مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون در گفت وگو با «مشعل» تاکید کرد:

تحقق   تولید  فراتر از انتظار

مشعل شركت بهره برداري نفت و گاز مارون، به عنوان یکی از شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است که راهبري عمليات توليد، فراورش و انتقال نفت، گاز و مایعات گازی و همچنين نگهداري، تعميرات و بهينه سازي تاسيسات و خطوط لوله مربوطه را به عهده دارد. اين شركت با توليد حدود 600 هزار بشكه نفت در روز از مجموع 404 حلقه چاه توليدي به عنوان يكي از شركت هاي فرعي شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب فعاليت خود را به طور رسمی از تاريخ اول فروردين 1379آغاز کرد و فروردين 1383 ابتدا براي بخشي از تاسيسات و سپس در مرداد 1385 براي تمامي شركت، موفق به اخذ گواهينامه سيستم مديريت يكپارچه شد.

منطقه جغرافيايي شركت از شمال به هفتکل و نفت سفيد، از شرق و جنوب شرقي به رودخانه جراحي، از غرب به محدوده 30 کیلومتری شهراهواز و از جنوب به تالاب شادگان محدود بوده و با وسعتي بالغ بر 1400 كيلومتر مربع در برگيرنده ميادين مارون،كوپال وشادگان است که در این گستره سال گذشته موفق شد تحقق 104.5 درصدی تولید نفت خام را فراتر از برنامه ابلاغی تجربه کند. افزون بر این، طبق اعلام مدیرعامل این شرکت، با انجام عملیات تکمیلی بر چاه های توسعه ای، تعمیری و ترمیمی، به ترتیب 3، 30.5 و 59.2 هزار بشکه در روز به میزان تولید افزوده شد.

حمید کاویان، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» به تشریح اولویت های مهم این شرکت در سال 1400 پرداخت و هدف و اولویت اصلی را تولید نفت خام، طبق برنامه ابلاغی با رعایت الزام های زیست محیطی اعلام می کند. متن این گفت و گو در ادامه می آید.

  شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون سال گذشته به عنوان جهش تولید را چگونه پشت سرگذاشت و شاهد چه اقدام ها و فعالیت هایی در این شرکت بودیم.اگر بخواهیم به دستاوردهای مهم در سال سپری شده اشاره کنیم، چه مواردی در بخش های مختلف تولیدی، تعمیری و توسعه ای قابل ذکر است؟

در واقع چند سالی است که موضوع تولید، از تاکیدات مقام معظم رهبری بوده است. صنعت نفت نیز فرمایشات ایشان را سرلوحه قرار داده و خوشبختانه در حوزه تولید نفت خام، با وجود موانع موجود، به اهداف مورد نظر دست یافته ایم. در شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون که رسالتی جز تولید نفت خام، گاز و میعانات گازی ندارد، موفق شدیم در سال گذشته، تحقق 104.5 درصدی تولید نفت خام را فراتر از برنامه ابلاغی تجربه کنیم. افزون بر این، با انجام عملیات تکمیلی بر چاه های توسعه ای، تعمیری و ترمیمی، به ترتیب 3، 30.5 و 59.2 هزار بشکه در روز به میزان تولید افزوده شد که زمینه به دست آوردن برآیند تولید 4.3+ هزار بشکه را تا انتهای سال 1399 فراهم آورد. تا پایان بهمن ماه 99 نیز تولید گاز غنی را به میزان 101 درصد و تولید نفتا را به میزان 102.5 درصد محقق ساختیم که در مجموع یک سال تولیدی خوب را سپری کردیم.

