رئیس جمهوری اعلام کرد:

صنعت پتروشیمی  تأمین کننده ۹۰ درصد ارز نیمایی کشور در سال ۹۹

رئیس جمهوری با بیان اینکه صنعت پتروشیمی توانست ۹۰ درصد ارز نیمایی کشور را در سال ۹۹ تامین کند، گفت: این صنعت همواره در خط مقدم مقابله با جنگ اقتصادی با دشمن قرار داشته است. دکتر حسن روحانی، پنجشنبه) ۲۶ فروردین ماه) در آیین بهره برداری از طرح های ملی وزارت نفت با بیان اینکه مانع زدایی ها برای ما بسیار اهمیت دارد و دولت تا آخرین روز و آخرین ساعت همه تلاش خود را برای به سرانجام رساندن طرح ها به کار می بندد، گفت: در این سه سال جنگ اقتصادی که دشمن می خواست ما را از ارزآوری محروم کند، صادرات غیرنفتی به میدان آمد و یکی از وجوه صادرات غیرنفتی که به واسطه آن ۹۰ درصد ارز نیمایی ما تأمین شد، صنعت پتروشیمی بود. وی با بیان اینکه پتروشیمی از صنایع خط مقدم برای جنگ اقتصادی بوده است، عنوان کرد: فقط یکی از طرح هایی که امروز افتتاح شد و اجرای آن چهار سال به طول انجامید، با صرف حدود یک میلیارد دلار هزینه، سالانه یک میلیارد دلار درآمدزایی می کند که این موضوع نشانگر سودآوری این صنعت است. روحانی گفت: چهار هدف را همچنان تا پایان دولت دنبال می کنیم؛ مقابله با ویروس کرونا، شکست تحریم، پایان بخشی طرح های نیمه تمام و رسیدگی بیشتر به معیشت مردم که هر چهار مورد از اولویت های ما در ماه های پایانی دولت خواهد بود. وی با بیان اینکه هم اکنون سربازان دیپلماسی کشور در وین در تلاش هستند، افزود: برای ما مهم نیست دشمن چه زمانی سر عقل می آید و چه زمانی در برابر قانون تواضع می کند، اما یقین داریم برای آمریکا و بقیه کشورهایی که در داخل برجام بودند، راهی جز این وجود ندارد و تنها راه موجود این است که به توافق برجام به طور کامل بازگردند.

نقش آفرینی درآمدهای نفتی پسابرجام در ثمربخشی امروز طرح ها

رئیس جمهوری با تأکید بر اینکه بسیاری از سرمایه گذاری های بزرگی که در سال های اخیر انجام شده، از محل سرمایه های صندوق توسعه ملی تأمین مالی شده است، تصریح کرد: این موضوع را باید حاصل برجام بدانیم. هر زمانی که توانستیم نفت بیشتری صادر کنیم، پول بیشتری وارد صندوق توسعه ملی شد و زمانی هم که در صادرات نفت مشکل به وجود آمد، پول واریزی در صندوق کاهش یافت. در سال های ۹۵، ۹۶ و حتی اوایل سال ۹۷ توانستیم میزان مناسبی صادرات نفت داشته باشیم، اما بعد از آن چون صادرات نفت کمتر شد، منابع صندوق هم کاهش یافت. روحانی ادامه داد: هرچند از دولت قبل پولی در صندوق توسعه ملی بود، اما باید عنوان کرد که تقریباً همه منابع صندوق به دولت های یازدهم و دوازدهم مربوط می شود و این صندوق هم به خوبی برای حمایت از اجرای طرح های بزرگ سرمایه گذاری کرده است.

صنعت نفت همواره در تاریخ ایران درخشیده است

وی گفت: اینکه ما در این یک سال و چندماه، ۲۵ میلیون تن به ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی خود اضافه کرده ایم، افتخاری برای تاریخ ایران است. صنعت نفت همواره در تاریخ کشور درخشیده است، به ویژه در دهه ۹۰ که اگر بگوییم این دهه، دهه پیشرفت، پیروزی و جهش در تولید و توسعه بوده است، بیراه نگفته ایم. رئیس جمهوری افزود: کارهای بسیار بزرگی در صنعت نفت در طول این دهه (دهه ۹۰) انجام شده است، از اکتشافات بزرگ نفت و گاز تا پایان دادن به پروژه های بزرگ در عسلویه، از کارهای عظیم در طرح انتقال نفت گوره - جاسک تا تکمیل پروژه های پتروشیمی مانند بیدبلند خلیج فارس و طرح های دیگر، از فعالیت های تحقیق و توسعه تا ساخت کمپرسورهای نفتی، از جمع آوری فلرها تا گازرسانی به روستاهای کشور از جمله گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان که در این دولت انجام شد.

