
مصرف بنزین در تعطیلات نوروزی نسبت به مدت مشابه سال قبل 15 درصد رشد داشته است
رکـــوردزنی ۲ میلیارد و ۸۲۳ میلیون لیتری
مشعل هر ساله در ایام تعطیلات نوروز، بیشترین رکورد سفرهای داخلی و به تبع آن، بیشترین میزان توزیع و مصرف بنزین در کشور رقم می خورد. نوروز امسال نیز با توجه به تقارن آن با ماه مبارک رمضان، با دو موج سفردر قبل و بعد از عید سعید فطر مواجه بود. طبق اعلام ستاد سفرهای نوروزی از ۲۵ اسفند ۱۴۰۳ تا ۱۵ فروردین امسال، ۳۶ میلیون و ۵۱۹ هزار و ۶۷۱ نفر به نقاط مختلف کشور سفر کردند که بیشتر آن مربوط به استان های مازندران، گیلان، خراسان رضوی و اصفهان بود؛ بخش قابل توجهی از این سفرها جاده ای و با خودروی شخصی صورت گرفت که باید بنزین مورد نیاز در شهرها و جاده های بین شهری تامین می شد؛ مسئولیتی که شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به عنوان حلقه ای از یک زنجیره در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی به انجام آن مبادرت کرد، به طوری که در طول این تعطیلات، با تلاشی بی وقفه و تمهیداتی برنامه ریزی شده، به توزیع مقادیر قابل توجهی سوخت پرداخت و رکورد مصرف بیش از 2میلیارد و 800 میلیون لیتر بنزین را به ثبت رساند.
بنا بر اعلام شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، در کنار تامین سوخت، رکوردهای مختلفی در خصوص مصرف بنزین در ایام نوروز به ثبت رسید، به طوری که بالاترین رکورد مصرف بنزین، 164.4 میلیون لیتر بود که در 29 اسفند ثبت شد و کمترین رقم مصرف آن نیز به روز اول فروردین با 114 میلیون و 800 هزار لیتر مربوط می شود. این شرکت در آماری که یک هشدار و تلنگری جدی نیز محسوب می شود، اعلام کرد، در ایام تعطیلات نوروزی (از ۲۵ اسفند ۱۴۰۳ تا ۱۵ فروردین ۱۴۰۴) ۲ میلیارد و ۸۲۳ میلیون و ۶۰۰ هزار لیتر بنزین در سراسر کشور توزیع و به عبارتی مصرف شد که رشد حدود ۱۵درصدی مصرف این فراورده راهبردی و مهم را در مقایسه با نوروز 1403 نشان می دهد. شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران همچنین اعلام کرد که روند ارائه خدمات و تامین سوخت در حدود 21 روز تعطیلات نوروزی بدون توقف و بدون بروز هیچ گونه خللی با بهره گیری از ظرفیت ناوگان حمل مواد سوختی برای عرضه منظم سوخت در جایگاه ها انجام شد. بر این اساس، در نوروز امسال و در فاصله زمانی ۲۵ اسفند ۱۴۰۳ تا ۱۵ فروردین، میانگین مصرف بنزین ۱۳۴ میلیون و ۵۰۰ هزار لیتر بود که در مقایسه با میانگین مصرف ۱۲۳ میلیون لیتر در مدت مشابه پارسال (۲۵ اسفند ۱۴۰۲ تا ۱۵ فروردین ۱۴۰۳) حدود ۹ درصد رشد داشته است. بنا بر اعلام کرامت ویس کرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، در تعطیلات نوروزی امسال، استان های فارس، اصفهان، خوزستان، خراسان رضوی، مازندران و گیلان بیشترین رشد مصرف بنزین را به خود اختصاص دادند. این در حالی است که تهران، به عنوان پایتخت، همچنان جایگاه نخست مصرف کلی بنزین در کشور را دارد.
