وزير نفت و اعضاي کميسيون  انرژي مجلس از فازهاي پارس جنوبي بازديد کردند
شمالِ توسعه در جنوب ايران

عسلويه، هفته گذشته ميزبان اعضاي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي بود که با همراهي بيژن زنگنه و علي کاردر براي بازديد از فازهاي در حال اجراي ميدان گازي پارس جنوبي عازم اين منطقه شدند. پايتخت گازي ايران با روي کار آمدن دولت يازدهم بار ديگر روزگار شکوفايي و پيشرفت را طي کرد؛ به گونه اي که در فاصله سالهاي 92 تا 94، 15 سکو وارد مدار شده و هم اکنون 26 سکو در حال بهرهبرداري است. 21 فاز پارس جنوبي با ظرفيت توليد روزانه 570 ميليون مترمکعب هم اکنون فعال است و 70 درصد گاز مصرفي کشور از ميدان گازي پارس جنوبي تامين ميشود. وزير نفت در اين سفر خبر داد که 5 فاز پارس جنوبي در سال 97 به بهرهبرداري ميرسد و رئيس کميسيون انرژي مجلس هم بر ضرورت تأمين 3 ميليارد دلار براي تکميل فازهاي پارس جنوبي تاکيد کرد.
از ابتداي توسعه پارس جنوبي تاکنون 69 ميليارد دلار در اين ميدان سرمايهگذاري شده است که با احتساب سرمايهگذاري زيربنايي، اين رقم به 72 ميليارد دلار ميرسد.70 درصد گاز مصرفي کشور از اين ميدان تامين ميشود؛ ميدان گازي پارس جنوبي، بزرگترين ميدان گازي مستقل جهان به شمار ميرود که با برخورداري از 2/34 تريليون مترمکعب گاز استحصال پذير، نزديک به 18 درصد از کل ذخاير گازي جهان را در خود جاي داده است. بيژن زنگنه در نشست بررسي مسائل و پيشرفتهاي اين منطقه، انرژي را مزيت کشور عنوان کرد و افزود: زنجيره توليد از همان ابتدا در عسلويه لحاظ شد و در کنار توليد گاز، مجتمعهاي عظيم پتروشيمي تاسيس شدند.  وي به احداث طرح فراگير پالايشي سيراف اشاره کرد و گفت: با احداث اين پالايشگاه در کنار پالايشگاه ستاره خليج فارس، ايران ديگر ميعاناتي براي صادرات ندارد و حدود يک ميليون بشکه ميعانات گازي توليدي در کشور مصرف ميشود. وزير نفت با بيان اينکه هم اکنون سالانه حدود 4 ميليون و 500 هزار تن اتان در کشور توليد ميشود که اين ميزان سال آينده به 6 ميليون و 2 سال پس از آن به 10 ميليون تن ميرسد، تصريح کرد: تقاضاي کشور براي اتان هم اکنون 5 ميليون و 500 هزار تن است، بنابراين بقيه اتان توليدي را بايد صادر کنيم.

سوخت مايع نيروگاهها به کمتر از 10 درصد ميرسد
زنگنه با اشاره به اينکه توليد پارس جنوبي از نزديک روزانه 280 ميليون مترمکعب در سال 92 به 570 ميليون مترمکعب در روز رسيده است، افزود: اگر اين افزايش توليد را نداشتيم، شبکه گازرساني کشور قابل اداره نبود. وي با يادآوري اين که در سال 92، 42 درصد سوخت نيروگاهها مايع بوده است، تصريح کرد: اين ميزان تا پايان امسال با وجود افزايش حدود 10 درصدي توليد و مصرف برق، به کمتر از 10 درصد ميرسد.

