شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی

 با تامین بیش از 70 درصد گاز کشورگام بزرگی در رفع بیکاری برداشته است

اشتغال زایی ماندگار در هاب انرژی

مهناز محمدی | بیش از 70 درصد گاز کشور در شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی به دست توانمند نیروی انسانی تولید می شود که با جان و دل به این صنعت خدمت می کنند؛ آنان که تولید پایدار و ایمن را در این شرکت رقم زده و توانسته اند در حرکت چرخ های عظیم اقتصاد کشور نقش بسزایی ایفا کنند. به گفته مهدی ذوقی، سرپرست مدیریت منابع انسانی شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی، توجه به موضوع نیروی انسانی باید به طور ویژه سرلوحه فعالیت های این صنعت قرار گیرد، زیرا این مجتمع به عنوان هاب انرژی، نقش مهمی در تولید گاز کشور دارد. ذوقی دکترای مدیریت دولتی با گرایش منابع انسانی دارد و از سال 1386 به استخدام شرکت ملی گاز ایران درآمده است. با او درباره وضعیت نیروی انسانی در این مجتمع و مسائل مربوط به این حوزه به گفت وگو پرداخته ایم که در ادامه می خوانید.

 چه تعداد نیروی انسانی در شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی فعالیت می کنند؟

شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی 3 هزار و 650 نفر نیروی رسمی و نزدیک به 3 هزار نفر نیروی جذب شده از طریق بند دال(تبدیل وضعیت) دارد که در قالب نیروهای رسمی طبقه بندی می شوند؛ درمجموع نزدیک به 20 هزار نفردر این مجتمع فعالیت می کنند که حدود 7 هزار نفر از آنها رسمی، 500 نفر قرارداد مستقیم و مدت معین و 11 هزار و 300 نفر نیروی پیمانکاری هستند. با حذف سمت های سازمانی، یک عدم توازن در ساختار سازمانی مجتمع گاز پارس جنوبی ایجاد و این موضوع بازنگری شد.

این عدم توازن نیرو در13پالایشگاه و یک مدیریت عملیات مشترک وجود داشت، اما با بازنگری در ساختار سازمان، این تعادل برقرار و مشخص شد که در هر پالایشگاه چه تعداد نیروی رسمی، قراردادی و پیمانکار فعالیت می کنند. از این بابت که نیروهای رسمی و غیررسمی خود را مشخص کرده ایم، شرایط خوبی داریم و تنها شرکتی هستیم که اندازه سازمانمان مشخص شده است و می توانیم در قبال کمبود و تراز منفی نیرو، مطالبه جذب داشته باشیم. در این مجتمع گاز، هر پالایشگاه با توجه به واحدها و فناوری هایی که در آن وجود دارد، ساختار رسمی و غیررسمی دارد.

 ارزیابی شما از وضع نیروی انسانی در این مجتمع چیست؟

فاز اول و مهم ترین کار در مدیریت منابع انسانی، شناخت ظرفیت نیروهاست با این هدف که از وضع موجود ارزیابی داشته باشیم و نقطه مطلوب را در ذهن خودمان و مدیران هدف گذاری و متناسب با آن نیز نقشه راه رسیدن به وضعیت مطلوب را ترسیم کنیم.

ذی نفعان مختلفی شامل نیروهای رسمی، قراردادی و پیمانکار در این مجتمع حضور دارند. محل سکونت این افراد متفاوت است. نیروهای اقماری در کمپ های مسکونی ساکن هستند، همچنین شماری از همکاران با خانواده هایشان در شهرک مسکونی پارس جم سکونت دارند. هر کدام از این بخش ها چالش های مربوط به خودشان را دارند و مدیریت این طیف جمعیتی، کار گسترده ای است؛ به ویژه در حوزه پشتیبانی که پیمان های مختلف با موضوع های مختلفی در آن وجود دارد نیاز به راهبری، ساماندهی و مدیریت است.

در حوزه نیروهای پیمانکار، یکی از موارد مهم، به موضوع مطالبات مربوط می شود که البته در این بخش اقدام های خوبی انجام شده؛ دستورعمل هایی درباره یکسان سازی پرداخت حقوق و مزایای جانبی نیز تدوین و مواردی مانند شمولیت بیمه و مالیات هم در دست بررسی است. پیرو این موضوع نیز جلسه ای با حضور معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت و شورای تامین استان برگزار و درباره مطالبات نیروهای پیمانکار تبادل نظر و متناسب با آن کارگروهی به منظور پیگیری مطالبات این نیروها تشکیل شد که نتایج آن در زمان مقتضی اعلام می شود.