شرکت ملی حفاری ایران   

رونمایی از کتابخانه الکترونیکی

شرکت ملی حفاری ایران، همزمان با روز کتاب و کتابخوانی اعلام کرد: اداره آموزش و تجهیز نیروی انسانی این شرکت، ایجاد کتابخانه الکترونیک را در دستور کار قرار داده است. امید جورابیان، رئیس خدمات آموزشی، امور اداری و کتابخانه این شرکت، همزمان با روز کتاب و کتابخوانی گفت: کتابخانه شرکت اکنون دارای ۵ هزار و ۴۳۴ عنوان کتاب های تخصصی و عمومی است که از این تعداد ، ۲ هزار و ۱۵۰ عنوان کتاب، تخصصی مرتبط با صنعت حفاری شامل نفت و حفاری، زمین شناسی، شیمی، فیزیک، مکانیک، برق، عمران، ایمنی رایانه، مهندسی ساختمان و کتاب هایی در زمینه های حقوق، ریاضی، مدیریت، حسابداری، روانشناسی است و ۶۴۰ عنوان، مذهبی، تاریخی، اجتماعی، فلسفی، یکهزار و ۷۲۰ عنوان نیز داستان و رمان و ۸۷۶ عنوان کتاب هم فنی و مهندسی به زبان انگلیسی در این کتابخانه موجود است. جورابیان در همین ارتباط به ۳۸۴ مورد پایان نامه فارسی و ۱۶ مورد انگلیسی در این کتابخانه اشاره کرد و گفت: در این مجموعه ۲۳۵ جزوه تدوین شده فنی و تخصصی که تدریس دوره های آموزشی براساس محتوای این جزوه ها انجام می شود و در مراحل چاپ به صورت کتاب قرار دارد نیز موجود است. وی با بیان اینکه کتابخانه ملی حفاری هم اکنون  ۵ هزار و ۳۰۰ نفر عضو دارد که ۷۰۰  عضو به طور مستمر به کتابخانه مراجعه و کتاب دریافت می کنند، افزود: با همکاری اداره آموزش و تجهیز نیروی انسانی و دیگر مدیریت ها و ادارات ستادی و عملیاتی ترجمه، تألیف، ویرایش، بازنگری و روزآمد کردن ۴۰ عنوان جزوه کاربردی نیز در حال اجراست. رئیس خدمات آموزشی، امور اداری و کتابخانه شرکت ملی حفاری ایران تهیه ۴۸ عنوان کتاب جدید عمومی را از اقدام های امسال برشمرد و اظهار کرد: امروزه همپای همه تحولات بشری، عرصه کتابخوانی نیز از ابزار و فناوری بهره مند شده است و کتابخوانی به صورت برخط مورد استفاده کارکنان و علاقه مندان قرار می گیرد. جورابیان با این توضیح که این واحد بخشی از اداره آموزش و تجهیز نیروی انسانی و زیرمجموعه مدیریت منابع انسانی است، گفت: اداره آموزش و تجهیز نیروی انسانی، موضوع ایجاد کتابخانه الکترونیک را در دستور کار قرار داده و پیگیر اجرای آن است. وی تصریح کرد: با توجه به  راهبرد مدیریت منابع انسانی شرکت مبنی بر توانمندسازی این حوزه و استقرار سیستم مدیریتی برای سازمان های آموزشی ISO ۲۱۰۰۱ (ویرایش ۲۰۱۸)، این استاندارد شامل کتابخانه نیز خواهد شد.