تحقق۲۱.۵ میلیون تن از تعهد افزایش ظرفیت تولید پتروشیمی

 وزیر نفت نیز افتتاح این طرح را مصداق اقتصاد مقاومتی، مقابله با خام فروشی و تکمیل زنجیره ارزش دانست و گفت: با افتتاح طرح استحصال اتان پالایشگاه پارسیان سپهر، در مجموع ۲۱.۵ میلیون تن از تعهد افزایش ظرفیت تولید پتروشیمی (۲۵ میلیون تن) عملیاتی شده است. بیژن زنگنه گفت: تعهد ما در ابتدای سال ۱۳۹۹ این بود که طرح های پتروشیمی با ظرفیت ۲۵ میلیون تن به بهره برداری برسد که خوشبختانه با تلاش شبانه روزی جمعی از مدیران و کارکنان شاغل در این طرح ها و با وجود فشار بیماری کرونا و تحریم های شدید علیه صنعت نفت، بزرگ ترین جهش تاریخ پتروشیمی کشور در سال ۱۳۹۹ رقم خورد و تاکنون ۲۱.۵ میلیون تن از تعهد ۲۵ میلیون تنی افزایش ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی محقق شده است. وی با بیان اینکه جهش دوم پتروشیمی آخرین گام های مستحکم خود را برای رسیدن به مقصد برمی دارد و جهش سوم با قدرت در حال وقوع و طرح های آن در حال اجراست، ادامه داد: بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته، با افزودن سه ابرپروژه به طرح های جهش سوم، ارزش محصولات پتروشیمی از ۳۴ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۴ به ۴۰ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۶ افزایش خواهد یافت. وزیر نفت با تأکید بر اینکه خوراک همه ابرپروژه های پتروشیمی تعیین و سرمایه گذاران آن مشخص شده است و در همین دولت هم کار آنها آغاز خواهد شد، افزود: با یاری خداوند متعال، نه تنها طرح های جهش دوم را به سرانجام و اکثر آنها را به پایان رساندیم، بلکه ریل گذاری و پایه گذاری مستحکمی برای دولت بعد انجام دادیم. تولید خوراک به اندازه کافی از اهداف ما بوده است و عمده طرح های تأمین خوراک پتروشیمی اجرا و بخش کمی هم در دست اجراست و خوراک برای طرح های جهش دوم و سوم هم تأمین شده است.

پالایشگاه پارسیان سپهر و در آمد یک میلیارد دلاری

زنگنه با بیان اینکه طرح استحصال اتان پالایشگاه پارسیان سپهر و دو طرح مهم تولید کاتالیست صنعت پتروشیمی امروز به بهره برداری می رسد، اظهار کرد: با افتتاح طرح استحصال اتان پالایشگاه پارسیان سپهر، چهاردهمین طرح از ۱۷ طرح پتروشیمی که تعهد شده بود، به بهره برداری می رسد و سه طرح پتروشیمی مسجدسلیمان، متانول سبلان و اکسیر حلال نیز ظرف هفته های آتی افتتاح خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه طرح استحصال اتان پالایشگاه پارسیان سپهر سال ۱۳۹۳ در جریان نخستین سفر رئیس جمهوری به استان فارس به صورت ویدئوکنفرانس در جوار پالایشگاه پارسیان و منطقه مُهر آغاز شد، ادامه داد: هدف از اجرای این طرح، جداسازی هیدروکربن های سنگین از گازهای تولید میدان های تابناک، شانول، وراوی و هما بوده است که در منطقه عمومی مُهر و لامرد واقع شده اند. وزیر نفت با یادآوری اینکه این میدان ها (میدان تابناک، شانول، وراوی و هما) در دوران ریاست جمهوری آقای خاتمی توسعه یافته بود و پالایشگاه پارسیان هم در همان مقطع اجرا شد، گفت: این طرح در مرحله نخست قرار بود تنها در شهرستان مُهر اجرا شود، اما سرمایه گذار به دلیل فنی و اقتصادی محکم این طرح را دو منطقه پارسیان (بخش نخست) و عسلویه (بخش دوم) اجرا کرده است. زنگنه میزان سرمایه گذاری در طرح پالایش پارسیان سپهر را ۱.۳ میلیارد دلار و درآمد سالانه آن را بیش از یک میلیارد دلار عنوان کرد و گفت: این طرح از سوی ستاد اجرایی فرمان امام انجام شده است و سالانه ۳.۳ میلیون تن به ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی می افزاید. وی با بیان اینکه با افتتاح طرح استحصال اتان پالایشگاه پارسیان سپهر، در مجموع ۲۱.۵ میلیون تن از تعهد افزایش ظرفیت تولید پتروشیمی (۲۵ میلیون تن) کشور عملیاتی شده است، تصریح کرد: ظرفیت تولید پتروشیمی با افتتاح سه طرح باقیمانده از مجموع ۱۷ طرح برنامه ریزی شده، به بیش از ۲۴.۵ میلیون تن می رسد.

