جستجو

    امروز در توليد بنزين و گاز خودکفا هستيم

    کارهاي درخشاني در گاز و پتروشيمي انجام داديم

    رویشی در  دامنه دنا

    دنــا و لردگان در یک قاب

    سرمایه گذاری100 میلیارد دلاری در پایتخت انرژی ایران

    گاز خراسان رضوی در   40 سالگی انقلاب

    زندگی در دیگ بخار

    نفت و گاز اروندان  روی ریل توسعه

    انتشار مواد رادیواکتیو طبیعی

    پارس جنوبی از اکتشاف تا تولید

    ساخت 4 واحد نمک زدايي  پس از انقلاب

       درس‌هاي زندگي از امام علي (ع)

    نقش نوین کشورهای مصرف کننده

    خوراکی‌های گرمابخش

    لمس تاریخ در تار و پود فرش‌ ایرانی

    دو راهی رفتن یا نرفتن

    با کودک ناسزاگو چه کنیم

    صعود بانوان والیبالیست نفت امیدیه

    مسـجدسـليمان   نايـب قـهرمان مسـابقات کـاراته  ايـران

    اوقات فراغت نیروهای اقماری چگونه می‌گذرد؟

    خانه را گاوصندوق نکنید

     

     

     

     

    خبـر و نظر

    رويـداد

     پتروشيمي

    گفت و گو

     

    گاز

     

    گزارش

    نـــفت

    اچ اس اي

    اخبار 4 شرکت اصلي

    مـعرفـت

    تاريخ

    سلامت

    هنر

    جــامـعه

    فرهنگ و جامعه

    ورزش نفت

    نفت و زندگي

    خانواده نفت

     

     

    • media/image/2019/02/1024-1448/4967.jpg
    • media/image/2019/02/2000-1441/4978.jpg
    • media/image/2019/02/2000-1441/4969.jpg
    • media/image/2019/02/2000-1441/4945.jpg

      رئيس جمهوري:

      امروز در توليد بنزين و گاز خودکفا هستيم

      رئيس جمهوري با اشاره به خودکفايي کشور در توليد محصولات گفت: پارسال در توليد گازوييل خودکفا بوديم، امروز در بنزين و گاز هم خودکفا هستيم و هيچ وقت شرايط کشور اينچنين نبوده است.

      به گزارش پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، دکتر حسن روحاني روز دوشنبه (22 بهمن ماه) در اجتماع بزرگ مردم تهران در مراسم راهپيمايي چهلمين سالروز پيروزي شکوهمند انقلاب اسلامي، با برشمردن ويژگي هاي خاص مراسم 22 بهمن امسال گفت: مراسم امسال از يک سو با چهلمين سالروزپيروزي انقلاب اسلامي ملت بزرگ ايران و از سوي ديگر ايام دهه فجر امسال با عطر و بوي فاطمي همراه شده است؛ همان بزرگواري که در سايه تعاليم پدرش، همسرش و فرزندانش ملت ما توانست در برابر همه قدرت ها و ابرقدرت ها بايستد و پيروزي را به دست آورد. وي با بيان اينکه ملت ايران 40 سال پيش، از استبداد، استعمار و وابستگي ها رهايي يافت و توانست نظام جمهوري اسلامي را در اين سرزمين مستقر سازد، افزود: همچنين امسال در شرايطي جشن 22 بهمن را برگزار مي کنيم که آمريکاي جنايتکار، صهيونيسم و ارتجاع منطقه، مردم ما را تحت فشار تحريم قرار داده اند. وي يادآور شد: در رژيم گذشته کل مقدار گازي که پالايش مي شد، تنها 36 ميليون مترمکعب در روز بود و امروز اين مقدار 30 برابر شده و به هزار و 60 ميليون مترمکعب رسيده است و اين نشان مي دهد که کارگران و مهندسان در بخش نفت، چه زحمات بزرگي را متحمل شدند. رئيس جمهوري ادامه داد: مجموع ذخاير هيدروکربور مايع قابل برداشت کشور 88 ميليارد بشکه بوده و امروز اين رقم 2 برابر شده و 160 ميليارد بشکه معادل نفت خام است و به معناي اين است که با اکتشافات مهندسان و رفتن خارجي ها و آمريکايي ها و انگليسي ها، امروز توانستيم روي پاي خودمان بايستيم و کشور را اداره کنيم. دکتر روحاني با اشاره به اينکه اگر دنيا جمعيت زير پوشش گازرساني ايران را نگاه کند، دچار حيرت مي شود، گفت: ما در زمان پيروزي انقلاب 52 هزار انشعاب گاز داشتيم و اکنون به 11 و نيم ميليون انشعاب رسيده است و نزديک 92 درصد از جمعيت کشور زير پوشش گاز طبيعي هستند؛ هم اکنون 54 مجتمع پتروشيمي در سراسر کشور داريم. مجموع فروش خالص محصولات پتروشيمي کشور در سال 57 يک ميليون تن و فروش خالص داخلي - که بخشي از آن کود بود - نيز 600 هزار تن بوده است. امسال فروش خالص محصولات پتروشيمي ما به بيش از 30 ميليون تن و بالاي 17 ميليارد دلار مي رسد؛ امروز شاهد پيشرفت کشور در زمينه هاي مختلف هستيم. دکتر روحاني افزود: پروژه بزرگ و طرح مهم و استراتژيک جاسک که به واسطه آن مي خواهيم بخشي از صادرات نفت را از اين منطقه انجام دهيم، ان شاء الله تا پايان اين دولت اجرا خواهد شد.

       

        عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي:

      صنعت پتروشيمي توسعه دهنده اقتصاد کشور است

      عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي، توسعه هرچه بيشتر صنعت پتروشيمي را راهکاري موثر براي رشد اقتصادي و افزايش اشتغال دانست و گفت: صنعت پتروشيمي توسعه دهنده اقتصاد کشور است.

      سيدعلي ادياني با بيان اينکه صنعت پتروشيمي ايران در طول 40 سال گذشته پيشرفت هاي بزرگي به دست آورده است، گفت: سرعت پيشرفت در صنايع پتروشيمي بايد در کشور شتاب گيرد. معتقدم توسعه صنعت پتروشيمي، از مهمترين ارکان اقتصاد مقاومتي بوده و يکي از سودآورترين صنايع کشور به شمار مي آيد.

      وي افزود: براي رسيدن به اهداف پيش بيني شده در مسير توسعه صنعت پتروشيمي، افزون بر سرمايه گذاري هاي جديد و تکميل پروژه هاي در دست ساخت، بايد از خام فروشي پرهيز و سبد کالاهاي صادراتي پتروشيمي را با هدف توسعه صادرات متنوع کرد.

      عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: بدون ترديد سرمايه گذاري در صنايع پايين دست پتروشيمي به دليل وجود ارزش افزوده بالا، سرمايه گذاري قابل اطمينان و سودآوري خواهد بود.

      ادياني عنوان کرد: صنعت پتروشيمي باوجود تحريم ها روند توسعه اي خود را ادامه مي دهد. هم اکنون منابع و زيرساخت هاي خوبي براي اين بخش در کشور وجود دارد و صنعت پتروشيمي بدون ترديد مي تواند روند توسعه اقتصادي کشور را شتاب بخشد.

      وي افزود: به نظر مي رسد همين حالا هم دير نشده و جايگزيني صادرات غيرنفتي به منظور افزايش درآمدهاي دولت بايد به عنوان يک اصل ازسوي دولتمردان مورد توجه قرار گيرد.

       

        صنعت نفت در مسير توسعه گام بر مي دارد

      نماينده بوکان در مجلس شوراي اسلامي گفت: صنعت نفت با درايت وزير نفت و باوجود تحريم ها، تخريب ها و گاه سياه نمايي برخي افراد و گروه ها در داخل کشور، مسير توسعه خود را ادامه مي دهد. محمد قسيم عثماني با اشاره به اينکه صنعت نفت ايران هم اکنون در مسير توسعه گام بر مي دارد و در عرصه جهاني تاثيرگذار است، گفت: تحولات صنعت نفت ايران پس از پيروزي انقلاب اسلامي با پيش از آن قابل مقايسه نيست، ايران در اين صنعت جهش قابل توجهي داشته است. وي به توسعه فازهاي ميدان گازي مشترک پارس جنوبي اشاره کرد و افزود: در چند سال گذشته به ويژه با روي کار آمدن دولت تدبير و اميد، فازهاي مختلف پارس جنوبي به بهره برداري رسيد و اين در حالي است که تحريم ها نيز بر کشور سايه افکنده بود. نماينده بوکان در مجلس شوراي اسلامي به موضوع برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و تاثير آن بر صنعت نفت اشاره و تصريح کرد: در حالي که پيش از اجرايي شدن برجام، صادرات نفت ايران به طور محسوسي کاهش يافته بود، پس از اجراي اين توافق نامه صادرات افزايش يافت و شرکت هاي بسياري براي سرمايه گذاري به ايران آمدند، هرچند متأسفانه با کارشکني آمريکا اين مهم تداوم نيافت. اين عضو کميسيون اصل 90 مجلس عنوان کرد: آمريکا و متحدانش امروز به اين نکته پي بردند که نفت ايران را نمي توانند از بازارهاي جهاني حذف کنند، طرح به صفر رساندن صادرات نفت ايران نيز به سرانجام نرسيد و آنها از اظهارات خود عقب نشيني کردند. وي گفت: صنعت نفت با درايت وزير نفت و باوجود تحريم ها، تخريب ها و گاه سياه نمايي برخي افراد و گروه ها در داخل کشور، مسير توسعه خود را ادامه مي دهد.

       

      گازرساني يکي از  ابزارهاي پيشرفت و توسعه است

      عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي گفت: هيچ کشوري از نظر وسعت شبکه گازرساني به مردم، همانند ايران نيست و گازرساني يکي از ابزارهاي پيشرفت و توسعه است. سلام اميني، گازرساني در دولت تدبير و اميد به شهرها و روستاهاي دورافتاده کشور را از خدمات ارزنده وزارت نفت دانست و گفت: دولت هاي بسياري در اين زمينه تلاش کردند، اما فعاليت هاي ماندگار دولت تدبير و اميد در اين بخش بي سابقه است. وي افزود: گازرساني به اين استان به ويژه در دولت تدبير و اميد شتاب گرفت و به گفته مسئولان، طرح هاي گازرساني شهري و روستايي ايلام تا پايان سال 98 تکميل مي شود. نماينده ايلام در مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: گازرساني يکي از ابزارهاي پيشرفت و توسعه مناطق شهري و روستايي است، زماني که روستاها براي تامين سوخت مورد نياز خود با مشکل روبه رو هستند، روستاييان تمايل بيشتري به مهاجرت دارند، اما زماني که مشکلات از جمله مشکل سوخت حل مي شود ديگر دليلي ندارد از روستاي خود رويگردان باشند، از اين رو گازرساني را سبب توسعه روستاها مي دانم. اميني عنوان کرد: باوجود محدوديت ها و تنگناهايي که کشور با آن روبه رو است، اما پيشرفت ها و دستاوردهاي بزرگي پس از انقلاب اسلامي در کشور حاصل شده که نمونه بارز آن برخورداري روستاهاي کشور از نعمت گاز است. اين عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي افزود: اگر شرايط پيش از انقلاب اسلامي را با وضع کنوني کشور مقايسه کنيم، مي بينيم که امکانات، زيربناها، رفاه مردم و ... نسبت به زمان پيش از انقلاب اسلامي قابل مقايسه نيست و در همه بخش ها به نقطه اي رسيده ايم که در سطح جهان قابل ارائه است. اين نماينده مجلس دهم گفت: مخازن گازي ايران قرن ها در اين کشور وجود داشته، اما مردم از نعمت گاز برخوردار نبودند. سرمايه گذاري وسيعي در يکي از بزرگ ترين مخازن گازي جهان (پارس جنوبي) انجام شد تا مردم بيش از پيش از اين سرمايه و نعمت خدادادي استفاده کنند.

       

      نفت از ظرفيت هاي مهم اقتصادي کشور است

      عضو کميسيون برنامه و بودجه مجلس شوراي اسلامي گفت: صنعت نفت در سال هاي گذشته پيشرفت هاي قابل قبولي داشته است، به طوري که هم اکنون بخش نفت، گاز و انرژي، يکي از ظرفيت هاي مهم اقتصادي کشور به شمار مي آيد. شهباز حسن پور بيگلري، عضو کميسيون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شوراي اسلامي به توسعه صنعت نفت در سال هاي گذشته اشاره و اظهار کرد: هرچند منتقدان با تکيه بر مضرات وابسته بودن به اقتصاد تک محصولي سعي دارند دستاوردهاي دولت در حوزه صنعت نفت و گاز را کم رنگ جلوه دهند، اما بر کسي پوشيده نيست که اين صنعت، پيشران اقتصاد کشور است. وي با بيان اينکه نمي توان توليد نفت را به بهانه اينکه بودجه سالانه بايد وابستگي اش به نفت کاهش يابد، متوقف کرد، افزود: اين موضوع مهم به درستي و با ظرافت خاص در سياست هاي اقتصاد مقاومتي مورد تاکيد قرار گرفته است. در بند 14 اين سياست ها بر افزايش ذخاير راهبردي نفت و گاز کشور به منظور اثرگذاري در بازار جهاني و نيز حفظ و توسعه ظرفيت هاي توليد نفت و گاز، به ويژه در ميدان هاي مشترک تاکيد شده است. حسن پور بيگلري تصريح کرد: يکي از ظرفيت هاي مهم اقتصادي کشور بخش نفت، گاز و انرژي بوده و به دست آمدن هر نوع پيشرفت در توليد در اين بخش ها ستودني است. آنچه بايد مورد توجه باشد، نحوه مصرف درآمدهاي حاصله است که بحثي جداست، بنابراين پس گرفتن سهم ايران در بازارهاي جهاني نفت خام، يکي از دستاوردهاي مهم دولت است. اين عضو کميسيون برنامه و بودجه مجلس شوراي اسلامي عنوان کرد: بايد تلاش کنيم سهم کشور را از ميدان هاي مشترک نفتي استخراج کنيم، همچنين ما در بالادست نفت، نياز به سرمايه گذاري داريم.  وي گفت: افزايش توليد نفت و بازپس گيري سهم کشور در بازارهاي جهاني يکي از دستاوردهاي مهم دولت است که به باور کارشناسان مي تواند زمينه هاي توسعه و تحرک بيشتر در ديگر بخش هاي اقتصادي کشور را هم در پي داشته باشد.

       

      تحقق نهضت گازرساني روستايي در دولت تدبير و اميد

      عضو کميسيون برنامه و بودجه مجلس شوراي اسلامي با اشاره به اينکه پروژه هاي عظيم گازرساني در هيچ دولتي مشاهده نشده بود، گفت: نهضت گازرساني روستايي در دولت تدبير و اميد محقق شد.

      عزت الله يوسفيان ملا، عضو کميسيون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شوراي اسلامي با تاکيد بر اينکه وزارت نفت به ويژه در دولت تدبير و اميد در مقوله گازرساني روستايي عملکرد درخشاني کسب کرده است، اظهار کرد: يکي از مهم ترين سياست هاي دولت دوازدهم، ايجاد زيرساخت ها و فراهم کردن امکانات زيربنايي همچون گاز براي مردم است که خوشبختانه در اين زمينه موفقيت هاي بزرگي کسب کرده است. وي با اشاره به اينکه همانند سال 96 امسال نيز مردم مازندران با توجه به سرمايه گذاري انجام شده در حوزه گاز با دغدغه افت فشار گاز روبه رو نخواهند شد، افزود: سياست هاي وزارت نفت براي همه کاملا شفاف و روشن است. اين وزارتخانه در حوزه گازرساني، مسئوليت هاي اجتماعي و بسياري از بخش ها عملکرد مثبتي داشته است. نماينده آمل در مجلس شوراي اسلامي با تاکيد بر اينکه پروژه هاي عظيم گازرساني در اين دولت، در هيچ دولتي مشاهده نشده است، تصريح کرد: به برکت نظام مقدس جمهوري اسلامي و تلاش و پيگيري مداوم مديران و مسئولان وزارت نفت به ويژه دولت تدبير و اميد، جهش قابل ملاحظه اي در گازرساني ايجاد شده است که از زحمات اين وزارتخانه قدرداني مي کنم. اين عضو کميسيون برنامه و بودجه مجلس شوراي اسلامي با تاکيد بر اينکه برنامه توسعه اي صنعت نفت ايران در هر شرايطي در طول اين 40 سال ادامه يافته است، گفت: ما تحريم را پشت سر گذاشته ايم و با برنامه ريزي دقيق مقابل تهديدها و تحريم هاي ترامپ مي ايستيم. قابل مشاهده است که مسير پيشرفت صنعت نفت کشور و توليد و صادرات، حتي در دوره تحريم نيز متوقف نخواهد شد.

       

      افزايش قيمت نفت به دليل کاهش توليد اوپک

      کاهش توليد اوپک و تحريم هاي آمريکا ضد ايران و ونزوئلا سبب شد قيمت نفت در معاملات روز سه شنبه (23 بهمن ماه) افزايش يابد. به گزارش خبرگزاري رويترز از سنگاپور، ساعت 6 و 59 دقيقه روز سه شنبه (23 بهمن ماه)، قيمت شاخص نفت خام دبليوتي آي آمريکا با 37 سنت افزايش به 52 دلار و 78 سنت و قيمت شاخص نفت خام برنت با 50 سنت افزايش به 62 دلار و يک سنت رسيد. برخي تحليلگران اعلام کردند تهديدها براي عرضه نفت، به اندازه کافي مورد توجه قرار نگرفته اند. بانک آمريکايي جي پي مورگن گفت: باور داريم بازار نفت به تازگي تهديدهاي مربوط به عرضه را در قيمت گذاري لحاظ نکرده، زيرا بازارها بر مذاکرات بازرگاني آمريکا و چين متمرکز هستند و تهديدهاي موجود به دليل از دست رفتن عرضه نفت ونزوئلا را ناديده مي گيرند. اين بانک اعلام کرد اگر مذاکرات آمريکا و چين دستاوردي مثبت داشته باشد، بازارها توجه خود را دوباره به محدوديت فيزيکي عرضه و تهديدهاي ژئوپوليتيک مؤثر بر عرضه فوري نفت معطوف مي کنند.

       

      تاثير شوک نفتي 2014 بر صادرکنندگان

      رئيس صندوق بين المللي پول اعلام کرد که صادرکنندگان نفت هنوز به طور کامل از شوک نفتي سال 2014 ميلادي بهبود نيافته اند. به گزارش خبرگزاري رويترز از دوبي، کريستين لاگارد، رئيس صندوق بين المللي پول، روز شنبه (20 بهمن ماه) اعلام کرد: صادرکنندگان نفت هنوز از آسيب هاي سقوط چشمگير قيمت نفت در سال 2014 ميلادي به طور کامل بهبود نيافته اند و با وجود رشد نسبي، آينده اين کشورها همچنان مبهم است. وي گفت: با وجود اصلاحات چشمگير در هر دو سوي هزينه ها و درآمدها، از جمله رونمايي از ماليات بر ارزش افزوده و ماليات توليد، کاهش درآمدها سبب شده کسري بودجه به آهستگي کاهش يابد. رئيس صندوق بين المللي پول افزود: اين مسئله موجب افزايش شديد بدهي هاي عمومي شده است.

       

      قيمت سبد نفتي اوپک بالاي 62 دلار باقي ماند

      قيمت سبد نفتي اوپک روز سه شنبه (16 بهمن ماه) کاهش يافت، اما همچنان بالاي 62 دلار باقي ماند. به گزارش دبيرخانه سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک)، قيمت سبد نفتي اوپک، روز سه شنبه (16 بهمن ماه) به 62 دلار و هفت سنت رسيد، در حالي که قيمت اين شاخص در روز پيش از آن 62 دلار و 32 سنت بود. سبد نفتي اوپک شامل انواع نفت خام توليدي در 14 کشور عضو اين سازمان است.

       

      کاهش صادرات نفت اوپک به آمريکا

      صادرات نفت کشورهاي عضو اوپک به آمريکا در ژانويه امسال به کمترين رقم در پنج سال اخير رسيد. به گزارش خبرگزاري بلومبرگ، اطلاعات منتشر شده از سوي مؤسسه کپلر نشان داد صادرات نفت سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش به آمريکا در ژانويه سال 2019 ميلادي به يک ميليون و 410 هزار بشکه در روز رسيد که پايين ترين رقم در پنج سال اخير است. آغاز اجراي توافق جهاني کاهش توليد نفت از سوي اعضاي اوپک و همچنين تحريم هاي آمريکا ضد صنعت نفت ونزوئلا، از مهم ترين عوامل کاهش صادرات نفت اوپک به آمريکا بوده اند. صادرات نفت ونزوئلا به آمريکا در ماه ژانويه امسال 30 درصد کاهش داشت، همچنين کاهش واردات نفت از عراق و کاهش شديد توليد نفت از سوي عربستان، از ديگر عوامل کاهش واردات نفت آمريکا از اوپک بوده اند.

       

    • media/image/2019/02/2000-1441/4970.jpg

       

      وزير نفت:

      کارهاي درخشاني در گاز و پتروشيمي انجام داديم

      وزير نفت با اشاره به انجام کارهاي درخشان در صنايع گاز و پتروشيمي کشور در سال هاي اخير گفت: ما ملت مقاومي هستيم و از تحريم ها سربلند بيرون مي آييم؛ همان طور که در جنگ تحميلي سرافراز بوديم. بيژن زنگنه صبح روز دوشنبه (22 بهمن ماه) در حاشيه راهپيمايي 22 بهمن و در چهلمين سالروز پيروزي انقلاب اسلامي در جمع خبرنگاران گفت: در اين سال ها در بخش گاز و پتروشيمي کارهاي درخشاني انجام داديم و در دنيا بي نظير بوديم و اميدواريم در آينده نيز اين مسير را ادامه دهيم. وي درباره اقدام هاي وزارت نفت در برابر تحريم هاي ظالمانه آمريکا گفت: در جنگ طرح ها را نمي گويند تا دشمن بفهمد؛ ما نيز همه تلاش خود را مي کنيم که با موفقيت دوران تحريم را سپري کنيم. وزير نفت با بيان اينکه تحريم، مسائل و مشکلاتي براي مردم و مسؤولان به وجود مي آورد، اظهار کرد: همه تلاش ما اين است که مشکلات را کم کنيم و با توکل به خدا موفق باشيم. وي گفت: نسل دوم و سوم انقلاب، وظايف خود را مي دانند که به راهپيمايي آمده اند؛ وظيفه همه ما اين است که از دستاوردها، استقلال، آزادي، وحدت و يکپارچگي ملي و تماميت ارضي خود دفاع کنيم. وزير نفت با اشاره به صحبت هاي دشمنان مبني بر اينکه انقلاب اسلامي چهل سالگي خود را نخواهد ديد، ادامه داد: اين حرف ها را عده اي به آمريکايي ها القا مي کنند، اميدوارم آمريکايي ها امروز بفهمند اين حرف ها بي پايه و اساس است و بايد در مقابل عظمت ملت ما سر تسليم و تعظيم فرود بياورند.

      زنگنه همچنين دهه پنجم انقلاب را براي صنعت نفت مبارک دانست.

       

      معاون وزير نفت در امور گاز خبر داد:

      گازرساني به 3 هزار روستاي جديد در سال 98

      مديرعامل شرکت ملي گاز ايران گفت: بر اساس آمارها، تاکنون 98 درصد جمعيت شهري و 77 درصد از جمعيت روستايي از نعمت گاز برخوردار شده اند و طبق برنامه ريزي ها تا پايان سال به 3 هزار روستا و در سال آينده نيز به 3 هزار روستاي ديگر گازرساني مي شود. به گزارش خانه ملت، حسن منتظر تربتي، مديرعامل شرکت ملي گاز ايران، در ديدار با علي لاريجاني، رئيس مجلس شوراي اسلامي، با بيان اينکه تاکنون به 98 درصد جمعيت شهري در کشور گازرساني شده است، گفت: در اين ميان تنها استان سيستان و بلوچستان باقي مانده که پروژه گازرساني به اين استان هم در آينده نزديک انجام مي شود.

      وي تصريح کرد: يکي از دغدغه هاي شرکت ملي گاز ايران، بحث صرفه جويي در مصرف به ويژه در نيروگاه هاست، زيرا طبق بررسي ها اين مراکز تا 30 درصد قابليت صرفه جويي دارند. مديرعامل شرکت ملي گاز ايران با اشاره به برنامه ريزي اين شرکت براي مقاوم سازي شبکه گازرساني در برابر بلاياي طبيعي گفت: خوشبختانه شرکت ملي گاز ايران اقدام هاي قابل قبولي در اين رابطه در استان تهران انجام داده و اين موضوع در شهرهاي بزرگ نيز در حال پيگيري و انجام است. وي در اين ديدار همچنين گزارشي درباره صادرات گاز به کشورهاي منطقه، تعيين عوارض در قبوض گاز و اختصاص آن به بحث گازرساني به مدارس، دريافت آبونمان در قبوض گاز و صادرات گاز مايع به کشورهاي منطقه يا فرامنطقه اي ارائه کرد.

      اولويت به گازسوز شدن حمل و نقل عمومي

      رئيس مجلس شوراي اسلامي نيز در اين ديدار با اشاره به اهميت و جايگاه توسعه گاز در پيشرفت کشور گفت: خوشبختانه تاکنون اقدام هاي چشمگيري در عرصه گازرساني به استان ها و شهرها صورت گرفته است. علي لاريجاني با اشاره به اهميت گازسوز شدن يا دوگانه سوزشدن حمل ونقل عمومي افزود: قطعا يکي از اولويت هاي کنوني شرکت ملي گاز بايد موضوع گازسوز شدن حمل و نقل عمومي به ويژه تاکسي ها باشد. وي با اشاره به آثار مثبت گازسوز شدن حمل ونقل عمومي تصريح کرد: کاهش مصرف بنزين و کاهش آلودگي هوا از مهم ترين آثار مثبت اين موضوع است. همچنين با گازسوز شدن حمل ونقل عمومي اصلاح حامل هاي انرژي راحت تر صورت مي گيرد، از اين رو به نظرم شرکت ملي گاز بايد با همکاري بانک ها طرحي را براي تحقق اين مسئله تدوين کند. نماينده مردم قم در مجلس شوراي اسلامي ادامه داد: يکي از عوامل بسيار مهم در مسير گازسوز شدن حمل ونقل عمومي توسعه جايگاه هاي عرضه گاز است، زيرا در شرايط کنوني تعداد اين جايگاه ها کم است، بنابراين بايد برنامه ريزي دقيقي براي توسعه اين مراکز انجام شود. رئيس مجلس شوراي اسلامي افزود: يکي ديگر از موضوع هاي مهم در بحث فعاليت شرکت ملي گاز، موضوع صادرات گاز مايع (LPG) به کشورهاي ديگر است که در اين رابطه نيز بايد برنامه ريزي دقيق تري انجام شود.

       

      افزايش 25 درصدي ظرفيت ذخيره سازي فراورده هاي نفتي

      همزمان با چهل سالگي انقلاب اسلامي، ظرفيت ذخيره سازي در بزرگ ترين ترمينال نفتي خاورميانه با بهره برداري از دو مخزن 40 ميليون ليتري سقف شناور شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه تهران در مجموع 80 ميليون ليتر (25 درصد) افزايش يافت.

      قاسم عرب يارمحمدي، مدير شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران در آيين بهره برداري از اين مخازن که با حضور جمعي از مديران و کارکنان ستادي و شرکت خطوط لوله و مخابرات  منطقه تهران برگزار شد، گفت: با راه اندازي اين دو مخزن، ظرفيت ذخيره سازي فراورده هاي نفتي در منطقه تهران از 240 ميليون ليتر به 320 ميليون ليتر افزايش يافت.

      وي افزايش حدود 25 درصدي ظرفيت ذخيره سازي فراورده هاي نفتي در منطقه، امکان ذخيره سازي و انتقال نفت گاز به مبادي مصرف در شهرهاي شمالي کشور، افزايش ضريب پايداري و استمرار عمليات انتقال فرآورده را از جمله دستاوردهاي اين پروژه برشمرد و افزود: اين طرح در مدت 18 ماه اجرايي شده است.

      مدير شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران با اشاره به بهره گيري 100درصدي از توان داخلي در اجراي اين پروژه گفت: اين پروژه با بهره گيري از سامانه هاي پيشرفته الکترونيکي تعيين سطح مواد، اجرايي شده و در عمليات اجرايي آن، سيستم لوله کشي، راه هاي دسترسي به سايت و سيستم ايمني و آتش نشاني ساماندهي شده است.

      يارمحمدي، رقم سرمايه گذاري در اجراي اين پروژه را حدود 11 ميليارد تومان عنوان کرد و افزود: اشتغال آفريني در زمان اجراي پروژه و تجهيز مخازن و منيفولد مربوط به سامانه هاي پيشرفته اتصالات انعطاف پذير و ساپورت هاي وزني براي پيشگيري از مخاطره هايي نظير زلزله، از ديگر مشخصات اين پروژه است.

       

       

        با حکم وزير نفت صورت گرفت

      انتصاب عضو شوراي عالي مهندسي مخازن نفت و گاز

      وزير نفت در حکمي، جلال فهيم پور را به عضويت شوراي عالي مهندسي مخازن نفت و گاز منصوب کرد. در حکم بيژن زنگنه به جلال فهيم پور آمده است: «به استناد بند (ح) ماده (2) «شيوه نامه تشکيل شوراي عالي مهندسي مخازن نفت و گاز» (موضوع تصويب نامه شماره 86453/ت 53521 ﻫ تاريخ 1395/7/18 هيأت محترم وزيران)، با توجه به توافق صورت گرفته با وزير محترم علوم، تحقيقات و فناوري، بدينوسيله براي مدت 2 سال به عضويت در اين شورا منصوب مي شويد. از خداوند قادر متعال براي جنابعالي در انجام وظايف خطير اين شورايعالي توفيق مسئلت مي کنم.» جلال فهيم پور، استاديار دانشکده مهندسي نفت دانشگاه صنعتي اميرکبير است.

       

      راه اندازي دکل مکشي 104 در مناطق نفت‎خيز جنوب

      مدير تعمير، تکميل و خدمات فني چاه هاي شرکت ملي مناطق نفت‎خيز جنوب از نوسازي و راه‎اندازي دستگاه دکل مکشي 104 در اين شرکت خبر داد. يونس عباسي‎لرکي گفت: به کوشش کارکنان اين مديريت، دکل مکشي 104 در مدت سه ماه نوسازي، تجهيز و آماده عمليات شد. وي گفت: کاربري انحصاري اين دکل با توان 250 اسب بخار و حداکثر عمق عملياتي 12 هزار فوت براي زنده سازي و جريان ‎دادن چاه‎هاي داراي رشته هاي مغزي 7/8-2 و1/2-3 اينچ براي برداشت و مکش فشار هيدرواستاتيک ستون چاه و عمليات زنده سازي (Liquid Lifting) است که با استفاده از Swabbing cap مربوطه براي چاه هاي داراي رشته مغزي 1/2-4 اينچ نيز قابليت استفاده دارد. عباسي‎لرکي افزود: از جمله فعاليت‎هايي که در بازسازي اين دکل انجام شد، تعميرات اساسيBOP، سرويس موتور و رادياتور موتور، سرويس پمپ هاي هيدروليک و تعويض تسمه هاي مربوطه، تعويض کامل سيستم نيوماتيک و سرويس مخزن هوا، تعويض کامل زنجير و کلاچ درام و سرويس کامل مخازن سوخت است. وي سرويس کامل شيرهاي کنترل هيدروليکي و اهرم هاي بالابرنده دکل، پنل کنترل، کشنده‎ها، جک هاي دکل و ديزل ژنراتور 3306 را از ديگر اقدام هايي برشمرد که در جريان نوسازي اين دکل انجام شده است. وي افزود: مديريت تعمير، تکميل و خدمات فني چاه‎ها با تعمير به موقع و مناسب چاه‎هاي نفت و گاز نقش اساسي در حفظ، نگهداشت و افزايش توليد نفت و گاز شرکت مناطق نفت‎خيز جنوب دارد، بنابراين نوسازي و راه‎اندازي دکل مکشي 104داراي اهميت بسزايي در توليد است.

       

      اطلاعيه پنجمين عرضه نفت‎خام سبک در بورس انرژي

      اطلاعيه پنجمين عرضه نفت خام سبک شرکت ملي نفت ايران در رينگ بين‎الملل بورس انرژي در تاريخ 29 بهمن منتشر شد.

      شرايط عرضه در اين دوره مشابه عرضه چهارم است. پيش پرداخت 6 درصد و امکان تسويه 100 درصد ريالي از ويژگي‎هاي اين عرضه است، همچنين مدت تسويه حساب از زمان بارگيري 90 روز تعيين شده است.

      در مرحله پنجم عرضه نيز همانند نوبت قبل يک ميليون بشکه نفت خام سبک با حجم خريد حداقل تعداد 35 هزار بشکه و قيمت پايه 56 دلار و 81 سنت براي هر بشکه تعيين شده است.

      بر اساس اين گزارش، عرضه نفت خام در بورس انرژي ايران در راستاي تحقق سياست‎هاي اقتصاد مقاومتي مبتني بر ايجاد تنوع در روش‎هاي فروش نفت و استفاده از ظرفيت هاي بخش غيردولتي به منظور صادرات نفت خام در دستور کار قرار گرفته است.

