رئیس جمهوری:

 افزایش بیش از ۲ برابری تعداد روستاهای صاحب گاز از افتخارهای دولت است

رئیس جمهوری با اشاره به دستاوردهای دولت برای روستاییان در زمینه های مختلف و افزایش گازرسانی به روستاها گفت: افزایش بیش از دو برابری تعداد روستاهای صاحب گاز از افتخارهای این دولت است. دکتر حسن روحانی روز دوشنبه (یکم دی ماه) در نشست حقوق اساسی و شهروندی با اشاره به تلاش های دولت برای برداشت از میدان های مشترک نفت و گاز و پیروزی و موفقیت دولت در دادگستری بین المللی لاهه در زمینه احکام موقت و قرار، به عنوان مصادیق احقاق حقوق ملی، گفت: تلاش کردیم حقوق مردم در زمینه آموزش، بهداشت، نیازهای ضروری زندگی و حقوقی که نسبت به تورم در کشور دریافت می کنند، حفظ و احقاق شود.

وی به پرداخت هزینه های بیمارستان توسط مردم تا ۱۰ درصد و ۶ درصد در روستاها و رایگان شدن آب، برق و گاز برای ۳۰ درصد جامعه به ویژه در مناطق محروم و روستایی اشاره کرد و افزود: رایگان شدن آب، گاز و برق برای افرادی که در تنگنا هستند و در محرومیت به سر می برند، در تخیلات مردم بود که شدنی نیست، اما همه اینها اجرایی و عملیاتی شد. رئیس جمهوری با اشاره به دستاوردهای دولت برای روستاییان در زمینه های مختلف و افزایش گازرسانی به روستاها از ۱۴ هزار روستا در کشور در ابتدای دولت به ۳۲ هزار روستا در دولت دوازدهم و دسترسی به آب سالم پایدار روستایی برای ۳۵ روستا در هر هفته و ۱۰ میلیون جمعیت روستایی، تأکید کرد: پس حقوق شهروندی فقط در کتاب و تدوین یک جزوه و دفترچه نبود، بلکه همه تلاشمان را به کار گرفتیم تا این حقوق در بخش های سلامت، محیط زیست، آموزش، آزادی بیان و حقوق ملی اجرایی و عملیاتی شود. روحانی عنوان کرد: اگر ما یک میدان نفتی مشترک داشتیم، حق خود را در آن پس گرفتیم، اگر همسایه ما دو برابر از گاز آن استفاده می کرد، در این چند سال تلاش کردیم به اندازه همسایه مان از آن میدان گازی مشترک استفاده کنیم. این حق مردم است. این یک میدان مشترک است، اگر شما برندارید، آن یکی برمی دارد. موضوعی نیست که در اختیار شما باشد و بگویید درِ این چاه را می بندم و ۲۰ سال دیگر استفاده می کنم. وی گفت: در میدان های نفتی مشترک همین کار را انجام دادیم، در میدان های نفتی مشترک برداشتی که می کردیم، قابل مقایسه با همسایه نبود، هم اکنون به اندازه آن کشور یا بیش از او از میدان های مشترک نفتی استفاده می کنیم، این یکی از افتخارهای دولت بود که وارد عمل شد.

 

   معاون اول رئیس جمهوری در نامه ای خطاب به وزیر نفت:

