مهر ماه؛ اضافه شدن ارم به مخازن گازی ایران

مهر ماه خبر از کشف ميدان گازي جديد در جنوب استان فارس به نام ارم با ذخيره گاز درجاي 19 تريليون فوت مکعب ( 540 ميليارد مترمکعب ) رسيد که 13 تريليون فوت مکعب آن قابل برداشت است. اين حجم تقريبا معادل يک فاز ميدان گازي پارس جنوبي است. ميدان گازي ارم در فاصله 200 کيلومتري جنوب شيراز، 60 کيلومتري شمال عسلويه و 25 کيلومتري جنوب باختري شهرستان خنج قرار دارد و از اثبات يکپارچه بودن دو تاقديس دنگ و باغون که در سازندهاي کنگان و دالان بالايي با يکديگر مرتبط بوده و مخزن گازي يکپارچه اي به طول 50 کيلومتر و پهناي ميانگين پنج کيلومتر را به وجود آورده، تشکيل شده است. اين ميدان گازي با ميدان هاي گازي شانول و هما در نزديکي پالايشگاه گاز پارسيان و وجود زيرساخت هاي مناسب سبب مي شود، توسعه اين ميدان گازي براي جبران افت توليد ميدان هاي همجوار و تامين خوراک پايدار پالايشگاه گازي پارسيان مورد توجه قرار گيرد. در اين ماه، دو قرارداد لرزه نگاري اکتشافي پانيذ و باشت و همچنين تفاهمنامه انجام مطالعات ارزيابي اکتشافي بلوک بامداد امضا شد، به اين موارد بايد امضاي قرارداد ساخت 50 پمپ مرتبط با طرح ملي گوره- جاسک با سه شرکت ايراني را هم افزود.

آبان ماه؛ اعلام کشف مخزن عظیم نفتی در خوزستان

دومين ماه پاييز 1398 در صنعت نفت با خبر مهمي همراه بود که دررسانه هاي داخلي و خارجي بازتاب زيادي داشت. اعلام کشف مخزن نفتي جديد در استان خوزستان با عنوان نام آوران که ابتدا به شکل مختصر از سوي رئيس جمهور اعلام شد و جزييات آن را وزير نفت در نشستي با اصحاب رسانه اعلام کرد. عمليات اکتشاف اين مخزن، با پيشرفته ترين روش هاي اکتشافي به عنوان يک اکتشاف فناورانه و کار جديد اکتشافي با سه حلقه چاه از سال 1395 آغاز شده و با توجه به اينکه حدود 31 ميليارد بشکه اکتشاف هاي پيشين بوده است، حدود 22 ميليارد بشکه به ذخاير نفت درجاي کشور و 2.2 ميليارد بشکه به ذخاير نفت قابل برداشت کشور افزوده مي شود. در واقع مطالعه احتمال وجود نفت در حد فاصل ميدان هاي نفتي منصوري، آب تيمور، سوسنگرد، جفير و سپهر در جنوب غربي شهر اهواز و در دو سوي رودخانه کارون در اواخر سال 1395 آغاز شد و با حفاري چاه هاي اکتشافي آرمان(در شرق ميدان دارخوين)، منصوري غربي(حد فاصل ميادين منصوري و آب تيمور)و سپهر شرقي (در شرق ميدان سپهر) و استفاده از اطلاعات چاه تحديدي آب تيمور-53، در نيمه سال 1398 وجود نفت در گستره وسيع و يکپارچه مابين اين ميادين محرز شده است. در اين ماه زنگنه از شرکت توربوکمپرسور نفت که خود مبدع آن بوده، بازديد کرد. راه اندازي سامانه بهسوزي مشعل بدون دود واحد بهره برداري شماره 2 اهواز، نصب سکوي B24 فازهاي 22 تا 24 پارس جنوبي از ديگر اخبار مهم اين ماه بود.