       

       

      اجرايي شدن مصوبه اقدام هاي پيشگيرانه صنعت نفت در برابر زلزله

      نخستين جلسه کارگروه اجرايي شدن مصوبات 109 و 220 (مصوبات مقاوم سازي و اقدام هاي پيشگيرانه تاسيسات صنعت نفت در برابر زلزله) شوراي معاونان وزيرنفت در معاونت مهندسي پژوهش و فناوري وزارت نفت به رياست اميد شاكري، سرپرست معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري و با حضور همکاران اداره كل نظام فني اجرايي و ارزشيابي طرح ها و نمايندگان رسمي از چهار شرکت اصلي وزارت نفت برگزار شد.  با توجه به پهنه خطر لرزه اي کشور و احتمال وقوع زمين لرزه هاي مختلف در نزديکي مراکز و تاسيسات صنعت نفت لازم است تاسيسات و ساختمان هاي صنايع نفت، گاز، پالايش، پخش و پتروشيمي، همچنين خطوط انتقال ميعانات گازي و نفتي، از تاب آوري لازم در برابر زلزله برخوردار باشند. بر اين اساس شوراي معاونان وزيرنفت با آينده نگري در اين موضوع دو مصوبه 220 (درتاريخ 15 دي ماه 82) و 109 (در تاريخ پنجم شهريورماه 97) در خصوص مقاوم سازي و اقدام هاي پيشگيرانه را تصويب كرده است. بر اساس اين دو مصوبه، تکاليفي در خصوص مقاوم سازي و اقدام هاي پيشگيرانه در برابر زلزله به چهار شرکت اصلي و ديگر مديريت هاي ستادي و عملياتي وظايفي داده شده كه نظارت، راهبري و پيگيري اين مصوبات را معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري عهده دار است.  در اين جلسه مقرر شد شرکت هاي اصلي به واسطه نمايندگان رسمي معرفي شده اقدام به جمع آوري و به روزرساني اقدام هاي مقاوم سازي و ارسال آن به اداره کل نظام فني، اجرايي و ارزشيابي طرح ها کنند؛ همچنين پيگير تشکيل ساختار امور مهندسي زلزله و مقاوم سازي به صورت سازماني باشند. براساس مصوبه 220 شوراي معاونان وزير، همچنين شرح وظايف سازماني معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري ماموريت دارد متناسب با نظام فني، اجرايي و ارزشيابي طرح هاي صنعت نفت نسبت به تهيه و ابلاغ استاندارد، آيين نامه، راهنما و ديگر اسناد همسان مرتبط با موضوع ارتقاي تاب آوري تاسيسات و ساختمان ها و کاهش ريسک آنها اقدام كند. بر اين اساس تاکنون اسناد مختلفي با درجات متفاوتي از الزام حقوقي تهيه و ابلاغ شده که مهمترين آن نشريه 038 با عنوان «آيين نامه طراحي لرزه اي تأسيسات و سازه هاي صنعت نفت» است که با امضاي وزيرنفت در سال 1395 به صورت لازم الاجرا ابلاغ شده است. ويرايش سوم نشريه 038 به همت و تلاش كارشناسان ارشد وزارت نفت با همكاري جمعي از استادان برجسته مهندسي زلزله كشور و با انطباق با استاندارد و آيين نامه هاي به روز ملي و بين المللي و با اضافه شدن فصل سازه با ميراگر، پيوست هاي ملاحظات تراز پايه و روندنماي طراحي سازه هاي غير ساختماني و اجزاي غيرسازه اي و همچنين تغييرات و اصلاحات عمده در فصل تحليل خطر بر اساس پهنه بندي بومي کشور تهيه و تدوين شده است.

       

      برگزاري چهارمين ارزيابي تمرينات آتش نشانان پالايش  و پخش

      چهارمين ارزيابي تمرينات عملياتي - تخصصي آتش نشانان شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران، 27 تا 29 بهمن ماه با حضور 150 آتش نشان و تيم هاي اجرايي و فني در شرکت پالايش نفت بندرعباس برگزار مي شود. در اين دوره از ارزيابي، هفت محور شامل انجام کار تيمي هماهنگ و فرماندهي عمليات، ايجاد انگيزه براي بالا بردن توان جسمي، فني و عملياتي آتش نشانان براي مقابله با حريق و حوادث احتمالي، استفاده از سرعت، دقت و استقامت در انجام کارهاي مرتبط، ايجاد هماهنگي و هم افزايي بين آتش نشانان هنگام حضور در حوادث مشترک بين شرکت ها، اشتراک گذاري دانش، تجربه و مهارت آتش نشانان بين يکديگر، آشنايي کارکنان شرکت هاي تابع شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي با يکديگر و ايجاد مودت و دوستي آتش نشانان، آشنايي با فناوري هاي نوين در حوزه آتش نشاني در نظر گرفته شده است.

      در اين دوره 13 تيم از 10 شرکت پالايشي حضور دارند، ضمن آنکه دو تيم از شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران و يک تيم از شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران نيز شرکت خواهند کرد.

       

       

       

    • media/image/2019/02/2000-1441/4980.jpg

      بررسي آخرين وضعيت پتروشيمي لردگان  به عنوان يکي از پروژه هاي اقتصاد مقاومتي

      رویشی در  دامنه دنا

       

       

      معصومه اصغري- پتروشيمي لردگان به عنوان يکي از پروژه هاي مهم اقتصاد مقاومتي در صنعت نفت و يکي از 9 پروژه مهم هلدينگ پتروشيمي خليج فارس با پيشرفتي قابل توجه درحال تکميل است. اين مجموعه با ارزش براي کشاورزي در جنوب و غرب کشور، با وجود مشکلات و محدوديت هاي بسيار، در سه ماه نخست سال 98  فاز اول آن آماده بهره برداري خواهد شد. پس از بهره برداري از طرح هاي جديد توليد اوره مانند پتروشيمي لردگان و چند پتروشيمي ديگر مانند مسجدسليمان و هنگام، نياز داخل به طور کامل برطرف مي شود و مي توان بيش از قبل به چشم انداز فروش محصول خارجي فکر کرد. توليدکنندگان اوره و مصرف کنندگان آن در دنيا پراکنده هستند، به همين دليل قيمت هاي اين محصول به طور منطقه اي متفاوت است و در بازارهاي جهان قيمت هاي متفاوتي براساس آن اعلام مي شود. لازم است از هم اکنون براي اين محصول در بازار جهاني به دنبال موقعيت هاي مناسب بود. مجتمع پتروشيمي لردگان در زميني به مساحت100هکتار در 55 کيلومتري شهر لردگان استان چهارمحال و بختياري   و منطقه «فِلارد» قرار گرفته است. اين مجتمع به دليل دسترسي مناسب به منابع آبي و خوراک گازي (نزديکي به سه خط لوله گاز کشوري)، همچنين دارا بودن زمين مناسب از نظر تسطيح و کارهاي زيربنايي، از موقعيت مکاني مناسبي برخوردار است. ظرفيت توليد سالانه مجتمع پتروشيمي لردگان 1073 هزار تن اوره و 677 هزار تن آمونياک است که بخش عمده اي از آمونياک توليدي براي توليد اُوره در داخل مجتمع مصرف مي شود و 74 هزار تن به صورت مازاد براي عرضه مستقيم به بازار در نظر گرفته شده است.

      اين مجتمع که دور از سايت هاي تخصصي پتروشيمي و زيرساخت هاي صنعتي، در دامنه قله زيباي «دنا» جاي گرفته، اين روزها شاهد جنب و جوشي مضاعف است و بازديدي کوتاه از آن گوياي تلاش براي رسيدن به قول هاي داده شده است. با محسن محمودي، مديرعامل جوان اين مجتمع و تيم همراهش که بيشتر زمان در سايت حضور دارد و تنها براي کارهاي اداري به تهران مي آيد، همراه مي شويم و او از صفر تا صد اين شرايط سخت حرف مي زند.  اجراي اين پروژه در سال 87 آغاز شد و تا سال 94 تنها 15 درصد پيشرفت داشت.

      محمودي درباره جانمايي پتروشيمي در شهرستان لردگان مي گويد: درباره اينکه اين پتروشيمي در لردگان، بروجن يا سميرم اجرا شود، اختلاف هايي بود و قبل از آن هم قول هايي براي احداث پتروشيمي اوره و آمانياک در سميرم اصفهان داده شده بود، اما تصميم مي گيرند کار در لردگان انجام شود. علت اين انتخاب هم نزديکي به رودخانه هاي «قره» و «خرسان» و دسترسي به منابع آب کافي در آن سال بوده است و درنهايت اين پتروشيمي با ظرفيت يک ميليون تن اوره در سال طراحي مي شود.  مديرعامل پتروشيمي لردگان با اشاره به بودجه اختصاص يافته در سال شروع اين پروژه تصريح مي کند: در اين مدت با احتساب حضور سهامداران، حدود 130 ميليون يورو هزينه مي شود و تا سال 94 پيشرفت پروژه به حدود 15 درصد مي رسد. ابتداي شروع کار همزمان با دوره اي است که هنوز NPC مسئوليت پتروشيمي ها را به عهده داشته است، اما از زماني به بعد کار متوقف مي شود، زيرا بودجه ديگر تخصيص نمي يابد. در سال 94 با تلاش مديران پتروشيمي، فاينانسي 500 ميليون يورويي از چين فعال و پروژه دوباره آغاز مي شود و از همين دوران هم من به عنوان مدير سايت همراه اين پروژه شدم.

      توقف 5 ساله و پاره شدن فنس ها

      در اين دوران به دليل توقف طولاني مدت کار و از بين رفتن هماهنگي هاي داخلي حتي فنسهاي محدوده پروژه هم پاره شده بود و مرتع داران که خودشان را مالک اين زمين مي دانستند، وارد محدوده کارگاهي مي شدند. پس از رها شدن 5 ساله اين پتروشيمي، مردم منطقه به اين فکر افتاده بودند که قرار نيست پروژه ادامه يابد و مرتع داران دام خود را داخل محدوده عملياتي مي آوردند. لوله آب انتقالي به مجتمع بريده شده بود و تا مدت ها درگيري هاي محلي داشتيم. برخي مردم محلي براي گرفتن پول زمين هاي خود از منابع طبيعي اعتراض داشتند، اما بعد از رايزني ها معلوم شد اين گونه نبوده است و به جز برخي موارد با همه مرتع داران به شکل تعاملي پيش رفتيم.  وي با اشاره به جذب تعداد زيادي از جوانان بومي اين منطقه در پروژه تاکيد مي کند: براي ارتباط بيشتر با مردم اين منطقه با توجه به شرايط محروميتي که در منطقه شاهد بوديم، تعداد زيادي از نيروهاي سطوح مختلف خدماتي و فني پتروشيمي را از افراد بومي و خانواده همين مرتع داران جذب کرديم. در ادامه با برگزاري آزمون و کلاس هاي آموزشي باز هم با اولويت منطقه و استان به جذب نيرو اقدام کرديم. طبق گزارش هاي اداره کار منطقه در چند سال اخير بيش از 85 درصد نيروهاي ما بوميان منطقه هستند. شروع جذب نيرو با 300 و 400 نفر بود و امروز به حدود 2 هزار و 500 نفر رسيده است و 1800 نفر از اين کارکنان براي همين منطقه لردگان، حدود 300 نفر براي استان چهارمحال و بختياري و حدود 300 نفر هم غير بومي هستند که تخصص آنها در استان نبوده است.

      همه مسئولان استان همراه ما هستند

      اين اقدام ها سبب شد آرامش در منطقه ايجاد شود و در اين مدت هم فرماندار و استاندار و ساير مسؤولان استاني با مشاهده اين اهتمام در جذب نيروهاي بومي، از ما حمايت کردند و انگيزه و آرامش زيادي ايجاد شد.

      محمودي با بيان اينکه منطقه ساخت پتروشيمي، بافت بومي و غير صنعتي دارد و اين شرايط براي بخش هاي مختلف اجرايي شرايط را بسيار سخت مي کرد، مي گويد: ايجاد يک مجتمع پتروشيمي در ماهشهر و عسلويه در اين سال ها مشکل يا مقاومت محيطي نداشته است و مردم اين صنعت و شرايط و خدمات آن را مي دانند و با آن ارتباط برقرار مي کنند، اما کوچکترين موضوع هاي مجتمع لردگان، مقاومت و سختي محيطي داشت. به عنوان مثال فرآيند 12 ساعته شدن کار اين مجتمع در زمان ساخت و ساز، زمان زيادي برد و کارگران بومي قبول نمي کردند، در حالي که همه مجتمع هاي عسلويه و ماهشهر 12 ساعته هستند و کارگران حتي با اعلام قطعي پرداخت اضافه کار، باز هم متقاعد نمي شدند.  محمودي درباره مشکلاتي که در جذب نيرو و برگزاري آزمون و حواشي آن داشته اند، يادآور مي شود: براي جذب 124 نفر، آزموني از سوي دانشگاه پلي تکنيک برگزار شد که طبق آن متقاضيان لردگان حدود 50 درصد و استان چهارمحال و بختياري 30 درصد سهميه داشتند و در نتيجه حدود 100 نفر از اين تعداد از نخبگان استان چهارمحال و بختياري  و 24 نفر نيز از ساير استانها جذب شدند، اما ما همچنان تحت فشار بوديم. در عين حال براي اجرا، راه اندازي و تحويل اين مجتمع بايد استانداردهايي در نيروي انساني رعايت مي شد و اگر کسي اين حداقل استانداردهاي ما را نداشته باشد، نمي توانستيم آنها را قبول کنيم. حتي در جلسه اي در واکنش به اين فشارهاي بيروني، اتمام حجت کردم که اگر روي جذب فردي اصرار شود، بايد خودشان تعهد کتبي کيفيت کار اين فرد را بدهند، نه من!

      او مي گويد: در اين مسير استاندار چهار محال و بختياري همراهي زيادي کرد، اما بازهم فشارهايي وجود داشت؛ بعد از آزمون همه ما را قضاوت کردند.

      تلاش براي بيمه بيکاري کارگران

       محمودی نسبت به آینده این پروژه و تغییرات ماه های آینده هم حساسیت دارد و با اشاره به اتمام فعالیت برخی  از کارکنان این پروژه پس از تحویل و بهره برداری می گوید: پس از بهره برداری بخشی ازنیروی این مجتمع باقی می مانند و مابقی باید این پروژه را ترک کنند. درست مثل ساخت یک خانه که بعد از اتمام کار، بنا و نقاش و لوله کش و بقیه در خانه نمی مانند و سراغ کار دیگری می روند. البته مذاکراتی با شورای تامین استان و مدیرکل اداره کار و تعاون اجتماعی داشته ایم و قبول کرده اند که در صورت امکان، برای حمایت از کارگرانی  که از ما جدا می شوند، بیمه بیکاری در نظر بگیرند تا به پروژه یا کار دیگری ملحق شوند. این موضوع را نماینده استان و اداره کار دنبال می کنند؛ برای این منطقه و این پروژه به مساعدت خاص از وزارتخانه است، زیرا این کارگران از خانواده های بی بضاعتی هستند و پر کردن این فاصله می تواند کمک بزرگی باشد.

        شکوفايي لردگان در سال 98

      مديرعامل پتروشيمي لردگان در عين حال از جذب و به کارگيري 15 نخبه جوان خانم به عنوان کارشناسان برق و شيمي در اين مجتمع خبر مي دهد و تاکيد مي کند: با توجه به رايزني هاي انجام شده و خريدهايي که از قبل داشته ايم، تقريبا منابع مالي تامين، اجناس اصلي خريداري و وارد شده و تنها در اعتبار ريالي اندکي کسري دارند، ضمن آنکه استاندار چهارمحال و بختياري در حال رايزني با بانک هاست و تا پايان پروژه، ديگر نگراني مالي نداريم.  محمودي با اعلام اينکه از زمان شروع مجدد پروژه تاکنون با کمک پيمانکاران بومي و در مواقع لزوم آموزش و همراهي با آنها پيش رفته اند و به جز يک پيمانکار که سهامدار پروژه است، همه پيمانکاران اين پروژه در همه بخش ها بومي هستند، مي گويد: در جريان اين پروژه چند رکورد داشته ايم؛ 18 ميليون نفر - ساعت کار بدون حادثه با توجه به سابقه و تجربيات نيروهاي بومي اين منطقه بسيار قابل توجه است. يکي از دستاوردهاي خوب ما انتقال دو برج co2 (تقطير) با ارتفاع 60 متري بود که صفر تا صد در همين پتروشيمي با وجود محدوديت هاي بسيار ساخته، تست و نصب شد.  اين پروژه در سه فاز راه اندازي مي شود؛ فاز اول يعني يوتيليتي تا خرداد 98، فاز دوم يعني واحد توليد آمونياک در سه ماه دوم 98 و فاز سوم و نهايي که توليد اوره است، در سه ماه سوم 98 اجرايي مي شود.  محمودي مي گويد: توليد سالانه يک ميليون تن اوره در اين پتروشيمي مي تواند خوراک کافي و مناسبي براي چهار استان چهارمحال و بختياري، خوزستان، اصفهان و کهگيلويه و بوير احمد باشد که قطب کشاورزي کشور هستند؛ خواسته ما از استاندار و اداره راه و شهرسازي استان اين است که جاده هاي منتهي به پتروشيمي را بهبود دهند که البته اين خواسته در حال تحقق است و جاده شهرکرد به لردگان در حال دوبانده شدن است. خواسته ديگر اين است که ريل راه آهن تا نزديک پتروشيمي بيايد تا وضعيت فروش و انتقال فرآورده براي صادرات بهبود يابد.

       

       

    • media/image/2019/02/2000-1441/4983.jpg

      گزارشي نزديک تر به واقعيت هاي احداث يک مجتمع پتروشيمي در منطقه اي غيرصنعتي

      دنــا و لردگان در یک قاب

      مشعل: جاده هاي دو بانده از فرودگاه اصفهان تا شهرضا و بعد هم منطقه اي در لردگان را که به «فلارد» معروف است، درمي نورديم تا به محدوده عملياتي تنها پتروشيمي منطقه، يعني مجتمع پتروشيمي لردگان برسيم. فرودگاه ياسوج از سال گذشته که هواپيما و همه سرنشينان پرواز آسمان ياسوج به کوه دنا برخورد و آن حادثه تلخ رخ داد، هنوز تعطيل است و پروازهاي اين منطقه از اصفهان و شهرهاي اطراف انجام مي شود.

      دو ساعت و نيم در راهيم و برفي که قبل از ما باريده، کناره هاي جاده را سفيد کرده است. هوا سرد و سوز برف حتي زير نور آفتاب و هواي صاف نمي گذارد زياد در هواي آزاد بمانيد، اما جنب و جوشي در ميان تاسيسات زرد و نارنجي و قهوه اي در جريان است و  نشاني از سرما نيست. کارگران که بخش عمده شان بومي همين منطقه هستند و نشانه هايي از محلي بودن را روي لباس و کلاه و دستمال دور سرشان دارند، در هر بخشي از تاسيسات مشغول کارند. تاسيساتي که در حال تکميل و نهايي کردن آنها هستند، مراحل پاياني کار پتروشيمي لردگان است و به گفته مسعود محمودي، مديرعامل  شرکت پتروشيمي لردگان از 2500 کارگري ماهري که در اين چند سال مشغول به کار در اين مجتمع شده و به واسطه آن آموزش ديده اند، قرار است در زمان بهره برداري حدود 600 نفر، باقي بمانند. مسئله مهم اين است که بسياري از اين نيروها در اين چند سال که پتروشيمي به محل زندگيشان آمد با آموزشي که ديدند، به کارگران ماهري تبديل شدند که حالا مي توانند به هر پروژه ديگري اضافه شوند.

      از چند سال قبل که مجوزهايي براي احداث مجتمع هاي پتروشيمي در مناطقي غير از مناطق صنعتي همانند ماهشهر و عسلويه صادر شد، تعداد زيادي از اين پروژه ها در مناطقي که کمترين شرايط احداث مجتمع پتروشيمي را داشتند، پيش بيني شد. پتروشيمي لردگان هم از آن نمونه تصميم ها بود که در ابتدا تنها به واسطه خواسته مسؤولان و مردم منطقه مجوز گرفت و در ادامه با يک عامل در دسترس يعني آب کافي، منطقه دل به درياي بزرگ صنعت پتروشيمي زد. ده سال قبل پيگيري هاي اين پروژه شروع مي شود اما به شرايط منطقه اي، حمل و نقل و تردد و به خصوص شرايط مالي کمترين توجه نمي شود و به همين دليل پروژه در طول حدود 7 سال تنها 15 درصد رشد مي کند؛ يعني فقط محدوده کارگاهي و فنس ها و برخي تجهيزات مستقر مي شوند و بعد کار تعطيل مي شود. در اين مدت، دامداراني که بخشي از اين زمين ها مراتع شان بوده، فنس ها را باز مي کنند و دام را به داخل فنس هم مي آورند و بسياري از تجهيزات رها شده از دست مي روند و در عين حال اميد بسياري از جوانان و خانواده ها که به اين کوه آهن آلات خوش بود، نااميد مي شود. شنيدن شرايط اين منطقه و مردم آن در قبل و بعد از اين مجتمع از آنجايي خوب است که مي فهميم اين مجتمع در عين ايجاد تغييرات اقتصادي، چه تغييرات محيطي و اجتماعي را به وجود آورده است. تغييراتي از تغيير سبک زندگي و شغل هاي مردم از دامدار به تکنيسين و کارگر ماهر گرفته تا گران شدن خانه ها و ملاک شدن کشاورزان و دامداران !

      کارگر ساده گرفتيم، کارگر ماهر تحويل داديم

      محسن محمودی که از سال 94 به عنوان مدیر سایت، استارت مجدد اين پتروشيمي را با حجم زيادي از مشکلات اجرايي و غير اجرايي و ناگفتني در قالب پروژه هاي هلدينگ خليج فارس زده است، حالا به عنوان مديرعامل، از آن روزها مي گويد؛ روزهايي که بايد با رسوم و حتي خرافات مردم محلي، نيازها و محروميتهاي ابتداييشان همراهي مي کردند. او به مشعل مي گويد: «حرف زدن درباره رکورد 18 ميليون نفر - ساعت کار بدون حادثه يک چيز است اما اينکه بدانيد با چه مجموعه از کارگران به اين رکورد رسيده ايم حرفي ديگر. ساخت اين پتروشيمي در منطقه اي غير صنعتي که نه تنها قبلا واحد پتروشيمي نداشته، بلکه بزرگترين عمليات ساختماني آن همين خانه هاي مردم بوده و کمترين ميزان زيرساخت از جمله جاده هاي دسترسي و تجهيزات در منطقه وجود دارد، بسيار سخت بود». او مي افزايد: بسياري از کارگران ماهر و تکنيسين هاي مورد نياز ما عسلويه و ماهشهر و ساير مناطق صنعتي را به اين محدوده محروم و دور افتاده که حقوق بالايي هم ندارد، ترجيح مي دادند و ما مجبور بوديم از نيروهاي بومي که در سطوح محدود مثل بنايي يک ساختمان فعال بودند، براي اين کار استفاده کنيم. مجبور بوديم از همان ابتدا آموزش هايي را شروع کنيم و با حساسيت بيشتر کار را پيش ببريم و حتي در روزهايي که بارندگي زياد بود، کار را تعطيل مي کرديم. حالا اما با نيروهاي متخصصي رو به رو هستيم که بعد از اين پروژه مي توانند در پروژه ديگري به عنوان نيروي حرفه اي فعال شوند.»

      او مي گويد: «بسياري از جواناني که در اين پروژه فعالند، جوانان همين شهرستان لردگان يا شهرهاي اطراف هستند که تحصيلات مرتبط داشته اند و يا به عنوان کارگر ماهر آموزش ديده اند و ما اولويت بالاي 90 درصدي را براي جذب اين نيروها رعايت کرديم و حالا اين کارگران بعد از کارشان در فاصله کوتاهي کنار خانواده خود هستند.»

      سهم نانوشته در زندگي مردم و منطقه لردگان

      اما از آنجا که حضور هر جزئي از زيرمجموعه هاي صنعت نفت در هر منطقه اي با عنوان کلي انتظار از «صنعت نفت» همراه است، حضور پتروشيمي لردگان هم در اين منطقه غير صنعتي همراه با انتظارات و تعهداتي نوشته و نانوشته است. مگر مي شود در اين منطقه برف گير و سخت گذر راه بسته شود و ماشين آلات پتروشيمي لردگان به کمک نروند؟ مگر مي شود در نزديکي اين سايت حادثه اي رخ دهد و تجهيزات آتش نشاني و آمبولانس و ساير ماشين آلات پتروشيمي لردگان به کمک نرود؟ مگر مي شود ماشين آلات سنگين داشت و براي آسفالت معابر و بتن ريزي محلات کمک نکرد؟ اما آيا همه اين اقدام ها که از ابتداي پروژه بوده و خواهد بود در عملکردها ثبت مي شوند؟ واقعيت اين است که نه تنها در پتروشيمي لردگان بلکه در بسياري از زيرمجموعه هاي صنعت نفت، رفع اين نيازهاي محلي معمولا در عملکردهاي بودجه اي گزارش نمي شوند. جاده دو بانده که از کنار سايت پتروشيمي براي تردد کارکنان و ماشين آلات ساخته شده و در حال تکميل است، علاوه بر منفعت براي نفرات اين سايت، براي محلي ها و ساير مسافران عبوري کاربرد فراوان دارد. محمودي به اقدام هايي  همچون بتن ريزي براي ساختمان مدارس و مساجد و ساير مراکز دولتي، آسفالت معابر و خيابان هاي مورد درخواست در روستاهاي اطراف، کمک هاي نقدي و همکاري با ارگان هاي حمايتي مثل کميته امداد، خريد تجهيزات براي مدارس و تعميرات پاسگاه نيروي انتظامي و... اشاره مي کند و مي گويد: درخواست هاي غير فني که بودجه نمي خواهد و مي توانيم از تجهيزاتمان براي کمک به مردم استفاده کنيم. همچنين در آتش سوزي هاي مراتع و جنگل هاي اين منطقه، همراهي خوبي داشتيم و مهار نهايي را نيروهاي پتروشيمي انجام دادند و به دليل اين همراهي مورد تقدير قرار گرفتيم.

      حضور بانوان متخصص بومي

      نيروهاي عملياتي و تاسيساتي در حال تکميل آخرين بخش هاي تاسيسات هستند و سرت را هر طرف برگرداني، مي بيني يک کارگر مشغول کار است. هوا سرد است و روي لباس هاي کار چند لايه لباس پوشيده اند و زير کلاه ايمني کلاهي پشمي دارند يا دستمالي دور سر و گردن پيچيده اند. کارگراني که بومي همين منطقه بودنشان را مي توان از خصوصيات چهره و ظاهرشان متوجه شد، اما وقتي از آنها مي پرسي اهل کجايي و نام يکي از روستاها و شهرهاي اطراف را به زبان مي آورند، مطمئن مي شوم واقعا بومي هستند و قول هاي داده شده براي جذب بالاي نيروهاي بومي محقق شده است. طبق گزارش هاي مديرعامل پتروشيمي لردگان، همه نيروهاي اين مجموعه از اداره کار معرفي شده اند و از حدود 2 هزار و 500 نفر نيروي مشغول فعاليت در اين مجتمع 1800 نفر براي همين منطقه لردگان، حدود 300 نفر براي استان چهارمحال و بختياري و حدود 300 نفر هم غير بومي هستند که تخصص آنها در استان نبوده است. بسياري از اين کارگران قبلا براي کار به عسلويه و ماهشهر مي رفتند و ماه ها نمي توانستند به خانه برگردند و حالا در چند سال اجراي اين پروژه اينجا و در نزديکي خانواده بوده اند.  اين مجتمع در جريان جذب نيروهاي متخصص خود آزموني برگزار کرد و در ميان افراد مختلف، تعدادي از نيروهاي زن هم جذب کرد و حالا زهرا صالحي به عنوان يکي از اين نيروها از روستاي ميشان با فاصله 10 دقيقه مي تواند به سر کار خود برود و برگردد. او مهندسي شيمي خوانده و از طريق آزمون و مصاحبه وارد اين پروژه شده است.

      خط آهن، چاره بازار محصولات لردگان

      شايد يکي از مهمترين موارد درباره مجتمع پتروشيمي اوره و آمونياک لردگان که در ميان چهار استان چهارمحال و بختياري، خوزستان، اصفهان و کهگيلويه و بويراحمد واقع شده مسيرهاي دسترسي به آن و مسيرهاي انتقال محصولات به بازار است. جاده هاي تک بانده و دوبانده فعلي جوابگوي تردد تعداد بالاي کاميون و تريلرهاي توليدات اين مجتمع نيست و آخرين مسير خط آهن تا اين پتروشيمي در نزديکي «شهرضا» و لازم است هر چه زودتر براي اين مسأله مهم تدبيري جدي اتخاذ شود. محمودي مي گويد مذاکراتي با استاندار و اداره راه و شهرسازي استان در اين مورد داشته اند، اما به نظر مي رسد علاوه بر ارتقا و افزايش وضعيت جاده هاي اين منطقه لازم است ريل راه آهن تا نزديک پتروشيمي بيايد تا وضعيت فروش و انتقال فرآورده براي صادرات بهبود يابد. اين روند مي تواند بسياري از کارگران بيکار شده پس از تکميل پروژه را هم دوباره مشغول به کار کند و زمينه تبادلات استاني را بالا ببرد.

      لردگان در قاب دنا

      پتروشيمي لردگان نماي زيبايي دارد؛ وقتي در سايت مجتمع تردد کنيد، از بالا به پايين به صورت پلکاني تنظيم شده و از هر طرف با تپه ها و ارتفاعات زيبايي عجين است. آفتاب از دل دنا بيرون مي آيد و کمي آن طرف تر پشت نماي خانه هاي ريزدانه و نونوار شده منطقه بختياري نشين فلارد و مال خليفه غروب مي کند. اين منطقه پاييز و زمستان سختي دارد بهار و تابستاني خنک و دلنشين را نويد مي دهد. محمودي هم مي گويد پتروشيمي لردگان بالاترين فناوري روز مجتمع هاي اوره و آمونياک را دارد و آلايندگي آن در حد صفر است. او تاکيد مي کند که پساب هاي اين مجتمع تماما تصفيه و به چرخه مصرف در مجتمع برمي گردد و نگراني از جهت برهم خوردن اين تصوير زيباي مشترک طبيعت دنا و پتروشيمي لردگان وجود ندارد.

       

       

    • media/image/2019/02/2000-1441/4981.jpg

      مدیر جذب سرمایه سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس اعلام کرد:

      سرمایه گذاری100 میلیارد دلاری در پایتخت انرژی ایران

        مشعل-  سرمايه گذاري بالغ بر 100 ميليارد دلاري در سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس از سال 77 تاکنون، خبري است که از سوي مدير جذب سرمايه و توسعه اقتصادي اين سازمان اعلام مي شود. او با اشاره به مشوق هايي که اين سازمان براي جذب سرمايه در اين منطقه در نظر گرفته و همچنين حمايت هايي که وزارت نفت از سرمايه گذاري داخلي و خارجي در اين منطقه به عمل مي آورد، مي گويد: به منظور حذف فعاليت هاي غيرضروري و کاهش بروکراسي جذب سرمايه قبل و بعد از عقد قرارداد، کميته ويژه بهبود جذب سرمايه را در سازمان تشکيل داديم تا روند جذب سرمايه از سرعت بالاتري برخوردار شود.  گفت وگوي هفته نامه «مشعل» با مجيد اصغريان در ادامه مي آيد:

         ميزان جذب سرمايه بخش خصوصي در منطقه به تفكيك سال هاي 1392 تا 1396 و سال جاري چه ميزان بوده و در چه حوزه هايي سرمايه گذاري شده است؟

      در سال هاي 92 تا 96 در مجموع بيش از 372 ميليارد ريال جذب سرمايه در حوزه بخش خصوصي در منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس صورت گرفته است. در اين مدت در زمينه هاي مختلفي نظير طرح هاي مياندستي پتروشيمي شامل طرح توليد پلي پروپيلن، اتيلن گلايكول ها و طرح هاي پالايشگاهي مي توان اشاره کرد و در ساير بخش هاي قابل سرمايه گذاري از قبيل خدمات عمومي و متفرقه نيز سرمايه گذاري هايي انجام شده است.

       اراضي واگذار شده به بخش خصوصي(اجاره به شرط تمليك) به تفكيك سال هاي 92 تا 96 چه مقدار بوده است؟ آيا سياست سازمان در واگذاري اراضي تغييراتي داشته است؟ در صورت پاسخ مثبت، سياست جديد را چگونه ارزيابي مي كنيد؟

      از سال 92 تا 96 در مجموع 295.64 هكتار از اراضي منطقه در قالب قراردادهاي اجاره به شرط تمليك به سرمايه گذاران واگذار شده است. واگذاري به صورت اجاره به شرط تمليك، وجه غالب بيشتر واگذاري ها در دهه گذشته بوده است. از اواخر سال 96 سياست واگذاري سازمان، به صورت اجاره بلند مدت تغيير يافت. در اين خصوص شوراي سرمايه گذاري براي طرح هاي خدماتي، قرارداد سه ساله اجاره و براي طرح هاي توليدي، قرارداد پنج ساله اجاره با قابليت تمديد به هيات مديره سازمان پيشنهاد کرد. به نظر مي رسد ارزيابي سياست جديد واگذاري زمين به صورت اجاره، نيازمند كسب تجارب در سال هاي آتي است.

       ميزان اراضي باقيمانده در منطقه براي توسعه صنايع ميان دستي و پايين دستي چه مقدار است؟

      در منطقه پارس 2 مقدار زيادي اراضي باقي مانده است. صرف نظر از وجود پاره اي مشكلات زيرساختي، صنايع مختلفي نظير صنايع مختلط و نيمه سنگين و پايين دستي پتروشيمي مي توانند در اين منطقه استقرار يابند. مقدار اراضي قابل سرمايه گذاري در منطقه پارس (يك) 1737.5 هكتار است که اين مقدار در منطقه پارس (2) 78.1 هكتار برآورد مي شود. مقدار مساحت ذكر شده بدون توجه به وجود معارضان احتمالي است.

       سياست جديد سازمان منطقه ويژه براي جذب سرمايه بخش خصوصي چيست؟

      جذب سرمايه گذاران در مناطق ويژه به شدت تحت تاثير شرايط متغير داخلي و خارجي است. خوشبختانه با اتخاذ تدابير و انجام اقدام هاي موثر در حوزه ارزي، ثبات نسبي به بازار ارز برگشته است. براين اساس اميد مي رود سرمايه گذاران قادر باشند برنامه ريزي بلند مدتي براي سرمايه گذاري تدوين کنند. در اين راستا، حوزه هاي جذاب سرمايه گذاري با فرض ثبات شرايط در زمينه صنايع مياندستي و پايين دستي قابل توجه هستند. سياست سازمان اين است که با بهره گيري از سرمايه گذاران داخلي يا خارجي طرح هاي سرمايه گذاري با هدف تقويت اقتصاد ملي و كاهش اثرگذاري تحريم ها اجرايي شوند. در اين باره ارزآوري طرح ها نيز مدنظر است. به عبارت بهتر، جذب سرمايه گذار به منظور تامين بخشي از نيازهاي كشور به كالا و خدمات و صادرات بخشي ديگر، توامان مي تواند در شرايط فعلي كارگشا باشد. كمك به سرمايه گذاران براي جلب مشاركت مالي شركاي داخلي و خارجي و تشكيل كنسرسيوم هاي تامين مالي در حد حوزه و اختيارات سازمان، از ديگر سياست هاي سازمان است. بهره گيري از توان فني و مالي شركت هاي پتروشيمي براي اجراي طرح هاي قابل توجيه و داراي مزيت نسبي نيز به عنوان سياستي موثر مد نظر سازمان است.

