طرح های پالایش پارسیان سپهر، تولید کاتالیست پلی پروپیلن و کاتالیست پلی اتیلن سنگین به دستور رئیس جمهوری افتتاح شدند

چند پله دیگر تا خودکفایی کاتالیستی

مشعل صنعت پتروشیمی در سال های اخیر، با وجود تحریم های مستقیم و همه جانبه و مشکلات اقتصادی در داخل کشور توانست جزو پیشتازان عرصه صنعت و توسعه و ارزآوری برای کشور باشد. این صنعت در این سال ها همزمان با توسعه فناورانه، توسعه کمی برای تکمیل زنجیره تولید را کنار نگذاشت و در مسیر توسعه خود پس از جهش اول در دهه 80  جهش دوم و سوم را هم رقم زد. بر اساس زمان بندی که برای هر کدام از جهش های صنعت پتروشیمی پیش بینی شده است، قرار بود 17 طرح پتروشیمی با ارزش درآمدی ۱۱.۴ میلیارد دلار و تناژ ۲۵ میلیون تن پیشنهاد شود تا با افزایش این میزان به ظرفیت ۹۰ میلیون تن برسیم. اگرچه سال 99 به عنوان سالی طلایی در توسعه صنعت پتروشیمی معرفی و تعداد قابل توجهی از این طرح ها افتتاح شدند، اما با توجه به شرایط اقتصادی و تحریمی و به ویژه شرایط کرونایی حاکم بر صنعت، تعدادی از طرح ها با تاخیر روبه رو شدند که افتتاح آنها به بهار 1400 موکول شد. پنج شنبه هفته گذشته و در ادامه پنج شنبه های افتتاح آنلاین ریاست جمهوری که در سال 99 مرتب ادامه داشت، سه طرح پتروشیمی از جمله یکی از 17 طرح تعهد سال 99 و دو طرح کاتالیستی به دستور رئیس جمهوری به بهره برداری رسمی رسیدند. سال گذشته طرح های میاندوآب، کاوه، تولید کاتالیست پتروشیمی لرستان، کیمیای پارس خاورمیانه، بوشهر، لردگان، سولفات پتاسیم ارومیه، هگمتانه، فاز دوم پتروشیمی ایلام، پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس و پتروپالایش کنگان از مجموع ۱۷ طرح به بهره برداری کامل و هفته گذشته طرح استحصال اتان پالایشگاه پارسیان سپهر به دستور رئیس جمهور به بهره برداری رسمی رسید. همچنین همزمان دو طرح کاتالیستی، شامل طرح تولید کاتالیست پلی پروپیلن و طرح تولید پلی اتیلن سنگین (CX) نیز به بهره برداری رسمی رسیدند. قرار است در هفته های آینده مابقی طرح های تعهد سال 99 شامل طرح های متانول سبلان، اوره مسجدسلیمان و اکسیر حلال که در مراحل راه اندازی نهایی هستند، به سبد مجتمع های تولیدی صنعت پتروشیمی کشور افزوده شوند. البته این پایان تعهدات دولت دوازدهم در دوران پرکار خود است، نه پایان کار صنعت پتروشیمی و برنامه توسعه این صنعت فارغ از تغییرات در دولت ادامه خواهد داشت. اما پروژه های افتتاح شده هر کدام اتفاقات مهمی را رقم زده اند و تاثیر زیادی در صنعت پتروشیمی دارند که شروع فعالیت آنها امیدواری زیادی را به همراه دارد.

 

 

طرح پالایش پارسیان سپهر و افزایش سالانه ۱.۳ میلیون تنی خوراک پتروشیمی ها

بر اساس اعلام شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بهره برداری از طرح پالایش پارسیان سپهر، سالانه ۱.۳ میلیون تن اتان برای مصرف واحدهای الفینی صنعت پتروشیمی تأمین می شود. شروع به کار این طرح در سال ۹۳ و با هدف بازیابی اتان و اجزای سنگین تر اتان بود و نخستین اعتبارات اسنادی (ال سی) این طرح از صندوق توسعه ملی آبان ماه ۹۵ گشایش یافت. سرانجام به همت متخصصان ایرانی سال 98 راه اندازی آزمایشی این پروژه انجام و چند روز قبل هم با دستور رئیس جمهوری به طور رسمی افتتاح شد. این طرح با تکیه بر دانش متخصصان داخلی در دو بخش واحد استحصال اتان در سایت مُهر در شهرستان مُهر و مجتمع پالایشگاه پارسیان سپهر به عنوان واحد تفکیک نهایی اتان در سایت عسلویه احداث شده و قرار است روزانه ۷۴ میلیون مترمکعب گاز غنی چهار میدان تابناک، شانول، وراوی و هما از طریق پالایشگاه پارسیان وارد واحد استحصال اتان پارسیان سپهر در سایت مُهر شود. محمود زیرکچیان زاده ، مدیرعامل شرکت پالایش پارسیان سپهر در مراسم افتتاح با اشاره به اینکه سالانه ۱۶ میلیون تن متان تولیدی این پروژه به عنوان یکی از بزرگ ترین ثمره های زیست محیطی این طرح از سایت مُهر به گاز شهری اختصاص می یابد، اظهار کرد: اتان تولیدی در این سایت برای تفکیک نهایی و تولید سالانه ۳.۳ میلیون تن اتان، پروپان، بوتان و میعانات گازی به عنوان محصول اصلی به وسیله خط لوله ۱۸ اینچ به طول حدود ۶۳ کیلومتر به سایت عسلویه منتقل می شود.

وی به ارسال سالانه ۱.۳میلیون تن اتان به خط سراسری اتان برای مصرف واحدهای الفینی صنعت پتروشیمی و صادرات یک میلیون تن پروپان و بوتان و یک میلیون تن کاندنسیت تولیدی شرکت اشاره کرد و گفت: طرح توسعه ۴۵۰ هزار تنی PDH برای تبدیل پروپان پالایش پارسیان سپهر به محصول ارزشمند پلی پروپیلن و تکمیل زنجیره محصولات تعریف شده است که امیدواریم با صدور مجوز تخصیص زمین از وزارت نفت و اعطای تسهیلات صندوق توسعه ملی شاهد آغاز عملیات اجرایی این طرح باشیم.

زیرکچیان زاده میزان سرمایه گذاری این طرح را یک میلیارد و ۱۳ میلیون دلار عنوان کرد که از دو منبع اصلی تسهیلات صندوق توسعه ملی با عاملیت بانک پارسیان و آورده سهامداران تأمین شده است. گروه توسعه انرژی تدبیر، گروه مالی پارسیان و نفت پارس سرمایه گذاران اصلی طرح هستند. او همچنین درآمد سالانه طرح پالایش پارسیان سپهر را حدود یک میلیارد دلار اعلام کرد و گفت:  نرخ بازگشت سرمایه این طرح ۲۰ تا ۳۰ درصد است و این طرح ارزش افزوده بالایی برای کشور خواهد داشت که به طور حتم با تکمیل زنجیره ارزش، افزایش خیره کننده ای خواهد یافت.

مدیرعامل شرکت پالایش پارسیان سپهر با تأکید بر این نکته که طرح پالایش پارسیان سپهر در اوج تحریم ها و کرونا تکمیل شد، گفت: این موارد اگرچه سرعت کار را کاهش داد، اما پروژه حتی برای یک روز نیز متوقف نشد.