توسعه صنعت پالایش  نفت و میعانات گازی در تاریخ کشور  ماندگار است

معاون اول رئیس جمهوری اقدام های وزارت نفت در توسعه صنعت پالایش نفت خام و میعانات را در تاریخ کشور ارزنده و ماندگار توصیف کرد و از وزیر نفت خواست درباره این دستاوردها به نحو مطلوب اطلاع رسانی شود. اسحاق جهانگیری در هامش گزارش مکتوب وزیر نفت مبنی بر تمرکز این وزارتخانه بر بند ۱۵ سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی و اجرای زنجیره ای از فعالیت های توسعه ای، ضمن قدردانی از بیژن زنگنه و همکارانش، از وی خواست این دستاوردها به نحو مطلوب به اطلاع مردم رسانده شود. در هامش معاون اول رئیس جمهوری آمده است: «جناب آقای مهندس زنگنه نیاز به توضیح نیست. ارقام به خوبی سخن می گویند. صمیمانه از زحمات جنابعالی و همکاران ارجمندتان سپاسگزارم. این اقدام های ارزنده در تاریخ کشور ماندگار خواهد شد. به نحو مطلوب به اطلاع عموم برسد». بر اساس گزارش وزیر نفت، این وزارتخانه با تمرکز بر بند «۱۵» سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، زنجیره ای از فعالیت های توسعه ای را به منظور افزایش ارزش افزوده در صنعت نفت، توسعه ظرفیت تولید و بهبود کیفیت فرآورده های نفتی کشور و نیز افزایش صادرات فرآورده های نفتی کشور سامان داده است که به اتکای این فعالیت ها، ظرفیت پالایشی کشور از یک میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز در سال ۱۳۹۱ به حدود ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز رسیده و در نتیجه آن تولید بنزین و نفت گاز کشور به ترتیب از ۴۹ میلیون و ۸۰۰ هزار لیتر و ۹۴ میلیون لیتر در روز در سال ۱۳۹۱ به ۱۰۷ میلیون لیتر و ۱۱۳ میلیون لیتر در روز در سال ۱۳۹۸ رسیده است. با اقدام های انجام شده برای بهبود کیفیت فرآورده های تولیدی پالایشگاه ها، ظرفیت تولید بنزین با کیفیت یورو ۴ و ۵ کشور از صفر در سال ۱۳۹۱ به بیش از ۷۶ میلیون لیتر در روز در سال ۱۳۹۸ رسیده است. در ادامه گزارش وزیر نفت تصریح شده است که در نتیجه اقدام های فوق و با افزایش بیش از ۲.۵ برابری برداشت از میدان مشترک گازی پارس جنوبی و نیز توسعه گازرسانی در کشور که منجر به آزادسازی حجم قابل توجهی فرآورده مایع در کشور شده، صادرات فرآورده های نفتی کشور با افزایش ۴ برابری از ۵ میلیون و ۹۰۰ هزار تن در سال ۱۳۹۱ به حدود ۲۳ میلیون تن در سال ۱۳۹۸ رسیده است. در ادامه این گزارش آمده است: به منظور ریل گذاری برای آینده صنعت پالایش نفت کشور، این وزارتخانه پس از بررسی گزینه های متعدد مصرف آینده انواع سوخت در کشور با مفروضات مختلف و نتایج حاصله از محاسبات مدل های ریاضی، «سند تأمین انرژی بخش حمل ونقل کشور تا افق ۱۴۲۰ با تأکید بر کارایی/ بهینه سازی مصرف سوخت» را تدوین کرده و به تصویب شورای عالی انرژی کشور رسانده است. بر اساس این سند کف ظرفیت تولید مستمر بنزین کشور در مقاطع زمانی تا افق ۱۴۲۰ که باید با بهینه سازی (Upgrading) پالایشگاه های موجود و ساخت پالایشگاه های جدید تحقق یابد، تعیین و به شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران برای اجرا ابلاغ شده است. در این ابلاغیه فرض بر این بوده است که نیاز بلندمدت داخلی به فرآورده های نفتی تأمین شود و بر حمایت از هرگونه سرمایه گذاری برای ایجاد ظرفیت های پالایشی مازاد بر این کف، با هدف صادرات انواع فرآورده های نفتی تأکید شده است.

 مصوبه رایگان شدن گازبهای مشترکان کم مصرف

 معاون اول رئیس جمهوری مصوبه هیئت دولت درباره رایگان شدن گازبهای مشترکان کم مصرف را برای اجرا ابلاغ کرد. متن این مصوبه که توسط اسحاق جهانگیری به وزارت نفت، وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان برنامه و بودجه کشور ابلاغ شده، به شرح زیر است:

«هیئت وزیران در جلسه ۱۳۹۹/۹/۱۹ به پیشنهاد وزارت نفت و به استناد اصل یکصدوسی وهشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تصویب کرد:

۱- وزارت نفت مجاز است گازبهای مشترکان خانگی کم مصرف با الگوی مصرف تعیین شده در جدول زیر را از ابتدای دی ماه ۱۳۹۹با تخفیف ۱۰۰ درصد محاسبه کند. این حکم شامل گازبها و کلیه هزینه های مرتبط با آن (مالیات، عوارض ارزش افزوده و عوارض گازرسانی) است و صرفاً شامل سکونتگاه های دائمی در حال بهره برداری شهری و روستایی همچنین سکونتگاه های عشایری می شود. واحدهای خالی از سکنه و سکونتگاه های غیردائم نظیر باغ ویلاها و خانه باغ ها مشمول این تخفیف نمی شوند:

۲- گازبهای دیگر مشترکان تا الگوی مصرف تعیین شده تغییری نخواهد کرد.