       فرصت ها و چالش هاي موجود در منطقه براي جذب سرمايه گذاران بخش خصوصي و راهكارهاي پيشنهادي چيست؟

      به طور خلاصه در زمينه چالش ها و موانع سرمايه گذاري، به خصوص در زمينه صنايع كوچك و متوسط و پايين دستي مي توان به مواردي همچون شرايط محيط کلان اقتصادي کشور، تحريم هاي بين المللي، سطح ريسک منطقه، نبود طرح جامع مصوب کاربري اراضي، نبود کفايت زيرساخت هاي اساسي نظير آب، برق، گاز و...، عدم احداث و راه اندازي کريدور تاسيساتي، وجود معارضان اراضي منطقه و تکميل نشدن فنس پيراموني منطقه اشاره کرد که از برنامه هاي آتي سازمان، حل اين مسائل از جمله رفع معارض اراضي است که چون بخش اعظمي از اراضي منطقه پارس (2) و مقدار زيادي از اراضي منطقه پارس (يك) معارض دارد، رفع معارض اين اراضي مستلزم تامين منابع مالي مورد نياز است. در صورت تامين منابع كافي، مي توان انتظار داشت که در آينده اي نه چندان دور، معضل معارضان اراضي مرتفع شود. در حوزه ايجاد و تامين زيرساخت ها و ارائه خدمات تاسيساتي با توجه به احداث بخش عمده اي از شبكه توزيع در منطقه، اميد مي رود که در آينده اي نزديك با تامين آب، برق، گاز و مخابرات، شرايط ارائه فوري خدمات تاسيساتي را به فعالان اقتصادي از جمله سرمايه گذاران فراهم کنيم. در زمينه ديگر، تكميل محدوده پيراموني منطقه ويژه با هويت بخشي حقوقي به منطقه مي تواند شرايط اجراي هر چه بهتر قوانين و مقررات مناطق ويژه و تسهيل امور سرمايه گذاري را فراهم کند. با تكميل فنس مزبور معافيت ها و مزاياي حقوقي مناطق ويژه به راحتي قابل اعمال است و با نظارت بهتر زمينه استفاده حداكثري از دارايي هاي سرمايه گذاران در منطقه ايجاد خواهد شد. مورد ديگري که بايد به آن اشاره کرد، اين است که برخي طرح هاي سرمايه گذاري، بخصوص در حوزه پشتيباني، خدماتي و تامين خدمات تاسيساتي نظير آب، برق، مخابرات، تلفن و پاره اي از طرح هاي ديگر مي توانند با مشاركت بخش خصوصي اجرا شوند. ترتيبات قراردادي متنوعي در زمينه تامين مالي و مشاركت بخش خصوصي در طرح هاي سرمايه گذاري نظير توليد برق، توليد آب، ساخت هتل، ساخت مجتمع هاي تجاري - تفريحي و... وجود دارد؛ گرچه ترتيبات قراردادي نظير ساخت، راه اندازي و انتقال، ساخت راه اندازي و مالكيت، بيع متقابل و مشاركت مدني صريحا در قانون تشويق و حمايت از سرمايه گذاري خارجي قيد شده است؛ ولي قانون جامع مدون در خصوص مشاركت سرمايه گذاران بخش خصوصي در چارچوب اين ترتيبات قراردادي وجود ندارد. آنچه مي توان در اين زمينه به آن اشاره کرد، مجموعه پراكنده اي از مجوزها، تصويب نامه ها، برنامه هاي توسعه پنج ساله، قانون مدني و... است. دستگاه هاي متولي امر مشاركت خصوصي و عمومي حسب وضعيت خود، اقدام به بهره گيري از ظرفيت هاي موجود و اندك حقوقي در اين باره کرده اند. به عنوان نمونه شهرداري تهران ترتيبات حقوقي قراردادي نظير مشاركت مدني، BOO، BOT را به كرات براي احداث مجتمع هاي تجاري، تفريحي، پاركينگ، توسعه فضاهاي فرهنگي و غيره بهره برده است. وزارت نيرو نمونه ديگري است كه به خصوص از قراردادهاي BOO و BOT براي احداث آب شيرين كن و نيروگاه استفاده مي کند.

      از ديگر برنامه هاي سازمان، احداث و راه اندازي کريدور تاسيساتي است که ضرورتي انكارناپذير براي توسعه سايت پايين دستي پتروشيمي منطقه به شمار مي رود. اين كريدور، سايت بالادستي پتروشيمي و پالايشگاهي را به سايت پايين دستي به فاصله تقريبي 27 كيلومتر وصل مي کند. براي احداث و راه اندازي، كريدور، تامين مالي داخلي از اهميت ويژه اي برخوردار است. انتظار مي رود شركت ملي نفت ايران با درك اهميت كريدور تاسيساتي در توسعه زنجيره ارزش، تامين مالي آن را عهده دار شود.

       

       

    • media/image/2019/02/2000-1441/4982.jpg

        براي توسعه زنجيره ارزش صنايع پايين دستي پتروشيمي هم برنامه اي انديشيده شده است؟

      فعال سازي سايت پايين دستي پتروشيمي، يكي از دغدغه هاي اصلي اين سازمان بوده است. به همين دليل طي گزارش 25 بهمن سال 90 چالش ها، مزيت ها و مشوق هاي سرمايه گذاري در منطقه به استحضار وزير وقت نفت رسيد. اين مهم بر اهميت توسعه سايت پايين دستي دلالت دارد. توسعه صنايع ميان دستي پتروشيمي و تكميل زنجيره ارزش در حوزه صنعت پتروشيمي، تكليفي است كه در آيين نامه اجرايي ماده 156 قانون برنامه پنجم توسعه جمهوري اسلامي ايران تصريح شده است. در اين خصوص، با پيشنهاد وزارت نفت و تصويب هيات وزيران مقرر شده است، صنايع ياد شده در جوار يا در مناطق نزديك به صنايع بالادستي پتروشيمي مستقر شوند. تنها منطقه مناسب براي اجرايي کردن آيين نامه ياد شده، سايت پايين دستي پتروشيمي در منطقه پارس (يك) است.

       براي کاهش بروكراسي فرايند جذب سرمايه چه اقدام هايي انجام خواهيد داد؟

      وجود معارضان متعدد اراضي و كمبود زيرساخت هاي اساسي براي سرمايه گذاري در سايت هاي صنايع پايين دستي، مختلط و نيمه سنگين و بخش هاي پشتيباني، فقدان ضوابط مدون و ابلاغي زيست محيطي، عدم راه اندازي كريدور تاسيساتي، وجود بخش هاي موازي در سازمان و... موجب شده است ديوان سالاري در مسير جذب سرمايه افزايش يابد. اين سازمان درصدد است با حذف فعاليت هاي غير ضروري و تدوين دستورعمل هاي مناسب و هماهنگي بين بخش هاي مختلف، حجم ديوان سالاري جذب سرمايه را قبل و بعد از عقد قرارداد كاهش دهد و زمينه رواني و كارايي فرايند مزبور را فراهم سازد. به همين منظور كميته ويژه بهبود جذب سرمايه در سازمان تشكيل شده كه موارد مرتبط با اين حوزه را در دست بررسي دارد. لازمه جذب سرمايه در منطقه، شناسايي فرصت هاي سرمايه گذاري و اولويت بندي هر كدام است. در اين خصوص، ضروري است امكانات با تسهيلات و امتيازات مورد نياز هر طرح سرمايه گذاري به روشني تبيين شود. در اين باره ضروري است از طريق بهره گيري از خدمات مشاوره تخصصي، فرصت هاي مورد نظر شناسايي و در معرض ديد متقاضيان سرمايه گذاري گذاشته شوند. برنامه ديگر ما تهيه و تدوين مشوق هاي سرمايه گذاري است. بدون شك معافيت هاي قانوني در امر جذب سرمايه گذار از اهميت بالايي برخوردار است. تمهيد مشوق هاي ديگر بخصوص در حوزه واگذاري زمين به سرمايه گذاران مي تواند با كاهش هزينه سرمايه گذاري ثابت طرح ها، اجرايي شدن طرح هاي مختلف سرمايه گذاري را در منطقه توجيه کند. در اين زمينه موارد مختلفي از مشوق هاي پيشنهادي تهيه و بعد از بررسي هاي حقوقي، آماده ارائه به هيات مديره سازمان خواهد شد. اميد مي رود با تصويب نهايي اين مشوق ها، موجبات افزايش انگيزه سرمايه گذاران براي اجراي طرح هاي سرمايه گذاري در منطقه فراهم شود.

       ميزان سرمايه گذاري انجام شده از ابتداي تاسيس منطقه چقدر بوده است؟

      در منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس مي توان حوزه هاي مختلف، سرمايه گذاري را مشخص کرد. بر اساس مزيت هاي نسبي منطقه صنايع گاز و پتروشيمي، از اولويت سرمايه گذاري برخوردار هستند. بديهي است که براي حمايت از بخش توليدي مبتني بر مزيت هاي منطقه، زمين هاي سرمايه گذاري ديگري از جمله بخش هاي خدماتي مثل خدمات عمومي، تجاري، اداري و... نيز امكان تحقق در منطقه دارند. به طور خلاصه مهمترين بخش سرمايه گذاري در منطقه به حوزه گاز و پتروشيمي مربوط است. تاكنون در زمينه صنايع فراوري گاز در منطقه رقمي بالغ بر 68 ميليارد دلار و 33.877 ميليارد ريال صورت گرفته است. اين مقدار براي صنايع پتروشيمي بالغ بر 8 ميليارد دلار، 18 ميليون يورو و 172.250 ميليارد ريال برآورد مي شود. (بدون در نظر گرفتن نوسانات ارزي) در زمينه زيرساختي نيز بالغ بر 25000 ميليارد ريال سرمايه گذاري صورت گرفته و در مجموع ميزان سرمايه گذاري در منطقه از ابتداي شكل گيري منطقه ويژه تاكنون، بالغ بر 77 ميليارد دلار و 330.000 ميليارد ريال بوده است.

        ظرفيت هاي موجود در منطقه كه مي تواند نقش موثري در جذب سرمايه بخش خصوصي داشته باشد، كدامند؟

      منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، داراي مزيت اصلي انرژي است. وجود منابع غني گازي، ظرفيت عظيمي براي سرمايه گذاري در حوزه هاي گازي و پتروشيمي فراهم كرده است. با توجه به سرمايه گذاري هاي انجام شده در صنايع بالادستي گاز، بديهي است ظرفيت توسعه صنايع پتروشيمي منطقه قابل توجه خواهد بود. به همين دليل تا كنون نزديک به 17 مجتمع پتروشيمي به بهره برداري رسيده و 19 طرح پتروشيمي نيز در حال اجراست. با راه اندازي طرح هاي پتروشيمي، ايجاد زنجيره ارزش صنايع پتروشيمي در حوزه مياندستي و پايين دستي به عنوان ظرفيت بي بديل رخ مي دهد، از جمله مشوق هاي سرمايه گذاري در منطقه ويژه اقتصادي مي توان موارد زير را مورد اشاره قرار داد:

      1) ورود کالا از مناطق مذکور براي مصرف داخلي، تابع مقررات صادرات و واردات خواهد بود و صدور کالا از اين مناطق بدون هيچ گونه تشريفاتي انجام خواهد شد.

      2)   ورود کالا از خارج يا مناطق آزاد تجاري – صنعتي به منطقه با کمترين تشريفات گمرکي انجام شده و ترانزيت داخلي کالاي وارد شده به منطقه بر اساس مقررات مربوطه انجام خواهد شد.

      3)  ورود کالاي موضوع اين ماده به مناطق واقع در مبادي ورودي کشور بدون هر گونه تشريفات گمرکي انجام خواهد شد.

      4)  کالاهايي که از خارج يا از مناطق آزاد تجاري - صنعتي يا مناطق ديگر به منطقه وارد مي شوند، مي توانند بدون هرگونه تشريفات از کشور خارج شوند.

      5)   مديريت منطقه مي تواند پس از طبقه بندي و ارزش گذاري منطقه، حق استفاده از قسمت هاي آن را به اشخاص حقيقي يا حقوقي واجد شرايط واگذار کند.

      6)   صاحبان کالاهاي وارد شده به منطقه مي توانند تمام يا قسمتي از کالاي خود را به منظور ورود موقت به داخل کشور به گمرک اظهار و با انجام مقررات مربوطه ترخيص کنند.

      7)   در صورتي که پردازش کالاهاي وارد شده به منطقه به ميزاني باشد که موجب تغيير تعرفه گمرکي کالاهاي مذکور شود، ميزان سود بازرگاني مربوط به کالاهاي فوق براي ورود به ساير نقاط کشور، تنها معادل سود بازرگاني مواد اوليه و قطعات وارداتي به کار رفته در آن، محاسبه و دريافت خواهد شد.

      8)  واردکنندگان کالا به مناطق مي توانند تمام يا قسمتي از کالاي خود را در مقابل قبض انبار تفکيکي قابل معامله که از سوي مديريت منطقه صادر خواهد شد، به ديگران واگذار کنند. در اين صورت، دارنده قبض انبار تفکيکي، صاحب کالا محسوب خواهد شد.

      9)  مديريت هر منطقه مجاز است، حسب درخواست متقاضي، نسبت به صدور گواهي مبدا براي کالاهايي که از منطقه خارج مي شوند، با تاييد گمرک ايران اقدام کند.

      10)   تمامي کالاهايي که براي توليد يا ارائه خدمات مورد نياز منطقه وارد مي شوند، از شمول مقررات عمومي صادرات و واردات مستثنا هستند. واردات کالاهاي مذکور به ساير نقاط کشور، تابع مقررات صادرات و واردات خواهد بود.

      11) واردات درصدي از کالاهاي توليد شده در مناطق موضوع بند(د) تبصره(25) قانون برنامه دوم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي جمهوري اسلامي ايران به داخل کشور، معادل نسبتي از مجموع ارزش افزوده و مواد و قطعات داخلي به کار رفته به قيمت کل کالاي توليدي، بدون هر گونه محدوديت و علاوه بر عدم نياز به ثبت سفارش و گشايش اعتبار.

      12)   کالاهاي توليد شده در مناطق ويژه اقتصادي، همچنين مواد اوليه و قطعات منفصله وارد شده از منطقه ياد شده به داخل کشور، به دليل عدم استفاده از منابع و سهميه ارزي کشور، مشمول ضوابط قيمت گذاري نيست.

    • media/image/2019/02/2000-1441/4951.jpg

      گاز خراسان رضوی در   40 سالگی انقلاب

      جواد آرياني- چهل سال قبل «انرژي پاک» واژه آشنايي براي هيچ روستايي در خراسان نبود، امروزه اما هزار و 891 روستا در اين استان از نعمت گاز بهره مندند و  اين استان، پيشرو و رکورددار در صنعت گاز است. دسترسي محدود بخشي از يک شهر (مشهد) به موهبت گاز، تبديل به 75 شهر گازرساني شده که اين بخشي از دستاورد بزرگ صنعت گاز خراسان رضوي در چهلمين سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي است.

      اجراي 31 هزار کيلومتر شبکه گاز

       پس از پيروزي انقلاب، قطار توسعه اين صنعت شتاب بيشتري به خود گرفت و بعد از تقسيم خراسان بزرگ به سه استان، در سال هاي بعد خراسان رضوي رکورددار ساير استان ها در گازرساني به اقصي نقاط استان شد.مديرعامل شرکت گاز خراسان رضوي مي گويد: با تلاش متخصصان و کارشناسان عرصه گاز در خراسان رضوي، اين استان با 31 هزار و 455 کيلومتر شبکه گاز شهري و روستايي و دو ميليون و 220 هزار و 99 مشترک شهري و روستايي، به ترتيب رتبه هاي اول و دوم اين حوزه را در کشور به خود اختصاص داده است.سيدحميد فاني مي افزايد: در بخش گازرساني به شهرهاي خراسان رضوي، اين استان با 75 شهر بهره مند از گاز و برخورداري نزديک به 100 درصد خانوار شهري از گاز (اين آيتم در کشور 97 درصد است)، رتبه چهارم را در کشور از آن خود کرده است.او شهر «بار» را تنها شهر باقيمانده اين استان اعلام مي کند که گازرساني به آن انجام نشده است. وي تصريح مي کند: هم اکنون شبکه گازرساني اين شهر جديد به پايان رسيده است و به زودي به بهره برداري مي رسد.تداوم گازرساني به روستاها از جمله سياست هاي کلان استان در جهت محروميت زدايي و تحقق عدالت اجتماعي است که در طول سال هاي گذشته به طور جدي در دستور کار قرار داشت.

      توسعه صنعت گازپس از انقلاب

      براساس آمارهاي منتشر شده، صنعتي که در سال 57 و در طول عمر 13 ساله خود موفقيت چشمگيري نداشت، در سال هاي بعد با تلاش متخصصان و کارشناسان اين حوزه تبديل به شبکه گازرساني وسيعي در اقصي نقاط شد و در خدمت رفاه و آسايش مردم و بخش هاي توليدي و صنعتي در هر شهر و استاني قرار گرفت.نگاهي به سيماي صنعت گاز استان خراسان رضوي از ابتداي انقلاب تاکنون و در چهل سال گذشته هم مبين تمرکز در جهت رسيدن به اهداف از پيش تعيين شده و تعريف شده متخصصان صنعت گاز است.اولين شبکه گاز در خراسان بزرگ در سال 1351 در مشهد اجرايي و در سال 1353 اين شبکه گازدار شد و پس از آن اين شبکه تقريبا در اطراف حرم مطهر رضوي در حال توسعه بود و ساير نقاط مشهد و تمامي شهرهاي استان از اين موهبت بي بهره بودند.

      بهره مندي 97.5 درصد جمعيت  از نعمت گاز

      مدير مهندسي و اجراي طرح هاي شرکت گاز خراسان رضوي با بيان اينکه خراسان رضوي تقريبا در تمام رتبه هاي شرکتي، بالاتر از سطح کشوري قرار دارد، مي افزايد: اين استان با احتساب 557 روستاي در دست پيمانکار، به ضريب نفوذ 97.5 درصد در گازرساني خواهد رسيد.حيدري يادآور مي شود: در سال 95، هر دو روز يک روستا را گازدار کرديم و در سال 96، موفق شديم هر 12 ساعت، يک روستا را گازدار کنيم و در 12 ساعت بعدي، عمليات گازرساني به يک روستاي ديگر را شروع کنيم؛ به تعبير ديگر، در سايه سرمايه هاي انساني متعهد و متخصص خود در سال 96، 365 روستا را گازدار و عمليات اجرايي 365 روستاي ديگر را آغاز کرديم که در نوع خود، کار بي نظيري است.امروزه شرکت گاز خراسان رضوي، يکي از برترين شرکت هاي بزرگ فعال در عرصه گاز کشور است که به عنوان «رکوددار گازرساني روستايي کشور» شناخته مي شود. خراسان رضوي با دارا بودن دو ميليون و 220 هزار مشترک شهري و روستايي، سالانه به طور ميانگين 11 و نيم ميليارد مترمکعب گاز مصرف مي کند که از اين ميزان، نزديک به 70 درصد در سبد بخش خانگي قرار دارد و بقيه سهم بخش هاي عمومي، تجاري، صنعتي و حمل و نقل است.بر اين اساس، طرح هاي گسترده اي در مسير ارتقاي فرهنگ مصرف ايمن و بهينه گاز طبيعي با نگاه به مسؤوليت اجتماعي شرکت گاز در جامعه، در حال انجام است.

      گازرساني به 1891 روستا

      بر اين اساس تاکنون هزار و 891 روستا از مجموع دو هزار و 589 روستايي که قابليت گازرساني دارند، به شبکه گاز کشور متصل و حدود 440 هزار خانوار روستايي از اين نعمت خدادادي بهره مند شده اند که از اين لحاظ هم خراسان رضوي به ترتيب جايگاه چهارم و دوم تعداد کل مشترکان را در کشور دارد.مدير مهندسي و اجراي طرح هاي شرکت گاز خراسان رضوي اعلام مي کند: علاوه بر اين، عمليات گازرساني به 557 روستا با دربرگيري 68 هزار و 74 خانوار روستايي در حال اجراست که اين امر، ضريب نفوذ گاز رساني در روستاهاي اين استان را به رقم بالايي ارتقا خواهد داد.سيدمصطفي حيدري، نويد مي دهد: به همت و تلاش متخصصان، خراسان رضوي در چند سال آينده به لحاظ استفاده از گاز در خانواده هاي شهري و روستايي، به «استان سبز» تبديل و پرونده گازرساني شهري و روستايي بسته مي شود، ضمن آن که با همين ميزان نفوذ گازرساني، ما به نسبت نفوذ گازرساني کشوري، بالاتر هستيم.

       

       

    • media/image/2019/02/2000-1441/4952.jpg

      روايت «مشعل» از يک روز کاري در مرواريد پنهان خليج فارس

      زندگی در دیگ بخار

      سميه راهپيما- به لاوان، مرواريد پنهان خليج فارس سفر مي کنم، جايي که ذخاير عظيم نفت و گاز را در دل خود جاي داده است، منطقه اي که وقتي در سردترين فصل سال به آنجا مي روي، گرماي طاقت فرستاي آن، امان تو را مي برد، حال وقتي اين گرما در فصل تابستان با رطوبت نزديک به 100 درصد عجين مي شود، همانند ديگ بخاري مي ماند که لباس ها بر تن خيس مي شود و عينک کار کارکنان پالايشگاه لاوان بخار مي کند، با وجود اين شرايط غيرت شان قبول نمي کند و سختي را به جان مي خرند تا در استخراج ذخاير نفت و گاز اين منطقه سهمي داشته باشند. براي جويان شدن از سختي کار کارکنان شرکت پالايش نفت لاوان، خبرنگار «مشعل» به اين منطقه سفر کرده است که مشروح اين گزارش را در ادامه مي خوانيد:

      وقتي در هواي گرگ و ميش فصل زمستان به سمت فرودگاه مهر آباد حرکت مي کنم، قطرات برف روي زمين خود نمايي مي کند. با کلاه و شال گردن خود را پوشانده ام تا از سرما محفوظ بمانم. سوار بر هواپيما مي شوم و سفر خود را به سمت لاوان آغاز مي کنم. بعد از گذشت نزديک به دو ساعت، پاي در مرواريد پنهان خليج فارس مي گذارم؛ اما ديگر خبري از سرماي استخوان سوز تهران نيست و گرماي هوا نمايان مي شود. بعد از تحويل بار از فرودگاه يک راست به سمت پالايشگاه لاوان مي روم. گشتي در فضاي پالايشگاه مي زنم تا با بخش هاي مختلف آن آشنا شوم. به اسکله بارگيري مواد نفتي مي روم. يکي از کارکنان آنجا فيروز رضايي است که شش سال سابقه کار دارد و در قسمت بارگيري مواد نفتي پالايشگاه مشغول به کار است. او که  از اواخر سال 91 تاکنون به صورت اقماري کار مي کند، تعبيري از زندگي در جزيره لاوان دارد و آن را به زندگي در ديگ بخارتشبيه مي کند و مي گويد: « گرماي اين منطقه به دليل محصور شدن در آب، مانند ديگ بخاري است که در فصل گرما با مشکل مواجه مي شويم، همچنين به دليل شرايط جغرافيايي نمي توان زمان اوقات فراغت از جزيره خارج شد، از اين رو شرکت پالايش نفت لاوان براي ايجاد شرايط بهتر کارکنان، امکانات مختلفي از جمله باشگاه ورزشي، استخر و... را در نظر گرفته است. »

      دندانپزشک نداريم

      بعد از يک روز پر کار و بازديد از قسمت هاي مختلف پالايشگاه، زمان استراحت به باشگاه ورزشي کارکنان مي روم تا گفت و گويي با آنها داشته باشم. وقتي آنها متوجه مي شوند که خبرنگار هستم، اشتياق خودشان را به صحبت کردن نشان مي دهند. يکي از آنها جواد جهاني است که از استان چهارمحال و بختياري آمده و سرمهماندار رستوران است. مي گويد: «وقتي سال 87 به اين منطقه آمدم، شرايط کاري سخت بود؛ اما اکنون با در نظر گرفتن امکانات رفاهي، شرايط کار بهتر شده است. 10 سال پيش به تلفن ثابت، باشگاه ورزشي و... دسترسي نداشتيم و هر 5-4 اتاق يک تلويزيون داشت و اکنون تمام اتاق ها تلويزيون دارد؛ اما دندانپزشک نداريم و براي اين کار بايد به شهرهاي ديگر برويم.» به قول کارکنان پالايشگاه لاوان، مدير عامل قبلي اين پالايشگاه، يک کار انقلابي براي کارکنان انجام داده است. در گذشته کارکنان قراردادي 20 روز کار و 10 روز استراحت داشتند و شرايط کار بسيار سخت بود؛ اما مديرعامل پيشين پالايشگاه سيستم را دو – دو (14 روز کار و 14 روز استراحت) کرد و از آن زمان تاکنون همه از اين شرايط راضي هستند. از لحاظ دسته بندي بايد گفت که کارکنان اين پالايشگاه دو دسته هستند؛ يک گروه روز کار (6 صبح تا 6 عصر) و گروه ديگر عملياتي (يک هفته روز کار و يک هفته شب کار).  رضا رحماني، يکي از کارکنان تعميرات برق پالايشگاه است که از شيراز آمده و 13 سال سابقه کار دارد، مي گويد: «سال 91 که از پيمانکاري به قرارداد مستقيم تبديل شديم، شرايطمان از نظر مالي بهتر شد و طي سه سال اخير توانستيم در زمينه سيم پيچي الکتروموتورها، تعمير دستگاه تنش زدايي و... کار هاي قابل توجهي انجام دهيم.» احسان کرمي نيز 8 سال است که در امور ورزش کار مي کند و مي گويد: «ورزش براي حفظ روحيه کارکنان بسيار مهم است، زيرا 14 روز دور از خانواده هستيم و ورزش هايي مانند فوتبال، واليبال، تنيس و... در حفظ روحيه بسيار تاثير گذار است.» او به يک خاطره از دوران کاري خود اشاره مي کند و مي گويد: «سال 89 گروهي از تدوين  و هماهنگي مقررات اداري و استخدامي به لاوان آمدند و يکي دو روز در پالايشگاه ماندند و به سکوي سلمان رفتند. روزي که خواستند برگردند، دريا توفاني شد و يک هفته در لاوان ماندند و حضور در اين منطقه و لمس دشواري شرايط کار کارکنان از نزديک، باعث شد تا فوق العاده هاي کارکنان اين منطقه افزايش يابد.»

      اتاق کنترل؛ خط مقدم پالايشگاه

      در اتاق کنترل، تمام کارکنان گوش به زنگ هستند و مرتب دکمه هاي رنگي که در اتاقشان نصب شده را چک مي کنند تا اگر حادثه اي اتفاق افتاد، در کوتاه ترين زمان ممکن تمهيدات لازم را در نظر بگيرند. به دليل حساسيت کار اين بخش، گفت وگوي کوتاهي با مسؤول و کارکنان آن انجام مي دهم. آذرخش گودرزي، مسؤول اتاق کنترل از اين واحد به عنوان خط مقدم ياد مي کند و مي گويد: «تابستان ها رطوبت هوا بسيار زياد است و کار را براي همکاراني که سايتمن هستند، سخت مي کند؛ زيرا بايد در سرما، گرما، باران، سيل، زلزله و... وظيفه خود را انجام دهيم.» از او در مورد سختي کارش سوال مي کنم که در پاسخ مي گويد: «غيرت و مسؤوليت پذيري همکاران زياد است و بارها شده که در زمان تعميرات اساسي يک ماه به خانه نرفته ايم. کار در محيط صنعتي، سختي هاي خودش را دارد و با استرس هايي همراه است.» به گفته او « از 7-6 سال پيش طرح جامع پالايشگاه اجرا شده و واحدهاي جديدي وارد سرويس شده اند. به ثمر رسيدن يک واحد، حس خوبي دارد.» گودرزي به تعميرات اساسي اشاره مي کند و مي گويد: «به دليل گرمسير بودن، بيشتر تعميرات اساسي در فصل زمستان انجام مي شود. هر واحد 4 سال يکبار تعميرات اساسي مي شود .» بعد از صحبت با واحد کنترل به فضاي سايت مي روم. هوا گرم و شرجي است و اين شرايط احساس فصل زمستان را که با سردي عجين است، نشان نمي دهد. امجد شعب، سايتمن است. او مي گويد: «فصل تابستان گرماي هوا به بيش از 45 درجه مي رسد، اما رطوبت زياد آن کار را با سختي همراه مي کند. همچنين صدا در سايت زياد است که براي کاهش آسيب از گوشگيرهاي سيليکوني و ماسک استفاده مي کنيم.»

      ايجاد محيطي آرام با ضايعات بازيافتي

      قسمت هايي از پالايشگاه، براي فضاي سبز و استراحت کارکنان در نظر گرفته شده که تمام لوازم به کار رفته در آن، از قطعات بازيافتي است. اين قطعات و لوازم بازيافت به ميز و صندلي زيبايي براي استراحت کارکنان واحد بازيافت گوگرد تبديل شده است. از فرزاد رزمي، مسؤول واحد بازيافت گوگرد، علت ايجاد اين محيط را جويا مي شوم که با لهجه شيرين آباداني خود مي گويد: «از سال 62 در اين پالايشگاه مشغول به کار هستم و به دليل اينکه اين واحد با سختي هايي مانند بوي بد دي اکسيد گوگرد همراه است، سعي کرده ام محيطي را براي زمان استراحت آنها ايجاد کنم تا با روحيه بهتري به کار خود ادامه دهند، از اين رو با استفاده از ضايعات مختلف مانند ميلگرد، لوله و... با کمترين هزينه بهترين امکانات را براي کارکنان اين واحد ايجاد کرده ايم. قرار است ساختمان جديدي احداث شود تا کارکنان زمان استراحت خود را در محيط بهتري بگذرانند.»به گفته او «به دليل شرايط حساس کار در اين واحد، علاوه بر معاينه هاي سالانه طب صنعتي، از نظر آلرژي نيز چکاپ مي شويم، کساني که در اين واحد کار مي کنند، بايد همواره از ماسک تنفسي فيلتر دار استفاده کنند که تحمل آن در فصل تابستان سخت است، ضمن آنکه براي محافظت از چشمان شان بايد از عينک کار استفاده کنند که در گرماي تابستان که با رطوبت آغشته شده، اين عينک ها بخار مي کند و کار با سختي انجام مي شود. »

      سوزش چشم ها با گاز دي اکسيد گوگرد

      صحبت هايم را با رزمي به پايان مي رسانم و با رضا فاعد امين صحبت مي کنم. او در حال پر کردن کيسه هاي حاوي بازيافت گوگرد است که به دليل جلوگيري از عوارض ناشي از کار صورتش را با چفيه پوشانده و عينک مختص با کارش را زده است تا از آسيب شغلش جلوگيري کند. او به سختي هاي کارش اشاره مي کند و مي گويد: « روزهاي نخستي که در اين واحد مشغول به کار شدم، چشم هايم به خاطر کار گاز دي اکسيد گوگرد مي سوخت، اما اکنون به آن عادت کرده ام، همچنين در معرض ناراحتي هاي ريه نيز قرار داريم.» ميثم صادقي نيز به ميان صحبت مي آيد و مي گويد: « اهل لامرد هستم و سال 91 براي کار وارد اين پالايشگاه شدم. براي اينکه به دليل شغل مان به بيماري مبتلا نشويم، تمام نکات ايمني را رعايت مي کنيم و هر سال علاوه بر معاينات طب صنعتي، از نظر آلرژي، تنفسي و... نيز چکاپ مي شويم.»

      آزمايشگاه تعطيلي ندارد

      در گوشه اي از آزمايشگاه، شيشه هاي سبز، زرد و قرمز به چشم مي خورد که هر کدام از آنها نماد بنزين، گازوييل و... است و کيفيت آنها در اين قسمت مورد بررسي قرار مي گيرد . عليرضا زارع، معاونت آزمايشگاه را به عهده دارد که مي گويد: « با توجه به اينکه محصولات پالايشگاه توليد و صادر مي شود، تست کامل روي آنها انجام مي دهيم. ارتباط مستقيم با مواد شيميايي روي تنفس و کبد تاثير مي گذارد. براي کاهش خطرات، استفاده از وسايل حفاظت فردي و ماسک هاي تنفسي الزامي است تا اين آلودگي ها را به کمترين حد ممکن برسانيم؛ البته خطرات مواد شيميايي اسيدها و بازها و فوران مواد نفتي و آتش سوزي را داريم. آزمايش هايي هم روي پساب هاي صنعتي انجام مي دهيم که خطرات خاص خود را دارد و در دو شيفت 12 ساعته نمونه ها آزمايش مي شوند و تعطيلي نداريم.» او در زمينه آموزش هاي تخصصي نيز مي گويد: «هر سال علاوه بر آموزش هايي که از سوي واحد آموزش با محور اطفاي حريق و بيماري هاي شغلي در نظر گرفته مي شود، يکسري آموزش هاي تخصصي براي کارکنان نيز داريم.»

      نفت به تنهايي پاسخگو نيست

      به همت پالايشگاه لاوان، مراسمي به مناسبت بزرگداشت مقام والاي شهدا در داخل دهکده ( ساکنان منطقه از لاوان به عنوان دهکده نام مي برند) با حضور شهروندان برگزار شد. يکي از مدعوين اين آيين، محمد زرگر، رييس تامين اجتماعي لاوان بود که از بوميان اين منطقه به شمار مي رود. او نقش پالايشگاه لاوان را در کنار شرکت نفت فلات قاره ايران، در تامين برق دهکده بسيار تاثيرگذار مي داند و مي گويد: « يکي از مايحتاج مردمان اين منطقه، تامين برق است که پالايشگاه لاوان با همکاري شرکت نفت فلات قاره ايران اين مشکل را برطرف کرده و توانسته آب، برق و امکانات رفاهي مانند سيستم هاي ورزشي و... را فراهم کند.»نشانه هاي آفتاب سوختگي زير برقعه اي که خانم رواده بر صورت دارد، کاملا مشخص است و چشمانش حکايت از سختي هاي زندگي دارد. او مي گويد: «پالايشگاه، وسعت زيادي از جزيره را به خود اختصاص داده، اما بجز امکانات آب و برق که آن هم در تابستان قطعي هاي زيادي دارد، امکانات ديگري مانند ورزشگاه و... در اختيارمان قرار نمي دهد و با مشکلات رفاهي در دهکده روبه رو هستيم، حتي از نظر امکانات بهداشتي نيز محروم هستيم.»  اما رييس تامين اجتماعي لاوان اعتقاد ديگري دارد و مي گويد: « با توجه به وضعيت موجود، دهکده نواقص زيادي دارد که صنعت نفت به تنهايي قادر به جبران آن نيست و هماهنگي مشترک سازمان ها و وزارتخانه هاي مختلف را مي طلبد، ضمن آنکه به دليل بعد مسافت از امکانات بهداشتي پيشرفته محروم هستند و اين به هماهنگي ميان دستگاه هاي مختلف بستگي دارد؛ البته از اين نکته نبايد غافل ماند که شرکت پالايش نفت لاوان در جذب نيروهاي بومي بي نظير بوده و به عنوان يک شرکت پيشرو در اين ارزش گذاري به شمار مي رود.»به اعتقاد او سيستم مديريت منطقه چند بعدي است؛ زيرا سيستم آموزش و پرورش در شهرستان شيرکوه (بندر چارک) است و تقسيمات کشوري در جزيره کيش و صنعت پالايش نفت لاوان در شيراز است و اين نشان از پراکندگي مديريتي دارد و بايد مديريت جامعي را ايجاد کرد.»محمد جزايري، رييس شوراي شهر لاوان نيز مي گويد: « شرکت پالايش نفت لاوان درتامين آب اهالي دهکده کمک مي کند و گاز رايگان در اختيار بوميان منطقه قرار مي دهد و يک پارک به اسم بوستان نفت ساخته اند، در حالي که پيش از اين پارکي در منطقه نداشتيم.»