 

   شرکت ملی حفاری ایران

 ابزارهای نمودارنگار چاه های تولیدی بومی سازی شد

ابزارهای نمودارنگار چاه های تولیدی با هم افزایی میان شرکت ملی حفاری ایران، مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران و دانشگاه صنعتی شریف به دست محققان داخلی ساخته شد و دومین آزمون میدانی خود را با موفقیت در چاه شماره ۱۸ اهواز پشت سرگذاشت. علی دقایقی، مدیر خدمات ویژه شرکت ملی حفاری ایران در حاشیه آزمون میدانی این تجهیزات که با حضور محققان پژوهشکده الکترونیک دانشگاه صنعتی شریف، نمایندگان پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران، رؤسا و کارشناسان اداره کل خدمات نمودارگیری شرکت ملی حفاری ایران و کارشناسان مهندسی بهره برداری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب انجام شد، گفت: ساخت ابزارهای نمودارگیری درون چاهی و سامانه سطحی بر اساس قرارداد پژوهشی در مرکز تحقیقات فناوری نمودارگیری در دانشگاه صنعتی شریف محقق شده است. وی افزود: این ابزارهای تخصصی در روزهای سه شنبه و چهارشنبه (۲۰ و ۲۱ آبان ماه) آزمون میدانی را پس از بررسی های فنی و رفع برخی ایرادهای مشاهده شده در مراحل پیشین با موفقیت کامل پشت سرگذاشت و به طور رسمی در چرخه عملیات نمودارگیری قرار گرفت. مدیر خدمات ویژه شرکت ملی حفاری ایران تأکید کرد: این ابزار در زمینه مطالعه و بررسی مهندسی مخازن نفت و گاز برای مشاهده پارامترهای تولیدی از جمله مقدار تولید نفت، گاز و آب در اعماق مختلف چاه های تولیدی کاربرد دارد و شامل حس گرهای متفاوتی همچون سنجش چگالی، دبی سیال، میزان اشباع آب، فشار و دما در پروفایل چاه است و داده های دریافتی از اعماق چاه به صورت برخط در سامانه سطحی قابل مشاهده است. مدیر خدمات ویژه شرکت ملی حفاری تصریح کرد: دستیابی به دانش فنی این ابزار برای دانشگاه و این شرکت بسیار با اهمیت بوده و دو مجموعه ابزار در حال انجام آزمون میدانی هستند. دقایقی با اشاره به اینکه فناوری این ابزار، سال های متمادی در انحصار شرکت های بزرگ چندملیتی غربی بوده است، افزود: این فناوری در تجربه ای موفق از همکاری های صنعت و دانشگاه حاصل و این تجهیزات بر اساس فناوری روزآمد بویژه در علوم الکترونیک و رایانه ساخته شده و قابلیت اندازه گیری های بسیار دقیق و قابل رقابت با نمونه های خارجی را در شرایط دشوار درون چاهی با تحمل فشار تا ۲۰ هزار پوند بر اینچ مربع و دمای ۳۰۰ درجه فارنهایت دارند.

 

     شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب 

آخرین پروژه طرح توسعه ۲۸ مخزن به مناقصه رفت

مدیر امور فنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از برگزاری مناقصه آخرین بسته قراردادی طرح نگهداشت و افزایش تولید این شرکت (طرح توسعه ۲۸ مخزن) خبر داد. صادق فتح الهی گفت: اسناد مناقصه بسته قراردادی گچساران ۱ و ۲ در قالب یک بسته یکپارچه از طرح ۲۸ مخزن نهایی شده و در مرحله دریافت پیشنهادهای شرکت های پیمانکاری اکتشاف و تولید (E&P) قرار دارد. عملیات زیرسطحی این بسته شامل حفاری ۶ حلقه چاه جدید و تعمیر ۲۱ حلقه چاه موجود، مشبک کاری و مسدودسازی، لوله مغزی سیار، آزمایش های درون چاهی و سرچاهی و احداث محوطه چاه به همراه جاده دسترسی و خط لوله جریانی است. وی اظهار کرد: از جمله فعالیت های در نظر گرفته شده در بخش روسطحی این پروژه نیز حذف هیدروژن سولفوره (H2S) از نفت واحدهای بهره برداری شماره ۱ و ۲ گچساران، افزایش ظرفیت کندانسور سیستم تبرید کارخانه گاز و گاز مایع ۱۲۰۰ و تجهیز مجموعه های تفکیک بوستری میدان گچساران به تلمبه یدک است. مدیر امور فنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب برآورد مالی این بسته قراردادی را ۷۲ میلیون یورو و مدت زمان پیش بینی شده برای اجرای آن را ۲۴ ماه عنوان کرد.

