جستجو

    ظرفيت پتروشيمي ايران تا سال 1400 به 90 ميليون تن ميرسد 

    اگر بگذارند  از عهده دشمنانمان بر می آییم 

    خط لوله نهم سراسری در اوج 

    درمان در قلب تپنده نفت

    از کاهش مصرف سوخت تا کاهش خطرات جاده ای

    افزایش سهم زنان درحوزه تخصصی صنعت نفت

    نحوه استقرار مدیریت انرژی

    شل ماشین مرگ در این سیاره است

    پاکسازي محيط از ضايعات صنعتي و غيرصنعتي

    معرفي واحد صنعتي سبز براي دهمين سال پياپي

    غيرت و مردانگى‏

    نفت و آتش، تقدس

    ارفع ده تابلویی از زیباییهای طبیعت

    کم کاری و پرکاری یک غده شگفت انگیز

    تصمیم درست و آسان

    10 فناوری باورنکردنی

    راه های جداکردن آدامس 

    دوست دارم سرمربي تيم ملي شوم 

    آبادان و نفت پرازاستعداد

    کودکان و کهکشان ها

    لبخند دختران «حنان» بلند است

     

    خبر و نظر

    رویداد

    گزارش ویژه

    گاز

    بهینه سازی

    اچ اس ای

    نفت

    بین الملل

    تاریخ نفت

    گردشگری

    سلامت

    فرهنگ و زندگی

    دانستنی ها

    فرهنگ و هنر 

    نفت و زندگی

    خانواده نفت

     

     

    • media/image/2019/07/1024-1448/5688.jpg
    • media/image/2019/07/2000-1441/5706.jpg
    • media/image/2019/07/2000-1441/5663.jpg
    • media/image/2019/07/2000-1441/5664.jpg

      معاون اول رئيس جمهوري:

      ظرفيت پتروشيمي ايران تا سال 1400 به 90 ميليون تن مي رسد

      معاون اول رئيس جمهوري گفت: با بهره برداري از 18 طرح پتروشيمي که در کشور در حال اجراست، ظرفيت توليد صنايع پتروشيمي ايران از 64 ميليون تن به بيش از 90 ميليون تن خواهد رسيد.

      به گزارش ايرنا، اسحاق جهانگيري روز سه شنبه (18 تيرماه) در نشست بررسي توسعه اقتصادي جنوب استان فارس که در شهرستان لامرد برگزار شد، افزود: به طور معمول با تغيير دولت ها، روند تکميل برخي طرح هاي نيمه تمام دستخوش تغييرات مي شود و ممکن است تعدادي از پروژه ها و سرمايه گذاري هاي مهم متوقف شوند يا گاهي تکميل آنها سال ها به طول بينجامد.

      وي با اشاره به اينکه از اکنون تا اوايل سال 1400 زمان جهش صنعت پتروشيمي است، اظهار کرد: اگر 18 طرح مهم پتروشيمي که در کشور در دست اجراست، به اتمام و بهره برداري برسد، ظرفيت پتروشيمي ايران از 64 ميليون تن به بيش از 90 ميليون تن خواهد رسيد که اتفاقي کم سابقه در کشور خواهد بود.

      معاون اول رئيس جمهوري ادامه داد: هدف آمريکايي ها از اعمال تحريم ها فروپاشي نظام و ضربه زدن به ايران بود که به فضل الهي در رسيدن به اين اهداف موفق نشدند.

       

      نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي:

      تخريب وزارت نفت با اهداف سياسي و دشمن شادکن دنبال مي شود

      نماينده تهران در مجلس شوراي اسلامي گفت: هجمه ها به وزير نفت و تخريب اين وزارتخانه موفق با اهداف سياسي و دشمن شاد کن دنبال مي شود. محمدرضا بادامچي، نماينده تهران، ري، شميرانات، اسلامشهر و پرديس در مجلس با بيان اينکه هجمه هاي اخير به وزير موفق نفت بي سابقه است، گفت: سابقه نداشته است که متهمي در زندان، وزيري را تهديد کند يا برخي براي بازگشت وي تلاش کنند.

      وي افزود: هجمه ها به وزير نفت با اهداف سياسي دنبال مي شود و افرادي هم که چنين تخريب هايي را انجام مي دهند، بدون شک در مسير دشمنان حرکت کرده اند. عبدالکريم حسين زاده، نايب رئيس فراکسيون اميد مجلس شوراي اسلامي نيز با بيان اينکه ردپاي حاميان بابک زنجاني کجاي ماجراست؟ گفت: واقعا مشخص نيست پشت پرده هجمه هاي اخير به وزير نفت چيست؟

       

      با قيمت پايه 57 دلار و 66 سنت

      بورس انرژي ميزبان 2 ميليون بشکه نفت خام سنگين

      2 ميليون بشکه نفت خام سنگين شرکت ملي نفت ايران در رينگ بين الملل بورس انرژي با قيمت پايه 57 دلار و 66 سنت براي هر بشکه عرضه مي شود. اطلاعيه عرضه 2 ميليون بشکه نفت خام سنگين شرکت ملي نفت ايران در رينگ بين الملل بورس انرژي با قيمت پايه 57 دلار و 66 سنت براي هر بشکه و براي روز سه شنبه (18 تيرماه) منتشر شد. اين چهارمين عرضه نفت خام سنگين در رينگ بين الملل از زمان آغاز عرضه نفت در بورس انرژي است؛ دهم ارديبهشت امسال در نخستين عرضه نفت خام سنگين 70 هزار بشکه معامله شد. خريداران مي توانند تا سه ماه پس از انجام معامله محموله را تحويل بگيرند و تحويل محموله در ديگر مناطق منوط به تائيد شرکت ملي نفت ايران امکان پذير است. بر اساس اين گزارش، عرضه نفت خام در بورس انرژي ايران در همسويي با تحقق سياست هاي اقتصاد مقاومتي مبتني بر ايجاد تنوع در روش هاي فروش نفت و استفاده از ظرفيت هاي بخش غيردولتي به منظور صادرات نفت خام در دستور کار قرار گرفته است.

       

      عرضه سهام پتروشيمي نوري در بورس

      عرضه اوليه سهام پتروشيمي نوري در بورس روز شنبه (22 تيرماه) انجام شد. جواد گلي، مدير روابط عمومي و امور بين الملل اين شرکت با اشاره به سياست هلدينگ خليج فارس مبني بر عرضه سهام شرکت هاي تابعه اين هلدينگ به بورس گفت: بر اساس همين سياست، تلاش ها براي عرضه سهام پتروشيمي نوري به بازار بورس از پارسال آغاز شد. وي افزود: پس از برطرف شدن موانع و با تلاش معاونت مالي و سرمايه گذاري شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس، مديران پتروشيمي نوري و سازمان بورس و اوراق بهادار، روز شنبه سهام نوري به بورس عرضه شد. تعداد 300 ميليون سهم معادل 10 درصد از سهام شرکت پتروشيمي نوري به عنوان پانصدوبيست وچهارمين شرکت پذيرفته شده براي نخستين بار پس از پذيرش و درج نام شرکت در فهرست شرکت هاي پذيرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بخش «محصولات شيميايي» گروه «توليد مواد شيميايي پايه» و طبقه «توليد مواد شيميايي پايه به جز کود» در فهرست نرخ هاي بازار دوم و در نماد «نوري» به شيوه ثبت سفارش براي کشف قيمت عرضه شد.

       

      معاون سياسي وزير امورخارجه:

      هيچ قانوني اجازه توقيف نفتکش ايراني را نمي دهد

      معاون سياسي وزير امورخارجه با بيان اينکه توقيف نفتکش ايراني از نظر ما راهزني دريايي است، گفت: هيچ قانوني اجازه توقيف نفتکش ايراني را نمي دهد.

      به گزارش ايرنا، سيدعباس عراقچي، معاون سياسي وزير امور خارجه، روز يکشنبه (16 تيرماه) در نشست خبري مشترک با علي ربيعي، سخنگوي دولت و بهروز کمالوندي، سخنگوي سازمان انرژي اتمي در پاسخ به پرسشي درباره اينستکس (ابزار حمايت از مبادلات تجاري ايران و اروپا) گفت: اگر اروپايي ها از طريق اينستکس و غير از آن توانسته بودند خواسته هاي ما را برآورده کنند، امروز در اين نقطه قرار نداشتيم. علت اينکه ما امروز گام دوم کاهش تعهدهاي خود را آغاز مي کنيم اين است که اروپا و بقيه اعضاي مشارکت کننده در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) نتوانستند خواسته ما را برآورده کنند و به ويژه در حوزه فروش نفت و بازگشت درآمدهاي نفتي اقدام قابل توجهي صورت دهند. وي افزود: منابع درآمدي در اين سازکار وجود نخواهد داشت، مگر اينکه کشورهاي اروپايي از ايران نفت بخرند، يا اينکه اعتباراتي را به ايران اختصاص دهند و در مقابل اينستکس اين اعتبارات را براي تبادلات تجاري بين ايران و اروپا اختصاص دهد که اين موضوع تاکنون رخ نداده است.

      معاون سياسي وزير امور خارجه درباره توقيف نفکش ايراني در جبل الطارق تصريح کرد: اين نفتکش حامل نفت ايران يک سوپر تانکر است و به دليل ظرفيت بالا قابل عبور از کانال سوئز نبوده و برخلاف آنچه دولت انگليس مدعي شده، مقصد آن سوريه نبوده است. مقصد آن جاي ديگري بوده و از آبراهه بين المللي جبل الطارق عبور کرده و هيچ قانوني به انگليس اجازه توقيف را نمي دهد.

      عراقچي با بيان اينکه از نظر ما راهزني دريايي صورت گرفته و خواستار آزادي آن هستيم، تاکيد کرد: سفير انگليس براي بار دوم به وزارت امور خارجه احضار شد و تماس ها نيز ادامه دارد. سفير اسپانيا هم ديروز به وزارت خارجه دعوت شد؛ مسير حقوقي دنبال مي شود و وکلايي براي رسيدگي در نظر گرفته شده اند. اميدواريم با پيگيري هاي ديپلماتيک و اگر لازم شد حقوقي، اقدام هاي لازم را انجام دهيم.

      وي در پاسخ به پرسشي مبني بر اينکه اگر منافع اينستکس از صادرات نفت ايران تامين نشود، اين سازوکار چه اعتباري دارد؟ گفت: ايران هيچ اميد و اتکايي به هيچ کشوري نبسته است، چه برسد به اروپا و اينستکس، اما از هر ظرفيتي که براي کشور ايجاد شود، استفاده مي کنيم و در اين معرکه و جنگ اقتصادي آمريکا عليه ايران از هر معبري استفاده خواهيم کرد.

       

        سخنگوي وزارت امور خارجه:

      اقدام هاي حقوقي و سياسي تا رفع توقيف نفتکش ايراني ادامه مي يابد

      سخنگوي وزارت امور خارجه با بيان اينکه توقيف نفتکش حامل نفت خام ايران در تنگه جبل الطارق نوعي راهزني دريايي است، گفت: اقدام هاي حقوقي و سياسي براي رفع توقيف نفتکش ايراني را ادامه مي دهيم.

      سيد عباس موسوي روز دوشنبه (17 تيرماه) در نشست هفتگي با خبرنگاران درباره توقيف نفتکش ايراني در تنگه جبل الطارق گفت: اقدام هاي حقوقي، سياسي و ديپلماتيک ما در اين باره ادامه دارد، سفير انگليس در تهران دو بار احضار و با ديپلمات هاي اروپايي نيز مشورت هايي انجام شده است.

       

      وي ادامه داد: اسناد و مدارک لازم ارائه و وکيل گرفته شده است، اطلاعي درباره مقصد سفر نفتکش ايراني ندارم، اما اينکه در برخي رسانه ها گفته شده مقصد اين نفتکش سوريه بوده، نادرست است، حتي از کانال سوئز نيز نتواسته عبور کند و به سمت جبل الطارق حرکت کرده است.

      سخنگوي وزارت امور خارجه تصريح کرد: از دولت انگليس مي خواهيم اين کشتي حامل نفت خام ايران را رفع توقيف کند. ما اين توقيف را راهزني و دزدي دريايي مي دانيم و آن را نمي پذيريم و البته هشدارهاي لازم را نيز داده ايم.

      موسوي با اشاره به اينکه توقف نفتکش ايراني در عربستان به برخي مشکلات فني باز مي گردد، گفت: اين نفتکش با مشکلات فني روبه روست که اميدواريم با پيگيري هاي وزارت نفت مشکلات فني آن برطرف شود و به مسير خود ادامه دهد.

      وي در ادامه و در پاسخ به اين پرسش که بهتر نيست ايران درباره فروش نرفتن نفت خود در تعهدهاي برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) يا توقيف نفتکش ايراني خسارت دريافت کند، افزود: ايران هر اقدامي را براي احقاق حقوق ملت خود انجام مي دهد، اما فعلا مهم ترين مسئله حفظ برجام است، البته شرايط نيز سنجيده و بررسي مي شود.

       

      افت توليد نفت روسيه در آغاز ماه ژوئيه

      برخي منابع اعلام کردند که توليد نفت روسيه در آغاز ماه ژوئيه امسال به پايين ترين حد خود در سه سال اخير نزديک شد. به گزارش خبرگزاري رويترز از مسکو، منابع صنعتي روز سه شنبه (18 تيرماه) اعلام کردند به دليل کاهش توليد شرکت روسنفت روسيه، توليد نفت اين کشور در آغاز ماه جاري ميلادي به 10 ميليون و 790 هزار بشکه در روز رسيد. اين رقم پايين ترين رقم توليد نفت روسيه از ماه اوت سال 2016 ميلادي تاکنون به شمار مي آيد. ميانگين توليد نفت روسيه در ماه ژوئن امسال، 11 ميليون و 150 هزار بشکه در روز بود. البته ممکن است در روزهاي باقيمانده از ماه ژوئيه، توليد نفت روسيه دوباره اوج بگيرد.

      کاهش پايبندي اوپک به توافق جهاني کاهش توليد نفت

      نظرسنجي از فعالان بازار نشان داد در ماه ژوئن امسال پايبندي اعضاي سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) به توافق جهاني کاهش توليد نفت کاهش يافته است. به گزارش پايگاه خبري مارکتواچ، نظرسنجي مؤسسه پلاتس نشان داد توليد نفت اوپک در ماه ژوئن امسال 30 ميليون و 90 هزار بشکه در روز بود که تغييري نسبت به ماه مه اين سال نداشت؛ با اين همه، پايبندي اعضاي اوپک به سهميه توليد خود در ماه ژوئن کاهش داشت.  11 عضو اوپک که موظف به کاهش توليد خود هستند، همچنان در مجموع به سهميه توليد خود پايبند بودند، اما اين رقم از 117 درصد در ماه مه امسال به 104 درصد در ماه ژوئن کاهش يافت. توليد نفت عربستان در ماه ژوئن با 150 هزار بشکه افزايش به 9 ميليون و 850 هزار بشکه در روز رسيد.

       

      توليد نفت آمريکا از رشد قيمت جلوگيري مي کند

      يک بانک آمريکايي اعلام کرد رشد توليد نفت اين کشور حداقل تا پايان سال 2020 ميلادي از رشد تقاضاي جهاني اين کالا پيشي خواهد گرفت. به گزارش خبرگزاري رويترز، بانک آمريکايي گلدمن ساکس اعلام کرد با وجود کاهش توليد نفت سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک)، رشد توليد نفت آمريکا در سال جاري و سال آينده ميلادي به احتمال زياد از رشد تقاضاي نفت پيشي مي گيرد و رشد قيمت اين کالا را محدود مي کند. اين بانک پيش بيني کرد رشد توليد نفت آمريکا در سال جاري ميلادي يک ميليون و 300 هزار بشکه در روز و در سال 2020 ميلادي يک ميليون و 200 هزار بشکه در روز خواهد بود. اين در حالي است که طبق پيش بيني گلدمن ساکس، رشد توليد نفت در سال 2019 ميلادي 800 هزار بشکه در روز و در سال 2020 ميلادي يک ميليون و 600 هزار بشکه در روز خواهد بود. اين بانک اعلام کرد: تمايل اوپک براي واگذاري سهم خود از بازار، به احتمال زياد افت قيمت نفت را مهار خواهد کرد. گلدمن ساکس برآورد خود از قيمت شاخص نفت خام برنت در سال 2020 ميلادي را در سطح 60 دلار براي هر بشکه ثابت نگه داشت. در گزارش گلدمن ساکس آمده است: بحثي درباره راهبرد پايان کاهش توليد اوپک و متحدانش مطرح نشده است و بايد ديد که تصميم براي کاهش توليد نفت براي باز کردن جاي نفت شيل آمريکا، در نهايت موجب تشديد کاهش توليد در سال 2020 خواهد شد يا نه.

       

    • media/image/2019/07/2000-1441/5696.jpg

      امضای قرارداد تامین لوله های میدان های رامشیر و منصوری

      قرارداد سفارش لوله هاي جداري و مغزي مورد نياز طرح هاي توسعه ميدان هاي رامشير و منصوري بين شرکت مهندسي و ساختمان صنايع نفت (اويک) و شرکت لوله گستر اسفراين به ارزش 143 ميليارد تومان امضا شد.

      به گزارش «مشعل»، در اين مراسم که عصر روز سه شنبه (18تير) با حضور هادي قوامي، نماينده مردم اسفراين در مجلس شوراي اسلامي و رضا دهقان، معاون امور توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران برگزار شد، غلامرضا منوچهري، مديرعامل شرکت مهندسي و ساختمان صنايع نفت (اويک) با تاکيد بر اينکه در همين شرايط سخت کشور هم تسليم نمي شويم، افزود: آنچه در اين شرايط بايد تقويت شود، همين قابليت هاي کشور است و ما توجه به ساخت داخل را در اولويت پروژه ها قرار داده ايم و از شرکت لوله گستر اسفراين هم مي خواهيم که با فعاليت شبانه روزي محصولي با کيفيت و استاندارد را در زمان تعهد شده تحويل دهند.

      وي با بيان اينکه صنعتگران و شرکت هاي پيمانکاري ما نشان داده اند در شرايط سخت مي توانند به توسعه دست يابند، افزود: غربي ها تصورش را هم نمي کردند که ما در شرايط تحريم اين فعاليت هايمان را پيش ببريم و تسليم نشويم، اما هنوز حلقه هاي مفقوده زيادي داريم که متخصصانمان در حال فعاليت هستند و آنچه پايداري جمهوري اسلامي را رقم مي زند، همين قابليت هاست و ما در حال حاضر متريال و دانش مهندسي و انگيزه بالايي در کشورمان داريم. به عنوان نمونه در حال حاضر در ساخت الفين ها به فناوري جديد رسيده ايم و طرح هاي الفين جديد با طراحي جديد و بدون لايسنس هاي خارجي انجام مي شود.

      کيفيت و زمان رعايت شود

      منوچهري با بيان اينکه شرکت اويک در حال حاضر در پروژه هاي مهمي همچون پروژه 1.5 ميليارد يورويي کيان در نقش پيمانکار عمومي (GC ) حاضر است، افزود: در همه پروژه هايي که در دست اجرا داريم، موضوع اشتغال زايي و تامين کالا از داخل در اولويت است و در اين دو ميدان رامشير و منصوري هم با وسواس بالا اين دو موضوع در اولويت قرار گرفت و حتي چند سري از لوله ها براي اولين بار ساخته مي شوند و بايد با دقت بالا استانداردهاي آنها را بررسي کنيم و انتظار داريم دوستان در شرکت لوله گستر اسفراين هم بدون نقص و در موعد مقرر به تعهد خود عمل کنند، چراکه اجراکننده نهايي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب است، اما ما بايد روي همه فرآينده ها مسلط باشيم و نظارت کنيم تا هر دو طرف کاري ماندگار را تحويل دهيم.  وي از شرکت لوله گستر اسفراين خواست که با فعاليت شبانه روزي محصولي کيفي را تحويل دهند تا محصول ايراني روسفيد از آزمايش ها بيرون بيايد: قبلا محصولات چيني کيفيت نداشتند، اما چند سالي است که کيفيت آن هم بسيار خوب شده و حرف ما اين است که چرا محصولات ايراني نبايد اين کيفيت را داشته باشند. در حال حاضر مهندسان و متخصصان و تجهيزات در اين پروژه ايراني هستند و چرخه اين صنعت مي تواند بازار کار عمده اي در منطقه و کشور ايجاد کند.

      در موعد مقرر کار را تحويل مي دهيم

       در ادامه کوروش کيهاني زاده، مديرعامل لوله گستر اسفراين نيز با ابراز رضايت از انعقاد اين قرارداد گفت: تعهد مي کنم با اتکا به کارکنانم اين وظيفه را در موعد مقرر اجرا کنيم.

      وي با اشاره به گزارش هاي اتاق بازرگاني از ميزان واردات کشور گفت: در 13 سال گذشته جمعا از 15 درصد ظرفيت اين مجتمع استفاده شده، اما در همين مدت حدود 2 ميليون محصولاتي که توان توليد داخل داشته، از خارج وارد شده اند. حالا ما خوشحاليم که با تاکيدات مقام معظم رهبري و اهتمامي که وزير نفت و زيرمجموعه ايشان دارند، اين اعتماد به مجموعه ما به وجود آمده است و تلاش مي کنيم اتفاق هاي خوبي رقم بخورد.

      کيهاني زاده يادآور شد که در سبد محصولات اين مجموعه به زودي لوله هاي جرياني با گريد 52 هم توليد مي شوند و آمادگي توليد اين محصول به صورت انبوه وجود دارد.

      در ادامه هادي قوامي، نماينده مردم اسفراين در مجلس شوراي اسلامي هم ضمن ابراز رضايت از انعقاد اين قرارداد گفت: اميدوارم اين قرارداد با کيفيت و در زمان مناسب تمام شود و روسفيد از اين پروژه بيرون بياييم تا فرصت و قدرتي براي قراردادها ي بعدي ايجاد شود.  وي با اشاره به برنامه توليد حدود 9 هزار تني اين قرارداد به ارزش حدود 150 ميليارد تومان گفت: ارزش اين قرارداد در واقع حدود يک هزار ميليارد تومان است، چراکه ارزش افزوده اقتصادي که براي اشتغال و رونق اقتصادي در منطقه ايجاد مي کند، بسيار قابل توجه است و اگر همين کالاها از خارج کشور وارد مي شد، به همين اندازه به کشور لطمه وارد مي شد.

      هدف قراردادهاي IPC اشتغال و نگهداشت است

      رضا دهقان، معاون امور توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران، هم در اين نشست اين قرارداد را نشاني از وفاق و توانايي هاي داخلي در شرايط فعلي کشور برشمرد و گفت: اين قرارداد گواه اين موضوع است که چرخ صنعت متوقف نيست و ما چه در شرايط مساعد و چه در شرايط نامساعد کارمان را به پيش مي بريم.

      وي با اشاره به طرح بزرگ نگهداشت و ازدياد برداشت در 33 ميدان که قرار بود در قالب قراردادهاي IPC اجرايي شود، گفت: از مرحله اي به بعد به اين نتيجه رسيديم که نبايد منظر اين قراردادها باشيم و براي رسيدن به اهداف اوليه ما يعني ايجاد اشتغال و نگهداشت توليد دير مي شود و به همين دليل طرح هايي را به شکل موازي با قراردادهاي IPC شروع کرديم و حالا که اين قراردادها در شرايط تحريم با مشکل مواجه شده، همين قراردادهاي موازي براي ما مانده است. دهقان با بيان اينکه اين 33 قرارداد به ارزش 6.2 ميليارد دلار سرمايه گذاري با هدف اشتغال داخلي، ايجاد زمينه کار براي پيمانکاران و سازندگان داخلي و نگهداشت توليد در حد 280 هزار بشکه در روز پيش بيني شده است، افزود: در اين قراردادها چند گزينه جدي براي ساخت داخل گذاشتيم، از جمله اينکه براي 84 قلم کالاي خارجي که امکان ساخت داخل داشتند، ممنوعيت واردات گذاشتيم و 15 قلم کالاي پرمصرف در اين پروژه ها را شناسايي کرديم و به اين ترتيب حدود 40 درصد از 6.2 ميليارد دلار به تامين کالا در داخل اختصاص مي يابد.

      معاون امور توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران با اعلام اينکه تاکنون 10 قرارداد از اين مجموعه امضا شده و 10 قرارداد ديگر تا حدود دو ماه ديگر به امضا مي رسد، گفت: «اويک» دو ميدان مهم از ميان اين قراردادها را در اختيار دارد و اميدوارم پيشرفت خوبي در آنها داشته باشد و به 70 هزار بشکه افزايش توليد مورد نظر برسد.  دهقان در عين حال به تعيين تيم رصد کالا در معاونت مهندسي اشاره کرد و گفت: در اين کميته توجه مي شود که از حداکثر ظرفيت پيمانکاران و سازندگان استفاده شود و در عين حال سازندگان هم از ظرفيت خودشان فراتر نروند. 

       

       

      معاون وزير نفت در امور پتروشيمي:

      طراحي هاب جديد منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي به زودي نهايي مي شود

      معاون وزير نفت در امور پتروشيمي با اشاره به اينکه طراحي هاب جديد منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي اين هفته به جمع بندي مي رسد، گفت: توليد حدود 5 تا 6 ميليون تن محصول براي هاب جديد ماهشهر پيش بيني شده است.

      بهزاد محمدي روز دوشنبه (17 تيرماه) در مجمع عمومي سالانه سازمان منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي با اشاره به اينکه ماهشهر يک هاب قديمي و مهم صنعت پتروشيمي است و الگوي کاملي از حاکميت در آن به چشم مي خورد، اظهار کرد: دو هدف عمده در اين منطقه مدنظر قرار دارد که مرحله نخست نگهداشت شرايط موجود با همه الزام هاست و بخش ديگر که اهميت و اولويت بالايي دارد، نگاه توسعه اي به اين منطقه و جذب و تسهيل سرمايه است که بايد حساسيت ويژه اي داشته باشد و اين روند براي سرمايه گذاران جاذبه بسيار داشته باشد.

      وي با بيان اينکه در نقشه کلان ماهشهر توجه به توسعه صنايع پايين دست و ميان دست مدنظر قرار دارد و سند هاب ماهشهر نيز در دست تهيه و اقدام است، افزود: به همين منظور طرح هايي که از قبل پيش بيني شده بود، از سوي همکاران در حال بازنگري است و اميدواريم تا هفته آينده نهايي و با توجه به ظرفيت خوراک منطقه متناسب شود.

      محمدي با اشاره به اينکه در بحث توسعه ماهشهر و طراحي هاب جديد در اين هفته به جمع بندي خواهيم رسيد، گفت: هم اکنون براي هاب جديد ماهشهر توليد حدود 5 تا 6 ميليون تن محصول پيش بيني مي شود. وي با اشاره به برخي مشکلات تامين خوراک در اين منطقه ادامه داد: پلنت هايي براي اين منطقه تعريف شده است و با بهره برداري از طرح بيدبلند خليج فارس و تأمين خوراک از ديگر مناطق وضع تامين خوراک بهبود خواهد يافت.

      محمدي درباره مشکلات نيروي انساني و روند افزايش بازنشستگان در سال هاي اخير گفت: با توجه به ميزان خروج افراد با سابقه بالا و نگراني از کاهش نيروي انساني فني و کيفي در شرکت ملي صنايع پتروشيمي، طرحي براي ارتقا و پرورش نيروهايي که در بازه زماني 5 تا 15 سال سابقه فعاليت فني دارند، تهيه شده که قرار است تعدادي از اين افراد با قابليت نسبي در مرکز توسعه مديريت وزارت نفت ارزيابي شوند و در سال هاي آينده در رده مديران مياني و ارشد فعاليت کنند.

       

      مديرعامل شرکت پتروشيمي نوري اعلام کرد:

      صادرات 60 درصد محصولات

      مديرعامل شرکت پتروشيمي نوري با اشاره اينکه سهم صادرات محصولات پتروشيمي نوري، از نظر ريالي پارسال 55 درصد از مجموع فروش بوده است، اظهار کرد: 59 درصد محصولات اين پتروشيمي در سال 97 صادر شده اند. تقي صانعي بعدازظهر روز سه شنبه (18 تيرماه) در نشست اطلاع رساني عرضه اوليه سهام شرکت پتروشيمي نوري در بازار سرمايه، 2 اسکله اختصاصي براي بارگيري محصولات را از مزيت هاي اين شرکت دانست و گفت: ماهانه 15 کشتي در اين اسکله ها بارگيري مي شوند. وي با اشاره به اينکه پتروشيمي نوري مي تواند به صورت مستقيم خوراک خود را از 13 پالايشگاه گازي پارس جنوبي تأمين کند، افزود: تزريق خوراک از تنها سه پالايشگاه پارس جنوبي براي اين مجتمع کافي است، در نتيجه پتروشيمي نوري هيچ گونه مشکلي براي تأمين خوراک ندارد. مديرعامل شرکت پتروشيمي نوري معافيت از ارزش افزوده بر خوراک را از ديگر مزيت هاي اين مجتمع عنوان کرد و ادامه داد: پارازايلين، بنزن و ارتوزايلين محصولات اصلي و رافينت، ترکيبات سبک، ترکيبات سنگين، گازمايع، پنتان و نفتاي سبک از محصولات فرعي پتروشيمي نوري هستند. صانعي با اشاره به اينکه عملکرد پتروشيمي نوري پارسال 95 درصد ظرفيت طراحي و 98 درصد برنامه بوده است، تصريح کرد: کاهش توليد اين مجتمع در سال 97 نسبت به سال 96 به دليل 4 ماه انجام تعميرات اساسي بوده است. وي با اشاره اينکه سهم صادرات محصولات پتروشيمي نوري، از نظر ريالي پارسال 55 درصد از مجموع فروش بوده است، اظهار کرد: 59 درصد محصولات اين پتروشيمي در سال 97 صادر شده اند.

       

      آماده باش شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي براي سوخت رساني به مناطق زلزله زده

      شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران با استقرار جايگاه هاي عرضه سوخت سيار و ارسال محموله هاي سوخت اضطراري، آماده سوخت رساني پايدار به مناطق زلزله زده کشور است. مدير پخش فراورده هاي نفتي منطقه آبادان از آمادگي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه آبادان براي استقرار جايگاه عرضه سوخت سيار در شهرستان و روستاهاي زلزله زده مسجدسليمان خبر داد و گفت: با توجه به وقوع زلزله در شهرستان مسجدسليمان، شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه آبادان آمادگي استقرار جايگاه سيار عرضه سوخت نفت سفيد در مناطق آسيب ديده اين شهرستان را دارد تا درصورت بروز هرگونه مشکل احتمالي مردم اين شهرستان و روستاهاي اطراف آن امکان دسترسي سريع و آسان به سوخت مورد نياز را داشته باشند. مجاهد سعدي آل کثير افزود: اين منطقه توان کمک رساني به ناوگان حمل ونقل فراورده هاي نفتي منطقه اهواز به منظور سوخت رساني سريع و به موقع به جايگاه هاي عرضه سوخت در شهرستان زلزله زده مسجد سليمان را دارد.

      محموله هاي سوخت اضطراري براي مناطق زلزله زده

      نعمت الله نجفي، مدير شرکت پخش فراورده هاي نفتي منطقه اهواز نيز از آماده شدن محموله هاي سوخت اضطراري براي ارسال به مناطق زلزله زده شمال خوزستان خبر داد و اظهار کرد: همه نواحي تابع، انبارهاي سوخت و تانکرهاي سوخت رسان در پي زلزله 5.7 ريشتري در مسجدسليمان و بخش گلگير در حالت آماده باش به سر مي برند و آمادگي لازم براي سوخت رساني فوري نيز وجود دارد.

       

    • media/image/2019/07/2000-1441/5701.jpg

      نگاهي کوتاه به اظهارات وزير نفت در رسانه ملي

      اگر بگذارند  از عهده دشمنانمان بر می آییم

      مشعل -  بيژن زنگنه شامگاه يکشنبه (16 تيرماه) در برنامه گفت وگوي ويژه خبري از شبکه دوم سيما حاضر شد و ضمن تشريح يکصدوهفتادوششمين نشست اوپک در واکنش به اظهارات اخير وزير انرژي عربستان درباره ايران گفت: ايران نه تنها تهديدکننده امنيت انرژي نيست، بلکه بزرگ ترين ضمانت کننده ثبات و امنيت انرژي در منطقه بوده است. او درباره اظهارات خالد الفالح، وزير انرژي، صنايع و منابع معدني عربستان که در گفت وگو با شبکه خبري سي ان ان (CNN) از ايران به عنوان تهديدکننده امنيت انرژي جهان نام برده بود، يادآور شد: آقاي فالح فرد تکنوکرات و محترمي است و به طور معمول حرف هاي سياسي از ايشان نمي شنويم. احتمال دارد از وي خواسته اند چنين حرف هاي سياسي را بيان کند. بهتر بود آقاي فالح تا من در وين بودم، اين حرف ها را بيان مي کردند تا پاسخ دهم، چرا وقتي 3 هزار کيلومتر فاصله گرفتم اين حرف ها را مطرح کردند؟

      امنيت انرژي به نفع ايران است

      زنگنه با بيان اينکه امنيت انرژي به نفع ايران است و آنها (عربستان) ما را به چيزي متهم مي کنند که ما خود در صورت حادث شدن اتفاقي در خليج فارس از آن متضرر مي شويم، تصريح کرد: هم اکنون آنها از وضع خليج فارس سود مي برند؛ قيمت بالاي نفت به نفع عربستان است و اين کشور نشان داده که خواهان قيمت هاي بالاي نفت است. هم اکنون براي ايران بشکه هاي صادراتي اهميت بيشتري نسبت به قيمت نفت دارد. وزير نفت درباره آخرين وضع فروش نفت هم اظهار کرد: با همه توان تلاش مي کنيم؛ اعلام ارقام صادرات نفت برايم سخت است، اگر بگويم وضعمان خوب است، آمريکايي ها ناراحت مي شوند و فشار را زياد مي کنند، اگر بگوييم خوب نيست، مردم نگران مي شوند. ما همه تلاشمان را مي کنيم، به شوخي گفتم اگر دوستان در داخل بگذارند، با ياري خدا از عهده دشمنانمان بر مي آييم. وي درباره اينکه آيا شرايط صادرات نفت به سمت بهتر شدن مي رود، اظهار کرد: من خيلي اميدوارم.

      وزارت امور خارجه موضوع توقيف نفتکش ايراني را دنبال مي کند

      وزير نفت درباره موضع گيري وزارت نفت در خصوص نفتکش ايراني توقيف شده در تنگه جبل الطارق گفت: وزارت امور خارجه ايران اين موضوع را با قدرت دنبال مي کند و اميدواريم به نتيجه خوبي برسد. وي درباره نفتکش هايي که در عربستان و مصر هستند، ادامه داد: در عربستان توقيف نفتکشي در کار نيست و موضوع بر سر دستمزد کارگري است و شرکت ملي نفتکش در حال حل اين موضوع است که اين کشتي هرچه زودتر بازگردد؛ يک کشتي هم در مصر توقيف شده بود که درباره آن هم به دنبال حل مشکل هستند.

       درباره تداوم توليد نفت زياد صحبت نمي کنم

      وزير نفت درباره برنامه وزارت نفت براي تداوم توليد نفت در شرايط کنوني کشور و استفاده از ظرفيت پالايشي و صادرات فرآورده به جاي نفت تصريح کرد: ما حداکثر استفاده را از ظرفيت داريم. من نمي توانم در اين باره زياد صحبت کنم، زيرا سبب افزايش فشار بر کشور مي شود، اما پالايشگاه هاي ما حدود يک سال است که با ظرفيت بالا کار مي کنند و اين رقم بيشتر از اين هم مي تواند بشود.  زنگنه درباره برنامه وزارت نفت در سال «رونق توليد» افزود: در بخش بالادستي، امسال نزديک روزانه 80 ميليون مترمکعب گاز معادل سه فاز متعارف پارس جنوبي در بخش دريا وارد مدار مي کنيم که براي ما بسيار حياتي است، در بخش خشکي به غير فاز 14 پارس جنوبي بقيه پالايشگاه ها تمام شده اند.

      تجهيز منابع از طريق بازار سرمايه

      وزير نفت با اشاره به اينکه توليد در ميدان هاي آزادگان و يادآوران ادامه خواهد داشت، ادامه داد: در شرکت هاي ملي مناطق نفت خيز جنوب و نفت مناطق مرکزي و نفت فلات قاره ايران طرحي (نگهداشت و افزايش توان توليد نفت) مبني بر تجهيز سرمايه از طريق بازار سرمايه انجام خواهد شد که از پارسال آغاز شده است و 100درصد از پيمانکاران ايراني استفاده مي شود و عمده تجهيزات از توليدکنندگان داخلي بايد خريداري شود. وي با بيان اينکه اين طرح 6 ميليارد دلار مصوبه شوراي اقتصاد را دارد که از محل درآمدهايش بازپرداخت انجام خواهد شد، افزود: حدود 6 هزار ميليارد تومان مناقصه هاي اين طرح برگزار و قراردادهايش امضا شده است و بقيه طرح نيز درحال انجام مناقصه است. کاهش سرعت زمان بندي اين طرح نيز به دليل اين بوده است که مشکلي براي صادرات پيش نيايد، زيرا بازپرداخت ها بايد از محل صادرات اضافه انجام شود. زنگنه با اشاره به اينکه فرايند گازرساني به روستاها همچنان ادامه دارد، اظهار کرد: روزانه 8 تا 9 روستا گازرساني مي شوند و تا آخر امسال جمعيت زير پوشش شبکه گاز در کشور به حدود 95 درصد خواهد رسيد که در دنيا اين موضوع بسيار استثنايي است؛ جمعيت روستايي زير پوشش شبکه گاز به 80 درصد و جمعيت شهري زير پوشش شبکه گاز بيش از 99 درصد است که در مجموع به 95 درصد مي رسد.

      ارزش توليدات صنعت پتروشيمي تا سال 1400 دو برابر مي شود

      وي با بيان اينکه در زمينه توسعه صنعت پتروشيمي کار بزرگي در حال انجام است، تصريح کرد: تا پايان سال 99 و اوايل سال 1400، ارزش توليدات صنعت پتروشيمي به نسبت سال 92 (به قيمت سابق) دوبرابر مي شود و نسبت به سال 97، حدود 8 تا 9 ميليارد دلار افزايش مي يابد که جهش بزرگي در اين صنعت است و خوشبختانه بخش قابل توجهي از اين توليدات به عنوان خوراک واحدهاي داخل عرضه مي شود. وزير نفت با اشاره به اينکه هم اکنون نزديک 5 ميليارد دلار خوراک به صنايع پايين دستي پتروشيمي داده مي شود، گفت: بيشتر از اين مقدار هم مي توان خوراک به اين واحدها عرضه کرد، زيرا ظرفيت صنايع پايين دستي کشور بيش از 5 ميليارد دلار است، اما محدود شدن فروش اين واحدها سبب کاهش دريافت مواد اوليه مورد نياز مي شود.