      گام آخر

      تنها جمله اي که مي توان در پايان اين گزارش گفت، آن است که در برخي مناطق کشورمان، غيورمرداني مشغول به کار هستند که با وجود گرماي شديد باز هم دست از کار نمي کشند و سعي مي کنند تا سهمي هرچند کوچک در سرافرازي کشورمان داشته باشيم، از اين رو بايد به آنها خدا قوت و دست مريزاد گفت که تمام سختي ها را به جان مي خرند تا پرچم سه رنگ کشورمان هميشه در اهتزاز باشد.

       

       

    • media/image/2019/02/2000-1441/4953.jpg

      نفت و گاز اروندان  روی ریل توسعه

      مشعل- توليد روزانه بيش از يک ميليون بشکه اي از جمله هدفگذاري هاي 1404شرکت نفت و گاز اروندان است.   افزون بر استراتژي هاي اين شرکت براي توليد روزانه يک ميليون و 400 هزار بشکه نفت خام در سال 1404، توليد و بهره برداري با شاخص 99 درصد استمرار توليد، افزايش توليد نفت به شکل پايدار، حرکت به سمت عدم تمرکز و بهينه سازي هزينه توليد، بهره برداري سريع تر از مخازن و ميادين مشترک و ساير ميادين نفتي حوزه غرب کارون از ديگر هدفگذاري هاي اين شرکت است.

       وقتي از جهانگير پورهنگ، مديرعامل اين شرکت درباره دستيابي به توليد يک ميليون بشکه اي سوال مي کنيم، مي گويد: اين ميزان توليد تا افق 1404 موضوعي نيست که دست نيافتني باشد.

      او همچنين از تحقق کامل برنامه توليد تکليفي نفت و گاز اروندان در 10 ماهه نخست امسال خبر مي دهد.

      ميادين نفتي تحت مديريت شرکت نفت و گاز اروندان، داراي گستردگي قابل ملاحظه اي از نظر ابعاد، خصوصيات مخزني و پيچيدگي هاي فني توليد است. اين ميادين به دو دسته ميادين مشترک و مستقل تفکيک مي شوند که آزادگان، يادآوران، ياران، سهراب، اروند و خرمشهر در دسته ميادين مشترک با کشور عراق و دارخوين، جفير، بندر کرخه، سوسنگرد، سپهر، اميد و مشتاق از ميادين مستقل هستند. به اين ميدان ها، بايد کشف ميدان جديد مينو را هم افزود. وقتي از پورهنگ در اين زمينه سوال مي شود، توضيح مي دهد: هم اکنون نمي‎توان در مورد حجم ذخاير اين ميدان نظر قطعي داد. ما تمام سناريوهايي را که درباره توليدي کردن نفت در اين منطقه مطرح است،بررسي و نيازهاي لازم براي تجهيزات سطح‎الارضي را برآورد کرده‎ايم. شايد لازم باشد تحقيقات بيشتري انجام و چاه اکتشافي دوم حفاري شود و توليدي شدن همين چاه اکتشافي در برنامه قرار گيرد. به هر حال ما تابع سياست‎هاي شرکت ملي نفت ايران هستيم.

      فرهاد صادق‎زاده، رئيس مهندسي بهره‎برداري شرکت نفت و گاز اروندان نيز درباره ساير ميدان ها با اشاره به مطالعات انجام شده براي توسعه ميدان هاي سوسنگرد و سهراب مي گويد: طرح‎هاي پيشنهادي سه شرکت ايراني براي توسعه ميدان سوسنگرد تحويل شده و ما آن را براي بررسي به شوراي عالي مخازن ارائه کرده‎ايم.

       برنامه هاي اروندان براي حفظ محيط زيست

      اولويت مهم ديگري که در برنامه ريزي هاي شرکت نفت و گاز اروندان قرار گرفته، توجه به مسائل زيست محيطي است که مديرعامل اين شرکت درباره آن توضيح مي دهد: اين موضوع براي ما بسيار حائز اهميت است؛ حفاري‎ها را با نهايت دقت و وسواس به منظور جلوگيري از وقوع هرگونه آلودگي دنبال مي‎کنيم و استفاده از دستگاه‎هاي MOT  و MOS را در دستور کار داريم. پورهنگ همچنين در حوزه محيط زيست دو خبر مهم دارد که مي گويد: مزايده فروش 50 ميليون مترمکعب گازهاي همراه در اين شرکت برگزار و برنده آن مشخص شده و دوم آنکه در صورت تصويب اعتبار لازم، طرح بهسوزي فلرها سال آينده در اين شرکت اجرا مي‎شود.

      مسؤوليت اجتماعي از هدفگذاري هاي مهم

      فهرست متنوع فعاليت هاي شرکت نفت و گاز اروندان در حوزه مسؤوليت اجتماعي نشان از توجه اين شرکت به اين مهم دارد. از احداث ورزشگاه 15 هزار نفري غدير در خرمشهر تا ساخت سالن سرپوشيده ورزشي در منطقه دارخوين که به گفته پورهنگ، غالب طرح‎هاي حوزه مسؤوليت اجتماعي از سوي مديريت نظارت بر طرح‎هاي عمراني مناطق نفت‎خيز پيگيري مي‏ شود و بر اين اساس، اجراي پروژه‎هاي مختلفي در منطقه غرب کارون برنامه‎ريزي شده است.

      فراورش روزانه 110 هزار بشکه نفت

      در بازديد از واحد بهره برداري و نمکزدايي غرب کارون، با اقدام مهم شرکت نفت و گاز کارون در اين حوزه مواجه مي شويم.

      شهرام ارديان، سرپرست مديريت هماهنگي عمليات توليد شرکت نفت و گاز اروندان درباره واحد بهره برداري و نمکزدايي غرب کارون توضيح مي دهد: تاکنون بيش از 80 ميليون بشکه نفت در اين واحد فراورش شده که 6 ديسالتر، يعني دو  ديسالتر در هر ترين اين واحد نصب شده و از نقاط قوت اين واحد، مي‎توان به طراحي بر اساس دريافت و فراورش نفت با فشارهاي مختلف و ميزان آب و نمک متفاوت اشاره کرد.

      او مي گويد: هم اکنون روزانه حدود 110 هزار بشکه نفت در اين واحد فراورش مي‎شود که بخشي از نفت به عنوان خوراک پالايشگاه آبادان و نيمي ديگر براي ارسال به مبادي صادراتي مصرف مي‎شود.

       سرپرست مديريت هماهنگي عمليات توليد شرکت نفت و گاز اروندان اعلام مي کند: به شرکت مهندسي و توسعه نفت هم اعلام آمادگي کرده‎ايم که اين واحد براي دريافت نفت بيشتر، ظرفيت فراورشي دارد. در بازديد از واحد بهره برداري و نمکزدايي غرب کارون ياور احمدي، سرپرست منطقه آزادگان و جفير نيز که ما را در اين بازديد همراهي مي کند، توضيحات بيشتري ارائه کرده و مي گويد: واحد بهره‎برداري و نمکزدايي غرب کارون با ظرفيت فراورش روزانه 165 هزار بشکه نفت خام سال گذشته به مدار آمد. به اين ترتيب که فاز نخست آن در آبان  سال 94 راه‎اندازي شد، فاز دوم سال 95 به مدار آمد و در نهايت فاز سوم نيز پارسال راه‎اندازي شد و اين ظرفيت فراورشي توانست نقش موثري در فراورش نفت توليدي غرب کارون ايفا کند.نکته مهم در سخنان احمدي، اشاره به نقش توان داخلي است. او مي گويد: صفر تا صد کار اين واحد، به همت نفت و گاز اروندان و با همکاري پيمانکاران و مهندسان داخلي انجام شده و به ثمر رسيده است.

      فرهاد صادق‎زاده، رئيس مهندسي بهره‎برداري شرکت نفت و گاز اروندان هم با توضيح درباره ميزان استفاده فعلي از ظرفيت اين واحد اشاره مي کند: اکنون روزانه بيش از 100 هزار بشکه نفت در اين واحد فراورش مي‎شود. احداث اين واحد با هدف فراورش نفت توليدي ميدان هاي مشترک غرب کارون آغاز شده و هم‎اکنون نيز نفت توليدي ميدان هاي آزادگان جنوبي، ياران و جفير به اين واحد ارسال مي ‏شود. در آينده نيز از ظرفيت اين واحد مي‎توان براي فراورش نفت ميدان هاي سپهر و جفير که قرارداد توسعه آنها در قالب IPC امضا شده و همچنين ميدان‎هاي سهراب و سوسنگرد استفاده کرد.

       

      دارخوین از جنگ تا نفت

      مشعل- دارخوين؛ عنواني که با دو مقطع مهم تاريخ کشور گره خورده است؛ در زمان حصر آبادان به خط مقدم جبهه بدل شد  و ناظر صحنه حماسه هاي شگفت آوري بود و پس از آن ايام هم با نفت و توليد و اقتصاد کشورعجين شد و در آينده افزايش 5 هزار بشکه اي نفت از آن رقم خواهد خورد.

      براي بازديد از تاسيسات توليد نفت در اين حوزه، از اهواز حرکت مي کنيم. در مسير هنوز رد جنگ باقي مانده و از تابلوهاي کنار جاده مي توان نشاني از عمليات مختلف در آن ايام گرفت که تا نقطه رسيدن به مقصد برايمان يادآور آن ايام مي شود.

      وارد کارخانه که مي شويم، ديگر همه چيز رنگ مي بازد. نشاني از جنگ نيست و هر آنچه هست، توسعه و آباداني است که سرمنشا آن در ميدان نفتي با نام دارخوين است که در 45 کيلومتري شمال خرمشهر و 85 کيلومتري جنوب اهواز قرار دارد.

      صادق شکاري، مسؤول عمليات دارخوين در بازديد از کارخانه توضيح مي دهد: دارخوين، ميدان نفتي مستقل در داخل خاک ايران است که با توجه به ويژگي هاي نفت توليدي آن که از نوع سبک است، شرايط بهره برداري آن هم متفاوت است. در اينجا تجهيزات خاصي براي بهره برداري در نظر گرفته اند.

      آنچه در بازديد از اين تاسيسات قابل توجه است، جوان بودن کارخانه و تجهيزات آن و از جمله نيروي کار فعال در آن است. آنگونه که جهانگير پورهنگ، مديرعامل شرکت نفت و گاز اروندان اشاره مي کند که وجه تمايز اين شرکت، جوان بودن تاسيسات آن است. اينجا ما ديگر دغدغه فرسودگي و کهنگي نداريم.

      طرح توسعه دارخوين

      طرح توسعه ميدان دارخوين در 2 فاز برنامه ريزي شد که فاز اول توسعه با حفر هشت حلقه چاه صورت گرفت. براي تکميل طرح توسعه در فاز دوم، 20 حلقه چاه ديگر( 15 حلقه توليدي، 4 حلقه تزريق گاز) حفر و توليد زودهنگام 25 هزار بشکه نفت در بهمن 82 آغاز شد و در فاز اول تا مرداد 83 به ميزان 50 هزار بشکه در روز افزايش داده شد. اسفند 86 اين ميزان توليد به 100 هزار بشکه در روز و در انتهاي تکميل فاز اول و دوم پروژه، ميزان توليد ميدان به 160 هزار بشکه در روز رسيد.

      برنامه توسعه اي

      حفاري چاه Dn- 32 براي شناسايي لايه هاي ايلام و سروک و ارزيابي پتانسيل توليد پايان يافته و برنامه توسعه اين لايه ها در دست انجام است. چاه شماره Dn-33 نيز در گنبد جنوبي مخزن حفاري شد که با توجه به توليد قابل توجه، برنامه اي براي توسعه اين بخش از مخزن ارائه شده است. همچنين مخازن ذخيره سازي در بازديد از کارخانه به چشم مي آيد که احمد زاده نامي، رئيس نوبتکاري درباره آن توضيح مي دهد: مخازن ذخيره استراتژيک نفت با حجم 500 هزار بشکه احداث شده که قابليت ذخيره سازي نفت براي پشتيباني از مناطق حوزه غرب کارون را دارند.

      پورهنگ مي‎گويد: «چاه شماره 34 دارخوين، نخستين چاهي است که پس از رفتن «اني» ايتاليا، آماده بهره‎برداري شد و با راه‎اندازي آن در آينده نزديک، 5 هزار بشکه به توليد اين ميدان افزوده مي‎شود.»  وي از اعلام آمادگي شرکت اروندان براي راهبري ميدان هاي توسعه يافته، خبر داده و مي گويد: اروندان در توسعه ميدان هاي در اختيار نيز موفق عمل کرده است. هم اکنون حفاري و تعمير حدود 14 حلقه چاه را انجام داده که برخي چاه جديد و برخي تعميري-تکميلي بوده است. حفاري و تکميل چاه 34 ميدان دارخوين نيز هم اکنون پايان يافته و آماده بهره برداري است.   به گفته او، چاه 34 دارخوين، نخستين چاهي است که بعد از رفتن شرکت «اني» ايتاليا به بهره برداري رسيده است. حفاري در اين ميدان به دليل شرايط خاص مخزني، فشار بالا، H2S بالا و همچنين تزريق امتزاجي، کار ساده اي نيست. گفتني است با توليدي شدن اين چاه، شاهد افزايش توليد 5 هزار بشکه اي ميدان دارخوين خواهيم بود.

      وي با بيان اينکه با نصب تاسيسات سطح الارضي و تکميل خطوط انتقال نفت، شاهد افزايش توليد از ميدان دارخوين خواهيم بود، اشاره مي کند: در بخشي از عمليات تکميل اين چاه (بخشي از تجهيز رشته تکميلي) از تجهيزات ساخت داخل استفاده شده که اين تجهيزات با کمک مهندسان شرکت ملي حفاري نصب شده و تست آن نيز موفقيت آميز بوده است. اين اقدام، موفقيت خوبي در بخش ساخت داخل محسوب مي شود.

      به گفته پورهنگ، دکل فعال روي چاه 34 ميدان دارخوين هم اکنون جابه جا شده و براي تعمير يک حلقه چاه ديگر در اين ميدان در حال آماده سازي است.

      توان ساخت داخل

      نکته مهم در سخنان او اشاره به نقش سازندگان داخل است که مي گويد: «بخشي از تجهيز رشته تکميلي مورد نياز در اين چاه که اهميت بسياري داشت و کالاي خريداري شده خارجي جوابگوي نياز نبود، از طريق بومي‎سازي و با همکاري مهندسان شرکت ملي حفاري ايران نصب و به طور موفقيت‎آميز تست شد.»

      مطالبات نيروي کار

      نيروي کار شاغل در اين کارخانه، افزون بر جوان بودن، اکثرا از نيروهاي بومي هستند. وقتي با آنها صحبت مي کنيم، اعلام مي کنند که بيشتر آنها از آبادان، اهواز، خرمشهر، شادگان و...مشغول فعاليت در اين منطقه عملياتي هستند. يکي از آنها مي گويد: بيش از هزار نيروي بومي در مشاغل مختلف جذب شده اند. به عنوان نمونه نزديک به 400 نفر از نيروهاي حراست همه از بومي هاي روستاهاي اطراف هستند.  با توجه به بومي بودن نيروي کار، طرح اقماري در اين کارخانه وجود ندارد. با اين حال نقطه مشترک حرف هاي کارکنان آن با ساير بخش ها همان گرماي هوا و گرد و غبار و البته مطالباتي از جنس حقوق و مزاياست.

      سيد احمد موسوي، اپراتور 34 ساله بخش بهره برداري دارخوين و اهل اهواز است. مي گويد چهار سال است دراينجا فعاليت مي کند. وقتي از او درباره سختي کار سوال مي کنم، مي گويد: در هر شغل و حرفه اي، سختي و مخاطراتي وجود دارد؛ اما فعاليت در صنعت نفت با توجه به نوع کار، از مشاغل سخت محسوب مي شود و کارکنان آن بايد از يکسري تخصص ها و شرايط جسمي و روحي مناسب برخوردار باشند.  او مي گويد: کارکنان صنعت نفت، همه مشقت ها را تحمل کرده و با وجود گرما و ريزگرد و همه سختي هاي کار، به شکل جهادي از توليد نفت حمايت مي کنند. همه تلاش ها براي اين است که بتوانيم نفت را توليد و صادر کنيم. با توجه به شرايط خاص کشور و تحريم ها مي شود که کارکنان نفت در پيشاني اين جنگ اقتصادي قرار دارند، چون اين مجموعه  است که بايد نفت را توليد و صادر کند. يکي ديگر از آنان مي گويد: مشكلي كه نزديك به 2هزار نفر از كارمندان صنعت نفت با آن مواجه هستند، عدم ابلاغ جدول حقوق بدو استخدام يا پايان كارآموزي است كه به تبع آن محاسبه سابقه كار بسياري از اين نيرو ها را نا ممكن و در  هاله اي از ابهام قرار داده است. تقاضا داريم اين مساله زودتر نهايي و به شرکت هاي تابعه نفت ابلاغ شود. چون وضعيت  جدول مذكور مشخص نيست، افزايش حقوق و تسري بعضي مزايا، امكانپذير نبوده و اين امر باعث كمتر شدن حقوق و مزاياي دريافتي و بروز مشكلات معيشتي شده است.

      توجه ويژه اروندان به رعايت کرامت انساني و امنيت شغلي

      مديرعامل شرکت نفت و گاز اروندان از پيگيري وضعيت کارکنان خبر داده و مي گويد: نيروي انساني رکن اصلي و اساسي هر شرکت و سازماني است. اگر سازماني بهترين تجهيزات و بيشترين سرمايه را هم داشته باشد؛ اما نيروي انساني آن کارآمد نباشد، طبيعتا نمي تواند فعاليتي اثر بخش و شرکتي موفق داشته باشد. توجه به رعايت کرامت انساني و امنيت شغلي در برخورد با منابع انساني، پرورش نيروي انساني کارآمد و علاقه مند به سازمان، رشد و ارتقاي فرهنگ کار و بهره وري، شايسته سالاري و احياي تعهد سازماني در کارکنان و توجه ويژه به عوامل تاثيرگذار در ماندگاري کارکنان، از مجموعه ارزش هاي نوين سازماني اروندان است.

      پورهنگ مي گويد: از برنامه هاي عملياتي راهبري توسعه منابع انساني مي توان به کيفي کردن ساختار، طراحي آموزش هاي هدفمند و مستمر، برنامه ريزي براي مسير شغلي نيروي انساني و ايجاد انگيزه براي ماندگاري بيشتر و خدمت در مناطق عملياتي و جلوگيري از عوامل ايجاد فرسودگي شغلي از طريق تامين تسهيلات لازم و فراهم کردن محيط و شرايط کاري مناسب اشاره کرد.

       

       

       

    • media/image/2019/02/2000-1441/4954.jpg

      ابلاغ راهنمای مدیریت مهندسی بهداشت

      انتشار مواد رادیواکتیو طبیعی

      مشعل - راهنماي مديريت مهندسي بهداشت انتشار مواد راديواکتيو طبيعي (NORM) در صنعت نفت از سوي اداره کل بهداشت، ايمني و محيط زيست (اچ اس اي) وزارت نفت براي اجرا به چهار شرکت تابعه وزارت نفت ابلاغ شد.

      نبود روندي واحد در مديريت، مخاطرات بهداشتي مواد راديواكتيو در صنعت نفت، همچنين مستندي كه در آن الزام ها و اقدام هاي كنترلي مرتبط را تبيين کند، متخصصان اين حوزه را بر آن داشت تا نسبت به تهيه راهنمايي با هدف تقويت فرايند شناسايي، ارزيابي و كنترل مواجهه كاركنان با مواد راديواكتيو اقدام کنند. راديونوکلييدها به طور طبيعي در غلظت هاي متفاوت در پوسته زمين وجود دارند. اين مواد راديواكتيو موجود در لايه هاي مختلف پوسته زمين در نفت، گاز و آب هنگام استخراج همراه با سيال از مخازن استحصال مي شوند. لجن، گل حفاري و رسوبات لوله ها مثال هايي از موادي هستند که مي توانند با درجات مختلف، محتوي ميزان تغليظ يافته اي از NORM باشند. همچنين هنگام استفاده از تجهيزات و مواد، مواد راديواکتيو ممکن است از محلي به محل ديگر جابه جا شوند.

      پايش و اندازه گيري هاي انجام شده در زمينه شناسايي و وجود مواد راديواكتيو طبيعي (NORM) در صنعت نفت، وجود مقاديري هرچند اندك از مواد راديواكتيو طبيعي را در صنايع زيرمجموعه نفت و گاز نشان داده است. از جمله مشاغل صنعت نفت كه احتمال مواجهه با اين نوع مواد راديواكتيو در آن وجود دارد، عبارتند از: كاركنان شاغل در فرايندهاي حفاري و استخراج نفت، گاز، مسؤولان پتروفيزيك و فيزيك بهداشت و كاركنان آزمايشگاه زمين شناسي و ... كه انجام فعاليت هاي کنترل نشده هنگام كار با مواد آغشته به NORM مي تواند ريسك هايي را براي سلامت انسان ايجاد کند. اين ريسک ها را مي توان از طريق شناسايي مکان هاي محتمل انتشار مواد راديواكتيو طبيعي ((NORM و حفاظت كاركنان در تماس با تجهيزات و پسماند محتوي NORM کاهش داد. براين اساس و در راستاي ساماندهي مديريت مواجهات احتمالي كاركنان با مواد راديو اكتيو، معاونت بهداشت اداره كل اچ اس اي، در سال 95 تدوين راهنماي مديريت مهندسي بهداشت انتشار مواد راديواکتيو طبيعي (NORM) در صنعت نفت را در دستور كار قرار داد كه پس از تهيه و تاييد مفاد راهنما از سوي اعضاي كميته مهندسي بهداشت وزارت نفت به تصويب رسيد و براي  اجرا در شركت ها/ مناطق/ طرح هاي عملياتي به شركت هاي اصلي نفت، گاز، پالايش و پخش و پتروشيمي ابلاغ شد.

      مزاياي راهنما

      - تعيين حداقل الزام هاي براي شناسايي، ارزيابي و كنترل مواجهات با مواد راديواكتيو

      -  وحدت رويه و پيروي از يك الگوي واحد در مديريت انتشار مواد راديواكتيو طبيعي در شركت هاي نفتي فعال در بخش هاي اكتشاف، استخراج و توليد نفت خام و گاز طبيعي

       

      گزيده اي از راهنماي مديريت مهندسي بهداشت انتشار مواد راديواکتيو طبيعي (NORM) در ادامه مي آيد:

      سرچشمه مواد راديواکتيو طبيعي (NORM)

      هنگام تشكيل پوسته زمين، مواد راديواکتيو از قبيل اورانيوم و توريوم در ترکيب آن شرکت كرده اند. اين مواد به طور طبيعي در غلظت هاي خيلي کم (قسمت در ميليون- پي پي ام) در ساختمان سنگ ها و صخره ها وجود دارند. واپاشي اين عناصر راديواکتيو ناپايدار، ساير راديو نوکلييدها را توليد مي کنند که تحت شرايط معين (وابسته به فشار، دما، اسيديته و...) در زير سطح پوسته زمين متحرک بوده و مي توانند همراه با جريان نفت و گاز هنگام استخراج از مخازن زيرزميني به سطح پوسته زمين منتقل شوند. در طول فرايند توليد، موادراديواكتيو طبيعي (NORM) همراه با نفت، گاز و مخلوط آب جريان مي يابد و در جدار داخلي تجهيزات فرايندي، لجن ها و تجهيزات انباشته مي شوند، همچنين اين مواد مي توانند به صورت يک لايه نازک، روي سطوح خارجي تجهيزات و مخازن فرايندي استخراج گاز انباشته شوند. اساسا سطح موادراديواكتيو طبيعي تجمع يافته در تاسيسات مختلف بسته به مشخصات زمين شناختي، عمليات و ساير عوامل مي تواند متغير باشد.

      مكان هاي انباشته شدن NORM در فرايند استخراج

      انواع NORM

      1- NORM به صورت رسوب

      رسوب هاي اصلي موجود در تاسيسات نفت و گاز شامل رسوبات سولفاته از قبيل و  Baso4 و4 SrSO و رسوب کربناته مانند3 CaCO است. راديم از نظر شيميايي مشابه باريم (Ba)، استرانسيم (Sr) و کلسيم (Ca) است، از اين رو راديم به همراه رسوبCa Ba يا Sr با تشکيل سولفات راديم، کربنات راديم و در برخي موارد سيليکات راديم ته نشين مي شود.

      مخلوط آب دريا که غني از سولفات است، در تماس با نمک موجود در آب، تمايل به ايجاد رسوب دارد. همچنين تغيير ناگهاني در فشار و دما يا اسيديته آب، انتقال به سطح زمين و انباشت  رسوب را تسريع مي کند. در تصوير زير به دليل تجمع رسوبات در جدار داخلي لوله، ظرفيت لوله براي انتقال نفت کاهش خواهد يافت.

      رسوبات تجمع يافته در سطح داخلي خطوط لوله

       2- NORM در لجن و مواد ته مانده

      ملکول هاي مواد راديواکتيو حاوي راديم که در تركيب رسوب شرکت نکرده باشند (يا به طور ساده رسوب نکرده باشند) مي توانند در لجن، شن و آب هاي توليدي يافت شوند. ساير راديو نوکلييدها از قبيل سرب 210 و پلونيوم 210 مي توانند در مواد به جا مانده در خطوط لوله و همچنين لجن انباشته شده در كف مخازن، ظروف جداکننده نفت/گاز، مجاري آب زدايي، مخازن ذخيره گاز طبيعي مايع و در مجاري پساب و در مواد ته مانده در خطوط لوله نفت خام يافت شوند.

      3- NORM  در تاسيسات فرايندي گاز

      رادون، يک گاز راديواکتيو است که با درجات مختلف در گاز طبيعي و ساختار تركيبي نفت و گاز خام وجود دارد. در غياب گاز طبيعي، رادون در هيدروکربن هاي سبك و فاز آبي حل مي شود. هنگام توليد نفت و گاز، معمولا رادون با جريان گاز همراه خواهد شد. اگر گاز طبيعي تجزيه و تفکيک شود، درصد بالايي از رادون به طور نامتعادل در جريان هاي پروپان و با درجه پايين تري در جريان هاي اتان تغليظ مي شود.

      بيشتر محصولات واپاشي رادون (99-90%) به آئروسول هاي محيطي، ذرات هوابرد يا سطح متصل مي شوند. اين امر مي تواند سبب تشکيل لايه هاي نازکي از مواد راديواکتيو روي سطوح داخلي تجهيزات فرايندي گاز از قبيل اسکرابرها، کمپرسورها، پمپ هاي برگشت مايع، شيرهاي کنترل و خطوط توليد شود.

      4-NORM در سيستم هاي تزريق آب دريا

      اورانيوم در آب دريا در حد غلظت هايppb (μg/l) وجود دارد. استفاده از آب دريا براي بازيابي از مخازن نفتي مي تواند سناريوي تغليظ NORM ديگري را مطرح کند. در يک محيط بي هوازي (با توجه به ساختار زمين شناسي)، باکتري کاهنده سولفات سبب تغليظ اورانيوم به جا مانده از رسوبات زيستي  مي شود. در سيستم هايي که از مقادير زيادي از آب دريا استفاده مي کنند، ممکن است مقاديري اورانيوم در رسوب زيستي به جا بماند که اين موضوع ريسک مواجهه براي کاركنان را مطرح مي سازد.

      خطر ات بهداشتي NORM

      اثرات تماس با NORM مشابه اثرات ناشي از تماس با سطوح تابش بالا که حاصل منابع ساخت دست بشر است، منجر به اثرات حاد و شديد نخواهد شد. تماس مزمن با NORM بالاتر از حدود تماس سبب ايجاد اثرات تاخيري مانند انواع مشخصي از سرطان مي شود. برخي سرطان ها نظير لوسمي و سرطان هاي ريه، معده، مري، استخوان، تيروييد و سيستم عصبي و مغز در اثر تماس با پرتو يون ساز ايجاد مي شوند. يكي از موارد مهم در خصوص مواجهه با پرتوهاي يونيزان، ميزان دوز تماس با ماده است.

      دو راه مواجهه با NORM براي كاركنان وجود دارد:

      تابش: تماس خارجي در جايي که منبع خارج از بدن قرار مي گيرد.

      آلودگي: تماس داخلي در جايي که مواد راديواکتيو از طريق تنفس، بلع يا جذب پوستي وارد بدن مي شوند.

       

      سناريوهاي مواجهه با NORM

      پايش مستمرتماس، کنترل منبع انتشار، آموزش و انجام کار به روش ايمن، مهمترين استراتژي ها براي جلوگيري از تماس هاي كاركنان است.

       

      پايشNORM

      اجزاي مختلف برنامه پايش عبارتند از:

      - بررسي هاي تعيين سطح زمينه  

      - بررسي هاي پيش از توقف كار

      - ارزيابي هاي عملياتي

      - بررسي هاي آلودگي به جا مانده

      کنترل

      - قبل از آنکه بتوان NORM را به طور موثري مديريت کرد، اطلاع از محل توليد آن ضروري است. اين مهم مستلزم ارزيابي تمام فرايندها براي شناسايي منابع بالقوه NORM و تدوين روش هاي اجرايي پايه براي کنترل آلودگي NORM است که بايد به هنگام جابه جايي تجهيزات، لوله ها و ماشين آلات آلوده به NORM اجرا شود.

      - ايجاد مرز مشخص اطراف محوطه کار، كنترل تردد افراد، قرار دادن پوشش مناسب روي زمين پيش از تعمير و نگهداري تجهيزات آلوده، مشخص کردن مرز محوطه کار با علائم هشداردهنده «هشدار: مواد راديواکتيو» (تصوير تابش سه پره)، برگزاري دوره هاي آموزشي بهداشت، ايمني و محيط زيست براي پرسنل انجام دهنده كار، مرطوب کردن هرگونه مواد خشک آلوده به NORM به منظور جلوگيري از انتشار مواد راديواکتيو در هوا، برچسب گذاري تجهيزات يا لوله هاي از رده خارج آلوده به NORM، دفع تمام پسماندهاي توليد شده طي فعاليت هاي تعمير و نگهداري بر اساس قوانين و الزام هاي محيط زيست، پاكسازي مناطق قابل دسترس محوطه کار از آلودگي پس از اتمام و تکميل کار و... از اقدام هايي است كه بايد مورد توجه ويژه قرار گيرد.

      - همچنين در خصوص تجهيزات آلوده به NORM بايد بر اساس رويه و الگويي صحيح دفع، تعمير، انبار و حمل شوند. تدوين پيش نويسي براي حصول اطمينان از اينکه تجهيزات بدون اعمال اقدام هاي کنترلي به منظور حفاظت کاركنان و جلوگيري از آلودگي محيط زيست رها يا روي آنها کار نمي شود، ضروري است. بنابراين براي اعمال اقدام هاي کنترلي اطلاع از اينکه مواد NORM به چه صورت و به کجاها مي تواند انتقال يابد، حياتي است.

      - همچنين دفع و كنترل پسماند حاويNORM  بايد مطابق با قوانين و الزام هاي محيط زيست انجام شود.

      آموزش

      - به بحث آموزش و آگاهي كاركنان در اين زمينه ،به عنوان مولفه هاي اصلي در مديريت NORM  بايد توجه ويژه کرد. لازم است که کارکنان از خطرات مربوط به NORM، کنترل هاي مورد نياز براي حفاظت و روش هاي پيشگيري از آلودگي هاي زيست محيطي آگاه باشند. به همين منظور بايد برنامه آموزشي مدون و نظام مند، براي کارکنان، بازرسان و سرپرستان/ دوره افسران ايمني پرتو/ مسؤولان فيزيك بهداشت تدوين و اجرا شود.

       

    • media/image/2019/02/2000-1441/4955.jpg
    • media/image/2019/02/2000-1441/4956.jpg

          شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران

      ساخت 4 واحد نمک زدايي  پس از انقلاب

      مديرعامل شرکت بهره‎برداري نفت وگاز گچساران با تشريح دستاوردهاي انقلاب اسلامي در اين بخش از صنعت نفت گفت: 4 واحد نمک زدايي با ظرفيت اسمي 330 هزار بشکه در روز پس از انقلاب ساخته شده است.  هوشنگ صيدالي ضمن گراميداشت ايام دهه مبارک فجرافزود: با ساخت اين چهار واحد نمک زدايي، تعداد واحدهاي نمک زدايي شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران به هفت واحد رسيده است.  وي اظهارکرد: دو کارخانه گاز و گازمايع و يک ايستگاه پيش تراکم، با ظرفيت اسمي هزار و370ميليون فوت مکعب گاز در روز، پس از انقلاب احداث شده است، درصورتي که پيش از آن فقط کارخانه ان‎جي‎ال 900 راه‎اندازي شده بود.  وي بابيان اين که پيش از انقلاب، توليدمان صيانتي نبوده وحتي واحدهاي تقويت فشار را هم نداشتيم، اظهار کرد: بعداز انقلاب در شرکت
       بهره برداري نفت و گاز گچساران 583 حلقه چاه حفاري شده و هم اکنون به 813 حلقه رسيده است.  مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گازگچساران تصريح کرد: ساخت 14 ايستگاه تقويت فشار و تزريق گاز درمجموع با ظرفيت اسمي1853 ميليون فوت مکعب در روز، چهاردستگاه تفکيک گر سيار و 26 تفکيک گر سرچاهي از ديگر دستاوردهاي پس انقلاب دراين شرکت است.  صيدالي، شرکت بهره‎برداري نفت و گازگچساران رادومين توليدکننده بزرگ نفت خام نفت‎خيز جنوب عنوان واظهارکرد: قرار گرفتن تلمبه خانه گوره و چندراهه نفت خام صادراتي کشور درحوزه عمليات اين شرکت، گچساران را به قلب صادرات نفت خام کشور تبديل کرده است.  وي گفت: شرکت بهره برداري نفت وگازگچساران همواره به تعهدهاي خود عمل و پس ازانقلاب، به طورکلي138پروژه سرمايه اي رابا حدود9 هزار ميليارد تومان انجام داده است.  صيدالي درباره فعاليت هاي شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران در حوزه مسئوليت اجتماعي نيز گفت: اين شرکت در حوزه ياد شده فعاليت هاي متعددي انجام داده که کمک به احداث يا تعمير و نگهداري 25 آموزشگاه با اعتباري معادل هفت هزار و 100 ميليون ريال، احداث بيش از 20 واحد آموزشي و واگذاري آنها به آموزش و پرورش، کمک به احداث استخرهاي سرپوشيده و روباز، سالن هاي ورزشي، زمين چمن فوتبال وهاکي با اعتباري بالغ بر 16هزارميليون ريال، همچنين احداث 29سالن ورزشي وچمن مصنوعي درشهرستان گچساران، احداث زيرگذر شهري دوگنبدان، کمک به احداث جاده‎ها ومعابر، اصلاح شبکه آب رساني، احداث مسکن محرومان و احداث اورژانس از آن جمله است.  به گفته وي، کمک به احداث مجتمع فرهنگي - هنري، کمک به خريد ساختمان کانون فرهنگي بانوان، کمک به تکميل مسجد صاحب الزمان(عج)، کمک به تکميل حوزه علميه امام جعفر صادق (ع) درگچساران در مجموع با اعتباربالغ بر چهار هزار و 200 ميليون ريال، بخش ديگري از فعاليت هاي شرکت بهره برداري نفت و گاز گچساران در حوزه مسئوليت اجتماعي است. 

