
شرکت پایانه های نفتی ایران
تداوم صادرات نفت نتیجه تلاش کارکنان
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران، تداوم صادرات نفت را نتیجه تلاش های بی وقفه کارکنان این صنعت خواند و گفت: ما همواره برای حفظ پایداری صادرات نفت، بهبود عملکرد و ارتقای زیرساخت ها تلاش می کنیم. عباس اسدروز با اشاره به مأموریت شرکت پایانه های نفتی ایران در پشتیبانی و تداوم پایدار تولید نفت و گاز کشور گفت: پایانه های نفتی به عنوان حلقه پایانی زنجیره ارزش صنعت نفت، نقطه اتصال عملیاتی با مشتریان داخلی و خارجی است و وظیفه حیاتی در تضمین کیفیت و دقت صادرات نفت کشور دارد. وی با تأکید بر اهمیت توجه به مقتضیات محیطی و انتظارهای شرکت ملی نفت ایران و سیاست های وزیر نفت اعلام کرد: شرکت پایانه های نفتی ایران باید در تمام شرایط، پاسخگوی نیازهای مرتبط با صادرات نفت باشد، این شرکت در اسکله های ثابت، گوی های شناور و کشتی های فعال در آب های آزاد، وظایف عملیاتی خود را به شکلی مؤثر انجام می دهد. مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران با اشاره به اهمیت مدیریت علمی و نیروی انسانی گفت: این شرکت یک سازمان مأموریت گراست که موفقیت آن به دارایی های فیزیکی و نیروی انسانی وابسته است؛ توسعه سازمانی باید بر اساس مدیریت علمی و بهبود زیرساخت های فیزیکی مانند خطوط لوله، مخازن و اسکله ها انجام شود.
بهره برداری از مخزن یک میلیون بشکه ای
اسدروز با بیان اینکه در ماه های گذشته، چند پروژه تعمیرات مخازن آغاز شده که در آینده نزدیک یک مخزن یک میلیون بشکه ای آماده بهره برداری می شود، افزود: این اقدام ها همسو با تقویت زیرساخت های راهبردی انجام می شود. وی با اشاره به رویکرد راهبردی محور شرکت پایانه های نفتی گفت: مدیریت راهبردی به معنای طراحی محیط آرمانی و مسیر دستیابی به آن است. ما با استفاده از نقشه ذهنی و روش های علمی، اهداف بلندمدت سازمان را برنامه ریزی و اجرا می کنیم. مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی افزود: این شرکت در استان های مختلف ازجمله خوزستان، بوشهر و جاسک فعالیت دارد و فرایندهای دریافت، ذخیره سازی، اندازه گیری و صادرات نفت خام به طور مستمر انجام می شود. اسدروز تداوم صادرات نفت ایران را نتیجه تلاش های بی وقفه کارکنان این صنعت دانست و با تأکید بر اینکه ما همواره برای حفظ پایداری صادرات نفت، بهبود عملکرد و ارتقای زیرساخت ها تلاش می کنیم، اظهار کرد: شرکت پایانه های نفتی ایران با برنامه ریزی دقیق و تمرکز بر بهبود زیرساخت ها و نیروی انسانی، نقش حیاتی خود را در صنعت نفت کشور حفظ کرده است و تلاش می کند به اهداف تعیین شده دست یابد.
شرکت ملی نفت ایران
تغییر زمان برگزاری رویداد تحول در سرمایه گذاری بالادستی نفت و گاز
زمان رویداد تحول در سرمایه گذاری و توسعه در بالادست صنعت نفت و گاز، به عنوان یکی از مهم ترین گردهمایی های تخصصی برای معرفی فرصت های جدید سرمایه گذاری در میدان های نفت و گاز کشور تغییر کرد.رویداد «تحول در سرمایه گذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران» که با هدف معرفی بیش از ۲۰۰فرصت سرمایه گذاری در بخش بالادستی صنعت نفت و گاز برنامه ریزی شده بود، به دلیل تغییرات در برنامه ریزی به تعویق افتاد و در تاریخ دوم اردیبهشت ۱۴۰۴ در تهران برگزار می شود.در این رویداد، تازه ترین سیاست ها و برنامه های شرکت ملی نفت ایران در زمینه توسعه میدان های نفتی و گازی، تأمین مالی پروژه های بالادستی، انواع قراردادهای جدید از جمله قراردادهای IPC و الگوهای مشارکت عمومی - خصوصی تشریح می شود. علاقه مندان برای ثبت نام و کسب اطلاعات بیشتر می توانند به وبگاه مدیریت سرمایه گذاری و کسب وکار شرکت ملی نفت ایران به نشانی investment.nioc.ir مراجعه کنند.
