نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، یکی از مهم ترین رویدادهای صنعتی و تجاری کشور محسوب می شود که در آن، فرصتی ارزشمند برای فعالان حوزه انرژی فراهم می آید تا تازه ترین فناوری ها و نوآوری ها را در حوزه صنعت نفت معرفی کنند، ضمن اینکه در این نمایشگاه فرصت های سرمایه گذاری و نیاز بازار شناسایی و با تبادل اطلاعات و تقویت همکاری های بین المللی، راه برای تداوم مسیر هموار می شود.

 همگام با صنعت نفت در تولید بنزین  

در بیست و نهمین نمایشگاه بین المللی صنعت نفت امسال هم بسیاری از شرکت های داخلی و خارجی از این رویداد، برای بررسی پروژه های مشترک، امضای قراردادهای تجاری و توسعه تعاملات استقبال کردند. از جمله این شرکت ها، شرکت نفت ستاره خلیج فارس بود که خبرنگار «مشعل» در بازدید میدانی از نمایشگاه، به سراغ این شرکت در سالن 41 رفت و با غلامحسین رمضان پور، مدیرعامل  نفت ستاره خلیج فارس درباره اقدام ها و برنامه های آن در تعامل و سرمایه گذاری بیشتر با صنعت نفت گفت وگو کرد.

رمضان پور با تأکید بر اینکه شرکت نفت ستاره خلیج فارس، قطب تولید بنزین کشور است و بیش از ۴۰ درصد تولید این فراورده راهبردی را در اختیار دارد، گفت: خوراک شرکت نفت ستاره خلیج فارس در حال حاضر ۴۵۰ هزار بشکه در روز میعانات گازی است و به عنوان بزرگ ترین پالایشگاه میعانات گازی جهان به کار خود ادامه می دهد. همسو با شعار سال ۱۴۰۴ یعنی سرمایه گذاری در تولید، برنامه هایی برای بهبود کیفیت تولید تعریف کرده ایم تا بتوانیم با همین خوراک ۴۵۰ هزار بشکه ای میعانات، استمرار عملیات در کار را داشته باشیم و تولید حداکثری بنزین را تا مرز ۴۴ میلیون لیتر افزایش دهیم. در نیمه دوم امسال هم تعمیرات اساسی یک سوم پالایشگاه را در برنامه گنجانده ایم.

وی افزود: با توجه به شعار امسال، یعنی سرمایه گذاری در تولید، در زمینه بهبود شرایط عملیاتی و فرایندی پالایشگاه، پروژه هایی از جمله تولید آمونیاک را تعریف کردیم؛ زیرا در حال حاضر مقدار زیادی هیدروژن مازاد در پالایشگاه داریم. کارهای مهندسی انجام شده و امیدواریم تا 2 سال آینده بتوانیم از هدررفت هیدروژن و تخریب های زیست محیطی جلوگیری کنیم، همچنین آورده ای نیز از این محل برای تولید داشته باشیم.

رمضان پور، هزینه سرمایه گذاری این واحد را ۳۰۰ میلیون دلار اعلام و اظهار کرد: پالایشگاه نفت ستاره خلیج فارس حدود ۲ هزار تن گاز مایع تولید می کند و با روندی که پیش می رود، مصرف گاز مایع بسیار کم خواهد شد؛ بنابراین پروژه ای تعریف شده تا بتوان از تبدیل گاز مایع به بوتان و تبدیل به محصولات پتروشیمی، بهره ببریم که امیدواریم این مهم تا پایان امسال محقق شود.

مدیرعامل شرکت نفت ستاره خلیج فارس درباره بیست و نهمین نمایشگاه بین المللی صنعت نفت، با اشاره به اینکه این نمایشگاه علاوه بر اینکه فرصتی برای معرفی جدیدترین دستاوردها و فناوری های دست اندر کاران تولید انرژی است، اظهار کرد: این نمایشگاه ضمن اینکه محلی برای تسهیل مذاکرات تجاری و توسعه همکاری های بین المللی است، امکان انعقاد قراردادهای کلان اقتصادی را فراهم و زمینه سرمایه گذاری های جدید را نیز مهیا می کند. افزون براین، نقشی مؤثر نیز در ارتقای جایگاه ایران در بازارهای جهانی انرژی ایفا می کند.

