رئیس جمهوری در ششمین نشست سران مجمع

کشورهای صادرکننده گاز تاکید کرد: ظرفیت بالای ایران برای تأمین امنیت انرژی جهان

مشعل   سفر هیات ایرانی به قطر پس از 10 سال به منظور تقویت مناسبات اقتصادی و سیاسی و در عین حال حضور در ششمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف)همراه بود را می توان تصویرتمام نمای «دیپلماسی فعال انرژی ایران» تلقی کرد؛ سیاست مهمی که از بدو روی کارآمدن دولت سیزدهم، وزارت نفت با قدرت آن را دنبال کرده و دستاوردهای آن را می توان در بخش های مختلف از جمله در قرارداد سوآپ گازی سه جانبه میان ایران، ترکمنستان و آذربایجان در نوامبر ۲۰۲۱، تفاهمنامه های همکاری ایران و روسیه، رشد فروش نفت ایران و... نظاره گر بود. از دیگر سو برگزاری ششمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف)با توجه به تنش های موجود میان روسیه و غرب و افزایش تقاضای انرژی پس از پایان ویروس عالم گیر کرونا از جمله مواردی بود که این دور از نشست مجمع سران کشورهای صادرکننده گاز را حائز اهمیت کرد.

اهمیت دیگر گردهمایی سران غول های گازی جهان از آن جهت بود که در دوره گذار انرژی، سهم گاز طبیعی در سبد انرژی همه کشورها در حال افزایش است و با توجه به بحران انرژی، همه کشورها در صدد افزایش ظرفیت تولید و صادرات گاز طبیعی و ال ان جی هستند.

راهبرد اساسی ایران به عنوان یکی از بزرگترین دارندگان ذخایر اثبات شده گاز طبیعی جهان و همچنین از بنیانگذاران جی ئی سی اف متضمن حداکثر پشتیبانی از روح همکاری و تصمیم های جمعی جی ئی سی اف مطابق با اساسنامه و رویه های مورد توافق اعضای مجمع برای تحقق منافع صادرکنندگان و مصرف کنندگان گاز طبیعی اعلام شد.

افزون بر تاثیر دیدارهای سران دو کشور ایران و قطر از بعد سیاسی، تازه شدن دیدارهای مسئولان دو کشور به عنوان رقبا و شرکای بزرگترین میدان گازی جهان اهمیتی ویژه داشت؛ آن هم در اجلاسی که با محوریت گاز، نمایندگان کشورهای مختلف را گردهم آورد.

در این میان سیاست زدایی از همکاری های بین المللی و جهانی گاز و تحریم های یک جانبه علیه ایران را می توان محور اصلی سخنان رئیس جمهوری و وزیر نفت ایران دانست و از این رو پیام مهم ایران در این گردهمایی این بود که جامعه جهانی باید مانع تحریم های آمریکا علیه صنایع نفت و گاز اعضای جی ئی سی اف شود.

در این چارچوب، ایران به عنوان یکی از بزرگ ترین دارندگان ذخایر گاز طبیعی جهان، ظرفیت بسیار بالایی برای تولید، انتقال و صادرات گاز طبیعی و مشارکت بیشتر در تأمین امنیت عرضه انرژی جهانی دارد. جمهوری اسلامی ایران با وجود تحریم های ظالمانه، یکجانبه و غیرقانونی آمریکا توانسته است با اتکا به توانمندی های نیروهای متخصص و متعهد و با بهره گیری از شرکت های داخلی و دانش فنی بومی، تولید گاز طبیعی را افزایش دهد و پروژه های بزرگ و ارزشمندی را در بخش های بالادستی و پایین دستی نفت و گاز اجرا کند. نکات کلیدی در سخنان وزیر نفت این بود که ایران آمادگی دارد با همه کشورهای عضو جی ئی سی اف در انواع روش های موجود در تجارت گاز طبیعی و ال ان جی اعم از سوآپ، ترانزیت مشارکت داشته باشد. راهبرد منطقه ای جمهوری اسلامی ایران نیز در طول این اجلاس مبتنی بر افزایش تولید و صادرات گاز طبیعی و دسترسی هرچه بیشتر ملت های منطقه به این سوخت پاک اعلام شد که با توجه به شبکه توزیع گسترده گاز طبیعی در کشور ایران و با در نظر گرفتن ظرفیت ها و نیازهای موجود در منطقه، جمهوری اسلامی ایران اعلام می کند آمادگی تبدیل شدن به مسیری امن برای ترانزیت گاز بین تولیدکنندگان و بازارهای مصرف را دارد.

تاکید بر ارتقای امنیت تقاضای گاز طبیعی، با پیگیری اهداف و رسالت مجمع کشورهای صادرکننده گاز و نقش ایران در تأمین بلندمدت انرژی از دیگر موارد مطرح شده از سوی اوجی در طول این سفر بود.

سفر به قطر و اجلاس ششم سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز در حالی پایان یافت که رهاورد آن امضای ۱۴ سند همکاری و نیز مشارکت فعال در «مجمع کشورهای صادرکننده گاز» (GECF) و غافل نبودن از اولویت بخشی به همکاری با کشورهای همسایه و تقویت سیاست همسایگی بود. گزارش کامل ششمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) در ادامه می آید:

ششمین نشست مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) با حضور رئیس جمهوری کشورمان، رؤسا و نمایندگان کشورهای عضو و با سخنرانی امیر قطر با محوریت امنیت انرژی در جهان برگزار شد.در این نشست که با حضور رؤسای جمهوری، نخست وزیران و وزرای نفت و انرژی ایران، الجزایر، مصر، لیبی، نیجریه، قطر، روسیه، ونزوئلا، ترینیداد و توباگو و اعضای ناظر شامل آذربایجان، عراق، مالزی، نروژ، پرو و امارات متحده عربی، برگزار شد، سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران سخنرانی کرد. کشورهای عضو این مجمع در مجموع ۴۵ درصد از سهم تجارت جهانی گاز و ۶۵ درصد از ذخایر اثبات شده جهانی گاز را در اختیار دارند.مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) اردیبهشت ماه ۱۳۸۰ در تهران تأسیس شد. از زمان تأسیس این مجمع تاکنون ۲۳ نشست در سطح وزیران انرژی و پنج نشست نیز در سطح سران کشورهای عضو برگزار شده است.