افتخار نيست بگوييم منابعمان زير زمين است
وزير نفت با بيان اينکه از فازهاي باقيمانده پارس جنوبي، پنج فاز در سال 97 به پايان ميرسد، تصريح کرد: تکميل فاز 14 پارس جنوبي کمي زمانبر است. وي با اشاره به اينکه حدود 20 هزار نفر در سه فاز پارس جنوبي فعال هستند، افزود: مجموع افراد شاغل در پارس جنوبي 60 هزار نفر است. زنگنه با بيان اينکه با تکميل اين پروژهها تعدادي بيکار ميشوند، تصريح کرد: اشتغال، يک وظيفه دستگاهي و سازماني نيست، بلکه وظيفهاي ملي است که بايد با کمک دستگاهها براي جوانان ايجاد شود. وزير نفت ادامه داد: افتخار نيست که 150 ميليارد بشکه نفت و 33 هزار ميليارد مترمکعب گاز زير زمين داشته باشيم و جوانانمان بيکار باشند. افتخار اين است که از اين ثروت زير زميني براي بهبود زندگي نسل کنوني استفاده کنيم. وي با بيان اينکه بايد پروژههاي جديدي در حوزه نفت و گاز تعريف کرد، گفت: طرحهاي نفت و گاز براي کشور اشتغال ايجاد خواهد کرد و همچنين خوراک نيروگاههاي کشور را تامين ميکند.
مديون بوشهريها هستيم
وزير نفت از مردم بوشهر، بويژه مردم کنگان و عسلويه قدرداني کرد و گفت: مردم بوشهر براي ما دوستان و برادران خوبي هستند و خيلي با محبت با ما رفتار ميکنند. ما مديونشان هستيم و از هيچ کمکي براي بهبود زندگي آنان دريغ نميکنيم.  
زنگنه گفت: تلاش وزارت نفت اين است که به تعادل در زندگي مردم منطقه پارس جنوبي کمک کند. وي همچنين از همه پيمانکاران فازهاي باقيمانده پارس جنوبي ( 13، 14، 22 تا 24) قدرداني کرد و با بيان اينکه پيمانکاران در سالهاي اخير کارهاي بزرگي انجام دادند، يادآور شد: سال 95، هشت سکو در پارس جنوبي نصب و راهاندازي شد و به توليد رسيد که بي سابقه بود.

ضرورت تأمين 3 ميليارد دلار براي تکميل فازهاي پارس جنوبي
فريدون حسنوند، رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي نيز در در نشست بررسي پيشرفتها و مشکلات فازهاي پارس جنوبي اظهار کرد: بيشتر فازهاي پارس جنوبي سال آينده به بهره‎برداري ميرسد، به جز فاز 14 که کمي زمانبر است. وي بر تأمين منابع مالي پروژههاي صنعت نفت تأکيد کرد و گفت: براي تکميل فازهاي پارس جنوبي، افزون بر مبلغ اوليه، به 3 ميليارد و 200 ميليون دلار سرمايه نياز است که اميدواريم تأمين شود.  رئيس کميسيون انرژي مجلس با بيان اين که هر ايراني به عظمت تاسيساتي که در کنار خليج فارس بنا شده افتخار ميکند، افزود: اين عظمت با دلسوزي و تلاش کارگران، کارمندان و مديران صنعت نفت شکل گرفته است. وي به جلسه هفته گذشته کميسيون انرژي مجلس با وزير نفت درباره طرحها و برنامههاي کلان اين وزارتخانه اشاره و تصريح کرد: برخي از اين طرحها به پشتوانه مالي نياز دارد، به همين دليل اعضاي کميسيون انرژي در بخش بودجه تلاششان اين بود که 5/14 درصد سهم شرکت ملي نفت ايران از پالايشگاههاي داخلي پرداخت شود که اين امر ميسر نشد. حسنوند با بيان اين که تلاشها براي دريافت اين سهم ادامه خواهد داشت، ادامه داد: به رئيس مجلس شوراي اسلامي گفتيم که اين طرح را در صحن علني دوباره پيگيري خواهيم کرد. رئيس کميسيون انرژي مجلس همچنين به ارسال نامه‎اي به سران سه قوه براي تأمين مالي پروژههاي باقيمانده پارس جنوبي به ميزان 3 ميليارد و 200 ميليون دلار اشاره کرد و يادآور شد: افتتاح اين پروژهها سالانه 12 ميليارد دلار به درآمد کشور اضافه ميکند، بنابراين پرداخت اين 3 ميليارد دلار ضروري به نظر ميرسد.  حسنوند به تهيه 2 طرح 2 فوريتي در کميسيون انرژي مجلس نيز اشاره کرد و افزود: يکي از اين طرحها به توليد و اشتغالزايي با محوريت نفت و نيرو ارتباط دارد و ديگري در زمينه خط اعتباري و تأمين منابع مالي براي طرحهاست که با 2 فوريت به صحن علني مجلس ارائه خواهد شد.

