رونمایی از سیاستهای پالایشی دولت سیزدهم در بازدید وزیر نفت از پالایشگاه تهران


افزایش ظرفیت پالایشی نفت به روزانه 5/3میلیون بشکه

 

دومین بازدید وزیر نفت دولت سیزدهم به حضور در  پالایشگاه تهران به عنوان یکی از قدیمی ترین پالایشگاههای ایران اختصاص یافت و جواد اوجی پایان هفته گذشته را افزون بر بازدید از این مجموعه، در جمع کارکنان و مدیران پالایشی سپری کرد تا ضمن آن از سیاستها و اولویتهای او در حوزه پالایشی رونمایی شود و طی آن اعلام کند که  در دولت سیزدهم، وزارت نفت افزایش ظرفیت پالایشگاه های موجود و ایجاد ظرفیت پالایشی جدید را دنبال می کند. بازدید وزیر نفت و خوش و بش او با کارکنان پالایشگاه نفت تهران و پیگیری مشکلات آنها در این بازدید در فضای مجازی با استقبال همراه شد. او پیگیر مطالبه کارکنان شد و درباره تبدیل وضعیت نیروی انسانی هم سخن گفت. پالایشگاه تهران شرکت پالایش نفت ایرانی است که ظرفیت پالایش آن ۲۳۵ هزار بشکه در روز است. این پالایشگاه در سال ۱۳۴۷ تأسیس شد و در حال حاضر مشتمل بر دو پالایشگاه جنوبی و شمالی است که تأسیسات آن در جنوب تهران مستقراست. نفت خام مورد نیاز پالایشگاه تهران به طور روزانه توسط شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب وبه وسیله دو خط لوله ۲۴ و ۲۶ اینچ، از میدان نفتی مارون و میدان نفتی اهواز، واقع در استان خوزستان تأمین می شود. پالایشگاه تهران حدود 13.5 درصد از ظرفیت پالایشگاهی کشور را تشکیل می دهد.

 اطمینان به مردم برای تامین گاز بخش خانگی
اطمینان اوجی به مردم درباره اینکه با وجود کسری ۲۰۰ میلیون مترمکعبی گاز، خللی در تأمین گاز بخش خانگی در ماه های سرد سال ایجاد نمی شود و همچنین اعلام اینکه طبق برنامه زمانبندی تعریف شده برای توسعه کمی و کیفی پالایشگاه های موجود و برنامه ریزی برای ساخت پالایشگاه های جدید در چهار تا پنج سال آینده، ظرفیت پالایش روزانه کشور با افزایش یک و نیم برابری به ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه می رسد را می توان اخبار نویدبخشی تلقی کرد.
جواد اوجی، روز جمعه (۱۹ شهریورماه) پس از بازدید از پالایشگاه نفت تهران در جمع خبرنگاران گفت: توفیق شد امروز از یکی از قدیمی ترین پالایشگاه های نفت کشور که نزدیک به ۱۳.۵ درصد ظرفیت پالایشی  را در اختیار دارد، بازدید کنیم. این پالایشگاه آخرین مراحل تعمیرات اساسی، تأمین سوخت کشور و تولید فرآورده ها از جمله بنزین و گازوئیل را در دستور کار دارد، همچنین افزایش کمی و کیفی برای ظرفیت پالایشی کشور دیده شده است، در دولت سیزدهم، وزارت نفت افزایش ظرفیت پالایشگاه های موجود و ایجاد ظرفیت پالایشی جدید را دنبال می کند.