 

   شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب

 آمادگی برای مقابله با سیلاب های احتمالی

شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب برای مقابله با سیلاب های احتمالی پاییز و زمستان آماده است. در نشست ستاد مدیریت بحران این شرکت که با حضور مدیران عامل شرکت های بهره بردار از طریق ویدئوکنفرانس برگزار شد، راهکارهای لازم به منظور مقابله با سیلاب های احتمالی مورد بحث و ارزیابی قرار گرفت. در این نشست، ایمنی تأسیسات و خطوط لوله انتقال نفت و گاز شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب واقع در استان های حوزه فعالیت بویژه تأسیساتی که بیشتر در معرض آسیب های ناشی از سیلاب هستند، بررسی و ارزیابی شد. ضمن اعلام آمادگی برای کمک به شهرها و روستاهای در معرض سیلاب های احتمالی همسو با اهداف مسؤولیت های اجتماعی، درباره اتخاذ تدابیر لازم برای محافظت از تأسیسات و صیانت از تولید در مقابل حوادث ناشی از سیل بحث و تصمیم گیری شد. مدیران ستادی و مدیران عامل شرکت های بهره برداری نفت و گاز کارون، مارون و گچساران و مدیران عملیات شرکت های بهره برداری نفت و گاز آغاجاری و مسجدسلیمان نیز در این نشست گزارشی از اقدام های انجام شده و در حال اجرا برای مقاوم سازی تأسیسات اداری و صنعتی ارائه کردند. وضع جاده های دسترسی به چاه ها و واحدهای عملیاتی و پروژه های تعمیر و بازسازی آنها، پایش خطوط لوله جریانی و انتقالی، وضعیت شیرهای ایمنی روی خطوط لوله در مقطع رودخانه ها، وضعیت ماشین آلات سنگین و سیار ساختمانی، آماده سازی اسکیمرها و بوم ها برای پاکسازی رودخانه ها، مقاوم سازی سیل بندها، تعمیر و آماده سازی پمپ های جمع آوری و انتقال آب و مولدهای برق اضطراری، آماده باش نیروهای عملیاتی و سازماندهی نیروی انسانی مرتبط با مدیریت بحران سیلاب، رعایت دستورعمل های بهداشتی ویروس کرونا و استفاده از تجارب مقابله با سیلاب در سال های گذشته از جمله موارد مطرح شده در این نشست بود.

 

    شرکت نفت مناطق مرکزی ایران

ایجاد گودال تبخیر در مرکز بهره برداری گاز کنگان

گودال تبخیر با ظرفیت ۴۵ هزار مترمکعب به منظور جمع آوری پساب های صنعتی و با هدف پیشگیری از آلودگی های زیست محیطی و صیانت از طبیعت، در مرکز بهره برداری گاز کنگان ۲ و ۳ احداث و راه اندازی شد.

جابر چرومی زاده، رئیس منطقه عملیاتی نار و کنگان در این باره گفت: این حوضچه تبخیر با اعتبار ۱۰ میلیارد ریال و در مدت دو ماه با هدف ایجاد بستر تبخیری مناسب برای جلوگیری از نفوذ پساب صنعتی در خاک و آلودگی محیط زیست احداث شد و به بهره برداری رسید.

 وی افزود: این حوضچه تبخیر به عنوان پشتیبان و سطح تبخیر ۹ هزار متر مربع و با نوع پوشش ژئوممبرین با سطح زیرین ژئوتکستایل است و در مجاورت یکی از چاه های کنگان قرار دارد.