آذر ماه؛ ايستگاه 177 اوپک

داغ شدن موضوع استيضاح وزير نفت از سوي دلواپسان بهارستان نشين پس از اجراي سهميه بندي بنزين و نشست 177 اوپک از موضوعات مهم صنعت نفت در آذرماه بود. موضوع اول يعني استيضاح وزير نفت به عنوان اقدام حزبي، سياسي و مانور تبليغاتي برخي از نمايندگان راه به جايي نبرد.  وزير نفت در ميان فشار سياسي داخلي از سوي برخي از نمايندگان مجلس براي دفاع از منافع ملت ايران راهي وين براي شرکت در اجلاس اوپک شد. بيژن زنگنه، پيش از اجلاس اوپک، نامه اي به مانوئل کودو، رئيس دوره اي اوپک نوشت و از او خواست تا اين موضوع را که ايران هم اکنون به دليل شرايط خاص و کاهش غيرداوطلبانه، تحت فشارهاي غيرقانوني آمريکاست، به اعضا منعکس کند. زنگنه گفت که «اگر تحريم ها برداشته شود، هيچ محدوديتي را براي توليد ايران نخواهم پذيرفت و در بالاترين حد ظرفيت ايران توليد خواهيم کرد. در آينده کساني که هم اکنون بيشتر توليد کرده اند، بايد کاهش بيشتري دهند.» طرح اين مساله به نوعي آماده باش و اتمام حجت ايران با اوپکي ها بود، بويژه آن دسته از کشورهاي صادرکننده اي که در شرايط موجود از تحريم هاي تحميلي و يکجانبه بر بازار نفت ايران از سوي آمريکا منتفع مي شوند. 14 عضو سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) در يکصدوهفتادوهفتمين نشست عادي اين سازمان در وين با همراهي غيراوپکي ها، بر سر کاهش 503 هزار بشکه علاوه بر کاهش يک ميليون و 200 هزار بشکه قبل با همراهي متعهدان خود توافق کردند. ايران، ونزوئلا و ليبي همچنان از هرگونه کاهش توليد مستثنا هستند که پس از برداشته شدن تحريم ها، ازايران انتظار پيوستن به سيستم کاهشي را نداشته باشند.  نصب سازه هاي جانبي سکوهاي 23 و 24 B پارس جنوبي، افزايش ظرفيت مخازن ذخيره سازي ميعانات گازي پارس جنوبي، راه اندازي پروژه جمع آوري پساب کارخانه ان جي ال 600، امضاي قراردادهاي مطالعات جامع مخازن مارون، رگ سفيد و پازنان، حدود 20 قرارداد و تفاهمنامه پژوهشي از سوي زيرمجموعه هاي شرکت ملي نفت ايران از ديگر موضوعات مهم در اين ماه بود.

دی ماه؛ نفت در کنار مردم

در اين ماه با بارندگي هاي شديد و آبگرفتگي در خوزستان، با دستور وزير نفت امکانات صنعت نفت در رسيدگي به مناطق آسيب ديده بسيج شد که در پيامي به مديران عامل شرکت هاي ملي مناطق نفت خيز جنوب، حفاري ايران و نفت و گاز اروندان بر بسيج امکانات وزارت نفت براي کاهش آسيب به مردم خوزستان در پي بارش هاي سيل آساي اخير تاکيد کرد. زنگنه افزون بر آن در حکمي محسن پاک نژاد، معاون نظارت بر منابع هيدروکربوري را براي امدادرساني حداکثري به مردم شريف خوزستان مامور کرد تا در راس هياتي بر نحوه عمليات امدادي شرکت هاي تابعه به مردم شريف خوزستان نظارت و نيازهاي بيشتر را اعلام کند. همکاري براي بهبود شرايط مردم در سيل و آبگرفتگي هاي پس از آن در بازسازي تداوم داشت، به گونه اي که شرکت ملي نفت ايران که در پي سيل امسال در کنار مردم مناطق سيل زده بويژه استان خوزستان حضور پررنگي داشت، اعلام کرد که اسناد واگذاري 3333 حواله آهن آلات مورد نياز براي بازسازي مناطق سيل زده اهواز، کارون، باوي، حميديه، دشت آزادگان، شادگان و هويزه از سوي شرکت ملي نفت ايران به فرمانداران مناطق سيل زده استان خوزستان تحويل شد. در اين ماه همچنين برداشت گاز از سکوي14 B ، بارگيري آخرين سکوي فاز 14 از يارد صدرا، بهره برداري از سکوي فاز 23 پارس جنوبي و بارگيري از سکوي سرچاهي s1 ميدان سلمان از يارد خرمشهر انجام شد.

