
تیم تیراندازی شرکت گاز استان همدان در مسابقات استانی خوش درخشید
دختران آینده ساز
مشعل: منیژه کاظمی، یکی از ملی پوشان قدیمی رشته تیراندازی کشور است که بعد از پایان فعالیت حرفه ای خود به عنوان ورزشکار، تصمیم گرفت تجربیاتش را به عنوان مربی به نسل جوان منتقل کند. این ملی پوش پیشکسوت هم اکنون هدایت و آموزش علاقه مندان به رشته تیراندازی در شرکت گاز استان همدان را به عهده دارد. با این مربی و ورزشکار درباره ورزش تیراندازی و استعدادهایی که در شرکت گاز استان همدان وجود دارد، گفت وگویی داشتیم که با هم می خوانیم.
از چه زمانی فعالیت در رشته تیراندازی را آغاز کردید؟
سال 1370 وارد این رشته شدم و 2 سال بعد به تیم ملی رفتم و در مسابقات مختلف برون مرزی از جمله مسابقات قهرمانی آسیا و قهرمانی جهان حاضر شدم. در سال 2000 نیز به عنوان نماینده بانوان ایرانی در المپیک سیدنی شرکت کردم.
در دوره فعالیت حرفه ای خود مقام بین المللی هم کسب کردید؟
در آن سال ها، ورزش قهرمانی بانوان چندان مدال آور نبود؛ ضمن اینکه تیراندازی هم تنها رشته ای بود که بانوان ورزشکار خارجی در مسابقات آن شرکت می کردند، اما طی سال های اخیر خوشبختانه به ورزش بانوان توجه ویژه ای شده و با بهره گیری از تجربیات مربیان خارجی در کلاس جهانی، همچنین تامین تجهیزات و امکانات لازم برای ورزش حرفه ای در رشته های مختلف، شرایطی فراهم آمده تا بانوان ایرانی بتوانند در سطح جهانی و در رشته های مختلف حضور پررنگی داشته باشند که در این میان، رشته تیراندازی موفقیت های قابل توجهی هم به دست آورده است.
کدام یک از افراد خانواده شما به ورزش تیراندازی علاقه مند است؟
من قبل از ازدواج در تیم ملی بازی می کردم. در سن 21 سالگی با همسرم که از کارکنان شرکت گاز استان همدان است، ازدواج کردم و دو فرزند پسر دارم. پسر بزرگم متولد سال 1380 است و به دلیل قد بلندی که دارد، مناسب فعالیت در رشته تیراندازی نیست، اما ورزش های دیگر را دنبال می کند. پسر کوچکم به تیراندازی علاقه مند است که سعی می کنم در سن مناسب او را برای کسب مهارت و آمادگی در چنین رشته ای راهنمایی و حمایت کنم.
در حال حاضر بجز آموزش تیراندازی، به کار دیگری هم مشغول هستید؟
خیر، من نایب رئیس هیأت تیراندازی و مربی تیم تیراندازی شرکت گاز استان همدان هستم، ضمن اینکه به عنوان مربی تیم هیأت تیراندازی استان همدان هم فعالیت می کنم.
شرکت گاز استان همدان در رشته تیراندازی، تیم حرفه ای دارد؟
این شرکت تیمی که به صورت حرفه ای در لیگ تیراندازی فعالیت داشته باشد، ندارد؛ اما ورزشکارانی که در آن آموزش دیده اند، به عنوان اعضای تیم هیأت استان در لیگ دسته یک حضور دارند و فصل گذشته توانستند مقام های قابل توجهی در لیگ دسته یک تیراندازی کسب کنند.
