در آستانه فصل سرما قرار داریم. با توجه به تامین حداکثری گاز کشور از پارس جنوبی، آمادگی لازم در این زمینه وجود دارد؟

شرکت نفت و گاز پارس از اواسط بهار هر سال، برنامه تعمیرات اساسی سکوهای پارس جنوبی را در دستور کار دارد و مطابق آن هر یک از سکوها در هماهنگی با پالایشگاه ها، از مدار تولید خارج شده و تعمیرات اساسی آنها انجام می شود و تا اواسط پاییز همه سکوها با ظرفیت کامل به مدار تولید می آیند. برنامه ریزی هم به گونه ای خواهد بود که در بازه زمانی سرد سال، هیچ توقفی ناشی از خرابی و دیگر مشکلات وجود نداشته باشد و اکنون آمادگی کامل برای ورود به فصل سرما و تأمین سوخت براساس برنامه تکلیفی در این حوزه وجود دارد و تمام برنامه ریزی های شرکت نفت و گاز پارس در فصل تابستان بر این اساس است که شرایط « آمادگی ویژه» برای ورود به فصل پاییز و زمستان فراهم شود و در این خصوص برای اینکه مطابق با برنامه مصوب در ماه های مختلف سال، تامین گاز کشور در ایام موردنظر را انجام دهیم، اقداماتی از فصل های بهار تا انتهای شهریورماه با توجه به کاهش مصرف گاز انجام می شود و در این مقطع، مترصد انجام اقدامات مورد نیاز در این زمینه هستیم.

  این اقدامات مشخصا شامل چه عملکردی است؟

در بازه زمانی بهار تا پایان فصل تابستان، تمامی سکوهای پارس جنوبی به ترتیب و به تناوب مورد تعمیرات اساسی قرار گرفته و تا آبان ماه در مدار سرویس قرار می گیرند که بتوانیم تا سال آینده، تولید را ادامه دهیم. در همین مسیر، شرکت نفت و گاز پارس در طول سال، براساس گزارش های دریافت شده از سوی واحد بازرسی فنی شرکت، شرایط تعمیراتی را برای یکایک سکوها و تجهیزات در نظر می گیرد و به محض آغاز تعمیرات اساسی، بلافاصله اقدامات مورد نیاز انجام می شود و در بازه زمانی تعیین شده - معمولا یک تا دو هفته- تیم تعمیراتی در سکوها مستقر شده و تمامی قطعات و لوازم یدکی مورد لزوم جایگزین و تمیزکاری ظروف، مسیرها و سایر فعالیت های مورد نیاز را انجام می دهند. افزون بر آن، تیم های فنی شرکت نفت و گاز پارس، بازرسی و بازدیدهای موردنیاز را انجام می دهند تا اشکال های احتمالی را مرتفع کنند. در نهایت در  پایان زمان در نظر گرفته شده، تجهیزات هر کدام از سکوها مجدد بسته شده و  راه اندازی می شوند و برای تامین پایدار گاز در زمستان آماده خواهیم شد.

  فعالیت های تعمیراتی امسال چند سکو را شامل شده است؟

امسال تعمیرات اساسی ۳۱ سکوی پارس جنوبی در برنامه تعمیراتی شرکت نفت و گاز پارس قرار داشت؛ براساس گزارشات دریافتی از مجموع این سکوها، تاکنون تعمیرات اساسی ۲۱ سکوی پارس جنوبی به اتمام رسیده است. هم اکنون کار تعمیرات سه سکوی دیگر به طور همزمان در حال انجام است و ۷ سکوی باقیمانده نیز تا مهلت تعیین شده (اوایل پاییز)  به پایان می رسد.

  مجموعه این اقدام ها شامل چند نفر ساعت است؟

تاکنون ۸۵ هزار نفر ساعت به منظور تعمیرات اساسی سکوها به کار گرفته شده که پیش بینی می شود تا پایان کار تعمیرات سکوها به 100هزار نفر ساعت برسد.

  افزون بر تعمیرات اساسی سکوها در سایر بخش ها چه اقدام هایی برای تامین پایدار گاز انجام می شود؟

تیم مشخصی در بخش خطوط لوله شرکت نفت و گاز پارس، رصد تمامی این بخش را عهده دار است و افزون بر آن پیمانکاری هم در این زمینه فعالیت دارد که با فیلمبرداری از خطوط لوله زیر دریا، وضعیت آنها را رصد می کنند. به این موارد باید انجام پیگرانی هوشمند از سوی تیم بازرسی شرکت نفت و گاز پارس را هم اضافه کنم که همواره در برنامه قرار داشته است.