       

           شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران

      نشست تخصصي بررسي کاتاليست هاي توليد داخل

      آخرين وضع توليد کاتاليست ازسوي شرکت هاي داخلي و آزمايش آخرين وضع کاتاليست هاي مورد استفاده در پالايشگاه هاي کشوردر «نشست تخصصي کميته کاتاليست پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي» بررسي شد.  دراين نشست که با حضورنمايندگان شركت هاي پالايشي وميزباني مديريت هماهنگي و نظارت بر توليد شرکت ملي پالايش و پخش برگزار شد، موارد مهم حوزه ساخت کاتاليست در داخل مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.  بررسي نتايج آزمايش هاي انجام شده ازسوي پژوهشگاه صنعت نفت روي كاتاليست هاي HTSC و ZNO توليدي شركت خوارزمي، ازجمله مواردي است که دراين نشست تخصصي به آن پرداخته شد.

      ارائه گزارش ازتخليه كاتاليست هاي واحد «آر سي دي» شركت پالايش نفت امام خميني (ره) شازند(ترين بي) وبررسي آخرين وضع پروژه تعويض بخشي از كاتاليست هاي «آرسي دي» چيني موجود به منظور كاهش ميزان ذرات وگرد و غبار آنها از ديگر موارد مطرح شده دراين نشست است.

      در نشست تخصصي بررسي کاتاليست ساخت داخل، آخرين وضع شرايط فرآيندي واحد «سي آر يو» پالايشگاه آبادان وشرايط فرآيندي واحد ايزومريزاسيون پالايشگاه هاي نفت تهران و اصفهان که باكاتاليست هاي توليد داخل بارگيري شده اند، بررسي شد.

       

         شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران

      هوشمندسازي 400 جايگاه سي ان جي تا پايان امسال

      مديرطرح سي ان جي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران گفت: 400 جايگاه عرضه سي ان جي تا پايان امسال هوشمند سازي مي شوند.  حميدقاسمي ده چشمه گفت: تاکنون 40جايگاه عرضه سي ان جي در سراسر کشور به طور پايلوت هوشمندسازي شده اند.  وي با اشاره به اين که هزينه هوشمند سازي جايگاه هاي عرضه سي ان جي 14 تومان براي هرمترمکعب به ازاي يک سال است، افزود: اين مبلغ در بودجه سال97 و 98 پيش بيني شده وآماده سرمايه گذاري بخش خصوصي دراين بخش هستيم.  قاسمي بابيان اين که هوشمند سازي جايگاه ها ازخراسان رضوي آغاز شده است، اظهار کرد: تاکنون سه جايگاه درشهر تهران ودو جايگاه در شهر اصفهان نيز هوشمندسازي شده اند.  مديرطرح سي ان جي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران، يکي از مهم ترين زيرساخت ها در بحث جايگزيني سوخت هاي مصرفي بخش حمل و نقل را هوشمندسازي جايگاه ها عنوان و تاکيد کرد: هوشمند سازي جايگاه ها لازمه توسعه صنعت توزيع فرآورده و برنامه ريزي صحيح در بخش سبد سوخت خودروهاست.   وي تصريح کرد: با دريافت مصوبه بودجه اين طرح از سازمان برنامه و بودجه، حلقه زنجيره هوشمندسازي در حال تکميل است.  قاسمي گفت: تفاوت هوشمند سازي درجايگاه هاي عرضه سي ان جي با جايگاه هاي عرضه بنزين در آنلاين بودن آن است.

       

          پخش فرآورده هاي نفتي منطقه سبزوار

      تبديل مخازن گازوييل معمولي به گازوييل يورو4

      مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه سبزوار از تبديل مخازن گازوييل معمولي به مخازن گازوييل يورو 4در انبار نفت شهيد محمدياني سبزوار در آينده نزديک خبر داد.

      علي اکبر عرب عامري گفت: به منظورارتقاي کيفيت عرضه سوخت، تبديل مخازن گازوييل معمولي به يورو4 انبار نفت شهيد محمدياني سبزوار در دستور کار شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران قرار گرفته است.

      وي اظهار کرد: گازوييل يورو4 درحال حاضر در پنج جايگاه عرضه فرآورده هاي نفتي منطقه سبزوار توزيع مي شود.

      عرب عامري با اشاره به آلايندگي بسيار پايين نفت گاز يورو4 افزود: حاج ملاهادي و خيام در شهرستان سبزوار، ثامن الحجج(ع)وامام رضا (ع) در شهرستان داورزن وعطاملک درشهرستان جوين، جايگاه هايي هستند که در آنها گازوييل يورو 4 عرضه مي شود.

       وي تصريح کرد: درآينده نزديک، با تغيير کاربري وتبديل مخازن گازوييل معمولي به يورو 4، گازوييل ارسالي ازانبار نفت شهيد محمد ياني سبزوار به مجاري عرضه سوخت، يورو 4 خواهد بود.

       

          پخش فرآورده هاي نفتي منطقه هرمزگان

      بارگيري روزانه 700 دستگاه نفتکش از انبار نفت شهيد رجايي

      مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه هرمزگان از بارگيري روزانه 700 دستگاه نفتکش از انبار نفت شهيد رجايي خبر داد.  عبدالله احمدي کمرپشتي در ديدار با مسئولان و کارکنان عملياتي و مهندسي انبار نفت شهيد رجايي گفت: روزانه 700 دستگاه نفتکش، سوخت مورد نياز اين استان، بخش هايي از فارس، کرمان و سيستان و بلوچستان را تامين مي کند.  وي تصريح کرد: انبارنفت شهيد رجايي بندرعباس، بزرگترين ميزبان نفتکش هاي توزيع سوخت ازسراسر مناطق کشوراست که انواع فراورده هاي نفتي براي تخليه به اين منطقه وارد يا براي ارسال به استان هاي ديگر بارگيري مي شود.

      کمرپشتي گفت: حجم بالاي ارسال فرآورده هاي نفتي از اين انبار نفت به نقاط مختلف کشور به همت کارکنان اين انبار نفت ممکن و موجب افتخار و نام آوري منطقه هرمزگان شده است.

      وي اظهار کرد: دراين جمع چهره هاي مصمم و با انگيزه اي وجود دارند که با وجود افزايش و سنگيني کار، دين خود رابه نظام، انقلاب و شهدا ادا مي کنند.

      مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه هرمزگان، همچنين با حضور در واحد حمل و نقل و توزيع و صدور بارنامه، در جمع رانندگان خودروهاي حمل فراورده هاي نفتي و در باره چگونگي ارائه خدمات و روند کار با آنان گفت وگو کرد.

       

           شرکت نفت فلات قاره ايران

      اجراي دور دوم خدمات‎ پزشکي به ساکنان لاوان

      شرکت نفت فلات قاره ايران دور دوم ارائه خدمات درماني وپزشکي در جزيره لاوان را با هدف عمل به مسئوليت هاي اجتماعي وکمک به ساکنان بومي همجوار تاسيسات نفتي اجرا کرد.  اين خدمات به همت واحد روابط کار و مددکاري اجتماعي شرکت نفت فلات قاره ايران ازپنجشنبه (چهارم بهمن) به مدت چهار روز ارائه شده است.  خدمات درماني دوره دوم براساس بررسي خدمات دوره نخست برنامه  ريزي و در پي آن، 229 مورد نمونه خون متقاضيان به آزمايشگاهي در تهران ارسال شد.  دراين دوره همچنين بيماران بي بضاعتي که توان پرداخت هزينه جراحي را ندارند، شناسايي و به سرپرست تيم پزشکي معرفي شدند تا براي درمان آنها درآينده نزديک برنامه ريزي و اقدام شود.  اين خدمات درماني براي ساکنان جزيره لاوان به صورت رايگان انجام شده است. ساکنان مناطق بندرنخيلو وبندر مقام نيز در نخستين دوره خدمات بسيج پزشکي ازخدمات غربالگري چشم و بينايي سنجي بهره مند شده اند.  خدمات ارائه شده به ساکنان لاوان ازسوي گروه پزشکي شرکت نفت فلات قاره بامراجعه بيش از انتظارساکنان اين جزيره وخوشحالي آنان رو به رو شد.

       

         شرکت گاز استان آذربايجان غربي

       بهره برداري از سامانه GIS در صنعت انتقال نفت ايران

      همزمان باچهلمين سالروز پيروزي انقلاب اسلامي، سامانه هوشمند اطلاعات جغرافيايي خطوط لوله انتقال نفت خام و فرآورده هاي نفتي کشور(GIS)درشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران به بهره برداري رسيد. عباسعلي جعفري نسب، مديرعامل شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران در آيين بهره برداري از اين سامانه که با حضوراعضاي هيات مديره ومديران مناطق دوازده گانه اين شرکت برگزار شد، گفت: اين سامانه، با سرعت بالا وقابليت دسترسي، از سامانه هاي مشابه، کامل تراست.  وي تصريح کرد: سامانه مزبور به صورت الگويي براي ديگر سازمان ها درآمده است و انتظار مي رود در آينده با تکميل و گسترش برنامه هاي کاربردي، از آن بيشتر استفاده شود.  ابوالقاسم موسوي، مديرمهندسي و طرح هاي خطوط لوله ومخابرات نفت ايران نيز بابيان اين که طرح جي آي اس ازسه سال پيش با جمع آوري، طراحي و پياده سازي اطلاعات روي سامانه آغاز شده است، گفت: در اين مدت برداشت مختصاتي از موقعيت همه خطوط لوله و ايستگاه هاي مخابراتي تحت نظارت شرکت در سامانه شکل گرفت و لايه هاي مختلف اطلاعات کشوري روي سامانه نصب شد.  وي افزود: هم اکنون مناطق دوازده گانه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران از اين سامانه استفاده مي کنند و در سال هاي آينده هم استفاده از آن روزآمدتر و بهينه تر خواهد شد.

      سرپرست پروژه جي آي اس نيز با بيان اين که اين پروژه با همت کارشناسان مهندسي و طرح ها و با همکاري يک شرکت داخلي و بهره گيري از توانمندي متخصصان جوان به صورت کاملا بومي انجام شده است، گفت: اين سامانه نسبت به موارد مشابه خارجي با هزينه بسيار کمتري طراحي شده است.

      اميرمهدي همايون فکري افزود: در فاز نخست، برداشت (GPS) همه خطوط لوله، مراکز انتقال نفت، فيبر نوري و... به صورت لوله يابي انجام و به عنوان دارايي هاي خطوط لوله و مخابرات درسامانه پياده سازي شد.

       وي گفت: اطلاعات در سه دسته اصلي دارايي خطوط لوله و مخابرات، عوارض متقاطع و اطلاعات پايه (اطلاعات کشوري، مراکز خدماتي، زمين شناسي و. . . )روي سامانه مشخص شده که با کمک اين موارد، انواع تحليل ها از پروفيل خط در قالب فايل اکسل به دست مي آيد.

       

         پتروشيمي پارس

      آمادگي صادرات استايرن منومر به بيرون ازمرزها

      مديرعامل شرکت پتروشيمي پارس ازمهيا شدن شرايط صادرات استايرن منومر در اين شرکت خبر داد. مسعود حسني بااشاره به اين که مقدار توليد استايرن منومر درشرکت پتروشيمي پارس به 6درصد بالاترازظرفيت اسمي رسيده است،افزود: قصد داريم باهمراهي پتروشيمي آرياساسول وپتروشيمي جم، دو پروژه مشارکتي اجرا کنيم که جزييات آن بعد از اخذ مصوبات هيات مديره اعلام خواهد شد. وي گفت: هدف شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد، مشارکت در طرح هايي است که همه خوراک يابخشي از خوراک آن از محل خوراک هاي صادراتي تامين شود. حسني تصريح کرد: تلاش مي کنيم با اين کار، ارزش افزوده ايجاد شود و مشکلي براي سودآوري شرکت به وجود نيايد. وي با اشاره به عملکرد در9 ماه امسال پتروشيمي پارس گفت: توليد استايرن منومرکه به 40درصد ظرفيت توليد رسيده بود، باتعميرات اساسي به 6 درصد بالاتر از ظرفيت اسمي افزايش يافته است. حسني با بيان اين که افزايش توليد، امکان صادرات را فراهم کرده است، ادامه داد: در گذشته نيز صادرات داشتيم، اما با توجه به اولويت تأمين نياز داخل،همه استايرن منومر توليدي پتروشيمي پارس در داخل کشور استفاده شد؛ در شرايط کنوني که توليد مازاد برنياز داخل داريم اين امکان وجود دارد که بخشي ازاين محصول بعد ازکسب مجوز لازم از شرکت ملي صنايع پتروشيمي ايران صادر شود.

       

          پخش فرآورده هاي نفتي منطقه هرمزگان

      بارگيري روزانه 700 دستگاه نفتکش از انبار نفت شهيد رجايي

      مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه هرمزگان از بارگيري روزانه 700 دستگاه نفتکش از انبار نفت شهيد رجايي خبر داد.  عبدالله احمدي کمرپشتي در ديدار با مسئولان و کارکنان عملياتي و مهندسي انبار نفت شهيد رجايي گفت: روزانه 700 دستگاه نفتکش، سوخت مورد نياز اين استان، بخش هايي از فارس، کرمان و سيستان و بلوچستان را تامين مي کند.  وي تصريح کرد: انبارنفت شهيد رجايي بندرعباس، بزرگترين ميزبان نفتکش هاي توزيع سوخت ازسراسر مناطق کشوراست که انواع فراورده هاي نفتي براي تخليه به اين منطقه وارد يا براي ارسال به استان هاي ديگر بارگيري مي شود.

      کمرپشتي گفت: حجم بالاي ارسال فرآورده هاي نفتي از اين انبار نفت به نقاط مختلف کشور به همت کارکنان اين انبار نفت ممکن و موجب افتخار و نام آوري منطقه هرمزگان شده است.

      وي اظهار کرد: دراين جمع چهره هاي مصمم و با انگيزه اي وجود دارند که با وجود افزايش و سنگيني کار، دين خود رابه نظام، انقلاب و شهدا ادا مي کنند.

      مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه هرمزگان، همچنين با حضور در واحد حمل و نقل و توزيع و صدور بارنامه، در جمع رانندگان خودروهاي حمل فراورده هاي نفتي و در باره چگونگي ارائه خدمات و روند کار با آنان گفت وگو کرد.

       

          شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران

      توليد 80 درصدي کاتاليست پالايشگاه ها  در کشور  

      رئيس مهندسي فرآيند شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران گفت:حدود 80 درصد کاتاليست هاي مصرفي پالايشگاه هاي کشور، توليد داخل است. کامران جهانگيري در نشست مسئولان مهندسي پالايش نفت که باحضور روساي مهندسي پالايشگاه نفت کشور برگزار شد، با مهم برشمردن موضوع کاتاليست در پالايشگاه هاي کشورافزود: اهميت پالايشگاه براي توليد محصول (گازمايع،نفت سفيد،گازوييل و بنزين) به واسطه وجود کاتاليست است، از اين رومي توان آن راماده اي حياتي براي پالايشگاه دانست. جهانگيري تصريح کرد: شرکت هاي داخلي از 10 سال گذشته تاکنون در مسير توليد کاتاليست قرارگرفته اند و اکنون حدود 80 درصد کاتاليست هاي مصرفي درپالايشگاه هاي کشور، توليد داخل است.

      وي گفت:مهندسي پالايش،مغزاصلي پالايشگاه است وديگر واحدهاي پالايشگاهي، خط کاري خود را از آن مي گيرند.جهانگيري افزود:10پالايشگاه نفت درکشورفعاليت مي کنند که تجربيات آنها و اشتراک گذاري اين تجربيات مي تواند در روند فعاليت هاي پالايشي نقش آفرين باشد.

      رئيس مهندسي فرآيند شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي  نفتي ايران گفت:بامهم برشمردن افزايش بهره وري وکاهش مصرف انرژي درپالايشگاه هاي کشور تصريح کرد: تبادل اطلاعات و تجربيات ميان پالايشگاه ها درچنين نشست هايي،راهکاري اصولي را براي  دستيابي به اهداف مهم پيش رو قرار مي دهد.جهانگيري گفت: درتمام مدت سال، پروژه هاي مختلفي در پالايشگاه هاي کشور اجرا مي شود که هريک تجربه است ومي تواند مورد استفاده قرار گيرد.وي تصريح کرد:درنشست روساي مهندسي پالايشگاه هاي کشورکه با هدف تبادل آخرين يافته ها و اطلاعات حوزه مهندسي پالايش برگزارشد، روسا،،گزارش هاي حوزه کاري خود را با همين هدف ارائه کردند.

       

      کاهش «سابقه» براي شرکت در طرح استعداديابي زنان

      شرط «سابقه» شرکت در فراخوان طرح استعداديابي زنان در صنعت نفت به 5 سال کاهش يافت. بنابراعلام مرکز توسعه مديريت صنعت نفت،با توجه به استقبال مخاطبان طرح «استعداد يابي زنان درصنعت نفت» شرط سابقه براي شرکت دراين طرح از 10 سال به پنج سال کاهش يافته است. علاقه مندان مي توانند براي آگاهي از شرايط جديد وثبتنام تا 24 بهمن  به سايت http://portal.nioc.ir مراجعه کنند. ثبت نام اينترنتي اين طرح نيز از 28بهمن تا 5 اسفند امکان پذير خواهد بود.

       

       

       

       

    • media/image/2019/02/2000-1441/4957.jpg

         شرح احاديث اخلاقي   درس خارج فقه   مقام معظم رهبري

      بهترين فقه ها

      بخشي از نامه اميرالمومنين (ع) به مالک اشتر: اعلم ان افضل الفقه الورع في دين الله. والعمل بطاعته. واني اوصيك بتقوي الله في سر امرك وعلانيتك

      بدان!كه بهترين فقه ها ، ورع در دين خدا وعمل به طاعت(انجام واجبات) است و من به تو سفارش مي كنم در آشكار ونهان پرهيزگار باشي.

      فقه كه به معناي شناخت ومعرفت وفهم است، در موارد بسياري مربوط به قلب وعمل انسان است. ورع ، يعني اجتناب و دوري از محرمات بهترين فقه است. بهترين شناخت دين ، بهترين آميختگي و آميزش با معارف ديني ترك گناه و انجام واجبات است. توصيه ديگر امام، رعايت تقوا و خداترسي در كارهاي دروني كه كسي از آنها مطلع نمي شود چه آنچه مربوط به ذهن وخطور قلبي و چه كارهاي جوارحي كه انسان در خلوت انجام مي دهد و همچنين كارهاي آشكار و مي فرمايد: تقواي خدا را در سر و علن خود رعايت كن.

       

      با فرزانگان

      چند دقيقه خورشيد اينجا تابيد و رفت

      روزي بعد از ملاقات مقام معظم رهبري با آيت الله بهاءالديني از ايشان مي پرسند كه آيا ديروز مقام معظم رهبري به اينجا آمده بود؟ ايشان در جواب مي فرمايند:

      «بله چند دقيقه خورشيد اينجا تابيد و رفت، او چون خورشيد داراي خير و بركات است.»

       

      هزار و يک نكته

      سکوت و تفکر

      رسول خدا (ص) فرمود: هر كس خدا و عظمت او را بشناسد، دهانش را از سخن و شكمش را از طعام، باز دارد و خود را به نماز و روزه مشغول سازد.

      پس مردم گفتند: پدر و مادرمان به فدايت! اى رسول خدا (ص)! آيا اين گونه اشخاص، از اولياى خدايند؟

      فرمود: اولياى خدا سكوت كنند و سكوتشان تفكر باشد و سخن گويند و سخنشان ذكر باشد و نظرشان عبرت است و نطق كنند نطقشان حكمت باشد. راه رفتنشان ميان مردم بركت است. اگر خداى براى آنان اجلى مقرر نفرموده بود، از ترس عذاب و شوق به ثواب، ارواحشان در اجسادشان نمى‏گنجيد.

       

         درس هاي زندگي از امام علي (ع)

      «مَنْ اصْلَحَ ما بَيْنَهُ وَ بَيْنَ اللَّهِ اصْلَحَ اللَّهُ ما بَيْنَهُ وَ بَيْنَ النَّاسِ، وَ مَنْ اصْلَحَ امْرَ آخِرَتِهِ اصْلَحَ اللَّهُ لَهُ امْرَ دُنْياهُ.»نهج البلاغه – حكمت 86

      آن كه رابطه ميان خود و خدا را اصلاح كند، خدا، رابطه ميان او و مردم را سامان دهد و هر آن كه در اصلاح امر آخرت خود بكوشد، خداوند جريان دنيايش را اصلاح كند.

      نكته‏ها و پيام‏ها

      1- تقوا و ديندارى موجب محبوبيت انسان در ميان مردم مى‏شود.

      جاذبه و كشش انسان مؤمن از ناحيه اعتقاد اوست كه در گفتار و كردار وى به صورت اخلاق عاليه انسانى بروز مى‏كند و همچون مغناطيسى دل‏هاى مردم را كه فطرتاً زيباپسند هستند و گرايش به نيكى دارند، به خود مجذوب مى‏سازد. (چه بسا شخصى خود، انسان صالح نباشد ولى افراد صالح را قلباً دوست بدارد.)

      قرآن كريم مى‏فرمايد:

      كسانى كه ايمان آورده و عمل صالح انجام داده‏اند، خداوند رحمان محبت آنها را در دل‏ها مى‏افكند.

      گرچه روايات بسيارى نيز به اين نكته اشاره دارد كه اين آيه در شأن اميرالمؤمنين (ع) نازل شده است، اما مفهوم آيه كليت و عموميت خود را از دست نمى‏دهد و در تأييد آن روايات فراوانى موجود است، چنان كه از پيامبر اكرم (ص) نقل شده است:

      چون خداى بزرگ بنده‏اى را دوست بدارد، نداكننده‏اى از آسمان ندا كند:

      آگاه باشيد! خداى بزرگ فلانى را دوست مى‏دارد شما نيز او را دوست بداريد كه دلها او را در ميان خود جاى مى‏دهند.

      2- كسى كه با تقوا، كار آخرت خود را اصلاح كند، خداوند كار دنياى او را اصلاح خواهد كرد. چه بسيارند كسانى كه گمان مى‏كنند در زندگى زرنگ و تردست‏ هستند و با زيركى و چالاكى قادرند مشكلات زندگى خود را برطرف کنند، اما غافل از اين هستند كه گشايش گره‏هاى زندگى اعم از مادى و معنوى همه در دست خداوند و اوست كه تدبير امور عالم را در قبضه حكمت خود دارد. خداوند حكيم مى‏فرمايد:

       «وَ مَنْ يَتَّقِ‏اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجاً وَ يَرْزُقْهُ مِنْ‏حَيْثُ لا يَحْتَسِبُ...»

       

      مفاهيم ديني

      «فَلَا اقْتَحَمَ الْعَقَبَةَ وَ ما ادْريكَ مَالْعَقَبَةُ فَكُّ رَقَبَةٍ اوْ اطْعامٌ فى يَوْمٍ ذى مَسْغَبَةٍ يَتيماً ذامَتْرَبةٍ اوْ مِسْكيناً ذامَتْرَبَةٍ ثُمَّ كانَ مِنَ الَّذينَ امَنُوا وَ تَواصَوْا بِالصَّبْرِ وَ تَواصَوْا بِالْمَرْحَمَةِ»سوره بلد-11-17

      ولى او (انسان ناسپاس) از آن گردنه سخت نگذشت و تو نمى‏دانى آن گردنه چيست؟

      آزادكردن برده يا غذادادن در روز گرسنگى يتيمى از خويشاوندان را يا مستمندى خاك‏نشين را. آنگاه از كسانى باشد كه ايمان آورده و يكديگر را به شكيبايى و رحمت توصيه مى‏كنند.پس از يادآورى خلقت انسان و نعمت هايى كه به او داده و اينكه وى را به دو راه خير و شر آشنا كرده است، اكنون ناسپاسى انسان در برابر آن همه نعمت و امكانات را مطرح كرده، مى‏فرمايد: «فلا اقتحم العقبة» اين انسان ناسپاس از آن گذرگاه سخت عبور نكرد.اقتحام، عبور و داخل‏شدن با سرعت و فشار و شدت است.

      عقبه نيز به معناى سنگلاخى است كه به قله كوه منتهى مى‏شود، «1» پس منظور از اقتحام عقبه اين است كه انسان به وسيله اعمالى كه ذكر مى‏شود، بايد از اين گذرگاه سخت بالا رود و به قله نجات و رستگارى برسد.در اين آيات از تكليف هايى كه به گردن بندگان خداست، به عنوان «عقبه» ذكركرده، زيرا انجام اين تكليف ها مخالفت با هواى نفس و صبر و تحمل لازم دارد، همچون بالارفتن از گذرگاهى سخت با شيبى زياد براى رسيدن به قله‏اى بلند. قرآن از بين تكليف ها نيز دو تكليف مالى را مثال زده است. شايد از اين جهت كه تكليف هاى مالى گرانتر و سنگين‏تر است. «2»

      چه بسا افرادى كه نماز مى‏خوانند، روزه مى‏گيرند، اما در پرداخت خمس، زكات، كفارات و آزادكردن بندگان، كمك به نيازمندان و مثل آن به بهانه‏هاى مختلف متوسل مى‏شوند تا شانه از زير بار اين تكليف ها  خالى كنند.

      ولايت سبب عبور
       از گردنه است

      در روايات، پذيرفتن ولايت امامان و به دل گرفتن محبت آنان، اقتحام و قدم‏گذاشتن در گذرگاه نجات بخش معرفى شده است كه به يكى از اين روايات اشاره مى‏كنيم.ابان بن تغلب گويد: به امام صادق (ع) عرض كردم: فدايت شوم! معناى اين آيه چيست؟ آن حضرت فرمود: كسى كه خدا او را به وسيله ولايت ما گرامى داشته، از آن گذرگاه عبور كرده است و ما (ائمه) آن گذرگاه هستيم كه كسانى كه از آن عبور كنند، نجات مى‏يابند... سپس امام فرمود: آيا مى‏خواهى سخنى به تو بگويم كه از دنياو هرچه در آن است، بهتر باشد؟ گفتم: بلى فدايت شوم. فرمود: خداى متعال كه مى‏فرمايد «آزاد كردن بردگان» همه مردم بنده آتش هستند، مگر تو و دوستانت كه خداوند شما را به وسيله ولايت ما از آتش، نجات بخشيده است.

       

      يک شبهه ويک پاسخ

      به اين پرسش در ذيل پاسخ داده مي شود:

       انسان براي زندگي ابدي و كامل و بدون نقص آفريده شده و زندگي اين دنيا مقدمه آخرت قرار داده شده است تا در قالب اين جسم به كمال و لياقت زندگي در آن جهان برسد و با عبادت استحقاق آن درجات را پيدا كند. وقتي به كمال رسيد، چون زندگي جاويد و بدون محدوديت و نقص در اين جهان مادي و محدود و در اين بدن مادي ممكن نيست، با مرگ ،روح به جاني ديگر منتقل مي شود كه ظرفيت روح را داشته باشد و همه نعمت‏هايش ابدي و جاودان باشد. مرگ، فاني و نابود شدن نيست، بلكه انتقال از جايي به جاي ديگر است. مرگ نسبت به دنيا مرگ است، اما نسبت به عالم برزخ و قيامت، حيات و زنده شدن است.

      يك مثال، مطلب را ساده مي‏كند. وقتي نطفه انسان در رحم مادر شكل گرفت، زمان لازم براي كمال اين نطفه و طفل 9 ماه است و بعد از 9 ماه بايد به مكاني و زماني مناسب با مرحله نهايي كمال؛ يعني، دنيا منتقل شود.ديگر نگه داشتن او در مكان اول به مصلحت و نفع او نيست.پس او اگرچه از شكم مادر بيرون رفته وديگر اجازه حضور در آن مكان را ندارد، اما در دنيا تولد يافته است. با اين نگاه مرگ خود نعمتي الهي و مطابق حكمت است. از ديدگاه قرآن مرگ نيستي و نابودي نيست وخداوند كسي را از بين نمي برد. قرآن كريم از مرگ با عنوان «توفّي» ياد كرده است اين واژه در لغت، به معناي گرفتن چيزي به طور تمام و كمال است. در زبان عربي، هر گاه كسي چيزي را به كمال و تمام و بدون هيچ كم و كاستي دريافت كند، از اين كلمه استفاده مي‏شود.

      مرگ از ديدگاه اسلام، نيستي و نابودي نيست؛ بلكه انتقال از عالمي به عالم ديگر بوده؛ روز مرگ، روز بازگشت به خدا و سوق به سوي او است.

      از آنجا كه روح از عالم مجردات بوده و از موطن اصلي خود، به نظام مادي و دنياي خاكي آمده است، با مرگ به سوي وطن اصلي، برمي گردد. دنيا آمدن جنبه موقتي از حيات انسان است تا در اين عرصه ،گوهر وجود خود را نمايان سازد كه آيا گوهري نيك از خود به نمايش مي گذارد يا گوهري زشت و ناپسند.

      انسان آميخته از يك اصل و يك فرع است. اصل، «روح» و فرع، «بدن» آدمي است. روح كه حقيقت اصلي انسان است، از عالم مجردات به عالم مادي هبوط كرده است، اما بدن خاكي از عالم طبيعت و ماده بوده و با حقيقت روح - كه از عالم مجردات است - بيگانه است. از آنجا كه انسان از ابتداي خلقتش روي زمين به سوي خداوند در حركت است (يا ايها الانسان انك كادح الي ربك كدحا فملاقيه) «اي انسان! حقا كه تو به سوي پروردگار خود به سختي در تلاشي و او را ملاقات خواهي كرد.» ، با «مرگ» سرفصل خاصي از اين حركت را در سير به سوي خداوند، شروع مي‏كند و بر اساس آن، جدايي ميان روح مجرد و بدن خاكي مي‏افتد و با مرگ، روح به منزلي از منزل‏هايي كه در مسير حركتش به سوي وطن اصلي و اولي خود وجود دارد، بر مي‏گردد.

      امام صادق(ع) اين حقيقت را چنين توضيح مي‏دهد:

       و به اين ترتيب انسان از دو شأن دنيا و آخرت خلق شده است. هنگامي كه خداوند اين دو شأن را باهم گرد آورد، حيات انسان در زمين مستقر مي‏شود؛ زيرا حيات از شأن آسمان به شأن دنيا نزول كرده است. هنگامي كه خداوند ميان آن دو شأن مفارقت ايجاد كند، آن مفارقت، «مرگ» است. در آن حال، شأن آخرت به آسمان باز خواهد گشت. بنابراين حيات در زمين و مرگ در آسمان است. هنگام مرگ، ميان روح و جسد [ مادي‏]، جدايي ايجاد مي‏شود؛ روح به قدس اولي بازگردانده مي‏شود و جسد در همان زمين باقي مي‏ماند، زيرا از شأن دنياست»، از اين رو مرگ «بازگشت فرع به اصل و سرآغاز صعود و عروج روح است؛ نه انهدام، نابودي و نيستي».

       

      برگزاري سومين کارگاه دانش افزايي ائمه جماعات

      سومين کارگاه دانش افزايي ائمه جماعات و دبيران ستاد اقامه نماز منطقه 2 ستاد اقامه نماز صنعت نفت در مرکز آموزش هاي تخصصي صنعت نفت اصفهان برگزار شد.

      در ابتداي اين دوره پس از تلاوت آياتي چند از کلام الله مجيد، حجه الاسلام والمسلمين عليمحمدي، رابط فرهنگي و امور روحانيون منطقه 2 ضمن خوشامد به حاضران به تشريح اهداف دوره پرداخت. سپس حسين صادقيان، مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه اصفهان با ارائه آمار در خصوص اهميت انرژي و تامين سوخت و کيفيت مصرف آن مطالبي را مطرح کرد.

      در ادامه اين کارگاه، محتواي دوره به شرح ذيل برگزار شد:

      1) حجه الاسلام والمسلمين وحيد پور از اساتيد حوزه علميه قم در 2 جلسه باموضوع روش هاي بيان احکام.

      2) احمد مجيدي دبير شوراي فرهنگي و اقامه نماز وزارت نفت ، با موضوع شرح وظايف ائمه جماعات و دبيران اقامه نماز.

      3) حجه الاسلام محمدي نژاد از اساتيد حوزه، با موضوع روش هاي نوين استفاده مفيد از ابزارها براي بيان معارف ديني.

      4) حجه الاسلام والمسلمين وحيدي در 2 جلسه با موضوع چگونگي دعوت جوانان به نماز.

      بيان ديدگاه ها و پيشنهادهاي ائمه جماعات، پايان بخش سومين دوره دانش افزايي منطقه 2 کشوري ستاد اقامه نماز وزارت نفت بوده است.

