ضلع سوم این مثلث که مهم ترین آن محسوب می شود، نحوه انجام پروژه ها و سایر امور در شرکت به صورت قانونی است. هیچ فوریتی توجیه نمی کند که ما کار را به صورت غیرقانونی، خلاف یا خدای ناکرده ناسالم انجام دهیم. ارزیابی این معیار به عهده واحد سلامت اداری است که خوشبختانه طبق بررسی های انجام شده از سوی بازرسی و شکایات حوزه شرکت ملی گاز ایران، در سال گذشته ما بین شرکت های گاز استانی، بیشترین امتیاز را در این زمینه کسب کردیم.

در اینجا لازم می دانم به موضوعی اشاره کنم، یعنی نیروهای ارزشمند شرکت گاز استان خراسان رضوی که در برهه ای از زمان فعالیت می کردند و بعضی از آنها به درجه رفیع شهادت نائل شده اند. راه این بلندهمتان و نحوه عملکرد آنان، اکنون الگو و باعث پیشرفت ما در کارها شده است. شهید «محجوب» از نمونه های بارز  شاخصه مسؤولیت پذیری است. خاطره ای از این عزیز نقل می شود که در ذهنم جای گرفته و همیشه تمام سعی و تلاشم بر آن بوده که بتوانم رفتار و منش این عزیزان را  سرلوحه امور قرار دهم.

ایشان عزم و بنای رفتن به جبهه را داشتند که رئیس واحد مربوطه، این اجازه را به ایشان نمی دهد. فصل زمستان بوده و باید کارها بدون هیچ کم وکاست و قصوری انجام می شده. این شهید از رفتن منصرف می شود و در فصل زمستان کارها را به نحو احسن پیش می برد. بعد از اتمام کارها دوباره تقاضای خود مبنی بر رفتن به جبهه را مطرح می کند و می گوید که اگر اجازه رفتن داده نشود، مرخصی بدون حقوق  می گیرد. هدف من از طرح این موضوع، آن است که کم نبودند افرادی مانند این شهید بزرگوار در شرکت گاز استان خراسان رضوی و الان هم چنین انسان های والا، خدوم و مسؤولیت پذیری در سازمان مشغول به ارائه خدمت هستند که اولویت و دغدغه اصلی آنها ارائه خدمت تمام و کمال به مردم و رفع دغدغه های آنان است. ما هم همواره سعی کرده ایم وامدار و پاسدار این اعتباری باشیم که به لحاظ معنویت استان خراسان رضوی و نام و راه  این شهیدان به دست آورده ایم و جان کلام آنکه، پاسخگوی مردم باشیم.

   پاسخگو؟

بله. بنده معتقدم هنر در کسوت مدیریتی این نیست که بحث های فنی، قانونی و ایمنی مانعی برای پاسخگویی به ارباب رجوع باشد؛ بلکه هنر در آن است که درخواست های قانونی مردم در کوتاه ترین زمان ممکن و به بهترین نحو و منطبق بر قوانین، اجرایی شود. در نتیجه شاخصه پاسخگویی و حل مسأله در سرلوحه کار همه مسؤولان و دست درکاران شرکت گاز خراسان رضوی قرار دارد. ملاک و مبنای کار این مولفه، ارزیابی های انجام شده چه در حوزه نظرسنجی، ملاقات های عمومی و چه در حوزه بازرسی نهاد ریاست جمهوری است که خوشبختانه در این زمینه هم بر اساس مستنداتی که از این نهاد دریافت کرده ایم، در میان شرکت های گاز استانی جزو برترین ها بودیم.