 

 

2 افتتاح مهم برای بی نیازی از کاتالیست پلی پروپیلن و پلی اتیلن سنگین

دو طرح دانش محور تولید کاتالیست پلی پروپیلن و کاتالیست پلی اتیلن سنگین با دانش فنی ایرانی نیز دو طرح مهم دیگر هستند که چند روز قبل با دستور رئیس جمهور برای نخستین بار در کشور به بهره برداری رسید. این دو واحد کاتالیست برای نخستین بار در کشور از سوی پژوهشگران شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در شهرستان شازند استان مرکزی اجرا شده اند و ۱۰۰ درصد تجهیزات این واحدها در داخل کشور ساخته شده و با اجرای این واحدها صنعت پتروشیمی از واردات این دو نوع کاتالیست بی نیاز می شود.

ظرفیت واحد تولید کاتالیست پلی پروپیلن که با سرمایه گذاری ۷ میلیون دلاری احداث شده است، ۱۲ تن در سال معادل ۳۰ درصد نیاز صنعت پتروشیمی و قابل توسعه تا زمان تأمین کامل نیاز کشور است. طرح تولید کاتالیست پلی اتیلن سنگین نیز با فناوری CX و حجم سرمایه گذاری ۳ میلیون دلار اجرا شده و ظرفیت تولید سالانه ۲۰ تن معادل ۲۵ درصد نیاز صنعت پتروشیمی را دارد که قابل توسعه تا تأمین کامل نیاز کشور است.

علی پژوهان، مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در مراسم افتتاح این دو کاتالیست با تاکید بر اینکه با تکمیل پروژه های این مجموعه کاتالیست های پرمصرف صنعت پتروشیمی تأمین می شود، افزود: با هدف تأمین نیازهای مجتمع های پتروشیمی کشور، تا پایان سال چند کاتالیست مهم با دانش فنی این شرکت به تولید صنعتی می رساند.مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی ادامه داد: این شرکت در سال ۹۹ برای نخستین بار، دانش فنی پلی اتیلن سنگین برای پتروشیمی تبریز را با ظرفیت ۳۰۰ هزار تن، دانش فنی واحد پلی اتیلن برای پتروشیمی بوشهر را با ظرفیت ۴۰۰ هزار تن، واحد تولید پروپیلن فاتح را با ظرفیت ۱۲۰ هزار تن و از همه مهم تر دانش فنی طرح سه گانه تبدیل گاز طبیعی به پلی پروپیلن را با ظرفیت ۹۰۰ هزار تن  شامل سه پلنت تولیدی متانول، پروپیلن و پلی پروپیلن برای طرح پتروشیمی اسلام آباد غرب تهیه و ارائه کرد. همچنین طرح افزایش تولید پلی پروپیلن در جنوب کشور نیز با دانش فنی این شرکت اجرا خواهد شد.

پژوهان گفت: برخی تجهیزات خاصی که در پتروشیمی ها استفاده می شود، تنها در صورت داشتن دانش فنی احداث آن پلنت در کشور قابل ساخت است و برخی تجهیزات را تنها لایسنسورها هستند که تعیین می کنند از چه شرکتی تأمین شود، با داخلی سازی این فناوری ها، حرکت قابل توجهی در ساخت قطعات و تجهیزات صنعت پتروشیمی خواهیم داشت.

وی با اشاره به اینکه امروز دو طرح تولید کاتالیست پلی اتیلن سنگین با ظرفیت سالانه ۲۰ تن و کاتالیست پلی پروپیلن با ظرفیت سالانه ۱۲ تن در مجموع با حجم سرمایه گذاری نزدیک به ۲۷۰ میلیارد تومان افتتاح می شوند، افزود: کاتالیست پلی اتیلن سنگین در طول یک سال و کاتالیست پلی پروپیلن طی دو سال ساخته شده اند.

مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی تأکید کرد: از حمایت بی دریغ و اعتماد وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی از موضوع پژوهش به دلیل اینکه تبدیل ایده های پژوهشی به محصول آن هم در صنعت پتروشیمی که سرمایه گذاری های بالا نیاز دارد و با ریسک همراه است، قدردانی می کنم.