در دیدار وزیر نفت و رئیس جمهوری ونزوئلا مطرح شد:

توسعه همکاری های نفتی  ایران و ونزوئلا

 مشعل   وزیر نفت با رئیس جمهوری ونزوئلا دیدار و درباره مناسبات دوجانبه در محل کاخ سعدآباد گفت وگو کرد. جواد اوجی و نیکلاس مادورو درباره مسائلی از جمله تأمین سوخت، صادرات فراورده های نفتی، صادرات محصولات پتروشیمی و صادرات کاتالیست های پتروشیمی، گفت وگو و تصمیم گیری کردند. تصمیم گیری درباره صدور خدمات فنی و مهندسی، بازسازی و نوسازی پالایشگاه ها و توسعه میدان های نفت و گاز از دیگر محورهای مورد گفت وگو در این دیدار بود. وزیر نفت اردیبهشت ماه گذشته در سفری به کشورهای آمریکای لاتین از جمله ونزوئلا و نیکاراگوئه، همسو با فعال سازی دیپلماسی انرژی، دیدارهای پرشماری با مسؤولان این کشورها داشت و در جریان این سفر چهار تفاهمنامه و دو قرارداد در حوزه نفت و دو تفاهمنامه در حوزه کشاورزی امضا شد.

دیپلماسی فعال در حوزه آمریکای لاتین

وی با تأکید بر اینکه دیپلماسی انرژی ایران در حوزه آمریکای لاتین طی ماه های اخیر بشدت فعال بوده است، تصریح کرد: هم اکنون در بحث صادرات نفت خام و فراورده های نفتی، صدور خدمات فنی و مهندسی و استفاده از ظرفیت خالی پالایشگاه های موجود در این حوزه، قراردادهای خوبی امضا شده و در حال شکل گیری است. وزیر نفت به وجود ذخایر ۲۰ درصدی نفت و گاز جهان در ونزوئلا اشاره کرد و گفت: با توجه به توانمندی شرکت های پیمانکار ایرانی، مذاکره برای توسعه میدان های نفت و گاز این کشور را آغاز کرده ایم، همچنین درباره افزایش ظرفیت و تعمیرات اساسی پالایشگاه های موجود در این کشور به توافق های خوبی رسیده ایم. اوجی اظهار کرد: بتازگی نخستین نفتکش ساخت ایران تحویل ونزوئلا شد و ساخت یک نفتکش دیگر را در دستور کار داریم.

این موضوع نشان می دهد که در دهه های اخیر، تحریم بر صنعت نفت ایران کارساز نبوده و هیچگاه صادرات نفت خام و میعانات گازی ما متوقف نشده است؛ زیرا امروز دنیا به محصولات ما نیاز دارد. وی ضمن اشاره به سخنرانی خود درباره ظرفیت منابع نفت و گاز کشور برای تأمین نیاز کشورهای مختلف در نشست انرژی باکو گفت: متأسفانه تحریم های ظالمانه آمریکا، کشورهای بسیاری را از نعمت انرژی جمهوری اسلامی ایران محروم کرده است. ایران با توجه به منابع هیدروکربوری و قرارگیری در شاهراه ترانزینی انتقال منابع نفت و گاز، این آمادگی را دارد تا سوآپ گاز، نفت خام و فراورده های نفتی را با کشورهای همسایه داشته باشد.

 

درخواست افزایش سوآپ گاز به آذربایجان و کشورهای همسایه

وزیر نفت در دیدار با معاون رئیس کابینه در امور نفت و گاز ترکمنستان گفت: طرف مقابل از ما، افزایش سوآپ گاز به آذربایجان و دیگر کشورهای همسایه را خواستار شد که ما آمادگی خود را به ایشان اعلام کردیم. اوجی پس از دیدار با شاهین عبدالرحمان اُف در جمع خبرنگاران با بیان اینکه دولت سیزدهم طی ۱۰ ماه اخیر دستاوردهایی مطلوب در زمینه دیپلماسی انرژی داشته است، گفت: در ماه های نخست این دولت، قرارداد سوآپ گاز از ترکمنستان به جمهوری آذربایجان از خاک ایران امضا شد که هم اکنون سالانه ۱.۵ تا ۲ میلیارد مترمکعب گاز سوآپ می شود. وی به سفر اخیر خود به جمهوری آذربایجان همسو با تقویت دیپلماسی انرژی اشاره و اظهار کرد: در این سفر، طرف آذربایجانی تقاضای افزایش دو برابری سوآپ گاز از ترکمنستان را از ما خواستار بود که با استقبال ایران روبه رو شد. اوجی با اشاره به وجود زیرساخت های لازم و شبکه انتقال گاز گسترده در کشور برای افزایش سوآپ گفت: ضمن مذاکره با طرف ترکمنستان برای افزایش سوآپ، امروز یکی از محورهای مذاکرات بنده با معاون رئیس کابینه وزرا در امور نفت و گاز ترکمنستان، احیای قرارداد صادرات گاز ترکمنستان به ایران بود. وی پرداخت بدهی گاز وارداتی از ترکمنستان را یکی از محورهای مذاکرات با معاون رئیس کابینه وزرا در امور نفت و گاز ترکمنستان اعلام و تصریح کرد: بر اساس مذاکرات انجام شده، مطالبات حاصل از صادرات گاز به کشور عراق بابت بدهی گازی، از طرف عراق به حساب طرف ترکمنستانی واریز می شود. وزیر نفت با اشاره به تصمیم ترکمنستان برای توسعه میدان های نفت و گاز خود افزود: با توجه به توانمندی شرکت های ایرانی برای توسعه میدان های نفت و گاز، خطاب به طرف ترکمنستانی در زمینه صدور خدمات فنی و مهندسی، توسعه میدان های نفت و گاز، احداث واحدهای پتروشیمی و پتروپالایشگاهی به دست شرکت های داخلی اعلام آمادگی کردیم. اوجی، صادرات فراورده های نفتی، پتروشیمی و کاتالیست های مورد نیاز در این صنعت را از دیگر محورهای مذاکره با معاون رئیس کابینه در امور نفت و گاز ترکمنستان خواند و گفت: این پیشنهاد ما خوشبختانه با استقبال طرف ترکمنستانی روبه رو شد.

 

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران عنوان کرد:

تنظیم راهبردهای آینده نفت ایران با نگاه  به برنامه کلان توسعه

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با قدردانی از تلاش های اعضای سابق هیأت مدیره این شرکت گفت: هیأت مدیره به عنوان اتاق فکر، نقشی مهم در سیاستگذاری و هدایتگری شرکت به عهده دارد و تنظیم راهبردهای آینده شرکت ملی نفت با نگاه به برنامه کلان توسعه در کشور از جمله برنامه هفتم توسعه که در حال تدوین است، باید از مسیر بررسی و همفکری هیأت مدیره عبور کند. محسن خجسته مهر در نشست تکریم و معارفه اعضای پیشین و جدید هیأت مدیره شرکت ملی نفت ایران با اشاره به اهمیت جایگاه اعضای هیأت مدیره در روند سیاستگذاری و تصمیم گیری در شرکت گفت: هیأت مدیره، بخش مهمی از وظایف را در شرکت و وزارت نفت به عهده دارد و این به دلیل نظر خبرگی و کارشناسی اعضای آن است. وی تصریح کرد: اعضای هیأت مدیره دائم به فکر رشد و توسعه شرکت هستند و برای پیشرفت و پیشبرد اهداف تلاش می کنند، بنابراین لازم است که از اقدام ها و فعالیت های اعضای پیشین هیأت مدیره قدردانی کنم. نائب رئیس هیأت مدیره شرکت ملی نفت با بیان اینکه در شرایط تحریم و جنگ اقتصادی، فعالیت هیأت مدیره از اهمیت بالاتری برخوردار است، ادامه داد: بررسی نیازهای شرکت با در نظر گرفتن تمام شرایط و توجه ویژه به برنامه هفتم توسعه از وظایف هیأت مدیره جدید است و این مهم به طور حتم باید با همفکری ارکان مختلف مدنظر قرار گیرد. خجسته مهر افزود: اخذ تصمیم های درست و نظارت بر اجرای صحیح و درست این تصمیم ها از سوی ارکان شرکت، همچنین دفاع از حاکمیت شرکتی، به عنوان یکی دیگر از وظایف هیأت مدیره مطرح است. در بخش پایانی این نشست، اعضای پیشین هیأت مدیره اقدام ها و نکته های مختلف را مطرح کردند و از خدمات و تلاش های زهرا گودرزی، سیدصالح هندی، سعید خوشرو و اکبر سهیلی پور تقدیر شد. هرمز قلاند، کریم زبیدی، سید حجت اله علم الهدی، محمدرضا نقیبی و محمد روستا به عنوان اعضای اصلی و فرخ علیخانی و فریدون کردزنگنه به عنوان اعضای علی البدل هیأت مدیره شرکت ملی نفت ایران معارفه شدند. 