سیاستهای پالایشی دولت سیزدهم کدامند؟
به گفته جواد اوجی، وزارت نفت در دولت سیزدهم دو دستور کار در بحث پالایشگاه ها دارد، مورد نخست ارتقای کمی و کیفی پالایشگاه های کنونی و دوم ایجاد ظرفیت پالایشی به وسیله ساخت پالایشگاه های نو یا همان پتروپالایشگاه ها خواهد بود.وزیر نفت گفت: خوشبختانه سرمایه گذاران در بحث ایجاد و توسعه ظرفیت پالایشی مشخص شده اند و توافق هایی هم با وزارت نفت شده است و طبق برنامه زمانبندی شده، مسیر توسعه کمی و کیفی پالایشگاه ها طی خواهد شد، برای پالایشگاه های نو هم مطابق برنامه ای که سرمایه گذاران متعهد شده اند، دولت نیز بحث مجوز تنفس خوراک را برای آنها در نظر گرفته است.

ظرفیت پالایش نفت کشور ۱.۵ برابر می شود
وی ادامه داد: ان شاءالله طبق برنامه زمانبندی تعریف شده برای پالایشگاه های موجود و پالایشگاه های جدید در چهار تا پنج سال آینده ظرفیت پالایش کشور یک و نیم برابر می شود.وزیر نفت تأکید کرد: موضوع بهبود کیفیت فرآورده های نفتی و افزایش کیفیت بنزین و گازوئیل را که در حوزه محیط زیستی برای ما بسیار مهم است، دنبال می کنیم، بحث طرح های توسعه کمی و کیفی پالایشگاه ها به طور جدی در دستور کار دولت سیزدهم است.اوجی بیان کرد: ظرفیت کنونی پالایش با احتساب نفت خام و میعانات گازی، ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز است که قرار است طبق برنامه ریزی ها این رقم به بیش از روزانه سه میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه برسد.وی خطاب به سرمایه گذارانی که با وزارت نفت توافق کرده اند، گفت: براساس برنامه زمان بندی دولت هم از آنها حمایت می کند، همچنین طبق برنامه پیشرفت طرح های افزایش ظرفیت تولید پالایشگاه های کنونی و ایجاد ظرفیت های نو ارزیابی می شود.

اتصال خاش، میرجاوه و زابل به شبکه گاز
وزیر نفت درباره موضوع تأمین سوخت زمستانی تصریح کرد: با توجه به اینکه سطح کنونی ذخیره سازی های سوخت مایع نیروگاه های ما امسال نسبت به دوره مشابه پارسال ۳۰ درصد کمتر است، همه توان خود را بر انتقال گازوئیل و نفت کوره با نفتکش های جاده پیما و سامانه حمل ونقل ریلی گذاشته ایم.
اوجی ادامه داد: هم اکنون روزانه بیش از ۲۶۰ میلیون مترمکعب گاز تحویل نیروگاه ها می شود، امیدواریم با برنامه ریزی ها و نشست های ویژه بررسی شرایط تأمین سوخت زمستانی که میان شرکت های تابعه وزارت نفت انجام شده است، کمترین چالش را در این زمینه به ویژه گاز طبیعی و بخش خانگی داشته باشیم. وی به موضوع گازرسانی به بعضی از شهرها استان سیستان وبلوچستان نیز اشاره و اعلام کرد: پیرو نشستی که رئیس جمهوری در منطقه سیستان و بلوچستان داشتند، قول دادند که بحث گازرسانی به شهرهای خاش، میرجاوه و زابل انجام شود، ما هم قول می دهیم که با برنامه ریزی تا پایان سال این شهرها به شبکه گاز کشور متصل شوند و مردم این شهرها تا پیش از پایان امسال از نعمت گاز بهره مند شوند.
وزیر نفت در پاسخ به پرسشی درباره ناترازی گاز افزود: پارسال در فصل سرما روزانه ۱۴۰ تا ۱۵۰ میلیون مترمکعب کمبود گاز وجود داشت که با محدودیت ارسال گاز طبیعی به صنایع و بخش نیروگاهی و جایگزین کردن سوخت مایع جبران شد.