      افزايش ظرفيت پالايش ستاره خليج فارس به 480 هزار بشکه

      زنگنه با بيان اينکه ظرفيت پالايش پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس بدون ساخت واحد جديدي و تنها با رفع تنگناها تا پايان امسال به 480 هزار بشکه در روز خواهد رسيد، تأکيد کرد: ظرفيت اوليه طراحي شده اين پالايشگاه روزانه 360 هزار بشکه بوده است، اين هفته به بنده اعلام شد که ظرفيت اين پالايشگاه به 420 هزار بشکه در روز مي رسد. وي ادامه داد: اگر اين پالايشگاه نبود ما با مشکل تامين بنزين، گازوئيل باکيفيت و صادرات ميعانات گازي روبه رو مي شديم.

      اختصاص 17 هکتار زمين به استارتاپ ها و شرکت هاي دانش بنيان

      ارائه توضيحاتي درباره توجه وزارت نفت به شرکت هاي دانش بنيان و طرح هاي پژوهشي، بخش ديگري از سخنان وزير نفت بود که در اين باره گفت: کاري که چند ماه است آن را آغاز کرده ايم و من بسيار به آن اميدوار هستم، حمايت ويژه از استارت آپ ها و شرکت هاي دانش بنيان است.  وزير نفت با اشاره به حمايت ويژه وزارت نفت از استارتاپ ها و شرکت هاي دانش بنيان گفت: وزارت نفت تصميم گرفته است حدود 17 هکتار زمين و ساختمان را در انبار نفت ري که پيش از اين پژوهشگاه صنعت نفت بود، به استقرار استارتاپ هاي حوزه نفت اختصاص دهد که اين کار به زودي انجام خواهد شد و موضوعي بسيار مهم براي آينده استارتاپ هاست و بنده معاون خودم در امور مهندسي، پژوهش و فناوري را به طور ويژه مأمور پيگيري اين موضوع کرده ام. زنگنه ادامه داد: معاون امور مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت هم انگيزه اين کار را دارد و خود ايشان در ابتدا پيشنهاد را ارائه داد، البته ابتدا پيشنهاد مناطق کوچک تر مثل فضاهاي 500 يا هزار متري مطرح شده بود، اما به ذهنم رسيد که فضايي 17 هکتاري را در ري داريم و بيشتر هم مي توانيم به اين زمينه اختصاص دهيم که به نظر من اين کار يک تحول را کنار تهران ايجاد خواهد کرد.

      وي از ايجاد تشکيلات و سازماندهي براي تحقق اين هدف خبر داد و افزود: من نمي خواهم خيلي بزرگ نمايي کنم، اما اگر اين هدف محقق شود، سبب دگرگوني در حوزه نفت مي شود. اين منطقه در جاي بسيار مناسبي نزديک تهران واقع شده است، ما براي آينده استارتاپ ها جدي هستيم و براي اين کار قرار سرمايه گذاري گذاشته ايم، زيرا اقدام بسيار مهمي است.

      راه اندازي 27 فاز پارس جنوبي؛ کاري فوق العاده

      مقايسه قراردادها در ميدان هاي آزادگان جنوبي و طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي، از ديگر مسائل مطرح شده ازسوي وزير نفت در گفت وگوي ويژه خبري شامگاه يکشنبه بود که بر مبناي حضور پيمانکاران خارجي در طرح توسعه فاز 11 و حضور پيمانکاران ايراني در ميدان آزادگان جنوبي پيش رفت. زنگنه در اين باره توضيح داد: براي توسعه آزادگان جنوبي شرکتي نيامد، وگرنه قرارداد آن را هم امضا مي کرديم، زيرا معتقد نيستم که اکنون برداشت بهينه از آزادگان جنوبي انجام مي دهيم، ما 27 فاز پارس جنوبي را اجرا کرديم در حالي که آن زمان پولي نداشتيم به خودمان بدهيم.

      وي ادامه داد: در اينجا دو موضوع مطرح است، نخست آنکه 5 ميليارد و 600 ميليون دلار براي سرمايه گذاري فاز 11 پارس جنوبي لازم است، افزون بر اين ما توانايي فني لازم براي حفظ فشار گاز مخزن را نداريم. هنوز يک مورد در ايران و منطقه اجرا نشده که وقتي فشار گاز در مخزن کاسته مي شود کاري کنيم که فشار گاز سر چاه نيفتد و بتوانيم توليد را با همان مقدار براي نمونه روزانه 28 ميليون مترمکعب در يک فاز ادامه دهيم. زنگنه به حضور شرکت فرانسوي توتال در طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي اشاره کرد و يادآور شد: توتال فازهاي 2 و 3، 4 و 5 پارس جنوبي را اجرا کرد. ما در ادامه از حضور و فعاليت اين شرکت فرانسوي تجربه هاي زيادي مانند روش مديريتي، سفارش گذاري، طراحي و ريزه کاري هايي که داشتند را به دست آورديم و توانستيم فازهاي ديگر را اجرا کنيم.

      وي ادامه داد: در آن زمان هرچه پول فراهم کرده بوديم، صرف تکميل اين 27 فاز کرديم، زماني که من وارد شدم (سال 92) فقط 10 فاز تمام شده داشتيم، اما در اين مدت ما جز فاز 14 که معادل دو فاز است، معادل 15 فاز، پالايشگاه وارد مدار توليد کرده ايم و تا پايان امسال يا اوايل سال آينده، 17 فاز دريايي در مدار خواهد بود. اين کاري فوق العاده مهم در طول 10 تا 12 سال است.

       تصميم گيري درباره قرارداد فاز 11 در دستور کار سران سه قوه

      زنگنه درباره طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي توضيح داد: از روز نخست قرارداد با سه پيمانکار امضا شد، به طوري که شرکت فرانسوي توتال 50 درصد، شاخه بين المللي شرکت ملي نفت چين (سي ان پي سي آي) 30 درصد و پتروپارس ايران 20 درصد سهم داشت. قرار ما در قرارداد اين بود که اگر توتال بگويد، اجرا غيرممکن است قرارداد به علت تحريم ها به طرف چيني منتقل شود، يعني سهم چين 80 درصد شود. از شهريورماه پارسال تاکنون چين 80 درصد سهم دارد و بايد کار خود را آغاز کرده باشد، اما کار را به هر دليلي اجرا نکرد. وزير نفت تاکيد کرد: ما اکنون بايد تکليفمان را با چين مشخص کنيم، آنها يا بايد از اين قرارداد خارج شوند که در اين صورت کل قرارداد به پتروپارس منتقل مي شود و در نتيجه بايد براي توسعه آن پول فراهم کنيم که اکنون تصميم گيري در اين باره در دستور کار سران سه قوه است.

      زنگنه ادامه داد: چيني ها به وضوح حرفي نزده اند، اما در عمل فعلا ميل به حضور ندارند و از ما تقاضاي تعليق دو ساله کرده اند که به معناي معطل کردن است و ما نيز گفته ايم نمي توانيم اين را بپذيريم و بايد راه هاي ديگري را بر اساس قرارداد پيدا کنيم. از يک سو، چين دوست ماست و مي خواهيم با هم کار کنيم و نمي خواهيم روابطمان تلخ باشد، بايد روابطمان طوري باشد که دوستانه با هم به تصميمي واحد برسيم. زنگنه تصريح کرد: همه اين کارها را هم انجام دهيم چه با حضور چين و چه خودمان، باز هم در فاز نخست يعني توليد عادي مانند فازهاي ديگر هستيم؛ فاز دوم فشارافزايي و جلوگيري از افت توليد است که فعلا هيچ کدام از ما امکان اجرايش را نداريم.

      92 درصد از نفت آزادگان جنوبي در مخزن باقي مي ماند

      زنگنه با بيان اينکه اکنون ميانگين برداشت از لايه سروک ميدان آزادگان جنوبي کمتر از 6 درصد است، يعني بالاي 90 درصد نفت در آن مخزن باقي مي ماند، گفت: چه کسي جواب اين موضوع را به نسل هاي آينده مي دهد؟ نفت همان جا مي ماند و ما نمي توانيم برداشت کنيم. فناوري در بخش بالادست نفت يعني فراهم کردن امکان برداشت بيشتر نفت از ذخاير است. وي ادامه داد: اينکه ما فقط شعار بدهيم و بگوييم بلديم! بله؛ ما در اين حد که برداشت مي کنيم اکنون از عراق جلوتريم، ظرفيت توليد ايران در ميدان هاي نفتي غرب کارون به طور تقريبي 300 هزار بشکه در روز است، اما در نگاهي درازمدت به فناوري هاي نو نياز داريم.

      وزير نفت گفت: عراقي ها از بهترين پيمانکاران آمريکايي و اروپايي استفاده مي کنند و موظف نيستند با ما کار کنند، آنها برداشت مي کنند و اگر ما دير بجنبيم، سهم ما را هم برداشت مي کنند، در اين باره ديگر برادري مطرح نيست، آنها کار خودشان را مي کنند و به هيچ وجه جواب هم نمي دهند، زيرا سواره هستند؛ دنيا، دنياي موازنه قدرت است و خدا نکند آدم ضعيف بشود.

       

       

    • media/image/2019/07/2000-1441/5667.jpg

      گام هاي بلند تلاشگران توسعه گاز در غرب کشور

      خط لوله نهم سراسری در اوج

      مشعل -  طرح خط لوله نهم سراسري گاز که از خطوط راهبردي شبکه گاز کشور به شمار مي آيد، به لحاظ اهميتش در ايجاد زيرساخت هاي لازم براي صادرات و تقويت گازرساني به استان هاي غرب و شمال غرب کشور و همچنين تغذيه صنايع مسير بسيار حائز اهميت است. با تکميل و راه اندازي پروژه هاي اين خط، پايداري کامل در انتهاي کردستان و ورودي آذربايجان برقرار شده و کمبود گاز و افت فشار که سبب ايجاد مشکل براي هموطنان در شهرهاي بانه، سقز، سردشت و بوکان در فصول سرد سال مي شد، به طور کامل برطرف مي شود.  باوجودکوهستاني بودن مناطق غربي کشور و وجود رودخانه ها و موانع متعدد،اما پروژه هاي اين طرح با درايت و تلاش مديران و کارکنانش يکي پس از ديگري به ثمر مي رسند و افتخاراتي درخشان در کارنامه پربار صنعت گاز رقم مي زنند. مهدي بازرگاني، سرپرست طرح خط لوله نهم سراسري گاز، در اين مصاحبه موفقيت هاي اخير اين مجموعه را تشريح کرده است که مشروح آن را مي خوانيد:

         درباره وضعيت پروژه هاي خط نهم سراسري توضيح دهيد.

      پروژه هاي طرح خط نهم سراسري از خطوط اولويت دار و مهم شرکت ملي گاز محسوب مي شود. اين خط لوله از بيد بلند آغاز مي شود و تا مرز بازرگان ادامه دارد که اکنون قطعه دهگلان –  مياندوآب اين خط به طول 230 کيلومتر به پايان رسيده که 55 کيلومتر انتهايي آن در دي ماه سال 97 تزريق گاز شد و مابقي نيز آماده تزريق گاز است. محدوده بيد بلند-اهواز هم به طول 98 کيلومتر مراحل انجام فعاليت هاي اجرايي را سپري مي کند.

         از برنامه هاي آتي طرح برايمان بگوييد.

      4 پروژه جمعابه طول 400 کيلومتر از اهواز تا کوهدشت تعريف کرده ايم که در واقع فاز بعدي در اجراي خط لوله نهم به شمار مي آيد و با اجراي آن محدوده بيدبلند تا کوهدشت تکميل مي شود.

         به غير از پروژه هاي خط لوله نهم سراسري، چه پروژه هايي در دست اجرا داريد؟

      پروژه 56 اينچ رابط سايت 1 و 2 عسلويه تزريق گاز شده و در حال انجام مراحل تکميلي است و با نصب لانچر و رسيور تا آخر تيرماه به بهره برداري کامل مي رسد. پروژه 40 اينچ اتان رابط سايت 1 و 2 که ارزش افزوده بالايي را نصيب کشور کرد نيز با حضور رئيس جمهور افتتاح شد و با توجه به سرعت و کيفيت اجرا از شاهکارهاي شرکت در سال گذشته محسوب مي شود.

         خط لوله 20 و 30 اينچ بيدبلند-گچساران چه مزيت هايي خلق مي کند؟

      اين خط لوله علاوه بر گازرساني به نيروگاه بهبهان، وظيفه تغذيه کارخانه سيمان بهبهان و همچنين گازرساني به پتروشيمي گچساران را به عهده خواهد داشت. تامين گاز مورد نياز پتروشيمي گچساران براي مسؤولان اين مجتمع اهميت حياتي دارد و در تلاشيم طبق پيمان، پروژه را تا پايان سال 98 به پايان برسانيم.

         خط لوله بيدبلند-اهواز چه وضعيتي دارد؟

      حدود 30 کيلومتر از اين خط لوله تا انشعاب ماهشهر از اولويت اجرايي برخوردار است که مقرر شده ابتداي آبان ماه امسال تزريق گاز شود و ادامه خط نيز به طول 68 کيلومتر بايد براساس پيمان در خرداد 99 به پايان برسد.

          درباره مراحل و سختي هاي کار توضيح مي دهيد.

      خط نهم در غرب کشور و استان خوزستان با مشکلات بسياري مواجه است. در کريدور غرب از دهگلان تا مياندوآب با کوهستان هايي با شيب هاي تند و زمين هايي از جنس سنگ سخت روبه رو بوديم که کار کردن را دشوار و زمان بر مي کرد، اما سعي کرديم با افزايش منابع، ماشين آلات، تجهيزات و نوبت هاي کاري اين موانع را جبران کنيم. طي زمان انجام پروژه ها در کردستان 2 زمستان سخت و به ويژه زمستان 97 را که شدت سرماي آن در 20 سال گذشته بي سابقه بود، پشت سرگذاشتيم.

         به غير از کوهستان با چه موانع طبيعي ديگري روبه رو شديد؟

      موانع بسيار زياد بود و در 2 گستره دهگلان-مياندوآب در مجموع 45 مورد عبور از جاده آسفالت به صورت غلاف گذاري و 5 مورد عبور از رودخانه هاي پرآب و دائم داشتيم. به عنوان نمونه عبور از رودخانه قزل اوزن با عرض 320 متر که يکي از پرآب ترين و عريض ترين رودخانه هاي مسير بود، کاري بسيار دشوار اما در عين حال بسيار با کيفيت است.

         کمي هم از موانع تحصيل اراضي بگوييد.

      در استان کردستان و آذربايجان غربي (محدوده انتهاي خط) از زمين هاي داراي ارزش بالا عبور کرديم که حل و فصل مسائل مرتبط را براي گروه تحصيل اراضي دشوار و زمان بر کرد. اين اولين تجربه ما در واگذاري کامل امور تحصيل اراضي به پيمانکار بود که تبديل به الگويي موفق و قابل بسط به ديگر پروژه ها شد.مشکل ديگري که در زمينه تحصيل اراضي داشتيم، چالش ما بين منابع طبيعي و معارضين بر سر ملي بودن يا نبودن اراضي بود. مجموعه اين موانع سبب دشواري شد، اما درنهايت هيچ‎کدام از اين محدوديت ها نتوانست در عزم همکاران ما خللي وارد کند و پروژه ها بدون رکود در زمان مورد نظر و حتي زودتر از موعد به بهره برداري مي رسند. چنانکه قطعه دوم دهگلان- مياندوآب باوجود مشکلات تامين لوله، چند ماه زودتر از برنامه راه اندازي شد. مشکلات تحصيل اراضي منحصر به منطقه کردستان نيست؛ در پروژه هاي جاري و آتي در مناطق خوزستان، کرمانشاه و لرستان نيز با موانع مشابهي روبه رو خواهيم شد. عبور از موانع مسير در پروژه هاي آتي با عبور از رودهاي مارون و کارون ادامه خواهد يافت که براي همه آنها برنامه ريزي و تمهيدات لازم انديشيده شده است.

         در پايان آيا صحبت خاصي نداريد؟

      يکي از مشکلات عمده طرح خط لوله نهم سراسري، کمبود منابع انساني مورد نياز در بخش هاي ساختمان و نصب و مهندسي است که با توجه به تشديد اين مورد با مشکل مربوط به سمت هاي سازماني شرکت اميدواريم با مساعدت مديرعامل محترم و مدير محترم منابع انساني برطرف،تا فعاليت هاي اين طرح به ويژه در بخش هاي نظارتي و کنترلي با دقت نظر بيشتر و انگيزه قوي تردنبال شود و شرکت، جهشي خوب را در اين خط لوله راهبردي تجربه کند.

       

    • media/image/2019/07/2000-1441/5668.jpg

      گزارش «مشعل» از مرکز سلامت کار گچساران و درمانگاه هاي عملياتي گوره و بينک

      درمان در قلب تپنده نفت

      سميه راه پيما-طب کار، شاخه اي از طب پيشگيري محسوب مي شود که در زمينه خدمات سلامت شغلي است. در اين رشته اقدام هاي باليني و اجراي برنامه هاي پيشگيري، با توجه به شرايط محيط کار براي سلامت کارکنان انجام مي شود. سلامت شغلي بتدريح از شکل يک علم تک محوري با نگرش خاص به ريسک، خارج شده و به يک رويکرد جامع و چند وجهي که به رفاه و سلامت اجتماعي، رواني و جسمي، سلامت عمومي و توسعه فردي مي انديشد، تبديل شده است. متخصصان طب کار و پزشکاني که در اين زمينه فعاليت مي کنند، با شناختي که از محيط کار، فرايندکاري، خطرات و عوامل زيان آور محيط کار و نيز تاثير اين عوامل بر سلامت دارند، با بررسي و ارزيابي محيط کار، معاينه هاي دوره اي و غربالگري، باعث تشخيص زودرس و درمان به موقع بيماري ها و آسيب هاي ناشي از کار مي شوند. در اين ميان شکي نيست که سلامت کار و اچ اس اي در صنعت نفت با توجه به ماهيت آن، بويژه در مناطق عملياتي، امري ضروري و اجتناب ناپذير است و توجه به آن همانند ديگر فعاليت هاي صنعت نفت بايد مورد نظر قرار گيرد، از اين رو اگر شاغلان از اهداف و اهميت معاينه هاي دوره اي آگاه باشند، با تمايل و انگيزه بيشتري براي انجام معاينه ها مراجعه مي کنند.

      تراب احمدي، رئيس مرکز سلامت کار بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران در اين زمينه مي گويد: «اهميت حفظ و ارتقاي سلامت کارکنان در افزايش بهره وري و توسعه پايدار کاملا مشخص بوده و يکي از روش هاي ارتقاي سلامت شاغلان، انجام معاينه هاي دوره اي سالانه است. در واقع هدف ما از انجام معاينه هاي دوره اي، شناسايي و تشخيص زود هنگام بيماري هاي شغلي در مراحل قابل درمان و پيشگيري از پيشرفت بيماري، بررسي تناسب جسماني و روحي - رواني شاغلان با ماهيت و مواجهات شغلي و همچنين غربالگري بيماري هاي مزمن غير واگير داراي قابليت غربالگري مانند ديابت، هيپرليپدمي، هيپرتانسيون و ... است. معاينه هاي دوره‏اي، به تشــخيص زود هنگام بيماري‏هاي شــغلي و غير شغلي منجر مي شود و در نتيجه، باعث ‏پيشــگيري از پيشرفت بيماري به مراحل ناتوان کننده خواهد شــد. نبود معاينه هاي دوره‏اي مي‏تواند باعث کاهش شناســايي موارد بيماري، افزايش موارد پيشرفته و ناتوان کننده در بيماري‏ها، افزايش هزينه‏هاي درمان، غيبت از کار و کاهش بهره‏وري نيروي انساني شود.» او ادامه مي دهد: «آنچه در اجراي فرايند انجام معاينه هاي سلامت کار در مرکز سلامت کار گچساران مهم به شمار مي رود، عمل به مجموعه دستورعمل طب صنعتي سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت است. پزشکان مرکز اين دستورعمل ها را آموزش مي بينند و بر اساس آن، معاينه هاي سلامت کار را بر مبناي کار محوله و مواجهه شاغل با عوامل زيان آور شغلي انجام مي دهند. اين روند کمک مي کند تا در معاينه ها، تناسب جسماني فرد با شغل پيشنهادي تعيين و تاييد شود. هدف ديگر معاينه ها در مرکز سلامت کار اين است که فرد شاغل از نظر روحي - رواني با شغل مورد نظر تناسب داشته باشد.» به گفته احمدي، «بيش از چهار هزار نفر از کارکنان رسمي و قراردادي صنعت نفت، تحت پوشش مرکز سلامت کار بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران قرار دارند که اغلب در شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران شاغل هستند. در سال 97 از اين تعداد، سه هزار و 693 نفر از کارکنان صنعت نفت معاينه دوره اي شدند که اين امر بيانگر پوشش 96 درصدي معاينه ها در شاغلان تحت پوشش است.»

      بهداشت حرفه اي و تغذيه نداريم

      رئيس مرکز سلامت کار بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران مي گويد: «امسال تمرکز را بر پيگيري بيماران گذاشتيم تا روند درمان افراد مبتلا به بيماري هاي شغلي و بيماري هاي مزمن غير واگير را بدقت پيگيري کنيم. همچنين طرح خطر سنجي سکته هاي قلبي و مغزي را نيز با جديت اجرا مي کنيم. بر اساس اين طرح، هر شاغلي که براي انجام معاينه هاي طب صنعتي مراجعه مي کند، ريسک ابتلا به سکته هاي قلبي و مغزي او طي 10 سال آينده را اندازه گيري مي کنيم و با توجه به آن، او را در يکي از گروه هاي سبز، زرد، نارنجي و قرمز قرار مي دهيم که متناسب با خطر سنجي انجام شده، اقدام هاي درماني يا پيشگيرانه را براي او دنبال مي کنيم. خطرسنجي، يکي از راهکارهاي مناسب در تخمين ميزان «احتمال بروز سکته هاي قلبي- مغزي طي 10 سال آينده» بوده و به فرد شاغل کمک مي کند تا با شناخت عوامل ابتلا به بيماري قلبي، احتمال وقوع آن را کاهش دهد. علاوه بر معاينه هاي سلامت کار، خدماتي مانند مشاوره روانشناسي، شنوايي سنجي نوزادان و خانواده ها، خدمات تشخيصي و ترميمي دندانپزشکي و ... نيز در مرکز سلامت کار گچساران انجام مي شود.»  به گفته او، «شيوع بيماري قلبي - عروقي به دليل کم تحرکي و رژيم غذايي نامناسب در حال افزايش است. ديابت، فشار خون بالا، چاقي و اضافه وزن از جمله بيماري هاي شايع در جمعيت تحت پوشش است که در اين زمينه با تشکيل کميته تغذيه، تاکيد بر رستوران هاي دوستدار سلامت و انجام مشاوره تغذيه در بيماران ، اصلاح سبک زندگي و بهبود تغذيه شاغلان را پيگيري مي کنيم. از ديگر بيمارهاي شايع در ميان شاغلان اين منطقه ، مي توان به بيماري هاي اسکلتي و عضلاني مانند بيرون زدگي ديسک بين مهره اي کمر و گردن و  آرتروز زانو و گردن اشاره کرد که طبق بررسي هاي انجام شده، به دلايلي از جمله وضعيت نامطلوب جاده هاي ارتباطي، اين بيماري رو به افزايش است.» بايد گفت که در کنار خدمات گسترده اي که مرکز سلامت کار ارائه مي کند، اين مرکز با سختي ها و کمبودهايي روبه روست. رئيس مرکز سلامت کار بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران در اين زمينه مي گويد: «در حال حاضر کارشناس بهداشت حرفه اي و کارشناس تغذيه در مرکز سلامت کار نداريم که وجود اين کارشناسان،  باعث ارتقاي کيفيت معاينه ها و پيگيري بهتر وضعيت سلامت شاغلان مي شود.»

      انجام خدمات پزشکياري در 9 درمانگاه

      علاوه بر سلامت کار، دو فعاليت مهم ديگر نيز در مرکز سلامت کار بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران صورت مي گيرد که اورژانس پيش بيمارستاني در واحدهاي صنعتي و خدمات بهداشت محيط و عمومي را شامل مي شود.  احمدي درباره اورژانس هاي پيش بيمارستاني مي گويد: « 9 درمانگاه صنعتي تحت نظارت داريم که به شاغلاني که در مناطق عملياتي مشغول به کار هستند، خدمات ارائه مي کند. در حال حاضر در سه درمانگاه سياهمکان، بي بي حکميه 1 و دشت گز، پزشک مستقر است و خدمات شش درمانگاه ديگر در سطح پزشکياري است. خدمات اين درمانگاه هاي عملياتي به صورت 24 ساعته است و پرستاران آنها در خصوص اورژانس هاي صنعتي مانند سوختگي ها و مسموميت با مواد شيميايي و ... آموزش هاي لازم را ديده اند. در اين درمانگاه ها با کمبودهايي از جمله فرسودگي آمبولانس ها  روبه رو هستيم.»  از مهم ترين فعاليت هاي واحد بهداشت محيط، بازرسي و تاييد سلامت مواد غذايي قبل از ورود به مجموعه هاي صنعتي، باشگاه هاي غذاخوري و مهمانسراهاست. همچنين بررسي سلامت آب، با انجام کلر سنجي روزانه و نمونه برداري ميکربي و شيميايي آب ، سم پاشي و گندزدايي واحدهاي مسکوني و ادارات، طعمه گذاري براي حشرات و جانوران موذي و بازديد از اماکن عمومي مانند استخر ها، مدارس، مغازه ها و آبدارخانه ها از ديگر اقدام هاي واحد بهداشت محيط است.

      رئيس مرکز سلامت کار بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران با اشاره به آمار فعاليت هاي بهداشت محيط که در سال گذشته انجام شد، مي گويد: «کارشناسان اين مرکز در سال 97 بيش از 35 تن مواد غذايي مانند گوشت، ماهي، مرغ و مواد لبني را بازرسي کردند و حدود دو هزار و 420 مورد کلر سنجي انجام شد. همچنين در سال گذشته يک هزار و 681 مورد سمپاشي در واحدهاي صنعتي و منازل داشتيم که از نظر مساحت بيش از 748 هزار متر مربع را شامل مي شود؛ البته بازديدهايي از واحدهاي صنعتي و آبرساني خارج از ناحيه مهمانسراها و باشگاه هاي داخل ناحيه، استخرهاي مربوط به صنعت نفت، مخازن آب کارگري و کارمندي، آبدارخانه هاي داخل ناحيه ، آبدارخانه هاي خارج از ناحيه و مغازه هاي محدود به واحد صنعت نفت نيز از سوي کارشناسان بهداشت محيط به صورت منظم انجام مي شود.»

      نبود برق اضطراري در درمانگاه هاي عملياتي

      ساختمان جديد درمانگاه عملياتي بينک، تازه ساز است؛ اما ترک هايي روي ديوار و سقف آن ديده مي شود. با اين حال شرايط مساعدي را براي تيم پزشکي فراهم کرده است. رحمان رضايي، مسؤول درمانگاه هاي خارج از منطقه بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران در اين باره مي گويد: « به مهندسي ساختمان پيشنهاد داديم قبل از شروع به کار، اچ اس اي نظارت داشته باشد تا نکات ايمني به طورکامل رعايت شود. مشکلي که در تمام درمانگاه ها به صورت مشترک وجود دارد، اين است که برق اضطراري در هيچکدام از درمانگاه ها نداريم که اين يک معضل است. اکنون درمانگاه ها ساخته شده اند؛ اما زير ساخت ايجاد برق اضطراري وجود ندارد.»او مي افزايد: «در هر شيفت يک پرستار، کارشناس فوريت هاي پزشکي و آمبولانس داريم که به صورت هفتگي کار مي کنند تا اگر کسي دچار سکته قلبي، گاز گرفتگي، عقرب گزيدگي، مار گزيدگي و ... شود، تحت درمان قرار گيرد.» رضايي در ادامه به سختي ها و مشکلات کار اشاره مي کند و ادامه مي دهد: «در فصل گرما شاهد شيوع بيماري هاي گوارشي هستيم، البته به دليل موقعيت جغرافيايي مسير کارکنان در اين منطقه   بسيار گرم، خطرات گاز گرفتگي صنعتي براي آنها وجود دارد.»به گفته او، «سال گذشته به همراه کارشناس اچ اس اي از تمام درمانگاه هاي مناطق عملياتي، بازديد و فهرستي از کمبود امکانات رفاهي و پزشکي آماده کرديم که براي تامين آنها، به هزينه اي حدود يک ميليارد و 500 ميليون تومان نياز بود که اين بودجه تامين شده و اکنون در مرحله خريد هستيم.»مسؤول درمانگاه هاي خارج از منطقه بهداشت و درمان صنعت نفت گچساران ادامه مي دهد: «در نظر داريم تا در درمانگاه ها آموزش را نيز مورد توجه قرار دهيم، از اين رو آموزش هايي از جمله احياي قلبي و عروقي، تفسير نوار قلب و اورژانس هاي محيطي و مسموميت هاي صنعتي را در دستور کار داريم. »

      فوريت هاي پزشکي در کنار پزشکياران

      احد صداقت که کارشناس پرستاري است و از دو سال گذشته در درمانگاه عملياتي بينک مشغول به کار شده، مي گويد: «در گذشته امکانات رفاهي مانند تلويزيون، جارو برقي و آب آشاميدني نداشتيم که با پيگيري هاي مسؤول درمانگاه هاي عملياتي بهداشت و درمان صنعت گچساران، اين امکانات فراهم شده است.» به گفته او، «طي يک سال گذشته مواردي از جمله سکته قلبي، سوختگي و سقوط از ارتفاع داشتيم که خوشبختانه مشکل خاصي براي اين افراد پيش نيامد و بعد از مدتي استراحت پزشکي به محل کار خود بازگشتند. در اين موارد حاد وجود فوريت هاي پزشکي در کنار ما بسيار کمک کننده است، زيرا وقتي بحث اعزام بيمار به خارج از منطقه پيش مي آيد، اين فرد با بيمار همراه مي شود و ديگر درمانگاه خالي از پزشکيار نخواهد بود؛ ضمن آنکه در شرايط اضطراري نيز فوريت هاي پزشکي مي توانند در کنارمان خدمات احيا و ... را انجام دهند.»

      در ادامه با کوروش افشين که کارشناس فوريت هاي پزشکي است و در درمانگاه عملياتي بينک مشغول به کار است، صحبت مي کنم. او مي گويد: «اگر بيماري به اعزام نياز داشته باشد، با اسکورت طبي همراه او مي رويم تا بيمار را به مرکز درماني در نظر گرفته شده برسانيم، از اين رو از مسؤولان مي خواهم که ما در کنار پزشکياران، همچنان مشغول به کار باشيم.»

      در نظر گرفتن فوق العاده ماموريت

      وقتي به درمانگاه هاي مناطق عملياتي از جمله گوره مي رويم، سکوتي که در آنجا حاکم است، بسيار جلب توجه مي کند. شايد در چند روز اول حضورمان در منطقه، از سکوت آنجا لذت ببريم؛ اما بعد از آن کسل آور مي شود، پزشکياران اين درمانگاه ها به دليل مسؤوليتي که به عهده دارند، نمي توانند محل کار خود را ترک کنند و بايد در آنجا به طور دائم حضور داشته باشند. از روح اله روز افزا، پزشکيار درمانگاه عملياتي گوره مي پرسم که چگونه از سکوت حاکم بر اين منطقه بهره مي برند که مي گويد: «روزهاي اولي که براي ارائه خدمت به اين منطقه آمده بودم، از سکوت اينجا اذيت مي شدم؛ اما اکنون با مطالعه روي مطالب پزشکي از اين مزيت به بهترين نحو ممکن استفاده مي کنم؛ البته کار در اينجا به دليل دوري از خانواده سخت است؛ اما زماني که مي توانيم به کارکنان زحمتکش اين منطقه خدمات درماني ارائه کنيم يا در شرايط اضطراري، خود را به محل وقوع حادثه برسانيم،  مشکل دوري از خانواده و دلتنگي مان کمي کاهش مي يابد.» به گفته او، «در گذشته امکانات رفاهي از جمله کولر، موکت، تلويزيون و ... نداشتيم، اما اکنون اين شرايط مهيا شده است.»  او از اينکه از سوي يک نشريه براي تهيه گزارش به درمانگاه هاي مناطق عملياتي رفته ايم، ابراز رضايت مي کند و مي گويد: « شايد اين سوال براي برخي از کارکنان پيش بيايد که کار ما  به دليل تعداد مراجعه کنندگان که به 6 تا 10 نفر در روز مي رسد، راحت باشد، اما در پاسخ بايد گفت که هميشه در حال آماده باش هستيم تا اگر شرايط اضطراري در منطقه پيش آمد، خود را سريع به محل حادثه برسانيم، ضمن آنکه وقتي کارهاي بهره برداري يا تعميرات اساسي پيش مي آيد، به صورت ثابت تا پايان زمان تعيين شده آنجا هستيم؛ اما متاسفانه برايمان در پايان ماه لحاظ نمي شود. از مسؤولان درخواست دارم تا محوري به عنوان فوق العاده ماموريت برايمان در نظر بگيرند.»

       

    • media/image/2019/07/2000-1441/5669.jpg

      گفت وگوي «مشعل» با مدير بخش حمل و نقل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت

      از کاهش مصرف سوخت تا کاهش خطرات جاده ای

      سميه راهپيما-تأمين و به كارگيري صحيح انرژي، از مهمترين موضوعاتي است كه بر ميزان پيشرفت اقتصادي و ثبات سياسي و اجتماعي كشورها مؤثر است. در اين زمينه حفاظت از منابع موجود، مديريت مصرف، استفاده از منابع جديد انرژي و همچنين كاهش اثرات زيست محيطي ناشي از مصرف انرژي از اهميت ويژه اي برخوردار است. در اين ميان بخش حمل و نقل، يکي از بخش هاي مهم مصرف كننده انرژي است كه برنامه ريزي همه جانبه در خصوص اصلاح زيرساخت هاي آن، توسعه مناسب شيوه هاي حمل و نقل غيرجاده اي، ارتقا و نوسازي ناوگان، بالا بردن فرهنگ استفاده از وسايل حمل و نقل عمومي، استفاده از سوخت هاي پاک و جلوگيري از سفرهاي غير ضروري، باعث اصلاح الگوي مصرف در اين بخش خواهد شد. نخستين گام براي برنامه ريزي صحيح در هر يک از اين عرصه ها، دسترسي به داده هاي صحيح و جامع در حوزه حمل و نقل و انرژي است، از اين رو همسو با ماده 12 قانون رفع موانع توليد، شرکت بهينه سازي مصرف سوخت، طرح هايي را در بخش حمل و نقل در نظر گرفته که با انجام آن، مي‎توان شاهد کاهش مصرف سوخت در کشور بود. براي کسب اطلاع از اين طرح ها، خبرنگار هفته نامه «مشعل» گفت وگويي با ساسان کاظمي نژاد، مدير بخش حمل و نقل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت انجام داده که در ادامه مي خوانيد:

      براي اجراي طرح هاي حمل و نقل در طرح هاي ماده 12 چقدر سرمايه در نظر گرفته شده است؟

      طرح هاي ماده 12 در بخش حمل و نقل نسبت به ديگر طرح هاي بهينه سازي مصرف سوخت از نظر رقم سرمايه گذاري بسيار بالاتر است، به گونه اي که از حدود 20 ميليارد دلار طرح هاي ماده 12 حدود 16 ميليارد دلار به  بخش حمل و نقل اختصاص داده شده است.

       چرا طرح نوسازي 65 هزار دستگاه کاميون و کشنده فرسوده با سن بالاي 35 سال به وزارت صنعت، معدن و تجارت واگذار شده است؟ شرکت بهينه سازي مصرف سوخت در اين طرح چه وظيفه اي به عهده دارد؟

      با توجه به مصوبه جديد شوراي اقتصاد در سال 97، مديريت طرح نوسازي 65 هزاردستگاه کاميون و کشنده فرسوده با سن بالاي 35 سال به وزارت صنعت، معدن و تجارت سپرده شده است، اما بخشي از اين طرح که به تاييد ناوگان جديد و به روز بودن فناوري باز مي گردد، زير نظر شرکت بهينه سازي مصرف سوخت به عنوان نماينده وزارت نفت انجام خواهد شد.  البته ذيل ماده 21 مصوبه جديد شوراي اقتصاد، به وزارت نفت اجازه داده شده قراردادهايي را که در بخش اتوبوس هاي فرسوده و کاميون هاي کشنده بسته شده، ادامه دهيم که شامل قرارداد هشت هزار و 240 دستگاه کاميون و کشنده با شرکت هاي ماموت، سايپا ديزل، آريا ديزل، آذهايتکس و زامياد است. از اين تعداد تاکنون سه هزار و 228 کاميون جايگزين شده است.  ضمن آنکه در طرح کاميون ها توانستيم به کاربرگ صرفه جويي برسيم. شرکت ماموت در 9 دوره سه ماهه نزديک به 35 ميليون دلار کارکرد داشته و پرداخت ها نيز به اين شرکت انجام شده که تنها 10 تا 15 درصد آن باقي مانده است.  اما به اين دليل که راهداري، کاربرگ شرکت هاي سايپا ديزل و آريا ديزل را به ما ديرتر تحويل داد ه، توانستيم تاييد کار برگ سايپا ديزل را که حدود هشت ميلون دلار است و آريا ديزل را (بيش از 400 هزار دلار) با فاصله زماني يک ماهه از شرکت ماموت ارسال کنيم. اکنون از سوي سازمان برنامه و بودجه کشور به سازمان هدفمندي يارانه ها ابلاغ شده که وزارت نفت، بازپرداخت ها را ذيل تبصره 14 قانون بودجه سال 98 به سرمايه گذار بازپرداخت کند. تاکنون بيش از 42 ميليون دلار کار برگ براي بازپراخت طرح جايگزيني کاميون ها انجام شده که از اين ميزان، حدود 35 ميليون دلار بازپرداخت شده و مابقي نيز در شرف پرداخت است.