با توجه به تجربه ای که در رشته تیراندازی دارید، بفرمایید که این ورزش تا چه اندازه ظرفیت توسعه دارد؟
10 سال پیش پیشنهاد فعال شدن رشته تیراندازی در شرکت گاز استان همدان را مطرح کردم که در پی آن، یک سالن بسیار کوچک که تنها چهار خط تمرین داشت، با تجهیزاتی نظیر2 قبضه تپانچه بادی و 2 قبضه تفنگ بادی در اختیار ما قرار داده شد. شرکت در آن دوران تلاش زیادی کرد تا بتواند سلاح بیشتری برای تمرین ما بگیرد، اما از آنجا که امکان ورود سلاح قانونی براساس ضوابط اداری بسیار سخت است و همچنین تامین آن به بودجه بالایی نیاز دارد، عملا این اتفاق نیفتاد. با این حال، در این سال ها شاهد همکاری بسیار خوب شرکت گاز این استان بوده ایم. ورزش تیراندازی ابتدا در بخش بانوان فعال بود؛ اما نزدیک به 2 سال است که این رشته برای آقایان نیز در شرکت گاز استان همدان فعال شده است.
با افزایش تعداد علاقه مندان به ورزش تیراندازی، چقدر امکانات این رشته افزایش پیدا کرده است؟
سالنی که در حال حاضر آقایان و خانم ها در آن تمرین می کنند، فضایی قدیمی است؛ هرچند امکان انتقال مکان تمرین وجود دارد، اما از آنجا که این سالن، هم در دسترس علاقه مندان است و هم امنیت لازم را برای نگهداری تجهیزات دارد، تصمیم گرفته شد تمرین ها با همین امکانات انجام شود.
دخترانی که در استان همدان و در سالن شرکت گاز این استان ورزش تیراندازی می کنند، استعدادهای قابل توجهی هستند؛ چراکه با همین امکانات موجود، از تیراندازان شاخص هیأت تیراندازی استان همدان به شمار می روند. تلاش می کنیم تمامی رده های سنی این رشته را که شامل 10 سال تا بالای 50 سال است، پوشش دهیم. (البته برخی با تجهیزات شخصی نزدیک به 700 میلیون تومان تمرین می کنند) خوشبختانه پیشینه ورزش تیراندازی در استان همدان بسیار خوب است و مربی که برای مردان در نظر گرفته شده از مربیان حرفه ای به شمار می رود. با این حال استقبال آقایان از رشته تیراندازی در مقایسه با خانم ها کمتر است که شاید یکی از مهم ترین دلایل آن، این باشد که ورزش های جذاب تری برای آقایان وجود دارد.
آیا می توان گفت که ظرفیت کاملی برای تشکیل یک تیم حرفه ای در شرکت گاز استان همدان وجود دارد؟
بله، در صورتی که بتوانیم تجهیزات لازم را که همان تفنگ بادی است تامین کنیم، دختران ظرفیت لازم برای تشکیل یک تیم مستقل با حمایت شرکت گاز استان همدان را دارند؛ اما با همین شرایط هم، دختران تیرانداز از استعداد بسیار بالایی برخوردار هستند و براحتی می توانند به سطح کشوری راه یابند.
چند نفر از دختران شرکت گاز استان همدان در هیأت تیراندازی این استان حضور دارند؟
سال گذشته در مسابقات لیگ دسته یک، هیأت تیراندازی استان همدان برای رشته های تپانچه بادی و تفنگ بادی تیم معرفی کرد که مربیگری آن، به عهده من بود. هفت تیرانداز برای هر رشته معرفی کردیم که از این میان، یکی از نوجوانان تیم گاز به نام رها عزیزی در رشته تپانچه بادی به اردوی استعدادیابی تیم ملی نوجوانان نیز دعوت شد. در رشته تفنگ بادی نیز از هفت شرکت کننده، چهار تیرانداز از دختران گاز استان همدان بودند که این موضوع بیانگر وجود استعدادهای خوب در این حوزه است.
با توجه به تجربه هایی که تاکنون در رشته تیراندازی کسب کرده اید، پیشنهادی برای توسعه این رشته ورزشی در شرکت گاز استان همدان دارید؟
یکی از مهم ترین نکاتی که باید در این حوزه به آن توجه شود، بحث آموزش است؛ زیرا استعدادهای قابل توجهی در شرکت گاز وجود دارد. در شرکت ملی گاز، یک سال در میان، مسابقاتی با رده سنی مختلف برگزار می شود که ای کاش با توجه به استعدادهای موجود، شرایطی فراهم شود تا علاوه بر این مسابقات، مسابقات قهرمانی کشوری شرکت های تابعه نیز برگزار شود.