توجه به سرمایه گذاران داخلی

در ادامه این بازدید میدانی، خبرنگار «مشعل» به سراغ شرکت پتروپالایش گهر لرستان از دیگر شرکت های فعال در نمایشگاه بین المللی صنعت نفت رفت؛ شرکتی که دستاوردهای خود را در سالن 21 نمایشگاه در معرض دید متخصصان نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی قرار داده بود.

سید محمدمهدی موسوی، رئیس هیأت مدیره شرکت پتروپالایش گهر لرستان و بازرس اتحادیه صادرکنندگان فراورده های نفت، گاز و پتروشیمی درباره عملکرد این اتحادیه و تعامل آن با وزارت نفت، با تأکید بر اینکه شرکت پتروپالایش گهر لرستان در حوزه تولید انواع فراورده های نفتی، روغنی، قیر، تینر و صنایع شیمیایی فعالیت دارد، گفت: از ابتدای دهه ۹۰، با هدف جلوگیری از خام فروشی میعانات گازی و نفت خام، همچنین جلوگیری از تاثیر ضربه های تحریم به کشور، طرح های توسعه ای در زمینه پالایش میعانات گازی به صورت حرفه ای، با رعایت پدافند غیرعامل از جمله پراکندگی در سراسر کشور، در محل سایت شرکت در استان لرستان (شهرستان دورود) تأسیس و طرح توسعه آن انجام شد و بیش از 10 سال است که در حوزه صادرات، تولید نهایی، ارزآوری و جلوگیری از خام فروشی فعال است.

وی ادامه داد: طی سه سال گذشته با توسعه و افزایش ظرفیت، امکان ظرفیت  روزانه بیش از 10 هزار بشکه فراورده های نفتی در واحد پتروپالایش فراهم شده که با این امکان، بخشی از خوراک نفت مورد نیاز واحدهای پتروشیمیایی و نیروگاهی صنایع داخلی تامین می شود.

موسوی تصریح کرد: خوشبختانه در حوزه تأمین خوراک و سوخت نیروگاهی، تعامل خوبی با وزارت نفت داریم و با تحویل خوراک از پارس جنوبی و عسلویه، پالایش روی آن انجام می شود. در واقع مجموعه امور بین الملل وزارت نفت، مسئولیت تأمین خوراک واحدهای این شرکت و مجموعه پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران نیز وظیفه دریافت سوخت نیروگاهی از آن را به عهده دارند.

رئیس هیات مدیره شرکت پتروپالایش گهر لرستان با ابراز امیدواری از اینکه این رویکرد در وزارت نفت به سمت سرمایه گذاری در بخش تولیدات داخلی پیش برود، تصریح کرد: در سال گذشته بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان در طرح های توسعه ای سرمایه گذاری کردیم؛ اما از آنجا که امکان تأمین خوراک به اندازه کافی وجود ندارد، از امور بین الملل وزارت نفت تقاضا داریم به واحدهای تولیدی مثل ما بیشتر توجه کند؛ زیرا ما در زمان های سخت کنار صنعت نفت ایستاده ایم و سرمایه های خود را برای سرمایه گذاری در تولید و پالایش و فراوری میعانات گازی به این صنعت برده ایم، از این رو امیدواریم خوراک تخصیص داده شود تا مجبور به تعطیلی نشویم.

موسوی درباره برپایی نمایشگاه بین المللی صنعت نفت هم با بیان اینکه از اهداف کلیدی این نمایشگاه، تقویت زنجیره تأمین در صنعت نفت و گاز است، گفت: این نمایشگاه، بهترین فرصت است تا بسیاری از شرکت های کوچک و متوسط بتوانند از آن برای برقراری ارتباط با تأمین کنندگان، سرمایه گذاران و مشتریان بالقوه استفاده کنند.