در اینجا لازم می دانم به نکته حائز اهمیت دیگری اشاره کنم: پروژه های بزرگی در استان خراسان رضوی در حال اجراست و مشکلاتی، هم در زمینه تامین اعتبار و هم در اجرای پروژه ها داشتیم؛ اما سعی کردیم با هماهنگی دستگاه های نظارتی و متولیان ذیربط استان آنها را حل وفصل کنیم. به جرات می توانم بگویم که ما حتی با وجود چالش ها و مشکلات عدیده ای که داشتیم، سعی کردیم آنها را تا جای ممکن خودمان حل کنیم و به تهران ارجاع ندهیم که انصافا در این زمینه از تعامل و مشورت کردن با نهادهای بیرونی ضرر نکردیم، حتی در بعضی از مواقع، راه حل هایی به ما ارائه شد که از آنچه در ذهن داشتیم، کارها سریع تر و راحت تر به سرانجام رسید و این تجربه بسیار خوبی برایمان بود تا بتوانیم با تعامل این دوستان، بر مشکلات موجود فائق آییم.

   موضوع توسعه، گریزناپذیر است و نمود عینی پیشرفت یک شرکت یا جامعه محسوب می شود. استان خراسان رضوی در سال های گذشته با توجه به مستنداتی که موجود است، از پیشرفتی برخوردار نبوده؛ اما طی یکی دو سال اخیر، در زمینه رتبه های گازرسانی، انشعابات و افزایش تعداد مشترکان پیشرفت هایی به دست آمده است. لطفا گزارشی از روند توسعه یافتگی شرکت ارائه کنید و اینکه در حال حاضر چند درصد خانوارهای شهری و روستایی استان از نعمت گاز بهره مند هستند و چه چشم اندازی برای آینده استان می توان متصور شد؟

بنده در مقطعی که عضو هیأت مدیره شرکت گاز استانی بودم ، به خاطر دارم که نمایندگان مجلس از وزیر وقت، بابت کندی کارها در استان خراسان رضوی گلایه مند بودند. با اینکه استان خراسان رضوی از استان های گازخیز کشور محسوب می شود؛ اما تعداد سرانه خانوارهای روستایی برخوردار از نعمت گاز یا حتی واحدهای تولیدی بهره مند از گاز طبیعی کم و محدود بود. ماده 12 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر، فرصت قانونی را فراهم کرده بود که می توانستیم به بهترین نحو ممکن از آن استفاده کنیم. به این ترتیب، برنامه سنگینی تعریف شد و هدف این بود که تعداد خانوار روستایی بیشتری را گازرسانی کنیم. مبنای عمل، تعداد روستاها نبود؛ بلکه تعداد خانوارهای روستایی مدنظر قرار گرفت و این تغییر شاخص، سبب شد در زمینه گازرسانی روستایی در استان خراسان رضوی، تعداد روستا مهم نباشد؛ بلکه با اولویت بخشی به روستاهای با جمعیت بالا به صورت اقتصادی عمل کنیم. زمانی شاید در سال های نه چندان دور، از نظر خانوارهای روستایی تحت پوشش گازرسانی حتی جزو 4 استان اول هم نبودیم؛ اما هم اکنون دستیابی به بیشترین تعداد روستای گازدار و اشتراک روستایی در استان خراسان رضوی محقق شده است.

امروزه بالغ بر 2 هزار و 500 روستای گازدار داریم که از این نظر، بیشتر روستاهای استان خراسان رضوی گازدار شده اند، ضمن اینکه با توجه به فرمایشات و تاکیدات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) طی سال های اخیر در زمینه توجه به صنعت، تولید، اشتغال و رفع موانع تولید، ما از سال گذشته عمده پروژه ها را به سمت گازرسانی به واحدهای تولیدی و صنعتی سوق داده ایم، به طوری که از ظرفیت قانونی ماده 12 قانون رفع موانع تولید استفاده کرده و بیشترین واحد تولیدی صنعتی را هم در سال گذشته گازدار کردیم. در سال جاری نیز در سطح کشور 5 هزار واحد تولیدی صنعتی در برنامه گازرسانی ملی گاز قرار دارد که از این تعداد 700 واحد را شرکت گاز استان خراسان رضوی متقبل شد. نکته جالب آنکه هم اکنون (ماه بهمن) تقریبا 610 واحد، گازدار شده که تا پایان امسال، قطعا  به عدد 700 واحد که تعهد داده بودیم، دست خواهیم یافت.

   البته حوزه منابع انسانی هم از قافله برترین ها عقب نمانده و اتفاقات خوب و شایسته ای هم در این بخش از کار رقم خورده است. در این زمینه توضیح بفرمایید که این میزان از رضایتمندی نیروی انسانی، ناشی از تغییر نگاه و رویکرد است یا تغییر قوانین.

همواره سعی ما بر آن بوده که در شرکت گاز خراسان رضوی، ضمن احترام به همه مدیران و تصمیم گیران، تغییر رویکردی را در حوزه منابع انسانی داشته باشیم. این تغییر رویکرد از فرمایشات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) و تاکید ایشان مبنی بر پرداخت حقوق قانونی و بموقع کارگران وام گرفته است. معظم له در مراسم روز کارگر دو سال قبل فرمودند که کارگران عزیز و شریف کشور، حقوق خود را باید به صورت قانونی و بموقع دریافت کنند و این جزو مطالبه قانونی شان است که ما حق را قانونی بدهیم و البته بموقع. بنابراین برنامه های گسترده ای را در این دو محور پیاده و اجرایی کردیم.

به این منظور کمیته ای با عنوان کمیته ساماندهی پیمانکاران تشکیل شد. این کمیته یک بار در ماه ضمن برگزاری نشستی با حضور مدیران و نمایندگان صنف کارگری، به مشکلات، چالش ها و دغدغه های پیمانکاران نیز رسیدگی می کرد و بنده نیز در این نشست حضور داشتم و از نزدیک شاهد رصد مطالبات این دسته از همکاران بودم. واقعیت این است که ما در این زمینه، از فرصت ها و ظرفیت های قانونی بخوبی استفاده کردیم.

وزارت نفت در شرف اجرای این طرح بود که شرکت گاز استان خراسان رضوی با مشورت و همراهی مشاور وزیر نفت طرح طبقه بندی مشاغل را اجرایی کرد. به محض اینکه طرح به صورت قانونی ابلاغ شد، ما نخستین شرکتی بودیم که آن را اجرایی کردیم؛ البته ناگفته نماند که برای اجرای این طرح باید بودجه های جاری را هم به نوعی اصلاح می کردیم. یعنی بالغ بر 10 میلیارد تومان باید اصلاحیه بودجه می زدیم که با حمایت مجمع، مدیرعامل شرکت ملی گاز و همراهی دیگر نهادها این اتفاق افتاد. همه سعی مان بر این بود تا حقوق قانونی همکاران در بخش پیمانکاری با حداکثر ظرفیت قانونی احصا شود. این موضوع را در تمام پیمان ها گنجاندیم؛ البته انتظارها هم این است که ادامه پیدا کند و وظیفه من هم تداوم روند موجود است. نکته مهم دیگر آنکه بموقع پرداخت شود. پرداخت حقوق تمام بخش ها در یک زمان مشخص، هدف اصلی ماست. واقعا فرقی بین نیروهای پیمانکاری و رسمی نیست، بنابراین سعی کردیم هم حقوق را به صورت قانونی پرداخت کنیم و هم این کار را در حداقل زمان ممکن انجام دهیم. همچنین به صورت لحظه ای در حال رصد و پایش مطالبات کارکنان هستیم. شماره ای اعلام شده و مطالبات و درخواست ها از طریق رئیس حراست پیگیری می شود؛ البته حوزه پیمانکاری هنوز جای کار زیادی دارد و خوشحالم از اینکه اقدامات انجام شده مورد رضایت نیروهای پیمانکاری بوده و مصمم هستیم که سایر برنامه های ابلاغی وزارت نفت و شرکت ملی گاز را در بخش پیمانکاری به نحو احسن اجرایی کنیم.

در حوزه نیروهای رسمی و قراردادی هم با توجه به نگاه بسیار مثبت و متعالی وزیر  نفت و معاون توسعه منابع انسانی وزارت نفت که ماه گذشته در مشهد مقدس، میزبان آنها و مدیران کل حوزه ستادی معاونت توسعه منابع انسانی وزارت نفت بودیم و نیز حمایت های مدیرعامل شرکت ملی گاز و مدیران منابع انسانی و مهندسی ساختار شرکت ملی گاز، برنامه ها و اقدامات ارزشمندی در شرف انجام است که ان شاءالله پس از تحقق در سال آینده اطلاع رسانی خواهد شد.