  به پیگرانی هوشمند اشاره داشتید که گویا طی سال های اخیر با موانعی برای اجرا همراه بوده، آیا مشکلات برطرف شده است؟

از یک سال و اندی پیش به دلیل محدودیت های ناشی از تحریم با سختی و مشکلات فراوان، توانستیم شرکت هایی را برای همکاری در زمینه پیگرانی هوشمند همراه سازیم که قبل از آن از همکاری سر باز می زدند و در همین زمینه، پیگرانی هوشمند انجام و مشکلات و ایرادهای آن شناسایی شد و رفع آن در دستور کار تیم های مورد نظر قرار گرفت. باید این نکته را یادآوری کنم که این کار به شکل ثابت در خطوط لوله به عنوان شریان های اصلی انتقال گاز انجام می شود. موضوع دیگری که قابل ذکر است، آنکه از سال گذشته تاکنون پیگرانی هوشمند برای ۱۰ خط لوله انجام شده و درصدد هستیم قبل از فرارسیدن فصول سرد سال، پیگرانی ۲ خط لوله دیگر نیز انجام شود.

  در بخش خطوط خشکی هم رصد و رفع مشکلات احتمالی در حال انجام است؟

در زمینه بخش خشکی خطوط لوله باید اشاره کنم که امسال این فعالیت را به مجتمع گاز پارس جنوبی تحویل داده ایم؛ اگرچه ما همچنان با آنها همکاری لازم را خواهیم داشت؛ اما از امسال در لیست ماموریت آن شرکت قرار گرفته و تنها بخش دریایی، همچنان در زمره اقدامات شرکت نفت و گاز پارس است.

  سخت ترین بخش تعمیرات کار در کدام یک از سکوهای پارس جنوبی بوده است؟

پارسال با مشکل ناشی از حادثه ای در سکوی ۹ پارس جنوبی مواجه بودیم که بلافاصله افزون بر آن، سکوهای مشابه ۷ و ۸  پارس جنوبی را نیز در برنامه اصلاحات و تعمیرات قرار دادیم و نگرانی ها در این زمینه رفع شد؛ ضمن آنکه علت اصلی این مشکل، شناسایی شد و تیم بازرسی فنی شرکت نفت و گاز پارس، تمهیدات مورد نیاز با رویکرد پیشگیرانه را در این مجموعه ها به عمل آورد. یکی از تمهیدات تیم ما، پیگرانی هوشمند بوده است. برخی از مشکلات و ایرادها از جمله خوردگی داخل لوله ها، تنها با پیگرانی هوشمند قابل رویت است. در غیر این صورت امکان شناسایی این گونه موارد وجود ندارد. به هر رو با انجام مجموعه این فعالیت ها، امیدواریم که آن حادثه تکرار نشود؛ اما درباره امسال باید اشاره کنم که سخت ترین بخش تعمیرات را می توان مرتبط با سکوی فاز (یک) دانست که در  حال حاضر هم درگیر آن هستیم. سکوی فاز (یک) پارس جنوبی، خاص و متفاوت از سایر سکوهاست. این سکو، بیشتر از سایر سکوها نیازمند فعالیت است، بنابراین مدت زمان تعمیرات آن هم در مقایسه با سایر سکوها بیشتر است. می توانم بگویم بیشترین کار، زمان و نیروی انسانی در مراحل تعمیرات اساسی مجموعه 31 سکوی تعمیراتی در دستور کار امسال، به این سکو اختصاص دارد.

  برنامه تکلیفی شرکت نفت و گاز پارس برای تامین گاز امسال در فصل سرما چه میزان است؟

تعهد شرکت نفت و گاز پارس برای تامین گاز در دوره های مختلف فصل سرما متفاوت است؛ اما برنامه تکلیفی در دوره پیک مصرف ۷۰۰ میلیون مترمکعب است؛ البته تامین بخشی از این گاز با مدیریت عملیات شرکت نفت و گاز پارس و بخشی هم مرتبط با طرح های شرکت است. در واقع بخشی از این تعهد ۷۰۰ میلیون مترمکعب در روز به طرح هایی مربوط است که باید آماده شوند؛ چون برخی از طرح ها هنوز تعدادی چاه های تکمیل نشده دارند که از جمله آنها می توان به طرح های ۱۴، ۱۳، 22 و ۲۴ پارس جنوبی اشاره کرد که باید نسبت به تکمیل آن چاه ها اقدام کنند؛ هر چند با توجه به تحریم سال های اخیر، وضعیت خاص خود را دارند.

