معاون وزير نفت در امور گاز:

صنعت گاز خودکفايي از واردات کالا را جشن مي گيرد

مديرعامل شرکت ملي گاز ايران از آغاز ساخت 35 قلم کالاهاي پرمصرف و راهبردي صنعت گاز کشور با مشارکت شرکت هاي دانش بنيان ايراني خبرداد و اعلام کرد: همزمان با افزايش ظرفيت توليد و فراورش پالايشگاه، بزودي صنعت گاز خودکفايي از واردات کالاهاي خارجي را جشن مي گيرد.

حسن منتظرتربتي با اشاره به افزايش ظرفيت توليد گاز ايران و ثبت رکوردهاي متعدد در زنجيره توليد، انتقال، توزيع، توسعه و صادرات گاز کشور گفت: همزمان با برنامه ريزي گسترده براي حفظ و نگهداشت توليد گاز، برنامه هاي توسعه اي صنعت گاز هم در شرايط تحريم هاي غيرقانوني و کرونا ادامه دارد و متوقف نشده است. وي با بيان اينکه در سال جهش توليد، برنامه ريزي گسترده اي به منظور استفاده حداکثري از توان و ظرفيت سازندگان، پيمانکاران و صنعتگران ايراني در دستور کار شرکت ملي گاز قرار گرفته، تصريح کرد: به منظور بي نيازي شبکه توليد، انتقال و توزيع گاز کشور، تاکنون يک برنامه راهبردي چهارمرحله اي براي بومي سازي دانش و فناوري کالاهاي پرمصرف در صنعت گاز تعريف و اجراي آن آغاز شده است. معاون وزير نفت در امور گاز، با اشاره به شناسايي نيازهاي فناورانه، راهبردي و اقلام 20گانه مورد نياز شرکت ملي گاز در بخش هاي پالايش، انتقال و توزيع، اظهار کرد: هم اکنون 35 قلم پرمصرف و پرتقاضاي صنعت گاز که هم از لحاظ تعداد و هم از لحاظ ارزبري، منابع قابل توجهي را به خود اختصاص داده بودند، احصا شده اند.

تربتي با اشاره به نگاه ويژه شرکت ملي گاز به فعاليت شرکت هاي دانش بنيان براي کاهش وابستگي صنعت گاز به خريد کالاهاي خارجي تأکيد کرد: به همين منظور، با مشارکت شرکت هاي دانش بنيان و سازندگان داخلي ساخت تجاري 35 قلم کالاي پرمصرف صنعت گاز در قالب تعريف يک بانک جامع و نيازسنجي هوشمندانه آغاز شده است.

وي همچنين از برنامه ريزي براي توليد داخلي انواع مواد شيميايي مورد نياز صنعت گاز کشور از سوي شرکت هاي دانش بنيان داخلي خبر داد و افزود: عمده اين مواد شيميايي مورد نياز پالايشگاه هاي گاز بوده که بزودي شاهد آغاز توليد بومي و ملي اين محصولات خواهيم بود.

مديرعامل شرکت ملي گاز ايران همچنين به حمايت از ساخت و بهره برداري نخستين مجتمع توليدکننده مواد شيميايي مورد نياز شيرين سازي گاز در کشور اشاره کرد و گفت: پيش بيني مي شود اين مجتمع صنعتي تا پايان سال آينده در مدار بهره برداري قرار بگيرد و در مجموع، صنعت گاز از خريد خارجي چهار قلم مواد شيميايي مصرفي بي نياز شود.

به گفته تربتي، بزودي با حمايت از شرکت هاي دانش بنيان در حوزه طراحي و ساخت قطعات و ادوات مکانيکي دوار و ثابت و حوزه هاي برق و ابزار دقيق و کنترل، توربواکسپندر، نشت ياب ليزري، بلوبر سانتريفيوژ و آنالايزر نقطه شبنم گاز، صنعت گاز کشور خودکفا خواهد شد تا زمينه توليد پايدار و مستمر گاز و ساير محصولات گازي حتي در شرايط تحريم هاي غيرقانوني فراهم شود.

 

نهايي شدن تشکيل صندوق هاي پروژه و خصوصي صنعت پتروشيمي

مدير سرمايه گذاري شرکت ملي صنايع پتروشيمي با تأکيد بر به کارگيري روش هاي نوين تأمين سرمايه توسعه صنعت پتروشيمي گفت: سازوکار تشکيل صندوق هاي سرمايه گذاري پروژه و خصوصي در کنار انواع اوراق و صندوق هاي ETF براي تأمين مالي طرح هاي صنعت پتروشيمي در حال نهايي شدن است.

اين شرکت به منظور رفع چالش هاي تأمين مالي طرح هاي صنعت پتروشيمي، نشستي با حضور مديران نظام بانکي کشور، مديران عامل شرکت هاي تأمين سرمايه و مديريت سرمايه گذاري شرکت ملي صنايع پتروشيمي برگزار کرد.

حسين عليمراد، مدير سرمايه گذاري شرکت ملي صنايع پتروشيمي در اين نشست با برخي مديران نظام بانکي کشور و نيز مديران عامل شرکت هاي تأمين سرمايه با تأکيد بر وجود ظرفيت هاي مختلف براي سرمايه گذاري در طرح هاي آتي صنعت پتروشيمي گفت: بايد از ظرفيت هاي موجود در نظام بانکي و نيز بازار سرمايه به بهترين شکل استفاده کرد.

وي افزود: سازوکار تشکيل صندوق هاي سرمايه گذاري پروژه و خصوصي در کنار انواع اوراق و صندوق هاي واسطه گري مالي دولت (ETF) براي تأمين مالي طرح هاي صنعت پتروشيمي با همکاري بانک هاي داخلي و شرکت هاي تأمين سرمايه در حال نهايي شدن است و با تداوم رايزني ها به دنبال بهترين شکل براي کارکرد مطلوب اين صندوق ها هستيم و در اين مسير، مشارکت و تعامل هلدينگ هاي پتروشيمي نيز اثربخش خواهد بود.

عليمراد اظهار کرد: بايد با نگاهي ملي و بهره گيري از همه ظرفيت هاي موجود در کشور، مسير توسعه صنعت پتروشيمي را هموار کرد و در اين ميان، نظام بانکي و بازار سرمايه مي توانند با توجه به قابليت هاي خود، بيش از گذشته نقش آفرين باشند.

 

بهره برداري از خطوط لوله مرحله دوم فاز 13 پارس جنوبي

مجري طرح توسعه فاز 13 پارس جنوبي از پايان عمليات پيش راه اندازي و راه اندازي خطوط لوله درون ميداني سکوهاي A و C اين فاز خبرداد. پيام معتمد با اشاره به نصب سکوهاي اصلي 13A و اقماري 13C در اسفندماه پارسال و همچنين راه اندازي خطوط لوله دريايي 13B و 13D در اسفندماه 97 گفت: پس از عمليات تخليه آب، خشک کردن و اکسيژن زدايي از خطوط 18 اينچ درون ميداني و 32 اينچ اصلي مرحله دوم فاز 13 پارس جنوبي به طول حدود 100 کيلومتر، اين خطوط تکميل و آماده ارسال گاز غني به پالايشگاه خشکي اين طرح با ظرفيت يک ميليارد فوت مکعب در روز شدند. وي افزود: عمليات اکسيژن زدايي از اين خطوط به وسيله تزريق گاز خنثي نيتروژن پس از هفت روز تلاش شبانه روزي همزمان با هوک آپ و راه اندازي سکوها، مطابق با رويه ها و دستورعمل هاي فني پروژه و همچنين با رعايت تمامي موارد بهداشتي و اچ اس اي مقابله با پاندومي کرونا با موفقيت به پايان رسيد. مجري فاز 13 پارس جنوبي با بيان اينکه تمامي مراحل پوشش دهي لوله ها، مهندسي نصب، لوله گذاري در بستر دريا و راه اندازي اين خطوط از سوي پيمانکاران ايراني انجام شده، گفت: اين دستاورد مهم از افتخارات اين پروژه به شمار مي آيد که با توجه به ماهيت گروهي عمليات راه اندازي، با رعايت فاصله گذاري اجتماعي به گونه اي مديريت شد که در عين حفظ سلامت افراد، اين خطوط لوله آماده بهره برداري شدند. معتمد گفت: هم اکنون روزانه يک ميليارد فوت مکعب گاز از مرحله نخست طرح توسعه فاز 13 پارس جنوبي برداشت و به منظور فراوري، به پالايشگاه خشکي اين طرح در ناحيه کنگان ارسال مي شود. پالايشگاه اين طرح نيز اسفند سال 97 با ظرفيت فراورش روزانه 56 ميليون مترمکعب گاز ترش (معادل 2 ميليارد فوت مکعب) و فراورش محصولات هيدروکربوري راهبردي به بهره برداري رسيده بود.

 

اجراي برنامه احداث ايستگاه هاي تقويت فشار گاز  نفت مرکزي

بسته سرمايه گذاري 600 ميليون دلاري براي احداث ايستگاه هاي تقويت فشار گاز در شرکت نفت مناطق مرکزي ايران تدوين شده است تا با اجراي اين بسته کاري، تامين پايدار خوراک پالايشگاه هاي گازي پارسيان، فجر جم و ايلام امکانپذير شود. محمد بهمئي، مدير سرمايه گذاري و توسعه شرکت نفت مناطق مرکزي ايران در رابطه با دلايل و ضرورت هاي اين سرمايه گذاري گفت: با توجه به روند افت طبيعي توليد در مخازن گازي اين شرکت و اينکه بيشتر اين ميدان ها در نيمه عمر خود به سر مي برند، اين بسته سرمايه گذاري تعريف شده که شامل احداث ايستگاه هاي تقويت فشار گاز ميدان هاي کنگان، تنگ بيجار، هما، وراوي و مرکز تفکيک تابناک و همچنين بازآرايي ايستگاه تقويت فشار گاز ميدان نار مي شود. وي افزود: با توجه به مذاکرات انجام شده با پيمانکاران و شرکت هاي سازنده داخلي، مقدمات اجرايي و دريافت مجوزهاي لازم براي احداث ايستگاه هاي تقويت فشار گاز ميدان هاي کنگان، هما، وراوي و مرکز تفکيک تابناک و همچنين بازآرايي ايستگاه تقويت فشار گاز موجود ميدان نار در قالب قراردادهاي EPCF در دستور کار قرار دارد.