شرکت نفت فلات قاره ایران
تولید نفت میدان درود افزایش یافت
مدیر منطقه عملیاتی خارگ از موفقیت چشمگیر متخصصان شرکت نفت فلات قاره ایران در افزایش تولید میدان درود خبر داد و گفت: این دستاورد که روزهای پایانی اسفند ۱۴۰۳ و همزمان با سالروز ملی شدن صنعت نفت به ثمر نشست، نتیجه ماه ها تلاش بی وقفه برای راه اندازی پروژه گازرسانی سه حلقه چاه در این میدان است.
علیرضا متعالی با بیان اینکه با افزایش تولید آب در میدان درود و بهره برداری از لایه های سنگین تر نفتی، ضرورت گازرانی برخی چاه ها بیش از پیش احساس می شد، افزود: هرچند پروژه اصلی گازرانی میدان در دست مطالعه است، اما با تعریف پروژه های کوچک تر، گازرانی تعدادی از چاه ها آغاز شده بود؛ با این حال چاه های جنوبی جزیره به دلیل نبود زیرساخت های لازم از این امکان بی بهره بودند.وی گفت: با اجرای مسیرها و اتصالات مورد نیاز، رفع اشکال های کنترلی توربوکمپرسورها و راه اندازی سیستم های قطع اضطراری پس از تعمیرات تخصصی و پیچیده، این بخش از پروژه با موفقیت عملیاتی شد.
مدیر منطقه عملیاتی خارگ با بیان اینکه با تکمیل این مرحله و دریافت تجهیزات مورد نیاز طی سه ماه آینده، امکان گازرانی همه شش چاه فراهم می شود، تصریح کرد: پس از انجام تعمیرات لازم روی خطوط گازرانی در خشکی و دریافت مجوز بهره برداری، گازرانی پنج چاه دیگر نیز نیمه نخست سال آینده از سر گرفته می شود. متعالی تأکید کرد: هرچند ارزش اقتصادی افزایش تولید نفت به مراتب بیشتر از گاز همراه آن است، اما این رشد تولید گاز نیز با توجه به نیازهای مصرف، خوراک پتروشیمی خارگ را در سه ماه آینده تقویت می کند. وی همچنین از پیشرفت تعمیرات زیرآبی خط لوله ابوذر در عمق ۴۰ متری خبر داد و گفت: با رفع نشتی در ۹نقطه از این خط لوله و تکمیل مراحل پایانی تعمیرات، بهره برداری مجدد آن به زودی آغاز می شود که خود به افزایش خوراک غنی پتروشیمی کمک می کند.
مدیر منطقه عملیاتی خارک با اشاره به شرایط جوی نامساعد زمستان و خرابی دریا، این حجم از تعمیرات را رکوردی بی سابقه در سال های اخیر خواند و گفت: بخش تکمیلی تعمیرات این خط برای اردیبهشت برنامه ریزی شده و به موازات آن، اجرای خط اصلی جایگزین میدان ابوذر از سوی پیمانکار در حال انجام است که با اتمام آن، تولید پایدار از این میدان تضمین می شود.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق
رشد ۱۴ درصدی انتقال فراورده های نفتی
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق از انتقال بیش از ۲۲ میلیارد لیتر انواع فراورده نفتی در سال ۱۴۰۳ خبر داد که نشان دهنده رشد ۱۴درصدی نسبت به سال قبل است.
مصطفی علیزادبراهین اظهار کرد: انتقال ایمن و پایدار فراورده های نفتی از مبادی تولید (پالایشگاه بندرعباس و ستاره خلیج فارس) تا مبادی مصرف (سه استان کرمان، یزد و بخش هایی از استان های اصفهان و تهران) انجام شده است. مقدار انتقال از ۱۹میلیارد و ۲۰۰ میلیون لیتر در ۱۴۰۲ به ۲۲میلیارد و ۸۱ میلیون لیتر رسیده است. وی همچنین از افزایش تعداد نیروگاه های متصل به شبکه خطوط لوله انتقال سوخت خبر داد و گفت: دو نیروگاه واقع در استان یزد (نیروگاه سیکل ترکیبی یزد و شیرکوه) و نیروگاه سیکل ترکیبی باغین در استان کرمان از سوی این منطقه از بستر خطوط لوله سوخت رسانی شد. پارسال با اتصال نیروگاه سرو چادرملو این تعداد به چهار نیروگاه افزایش یافت.
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق تصریح کرد: برای تداوم فعالیت این نیروگاه ها و تأمین برق پایدار و مستمر ۸۲۵ میلیون و ۵۳۹ هزار لیتر نفت گاز ارسال شد که نسبت به پارسال با توجه به اضافه شدن نیروگاه جدید رشد ۷ درصدی را نشان می دهد.
