
کارنامه نمایشگاه نفت در آزمون فراز و نشیب ها
دستاورد 29 ساله
بزرگ ترین گردهمایی خاورمیانه در قلب تهران برگزار شد
مشعل: نمایشگاه تخصصی نفت ایران در آستانه ورود به سومین دهه از برگزاری، با گذار از فراز و نشیب های فراوان هم اکنون به بالاترین جایگاه بلوغ رسیده است؛ نمایشگاهی که عنوان شعار خود را در بیست ونهمین دوره برگزاری «سرمایه گذاری در صنعت نفت؛ ضامن رشد و توسعه اقتصادی» با تاسی از عنوان شعار سال برای بازتاب اولویت های راهبردی برگزیده است.
بنای برگزاری نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی به عنوان یکی از بزرگ ترین رویدادهای مهم حوزه صنعت نفت در خاورمیانه از سال 1374 گذاشته شد؛ مقطعی از زمان که در آن وزارت نفت سیاست های کلان خود را به بومی سازی وارتقای ظرفیت شرکت های داخلی معطوف کرده بود و در همان سطح این توفیق را داشت که با وجود چالش های به جا مانده از دوران دفاع مقدس و تحریم های ظالمانه بین المللی، فصلی متفاوت برای اقتصاد ایران رقم بزند تا خونی تازه در شریان اقتصادی کشور جاری شود.
مسیر تازه
حال با اتمام بیست ونهمین دوره این رخداد بین المللی، نگاهی به کارنامه نزدیک به سه دهه آن، نشان می دهد اگرچه سیاست های وزارت نفت در گام های اولیه این بوده است که نمایشگاه فرصتی باشد تا شرکت های فعال دستاوردها و محصولات خود را در حوزه نفت در معرض دید دست درکاران و متخصصان قرار دهند و با در نظر گرفتن روند تقاضای بازارهای داخلی و بین المللی، فعالیت ها و نوآوری های خود را هدایت کنند، اما شرایط به گونه ای رقم خورده که از دل این فرصت، اهدافی همانند بومی کردن تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت کشور، ارتقای ظرفیت شرکت های داخلی و کسب دانش فنی برای حضور پیمانکاران ایرانی در پروژه های داخلی و خارجی و... نیز دنبال شده است.
به مرور و در گام ها و سال های پس از آن، نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی به سوی تخصصی و موضوعی شدن هدایت شد و بخش هایی مانند مهندسان مشاور، پیمانکاران، EPC، تولیدکنندگان تجهیزات، تولیدکنندگان فراورده ها، مراکز پتروشیمی، تحقیقاتی و دانشگاهی در آن ورود کردند و فعال شدند.
ورود این نمایشگاه تخصصی به حوزه های مدیریت مصرف، محیط زیست و بهینه سازی، برگزاری سمینارهای تخصصی با محورهای مختلف صنعتی و اقتصادی، همچنین برگزاری جشنواره برترین های صنعتی با هدف ایجاد انگیزه در کارآفرینان داخلی، به ویژه در بخش خصوصی سبب شد نمایشگاه صنعت نفت به طور متفاوت تری برجسته شود. در گذر از سال های برگزاری نمایشگاه تخصصی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، در حالی که این رخداد وارد دومین دهه خود می شد، کارنامه اش نشان می داد که طی این مدت، افزون بر تخصصی شدن شرکت های داخلی، توانایی آنها نیز برای اجرای پروژه ها افزایش یافته است؛ به گونه ای که به عنوان پیمانکاران دست اول، حرف زیادی برای گفتن در داخل و خارج کشور داشتند و درعرصه بین الملل نیز برای عرضه خدمات به دیگر کشورها متمایز شده بودند.
رد پای تحریم
نکته مهم و مشترک در همه دوره های برگزاری نمایشگاه آن است که تحریم هرگز نتوانسته است کیفیت برگزاری نمایشگاه نفت را از خود متاثر سازد و در تمام دوره ها بجز اپیدمی کرونا، دوران خوبی را پشت سر گذاشته و در بیست ونهمین دوره برگزاری نیز این اقبال وجود داشت که شمار شرکت های داخلی و خارجی شرکت کننده از مرز 2 هزار شرکت عبور کند؛ موضوعی که اهمیت و اقبال بی سابقه آن را با تحریم یا بدون تحریم، به رخ کشید. حضور ۱۵۰ شرکت و نمایندگی خارجی از ۱۴ کشور جهان در کنار شرکت های توانمند داخلی نیز موید این موضوع و نشان دهنده استقبال گسترده است؛ استقبالی که پنج سالن را به فضای نمایشگاهی افزود و مجموع مساحت نمایشگاه امسال را به بیش از 40 هزار متر مربع رساند.
رویکرد هوشمندانه
انتخاب هوشمندانه شعار کلیدی نمایشگاه با عنوان «سرمایه گذاری در صنعت نفت؛ ضامن رشد و توسعه اقتصادی» ضمن تمرکز برظرفیت های سرمایه گذاری، فناوری های نوین، توانمندی های شرکت های داخلی و تعامل با سرمایه گذاران خارجی، سبب ترسیم قابلیت ها و سطح بالای این نمایشگاه برای تحقق اهداف کلان کشور و صنعت نفت از مسیر آن، همچنین آیینه تمام نمای این رخداد در حوزه دیپلماسی اقتصادی، پیوند نفت و سیاست و نقش بی بدیل آن در این عرصه ها بود.
ایران به عنوان یکی از کشورهای دارنده ذخایر غنی نفت و گاز جهان مورد توجه کشورهای جهان و بدون شک میزبانی آن از این رخداد تخصصی مورد اقبال تمام شرکت های فعال این حوزه بوده است تا ضمن حضور در این رویداد بین المللی، بزرگ ترین گردهمایی منطقه خاورمیانه را در قلب تهران شاهد باشند.