       در مورد طرح جايگزيني 17 هزار اتوبوس شهري فرسوده ديزلي با اتوبوس هاي گاز سوز که به وزارت صنعت، معدن و تجارت سپرده شد هم توضيحاتي بدهيد؟

      در بخش جايگزيني 17 هزار اتوبوس شهري فرسوده ديزلي با اتوبوس هاي گاز سوز، در مرحله ابلاغ قرارداد و ضمانت نامه بانکي بوديم که به وزارت صنعت، معدن و تجارت واگذار شد. به اين معنا که ديگر در اين طرح هيچ قراردادي را شرکت بهينه سازي مصرف سوخت دنبال نمي کند و تنها نقش تاييد ناوگان جديد و به روز بودن فناوري را به عهده داريم.

       طرح توسعه حمل و نقل مسافر با قطار شهري در تهران و هشت کلانشهر در چه مرحله اي قرار دارد؟

      در طرح توسعه حمل و نقل مسافر با قطار شهري در تهران و هشت کلانشهر، با شهرداري هاي اين مناطق قردادهايي منعقد کرده ايم؛ اما بخشي از اين قراردادها از سوي سرمايه گذارها ايراد گرفته شده که بازنگري شد و مصوبه هيأت مديره شرکت ملي نفت ايران را در ابتداي امسال دريافت کرديم. قراردادها به روز و نمونه آنها به شرکت هاي سرمايه گذار ارسال شده است.  مي توان گفت که کار متروي تهران به طور کامل تمام شده و متروي مشهد، اصفهان و شيراز نيز در مرحله امضاي قرارداد است، ضمن اينکه به دنبال امضاي تعهدنامه به عنوان ضمانت نامه اجراي اين طرح ها هستيم که شهرداري هاي کلانشهرها و مترو بايد آن را امضا کنند و براي ابلاغ به ما تحويل بدهند.

       يکي ديگر از طرح هايي که مديريت شما همسو با ماده 12 دنبال مي کند، به توسعه حمل و نقل ريلي باز مي گردد. لطفا در مورد اين طرح توضيح دهيد؟

      در طرح توسعه حمل و نقل ريلي نيز به کاربرگ رسيده ايم. در مرحله نخست توانستيم آذر ماه 97 توليد 200 واگن لبه بلند در بندر عباس داشته باشيم که کاربرگ آن در مرحله اخذ مجوز هيأت مديره شرکت بهينه سازي مصرف سوخت قرار دارد.  با توجه به بررسي هاي انجام شده و دارا بودن توان توليد سرمايه گذاران، تعداد واگن هاي لبه بلند را به يک هزار و 525دستگاه افزايش داديم و به سرمايه گذارها نيز ابلاغ شد. اکنون بخشي از اين تعداد در خطوط ريلي قرار گرفته و بخشي نيز در مرحله ساخت واگن قرار دارد.  ضمن آنکه در اين طرح، شيوه نامه مسافري را نهايي خواهيم کرد که با تحقق آن، پروژه هاي حمل و نقل ريلي علاوه بر بار، جابه جايي مسافر نيز خواهد داشت و با اين رويکرد شاهد افزايش بهره وري شرکت راه آهن جمهوري اسلامي ايران خواهيم بود.

       با توجه به اينکه سرمايه گذارها در طرح توليد قواي محرکه کم مصرف، متقاضي تغيير بازپرداخت از ارزي به ريالي بودند، توضيح دهيد که آيا اين امر محقق خواهد شد؟

      در طرح توليد قواي محرکه کم مصرف در خودروهاي داخلي و جايگزين با خودروهاي فرسوده نيز بايد گفت، بندي درماده 12 داريم که بر اساس آن سرمايه گذار براي استفاده از تسهيلات بايد از شرکت ملي نفت ايران، تضمين نامه دريافت کند. در اين خصوص سرمايه گذار درخواست کرده تا به جاي ضمانت نامه ارزي، از ضمانت نامه ريالي استفاده کند. اين موضوع در هيات مديره مطرح شد که در صورت تاييد، به سرمايه گذار ابلاغ مي شود. سقف قرارداد در خودروهاي قواي محرکه کم مصرف، 328 ميليون دلار است و اکنون قراردادي که در دست داريم 100 هزار دستگاه به ارزش 65.5 ميليون دلار است.

       لطفا درباره طرح سامانه پايش هوشمند تردد ناوگان حمل و نقل(سپهتن) هم توضيح دهيد؟

      يکي از طرح هاي جديدي که از سال گذشته شروع کرديم، سامانه پايش هوشمند تردد ناوگان حمل و نقل است که به اختصار «سپهتن» گفته مي شود. هدف اصلي در اين طرح، کاهش مصرف سوخت همسو با ماده 12 است.  اين سامانه روي 15 هزار اتوبوس و 350 هزار کاميون و کشنده اي که در سطح جاده ها در حال تردد هستند، نصب مي شود. مدت زمان اجراي اين طرح، پنج ساله است که دو تا سه سال اول به نصب تجهيزات روي ماشين ها اختصاص دارد.  اين طرح، بيشتر ايستگاه هاي پليس محورهاي اصلي کشور را در بر مي گيرد. در مورد سرمايه گذاري «سپهتن»، مبلغ درخواستي ما 152 ميليون دلار است که تاکنون سازمان برنامه و بودجه با 142 ميليون دلار آن موافقت کرده است. تمام ايستگاه هاي پليسي که براي اين کار در نظر گرفته شده اند، به اين سامانه متصل خواهند شد تا پايش آنها به صورت آنلاين و دقيق انجام شود.

       علاوه بر طرح‎ هاي گفته شده، امسال چه برنامه هاي ديگري در دستور کار داريد؟

      سه طرح ديگر را در حوزه حمل و نقل دنبال مي کنيم که يکي از آنها به موتورسيکلت هاي برقي باز مي گردد. اکنون ارزيابي اقتصادي آن انجام شده و جلسه هايي با چند توليد کننده خودروي برقي داشتيم که در اين زمينه، پيش نويس شوراي اقتصاد نهايي شده است و در صورت تاييد از سوي معاونت منابع مالي وزرات نفت، به عنوان يکي از طرح هاي ماده 12 قرار خواهد گرفت. يکي ديگر از طرح هايي که بشدت دنبال مي کنيم، جايگزيني ناوگان ماشين آلات کشاورزي است که طرح تحقيق و توسعه آن انجام شده و ظرف يکي دو ماه آينده براي تاييد به وزارت نفت مي رود تا در صورت تاييد براي اخذ مصوبه جايگزيني ماشين آلات فرسوده به شوراي اقتصاد برود.  طرح ساماندهي و جايگزيني وانت بارهاي فرسوده و پر مصرف با سي ان جي يا هيبريدي و برقي را نيز در برنامه داريم و اکنون روي بحث سي ان جي کار مي کنيم.  ضمن آنکه انتقال حمل و نقل مواد نفتي و فراورده هاي نفتي با خطوط لوله را نيز در برنامه داريم که با همکاري شرکت پخش فراورده هاي نفتي اجرا مي شود. در اين خصوص کارگروهي تشکيل داده ايم تا در آن کار مطالعاتي صورت گيرد و در صورت تاييد، به عنوان طرح ماده 12 دنبال خواهيم کرد. با اجراي اين طرح، شاهد جايگزيني بخشي از حمل و نقل جاده اي، کاهش مصرف سوخت، کاهش خطرات جاده اي و کاهش آلودگي هوا خواهيم بود.

       

    • media/image/2019/07/2000-1441/5700.jpg

      در نشست هم انديشي مشاوران امور زنان شركت نفت مناطق مركزي ايران مطرح شد

      افزایش سهم زنان درحوزه تخصصی صنعت نفت

      مشعل   نشست هم انديشي مشاوران امور زنان شركت نفت مناطق مركزي ايران با حضور مشاور مديرعامل شركت ملي نفت ايران در امور زنان و خانواده و مديرعامل و اعضاي هيات مديره شركت بهره برداري نفت و گاز شرق؛ مشاور مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي در امور زنان و نيز مشاوران امور زنان شركت هاي بهره برداري نفت و گاز غرب، شرق و زاگرس جنوبي برگزار شد.

      در اين نشست كه شركت بهره برداري نفت و گاز شرق در شهر مشهد مقدس ميزبان آن بود، مديرعامل اين شركت گفت: شركت بهره برداري نفت و گاز شرق، تنها توليدكننده نفت و گاز در شرق و شمال كشور است كه با توليد روزانه 63 ميليون مترمكعب گاز طبيعي و ميعانات گازي از ميدان مشترك گنبدلي با تركمنستان و تأمين گاز بزرگ ترين مخزن ذخيره سازي زيرزميني گاز در منطقه شرق كشور، وظايف منحصر به فردي دارد.سيد ابوالحسن محمدي افزود: کارکنان شركت بخصوص در فصل زمستان، تمام تلاش خود را به كار مي گيرند تا اختلالي در روند تأمين گاز كشور ايجاد نشود و همانطور كه زمستان گذشته شاهد بوديم، با وجود قطع واردات گاز تركمنستان، هيچ وقفه اي در روند گاز به هموطنان ايجاد نشد.او ادامه داد: بعد از انتصاب به عنوان مديرعامل شركت نفت و گاز شرق، پيگيري فعاليت هاي امور زنان را در اولويت گذاشتم و با مبنا قرار دادن مدل مديريتي تغيير، خانم كشوري را با توجه به سابقه کاري و توانمندي وي به عنوان مدير منابع انساني انتخاب كردم و اكنون بعد از مدتي كه از فعاليت ايشان گذشته، مي بينم که خانواده هاي كاركنان از وجود ايشان رضايت زيادي دارند.محمدي ضمن اشاره به ويژگي هاي زنان و مردان در حوزه هاي مختلف عملكردي گفت: به نظر من، مهم آن است كه بتوانيم عدالت سازماني را برقرار و زمينه را براي رشد کارکنان، صرف نظر از ملاحظات جنسيتي، فراهم كنيم.او همچنين تأكيد كرد: تغيير نگرش در محيط هاي عملياتي و كوچك، كار آساني نيست؛ اما تلاش كرده ايم با انتصاب زنان شايسته، اين مهم را محقق سازيم، همان گونه كه انتصاب خانم كشوري به عنوان مدير منابع انساني و خانم ذبيحي به عنوان مشاور امور زنان، منشأ اثرات مهم و قابل توجهي بوده است.

      سهم 2 درصدي بانوان در نفت و گاز شرق

      مشاور مديرعامل شركت ملي نفت در امور زنان و خانواده نيز با اشاره به ميزان حضور كاركنان زن در اين شركت گفت: با ديد مثبتي كه مديران ارشد شركت بهره برداري نفت و گاز شرق نسبت به زنان و مسائل خانواده ها دارند، اميدواريم شاهد بهبود شرايط زندگي در اين منطقه باشيم.در مناطق عملياتي، توجه به حوزه خانواده براي ما اهميت ويژه اي دارد، ضمن اينكه مسؤوليت سنگين اين همكاران و تأمين گاز در فصول سرد سال، نشان از تعهد و پشتكار پرسنل اين شركت دارد و ما تلاش مي كنيم براي بهبود وضعيت زندگي اين کارکنان زحمتكش اقدام هاي لازم را  انجام دهيم.

      سيده طاهره سيدمؤمني با اشاره به سهم زنان در مجموع پرسنل اين شركت گفت: نسبت پرسنل خانم در شركت بهره برداري نفت و گاز شرق حدود 2 درصد است، به طوري كه تنها 14 نفر از کارمندان زن رسمي، پيماني و مدت موقت در شركت نفت و گاز شرق مشغول فعاليت هستند و همين موضوع نشان مي دهد که بايد به حوزه خانواده توجه ويژه اي داشته باشيم و از آنجا كه پرسنل زن اين شركت عمدتاً تازه استخدام هستند، جاي پيشرفت زيادي دارند.او از پيشنهاد حضور زنان در حوزه هاي فني نيز استقبال كرد و گفت: براي انتصاب زنان در اين حوزه ها، بايد اعتماد به نفس آنها را نيز بالا برد.سيدمؤمني با اشاره به تأكيد معاون وزير و مديرعامل شركت ملي نفت بر توجه ويژه به خانواده ها گفت: فعاليت هايي كه در حوزه خانواده ها انجام مي شود، با وجود هزينه بر بودن، درواقع نوعي سرمايه گذاري است. ما بايد روي حفظ و نگهداشت نيروي متخصص كار كنيم و براي تحقق اين مهم، بايد به خانواده ها پرداخته شود. كم برخورداري مناطق عملياتي، يكي از دلايل درخواست انتقال پرسنل است و اين نشان مي دهد که با ايجاد فضاي مناسب زندگي، مي توان در حفظ نيروي انساني گام مؤثري برداشت. همچنين حضور مشاوران امور زنان در شوراهاي سياستگذاري، باعث مي شود منافع خانواده ها در تمامي تصميم ها مدنظر قرار گيرد.در پايان جلسه، مشاوران به ارائه گزارشي از فعاليت هاي انجام شده در شركت هاي خود و برنامه هاي سال جاري و تبادل نظرات و تجربيات در اين خصوص پرداختند.

      تعيين مشوق براي همسران کارکنان

      فرشيد خيبري، مدير عمليات شركت بهره برداري نفت و گاز شرق نيز در اين نشست گفت: تعداد زيادي از همكاران ما، شرايط كاري اقماري يا نوبت كاري دارند كه شرايط بسيار سختي است و در اين وضعيت، بار اصلي مسؤوليت زندگي بر دوش همسران كاركنان است و يكي از مهم ترين دلايل درخواست انتقال کارکنان نيز به همين موضوع برمي گردد.

      او تأكيد كرد: براي حفظ و ارتقاي شرايط روحي کارکنان بايد توجه ويژه اي به همسران آنها داشته باشيم. به عنوان مثال تعيين مشوق هايي براي همسران اين كاركنان مي تواند در اين باره بسيار مؤثر باشد.خيبري ادامه داد: ما بايد به دغدغه همكاران در خصوص خانواده هايشان اهميت بدهيم. در اين زمينه به همت مديرعامل شرکت، پس از 40 سال براي اولين بار خانواده هاي كاركنان را به منطقه خانگيران برديم و آنها را از نزديك با محل كار همسران شان آشنا کرديم كه اين اتفاق، با وجود دشواري هايي در انجام، تأثير بسياري بر روحيه آنها داشت و ما تأثير مثبت اين كار را روي ميزان درخواست انتقال كاركنان ديديم.او ادامه داد: اميدواريم همانگونه كه تابوي حضور همسران در منطقه عملياتي شكسته شد، تابوي حضور كاركنان زن در ساير عرصه هاي فعاليت شركت نيز شكسته شود. مطمئناً اگر از ظرفيت زنان در تمامي عرصه ها و جبهه هاي كاري شركت استفاده شود، شاهد ارتقاي روزافزون بهره وري و اثربخشي در سطح شركت خواهيم بود؛ البته در اين خصوص بايد به زيرساخت هاي مناطق هم توجه شود.

      سلطاني، مدير امور فني شركت بهره برداري نفت و گاز شرق نيز با اشاره به اهميت حفظ نيروي انساني به اين نكته اشاره كرد كه با انتقال مشكلات خانواده هاي كاركنان مستقر در سرخس به مديريت شركت و همچنين حضور و همكاري مشاور امور زنان و خانواده، اميدواريم بتوانيم گام هاي مؤثري براي نگهداشت کارکنان در مناطق عملياتي برداريم.

      تشکيل کميته ارتقاي کيفيت زندگي

      در ادامه اين نشست، زهرا كشوري، مدير منابع انساني شركت بهره برداري نفت و گاز شرق با اشاره به اينكه در شركت نفت و گاز شرق حدود 20 نفر از همكاران خانم در حال فعاليت هستند، گفت: پس از طرح پيشنهاد تشكيل كميته ارتقاي كيفيت زندگي، بازديدهاي مؤثري از شهرك هاي مسكوني انجام شد.

      او همچنين از نبود بودجه در حوزه زنان به عنوان يک معضل بزرگ نام برد و گفت: فعاليت در اين حوزه، بدون حمايت مستقيم مديرعامل بسختي ممكن است.

       

       

      گزارش «مشعل» از آمادگي نفت در برابر زلزله استان خوزستان

      کمک رساني از تاسيسات تا  شهر

      مشعل-ساعت 11 و30 دقيقه دوشنبه 18 تير 98 بود که خبر وقوع زلزله استان خوزستان در رسانه ها منتشر شد و شهرهاي مسجدسليمان و... را تحت تاثير قرار داد. اين زلزله به تاسيسات نفتي که در اين استان قرار دارند، صدمه اي وارد نکرد؛ زيرا همواره تمهيدات ايمني لازم براي اين تاسيسات انديشيده مي شود تا بحران هايي نظير زلزله، سيل و... در هنگام وقوع، بخوبي مديريت و کمترين آسيب به تاسيسات وارد شود.

      علي صفي خاني، رئيس اچ اس اي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در زمينه تمهيدات در نظر گرفته شده هنگام وقوع زلزله گفت: «بعد از وقوع زلزله بلافاصله ستاد شرايط اضطراري مناطق نفت خيز جنوب و ستاد شرايط اضطراري شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان تشکيل و تصميم هايي در اين دو ستاد گرفته شد. همچنين با مديرعامل و رئيس اچ اس اي شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان ارتباط برقرار کرديم و آخرين وضعيت را جويا شديم. خوشبختانه به تاسيسات نفتي آسيبي وارد نشده و تنها شاهد ريختن گچ برخي از ساختمان ها بوديم؛ البته در شهر به دليل نزديک بودن به کانون زلزله و مدت زمان زياد آن، آسيب هايي ديده مي شود.»

      او افزود: «پس لرزه هايي نيز در مسجدسليمان شاهد بوديم، از اين رو دو تيم اطفاي حريق از شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري و شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون به منطقه اعزام کرديم که پشتيبان سرويس هاي امداد و نجات آتش نشاني شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجد سليمان باشند، ضمن آنکه با سازمان بهداشت و درمان منطقه مسجدسليمان نيز تماس گرفته شد و از وضعيت سفيد به وضعيت زرد قرار گرفت تا آمادگي پذيرش مصدومان احتمالي در صورت وقوع پس لرزه را داشته باشد. پنج شرکت بهره برداري آغاجاري، گچساران، مسجدسليمان، کارون و مارون را نيز به صورت آماده باش 100 درصد درآورديم؛ زيرا اين امکان وجود دارد که پس لرزه ها باعث آسيب شود. گزارشي را هم به رئيس اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران ارائه کرديم و آخرين وضعيت را به ايشان اطلاع داديم.»  صفي خاني ادامه داد: «فرمانده اصلي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در شرايط اضطراري، مديرعامل اين شرکت است. بنا به دستور ايشان، همه گروه ها و امکانات مناطق نفت خيز جنوب بسيج شده اند تا علاوه بر حفاظت از تاسيسات نفتي، در زمينه مسؤوليت اجتماعي که پهنه 400 هزار کيلومتري را شامل مي شود، کمک رساني داشته باشيم. همچنين از سوي شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان و با هماهنگي فرمانداري اين شهر براي برخي جاده ها که بر اثر وقوع زلزله دچار مشکل شده بودند نيز اقدام هاي لازم  صورت گرفت، ضمن آنکه در شهر مسجدسليمان هم ايستگاه آتش نشاني داريم.»

      رئيس اچ اس اي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب افزود: «از زمان وقوع زلزله تا 24 ساعت در حالت آماده باش هستيم و با ستاد مديريت بحران استانداري نيز هماهنگي لازم را داريم؛ زيرا بحث شهري و استاني است و بايد تحت پوشش رهنمودهاي استاني باشيم.»

      او تاکيد کرد: «درباره وقوع زلزله، دستورعمل هاي مصوب داريم که بر اساس آن اقدام مي کنيم. يکي از آنها واکنش در شرايط اضطراري است که سطوح شرايط اضطراري در آن تعريف شده و افراد و وظايف هر يک به طور مشخص، تعيين شده اند، ضمن آنکه طي سال، مانورهايي برگزار مي کنيم و در آن نقاط قوت و ضعف اجراي دستورعمل ها و روش هاي اجرايي، استخراج و جلسه هايي نيز براي رفع نقاط ضعف برگزار مي شود، از اين رو در شرايط اضطراري، همان مواردي که تمرين شده، به صورت واقعي انجام مي شود، بنابراين سازمان نه تنها در زمان شرايط اضطراري؛ بلکه در طول سال، اين شرايط را به طور مرتب بازآرايي و به روز و مانور برگزار مي کند.»

       

      اعزام گروه پشتیبان به مسجدسلیمان

      سعید جهانی، رئیس اچ اس ای شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون نیز در این باره گفت: «این شرکت به عنوان پشتیبان، نیروهای امدادی خود را به منطقه مسجدسلیمان اعزام کرده تا در صورت نیاز بتوانیم به این منطقه کمک رسانی بموقع داشته باشیم.»

      وی با بیان اینکه قبل از وقوع بحران، آموزش ها و برنامه هایی را برای آمادگی کارکنان داریم، ادامه داد: «این آموزش ها شامل واکنش در شرایط اضطراری، دستورعمل ها، کمک های اولیه و امداد و نجات است، ضمن آنکه آموزش هایی نیز در حین انجام کار داریم.»

      جهانی افزود: «با توجه به شناسایی خطرات محیط کار، به صورت ثابت مانورهایی برگزار می کنیم و سناریوهایی از قبل داریم که شامل خروج افراد از ساختمان ها و امدادرسانی به افراد مصدوم می شود. در این تمرین ها، آمادگی نیروها پایش می شود تا در زمان وقوع بحران، بدون نقص کارمان را انجام دهیم، همچنین خروجی و نتایج ارزیابی ریسک را داریم و قسمت هایی که دارای ریسک بالا هستند، شناسایی و اقدام های پیشگیرانه برایشان در نظر گرفته می شود.»

       

    • media/image/2019/07/2000-1441/5699.jpg

      مدير  برنامه ريزي شرکت نفت خزر تشريح کرد

      نحوه استقرار مدیریت انرژی

      مشعل: هدف از اجراي سيستم هاي مديريتي، برنامه ريزي، ساماندهي، هدايت و کنترل با نگاه سيستمي پس از در نظر گرفتن سياست ها، اهداف کلان، استراتژي ها، برنامه ها و اهداف خرد براي محقق کردن افزايش رضايت ذينفعان، جلوگيري از دوباره کاري ها، افزايش بهره وري نيروي انساني، به روزرساني دانش و تکنولوژي، کاهش هزينه و زمان براي رسيدن به اهداف با رعايت مباحث بهداشت، ايمني و محيط زيست است.

      شرکت نفت خزر به عنوان يكي از شركت هاي تابعه شركت ملي نفت ايران که مسووليت اكتشاف، توسعه، توليد نفت خام و گاز طبيعي، فرآورش و انتقال به مخازن و بنادر مربوطه در محدوده حوضه جنوبي درياي خزر و سه استان ساحلي آن را بر عهده دارد، از سال 1388 اقدام به طرح ريزي و استقرار سيستم مديريت يکپارچه در سطح ستاد و منطقه عملياتي کرده است. طي اين سال ها در مميزي هايي که از سوي شرکت هاي صدور گواهينامه انجام شده، مواردي به صورت نقاط قوت، پيشنهاد بهبود به شرکت ارائه شده که خوشبختانه سبب بهبود مستمر در زمينه هاي مختلف شده است. نيکو سادات ميرطاهري، مدير برنامه ريزي شرکت نفت خزر با بيان اين مطلب به خبرنگار مشعل گفت: استقرار و نگهداشت سيستم هاي مديريتي يکپارچه بر اساس استانداردهاي ISO9001،ISO/TS29001،ISO14001، و راهنماي HSE-MS در شرکت نفت خزر پياده سازي شده است. وي با اعلام اينکه استقرار و نگهداشت هر سيستم مديريتي، نيازمند ايجاد فرهنگ سازماني به همراهي تيم مديريتي و اعتقاد به بهره گيري از الگوهاي استاندارد است، افزود: در اين زمينه با ارزيابي وضع موجود، بسترسازي، برنامه ريزي، طرح ريزي و اصلاح فرايندها، انجام مميزي ها و ارزيابي هاي داخلي رفع نواقص و موانع احتمالي در سيستم و در نهايت ارزيابي بيروني و مميزي خارجي از سوي شخص ثالث که شرکت هاي صدور گواهينامه هستند، انجام مي شود که اين فرايند با دريافت گواهينامه تکميل خواهد شد. ميرطاهري با تشريح سابقه پياده سازي سيستم مديريت يکپارچه در شرکت نفت خزر اعلام کرد: با دستور مديرعامل از سال 1388 تصميم به استقرار سيستم هاي مديريتي گرفته شد و در سال 1389 بعد از يک سال استقرار سيستم، با انجام فرايند قانوني شرکت اروپايي به عنوان شرکت ثالث براي صدور گواهينامه انتخاب شد و خوشبختانه گواهينامه را براي سه سال دريافت کرديم که طي هر سال نيز مميزي مراقبتي انجام شود.

      وي درباره پياده سازي راهنماي HSE-MS توضيح داد: اين راهنما يک استاندارد داخلي شرکت ملي نفت ايران است که به توسعه به کارگيري سيستم مديريت بهداشت، ايمني، محيط زيست براي همه فعاليت هاي شرکت کمک مي کند و از سوي شرکت ملي نفت ايران براساس مدل هاي موجود از جمله مدل انجمن بين المللي نفت و گاز OGP در سال 1382 ايجاد شد که در واقع شباهت زيادي به ايزو14001 و 18001 OHSAS دارد. البته اين استانداردها نواقصي را که راهنماي HSE-MS دارد، از جمله مديريت تغيير، يکپارچه سازي سرمايه، ارزيابي ريسک تجهيزات را که منجر به HSE-Plan    مي شود، تکميل خواهند کرد و به نوعي اضافه شدن HSE-Plan به قراردادها، پيمانکاران اصلي و فرعي را ملزم به رعايت دستورعمل هاي مربوطه مي کند  و با شناسايي ريسک ها و عواقب آن، شدت ريسک، عوامل پيشگيرانه و اقدامات کنترلي را شامل شده و در بازه هاي زماني مختلف مورد ارزيابي قرار مي گيرد. به گفته مدير برنامه ريزي شرکت نفت خزر در ادامه مسيري که از سال 88 در اين شرکت براي اجراي سيستم مديريت يکپارچه دنبال شد، در سال 2018 ويرايش جديد OHSAS18001 به نام ISO45001:2018 را جايگزين کرديم که به عبارتي آخرين مميزي ما براساس آخرين ويرايش انجام شده که در اين راه با در نظرگرفتن فرصت ها، تهديدها، نقاط ضعف و قوت که براساس مديريت استراتژيک شرکت تدوين شده است، دستيابي به اهداف قابل اندازه گيري و تحليل خواهد بود و در سطحي ديگر ارزيابي ها باعث مي شود با شناسايي ذينفعان نيازها، اهداف و انتظارات آنان از شرکت محقق شود. ميرطاهري در ادامه گفت وگو خاطر نشان کرد: افزون بر رعايت استانداردهايي که به آنها اشاره کرديم، شرکت نفت خزر به منظور پياده سازي ابلاغيه وزير نفت در سال 94 و 95 ملزم به پياده سازي استاندارد مديريت انرژي ايزو 50001 شد که به همين منظور در سال 97 با دستور مديرعامل شرکت نفت خزر طرح ريزي اين سيستم براي ساختمان مرکزي شرکت صورت گرفت و سپس با انتخاب نماينده يک شرکت اروپايي طي فرايند قانوني، مميزي و ارزيابي خارجي فرايندهاي شرکت در ارديبهشت 98 انجام و با توصيه بر يک سري پيشنهادهاي بهبود، شرکت موفق به اخذ آخرين ويرايش گواهينامه ها شد و اکنون مجاز هستيم از لوگوي آن شرکت استفاده کنيم.  طبق اعلام مدير برنامه ريزي شرکت نفت خزر، اجراي برنامه هاي تعيين شده در مديريت انرژي مستلزم دريافت مصوبه اعتبار آن از هيات مديره شرکت ملي نفت است که در اين زمينه برآورد بودجه براي اجراي برنامه ها در حال انجام است که با دريافت اعتبار، عملياتي خواهد شد.

      ميرطاهري با اعلام جزيياتي از مديريت انرژي گفت که براساس آنچه در طرح ريزي اوليه انجام شده با اجراي سيستم مديريت پيش بيني شاهد 40 درصد صرفه جويي در مصارف انرژي خواهيم بود.  او گفت: سال اول طرح ريزي مديريت انرژي در ساختمان مرکزي به عنوان پايلوت آغاز شد که پس از اتمام اجراي آن، در پايگاه پشتيباني بهشهر نيز پياده سازي مي شود.

       

      صرفه جویی 28 هزار یورویی با تعمیر توربین زیمنس در زاگرس جنوبی

      مشعل: تعمير توربين زيمنس در شرکت نفت و گاز زاگرس جنوبي با صرفه‎جويي 28 هزار يورويي، خبر خوشي بود که بتازگي منتشر شد؛ اقدامي که براي نخستين بار در سطح کشور به ثمر نشسته است.  حميد ايزدي، مديرعامل شرکت نفت و گاز زاگرس جنوبي با اعلام اين خبر گفت: تعمير تجهيز سيستم الکترونيک کنترل پره هاي هدايت کننده هواي ورودي به کمپرسور توربين زيمنس (VGV CONTROLLER) با استفاده از توان متخصصان داخلي انجام شده است. «بومي سازي» و «داخلي سازي»، کليدواژه هايي است که در سال هاي اخير در صنعت نفت فراوان شنيده مي شود که به واسطه تلاش و دانش نيروهاي متخصص داخلي در تجهيزات مختلف اين صنعت، گام هاي مناسبي برداشته شده است. اين مسير افزون بر صرفه جويي ارزي براي ايران که رقم قابل توجهي است، همسو با سياست هاي سال رونق توليد و در سطحي کلان در مسير اقتصاد مقاومتي تلقي مي شود. متخصصان کشورمان حالا مرزهاي خودکفايي را با دانش خود يک به يک پشت سر مي گذارند، موفقيت هايي که بايد آن را در ايام  تحريم هاي يکجانبه آمريکا، کشور بويژه اقتصاد ايران را نشانه رفته است، بسيار حايز اهميت تلقي مي شود.

      مدير عامل شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي با توضيح بيشتر درباره بومي سازي انجام شده در اين شرکت گفت. براي نخستين بار در کشور با تلاش متخصصان اين شرکت، تعمير تخصصي سيستم الکترونيک کنترل پره هاي هدايت کننده ورودي به کمپرسور (VGVC) توربين زيمنس SGT400 ايستگاه تقويت فشار گاز نار، بومي سازي شد.

      شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي، يکي از سه شرکت زير مجموعه شرکت نفت مناطق مرکزي ايران است که بخشي از گاز مصرفي کشور را تامين مي کند. درحال حاضر اين شرکت، پنج منطقه عملياتي نار وکنگان، آغار و دالان، پارسيان، سرخون وگشوي جنوبي و سروستان و سعادت آباد را در استان هاي فارس، بوشهر و هرمزگان راهبري مي کند و در آينده با بهره برداري از ميدان هاي اکتشافي جديد، استان هاي کهگيلويه و بوير احمد و چهار محال و بختياري نيز به حوزه عملياتي اين شرکت اضافه مي شوند. ستاد مرکزي شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي در شيراز مستقر است و وظيفه مديريت و برنامه ريزي، ارائه خدمات فني و مهندسي، عملياتي، پشتيباني، مالي واداري به مناطق عملياتي را به عهده دارد. بهره برداري از ميادين گازي و نفتي و تامين خوراک چهار پالايشگاه گازي( فراشبند/ فجرجم / سرخون / پارسيان) و بخشي از خوراک پالايشگاه نفت شيراز و همچنين تامين بخش عمده گاز مورد نياز، براي تزريق در مخزن نفتي مارون از وظايف شرکت نفت و گاز زاگرس به شمار مي رود. براي تامين خوراک پايدار اين پالايشگاه ها، علاوه بر احداث ايستگاه تقويت فشار گاز در برخي از ميادين فعال، توسعه ميادين گازي و نفتي جديد نيز در نظر گرفته شده است.

      حميد ايزدي با اشاره به هزينه خريد 30 هزار يورويي قطعه جديد، درباره عملکرد آن اظهار کرد: اين تجهيز، ميزان دبي هواي ورودي به کمپرسور هواي توربين را کنترل و تنظيم مي کند و اختلال در آن باعث بروز پديده مخرب نوسان شديد هواي درون کمپرسور توربين (سرج) شده و صدمات جبران ناپذيري به توربين وارد مي کند.

      وي تصريح کرد: اين توربين مهر ماه سال گذشته به دليل ايراد در VGV CONTROLLER از مدار توليد خارج و فاز مطالعاتي تعمير آن از سوي متخصصان زاگرس جنوبي در منطقه عملياتي نار و کنگان آغاز شد. متخصصان اداره مهندسي تعميرات با همراهي يکي از شرکت هاي داخلي از اسفند سال گذشته تلاش خود را براي دستيابي به دانش تعمير اين تجهيز به کار گرفتند. سيستم الکترونيک کنترل پره هاي هدايت کننده هواي ورودي به کمپرسور توربين پس از ساعت ها کار مطالعاتي و با اجراي افزون بر 50 برگ نقشه انجام شد و در خرداد سال جاري توربين SGT400 به صورت آزمايشي به چرخه توليد بازگشت و با اطمينان از صحت عملکرد تجهيز تعمير شده همچنان در مدار توليد قرار دارد.

      ايزدي با تاکيد بر حمايت از متخصصان داخلي در سال «رونق توليد» تصريح کرد: شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي چهار دستگاه توربين زيمنس SGT400 در اختيار دارد که به منظور تقويت و استفاده از توان سازندگان داخلي، بومي سازي دانش و تکنولوژي تجهيزات صنعت نفت و گاز و کاهش وابستگي به خارج، به جاي خريد و جايگزين کردن اين تجهيز از شرکت سازنده، تعمير آن با استفاده از توان متخصصان داخلي را در دستور کار قرار داد و به ازاي خريد هر قطعه (VGV CONTROLLER) از خروج 28 هزار يورو از کشور جلوگيري کرد. همچنين با توجه به استفاده از اين مدل توربين در کشور، دستيابي به دانش فني، تعمير و ساخت قطعات آن از اهميت بالايي برخوردار است.

      وي ضمن تشکر از تلاشگران اداره مهندسي تعميرات و منطقه عملياتي نار و کنگان و همچنين همراهي بخش خصوصي براي دستيابي به دانش فني تعمير اين تجهيز، بر استفاده حداکثري از توان متخصصان و شرکت‎هاي توانمند داخلي تاکيد کرد.

    • media/image/2019/07/2000-1441/5672.jpg

      شل ماشین مرگ در این سیاره است

      حرف هاي اين« سبزشو » را باور نکنيد. طرح هاي شل که نظر بسياري از گروه‎هاي حفاظت از محيط زيست را جلب کرده‎، در برابر سرمايه‎گذاري‎هاي آن در عرصه نفت و گاز هيچ هستند. (بر اساس گزارش سالانه‎ شل، نفت و گاز همچون «موتورهاي پول ساز اين کمپاني» هستند. به نظر نمي‎رسد که آنها قصد خاموش کردن اين موتورها را داشته باشند.) شايد خيلي بديهي به نظر برسد و فکر کنيد که نيازي به ذکر اين موضوع نيست، اما در واقع نياز است. هرقدر هم درباره‎ گواهي نامه ها و مرام نامه هاي اخلاقي اين صنعت صحبت شود، باز هم تفاوتي نمي‏کند، چون آنها کماکان به سرمايه ‎گذاري خود در سوخت هاي فسيلي ادامه مي‎دهند و به اين ترتيب، روند تخريب اقليم و مرگ اين سياره سکونت پذير را شتاب مي بخشند. شايد چنين نکته‎اي از نظر شما بديهي باشد. اما در چند هفته‏‎ گذشته، با تعداد زيادي از طرفداران محيط زيست صحبت کرده ام که ظاهراً شل را تافته جدابافته و متفاوت از ساير نقش آفرينان اين صنعت مي‎بينند. به نظر مي رسد که ميزان آگاهي اهالي هنر از دستورعمل هاي کاري صنعت نفت، بيشتر از گروه هاي حفاظت از محيط زيست باشد.

      چندي پيش، مارک رايلنسِ، بازيگر از کمپاني رويال شکسپير  کناره گيري و حمايت مالي بي پي از اين کمپاني را علت جدايي خود مطرح کرد. اين شرکت نفتي، بليت هاي ارزان قيمت را به صورت يارانه اي در اختيار جوان‎ها مي گذاشت. شايد اين شرکت در حال نابودسازي محيط زيست اين جوانان باشد، اما حداقل مي توانند از طريق کمک هاي آن، تعدادي نمايش فوق‎العاده را تماشا کنند. اين اقدامي براي ساکت کردن ناراضيان است.

      رايلنس پرسيد: «آيا رويال شکسپير اين کار را به خاطر بچه هايي انجام داده که قرار است آينده‎ دنيا را بسازند و کاري با اين شرکت‎هاي جهان خوار ندارد؟» اگر بخواهيم واکنش هاي اين شرکت به شکايت‎هاي رايلنس در اين سال‎ها را قضاوت کنيم، اين گونه به نظر نمي رسد، اما به لطف گروه‎هاي کمپين سازي همچون پلتفرم، آرت نات اويل و بي پي اور نات بي پي سازمان‎هايي همچون کالچر آنسستيند، کمپاني هاي تئاتر، موزه‎ها و گالري هاي هنر حداقل متوجه مي شوند که تناقض ها و تضادهايي وجود دارد.

