47 هزار نفر در مرکز تجمیعی شهرک نفت اهواز واکسینه شدند

تداوم خدمات رسانی گسترده به بومیان مناطق نفتی

سمیه راهپیما   بیش از 500 روز است که از آغاز شیوع کرونا در سطح کشور و جهان می گذرد و با وجود تمهیدات اندیشیده شده، شاهد اوج کرونا در برخی شهرهای کشور بخصوص جنوب هستیم. این امر نه تنها باعث از دست دادن روحیه کادر درمان و مردم این مناطق نشده؛ بلکه اتحاد آنها را بیشتر کرده و در قالب مسؤولیت اجتماعی به بومیان منطقه نیز خدمات رسانی می کنند، از این رو می توان گفت که بحران کرونا در کنار مصیبت هایی که به همراه دارد، توانسته در ایجاد روحیه اتحاد، مشارکت و کار گروهی و... نقش پررنگ تری نسبت به گذشته داشته باشند. برای آگاهی بیشتر از ارائه خدمات به کارکنان ساکن در منطقه اهواز، گفت وگویی با بهرام دهقان، رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز انجام داده ایم که در ادامه می خوانید:

  از آغاز شیوع ویروس کرونا در کشور چه اقداماتی در زمینه کاهش و پیشگیری از این ویروس در سطح  بیمارستان نفت اهواز و مناطق عملیاتی انجام شده است؟

در بیمارستان نفت، تفکیک فضاهای اداری و درمانی مرتبط با پذیرش بیماران کرونایی از ابتدای ورود تا ترخیص، مهم ترین اصلی بوده که برای پیشگیری از سرایت بیماری به سایر بخش ها اعمال شده و تامین و توزیع البسه و وسایل حفاظت فردی برای تمامی همکاران شاغل در بیمارستان انجام شده است.  ضمن آنکه اجرای برنامه های مصوب در مورد افراد آسیب پذیر و دارای بیماری زمینه ای و همچنین خانم های باردار برای اصلاح شرایط کاری آنها نیز مورد توجه قرار گرفته است. طی این مدت، جلسات متعددی میان اچ اس ای شرکت ها و حوزه بهداشت و درمان صنعت نفت برگزار شده و دستورعمل های بهداشتی ابلاغی از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا، بازبینی و متناسب با محیط های صنعتی و عملیاتی نفت تدوین و ابلاغ شده است.  همچنین جلساتی به عنوان کمیته های اضطرار سطح یک، بین مدیران عامل شرکت های منطقه و بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز تشکیل و در این زمینه نیز بر روند اجرای دستورعمل های ابلاغی تاکید شده است. 

   چه تمهیداتی برای بیماران مشکوک و مبتلا در نظر گرفته شده است؟

مهم ترین اصلی که باید در مورد بیماران کرونایی انجام شود، تعیین تکلیف قرنطینه این افراد برای پیشگیری از انتشار این بیماری به افراد سالم است. در این زمینه با تجهیز و راه اندازی آزمایشگاه مولکولی و تست پی سی آر در بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز، روند تشخیص و اعلام نتیجه به بیماران تسریع شده که این موضوع کمک شایانی به فرایند قرنطینه و جداسازی بیماران و کاهش سرعت انتشار بیماری کرده است. بیماران کرونایی از همان لحظه تشخیص بیماری، فرم های خود اظهاری، پر می کنند و وضعیت آنها از سوی مسؤول پیگیری بیماران مشکوک و مبتلا دنبال و با ثبت اطلاعات از سوی همکاران ما، روند درمان آنها به دو صورت سرپایی و بستری پیگیری می شود .

   با توجه به اینکه بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز در یکی از شهرهای بحرانی شیوع کرونا قرار دارد، بفرمایید که آیا علاوه بر کارکنان نفتی، به بومیان منطقه هم خدمات رسانی صورت گرفته است؟

بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز، در کنار خدماتی که به شاغلان و خانواده های آنها می دهد، در زمینه پیشگیری و درمان نیز خدمات بسیار خوبی به بومیان منطقه و ساکنین شهر اهواز داده است. در خصوص واکسیناسیون که بخش عمده ای از مراجعات در مرکز تجمیعی شهرک نفت به بومیان داده شده، به طور همزمان، برای ایجاد دو مرکز تجمیعی دیگر ( شهید تندگویان و مرکز ملی حفاری) نیز همکاری نزدیکی با مرکز بهداشت شرق اهواز داشته ایم.  بالاترین آمار بیماران بستری به بیماران غیر شرکتی اختصاص دارد. افتخار می کنیم که در کنار بحث بهداشت و  درمان همکاران شاغل و بازنشسته، کمک کرده ایم تا هموطنان و همشهری های ما نیز از این امکانات در حوزه بهداشت، درمان، بستری و درمان های سرپایی استفاده کنند.

   آیا به خانواده های کارکنان نیز خدمات ارائه می کنید؟

خانواده های کارکنان نیز در صورت ابتلا، مانند شاغلان و بازنشستگان تحت پوشش خدمات واکسیناسیون، درمان های سرپایی و بستری قرار می گیرند.  نکته قابل توجهی که در زمینه پیشگیری می توان گفت، آن است که بر اساس آخرین آمار، تا کنون بیش از 47 هزار نفر در مرکز تجمیعی شهرک نفت از  سوی بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز واکسینه شده اند.