افزايش سهم شرکت ملي نفت ايران از فروش نفت به پالايشگاههاي داخلي
رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي همچنين اعلام کرد که افزايش سهم از فروش نفت خام به پالايشگاههاي داخلي، حق مسلم شرکت ملي نفت ايران است.  حسنوند خواستار همکاري سران سه قوه براي حل مشکلات مالي در صنعت نفت شد. وي گفت: براي تکميل فازهاي 13، 14 و 22 تا 24 پارس جنوبي افزون بر مبلغ اوليه به 3 ميليارد و 200 ميليون دلار سرمايه نياز است که اميدواريم اين ميزان تامين شود. رئيس کميسيون انرژي مجلس، سهم 5/14 درصدي شرکت ملي نفت ايران از پالايشگاههاي داخلي را حق مسلم اين شرکت دانست و اظهار اميدواري کرد که اگرچه کميسيون تلفيق اين مهم را تصويب نکرد، اما در آن بازنگري کند و به تصويب مجلس برسد. حسنوند گفت: فازهاي تکميل شده ميدان گازي مشترک پارس جنوبي، نتيجه تلاش کارکنان زحمتکش صنعت نفت و باعث افتخار هر ايراني است.

 

وزير نفت عنوان کرد:
علاقه مندي بلاروس به افزايش خريد نفت از ايران

  وزير نفت از علاقه‎مندي بلاروس به افزايش خريد نفت از ايران خبر داد و گفت: اين کشور پيش از اين 2 محموله نفت خام از ايران خريداري کرده بود.  بيژن زنگنه پس از ديدار با ويتالي ووک، وزير صنايع بلاروس، درباره اينکه بلاروس تاکنون چه مقدار نفت از ايران خريداري کرده، اظهار کرد: اين کشور نزديک به 2 ميليون بشکه نفت در 2 محموله از ايران دريافت کرده است.  وي افزود: بلاروس خواهان خريد نفت بيشتري از ايران است که مذاکرات بيشتر در اين زمينه با امور بينالملل شرکت ملي نفت ايران انجام ميشود. وزير نفت با بيان اينکه ايران علاقهمند به گسترش روابط در بخش انرژي با بلاروس است، افزود: ايران و بلاروس در اين ديدار، مذاکرهاي براي همکاري در بخش پايين دستي صنعت نفت نداشتند.  زنگنه ابراز اميدواري کرد، سفر هيئت بلاروس که به منظور تشکيل کميسيون مشترک اقتصادي ميان ايران و بلاروس انجام شده است، موفق باشد.  وزير صنايع بلاروس نيز به نخستين ديدار با وزير نفت در سال گذشته ميلادي اشاره کرد و افزود: در اين فاصله مذاکرات سازندهاي براي تشکيل يک کارگروه مشترک انجام شد.  وي با بيان اينکه در فاصله يک سال گذشته، بلاروس 2 محموله نفت خام از ايران خريداري کرد، گفت: مراودات تجاري ايران و بلاروس در سال 2017 بسيار موفق بود. بلاروس، کشوري دور از دريا در اروپا و به مرکزيت مينسک است که با کشورهاي روسيه، اوکراين، لهستان، ليتواني و لتوني مرز مشترک دارد.


فعاليتهاي صنعت نفت مطابق با اهداف سياستهاي اقتصاد مقاومتي است
رئيس سازمان برنامه و بودجه با تاکيد بر اين که توسعه ميدانهاي مشترک در اجراي سياستهاي اقتصاد مقاومتي اولويت دارد، گفت: بخش نفت و گاز مطابق با اهداف سياستهاي اقتصاد مقاومتي حرکت کرده است.  محمدباقر نوبخت پس از پايان جلسه فرماندهي اقتصاد مقاومتي با اشاره به اجراي طرحهاي اين ستاد در حوزه نفت و گاز گفت: با توجه به اينکه براي سال 1396 افزايش توليد ميدانهاي مشترک براي ميدانهاي يادآوران، ياران و آزادگان تا 350 هزار بشکه هدفگذاري شده بود، خوشبختانه در اين ميدانها توانستيم با ضرورتي که در تسريع در افزايش ظرفيت برداشت از اين ميدانها بود، از اهداف خود جلوتر برويم و اين نگراني که در توليد ميدانهاي مشترک عقب بوديم، برطرف شده است. رئيس سازمان برنامه و بودجه با بيان اينکه براي توسعه ميدانها بيش از 8 ميليارد دلار جذب سرمايه صورت گرفته است، افزود: آنچه براي ما در اجراي سياستهاي اقتصاد مقاومتي اهميت دارد، اولويت ميدانهاي مشترک با کشورهاي همسايه است. نوبخت تصريح کرد: در ميدانهاي مشترک غرب کارون از برنامه جلو هستيم و برنامه افزايش توليد نفت غرب کارون به 350 هزار بشکه در روز، تا پايان سال 96 نيز محقق ميشود.


