سالی بدون حادثه

 با توجه به فرهنگ سازی های صورت گرفته، در طول سال 1400 هیچ گونه حادثه منجر به جرح یا فوت در شرکت گاز استان همدان رخ نداده است و بیش از 3 میلیون و 400 هزار نفر_ساعت کار بدون حادثه در این شرکت ثبت شده است.

فرشید سیف، رئیس اچ اس ای(HSE) پدافند غیرعامل شرکت گاز استان همدان می گوید: برگزاری دوره های آموزشی HSE برای کارکنان عملیاتی و پیمانکاران و جاری سازی و نظارت بر رعایت دستورعمل ها بخصوص دستورعملIN-HSE-102، تهیه و توزیع تجهیزات حفاظت فردی برای کارکنان عملیاتی و نظارت بر الزام استفاده کارکنان از تجهیزات حفاظت فردی باعث شد تا سال گذشته را بدون حادثه به پایان برسانیم.

وی استقرار و اجرای الزامات و دستورعمل های سیستم مدیریت محیط زیستISO14001 ، برنامه ریزی برای راه اندازی طرح آبیاری قطره ای فضای سبز، اجرای قانون مدیریت پسماند و اجرای طرح مدیریت پسماندهای عادی و ویژه، اندازه گیری آلاینده های صوتی، پیگیری طراحی، تخصیص اعتبار و اقدام برای انتخاب پیمانکار مجری سوله جمع آوری پسماندهای صنعتی در شهر نهاوند را از جمله برنامه ها و اقدام ها در جهت بهبود وضعیت محیط زیست در پروژه ها برمی شمرد.

به گفته سیف، برگزاری 88  مانور آمادگی شرایط اضطراری در سطح استان، برگزاری چهار نشست کمیته مدیریت بحران و پدافند غیرعامل، پیش بینی و تامین بودجه لازم برای تجهیزات امنیت شبکه و ارتقای امنیت اینترنت داخلی شرکت به منظور مدیریت بحران انجام شده است. رئیس HSE و پدافند غیرعامل شرکت گاز استان همدان، نصب سیستم های اعلان حریق برای ساختمان های اداری، برگزاری مانورهای عملیاتی_ آموزشی، برگزاری نشست های کمیته مدیریت بحران و پدافند غیرعامل، تعامل با ادارات و استان های همجوار برای تبادل اطلاعات و امدادرسانی در بحران، ارتقای سطح عملکرد تیم های واکنش در شرایط اضطراری، پیگیری اخذ بودجه برای خرید اقلام بحران مورد نیاز نواحی گازرسانی، پیگیری پوشش استانی بیسیم تمامی شهرستان ها با مرکز استان، ارزیابی و ارائه طرح های کنترل صدا در ایستگاه های تقلیل فشار گاز (TBS) همدان را از جمله برنامه های سال جاری این شرکت برشمرد.

 

   تهیه مستند از عملکرد شرکت

امور مالی شرکت گاز استان همدان به دلیل عملکرد مناسبی که داشته، همواره مورد تقدیر و تشویق قرار گرفته و برای بازتاب کوشش های همکاران، دستور تهیه مستندی در همین زمینه صادر و اجرایی شده است.

سعید احمدی تنها، معاون مالی و پشتیبانی شرکت گاز استان همدان می گوید: تامین مالی پروژه های در حال انجام این شرکت بر اساس بودجه مصوب و با جذب حداکثری منابع مالی از طریق تامین منابع در بخش های عوارض گازرسانی، منابع داخلی و دریافتی از نفت و بند «د» تبصره یک تحت سرفصل های گازرسانی به شهرها و روستاها، مدیریت انرژی و کربن، خرید کنتور و رگلاتور، گازرسانی به صنایع با تلاش همکاران امور مالی و با پیگیری های مستمر و هماهنگی های لازم با شرکت اصلی و سازمان مدیریت و برنامه ریزی به موقع و به هنگام صورت گرفته و در حال انجام است.

به گفته وی، تامین مالی پروژه ها به صورت کلان در شرکت اصلی صورت می گیرد و همکاران ما در شرکت ملی گاز ایران و وزارت نفت با تلاش فراوان و مدیریت میدانی، نسبت به تامین مالی شرکت های وابسته و تابع اقدام لازم را انجام می دهند. شرکت گاز استان همدان در قالب برنامه های مصوب برای سال 1401 ضمن برآورد درآمدهای لازم، نسبت به پیش بینی بودجه های مورد نیاز برای اجرای پروژه ها اقدام لازم را انجام داده و مستندات مربوطه را به شرکت ملی گاز ایران بازتاب داده است.

 معاون مالی و پشتیبانی شرکت گاز استان همدان درباره میانگین سنی کارکنان این امور می گوید: حدود 80 درصد از کارکنان رسمی ظرف 5 سال آینده بازنشسته می شوند؛ از این رو شایسته است برای جلوگیری از ایجاد وقفه در روند عملیاتی جاری شرکت، تمهیدات لازم در این باره اندیشیده شود.