   با توجه به نامگذاری سال 1400 به نام سال «تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها»، این شعار چگونه در شرکت شما محقق خواهد شد و در این زمینه چگونه نقش آفرینی خواهید کرد؟

همانگونه که اشاره شد، تولید از اهم مسائل مدنظر رهبر معظم انقلاب است و این نشان می دهد که ایشان راه برون رفت از مشکلات را تولید می دانند. بنابراین همگام با دیگر اعضای خانواده صنعت نفت، در مسیر تحقق این شعار گام خواهیم برداشت. تعامل سازنده، تسهیم دانش، اعتماد و ایجاد فضای مناسب برای همکاری با سازندگان تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت، تولید کنندگان اقلامی که به صورت مستقیم یا غیر مستقیم در فرایند تولید کاربرد دارند و شرکت های دانش بنیانی که دانش و فناوری های روز دنیا را بومی سازی می کنند، می تواند همچون گذشته، از تولید حمایت کند. علاوه بر این، تامین ( به هنگام و به اندازه) خوراک پالایشگاهی و پتروشیمی از سوی شرکت های بهره بردار و حفظ این زنجیره بزرگ نیز ما را به تحقق اهداف کلان کشور عزیزمان در عرصه تولید نزدیک تر می سازد.

  اساسا ارتباط و تعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون با تولیدکنندگان و سازندگان داخلی چگونه است و این ارتباط به چه دستاوردهایی در زمینه بومی سازی کالا و خدمات و... منجر شده است؟

ارتباط ما با سازندگان داخلی بسیار خوب و سازنده است. این تعامل سازنده، ما را در نقطه ای قرار داده که از کالا و خدمات خدمات خارجی بی نیاز شده ایم و در مسیر پیشبرد اهداف تولیدی، صیانت از زیست بوم و ایمنی افراد و تاسیسات در کنار این بخش توانمند خواهیم بود. معتقدم که نیازهای فنی و عملیات در میزان این همکاری، عاملی مهم تلقی می شود. در سال گذشته، بیش از 500 قلم کالا یعنی بیش از 6 هزار قطعه را با همکاری سازندگان داخلی ساخته ایم. در سال های قبل تر نیز تعامل ما در بالاترین سطح ممکن بوده است.

  چه هدف گذاري و اولويت هایی برای امسال در برنامه دارید؟

 هدف و اولویت اصلی ما تولید نفت خام طبق برنامه ابلاغی با رعایت الزام های زیست محیطی است. در برنامه ریزی همه پروژه های مرتبط با تولید اعم از حفاری، احداث تاسیسات و خطوط لوله، انجام تعمیرات و...، محیط زیست و صیانت از آن مهمترین فاکتور در تصمیم سازی بوده و خواهد بود. نمی توان نسبت به زیست بومی که هدیه خداوند و میراث طبیعت برای آیندگان است، بی اعتنا بود. با نگاهی اجمالی و مقایسه ای ساده می توان دید که با استفاده از فناوری های جدید و کارآمد، میزان آلایندگی در هر سه بخش آب، خاک و هوا به حداقل میزان ممکن رسیده و تلاش می کنیم تا این حداقل آلاینده ها نیز حذف شوند.

  اشاره به محیط زیست داشتید. در زمینه حفظ محیط زیست و جمع آوری گازهای مشعل چه برنامه هایی در دستور کار بوده و این مسیر چگونه تداوم خواهد داشت؟

شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون در حال حاضر 86 درصد گاز های همراه را جمع آوری می کند و 5 درصد را به مصرف داخلی می رساند. این شاید بزرگترین دستاورد شرکت طی سال های اخیر باشد؛ اما براساس برنامه ریزی انجام شده در تلاش هستیم که در 3 سال آینده، 9 درصد باقیمانده نیز در قالب قراردادهای منعقد شده با شرکت های پتروشیمی ایرانی و احداث تاسیسات مورد نیاز، جمع آوری و میزان گازسوزی را به صفر برسانیم. علاوه بر این در سال 99، فاز نخست طرح شیرین سازی حدود ۱۲ میلیون فوت مکعب در روز گاز ترش پرفشار مارون-۳ برای استحصال مایعات ارزشمند گازی راه اندازی شد و با موفقیت در مدار قرار گرفت. در فاز دوم این طرح، نصب الکتروکمپرسور برای فشارافزایی و شیرین سازی حدود ۳ میلیون فوت مکعب در روز گازهای کم فشار ترش در برنامه قرار دارد. سال گذشته با استفاده از دستگاه های MOT( فراورش سیار نفت) و MOS( تفکیک گر سیار نفت) موفق شدیم تا بیش از 118 هزار بشکه نفت را به جای ارسال به گودال سوخت، بازیافت کرده و به فرایند تولید بازگردانیم. افزون بر این در سال 99، روزانه بیش از 47 هزار بشکه پساب های نمکزدایی، یعنی حدود 98 درصد به چاه های دفعی تزریق و تنها 2 درصد باقیمانده نیز به سوی حوضچه های ایزوله پساب هدایت شد که هیچ گونه اثر مخربی روی خاک منطقه به جا نگذاشته و این روند را ادامه خواهیم داد؛ چراکه این مسائل به بخش جدانشدنی تصمیم سازی سازمان در حوزه صیانت از محیط زیست تبدیل شده است که نتیجه سال ها تلاش و هزینه های کلان است و تا وقتی تولید نفت ادامه داشته باشد، تداوم خواهد یافت.