رئیس منطقه عملیاتی نار و کنگان تصریح کرد: برای احداث این گودال تبخیر ۱۰ هزار مترمکعب خاکبرداری و ۱۲ هزار متر مربع زیرکوبی انجام شده است، همچنین به منظور ممانعت از ورود حیوانات، اطراف آن به متراژ ۳۶۰ متر و به ارتفاع سه متر با فنس محصور شده است. منطقه عملیاتی نار و کنگان یکی از مناطق عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی از شرکت های تابع شرکت نفت مناطق مرکزی ایران است که در حوزه جغرافیایی استان بوشهر قرار دارد.

 

   شرکت ملی نفت مناطق نفت خیز 

تعمیر و مانده یابی ۲ چاه مارون بدون دکل

شیرآلات سرچاهی معیوب چاه تزریق پساب ۱۱۶ و مانده یابی چاه ۱۵۳ مارون با تلاش کارکنان مدیریت تعمیر، تکمیل و خدمات فنی چاه های مناطق نفت خیز جنوب بدون حضور دکل تعمیر شد. یونس عباسی لرکی، مدیر تعمیر، تکمیل و خدمات فنی چاه های این شرکت گفت: این شیرآلات که از مدار عملیات خارج شده بودند، پس از بررسی و ایمن سازی چاه، تجهیزات معیوب تعویض و تعمیر شدند و با انجام آزمایش فشار مطابق استاندارد، چاه به صورت آماده عملیات در اختیار شرکت بهره بردار قرار گرفت. وی افزود: تعمیر این چاه بدون نیاز به دکل انجام شد و در سریع ترین زمان با رعایت دستورعمل های پدافند غیرعامل برای جلوگیری از آسیب رساندن به محیط زیست و تجمع حجم عظیمی از پساب، دوباره در مدار عملیات قرار گرفت. مدیر تعمیر، تکمیل و خدمات فنی چاه های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب ادامه داد: در پی اعلام مانده گذاری در چاه تزریق گاز شماره ۱۵۳ مارون، همکاران پرتلاش و مجرب خدمات فنی این مدیریت، همه وسایل باقیمانده در چاه را با تلاش و مهارت کم نظیر بازیافت کردند و این چاه نیز آماده تحویل به شرکت بهره بردار شد. عباسی لرکی تصریح کرد: انجام این کار بدون حضور دکل افزون بر پیشگیری از وقفه چندماهه عملیات تزریق گاز، سبب جلوگیری از هزینه های آماده سازی محل چاه، هزینه های دکل تعمیراتی و تجهیزات کمیاب و گرانقیمت رشته تکمیلی و تاج چاه شد. وی گفت: عملیات تخصصی و موفقیت آمیز در شرایط سخت تحریم و همه گیری کرونا با رعایت همه دستورعمل های بهداشت، ایمنی، محیط زیست (اچ اس ای) و شیوه نامه های بهداشتی صورت گرفت. تعمیر چاه های یادشده بیش از ۳۰ میلیارد ریال صرفه جویی به دنبال داشته است.

 

   شرکت گاز استان فارس

گاز فارس و دانشگاه آزاد شیراز تفاهمنامه همکاری امضا کردند

  شرکت گاز استان فارس و دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز با هدف بهره گیری از ظرفیت علمی این دانشگاه، تفاهمنامه همکاری امضا کردند. غلامعباس حسینی، مدیرعامل شرکت گاز استان فارس در این باره گفت: این تفاهمنامه با هدف استفاده بهینه از امکانات و توانایی های علمی دانشگاه همسو با رفع نیازهای پژوهشی و تحقیقاتی شرکت گاز استان امضا شد. به گفته وی، در این همکاری نظام یافته، مرکز تحقیقات مهندسی شیمی نفت و پلیمر دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز از یک سو و امور پژوهشی و فناوری شرکت گاز استان فارس ازسوی دیگر با امکان سنجی، تعریف و تدوین راهکارهای راهبردی برای تهیه و تولید ابزارهای مورد نیاز شرکت گاز در زمینه های مختلف فنی، مهندسی، فناوری اطلاعات، منابع انسانی، علوم پایه و امورحقوقی به مدت ۶ سال همکاری می کنند.