دريافت ماليات از وزارت نفت و شرکت ملي نفت  غيرقانوني است
رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي گفت: وزارت نفت بيش از يک و نيم ميليارد دلار تحت عنوان ماليات بايد بپردازد، در حالي که اين وزارتخانه و شرکت ملي نفت ايران از اين موضوع معاف هستند و ديوان محاسبات نيز به صورت کتبي اين موضوع را اعلام کرده و اين اقدام غيرقانوني است. فريدون حسنوند در نشست علني روز سهشنبه (سوم بهمنماه) مجلس شوراي اسلامي درباره عملکرد بودجه سال 96 در بخش انرژي گفت: براي وزارت نفت در بودجه 96 حدود 8 ميليارد دلار پيشبيني شده بود که سهم وزارتخانه از 5/14 درصد فروش نفت در نظر گرفته شد که براساس جدول سازمان برنامه و بودجه، 5/7 ميليارد دلار صرف هزينههاي جاري خواهد شد. رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با طرح اين پرسش که چگونه قرار است وزارت نفت که بخش زيادي از بودجه کشور را تامين ميکند با يک ميليارد دلار توسعه يابد و ما شاهد افزايش توليد نفت باشيم؟ تصريح کرد: وزارت نفت بيش از يک و نيم ميليارد دلار تحت عنوان ماليات بايد بپردازد، در حالي که اين وزارتخانه و شرکت ملي نفت ايران از اين موضوع معاف هستند و ديوان محاسبات نيز به صورت کتبي آن را اعلام کرده و اين اقدام غيرقانوني است.

  هزينه خدمات مستمر از قبوض گاز مشترکان حذف شد
در پي ابطال مصوبه مربوط به دريافت آبونمان از مشترکان گاز و تغيير عنوان آن به «هزينه خدمات مستمر» از سوي شوراي اقتصاد، هيئت عمومي ديوان عدالت اداري اين مصوبه را نيز ابطال کرد و بلافاصله اين هزينه از قبوض گاز حذف شد. مجيد بوجارزاده، درباره حذف «هزينه خدمات مستمر» در قبضهاي گاز به شانا گفت: مطابق دستور مديرعامل شرکت ملي گاز،   رديف «هزينه خدمات مستمر گاز» يا همان «آبونمان» از قبضهاي گاز حذف شد.پس از آنکه ديوان عدالت اداري، مصوبه شوراي اقتصاد را ابطال کرد و اين موضوع از سوي صدا و سيما اعلام شد، با وجود آنکه هنوز به صورت کتبي به شرکت ملي گاز ابلاغ نشده است، اين هزينه از قبوض گاز حذف شد.
رئيس روابط عمومي شرکت ملي گاز تصريح کرد: تسريع در حذف اين بند از قبضهاي گاز به دليل آمادگي شرکت ملي گاز در دورههاي قبل و طي زمانهاي مطرح شدن موضوع آبونمان بود، بر اين اساس، قبضهايي که صادر شدهاند، بدون احتساب آبونمان يا هزينه خدمات مستمر خواهند بود. به دنبال ابطال بخشنامه دبير ستاد هدفمندي يارانهها درباره اخذ هزينه آبونمان از مشترکان گاز در مرداد ماه سال جاري از سوي هيئت عمومي ديوان عدالت اداري و تعيين مهلت 48 ساعته ديوان براي حذف آبونمان از قبوض مشترکان در 19 آذر، شوراي اقتصاد در چهارم ديماه اخذ «هزينه خدمات مستمر» از مشترکان گاز طبيعي را تصويب کرد. به دنبال تصويب اين مصوبه در شوراي اقتصاد که جايگزين هزينه آبونمان شد، طبق ماده 92 قانون تشکيلات و آيين دادرسي ديوان عدالت اداري، رئيس ديوان، مصوبه شوراي اقتصاد درباره اخذ هزينه خدمات مستمر از مشترکان گاز را براي رسيدگي خارج از نوبت به صحن علني هيئت عمومي ارائه کرد.
سرانجام در نشست سهشنبه سوم بهمن 96، هيئت عمومي ديوان عدالت اداري مصوبه شوراي اقتصاد درباره اخذ هزينه خدمات مستمر ماهانه از مشترکان  گاز طبيعي را مورد بحث و بررسي قرار داد و با اکثريت آرا اين مصوبه را ابطال کرد.

 

هفتمين همايش ملي مهندسي ايمني و مديريت اچ اس اي برگزار ميشود
مرکز طراحي فرآيند، ايمني و کاهش ضايعات دانشگاه صنعتي شريف هفتمين همايش ملي مهندسي ايمني و مديريت اچاساي را روزهاي 15 تا 17 اسفند ماه در دانشگاه صنعتي شريف برگزار ميکند. اهداف اصلي اين همايش شامل معرفي و بحث روي مفاهيم پايه ايمني و مديريت اچاساي در صنايع، فراهم کردن زمينههاي مناسب همکاري ميان متخصصان و محققان دانشگاهي و کارشناسان اچاساي در صنعت، دعوت از متخصصان اچاساي در سطح ملي و بينالمللي براي بحث و بررسي تازهترين فناوريها و روشهاي جاري ايمني صنعتي و اچاساي، شناسايي موضوعات و عناوين پروژههاي تحقيق و توسعه اچاساي در صنايع، تشويق مراکز دانشگاهي و صنعتي براي ايجاد برنامههاي مؤثر و کارآمد تحقيق و توسعه در زمينههاي مختلف ايمني و مديريت اچاساي و شناسايي توان سيستم مديريت اچاساي در حفاظت محيط زيست ملي و جهاني و دستيابي به اهداف توسعه پايدار است. اين همايش علمي با محورهاي ايمني و محيط زيست، سلامت شغلي و بهداشت حرفهاي، سيستم مديريت اچاساي و فرهنگ ايمني و سلامت و محيط زيست در نيمه اسفندماه امسال برگزار ميشود. با توجه به نقش متقابل صنعت و مجامع دانشگاهي براي افزايش دانش در شاخههاي مختلف مهندسي ايمني و مديريت اچاساي، برگزاري هفتمين همايش ملي در اين زمينه گامي در راه استمرار تبادل آرا و افکار صاحبنظران دانشگاهي و صنعتي در اين حيطه خواهد بود.


تکميل 134 حلقه چاه  نفت و گاز در 10 ماه امسال
کارکنان شرکت ملي حفاري ايران در بخشهاي عملياتي و پشتيباني در 10 ماه امسال موفق به حفر و تکميل 134 حلقه چاه نفت و گاز در مناطق خشکي و دريايي کشور شدند. حميدرضا خوشآيند، معاون مديرعامل شرکت ملي حفاري در عمليات حفاري در اين باره گفت: از اين تعداد چاه، 60 حلقه توسعهاي توصيفي، دو حلقه اکتشافي و 72 حلقه تعميري تکميلي است.از 98 حلقه چاه حفر شده در گستره فعاليت شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب، 26 حلقه در پروژههاي شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن)، هشت حلقه در حوزه شرکت نفت فلات قاره ايران و دو حلقه به سفارش مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران بوده است. معاون مديرعامل شرکت ملي حفاري در عمليات حفاري متراژ حفاري در مدت پيش گفته را 216 هزار و 178 متر عنوان و اظهار کرد: از ابتداي فروردين تا پايان ديماه امسال، حفاري 19 حلقه چاه، 547 روز زودتر از برنامه پيشبيني شده از سوي کارفرما به پايان رسيد. معاون مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران در عمليات حفاري با اشاره به اينکه اين شرکت هم اکنون 73 دستگاه حفاري ملکي دارد، گفت: دستگاه حفاري سنگين خشکي 56 فتح   در يکي از موقعيتهاي شرکت نفت مناطق مرکزي ايران در مدار عمليات قرار گرفت.همچنين دستگاه حفاري 57 فتح نيز براي شروع عمليات آمادهسازي در روزهاي آينده به موقعيت پيشبيني شده انتقال مييابد. خوشآيند در زمينه فعاليت دستگاههاي حفاري 93 و 94 فتح که براي حفر چاههاي امدادي در موقعيت چاه 147 رگ سفيد استقرار يافتند و مهار فوران و کنترل اين چاه به وسيله دکل 93 محقق شد، اظهار کرد: اين دستگاهها براساس برنامهريزي انجام شده در تداوم کار خود، در حال حفاري و تکميل دو حلقه چاه توسعهاي در منطقه هستند.