به گفته بهمئي، کارهاي اجرايي پروژه احداث و راه اندازي ايستگاه هاي تقويت فشار گاز ميدان هاي هما و وراوي و مرکز تفکيک ميدان تابناک با ابلاغ مصوبه هيأت مديره نفت و امضاي تفاهمنامه همکاري في مابين اين شرکت و شرکت E&P داخلي آغاز شده است. براساس مفاد مصوبه مذکور، مشاور انتخاب و با تأمين هزينه مشاور از سوي شرکت سرمايه گذار، اسناد مهندسي پايه ميدان هاي مذکور از سوي مشاور تهيه و نهايي شده که با انجام مذاکرات قراردادي با شرکت مذکور و دريافت مصوبه هيأت مديره نفت مبني بر واگذاري احداث و راه اندازي ايستگاه به شرکت سرمايه گذار، پس از دريافت مجوزهاي لازم، موضوع در دست پيگيري است و مدت زمان اجراي پروژه مذکور 36 ماه در نظر گرفته شده است. وي درباره اجرايي شدن طرح بازآرايي ايستگاه تقويت فشار گاز ميدان نار با هدف نگهداشت سقف توليد هم گفت: مذاکراتي با شرکت هاي سازنده داخلي انجام شده و پس از برگزاري نشست هاي متعدد، پيشنهاد فني تأييد و اقدام هاي لازم براي دريافت مصوبه و واگذاري پروژه به صورت EPCF از طريق سازندگان و منابع سرمايه گذاران داخلي انجام مي شود. براي احداث ايستگاه تقويت فشار گاز ميدان تنگ بيجار نيز مذاکراتي با شرکت هاي سرمايه گذار و سازندگان داخلي در جريان است و انتظار مي رود با پايان مذاکرات قراردادي و دريافت مجوزهاي لازم، بزودي روند اجرايي آن آغاز شود.

پروژه احداث و راه اندازي ايستگاه تقويت فشار گاز ميدان گازي کنگان نيز با ابلاغ مصوبه هيأت مديره شرکت ملي نفت ايران و امضاي تفاهمنامه همکاري اين شرکت و يک شرکت ايراني به مرحله اجرا درآمده که اقدام ها براي انتخاب مشاور با تأمين سرمايه از سوي شرکت ايراني انجام و اسناد مهندسي پايه براساس شرح کار مشاور نهايي شده است.

 

اختصاص 300 ميليارد تومان اعتبار نفت به پروژه هاي عام المنفعه خوزستان

مديريت نظارت بر طرح هاي عمران مناطق نفت خيز شرکت ملي نفت ايران از ابتداي سال 98 تاکنون، 329 پروژه عام المنفعه استان خوزستان را با تخصيص اعتباري حدود 300 ميليارد تومان تکميل کرده است.

مديريت نظارت بر طرح هاي عمران مناطق نفت خيز که متولي اجراي پروژه هاي مسؤوليت اجتماعي شرکت ملي نفت ايران است، در واکنش به اظهارات جهانشاه ارزاني بيرگاني، مديرکل امور مالياتي استان خوزستان که در گفت وگو با خبرگزاري فارس مدعي شده «وزارت نفت از مهر پارسال تاکنون يک ريال در بحث مسؤوليت هاي اجتماعي هزينه نکرده است»، اعلام کرد: مديريت نظارت بر طرح هاي عمران مناطق نفت خيز در بازه زماني مورد اشاره مديرکل امور مالياتي استان خوزستان (از مهر 98 تاکنون)، 288 پروژه عام المنفعه را با تخصيص 254 ميليارد تومان اعتبار در استان خوزستان تکميل کرده است.

بر مبناي اعلام مديريت نظارت بر طرح هاي عمران مناطق نفت خيز، اين مديريت در سال 98 در مجموع 238 پروژه عام المنفعه استان خوزستان را با تخصيص 274 ميليارد تومان اعتبار تکميل کرده است. از ابتداي سال 99 تاکنون نيز در اين استان، 91 پروژه با اعتباري بالغ بر 24 ميليارد تومان از سوي اين مديريت تکميل و اجرايي شده است. به اين ترتيب از ابتداي سال 98 تاکنون، هزينه کرد مديريت نظارت بر طرح هاي عمران مناطق نفت خيز در پروژه هاي عام المنفعه استان خوزستان بالغ بر 298 ميليارد تومان بوده که از اين ميان، 254 ميليارد تومان اعتبار در بازه زماني مورد اشاره در خبر يادشده، يعني از ابتداي مهر سال 98 تاکنون تخصيص يافته است.

ارقام ذکرشده، جدا از اعتبارهايي است که شرکت هاي نفتي مستقر در استان خوزستان نيز به اجراي طرح هاي مسؤوليت هاي اجتماعي اختصاص مي دهند.