       

       

      شهيد

       جمال انصاريشهيد انصاري تازه وارد شرکت ملي نفت شده بود، اما همان گونه که قبل از ورود به عرصه خدمت در شرکت ملي نفت بي قرار بود، حضوري دائمي در جمع رزمندگان اسلام داشت. اين شهيد که هنوز 20 روز از حضورش در شرکت نفت نمي گذشت، بودن در جبهه ها را واجب تر دانست و به منطقه عملياتي مهرا ن اعزام شد و سرانجام روح بلندش در 24 دي ماه 65 براثر اصابت ترکش خمپاره دشمن بعثي آسماني شد وبه خيل عظيم شهيدان صنعت نفت پيوست. فرزند شهيد درباره خصوصيات اخلاقي پدر خود مي گويد: «از خصوصيات بارزي كه زبانزد خاص و عام است، صله رحم و امر به معروف بود. شهيد با مردم با مهرباني و تواضع رفتار مي كرد. او به تكاليف مذهبي، بخصوص نماز بسيار اهميت مي داد و مردم را در اين خصوص راهنمايي و ارشاد مي كرد».

      جايزه مسابقات اينترنتي

        پرسش: شرکت در مسابقات اينترنتي که با پاسخ دادن به پرسش ها، جايزه دريافت مي شود، جايز است؟

        پاسخ: اگر شرکت در مسابقه رايگان باشد يا بين افراد متعدد نباشد که مبالغ بازنده به برنده پرداخت مي شود، اشکال ندارد.

       

      کتاب راه هاي تکميل نماز

       کتاب راه هاي تکميل نماز، از سوي موسسه فرهنگي انتشاراتي ستاد اقامه نماز منتشر شده است.

      در بخشي از اين کتاب مي خوانيم:

      همان گونه که «انديشه و تفکر» ويژگي اي در بُعد معرفت و شناخت است که سبب تمايز انسان از حيوان مي شود، به يقين در بُعد «عمل» هم «اطاعت و عبادت آگاهانه و توأم با اختيار» انسان را از مخلوقات جدا مي سازد. انديشه و تفکر، عقل نظري را کامل مي کند و عبادت، کمال عقل عملي را به همراه دارد و در پي آن، کمال عقل نظري را چرا که جوهره انسان را همين عبادت آگاهانه بنا مي سازد.

    • media/image/2019/02/2000-1441/4958.jpg

      نگاهي به تاريخ نفت در عرصه جهاني (بخش اول)

      نقش نوین کشورهای مصرف کننده

      انقلاب اوپک، رويدادي بود که در کاهش شديد رشد تقاضا براي نفت و حتي کاهش رشد اقتصاد جهان، تاثير بسزايي داشت. افزايش پياپي قيمت نفت در سال هاي 1973 و 1974، هزينه اي معادل 6/2 درصد توليد ناخالص داخلي را بر کشورهاي عضو سازمان توسعه همکاري هاي اقتصادي (OECD) تحميل کرد. افزايش مضاعف قيمت  نفت که در سال هاي 1978 تا 1980 صورت گرفت نيز، براي اين دسته از کشورهاي مصرف کننده، هزينه اي معادل 7/3 درصد از توليد ناخالص داخلي را دربر داشت (صندوق بين المللي پول)، از اين رو براي جبران اين هزينه ها، تغييرات ساختاري پرهزينه اي صورت گرفت. افزون بر اين، به منظور مهار ساختن اوپک، منابع مالي هنگفتي در زمينه منابع داخلي نفت و گاز يا منابع انرژي، جايگزين سرمايه گذاري شد. شکي نيست که وقوع دو شوک نفتي در کاهش يا افت ناگهاني رشد اقتصاد جهان در سال هاي 1974- 1975 و 1980-1983، نقش بسيار مهمي داشت، اما امنيت عرضه، هميشه از اهميت بيشتري برخوردار بوده است.

      در آن ايام شرکت هاي بين المللي اجاره پرداز اقتدار لازم براي تضمين امنيت عرضه يا حفظ سطوح رايج قيمت ها را از دست داده بودند و دولت هاي کشورهاي مصرف کننده به اين نتيجه رسيده بودند که در رابطه با اينگونه قضايا بايد راسا وارد ميدان شوند، ولي اين دولت ها در کوتاه مدت نمي توانستند کار موثري انجام دهند. شکست شرکت هاي بين المللي اجاره پرداز، ناکامي همان دولت ها هم به حساب مي آمد که آخرين حرکت حاصل از انقلاب اوپک در اواسط تحريم فني اعراب، نماد عيني همين شکست است. کشورهاي توسعه يافته مصرف کننده يعني کشورهاي عضو سازمان توسعه همکاري هاي اقتصادي، براي مقابله با اوپک، دست پيش را گرفتند و در پاسخ به يکي از ابتکارات دولت امريکا، در سال 1974، اقدام به تاسيس آژانس بين المللي انرژي کردند که طبيعتا از همان ابتداي امر، برنامه اي را به نام برنامه بين المللي انرژي، به شکل نوعي معاهده بين المللي و براي برخورد با موارد اضطراري، تصويب کرد. کشورهاي عضو موظف به ذخيره سازي هاي معادل 60 و بعدها 90 روز مصرف و تهيه برنامه هايي به منظور محدودسازي تقاضا در مواقع اضطراري شدند.

      نوعي نظام مشارکت در مواقع اضطراري نيز به مرحله اجرا گذاشته شد که بايد هماهنگ با فعاليت شرکت هاي بين المللي نفتي مي بود.

      برنامه درازمدت

      در سال 1976، برنامه اي درازمدت به وجود آمد که هدف آن کاهش وابستگي به نفت وارداتي بود. پايين آوردن سطح تقاضا يا حداقل جلوگيري از رشد تقاضا، از طريق افزايش کارايي در روند مصرف، صرفه جويي، فناوري هاي جديد و بالاخره وضع ماليات بيشتر بر فرآورده هاي نفتي، از جمله ابزار و روش هاي مهم رسيدن به اين هدف بود. از طرف ديگر، استفاده از منابع انرژي جايگزين (منابع داخلي نفت، زغال سنگ، گاز طبيعي، انرژي هسته اي و غيره) بايد افزايش مي يافت و مصرف فرآورده هاي نفتي فقط محدود به موارد اجتناب ناپذير، مثلا بخش حمل و نقل مي شد. در بخش توليد برق، زغال سنگ مهم ترين و ارجح ترين جايگزين نفت کوره شناخته شد و پس از شوک دوم نفتي در سال 1979، آژانس بين المللي انرژي توافق کرد که استفاده از نفت به عنوان سوخت نيروگاهي به حداقل ميزان ممکن کاهش يابد. در بخش برنامه ريزي خط مشي انرژي نيز تمام تلاش ها بر جلوگيري از ايجاد ظرفيت جديد نيروگاهي مبتني بر سوخت نفتي و تخصيص اکيد استفاده از نفت فقط در ساعات اوج مصرف و بالا بردن امکان استفاده از سوخت هاي ديگر به جاي نفت در نيروگاه هاي دوگانه سوز متمرکز شد، ولي در دهه 1990 سوخت ديگري به نام گاز طبيعي، به نحوي غيرمنتظره، جاي پاي خود را در بازار مصرف باز کرد.تقريبا در اواخر همان دهه بود که افزايش عرضه داخلي از تاکيد بيشتري برخوردار شد و از تمام کشورهاي عضو خواسته شد که نسبت به بهره برداري از کليه امکانات مقرون به صرفه از نظر اقتصادي اقدام کنند تا توليد منابع نفت داخلي آنها کاهش نيابد. علاوه بر اين، از کشورهاي عضو خواسته شد تا با تجديدنظر در رژيم هاي مالي و صدور مجوزهاي بهره برداري امکان توسعه به هنگام ذخاير نفتي را فراهم آورند. همين اصل به منابع انرژي جايگزيني چون زغال سنگ که در کشورهاي عضو سازمان توسعه همکاري هاي اقتصادي به وفور وجود دارد نيز تعميم داده شد و از کشورهاي عضو درخواست شد که رژيم هاي مالي از قبيل بهره مالکانه دولتي و ماليات توقف عمليات را به نحوي به کار گيرند که بر امکانات توسعه و بهره برداري از معادن زغال سنگ تاثيرات منفي نداشته باشند.

      زير سوال بردن

      حال نوبت به کشورهاي مصرف کننده رسيده بود که ميراثي را که مرجع امريکايي نام داشت، از زاويه اي زير سوال ببرند که با زاويه ديد و نگاه کشورهاي صادرکننده تفاوت داشته باشد. اوپک اين کار را انجام داد و رژيم مالي امريکايي را به نوعي نظام مالکيتي تند و راديکال تبديل کرد. کشورهاي مصرف کننده، حرکت در جهت مخالف را آغاز کردند و رژيم مالي شديدا غيرمالکيتي را به وجود آوردند تا توليد به حداکثر سطح ممکن افزايش پيدا کند. تا آن موقع، هيچ يک از بخش هاي دولتي و خصوصي در عرصه نظام حکمراني نفتي، در مورد اصل بهره مالکانه قابل پرداخت ابراز ترديد نمي کرد. در موارد خاصي که اقتصاددانان انرژي امريکايي، موضوع بهره مالکانه را مورد توجه قرار مي دادند، به رغم شواهد و مستندات موجود، آن را ابزار يا وسيله اي مي دانستند براي جذب رانت ريکاردويي، اما در اروپا نسبت به بهره مالکانه، ابزار علاقه و توجه نمي شد و اقتصاددانان انرژي اين خطه، آزادانه بهره مالکانه را به عنوان ابزار جذب رانت غيرريکاردويي مورد انتقاد قرار مي دادند و آن را به عنوان سدي در برابر جريان آزاد سرمايه گذاري ها محکوم مي کردند. مهم تر از همه اينکه، اين موضوع در انگلستان اتفاق افتاد و در اوايل دهه 1980، بهره مالکانه به عنوان نماد رانت يا اجاره بهاي زمين از بين رفت و جاي خود را به وسيله اي انعطاف پذيرتر يعني وسيله جذب مازاد سود منطبق با ساختار حکمراني غيرمالکيتي داد.

      همچنين از کشورهاي عضو خواسته شد که در عرصه توليد جهاني به تنوع سرمايه گذاري دست بزنند، ولي در اواخر قرن مشخص شد که کشورهاي خارج از حوزه سازمان توسعه همکاري هاي اقتصادي بيش از نيمي از انرژي جهان را مصرف مي کنند و در اين ميان به آن دسته از کشورهاي در حال توسعه اي توجه شد که امکان توسعه منابع هيدروکربوري در آنها به ميزان قابل ملاحظه اي وجود داشت و آژانس بين المللي انرژي حمايت خود را از فعاليت سازمان ها و تشکيلات بين المللي در جهت بهبود بخشيدن به رژيم هاي مالي اعلام کرد.

      شرکت هاي ملي نفت در کشورهاي  مصرف کننده

      دولت هاي کشورهاي اروپايي اولين سازمان هايي بودند که به عنوان سهامداران فعاليت هاي نفتي در اوايل قرن بيستم وارد ميدان شدند و اين موضوع در نظام امتيازنامه هاي نفتي خاورميانه نيز منعکس بود. اکثر شرکت هاي ملي نفتي کشورهاي مصرف کننده حوزه امريکاي لاتين، در فاصله زماني بين دو جنگ جهاني به وجود آمدند. انجام عمليات اکتشافي، توليد و پالايش داخلي در چارچوب سياست کلي کاهش واردات و توسعه اقتصاد ملي، هدف اصلي آنها  محسوب مي شد. کشورهاي صادرکننده هم در دهه 1950 اقدام به تشکيل شرکت هاي ملي نفت خود کردند. اين شرکت ها که به عنوان نمايندگان دولت هاي صاحب زمين به وجود آمده بودند، پس از موج ملي سازي هاي دهه 1970 فعال شدند. انقلاب اوپک هم به وجود آورنده آخرين موج شرکت هاي ملي نفتي در کشورهاي مصرف کننده داراي منابع نفت بود. به دليل نگراني در مورد امنيت عرضه و مخاطرات اقتصادي قيمت هاي بالاي نفت، کشورهاي کانادا و انگلستان به ترتيب شرکت پترو کانادا و شرکت ملي نفت بريتانيا را تشکيل دادند. در اواخر دهه 1970، امريکا در ميان کشورهاي مصرف کننده، تنها کشوري بود که شرکت ملي نفت نداشت.عمر اين آخرين موج پيدايش شرکت هاي ملي نفتي کوتاه بود. موضوع تامين امنيت عرضه به قيمت هاي معقول و منطقي در چارچوب شرايط شديد ا ليبرال در دستور کار آژانس بين المللي انرژي و سازمان توسعه همکاري هاي اقتصادي قرار گرفت. اين دستور کار ليبرال جنبه جهاني داشت. در نتيجه، اين دسته از شرکت هاي ملي از بين رفت و در اواخر دهه 1980 و اوايل دهه 1990 به بخش خصوصي واگذار شد. در همان حال، شرکت هاي ملي نفت اروپايي هم دليلي براي ادامه وجود نمي ديدند و به شرکت هاي متعلق به بخش خصوصي تبديل شدند. انگلستان در اين زمينه هم نقش پيشرو داشت. شرکت هاي ملي نفتي حوزه امريکاي لاتين نيز به سرنوشت مشابهي دچار شدند. اين طرز تفکر که شرکت هاي نفتي بين المللي به توسعه ذخاير ملي علاقه نداشتند و صرفا مايل بودند نفت حاصل از امتيازهاي پرسود را وارد کنند، منسوخ و مطرود شده بود. علاوه بر اين، انگاره توسعه اقتصادي صيانتي و جايگزيني واردات، در بحران عميقي فرو رفته و در اثر فشارهاي شديدي که در دهه 1990 به آنها وارد مي شد، چاره اي جز تن دادن به خصوصي سازي و آزادسازي نداشتند. شرکت نفت آرژانتين که قديمي ترين شرکت ملي نفت امريکاي لاتين بود، کاملا از  مالکيت و ماهيت دولتي خارج شد، ولي شرکت نفت پتروبراس برزيل که جوان ترين عضو اين گروه است، هنوز به طور کال خصوصي نشده است. به اين ترتيب در حال حاضر با يک مجموعه مهم از شرکت هاي ملي نفتي مواجه هستيم که شرکت هاي ملي نفت کشورهاي صادرکننده يا نمايندگان دولت ها يا کشورهاي زمين دار هستند

      دستور کار يا برنامه جهاني

      در کشورهاي مصرف کننده، اجراي هيچ برنامه و انجام هيچ اقدامي کافي به نظر نمي رسد، زيرا منابع طبيعي آنها کافي و پاسخگوي نياز آنها نيست. براساس آمار و اطلاعات موجود، 76 درصد ذخاير نفت خام جهان در حوزه اوپک قرار  دارد و 6 درصد ديگر هم در حوزه شوروي سابق (که صرفا صادرکننده نفت است) است. گاز طبيعي يک منبع انرژي ارزشمند همانند نفت است و کل ذخاير جهاني آن معادل يک تريليون بشکه نفت برآورد شده است. اوپک 42 درصد کل ذخاير گاز طبيعي جهان را در اختيار دارد و شوروي سابق 39 درصد گاز طبيعي را در اختيار دارد. در قلمرو سازمان توسعه همکاري هاي اقتصادي زغال سنگ تنها منبع انرژي است که به وفور وجود دارد، ولي جهان امروز هرچه بيشتر متوجه مسائل زيست محيطي شده است. اين منبع انرژي، آلوده کننده ترين حامل انرژي شناخته شده است و انرژي هسته اي نيز نتوانسته برآورنده انتظارات باشد.

      لذا حتي با وجود قيمت هاي بالاي نفت نيز امکان اينکه کشورهاي عضو سازمان توسعه همکاري هاي اقتصادي بتوانند وابستگي خود را به نفت اوپک کاهش دهند، محدود مي ماند. در نتيجه افزايش تقاضا و کاهش توليد داخلي، اين کشورها مجبور خواهند بود تا سال 2010، 70 درصد نفت مورد نياز خود را که حدود 45 ميليون بشکه در روز برآورد شده است، وارد کنند. تقاضا براي نفت در ساير نقاط جهان هم به احتمال قوي افزايش خواهد يافت. لذا توليدکنندگان عمده خاورميانه و ونزوئلا بايد تامين کننده اين نياز رو به افزايش باشند، حتي با وجود اينکه مصرف زغال سنگ و اخيرا گاز طبيعي در بخش توليد برق به ميزان چشمگيري افزايش يافته است، قطعا مي بايست در رابطه با اوپک تمهيداتي انديشيده مي شد، ولي آيا وارد کردن برخي از اعضاي اوپک به ساختار حکمراني جديد نفت بين الملل، کار شايسته اي نبود؟ پس از بروز انقلاب اوپک، عملکرد اعضاي اين سازمان بسيار ضعيف شده است. گذشته از درگير شدن برخي از کشورها در جنگ با يکديگر و بروز ناآرامي هاي نظامي و مدني در بعضي از کشورهاي ديگر و افزايش ديون خارجي اکثر اين کشورها، هيچ يک نتوانسته است به وعده هايي که در زمينه توسعه سياسي و اقتصادي داده بود، عمل کند. تا سال 1989، برخي از آنها بسيار ضعيف و متفرق شده و در برابر فشارهاي تحميلي رو به افزايش، چاره اي نمي ديدند جز اينکه بخش بالادستي نفت خود را مجددا به روي سرمايه گذاري هاي بخش خصوصي بگشايند. سپس بزرگ ترين شگفتي قرن يعني سقوط ديوار برلين و فروپاشي اتحاد جماهير شوروي که در آن ايام دومين صادرکننده مهم نفت بود، به وقوع پيوست. در اثر تفوق آشکار نظام سرمايه داري بر نظام کمونيستي و خاتمه يافتن عصر جنگ سرد، مناطق جديد غني از منابع هيدروکربوري به روي سرمايه گذاري خارجي باز شد. اين زمينه سياسي جديد در عرصه بين الملل، فرصت بسيار ممتازي را به کشورهاي مصرف کننده داد تا برنامه ها و مقاصد خود را در مقياس جهاني پيش ببرند. اين ساختار ليبرال يا ساختار غيرمالکيتي حکمراني و نظارت بر نفت بين الملل که تا آن موقع محدود به قلمرو کشورهاي مصرف کننده مي شد، ناگهان به جزء يا انگاره لاينفکي از نظام سرمايه داري جهاني تبديل شد.

      برگرفته از کتاب: نفت و حاکميت ملي، برنارد مومر

       

    • media/image/2019/02/2000-1441/4959.jpg

      خوراکی های گرما

      بخش

      شبنم اعماري - زمستان را با سردي هوايش مي شناسيم، سردي اي كه گاهي تاثيرهايي ناخوشايند بر بدن مي گذارد و باعث مي شود تا مد ت ها گرما را احساس نكنيم. براي جلوگيري از تاثيرهاي نامطلوب سرماي هوا در زمستان، خوردن خوراكي هاي گرمازا مي تواند حس خوبي به شما منتقل كند تا هم از فصل برف و باران لذت ببريد و هم سرماي زمستان را پشت سر بگذاريد.  قبل از اينكه به سراغ معرفي خوراكي هاي گرمازا برويم، بهتر است آن را برايتان تعريف كنيم: خوراكي هاي ترموژِنيک يا گرمازا به خوراكي هايي مي گويند كه پس از هضم شدن، درجه حرارت بدن را بالا ببرند؛ بنابراين با خوردن آنها، مي توان بدن را گرم نگه داشت و از سرماي زمستان دور ماند.

       

       

      چاشني هاي تند

      چاشني هاي تند باعث بالا رفتن دماي دروني بدن مي شود و بدن را سريع و به مدت طولاني گرم نگه مي دارد. اين در حالي است که اغلب افراد تصور مي کنند ادويه ها، فوايد خاصي ندارند و صرفا براي مزه دار کردن غذاست که از آنها استفاده مي شود، اما واقعيت اين است که ادويه ها، حاوي مقادير زيادي مواد مغذي خاص مانند ويتامين ث هستند. ادويه جات عروق را گشاد کرده و به دستگاه گوارش خون مي رسانند، جريان سريع خون باعث گرم شدن بدن مي شود. خوردن فلفل و زيره سياه، گرماي زيادي در بدن ايجاد مي کند. مصرف زعفران هم در زمستان باعث ايجاد گرما مي شود و اين ادويه معطر بدن درد ناشي از سرما را کاهش مي دهد.

       

      عسل و دارچين

      خوردن عسل و دارچين يا چاي دارچين در زمستان نه تنها لذت بخش است که نوشيدني مفيدي نيز به شمار مي آيد، به خصوص براي کساني که سرمايي هستند، چراکه خوردن عسل و دارچين از بروز بيماري ها در فصل سرما جلوگيري مي کند و احساس سرما را در بدن از بين مي برد.

      زنجبیل

      زنجبیل هم یکی دیگر از خوراکی های گرمازاست که برای ناراحتی ‏های معده نیز مفید است. این خوراکی بی نظیر را می توانید به غذاهایتان اضافه کنید و از خوردن آن لذت ببرید و گرم شوید.

      نوشیدن چای زنجبیل تازه با لیمو نیز بسیار آرامش بخش است و باعث گرمازایی در بدن می شود.

      نان زنجبیلی هم می تواند یک خوراکی مفید در زمستان باشد. با خوردن این نان به طور طبیعی دمای بدن افزایش پیدا می کند که البته اثر گرمازایی آن به مقدار زنجبیلی بستگی دارد که در آن مصرف می شود.

       

      دانه هاي روغني

      اين دانه هاي ضدسرما بدنتان را در زمستان گرم نگه مي دارد. ميوه هاي خشک طبيعي مانند بادام، فندق، گردو و پسته، سرشار از اسيدهاي چرب و مواد معدني هستند که در زمستان گرماي زيادي به بدنتان منتقل مي کند. دانه هاي روغني نه تنها مهارکننده اشتها هستند که مواد مغذي، ضروري و مفيد براي بدن به شمار مي روند و موجب گرم شدن بدن مي شوند.

       

      گوشت

      مصرف گوشت بدون چربی به دلیل حجم بالای پروتئین و افزایش گردش خون در بدن برای احساس گرمای بیشتر می تواند تاثیر زیادی در گرمازایی داشته باشد.

      گوشت بدون چربی گاو، گوشت کم چرب گوسفند، گوشت مرغ، گوشت بوقلمون و... از جمله مواد غذایی هستند که می توانند در زمستان بدنتان را گرم نگه دارند.

       

      نارگیل انرژی ‏زا

      روغن نارگیل اثر گرمازایی فوق العاده ای دارد. مصرف این چربی سالم با غذاهای پروتئینی با ارزش مانند مرغ، ماهی، لوبیا و... بسیار مفید است، چراکه هم احساس سیری را تقویت می ‏کند و هم گرمای بدن را افزایش می ‏دهد.

       

      بادام زميني

      بادام زميني سرشار از ويتامين B3 است که باعث افزايش جريان خون مي شود، در اين حالت سوخت و ساز بالا مي رود و بدن گرم مي شود. بادام زميني با دو عنصر اصلي از سرد شدن بدن جلوگيري مي کند. اين دو عنصر اصلي چربي ها و پروتئين هاي موجود در بادام زميني هستند. اين ماده غذايي يک ميان وعده بسيار عالي است. با خوردن بادام زميني مي توانيد از کاهش دماي بدن جلوگيري کنيد.  افرادي که به بادام زميني حساسيت دارند، بهتر است جوانب احتياط را در مصرف آن در نظر بگيرند.

       

      چاي سبز

      چاي سبز، اين نوشيدني ‏ دوست داشتني و سرشار از آنتي اکسيدان ‏ها و مواد مغذي به دليل ترکيبات فعالي که دارد، باعث توليد حرارت داخلي در بدن مي ‏شوند.

      نوشیدنی های گرم و سرد

       چای، شیرداغ یا شیرشکلات داغ باعث می شوند بدن عرق کند و این خود باعث گرم شدن بدن می شود. نوشیدنی های گرم، گرمازا هستند، اما گرمای این نوشیدنی ها لحظه ای است، پس برای اینکه مدت طولانی بدن گرم بماند، باید یک نوشیدنی سرد نوشید تا عروق منقبض شوند و گرما تولید کنند.

      قهوه

      قهوه هم نوشیدنی مناسبی برای گرمازایی در بدن است. مصرف قهوه سرد هم می تواند در بدن شما ایجاد گرما کند. مقادیر زیاد کافئین در قهوه باعث می شود متابولیسم بدن پس از مصرف این نوشیدنی تحریک شود. این کار بدن را تشویق می کند تا سوخت و ساز بیشتری داشته باشد. وقتی سوخت و ساز بدن بالا می رود، بدن نیز گرم می شود.

      * خوردن این نوشیدنی پرچرب و شیرین ممکن است برای برخی افراد مناسب نباشد و آنها را با  مشکل مواجه کند.

       

      میوه های گرمازا

      مصرف میوه هم در حفظ گرمای بدن تاثیرگذار است. به، سیب، گلابی، انار، خرما، انگور و... کمک می کنند تا بدن به گرمای متعادلی دست یابد.

      همچنین مصرف موز، ميوه ای که سرشار از ويتامين B و منيزيم است و به تيرویيد و غدد آدرنال کمک مي کند، می تواند درجه حرارت بدن را در فصول سرد سال تنظيم کند. يک موز بزرگ تقريبا 10 درصد از نياز روزانه به منيزيم و ويتأمين B را تأمين مي کند. موز فواید زیادی دارد که گرم نگه داشتن بدن، يکي از این فوايد است که با خوردن موز از آن بهره مند می شویم.

       

       

    • media/image/2019/02/2000-1441/4974.jpg

      لمس تاریخ در تار و پود فرش ایرانی

      شبنم اعماري - نام فرش ايراني كه به ميان مي آيد، حسي زيبا به انسان دست مي دهد. صنعت فرش ايران از گذشته تاكنون به عنوان اعتباري عظيم بر فرهنگ ايراني سايه افكنده است. خودنمايي فرش ايراني در خانه ها، فرصتي براي لمس تاريخ است، تاريخي که در تار و پود و نقشه فرش هاي ايراني نهفته است. نقوش بي نظيري كه در فرش ايراني نقش بسته، اصالت آن را به تصوير مي كشد. اين نقش هاي زنده، گوشه هايي از طبيعت و فرهنگ كشور پنهاور ايران است. فرش ايراني با سوي چشمان زنان بافنده، ظرافت انگشتان يك هنرمند، دستان پينه بسته پيرمرد رنگرز و دخترک نخ ريس و... عجين شده است. فرش ايراني بوي گردو، انار جوشيده و... مي دهد. فرش ايراني با آن همه طرح و رنگ و زيبايي، ميراثي کهن و افتخاري بزرگ است که بايد براي حفظ آن تلاش کرد.

       تاريخچه پيدايش فرش

      تاريخچه فرش به هزاره پنجم و ششم پيش از ميلاد در آسياي ميانه مي رسد. ايرانيان اولين مردماني بودند كه به قاليبافي روي آوردند، هنري كه با آن در جهان شناخته مي شوند. فلسفه پيدايش فرش، استفاده از آن به عنوان زيرانداز بود. پس طبيعي بود كه اين زيراندازها در شرايط مختلف آب و هوايي جنس و ضخامتشان متفاوت باشد. اين زيراندازهاي چشم نواز در مناطق مختلف ايران به شيوه هاي گوناگوني بافته مي شوند. شيوه هايي كه در نوع خود بسيار جالب توجه هستند و آنها را مي توان در گره ها، نوع الياف مصرفي و رنگ آميزي فرش ها مشاهده كرد.

      تفاوت در نوع فرش ها، آنها را به دو دسته گره ترکي و گره فارسي تقسيم کرده و همان طور که از اسمشان مشخص است، گره اول به مناطق ترک زبان و گره دوم نيز به مناطق فارسي زبان مربوط مي شود.

      کهن ترين فرش ايران

      نخستين و کهن ترين فرش ايراني، فرش دستبافت «پازيريک» است که بافت آن به دوران هخامنشيان برمي گردد.  در کاخ تيسفون هم قالي معروفي به نام «بهارستان» وجود دارد که بسيار زيبا و باشکوه است، به حدي که در ادبيات اسلامي نيز مورد توجه قرار گرفته و بازتاب گسترده اي داشته است.  فرش ايراني در تمام دوران تاريخ مورد توجه بوده، چراکه از ظرافت، دقت و زيبايي هنري خاصي برخوردار بوده است.  همان طور که اشاره کرديم، فرش ايراني داراي نقش و نگارهاي متفاوتي است که ريشه در آداب، رسوم و سنن مختلف اقوام ايراني دارد. نقوشي که در تاروپود فرش هاي ايراني خودنمايي مي کند، گاهي تداعي کننده صفحه اي از تاريخ اين مرز و بوم است که با هنر مردمان ايران زمين به تصوير کشيده شده است.

      انواع طرح ها و نقش ها

      گستردگي طرح ها و نقش هاي فرش هاي ايراني بسيار قابل توجه است. اين نقوش ويژگي هاي خاص خود را دارند که در ادامه آنها را معرفي مي کنيم:

      طرح شکارگاه

      از آنجا که گذشتگان و به خصوص پادشاهان علاقه زيادي به شکار داشتند، اين طرح رواج يافت. در طرح شکارگاه که امروزه نيز نمونه هاي زيادي از آن را مي بينيم، نقشي از حيواناتي چون گوزن، آهو و حيوانات وحشي ديده مي شود يا فردي سوار بر اسب در حالات مختلف تير را به سمت حيوانات نشانه رفته که اينها به خوبي مفهوم شکار را منتقل مي کنند. لباس هاي نقش بسته بر تاروپود فرش ها هم معمولا لباس هايي سنتي شبيه به لباس پادشاهان گذشته است. در اين نوع طرح در بدنه فرش درخت به تصوير کشيده شده و در کناره هاي فرش نيز، طرح هايي از گل و گياه ديده مي شد که نشان دهنده اين بود که شکارچي براي شکار به منطقه خوش آب و هوايي رفته است.

      طرح خشتي

      اين طرح که از ديرباز طرفداران زيادي داشته، در قالب مربع هايي که از آن به عنوان خشت ياد مي شود، خودنمايي مي کنند. در فرش خشتي ابتدا يک کناره که ترکيبي از نقش هاي مختلف گل و گياه است، بافته و سپس در طراحي فرش نقش هاي متنوع در قالب چندين خشت بافته مي شود. در فرش هاي طرح خشتي ممکن است يک نقش و نگار بارها به طور طاق يا مورب تکرار شود يا اينکه طرح خشت ها به صورت تک خشت انتخاب شود و از هم متمايز باشد. در هر خشت معمولا از طرح هاي گل، درخت، گلداني که پرنده اي بر سر آن قرار گرفته و... استفاده مي شود. تنوع طرح و نقش فرش هاي خشتي و اينکه هر خشت حکم يک قاب عکس را دارد که به فاصله حريمي که مشخص شده، از خشت کناري جدا مي شود، جلوه ويژه اي به اين فرش ها داده و باعث جذب طرفداران زيادي شده است.

      طرح شاه عباسي

      در اين طرح گل هاي شاه عباسي به همراه بندهاي ختائي و گاه تلفيق آنها با اسليمي ها، انواع مختلفي از نقوش فرش را خلق كرده است. انواع طرح هاي اين گروه عبارتند از: لچک ترنج شاه عباسي، افشان شاه عباسي، شاه عباسي درختي، شاه عباسي شيخ صفي، شاه عباسي جانوري و... كه لچك ترنج در اين طرح بسيار معروف است.

      طرح لچک ترنج

      اين نمونه از نقش و نگار از طراحي باغ هاي قديمي ايراني الهام گرفته شده است. در گذشته باغ هاي بزرگي وجود داشته که علاوه بر گلکاري هاي فراوان از حوض هاي زيادي برخوردار بوده که اين از حوض ها براي آبياري گل هاي باغ استفاده مي کردند. طرح لچک و ترنج هم براساس همين باغ هاي قديمي گلکاري شده، طراحي شده که در ميانه آن يک حوض گرد قرار دارد و اطراف آن نيز، چهار حوض ديده مي شود. در طراحي اين فرش گاه نقش لچک ها يا چهار طرحي که در کناره ها قرار گرفته است، با نقش ترنج که در ميان قالي است، فرق مي کند، اما معمولاً طراحي اين فرش به گونه اي است که لچک ها و ترنج شباهت زيادي به هم داشته باشند تا مشابه طرح اصلي به نظر برسد. ترنج ها به وسيله کلاله هايي به هم پيوند خورده اند که ارتباط بين حوضچه هاي آب را نشان مي دهند. طراحي ترنج در اشکال لوزي، بيضي، دايره و به صورت چند پر است که نقش و نگار دايره اي شکل آن از جذابيت بيشتري برخوردار است و طرفداران زيادي دارد.

      طرح آثار باستاني و ابنيه اسلامي

      اين طرح از ساختمان ها، کاشي کاري ها و اشکال هندسي و تزييني بناها الهام گرفته و تصاوير آثار باستاني و ابنيه اسلامي به خوبي در آن جلوه گري مي کنند. در طراحي اين فرش تمام ريزه کاري ها و چگونگي استفاده از رنگ ها با ظرافت خاصي انجام شده، به حدي که تفاوت زيادي با نمونه اصلي ندارد و اشکال هندسي و ترکيبات ويژه آنها را نيز به خوبي مي توان در اين طرح ها ديد. فرش هاي ايراني با آن نقوش زيبا که جلوه هاي تاريخ، طبيعت و آثار به جا مانده باستاني را برايمان در يک قاب به تصوير مي کشد، ما را به عمق تاريخ مي برد. مردمان ايران زمين، از گذشته تاکنون در هر گره از تار و پود و لابه لاي نقش هاي فرش هاي زيبايشان هنر بي بديل خود را به رخ دنيا کشيده اند تا امروز به رغم داشتن رقبايي جديد، همچنان به يکه تازي شان در صنعت قاليبافي ادامه دهند.

      طرح افشان

      در اين طرح تمامي بندها و نگاره هاي فرش پيوستگي و ارتباط كاملي با هم دارند، به حدي كه گويا نقاش از زمان شروع طرح تا پايان آن، قلمش را از كاغذ برنداشته تا يك ارتباط مداوم بين قسمت هاي مختلف نقش به وجود بياورد. از نام نقوش اين گروه مشخص است كه تمامي گل و برگ ها و بندهاي موجود در اين در متن فرش پراكنده اند.

      طرح بته اي

      اين طرح چكيدگي اي از درخت سرو است. بته هاي سرکج فرش ايران که به بته جقه شهرت يافته است، در اين گونه طرح ها با اندازه و اشکال مختلفي ديده مي شود.

      طرح اقتباسي

      اغلب طرح هاي اين گروه شباهت زيادي به طرح هاي فرش مناطق مرزي ايران و کشورهاي همسايه و حتي ساير کشورها دارد، شايد به همين دليل است كه به آنها اقتباسي مي گويند، از جمله اين طرح ها مي توان به طرح هاي معروف به قفقازي و گوبلني اشاره كرد.