      دو سال پيش، شل سرمايه اي 300 ميليون دلاري را براي «سرمايه‎گذاري در اکوسيستم‎هاي طبيعي» طي سه سال آينده کنار گذاشت. بنا به ادعاي خودشان، اين سرمايه براي «پشتيباني از حرکت به سمت يک آينده کم ‎کربن‎» خواهد بود. آنها با پرداخت هزينه احياي جنگل ها مي‎خواهند بخشي از مضرات گازهاي گلخانه‎اي که به واسطه فرايند استخراج نفت و گازشان توليد مي‎شود، کمرنگ کنند. در گفت وگو با برخي از اعضاي کمپين هاي زيست‎محيطي در بخش هاي مختلف دنيا، يک موضوع تکراري و مشترک را از دهانشان مي شنوم: شل در حال تغيير است و بي ريا کار مي کند؛ بنابراين چرا از آن پشتيباني نکنيم؟

      چنين سرمايه اي عظيم به نظر مي‎رسد و اين گونه هم هست –البته تا زماني که آن را با درآمد ساليانه شل مقايسه کنيد که به 24 ميليارد دلار مي رسد. طرح شل براي حرکت به سمت يک آينده کم‎کربن، در گزارش سالانه‎ آنها نمودي ندارد. بحث انرژي‏هاي تجديدپذير در خلاصه نتايج مالي آنها مشاهده نمي شود. وقتي با خودِ کمپاني چک کردم، به من گفتند که هيچ آمار مجزايي براي درآمد حاصل از فناوري‎هاي کم کربنشان ندارند. همچنين هيچ آماري درباره ميزان سرمايه‎گذاري سال گذشته خود در اين عرصه نداشتند. ولي در سال 2018، 25 ميليارد دلار سرمايه را به بخش نفت و گاز اختصاص دادند که شامل بهره برداري از مخازن جديد سوخت هاي فسيلي در عمق آب‎هاي خليج مکزيک و خارج از سواحل برزيل و موريتاني مي‎‏شد. در ميان دارايي‎هاي کمپاني، 1400 قرار داد اجاره معدن در کانادا وجود دارد که قير شن  را به نفت خام شيميايي تبديل مي کنند. عجب تغييري!

      بر اساس گزارش سالانه شل، نفت و گاز همچون «موتورهاي پول ساز اين کمپاني» هستند. به نظر نمي‎رسد که آنها قصد خاموش کردن اين موتورها را داشته باشند. «اولويت هاي رشد» آن، توليد شيميايي و استخراج نفت از آب هاي عميق است. در اين گزارش، انرژي کم ‎کربن در رده‎ «فرصت‎هاي نوظهور» در دهه‎هاي آتي آورده شده، اما گفته اند که در کنار آن، فناوري‎هاي فرکينگ (استخراج گاز از طريق شکست هيدروليک سنگ هاي مسير استخراج) و سوخت فسيلي مايع نيز توسعه داده خواهند شد. کمپاني مي‎گويد که در آينده «گاز طبيعي بيشتري را خواهد فروخت»، اما همان طور که تحليل اويل چنج اينترنشنال  نشان مي‎دهد، «در چارچوب اهداف توافقنامه پاريس، هيچ جايي براي توسعه سوخت هاي فسيلي جديد – ازجمله گاز – وجود ندارد». حتي همين ميزان از استخراج نفت و گاز کنوني هم براي افزايش دماي کل جهان به اندازه بيش از 1.5 درجه سانتي‎گراد کفايت مي کند. شل از آن کمپاني‎هايي است که قصد توليد سوخت فسيلي در بلندمدت را دارد – که همين نشانه‎ ديگري از زيست بوم کشي آنهاست.

      همچنين هدف از ارائه‎ طرح هايي همچون سرمايه گذاري روي اکوسيستم‎هاي طبيعي، کاملاً مشخص است. رئيس هيئت‎مديره آنها مي‎گويد: «موفقيت کمپاني عمدتاً به اعتماد جامعه به ما بستگي دارد. سرمايه‎گذاران در کمپاني‎هايي سرمايه‎گذاري مي‎کنند که به آنها اعتماد دارند، دولت ها اجازه عملکرد را به کمپاني‎هاي معتمدشان مي‎دهند و مصرف‎کنندگان از افراد قابل اعتماد خريد مي‎کنند». در ميان اهداف راهبردي کمپاني «حفظ اعتماد جامعه» قرار دارد تا بتواند به عملکرد خود ادامه بدهد. بازيابي اکوسيستم‎هاي طبيعي، از عوامل ضروري براي جلوگيري از تخريب اقليم است. همان‎طور که «هيات بين دولتي تغيير اقليم(IPCC)» اشاره مي‎کند، کاهش مقدار کربن دي اکسيد موجود در جو، امري ضروري محسوب مي‎شود تا بتوانيم از گرمايش جهاني بيش از 1.5 يا حتي 2 درجه‎ي سانتي‎گراد جلوگيري کنيم. تا اينجا، بهترين روش براي انجام اين کار، بهره‎گيري از راهکارهاي طبيعي بوده است: حفاظت و بازيابي سيستم هاي زنده همچون جنگل ها، مانداب‎ها، شوراب زارها و لجن زارها. وقتي آنها توسعه مي‎يابند، کربن دي اکسيد را جذب و آن را به کربن جامد تبديل مي‎کنند که به فرم چوب، گل ولاي و خاک ظاهر مي‏شود. در ماه آوريل، من به همراه يک تيم کوچک، کمپيني را در مسير اولويت‎بخشي به اين راهکارها راه انداختيم.

      البتهIPCC به صراحت اشاره مي کند که اين راهکارهاي طبيعي نمي توانند انتشار مداوم گازهاي گلخانه اي را جبران کنند. علاوه بر آنها، نياز شديدي به تعديل قابل توجه در توليد سوخت فسيلي داريم. به منظور حفظ سکونت پذيري در اين سياره ، بايد سوخت هاي فسيلي موجود در دل زمين را دست‎نخورده بگذاريم، از سيستم هاي زنده محافظت کنيم و جاني دوباره به آنها ببخشيم. عصر جبران کردن به پايان رسيده است.

      اما شل تمايل دارد به يافتن و توسعه‎‏ مخازن جديد خود ادامه دهد. همين هفته پيش بود که آنها الزام قانوني اتحاديه اروپا مبني بر کاهش گازهاي منتشره به صفر که بايد تا سال 2050 اجرايي شود، را رد کردند؛ بنابراين به نظر مي‎رسد هياهوي زيادي که بر سر سرمايه‎گذاري هاي خود در اکوسيستم‎هاي طبيعي به وجود آورده‎اند، به خاطر حفظ اعتماد اجتماعي است تا بتوانند نفت و گاز بيشتري را استخراج و زندگي ما را نابود کنند.

      در راستاي تاکيد بر ماهيت منحرف کننده‎ روابط عمومي شل، مديرعامل آنها بن ون بيوردن، در ابتداي همين ماه به مردم توصيه کرد که «غذاها را در همان فصل خودشان ميل کنند و بازيافت بيشتري را انجام دهند». او به مصرف کنندگاني کنايه زد که دوست دارند در زمستان توت فرنگي بخورند و توضيح داد که براي برآورده‎سازي چنين خواسته‎اي در ماه ژانويه، بايد يک سبد توت فرنگي را از شيلي وارد کنند. ولي احتمالش زياد است که سوخت هواپيماي مورد استفاده براي نقل وانتقال اين توت فرنگي‎ها، توسط شل تامين شده باشد. آنهايي که چشمان مردم را از کاسه درمي آورند، به خاطر کوري سرزنششان مي کنند.

      از نظر من، راهبرد شل آنقدر واضح است که اصلاً ارزش بحث ندارد. آنها مي خواهند در کسب وکار سوخت فسيلي بمانند، اما بايد قوانيني را که مي توانند تهديدکننده اين کسب وکار باشند، دفع کنند. اگر کمپاني آمادگي ندارد که موتورهاي پول ساز خود را رها کند، بايد برداشت مردم نسبت به فعاليت‎هايش را تغيير دهد. به اعتقاد من، سرمايه‎گذاري شل در اکوسيستم‏‎هاي طبيعي، يک «سبزشويي» آزاردهنده است.

      اما راهبرد کمپاني جواب داده است. تعداد قابل توجهي از افرادي که بايد با شل مبارزه کنند، آن را همچون يک جايگزين دوستدار محيط زيست براي اکسون  مي بينند، درحالي که اين طرح‎هاي حمايت از محيط زيست ارزش چنداني در برابر پروژه‎هاي کثيف کمپاني ندارند. شل رابطه اي قديمي را با چهار «همکار محيط زيست» خود دارد: اتحاديه‎ بين المللي حفظ طبيعت، سازمان حفاظت از محيط طبيعي وتلندز اينترنشنال  و ارث واچ. به نظر من اين گروه‎‏ها نبايد از شل پول بگيرند، کما اينکه کار رويال شکسپير براي دريافت کمک مالي از بي پي اشتباه بود. تعجب مي کنم چرا به اين سازمان‎ها فشار نمي آورند تا رابطه خود با اين کمپاني را قطع کنند، درحالي‎که رابطه موزه بريتانيا با کمپاني بي پي به يک رسوايي ملي تبديل شد.

      اما ساده لوحي نسبت به عملکرد شل، تنها به اين همکاران خلاصه نمي شود. بسياري از سازمان‎ها و افراد نيکخواه همچون خودم که مشتاقانه به دنبال راهکارهاي طبيعي براي نجات اقليم هستند، به شکلي درمانده به هر کورسوي اميدي چنگ مي اندازند و آماده اند که اين کمپاني را به عنوان بخشي از راهکارشان ببينند. شل دوست ما نيست. در واقع موتوري براي نابودي اين سياره محسوب مي شود.

      منبع: روزنامه گاردين

      مترجم: عباس حاجي هاشمي

       

    • media/image/2019/07/2000-1441/5673.jpg

           شرکت نفت فلات قاره ايران   

      پاکسازي محيط از ضايعات صنعتي و غيرصنعتي

      مسؤولان وکارکنان واحدهاي تعميرات، اچ اس اي و بهره برداري خشکي منطقه لاوان با حضور درمحدوده مشعل تاسيسات بهره برداري خشکي، به جمع آوري، تفکيک و پاکسازي اين محل ازضايعات صنعتي و غيرصنعتي پرداختند. اين برنامه به همت واحد تعميرات و نوسازي منطقه لاوان با حضور بيش از 120نفر ازهمکاران عملياتي و تعميراتي با وجود شرايط سخت آب و هوايي و با هدف کمک به حفظ محيط زيست انجام شد. شرکت کنندگان دراين برنامه همه توان خود را به کارگرفتند تا محل تجمع ضايعات صنعتي، پاک سازي شود و فضايي زيباتر در تاسيسات خشکي منطقه ايجاد کنند.

      عليرضا خوشبخت، جانشين تعميرات و نوسازي منطقه لاوان در اين باره گفت: خوشحاليم که امروزهمه دست به دست هم داديم و با انسجام و همدلي، اين محل را پاکسازي کرديم و اميدواريم با فرهنگ سازي مناسب، در آينده شاهد چنين مواردي نباشيم.

      وي هدف از عمليات پاکسازي محدوده مشعل تاسيسات بهره برداري خشکي را جلوگيري از بروز خطرهاي احتمالي مانند آتش سوزي و آسيب هاي جبران ناپذير براي تاسيسات منطقه برشمرد و افزود: همه ما امانت دار محيط زيست براي نسل هاي آينده هستيم وبايد به خوبي از آن نگهداري کنيم.

      جانشين تعميرات و نوسازي منطقه لاوان افزود: ما توانستيم دراين حرکت مقدارقابل توجهي ضايعات فلزي را جمع آوري وتفکيک کنيم که اين موضوع از منظر اقتصادي براي شرکت ملي فلات قاره ايران داراي ارزش افزوده و به نوعي بازگشت سرمايه محسوب مي شود و ما به ياري خداوند اين کار را ادامه خواهيم داد.

      خوشبخت گفت: همه اماکن و تاسيسات شرکت ملي فلات قاره ايران ازضايعات صنعتي و غيرصنعتي پاکسازي خواهد شد و اميدواريم اين برنامه عمومي وفراگير شود تا جايي که کمپ هاي مسکوني و سواحلي را که در اختيار داريم پاکسازي کنيم.

       

          شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان

      فعاليت بدون وقفه تاسيسات پس از زلزله 7/5 ريشتري

      مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان اعلام کرد: وقوع زلزله 7/5 ريشتري در حوالي مسجدسليمان، خسارتي به واحدهاي عملياتي و تاسيسات نفت و گاز اين شرکت وارد نکرده است و فعاليت هاي عملياتي بدون وقفه ادامه دارد. قباد ناصري گفت: زلزله نسبتا شديدي را در استان خوزستان شاهد بوديم که اگرچه خوشبختانه تاسيسات اين شرکت آسيبي نديده اند، اما خسارت هايي را در تعدادي از منازل مسکوني سازماني مسجد سليمان که قدمت زيادي دارند، برجاي گذاشته است.

      وي ادامه داد: بيمارستان شرکت نفت دراين شهرستان نيز خسارت هايي ديده است. به گفته ناصري، خسارت هاي وارد شده به ساختمان هاي مسکوني، هيچ تلفات جاني نداشته است.

      روز دوشنبه(17 تيرماه) زلزله 7/5 ريشتري، استان خوزستان، حوالي مسجدسليمان را لرزاند که محل اصلي زلزله، منطقه گلگير در نزديکي هفتکل بود.

      شرکت بهره برداري نفت وگاز مسجد سليمان در گستره سه استان ايلام، خوزستان و چهارمحال وبختياري فعاليت مي کند و11 واحد بهره برداري، چهار ايستگاه تقويت و تزريق گاز و چهارکارخانه نمکزدايي را در دايره عملياتي خود دارد.

       

            سازمان منطقه ويژه انرژي پارس

      حمايت از کارآفرينان فرهنگي

      مديرعامل سازمان منطقه ويژه انرژي پارس گفت: رويکرد اين سازمان حمايت از کارآفرينان فرهنگي است که اگر ازطريق بخش خصوصي و سازمان هاي مردم نهاد نهادينه شوند، مي توانند درآمدزايي وبه اقتصاد استان کمک کنند. سيدپيروز موسوي در ديداربا مديرکل اداره ارشاد استان بوشهر، حمايت از فعاليت هاي فرهنگي و هنري را همسو با هدف وفعاليت سازمان منطقه ويژه پارس درجهت ايجاد سرمايه اجتماعي برشمرد.  وي افزود: ازطريق رصد فعاليت هاي هنري و فرهنگي است که مي توان درک عميقي از جامعه پيراموني داشت. موسوي با اشاره به شرايط کشور و ضرورت صرفه جويي درهزينه ها ادامه داد: ورزش و هنرحوزه هايي هستند که با وجود چنين شرايطي نمي توان آنها را متوقف کرد، زيرا آثار پرهزينه اي به همراه دارد. وي همچنين با اشاره به اين که همه فعاليت هاي فرهنگي و هنري ســازمـان مـنطـقـه ويـژه درچارچوب اداره ارشاد وفرهنگ اسلامي انجام مي شود، ادامه داد: از اينکه در جوار استاني باسرمايه هاي فرهنگي بکر قرار داريم، خرسنديم. موسوي ناشناخته بودن هنر و فرهنگ بوشهر را يکي ازموانع پيش روي کارآفريني دراين حوزه برشمرد وخواستار معرفي ظرفيت هاي تاريخي، آوايي، نمايشي و...اين استان از سوي اداره کل ارشاد استان شد. فاطمه کرم پور، مديرکل ارشاد استان بوشهر نيز نگاه سازمان منطقه ويژه درحمايت از فرهنگ و هنر را تحسين برانگيز خواند و اعلام آمادگي کرد که جشنواره ها، نمايشگاه هاي کتاب، همايش هاي آييني و تئاتر، جايزه هاي هنري و... در پايتخت انرژي کشور برگزار شوند.

       

             دانشگاه صنعت نفت

      اجراي شيوه نامه اولويت بندي خطوط لوله

      نخستين شيوه نامه جامع و بومي اولويت بندي (Prioritizing and Criticality Ranking) خطوط لوله شرکت نفت فلات قاره ايران با همکاري دانشگاه صنعت نفت به منظوراستقرارسيستم مديريت يکپارچگي خطوط لوله PIMS تدوين و اجرايي شد. اين اولويت بندي باهدف تعميرات برمبناي ريسک به منظورتمرکز تخصيص اعتبارات موجود دراين حوزه به خطوط لوله بحراني، همچنين برمبناي سطح ريسک هرخط لوله وتاثير آن برسطح ريسک کلي عمليات انجام شده است.

      درادبيات سيستم مديريت يکپارچگي دارايي، تدوين و اجراي اين شيوه نامه نخستين و پايه اي ترين گام براي استقرار سيستم مديريت يکپارچگي خطوط لوله (PIMS) محسوب مي شود. اين شيوه نامه حاصل پروژه صنعتي - پژوهشي ميان شرکت نفت فلات قاره و دانشگاه صنعت نفت بوده است. اين پروژه پس از تشکيل کميته PIMS در شرکت نفت فلات قاره ايران درتيرماه سال گذشته و توجه به برنامه ريزي براي استقرار نظام يکپارچگي خطوط لوله به عنوان نخستين محصول اين کميته با همکاري شرکت نفت فلات قاره ايران و دانشگاه صنعت نفت در جهت ارتباط موثر صنعت و دانشگاه با اتکا به توان داخلي هر دو مجموعه و متناسب بانيازهاي اجرايي وعملياتي شرکت نفت فلات قاره ايران انجام شده است. براي اجراي اين پروژه بيش از 1100 نفر- ساعت کار مطالعاتي و کارشناسي انجام شده که بيش از 50درصد آن به جلسات کارشناسي منظم و هدفمند مشترک ميان گروه اجرايي پروژه از دانشگاه صنعت نفت و اعضاي کميته PIMS شرکت نفت فلات قاره ايران در دوسطح کارشناسي و مديريتي اختصاص يافته است. گام بعدي در جهت استقرار مديريت يکپارچگي خطوط لوله، اولويت بندي تمام خطوط لوله درون ميداني و صادراتي شرکت نفت فلات قاره ايران است که بر اساس شيوه نامه تدوين شده انجام مي شود.

       

              شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب   

      اعزام گروه هاي امدادي به مناطق زلزله زده خوزستان

      مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب از اعزام گروه هاي امدادي اين شرکت به مناطق زلزله زده مسجدسليمان خبر داد. احمد محمدي بااشاره به وقوع زمين لرزه مسجدسليمان درشمال خوزستان آماده باش واحدهاي امدادي اين شرکت در ترابري و پشتيباني توليد وبهداشت، ايمني ومحيط زيست اچ اس اي از زمان وقوع اين حادثه گفت: تاکنون دو گروه از واحدهاي ايمني و آتش نشاني از شرکت هاي نفت و گاز کارون و آغاجاري به همراه ماشين آلات و امکانات مورد نياز به منطقه اعزام شده اند و درصورت نياز، گروه ها و تجهيزات بيشتري اعزام خواهد شد. مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب گفت: شرکت بهره برداري نفت و گازمسجدسليمان به عنوان نماينده تام الاختيارمناطق نفت خيز جنوب در نشست هاي مديريت بحران حضور دارد و نسبت به دريافت و پاسخگويي به درخواست ها اقدام مي کند.

      وي افزود: واحد هاي امدادي پيش گفته و ديگر بخش هاي مرتبط با شرايط اضطراري درستاد مناطق نفت خيزجنوب و شرکت هاي تابع تا عادي شدن اوضاع خدمت رساني به مردم و مناطق آسيب ديده را ادامه خواهند داد.

      قباد ناصري، مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گازمسجدسليمان نيز با اشاره به زلزله 5.7 ريشتري حوالي مسجدسليمان اظهار کرد:خسارتي به واحدهاي عملياتي و تاسيسات نفت و گاز اين شرکت وارد نشده است و فعاليت هاي عملياتي بدون وقفه ادامه دارد. به گفته وي، اين زلزله برتعدادي ازمنازل مسکوني سازماني مسجدسليمان که قدمت زيادي دارند، خساراتي برجاي گذاشته است.

      ناصري تصريح کرد: بيمارستان شرکت نفت مسجد سليمان نيز خسارت هايي ديده و خسارت هاي وارد شده به ساختمان هاي مسکوني، تلفات جاني نداشته است.

       

            شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران 

      واکسينه کردن لوله هاي گاز در برابر خوردگي

      شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران دو پروژه انتقال گاز در حال اجرا را به عنوان پايلوت با هدف تحقق اهداف نظام بومي مديريت خوردگي، واکسينه مي کند. همسوبا استقرارنظام بومي مديريت خوردگي درشرکت ملي گازايران، اين شرکت دو پروژه خط انتقال گاز«کوهدشت- خرم آباد» درمرحله اجرا و پروژه خوشه -خاش را که درمرحله طراحي ومهندسي هستند، به عنوان پايلوت براي واکسينه کردن دربرابرخوردگي در دستورکارقرار داده است. با هدف آشنايي ذي نفعان و استقرار مديريت خوردگي درفاز EPCI پروژه ها، يک دوره وبينار (Webinar) توسط مشاور خارجي دوم تيرماه و براي آشنايي با الزام هاي نظام بومي مديريت خوردگي نيز دو دوره آشنايي درچهارم وپنجم تيرماه براي مديران، مجريان، رؤسا، کارشناسان و مهندسان مرتبط با خوردگي برگزار شد. تدوين واجراي «سند راهبردي مديريت خوردگي درصنعت نفت و استقرارآن در شرکت ملي گاز ايران» از مهم ترين برنامه هاي اين شرکت است.  هدف ازاجراي اين سند، بهينه ساختن مهندسي خوردگي و رعايت الزام هاي ايمني و زيست محيطي است تا ريسک هاي ايمني به حداقل برسند و از نشت مواد هيدروکربني و گاز نيز جلوگيري شود. کنترل هزينه هاي مربوط به پوشش ها، سيستم حفاظت کاتدي، آندي و بازدارنده ها نيز از ديگراهداف اجراي سند راهبردي مديريت خوردگي است. ممانعت از افت بازدهي، جلوگيري از اتلاف مواد اوليه و محصولات، کاهش هزينه آلودگي در فرايند توليد و محصولات با چشم انداز کنترل و کاهش هزينه هاي يادشده در صنعت نفت ايران، ازديگر اهداف اين سند است. موارد يادشده با اعمال روش هاي پايش، پيشگيري، تجزيه و تحليل مستمر، هم تراز با ديگر شرکت هاي نفتي جهان تا سال 1404 دنبال مي شوند.

       

      شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون

      تعمير 2 دستگاه سيار فرآورش و يک دستگاه تفکيک گر نفت

      مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگازکارون از تعميراساسي دو دستگاه سيارفرآورش نفت (MOT) تويک دستگاه سيارتفکيک گر (MOS)به وسيله متخصصان اين شرکت خبرداد.  غلامرضا مفيدي گفت: تعميرات اين دستگاه ها براي نخستين بار در اين شرکت و با استفاده از نيروي انساني،امکانات و تجهيزات موجود با صرف حدود 20 هزار نفر - ساعت نيروي انساني درمدت 144 روز کاري انجام شده است. وي با اشاره به اين که بالا بردن ضريب اطمينان استمرار توليد با ظرفيت حداکثري ناشي از تعميرات اساسي دستگاه، همچنين ارتقاي ضريب ايمني و رعايت الزامات زيست محيطي دستگاه فرآورش از دستاوردهاي اصلي تعميرات اساسي سه دستگاه سيارفرآورش است،به روزرساني و پيکربندي سيستم هاي کنترل PLC، رفع اشکال و کاليبراسيون ادوات ابزار دقيق، تعمير و تعويض راهرو و مسيرهاي دسترسي به تجهيزات، همچنين تمهيد مناسب براي عبور و مرور بين تريلرها به منظور جلوگيري از سقوط و آسيب به کارکنان در حين تردد را از ديگر دستاورد هاي اين عمليات برشمرد. مفيدي انجام 6 فقره اصلاحيه فرآورشي براي ارتقاي سطح توليد، تعمير، بازسازي و تقويت شاسي با توجه به شناسايي درزهاي ايجاد شده در بدنه تريلرهاي حمل دستگاه فرآورش MOT2 را همزمان با تعميرات اساسي تجهيزات فرآورشي،ازديگر فعاليت هاي انجام شده درحين تعميرات عنوان کرد. به گفته وي، تعمير و بازسازي ادوات برقي و تعمير و سرويس تجهيزات و ادوات سيستم هاي هواي ابزار دقيق ومواد شيميايي نيز، ديگر فعاليت هاي انجام شده در فرايند اين عمليات تعميراتي بوده است.  مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگازکارون گفت: دستگاه هاي MOT  و MOS به منظور فرآورش نفت و گاز به صورت سيار از چاه هاي تعميراتي يا توسعه اي استفاده مي شوند و تفکيک ناخالصي هاي نفت توليدي چاه ها و ارسال نفت تصفيه شده به واحد بهره برداري را انجام مي دهند.

       

      شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب 

      امضاي توافقنامه همکاري

      شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب به منظور انجام عمليات حفاري و خدمات جانبي، با شرکت ملي حفاري ايران توافقنامه همکاري امضا مي کند.  صفرعلي رئيسي، معاون مدير امورفني(حفاري) شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب گفت: اين توافقنامه شامل ارائه خدمات مورد نيازاين شرکت در زمينه عمليات حفاري و تعمير چاه هاي نفت و گاز در پنج بخش براي يک دوره پنج ساله از سوي شرکت ملي حفاري ايران است. وي افزود: اين پنج بخش شامل عمليات حفاري و خدمات جانبي (دکل ها)، حفاري انحرافي، حفاري زير فشار تعادل (UBD)، نمودارگيري از گل حفاري (Mod Logging) و مديريت پسماند است که  پيش از اين براي هر يک از اين پنج بخش توافقنامه هايي جداگانه داشتيم. رئيسي اظهارکرد: به منظورچابک سازي و بهبودعمليات حفاري، توافقنا مه هاي پيشين بازنگري و همه آنها دريک توافقنامه ادغام و مفاد آن با برگزاري بيش از 50 نشست تخصصي – مديريتي، تدوين شده است. رئيسي گفت: همچنين با برگزاري بيش از 20 نشست مشترک با مديران و کارشناسان شرکت ملي حفاري ايران مفاد توافقنامه جديد بررسي و کاستي هاي آن برطرف شد و اکنون به عنوان يک توافقنامه منسجم آماده امضاي دو طرف است. معاون مديرامور فني(حفاري) شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب تصريح کرد: شرکت ملي حفاري ايران يکي از بازوهاي توانمند شرکت ملي نفت ايران براي تحقق اهداف برنامه هاي توليد است و هرچه اين شرکت قوي تر باشد، رسيدن به اهداف توليد نيز سريع تر محقق مي شود، از اين رو در اين توافقنامه استفاده حداکثري از امکانات سخت افزاري و نرم افزاي شرکت ملي حفاري ايران مدنظر قرار داده شده است.

       

          شرکت ملي نفت ايران

      انتصاب دبير کميسيون مناقصات شرکت ملي نفت

      مديرعامل شرکت ملي نفت ايران، سيده فاطمه فاطمي نيا را به عنوان دبير کميسيون مناقصات اين شرکت منصوب کرد. در حکم مسعود کرباسيان خطاب به سيده فاطمه فاطمي نيا آمده است: «نظر به مراتب تعهد، سوابق، تخصص و تجارب ارزشمند سرکار عالي و نظر به پيشنهاد رئيس محترم کميسيون مناقصات، از تاريخ صدور اين حکم به عنوان دبير و رئيس دبيرخانه کميسيون مناقصات شرکت ملي نفت ايران منصوب مي شويد. اميد است با استعانت ازخداوند متعال در انجام وظايف مهم محوله موفق و مويد باشيد.»

       

       

           شرکت ملي گاز ايران

      ضرورت توسعه اقتصاد دانش بنيان

       مديرپژوهش و فناوري شرکت ملي گاز ايران گفت: فعاليت هاي اين شرکت در مسير توسعه اقتصاد دانش بنيان و اقتصاد مقاومتي است تا هدف «رونق توليد» در کشور محقق شود. سعيد پاک سرشت در بازديد ازفعاليت هاي علمي، پژوهشي، فرهنگي، اجتماعي و مرکز رشد و فناوري شرکت پالايش گازشهيد هاشمي نژاد، با قدرداني از اقدام هاي اين پالايشگاه براي اجراي برنامه هاي علمي، پژوهشي واجتماعي افزود: اقدام هاي علمي و اجتماعي پالايشگاه خانگيران مانند برگزاري نخستين نمايشگاه عرضه محصولات توليدي شهرستان سرخس، نشان دهنده توجه به مردم بومي، خانواده هاي کارکنان و اجراي مسؤوليت هاي اجتماعي پالايشگاه است. وي با اشاره به راه اندازي مرکز رشد و فناوري از سوي شرکت پالايش گازشهيد هاشمي نژاد اظهارکرد: راه اندازي اين مجموعه ايده اي نو و تفکري بلند است که نشان دهنده توجه به عناوين پژوهشي است. پاک سرشت ادامه داد: اين مرکزمحيطي براي جذب نوآوري ها و خلاقيت هاي مجموعه هاي کوچکي است که بيرون از سازمان فعاليت دارند. مديرپژوهش و فناوري شرکت ملي گاز ايران همچنين با تاکيد بر لزوم شناسايي ظرفيت هاي شهرستان سرخس تصريح کرد: اين اقدام موجب حمايت از توان شرکت هاي دانش بنيان است و افزايش اشتغال زايي در منطقه را به همراه خواهد داشت. پاک سرشت با اشاره به فعاليت هاي اثرگذار پژوهشي در صنعت گاز يادآورشد: در سال هاي اخير، پروژه هاي پژوهشي و تجاري سازي محصولات، همچنين دستاوردها و فن بازارصنعت گاز با حضورشرکت هاي دانش بنيان اجرايي شده است که همه آنها درجهت توسعه اقتصاد دانش بنيان، رکن اصلي اقتصاد مقاومتي به شمار مي روند.

       

    • media/image/2019/07/2000-1441/5674.jpg

           پالايشگاه پارسيان   

      معرفي واحد صنعتي سبز براي دهمين سال پياپي

      شرکت پالايش گاز پارسيان براي دهمين سال پياپي پس از دريافت گواهينامه نداشتن آلايندگي ازسوي اداره کل حفاظت محيط زيست استان فارس به عنوان صنعت پاک معرفي شد. فرشيد ابدالي دهدزي، مديرعامل پالايشگاه پارسيان درباره شاخص هاي مورد نظر براي انتخاب اين پالايشگاه گفت: نداشتن آلايندگي، استقرار و پياده سازي سامانه هاي مديريتي در شرکت، رعايت الزام هاي قانوني زيست محيطي، حفظ، نگهداري و توسعه فضاي سبز، همچنين کنترل و پايش آلاينده ها و جلوگيري از آلودگي هاي زيست محيطي از جمله شاخص هاي مهم در معرفي اين پالايشگاه به عنوان صنعت سبز است. وي همچنين مديريت مناسب پسماندها، نصب و راه اندازي سامانه هاي پايش لحظه اي، ارتقاي سطح دانش و فرهنگ زيست محيطي مديران و کارکنان واحدها، بهينه سازي مصرف سوخت وانرژي وايجاد نوآوري هاي زيست محيطي را ازديگر معيارهاي انتخاب در پالايشگاه گاز پارسيان به عنوان صنعت سبز برشمرد. دهدزي تصريح کرد: مجموعه اين اقدام ها موجب شده است که پالايشگاه گازپارسيان براي دهمين سال پيوسته از سوي اداره کل حفاظت محيط زيست استان فارس به عنوان صنعت پاک معرفي شود. به گفته ابدالي، همه شاخص ها و پارامترهاي توليد در شرکت پالايش گاز پارسيان ازسوي آزمايشگاه هاي معتمد سازمان حفاظت محيط زيست سنجش شده و نتايج به دست آمده گواه آن است که مجموع عملکرد اين پالايشگاه براي حفاظت از محيط زيست و بدون آلايندگي است. مديرعامل پالايشگاه گاز پارسيان با بيان اين که به منظور بهبود عملکرد پالايشگاه و رعايت الزام هاي قانوني، جنبه هاي زيست محيطي درهمه پروژه هاي پالايشگاه ارزيابي و کنترل مي شود، اظهارکرد: اين شرکت سامانه هاي مديريتي محيط زيست شامل ISO14001 و HSE- MS را نيز پياده سازي و مستقر کرده است. وي با تاکيد بر ضرورت استفاده از انرژي هاي پاک تصريح کرد: مباحث مديريت انرژي، مرتبط با محيط زيست است به طوري که هرچه انرژي به شکل بهينه مصرف شود، آثار و پيامدهاي زيست محيطي کمتري خواهد داشت. مديرعامل شرکت پالايش گازپارسيان تصريح کرد: با توجه به توضيح اخير، پالايشگاه پارسيان، استفاده ازنيروگاه خورشيدي رادردستورکار قرار داده که مطالعات آن درحال انجام است وانتظار مي رود در آينده نزديک بااجرايي شدن اين پروژه، دست کم 20 درصد برق مصرفي اماکن غير عملياتي، با اين روش تامين شود.

       

          پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد

      برگزاري نمايشگاه محصولات سرخس

      هم زمان با سال رونق توليد و با همکاري پالايشگاه گازشهيد هاشمي نژاد، نخستين نمايشگاه محصولات توليدي سرخس باهدف حمايت از توليدکنندگان داخلي برگزار شد. سيدمجيد منبتي، مديرعامل پالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد درباره برگزاري نخستين نمايشگاه محصولات توليدي سرخس گفت: اين نمايشگاه با هدف حـمـايت از تـوليـدکنـندگان و شـنـاسايي توانمندي هاي موجود، اعم از خرد، توسعه يافته و توانمندسازي آنها برپا شده است.

      وي افزود: در اين نمايشگاه 70کارآفرين به همراه افراد خلاق به معرفي محصولات، توانمندي ها و دستاوردهايي که موجب کارآفريني در سطح شهرستان سرخس مي شود پرداختند. مديرعامل شرکت پالايش گازشهيد هاشمي نژاد درباره برنامه هاي جانبي اين نمايشگاه نيز گفت: درمدت زمان برگزاري اين نمايشگاه هر روز دو دوره آموزشي به صورت رايگان با عنوان نحوه کارآفرين شدن، توسـعه کـسـب وکـار، تجاري سازي، برندسازي، نحوه صادرات و... ازسوي استادان برجسته کشوري در محل نمايشگاه برگزار شد.

      به گفته منبتي، تيم ها و کارآفرينان برجسته و نوآور اين نمايشگاه زير پوشش و حمايت مرکز رشد نوآوري پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد قرار خواهند گرفت تا خدمات گسترده اي به صورت رايگان در مدت زمان دو سال دريافت کنند.

      نخستين نمايشگاه محصولات توليدي سرخس از11 تا 14تيرماه امسال در محل نمايشگاه هاي دائمي مجتمع مسکوني شهيد مهاجر شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد برگزار شد.

       

      شرکت گاز استان ايلام

      اجراي طرح حذف قبض کاغذي گاز

      مديرعامل شرکت گاز استان ايلام از اجراي فرآيند حذف قبض کاغذي گاز در اين استان خبرداد و گفت: اين طرح با هدف کاهش هزينه ها آغاز شده است. عباس شمس الهي گفت: شرکت گاز استان ايلام هم سو با دولت تدبير و اميد و به منظور کاهش هزينه ها، صيانت از جنگل ها و منابع طبيعي و توسعه دولت الکترونيک، اقدام به حذف قبوض کاغذي گاز درچند مرحله مي کند.

      وي افزود: در مرحله نخست اين طرح که از اواخر تير ماه 98 اجرايي مي شود، قبوض گاز در سه شهرستان بدره، ملکشاهي و آبدانان حذف و صورتحساب مشترکان به صورت پيامک ارسال مي شود.

      مديرعامل شرکت گاز استان ايلام با بيان اينکه طرح حذف قبوض کاغذي گاز تا پايان آذرماه امسال در سراسر استان ايلام اجرا خواهد شد، اظهار کرد: مشترکان براي دريافت اطلاعات صورتحساب گاز خود مي توانند به 6 روش الکترونيکي شامل وب سايت شرکت گاز استان، سايت شرکت ملي گاز، سامانه پيامکي، تلفن گويا، اپليکيشن سامانه ارتباطي شرکت گاز استان ايلام يا از طريق سامانه جامع ارتباط با مشتريان شرکت گاز استان ايلام (CRM) اقدام کنند.

      به گفته وي، تسريع در دريافت صورتحساب اشتراک گاز، تسريع در پرداخت صورتحساب و وصول مطالبات، کاهش هزينه هاي چاپ قبوض، کاهش مراجعات مردمي به ادارات گاز نواحي، از مزاياي اجراي طرح حذف قبض کاغذي گاز است.

       

              شرکت گاز استان مازندران

      گازرساني به 3 هزار  خانوار روستايي

      مديرعامل شرکت گاز استان مازندران از تخصيص 130 ميليارد تومان اعتبار براي اجراي 30پيمان گازرساني باهدف گازرساني به سه هزار خانوار روستايي دراين استان خبر داد.

      جعفراحمدپور دربازديد علي اصغر يوسف نژاد، نماينده مردم ساري وميان رود عضو هيات رئيسه مجلس شوراي اسلامي و محمد جعفري، بخشدار چهاردانگه ساري، از روند اجراي پروژه هاي گازرساني روستايي در منطقه چهاردانگه گفت: گازرساني به روستاهاي اين منطقه ازاولويت هاي شرکت گاز استان مازندران است، به گونه اي که اکنون همه روستاهاي اين آن در قالب 30 پيمان با اعتبار 130ميلياردتومان ازمحل اعتبارات بند «ق» تبصره 2 قانون بودجه سال 93، در دستور کار گازرساني قرار گرفته اند.

      به گفته وي، با نهايي شدن پروژه هاي گازرساني به همه روستاهاي چهاردانگه حدود سه هزار خانوار روستايي و بيش از 6 هزار واحد مسکوني از نعمت گازطبيعي بهره مند خواهند شد.

      مديرعامل شرکت گاز استان مازندران گازرساني به منطقه چهاردانگه را در افزايش رفاه و آسايش خانوارهاي روستايي موثر خواند و گفت: گازرساني به مناطق روستايي، نقش مهمي درايجاد مهاجرت معکوس و رونق بخشي به اقتصاد روستايي دارد.

      احمدپورتصريح کرد: اکنون از409 روستاي شهرستان ساري، 316 روستاي آن گازرساني شده و طرح گازرساني به 83 روستا نيز در دست اجراست.