۳- مشترکان با میزان مصرف ماهانه بیش از الگوی مصرف، ۶ ماه فرصت دارند نسبت به اصلاح رفتار مصرفی و کاهش مصرف گاز از جمله با استفاده از روش های زیر اقدام کنند. در پایان این دوره، بهای گاز آن دسته از مشترکانی که مصرف آنان بیش از الگوی تعیین شده باشد، به پیشنهاد وزرات نفت و تصویب شورای اقتصاد افزایش می یابد.

الف. اجرای اقدامات بهینه سازی مصرف که به صورت رایگان توسط شرکت ملی گاز ایران آموزش داده می شود.

ب. مشارکت در طرح های بهینه سازی مصرف گاز اعم از اصلاح سامانه موتورخانه ها و جایگزینی بخاری های فرسوده.»

 

عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:

سفر هیئت نفتی ایران به مسکو موفقیت آمیز بود

عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی که همراه هیئت نفتی ایران به روسیه سفر کرده بود، دیدار و مذاکرات وزیر نفت با مقام های روس را موفقیت آمیز خواند. قاسم ساعدی گفت: دیدارها و گفت وگوها بین بیژن زنگنه، وزیر نفت و مقام های روس با حضور کاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه راهبردی بود و در جریان این گفت وگوها همکاری های اقتصادی و جلب مشارکت دو طرف بررسی شد. وی که در نشست وزیر نفت با الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه و نیکلای شولگینوف، وزیر انرژی این کشور هم حضور داشته است، افزود: گفت وگوهای ما حول دو محور بود، نخست تداوم همکاری شرکت های نفتی روسیه با صنعت نفت ایران، دوم ادامه توسعه میدان های نفتی مورد مذاکره دو طرف، همچنین طرف روس علاقه مندی خود را برای همکاری با ایران در این عرصه ها اعلام کرد. عضو کمیسیون انرژی مجلس ادامه داد: ما در چارچوب قانون و سیاست های کلی نظام و با حفظ مصالح کشور با روسیه همکاری خواهیم کرد. ساعدی تصریح کرد: وزیر نفت و هیئت همراه بر دو محور تأکید داشتند، نخست اینکه شرکت های روس در هر زمینه ای که ایران نیاز دارد می توانند ورود کنند، اما با رعایت این اصل که کالاهای ایرانی که در کشور ما تولید می شود، در قراردادهای این شرکت ها لحاظ و با اولویت دادن به آن، قراردادها امضا شود. وی عنوان کرد: استفاده از دیدگاه ها و توان جوانان ایرانی برای مشارکت در زمینه توسعه فناوری و امضای قراردادهایی با هدف انتقال اطلاعات و استفاده از ظرفیت شرکت های ایرانی برای همکاری با شرکت های روس، از دیگر موارد مورد مذاکره بین هیئت ایرانی و روس بود. عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: همکاری شرکت های ایرانی و روس سبب توسعه مشارکت ها در حوزه فناوری و بهره مندی از توانایی متخصصان ایرانی می شود. ساعدی افزود: هیئت ایرانی در همه حوزه ها اعم از نفت، گاز، انرژی، انرژی هسته ای و مباحثی درباره وزارت نیرو برای همکاری ابراز علاقه مندی و اعلام آمادگی کرد، این همکاری ها در چارچوب سیاست های نظام و فقط با توانمندی شرکت ها انجام می شود.

عضو کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: معاون نخست وزیر و وزیر انرژی روسیه ضمن استقبال از توسعه همکاری ها بین تهران و مسکو از امضای توافقنامه و قراردادهای همکاری با شرکت های ایرانی استقبال کردند. ساعدی گفت: شرکت های روس تمایل به همکاری با شرکت های ایرانی و مشارکت در پروژه های صنعت نفت ایران دارند، از این رو فهرست پروژه ها به طرف روس اعلام شد. وی تصریح کرد: شرکت های نفتی روس در دیدار با هیئت ایرانی برای همکاری اظهار علاقه مندی کردند، بنابراین شرکت های ایرانی و روس می توانند در عرصه های مختلف همکاری ها را توسعه دهند.

 

با تصویب کمیسیون انرژی مجلس

 استان بوشهر از منابع حاصل از سهم فروش گاز بهره مند می شود

سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: با تصویب این کمیسیون، استان بوشهر از منابع حاصل از سهم فروش گاز به مبلغ ۱۵۰۰ میلیارد تومان بهره مند می شود. مالک شریعتی نیاسر در گفت وگو با خبرنگار شانا، در تشریح نشست عصر روز (یکشنبه، ۳۰ آذرماه) کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی از بررسی برخی تبصره های لایحه بودجه ۱۴۰۰ در بخش نفتی و تصویب تعدادی از پیشنهادهای نمایندگان خبر داد.

وی افزود: در این نشست، با توجه به پاسخ رهبر معظم انقلاب به نامه رئیس جمهوری، بند الف تبصره یک به پیشنهاد نمایندگان اصلاح شد که براساس آن سهم صندوق توسعه ملی از فروش نفت تا سقف یک میلیون بشکه در روز، ۲۰ درصد تعیین شد و مازاد بر آن ۳۸ درصد و مقرر شد منابع حاصل از فروش بیش از سقف یک میلیون بشکه نیز به صندوق توسعه ملی واریز شود. سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: قرار بود دولت اجازه داشته باشد نسبت به فروش نفت با اولویت پیش فروش داخلی یا انتشار اوراق مالی اقدام کند، اما از آنجا که کف این درآمد ۷۰ هزار میلیارد تومان مشخص شده و با توجه به تعیین سقف یک میلیون بشکه برای فروش نفت، این عدد عملاً بسیار بیشتر می شد؛ به همین دلیل در نشست کمیسیون انرژی با حذف این بند موافقت شد.

شریعتی نیاسر عنوان کرد: مصوبه دیگر کمیسیون انرژی اضافه شدن استان بوشهر برای استفاده از منابع حاصل از سهم فروش گاز به مبلغ ۱۵۰۰ میلیارد تومان بود که تا پیش از این استان سیستان و بلوچستان، هرمزگان، خراسان جنوبی و جنوب کرمان و خور و بیابانک از این سهم برخوردار بودند.

به گزارش شانا، مصوبات کمیسیون انرژی و دیگر کمیسیون های تخصصی مجلس شورای اسلامی درباره تبصره های بودجه سال ۱۴۰۰ و در حوزه های مختلف، در کمیسیون تلفیق مجلس نیز بررسی خواهند شد و امکان تغییر وجود دارد.

 

 

عضو هیئت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس:

 پتروشیمی در کنار تولید ثروت، زنجیره ارزش را تکمیل می کند

 عضو هیئت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس، صنعت پتروشیمی را پیشرو در توسعه صادرات غیرنفتی دانست و گفت: این صنعت در زنجیره ارزش را نیز در صنایع پایین دستی تکمیل می کند. عبدالعلی رحیمی مظفری در این باره به خبرنگار شانا گفت: امروز و با توجه به کاهش درآمدهای نفتی، صنعت پتروشیمی با توجه به نقش مهم خود در درآمدهای ارزی کشور اهمیت فوق العاده ای دارد. وی افزود: صنعت پتروشیمی از ارکان اصلی صنعت نفت ایران در زنجیره تولید است، از این رو پتروشیمی افزون بر تولید ثروت می تواند زنجیره ارزش را در صنایع پایین دستی نیز تکمیل کند. عضو هیئت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: با توسعه صنعت پتروشیمی و رفع مشکلات و مسائل طرح های در حال اجرا و بهره برداری از آنها، دستاوردهای خوبی در آینده نزدیک خواهیم داشت و با افزایش چشمگیر ظرفیت تولید در این صنعت روبه رو خواهیم شد که این مهم به نفع اقتصاد کشور است. رحیمی به نقش صنعت پتروشیمی در توسعه صادرات غیرنفتی اشاره و عنوان کرد: باید با جذب سرمایه های جدید به پیشرفت این صنعت کمک کنیم، پتروشیمی می تواند به نوعی تحریم ها را خنثی کند و توسعه را شتاب بخشد.