اولين بهره برداري از زنجيره   واحدهاي آماده صنعت پتروشيمي انجام شد

روشنایی چراغ تولید در کیمیای پارس خاورمیانه

مشعل   بهزاد محمدي، معاون وزير نفت و مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي چندي قبل اعلام کرد که طرح هاي متانول کاوه، بوشهر، الفين ايلام، پالايش گاز بيدبلند خليج فارس، کيمياي پارس خاورميانه، اوره و آمونياک لردگان، اوره و آمونياک مسجدسليمان، هگمتانه، پتروکيمياي ابن سينا، اکسير حلال عسلويه، مياندوآب، دي آريا پليمر، پالايش پارسيان سپهر، آرتا انرژي، پتروپالايش کنگان و سبلان طرح هايي به شمار مي آيند که بي شک در برنامه بهره برداري سال 99 هستند. به اين ترتيب اگرچه شرايط کرونايي با زندگي و جريان اقتصاد کشور عجين و محدوديت هايي به محدوديت هاي تحريم هاي ظالمانه عليه صنعت نفت و به خصوص صنعت پتروشيمي اضافه شده است، اما روند توسعه در صنعت پتروشيمي متوقف نشده و پروژه هاي آماده بهره برداري فعلا مي توانند بدون برنامه هاي رسمي شروع به کار کنند. اين همان کاري است که چند روز قبل  کيمياپارس خاورميانه انجام داد و در خبري کوتاه بهره برداري و شروع به کار خود را اعلام کرد. مجتمع پتروشيمي کيمياي پارس خاورميانه به عنوان يکي از زيرمجموعه هاي هلدينگ پتروفرهنگ با ظرفيت توليد سالانه يک ميليون و 650 هزار تن متانول در عسلويه به بهره برداري رسيده است. اين مجموعه با سرمايه گذاري 2.8 ميليارد يوان و 10هزارميليارد ريال در زميني به مساحت حدود 8 هکتار در فاز دوم پتروشيمي منطقه ويژه اقتصادي عسلويه اجرا شده است.

کيمياي پارس خاورميانه از نيمه سال 98 در طرح هاي اولويت دار و در آستانه بهره برداري NPC بود و مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي بارها زمان بندي آماده سازي اين مجموعه را اعلام کرده بود. در واقع کيمياي پارس خاورميانه يکي از مجموعه هايي است که روي آن براي سهم بازار متانول حساب شده است. در حال حاضر 12 طرح جديد متانول در صنعت پتروشيمي در حال اجرا هستند و قرار است تا سال 1400به بهره برداري برسند و ظرفيت توليد متانول ايران را به بيش از 20 ميليون تن در سال برسانند. بر اين اساس در پيش بيني اوليه به نظر مي رسد به جز کيمياي پارس خاورميانه و متانول کاوه که به توليد و بهره برداري (قبل از افتتاح رسمي ) رسيده اند ، در ادامه و به زودي پتروشيمي بوشهر، سبلان و دنا نيز به ترتيب تا پايان سال آينده به بهره برداري برسند.  از آنجا که اين مجتمع يکي از زيرمجموعه هاي هلدينگ پتروفرهنگ است، با مرضيه شاهدايي، مديرعامل هلدينگ پتروفرهنگ درباره اين راه اندازي و شرايط پيش روي آن گفت و گو کرديم. شاهدايي در گفت و گو با «مشعل» با تاکيد بر اينکه در مراحل پيش راه اندازي، راه اندازي، بهره برداري و در ادامه افتتاح رسمي در پروژه هاي پتروشيمي معمول است، گفت: مجموعه کيمياي پارس خاورميانه نيز بهره برداري خود را شروع کرده است و در حال حاضر 24 ساعته فعال است و با خلوص 99.99 توليد متانول را انجام مي دهد و محصول توليدي مطابق با مشخصات مورد نياز است.  او گفت: به عنوان يک مجتمع توليدي متوقف نمي مانيم و به همين دليل تصميم گرفتيم تا اين مجموعه را به بهره برداري برسانيم تا زمان مناسبي براي افتتاح رسمي توسط مقامات اعلام شود.