 

مدیرعامل شرکت ملی نفت ونزوئلا:

پتروپارس، شرکتی کامل و توانمند برای توسعه نفت و گاز ونزوئلاست

مدیرعامل شرکت ملی نفت ونزوئلا (پدوسا)، پتروپارس را شرکتی کامل و توانمند در زمینه توسعه نفت و گاز برشمرد و گفت: این شرکت می تواند سبب محقق شدن پروژه‎های پرشمار در صنعت نفت ونزوئلا شود. اسدروبال چاوز در حاشیه دیدار با مدیرعامل و اعضای هیأت مدیره گروه پتروپارس با ابراز امیدواری از اینکه این نشست، آغازگر به سرانجام رسیدن طرح ها و پروژه های پیش بینی شده در میدان های نفت و گاز ونزوئلا از سوی پتروپارس شود، بیان کرد: شرکت ملی نفت ونزوئلا نزدیک به ۱۵ سال با پتروپارس در حوزه های گوناگون همکاری داشته و در این مسیر همواره از توانمندی های این مجموعه بهره برده است.  وی با ابراز خرسندی از عزم جدی جمهوری اسلامی ایران برای کمک به برنامه توسعه میدان ها و تأسیسات نفت و گاز ونزوئلا و همکاری با شرکت پتروپارس گفت: اهدافی که برای ادامه همکاری با پتروپاس در زمینه های مختلف ترسیم شده، برای ما ارزشمند است و پروژه های پرشماری که در کشور ما در حوزه نفت و گاز وجود دارد، زمینه مناسبی است تا بتوانیم از توانمندی پتروپارس در محقق شدن آنها کمک بگیریم. مدیرعامل شرکت ملی نفت ونزوئلا با تأکید بر اعتماد این کشور به گروه پتروپارس توضیح داد: در طول این سال ها ظرفیت های بسیار خوبی از پتروپارس مشاهده کرده ایم که نشان می دهد پتروپارس، شرکتی کامل است که در بخش های مختلف توسعه میدان های نفت و گاز ونزوئلا قابلیت فعالیت دارد. پتروپارس برای ما شرکتی ایده آل به شمار می رود که می توانیم با آرامش خیال پروژه های خود را به آن واگذار کنیم. چاوز با اشاره به تشکیل کمیته ای مشترک برای عملیاتی کردن توافق های انجام شده در زمینه توسعه میدان های نفت و گاز و تجهیز و بازسازی و راه اندازی بخش های مختلف نفت و گاز ونزوئلا میان دو شرکت گفت: از نظر ما تشکیل و راهبری این کمیته، بسیار راهبردی و با اهمیت است و به همین دلیل، مسؤولیت و مدیریت آن با بالاترین مقام های دو شرکت خواهد بود تا بتوانیم اهداف تدوین شده در توافق های دوجانبه را در کوتاه ترین زمان و با کیفیت لازم عملیاتی کنیم. وی با ابلاغ سلام همه مدیران و کارکنان شرکت ملی نفت ونزوئلا به مدیران و کارکنان گروه پتروپارس تأکید کرد: دیدارهای انجام شده بین رؤسای جمهوری دو ملت برای تحقق اهداف مشترک انجام شده و ما به عنوان شرکت ملی نفت ونزوئلا تلاش خواهیم کرد با استفاده از ظرفیت های گروه پتروپارس، برای به ثمر رسیدن توافق های کلان بین دو کشور گام هایی اساسی برداریم.