وزیر نفت با تأکید بر اینکه این طرح ها از مصادیق اقتصاد مقاومتی، مقابله با خام فروشی، تکمیل زنجیره ارزش افزوده و جهش تولید است، خطاب به رئیس جمهوری گفت: صنعت پتروشیمی در دوران تحریم ها از ارکان اصلی مقاومت کشور بوده است، به نحوی که نزدیک ۹۰ درصد ارزی که در سال گذشته در سامانه نیما عرضه شده، بنا بر گزارش بانک مرکزی از سوی شرکت های پتروشیمی بوده است. زنگنه گفت: تنوع بخشی به مقاصد صادرات محصولات پتروشیمی هم از کارهایی بوده که اگرچه سخت، اما در این سال ها اجرایی شده است. وی به امضای قرارداد ۳۰۰ میلیون دلاری با شرکت توسعه انرژی تدبیر (زیرمجموعه ستاد اجرایی فرمان امام) برای فشارافزایی میدان ها (تابناک، شانول، وراوی و هما) هم اشاره کرد و افزود: خوراک آینده این مجموعه با اجرای این کار تضمین خواهد شد. وزیر نفت با بیان اینکه از ابتدای سال ۱۳۹۹ تاکنون واحد بازیابی فاز نخست پتروشیمی بوشهر با ظرفیت یک میلیون تن، بیدبلند خلیج فارس با ظرفیت ۳.۴ میلیون تن، پتروپالایش کنگان با ظرفیت ۳.۵ میلیون تن و پالایشگاه پارسیان سپهر با ظرفیت ۳.۳ میلیون تن برای تأمین خوراک به بهره برداری رسیده است، تصریح کرد: تا پایان امسال فاز نخست واحد ان جی ال ۳۲۰۰ با ظرفیت یک میلیون تن و سال آینده هم ان جی ال ۳۱۰۰ با ظرفیت یک میلیون تن برای تأمین خوراک به بهره برداری می رسد که در پایین دست آن یک پتروشیمی قرار دارد.

نقش محوری کاتالیست ها در پتروشیمی

زنگنه از کاتالیست های فرآیندی پتروشیمی به عنوان طرحی دیگر نام برد که امروز به بهره برداری می رسد و گفت: اگرچه وزن و مقدار کاتالیست ها در صنعت پتروشیمی کم است، اما در صورت عدم تأمین کیفی آنها واحدها و مجتمع ها از مدار خارج می شوند.

وی با اشاره به اینکه در صنعت پتروشیمی کشور ۴۰ نوع کاتالیست به ارزش ۲۷۰ میلیون دلار در سال مصرف می شود، افزود: تا امروز ۱۹ نوع از این کاتالیست ها داخلی سازی شده است و با اقدام های انجام شده تا پایان امسال ۹ کاتالیست دیگر داخلی سازی می شود و به ۲۸ کاتالیست می رسیم. شرکت دولتی پژوهش و فناوری نقش مهمی در این زمینه داشته است.  وزیر نفت میزان سرمایه گذاری در دو طرح کاتالیست شازند اراک را ۲۷۰ میلیارد تومان عنوان کرد و گفت: امیدواریم بتوانیم با کارهایی که انجام داده ایم رضایت مردم را به دست بیاوریم و تعهدی را که دولت در جهت سربلندی کشور داشته به خوبی به انجام رسانده باشیم، همچنین امیدواریم صنعت پتروشیمی با ریل گذاری که برای آینده شده است با همین قدرت پیش برود. زنگنه در پایان در پاسخ به پرسش رئیس جمهوری درباره اینکه آیا تا پایان دولت، ظرفیت تولید سالانه محصولات پتروشیمی به ۱۰۰ میلیون تن می رسد، گفت: نزدیک شده ایم و با اغماض چند ماهه به این رقم خواهیم رسید.