      طرح ترکمن يا بخارا

      اين طرح ها از لحاظ هندسي و شکستگي خطوط در رديف طرح هاي ايلي و خاص مردم کوچ نشين است و بدون اينكه نقشه اي داشته باشند، بافته مي شوند. از ديگر طرح هاي فرش هاي ايران مي توان به طرح اسليمي، واگيره اي يا بندي، طرح درختي، گلداني، گل فرنگ، محرابي، ماهي درهم، محرمات و طرح تلفيقي اشاره کرد. طرح هايي كه آميزه اي از رنگ ها و نقش هاي زيبا و سحرانگيزي هستند، به حدي كه انسان را وادار به تحسين مي کند.

       

       

       

       

    • media/image/2019/02/2000-1441/4961.jpg

        پدرومادرها  درباره مهدکودک بدانند

      دو راهی رفتن یا نرفتن

      شبنم اعماري-  افزايش حضور زنان در جامعه و مشاغل مختلف، دنياي مادران و فرزندان را دگرگون كرده است. كودكان در ابتداي تولد براي ادامه حيات و تحول جسماني و رواني به توجه و مراقبت هاي دلسوزانه نياز دارند كه اين كار از عهده هيچ كس جز مادر برنمي آيد.  در گذشته فرزندان از بدو تولد و تا قبل از رفتن به مدرسه در آغوش مادران خود رشد مي کردند، اما امروزه به دلايل مختلف و تغيير شرايط زندگي، مادران ديگر نمي توانند مانند گذشته تمام وقت خود را به كودكانشان اختصاص دهند.  در جامعه امروز مادراني را مي بينيم كه به خاطر مشكلات زندگي ناچارند پابه پاي مردانشان كار كنند، مادراني كه جز راهي كردن فرزندشان به سمت مهدكودك، راه ديگري ندارند. در اين بين، اما مادران خانه داري هم هستند كه با فرستادن كودكانشان به مهدكودك موافقند، چراكه معتقدند با فرستادن فرزندشان به آنجا فضاي بهتري براي آموزش و يادگيري آنان فراهم مي كنند.  با اين حال محققان بر اين باورند که محروم كردن كودكان از مهر مادري نه تنها زمينه را براي رشد بهتر آنها فراهم نمي كند كه بعدها مشكلات فراواني براي كودكان به وجود مي آورد.  حالا اگر شما هم جزء آن دسته از مادراني هستيد كه در دوراهي گذاشتن يا نگذاشتن فرزندتان به مهدكودك مانده ايد، مي توانيد با ما همراه شويد تا با دانستن برخي نكات و البته در نظر گرفتن شرايط ، تصميم نهايي تان را بگيريد.

      والديني كه با فرستادن فرزندشان به مهدكودك موافق هستند، براي اين تصميم دلايل محكمه پسند زيادي دارند. از فرصتي چند ساعته براي رسيدگي به برنامه هاي شخصي شان گرفته تا فراهم شدن امكان بازي كودك با همسن و سالان و آموزش ديدن آنها در مهدكودك، دلايلي كه مي تواند مادران را ترغيب به فرستادن فرزندشان به مهدكودك كند. از سوي ديگر مادران شاغل هم جز ثبت نام كودك در مهدكودك چاره اي ندارند.

      با اين حال هستند مادراني كه با اين كار موافق نيستند و از نداشتن اطمينان براي كيفيت و شيوه مراقبتي كه در مهد انجام مي شود يا دلتنگي كودك در ساعت هاي دور از خانه و بيمار شدنش صحبت مي كنند، دلايلي كه باعث مي شود آنها از كودكان در خانه مراقبت كنند.

      بهتر است اين موضوع را از زواياي مختلف بررسي كنيم.

      مخالفان چه مي گويند

      والديني كه موافق فرستادن كودكشان به مهدكودك نيستند، بر اين موضوع تأكيد دارند كه حضور طولاني مدت كودكان در مهدهاي كودك اثر منفي زيادي روي آنها مي گذارد. آنها بر اين باورند نوع مراقبتي كه در اين مكان صورت مي گيرد، هيچ گاه مانند خانه نيست و شرايط و امكانات نامناسب برخي مهدها اثرات بدي روي كودكان مي گذارد. مثلاً در مهدهاي كودك كنش متقابل بين كودكان و مربيان مانند پدر و مادر با فرزند نيست. كيفيت اكثر مهدها مدام تغيير مي كند، به همين دليل نظارت بر آنها دشوار است. دستمزد مربيان بسيار كم و آنها دائم در حال تغيير شغل هستند، مسائلي كه باعث مي شود برخي والدين حس خوبي از حضور كودكانشان در مهدهاي كودك نداشته باشند و با آن مخالف باشند.

      موافقان چه مي گويند

      علاوه بر گروه مخالفان، مادراني هم هستند كه به خاطر شاغل بودن و مشكلات ديگر، راهي جز سپردن كودكشان به مهدهاي كودك ندارند. اين گروه معتقدند سپردن فرزندشان به مهدكودك بهتر از سپردن آنها به دوستان، آشنايان يا پرستار است. همچنين آنها مهدكودك را بستري مناسب براي آموزش فرزندانشان مي دانند و مي گويند حضور كودكان در مهدكودك رشد اجتماعي آنها را تسهيل، حس همكاريشان را تقويت مي کند و قواي ذهني و مهارت هاي جسماني آنها را پرورش مي دهد؛ بنابراين فرصتي مناسب است تا استقلال و دوري از مادر را تجربه كنند.

      با تمام اينها نمي توان نقش مهدهاي كودك را ناديده گرفت، محيطي كه امروز كودكان زيادي در آن روزگار مي گذرانند، قد مي كشند و بزرگ مي شوند.

      با اين حال براي سپردن كودكان به مهدها بايد به نكات مهمي توجه كنيم تا خيالمان بابت حضور فرزندان دلبندمان در اين محيط ها راحت باشد.

      قبل از اشاره به مزايا و معايب مهدهاي كودك بهتر است آن را اينگونه معنا كنيم؛ مهدكودك محلي براي مراقبت، شناخت استعدادها، پرورش عاطفي، جسمي، هوشي، رفتاري، گفتاري و رشد خلاقيت کودکان است.

      حال كه تعريف جامعي از مهدهاي كودك ارائه كرديم و معيارهاي مخالفان و موافقان را برايتان شرح داديم، به معايب و مزاياي اين محيط ها مي پردازيم.

      مزاياي مهدکودک

       ساختار نظام مند؛ بسياري از والدين به اين خاطر راضي به سپردن كودكانشان به مهدها مي شوند كه اين مكان ها را رسمي و داراي نظم و ترتيب مي دانند. همچنين از اين بابت خيالشان راحت است كه بسياري از مهد ها براي دريافت مجوز، بازرسي مي شوند و بر عملکرد مربيان و مراقبان نيز نظارت مي شود و يک مدير تمام فعاليت هاي مهدکودک را زير نظر دارد.  مقررات مشخص؛ مهدهاي کودک مقررات شفاف و روشني دارند. مثلاً ساعت تحويل گرفتن و تحويل دادن كودكان كاملاً مشخص است. همين مسئله باعث مي شود والدين تكليف خود را بدانند.  قابل اعتماد بودن؛ مهدهاي کودک در مقايسه با پرستار يا مراقبت نزديكان از ثبات بيشتري برخوردارند، اين يعني در هر شرايطي از کودک شما در مهد نگهداري مي شود، حتي اگر اتفاقات پيش بيني نشده اي براي مربيان رخ دهد.

       تحصيلات مربيان؛ در مهدهاي کودک خوب بيشتر كاركنان و مربيان تحصيلكرده هستند و مدارك معتبري در زمينه آموزش کودکان دارند. آنها براساس آگاهي هايي كه دارند، مهارت هاي رو به رشد كودكان را شكوفا مي كنند.

        برنامه خوب؛ برنامه روزانه مهدکودک هاي خوب ترکيبي از فعاليت هاي مختلف و البته مناسب است. کودکان در مهدها مي توانند با کارهايي که باعث بهبود مهارت هايشان مي شود، آشنا شوند.

       يادگيري و آموزش درست؛ در مهدها کودکان علاوه بر بازي و سرگرمي، چيزهاي جديدي ياد مي گيرند و بسياري از پروژه هاي آموزشي ترکيب خوبي از فعاليت هاي مربوط به نيمکره راست و چپ مغز هستند.

        ايجاد برتري ذهني؛ در تحقيقات پژوهشگران به اين موضوع اشاره شده که کودکان حاضر در مهدهاي کودک در برخي مواقع از برتري ذهني بيشتري نسبت به ديگران کودکان برخوردارند.

       تعامل و ارتباط با کودکان ديگر؛ کودکان در محيطي مثل مهدکودک از فرصت تعامل با کودکان ديگر بهره مند هستند، در حالي که در خانه يا در کنار خويشاوندان و پرستاران خود ممکن است اين فرصت را به اندازه مهدکودک نداشته باشند.

      معايب مهدکودک

      تمام چيزهايي که داراي مزايا هستند، از معايبي هم برخوردارند که از جمله معايب مهدهاي کودک مي توان به موارد زير اشاره کرد:

       محدوديت ورود و خروج؛ يکي از مشکلات مهدکودک براي خانواده کنترل رفت و آمد است. يعني تاخير يا تعجيل در آوردن و بردن کودکان مي تواند هم براي والدين مشکلاتي را به وجود آورد و هم مهدهاي کودک را با مشکل روبه رو کند. نياز به برنامه دوم؛ مواقعي که مهدها تعطيل است، بايد جايگزيني براي نگهداري کودک پيدا کرد. همچنين زماني که کودکان دچار بيماري مي شوند، نمي توان آنها راهي مهد کرد، از اين رو بايد براي پرستاري از کودک بيمار در خانه ماند و بسياري از کارها را تعطيل کرد.

       افزايش احتمال بيماري؛ کودکان در مهدها به اين خاطر که در معرض ميکروب بيشتري قرار دارند، احتمال بيماري شان بالا مي رود. آنها ممکن است در فواصل کوتاه دچار بيماري هاي واگيردار مختلفي شوند، اتفاقي که غيرقابل پيشگيري است.

       توجه ناکافي؛ کودکان و به ويژه شيرخواران براي رشد و شکوفايي نيازمند توجه زيادي هستند، مسئله اي که پدران و مادران آن را خوب درک مي کنند، در حالي که در مهدهاي کودک اين توجه آنطور که بايد ديده نمي شود. البته اين موضوع، اتفاق عجيب و دور از انتظاري نيست، چراکه مربيان مهدها از کودکان زيادي مراقبت مي کنند و عملا نمي توانند به اندازه والدين به کودکان توجه داشته باشند و به آنها عشق بورزند.  با اين حال مهدهاي کودک بايد از مربيان دلسوز، مهربان و آگاه نسبت به مسائل و آموزش کودکان بهره ببرند. مربياني که به عنوان جانشين مادر بتوانند کمبود کودکان را از نظر مراقبت هاي عاطفي پر کنند؛ از اين رو کيفيت و شيوه ارتباط اوليه کودک با مربي يا مراقبت کننده، به تدريج ابعاد گسترده تري پيدا مي کند و اهميت آن بيش از پيش نمايان مي شود. مراقباني که به دليل علاقه نداشتن به کودک، مشغله و گرفتاري زياد، عدم تأمين مالي و مسائل ديگر، تمايلي به رسيدگي به نيازهاي کودکان ندارند و به جاي مهيا کردن فضاي مناسب براي رشد کودکان، زمينه ناهنجاري آنها را فراهم مي آورند و توانمندي ها و قابليت هاي کودکان را محدود و حتي نابود مي کنند.

       به همين دليل مربيان و مراقبان کودکان بايد داراي ويژگي هاي خاصي باشند.

      ويژگي هاي مربيان مناسب

       علاقه مندي به کار با کودکان

       سلامت رواني و جسماني

       صبر و شکيبايي

       داشتن تجربه و احساس مادري

       سرحال و بانشاط بودن

       حس تعهد ايماني و اخلاقي

       آگاهي از مسائل و نيازهاي کودکان

       توجه به رشد کودکان در ابعاد مختلف جسماني، حرکتي، عاطفي، رواني، ذهني، اجتماعي و غيره

       ظاهر آراسته و مرتب

       با محبت و دلسوز

       توانايي و صلاحيت لازم در نگهداري از کودکان

       نگاه يکسان به تمام کودکان

      با توجه به مواردي که عنوان شد، قضاوت درباره خوب يا بد بودن حضور کودکان در مهدکودک را به عهده والدين مي گذاريم، چراکه نمي توان شرايط افراد مختلف جامعه را يکسان دانست و خانواده ها را از سپردن يا نسپردن کودکانشان به مهدهاي کودک منع کرد.

       

       

    • media/image/2019/02/2000-1441/4962.jpg

      با کودک ناسزاگو چه کنیم

       

      براي اغلب والدين ناسزا گويي کودکان و دلايل آن و مقابله با آن در دوره اي از رشد کودک به چالشي جدي تبديل مي شود. به خصوص که در دنياي امروز، راه هاي ارتباطي که کودک به جز والدين با آنها در ارتباط است، بسيار بيشتر از گذشته است. بسياري از والدين نگران اين هستند که ديگران چه قضاوتي درباره آنان و فرزندانشان دارند و حتي در تلاش براي پنهان کردن اين رفتار کودک خود هستند. در عين حال بسياري از والدين مي گويند اين کلمات را ما در خانه و در روابط خانوادگي خودمان نداشته ايم، چطور کودکمان چنين حرف هايي مي زند؟! از آنجا که روان شناسي کودکان، شاخه اي تخصصي در روان شناسي است و رفتارهاي هر کودک نسبت به کودک ديگر تفاوت هايي دارد، نمي توان نسخه اي يکسان درباره دلايل و روش هاي مقابله با اين رفتار همه کودکان داشت، اما برخي موارد مرتبط با اين رفتار کودکان توصيه شده است که مي توانيد مطالعه کنيد و در صورت تطبيق با رفتارها و اخلاق کودکتان آنها را به کار بگيريد و در نهايت با مشاور کودکان مشورت کنيد.

       

      چرا کودکان ناسزاگويي مي کنند؟

      بسياري از رفتار کودکان از عملكرد والدين نشأت مي گيرد و روي ناخودآگاه آنان تاثير مي گذارد و در ادامه کودک اين موارد دروني شده را با يافته ها و معيارهاي آموخته خودش ملاک عمل قرار مي دهد و در آزمون و خطايي در برخورد با ديگران اين رفتارها را انتخاب مي کند. به عبارتي كودك گفتاري ناپسند را ماه ها قبل از زبان پدر يا مادر يا ساير اطرافيان نزديک و گروه همسالان خود شنيده، اما برون ريزي آن امروز صورت مي گيرد. اين مدت به تشخيص كودك و شرايط او بستگي دارد كه چه زمان، چگونه و در برابر چه كسي كلام زشت را به كار برد. برخي خانواده ها هم اقدامي در جهت جلوگيري از اين رفتار به عمل نمي آورند و يا از نظرتربيتي هيچ گونه تدبيري از طرف والدين براي ترك ناسزاگويي در بچه ها صورت نمي گيرد. در هر صورت يک نکته تقريبا اثبات شده است و آن اينکه يادگيري كلام زشت و در ارتباط كودك با والدين، اطرافيان و دوستان در محيط هاي مختلف و البته از تلويزيون و فيلم هايي است که او مي بيند و هر چه اين ارتباطات کنترل مثبت تري داشته باشد، آسيب کمتر خواهد بود.

      ناسزا؛ ابزار اعتراض

      همان طور که بزرگسالان از فحش يا بدزباني براي بروز عصبانيت با اعتراضشان استفاده مي کنند، کودکان هم با تشخيص کمتري درباره کاربرد و دلايل و معناي کلمات از آنها استفاده مي کنند. كودك با بر زبان آوردن اين گونه حرف ها اعتراض خود را نشان مي دهد؛ اين نوعي رفتار، تلافي جويانه است كه بعضي كودكان در پيش مي گيرند. آنها احساس مي كنند، فقط با اداي اين گونه كلمات است كه تخليه مي شوند و مي توانند نارضايتي خود را نشان دهند.در صورتي که کودک بعد از استفاده از اين کلمات با خنده و تشويق يا پاسخ مثبت اطرافيان خود مواجه شود، تشويق مي شود و اين کلمات را باز هم استفاده مي کند. در چنين مواردي لازم است والدين اشتباه بودن استفاده از آن کلمه را به کودک توضيح دهند و از او بخواهند که رفتارش را تصحيح کند.

      مهمان ناخوانده خانگي

      والدين ممکن است دايره اطرافيان خود و دوستان کودکشان را محدود کنند، اما حواسشان به فيلم،سريال، انيميشن و بازيهاي کودکشان نباشد چرا که بسياري از اين برنامه ها با زبان اصلي يا دوبله يا همين زبان فارسي خودمان کلمات و اصطلاحاتي را به کار مي برند که مناسب کودکان نيستند يا حداقل با گروه سني آنها تطبيق ندارد. بسياري از اين برنامه ها و بازي ها علاوه بر کلمات، رفتارهاي اشتباه را به شکلي عيني به کودک آموزش مي دهند؛ درحالي که والدين تصور مي کنند کودکشان برنامه اي شاد و مفرح را تماشا مي کند. در اين مورد توصيه مي شود انيميشن ها، برنامه ها و فيلم هاي مرتبط به گروه سني کودک خود را در اختيارشان بگذاريد و تا مي توانيد قبل از آنها يا همراهشان يک بار آن برنامه را تماشا کنيد.

      در جمع واکنش تند نداشته باشيد

      توجه داشته باشيد که اگر اين رفتار کودک در مهماني و در حضور ديگران باشد، نبايد در ميان جمع مورد سرزنش قرار گيرد زيرا احساس شرمندگي و تحقيرشدن مي کند. در اين مواقع بهتر است با فرزندتان از آن جمع خارج شويد و متناسب با سن و سال و توجهي که دارد، به او تذکر بدهيد. اگر هم اين ناسزا به کودک يا هر فرد ديگري بود، از کودکتان بخواهيد از کسي که در جمع به او فحش داده، معذرت خواهي کند. اين رفتار نبايد با اجبار يا خشونت باشد و کودک خودش بايد قبول کند که کارش اشتباه بوده و بايد آن را اصلاح کند.

      از مشاور کمک بگيريد

      در مقابله با چنين رفتارهايي که يک شبه به وجود نيامده اند، بايد صبور باشيد تا به مرور با تجربه کودک اصلاح شوند. قرار نيست کودکتان يک شبه تربيت شود و رفتارش را اصلاح کند، لازم است از چند هفته تا چند ماه وقت بگذاريد، اما اگر مشکل فرزندتان همچنان ادامه يافت يا با لجبازي افراطي همراه بود، از جلسه حضوري براي مشورت با يک روان پزشک يا روان شناس استفاده کنيد. در عين حال فراموش نکنيد بخش قابل توجهي از فرزندان در دوره اي از سنين رشد خود اين رفتارها را دارند و با رسيدن به سن بالاتر و افزايش قوه تشخيص اين رفتارها مي توانند اصلاح شوند، پس نبايد فکر کنيد که تنها فرزند شماست که اين رفتار اشتباه را دارد و سعي در تخريب و پنهان کردن آن داشته باشيد.

      از خودتان شروع کنيد

      قرار نيست کودکتان تا ابد در چهار ديواري خانه خودتان بماند، حتما از جايي به بعد در جريان يادگيري دنياي اطراف خود قرار مي گيرد و آن زمان است که شيوه تربيت شما کارساز خواهد بود. در اين مورد بايد گفت والدين نبايد از يک سوي بام بيفتند و دچار بي خيالي يا کنترل بسيار براي کودکشان شوند و به خصوص رفتارهاي خودشان را فراموش کنند. نکته مهم و اوليه در رفتار کودکان، رفتار والدين است که بايد مراقب باشند. گاهي در عصبانيت و خشم يا حتي در شادي و هيجان والدين حرفها و عبارت هايي را به کار مي گيرند که ناخودآگاه به زبان مي آيد و خودشان هم متوجه اثري که روي کودک دارد، نمي شوند. توجه داشته باشيد که اگر والدين رفتارشان را کنترل کنند، مي توانند در برخورد با رفتار ناسزاگويي کودکشان واکنش نشان دهند. اگر کودک از والدين خود چنين کلماتي را بشنود يا چنين رفتارهايي را ببيند، ديگر حرف شنوي از آنها نخواهد داشت.

       

       

       

    • media/image/2019/02/2000-1441/4963.jpg

      با پيروزي در دربي نفتي ها

      نفت امیدیه به نیمه نهایی لیگ برتر واترپلو صعود کرد

      مرحله چهارم بيست و هشتمين دوره رقابت هاي ليگ برتر واترپلو باشگاه هاي ايران برگزار شد و تيم نفت اميديه توانست به مرحله نيمه نهايي اين رقابت ها صعود کند.

      مرحله چهارم اين مسابقات در گروه A به ميزباني تيم نفت و گاز گچساران در استخر بين المللي 9 دي مجموعه ورزشي شهيد شيرودي تهران برگزارشد که در ديدار نخست اين مرحله از مسابقات دو تيم نفت اميديه و نوفلاح به مصاف هم رفتند.شاگردان رضا جعفري با ارائه يک بازي برتر موفق شدند حريف خود را با نتيجه 11 بر 6 شکست دهند. در ادامه، دوتيم سايپا و نفت و گاز گچساران به آب زدند که تيم سايپا موفق شد حريف خود را با نتيجه 26 بر 5 از پيش رو بردارد.در ادامه دو تيم نفت اميديه و نفت و گاز گچساران در دربي نفتي ها به مصاف هم رفتند که بازهم اين نفت اميديه بود که مثل سه مرحله قبل حريف همنام خود را شکست داد. شاگردان رضا جعفري با ارائه يک بازي برتر موفق شدند نفت و گاز را با نتيجه 17 بر 13 شکست دهند تا يک قدم بلند براي حضور در نيمه نهايي برداشته باشند. در آخرين بازي مرحله چهارم، ابتدا دو تيم سايپا و نفت اميديه به آب زدند. نفتي ها مقابل حريف تهراني خود يک بازي پايا پاي را به نمايش گذاشتند و در حالي که مستحق شکست نبودند، با نتيجه نزديک 8 بر 7 شکست خوردند.

       سايپا با اين پيروزي 24 امتيازي شد تا با 12 پيروزي در مرحله گروهي و بدون شکست به عنوان تيم اول راهي مرحله نيمه نهايي شود. تيم نفت اميديه نيز با مجموع 16 امتياز در جايگاه دوم ايستاد و راهي مرحله نيمه نهايي شد. در آخرين ديدار مرحله گروهي، دو تيم نوفلاح و گچساران به مصاف هم رفتند که اين ديدار با نتيجه 13 بر 9 به سود نوفلاح به پايان رسيد تا تيم نفت و گاز گچساران بدون برد و بدون امتياز در انتهاي جدول قرار بگيرد و از صعود به مرحله نيمه نهايي ليگ برتر واترپلو باشگاه هاي کشور بازماند.

       

      صعود بانوان والیبالیست نفت امیدیه

      تيم واليبال بانوان باشگاه فرهنگي - ورزشي نفت اميديه، مقتدرانه به مرحله نيمه نهايي مسابقات قهرماني کشور صعود کرد.تيم واليبال بانوان نفت اميديه که در مسابقات واليبال قهرماني کشور در يزد شرکت کرده بود، با درخشش در دور مقدماتي اين رقابت ها موفق شد حضور خود در مرحله نيمه نهايي را مسجل کند.

      تيم واليبال بانوان نفت اميديه در دور مقدماتي اين رقابت ها در گروه خود که 6 تيم حضور داشتند، توانست با اقتدار و کسب 4پيروزي و يک شکست به مرحله نيمه نهايي اين مسابقات راه يابد.

       

      در راستاي مسؤوليت اجتماعي در منطقه شمال

      ساخت زمین فوتبال در    روستای ورکی ساری

      شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران منطقه شمال در راستاي توجه وعمل به مسؤوليت اجتماعي، اقدام به ساخت زمين فوتبال در روستاي ورکي ساري كرد.

       محمدجواد سوادکوهي، رئيس فشارشکن لاجيم با اشاره به اهميت توجه به مشکلات مجاوران خط، تلاش براي کمک به مردم را موجب افزايش همکاري بين مراکز انتقال نفت و مجاوران دانست.

      وي با توضيح بيشتر در اين زمينه گفت: در روزهاي گذشته بنا درخواست شورا و دهياري روستاي 250 نفري ورکي در محدوده فشارشکن ساري عمليات تسطيح و ساخت زمين فوتبال اين روستا آغاز شد و در مدت 5 روز از سوي يکي از کارکنان منطقه شمال با به کارگيري يک دستگاه گريدر و يک دستگاه خودروي سبک انجام شد. روستاي ورکي در نقاط دورافتاده در ارتفاعات جنوب شهرستان ساري واقع شده و مسؤولان اين روستا همکاري شايسته اي در زمينه صيانت از حريم خطوط لوله، آزادسازي مسير خط، ارائه اطلاعات، اشکال و پيشنهاد، اطلاع رساني به موقع در زمينه سقوط درخت روي حريم خطوط لوله نشان داده اند.

      رئيس فشارشکن لاجيم در پايان گفت: در راستاي همکاري متقابل بين مسؤولان و مردم روستاي ورکي در سال هاي گذشته، جاده دسترسي مشترک بين فشارشکن لاجيم و اين روستا از سوي واحد خدمات ترابري منطقه شمال تسطيح و شن ريزي شده است.

       

      کسب مدال برنز در مسابقات جهانی ووشو

      همکارنفتي در پخش منطقه کردستان، مقام سوم مسابقات ووشو قهرماني جهان را کسب کرد.

       نوري نصرالله زاده، همکار نفتي شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه کردستان که در مسابقات جهاني ووشو سبک (تاي چي) در کشور بلغارستان شرکت کرده بود، با پشت سر گذاشتن رقبايش موفق شد، با قرار گرفتن روي سکوي سوم ، مدال برنز مسابقات جهاني ووشو را براي کشورمان کسب کند.

      در اين مسابقات، در مجموع بيش از 300 ورزشکار از 35 کشور جهان حضور داشتند که نصرالله زاده در قالب تيم کشورمان به مصاف حريفان خود رفت و در اجراي فرم سبک چن سلاح، به مقام سوم دست پيدا کرد.

       

      « سومی»  همکار خطوط لوله در تکواندو

      همکار تکواندوکار خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان در مسابقات تکواندو پومسه قهرماني کارگران استان اصفهان، مقام سوم استاني را كسب كرد.  منصور شريف حسين، در رده سني 41 سال به بالا، ضمن کسب مقام سوم موفق شد به اردوي تيم پومسه کارگران استان اصفهان راه يابد.شريف حسين در خصوص مسابقات برگزار شده اظهار کرد: در اين دوره از رقابت ها که در سالن شهيد قورچاني اصفهان برگزار شد، تمامي افراد شرکت کننده از قهرمانان ليگ کشوري بودند و رقابت تنگاتنگي با هم داشتند که از بين نفرات برتر در اردوي استان 2 نفر براي مسابقات کشوري انتخاب مي شوند.اين همکار 48 ساله واحد تعميرات خط درباره سابقه فعاليت ورزشي و افتخارات کسب شده گفت: حدود 30 سال سابقه فعاليت در رشته تکواندو را دارم و در طول اين مدت مقام هاي مختلفي را در مسابقات کسب کرده ام که از آن جمله مي توان به قهرماني پومسه در سطح شهرستان، کسب دو مقام نايب قهرماني در مسابقات آزاد قهرماني استان رشته پال کيوکپا و موم دوليوچاگي در سال 95، مقام قهرماني در مسابقات تکواندو همگاني رشته «هان مادانگ» (شکستن اجسام سخت با دست و پا) و مقام سومي در رشته پومسه انفرادي در سال 88 اشاره کنم.

       

      پیروزی های پی درپی بانوان گاز ایلام در لیگ برتر فوتبال

      تيم فوتبال بانوان پالايش گاز ايلام با دو پيروزي پي در پي در ليگ برتر فوتبال بانوان باشگاه هاي ايران به وضعيت خود در جدول سرو سامان داد و در ميان 6 تيم بالايي جدول قرار گرفت. پالايش گازي ها ابتدا در هفته نهم موفق شدند در تهران، ميزبان خود تيم آذرخش تهران را با دو گل شکست دهند.  نيمه اول اين ديدار با نتيجه مساوي بدون گل به پايان رسيد، اما در نيمه دوم تيم پالايش گاز ايلام با به دست آوردن 2 پنالتي ديدار را به سود خود به پايان رساند.شاگردان فاطمه حياتي که با شروع نيمه دوم حاکم توپ وميدان بودند، از سوي طاهره آزادي بازيکن خوب خود 2 پنالتي را به دست آوردند که پنالتي اول دقيقه 65 را سميه فيضي وارد دروازه کرد و گل دوم نيز با ضربه پنالتي دقيقه 70 همين بازيکن وارد دروازه آدرخش شد.پالايش گازي ها سپس در هفته دهم در خانه، ميزبان تيم مدعي ملوان بندر انزلي بودند. شاگردان حياتي که قبل از اين ديدار با 2 امتياز اختلاف از ملوان در رتبه هفتم جدول قرار داشتند، موفق شدند با يک بازي برتر، حريف مدعي خود را با يک گل شکست دهند و از ملوان در جدول پيشي بگيرند و در رتبه ششم جدول جا خوش کنند.نيمه اول اين ديدار با نتيجه مساوي بدون گل به پايان رسيد؛ اما در نيمه دوم، توپ و زمين در اختيار تيم پالايش گاز ايلام قرار داشت و باز هم سميه فيضي توانست براي پالايش گاز ايلام گلزني کند ومثل ديدار قبل، زننده گل پيروزي بخش پالايشي ها باشد. سميه فيضي موقعيت به دست آمده دردقيقه 65 را به گل تبديل کرد. تيم فوتبال بانوان پالايش گاز ايلام با اين پيروزي 18 امتيازي شد و در رتبه ششم قرار گرفت.

       

      نفت امیدیه به حضور در پلی آف امیدوار شد

      تيم فوتبال نفت اميديه در هفته نوزدهم ليگ دسته دوم فوتبال باشگاه هاي ايران موفق شد حريف کرمانشاهي خود را شکست دهد.شاگردان سلمان تاجدار، بعد از دو تساوي پي در پي طي هفته هاي گذشته، در اين هفته ميزبان تيم بعثت کرمانشاه بودند که موفق شدند در خانه (و رزشگاه نفت) و در حضور پرشور تماشاگران، با ارائه يک بازي برتر، مقابل حريف کرمانشاهي خود، با دوگل به پيروزي برسند.گل هاي نفت اميديه را در اين ديدار، سياوش روايي و مرتضي رنجبراز روي نقطه پنالتي به ثمر رساندند. تيم فوتبال نفت اميديه با اين پيروزي 26 امتيازي شد ودررتبه چهارم جدول و بالاتر از همنام نفتي خود، يعني تيم فوتبال نفت و گاز گچساران ايستاد. اميديه اي ها با اين پيروزي حالا براي صعود به مرحله پلي آف اميدوارتر ازقبل شدند تا بتوانند شانس خود را براي حضور در ليگ يک آزمايش کنند.تيم نفت و گازگچساران در اين هفته استراحت داشت. اين تيم با 25 امتياز در رتبه پنجم جدول قرار دارد و يکي از شانس هاي حضور در پلي آف است.

       

       

       

       

       

       

    • media/image/2019/02/2000-1441/4964.jpg

      مسـجدسـليمان   نايـب قـهرمان مسـابقات کـاراته  ايـران

      حسين آزادي- تيم کيوکوشين کاراته ماتسوشيما شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان، عنوان نايب قهرماني مسابقات قهرماني کشور جام فجر را به خود اختصاص داد.اين رقابت ها با حضور 370 کاراته کا در قالب 8 تيم و در رده هاي سني خردسالان، نونهالان، نوجوانان، جوانان، بزرگسالان و پيشکسوتان به ميزباني منطقه آزاد اروند برگزار شد که در نهايت تيم منطقه آزاد اروند به عنوان قهرماني دست يافت. نفت و گاز مسجدسليمان با به دست آوردن 2 مدال طلا، 3 نقره و 6 برنز در نهايت به عنوان نايب قهرماني بسنده کرد.

      نفرات برتر تيم نفت و گاز مسجدسليمان که در اين مسابقات خوش درخشيدند، عبارتند از:

      شايان حموله در وزن (90+) کيلوگرم رده سني بزرگسالان به مدال طلا دست يافت.علي نقي پور دروزن (منهاي 70 کيلوگرم) رده سني جوانان صاحب مدال طلا شد.ميلاد ظاهري عبده وند در وزن (منهاي 70 کيلوگرم) رده سني جوانان به مدال نقره دست يافت. احمد حيدري در وزن (منهاي 40 کيلوگرم ) رده سني نوجوانان و سيدابراهيم مرادي در وزن (منهاي 20 کيلوگرم) رده سني نونهالان نيز صاحب مدال نقره شدند.همچنين در اين رقابت ها اميرارسلان عظيمي در وزن منهاي 70 کيلوگرم و سروش اکبري در وزن منهاي 50 کيلوگرم رده سني جوانان به مدال برنز دست يافتند.آرمان خدري در وزن (منهاي 45 کيلوگرم) رده سني نوجوانان صاحب مدال برنز شد.در رده سني نونهالان، حسين شهبازي در وزن (منهاي 45 کيلوگرم)، ابوالفضل شهبازي در وزن( منهاي 40 کيلوگرم) و پرهام حاتمي در وزن (منهاي 20 کيلو گرم) با کسب عنوان سوم، مدال برنز اين دوره از رقابت ها را به خود اختصاص دادند.

       

      سرمربي نفت مسجد سليمان :

      کاراته کاهاي مسجد سليماني نفت و گاز را بيمه کردند

       به بهانه نايب قهرماني تيم کاراته نفت و گاز مسجدسليمان در رقابت هاي قهرماني کشور، گفت وگويي با بهرام آذرپيکان، سرمربي اين تيم داشتيم که در ادامه مي خوانيد.

        از خودتان بگوييد و اينکه چه شد کاراته کا شديد؟

      در ابتدا چهلمين سالگرد پيروزي شکوهمند انقلاب اسلامي ايران را تبريک مي گويم. بنده متولد سال 49 شهرستان مسجدسليمان هستم و 10 سال است که به عنوان سرمربي تيم نفت و گاز مسجدسليمان در رده هاي مختلف سني فعاليت مي کنم. در سال 61 فعاليت خود را در رشته تکواندو آغاز کردم و از سال 66 با رشته کيوکوشين آشنا شدم و طي سال هاي 67 و 68 در رده سني نوجوانان قهرمان کشور و در سال 69 نايب قهرمان ارتش هاي آسيا شدم و در مسابقات قهرماني بزرگسالان کشور به عنوان نايب قهرماني دست پيدا کردم. در سال 2003 نيز در تيم منتخب کيوکوشين کاراته کشور قرار گرفتم. از سال 70 بنيانگذار اين رشته در شهرستان مسجدسليمان بودم و هم اکنون نيز 970 نفر به صورت سازمان يافته در اين رشته در سطح شهر اولين ها مشغول فعاليت هستند.

