دنیای فضای مجازی هر روز گسترده تر می شود و ابعاد بیشتری از خود را نشان می دهد

خودداری از سوءتفاهم های مجازی

بسیاری از ما در فضای مجازی تعهدات و الزامات و قوانین رفتاری و محترمانه ای را که در حضور یکدیگر داریم، رعایت نمی کنیم. تا زمانی که عدم رعایت این الزامات منجر به بی احترامی و ناراحتی طرف مقابلمان نشود و رفتاری خودمانی و خارج از ضابطه تلقی شود، اشکالی ندارد اما اگر از این محدوده عبور کند، دیگر داستان همان کاسه آبی است که وقتی روی زمین بریزد، دیگر راه برگشتی ندارد. به همین دلیل است که باید یادآوری کنیم حرف ها و رفتار ما در فضای مجازی می تواند حتی بیشتر از تعاملات حضوری اثرات مثبت و منفی داشته باشد و باید بیشتر به این رفتارها توجه کنیم. به همین دلیل برخی از مواردی که ممکن است در تعاملات فضای مجازی منجر به اختلاف و ناراحتی یا سوء تفاهم شود، مرور کنیم تا جلوی بروز آنها را بگیریم. 

 *دایره خانواده و دوستان نزدیک که یکدیگر را بیشتر می شناسید، با افراد دیگر فرق دارند و می توان با آنها راحت تر صحبت کرد اما اتفاقا گاهی بیشترین اختلاف از همین جا ناشی می شود. یعنی ما گمان می کنیم آن اندازه از تعامل، کلمه یا استیکر یا تماسی که داشته ایم، برای بیان موضوع یا احساسمان کافی بوده اما اینطور نبوده و طرف مقابل دچار اشتباه می شود. به همین دلیل توجه کنیم که اگر با خانواده یا دوستانمان رابطه ای راحت داریم به این معنا نیست که در فضای مجازی هر نوع برخوردی مثلا بی تفاوتی را می توانیم با آنها داشته باشیم.

 *برای دایره افراد خانواده و دوستان نزدیک به خصوص در شرایط کرونایی که امکان دیدار حضوری فراهم نیست و یا مخاطبمان در شهر یا کشور دیگری است، از امکان تماس تصویری استفاده کنید تا با دیدن چهره و حالات صورت و رفتار آنها بیشتر با آنها ارتباط برقرار کنیم. اینکه در طول روز یا هفته برای افراد خانواده و به خصوص فرزندان و همسر و والدین ویا دوستان قدیمی و نزدیک وقت بگذاریم، نشان از توجه ما به آنها و احساس رضایت متقابل دارد.

 *مراقب حرفهایمان در مکالمات فضای مجازی و حتی ارسال استیکر و یا حتی زمان پیام و پاسخ پیام دادن باشیم. هر کدام از این موارد در فضای مجازی تعاریفی دارند و از آنجایی که طرف مقابل چهره و حالتهای ما را نمی بیند، می تواند باعث دلخوری زیاد شود. گاهی یک جمله بدون اینکه لحن و حالت بیان فرد را منتقل کند، می تواند باعث دلخوری و عصبانیت و هر نوع سوء تفاهم شود. به همین دلیل لازم است در بیان جملات دقت بیشتری داشته باشیم و متوجه باشیم که این جملات در فضای مجازی مستقیم در روابط ما در دنیای واقعی اثر می گذارد.

 *در بسیاری از موارد پیش می آید که اشتباهات تایپی، اشتباهات کیبورد و یا بیان اشتباه جملات در انتقال مفهوم اثر منفی می گذارد و وقتی پیام خوانده شد، دیگر راه جبران وجود ندارد. به همین دلیل خوب است قبل از ارسال پیام، یک بار دیگر خودتان آن را مرور کنید تا مطمئن شوید اشتباه، غلط املایی و یا کلمه نامناسبی در آن وجود ندارد.

 *در مواردی که موضوعی باعث عصبانیت و خشم شده، بهتر است از جواب دادن بلافاصله خودداری کنید و کمی اتفاقات و پیامهای وارد شده را بررسی کنید. در این ارتباط مجازی هم همانند فضای واقعی اگر قرار باشد جواب عصبانیت و بی احترامی را با خشم و بی احترامی بدهیم، اوضاع بدتر می شود. گاهی لازم نیست جواب پیامها یا کامنت های بی ادبانه را داد و بی تفاوتی رفتار مناسبتری است.