 آماده همکاری و سرمایه گذاری بیشتر    

از دیگر شرکت های حاضر در بیست و نهمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، شرکت نفت زال پارس بود. این شرکت در همسویی با اجرای اصل 44 قانون اساسی مبنی بر خصوصی سازی صنعت نفت، اقدام به احداث اولین و تنها انبار نفت خصوصی کشور به منظور ذخیره سازی نفت کوره و دیگر فراورده های نفتی کرده است. مهدی سنچولی، مدیرعامل شرکت زال پارس در گفت وگویی کوتاه با خبرنگار «مشعل» درباره تعامل و همکاری این شرکت با وزارت نفت گفت: فعالیت شرکت زال پارس در حوزه تولید فراورده های نفتی، ذخیره سازی و توزیع آنهاست.

در حوزه ذخیره سازی و توزیع، به طور مستقیم با وزارت نفت همکاری داریم. انبار نفت زال پارس، تنها انبار نفت بخش خصوصی کشور است که به شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ارائه خدمات دارد و در استان خراسان رضوی  فعالیت می کند. مدیرعامل شرکت زال پارس با اشاره به سابقه همکاری 15 ساله این شرکت با وزارت نفت اظهار کرد: فرایند ذخیره سازی فراورده های وارداتی از کشورهای همسایه مثل ترکمنستان و توزیع آنها، با همکاری شرکت پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی در انبار نفت این شرکت انجام می شود.

سنچولی درباره دیگر فعالیت های این شرکت نیز گفت: بهره برداری و ساخت جایگاه های نوین با جدیدترین طراحی و تکنولوژی جهان، ارائه خدمات نوین توزیع فراورده در جایگاه، ارائه خدمات نوین پرداخت بی سیم(RF-ID)  و مدیریت جذب و حفظ مشتری از دیگر حوزه های  فعالیت این شرکت است.

وی افزود: عنوان اولین شرکت توسعه دهنده جایگاه های تک سکو در استان خراسان رضوی به این شرکت اختصاص دارد و در حوزه تولید هیدروکربن های سبک و سنگین نیز فعالیت می کنیم، به طوری که در حال حاضر یک واحد تولیدی با ظرفیت 250 تن در روز برای تولید هیدروکربن های سبک راه اندازی شده است.

سنچولی، درباره نقش همکاری و تعامل با وزارت نفت نیز عنوان کرد: در خراسان رضوی و در زمینه ذخیره سازی و توزیع فراورده های نفتی، از ظرفیت های بالایی برخوردار هستیم. انبار این شرکت، پذیرش فراورده از طریق ریلی را هم دارد و با توجه به سرمایه گذاری قابل توجهی که در این بخش شده است، این آمادگی وجود دارد که همکاری های خود با وزارت نفت را برای سرمایه گذاری بیشتر توسعه دهیم.

وی ادامه داد: شرکت هایی مثل ما که به فناوری های جدید دست یافته اند، می توانند در تولید بنزین با کیفیت بالا و همچنین واردات فراورده های نفتی کمک کننده باشند، ضمن اینکه این ظرفیت را در خود می بینیم که بتوانیم برای رفع ناترازی ها به صنعت نفت کمک کنیم.

مدیرعامل شرکت زال پارس بر تعامل بیشتر وزارت نفت با شرکت های خصوصی تاکید و تصریح کرد:  بخش خصوصی می تواند کاهش دهنده برخی هزینه ها باشد؛ موضوع مهمی که وزارت نفت باید در شرایط کنونی بیش از گذشته به آن توجه کند.

به گفته وی، تعامل بیشتر با بخش خصوصی و سپردن مسئولیت در اجرای طرح ها به آنها، تاثیر بسیار مثبتی در حوزه نفت و گاز خواهد داشت و به طور مستقیم بر درآمدهای وزارت نفت و دولت تاثیرگذار خواهد بود.