  با این اوصاف اگر این طرح ها تکمیل نشوند، امسال با کمبود گاز در دوره پیک مصرف مواجه خواهیم شد؟

اکنون   در شرکت نفت و گاز پارس، برنامه مصوب و برنامه واقعی تولید داریم که در بخش مدیریت عملیات شرکت، همواره توانسته ایم بخشی از کمبودها را جبران کنیم. با تمهیدات به عمل آمده در مدیریت مهندسی نفت و گاز و همچنین تیم خدمات فنی چاه های مدیریت عملیات شرکت نفت و گاز پارس عملا بخشی از کمبود تولید را از طریق دیگر جبران می کنیم. مطمئنا امسال هم اینگونه خواهد بود و سعی می کنیم خود را به برنامه مصوب برسانیم .

  با توجه به مسأله افت و کاهش و کمبود گاز نباید برای سال های آینده نگران بود؟

شرکت نفت و گاز پارس، اکنون پروژه هایی را در دست انجام دارد که به نگهداشت تولید مربوط است. تولید پارس جنوبی، قطعا باید با پروژه هایی همراه باشد، در غیر این صورت اگر نتوانیم پروژه های نگهداشت تولید را فعال کنیم، این تولید در ادامه و پس از سال ها ثابت نخواهد بود. هر چاه به مدیریت و تمهیدات خاصی نیاز دارد که در قالب پروژه های نگهداشت در سطح شرکت نفت و گاز پارس و شرکت ملی نفت ایران تعریف شده که امیدوارم با تأمین منابع مالی مورد نیاز، شرکت ما بتواند این بخش از پروژه ها را اجرایی کند و شرایطی که داریم را برای آینده به صورت پایدار حفظ کنیم.

  به موضوع کرونا بپردازیم که بدون شک مجموعه شما همچون کل کشور از آن بی تاثیر نبوده است.

شرکت نفت و گاز پارس، سال گذشته با شیوع ویروس کرونا شرایطی را ایجاد کرد که اجازه ندهد به روند تعمیرات، صدمه ای از ناحیه ابتلای کارکنان و کمبود نیروی انسانی وارد شود؛ اما امسال شرایط متاثر از کل کشور با جهش این ویروس و آمار بالای ابتلا، در کار ما هم مشهود بود. متاسفانه نفراتی که از رست (دوره استراحت) از نقاط مختلف کشور به منطقه پارس جنوبی باز می گردند، پس از اعزام به سکو و گذشت چند روز، شاهد بروز علایم کرونا در آنها هستیم که مشخص است از دوره استراحت به مناطق منتقل شده است. بنابراین با آنکه این موضوع در سیستم ما مقداری اختلال و مشکل ایجاد کرد؛ اما شکر خدا در مسیر تولید پایدار توانستیم بخوبی آن را مدیریت کنیم.

 به چه شکل مدیریت می شود؟

تیم های استندبای از قبل آمادگی دارند تا در صورت ایجاد چنین شرایطی با اعزام افراد مبتلا و مشکوک به بخش خشکی، نفرات جایگزین را اعزام کنند. تعداد زیادی از نفرات ما مبتلا شدند؛ اما خوشبختانه این مسأله خللی در تولید ایجاد نکرد.

  در دوره تعمیرات اساسی سکوهای پارس جنوبی هم این مسأله وجود داشت؟

اکنون در دوره تعمیرات، این مسأله برایمان مشکل ساز شده است؛ چراکه ذات کار تعمیراتی روی سکوها با فضای محدود کاری با بحث فاصله گذاری اجتماعی منافات دارد. معمولا برای فعالیت تعمیرات اساسی نفرات باید کنار هم باشند. با این حال تمهیدی را هم برای دوره استراحت این افراد در نظر گرفتیم. شناورهایی را اختصاص دادیم که افراد بتوانند در زمان استراحت فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کنند. با وجود این مشکلات، تعمیرات مطابق برنامه پیش می رود.

  واکسیناسیون کارکنان در برنامه نیست؟

دوز دوم واکسیناسیون برای نیروهای سکوهای پارس جنوبی رو به پایان است. واکسیناسیون برای کارکنان در بخش خشکی نیز حدود چهار هفته است که آغاز شده؛ البته خدمات واکسیناسیون که از سوی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در مجموعه نفت و گاز پارس در حال انجام است، به همکاران منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس هم ارائه می شود. در مجموع باید این نکته را یادآوری کنم که مسأله نگهداشت تولید در شرایط موجود و اپیدمی کرونا در کل کشور، سختی های خاص خود را دارد. در محیط سکو، همکارانی که در حال فعالیت هستند، واقعا کارشان ارزشمند است. این فعالیت که در این مقاطع در جریان است، به میزانی ارزش دارد که باید در سطح رسانه مطرح شود و ارزش این اقدامات که همکاران انجام می دهند و 70 درصد گاز کشور از سوی این بخش از نیروی انسانی در این پاندومی کرونا انجام می شود را شایسته طرح و تشکر  فراوان می دانیم.