       

      پتروشيمي کارون  

      استفاده حداکثري از تجهيزات ساخت داخل در تعميرات اساسي

      تعميرات اساسي پتروشيمي کارون بااستفاده حداکثري از تجهيزات ساخت داخل با موفقيت به پايان رسيد. عمليات تعميرات اساسي اين مجتمع پتروشيمي بااجراي فعاليت هاي گسترده ازجمله تعويض سه مبدل مهم گلوگاهي واحد که به طورمستقيم مرتبط با افزايش ظرفيت توليد بودند، در مدت 20 روز انجـام شـد. رفــع مــشــکلات اسـاسي کمپرسورهيدروژن براي نخستين بار وتعويض packingهاي کالم C-37101مربوط به سيستم ESP کوره زباله سوز (به منظوربهبود شرايط محيط زيست) از ديگر اقدام هاي انجام شده در اين تعميرات اساسي است.

      تامين بخش عمده اي از تجهيزات و قطعات تعويض شده از محصولات توليد داخل، يکي ديگر ازنکات حائزاهميت در اجراي عمليات تعميرات اساسي پتروشيمي کارون است.

      قطعات تعويض شده ازسوي کارشناسان اين مجتمع به صورت مهندسي معکوس براي ساخت به شرکت هاي ايراني سفارش داده شده است. تعميرات اساسي امسال يکي ازبهترين اورهال هاي انجام شده دراين مجتمع پرتروشيمي بوده است و واحدها در حال راه اندازي و در سرويس قرار گرفتن هستند.

      شرکت پتروشيمي کارون، نخستين توليدکننده ايزوسيانات ها در خاورميانه است که بااستفاده از گازهاي کلر، منواکسيدکربن، هيدروژن و نيز تولوئن و اسيدنيتريک قادر است انواع محصولات پايه اي و اصلي پتروشيمي را شامل انواع ايزوسيانات ها که داراي ارزش افزوده بالاتر بوده با کيفيت بالا توليد و به بازارهاي داخلي و خارجي عرضه کند.

       

      انجمن سازندگان تجهيزات صنعت نفت ايران

      ظرفيت سازندگان داخلي در تامين نيازهاي پتروشيمي

      انجمن سازندگان تجهيزات صنعت نفت ايران، ظرفيت زيادي براي تامين نيازهاي صنعت پتروشيمي دارد.

      رضا پديدار، عضوانجمن سازندگان تجهيزات صنعت نفت ايران، به فعاليت اين انجمن در دو دهه اخير در بومي سازي تجهيزات صنعت نفت، گاز و پتروشيمي اشاره و تصريح کرد: اين انجمن دربازه زماني ياد شده توفيق هاي بسياري کسب کرده که به شکوفايي صنعت داخل منجر شده است و شرکت هاي ايراني نيز در روند توسعه صنعت پتروشيمي وساخت و تکميل طرح هاي توسعه اي اين صنعت پيشرو، مشارکت بالايي داشته اند.

      وي با بيان اين که هم اکنون بيش از 75 درصد تجهيزات مورد نياز در بخش هاي مختلف صنعت نفت کشوردرداخل توليد مي شوند، افزود: امروز درحوزه ساخت تجهيزات صنعت پتروشيمي ظرفيت بالايي وجود دارد که بايد از آن به نحو احسن استفاده شود.

      پديدار تصريح کرد: با توجه به شرايط موجود، آماده هرگونه همکاري و تعامل براي ساخت تجهيزات، قطعه ها ونيازهاي گوناگون شرکت هاي فعال در صنعت پتروشيمي هستيم.

      عضو انجمن سازندگان تجهيزات صنعت نفت ايران با تاکيد بر اين که بايد ازسرمايه ها ونخبگان داخلي دربخش انرژي استفاده بيشتري شود، تصريح کرد: نخبگان بخش انرژي، جزئي از فرآيند صنعت و توليد کشور هستند که بايد از ظرفيت هاي آنان استفاده شود.

      وي گفت: بخش خصوصي نيز دراين زمينه ازهمه توانايي هاي خود در مسير توسعه اقتصادي و صنعتي کشور استفاده خواهد کرد.

      پديداراظهارکرد: درتوليد تجهيزات نفت و پتروشيمي مي توانيم با15کشور از منطقه خاورميانه و12 کشور از منطقه آسياي ميانه، تعاملات فني و گردش اقتصادي برقرار کنيم.

      وي ادامه داد: درشرايط کنوني نه تنها قادر به تامين نيازمندي هاي صنعت پتروشيمي کشورهستيم، بلکه دريک فرآيند10ساله توان آن را خواهيم داشت که اين تجهيزات رابه خارج ازکشورصادر وميلياردها دلار درآمد ارزي ايجاد کنيم.

       

          شرکت گاز استان تهران

      جذب بيش از 18 هزار مشترک

      مديرعامل شرکت گاز استان تهران ازجذب بيش از 18هزارمشترک در سه ماه نخست امسال خبر داد. احمد دارابي گفت: شرکت گاز استان تهران در سه ماه نخست امسال در بخش شهري 16 هزار و 577مشترک و در بخش روستايي نيزيک هزار و 677 مشترک جذب کرده است. وي همچنين درباره انشعاب هاي نصب شده در مدت زمان يادشده اظهار کرد: در سه ماه نخست امسال در بخش شهري يک هزار و 363 انشعاب و در بخش روستايي 587 انشعاب نصب شده است. به گفته وي، بهار امسال، 71 کيلومتر شبکه توزيع گاز نيز اجرا شده است.

       مديرعامل شرکت گاز استان تهران با بيان اين که بهار امسال، جمعيتي افزون بر 48هزارنفرازنعمت گاز طبيعي بهره مند شده اند، درباره حجم گاز تحويلي به مشترکان دراين بازه زماني نيزگفت: دراين مدت، چهارميلياردو 809ميليون مترمکعب گازبه مصرف کنندگان استان تهران تحويل شده است.

       

           شرکت ملي گاز ايران

      فراخوان شانزدهمين کنفرانس علمي- پژوهشي IGRC

      شرکت ملي گازايران بااعلام زمان برگزاري شانزدهمين کنفرانس علمي-پژوهشي اتحاديه بين المللي گاز فراخوان داد.

      اين کنفرانس که يکي ازمهم ترين رويدادهاي بين المللي درصنعت گاز است، پنجم تاهفتم اسفند(24 تا26 فوريه 2020)به ميزباني عمان برگزار خواهد شد.

       درفراخوان شرکت ملي گازايران از همکاران علاقه مند وپژوهشگر در سراسر کشور، همچنين پژوهشگران دانشگاهي و ديگر علاقه مندان دعوت شده است که براي شرکت درشانزدهمين کنفرانس علمي-پژوهشي اتحاديه بين المللي گازبه سايت www.igrc2020.com مراجعه و ثبت نام کنند.

       هفدهمين دوره اين کنفرانس نيزقراراست سال 2023 درايران و به ميزباني شرکت ملي گاز ايران برگزار شود.

       

       

           شرکت گاز استان قم

      بهره برداري آزمايشي از طرح ملي سامگ 

      بهره برداري آزمايشي از سامانه الکترونيکي مشتريان گاز(سامگ) در دفاتر منتخب پيشخوان دولت استان قم آغاز شد. عليرضا نصيري، مديرعامل شرکت گاز استان قم گفت: اين سامانه شامل ارائه 22 خدمت به مشترکان است که پس از ايجاد زيرساخت هاي لازم بامحوريت امور فناوري اطلاعات، امور تعرفه ها و قراردادهاي شرکت ملي گاز ايران و باهمکاري شرکت گاز استان قم به عنوان پايلوت کشوري راه اندازي شده است. راه اندازي کامل سامانه سامگ در31 شرکت گازاستاني، گام بلندي در جهت تحقق اهداف مندرج درماده 67 قانون برنامه پنج ساله ششم دولت جمهوري اسلامي ايران است که موجب تسهيل ارائه خدمات به مشترکان گاز در دفاتر پيشخوان دولت و نواحي گازرساني مي شود.

       

       

           پتروشيمي ايلام

      قرار گرفتن بويلر B واحد الفين در سرويس

        معاون اجرايي پتروشيمي ايلام از در سرويس قرار گرفتن بويلر B واحد الفين اين مجتمع خبر داد. يوسف شريفي اظهار کرد: با تلاش نيروهاي اجرايي و نظارتي اين شرکت و انجام مراحل آماده سازي، بويلر B واحد الفين در سرويس قرار گرفت. وي ادامه داد: پس ازحدود دو ماه تلاش مستمر همه نفرات اجرايي و نظارتي، با انجام مراحل آماده سازي سيستم هاي بويلر، اعم ازتست تجهيزات و تنظيم هاي مربوط به pilot، burner، flame detector اين بويلر در سرويس قرار گرفت. معاون اجرايي پتروشيمي ايلام تاکيد کرد: عمليات boil out پس از شارژ مواد شيميايي آغاز مي شود

       

    • media/image/2019/07/2000-1441/5675.jpg

      غيرت و مردانگى‏

      امام علي (ع) فرمودند:

      «انَّ اللَّهَ يَغارُ لِلْمُؤْمِنِ فَلْيَغَرْ، مَنْ لا يَغارُ فَانَّهُ مَنْكُوسُ الْقُلُوبِ» بحار الانوار ج79 ص 115

      خداوند براى مؤمن غيرت مى‏ورزد، پس او نيز بايد غيرت آورد (غيرتمند باشد). هر كس غيرت نورزد، دلش وارونه است.

      نكته‏ها و پيام‏ها

      1- غيرت به‏معناى حميت و محافظت آبرو و ناموس و نگهدارى عزت و شرف است. غيرت (احساس درد و احساس مسؤوليت) از كمالات انسانى است كه اسباب آن را خداوند در وجود آدمى تعبيه كرده است.

      2- انواع غيرت را به تعداد پديده‏هايى كه نزد انسان تقدّس و حرمت دارد، مى‏توان گسترش داد كه در اينجا به سه نوع مهم آن اشاره مى‏شود.

      الف- غيرت دينى؛ منظور اين است كه هر فرد مسلمانى نسبت به كيان اسلام و آنچه به آن مربوط مى‏شود، حساس باشد، با تمام توان در حراست آن بكوشد و از كوچك‏ترين خدشه و تعرضى نسبت به آن جلوگيرى كند.

      ب- غيرت ناموسى؛ حمايت و حفاظت از ناموس، ارتباطى تنگاتنگ با شرف و مردانگى شخص مسلمان دارد و اسلام با تأكيد از او خواسته از ناموس خود دفاع كند.

      فتواى حضرت امام خمينى (ره) چنين است: «اگر به ناموس كسى- خواه همسرش باشد يا ديگران- به قصد تجاوز حمله شود، واجب است به هر وسيله ممكن آن را دفع كند گر چه به كشتن مهاجم بينجامد.»

      ج- غيرت ملى؛ مراد از غيرت ملى، احساس مسؤوليت در برابر تماميت ارضى كشور اسلامى و دلسوزى و حمايت از شهروندان و عزت و شرف آنان است.

       

      عاجزترين و بخيل ترين مردم

      رسول گرامي اسلام (ص) فرمود:

       ان اعجز الناس من عجز عن الدعاء و ان ابخل الناس من بخل بالسلام

      عاجزترين مردم كسي است كه ناتوان از دعا كردن باشد و بخيل ترين مردم كسي است كه در سلام كردن به ديگران بخل بورزد.

      دعا يعني در خواست كردن از خدا، آسان ترين كارهاست. دعا اظهار حاجت، اظهار تذلل مقابل پروردگار است اگر كسي اين كار را هم نتواند بكند واز اين عاجز باشد، ناتوان ترين انسان ها شمرده مي شود. بهترين دعاها هم همين دعاهاي مأثور از ائمه (عليهم السلام) است. سلام كردن محبت و دوستي ايجاد و فضا را لطيف مي كند، بخيل ترين وممسك ترين مردم كسي است كه از سلام بخل بورزد.

       

      آنچه ديدي، نديدي...

      از آيت الله سيد محمد باقر درچه اي نقل شده است که مرحوم شهيد مدرس بعدازظهرها که به درس و بحث حاضر مي شد، شلوارش پر از گل بود، پس از تحقيق و تفحص مشخص شد که در خانه خشت مي زند. در ايامي که متولي مدرسه سپهسالار بود، هفته اي يک روز به دهات موقوفه مي رفت و کار مقني ها را که مشغول حفر و لايروبي قنوات بودند، ارزيابي و بررسي مي کرد. طناب به کمر مي بست و وارد چاه مي شد، سپس مزد آنان را مي داد. مدرس در ايام تدريس در اين مدرسه، روزهاي پنج شنبه و جمعه به روستاهاي شهريار مي رفت و سرقنات با مقني ها کار مي کرد. يکي از شاگردان وي تعريف مي کند که روزي در يکي از آباديهاي اطراف تهران به ديدن يکي از دوستان رفتم. آن دوست ضمن صحبت گفت: سيدي است که گاه هفته اي يک روز به ده ما مي آيد، سر قنات مي رود و بيشتر از همه مقني ها کار مي کند.

       من ابتدا از مطلب گذشتم تا اينکه يک روز عصر پنج شنبه به همراه ميزبان از ده بيرون رفتيم و بر حسب اتفاق از کنار قنات عبور کرديم. مقني ها مشغول کار بودند، وقتي که دقت کردم، ديدم مدرس نيز بالاي چاه، مشغول کشيدن دلو از چاه است، ديگر نزديک نشدم و سخني هم نگفتم.روز شنبه که سر درس استاد (مدرس) حاضر شدم، گفتم آقا شخصي شبيه شما را در فلان آبادي بر سر چاه ديدم. مدرس در جوابم گفت: کار براي کسي عيب و عار نيست وانگهي مزدي را که از اين راه مي گيرم، از هر پولي پاک تر و حلال تر است و از تو مي خواهم که با کسي در اين خصوص سخني نگويي. سپس اين جمله را بر زبان جاري مي ساخت: ما رأيت ما رأيت (آنچه ديدي، نديدي).

       

      آثار ترك نماز و بي اعتنايي به آن در آخرت‏

      فشار قبر: عواقب و آثار زيانبار ترك نماز و بىاعتنايى به آن، نه تنها در دنيا بلكه در عالم برزخ و آخرت نيز دامنگير انسان خواهد بود. رسول اكرم (ص) فرمود: «كسى كه نمازش را سبك بشمارد، خداوند فرشته‏اى را مأمور مى‏كند و قبرش را براى او تنگ سازد و تاريكى در قبر او خواهد بود.» بر عكس كسى كه نماز را زيبا به پا دارد، از وحشت قبر در امان است.

      امام باقر (ع) فرمود:«كسى كه ركوع نمازش را درست انجام دهد، وحشت قبر او را نمى‏گيرد.»

      سختى در محشر: رسول خدا (ص) فرمود:«كسى كه نماز را سبك بشمارد، در روز قيامت حساب سختى خواهد داشت.»

      امام صادق(ع) فرمود: «هر كس نماز عصر را عمداً ترك كند تا قضا شود، خداوند در قيامت او را تنها و جداى از اهل واموالش محشور مى‏كند.»

      محروميت از شفاعت: سومين پيامد ناهنجار كوچك شمردن يا ترك نماز، محروم شدن از شفاعت اولياى خدا در روز باز پسين است.

      قرآن مجيد در سوره مدّثّر، آيه 48 يكى ازعلل محروميت ازشفاعت را بى‏نمازى مى‏داند و حضرت صادق (ع) در آخرين لحظه حيات كه دوستان وآشنايان، دور بسترش را گرفته بودند، فرمود:«شفاعت ما به كسى كه نماز را سبك بشمرد، نخواهد رسيد.»

      ورود به دوزخ: خيره سرى در برابر خدا و سر بر آستان او نساييدن، در واقع، سقوط در دوزخ و گرفتار شدن به آتش دورى از رحمت اوست؛ از اين رو نخستين علتى كه دوزخيان براى ورود به آنجا بر زبان مى‏آورند اين است كه:«ما از نماز گزاران نبوديم.»

      از رسول گرامى اسلام (ص) نيز چنين نقل كرده‏اند كه فرمود:«نماز خويش را تباه نسازيد؛ چرا كه هر كس نمازش را تباه كند، با قارون و هامان محشور مى‏شود و بر خداست كه او را داخل دوزخ سازد.»

       

      پرسش: آيا پذيرش توبه در آخرين لحظه عمر براي مسلمانان است يا ديگران را نيز شامل مي شود؟

      پاسخ: توبه بازگشت به سوي خداست كه با پشيماني از گناهان گذشته و تصميم بر اجتناب از گناه در آينده و جبران عملي اعمال بد، بوسيله اعمال نيك همراه است. آياتي كه بر اين معنا دلالت دارد، فراوان است، اما ما به دليل اختصار تنها به آيه اي اشاره مي كنيم: « اوست كه توبه را از بندگان خود مي‏پذيرد و گناهان را مي‏بخشد.»حقيقت «توبه» ندامت و پشيماني از گناه است كه لازمه آن تصميم جدي بر ترك گناه در آينده است و جبران كارهايي كه قابل جبران است. گفتن استغفار نيز، بيانگر همين معناست. به اين ترتيب اركان توبه را مي‏توان در پنج چيز خلاصه كرد: »

      ترك گناه- ندامت-تصميم بر ترك در آينده- جبران گذشته- استغفار.توبه انقلاب در روح و جان آدمي است كه او را وادار به تجديد نظر در برنامه هاي خود مي كند.«توبه» اختصاص به گناه و شخص خاص ندارد، بلكه كافر و غير مسلمان نيز اگر در لحظات آخر توبه كنند و دين اسلام را بپذيرند، توبه آنها پذيرفته مي شود.همه انبياي الهي هنگامي كه براي هدايت امت هاي منحرف مأموريت مي يافتند، يكي از نخستين گام هايشان دعوت به توبه بود؛ چرا كه بدون توبه و شستن لوح دل از نقش گناه، جايي براي نقش توحيد و فضائل نيست. پيغمبر بزرگ خداوند هود (ع) از نخستين سخنانش اين بود: «اي قوم من، از پروردگارتان طلب آمرزش كنيد، سپس به سوي او باز گرديد و توبه نماييد!»در حديث معروفي از پيامبر خدا (ص) مي خوانيم كه فرمود: هر كس يك سال قبل از مرگش توبه كند، خدا توبه او را مي پذيرد، سپس فرمود: يك سال زياد است، كسي كه يك ماه قبل از مرگش توبه كند، خدا توبه او را مي پذيرد. سپس افزود: يك ماه نيز زياد است، كسي كه يك جمعه (يك هفته) قبل از مرگش توبه كند، توبه او مورد قبول خداوند واقع مي شود، باز افزود: يك جمعه زياد است كسي كه يك روز قبل از مرگش توبه كند، خداوند توبه اش را پذيرا مي شود، باز فرمود يك روز نيز زياد است! كسي كه يك ساعت قبل از مرگش توبه كند، خداوند توبه او را مي پذيرد، سپس افزود: يك ساعت هم زياد است! كسي كه قبل از آن كه جانش به گلو برسد در آخرين لحظه حيات و در حال اختيار توبه كند، خداوند توبه او را مي پذيرد!»البته ذكر اين نكته لازم است كه توبه در حالت معاينه يعني زماني كه انسان مرگ را به چشم خود مي بيند و در حالتي به صورت اضطرار و از روي ناچاري توبه مي كند، پذيرفته نمي شود،اما در مورد غير مسلمانان بايد توجه داشت كه آنها چند دسته هستند:

      دسته اول: كساني كه حقانيت دين اسلام را فهميدند، اما از روي لجاجت و تعصب آن را انكار مي كنند؛ اين دسته هيچ عملي از آنها در درگاه خداوند قبول نمي شود.

      چون با انكار خدا، رابطه بين عمل و حضرت حق را بريدند و اعتقادي به جزا و پاداش الهي ندارند.قرآن در اين باره مي فرمايد: «توبه كساني كه كارهاي بد انجام مي دهند و هنگامي كه مرگ يكي از آنها فرا رسد، مي گويند: الان توبه كردم، پذيرفته نيست و نه توبه كساني كه در حال كفر از دنيا مي روند (و در عالم برزخ توبه مي كنند) اينها كساني هستند كه عذاب دردناكي برايشان فراهم شده است!»

      ظاهر اين است كه آيه مي‏گويد: «كساني كه از گناهان خود در حال صحت و سلامت و ايمان توبه كرده‏اند، اما در حال مرگ با ايمان از دنيا نرفتند، توبه‏هاي گذشته آنها نيز بي اثر است».

      توضيح اين كه مي‏دانيم يكي از شرايط قبولي اعمال نيك انسان «موافقت بر ايمان» است يعني با ايمان از دنيا رفتن و كساني كه در لحظه پايان زندگي كافر باشند، اعمال گذشته آنها (حتي اعمال نيكي كه در حال ايمان انجام داده‏اند) طبق صريح آيات قرآن حبط و نابود مي‏ شود، توبه‏هاي آنان از گناه اگر چه در حال ايمان انجام شده نيز در چنين صورتي نابود خواهد شد.

       

      نشست دبير شوراي فرهنگي واقامه نماز وزارت نفت بامدير پخش منطقه آذربايجان شرقي

      دبير شوراي فرهنگي واقامه نماز وزارت نفت در سفر به تبريز طي نشستي، با مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه آذربايجان شرقي ديدار و گفت وگو کرد.مهدي مجيدي، دبير شوراي فرهنگي واقامه نماز وزارت نفت به همراه حجت الاسلام مجيد کافي، رئيس شوراي اقامه نماز شرکت ملي پالايش وپخش فراورده هاي نفتي ايران در جريان سفر به تبريز و براي شرکت در جلسه هم انديشي روحانيون و مديران صنعت نفت استانهاي آذربايجان شرقي، آذربايجان غربي، اردبيل و زنجان با مدير منطقه آذربايجان شرقي و ائمه جماعت منطقه ديدار و گفتگو کرد. دراين نشست ابوالفضل روح اللهي مدير پخش منطقه آذربايجان شرقي با ارائه گزارشي از اقدام هاي منطقه در خصوص اشاعه فرهنگ نوراني نماز، ضمن اشاره به برخي موارد در حوزه فرهنگي، پيشنهادها و راهکارهايي براي ترويج فرهنگ اقامه نمازارائه کرد.سپس مهدي مجيدي ضمن تأکيد بر بهره مندي از آموزه هاي قرآني و تأثير اقامه نماز در تحقق سعادت فردي و اجتماعي، رهنمودهاي لازم را به منظور توسعه و تعالي امورفرهنگي به ويژه مسائل آموزشي و اقدام هاي لازم براي ترويج فرهنگ اقامه نماز ورشد مکارم اخلاقي در محيط اداري بيان کرد.در ادامه، دبير شوراي فرهنگي واقامه نماز وزارت نفت، ضمن بازديد از واحدهاي ستاد منطقه آذربايجان شرقي در ديدار با مسؤولان و کارکنان منطقه از عملکرد مطلوب مجموعه خانواده شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران به ويژه پخش منطقه آذربايجان شرقي تشکر و قدرداني کرد.وي پس از اقامه نماز در نماز خانه شهداي پخش منطقه آذربايجان شرقي، در جمع نمازگزاران اين منطقه با بيان اهميت ويژه خدمات شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران در تکريم و خدمات رساني مطلوب به مردم درباره لزوم ايجاد فضاي با نشاط در محيط کاري و توجه خاص به خانواده و عدم غفلت از آن مطالبي را بيان کرد.

       

      شهيد عبد الكريم باوي

      چند روزي از آغاز جنگ تحميلي مي گذشت كه شهيد عبدالکريم باوي وارد شركت ملي نفت اهواز شد.

      او با خبر شد كه دشمن بعثي با هجومي همه جانبه به سمت اهواز در حركت است. همانند ديگر غيور مردان خوزستاني در دفاع از كيان جمهوري اسلامي مقابل دشمن تا دندان مسلح قرار گرفت و سرانجام پس از چند روز مقاومت جانانه در شامگاه 16 مهر سال 59 جبهه «دب حران» ميعادگاه شهادتش شد و نامش را جاودانه کرد.

      همسر شهيد درباره وي مي گويد: «همسرم انساني پاك، متديّن، آرام و متين بود. به خانواده و نزديكان همواره با ديده مهر مي نگريست و از انجام دادن هر كاري كه رضايت آنان را برآورده سازد، دريغ نمي كرد، زيرا معتقد بود رضايت خدا در اين است كه ديگران و بخصوص نزديكان از انسان راضي باشند».

       

      استفاده از اينترنت ديگران

          پرسش:آيا استفاده از اينترنتي که داراي رمز نيست و دائما روشن است و امکان دارد که آن فرد آگاه از استفاده باشد، آيا حق الناس محسوب مي شود؟ چه بايد کرد؟

        پاسخ: اگر نسبت به رضايت مالک اطمينان نداشته باشيد، استفاده از آن جايز نيست و هزينه مقداري را که استفاده کرده ايد، ضامن هستيد.

       

      گريه كودك‏ و نماز جماعت 

      امام باقر (ع) فرمود: هر گاه رسول خدا در نماز صداى گريه كودكى را مى‏شنيد، نمازش را سبك‏تر مى‏خواند تا مادر آن كودك كه در نماز جماعت بود، به بچه رسيدگى كند.

       

      کتاب «باغ نماز »

      کتاب باغ نماز ويژه کودکان و نوجوانان با روشي نوين وبديع به منظور شيوه هاي دعوت و آموزش نماز منتشر شده است.

       اين کتاب تاليف حسن جعفريان است و به کوشش مرکز تخصصي نماز وابسته به ستاد اقامه نماز کشور منتشر شده و در اختيار علاقه مندان قرار گرفته است.

       

    • media/image/2019/07/2000-1441/5703.jpg

      نگاهی به استفاده نفت در آیین ها و مذاهب  ایران باستان

      نفت و آتش، تقدس

      كاربردهاي مذهبي كه براي نفت و گاز شواهدي از آن را در دسترس داريم، شايد به نوعي مهم ترين كاربردهاي اين سيال ارزشمند باشد. ايجاد آتش، مهم ترين نكته اي است كه باعث شده نفت و گاز چنين كاربردي را در امور آييني  بيابند، خصوصاً اين كه بايد توجه داشته باشيم، آتش به واسطه اهميتي كه براي انسان باستان داشته است (و البته در سراسر تاريخ داشته و دارد) از ديرباز براي انسان اهميت داشته و نگاهباني و پرستاري از آن باعث شده تا از نخستين دوران پيدايش آن مورد توجه باشد. طبيعتاً آتش در مذاهب ابتدايي و باورهاي مردمان باستان را نيز داراي جايگاهي رفيع مي يابيم، عوامل به وجود آورنده و نگاه دارنده آن نيز به همين نسبت مهم بوده اند و مهم ترين اهميت نفت و گاز در اين زمينه همانا پايداري و ماندگاري و جاودانگي بوده كه به واسطه اين منبع سوختي براي آتش ناشي از آن، به وجود مي آمده و اين منبع راز آلود آتش كه باعث مي شد شعله هاي پرلهيب از گزند باد و باران در امان باشند، شايسته اهميتي ويژه در باور انسان روزگار باستان شد.

      شايد براي انساني كه به تعبير«مرتضي راوندي» در موقع كار با چوب پي برد كه از مالش دو قطعه چوب خشك به يكديگر آتش روشن مي شود ولي چون اين كار زحمت بسيار داشت، در حفظ و نگهداري خرمن آتش كوشيد، هيچ مژده اي بهتر از اين نبود كه طبيعت منبع لايزالي را براي خرمن آتش پديد آورده نياز به نگاهداري ندارد.منبع لايزالي كه به واسطه چشمه هاي خودجوش از خلل و فرج به سطح زمين رسيده بود و ساكنان مناطقي كه واجد چنين چشمه هايي بود از ديرباز با آن آشنايي داشتند و از آن استفاده مي کردند. چنين مناطقي مي توانست مردمان ديگر را نيز از نواحي هم جوار به خود فرا بخواند. مردماني كه در نقاط ديگر براي نگهداري آتش مشكلات فراواني داشتند.جواهر لعل نهر و مي نويسد هر جا و هر وقت يك آتش طبيعي روشن مي شد، مردمان آن زمان سعي مي کردند با ريختن برگ هاي خشك و چوب برروي آتش آن را زنده نگاهدارند و نمي گذاشتند كه آتش خاموش شود.

      براي چنين مردمي طبيعي بوده كه وقتي آتشي را بشناسند كه خاموشي ناپذير است چقدر برايشان مهم و جذاب بوده است. اين جاذبه قبل از آن كه جلوه مذهبي و اعتقادي پيدا كند، البته به واسطه اهميت كاربردي آتش براي انسان مورد نظر ما بوده است. كاربردهايي كه در فصول قبلي به پاره اي از آنها اشاره كرديم. اهميت آتش به حدي بود كه مردمان روزگار باستان آن را ستايش و پرستش نيز نموده اند.در جغرافياي تاريخي كه مورد پژوهش ماست و مناطق هم جوار آن نيز اين اهميت براي آتش وجود داشته است،پاكي و پاك سازي شايد از مهم ترين مسائلي بوده كه براي آتش تصور مي شده است.

      آتش در ايران باستان

      هاشم رضي به اين باور ايرانيان باستان اشاره مي كند كه آتش را چندان خوّره (فره، روشني) است كه هر چيز كه به وي رسيد، چون خويشتن پاك كند.هم چنين مي دانيم كه آتش نزد هندوان به عنوان آگني نزد ايرانيان به نام آتر نيايش مي شده و هر چند آيين نيايش در نزد هر دو قوم يكسان نيست اما اصل نيايش و نزد هر دو قوم بوده است.عبدالحسين زرين كوب اين خصوص معتقد است، اين كه آتش در گاثه ها مظهر عدالت خوانده مي شود و آگني هم در ودا عنوان بي دروغ دارد. نقش اين عنصر را در داوري بين پاك و ناپاك و دريت و نادرست به ادوار قبل از جدايي اقوام هندي و ايراني مي رساند.گو اين كه وقتي بر سنت ابراهيمي و حكايت عبور از آتش نيز توجه مي كنيم، متوجه مي شويم كه اعتقاد به داوري آتش، محدود به اين نژاد نيز نبوده و در بين النهرين و جاهاي ديگر نيز داراي سابقه بوده است. شايد اين يكي از اشتراكات در باورهاي آريائيان با ساير اقوامي باشد كه چنين نشانه هاي تاريخي را به يادگار گذاشته اند.

      آريائيان از ديرباز مظاهر طبيعت را ستايش مي كرد ه اند. پرستش و احترام به عناصر چهارگانه يعني آب، آتش، باد و خاك در ميان ايشان متداول بوده است، بعدها اين شيوه احترام در ميان ايرانيان حفظ شده است.مرتبط ترين مسئله در خصوص وجود منابع نفت و گاز طبيعي در منطقه خوزستان ايران و كاربردهايي است كه براي اين منابع طبيعي در خصوص ايجاد آتش جاويدان و امور مذهبي وجود دارد، وجود چشمه هاي خودجوش نفت و گاز است. اشتهار منابع نفت و گاز منطقه و شواهدي كه از جوشش طبيعي اين منابع ارزش مند از ديرباز در منطقه وجود داشته اين احتمال را پيش مي آورد كه تصور نماييم اين نكته نيز در انتخاب پارسوماش براي استقرار اوليه بي تأثير نبوده است.

      وجود چشمه هاي نفت و گاز در مسجدسليمان، از جمله مواردي بوده كه از ديرباز اذهان را به خود مشغول مي نموده و اعجاز آفرينش را در مقابل انسان به نمايش مي گذاشته است. مشخص ترين آثاري كه در مسجدسليمان از آن دوران به يادگار مانده است، بناهاي صفه اي بسيار كهني هستند كه شواهد حكايت از فروزاني آتش جاودان در آن داشته است. آتشكده هاي موسوم به سرمسجد و بردنشانده.مستشرقين متعددي از اين محل بازديد نمود ه اند و تقريباً تمامي ايشان در كاربرد مذهبي و آتشكده بودن آن اتفاق نظر دارند.

      مسجدسليمان و نفت و گاز باستان

      يكي از ايشان ماكسيم سيرو است كه از مسجدسليمان و آتشكده هاي آن بازديد نموده و نتيجه مشاهدات خود را در 1973 منتشر نموده است. وي آنچنان كه از نوشته هايش مشهود است، به شدت تحت تأثير اين منطقه قرار گرفته و مشاهدات خود را باعث حالت وصف ناشدني حاكي از آرامش و عظمت بيان مي نمايد و در توصيف يكي از آتشكده هاي مسجدسليمان مي نويسد:

      احتمال دارد كه اينجا نقطه اي بوده كه گازهاي زيرزميني از آن بيرون مي زده، ولي به گمان ما احتمال اين كه اين پديده در وسط تخت گاهي بنا به وقوع پيوسته باشد، بيشتر است چرا كه در آن جا زمين نشت كرده و نشان مي دهد كه زيرزمين داخل خلل وفرج يا حتي خالي بوده است.البته ماكسيم سيرو به طور مشخص در خصوص آتشكده سرمسجد صحبت مي كند، اما وقتي به تشابه بردنشانده و سرمسجد و خصوصاً نشست زمين در وسط تختگاهي بالاي هر دو صفحه دقت مي كنيم، مي توانيم حرف او را به هر دو آتشكده شناخته شده در مسجدسليمان تعميم دهيم.سراورل اشتاين نيز از جمله كساني است كه ضمن تفحص در اين منطقه بسياري از سكه هاي باستاني را پيدا نموده و به بررسي رابطه احتمالي منابع گاز و آتشكد ه هاي مذكور پرداخته است و مي نويسد:

      در اينجا زبانه هاي آتش كه از منابع لايزال گازهاي طبيعي بالا مي رفت، بي گمان زايران را به سوي خود مي كشيده است.

      نشت نفت و گاز از سطح زمين در منطقه، همان گونه كه پيش تر گفتيم، از ادوار بسيار دور وجود داشته است. موقعيت خاص جغرافيايي و فعاليت هاي كوه زايي، نزديك بودن مخزن طبيعي به سطح زمين و شكستگي احتمالي گسل زمين به همراه زمين شناسي خاص منطقه و وجود خلل و فرج فراوان در آن از مهم ترين دلايلي است كه مي توانيم براي رابطه منابع نفت و گاز منطقه با كاربردهاي مذهبي پارسيان در آتشكده هاي منطقه شاهد بياوريم. چرا كه آتش از ديرباز براي انسان مهم بوده و او را به ستايش واداشته است.

      دور نيست اگر تصور نماييم آن هنگام را كه مهاجران پارسي به منطقه اي كوهپايه اي رسيدند كه آتش پر لهيب و بزرگي از دل زمين بيرون مي آمد و حيران از اين پديده براي نگاهداري و پرستاري از آن صفه هاي بر آن به وجود آوردند و پس از آن در كنارش به نيايش پرداختند! آتشي كه بر اثر نشت و گاز و در اثر رعدي مهيب حتي مدت ها پيش از حضور پارسيان در منطقه به وجود آمده بود!

      همچنان كه قرن ها بعد همين آثار كاوشگران نفت را به منطقه مسجدسليمان كرد تا اولين شهر نفتي ايران و خاورميانه در آن شكل گيرد. در تاريخ نفت مي بينيم كه كاوشگران با دريافت اطلاعات و اخباري از وجود چشمه هاي نفت در حوالي شوشتر و منطقه بختياري براي حفاري رهسپار اين منطقه شدند.يكي از قديمي ترين گزارشات منتشر شده در خصوص جغرافياي خاص منطقه، گزارشي است كه ماژور راولين سون در مجله انجمن پادشاهي جغرافيايي در لندن منتشر نمود و بدون شك امثال چنين گزارشاتي در كشف صنعتي نفت در منطقه بسيار مؤثر بود.بررسي وضعيت آتشكده هاي پارسوماش در منطقه نفت خيز مسجدسليمان، شواهد خوبي از كاربردهاي مذهبي نفت و گاز در ايران باستان به ما ارايه مي نمايد.رومن گيرشمن مي نويسد: در اين مكان (مسجدسليمان) بقاياي تپه مصنوعي كه به كوه تكيه داده ديده مي شود، چون بعضي علما تصور وجود نفت در زيرزمين هاي دره آن كرده اند آن را آتشكده هايي پنداشته اند كه آتش دايمي وي بر اثر صعود ابخره (گاز) تأمين مي گرديد.ماكسيم سيرو نيز در ادامه گزارش سابق الذكرش مي نويسد: وقتي ما وجود شيبي را در زير ديوار نگهدارنده كه به صفه شمالي منتهي مي شود، در نظر بگيريم، اين فرضيه كه با اقدام به حفاري صحت و سقم آن را مي توان معلوم كرد، ارزش پيدا خواهد كرد. از آنجا كه اين سراشيب بي جهت و از روي هوا و هوس ساخته نشده، جا دارد تصور كنيم كه به زيرزمين يا حجره زيرزميني كه كاربرد خاصي داشته و در حال حاضر پر و مسدود شده، منتهي مي شده است. آتش جاودان و ماندگار كه در بسياري از منابع بدان اشاره شده، جز با سوخت گاز يا نفت طبيعي قابل تأمين نبوده و چه كاربردي براي نفت و گاز در زمينه مذهبي مهم تر از اين مي تواند وجود داشته باشد.ايزيدور خاراكسي مي گويد: در شهر آساك، آنجا كه اشك تاج گذاري كرد، آتش جاودان را نگاهداري مي كردند و سكه هاي مكشوفه پارتي و اشكاني در بردنشانده مؤيد رونق اين منطقه در دوران مذكور نيز بوده است.

      تاريخ چه مي گويد

      مسعودي در مروج الذهب و تنبيه و الاشراف اشاره مي نمايد كه بلادآسك مابين بلادفارس و خوزستان است و آتش آن در شب از بيست فرسخ ديده مي شود. همچنين مي آورد كه آن در بلاد اسلام مشهور است و اطمه بلاد آسك به معني چشم آتشي است كه از زمين آسك بيرون مي آيد. اشاره به كاربردهاي مذهبي و آتش جاودان منطقه در گزارشات افراد ديگري همچون استخري نيز تكرار مي شود. محمدعلي امام شوشتري از قول استخري مي نويسد: مردم خوزستان را به ناحيه آسك در سرحدفارس كوهي است كه پيوسته از آن شعله مي كشيد و خاموش نمي شد. در شب آتش آن ديده مي شود و در روز دود آن از دور به نظر مي آيد و محتمل است كه در اصل چشمه نفت يا قير بوده و در قديم آتشي در آن افتاده باشد و اين را از كسي نشنيده و علامتي بر آن نيافته اند بلكه به حدس خود مي گويند.امام شوشتري علاوه بر اين نقل قول، خود نيز مستقيماً به مسجدسليمان و آتش هاي گازي آن اشاره مي نمايد و مي نويسد:

      گويند كه مسجد ميدان نفت (مسجدسليمان) در ايام باستان آتشكد هاي بود كه به واسطه گاز دايماً بدون مواد قابل احتراق مي سوخته و شبيه آن را در بادكوبه قفقاز نيز نشان داد ه اند.