سنچولی بر نقش برگزاری نمایشگاه تاکید کرد و گفت: برگزاری اینگونه نمایشگاه ها، موجب تعامل بیشتر می شود و به بیشتر دیده شدن شرکت های حاضر و معرفی آنها نیز کمک می کند.

 سرعت بخشی به سرمایه گذاری با کوتاه کردن قوانین     

قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا(ص)، در بخش دیگری از فضای بیست و نهمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، در سالن 8 استقرار داشت که خبرنگار «مشعل» برای گفت وگو  با سیدحمید موسوی، جانشین مدیرعامل هلدینگ نفت، گاز و پتروشیمی قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) به آنجا رفت.

موسوی با اشاره به اینکه مجموعه هلدینگ قرارگاه خاتم الانبیا(ص) در سه حوزه بالادستی، میان دستی و پایین دستی نفت مشغول به کار است، گفت: حدود ۲۱ درصد گاز تولیدی کشور از سوی هلدینگ قرارگاه سازندگی و با اجرای پروژه هایی همچون فاز ۱۳، ۲۴ و ۱۵ و ۱۶ به دست می آید. همچنین حدود ۵۴ درصد کل بنزین تولیدی کشور از عملکرد مجموعه هلدینگ قرارگاه بوده که در ستاره خلیج فارس انجام شده است. هم اکنون پروژه پتروپالایش مهر خلیج فارس را نیز در دست اقدام داریم که اواخر امسال به بهره برداری خواهد رسید و به دنبال آن، ۱۳ میلیون لیتر بنزین تولید می شود که این میزان تولید، به رفع ناترازی بنزین کمک خواهد کرد.

 وی همچنین افزود: با توجه به تکمیل کارهای باقیمانده در پارس جنوبی، یعنی تکمیل چاه های گاز پارس جنوبی، امیدواریم قبل از فصل سرما، حدود ۱۵ میلیون مترمکعب گاز به چرخه توزیع تزریق شود، ضمن اینکه در مجموع، ۷ هزار کیلومتر خط لوله نفتی و گازی اجرا کرده ایم و هم اکنون حفر۲۲۰ حلقه چاه نفتی و گازی در دست اجراست که امیدواریم بعد از تکمیل این چاه ها، نزدیک به ۲۰۰ هزار بشکه نفت به تولید کشور افزوده شود. 

جانشین مدیرعامل هلدینگ نفت، گاز و پتروشیمی قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا با اشاره به حوزه سرمایه گذاری در هلدینگ خاتم الانبیا (ص) نیز گفت: بخشی از سرمایه گذاری ها مربوط به استفاده از پیمانکاران خصوصی است. در حال حاضر، ۵ هزار پیمانکار بخش خصوصی در مجموعه قرارگاه و در حوزه تولید کالاهای نفتی و گازی و اجرای پروژه های نفت و گاز مشغول به کار هستند. موسوی درباره استفاده از نیروهای بومی برای اجرای طرح ها نیز خاطرنشان کرد: استفاده از نیروهای بومی در سه استان بوشهر، خوزستان و هرمزگان با جدیت پیگیری می شود و در حوزه سرمایه گذاری هم با توجه به ظرفیتی که در میدان های نفتی مشترک داریم، تمام تلاش را به کار بسته ایم تا از سرمایه گذاری در این بخش برای افزایش تولید استفاده کنیم.

وی یادآور شد: برای ادامه کار، به همکاری بانک ها، صندوق توسعه ملی و وزارت نفت نیاز داریم تا سرمایه گذاری تسریع شود؛ البته در حال حاضر، مجموعه وزارت نفت با هلدینگ قرارگاه خاتم الانبیا(ص) همکاری خوبی دارد و به طور حتم با کوتاه تر کردن قوانین، آیین نامه و ضوابط ابلاغ شده، تصمیم گیری ها تسریع خواهد شد.