بحث دیپلماسی گازی و افزایش سهم ایران از تجارت گاز دنبال می شود
اوجی تصریح کرد: امسال باتوجه به اینکه ما در زمینه تولید گاز طبیعی رقم اضافه ای نخواهیم داشت و مصرف در بخش های خانگی، صنایع و نیروگاهی هم نسبت به پارسال با افزایش ۱۰ درصدی روبه رو می شود، پیش بینی می کنیم در فصل سرد سال (دی و بهمن ماه) روزانه با ۲۰۰ میلیون مترمکعب کسری گاز روبه رو شویم که طبق برنامه ریزی ها برای جایگزینی با سوخت مایع، سعی می کنیم هموطنان مان دچار مشکل نشوند.
وی ادامه داد: بحث ارتقای کمی و کیفی فرآورده های نفتی به ویژه نفت کوره را همچنان دنبال می کنیم و در دو تا سه سال آینده بی شک درجه گوگرد موجود در نفت کوره بیشتر پالایشگاه ها به ویژه پالایشگاه نفت آبادان را کاهش می دهیم، ما هم اکنون گازوئیل یورو ۴ به نیروگاه ها تحویل می دهیم و در بعضی از موارد کیفیت گازوئیل تحویلی نزدیک به استاندارد یورو ۵ است و برنامه ریزی کرده ایم که بیشتر نیروگاها از گازوئیل پاک استفاده کنند.
وزیر نفت در ادامه با اشاره به موضوع دیپلماسی گازی گفت: یکی از بحث هایی که ما دنبال می کنیم، بحث دیپلماسی گازی با کشورهای همسایه از جمله ترکمنستان است، این موضوع را هم در دستور کار خواهیم داشت که سهم  کنونی ۲ درصدی تجارت گاز ایران افزایش یابد، همچنین مذاکراتی هم با طرف های ترکمنستانی، عراقی و دیگر کشورهای همسایه برای افزایش صادرات و تجارت گاز خواهیم داشت.

تاکید بر حضور سرمایه گذاران در مسیر ارتقای پالایشگاهها
جواد اوجی پس از  بازدید از پالایشگاه تهران در نشست با مدیران این پالایشگاه ضمن قدردانی از مجموعه شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی و مجموعه شرکت پالایش نفت تهران بر رعایت الزام های بهداشت، ایمنی و محیط زیست، امنیت نیروی انسانی و تولید بدون حادثه تأکید کرد.
وی با اشاره به اهمیت افزایش ظرفیت پالایش کشور و حرکت به سمت ساخت پتروپالایشگاه ها گفت: حضور سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری با هدف ارتقای کمی و کیفی پالایشگاه های کشور ضروری است و دولت نیز از این روند حمایت می کند.
وزیر نفت ضمن تأکید بر مبارزه با فساد و عزم جدی دولت در این زمینه تصریح کرد: حمایت از معیشت کارکنان صنعت نفت به ویژه پیمانکاران و پیگیری وضع کارکنان قرارداد مستقیم، از اولویت های کاری این وزارتخانه است. اوجی بر ضرورت توجه به اصلاح الگوی مصرف، جهاد اقتصادی و توجه بیش از پیش به ظرفیت ها و قابلیت های شرکت های دانش بنیان در زمینه بهینه سازی مصرف انرژی تأکید کرد و گفت: باید نگاه ویژه ای به مقوله مسئولیت های اجتماعی و استمرار تولید کیفی داشت و برای بالا بردن سطح ذخیره سازی های سوخت مایع و تأمین سوخت زمستانی هموطنان تلاش حداکثری کرد.
در این نشست علیرضا صادق آبادی، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی توضیحاتی درباره ظرفیت ها و دستاوردهای پالایشگاه های کشور، پروژه ها، روند مجامع بورسی و چالش های مربوط به پروژه های جدید پالایشگاه های کشور ارائه داد.
حامد آرمان فر، مدیرعامل پالایشگاه تهران نیز با ارائه گزارشی از اقدام ها و دستاوردهای این شرکت، وزیر نفت را در جریان امور جاری این پالایشگاه قرار داد.