 

لایحه اصلاح قانون مدیریت مصرف سوخت در کمیسیون انرژی مجلس بررسی شد

اصلاحاتی از ماده (یک) لایحه اصلاح قانون توسعه حمل ونقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت مصوب سال ۱۳۸۶ در کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی بررسی شد.

مالک شریعتی نیاسر، در تشریح نشست ۲۹ فروردین ماه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: دستور کار این نشست ادامه بررسی طرح ها و لوایح فرعی ارجاعی به کمیسیون بود که ابتدا ماده ۱۵ طرح جامع حمایت از نظام آموزشی و تربیتی کشور بررسی شد و در جریان آن وزارتخانه های نفت، نیرو و صنعت، معدن و تجارت مکلف به استقرار در پارک های علمی و فناوری وابسته به خود در دانشگاه های معتبر می شدند. وی افزود: نمایندگان عضو کمیسیون انرژی با استقرار وزارتخانه های نفت و نیرو در پارک های علمی و فناوری دانشگاه ها مخالفت کردند، زیرا توان پوشش تمامی دانشگاه ها وجود ندارد و زمینه تقویت برخی دانشگاه های خاص را فراهم می کند و مجموعه توان علمی کشور مورد حمایت قرار نمی گیرد. سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: موضوع دیگری که در این کمیسیون بررسی شد لایحه اصلاح قانون توسعه حمل ونقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت، مصوب سال ۱۳۸۶ بود که اصلاحاتی از آن در ماده یک به کمیسیون انرژی ارجاع شده بود و کمیسیون انرژی با سه اصلاح آن را تأیید کرد.

شریعتی نیاسر عنوان کرد: اصلاح نخست در ماده یک حذف بند (ف) این لایحه بود که عبارت «تولید خودرو» به عبارت «تولید و واردات خودرو» اصلاح شده بود که نظر کمیسیون انرژی بر حذف این بند بود و نظر مجلس این است که نباید از واردات خودرو حمایت شود. وی ادامه داد: اصلاح دوم در متن مربوط به حذف عبارت «حداکثر» از ابتدای سال ۱۳۹۱ بود که کمیسیون انرژی به صورت تدریجی و طبق ماده ۳۹ قانون برنامه ششم توسعه متن جایگزین برای آن ارائه داد.

سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: از آنجایی که قبل از این عبارت، «خروج بنزین و گازوئیل» از سبد حمایتی آمده که این «خروج بنزین و گازوئیل» باید به صورت تدریجی باشد، اما به صورت تدریجی و براساس ماده ۳۹ قانون برنامه را ما در اینجا اضافه کردیم.

شریعتی نیاسر با اشاره به موضوع اصلاحی دیگر در کمیسیون انرژی افزود: با توجه به مصوبه بودجه سال ۱۴۰۰ که گاز مایع را به عنوان بخشی از سبد سوخت حمل ونقل کشور تعیین کرده در بخشی از متن ماده یک از «طریق عرضه بنزین و گازوئیل» آمده است.

وی گفت: در اینجا پیشنهادی مطرح بود که گاز مایع را نیز اضافه کنید، اما با توجه به اینکه احداث جایگاه های عرضه گاز در ادامه آن آمده و گاز در اینجا به عنوان عام تلقی شد، گاز را هم گاز طبیعی که متان است و هم گاز مایع پروپان تلقی کردیم و در اینجا تغییری هم اعلام نشد، اما تلقی کمیسیون انرژی از احداث جایگاه های عرضه گاز، هم گاز طبیعی و هم گاز مایع ال پی جی است.