  مسؤوليت اجتماعي، همواره يکي از اولويت هاي وزارت نفت، بويژه در سال هاي اخير بوده است. در اين خصوص شاهد چه رويکرد و عملکردي از سوي شرکت تحت مديريت شما هستيم و نگاه این شرکت در سال 1400 به این موضوع چه خواهد بود؟

این برنامه ها در دو بخش تعریف می شوند؛ برنامه هایی که از سوی شرکت ملی نفت یا مناطق نفت خیز جنوب در مناطق همجوار تاسیسات شرکت اجرایی می شود و برنامه هایی که شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون پیش بینی، تامین مالی و اجرا می کند. در هر دو حالت، کارگروه های شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون متشکل از کارکنان متعهد، پروژه های مصوب را اجرا می کنند. در سال 1400، بر دانش آموزان همجوار تاسیسات تمرکز بیشتری خواهیم داشت؛ چرا که در شرایط پاندمی بیماری کووید 19، روال تحصیل تغییر یافته است. همچنین تعهدات ما در قابل مردم در حوزه های فرهنگی-مذهبی، ورزش و عمران روستایی تداوم خواهد یافت.

  با توجه به شرايط ايجاد شده ناشي از کرونا که از سال گذشته تاکنون ادامه دارد، فکر می کنید چگونه توانستید حفظ سلامت کارکنان و متوقف نشدن فعاليت ها را توامان با هم انجام دهید؟

دقیقا بر اساس دستورعمل های ابلاغی عمل کردیم. دورکاری کارکنان، انجام تست در محل شرکت، تامین بهترین نوع ماسک و مواد ضدعفونی کننده (ایرانی) برای یکایک کارکنان و اقدام های گندزدایی و ضدعفونی ستاد، تاسیسات و حتی روستاهای همجوار تاسیسات را نیز در دستور کار قرار دادیم. در بخشی از اقدام های شرکت برای عمل به مسؤولیت های اجتماعی، بسته های بهداشتی را نیز علاوه بر اقلام معیشتی برای خانوارهای کم برخوردار همجوار تاسیسات تامین کردیم و از تمامی وسایل ارتباطی برای اطلاع رسانی در خصوص پیشگیری از شیوع و قطع زنجیره ابتلا بهره بردیم.

  در بعد نيروي انساني در سال جاري چه برنامه ريزي داريد و چه نویدی برای کارکنان شاغل در این شرکت در نظر گرفته اید؟

در سال گذشته، مجموعه نشست انتقال تجارب بخش هایی نظیر 5 شرکت بهره بردار تابع شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در 4 بخش تامین و تخصیص و برنامه ریزی نیروی انسانی، بهبود روابط کار و امور اجتماعی، آموزش و امور کارکنان حوزه مدیریت منابع انسانی را میزبانی کردیم و در سال جاری با کارگروهی مجرب، تصمیمات اتخاذ شده در این سری نشست ها را پیگیری خواهیم کرد. ارزشمندترین دارایی سازمان، سرمایه های انسانی در همه سطوح است که تضمین کننده تحقق اهداف شرکت بوده و باید اقدام های لازم برای بهبود شرایط معیشتی و حرفه ای این عزیزان در دستور کار قرار گیرد.