   چه برنامه هایی تا پایان  سال دارید؟

مهم ترین برنامه ما، پیشگیری و افزایش سرعت واکسیناسیون بوده که در استان خوزستان و شهر اهواز و در جمعیت تحت پوشش در حال انجام است. این روند بر اساس گروه های سنی واکسیناسیون اعلام شده از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است و برای همکاران شاغل در محیط های عملیاتی نفت نیز با رئیس دانشگاه علوم پزشکی اهواز مکاتبه داشته ایم تا سهمیه واکسیناسیون برای همکاران عملیاتی که در کمپ ها و سایت های بهره برداری و اقماری هستند را خارج از گروه های سنی اعلام شده از سوی وزارت بهداشت  واکسینه کنیم.

   در زمینه آموزش کارکنان طی یک سال گذشته چه کلاس هایی برگزار شده و چند نفر ساعت بوده است؟

برنامه های آموزشی وسیعی برای کارکنان غیر درمانی در حوزه پشتیبانی، خدمات و مسؤولان دفتر در زمینه آشنایی با کرونا و استفاده از وسایل حفاظت فردی اجرا شده و همچنین دوره هایی برای اجرای دستورعمل های مرتبط با رعایت فاصله گذاری برگزار کرده ایم که در این کلاس ها نزدیک به560 نفر شرکت کرده اند و 3 هزار نفر ساعت نیز آموزش دیده اند.   ضمن آنکه وبینارهای اختصاصی در زمینه بیماری کرونا در تشخیص، مراقبت های اختصاصی و پرستاری و همچنین تغذیه و کووید 19 و احیا و آشنایی با آزمایش پی سی آر و ... برگزار شده که یکهزار و 780 نفر، طی 16 هزار و 300 نفر ساعت آموزش دیده اند.   همچنین در این مدت 10 پروژه پژوهشی به طور هماهنگ با دانشگاه و اعضای هیأت علمی دانشگاه اهواز در حال انجام است که مهم ترین آنها دو طرح مشترک با ستاد سازمان بهداشت و درمان، چهار طرح مشترک با دانشگاه جندی شاپور اهواز و همچنین چهار طرح پیشنهادی نیز از سوی بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز بوده که در حال انجام هستند.

   با توجه به انجام تعمیرات اساسی در صنعت نفت و شیوع کرونا چه تمهیداتی در نظر گرفته شده است؟

بیمارستان بزرگ نفت اهواز، از ابتدای پاندمی کووید 19 با وجود استمرار روند بازسازی بخش های بستری که از چند سال قبل شروع شده بود ، 180 تخت بستری بیمارستان را به پذیرش بیماران کووید اختصاص داده است. ضمن آنکه علاوه بر مدیریت بیماران سرپایی و بستری مراجعه کننده به مراکز درمانی طی این مدت، به طور همزمان به توسعه، تجهیز و اجرای پروژه های عمرانی نیز توجه ویژه شده است.

   روزانه چند نفر مراجعه کننده دارید و از این تعداد چند نفر به کرونا اختصاص دارد؟

به طور متوسط روزانه یکهزار و 300 نفر در سطح درمانگاه های عملیاتی، خانواده و بیمارستان مراجعه می کنند که از این تعداد بیش از 600 نفر با علایم تنفسی هستند. از این میزان حدود 180 تا 200 نفر پس از ارزیابی پزشکی، قرنطینه خانگی می شوند و می توان گفت یک سوم افرادی که با علایم تنفسی مراجعه می کنند، قرنطینه می‎شوند و بیش از 200 مورد سی تی اسکن قفسه صدری برای آنها صورت می گیرد و روزانه بین 100 تا 180 مورد نیز تست تشخیصی پی سی آر انجام می شود. 

   درکنار هر مصیبتی که وارد می شود، می توان درس هایی نیز از آن آموخت. به نظر شما  ویروس کرونا چه درس هایی به انسان ها  داد؟

بحران کرونا درکنار مسائل و مشکلاتی که ایجاد کرده، مزایایی نیز برای کادر درمان داشته که یکی از آنها غنی کردن تجربیات همکاران ما در عرصه درمان است، به طوری که تیم درمانی ما با گذشت زمان در زمینه مدیریت بحران مجرب تر شده اند، زیر ساخت ها نیز تقویت شده و از 8 تخت آی سی یو به 40 تخت رسیده است.  در زمینه تامین وسایل نیز تجهیزات بسیار خوبی مرتبط با این بحران خریداری شده که بعد از این بحران هم کاربرد بسیار خوبی دارند، از جمله آزمایشگاه مولکولی، دستگا های ونتیلاتور و ... کرونا، هم به تجربه درمانی و هم به حس انسجام و روحیه همکاری همکاران ما کمک کرده است. برخی از آنها با اینکه در بخش کرونا نبوده اند، اما به صورت داوطلبانه همکاری کرده اند و روحیه همکاری، مجاهدت و ایثار را مشابه دوران جنگ تحمیلی نشان داده اند و این روحیه خیلی به مجموعه درمان و بهداشت و درمان صنعت نفت کمک کرده است.  امیدواریم با گسترش پوشش واکسیناسیون به سایر گروه های سنی هم بتوانیم بخش عمده مردم را در مقابل این بیماری واکسینه کنیم و شاهد آن باشیم که حتی در صورت ابتلا، فوتی نداشته باشیم. تمام تلاش و انرژی ما در زمینه واکسیناسیون است و با توجه به اینکه در پیک پنجم این بیماری قرار داریم، همزمان با مدیریت شرایط جاری مراکز درمانی سعی می کنیم با افزایش موارد واکسیناسیون، در پیک های بعدی هم شاهد کاهش بیماری و مرگ و میر افراد باشیم.