معاون اول رئیس جمهوری:

ایران می تواند با برنامه ریزی بیش از ۷ تا ۱۰ میلیون بشکه نفت تولید کند

معاون اول رئیس جمهوری گفت: ایران می تواند با برنامه ریزی بیش از ۷ تا ۱۰ میلیون بشکه نفت تولید کند. این یک ضرورت است و هر کس مانع آن شود می خواهد ایران را از سرمایه خدادادی خود محروم کند. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معاون اول رئیس جمهوری، اسحاق جهانگیری، روز سه شنبه (۱۱ خردادماه) در آیین گشایش دوازدهمین کنفرانس ملی اقتصاد کشاورزی ایران که به صورت ویدئوکنفرانس برگزار شد، گفت: فرصت های طلایی ایران در حال سپری شدن است و ما در ۲۰ سال نخست قرن ۱۵ هجری شمسی که سال هایی تعیین کننده است باید تلاش کنیم ایران مسیر توسعه را با شتاب طی و فاصله خود را با رقبای منطقه ای جبران کند و به جایگاه واقعی خود برسد. وی با تبیین فرصت های طلایی پیش روی کشور افزود: فرصت نخست استفاده از ذخایر عظیم نفت، گاز و منابع معدنی است. امروز با توجه به سیاست گذاری هایی که در سطح بین المللی درباره گازهای گلخانه ای در حال اجراست، پیش بینی می کنیم در ۲۰ سال آینده به نقطه ای برسیم که محدودیت ها برای استفاده از انرژی، نفت و گاز بیشتر شود و ایجاد گازهای گلخانه ای مشمول تحریم ها و مجازات های بین المللی شود، در این مقطع باید تلاش کنیم این ذخایر به ثروت و ظرفیت برای توسعه کشور تبدیل باشد. معاون اول رئیس جمهوری تصریح کرد: در ۴۰ سال گذشته به دلایل مختلف نتوانسته ایم به جایگاه خود در بازار انرژی دست یابیم. در مقاطعی ایران ۱۰ درصد تولید نفت جهان را در اختیار داشته، اما امروز از ۱۰۰ میلیون بشکه تولید نفت حدود ۴ میلیون در شرایط غیرتحریمی ایران می تواند نفت تولید کند، همچنین ایران می تواند با برنامه ریزی بیش از ۷ تا ۱۰ میلیون بشکه نفت تولید کند. این یک ضرورت است و هرکس مانع آن شود می خواهد ایران را از سرمایه خدادادی خود محروم کند.

 

در کمیسیون برنامه و بودجه مجلس انجام شد:

ارائه گزارش نفت درباره مقدار تحقق منابع هدفمندی یارانه ها در ۱۴۰۰

نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی گفت: معاونت ارزی بانک مرکزی، معاونت برنامه ریزی وزارت نفت و رئیس سازمان هدفمندی یارانه ها در نشست این کمیسیون گزارشی از میزان تحقق منابع هدفمندی یارانه ها در سال ۱۴۰۰ ارائه دادند. محمد خدابخشی، در تشریح نشست یکشنبه، نهم خردادماه کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی گفت: در این نشست که با حضور هوشنگ فلاحتیان، معاون برنامه ریزی وزیر نفت، علیرضا پناهی، معاونت ارزی بانک مرکزی و امید حاجتی، رئیس سازمان هدفمندی یارانه ها برگزار شد، مدعوین گزارشی از مقدار تحقق منابع هدفمندی یارانه ها در سال ۱۴۰۰ ارائه دادند. وی افزود: مقدار فروش نفت با توجه به افزایش قیمت ایجاد شده نسبت به رقم ۴۰ دلاری در بودجه، مقدار تحقق هدف گذاری ها در قانون بودجه در دو ماه ابتدایی سال و منابع حاصله در گزارش وزارت نفت مشخص نبود؛ بنابراین مقرر شد، مسئولان این وزارتخانه گزارشی کامل و جامع تهیه و ارائه کنند. نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: به دیوان محاسبات ماموریت داده شد تا جدولی مشخص از اطلاعات هدفمندی یارانه ها در بخش منابع را تدوین و به این کمیسیون ارائه کند، زیرا اگر درصد تحقق منابع خوب باشد دیگر مصارف آن، نیاز به اولویت بندی ندارد، اما در صورت تحقق نیافتن منابع، باید برای ماه های آینده اقدام ها و اولویت هایی را در بخش مصارف تعیین کرد.