         درباره مهمترين عناويني که طي سال هاي اخير به عنوان سرمربي تيم نفت مسجدسليمان کسب کرده ايد، بيشتر صحبت کنيد؟

      طي مدت حضورم به عنوان سرمربي تيم نفت، 15 عنوان قهرماني، نايب قهرماني و مقام سومي را در سطح کشور به دست آورديم و در مسابقات جهاني اسپانيا که در سال 89 برگزار شد، به عنوان قهرماني دست پيدا کرديم. تيم نفت و گاز مسجدسليمان در مسابقات کيوکوشين کاراته هميشه درصدد قرار گرفتن روي سکوي قهرماني بوده است.

          در مسابقات کاراته کيوکوشين ماتسوشيما که به مناسبت دهه فجر برگزار شد، نايب قهرمان شديد. در اين باره بيشتر صحبت کنيد و بگوييد که سطح برگزاري اين پيکارها را چطور ارزيابي مي کنيد؟

      اين مسابقات با حضور 370 کاراته کا در قالب 8 تيم از سراسر کشور به ميزباني منطقه آزاد اروند برگزارشد و تمامي تيم ها با بازيکنان خوب و باکيفيت عازم مسابقات شده بودند و تيم ها سعي کردند آماده ترين بازيکنان را براي حضور در اين مسابقات اعزام کنند که همين امر نيز باعث شد مسابقات در سطح بالايي برگزار شود. تيم نفت و گاز مسجدسليمان نيز در رده هاي مختلف سني در اين رقابت ها حضور يافت و در نهايت با کسب 2 مدال طلا، 3 نقره و 6برنز پس از تيم ميزبان (منطقه آزاد اروند) به عنوان نايب قهرماني دست يافت.

         فکر مي کرديد در اين رقابت ها عنوان کسب کنيد؟

      هميشه و در هر تورنمنتي، به ايستادن روي سکوي قهرماني فکر کرده ايم و تمرکز ما اين است که هميشه خود را براي کسب عنوان قهرماني آماده کنيم. همچنين در اين دوره از مسابقات نيز با همين هدف گام به اين پيکارها گذاشتيم  که در نهايت با لطف خدا و تلاش بازيکنان، موفق به کسب عنوان نايب قهرماني شديم.

         چند درصد از تيم شما را در اين مسابقات بازيکنان بومي تشکيل مي داد؟

      100درصد بازيکنان تيم نفت و گاز مسجدسليمان را در اين رقابت ها و مسابقات اخير بازيکنان بومي تشکيل مي دهند. با توجه به اينکه رييس هيات کاراته شهرستان مسجدسليمان هستم و سال هاست که با رده هاي مختلف سني کار مي کنم، بايد بگويم که استعدادهاي فراواني در اين شهرستان وجود دارد که همين امر باعث شده بدون دغدغه در مسابقات مختلف قهرماني کشور حضور پيدا کنيم و با اتکا به توانمندي بازيکنان بومي، بر سکوهاي مختلف قهرماني تکيه بزنيم. به عبارت بهتر مي توان گفت که وجود کاراته کاهاي مستعد در مسجدسليمان موجب شده تيم نفت و گاز اين شهر براي سال هاي متمادي در رده هاي مختلف سني بيمه شود و هيچگونه دغدغه اي از نظر بازيکن نداريم.

         رمز موفقيت متوالي کاراته نفت و گاز مسجدسليمان را در چه مي دانيد؟

      اتحاد و همدلي مسؤولان شرکت نفت و گاز مسجدسليمان، نقش مهمي در کسب موفقيت هاي اين تيم داشته و هميشه ياريگر ما بوده اند و حمايت هايشان را از ما دريغ نکرده اند. همين امر باعث شده تا ما نيز به ابراز احساسات و مساعدتي که مديران شرکت از ما دارند، پاسخ بدهيم و بازيکنان با پشتکار و تمام توان در رقابت ها حضور پيدا مي کنند و با کسب عناوين قهرماني، نايب قهرماني و سومي، پاسخ اعتماد مسؤولان را مي دهند.

         ارتقا و پيشرفت کاراته در شهرستان مستلزم اجراي چه برنامه هايي است؟

      فضاي آموزشي يا سالن هاي اختصاصي که مختص آکادمي و مدارس کاراته باشد را در اختيار نداريم و فقط يک سالن داريم که در آن به فعاليت مي پردازيم. ما بايد مشکل مدرسه کاراته را از پايه حل کنيم و با توجه به استعداد و پتانسيلي که در شهرستان وجود دارد، مي توانيم در اين مسير گام برداريم.

         آيا تاکنون کاراته کاهايي از تيم نفت مسجدسليمان به عضويت تيم ملي درآمده اند؟

      بله. فرهاد باقري، رضا رباطي پور، علي رادمنش، عبدالله قلي پور، مصطفي قاسمي، حسن اماني و وحيد خواجه پور از جمله افرادي هستند که سابقه عضويت در تيم ملي را دارند.

         صحبت پاياني؟

      کسب اين عنوان و ساير مقام هايي که طي سال هاي اخير از سوي تيم نفت و گاز مسجدسليمان به دست آمده، مرهون تلاش ها و زحمات مديران عامل اين شرکت و ساير دست درکاران ورزش نفت و گاز مسجدسليمان و باشگاه فرهنگي- ورزشي مناطق نفت خيز جنوب بوده که همين جا لازم مي دانم از زحمات مديرعامل شرکت نفت و گاز مسجدسليمان، مديرمنابع انساني، مديرعامل باشگاه فرهنگي- ورزشي مناطق نفت خيز جنوب و رييس امور ورزش شرکت نفت و گاز مسجدسليمان که نهايت همکاري را با ما داشتند، صميمانه تشکر و قدرداني کنم و اميدوارم همچون گذشته ما را در ادامه راه ياري دهند.

       

      سرپرست تيم کاراته نفت و گاز مسجدسليمان:

      آماده حضور در مسابقات بين المللي هستيم

      مسعود فيروزي، سرپرست تيم نفت و گاز مسجدسليمان نيز که 10 سال است در اين تيم مشغول فعاليت است، درباره آخرين وضعيت اين تيم گفت: تيم نفت و گاز مسجدسليمان با دارا بودن بازيکنان مستعد و بومي در مسابقات اخير، نايب قهرمان کشور شد.وي افزود: قرار است سال آينده مسابقات بين المللي کيوکوشين کاراته به ميزباني تهران برگزار شود که اميدوارم با مساعدت مسؤولان مربوطه که هميشه از تيم کاراته حمايت کرده اند، شرايطي فراهم شود تا تيم نفت و گاز مسجدسليمان بتواند ضمن حضور در اين مسابقات، افتخار ديگري براي مناطق نفت خيز جنوب و وزارت نفت به دست آورد.

       

        صعود ملي حفاري به  نيمه نهايي ليگ برتر فوتسال

      دور برگشت مرحله پلي آف ليگ برتر فوتسال، با پيروزي پرگل تيم مدعي ملي حفاري اهواز به پايان رسيد و اين تيم راهي مرحله نيمه نهايي شد.

      دور برگشت از مرحله پلي آف ليگ برتر فوتسال باشگاه هاي ايران با انجام آخرين ديدار براي تکميل شدن چهار تيم مرحله نيمه نهايي دراهواز پيگيري شد که تيم فوتسال ملي حفاري اهواز در سالن ابراهيمي کيان شهر به مصاف تيم سن ايچ ساوه رفت. تيم هاي ملي حفاري اهواز و سن ايچ ساوه براي سومين بار به مصاف هم رفتند که در پايان، حفاري اهواز با نتيجه 6 بر 3 سن ايچ را شکست داد و به جمع چهار تيم برتر مسابقات راه يافت.

      تيم ملي حفاري در حالي به مصاف تيم سن ايچ ساوه رفت که در هر دو ديدار دور رفت و برگشت مرحله مقدماتي ليگ با اقتدار اين تيم را شکست داده بود.شاگردان رضا داوودنژاد در تيم فوتسال ملي حفاري در حضور تماشاگران پرشور اهوازي به خوبي توپ و ميدان را به جريان انداختند و با نتيجه پرگل به پيروزي رسيدند.

      در اين ديدار حسين فهيمي (2گل)، عليرضا رفيعي پور(2گل)، هومن يعقوبي و الياس براتي، گل هاي تيم ملي حفاري را به ثمر رساندند.

      داوودنژاد: مي خواهيم فيناليست شويم

       رضا داوودنژاد، سرمربي تيم فوتسال ملي حفاري بعد از صعود به نيمه نهايي، با بيان اينکه تيم سن ايچ ساوه، جزو تيم هاي خوب ليگ است، گفت: اين تيم که در دور اول رقابت هاي ليگ به مقام پنجم رسيد، در مقابل ما به خوبي ظاهر شد.

      وي با ابراز رضايت از عملکرد بازيکنانش در اين ديدار افزود: در بازي قبلي درعين شايستگي بازنده شديم؛ اما در بازي نهايي بازيکنان ما به خوبي در ميدان حاضر شدند که جا دارد از آنها تشکر کنم. تيم ملي حفاري متعلق به همه مردم خوزستان است و اميدوارم روند رو به رشد خود را همچنان ادامه دهيم. سرمربي تيم فوتسال ملي حفاري گفت: بازيکنان جواني داريم که در آينده حرف هاي زيادي براي گفتن دارند و مي توانند آينده تيم را تامين کنند. هدف ما قرار گرفتن در بين چهار تيم برتر ليگ بود که به آن رسيديم؛ اما در ادامه تلاش مي کنيم به فينال مسابقات راه پيدا کنيم.

      تيم ملي حفاري در مرحله پلي آف ليگ برتر فوتسال، 3 بازي مقابل سن ايچ انجام داد که 2 برد و يک شکست کسب کرد.

       

      قهرماني مناطق نفت خيز جنوب در دووميداني معلولان بانوان 

      ششمين دوره رقابت هاي دووميداني باشگاه هاي کشور در بخش بانوان با قهرماني تيم مناطق نفت خيز خوزستان به پايان رسيد.

      ششمين دوره رقابت هاي دووميداني باشگاه هاي کشور در بخش بانوان  17 بهمن ماه با حضور تيم هاي مناطق نفت خيز خوزستان، هيات بوشهر، هيات خوزستان، تيم سوم خوزستان و تيم کرمان در ورزشگاه تختي خوزستان در ماده هاي پرتاب ايستاده و نشسته نيزه، وزنه و ديسک و دوي 100 متر برگزار شد.

       در پايان اين دوره از رقابت ها تيم مناطق نفت خيز خوزستان با کسب 32 امتياز اول شد و تيم هاي هيات بوشهر با 15 امتياز و هيات خوزستان با 14 امتياز به ترتيب در جايگاه دوم و سوم قرار گرفتند.

       اين مسابقات به ميزباني باشگاه فرهنگي- ورزشي مناطق نفت خيز جنوب و هيات جانبازان و معلولان خوزستان انجام شد.   


       

       

    • media/image/2019/02/2000-1441/4975.jpg

      اوقات فراغت نیروهای اقماری چگونه می گذرد؟

      از کتاب تا خانواده

      کار و فراغت، مفاهيمي هستند که با دقت و زمان ارتباط دارند. کار، گذران وقت براي فعاليتي خاص و با هدفي خاص است و فراغت، زمان آزادي است که فرد اجباري براي انجام فعاليتي خاص ندارد و فعاليت هاي او مي تواند براساس ميل و رغبت باشد.  کارگران و کارمندان اقماري اگرچه دو هفته به صورت کامل در محل کارشان حضور دارند و از خانواده خود دور هستند، اما اين فرصت را نسبت به ديگر نيروها دارند که براي دو هفته استراحت کنند؛ استراحتي که اين امکان را به آنها مي دهد تا براي اوقات فراغت خود برنامه ريزي داشته باشند. اين برنامه ها مي تواند مسافرت ، ورزش، ديد و بازديد و ... باشد. زندگي کارگران و کارمندان اقماري در مناطق مختلف ايران پيچيدگي هاي خاص خود را دارد. آنها در زندگي متفاوتشان نسبت به ديگران، دو هفته کار و تلاش مي کنند و دو هفته هم به استراحت مي پردازند. استراحتي که در جوامع صنعتي امروز، براي رسيدن به آرامش روحي و جسمي بسيار مهم است. اين قشر از جامعه بعد از گذراندن دوره کاري خود، اوقات فراغت خود را بدون دغدغه کار و تلاش شروع مي کنند؛ اوقاتي که هر يک از آنها سعي مي کنند به بهترين شکل ممکن از آن استفاده کنند.

       در کنار خانواده: اين گروه از نيروي کار، به خصوص آنهايي که در شهري ديگر و به دور از خانواده مشغول به فعاليت هستند، دو هفته استراحتشان را راهي شهر خود مي شوند تا در کنار خانواده وقتشان را سپري کنند. مشارکت در انجام کارهاي خانه، يکي از سرگرمي هايي است که برخي از آنها در اين مدت انجام مي دهند.

        ورزش و سرگرمي: عده اي از آنها هم اوقات فراغتشان را با ورزش و رفتن به باشگاه ها پرمي کنند. بعد از کار و تلاش بي وقفه، ورزش کردن حس خوبي به انسان مي دهد. همچنين باعث مي شود ضعف ها و كمبودهاي جسماني و رواني اين افراد از بين برود و به آرامش بهتري برسند.

        کتاب خواندن: آنهايي که اهل کتاب خواندن هستند، مي گويند در اوقات فراغت راهي کتابخانه ها مي شوند و ساعاتي را در اين مکان ها به خواندن کتاب مي گذرانند. برخي هم که خيلي حوصله دست گرفتن کتاب يا رفتن به کتابفروشي و کتابخانه را ندارند، با دانلود کتاب هاي الکترونيکي رايگان، وقتشان را پر مي کنند. گروهي هم يک مجموعه طولاني مانند رمان و کتاب هاي تاريخي را انتخاب مي کنند و در هر نوبت از اوقات فراغت خود، قسمتي از آن را مي خوانند.

        فوران هنر:در ميان کارکنان اقماري، افرادي هستند که در کنار کار و تلاش، هنرهاي ديگري هم دارند. اين گروه وقتي دوره استراحتشان فرامي رسد، خود را با هنري که دارند، سرگرم مي کنند. مثلا کسي که ساز مي نوازد، در اولين فرصتي که به دست مي آورد، به سراغ سازش مي رود و در آرامش به نواختن آن مي پردازد و با اين کار روحش را جلا مي دهد.

       کمک به ديگران: کمک به ديگران، خصلتي پسنديده است. در بيشتر مواقع شاهديم که نيروهاي اقماري در دوران فراغتشان به جاي استراحت، ترجيح مي دهند به کمک نزديکان، دوستان و آشنايانشان بروند. اين عده عنوان مي کنند که از کمک کردن به ديگران لذت مي برند و با اين کار مي توانند اوقات فراغتشان را پر کنند.

        گشت و گذار: پس از دو هفته کار و تلاش طاقت فرسا، مسافرت و گشت و گذار، گزينه خوبي است. بسياري از نيروهاي اقماري، بهترين زمان براي سفر را دوران استراحتشان مي دانند و ترجيح مي دهند در اين زمان به ديدن دوستان و آشنايايي بروند که مدت ها از آنها بي خبر بوده اند. اين گروه مي گويند ديدن نزديکان و دوستان به آنها انرژي مي دهد.

        فقط خواب: گروهي هم هستند که براي اوقات فراغت خود برنامه اي ندارند و دوست دارند تمام اين زمان را در خانه به استراحت بپردازند و در کنار خانواده از ديدن برنامه هاي تلويزيوني لذت ببرند.

      تلاش ادامه دارد: در کنار تمام اين افراد، کساني هم هستند که با توجه به شرايط زندگي شان، در دوران استراحت، شغل ديگري براي خود دست و پا کرده اند و به جاي بهره بردن از اوقات فراغت و بازيابي انرژي از دست رفته شان، همچنان مشغول به کار مي شوند و دست از تلاش برنمي دارند. آنها در اين دوران سعي دارند با کار مضاعف، کمبودهاي زندگي شان را جبران کنند.

      اين افراد نه تنها اوقات فراغت ندارند که بعد از دو هفته با جسمي خسته و روحي آزرده به محل کار اصلي شان برمي گردند، آن هم بدون اينکه ذره اي خستگي از تن شان بيرون رفته باشد.

      در حال حاضر بخش قابل توجهي از نيروي انساني کشورمان در صنايعي چون حفاري نفت، پتروشيمي، بخش توليدي و ... به صورت نوبتکاري اقماري مشغول به فعاليت هستند. از اين رو توجه به وضعيت نيروي اقماري اهميت بالايي پيدا مي کند.

       

      «بي سخن» ا ز رامشگران

      آلبوم بي سخن از کنسرت گروه موسيقي رامشگران به آهنگسازي و سرپرستي سعيد قرباني، منتشر شده و در دسترس علاقه مندان به موسيقي قرار گرفته است. «بي سخن»، آلبومي است تصويري از کنسرت گروه موسيقي رامشگران به سرپرستي سعيد قرباني، آهنگساز و نوازنده سنتور که با رپرتواري از موسيقي رديف دستگاهي به اجرا در آمده است. قطعات اين اثر «پيش درآمد شور»، «چهار مضراب ترک»، «سنتور تنها»، «کمانچه تنها»، «رويا»، «عود تنها»، «بانو» و «جوانه» هستند که در دستگاه شور و نوا نواخته شده اند. سعيد قرباني (آهنگساز، سنتور)، حسين قرباني (تنبک)، مهرزاد اعظمي کيا (کمانچه) و حبيب خرمي (عود) نوازندگان گروه رامشگران بوده اند.

       

      از چه با دشمن جانم شده ام دوست ندانم

      دوستت دارم و دانم كه تويي دشـمن جانـم          از چه با دشمن جانم شـده ام دوسـت نـدانـم

      غـمم اين است كه چون ماه نو انگشت نمايي         ورنه غم نيست كه در عشق تو رسواي جهانم

      دم به دم حلقه اين دام شـود تـنـگـتر و مــن       دسـت و پـايـي نـزنم خود ز كمنـدت نـرهانم

      گر ببيني تو هم آن چهره به روزم بــنشـيـني      نـيـم شـب مـست چو بر تخت خيالت بنشانم

      كه تو را ديد كه در حسرت ديدار دگر نيست        آري آنجا كه عيان است چه حاجت به بيـانم؟

      عماد خراساني

      دردسر پيچيده

      فيلم «درساژ»، به کارگرداني پويا بادکوبه بتازگي اکران شده است. فيلم به گفته بسياري از منتقدان، خوش ساخت و با محتواست. عوامل اين فيلم درباره آن نوشته اند:«گلسا دختري 16 ساله است که به همراه خانواده اش در شهري کوچک در اطراف تهران زندگي مي کند. او بيشتر اوقات خود را با گروهي از دوستانش مي گذراند. يک روز آنها تصميم مي گيرند تا دست به اقدامي هيجان انگيز بزنند؛ اقدامي که پيامدهاي غيرمنتظره اي در پي خواهد داشت و از کاري صرفاً سرگرم کننده و هيجان انگيز، به دردسري پيچيده تبديل مي شود. اتفاقاتي که رخ مي دهد، از اساس، ديدگاه گلسا نسبت به زندگي را تغيير مي دهد...». از بازيگران مطرح اين فيلم مي توان به علي مصفا، شبنم مقدمي و هوشنگ توكلي اشاره کرد.

       

      حاکم نيشابور و کشاورز

      روزي حاکم نيشابور براي گردش به بيرون از شهر رفته بود که مرد ميانسالي را در حال کار روي زمين کشاورزي ديد.  حاکم پس از ديدن آن مرد، بي مقدمه به کاخ برگشت و دستور داد کشاورز را به کاخ بياورند. روستايي بينوا با ترس و لرز در مقابل تخت حاکم ايستاد. به دستور حاکم، لباس گرانبهايي بر او پوشاندند. حاکم گفت يک قاطر راهوار به همراه افسار و پالان خوب به او بدهيد.  حاکم که از تخت پايين آمده بود و آرام قدم مي زد، به مرد کشاورز گفت: مي تواني بر سر کارت برگردي، ولي همين که دهقان بينوا خواست حرکت کند، حاکم کشيده اي محکم پس گردن او نواخت.  همه حيران از آن عطا و حکمت اين جفا، منتظر توضيح حاکم بودند.

      حاکم از کشاورز پرسيد: مرا مي شناسي؟

      کشاورز بيچاره گفت: شما تاج سر رعايا و حاکم شهر هستيد.

      حاکم گفت: آيا بيش از اين مرا مي شناسي؟

      سکوت مرد حاکي از استيصال و درماندگي او بود.

      حاکم گفت: به خاطر داري 20 سال قبل که من و تو با هم دوست بوديم، در يک شب باراني که در رحمت خدا باز بود، من رو به آسمان کردم و گفتم خدايا به حق اين باران و رحمتت مرا حاکم نيشابور کن و تو محکم بر گردن من زدي و گفتي که اي ساده دل! من سال هاست از خدا يک قاطر با پالان براي کار کشاورزي ام مي خواهم، هنوز اجابت نشده، آن وقت تو حکومت نيشابور را مي خواهي؟

      يک باره خاطرات گذشته در ذهن دهقان مرور شد.

      حاکم گفت: اين قاطر و پالاني که مي خواستي، اين کشيده هم تلافي همان کشيده اي که به من زدي. فقط مي خواستم بداني که براي خدا، حکومت نيشابور با قاطر و پالان فرق ندارد. فقط ايمان و اعتقاد من و توست که فرق دارد. از خدا بخواه فقط بخواه و زياد هم بخواه. خدا بي نهايت بخشنده و مهربان است و در بخشيدن، بي انتهاست، ولي به خواسته ات ايمان داشته باش.

       

      رازهاي مديريت زمان از زبان افراد موفق

      زمان، ارزشمندترين دارايي شماست که بازنخواهد گشت، پس آن را هدر ندهيد! با افزايش تمرکز و سپردن وظايف به ديگران، پيگيري ايده ها و حفظ انرژي بدن، مي توانيد بيشترين استفاده را از دقايق خود ببريد. مديريت موفق زمان، به شما کمک خواهد کرد تا در تکميل اموري که بايد انجام شود، بيشتر مؤثر بوده و زمان بيشتري براي انجام امور مهم زندگي تان در اختيار داشته باشيد. اين موضوع لزوماً يک کار برجسته و آسان نيست؛ در برخي موارد، لازم است تغييرات قابل توجهي در خودتان ايجاد کنيد تا زماني براي انجام کارهاي مهم زندگي تان در اختيار داشته باشيد.  کتاب «15 راز مديريت زمان از زبان افراد موفق»، تجربيات قهرمانان المپيک، کارآفرينان خستگي ناپذير، ميلياردرهاي هوشمند و دانشجويان ممتاز را با هم ترکيب کرده تا ابزارهاي افزايش بهره وري و تمرکز را به خواننده معرفي کند. چه کساني بايد اين کتاب را بخوانند؟ افرادي که هميشه وقت کم مي آورند، مديران، کارمندان، دانشجويان، دانش آموزان و...  در اين کتاب مي آموزيد:

      « ارزيابي کنيد که در حال حاضر، زمان خود را چگونه مي گذرانيد و اتلاف وقت هاي پنهان در روزتان را کشف کنيد.   اهداف خود را تبيين کنيد تا بتوانيد مطمئن شويد در مسير دستيابي به آنها کار مي کنيد. »

    • media/image/2019/02/2000-1441/4971.jpg

      پس از 18 ماه خشکي رودخانه زاينده رود، 9 بهمن ماه دريچه سد زاينده رود باز شد تا دوباره جريان آب در اين زنده رود جاري شود. جريان آب به مدت 20 روز ادامه دارد. تصاوير اين گزارش، از ابتداي شهر فلاورجان در 20 کيلومتري شهر اصفهان گرفته شده که در ادامه، آب زاينده رود به شرق اصفهان و نهايي ترين مناطق روستايي در ورزنه مي رسد. زمين هاي خشکيده شرق اصفهان، تنها منبع درآمد کشاورزان اين منطقه محسوب مي شود که پس از گذشت دو سال با رهاسازي 20 روزه آب زاينده رود، زير کشت خواهند رفت.

      عکس: مرتضي صالحي

       

       

      اپلیکیشن های کاربردی خرید کالا

      دیجی کالا

      بزرگترین فروشگاه اینترنتی ایران از دید عموم، وب سایت دیجی کالاست. دیجی کالا نزدیک به 10 سال است که فعالیت خود را آغاز کرده و حالا مانند دیگر فروشگاه های اینترنتی بزرگ در سراسر دنیا به Marketplace  تبدیل شده است. به جرات می توان گفت که دیجی کالا در ترویج فرهنگ خرید اینترنتی در ایران نقش بسیار مهمی داشت و در آن زمان که فروشگاه های زرد به ارائه کالاهای بی کیفیت مشغول بودند، دیجی کالا تنها مسیر آنلاین برای خرید کالا از طریق اینترنت بود. مزایای دیجی کالا شامل سرعت بسیار بالای سایت و جست و جوی سریع، تجربه کاربری فوق العاده، پیشنهادات روزانه جذاب، راه اندازی بخش بازارچه آنلاین، امکان مطلع شدن از موجود شدن کالاها، سیستم ترغیب به خرید مجدد، معرفی دقیق کالاهای ارائه شده، 7 روز گارانتی کالاهای خریداری شده، مشخصات فنی دقیق محصولات، نمایش نسخه سه بعدی کالاهای پرمخاطب و... می شود.

       

      بامیلو

      فروشگاه اینترنتی بامیلو تا آنجا که مشخص است از سوی یک شرکت غیرایرانی حمایت و راه اندازی شد و با راه اندازی کمپین حراجمعه در ایران، توانست نگاه بسیاری از افراد جامعه را به سمت خود تغییر دهد. حراجمعه شامل تخفیفات بسیار خوبی در آخرین جمعه سال است که در بیشتر فروشگاه های بزرگ در دنیا همه ساله اجرا می شود. بامیلو با تخفیف ها، بیلبوردها و تبلیغات بسیار جدی در سراسر ایران، برای کمپین حراجمعه توانست نظر کاربران زیادی را به خود جلب کند. به تازگی سیستم تخفیف های روزانه و تخفیف های هفتگی در بامیلو آغاز شده و تا پیش از این جای اینگونه تخفیف ها و آفرها در سایت بامیلو واقعا خالی بود. این فروشگاه همچنین، کمپین هایی برای ارسال کالا راه اندازی کرده که توجه بسیاری از مشتریان را به خود جلب می کند. از جمله مزایای بامیلو می توان به بازگشت 30 روزه کالا به صورت رایگان، مشخص بودن دقیق زمان تحویل هر کالا، امکان سفارش کالا از چند فروشنده به طور هماهنگ، نمایش محصولات جدیدی که اضافه شده اند، پشتیبانی آنلاین 24 ساعته و ارسال رایگان به سراسر کشور برای سفارشات بالای 75 هزار تومان اشاره کرد.

       

      خانه را گاوصندوق نکنید

       

      بعضي ها عادت دارند اشياي قيمتي و دارايي هاي خود را در منزل نگهداري کنند؛ اما به نظر مي رسد اين کار فرصت را براي سارقان فراهم کرده است. سرهنگ کارآگاه احمد نجفي، معاون مبارزه با سرقت هاي خاص پليس آگاهي تهران بزرگ در اين باره مي گويد: بررسي هاي اخير پليس نشان مي دهد، بسياري از سارقان خودرو در پايتخت در حرکتي هوشمندانه نسبت به تغيير شغل خود اقدام کرده اند. در واقع اين افراد نادم و پشيمان نبوده و صرفا با نگاهي روانشناسانه، به تجزيه و تحليل شرايط فعلي جامعه پرداخته و دريافته اند که در بازار بزهکاري، اين روزها برد با سرقت از منازلي است که عملا به گاوصندوق هايي براي نگهداري وجوه نقد با مقادير ميلياردي، طلا، سکه و دلار تبديل شده اند. به همين دليل است که در اين مدت، پليس بارها نسبت به شگردهاي جديد سرقت از منازل، تغيير ساعت ها، مدل هاي سرقت و... هشدارهاي متعددي را منتشر کرده که شايد لازم باشد برخي از اين موارد ايمني و هشداري را مرور کنيم تا يادمان بماند که شيوه هاي قديمي مراقبت از اشيا و لوازم قيمتي در خانه با وجود دستگاه هاي طلاياب، انواع دوربين ها و ساير ابزار دنياي فناوري ديگر به کار نمي آيند و مهمتر از هر چيز بايد حواسمان را جمع کنيم و در صورت امکان، اين اشياي قديمي را به بانک ها و صندوق هاي امانات بسپاريم.

       

      * اگر پرده هاي خانه چند روزي بسته بمانند، ممکن است اين تصور به وجود آيد که کسي در خانه حضور ندارد، چون بيشتر مردم ترجيح مي دهند نور آفتاب به داخل خانه شان بتابد. بنابراين زماني که خانه را ترک مي کنيد، پرده ها را نيمه باز بگذاريد تا اين تصور را به وجود آورد که در خانه حضور داريد.

      * نگهداري اقلام باارزش، پول، دلار، طلا و جواهرات در منزل، همان دليل اصلي است که اين روزها سارقان را به سمت اين نوع از سرقت کشانده است. هنوز بسياري از افراد بر اين باورند که مي توانند اقلام قيمتي را به مدل هاي مختلفي در خانه خود پنهان کنند؛ اما با وجود دستگاه ها و نرم افزارهاي جديدي که بخصوص براي پيدا کردن طلا وجود دارد، سارقان در زماني بسيار کم اشياي قيمتي را پيدا مي کنند و خودشان را هم به زحمت نمي اندازند. پس بهتر است طلا، جواهرات و وجوهات نقد خود را به صندوق امانات بانک ها بسپاريد و از همراه بردن زيورآلات، اشياي قيمتي و اسناد و مدارک غيرضروري خودداري کنيد.

      * استفاده از اتباع بيگانه غيرمجاز به عنوان نگهبان و سرايدار و نگرفتن تضمين کافي از شرکت ها هنگام استخدام افراد با عنوان نگهبان، سرايدار و باغبان يا استخدام از طريق شرکت هاي نامعتبر، مي تواند علاوه بر سرقت، زمينه ساير جرايم را هم فراهم کند.

      * اگر خانه هاي اطراف شما خالي از سکنه است يا در مجاورت آنها مشغول ساختمان سازي هستند، لازم است که از منزل خود مراقبت بيشتري کنيد.

        مراقب تماس هاي تبليغاتي عجيب باشيد که از شما درباره محل کار و ساعت کاريتان يا کساني مي پرسند که با شما زندگي مي کنند. اين يکي از شيوه هايي است که سارقان براي کسب اطلاعات درباره خانه مورد نظرشان و زمان مناسب براي سرقت از آن استفاده مي کنند.

        وقتي تعميرکار يا هر غريبه ديگري وارد خانه شما مي شود، به اندازه کافي فرصت دارد که نگاهي به اطراف بيندازد. ممکن است اين شخص نيت بدي داشته باشد. در چنين مواقعي، با تعميرکارها يا شرکت هاي خدماتي تماس بگيريد که از آنها شناخت داريد.

        هنگام خروج از خانه، همه چراغ ها را خاموش نکنيد و در صورت امکان همسايه خود را از عدم حضورتان مطلع کنيد. در صورت عدم حضور طولاني مدت، از بستگان و آشنايان قابل اعتماد بخواهيد که به صورت مستمر به منزل شما سرکشي کنند. در عين حال از دادن کليد به افراد غيرمطمئن، شرکت ها و کارگراني که براي تعمير مراجعه مي کنند، خودداري کنيد.

        بي توجهي صاحبان منازل به بالا بردن ضريب ايمني و امنيتي ساختمان مثل بالکن، حفاظ، درهاي ورودي، پايين بودن ديوار، باز بودن در و پنجره، قفل هاي بي کيفيت و نصب نکردن وسايل هشداردهنده و دوربين مداربسته و عدم به کارگيري نگهبان در مجتمع مسکوني هر کدام مي تواند به تنهايي يکي از مهمترين دلايل باز گذاشتن راه براي سرقت باشد.

      استفاده از درهاي ضدسرقت براي در ورودي منزل هم کارساز است؛ اما دقت کنيد که بسياري از درهاي ضدسرقت موجود در واقع ضدسرقت نيستند و فقط ظاهري مشابه درهاي ضدسرقت اصل دارند. بنابراين توصيه مي شود به اين درها قفل اضافي نصب شود تا امنيت به سطح ايده آل افزايش يابد.

      * براي درها، پنجره ها، بالکن ها و نورگيرها بخصوص اگر در طبقات همکف و اول هستيد، حتما حفاظ مطمئن و محکم نصب کنيد. نسبت به تعويض قفل هايي که کليد يدکي آنها گم شده يا براي مدتي در اختيار ديگران بوده، بسرعت اقدام کنيد.

      * اگر مي خواهيد براي مثال کارتن تلويزيون يا يخچال جديدتان را دور بيندازيد، بايد بدانيد که ممکن است اين کارتن ها توجه سارقان احتمالي را به خود جلب کند. براي جلوگيري از اين مسأله، کارتن ها و جعبه ها را قبل از دور انداختن پاره کنيد تا توجه سارقان را جلب نکنند.

      * بعضي سارقان براي آنکه متوجه حضور يا عدم حضور شما در خانه شوند، از ترفند خاصي استفاده مي کنند. آنها با خانه شما تماس مي گيرند و منتظر جواب دادنتان مي شوند. اگر کسي تلفن را برندارد، يعني کسي خانه نيست. اگر صداي زنگ تلفن را قطع يا کم کنيد، سارق را سردرگم مي کنيد؛ چون در اين صورت هيچ صدايي نمي شنود.

      * به گفته پليس، زمان سرقت از ساعات پاياني شب به ساعات اوليه (همزمان با غروب آفتاب تا ساعت 11 شب) تغيير کرده است. پس حتي براي چند ساعت محدود هم خانه را خالي نگذاريد. تا جايي که امکان دارد از خالي گذاشتن منزل خودداري کنيد يا حفاظت منزل را در اين ساعات به فرد مطمئن بسپاريد.

       

       

    • media/image/2018/07/1024-1448/995.jpg
    ×

    راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل

    - بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس

    با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات

    - دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات