
توکلی درباره همکاری های گازی با روسیه نیز بیان کرد: مذاکرات متعددی در این زمینه انجام شده است و وزیر نفت به تازگی سفری به روسیه داشت. اگرچه تفاهم نامه اولیه در دولت قبل امضا شد، اکنون در حال بررسی قیمت و سازوکار پرداخت برای فاز اول پروژه به ظرفیت سالانه ۵۵ میلیارد مترمکعب هستیم و امیدواریم به توافق نهایی برای آغاز جریان گاز برسیم. وی درباره واردات گاز از روسیه گفت: برای انتقال گاز روسیه به ایران، باید مشخص شود که آیا این انتقال از طریق زیرساخت های فعلی امکان پذیر است یا نیازمند ایجاد زیرساخت های جدید از سوی طرف روسی خواهد بود. این موضوع در حال بررسی فنی قرار دارد و به یقین از موضوع های مهم و در دستور کار شرکت ملی گاز است. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران افزود: اجرای این پروژه وابسته به بررسی های کارشناسی درباره زیرساخت های موجود در کشورهای واسط مانند آذربایجان، ارمنستان و گرجستان است. از آنجا که ایران با روسیه مرز خاکی مشترک ندارد، واردات گاز تنها از مسیر این کشورها امکان پذیر است. توکلی با اشاره به اهمیت واردات گاز در پایداری شبکه در مناطق شمالی کشور اظهار کرد: یکی از دلایل پیگیری جدی این پروژه، نبود منابع پایدار تولید گاز در شمال ایران است. بر این اساس، واردات گاز از مسیرهای منطقه ای می تواند یکی از راهکارهای مؤثر در تأمین انرژی این مناطق باشد.
معاون وزیر نفت درباره طرح های ذخیره سازی گاز طبیعی گفت: هم اکنون دو طرح مهم ذخیره سازی در دست اجراست که یکی از آنها پروژه سراجه قم در مرحله تکمیلی قرار دارد و به طور قطع تا پیش از پایان تابستان به بهره برداری می رسد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به سرمای شدید زمستان ۱۴۰۳ اعلام کرد: حدود ۸۰ درصد مصرف در بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده و تنها ۱۸ درصد از گاز تولیدی کشور به نیروگاه ها، مصارف عملیاتی و صنایع اختصاص داشت. از سوی دیگر اولویت اصلی شرکت ملی گاز ایران، تأمین گاز بخش خانگی و تجاری بوده و گازرسانی به صنایع عمده با هماهنگی وزارت صمت بر اساس اولویت بندی در اختیار آنان قرار گرفت و تلاش شد گاز نیروگاه ها نیز با کمترین آسیب تأمین شود.
توکلی درباره افزایش ظرفیت تولید گاز نیز گفت: خوشبختانه انتقال دو توربوکمپرسور به پالایشگاه سیزدهم (فاز ۱۴ پارس جنوبی) به افزایش مقدار گاز تصفیه شده، انجامیده است که سبب شده به همان مقدار ظرفیت پالایش گاز افزایش یابد.
وی با اشاره به اینکه امسال نیز با همین افزایش ظرفیت پالایش گاز، چنانچه شرکت ملی گاز ایران خوراک مناسبی را دریافت کند، حبس گاز نخواهد داشت، گفت: بهره برداری از خط انتقال نهم سراسری از اهواز تا دهگلان، از دیگر اقدام هایی است که منجر می شود در سال جاری مقدار انتقال گاز افزایش یابد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران درباره تأمین گاز در فصول سرد سال به ویژه زمستان نیز گفت: پارامترهایی مانند درجه هوا در اختیار ما نیست. اگر برودت هوا در زمستان امسال مشابه سال ۱۴۰۲ باشد، زمستان آرامی خواهیم داشت، اما اگر برودت هوا مانند سال ۱۴۰۳ باشد، انتقال گاز با دشواری بیشتری همراه خواهد بود. با این حال، با تدابیری که اندیشیده ایم، گمان می کنم امسال زمستان خوبی را پشت سر بگذاریم.
توکلی درباره برنامه شرکت ملی گاز ایران برای جذب سرمایه خارجی نیز با بیان اینکه از هرگونه سرمایه گذاری خارجی در این صنعت استقبال می کنیم، افزود: فرصت های مناسبی برای سرمایه گذاری در صنعت گاز ایران با توجه به برگشت سرمایه بالایی که دارد، فراهم شده است، ضمن اینکه طی چند روز اخیر نیز مذاکرات خوبی در این زمینه انجام شد و فکر می کنم شرکت ها و صنایع انرژی بر می توانند از فرصت سرمایه گذاری در این صنعت به خوبی استفاده کنند. وی درباره صدور گاز به پاکستان گفت: این آمادگی از سوی ایران وجود دارد، اما ارسال گاز به پاکستان به اراده طرف پاکستانی بستگی دارد. معاون وزیر نفت درباره مقدار صادرات گاز به ترکیه بیان کرد: با توجه به اینکه قرارداد صادرات گاز ایران به ترکیه سال ۲۰۲۶ به پایان می رسد، درصدد تمدید قرارداد با آنها هستیم. اگرچه اولویت تأمین گاز در کشور با مصرف کنندگان داخلی است با این حال بر اساس تکلیف قانون برنامه هفتم توسعه مبنی بر دیپلماسی انرژی، در قراردادهای صادرات گاز، تعهدمان را به کشورهای دریافت کننده گاز ایران انجام می دهیم.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران خبر داد:
بهره برداری از 3 میلیارد دلار طرح جدید
محمدصادق عظیمی فر، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در نشست خبری بیست ونهمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی از افزایش ۴۰ درصدی تحویل سوخت مایع به نیروگاه ها در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۴۰۲ خبر داد و گفت: پارسال، ۲۱.۸ میلیارد لیتر سوخت مایع به نیروگاه ها تحویل شد. عظیمی فر گفت: سال ۱۴۰۳ یکی از سال های پرتلاطم برای صنعت پالایش بود، این صنعت با ۱۰ پالایشگاه اصلی و ظرفیت ۲.۴ میلیون بشکه ای نفت خام و شبکه مخابراتی گسترده ای که بیش از ۱۴ هزار کیلومتر خط لوله را شامل می شود، با مشکلات متعددی دست وپنجه نرم کرد که یکی از چالش های جدی، ناترازی انرژی بود. در سال های گذشته، ایران صادرکننده بنزین بود، اما متأسفانه هم اکنون به دلیل رشد مصرف، افزایش چشمگیر مصرف بنزین، تغییرات در الگوی مصرف، رشد جمعیت، تغییر در سیاست های حمل ونقل و کاهش ذخایر به واردکننده بنزین تبدیل شده است.
عظیمی فر با بیان اینکه با بهره برداری از واحد هیدروکراکر پالایشگاه آبادان و افزایش خوراک پالایشگاه های نفت خام، موفق شدیم تولید را افزایش دهیم، تصریح کرد: پالایشگاه شیراز تمامی بنزین تولیدی خود را مطابق استاندارد یورو ۵ ارائه کرده و با اصلاح فرایندها در پالایشگاه های دیگر، ظرفیت های بلااستفاده فعال شدند.
وی با بیان اینکه یکی از چالش های مهم، ضعف زیرساخت انتقال فراورده های نفتی در کشور است، گفت: در سال ۱۴۰۳ به منظور تقویت زیرساخت سوخت رسانی چند اقدام اساسی انجام شد که مهم ترین آن، بهره برداری از خط انتقال جدید بندرعباس به رفسنجان با طول ۴۶۰ کیلومتر بود، همچنین افزایش ناوگان نفتکش های جاده ای کمک کرد تا توان انتقال به شکل قابل توجهی بهبود یابد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با اشاره به شتاب ۷ درصدی افزایش سالانه مصرف سوخت بیان کرد: این موضوع سبب شده است که تولید نتواند پاسخگوی نیاز باشد، از این رو به منظور مدیریت مصرف، اقدام هایی همچون متنوع سازی سوخت و برقی سازی ناوگان حمل ونقل در دستور کار قرار داده ایم و ۲۰ هزار موتورسیکلت بنزینی را ظرف یک سال برقی سازی می کنیم.
عظیمی فر با بیان اینکه هدف شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در سال ۱۴۰۴ اولویت بندی طرح های مقرون به صرفه و کوتاه مدت است تا سریع تر به بهره برداری برسند، افزود: بیش از ۳۵ طرح به ارزش سرمایه گذاری بیش از ۶۰ میلیارد دلار در سال های گذشته در صنعت پالایش تعریف شده بود که میانگین پیشرفت این پروژه ها کمتر از ۱۰ درصد است، از این رو با توجه به اینکه منابع ما منابع محدودی است باید تنها بر طرح های کلیدی و با پیشرفت بالا تمرکز کنیم.
وی با اشاره به اینکه امسال بیش از ۳ میلیارد دلار پروژه جدید در صنعت پالایش به بهره برداری می رسد، تأکید کرد: ظرفیت پالایش کشور با بهره برداری از این طرح ها ۱۸۰ هزار بشکه در روز افزایش می یابد، همچنین در سال ۱۴۰۴ حدود هزار کیلومتر خط لوله انتقال نفت خام و سه طرح کیفی سازی فراورده های نفتی در پالایشگاه شیراز، پالایشگاه اصفهان و پالایشگاه تهران به بهره برداری می رسد.
وی به رشد ۱۸۰ درصدی مصرف نفت گاز در سال ۱۴۰۳ اشاره و اظهار کرد: پروژه های متعددی در زمینه افزایش کیفی فرآورده های تولیدی در سال ۱۴۰۳ در دست اجرا قرار گرفت؛ بهره برداری از واحد ایزومریزاسیون پالایشگاه شیراز ازجمله آنها بود که با استفاده از این واحد بنزین این پالایشگاه به صورت کامل با استاندارد یورو تولید می شود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در گزارشی از روند پیشرفت طرح های پالایشی در استان های مختلف کشور گفت: بر اساس اظهارات مطرح شده، پروژه پالایشی RHU پالایشگاه اصفهان با تعهد زمانی مشخص، به صورت هفتگی در حال پیشرفت است و بهره برداری از این طرح تا ابتدای سال آینده در اولویت قرار دارد، همچنین طرح kHT پالایشگاه اصفهان تا اواخر خرداد به بهره برداری می رسد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران
۱۵ طرح با ۶ میلیارد دلار اعتبار
حسن عباس زاده، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران از بهره برداری ۱۵ طرح پتروشیمی به ارزش ۶ میلیارد دلار در ۱۴۰۴ خبر داد و گفت: با افتتاح این طرح ها سه محصول بار اول به سبد محصولات صنعت پتروشیمی کشور افزوده می شود.
او با اشاره به اینکه ظرفیت کنونی صنعت پتروشیمی هم اکنون حدود ۹۷ میلیون تن است، اظهار کرد: پارسال حدود ۴۲ میلیون تن محصول نهایی پتروشیمی بدون احتساب خوراک بین مجتمعی به ارزش ۲۴ میلیارد دلار در صنعت تولید شد که ۲۹ میلیون تن به ارزش ۱۳ میلیارد دلار صادر شد و ۱۳ میلیون تن به ارزش حدود ۱۱ میلیارد دلار در داخل به فروش رفت.
وی با بیان اینکه امسال ۱۵ طرح پتروشیمی با سرمایه مجموع ۶ میلیارد دلار به بهره برداری می رسد که حدود ۸ میلیون تن به ظرفیت صنعت می افزاید، تصریح کرد: برآورد می شود از ۸۳ میلیون تن محصول تولیدی در ۱۴۰۴، ۳۵ میلیون تن صادر شود و ۱۶ میلیون تن در داخل به فروش برسد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تأکید بر اینکه از طرح هایی که امسال به بهره برداری می رسند، تنها یک طرح خوراک گازی است، ادامه داد: ۳ محصول بار اول امسال به سبد محصولات پتروشیمی اضافه می شود و ظرفیت صنعت تا پایان سال به حدود ۱۰۶ میلیون تن می رسد و تولید واقعی ۸۳ میلیون تن برآورد می شود.
معاون وزیر نفت با اشاره به اینکه افزون بر ۱۵ طرح پتروشیمی، چهار طرح نیز در زمینه تأمین خوراک امسال افتتاح می شود، بیان کرد: بخشی از طرح های تأمین خوراک از سوی پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس در طرح جمع آوری گازهای مشعل شرق کارون محقق می شود؛ به طوری که از ۵۵ مشعلی که در این طرح باید خاموش شود، امسال ۱۴ مشعل خاموش و گاز جمع آوری شده در صنعت استفاده می شود. ۱۰ مشعل نیز از اسفند پارسال تا چند روز گذشته خاموش شد.
عباس زاده به طرح ان جی ال ۳۱۰۰ به عنوان طرح دیگر تأمین خوراک اشاره و اظهار کرد: این طرح امسال نهایی می شود و تا شهریور به بهره برداری می رسد. همچنین طرح به سوزی گازهای مشعل از سوی پتروشیمی مارون نیز طرح دیگری است.
وی مقدار سرمایه گذاری ۴ طرح تأمین خوراک را که امسال به بهره برداری می رسد، ۴ میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: امسال ۹۰۰ میلیون مترمکعب گاز در روز از جمع آوری مشعل ها و ۸۵۰ بشکه میعانات در روز نیز از ان جی ال ۳۱۰۰ به عنوان خوراک به صنعت بازمی گردد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با اشاره به اینکه سه تجهیز بار اول امسال در اجرای طرح های پتروشیمی رونمایی می شوند، افزود: استفاده حداکثری از توان سازندگان داخلی در اجرای طرح های پتروشیمی در دستور کار است.
معاون وزیر نفت گفت: رئیس جمهوری افزون بر کشورهای آفریقایی، بر گسترش صادرات به کشورهای همسایه شامل عراق، پاکستان، افغانستان و ترکیه نیز تأکید داشتند و این کشورها نیز در اولویت برنامه های بازاریابی قرار گرفته اند و اسناد مربوط به این کشورها نیز در حال آماده سازی است.
وی افزود: رئیس جمهوری تأکید داشتند که این اسناد در اختیار نهاد ریاست جمهوری قرار خواهد گرفت تا اعضای دولت در سفرهای خارجی از این ظرفیت ها بهره برداری کنند.
وی در توضیح درباره برنامه جمع آوری گازهای مشعل از سوی صنعت پتروشیمی اعلام کرد: صنعت پتروشیمی برنامه خوبی برای جمع آوری مشعل ها دارد اگرچه این مشعل ها مربوط به صنعت پتروشیمی نیستند و در حوزه صنعت نفت هستند. با بهره برداری از ان جی ال ۳۱۰۰ مشعل های منطقه دهلران جمع می شوند و پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس نیز ۱.۱ میلیارد دلار برای جمع آوری گازهای مشعل شرق کارون سرمایه گذاری کرده است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران در زمینه تکمیل زنجیره ارزش نیز افزود: این موضوع از راهبردهای صنعت پتروشیمی است. سالانه حدود ۲ میلیارد دلار کالای پتروشیمی وارد کشور می شود که در کشور توسعه پیدا نکردند؛ البته به منظور خودکفایی در این کالاها، ۲۱ بسته سرمایه گذاری به سرمایه گذاران معرفی شد و اکثر این طرح ها به جز چند مورد که چالش تأمین فناوری دارند، دارای سرمایه گذار هستند.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران در پاسخ به پرسشی درباره سفیر اخیر به روسیه، بر تلاش برای رفع موانع پیش روی همکاری های تجاری تأکید و بیان کرد: ایجاد کریدور شمال به جنوب، مهم ترین موضوع مورد بررسی برای گسترش همکاری ایران و روسیه است، زیرا اکثر پتروشیمی های ایران در جنوب کشور مستقر هستند. شرکت های ایرانی در سال های اخیر پیشرفت چشمگیری در تولید و صادرات در حوزه کاتالیست ها داشته اند و صادرات سالانه حدود ۷۰ میلیون دلاری کاتالیست به روسیه بسیار مورد توجه است. توسعه در تولید انواع کاتالیست های مورد نیاز صنایع مختلف نیز از نقاط قوت صنعت پتروشیمی ایران محسوب می شود و انتظار می رود با توسعه تجارت آزاد بین کشورها، این حوزه شاهد رشد بیشتری باشد.
عباس زاده بر اهمیت توسعه ساخت داخل و حمایت از شرکت های دانش بنیان در صنعت پتروشیمی تأکید و بیان کرد: مدیریت جدید پژوهش و ساخت داخل در این شرکت ایجاد شده و فرایند ارزیابی توانمندی های شرکت های دانش بنیان به منظور بهره گیری از ظرفیت های آنها در ساخت تجهیزات و قطعات مورد نیاز صنعت در حال انجام است. بازار واردات ۲ میلیارد دلاری کالا در صنعت پتروشیمی، فرصت بزرگی برای شرکت های دانش بنیان فراهم کرده، ضمن آنکه بستری برای معرفی این شرکت ها بر اساس توانمندی هایشان ایجاد و هدف گذاری شده است تا پایان برنامه هفتم توسعه، ساخت داخل صنعت پتروشیمی از ۷۰ درصد کنونی به ۷۵ تا ۸۰ درصد افزایش یابد.