با کم تحرکی کرونایی نوجوانان چه کنیم؟

مشعل کودکان و نوجوانان گروه های سنی هستند که در سال های اخیر و با گسترش آپارتمان نشینی و پرهیز خانواده ها از حضور کودکان در کوچه و فضاهای عمومی و کاهش دید و بازدیدهای خانوادگی دچار کم تحرکی شده اند. از سوی دیگر بازی های رایانه ای زیادی در این سال ها فراگیر شده اند که نوجوانان را به سمت خود می کشاند و دیگر همان بازی و شیطنت های روزانه در خانه را هم ندارند. حالا و در این یک سال اخیر باید عوارض ناشی از قرنطینه و تاکید برای در خانه ماندن و تعطیلی مدارس را هم به این شرایط اضافه کنیم.

 کودکان و نوجوانان با بیداری در ساعات اولیه صبح و تردد تا مدرسه و بازی در آن و فعالیت های جانبی، میزانی از تحرک را  داشتند، اما در این ماه های کرونایی که مدارس تعطیل و کلاس ها آنلاین شده اند، بسیاری از دانش آموزان در خانه و پشت میز و توی تخت این کلاس ها را دنبال می کنند، اما مساله مهم درباره این شرایط که می تواند این عدم تحرک را نگران کننده کند، ایجاد افسردگی و احساس پوچی برای کودکان و نوجوانان است. این دسترسی و افزایش زمان حضور در فضای مجازی می تواند آسیب های جسمی و روحی را برای نوجوانان به همراه و باید مورد توجه والدین قرار داشته باشد. به همین دلیل توصیه هایی که کارشناسان علوم تربیتی برای این گروه های سنی در این شرایط را مطرح کرده اند، مرور می کنیم.

   کودکان گروه سنی ۶ تا ۱۷ سال لازم است روزانه حدود ۶۰ دقیقه حرکات بدنی ورزشی داشته باشند. باید توجه داشت که نداشتن تحرک بدنی با افسردگی در سنین ۱۸ سال به بالا رابطه دارد و روی سلامت جسمی و روانی کودکان و نوجوانان اثر منفی می گذارد. بهتر است هر روز به بهانه یا دلیلی که مورد توجه فرزندتان است، این تحرک شامل پیاده روی یا ورزش یا بازی را داشته باشید.

   این توصیه ها به شکلی برای والدین هم وجود دارد؛ پس اگر والدینی هستیم که خودمان تحرک نداریم و از صبح تا شب در گوشه ای از خانه هستیم، نمی توانیم از فرزندمان توقع ایجاد تغییر داشته باشیم. بهتر است در بسیاری از این برنامه ریزی های روزانه خودمان پیشقدم شویم تا فرزندمان با ما همراه شود.

   درست است که فضاهای عمومی و خانواده و سربسته برای حضور در این روزهای کرونایی توصیه نمی شود، اما خوب است که هفته ای حداقل یک بار یا آخر هفته ها در حیاط خانه، پارک یا فضاهایی بیرون از شهر با فرزندمان حضور داشته باشیم، چراکه هوای تازه و اکسیژن کافی و دیدن مناظر برای تسکین و آرامش روحی مفید است.

   اگر شرایط بیرون رفتن از خانه را به دلایل مختلف ندارید، روش های مختلفی برای تحرک و ورزش و بازی در خانه وجود دارد. مثلا می توانید طناب زدن  را به عنوان یکی از ارزان ترین، راحت ترین و مفیدترین ورزش ها انتخاب کنید و با هم مسابقه بگذارید. طناب بازی برای بزرگسالان و کودکان و نوجوانان لذت بخش است پس می توانید با یک برنامه ریزی منظم به همراه فرزندانتان طناب بازی کنید و آن را به یک فعالیت جذاب بدل کنید.

   یکی از مسائل مهم این است که فرزندتان را از بازی کامپیوتری و فضای مجازی دور نگه دارید و برای همین باید در مورد بازی های جایگزین خلاقیت به خرج دهید تا آنقدر این بازی جدید جذاب باشد که بخواهد بازی با شما را ترجیح دهد. خوب است که برای آنها تشویق یا موقعیتی جایگزین را مطرح کنید تا تمایل به همراهی با شما بیشتر شود.

   گروه های سنی مختلفی که در یکسال اخیر در خانه مانده اند، علاقه زیادی به پخت وپز انواع غذاها و شیرینی ها نشان داده اند. اینکه نمی توان به رستوران رفت و یا غذاهای بیرون را گرفت، باعث شده بسیاری از افراد به پخت وپز در خانه علاقه مند شوند. پس این موضوع هم می تواند یکی از زمینه های همراه کردن نوجوانتان با خودتان است. او را درگیر پخت وپز انواع غذاها و شیرینی ها کنید.

  برای غذا خوردن و خوابیدن و پشت کامپیوتر نشستن یک برنامه منظم را معین کنید؛ زیاد خوابیدن هم مانند زیاد خوردن می تواند برای نوجوانان مخرب باشد. خوب است که قبل یا بعد از ساعت کلاس درسی زمانی را برای برنامه های جانبی فرزندتان بگذارید تا بخش جدی روز را واقعا جدی بگیرد و باقی روز را برای برنامه های خودش بگذارد.

  هرچند شب یکبار بازی های دورهمی و خانوادگی را ترتیب بدهید؛ پانتومیم، بازی حافظه، آواز خواندن یا فیلم دیدن ... با هر کدام از اینها می توانید ساعاتی از هفته را با هم بگذرانید و فرزندتان را از حضور در فضای مجازی یا منفعل ماندن در اتاق و خوابیدن دور کنید.

  زمان های بدون استفاده از اینترنت و تجهیزات کامپیوتری در خانه ایجاد کنید، یعنی برای غذا خوردن، خوابیدن و بازی کردن، انجام تکالیف مدرسه و حمام کردن و کمک به شما در کارهای خانه و... زمان جداگانه تنظیم کنید تا فرزندتان احساس کند که حضورش در خانه بدون تعهد نیست و علاوه بر کارهای روزانه خودش باید در امور خانه سهیم باشد.

  حالا که همه اعضای خانواده مجبور هستند همه ساعات روز را در خانه در کنار هم باشند، ممکن است پدر و مادر یا فرزندان با هم چالش هایی داشته باشند. اختلافات خانوادگی به خصوص با نوجوانان و این گروه سنی مساله ای معمول و قابل قبول اما لازم است این شرایط را مدیریت کنیم و نگذاریم تبدیل به یک عامل اختلاف و دور شدن از یکدیگر شود.

 

شـعر

چشم تو به حال من گر نیم نظر خندد

خارم به چمن نازد عیبم به هنر خندد

تا چند بر آن عارض بر رغم نگاه من

از حلقه گیسویت گل های نظر خندد

در کشور مشتاقان بی پرتو دیدارت

خورشید چرا تابد بهر چه سحرخندد

دل می چکد از چشمم چون ابر اگر گریم

جان می دمد از لعلت چون برق اگر خندد

 *بیدل دهلوی

 

از تنهایی گریه مکن

سالار عقیلی یکی از خوانندگان سبک کلاسیک موسیقی است که در این سالها بسیار فعال بوده است و آلبوم ها و قطعات موسیقی با ارزش و پر طرفداری را تولید کرده است. «از تنهایی گریه مکن» و «مرا رها کن» دو قطعه عاشقانه این آلبوم موسیقی هستند که در سال 95 به بازار آمده است. این آلبوم و ترانه از تنهایی گریه مکن این آلبوم با همراهی ارکستر ملی ایران در کنسرت های مختلف اجرا شده است.

 

 

دعوت به تماشای دوزخ

دعوت به تماشای دوزخ مجموعه مقالاتی است که در دو بخش ادبیات و سیاست جمع آوری شده است. همان طور که احتمالا می توانید حدس بزنید اکثریت مقالات کتاب از نویسندگان آمریکای لاتین است و در میان آن ها بیشتر مقالات کتاب از ماریو بارگاس یوسا، نویسنده برنده جایزه نوبل ادبیات و اهل پرو است اما مقالات دیگری هم از آیزایا برلین، خورخه لوییس بورخس، آلکسی دو توکویل، آریل دورفمن، ولادیمیر نابوکوف، خوسه دونوسو و دیگر بزرگان در کتاب آمده است. از خود مترجم نیز دو مقاله در کتاب وجود دارد. این مقالات که حاصل تلاش بیست ساله مترجم است قبلا در مجلاتی مانند کِلک، بخارا، نگاه نو، جهان کتاب و اندیشه پویا به چاپ رسیده اند اما مترجم کتاب تصمیم گرفت به شکل کتاب نیز منتشر شود چرا که اعتقاد دارد «این مقالات ارزش آن را دارد که به شکلی مستقل و برای مخاطبانی بیش تر منتشر بشود، زیرا هیچ یک از آن ها چیزی نیست که «مناسبت» خاصی داشته باشد و با گذشت زمان موضوعیت آن از میان رفته باشد.»

در کتاب دعوت به تماشای دوزخ بیشتر از ۴۰ مقاله وجود دارد که هر کدام به تنهایی جذابیت خاص خودش را دارد و خواننده می تواند این مقالات را در کنار دیگر مطالب و کتاب هایی که می خواند مطالعه کند. مخصوصاً مقالات ادبی را می توان هرچند وقت یک بار مطالعه کرد و از نقدهای یوسا نهایت استفاده را برد.

 

من و زیبا

 من و زیبا فیلمی به کارگردانی و نویسندگی فریدون حسن پور و تهیه کنندگی جواد نوروز بیگی محصول سال ۱۳۹۰ ایران است. شخصی به نام موسی درصدد توبه از گذشته است. همسر موسی در اثر درد زایمان جان سپرده و موسی وقتی متوجه شده که کار از کار گذشته…  پرویز پرستویی و شهاب حسینی دوبازیگر مطرح اصلی این فیلم هستند. این فیلم را می توانید در این روزهای کرونایی از سایت های فروش آنلاین فیلم مشاهده کنید.