   موضوع شیوع جهانی ویروس کرونا که دامنگیر تعداد بی شماری از شهرها و استان های کشور ما هم بود، بویژه آنکه شهر مشهد هم به عنوان یک شهر زیارتی و سیاحتی در تیررس این ویروس قرار داشت، در سطح شرکت گاز استان چگونه مدیریت شد؟

در ابتدای امر 4 پروتکل یا دستورعمل بهداشتی در 4 حوزه شرکت گاز استانی تدوین شد و این پروتکل ها در اختیار مدیریت اچ اس ای شرکت و مدیریت گازرسانی قرار گرفت و برای شرکت های گاز استانی نیز ارسال شد. اولویت اصلی پیشگیری بود. زمانی که بحث واکسیناسیون مطرح شد، روند واکسیناسیون همکاران را از دو مسیر وزارت نفت و دانشگاه علوم پزشکی استان پیگیری کردیم. با توجه به تعاملاتی که با دانشگاه علوم پزشکی مشهد داشتیم، رایزنی های گسترده ای صورت گرفت. گازرسانی مراکز درمانی، همیشه در اولویت و راس برنامه های شرکت گاز استان بود، به نحوی که همه خدمات مورد نیاز مراکز درمانی خارج از نوبت پیگیری می شد. به عنوان نمونه قرار بود دو مورد از بیمارستان های سطح شهر برای بیماران کرونایی راه اندازی شود که ما برای گازرسانی به آنها از روز اول فروردین ماه کار را شروع کردیم و حتی روز 13 فروردین هم مشغول به کار بودیم، بنابراین انتظار ما از دوستان حوزه بهداشت و درمان این بود که در شرایط حاد کرونایی هم این مراکز درمانی، کارکنان ما را حمایت کنند؛ البته نه برای خودم و همکاران رسمی؛ بلکه برای قطع زنجیره انتقال کرونا و حفظ سلامت همکاران پیمانکاری بخش هایی که کار آنها مراجعه به درِ منازل بود تا در اولویت واکسیناسیون قرار بگیرند، از این رو در پاسخ به زحمات همکاران در بخش گازرسانی، نخستین شرکت گازی بودیم که نیروهای امدادگر را واکسینه کردیم.

البته با تمام این تدابیر و پیشگیری ها، تعدادی از همکارانمان مبتلا شدند. بر این اساس، طی فراخوانی از کارکنانی که تمایل به همکاری داوطلبانه در این زمینه داشتند، خواستیم تا اعلام آمادگی کنند.  تیم سه نفره ای از همکاران اچ اس ای، آموزش و مددکاری تشکیل شد. آقای عزتی از همکاران اچ اس ای، آقای نجفی از حوزه مددکاری و آقای فریدونی که در گذشته مددکار نمونه شرکت گاز هم بود، از واحد آموزش اعلام آمادگی کردند.

این تیم سه نفره از لحظه ای که تست کرونای همکاران مثبت می شد و فرقی هم نمی کرد که قراردادی، رسمی و یا پیمانکاری باشند، به صورت لحظه ای درمان آنها را رصد می کردند.  امکانات لازم  هم در اختیارشان بود و حتی در مواردی این دوستان برای تهیه دارو و درمان همکاران از جیب خود هزینه می کردند و خوشبختانه برای هیچ کدام از همکاران ما مشکل حادی پیش نیامد.

نکته آخر اینکه ارتباط و تعامل تنگاتنگ با بهداری و بهداشت صنعت نفت، تهیه تجهیزات مورد نیاز از قبیل الکل، ماسک و سایر اقدامات نیز مطابق دستورعمل های واصله و مشابه دیگر شرکت های استانی در شرکت گاز استان خراسان رضوی نیز اجرایی شد.