سوخت رسانی خطوط حوزه استحفاظی منطقه جنوب شرق شامل خط ۲۶ اینچ اصلی و خط ۲۶ اینچ جدیدالاحداث دوم مسیر بندرعباس - رفسنجان، خط ۱۴ اینچ لوپ و اصلی مسیر رفسنجان - کرمان، خط ۱۶ و ۲۰اینچ مسیر رفسنجان - یزد و خط تازه احداث ۲۰ اینچ مسیر نائین - کاشان - ری است که بیش از یکهزار و ۷۰۰ کیلومتر، از استان کرمان، یزد و بخشی از استان های اصفهان و تهران و به صورت غیرمستقیم استان سیستان و بلوچستان را شامل می شود.
شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران
افزایش روزانه 180 هزار بشکه ای ظرفیت پالایشی کشور
معاون اجرایی مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران از راه اندازی پالایشگاه های آدیش جنوبی و مهر خلیج فارس تا پایان امسال خبر داد و گفت: با راه اندازی این پالایشگاه ها ظرفیت پالایشی کشور روزانه ۱۸۰هزار بشکه افزایش می یابد. علیرضا آرمان مقدم در برنامه تلویزیونی میز اقتصاد با اشاره به بررسی روند وضعیت صنعت پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در سال جدید همگام با شعار سال، یعنی سرمایه گذاری برای تولید گفت: مصرف بنزین در سال ۱۴۰۳ به صورت میانگین حدود ۱۲۴ میلیون لیتر بوده است و در بازه زمانی تعطیلات نوروز مقدار مصرف بنزین از ۱۳۰ میلیون لیتر در روز نیز پیشی گرفت، به نحوی که در روز ۲۹ اسفند ۱۴۰۳، مصرف بنزین به بیش از ۱۶۰میلیون لیتر رسید که رکوردی بی سابقه در تاریخ مصرف بنزین بود. وی با اشاره به اینکه به موازات رشد شتابان مصرف، باید افزایش تولید نیز انجام شود، افزود: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، سه پالایشگاه اراک، بندرعباس و ستاره خلیج فارس در کشور احداث شد و افزایش تولیدی که هم اکنون شاهد آن هستیم، محصول تولیدات این پالایشگاه هاست. افزون بر آن پروژه های توسعه ای نیز اعم از طرح های کیفی سازی فراورده های نفتی به منظور افزایش مقدار تولید تعریف و اجرا شد که هم اکنون در بیشتر پالایشگاه ها این طرح ها نهایی و محصولات بنزین و گازوییل با مشخصات یورو تولید می شود.
معاون اجرایی مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران از مصرف بی رویه به عنوان یکی از مهم ترین چالش های پیش روی صنعت پالایش کشور یاد کرد و گفت: موضوعی که در آینده نگران آن هستیم، وضع مصرف و اعتقاد ما این است که در این بخش مردم هم مقصر نیستند، زیرا امکان استفاده از ناوگان حمل ونقل عمومی آنگونه که راننده مجاب شود، به جای استفاده از خودروی شخصی از ناوگان عمومی استفاده کند، وجود ندارد و مصرف به صورت فزاینده و بی رویه رو به افزایش خواهد بود. آرمان مقدم با بیان اینکه اگر این روند ادامه یابد، در آینده نه چندان دور با چالش های بسیاری روبه رو می شویم، تصریح کرد: تعداد پروژه هایی که به عنوان پروژه های پتروپالایشگاهی از آن نام برده می شود، به جز پالایشگاه مروارید مکران، مابقی فعالیت خاصی ندارند و متوسط پیشرفت آنها حدود ۲ تا ۳ درصد است. وی حجم سرمایه گذاری مورد نیاز برای یک پتروپالایشگاه ۳۰۰ هزار بشکه ای را معادل ۸ تا ۱۲ میلیارد دلار تخمین زد و اظهار کرد: تأمین این مقدار سرمایه با توجه به شرایط حال حاضر کشور سخت و دشوار است. بازار سرمایه، تسهیلات بانکی و آورده سرمایه گذاران ازجمله ابزارهای تأمین مالی پروژه ها به حساب می آید که با این اوصاف بیشتر سرمایه گذاران امیدوارند از طریق فاینانس بخش زیادی از سرمایه مورد نیاز را تأمین کنند که این اتفاق نیفتاده است.
