب شد

وزير نفت در حکمي، کريم سلحشور را به رياست دانشگاه صنعت نفت منصوب کرد. در حکم بيژن زنگنه آمده است: «با عنايت به مراتب علمي، تعهد و تجربيات جنابعالي و با توجه به موافقت وزير محترم علوم، تحقيقات و فناوري، به موجب اين حکم به عنوان رئيس دانشگاه صنعت نفت منصوب مي‎شويد. ارتقاي مستمر کيفيت فعاليت‎هاي آموزشي و پژوهشي، برگزاري دوره‎هاي حرفه‎اي، ارتباط نزديک دانشگاه با صنعت نفت، مراعات سياست‎ها و اولويت‎هاي وزارت نفت و بالاخره قرارگيري در تراز علمي دانشگاه‎هاي معتبر کشور، از جمله انتظارات از جنابعالي است. اميد است با اتکال به خداوند متعال و با بهره‎گيري از ظرفيت‎هاي اعضاي هيئت علمي آن دانشگاه و مديران و متخصصان صنعت نفت، در انجام ماموريت‎هاي محوله موفق و مويد باشيد.» پيش از اين، سلحشور با حفظ سمت معاون توسعه منابع انساني و مديريت وزير نفت، سرپرستي دانشگاه صنعت نفت را عهده‎دار شده بود.

 

مدير مرکز توسعه مديريت صنعت نفت منصوب شد

وزير نفت در حکمي، فرزين مينو را به عنوان مدير مرکز توسعه مديريت صنعت نفت منصوب کرد.  در حکم وزير نفت آمده است: «با عنايت به تعهد و سوابق حرفه اي جنابعالي، به استناد شيوه نامه ابلاغي براي تشکيل مرکز توسعه مديريت در صنعت نفت، بدينوسيله به‎عنوان مدير اين مرکز منصوب مي شويد تا مطابق ضوابط مقرر در شيوه نامه ياد شده به انجام وظيفه بپردازيد.

با توجه به نقش فوق‎العاده اي که اين مرکز مي تواند در آينده صنعت نفت ايفا کند، انتظار جدي دارد که با استفاده از ظرفيت هاي شخصي خود و نيز با همکاري صميمانه همه اجزاي صنعت نفت، بتوانيد منشا خدمات ويژه در پيشبرد اين ماموريت مهم باشيد. از خداوند قادر متعال براي جنابعالي توفيق مسئلت مي کنم.» 

 

راندن جداري  20 و نصب كفشك در عمق 1434 متري

      عمليات راندن جداري 20 و نصب كفشك در عمق 1434 متري در حفاري چاه فروزان-20 با موفقيت انجام شد.

رضا عليزاده، مسئول و مدير اين پروژه در مديريت اکتشاف  بيان کرد: در اتفاقي کم سابقه،  عمليات راندن جداري 20 و نصب كفشك در عمق 1434 متري در حفاري چاه فروزان-20 كه از لحاظ طول جداري  و شرايط پيچيده   چاه به ويژه ايجاد كنارگذر در حفره 26 مطابق ضرورت هاي عملياتي در حوزه خليج فارس نادر بود، از طريق فعاليت تيمي كارشناسان مديريت اکتشاف در اين پروژه و در کنار تعامل سازنده با شركت حفاري شمال(پيمانكار)، به سرانجام رسيد.وي تأكيد بر رعايت اصول ايمني و ارتقاي سطح اچ اس اي در عمليات و تلاش خستگي ناپذير ناظران عمليات حين راندن جداري را كه نشان از تبلور تخصص و تجربه كارشناسان اداره حفاري مديريت اکتشاف در انجام عمليات حفاري اكتشافي دارد، از عوامل موفقيت در انجام اين عمليات دانست. عليزاده بيان کرد: اين عمليات موفقيت آميز، با توجه به اشتراك ميدان فروزان با كشور عربستان سعودي، از نظر پيچيدگي عملياتي در مقايسه با عمليات مشابه، کم سابقه بوده است. آنچه اين عمليات را متمايز کرده، حفر کنار گذار 26 بدون استفاده از سرويس هاي گران قيمتي چون MWD با طراحي BHA از سوي واحد مهندسي اداره حفاري مديريت اکتشاف بود که نتايج نمودار CDR پس از اقدام به Side Track نشان داد نه تنهاحفره کنارگذر بخوبي ايجاد شده، بلکه ميزان انحراف در کمترين ميزان ممکن بوده است، به طوري که جداري 20 تا انتهاي چاه رانده شده و عمليات سيمان کاري با موفقيت به انجام رسيده است. وي در ادامه افزود: Geometery چاه پس از کج کردن، وزن بالاي جداري ‎20 در عمق نصب کفشک، حجم بالاي دوغاب سيمان براي عمليات و همچنين شرايط خاص آب و هوايي خليج فارس در اسفند ماه، عمليات راندن و سيمان کاري جداري را با ريسک هاي متعددي روبرو مي ساخت که با تشکيل جلسه هاي پيش از عمليات در دفتر تهران از سوي اعضاي تيم پروژه در اداره حفاري مديريت اکتشاف وهمچنين در محل سکوي سحر-1 با نظارت دقيق و تهيه چک ليست هاي خاص چنين عملياتي از سوي کارشناسان در مديريت اکتشاف و با رعايت نکات و ملاحظات مورد نظر از طريق شرکت حفاري شمال، تصميم گيري نهايي انجام شد. عليزاده در پايان خاطر نشان کرد: پروژه   حفاري فروزان-20 به عنوان چاهي با فشار و دماي بالا موسوم به HPHT يکي از فني ترين و مهمترين پروژه هاي حفاري طرح اکتشافي خليج فارس است که با طراحي و نظارت اداره حفاري مديريت اکتشاف در دست انجام است. در اين چاه براي نخستين بار در صنعت حفاري کشور اقدام به تهيه سند جامع مطالعه ريسک چاه شده است که اميدواريم با پيشرفت پروژه و رسيدن به اهداف اکتشافي، بر ميزان ذخاير هيدروکربوري کشور افزوده شود.