 

رشد 90 درصدی وصول مطالبات حاصل از صادرات گاز

وزیر نفت گفت: طی سه ماه اخیر نسبت به مدت مشابه پارسال، صادرات گازایران به کشورهای همسایه با 43 درصد رشد حجمی روبه رو بوده است، ضمن آنکه طی همین دوره در وصول مطالبات حاصل از این صادرات بیش از 90 درصد نسبت به مدت مشابه پارسال رشد داشته ایم.

جواد اوجی با بیان اینکه طلب 1.6 میلیارد دلاری گازی از کشور عراق مربوط به سال های گذشته و دولت قبل بوده است، اظهارکرد: با شروع دولت مردمی سیزدهم از همان ابتدا پول صادرات گاز به کشور عراق به صورت ماهانه و جاری دریافت شده است.

وی با تأکید براینکه وزارت نفت از همان ابتدای شروع به کار دولت سیزدهم به شدت پیگیر وصول مطالبات سنواتی گازصادراتی خود به عراق بود، اظهار کرد: با برگزاری نشست های فشرده با وزیران نفت و برق عراق و همکاری خوب وزارت امور خارجه کشورمان موفق به امضای یک تفاهم نامه با طرف عراقی شدیم که بر اساس آن عراق ضمن پرداخت هزینه های جاری واردات گاز از کشورمان متعهد به پرداخت صورت حساب های سال های گذشته نیز شد.

وزیرنفت به پایداری میزان گازصادراتی به کشور عراق طی ماه های اخیر اشاره و تصریح کرد: مجلس کشورعراق دربودجه جاری (۲۰۲۲) این کشورپرداخت هزینه های حاصل از واردات گاز در سال های گذشته را در نظر نگرفته بود که با مذاکرات صورت گرفته این موضوع به صورت مجزا در مجلس این کشور مطرح و خوشبختانه بودجه مشخص برای این موضوع تعیین شد.

اوجی با تأکید بر اینکه ۱.۶ میلیارد دلار مطالبات معوق صادرات گاز ایران از سوی طرف عراقی به حساب شرکت ملی گاز ایران واریز شده است، گفت: طی سه ماه اخیر نسبت به مدت مشابه پارسال صادرات گازایران به کشورهای همسایه با ۴۳ درصد رشد حجمی روبه رو بوده است، ضمن آنکه طی همین دوره در وصول مطالبات حاصل از این صادرات بیش از ۹۰ درصد نسبت به مدت مشابه پارسال رشد داشته ایم.

وی تأثیر وصول مطالبات دلاری حاصل از صادرات نفت، گاز و محصولات پتروشیمی را بر بازارهای داخلی ارز و تأمین اقلام اساسی مثبت ارزیابی کرد و گفت: هم اکنون ایران هیچ گونه طلب گازی قدیمی از کشور عراق ندارد.

وزیر نفت باتأکید براینکه ایران همواره برای تأمین انرژی در کنارمردم و دولتمردان عراق قرار داشته و دارد، گفت: اجازه نمی دهیم مردم عراق در فصل گرما نگران تأمین گاز خود باشند.

اوجی گفت: پایداری صادرات گاز به عراق همواره مورد تأکید مقام معظم رهبری و رئیس جمهوری بوده است، از این رو افزایش صادرات گاز به این کشور را در برنامه های آتی خود ارزیابی خواهیم کرد.