      و در جاي ديگر نيز مي آورد:

      اين صفه چنانكه از وضع آن پيداست، يكي از آتشكده هاي روزگاران قديم است كه به مناسبت مجاورت چشمه نفت در اين حدود ساخته شده تا احتياج به سوخت ديگري نباشد و دور نيست كه سوخت آن از گاز نفت بوده كه خودبه خود از زمين بالا مي آمده.

      نكته اي كه بايد بدان توجه داشته باشيم، لزوم سرباز بودن آتشكده هايي است كه با سوخت گاز يا نفت طبيعي مي سوخته اند چرا كه گاز ناشي از اين احتراق خود مسموم كننده و مر گ آور بوده و حتماً مي بايست در هواي آزاد رها شود تا آسيبي به پرستش كنندگان نرساند. اين امر پس از دوران هخامنشي نيز ادامه داشته و حداقل تا دوره پارتي نيز شواهدي از آن را در دست داريم. در آتشكده سابق الذكر « بردنشانده» حجاري هايي از دوره اخير پارتي و سكه هاي متعدد و درميان اشيا نذري نقش برجسته اي پيدا شد كه اميري را در حال پرستش آتش نشان مي دهد. قبل از اين اثر پارتي تقريباً همه نقوش برجسته بر فراز مقبره هاي شاهان هخامنشي نيز شاه را در حالي كه در برابر قربانگاهي كه در آن آتش شعله ور است، نشان مي دهد. چه تعداد از اين آتش هاي شعله ور با سوخت گاز طبيعي بود ه اند؟ بدون شك معدودي كه جايگاه آتش جاودان داشته و البته از اهميت بيشتري برخوردار بوده اند.حداقل در شوش كه پيشتر و از روزگار عيلامي با نفت و مشتقات آن آشنايي داشتند شواهدي ثبت شده داريم، از اين كه اردشير دوم معبدي در اين شهر به شكل برجي مكعب شكل ساخته كه داراي اتاقي براي آتش مقدس بوده و آتش در اين اتاق مي سوخته اما مراسم مذهبي در هواي آزاد انجام مي گرفته است.بر سكه هاي شاهان پارس افسر و نشانه هاي شاهي، تصوير پرستش گاه، آتشداني با آتش شعله ور و مظاهري از ماه و ستاره ضرب شده كه نشان مي دهد در استان پارس آتش مقدس را ستايش مي كردند.

      آتش جاويدان

      آتشدان ها بيشتر در نواحي ايران وجود داشته اند و مورد استفاده قرار مي گرفتند.همچنين آتشكده هاي با سوخت گاز نيز تا چند قرن پس از حمله اعراب هم چنان روشن بود ه اند و موج هيبت و خشيت بر خيال مردمان مي افكندند و جهان ها را از احساس جادويي اعجاب و تقديس مي آكندند. اين آتش ها را در پرتو جمالي ازلي از اهورامزدا و مظهر خير و بركت مي دانستند.جهانگردان و جغرافي نويسان اسلامي مانند بودلف، مسعودي، ياقوت حموي و محمدبن زكريا قزويني از اين پديده شگفت كه آتش از زمين برمي خيزد، ياد كرده اند.آتشكده باكو تا اواخر قرن نوزدهم ميلادي هم بر جاي بود و ناصرالدين شاه قاجار گزارش بازديد از آن را در سفرنامه خود آورده است. شاه در گزارش خود شرحي از مراسم دعا و نيايش و متصدي آتشكده را كه يكي از پارسيان هند بود نيز، نقل مي كند.اما كاربردهاي نفت و مشتقات آن در زمينه امور مذهبي تنها به اين استفاده نبوده است. ميل به جاودانگي و اعتقاد به زندگي پس از مرگ از كهن ترين باورهاي انسان روزگار باستان است كه شواهد فراواني در اين خصوص به دست آمده است. موميايي كردن و اندود كردن تابوت هاي گلين و سفالين و همچنين گذاردن ابزار و ادوات و زيورآلات به همراه مردگان در قبرها مهم ترين دلايلي است كه براي اين باور باستاني مي توانيم شاهد آوريم و در اين زمينه نيز قير طبيعي به عنوان يك مشتق نفتي، كاربردي ويژه داشته است. در هزاره سوم پيش از ميلاد، مرده ها را در عيلام در تابوت هاي ساده گلين و بعدها در تابوت هاي سفالين كه اغلب با قير اندود مي شدند، دفن مي كردند. سر مرده هاي مرد را معمولاً با سربند پارچه اي پوشانده و برروي آن برگ هاي ظريفي از طلا و نقره و مفرغ دوخته مي شد. هداياي وقفي درون قبور نيز عبارت بودند از ظروف ساخته شده از سفال، قير طبيعي، مرمر و مس.خاصيت عايق كاري و ايزوله سازي قير طبيعي و ماندگاري شگفت آن در گذر زمان باعث مي شود تا نقش آن را در موميايي مصري بسيار مهم بدانيم.

      در ايران باستان نيز در مورد خاص كورش هخامنشي و تدفين وي در پاسارگاد به اين نكته توجه داشته باشيم كه اگر كورش در شمال شرق ايران به دست ماساژت ها كشته شده باشد، احتمالاً جسد او را موميايي نموده و آنگاه به پاسارگاد منتقل كرده اند.نظير اين كار را در پازيريك نيز مشاهده مي کنيم، زيرا جسد موميايي شده صاحب آن آرامگاه اكنون در موزه لنين گراد موجود است.

      منبع: فرشيد خداداديان، کاربردهاي نفت و گاز در ايران باستان

       

    • media/image/2019/07/2000-1441/5677.jpg

      ارفع دهتابلویی از زیبایی های طبیعت

      شبنم اعماري - روستاي « ارفع ده» يکي از جاذبه هاي طبيعت گردي شناخته شده در ايران است  که در فاصله 90 کيلومتري ساري و 180 کيلومتري شمال شرق تهران قرار گرفته است. سرزميني با درختان درهم تنيده، چشمه هاي پرآب، کوه هاي سر به فلک کشيده و چشم اندازهاي بي نظيري که چشم هر مسافري را مي نوازد.  در اين روستاي کوچک و بسيار زيبا، فقط 100 خانوار سکونت دارند. در بهار درختان نيمه عريان اين دهکده که در احاطه مه هستند، حسي رويايي به انسان منتقل مي کنند. تابستان هايي خنک دارد و پاييزش را مي توان به تمام شعرهاي عاشقانه تشبيه کرد.  درختان و درختچه هاي منحصربه فردي مانند سف، تل، تلکا، زرشک، آلاش و لازه به همراه گياهان ريشه دار وحشي مانند ازگل، وليک، زال زالک، سولس و ته دونه، در کنار پوشش گياهي که در آن مي توان گلابي وحشي، ازگيل وحشي، گوجه وحشي، خرمالوي وحشي، وليک قرمز و سياه، زرشک، توت فرنگي وحشي و تمشک را ديد، تصويري بي بديل خلق کرده است. اين منطقه و زيبايي هاي بکرش قابل وصف نيستند. براي لمس آنچه گفتيم، بايد راهي جاده شويد و مسير اين روستا را در پيش بگيريد.

      اقامت در روستا

      در سفر به ارفع ده اگر قصد ماندن داريد، مي توانيد شب را در امامزاده اي که در ورودي روستا قرار گرفته، بگذرانيد. در حياط اين امامزاده، چشمه جوشاني ديده مي شود که در تمام فصول سال، جاري است. در داخل روستا هم يک حسينيه وجود دارد که مي توان با هماهنگي در آن اقامت داشت.

      بهترين فصل

      بهار اين منطقه خوش آب و هوا با آن مسير جنگلي سرسبز، روح انسان را نوازش مي کند.  زمستان ارفع ده هم با بارش برف سنگين و سخت همراه نيست و پاييزي هزار رنگ دارد. با اين حال اگر قصد داريد از بودن در اين منطقه لذت ببريد و به گشت و گذار بپردازيد، بهتر است فصل بهار يا پاييز را انتخاب کنيد.

      جنگل ارفع ده

      براي رسيدن به مناطق جنگلي اين منطقه، ابتدا بايد از مراتع و چمنزارهاي روستا عبور کنيد و در انتها به جنگل ارفع ده برسيد. با پيشروي در عمق جنگل، مناظر بکري پيش رويتان قرار مي گيرند که نمي توان لحظه اي از آنها چشم برداشت. از ديگر جاذبه هاي طبيعي و ديدني اين منطقه بايد به ارفع کوه و چشمه پراو اشاره کرد.

      ارفع کوه

      اين روستا در دامنه ارفع کوه قرار دارد؛ کوهستاني مرتفع که مناظري در آن جا خوش کرده اند و تلفيقي از صخره، سنگ، درختان تنومند و دشت هاي زيبا هستند. ارفع کوه به دليل داشتن تنوع و چشم انداز هاي زيبا، يکي از مسيرهاي مورد علاقه کوهنوردان و گردشگران محسوب مي شود. در قله ارفع کوه، کمپي کوچک وجود دارد که کوهنوردان مي توانند براي بيرون بردن خستگي از تن خود، از آن استفاده کنند و با آسودگي خاطر، غرق در چشم اندازهاي زيباي اين قله شوند.

      چشمه پراو

      اين چشمه پرآب که از قلب زمين مي جوشد و در گويش محلي به آن پراو مي گويند، مسافران را محو آرامش خود مي کند و ذهن آنها را به دوردست ها مي برد. آب اين چشمه گوارا و قابل آشاميدن است.  از جاذبه هاي گردشگري و طبيعت گردي اين منطقه مي توان به غار اسپهبد خورشيد و قلعه کنگلو، درياچه شورمست، روستاي سنگده و جنگل راش اشاره کرد.  مسير دسترسي به آن تهران - دماوند و فيروزکوه است. با عبور از فيروزکوه و ادامه مسير از شورآب و ورسک، حدود 2 کيلومتر پس از سرخ آباد، خروجي سمت چپ جاده را در پيش بگيريد. پس از 15 دقيقه رانندگي و عبور از امامزاده سام و لام،  ارفع ده را مقابل خود مي بينيد.

       

      غذاهاي محلي ايران زمين

      مناطق مختلف ايران با توجه به مواد اوليه خاص خود، غذاهاي محلي و معروفي دارند که مي توان با امتحان کردن آنها، طعم هاي جديد و لذيذي را تجربه کرد. از اين پس در اين ستون مي خواهيم مخاطبان هميشه همراه را با غذاهاي محلي ايران آشنا کنيم.

      بز قورمه؛ کرمان

      يکي خوشمزه ترين غذاهاي محلي کرمان، بز قورمه است. همان طور که از اسم اين غذا پيداست، از گوشت بز تهيه مي شود و طعم بسيار مطلوبي دارد. اين غذا چيزي شبيه به آبگوشت است که در آن نان خرد مي کنند. در سفر به کرمان مي توانيد در تمام رستوران هاي اين شهر بز قورمه را امتحان کنيد تا طعم آن تا مدت ها در خاطرتان بماند.

      قيمه نثار؛ قزوين

      اين غذاي سنتي خوش رنگ و لعاب ايران را بايد در قزوين امتحان کنيد. قيمه نثار با مخلفات زيادي که دارد، به يکي از انواع غذا هاي خوشمره و پرطرفدار ايراني تبديل شده است. گاهي در گويش عاميانه به اشتباه آن را قيمه نسا نيز مي گويند. اين غذا درگذشته جزو غذاهاي مجلسي بوده و در عروسي ها به عنوان شام به همراه سبزي خوردن سرو مي شده است.

      چکدرمه؛ بندر ترکمن

      اين غذا که با نام هاي چکدرمه، چکديرمه يا چگدريمه شناخته مي شود، در صدر فهرست غذاهاي سنتي استان گلستان قرار دارد. غذايي لذيذ که بيشتر در سفره هاي مراسم مهم از جمله عروسي ديده مي شود و شباهت زيادي به استامبولي پلو دارد. چکدرمه، مخصوص بندر ترکمن و منطقه آق قلاست و به شکلي سنتي درون ديگ مخصوصي به نام «قازان» پخته مي شود که عطر و بوي آن هوش از سرتان مي برد.

       

      صنايع دستي، فاخرترين اثر هنري ايران زمين

      معرق کاری

      يکي از فاخرترين آثار هنري ايران، صنايع دستي است؛ صنعتي که با استفاده از هنر دست افراد به واسطه ابزارهاي اوليه و مواد بومي شکل گرفته است. هويت هر کشوري را بايد در لا به لاي فرهنگ و تاريخ آن سرزمين جست وجو کرد. آثار هنري به عنوان بخشي از هويت فرهنگي ايران توانسته با ايجاد لايه هاي مختلف بومي و ملي، رسالت خود را به نحوي شايسته انجام دهد. در هر شماره از اين بخش، به معرفي يکي از صنايع دستي ايران مي پردازيم؛ هنري که آشنايي با آن مطمئنا به کارتان مي آيد.

      ايرانيان به داشتن هنرهاي مختلف شهره هستند، يکي از اين هنرها که با زيباترين اشکال هندسي و با به کارگيري علم رياضي شکل گرفته، هنر معرق کاري است. معني لغوي معرق وصله، تکه و رگه است، يعني مي توان هر کار رگه داري را معرق ناميد؛ ولي مفهوم آن در هنر، ايجاد شکل و طرح هاي زيبايي است که از تلفيق چوب هاي رنگي يا تکه هاي ريز چوب، فلز، پارچه، کاشي و... در زمينه چوب يا پلي استر سياه نقش مي بندد. از تطبيق آن با هنر کاشيکاري مي توان رابطه اين دو هنر را دريافت. تاريخ پيدايش معرق کاري بدرستي مشخص نيست؛ اما گفته مي شود که اين هنر زيبا در دوره سلجوقيان به اوج خود رسيده است.  در بيشتر شهرهاي ايران، بخصوص در اصفهان، تبريز، يزد و کاشان مي توان نمونه هايي از معرق کاري و کاشي معرق را در ساخت ابنيه تاريخي ديد.

       

      دانستني هاي بوم گردي

      تجربه شکل جديدي از سفر در کنار حضور در اقامتگاه هاي بوم گردي، دريچه اي تازه از يک مسافرت به يادماندني را به رويتان مي گشايد. در اين تجربه جديد، نه تنها آسيبي به محيط زيست نمي رسد، بلکه باعث حفاظت از آن و حمايت از مردم بومي مناطق مختلف نيز مي شود.  در اين ستون مخاطبان را با تمام آنچه لازم است درباره بوم گردي بدانند، آشنا مي کنيم؛ سفر و اقامتي متفاوت که خيلي از ما هنوز آن را تجربه نکرده ايم. پس اگر از علاقه مندان به سفر هستيد، اين ستون را دنبال کنيد.

      بوم گردي

      قبل از هر چيز بهتر است با واژه بوم گردي آشنا شويد. کلمه اي که از دو بخش اکو«Eco» و توريسم «Tourism» تشکيل شده است. اکو برگرفته از زبان يوناني و به معني آميزه اي از مفاهيم محيط زيست و زيستگاه و توريسم هم به معناي گردشگري است. نکته جالب توجه اينکه معادل اکوتوريسم در فارسي، بوم گردي است.

      در تعريف بوم گردي مي توان گفت، نوعي مسافرت پايدار و بي ضرر در طبيعت است که از محيط زيست حمايت و به حفظ آن کمک مي کند. انجمن بين المللي بوم گردي هم در تعريفي ساده تر، بوم گردي را سفري مسؤولانه به مناطق طبيعي عنوان کرده که باعث حفظ محيط زيست و بهبود رفاه مردم بومي مي شود.

      بوم گرد

      بوم گرد يا اکوتوريست هم به گردشگري گفته مي شود که از يک منطقه و جاذبه هاي آن ديدن و از امکاناتش استفاده مي کند. اين بازديد، کمترين اثر منفي را بر ساختار محيط مي گذارد، به اين دليل که بوم گرد، خود را نسبت به محيط اطرافش مسؤول مي داند و تلاش مي کند تا الگوي زيستي و فرهنگي منطقه سفرش را حفظ کند.

      اقامتگاه بوم گردي

      اقامتگاه بوم گردي، جايي براي اقامت مسافران است؛ محلي که منطبق با فرهنگ و جغرافياي آن منطقه باشد. در سال هاي اخير اين اقامتگاه هاي محلي در ايران بيش از آنچه تصور مي شد، مورد استقبال قرار گرفته اند. اين اقامتگاه هاي زيبا که حضور در آنها شما را به عمق تاريخ مي برد و آرامش را مهمان لحظاتتان مي کند، نقطه مقابل هتل ها و مهمانسراها هستند. اقامتگاه هاي بوم گردي کمي هستند که با وجود قرار گرفتن در يک منطقه جغرافيايي شبيه به هم باشند. بوميان مناطق مختلف جغرافيايي ايران بر اساس شرايط ساخت و ساز و از همه مهم تر طبق فرهنگ منطقه خود، دست به ساخت چنين اقامتگاه هايي مي زنند يا خانه هاي قديمي و روستايي خود را به شکلي بازسازي مي کنند که مسافران جذب و علاقه مند به حضور در آنها شوند. مالکان اين اقامتگاه ها به داشتن سبک سنتي اصرار دارند، مسأله اي که وجه تمايز آنها با هتل هاي چند ستاره است.

       

       

       

    • media/image/2019/07/2000-1441/5702.jpg

      زنگ خطری که با بروز برخی علائم به صدا در می آید

       

      تیروئید غده ای حیاتی در بدن

       

      تيروئيد يکي از مهم ترين غدد درون ريز بدن است که اختلال در عملکرد آن مي تواند بر سلامت ساير اعضاي بدن تأثيرگذار باشد و آنها را با مشکلات زيادي مواجه کند.  کم کاري يا پرکاري تيروئيد و حتي بزرگ شدن آن، مشکلاتي است که از آنها به عنوان بيماري هاي تيروئيد ياد مي شود.  حدود 2 تا 6 درصد افراد بالغ جامعه از کم کاري تيروئيد رنج مي برند و نزديک به 5/0 درصد هم مبتلا به پرکاري تيروئيد هستند.

      غده تیروئید چیست؟

      درست زیر گردن در مقابل حنجره غده ای پروانه ای شکل قرار دارد. این غده هورمون هایی ترشح می کند که از طریق جریان خون به سلول ها یا اعضای بدن می رسند. این غده کوچک، باعث تنظیم دمای بدن می شود و بر قدرت تفکر و مغز تاثیر می گذارد. به طور کلی باید گفت این غده تنظیم تپش قلب و هماهنگی میان اعضای بدن را به عهده دارد.

      کم کاری تیروئید

      غده تيروئيد، مسئول توليد هورمون هايي است که کنترل کننده متابوليسم بدن هستند. بنابراين به وجود آمدن اختلال در تيروئيد مي تواند باعث کاهش يا افزايش سرعت سوخت و ساز بدن شود. وقتي به بيماري تيروئيد مبتلا مي شويد، غده تيروئيد مي تواند بيش از حد فعال يا غيرفعال شود. هنگامي که تيروئيد نتواند ميزان مناسبي از هورمون مورد نياز بدن را توليد کند، فرد به کم کاري تيروئيد مبتلا مي شود که کمبود يد، ژنتيک و عوامل مختلف سبب بروز اين بيماري خواهد شد. عارضه اي که عوارضي جدي مانند کلسترول بالا و مشکلات قلبي را در پي خواهد داشت. کم کاري تيروئيد بعد از ديابت، يکي از شايع ترين بيماري هاست. از علائم کم کاري تيروئيد مي توان به موارد زير اشاره کرد:

       کاهش یا افزایش وزن

      افزایش یا کاهش وزن یکی از علائم اختلالات تیروئید است. کاهش ترشح هورمون های تیروئید باعث افزایش وزن می شود.

      ورم گردن

      ورم گردن (گواتر)، یکی دیگر از علائم ابتلا به تیروئید است. گواتر ممکن است هم در کم کاری و هم در پرکاری تیروئید دیده شود. در برخی مواقع نیز ورم گردن می تواند به خاطر سرطان تیروئید و توده ای که در داخل آن رشد کرده، ایجاد شود که البته گاهی مواقع نیز ممکن است علت هایی غیر از مشکلات تیروئیدی داشته باشد.

       تغییر روحیه و رفتار

      اختلالات تیروئید بر میزان انرژی و روحیه فرد نیز تاثیرگذار است. افرادی که کم کاری تیروئید دارند، احساس خستگی، تنبلی و افسردگی می کنند.

       ریزش مو

      عدم تعادل در هورمون های تیروئید، باعث ریزش مو می شود. کم کاری و پرکاری تیروئید هر دو می توانند در ریزش موی سر نقش داشته باشند که البته در صورت درمان، موها دوباره رشد خواهند کرد.

       تغییر ضربان قلب

      هورمون های تیروئید بر اعضای بدن تاثیر می گذارند و می توانند بر ضربان قلب هم اثرگذار باشند. افرادی که به کم کاری تیروئید، مبتلا هستند، ضربان قلب شان نسبت به دیگر افراد ضعیف تر است.

       احساس سرما

      اختلالات تیروئید بر تنظیم دمای بدن هم تاثیرگذار است. افرادی که به کم کاری تیروئید مبتلا هستند، احساس سرمای بیشتری نسبت به دیگر افراد دارند.

       از دیگر نشانه های کم کاری تیروئید می توان به خشکی پوست، ناخن های شکننده، یبوست، بی حسی یا سوزن سوزن شدن دست ها اشاره کرد.

      تشخیص کم کاری تیروئید با انجام معاینات دقیق بالینی و انجام آزمایش های خون و در برخی موارد سونوگرافی و اسکن تیروئید امکان پذیر است.

      بعد از تشخیص کم کاری تیروئید از سوی متخصصان، برای درمان آن با توجه به شدت بیماری از دوزهای مختلف قرص لووتیروکسین استفاده می شود تا عملکرد این غده درون ریز به شکل طبیعی بازگردد.

       

      پر کاری تیروئید

      به حالتي گفته مي شود که در آن غده تيروئيد بيش از نياز بدن و غيرعادي هورمون ترشح مي کند. از نشانه هاي ابتلا به پرکاري تيروئيد مي توان به افزايش ضربان قلب، بي قراري و تحريک پذيري، افزايش تعريق و احساس گرما و گُرگرفتگي، لرزش غيرارادي دستان و انگشتان، ضعف عضلات، کاهش وزن با وجود تغذيه مناسب و افزايش تحرکات دستگاه گوارش اشاره کرد. اين نشانه ها با تاخير در درمان افزايش پيدا مي کنند و با شروع درمان به مرور از بين مي روند يا اينکه بسيار کم مي شوند. پرکاري تيروئيد را مي توان با معاينات دقيق باليني، آزمايش هاي خون، سونوگرافي و تست يد راديواکتيو تشخيص داد.

      مشکلات قلبی

      افرادی که پرکاری تیروئید دارند، از مشکلاتی چون اضطراب، بی خوابی، بیقراری و تحریک پذیری رنج می برند. مبتلایان به پرکاری تیروئید، ضربان قلب سریع تری دارند که این مسئله می تواند به افزایش فشار خون منجر شود و تپش قلب را به دنبال داشته باشد.

      احساس گرما

      افراد مبتلا به پرکاری تیروئید، تعریق زیادی دارند و احساس گرگرفتگی می کنند.

      شکنندگی استخوان

       پرکاری تیروئید اگر درمان نشود، باعث ضعف و شکنندگی استخوان می شود. مقادیر بالای هورمون تیروئید، توانایی بدن برای نگهداری کلسیم در استخوان ها را ضعیف می کند.

      مشکلات چشم

       افراد مبتلا به پرکاری تیروئید، ممکن است دچار مشکلات چشمی مثل بیرون زدگی، قرمزی یا تورم، حساسیت به نور، دوبینی و تار دیدن شوند.

      پوست قرمز و متورم

       در بعضی موارد نادر پرکاری غده تیروئید، پوست را تحت تاثیر قرار می دهد و باعث قرمزی و تورم پوست به خصوص در ساق و کف پاها می شود.

      نادیده گرفتن این بیماری و تأخیر در درمان آن می تواند عوارض زیادی به دنبال داشته باشد، به همین دلیل شرط اول سلامتی، جدی گرفتن علائم هشداردهنده بیماری هاست.

      درمان پرکاری تیروئید

      برای درمان این بیماری با توجه به شدت و پیشرفت آن داروهای ضدتیروئیدی مانند متی مازول یا پروپیلتایورواستیل تجویز می شود. همچنین جراحی و برداشتن کل تیروئید و استفاده از ید رادیواکتیو از دیگر روش های درمانی پرکاری تیروئید است.

       

      تغذیه و راه های پیشگیری

      براي کم کاري تيروئيد، رژيم غذايي خاصي وجود ندارد. کساني که به بيماري کم کاري تيروئيد مبتلا هستند، بايد طبق تجويز پزشک معالج خود داروهاي هورموني جايگزين استفاده کنند. داروهايي که عمدتا با معده خالي مصرف مي شوند.

      برخلاف مبتلايان به پرکاري تيروئيد، افرادي که به کم کاري تيروئيد مبتلا هستند، بايد از مصرف زياد مواد غذايي گواتروژن (انواع کلم، شلغم، روغن گلزا، بادام زميني، سويا و...) بپرهيزند و سبزيجات را به صورت پخته مصرف کنند.

      براي پرکاري تيروئيد هم بايد به کنترل يد دريافتي آنها اشاره کرد. در برخي موارد پزشکان بر اين باورند که مصرف بيش از حد يد مي تواند در مواردي در ابتلا به پرکاري تيروئيد تاثيرگذار باشد، به همين خاطر کنترل ميزان يد رژيم غذايي نقش زيادي در پيشگيري و درمان پرکاري تيروئيد دارد، اما راهکار اساسي براي کاهش ميزان يد دريافتي، کاهش نمک است. 

      گنجاندن گوشت قرمز، ماکيان و تخم مرغ در رژيم غذايي براي تأمين نياز پروتئيني مبتلايان به پرکاري تيروئيد، يکي از توصيه هاي متخصصان است. همچنين رژيم غذايي غني از غلات کامل، منابع پروتئيني عاري از چربي، ميوه و سبزيجات نيز به اين بيماران توصيه مي شود.

      بيماران مبتلا به پرکاري تيروئيد، مصرف منابع غذايي را که داراي ويتامين و کليسم هستند، نبايد فراموش کنند.

      مصرف برخي اقلام غذايي ممکن است در عملکرد مطلوب تيروئيد بدن ايجاد اختلال کند، به همين دليل بهتر است بيماران تيروئيدي اين اقلام را بشناسند و آنها را از رژيم غذايي خود حذف کنند.

       

      خوردنی های مفید و پرخاصیت

      مصرف مواد مفيد و پرخاصيت مي تواند به سلامت جسم و روح کمک کند؛ به همين دليل هميشه سعي کنيد با گنجاندن آنها در رژيم غذايي روزانه خود از فوايد بي شمارشان بهره ببريد.

        بلوبري: براي تقويت مغز و بالا بردن سطح هوشياري و يادگيري به سراغ ميوه بلوبري برويد. اين ميوه داراي آنتي اکسيداني به نام آنتوسيانيدين است که وظيفه رنگ دادن به آن را به عهده دارد. مصرف بلوبري باعث تقويت حافظه مي شود. همچنين تحقيقات نشان داده که مصرف بلوبري سطح عملکرد هاي شناختي را هم افزايش مي دهد.

      ماست يوناني: براي تقويت عضلات ماست يوناني گزينه بسيار خوبي است. پروتئين موجود در اين ماست دو تا سه برابر بيشتر از ماست معمولي است. ماست يوناني تمام اسيد آمينه هايي را که عضلات شما براي بازسازي پس از تمرينات ورزشي نياز دارد، تامين مي کند.

       ماهي سالمون: براي داشتن روحيه بالا، ماهي سالمون بخوريد. از ديگر خواص اين نوع ماهي مي توان به احساس خوشحالي که با مصرف آن به شما دست مي دهد، اشاره کرد. امگا 3 موجود در اين ماهي باعث کاهش افسردگي و ايجاد خوشحالي و نشاط مي شود.

       توت فرنگي: براي مقابله با استرس مي توانيد توت فرنگي بخوريد. اين ميوه داراي هورموني به نام سرتونين است که احساس رضايت و آرامش را در فرد ايجاد مي کند. با مصرف روزانه توت فرنگي، نياز بدن به ويتامين C نيز برطرف خواهد شد.

       بادام: براي اينکه پوستي زيبا و بدون چروک داشته باشيد، بادام بخوريد. اين مغز پرخاصيت به علت داشتن چربي هاي اشباع نشده فراوان، نه تنها به رفع چين و چروک پوست کمک مي کند، بلکه باعث برطرف شدن آفتاب سوختگي پوست نيز مي شود.

      فلفل دلمه اي قرمز: براي مقابله با آنفلوانزا مصرف فلفل دلمه اي قرمز را فراموش نکنيد. ويتامين C موجود در اين فلفل، در افزايش توانايي کبد براي رفع سموم بدن نقش مهمي دارد. مقدار ويتامين C در يک فلفل دلمه اي قرمز، دو برابر يک پرتقال و سه برابر يک گوجه فرنگي است.

       انگور سياه: اين ميوه فوق العاده پرخاصيت، براي داشتن انرژي و نشاط بسيار مفيد است. هر 100 گرم از حبه هاي سياهرنگ و آبدار اين ميوه، حاوي 200 ميلي گرم ويتامين C هستند. همچنين انگور سياه منبع آنتي اکسيدان هاست که از پيري زودهنگام سلول ها جلوگيري و به احياي سلولي کمک مي کند.

       

       

       

       

    • media/image/2019/07/2000-1441/5704.jpg

      عواملی که بر اراده ها تاثیر مخرب دارند

      تصمیم درست و آسان

      حتما اين اتفاق براي همه ما افتاده است که در مواقعي تصميم هايي گرفته ايم که در ابتدا تصور مي کرديم خوب است، اما بعد از مدتي متوجه شده ايم که آن کار غلط و اشتباه بوده است.  تصميم هايي که آني و بدون فکر گرفته مي شوند، ممکن است ما و زندگي مان را دچار بحران کنند. بنابراين بهتر است وقتي قصد داريم در مورد موضوع مهمي تصميم گيري کنيم، تمام جوانب آن را بسنجيم و بدون فکر، دست به کاري نزنيم که بعدها باعث پشيماني مان شود. پس از ياد نبريم که بهترين تصميم ها، زماني حاصل مي شوند که بتوانيم بين احساس و منطق مان تعادل برقرار کنيم تا پشيماني به سراغمان نيايد و آزارمان ندهد.  تصميم گيري هاي درست که بخشي از زندگي روزمره هستند، مي تواند به ما در کنترل زندگي کمک کند و مانع ايجاد مشکلات، استرس و تنش شود. در ادامه  به برخي عواملي که باعث تصميم گيري اشتباه مي شوند، اشاره مي کنيم.

      زمان تصمیم گیری

      تصمیم گیری به کمی زمان و انرژی ذهنی نیاز دارد؛ چرا که در مواقعی که سرمان شلوغ است و درگیر کار هستیم، تصمیم های بزرگی بگیریم. بنابراین بهتر است برای خودمان وقت بگذاریم تا در کمال آرامش، به اهدافمان فکر و روی تصمیم گیری مان تمرکز کنیم.

      جوانب مثبت و منفی

      همیشه باید جوانب مثبت و منفی تصمیم ها را در نظر بگیرید، حتی اگر برخی از آنها دور از ذهن باشند.

      یادداشت برداری

      یک تکه کاغذ بزرگ بردارید و در بالای آن تصمیم های خود را بنویسید. عمل ساده نوشتن به شما کمک می کند تا به طور کامل بر تصمیمی که قصد گرفتن آن را دارید، تسلط داشته باشید.

      اضطراب بیش از حد در موضوعی خاص

      نگرانی درباره یک موضوع خاص، زمانی که از حد خود فراتر برود، می تواند در تصمیم گیری ها اثرگذار باشد. به عنوان مثال اگر نگران سلامت دیگران باشید یا در خصوص نتیجه یک کار اضطراب داشته باشید، این عوامل ممکن است دیگر تصمیم هایتان را نیز تحت تاثیر قرار دهد و باعث تصمیم اشتباه شود.

      تعادل احساس و منطق

      احساسات نقش مهمی در تصمیم گیری دارند. اضطراب باعث می شود بی گدار به آب نزنید. خوشحالی هم انرژی تان را برای گرفتن تصمیم های بهتر بالا می برد؛ اما برقراری تعادل بین منطق و احساس در تصمیم گیری مناسب به شما کمک می کند. بنابراین بهتر است گاهی به مغز و قلب خود اجازه دهید که بخوبی با هم کنار بیایند تا بهترین انتخاب ممکن را داشته باشید. عوامل زیادی وجود دارد که باعث می شود تصمیم های اشتباه زیادی در زندگی بگیریم. در کنار این عوامل با رعایت مواردی که در ادامه به آنها اشاره می کنم، می توانیم یک تصمیم گیری صحیح و آسان داشته باشیم.

      احساس غم و اندوه

      تحقیقات نشان می دهد بسیاری از افراد، زمانی که ناراحت هستند یا احساس غم و اندوه می کنند، تمایلی برای رسیدن به اهداف خود و موفقیت هایی که انتظارش را می کشیدند، ندارند. علاوه بر این، اینگونه افراد چیزهای کمتری برای خود می خواهند. وقتی فرد دچار غم و اندوه است، انتظاراتش پایین می آید، به حدی که دیگر نمی تواند از تمام ظرفیت خود برای رسیدن به اهدافش بهره ببرد.

      نگران تصمیم های اشتباه  نباشید

      بسیاری از افراد نگران تصمیم های غلطی هستند که در زندگی می گیرند. این افراد اعتماد به نفس کمی دارند، اما می توانند با درس گرفتن از اشتباه های گذشته و بالا بردن اعتمادبه نفس، مسیر خود را برای تصمیم گیری های درست هموار کنند.

      خشم و خجالت، عجله در تصمیم گیری

      احساسات شدید می تواند تصمیمات عجولانه را به دنبال داشته باشد. احساساتی مانند خشم خجالت، ترس از خطر یا نگرانی های شدید باعث می شود انتخاب های غلط و اشتباهی داشته باشید و نتوانید روی شرایط درست تمرکز کنید. پس زمانی که بشدت در احساسات خود غرق هستید، نمی توانید از مهارت های درست تصمیم گیری استفاده کنید. برای گرفتن یک تصمیم درست، کاری که باید انجام داد، این است که اول اجازه دهید خشمتان فروکش کند، سپس در کمال آرامش یک تصمیم درست بگیرید.

      ثبت تصمیمات

      برای راضی بودن از تصمیم گیری، می توانید تمام تصمیم های خود را یادداشت کنید. این کار باعث می شود با گذشت زمان، متوجه شوید چه تصمیم خوبی گرفته اید. گرفتن یک تصمیم درست به شما کمک می کند تا دیدگاه متعادلی داشته باشید و با اطمینان خاطر بیشتری تصمیم های مهم زندگی تان را بگیرید.

      تمرین کردن

      هرچه بیشتر تصمیم گیری کنید، کار برایتان راحت تر می شود. می توانید از تصمیم های ساده و راحت شروع کنید و بتدریج بر سختی آن بیفزایید. با در نظر گرفتن عوامل مخرب یا موثر بر یک تصمیم گیری، می توان به تصمیمی درست و آسان رسید؛ تصمیمی که هیچ گاه از گرفتن آن پشیمان نخواهید شد.

      اهداف

      تصمیم گیری در انزوا انجام نمی شود، بلکه تحت تأثیر شرایط زندگی قرار دارد. پس اهداف کوتاه مدت و بلندمدت خود را به در نظر بگیرید  و وقتی  گرفتن تصمیمی واحد برای شما دشوار می شود، آن اهداف را به یاد آورید. این کار به شما کمک می کند تا بهترین و درست ترین تصمیم را بگیرید.

      به دست آوردن اطلاعات

      در مواردی که احساس می کنید، تصمیم گیری کار دشواری است و اطلاعات زیادی برای گرفتن یک تصمیم آگاهانه ندارید، می توانید با انجام تحقیقات آنلاین، صحبت کردن با دیگران و جمع آوری اطلاعات در رسیدن به یک تصمیم درست و آسان، قدم بردارید.

      هیجان

      زمانی که هیجان زده هستید یا بیش از حد خوشحالید، ریسک پذیریتان به حدی بالا می رود که ممکن است خطرات احتمالی یک تصمیم مهم را در نظر نگیرید. با اینکه هیجان، شما را امیدوار می کند، اما این عوامل در کنار هم می تواند شانس تصمیم گیری درست را کاهش دهد.

       

      پاسخ به دو پرسش اساسی درباره پول تو جیبی

      آیا با افزایش پول توجیبی، مسؤولیت های فرزندمان باید بیش تر شود

      روند پرداخت پول توجيبي بايد به همين ترتيب باشد، يعني به سمتي برود که فرد توانايي عملکرد در آن حيطه را دارد. اگر فرزند ما به سني برسد که بتواند پول موبايل خودش را پرداخت کند، اگر به سني برسد که بتواند لباس هاي خودش را انتخاب کند يا هر چيز ديگري از اين قبيل، اين پول توجيبي ميزانش بيشتر مي شود و آنگاه حيطه ها و اقلام بيشتري را دربرمي گيرد و باز هم حق انتخاب دارد.

      براي مثال فرزند ما مي تواند بگويد من امسال لباس عيد نمي خرم، جايش مي خواهم به مسافرت بروم يا اين که در مسافرت مي خواهم خريدهايم را خودم انجام دهم يا اگر مسافرتي باشد که اجازه آن را از سوي والدين داشته باشم، هزينه اين مسافرت را خودم مي دهم. يعني در اين مورد هم حق انتخاب خواهد داشت، اما در محدوده اي که براي او مجاز است.