بهمن ماه؛ رونمایی دکل ساخت داخل

در اين ماه با سفر زنگنه به اهواز از دکل 72 فتح رونمايي شد تا ظرفيت ناوگان شرکت ملي حفاري ايران بالغ بر 70 دستگاه شود. همچنين قرارداد واحد فراورش پيش ساخته در ميدان نفتي مشترک آزادگان جنوبي امضا و طي آن اعلام شد با تعريف پروژه و ايجاد تقاضا، مي توان پرچمدار و پيشرو در توسعه صنعتي کشور بود. سالانه ده ها هزار ميليارد تومان تقاضا در بخش هاي مختلف داريم و اين مسأله مي تواند صنعت کشور را متحول کند.  در اين سفر با حضور زنگنه از مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني شرکت ملي نفت براي اجراي طرح هاي عمراني در جهت بازسازي آسيب هاي ناشي از سيل امسال تقدير شد. در جريان سيل فروردين سال 1398 براي كمك به رفع مشكلات پيش آمده، وزارت نفت در مجموع 130 ميليارد تومان به 3 بخش نوسازي مدارس، علوم پزشكي و بنياد مسكن اختصاص داد. 50 ميليارد تومان براي تعمير 109 مدرسه (در مجموع 609 كلاس درس) اختصاص يافت كه 30 ميليارد تومان آن صرف نوسازي و تعميرات و 20 ميليارد صرف تجهيز مدارس شد که تمام اين مدارس در ابتداي سال تحصيلي راه اندازي شد. همچنين براي 107 پروژه تعريف شده در حوزه علوم پزشكي 40 ميليارد تومان اعتبار تخصيص يافت كه تمامي آنها به غير از 2 مورد تا پايان خرداد سال آينده افتتاح مي شود. افزون بر آن براي بازسازي واحدهاي آسيب ديده در جريان سيل فروردين 1398 نيز در مجموع 40 ميليارد تومان اعتبار به منظور تامين ميلگرد براي 333 هزار متقاضي تخصيص يافت. خبر مهم ديگر آنکه وزارت نفت با اعلام خبر انتشار فراخوان مشارکت بخش خصوصي در ساخت پتروپالايشگاه ها شرايط اين مشارکت را اطلاع رساني کرد تا با هدف ايجاد تأسيسات پالايشگاهي و پتروپالايشگاهي با ضريب پيچيدگي بالا در سواحل كشور (نواري در خشكي تا فاصله 20 كيلومتري از دريا) درخواست اوليه خود را براساس فرمت ارائه شده در تارنماي وزارت نفت به معاونت برنامه ريزي ارائه کنند. همچنين در اين ايام قرارداد طرح بهبود بازيافت، افزايش توليد و بهره برداري از ميدان هاي پارسي و پرنج ميان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و مپنا امضا شد.  در اين ماه قرارداد توسعه فاز 11 پارس جنوبي پس از خروج توتال و سي ان پي سي به شرکت ايراني پتروپارس سپرده شد. اين شرکت همچنين برنده مناقصه طرح توسعه ميدان نفتي فروزان شد. صدور مجوز ايجاد صندوق پژوهش و نوآوري نفت، راه اندازي چاه شماره 44 ميدان پارسي و چاه گازي 77 خانگيران از ديگر اخبار مهم اين ماه بود.

اسفند ماه؛ صنعت نفت هم در آماده باش

سومين سکوي برداشت گاز طرح توسعه فاز 13 پارس جنوبي با ظرفيت برداشت روزانه 14.2 ميليون متر مکعب گاز غني در خليج فارس نصب شد. پس از قرار گرفتن شناور نصاب در موقعيت مخزن و حضور تيم هاي اجرايي، مراحل آماده سازي جکت و نصب کيسون پايان يافت و اين سکوي 2500 تني روي چهارپايه خود قرار گرفت. طرح توسعه فاز 13 پارس جنوبي با هدف توليد روزانه 56 ميليون مترمکعب گاز غني، 75 هزار بشکه ميعانات گازي، 400 تن گوگرد و سالانه يک ميليون و 100 هزار تن گاز مايع و يک ميليون تن گاز اتان طراحي شده است. ماه پاياني سال 1398 اگر چه براي صنعت نفت با اخبار خوشي همچون نصب سومين سکوي برداشت گاز طرح توسعه فاز 13 پارس جنوبي با ظرفيت برداشت روزانه 14.2 ميليون مترمکعب گاز غني همراه بود، اما رسيدن ويروس کرونا تمامي اخبار و رخدادها را تحت شعاع خود قرار داد. صنعت نفت ايران هم با شيوع اين ويروس کارگروهي با عنوان پيشگيري و مقابله با ويروس کروناي جديد در وزارت نفت تشکيل داد که در قالب 13 بند الزام هاي پيشگيري و کنترل ابتلا به اين ويروس را براي اين صنعت ابلاغ کرد. مجموعه هاي مرتبط از جمله سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت هم آماده باش کامل بيمارستان صنعت نفت تهران براي مقابله با گسترش اين ويروس را اعلام کرده و از آمادگي هاي لازم براي مقابله با آن در اين بيمارستان خبر داد. وزير نفت هم در ابلاغيه اي تاکيد کرد که شرکت هاي تابعه با توجه به شرايط فعلي و با هدف صيانت از خانواده با درخواست مرخصي بانوان همکار موافقت کنند. افزون بر آن، اين ويروس در ايام پاياني سال 1398 بروضعيت بازار نفت هم تاثيرگذار بود.