سهم يک- ششمي از بازار توليد متانول

شاهدايي با اشاره به ظرفيت يک ميليون و 650 هزار تني توليد متانول در مجتمع کيمياي پارس خاورميانه تصريح کرد: هر کدام از مجتمع هاي مرجان، بوشهر و زاگرس يک ميليون و 650 هزار تن ظرفيت دارند. ضمن اينکه پتروشيمي فناوران و خارک نيز روي هم رفته حدود يک ميليون و 650 هزار تن ظرفيت دارند. به اين ترتيب 6 واحد متانول در حال حاضر فعال هستند و سهم کيمياي پارس خاورميانه در توليد متانول حدود يک ششم خواهد بود. او تصريح کرد: در حال حاضر بخش هاي بازرگاني ما در حال رايزني با مشتريان خود هستند. مشتري اصلي متانول در بازار جهاني کشورهاي چين و هند هستند که امکان تجارت با اين کشورها براي ما فراهم است. با توجه به اينکه پتروفرهنگ در طرح هاي متانولي ديگري را نيز در دست احداث دارد، مي توان گفت تا سه سال آينده پتروفرهنگ بزرگترين توليد و عرضه کننده متانول خواهد بود که اين امر موجب تاثيرگذاري پتروفرهنگ در بازار جهاني خواهد شد. بازارهاي جهاني متانول با توجه به افزايش موارد استفاده از آن رو به زياد شدن است و اينکه مجتمع هاي توليد متانول به تدريج وارد سرويس مي شوند مشتريان خود را پيدا مي کنند.

اشتغال 1500 نفر در جريان اجراي طرح

او با تاکيد بر اينکه کيمياي پارس خاورميانه در حال حاضر به دليل کمبود خوراک با حداکثر ظرفيت فعال نيست، گفت: در حال حاضر با حدود 65 درصد ظرفيت فعال هستيم و اگر خوراک اکسيژن مورد نياز اين مجتمع به طور کامل تامين شود، مي توانيم با حداکثر ظرفيت فعاليت کنيم.  او افزود: پروژه در همان مدت چهار سال تعريف شده طبق استانداردهاي تعيين شده به پايان رسيد و يکي از افتخارهاي اين پروژه آن است که 14 ميليون نفر- ساعت کار بدون حادثه داشته ايم.

شاهدايي همچنين گفت: در دوران ساخت، اين مجتمع از 1500 نيرو از کارگران تا مهندسان بهره برد که البته اين تعداد در دوران بهره برداري و توليد به حدود 500 نفر اشتغال مستقيم از کارکنان اين شرکت و پيمانکاران خواهد رسيد.

بورسي شدن پس از بهره برداري

مديرعامل شرکت پتروفرهنگ همچنين با بيان اينکه اين مجتمع ها زماني پس از شروع به کار براي ورود به بورس آماده مي شوند، گفت: براي مجموعه مرواريد برخي مسائل حقوقي هنوز باقي مانده که در حال حل است و اميدواريم تا پايان 6 ماهه اول سال جاري برطرف و به زودي وارد بورس شود. در مورد کيمياي پارس خاورميانه هم برخي مسائل حقوقي هنوز باقي مانده است، اما ورود آن به بورس در شش ماهه دوم سال 99 محقق مي شود.

همچنين بر اساس اين گزارش، سهامداران اين مجتمع شامل پتروفرهنگ (89.53 درصد)، مديريت توسعه سرمايه گذاري گروه پتروشيمي ايرانيان (7.9 درصد) شرکت بين المللي پرشين صنعت خاورميانه (1.56 درصد)، شرکت ويژن منابع آتيه (1.26 درصد) و ساير (0.56 درصد) مي شود. ارزش فروش محصولات اين مجتمع به ازاي هر تن 160 دلار و نرخ بازگشت سرمايه هم 30 درصد پيش بيني شده است.

شرکت پتروفرهنگ، يکي از پنج هلدينگ برتر در حوزه نفت و گاز و پتروشيمي   است که به صورت سهامي خاص تاسيس شده است.  در واقع موسسه صندوق ذخيره فرهنگيان با هدف سرمايه گذاري در صنعت نفت، گاز و پتروشيمي، شرکت پتروفرهنگ را در سال 1387 تاسيس کرد. اين شرکت پس از راه اندازي و بهره برداري از چهار پروژه متانول در سال هاي آتي، به يکي از مهم ترين توليدکنندگان متانول خاورميانه تبديل خواهد شد. سرمايه گذاري هاي اين هلدينگ شامل دو بخش مجتمع ها و طرح هاي اجرايي است که دو مجتمع پتروشيمي مرواريد و خراسان، مجتمع هاي توليدي هستند. طرح هاي اجرايي شرکت پتروفرهنگ عمدتا با خوراک گاز طبيعي و اتان تعريف شده اند و در مناطق آزاد و ويژه اقتصادي قرار دارند. اين طرح هاي اجرايي شامل کيمياي پارس خاورميانه، سبلان، دنا، کيان و لاوان است. همچنين اين هلدينگ طرح هاي پتروشيمي آريا ، مهتاب پارسيان را هم به عنوان طرح هاي جديد در دست اجرا دارد.