 

تاکید اوپک پلاس هفدهم بر حفظ توازن بازار نفت

هفدهمین نشست وزیران نفت و انرژی تولیدکنندگان عضو و غیر عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) موسوم به ائتلاف اوپک پلاس روز سه شنبه (یازده خرداد) شروع به کار کرد و پس و بحث و بررسی در بیانیه پایانی خود بر اهمیت ادامه تلاش ها برای حفظ توازن بازار نفت تأکید کرد.  ۲۳ کشور عضو اوپک پلاس در شرایطی در این نشست شرکت کردند که قیمت نفت خام برنت سه شنبه، ۱۱ خردادماه از ۷۰ دلار گذشته بود. قیمت نفت خام برنت از پانزدهمین نشست این ائتلاف (۱۲ فرودین ماه ۱۴۰۰) تاکنون حدود ۶ دلار افزایش یافته است، این افزایش برای سبد نفتی اوپک حدود ۷ دلار بوده است. اوپک پلاس در پانزدهمین نشست وزارتی خود تصویب کرد تولید روزانه این ائتلاف در ماه مه ۳۵۰ هزار بشکه، در ماه ژوئن ۳۵۰ هزار بشکه و برای ماه ژوئیه ۴۵۰ هزار بشکه ای افزایش یابد، همچنین تصمیم گرفت کاهش داوطلبانه روزانه یک میلیون بشکه ای عربستان به صورت تدریجی در سه ماه مه، ژوئن و ژوئیه به ترتیب ۲۵۰ هزار بشکه در روز، ۳۵۰ هزار بشکه در روز و ۴۰۰ هزار بشکه در روز وارد بازار شود. بررسی تخطی کشورهای اعضای اوپک پلاس از توافق کاهش تولید آوریل ۲۰۲۰ نیز حکایت از آن دارد که عراق و روسیه به عنوان بزرگ ترین متخلفان نه تنها آن را جبران نکردند، بلکه بشکه های این تخلف افزایش یافته است. مجموع تخطی عراق در ماه آوریل به حدود ۷۷۰ هزار بشکه رسید و تخطی روسیه از یک میلیون بشکه گذشت. مجموع تخلف اوپک پلاس هم به بیش از ۲ میلیون بشکه رسیده است. متخلفان مکلفند تا پایان سپتامبر ۲۰۲۱ آن را جبران کنند. بیژن زنگنه، وزیر نفت پس از پایان این نشست در واکنش به زمان بازگشت ایران به بازار نفت گفت: نشست کوتاهی بود، به نظرم تا حدود زیادی تحت تأثیر احتمال بازگشت ایران به بازار نفت قرار داشت.هر وقت توافق شود و تحریم ها برداشته شود، به بازار نفت برمی گردیم. در این نشست تصمیم گرفته شد به تولید نفت اضافه نشود و نشست بعدی یکم ژوئیه برگزار و در آن نشست بازار نفت ارزیابی می شود. عبدالعزیز بن سلمان - وزیر انرژی عربستان هم در این نشست میزان پایبندی کشورهای عضو اوپک و متحدانش در ماه آوریل را ۱۱۴ درصد عنوان کرد و گفت: بازار نفت از تصمیم ماه آوریل اوپک مبنی بر افزایش تدریجی عرضه نفت استقبال کرده است. وی با اشاره به اینکه بر اساس تصمیم آوریل ۲۰۲۱ ائتلاف اوپک پلاس عرضه نفت به بازار به صورت تدریجی افزایش یافته است، افزود: بازار نفت از این افزایش عرضه استقبال کرده و این موضوع نشانگر تصمیم درست ماست.

به گفته وزیر انرژی عربستان، تقاضا در بازار آمریکا و چین افزایش یافته و نشانه های تشویق کننده ای حاکی از بهبود تقاضا در اروپا نیز هست.

عبدالعزیز بن سلمان با اشاره به افزایش توزیع واکسن کرونا و با بیان اینکه بیش از یک میلیارد نفر در جهان واکسینه شده اند، تصریح کرد: شتاب گرفتن روند واکسیناسیون، نشانگر بهبود اقتصاد جهان است و احتمال می دهیم ذخیره سازی های نفت خام به میانگین سال ۲۰۱۵ نزدیک شود. وی با بیان اینکه اعضای اوپک پلاس نشان دادند منظم هستند و در ماه آوریل امسال بدون در نظر گرفتن مکزیک ۱۱۴ درصد به توافق کاهش تولید پایبندی نشان دادند، گفت: اعضای خاطی نیز تا پایان سپتامبر ۲۰۲۱ فرصت دارند تخلف خود را جبران کنند. هنوز هم تردیدهایی وجود دارد که به ما می گوید برای دستیابی به عملکرد مناسب به مشاوره و مشورت با هدف ایجاد ثبات در بازار نفت نیاز داریم.

الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه در هفدهمین نشست سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) گفت: معتقدیم مبنای پیشرفت هایی که در بازار مشاهده می کنیم، توافق همکاری میان اعضای اوپک پلاس بوده است. این مسئله سبب شد تا بتوانیم عملکرد بسیار خوبی از خودمان در بازار نشان دهیم و بتوانیم چالش های پیش روی بازار را پشت سر بگذاریم، درواقع توانستیم در زمانی که مهم بود تصمیم ها را بگیریم. وی با بیان اینکه همچنان در حال رصد بازار هستیم، ادامه داد: با توجه افزایش واکسیناسیون جهانی و جلوگیری از بروز موج های جدید کرونا و نشانه های بهبود اقتصاد کشورهای بزرگ مصرف کننده مانند چین، هند و آمریکا شاهد این هستیم که اقتصاد جهانی به سمت بهبود حرکت می کند. دیامنتینو آزودو - رئیس دوره ای اوپک و وزیر معادن و نفت آنگولا هم تصریح کرد: با وجود تأثیر مثبت تصمیم اوپک پلاس بر بازار نفت، ضروری است همچنان نسبت به چشم انداز بازار هوشیار باشیم، زیرا همچنان شاهد تردیدهایی در بازار به دلیل افزایش مبتلایان به ویروس کووید-۱۹ در کشورهایی مانند هند، برزیل و ژاپن هستیم. او با اشاره به اینکه بازار هم اکنون به سمت تعادل حرکت کرده است و توانستیم این قدرت را داشته باشیم که پایداری انرژی را تضمین کنیم، تصریح کرد: این موفقیت ها به دلیل اطمینان از عملکرد اعضا و اجرای توافق کاهش عرضه در شرایط سخت شیوع ویروس همه گیری جهانی کرونا بود.

وزیر معادن و نفت آنگولا با بیان اینکه توزیع گسترده واکسیناسیون سبب بهبود اقتصادی شده و بازار هم واکنش مثبت به آن نشان داده است، از اعضایی که به تعهدهای خود پایبند هستند، قدردانی کرد و گفت: کشورهایی که به کاهش توافق تولید پایبندی نداشتند، باید به تعهدهای خود عمل کنند.

هفدهمین نشست وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو ائتلاف اوپک پلاس در بیانیه پایانی خود بر اهمیت ادامه تلاش ها برای حفظ توازن بازار نفت تأکید کرد.

وزیران نفت و انرژی ائتلاف اوپک پلاس در هفدهمین نشست به بررسی تقویت مداوم بنیان های بازار، نشانه های روشن بهبود تقاضای نفت و کاهش ذخیره سازی های نفت خام کشورهای عضو سازمان توسعه و همکاری های اقتصادی (اونی سی دی) در پی بهبود شرایط اقتصادی بیشتر نقاط جهان به دلیل تسریع برنامه های واکسیناسیون پرداختند.

در این نشست همچنین از عملکرد مثبت کشورهای شرکت کننده در توافقنامه همکاری (DoC) استقبال شد، مجموع پایبندی اعضا (از جمله مکزیک) به کاهش تولید نفت در ماه آوریل ۱۱۴ درصد اعلام شد که بیانگر روند پایبندی بالای کشورهای شرکت کننده در این توافقنامه است. در پایان مقرر شد هجدهمین نشست مشترک وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو و غیرعضو اوپک موسوم به اوپک پلاس یکم ژوئیه ۲۰۲۱ ( دهم تیرماه) برگزار شود.

 

در صحن علنی مجلس شورای اسلامی

کلیات طرح اصلاح قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام  تصویب شد

 نمایندگان مجلس شورای اسلامی با کلیات طرح اصلاح قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام موافقت کردند.

به گزارش خبرنگار شانا، نمایندگان در نشست علنی چهارشنبه، پنجم خردادماه مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی گزارش کمیسیون انرژی درباره طرح الحاق (۹) تبصره به قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی، با کلیات این طرح موافقت کردند.

مالک شریعتی نیاسر، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در ارائه گزارش این طرح با بیان اینکه قوانین پتروپالایشگاه ها در جهت کاهش تأثیر تحریم هاست، گفت: تنفس خوراک بسیار اهمیت دارد و از آنجایی که پالایشگاه ها خوراک دریافت کرده، اما به دلیل تحریم نمی توانند کامل آن را صادر کنند، به مشکل برخورد می کنند که لازم است مشابه وضع صادرات با آنها رفتار شود.

وی افزود: قصد داریم از محل سهم صندوق توسعه ملی به این موضوع تسهیلات داده شده و برای بازپرداخت آن مهلت داده شود که همین موضوع سبب افزایش میزان بازگشت سرمایه می شود.

محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی نیز پس از بررسی و تصویب قانون الحاق (۹) تبصره به قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی گفت: از کارهای خوبی که با همکاری دولت و کمیسیون انرژی بررسی شد، اصلاح این قانون بود که هم در زمینه اشتغال در صنایع پایین دستی و عمق بخشی به بورس مؤثر است.

وی تصریح کرد: البته در بورس در میان مدت تأثیرگذار است و از همه مهم تر یکی از مصداق های خنثی سازی تحریم در حوزه نفت است. این قانون ۱۲ ماده دارد که امروز در مجلس اصلاح و تصویب شد و امیدواریم وزارت نفت نیز در اجرای این قانون تلاش بیشتری داشته باشد و آن را پیش ببرد.