*استیکرها، ایموجی ها و تصاویر و... ممکن است برای بسیاری از کاربران در فضای مجازی جذابیت داشته باشد اما به کار بردن آنها در برخی از مکالمات رسمی و یا اداری لازم نیست. از سوی دیگر این ایموجی و استیکرها اگرچه معنایی دارند اما نمی تواند به تنهایی جایگزین کلمات شوند و در مواردی که صحبت و کلمات مهمی در میان است از استیکر و ایموجی استفاده نکنید.

 *در مواردی که موضوعی حقوقی یا اداری در مکالمه مطرح است، متن را چند بار خوانده و کاملا رسمی بنویسید و از ارسال صدا و ویدئو به جای متن خودداری کنید. با این کار هم نشان می دهید به این مکالمه توجه و حساسیت داشته اید و هم از سوء استفاده احتمالی جلوگیری می کنید.

 *توجه داشته باشید که در فضای مجازی هم همانند دنیای واقعی با افراد سوء استفاده گر و بیمار وجود دارد؛ به همین دلیل بهتر است دایره پیام ها و کامنت ها و پاسخ دادن ها را در محدوده ای که می شناسید، بگذارید و از پاسخ دادن در انواع مختلف به صفحه ها و آدرس ها و افراد مختلف در فضای مجازی خودداری کنید.

 

کتابخانه عجیب

هاروکی موراکامی در این کتاب روایتگر داستان پسری ا ست که به محلی عجیب در کتابخانه ای برده شده و در گذر از مارپیچ های پنهان کتابخانه در سلولی گرفتار می شود. او به همراه چند نفر، از جمله نگهبان زندان برای نجات جان خود اقدام به فرار می کنند و...

مبارزه پسربچه برای غلبه بر غرایب یادآور افسانه های کهن است. داستان بچه هایی که بزرگسالان پلید، در به رویشان می بندند، یکی از جانمایه های کهن ادبیات است. این تلاش دانش آموز جوان برای بازگشت به خانه هواداران موراکامی را از هر سنی به توجه وا می دارد. از اسطوره تا قصه پریوار تا مطالعه روان مدرن زمینه ی بسیار وسیعی برای یک داستان کوتاه است.

هاروکی موراکامی در این داستان عجیب نمادین با شخصیت های مرموز و پیچیده اش از تلاش انسان برای رهایی از بندهای دنیوی صحبت می کند، داستانی که در آن پسرک خواهان رهایی، حتی کفش هایش را هم ازدست می دهد.

این کتاب را مهدی غبرایی ترجمه و  انتشارات کتاب نشر نیکا هم منتشر کرده است.

 

گیسو پریشان

آرون افشار یکی از خوانندگان جدید سبک پاپ موسیقی کشورمان است که از یکی دوسال گذشته معروفیت خوبی کسب کرده و اولین کنسرت خود را در سال 98 برگزار کرد. این خواننده پاپ با چند تک قطعه شاد توانسته است در این مدت کوتاه سهم خوبی از بازار و طرفداران موسیقی پاپ را از آن خود کند. «گیسو پریشان»، «دلشوره» و «جانم باش» از جمله تک قطعه های پرطرفدار این خواننده است.

 

شعر

عقل بیهوده سر طرح معما دارد

بازی عشق مگر شاید و اما دارد

با نسیم سحری دشت پر از لاله شکفت

سر سربسته چرا این همه رسوا دارد

در خیال آمدی و آینه قلب شکست

آینه تازه از امروز تماشا دارد

بس که دلتنگم اگر گریه کنم می گویند

قطره ای قصد نشان دادن دریا دارد

تلخی عمر به شیرینی عشق آکنده است

چه سرانجام خوشی گردش دنیا دارد

عشق رازی ست که تنها به خدا باید گفت

چه سخن ها که خدا با من تنها دارد

*فاضل نظری

 

خون شد

«خون شد» نام فیلمی به نویسندگی و کارگردانی مسعود کیمیایی محصول سال ۱۳۹۸ است که این روزها در حال اکران است. سعید آقاخانی، سیامک صفری، لیلا زارع، هومن برق نورد و ... از جمله بازیگران این فیلم هستند. داستان فیلم درباره زنی است که عهده دار مراقبت از فرزندان شوهر و دختر خودش است و در این مسیر با وجود مشکلات، تلاش فراوانی دارد. اگرچه این روزها سینما به دلیل کرونا تعطیل است، اما در سایتهای نمایش آنلاین فیلم و یا بعد از بازگشایی سینماها می توانید این فیلم را ببینید.