      دادن پول زیاد یا بسیار کم به فرزند از سوی والدین، چه عواقبی دارد

      اگر يکي از والدين پول زيادي به فرزندش مي دهد و ديگري کم، در اين مورد اساسي ترين قوانين دادن پول توجيبي ناديده گرفته مي شود که هماهنگي والدين درباره اين مسئله اجتماعي-تربيتي است. ضمن اين که مسائل ديگري به همراه دارد، يعني کودک يا نوجوان به راحتي اين مشکلات را مي بيند و احتمال سوءاستفاده او از اين مشکلات بين والدين بالا مي گيرد. او مي تواند پول را نشانه اي از ميزان محبت والد به خود بداند و فکر کند کسي که بيشتر به او پول مي دهد، بيشتر دوستش دارد و برعکس کسي که کمتر به او پول مي دهد، کمتر دوستش دارد. در اين شرايط والدين براي کنترل فرزندشان و فرزند براي کنترل والدينش مي توانند از پول استفاده کنند و بدتر از همه آن که خود همسران هم از اين مسئله براي کنترل و فشار بر ديگري استفاده مي کنند. اين شرايط در خانواده بسيار مخرب است. از سويي اگر پول توجيبي بسيار کم باشد، احتمال خشم کودک يا نوجوان نسبت به والدين وجود دارد، بخصوص اگر وضع مالي والدين خوب باشد. اگر پول توجيبي بسيار زياد باشد، احتمال جدا شدن کودک يا نوجوان از جمع معمول بقيه و يا تأکيد بر مسائل مالي بسيار بيشتر از موضوعات ديگر رابطه، محتمل است. يعني فرد در جمع دوستان با تکيه بر پول خود قدرت نمايي و براي بقيه تعيين تکليف مي کند. در مجموع مهم است که والدين به فرزندان بياموزند امکانات مالي مهم است، اما فقط يک قسمت از برخورداري ها و فرصت هاي زندگي است و همان طور که بسياري چيزها را مي توان با پول فراهم کرد، بسياري چيزها را هم نمي توان با پول به دست آورد.

       

    • media/image/2019/07/2000-1441/5679.jpg

      10 فناوری باورنکردنی

      اين فناوري هاي هيجان انگيز با تحقيق و تفحص هاي بسيار زيادي از سوي دانشمندان جهان توليد شده اند يا در دست توليد هستند. بايد در نظر داشته باشيم که هر کدام از اين فناوري هاي جديد سال 2019 مي تواند زندگي ما را به خوب يا بد تغيير دهد. پس اين شما و اين فهرستي از 10 فناوري هاي جديد سال 2019.

      پرینت ۳ بعدی فلز

      همه ما در طول چند سال گذشته به چاپ پلاستيکي سه بعدي عادت کرده ايم و اين موضوع در کشور هاي در حال توسعه و توسعه يافته انجام می شود. يکي از فناوری هاي جديد سال 2019 پرينت 3 بعدي فلزات است که توانايي ايجاد ساختار هاي فلزي بزرگ و پيچيده بر اساس تقاضا، می تواند صنعت توليد قطعات فلزي را انقلابي و متحول کند. مجله بین المللی «فوربس» می نویسد: «چاپ سه بعدي فلزي باعث می شود توليدکنندگان توانايي توليد يک يا چند عدد قطعات فلزي مورد نيازشان را بسيار ارزان تر از استفاده از تکنيک هاي موجود توليد انبوه، توليد کنند. به جاي نگه داشتن يک انبار بزرگ از قطعات، شرکت می تواند به سادگي يک بخش را هنگامي که مشتري به آن نياز دارد، پرينت 3 بعدي کند. علاوه بر اين، می تواند اشکال پيچيده را با هيچ روش ديگر امکان پذير نباشد، با اين سيستم پرينت 3 بعدي فلزات تهيه کند.

      شهری که حس می کند

      در ادامه فهرست فناوری هاي جديد سال 2019 مي رسيم به کانادا و در شهر تورنتو. شرکت شريک گوگل «الفبا»، حسگرها و تحليل هايي را به منظور بازنويسي نحوه ساخت، اجرا و زندگي در شهرها را در نظر می گيرند. هدف ادغام طراحي شهري با فناوری پيشرفته براي ايجاد «شهرهاي هوشمند» مقرون به صرفه تر، قابل استفاده تر و محيط زيست پايدار است. مجله بین المللی فوربس می نویسد: «اگر چه در چند سال بعدي تکميل نمي شود، اما اين می تواند شروع شهر هاي هوشمند باشد که پاک تر و امن تر هستند.»

      هوش ابری

      صدر نشينان و مقتدرين دنياي فناوری و مخصوصا فناوری هاي جديد سال 2019، در اينجا شامل آمازون، گوگل، آي بي ام و مايکروسافت هستند که همه تلاش خود را براي افزايش دسترسي به آموزش دستگاه و فناوری شبکه عصبي مصنوعي انجام می دهند تا بتوانند آن را ارزان تر و آسان تر از چيزي که الان در دسترس است، استفاده کنند. مجله فوربس ادامه می دهد: «در دسترس بودن ابزار هوش مصنوعي در فضاي ابري به معناي آن است که يادگيري ماشين پيشرفته به طور گسترده اي براي بسياري از کسب و کارهاي مختلف قابل دسترس است. اين امر همه چيز را از توليد تا تدارکات تغيير خواهد داد، ساخت AI بسيار ارزان تر و راحت تر براي کسب و کار است.»

      جنین های مصنوعی

      براي اولين بار، محققان ساختارهاي جنيني را با استفاده از سلول هاي بنيادي وبدون استفاده از سلول هاي تخمک زن و اسپرم مرد ساخته اند. جنين هاي مصنوعي به عنوان يکي از فناوري هاي جديد سال 2019 فرصت جديدي را براي درک اينکه چگونه زندگي به وجود مي آيد باز مي کند، اما به وضوح مشکلات اخلاقي حياتي و حتي فلسفي را نيز به وجود مي آورد. مجله بين المللي فوربس مي نويسد: «جنين هاي مصنوعي مي توانند يک ابزار علمي ارزشمند براي درک اينکه چگونه زندگي را توسعه دهيم، فراهم مي کند.

      تبل گوش پیشرفته

      اين مفهوم کمدي- علمي-تخيلي که از سوی داگلاس آدامز در راهنماي راهنمايي براي کهکشان معرفي شده است، اين است که استفاده از فناوری ترجمه آنلاين را به طور موثري در اختيار انسان ها هنگام برقراري ارتباط در زبان هاي مختلف در زمان واقعي نزديک می کند. يعني به صورت لحظه اي زبان هاي مختلف براي شما ترجمه می شود و اينچنين است که انسان هاي مختلف با زبان هاي مختلف می توانند با هم صحبت کنند و حرف هاي يکديگر را به لطف اين دستگاه که در آينده توليد خواهد شد، بفهمند.

      کئانتوم

      محققان دانشگاه هاروارد با استفاده از يک کامپيوتر کوانتومي هفت کيبيت طراحي شده توسط کمپاني IBM، شبيه سازي کامل يک مولکول ساده را ايجاد کرده اند. مولکول – بريليوم هيدريد – بزرگترين محاسبات کوانتومي شبيه سازي است که تا الان در جهان صورت گرفته است. وعده اين است که دانشمندان می توانند از رايانه هاي کوانتومي براي طراحي انواع جديد مواد استفاده و دقيقا خواص آنها را خلق کنند. اين می تواند باعث ايجاد انواع مواد معجزه مانند سلول هاي خورشيدي کارآمدتر، کاتاليزورهاي بهتر براي توليد سوخت هاي پاک و پروتئين هايي باشد که به عنوان داروهاي موثرتر عمل می کنند.

       

      شبکه های عصبی دونفره

      شبکه هاي عصبي دو نفره (دوئل) يک پيشرفت در هوش مصنوعي را نشان می دهد که اجازه می دهد AI تصاويري از چيزهايي که هرگز ديده نمي شود، ايجاد کند. فوربس می گويد: اين يک حس تخيل است. اين پيشرفت به عنوان يکي از فناوری هاي جديد سال 2019 وعده داده است سيستم هاي AI را با «تخيل» غني کند، از طريق اجازه دادن به آنها و به طور اساسی «جفت شدن» با يکديگر. اين کار در مغز گوگل، ديپ مايند و انويديا روي سيستم هايي فعال است که تصاوير و صداهای توليد شده از روي کامپيوتري فوق العاده واقع گرايانه فراتر از آنچه در حال حاضر امکان پذير است، متمرکز می شود. با اين حال، فوربس خواستار احتياط است، زيرا احتمالا رايانه ها ابزارهاي قابل هضم براي فاکتورهاي ديجيتالي و تقلب می شوند.

      پیشگویی ژنتیکی

      در فناوری هاي جديد سال 2019، پيشرفت هاي بزرگي در تجزيه و تحليل پيش بيني شده با استفاده از داده هاي ژنومي از سوی بازيکنان از جمله Helix، 23andMe، Myriad Genetics، BK Biobank و موسسه Broad انجام شده است. اين موضوع می تواند براي پيش بيني شانس بيماري هايي مانند سرطان، يا حتي IQ، با تجزيه و تحليل داده هاي ژنتيکي باشد. اين وعده به جهش کوانتومي بعدي در حفاظت از سلامت عمومي است، اما موجب نگراني هاي اخلاقي بزرگ، از جمله خطر تبعيض ژنتيکي می شود. با پيشگويي ژنتيکي سطح هوش شما و تغييرات آن در آينده را می توانیم پيش بيني کنيم. همچنين امکان پيش بيني صفات رفتاري فراهم می شود. اما چگونه از اين اطلاعات استفاده خواهيم کرد؟

       

      نکات جالب توجه علمی

      آيا مي  دانستيـد کـه سس مايونز به دليل ترکيب خاصي که دارد در کنفرانس هاي علمي به عنوان سم کبد معرفي مي شود ؟

      آيا مي دانستيـد کـه گوشت مرغ و ماهي هاي پرورشي موجود در بازار هورموني هستند که عوارض متعددي دارند !

      آيا مي دانستيـد  کـه ماده اوليه کالباس از سوياست که سودازا و مضر است و موجب کم حافظگي مي شود. بنابر شواهد، زايدات گوشت و گوشت هاي غير قابل استفاده براي ساخت سوسيس و کالباس استفاده مي شود ؟

      آيا مي دانستيـد کـه گوشت گاو به گفته بوعلي سينا عامل 16 بيماري مهلک است  که اولين آن سرطان و دومين آن ماليخوليا (اسکيزوفرني) و سومين آن بواسير است. جنون گاوي ويروس و ميکروب نيست بلکه نوعي پروتئين گاو است ؟

      آيا مي دانستيـد  کـه در شير پاستوريزه فقط 2درصد چربي حذف شده و به جاي هزينه پاستوريزاسيون ماده نگهدارنده بنزوات سديم زده مي شود که خطرناک و سرطان زاست !

      آيا مي دانستيـد  کـه در ماکاروني 20درصد گنوتن صنعتي استفاده مي شود که سرطان زاست و در بسياري کارخانه ها نان خشک کپک زده به جاي آرد در ماکاروني استفاده مي شود و ماکاروني يبوست زاست !

       

       

    • media/image/2019/07/2000-1441/5705.jpg

      راه های جداکردن آدامس

      چسبيدن آدامس به موهاي کودکان يکي از مشکلاتي است که مي توان به راحتي آن را حل کرد.  براي جدا کردن آدامس از موها مي توانيد از يكي از روش هاي زير کمک بگيريد:

      سرکه

      استفاده از سرکه سفيد در جدا کردن آدامس از مو بسيار موثر است. در اين روش، سرکه را به دماي ولرم(دقت کنيد که سرکه داغ نباشد، زيرا به موها آسيب مي رساند) برسانيد و به آرامي به اطراف آدامس و روي مو ماساژ دهيد بعد از چند دقيقه مي بينيد که آدامس به راحتي در حال جدا شدن از موهاست. پس از برداشتن آدامس مو را با شامپو ملايم بشوييد تا بوي سرکه برطرف شود

      یخ

      استفاده از يخ هم در جدا کردن آدامس از مو بسيار موثر است. اين يکي از بهترين روش هاي جدا کردن آدامس است. يخ را روي آدامس ماساژ دهيد تا سفت شود. تکه هاي يخ را درون نايلون بگذاريد و روي آدامس نگه داريد. زماني که مطمئن شديد آدامس منجمد شده، به آرامي آن را از مو جدا کنيد. اين مراحل ممکن است 20 دقيقه طول بکشد. از اين روش در بيشتر مواقع براي جدا کردن آدامس از روي لباس استفاده مي شود.

      سس مایونز

      کمک گرفتن از سس مايونز هم روش ديگري براي جدا کردن آدامس از موهاست. البته استفاده از سس دو مزيت دارد: هم آدامس را جدا مي کند و هم براي مو مفيد است. در اين روش، يک قاشق غذاخوري سس مايونز را به قسمت مورد نظر بزنيد تا رشته هاي مو از هم جدا شوند. پس از آنکه به نتيجه رسيديد، موها را با شامپو بشوييد.

      کره بادام زمینی

        يک شيشه کره بادام زميني يا روغن نباتي يا روغن زيتون پيدا کنيد. با استفاده از انگشتانتان يا کمک گرفتن از يک مسواک کهنه، آدامس را کاملا با کره بادام زميني يا روغن بپوشانيد. روغن موجود در کره بادام زميني باعث کاهش چسبندگي آدامس مي شود. چند دقيقه صبر کنيد تا کره بادام زميني يا روغن مورد استفاده اثر کند، حالا مي توان به راحتي آدامس را از مو جدا کرد.

      وقتي حرف از آشپزخانه به ميان مي آيد، اولين چيزي که به ذهن مي رسد، محلي براي پخت و پز است، جايي که زنان خانه دار بيشترين وقت خود را آنجا مي گذرانند.  اما آشپزخانه هم به عنوان قسمتي از خانه، به تميزي و دور ريختن اقلام اضافه و فاسد نياز دارد. با اين حال بسياري از افراد خساست به خرج مي دهند و از کلمه حيف بودن استفاده مي کنند. مثلا تخته چوبي قديمي که سرشار از آلودگي است يا مرغي که مدت هاست در فريزر مانده را بايد دور انداخت. در ادامه به اقلامي اشاره کرده ايم که بايد دور ريخته شوند.

      تابه های خراشیده

      تابه های نچسب را زمانی که در اثر تماس با قاشق فلزی یا سیم ظرفشویی خراشیده می شوند، باید سریع کنار گذاشت، زیرا این تابه ها وقتی با درجه حرارت بالا گرم می شوند از خود گازهایی متصاعد می کنند که برای سلامت مضرند.

      بقایای غذا

      باقی مانده غذایی هایی را که به یاد نمی آورید چه مدت است در یخچال مانده اند، دور بریزید. از خوردن غذاهایی که از پختن آنها سه، چهار روز گذشته نیز خودداری کنید.

      زرده و سفیده تخم مرغ

      گاهی اوقات در آشپزی پیش آمده که تنها به زرده یا سفیده تخم نیاز داشته باشید. زرده و سفیده تخم مرغ را می توان فریز کرد. این بهترین راه برای صرفه جویی است. با این حال فراموش نکنید که مدت زیادی نمی توان آنها را در فریزر نگه داشت. برای استفاده از آنها تنها 24 ساعت وقت دارید.

      سوپ آماده باز شده

      بیشتر سوپ های آماده تاریخ مصرف کوتاه مدتی دارند که روی بسته آنها درج شده است؛. به همین دلیل اگر باز شوند، دیگر قابل مصرف نیستند و خطرآفرین می شوند. پس اگر سوپ آماده را باز کردید، فوری آن را استفاده یا فریز کنید، اگر این کارها را انجام ندادید، دیگر نمی توانید از آن استفاده کنید و چاره ای جز دور ریختن ندارید.

      خوراکی های منقضی شده

      کمتر کسی است که هشدار زمان مصرف درج شده روی مواد غذایی را بخواند و به آن بی توجه باشد. برای همه ما گاهی پیش آمده که اقلامی خریداری کنیم، اما هرگز فرصت استفاده از آنها را پیدا نکنیم. به عنوان نمونه می توان به خرید سس اشاره کرد. این ماده غذایی شاید به خاطر مواد تشکیل دهنده اش تغییری در ظاهر یا طعم و بوی آن ایجاد نشده باشد، اما توصیه می کنیم حتما به تاریخ انقضای این مواد که مدت طولانی هم از خرید آنها گذشته است، دقت کنید.

      اسفنج

      بیشتر افراد بر این باورند که شستن اسفنج ظرفشویی با آبجوش باعث از بین رفتن میکروب ها می شود، اما این باور اشتباهی است، چون حفره هایی در اسفنج وجود دارد حتی با جوشاندن هم میکروب آنها از بین نمی رود. به همین خاطر باید اسفنج ها را زود به زود عوض کرد.  برای تمیز کردن کابینت ها هم می توانید به جای اسفنج از حوله های کاغذی و دستمال های جادویی کمک بگیرید. تکه پارچه های موجود در آشپزخانه را هم باید پس از هر بار استفاده در ماشین لباسشویی انداخت و هر دو ماه یک بار آنها را جایگزین کرد.

      تخته های برش با شکاف های فراوان

      مهم نیست که این تخته های برش چه جنسی داشته باشند، چوب یا پلاستیک، اگر دارای شکاف های فراوان و عمیقی باشند باید آن را کنار گذاشت.، چون باکتری های زیادی در شکاف های آن وجود دارند که تمیز کردنشان غیرممکن است. وسایل موجود در آشپزخانه مانند وردنه، قاشق چوبی، تخته برش یا هر وسیله دیگری که شکاف های زیادی در آن ایجاده شده را همین حالا دور بریزید.

      اقلام برفکی فریزر

      کریستالی شدن مواد غذایی موجود در فریزر این هشدار را به شما می دهد که آنها را باید دور بریزید. این کریستال های یخی و برفکی، عطر نامطلوب دارند و سرشار از باکتری هستند. پس درنگ نکنید و با دور ریختن این اقلام آلوده از شر آنها خلاص شوید.

      گوشت های بدبوی مانده

      گوشت را کم بخرید تا بتوانید همیشه تازه مصرف کنید. با این حال گاهی پیش می آید که چاره ای جز خرید بیش از مصرف روزانه ندارید، در این حالت باید از آنها در فریزر نگهداری کنید. گوشت فریزری را چند ساعت قبل از مصرف از فریزر خارج کنید و اجازه دهید، یخ آن باز شود. سپس آن را بو کنید، اگر بوی بدی داشت باید دور ریخته شود، چون گوشت فاسد می تواند باعث مسمومیت غذایی شود.

      ادویه های قدیمی

      نظرات مختلفی در خصوص ادویه جات وجود دارد. خیلی ها بر این باورند که ادویه ها بعد از یک سال عطر و طعم واقعی خود را از دست می دهند. دقت به برچسب روی ادویه ها کمک زیادی به سلامت شما می کند.

      بیکینگ پودر

      بیکینگ پودر، جزو آن دسته از اقلامی است که شاید به طور مداوم در پخت و پز از آن استفاده نشود. بنابراین ممکن است مدت ها از خرید آن گذشته باشد. بیکینگ پودر را می توانید قبل از دور ریختن، تست کنید. برای این کار، یک قاشق چایخوری بیکینگ پودر را با یک سوم فنجان آب گرم ترکیب کنید. اگر حباب های فراوان در فنجان دیده شد، به این معناست که همچنان می توانید از آن استفاده کنید، در غیر این صورت باید دور ریخته شود.

      صداهای لباسشویی زمان خشک کردن لباس

      گاهي پيش آمده که ماشين هاي لباسشويي هنگام خشک کردن لباس سروصداي زيادي دارند. اين صداها علت هاي زيادي مي توانند داشته باشند که بايد به آنها توجه کرد.

       ممکن است بيش از اندازه يا خيلي کمتر از حجم دستگاه، لباس داخل لباسشويي باشد. حجم واقعي بايد به اندازه اي باشد که بعد از ريختن لباس داخل لباسشويي، به اندازه يک وجب بالاي آبکش خالي بماند.

        از ريختن عروسک پوليشي و متکا با جنس طبيعي يا مصنوعي و پادري داخل لباسشويي خودداري کنيد.

        از ريختن حوله حمام به تنهايي خودداري کنيد. بهتر است حوله حمام را همراه با چند تکه لباس کوچک يا چند حوله دست و صورت بشوييد.

        محل قرار گرفتن لباسشويي بايد سطحي صاف داشته باشد.

        ممکن است دستگاه شما طراز نباشد که در اين صورت مي توانيد با رگلاژ پايه هاي ماشين لباسشويي آن را طراز کنيد.

        در بعضي مواقع صداهاي دستگاه در زمان خشک کردن ناشي از برخورد سگک يا کمربند و يا دگمه هاي لباس به شيشه يا آبکش لباسشويي شما باشد.

        شايد بلبرينگ هاي موتور دستگاه خراب شده باشد.

        اين امکان وجود دارد که تسمه دستگاه پوسيده يا نيمه پاره باشد و در برخي مواقع نيز پمپ تخليه لباسشويي خراب شده باشد.

        خراب بودن فولي چرخاننده دستگاه نيز باعث سروصداي زياد مي شود.

        خرابي فنرهاي نگهدارنده، کمک فنرها يا پايه هاي لرزش گير مي تواند هنگام خشک کردن لباس ها صدا ايجاد کند.

        ممکن است وزنه هاي مهارکننده آسيب ديده باشد. لباسشويي حداقل دو سال يک بار به سرويس و آچارکشي نياز دارد.

       

       

       

    • media/image/2019/07/2000-1441/5697.jpg

      قهرمان کيک بوکسينگ نفتي:

      دوست دارم سرمربي تيم ملي شوم

      حسين آزادي-  ورزشکاران کشورمان طي سال هاي اخير در عرصه ورزش هاي رزمي، توانسته اند در ميادين مختلف بين المللي، افتخارات درخشاني را براي کشورمان رقم بزنند. يکي از اين ورزشکاران که در مسابقات جهاني، پرچم پرافتخار کشورمان را به اهتزاز درآورده، مهدي اميري فر از کارمندان بهداشت و درمان صنعت نفت جنوب است که علاوه بر کسب مدال قهرماني جهان، با روحيه پهلواني خود، اين مدال ارزشمند را به سيل زدگان خوزستاني اهدا کرده است. گفت وگوي مشروحي با اين ورزشکار خوزستاني انجام داده ايم که خواندن آن خالي از لطف نيست.

          از خودتان برايمان بگوييد و اينکه از چه زمان نفتي شديد؟

      در شهرستان ايذه متولد شدم و با توجه به اينکه فرزند ارشد خانواده بودم، پس از فوت پدرم، وظيفه تامين امرار معاش خانواده به عهده من بود. به همين دليل در کنار درس و ورزش، يک مغازه سوپرمارکت، نزديک منزل اجاره کردم و مخارج خانواده شش نفره مان را از اين راه تامين مي کردم. سپس در سال 1383 جذب صنعت نفت شدم و هم اکنون نيز داراي مدرک کارشناسي ارشد مديريت ورزشي هستم و به عنوان معاون و مسؤول دفتر رياست حراست بهداشت و درمان صنعت نفت ماهشهر مشغول به فعاليت هستم و در دانشگاه نيز تدريس مي کنم. علاوه بر اين، عضو شوراي اسلامي شهر چمران و رئيس شوراهاي اسلامي شهرستان ماهشهر هم هستم.

          کيک بوکسينگ را در چه سالي و از کجا شروع کرديد و مشوق شما در اين زمينه چه کسي بود؟

      فعاليت ورزشي در رشته کيک بوکسينگ را از سال 1387 و زير نظر استادان گرانقدري چون فرشاد زيلايي، زال احمدي و روح اله چراغ سحر در شهرستان ايذه شروع کردم. مشوق اصلي من در ورزش، مادرم بودند؛ البته برادرم نيز با توجه به اينکه خود از قهرمانان آسيايي و جهاني اين رشته هستند، يکي از حريفان تمريني من است.

          ورزش حرفه اي را از چه زماني دنبال کرديد و اولين مدالي که در عرصه بين المللي به دست آورديد، چه بود؟

       ورزش حرفه اي را از سال 1383 آغاز کردم و با توجه به هيجانات بازي و ترکيبي بودن آن، علاقه زيادي به تلاش و تمرين در اين رشته داشتم. پس از کسب قهرماني در مسابقات کشوري، در اولين تجربه بين المللي در مسابقات جهاني باکو به عنوان نايب قهرماني و مدال نقره دست يافتم.

           مهمترين عناويني که در دوران فعاليت در رشته هاي رزمي کسب کرديد، چه بوده است؟

       قهرماني در مسابقات جهاني فرانسه، نايب قهرماني در رقابت هاي جهاني آذربايجان، کسب عنوان نايب قهرماني در رقابت هاي جهاني ترکيه، کسب مقام سوم مسابقات جهاني هندوستان، قهرماني در مسابقات آسيا، نايب قهرماني در مسابقات آسيايي تهران، کاپيتان تيم ملي در مسابقات پاراالمپيک ساحلي ويتنام و 9 دوره عنوان قهرماني در مسابقات کشوري و گرفتن کمربند طلايي قهرمان قهرمانان ايران از مهمترين عناويني است که از ابتداي فعاليتم تاکنون در ورزش هاي رزمي به دست آورده ام.

          به مربيگري علاقه داريد؟

      مربيگري را هم دوست دارم و در حال حاضر، سرمربي تيم استان خوزستان هستم و يک سال نيز سرمربي تيم صنعت نفت آبادان بودم. جالب است به شما بگويم تاکنون 15 نفر از شاگردانم به تيم ملي کيک بوکسينگ دعوت شده اند. چند نفر را هم به تيم ملي اين رشته معرفي کرده ام. ما در اين رشته استعداد هاي خوبي داريم و مي توانيم در سطح جهاني، هميشه جزو بهترين ها باشيم.

           از تاريخچه رشته کيک بوکسينگ، نحوه مسابقه و مبارزه در اين رشته بيشتر بگوييد.

      کيک بوکسينگ، ترکيبي از رشته هاي رزمي مواي تاي، کاراته، تکواندو، کونگ فو و بوکس است. در کيک بوکسينگ ضربات مشت، لگد، زانو، آرنج و گرفتن همديگر آزاد است؛ اما زدن حريفي که روي زمين افتاده، ممنوع است. به طور کلي هدف از تمرين هاي کيک بوکسينگ دفاع از خود و به دست آوردن آمادگي جسماني است.

          ريشه اصلي اين رشته ورزشي از کجاست؟

       ريشه اصلي کيک بوکسينگ به 2 هزار سال پيش در آسيا برمي گردد. کيک بوکسينگ ژاپني در دهه 1960 ميلادي ايجاد و رقابت هاي آن از همان دهه شروع شد. بنيانگذاران آن اوسامو ناگوچي و تاتسو ياماداست. کيک بوکسينگ آمريکايي در دهه 1970 ميلادي به وجود آمد. بنيانگذار کيک بوکسينگ درغرب، جو لوييس است که پدر اين رشته در آمريکا ناميده مي شود. کيک بوکسينگ را مي توان ورزش رزمي چندرگه تصور کرد که در آن از عناصر و هنرهاي سبک هاي مختلف رزمي استفاده شده است. اصطلاح کيک بوکسينگ از سوي اوسامو ناگوچي ژاپني براي نامگذاري رشته اي رزمي که از مواي تاي و کاراته الهام گرفته شده بود، استفاده شد. او اين رشته را در سال 1958 معرفي کرد. کيک بوکسينگ در واقع از دو کلمه (کيک = ضربه پا) و (بوکسينگ = مشت زدن) تشکيل شده که تکنيک هاي اصلي آن هم در مشت و ضربه پاست.

          مبارزه در اين رشته مثل کاراته و تکواندو است؟

       تقريبا شبيه به هم هستند؛ اما تفاوت هايي با هم دارند. روش مبارزه اينگونه است که مسابقات در يک زمين مربع شکل 16 تا 20 فوتي که با طناب محصور شده، برگزار مي شود. زمان بازي معمولا سه راند سه دقيقه اي است که ورزشکاران بين هر راند، يک دقيقه استراحت مي کنند. هر مسابقه از سوي يک داور و يک پزشک کنترل مي شود و در هر راند، سه قاضي به مبارزان امتياز مي دهند. گرفتن حريف در مسابقه خطاست و اگر در طول مسابقه بيش از سه خطا داشته باشيد، بازنده اعلام مي شويد. در مسابقه يک داور وسط، سه داور کنار و يک قاضي وجود دارد. در بعضي از مسابقات که سطح آن پايين است، زمان مسابقه دو راند دو دقيقه اي است. به افرادي که کيک بوکسينگ کار مي کنند، جنگنده (FIGHTER) مي گويند.

          رتبه بندي در اين رشته به چه شکلي است؟

      کيک بوکسينگ مانند تمام رشته هاي رزمي، داراي کمربند و دان است و مسابقات رزمي کاران نيز بر اساس وزن هاي مختلف برگزار مي شود.

          گويا مدال هايتان را به موزه امام رضا(ع) تقديم کرده ايد؟

      بله مدال هايم را به موزه بين المللي امام رضا(ع) و سيل زدگان خوزستان اهدا کردم. همانطور که اميرالمومنين(ع) فرموده اند: «بخشش، خصلت مردان بزرگ است.» من در سن کودکي به همراه خانواده ام به زيارت آقا امام رضا(ع) مشرف شدم. مادرم مرا با امام رضا(ع) آشنا کرد و از همان کودکي علاقه خاصي به ايشان پيدا کردم و بعد از قهرماني در مسابقات کشوري، آسيايي و جهاني، 11 مدال از مدال هايم را به نيت خودم و مرحوم پدرم به موزه بين المللي امام رضا(ع) اهدا کردم. يک مدال هم به نيت مادرم به بارگاه اميرالمومنين(ع) اهدا کردم و از آنجا که موزه اي در آنجا وجود ندارد، يک خشت طلا به نام مادرم گرفتم و آن مدال را نيز به موزه امام رضا(ع) مي برم. يک مدال جهاني ديگر هم داشتم که با توجه به اتفاقات اخيري که براي هم استاني هاي عزيزم در خوزستان در بحث سيل افتاد، به نشانه دلگرمي و حمايت از مردم اين منطقه و براي جبران گوشه اي از دردهاي تحميل شده بر آنها به شريعتي، استاندار خوزستان اهدا کردم که از طريق مزايده به فروش برساند و هزينه آن به مردم سيل زده اين استان تقديم شود.

           در آخر اگر حرفي باقي مانده، بفرماييد.

      خدا را بي نهايت سپاسگزارم و تمامي موفقيت هايم را مديون دعاهاي مادرم هستم. به عنوان ورزشکار به تمامي اهدافم دست پيدا کرده ام و دوست دارم سرمربي تيم ملي شوم تا بتوانم تجربياتم را در اختيار ورزشکاران عزيز بگذارم. همانطور که مولايمان حضرت علي(ع) مي فرمايند: زکات علم، آموختن آن است.

       

      قهرماني فرزند نفتي در تنيس روي ميز

      فرزند يکي از کارکنان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب موفق شد، قهرمان مسابقات تنيس روي ميز جوانان دختر خوزستان شود.

      زهرا ميراب زاده، تنيسور جوان باشگاه مناطق نفت خيز جنوب که در مسابقات تنيس روي ميز قهرماني جوانان دختر استان خوزستان شرکت کرده بود، موفق شد با درخشش در اين رقابت ها و پشت سر گذاشتن رقيبانش به مقام قهرماني دست پيدا کند. همچنين تينا زلکي نژاد و مليکا باشت باوي از ديگر فرزندان نفتي نيز عناوين سوم و پنجم اين رقابت ها را به خود اختصاص دادند.

      مسابقات تنيس روي ميز جوانان دختر خوزستان در سالن انقلاب مجموعه ورزشي تختي اهواز برگزار شد و نفرات برتر اين مسابقات به عنوان تيم منتخب استان، به رقابت هاي کشوري اعزام مي شوند.

       

      صعود کوهنوردان نفت مسجدسليمان به قله کلار

      گروه کوهنوردي نفت و گاز مسجدسليمان موفق شدند به قله 3700 متري کلار در استان چهارمحال و بختياري صعود کنند .

       تيم کوهنوردي نفت و گاز مسجدسليمان در يک برنامه موفقيت آميز و با هدف توسعه ورزش همگاني و نيز تقويم مصوب شده ورزشي اين شرکت، توانستند با بيش از 5 ساعت کوهپيمايي قله 3700 متري کلار واقع در منطقه چغاخور شهرستان بروجن در استان چهارمحال و بختياري را فتح کنند .

       کوهنوردان نفت مسجدسليمان که دراين صعود حضور داشتند، عبارتند از: ارسطو داراب پور، رضا نوذري، يوسف باقري، مهرداد آقابيگي، مريد اسدي، داريوش حسن پور، عسکر عاليوند، وحيد رستمي، حسينعلي طهماسبي، حسين قنبري، فرج قنبري، حسن ميرنام، نورعلي ورناصري، ابراهيم محمدي، حميد عسکري، محمدباقر عليجاني، عبداله شيرازي، ابراهيم شريفي و رسول رعيت پيشه (پزشکيار).

       

      گلفرهاي نفت مسجدسليمان در اردوي تيم ملي

      با دعوت فدراسيون گلف کشور، سه گلفر تيم نفت مسجدسليمان براي حضور در اردوي تيم ملي بزرگسالان کشورمان دعوت شدند .

       هيات گلف خوزستان با ارسال نامه اي به تيم گلف نفت مسجدسليمان، سعيد براتي، مريد قنبري و سجاد سليماني را براي حضور در اردوي آماده سازي مسابقات آسيا پاسيفيک دعوت کرد .

      اردوي آماده سازي تيم ملي بزرگسالان گلف کشورمان در مجموعه ورزشي انقلاب تهران و با حضور نفرات منتخب از سراسر کشور برگزار مي شود.

      تيم گلف نفت مسجدسليمان، قديمي ترين تيم گلف کشور است که ساليان متمادي يکه تاز قهرماني در اين رشته مفرح ورزشي بوده و گلفرهاي اين تيم از ديرباز تاکنون شاکله و اسکلت اصلي تيم ملي کشورمان را تشکيل داده اند.

    • media/image/2019/07/2000-1441/5682.jpg

      اسکوچيچ: پتانسيل خوبي براي موفقيت داريم

      آبادان و نفت پرازاستعداد  

      از مدتي قبل نام دراگان اسکوچيچ به عنوان گزينه هدايت صنعت نفت آبادان مطرح بود و سرانجام اين سرمربي کروات که در فوتبال ايران هم محبوب است، به طور رسمي به عنوان سرمربي اين تيم معرفي شد. اسکوچيچ 50 ساله است و علاوه بر صنعت نفت، در عربستان و تيم النصر و العربي کويت و همچنين رييکا کرواسي، ملوان، فولاد و خونه به خونه مربيگري کرده است.  سرمربي جديد نفت که اين روزها سخت مشغول جذب بازيکن است، اعتقاد دارد که مي تواند با اين تيم، نتايج خوب گذشته در فوتبال ايران را تکرارکند، چرا که نفت آبادان استعداد هاي خوبي دارد و اين ظرفيت در آبادان ديده مي شود که نتايج خوبي کسب کنند.  با سرمربي جديد نفت آبادان گفت وگويي داشتيم که با هم مي خوانيم.

          دوباره به فوتبال ايران برگشتيد؟

      به قول شما قسمت اين بود که دوباره به ايران برگردم و در فوتبال شما کار کنم . از اين برگشت خوشحال هستم و اميدوارم که بتوانم مفيد باشم.

         چه شد که نفت آبادان را انتخاب کرديد؟

      چند پيشنهاد داشتم که يکي از آنها نفت آبادان بود. من اين تيم و ظرفيت هايش را به خوبي مي شناختم . از سوي ديگر کار کردن در فوتبال با استعداد خوزستان را دوست دارم . 2 سال در فولاد بودم و به شرايط خوزستان واقفم. نفت هم جزو همين مکتب و فوتبال است .بنابراين با بررسي شرايط به اين نتيجه رسيدم که مي توان در نفت کارهاي بزرگي انجام داد.

         آباداني ها فوتبال را خيلي دوست دارند و چيزي جز برد آنها را راضي نمي کند و به قولي شرايط کار در آبادان خيلي هم راحت نيست؟

      بله مي دانم. مردم آبادان و هواداران نفت عاشق فوتبال هستند؛ اما شما هميشه در فوتبال برنده نيستيد. من آمده ام تا بهترين نتايج را با نفت بگيرم و هواداران را خوشحال کنم.

         مدير عامل تيم گفته که اميدوار است اسکوچيچ راه سرمربي پرتغالي را ادامه دهد و از ظرفيت و استعدادهاي جوان نفت و آبادان استفاده کند و نتايج خوبي بگيرد؟

      اول اينکه بايد بگويم مدير عامل تيم، يک مدير فوتبالي است و به تمام مسائل فوتبال اشراف دارد و همين خيلي مي تواند به ما کمک کند. من از ظرفيت فوتباليست هاي جوان آباداني آگاهي دارم. براي همين سعي مي کنم با استفاده از اين ظرفيت نتايج خوبي بگيرم. شما در فوتبال نمي توانيد فقط به جوانان اکتفا کنيد؛ بلکه بايد تلفيقي از جوانان و با تجربه ها راداشته باشيد تا بتوانيد موفق عمل کنيد. من آمده ام تا در آبادان نتايج خوبي بگيرم.

         در اين چندروز، بازيکنان زيادي جذب کرديد. شرايط را چطور مي بينيد؟

      من در وهله اول با توجه به شرايط،  اسکلت اصلي تيم را حفظ خواهم کرد؛ اما در عين حال براي برطرف کردن نقاط ضعف تيم و نيز تقويت تيم براي حضوري هرچه بهتر در ليگ برتر، بازيکنان جديد را بر اساس نيازهايي که گفتم، جذب کرديم؛ البته يکي دو بازيکن با تجربه و جوان هم جذب خواهيم کرد.

         نفت امسال مي تواند در ميان 6 تيم بالايي جدول باشد؟

      پيش بيني از الان سخت است. هيچ مربي قول قهرماني يا کسب مقام نمي دهد. من هم براي همين هيچ قولي نمي دهم. اما در عين حال سعي مي کنم بر اساس داشته هايمان بهترين نتايج را بگيريم.  نفت ظرفيت خوبي دارد؛ اما بايد بگذاريد وارد مسابقات شويم و بعد از چند هفته و ارزيابي حريفان، در اين خصوص حرف بزنيم؛ چرا که آن موقع تا حدودي مي شود پيش بيني کرد. با تمام اين اوصاف شما نفت متفاوتي را خواهيد ديد که در فوتبال ايران مي درخشد.