 

  پخش فراورده های نفتی منطقه تهران

۱۸۶ جایگاه فعال سی ان جی استان تهران بازرسی می شوند

رئیس امور جایگاه های عرضه گاز طبیعی فشرده (سی ان جی) منطقه تهران از ۱۸۶ جایگاه فعال عرضه در استان خبر داد و گفت: به منظور حصول اطمینان از شرایط ایمنی و استانداردسازی، این جایگاه ها هر ساله به صورت ادواری با همکاری سازمان استاندارد کشور، بررسی و ارزیابی می شوند. فرهاد همراه افزود: در ۶ ماه نخست امسال ۳۸۰ مورد بازدید از جایگاه از سوی کارشناسان منطقه تهران انجام شده است. وی تأکید کرد: به منظور حمایت از حقوق شهروندان و مصرف کنندگان، با نظارت مستقیم و پیگیری های مستمر، برنامه کالیبراسیون دوره ای نازل ها و آزمون صحت سنجی بیش از ۷۰۰ نازل فعال سطح استان نیز انجام شده است. رئیس امور جایگاه های سی ان جی منطقه تهران با تأکید بر اهمیت و توجه به استانداردسازی جایگاه ها گفت: هم اکنون بیش از ۷۰ جایگاه استان موفق به دریافت گواهی استاندارد ادواری شده اند.

 

    شرکت ملی گاز ایران   

بهره گیری از فناوری های نو برای اجرای طرح های مهندسی و توسعه گاز

 مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، روند پیشرفت پروژه های اجرای خطوط انتقال گاز را با استفاده از فناوری های نو تشریح کرد. بهرام صلواتی با تأکید بر مدیریت زمان در انجام پروژه های خطوط انتقال گاز در کشور، از بهره گیری از فناوری های نوین در اجرای پروژه ها سخن گفت و افزود: در پروژه محمدیه قم - پارچین با استفاده از نقشه برداری هوایی نوین، عکسبرداری با کیفیت و وضوح بالا از مسیر اجرای پروژه انجام شد که در کاهش زمان بسیار موثر بود. وی ادامه داد: در اجرای پروژه امامزاده هاشم - پلور نیز در منطقه کوهستانی هراز از سازه های ژئو گریدی برای ایجاد مسیر بهره بردیم که به جرأت می توان گفت تنها با استفاده از این فناوری، امکان عبور خط لوله گاز از رودخانه های متعدد و جاده هراز میسر شد. مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران تصریح کرد: مسیرسازی با استفاده از سازه های ژئوگرید برای نخستین بار در پروژه امامزاده هاشم - پلور انجام شد و تجربه ای گرانبها بود؛ چرا که با حفاری بخشی از کوه با پهنای لازم، با وجود موانع طبیعی و محیط زیستی با مشکلات فراوانی روبه رو می شدیم؛ اما با این اقدام نوآورانه، افزون بر صرفه جویی در هزینه ها، پروژه بدون صدمه به محیط زیست و در زمان کوتاه تر اجرا شد. صلواتی درباره اهمیت استفاده از سازه های ژئوگریدی گفت: این شیوه در مسیرسازی مناطق باتلاقی نیز به کار خواهد رفت و بهره بالایی نسبت به شیوه های متداول پیشین دارد. وی همچنین به دیگر فناوری های نو برای استفاده از پروژه ها اشاره و اظهار کرد: در پروژه رشت - چلوند، اجرای پایلوت عملیات و جوشکاری خودکار در دستور کار قرار گرفته که امیدواریم این نوآوری به نتیجه برسد و نتایج مثبتی برای صنعت گاز به ارمغان بیاورد.