بهره برداری از آدیش جنوبی در نیمه نخست امسال
معاون اجرایی مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران همچنین با بیان اینکه پروژه مروارید مکران حدود ۱۰ درصد پیشرفت دارد که عملیات اجرایی برای احداث واحدهای اصلی هنوز آغاز نشده است، افزود: پالایشگاه آدیش جنوبی، از دیگر طرح های پالایشی است که هم اکنون از پیشرفت ۹۰درصدی برخوردار است و انتظار داریم در سال ۱۴۰۴ این پروژه به بهره برداری برسد. وی با اشاره به این که این پالایشگاه ۶۰ هزار بشکه در روز ظرفیت پالایشی را افزایش می دهد، افزود: البته هدف از احداث این پالایشگاه، تولید فراورده بنزین نیست، اما ۲.۵ تا ۳ میلیون لیتر در روز تولید نفت گاز خواهد داشت. آرمان مقدم با بیان اینکه ظرفیت پالایشی کشور بیش از۱۸۰ هزار بشکه در روز افزایش خواهد یافت، گفت: پالایشگاه آدیش جنوبی با ظرفیت ۶۰ هزار بشکه در نیمه نخست امسال به بهره برداری می رسد و پالایشگاه مهر خلیج فارس با ظرفیت روزانه ۱۲۰ هزار بشکه میعانات گازی در دستور کار قرار دارد که امیدواریم این پروژه نیز تا پایان امسال اجرایی شود. طرح های کیفی سازی فرآورده های نفتی، پروژه سی سی آر و تسویه پساب در پالایشگاه تهران، از دیگر پروژه های در دست اجراست.
شرکت ملی گاز ایران
پیشرفت ۵۴ درصدی فاز دوم ذخیره سازی گاز مخزن شوریجه
سرپرست شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران گفت: پروژه فاز دوم ذخیره سازی گاز در مخزن شوریجه از مرز ۵۴درصد پیشرفت عبور کرده و هم زمان در بخش های روزمینی، زیرزمینی و ساخت تجهیزات اصلی در حال اجراست.
بهنام میرزایی با اشاره به اینکه پروژه فاز دوم ذخیره سازی گاز در مخزن شوریجه هم اکنون در مسیر اجرا قرار دارد و فرایندهای مرتبط با حوزه های روزمینی، زیرزمینی و ساخت تجهیزات اصلی توربوکمپرسور به موازات یکدیگر در حال انجام است، اظهار کرد: این طرح توسعه نقش بسیار مهمی در تأمین پایداری گاز مناطق شمال و شمال شرق کشور دارد و اجرای آن از اولویت های شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران به شمار می رود. وی تصریح کرد: پروژه فاز دوم ذخیره سازی گاز مخزن شوریجه در خانگیران، با مشارکت بخش خصوصی و در قالب مدل BOT (ساخت، بهره برداری و انتقال) و براساس تعهدات دو طرف، مطابق با برنامه مشخصی در حال اجراست. بر پایه این گزارش، قرارداد BOT مرتبط با شرکت مپنا در چارچوب ضوابط قانونی و پس از بررسی های فنی دقیق منعقد شده و بر اساس آن تأمین مالی پروژه برعهده سرمایه گذار است. پیشرفت پروژه با تأمین اعتبار مورد نیاز مطلوب است و ظرفیت ذخیره سازی گاز کشور با اجرای این پروژه به طور محسوسی افزایش می یابد.
افزایش خوراک پتروشیمی بندر امام(ره)
شرکت پتروشیمی بندر امام(ره) در سال ۱۴۰۳ با دریافت ۳.۵ میلیون تن انواع خوراک، بالاترین مقدار خوراک در هفت سال اخیر را دریافت کرد. یکی از مؤلفه های کلیدی در طرح توسعه ای بندر امام نوین، تثبیت پایدار خوراک است. شرکت پتروشیمی بندر امام(ره) در سال ۱۴۰۳ با دریافت حدود ۳ میلیون و ۵۰۰هزار تن انواع خوراک، نه تنها رشدی بیش از ۵۰ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۰ را ثبت کرد، بلکه رکورد هفت ساله دریافت خوراک را نیز شکست. این مجتمع در بخش خوراک ان جی ال نیز جهشی چشمگیر داشته است؛ به طوری که مقدار دریافت این خوراک از ۴۰ هزار بشکه در روز در سال ۱۴۰۰ به بیش از ۸۰ هزار بشکه در روز در سال ۱۴۰۳ رسید. این موفقیت با دریافت ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تن ان جی ال در سال ۱۴۰۳، رکوردی جدید در هفت سال اخیر ثبت و سهمی کلیدی در افزایش تولید این مجموعه ایفا کرد.
دستاوردهای اخیر در زمینه تأمین خوراک در چند سال اخیر حاصل برنامه ریزی دقیق و سرمایه گذاری های هدفمند در بخش های مختلف از جمله تعمیرات اساسی و تأمین قطعات ان جی ال های مناطق نفت خیز جنوب به ارزش بیش از ۵ هزار میلیارد ریال، سرمایه گذاری یک میلیارد دلاری در پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس، تزریق ۶۵ میلیون یورو در پروژه پتروپالایش دهلران بوده است. افزایش دریافت خوراک در این مجتمع سبب شده در سال ۱۴۰۳ با ثبت رکوردی دیگر، تولید خود را به حدود ۴.۸۷۳ میلیون تن برساند که بالاترین مقدار تولید در شش سال اخیر این مجموعه به شمار می رود.