         برنامه آماده سازي خاصي هم براي تيم داريد؟

      فعلا تمرين ها در آبادان انجام مي شود . من يک برنامه به باشگاه داده ام که در آن اردوي آماده سازي و چند ديدار تدارکاتي هم گنجانده شده که قرار است بزودي اجرا شود . به احتمال قوي اردوي ما داخلي است.

          صحبت از هواداران کرديم، چه انتظاري از آنها داريد؟

      هواداران نفت آبادان زبانزد و تا آنجا که مي دانم، جزو بهترين ها هستند. انتظار دارم در طول رقابت ها ما را حمايت کنند؛ چون با حمايت آنها مي توانيم نتايج خوبي بگيريم. در عين حال اميدوارم صبور هم باشند. در فوتبال روزهاي خوب و بد با هم هستند و شايد يک روز، روز ما نباشد. براي همين اميدوارم با صبوري و حمايت، به پيشرفت ما کمک کنند.

       

      مديرعامل نفت آبادان:
       با اسکوچيچ جوانان بيشتري به فوتبال معرفي مي کنيم

       

      دراگان اسکوچيچ، به عنوان سرمربي نفت آبادان انتخاب و معرفي شد و کار خود را با اين تيم شروع کرد. مدير عامل باشگاه از انتخاب خود راضي است و در عين حال اميدوار است که مثل سال گذشته، نتايج خوبي با مربي کروات بگيرند.

      علي عيسي زاده، مديرعامل باشگاه نفت آبادان در خصوص جذب دراگان اسکوچيچ گفت: «ما ابتدا رزومه چند مربي را بررسي کرديم و در نهايت با گلچين کردن بهترين ها، روند مذاکرات را شروع کرديم که با چند مربي از جمله علي دايي مذاکره داشتيم . علي دايي، اولين نفري بود که با او مذاکره کرديم، ولي او به دلايل خانوادگي به آبادان نيامد. سپس سراغ اسکوچيچ رفتيم که مذاکرات خوبي داشتيم و بعد از 2 تا 3 روز صحبت کردن با او موفق شديم به توافق برسيم تا او جانشين سرجيو شود و کارش را شروع کند.»

      او با اشاره به شناختي که از اسکوچيچ دارد، گفت: اسکوچيچ در فوتبال ايران کار کرده و با ملوان و فولاد نتايج خوبي گرفته و حتي با خونه به خونه به فينال جام حذفي رسيده بود. براي همين ديديم او با شناختي که از فوتبال خوزستان دارد، مي تواند گزينه خوبي باشد، بخصوص اينکه علاقه کار کردن با جوانان را هم دارد.

      مديرعامل نفت در پاسخ به اين سوال که با توجه به قيمت ارز و بودجه کاهش يافته باشگاه نفت آبادان چطور با اسکوچيچ به نتيجه رسيديد، عنوان کرد: «ما بايد اين موضوع را مديريت مي کرديم و مطمئن باشيد که با قيمت مناسبي با اوتوافق کرديم.»

      عيسي زاده در پاسخ به اين سوال که از اسکوچيچ چه توقعي داريد، گفت: «انتظار داريم همان مسيري که سرجيو فصل گذشته طي کرد، اسکوچيچ هم ادامه بدهد و جوانان بيشتري را به فوتبال معرفي کنيم. نفت آبادان پتانسيل خوبي دارد؛ اما مي توانيم به جوانان خودمان اتکا کنيم. نفت آبادان مي تواند با مربي جديد خود، در ميانه بالايي جدول قرار بگيرد.

       

      معاون وزير نفت، در نشست شوراي مرکزي ورزش تاکيد کرد:

      ايجاد مراکز پايش و سنجش سلامت کارکنان

      نشست شوراي مرکزي ورزش وزارت نفت با حضور فرزين مينو، معاون وزير و رئيس شورا؛ غلامرضا شاه کرمي، مدير کل سلامت، تربيت بدني و مسؤوليت اجتماعي وزارت نفت و دبير شورا؛ شاهرخ شهنازي؛ مصطفي هاشمي طباء؛ اكبر نعمت الهي؛ سعيد فائقي و ليلا بهرامي (اعضاي شورا)؛ محمدرضا اميري فرد؛ مشاور معاون مديرعامل در امور عمليات غير صنعتي؛ مجتبي احمدي؛ مدير توسعه منابع انساني شركت ملي پالايش و پخش و روساي ورزش چهار شرکت اصلي برگزار شد.  فرزين مينو در اين نشست به سياست اصلي صنعت نفت در حوزه ورزش اشاره کرد و گفت: امروزه «مسابقه محوري» اولويت ورزش صنعت نفت نيست؛ بلكه فعاليت هاي ورزشي بايد در مسير «سلامت محوري» کارکنان صنعت نفت شكل بگيرد.»  اولويت وزارت نفت در حوزه ورزش، «تيمداري» و فعاليت در «ورزش حرفه اي» نخواهد بود و اين وزارتخانه در بخش ورزش قهرماني، از تيم هاي محدودي - براي اجراي رسالت خويش در زمينه «مسؤوليت اجتماعي» در چارچوب ابلاغيه وزير در خصوص صرفه جويي - حمايت مي كند.  رئيس شوراي مرکزي ورزش وزارت نفت با بيان اينکه امروزه دغدغه اصلي ورزش وزارت نفت، ارتقاي سطح سلامت کارکنان است،  به بررسي راهکارهاي موجود در زمينه اجراي فعاليت هاي «سلامت محور» پرداخت و افزود: «بهبود سلامت کارکنان صنعت نفت در اقصا نقاط کشور، هدف اصلي ما در حوزه ورزش به شمار مي آيد و بايد به گونه اي برنامه ريزي کنيم که اين هدف را تحقق ببخشيم، از اين رو فعاليت هاي ما بايد در سه بخش اصلي پايش و سنجش سلامت کارکنان، تسهيل و افزايش دسترسي آنها به اماکن ورزشي و تعامل با نهادهاي متخصص در حوزه ورزش همگاني از جمله فدراسيون ورزش هاي همگاني(به منظور استفاده از پتانسيل هاي موجود) باشد.» مينو با اشاره به ضرورت ارتقاي سطح سلامت جسمي كاركنان در قالب طرح پايش و سنجش سلامت و همچنين سياستگذاري و نظارت عاليه از سوي اداره كل سلامت، تربيت بدني و مسؤوليت اجتماعي در اين خصوص تاکيد کرد: «بايد شاهد اجراي اين طرح در تمامي شرکت هاي اصلي و تابعه وزارت نفت باشيم. به اين منظور «ايجاد مراکز پايش و سنجش سلامت» براي بررسي سطح سلامت جسمي کارکنان (با محورهاي عوارض قلبي، تنفسي، اسكلتي و حركتي) و انديشيدن راهکارهايي براي رفع مشکلات جسمي پرسنل، ضروري به نظر مي رسد.»

      معاون وزير نفت در توسعه مديريت و سرمايه انساني در پايان جلسه، به تسريع در اجرايي شدن اين اهداف از سوي اداره کل سلامت، تربيت بدني و مسؤوليت اجتماعي وزارت نفت به عنوان دبيرخانه شورا و همچنين 4شرکت اصلي وزارت نفت تاکيد و ابراز اميدواري کرد که با اجراي اين طرح، کارکنان بزرگ ترين وزارتخانه اقتصادي کشور، بيش از پيش در مسير سلامت قرار بگيرند.

       

      صعود کوهنوردان نفت اميديه به ارتفاعات درياچه گهر و اشترانکوه

      کوهنوردان باشگاه نفت اميديه با هدف توسعه ورزش همگاني وبرنامه سلامت محور، دريک برنامه کوهپيمايي به ارتفاعات درياچه گهرواشترانکوه صعود کردند.

      24 کوهنورد نفت اميديه به مدت 4 روز با کوهپيمايي شبانه (12ساعت) و روزانه (6 ساعت) به مسافت 50 کيلومترموفق شدند، به قله اشترانکوه صعود کنند. آنها با حضور در کنار درياچه گهر و بازديد از آبشارها و يخچال هاي اين درياچه وکوهستان اشترانکوه به جمع آوري زباله هاي اطراف درياچه و پاکسازي محيط زيست اقدام کردند که با تشويق ديگر کوهنوردان و رئيس شکارباني و محيط زيست گهر مواجه شد.

      کوهنورداني که در اين صعود حضور داشتند، عبارتند از:

      عقيل شريفي حسيني(سرپرست)، بيژن قشقايي، احمدطلاوري، ميعاد چهرازي، خسرو بهميي، علي شريفي، سيد عبدالحميد جوامي، حسين عبدي، مرتضي آقاجري، حسين اورکي زاده (مدير فني)، وهاب بحراتي، رضا شعباني، اميد مطهري نژاد، عادل الفت، بهنام ناظري، حسن بهبهانيان، الله مراد کمايي، وحيد قنواتي، احمد کنارکوهي، فرج الله آذر (مدير فني)، خليل حيدري، اسد الله قنواتي، هوشنگ انصاري و نوروز شنبدي (کاپيتان )

       

      سرمربي نفت اميديه انتخاب شد

      سرمربي تيم فوتبال بزرگسالان باشگاه فرهنگي - ورزشي نفت اميديه در فصل (99 - 98) انتخاب و معرفي شد. باشگاه فرهنگي - ورزشي نفت اميديه پس از تجزيه و تحليل شرايط پيش روي باشگاه در سال جاري و بررسي گزينه هاي احتمالي مربيگري اعم از بومي و غيربومي، با سيدعبدالعظيم چاشي، به عنوان سرمربي تيم فوتبال بزرگسالان اين باشگاه به توافق رسيد. باشگاه نفت اميديه قراردادي يکساله با اين مربي امضا کرد.  سيدعبدالعظيم چاشي، از مربيان فصول گذشته باشگاه نفت اميديه بوده و سابقه مربيگري در باشگاه هاي استقلال صنعتي خوزستان، استقلال اميديه، تقواي اهواز، گاز ميانکوه، شهرداري ماهشهر و زاگرس بهميي را در کارنامه خود دارد. 

       

    • media/image/2019/07/2000-1441/5683.jpg

      کودکان و کهکشان ها

      ﻣﺸﻌﻞ   بعضي جذابيت هاي جهان هستي، بسيار بيش از آنچه ما مي بينيم، موجوديت دارند؛ اما آنگونه به نظﺮ نمي آيند و تنها گوشه اي از زيبايي هاي آنها مي تواند به زندگي ما روح ديگري ببخشد. دنياي ستارگان و به طور کلي نجوم، به واسطه عمق نايافته ها و زيبايي هايش همواره براي گروه هاي سني مختلف جذابيت دارد؛ موضوعاتي مثل نجوم و شناخت ناشناخته هاي فضاي پيرامونمان مي تواند انديشه متفاوتي از جهان هستي را به ما و فرزندانمان بدهد و افق ديگري را روي زندگي آنها باز کند؛ اگرچه براي بسياري از افراد اين شناخت يک شغل، يک شاخه علمي و دانشگاهي است؛ اما بسياري اين موضوعات را به شکلي تفريحي و تفنني دنبال مي کنند، بخصوص براي کودکان اين جذابيت ها بيشتر است و مي توان با روش هاي مختلفي آنها را با اين دنياي جذاب و پررمز و راز آشنا کرد. ابزار و لوازمي که براي ديدن ستاره ها، سياره ها و صورت فلکي وجود دارد، معمولا گران قيمت هستند و نمي توان خريد آنها را به همه خانواده ها توصيه کرد. به همين دليل علاوه بر گزينه خريد تلسکوپ و ابزارهاي گران قيمت براي مشاهده آسمان، توصيه هاي ديگري براي علاقه مند کردن کودکانمان به نجوم مطرح مي کنيم که مي توان با استفاده از آنها با کمي علاقه، هيجان و تلاش اين وسايل را در دسترس قرار داد.

      کتاب های نجوم

      اصول اوليه نجوم، مواردي هستند که ممکن است حتي بزرگترها هم نتوانند درباره آنها به سادگي با کودکانشان صحبت کنند؛ اما در کتاب ها اين اطﻼعات به شکل ساده به همراه تصاوير بسيار عميق و دقيق ارائه مي شوند؛ همانطور که بچه هاي ﺷﻤﺎ رشد ﻣﯽ کنند، ﻣﯽ توانيد کتاب هايي را که ﻋﻠﻤﯽ ﺗﺮ و عميق ﺗﺮ هستند، بخريد. بچه هاي ﮐﻮﭼﮏ ﻗﻄﻌﺎ کتاب هايي ﺑﺎ تعداد زياد تصاوير را دوست دارند. بسياري از اين اجرام آسماني، به يک جسم يا يک حيوان شبيه هستند و مي توانيد قصه هايتان را با آنها شروع کنيد.

      رنگ کردن و استفاده از استيکر ﻧﺠﻮﻣﯽ

      يکي از در دسترس ترين راه ها براي اين جلب توجه، رنگ کردن ديوار و سقف اتاق و استفاده از استيکرهاي نجومي است. اگر کودکتان به نجوم علاقه نشان مي دهد، مي توانيد تصويري ﻣﺎﻧﻨﺪ آسمان شب، ستارگان، ماه، منظومه ﺷﻤﺴﯽ يا ﺣﺘﯽ کهکشان ها را با نامشان روي ديوار و سقف به کار بگيريد. رنگ و استيکرهاي نجومي قيمت زيادي ندارند و حتي مي توانيد با کاغذهاي رنگي همراه با کودکتان کاردستي از ستاره، ماه، خورشيد و ساير سياره ها درست کنيد.

      زير آسمان شب بمانيد

      زندگي امروز در شهرها و مشغله هاي بسيار، کمتر اجازه مي دهد تا ما و  و کودکانمان فرصت ماندن زير آسمان شب و تماشاي اقيانوسي از ستاره باﻻي سرمان را داشته باشيم. آسمان شب، طلوع، تک تک ستاره ها و ماه در تاريکي مطلق و بدون نورهاي مزاحم شهري جذابيت زيادي دارند و مي توانيم در فضايي آرام، هم خودمان لذت ببريم و هم با مشاهده ستاره ها و صورت هاي فلکي، کودکانمان را با اين علم جذاب آشنا کنيم. در روزهاي آينده، بخصوص در مردادماه بارش هاي شهابي زيادي در آسمان ايران داريم که مي توانيد با چشم غيرمسلح، اين زيبايي را به فرزندانتان نشان دهيد و در عين حال يک دورهمي جذاب خانوادگي داشته باشيد.

      الگوي فرزندتان باشيد

      توجه و علاقه شما به ديدن اين زيبايي ها در آسمان و شناخت جزيياتي از ستارگان، سيارات و منظومه شمسي در قالب خواندن کتاب، ديدن فيلم هاي علمي تخيلي، حضور در فضاهاي آموزشي يا شرکت در تورهاي نجومي مي تواند الگويي براي فرزندتان باشد. با اين کار مي توانيد اين آموزش و انگيزه براي يادگيري را به کودک خود هم منتقل کنيد. شناخت ناشناخته ها، حسي از موشکافي و تجربه جديد را به همراه دارد و مي توانيد مطمئن باشيد که کودک شما با ورود به دنياي نجوم، درکي متفاوت از جهان هستي و زندگي خود خواهد داشت.

      اپليکيشن های نجومی جذاب

      اپليکيشن هاي نجومي زيادي در زمينه نجوم وجود دارد که براي گروه هاي سني مختلف طراحي شدند و کاربري هاي ساده تا پيچيده دارند. بسياري از اين نرم افزارها با توجه به کاربري بيشتر روي تلفن همراه هم فعال هستند و براحتي مي توانيد وقتي در طبيعت هستيد، زير آسمان شب از اين اپليکيشن ها استفاده کنيد. برنامه هاي کاربردي از ناسا تا شرکت هاي معمولي، نمونه اي از آنها را دارند و دستتان براي انتخاب باز است. اين نرم افزارها بسادگي با استفاده از تصاوير بصري و اشکال متحرک مي توانند محل دقيق ستارگان، صورت هاي فلکي و مراحل گذر ماه را نشان دهند. اين اپليکيشن ها معمولا رايگان هستند و بزرگترها مي توانند روش کار با آن را به فرزندانشان  بياموزند يا با کمک آنها، کودکانشان امکان استفاده از برنامه را داشته باشند.

      از رصدخانه ها ديدن کنيد

      درست است که برنامه هاي کامپيوتري مي توانند صورت هاي فلکي را نمايش دهند؛ اما شما هم مي توانيد به رصدخانه اي برويد که تصاوير شبيه سازي شده اي از آسمان در هنگام شب را در اختيارتان قرار داده و در ضمن، متصدي مربوطه يا يک صداي ضبط شده اطلاعات زيادي را به شما بدهد. بعضي از دانشکده ها يا موزه ها داراي رصدخانه هايي هستند که درباره تاريخ علم ستاره شناسي يا اکتشافات فضايي، برنامه هايي را ترتيب داده اند. در عين حال اگر کودکتان علاقه نشان مي دهد، او را در يک باشگاه ستاره شناسي ثبت نام کنيد تا در کنار کودکان ديگر اين علاقه مندي را دنبال کند.

      تصاوير واقعی کهکشان ها را ببينيد

      بدون ﺷﮏ، تاثير تصاوير نيز گاهي ﻣﯽتواند به قدرتمندي بسياري از فيلم ها در علاقه مندي کودکان تاثيرگذار باشد. دو نمونه از مهمترين سايت هايي که امکان دانلود و مشاهده تصاوير را دارند؛ ﻧﺎﺳﺎ و HubbleSite هستند. HubbleSite تصاويري از ﻓﻀﺎ را که از طريق تلسکوپ هابل گرفته شده، ارائه ﻣﯽکند. تلسکوپ هابل، يکي از بزرگترين و متنوع ترين تلسکوپ هاي فضايي است که در حال ﺣﺎﺿﺮ وجود دارد. تصاوير ﻧﺎﺳﺎ نيز ﺷﺎﻣﻞ عکسبرداري کيهاني، تصاوير فضاپيماها و فضانوردان است. اجازه دهيد کودکان همه چيز را ﺑﺎ چشمان ﮐﻮﭼﮏ خود ببينند. ﮐﺴﺎﻧﯽ که حلقه هاي زحل را از طريق تلسکوپ ديده اند، ﻣﯽدانند که چقدر اين تجربه فراموش ﻧﺸﺪﻧﯽ است؛ چيزي که احساسات ﺷﻤﺎ را ﺑﺮﻣﯽ انگيزد و اين احساس زيبا در طول عمر ﺑﺎ ﺷﻤﺎ خواهد ماند.

      خريد يک تلسکوپ

      يک تلسکوپ مي تواند نماي نزديک ﺗﺮ و دقيق ﺗﺮي از اجرام آسماني را به کودکتان نشان دهد که اين شرايط حتما در جذب او تاثير بيشتري دارد و ﻣﯽ تواند تخيل کودک و  ﺷﮕﻔﺘﯽ او را رشد دهد؛ اما با توجه به گران قيمت بودن اين وسيله، زماني اين وسيله را خريداري کنيد که کودکتان واقعا علاقه مند باشد و ارزش اين وسيله را بداند، ضمن اينکه استفاده از اين تلسکوپ حداقل در سنين پايين و ابتداي کار بدون کمک شما امکانپذير نيست. پس هم بايد کار با تلسکوپ را ياد بگيريد و هم آماده پاسخگويي به ﺑﺮﺧﯽ سواﻻت کودک خود باشيد.

       

      اين آوای اوست

      چند گوش دل فرا دادن که اين آواي اوست                                  يا نفس در سينه کشتن، کاين صـداي پاي اوسـت

       چند با فکر پريشان، خويشـتن دادن فريب                                کآنچه آيـد در نـظر، تصـويري از سـيماي اوسـت

       چـند با مي گرم بگـرفتـن که با آشفـتگي                               چون ز حد بگذشت مستي، گويم اين روياي اوست

       چند اين فکر عبث بايد تـسلي بخـش دل         کان سخن هاي پريشـان همـدم شـب هاي اوست

       چـند بايستتي که در بـازار ناکـامـي نـهاد                             گوهر دل در کـف اش، کـاين آخـرين سوداي اوست

       چند بايد خويشتن داري در اين لذت که باز                               يـادگـار عشـق من در سيـنه شـيـداي اوسـت

       چـند با شـوريده بخـتي در دل ميـخانه ها                                گويم اين دنياي مسـتان، بهتـرين دنيـاي اوسـت

       رحيم معيني کرمانشاهي

       

      ﻣﻮﺳﻢ ﮔﻞ 

      «ﻣﻮﺳﻢﮔﻞ» يکي از آثار ايرج ﺑﺴﻄﺎﻣﯽ است که با آهنگسازي محمدرضا درويشي و البته انبوهي از نوازندگان صاحب نام و صاحب سبک در دهه 70 روانه بازار شد. از شاخص ترين اين چهره ها مي توان به استاد پرويز مشکاتيان، انتظامي، اردشير و اردوان و ارسلان کامکار اشاره کرد. تصنيف «گريه کن» با شعري از عارف قزويني را که به عنوان سرآلبومي نيز قرار گرفته بود، مي توان محبوب ترين قطعه آلبوم دانست. «ﻣﻮﺳﻢ ﮔﻞ» و «سلسله موي دوﺳﺖ» ديگر تصانيف اين اثر بودند که همگي با استقبال عمومي مواجه شدند. اين آلبوم در آوازهاي دشتي و بيات اصفهان اجرا شده است.

       

      ما همه با هم هستيم

      داستان فيلم «ما همه با هم هستیم»  به کارگردانی کمال تبریزی در ژانری کمدي روايت مي شود و ماجراي سقوط يک هواپيما همراه با مسافراني است که رازهاي مختلفي دارند؛ راز هايي که قرار نيست تا ابد پنهان ﺑﻤﺎﻧﻨﺪ. اين فيلم در عين حال به دلیل تعداد زيادي از بازيگران مطرح، معروف شده است. محمدرضا گلزار، مهران مديري، لیلا حاتمي، ويشکا آسايش، جواد عزتي، هانيه توسلي، پژمان جمشيدي، ماني حقيقي، سروش صحت، ﺣﺴﻦ ﻣﻌﺠﻮﻧﯽ، مهران غفوريان، نادر فلاح، سيروس گرجستاني، علي شادمان و بسياري ديگر از بازيگران در این فیلم حضور دارند . 

       

       نجوم براي همه

      نويسنده کتاب  «نجوم برای همه»، «استفن ﭘﯽ ماران» است و منصوره جليل ﺧﺎﻧﯽ و مهسا طاهري آن را ترجمه کرده اند و انتشارات ايرانشناسي هم آن را منتشر کرده است.  کتاب «نجوم براي همه»، مجموعه اي ﮐﺎﻣﻞ از مفاهيم مهم و اساسي ﻋﻠﻢ نجوم است که ﺑﺎ بياني ساده و ﻗﺎﺑﻞ فهم براي مخاطبان علاقه ﻣﻨﺪ به نجوم ﺑﺎ هر ﺳﻄﺤﯽ از معلومات ارائه شده است. اگر به نجوم علاقه داريد يا به تازگي ﭘﺎ به اين عرصه گذاشته ايد، اين کتاب يکي از بهترين گزينه ها براي آشنايي ﺑﺎ دنياي ﺷﮕﻔﺖ انگيز و ﺑﯽ انتهاي نجوم است. در اين کتاب ﺳﻌﯽ شده تا به ﺗﻤﺎﻣﯽ موضوعات نجوم به شکل ساده پرداخته شود. اميرحسين بختياري، مديرمسؤول انتشارات ايرانشناسي درباره اين کتاب گفته است: در اين کتاب سعي شده به تمامي موضوعات مهم و بنيادي اين علم از جمله آشنايي با آسمان و صور فلکي، خورشيد و سيارات منظومه شمسي، ستاره ها و کهکشان ها و اجرام اعماق آسمان، همچنين معرفي ابزار ﻻزم و راه هاي ارتباط با گروه هاي نجومي، آشنايي با کتاب ها و سايت هاي مرتبط پرداخته شود. مخاطب با مطالعه اين اثر، اطﻼعات جامع و مورد نياز درباره ﻣﺒﺎﻧﯽ علم نجوم را کسب مي کند.» او همچنين در معرفي برخي فصل هاي کتاب اظهار کرده است: «مشاهده نور و علم نجوم»، «آنگونه که شب آسمان را تماشا مي کنيد (ابزار مناسب براي رصد آسمان)»، «يک زوج هماهنگ»، «کمربند سيارک ها و اجرام نزديک زمين»، «کهکشان ها، راه شيري و فراسوي آن»، «ﺳﻔﺮ به دوردست ها (اورانوس، نپتون، پلوتون)»، «حقيقت عجيب در مورد نجوم و فضا»، «غلط رايج درباره نجوم و فضا» و «آيا کسي آن بيرون هست (هوش فرازميني و سيارات ستاره هاي ديگر)»، برخي از مهم ترين و جذاب ترين فصل هاي کتاب را شامل مي شوند.

       

       

    • media/image/2019/07/2000-1441/5684.jpg

      روايت مهمانی روز دختر  در يک بعدازظهر گرم تابستانی

      لبخند دختران «حنان» بلند است

      معصومه اصغري   سالني با سقفي بلند و رنگي و کاغذ ديواري و پرده هاي صورتي در همان لحظه ورود، تعريفي شاد از فضايي که به آن وارد شده ام، ارائه مي کند؛ محيطي دخترانه، شاد و پر هيجان. به عنوان غريبه اي که به جمع وارد شده، نگاه ها در ابتدا سنگين است؛ اما وقتي مربي ها با من حرف مي زنند و پذيرايي مي کنند، لبخندها جذب مي شود و نزديکتر مي آيند، سلام مي کنند و چند تايي هم کنارم مي نشينند. شبکه پويا روشن است و بچه ها با  زدن دست زير چانه و دو زانو چشمشان به تلويزيون است و گاهي اطراف را هم نگاه مي کنند؛ اما حواسشان به برنامه کودک است. مدرسه ها تعطيل شده و مي توانند در فاصله بين کلاس هاي تابستاني شان با خيال راحت کارتون ببينند.  با گروه هاي سني مختلف از 6 تا 16 سال و با لباس هاي مرتب، هر کدام روي مبل هاي راحتي لم داده اند  يا روي زمين نشسته اند و دورهم شوخي و خنده به راه انداخته اند و منتظر گروهي براي اجراي مراسم مولودي روز دختر و ميلاد حضرت فاطمه معصومه (س) هستند. گروه دير کرده و بچه ها حوصله شان سر رفته است. درهاي اتاق ها که رو به سالن اصلي گشوده مي شود، باز هستند و مشخص است بچه ها تخت هايشان را مرتب کرده اند.

      سوگند با پيراهن سفيد و شکوفه هاي صورتي، بعد از چند بار عقب و جلو رفتن، باﻻخره نزديک مي آيد و سلام مي کند و کنارم مي نشيند. به لباس و مدل مويش که خيلي مرتب بافته شده اشاره مي کنم و گل سرش و او با ناز مي گويد: «آخه امروز تولدمه» بعد با صداي مربي که صدايش کرده، جستي مي زند و مي رود طرف ديگر اتاق. بچه ها مربي را سوال پيچ کرده اند که مولودي يعني چي؟ و مربي سعي مي کند به زبان ساده توضيح بدهد و چند بار هم تکرار مي کند: «اگر صبر کنيد اﻻن چند تا خانم مهربون مي آيند و برايتان  اجرا مي کنند و مي بينيد. » تلويزيون هنوز روشن است و بچه ها بر سر اينکه سريال پايتخت را ببينند يا انيميشن «بچه رئيس» اختلاف نظر دارند. نازگل، دفتر نقاشي اش را وسط سالن پهن کرده و دراز کشيده و دست زير چانه زده و  با رنگ سبز در حال کشيدن درخت است.

      خانه اي که اين 27 دختربچه درآن زندگي مي کنند، نسبتا بزرگ با حياط دلباز در ﻣحله 13 آبان تهران قرار دارد. براي محل اقامت اين دختران که عموما بد سرﭘرست هستند، تابلويي از بهزيستي نگذاشته اند؛ چرا که معتقدند اينجا خانه اين بچه هاست و همانطور که ما براي خانه مان تابلويي نمي گذاريم، آنها هم نيازي به اين تابلو ندارند؛ اما مردم محل خوب مي دانند که اين دختران در اين خانه امانت هستند. غريبه ها اجازه ورود ندارند و دخترها هم دوست ندارند با بيرون ارتباط زيادي داشته باشند. از همان ابتداي ورود به محل با چند پرس و جو از مغازه دارها، آدرس را تاييد مي کنند. آرزو ضيايي، کارشناس اين مرکز از سوي بهزيستي است که قبلا در مرکزي براي پسربچه ها کار مي کرده و حاﻻ از اينکه با دختربچه ها کار مي کند، خوشحال است. او درباره مرکز و بچه هايي که بد سرپرست هستند، مي گويد: «چند مورد بي سرپرست هم در ميان بچه ها داريم؛ اما عموما والد يا عضوي از خانواده را دارند که براي ديدن آنها مي آيند.» او مي گويد که اين مرکز در سال هاي گذشته دولتي بوده؛ اما از سال 96 با تغييراتي در شرايط و تعداد کودکان، خصوصي شده و حاﻻ تحت سرپرستي و حمايت بازنشستگاني از پژوهشگاه صنعت نفت است و در ادامه مي افزايد: «در شرايط دولتي اين مراکز، کودکان بعد از 18 سالگي با دادن وام رها مي شوند و بايد به دنبال زندگي و کار خود بروند؛ اما در اين مرکز، فارغ از تلاش براي تحصيل و اشتغال و البته ازدواج، آنها را رها نمي کنيم و مي توانند در مرکز باقي بمانند.»

      ضيايي درباره هزينه هاي تحصيل در طول سال و کارگاه ها و کلاس هاي آموزشي تابستاني که در کنار ساير هزينه ها از سوي خيريه پژوهش حنان پرداخت مي شود هم توضيح مي دهد و مي گويد: «علاوه بر کلاس هاي شنا که با هماهنگي در استخر پژوهشگاه صنعت نفت برگزار مي شود، کلاس هايي مثل کاشي شکسته، ويتراي، نقاشي، سفالگري، تئاتر، زبان انگليسي يا کلاس گيتار متناسب با علاقه اين دختران در تابستان يا در طول سال برگزار مي کنيم. براي اين کلاس ها هم کارگاهي را در حياط مجتمع داريم و در همين جا دختران آموزش مي بينند و تاکنون با برگزاري بازارچه خيريه، تابلوهايشان را به فروش گذاشته اند و درآمد کسب کرده اند.»

      او به وضعيت تحصيلي اين دختران اشاره مي کند و مي گويد: «سطح تحصيلي اين دختران متعادل و شبيه به بچه هاي ديگر است و ما رضايت کامل داريم؛ اما سه نفر از آنها به دليل شرايطي که داشته اند، دچار اختلال در يادگيري شده اند که به طور مجزا تحت نظر کارشناسان تحصيلي قرار گرفته اند.» ضيايي در عين تاکيد بر سلامت اين دختران به چند مورد از بيش فعالي و عدم تمرکز و افسردگي در ميان آنها اشاره مي کند و در توضيح مي گويد: «تعدادي از اين بچه ها به دليل شرايطي که در خانواده داشته اند و اتفاقاتي که برايشان افتاده، درست يا نادرست قرص هاي افسردگي يا آرامبخش مصرف کرده اند؛ اما در زمان ورود به مرکز اين قرص ها قطع شده و به مدت 6 ماه تحت نظر قرار گرفته اند و اگر ﻻزم باشد، قرص ها را مصرف مي کنند. در بسياري از موارد اين دختران اصلا نيازي به قرص نداشته اند و پس از مدتي، رفتاري عادي و آرام پيدا کرده اند.»

      او ادامه مي دهد: «اين دختران، استعداد و توانايي زيادي دارند، اما ارتباط با آنها کمي سخت است؛ چون ديرتر از ساير کودکان اعتماد مي کنند و اين شرايط براي آنها قابل درک است و ما هم اصراري به اعتماد اوليه نداريم.»

      ضيايي که از اين تعامل نزديک با دختران خوشحال و راضي است، مي گويد: «بايد مدتي با اين بچه ها آشنا شويد و يا ما شما را تاييد کنيم تا ارتباط برقرار کنند. تلاش ما اين است که اين دختران به خاطر نيازهاي مالي، عاطفي و ترحم، به اطرافيان و افراد ديگر وابسته نشوند؛ چرا که احتمال دارد، بخصوص در سنين پايين، اين وابستگي اتفاق بيفتد. »

      مصطفي فدايي، نايب رئيس هيات مديره هفت نفره خيريه «پژوهش حنان» است. گروهي که از 25 سال قبل با ورود به حوزه توانبخشي و کمک به آسايشگاه خيريه هاشمي نژاد کهريزک وارد اين امر خير شده و تا امروز اين راه را با خلوص نيت و کار گروهي انجام داده اند. بيشتر اين خيران از بازنشسته ها و شاغلان پژوهشگاه صنعت نفت هستند؛ اما از بخش هاي ديگر نفت هم افرادي بوده اند که ﺑﺎ آنها همراه شده اند تا اين دختران، شرايط راحت تري داشته باشند.

      فدايي مي گويد: «قبلا در حوزه هاي دختران بد سرپرست و بي سرپرست، زنان سرپرست خانوار، پيشگيري از اعتياد و کمک به ساخت شيرخوارگاه حضرت رقيه (س) فعاليت داشته اند و اين همکاري با بهزيستي شهرستان ري از 25 سال قبل ادامه دارد و به واسطه همين همکاري، بهزيستي مسؤوليت اين مرکز دختران را به آنها پيشنهاد داده است.»

      او در توضيح بيشتر به «مشعل» مي گويد: «در حال حاضر يک سوم از هزينه هاي اين مرکز، از محل کسر از حقوق حدود 50 بازنشسته و حدود 100 شاغل در پژوهشگاه صنعت نفت و چند مجموعه ديگر تامين مي شود و مابقي را با تلاش هيات مديره از محل کمک هاي مردمي و حتي گاه حقوق خودمان تامين مي کنيم.»

      فدايي ادامه مي دهد: «در حال حاضر 93 دختر در سنين مختلف تحت پوشش خيريه «پژوهش حنان» هستند که 27 نفرشان در مرکز و مابقي در خانه و تحت سرپرستي يکي از اعضاي خانواده يا فاميل که صلاحيت دارند، آن هم با نظارت ما زندگي مي کنند و ماهانه بين 200 ﺗﺎ 600 هزارتومان به آنها مستمري پرداخت مي شود.»

      به گفته نايب رئيس اين خيريه، هر ماه حدود 55 ميليون تومان براي مرکز اقامتي «پژوهش حنان» هزينه و حدود 30 ميليون تومان هم براي پرداخت مستمري دختراني که در خانه هاي خودشان هستند، پرداخت مي شود؛ اما تامين اين هزينه ها باﻻ و پايين زيادي دارد و آنها به کمک هاي بيشتري نيازدارند.»

      او مي گويد: «بسياري از بازنشستگان و شاغلان صنعت نفت، علاقه زيادي به همکاري با موسساتي همانند ما دارند و در مراجعه به بهزيستي، وقتي مطلع مي شوند که چنين مجموعه اي وجود دارد، براي همکاري ابراز تمايل مي کنند، بنابراين خوب است که برنامه هاي اين مجموعه به سمع و نظر ساير کارکنان و بازنشستگان هم برسد تا اين خيريه بتواند دختران بيشتري را پوشش دهد، ما هم آمادگي ارائه گزارش و فراهم کردن زمينه بازديد از مرکز را داريم.»

      گروه مولودي خوان باﻻخره از راه مي رسند و چند کارتون، خوراکي، شکلات و جايزه براي مسابقه با خود به همراه آورده اند. جشن خيلي زود شروع مي شود و بچه ها حلقه اي شاد دور آنها مي زنند و صداي شادي شان سالن را پر مي کند. خانمي که مولودي را مديريت مي کند، چند مسابقه گذاشته و بادکنک هايي را به دست بچه ها داده تا باد کنند. صداي تشويق بچه ها باﻻ مي گيرد و شکلات است که در هوا پخش مي شود.

      مرکز خيريه «پژوهش حنان» را ترک مي کنيم و به زندگي خودمان برمي گرديم و خيالمان راحت است که اين دختران، دورهم و درخانه اي که دارند، امروز شاد هستند و حتما با کمک ما، فردا هم شاد خواهند بود.

       

      اپلیکیشن ها کاربردی آموزش ریاضی

      Khan Academy Videos

      Khan Academy یک وب سایت آموزشی است که ازسوی سلمان خان ایجاد شده است. سلمان خان، کسی است که شرکت خود را برای اولین بار، با ساخت یک خودآموز یوتیوب برای افراد خانواده، راه اندازی کرد. این شرکت اکنون رشد کرده و در حال حاضر ویدیوهای بسیاری در زمینه های گوناگون از قبیل ریاضی، شیمی، تاریخ، اقتصاد و ... در اختیار کاربران قرار می دهد.

      Math Maniac

      در این بازی رایگان، جدولی از اعداد به نمایش درمی آید. در پایین جدول، عددی به شما نشان داده می شود و باید دو عدد از جدول را که جمع ضرب، تفریق و یا هر کردام از چهار عمل اصلی خواسته شده آنها برابر عدد نشان داده شده است، انتخاب کنید. به طور مثال اگر عدد ۱۴ و علامت جمع نمایان شده، باید ۷ و ۷ و یا مثلا ۸ و ۶ را انتخاب می کنید. سپس، این دو عدد از جدول اعداد حذف و عدد دیگری مطرح می شود.

      Chalkboard Math

      این اپلیکیشن یک برنامه عالی برای دانش آموزان است تا مهارت های ابتدایی ریاضی را تمرین کنند. همان طور که از اسم این نرم افزار مشخص است، این اپلیکیشن یک تخته سیاه در رابط کاربری خود ارائه و به کودکان کمک می کند تا تمام اصول ابتدایی ریاضی همچون عملیات جمع، تفریق، ضرب و تقسیم را به صورت تعاملی یاد بگیرند. این برنامه با دو روش مختلف، تمرین هایی ارائه می کند: حالت پاسخ دهی و حالت فلش کارت. در حالت اول کاربر سوال ها را جواب می دهد و از برنامه بازخورد می گیرد. در حالت دوم امکان پاسخگویی به صورت کلامی وجود دارد. این اپلیکیشن، کار خود را به صورت رایگان شروع کرد؛ اما در مراحل بالاتر باید مبالغی برای آن پرداخت کنید.

       

       

    • media/image/2018/07/1024-1448/995.jpg
    ×

    راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل

    - بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس

    با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات

    - دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات