گفت وگوی «مشعل» با بانویی موفق در شرکت نفت و گاز پارس

سختکوشی، تعهد کاری و صداقت

  مشعل  در دنیای رقابتی امروز که کشورها تلاش برای رشد و توسعه را از اهداف کلیدی در کسب مزیت رقابتی، سرلوحه فعالیت های خود قرار داده اند، استفاده از تمام ظرفیت های منابع انسانی جامعه برای رسیدن به این مهم اهمیت ویژه ای پیدا کرده است. زنان، یکی از سرمایه های با ارزش هر کشور به شمار می روند و مشارکت جدی آنها دلیلی برای رشد و ترقی کشورهای توسعه یافته عنوان می شود. صنعت نفت نیز از این مزیت بهره مند شده و از ظرفیت و توان بانوان در حوزه مدیریتی استفاده کرده است. یکی از این بانوان موفق و پر تلاش، سحر اینالو است که مدرک کارشناس ارشد مهندسی نفت و مدیریت کسب و کار دارد و هم اکنون به عنوان سرپرست پروژه مهندسی نفت و گاز در شرکت نفت و گاز پارس فعالیت می کند. در ادامه گفت و گویی با این بانوی موفق انجام داده ایم که می خوانید:

 چه عواملی باعث شده تا شما به عنوان بانویی موفق در سطح صنعت شناخته شوید؟

از پاییز ۱۳۸۵ فعالیت خود را در صنعت نفت با قبولی در آزمون استخدامی آغاز کردم. به اعتقاد من با توجه به اهداف حرفه ای و کاری ام، تا موفقیت راه درازی در پیش است؛ اما اگر همین حد را هم بتوان موفقیت نامید، آن را مرهون سختکوشی، تعهد کاری و صداقت می دانم.

   برای دستیابی به این جایگاه و پیشرفت در صنعت نفت، چه مسیری را طی کرده اید؟

در طول ۱۵ سال سابقه کاری، به ترتیب در سمت کارشناس و رئیس واحد ژئوفیزیک و سپس در پروژه ها و طرح های بالادستی شرکت نفت و گاز پارس به عنوان مدیر پروژه فعالیت کرده ام. این اواخر هم مدتی به برنامه ریزی و کنترل پروژه های بالادستی پرداخته ام. واحد ژئوفیزیک، یکی از 6 واحد ستادی مدیریت مهندسی نفت و گاز در شرکت نفت و گاز پارس بوده و نقش بسیار مهمی در توصیف و توسعه میادین گازی دریایی ایفا می کند. متاسفانه در سازمان های ما به اندازه کافی به مطالعاتِ پیش از اجرای پروژه ها توجه نمی شود و با توجه به اینکه، عملیات و اجرای پروژه ها در دید عموم قرار دارد، گاهی بدون مطالعه کافی وارد فاز اجرایی شده و کیفیت اجرای پروژه ها تحت تاثیر این امر قرار می گیرند.  برخلاف ژئوفیزیک که بیشتر به مطالعه و حمایت از پروژه ها می پردازد، مدیریت پروژه، علاوه بر دانش فنی، نیازمند مهارت های اجرایی است و برنامه ریزی و کنترل طرح ها و پروژه ها نیز با کلان نگری، تفکر تحلیلی و تفکر انتقادی و مهارت هایی از این دست عجین است.

با توجه به شناختی که طی این سال ها از خودم به دست آوردم و با توجه به تجربیات و مطالعاتی که در این سال ها داشته ام، به برنامه ریزی و سیاستگذاری و سپس فعالیت های اجرایی بسیار علاقه مندم و فکر می کنم می توانم در این مقوله اثرگذار بوده و مفید واقع شوم.

   در دوران فعالیت خود با چه چالش هایی روبه رو بوده اید؟

هر فردی در طول مسیر حرفه ای خود، با چالش های متعدد فنی، ارتباطات کاری، منابع انسانی، فرهنگی و ... مواجه خواهد شد. من هم از این قاعده مستثنا نیستم و فکر می کنم مهم ترین و سخت ترین چالش های کاری ام، به حوزه مدیریت منابع انسانی و ارتباطات کاری برمی گردد.

   در زمینه کار و فعالیت اجتماعی چه کسی را سر لوحه خود قرار داده اید؟

نمی خواهم دقیقا شبیه فرد خاصی باشم. هر انسانی یکتاست و باید در مسیر ویژه خود گام بردارد، به همین دلیل هیچ وقت فقط از یک فرد خاص الگوبرداری نکرده ام؛ اما این موضوع به آن معنا نیست که از تجربه و موفقیت های بزرگان نمی آموزم، اتفاقا نحوه تفکر و زندگی نوآفرینان و کارآفرینان بزرگ ایران و جهان برایم بسیار جذاب بوده و هست و از مطالعه سرگذشتشان لذت می برم و نکته ها می آموزم. دوست دارم یاد بگیرم، با خلاقیت و نوآفرینی در حرفه ام و در اجتماع، به سهم خودم، ایران را به جای بهتری برای زندگی تبدیل کنم تا مردم ایران شادتر زندگی کنند.

  به نظر شما جنسیت چقدر در موفقیت افراد سازمان موثر است؟

پاسخ این سوال به تعریف ما از موفقیت بستگی دارد. اگر موفقیت را کسب جایگاه سازمانی، مدیریتی و پست سازمانی تعریف کنیم، چون در شرایط حاضر بیشتر کرسی ها در اختیار مردان است، پس می توان نتیجه گرفت که مردان موفق ترند. اما اگر شرایط جامعه، محیط کسب و کار و شکاف جنسیتی حاکم را هم در آنالیزها لحاظ کنیم، متوجه خواهیم شد که زنان در مقایسه با مردان، برای رسیدن به جایگاهی یکسان، باید چند برابر بیشتر تلاش کنند. از این رو بانوان نفتی بسیار موفق عمل کرده اند که در این فضا خوش درخشیده اند. باعث خشنودی است که از این طریق، شما را با نمونه ای از جامعه بانوان پر تلاش و موفق نفتی آشنا کنم. با همراهی و همکاری مشاور وزیر در امور زنان و مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت، 70 نفر از زنان مستعد و توانمند صنعت نفت شناسایی و دور هم جمع شدند تا پس از طی آموزش های لازم و آموختن مهارت های مدیریتی و رهبری، از توان و مهارت آنها به نحو مطلوب در مسیر رشد و اعتلای صنعت نفت استفاده شود. با عضویت در آن گروه و آشنایی بیشتر با همکارانم در صنعت نفت، بیش از پیش به توانایی، پشتکار و مهارت های چندگانه بانوان نفتی ایمان آوردم و بسیار از آنها آموختم.  شاید یکی از بزرگترین نقاط قابل بهبود سازمان ها، تعریف هدف مشترک و تلاش گروهی و کار تیمی برای دستیابی به آن هدف جمعی تعریف شده باشد. در واقع اهداف فردی، جایگزین اهداف جمعی و سازمانی شده و بهره وری را کاهش داده است؛ اما چیزی که بخوبی در این جمع 70 نفره نمایان است، کار تیمی، همیاری و تلاش جمعی برای دستیابی به هدف جمعی تعریف شده است، به گونه ای که رقابت را بی معنا کرده و بهره وری گروهی را افزایش داده است.  مدیریت و رهبری، مهارتی است که باید از سوی زنان و مردان آموخته و سپس اجرا شود، امری زنانه یا مردانه نیست، بنابراین شایسته است که الگوی مدیر مطلوب در سازمان ها بازبینی شده و از گونه نگاه جنسیتی فاصله بگیرد.

   محیط کاری چه نقشی در موفقیت کارکنان دارد؟

محیط کاری مثبت، تقویت همدلی و همکاری را به دنبال دارد و باعث می شود با لحاظ کردن منافع جمعی و سازمانی، اهداف یکپارچه و مشترکی تعریف شده و تلاش ها پیرامون رسیدن به آن شکل بگیرد، تعهد و کار تیمی را بهبود بخشیده، شادی و انگیزه کارکنان را افزایش می دهد و باعث می شود کارکنان هویت خود را به سازمان پیوند زده و هر صبح با خشنودی وارد محیط کار شوند و تمامی اینها در نهایت منجر به افزایش بهره وری فردی، گروهی و سازمانی خواهد شد.

  حمایت پدر، مادر و همسر چه نقشی در موفقیت های تحصیلی و شغلی شما داشته است؟

من در اهواز به دنیا آمده ام و تا پایان مقطع لیسانس در رشته مهندسی نفت، به همراه خانواده ام در زادگاهم زندگی کرده ام. شهری با مردمانی به زیبایی و گرمی خورشید تابان تابستان هایش، لیکن با امکانات رفاهی و تحصیلی بسیار اندک. به یاد دارم که در طول تحصیل، پدر و مادرم برای تهیه کتاب های مورد نیازم که گاهی در کتاب فروشی های محدود اهواز پیدا نمی شد، به تهران سفر کرده و هر آنچه نیاز داشتم را تدارک می دیدند و با تمام وجود از من حمایت می کردند تا به فردی مستقل و مفید تبدیل شوم. این خاطره تنها نمونه ای از حمایت های بی دریغ آنها از من است.  همسرم نیز با صبوری فراوان در تمامی فراز و نشیب های حرفه ای در محیط کار، در کنارم بوده اند و نقش آنها در خودباوری و آرامش خاطرم انکار ناپذیر است. آنها علاقه به حرفه ام و ساعت های طولانی حضور در محل کار را درک کردند و من را همانگونه که هستم، پذیرفته اند. قطعا پیمودن این مسیر، بدون همراهی و حمایت پدر و مادرم ممکن نبود. جا دارد از خانواده بابت زحمات و همراهی شان قدردانی کنم، همچنین از دوستان و همکاران ارجمندم در محیط کار که بسیار از آنها آموختم و در فراز و نشیب های کاری حمایتم کردند، سپاسگزارم.

  چه توصیه ای به بانوان دارید؟

خود را باور داشته باشند، مهارت هایشان را توسعه بدهند، دست از تلاش برندارند و در مقابل ناملایمات ناامید نشوند و در آخر خودشان را دوست داشته باشند، از وجود خود مراقبت و برای شاد زندگی کردن تلاش کنند.

  سخن آخر با خوانندگان؟

از صمیم قلب آرزومندم که صنعت نفت ایران به صنعتی پیشرو در منطقه تبدیل شود و برای رسیدن به این مهم از مسؤولان تقاضا دارم که با برنامه ریزی لازم، از تمامی توان و ظرفیت نیروی انسانی (اعم از زن و مرد) بهره برده و با پیاده سازی نظام شایسته سالاری، به حفظ انگیزه منابع انسانی پر تلاش صنعت نفت کمک کنند.