 

سامانه ملی مقابله با آلودگی های نفتی در دریا تصویب شد

سامانه ملی آمادگی، مقابله و همکاری در برابر آلودگی های نفتی و مواد خطرناک و سمی در دریا و رودخانه های قابل کشتیرانی در نشست هیئت دولت تصویب شد. هیئت وزیران در نشست ۲۹ فروردین ماه که به ریاست دکتر حسن روحانی، رئیس جمهوری برگزار شد، به پیشنهاد وزارت راه و شهرسازی و به منظور اجرای تعهدهای ناشی از قانون الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بین المللی آمادگی، مقابله و همکاری در برابر آلودگی نفتی و نیز قانون الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به پروتکل (تشریفات) آمادگی، مقابله و همکاری در برابر سوانح آلودگی ناشی از مواد خطرناک و سمی، سامانه ملی آمادگی، مقابله و همکاری در برابر آلودگی های نفتی و مواد خطرناک و سمی در دریا و رودخانه های قابل کشتیرانی را تصویب کرد. به موجب این مصوبه، کارگروه هماهنگی مقابله با آلودگی به منظور برنامه ریزی، هماهنگی و نظارت بر اجرای طرح ملی با عضویت نمایندگان وزارتخانه های راه و شهرسازی (سازمان بنادر و دریانوردی)، کشور، نفت، دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، جهاد کشاورزی (سازمان شیلات ایران)، امور خارجه، نیرو، امور اقتصادی و دارایی (گمرک جمهوری اسلامی ایران) و سازمان های برنامه و بودجه کشور و حفاظت محیط زیست، هواشناسی کشور، جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران و شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران (حداقل در سطح معاون وزیر یا معاون رئیس دستگاه) تشکیل می شود. در همین حال به منظور تهیه پیش نویس طرح های احتیاطی استانی و پیگیری اجرای مصوبه های کارگروه ملی، کارگروهی متناظر کارگروه ملی در استان های ساحلی به ریاست معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری به عنوان نماینده وزارت کشور تشکیل می شود و دبیرخانه این کارگروه در اداره کل بنادر و دریانوردی استان های ساحلی مستقر خواهد بود.

 

  نشست وزارتی اوپک پلاس  در آوریل برگزار نمی شود

کشورهای عضو اوپک پلاس در حال گفت وگو و رایزنی برای اکتفا کردن به برگزاری تنها نشست نظارتی این ائتلاف در ماه آوریل هستند.

به گزارش خبرگزاری بلومبرگ، سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) در حال گفت وگو برای برگزار نشدن نشست هفته آینده وزیران این ائتلاف و اکتفا کردن به برگزار نشست کمیته وزارتی نظارت بر توافق اوپک پلاس هستند.

برخی نمایندگان اوپک پلاس اعلام کردند که این ائتلاف ممکن است در ۲۸ آوریل (هشتم اردیبهشت ماه) تنها نشست کمیته نظارتی را برگزار و از برگزاری نشست وزیران اوپک و غیراوپک صرف نظر کند.

این منابع که خواستند نامشان فاش نشود، افزودند: گفت وگوها همچنان ادامه دارد و هنوز این تصمیم قطعی نشده است.

کمیته مشترک وزارتی نظارت بر توافق اوپک و غیراوپک (JMMC)، برخلاف نشست وزیران اوپک پلاس، تنها نقش مشاوره ای دارد و قدرت اعمال یا تغییر سیاست این ائتلاف را ندارد. این تصمیم  ممکن است بیانگر این باشد که نیازی به بازنگری سیاست کنونی این ائتلاف نیست.

 

 تشدید شیوع کرونا در جهان قیمت نفت را کاهش داد

 

قیمت شاخص نفت خام برنت ساعت ۵ و ۹ دقیقه صبح روز دوشنبه (۳۰ فروردین ماه) با ۴۳ سنت کاهش به ۶۶ دلار و ۳۴ سنت و قیمت شاخص دبلیوتی آی آمریکا با افت ۴۲ سنتی به ۶۲ دلار و ۷۱ سنت برای هر بشکه رسید.

به گزارش خبرگزاری رویترز از توکیو، قیمت نهایی شاخص نفت خام برنت روز جمعه (۲۷ فروردین ماه)، ۶۶ دلار و ۷۷ سنت و قیمت شاخص دبلیوتی آی آمریکا ۶۳ دلار و ۱۳ سنت بود.

قیمت نفت در بازارهای جهانی در پی افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا در هند و دیگر مناطق جهان و به دنبال آن نگرانی از قرنطینه های گسترده برای مهار آن و تأثیرش بر فعالیت های اقتصادی و تقاضای کالاهایی مانند نفت خام، کاهش یافت.

استفان اینز، استراتژیست ارشد بازار مؤسسه آکسی تریدر در این باره گفت: با افزایش دوباره موارد ابتلا به ویروس کرونا در هند و ژاپن، جاه طلبی ها برای افزایش قیمت ها همچنان با مانع روبه رو می شود.