 

استقرار ایزو 50001

به منظور تعامل هرچه بیشتر و رفع چالش های موجود در شرکت و استفاده از ظرفیت های شرکت های دانش بنیان، نیازهای مورد نظر صنعت گاز در سطح استان بر اساس فراخوان منتقل و پیشنهادها برای رفع آنها دریافت و پس از بررسی و تصویب قرارداد همکاری برای اجرای پروژه پژوهشی، منعقد خواهد شد. اگر این همکاری ها منجر به ساخت، ابداع یا اختراع دستگاه یا تجهیزات مورد نیاز شرکت شود، از آنها در جهت اخذ مجوزها، دریافت استانداردها و یا تجاری سازی محصولات حمایت خواهد شد.

سید حسن صالحی، رئیس پژوهش شرکت گاز استان همدان می گوید: برای رفع تنگناها و چالش ها، هر ساله بنا بر نیازهای شرکت موضوعات مورد نظر و اولویت های پژوهشی، طی فراخوان داخلی و بیرونی اطلاع رسانی می شود. حمایت از پروژه های پژوهشی از طریق عقد قرارداد با مجریان، حمایت از مالکیت معنوی، استانداردسازی، تجاری سازی و ثبت اختراع به صورت مالی و معنوی صورت می گیرد و این حمایت ها مشمول پروژه هایی است که پس از فراخوان و اطلاع رسانی، اخذ و بررسی پروپوزال و طرح های پیشنهادی و بررسی در این امور انجام شده باشد و بعد از مذاکرات و تایید طرح در شورای پژوهش شرکت، مراتب به ستاد مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران منعکس می شود که در صورت تصویب نهایی پیشنهاد پژوهشی، جزئیات آن در سامانه ساتع شورای عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری (عتف) ثبت و بارگذاری و از طریق فراخوان مجدد، مراتب به دانشگاه ها، مراکز علمی مجاز و شرکت های دانش بنیان منتقل می شود. پس از دریافت پروپوزال پیشنهادی و بررسی مجدد و تأیید آن در شورای پژوهش شرکت، قرارداد همکاری و اجرای پروژه پژوهشی، مطابق با مقررات مربوطه منعقد و با نظارت عالیه و هدایت عملیات از سوی این امور، پروژه ها اجرایی و حمایت می شوند.

وی، برگزاری تورهای پژوهشی، حمایت از پایان نامه های تحصیلات تکمیلی، حمایت از چاپ مقالات، تشکیل مستمر شورای پژوهش و کمیته بررسی پایان نامه ها، برگزاری نشست های علمی را از اقدام های شاخص صورت گرفته در حوزه پژوهش و فناوری عنوان می کند. به گفته رئیس پژوهش شرکت گاز استان همدان، واحد پژوهش این شرکت علاوه بر وظایف سازمانی، مدیریت انرژی و کربن برای استقرار ایزو 50001 در حجمی گسترده شامل32 ایستگاه گاز و ساختمان و مسئولیت شورای همیاری و مشارکت کارکنان (نظام پیشنهادات) را نیز بر عهده دارد که علاوه بر اقدام های شاخص صورت گرفته مبتنی بر دانش در این حوزه ها، بخشی از نیازها و مسائل شرکت را از این طریق برطرف ساخته است. صالحی درباره برنامه های امسال این شرکت در حوزه پژوهش نیز می گوید: عقد تفاهم نامه با دانشگاه ها و مراکز علمی، اجرای تورهای پژوهشی برای بازدید گروهی از سایت های علمی، پژوهشی و صنایع مرتبط با نفت و گاز، حمایت از پایان نامه های تحصیلات تکمیلی، حمایت از چاپ مقالات، چاپ کتب، ایجاد مرکز پژوهش، برگزاری نشست های تخصصی با مراکز ارتباط با صنعت، معاونت های پژوهشی و فناوری دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان مستقر در دانشگاه ها و پارک های علم و فناوری و ایجاد دفتر ارتباط صنعت گاز با دانشگاه ها برنامه ریزی شده است.  وی با اشاره به توانمندی های شرکت های گاز استانی در اجرای پروژه های پژوهشی که بعضا مناسب برای طرح در سطح ملی هستند، می گوید: پیشنهاد می شود حداقل در حد معاملات متوسط، اختیار تصویب و اجرای پروژه های پژوهشی مورد نیاز به این شرکت ها واگذار شود.

صالحی یادآور می شود: با توجه به مشکلات موجود در خصوص بندی از تبصره 9 قانون بودجه سنواتی مبنی بر حذف 40 درصد از بودجه های پژوهشی و مکرر بودن این بند و عدم امکان انتقال سهم مذکور به سنوات بعد، با توجه به زیان ده بودن و نظر به مسائل و مشکلات عدیده در سامانه ساتع و شورای عتف، حذف این بند یا خروج این شرکت از شمول آن، پیشنهاد می شود.