تدابیری برای عملکرد چشمگیر
ازآنجا که ایام نوروز، زمان اوج مصرف بنزین و فراورده های نفتی است، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در کنار اقدام های لازم برای تامین سوخت زمستانی، برنامه ریزی مفصلی را برای تامین نیاز سوخت سفرهای نوروزی انجام داده بود که طی این مدت، این روند بدون توقف اجرایی شد. مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، در همان روزهای ابتدایی فروردین ماه با اشاره به ذخیره سازی سوخت در انبار شهرهای مختلف، بخصوص استان های شمالی کشور تاکید کرد که جای هیچ نگرانی در تامین و توزیع سوخت وجود ندارد و تمام جایگاه های عرضه سوخت این استان ها از نظر موجودی بنزین، شرایط مطلوبی دارند. به گفته وی، برای روانی در امر توزیع سوخت در بیش از ۴۵۰۰ جایگاه عرضه سوخت مایع، بنزین و گازوییل و ۲۵۰۰ جایگاه CNG آمادگی لازم ایجاد شده بود. مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با اعلام اینکه در نیمه دوم سال 1403، تولید بنزین در پالایشگاه های کشور حدود ۸ میلیون لیتر در روز افزایش داشت و به سبب آن، ذخایر بنزین کشور برای تعطیلات نوروز به طور قابل توجهی تقویت شد، افزود: ناوگان حمل ونقل جاده ای با افزایش تعداد نفتکش های جاده پیما در ایام تعطیلات نوروز، نقشی کلیدی در انتقال سوخت به موقع و تخلیه آن در جایگاه های عرضه ایفا کردند. همچنین به منظور اطمینان از جابه جایی و نظارت دقیق بر تامین و توزیع منظم سوخت، نشست های هماهنگی با شرکت ها و پیمانکاران حمل ونقل نیز انجام شد. با توجه به اتخاذ تدابیر همه جانبه از سوی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی به عنوان یکی از حلقه های مهم زنجیره تامین و توزیع سوخت و همچنین تلاش شبانه روزی کارکنان این بخش از صنعت نفت، ایام نوروز که همزمان با ماه مبارک رمضان بود و چند موج سفرهای نوروزی را به همراه داشت، به خوشی و بدون بروز مشکل به پایان رسید. در پی همین تلاش ها بود که محمدصادق عظیمی فر، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در پیامی از تلاش کارکنان این مجموعه برای سوخت رسانی مستمر در زمستانی که گذشت، تقدیر کرد و از آنها خواست همین روند پرشور و غیرتمندانه را در مسئولیت خطیر تأمین سوخت ایام نوروز ادامه دهند. وی تاکید کرد که در نتیجه زحمات و تلاش کارکنان صنعت پالایش و پخش در سال ۱۴۰۳ و نوروز 1404 رکوردهای قابل توجهی در تولید، انتقال و توزیع انواع فراورده های نفتی به ثبت رسید.
آمادگی کامل در استان هایی که بیشترین مسافر را داشتند
در مدت اجرای برنامه های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی برای تامین سوخت زمستانی و در ادامه، تامین سوخت برای تعطیلات نوروزی، اقدام های اصلاحی و تکمیلی با هدف تامین و تولید در پالایشگاه ها، انجام ذخیره سازی سوخت در انبارها، تکمیل و رفع چالش در ناوگان توزیع انجام شد. همچنین طی همین مدت، پایش جایگاه های سوخت به گونه ای منظم در دستور کار قرار گرفت تا هیچ جایگاهی برای خدمات رسانی به مسافران از ادامه فعالیت باز نماند. نقش مناطق 37گانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با راهبری ستاد را نباید از نظر دور داشت. این مناطق، بویژه در استان هایی که پذیرای شمار زیادی از مسافران نوروزی بودند، به گونه ای عمل کردند تا مشکلی در حین سفر برای مسافران به وجود نیاید. این مناطق با آمادگی هایی که پیش از شروع سفرها کسب کرده بودند، توانستند خدمات مطلوبی در حوزه کاری خود ارائه دهند و کارنامه 1403 را به پایان برسانند و با آمادگی بیشتری وارد نوروز 1404 شوند.
اصفهان
به گفته فضل الله اکبری، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اصفهان، همه جایگاه های عرضه سوخت این استان در ایام نوروز فعال بودند و اقدام های مورد نظر برای توزیع مناسب و بدون وقفه سوخت در آنها صورت گرفت. وی با بیان اینکه منطقه اصفهان، یکی از راهبردی ترین مناطق کشور و یک منطقه بزرگ عملیاتی است که در شاهراه حیاتی کشور قرار گرفته است، افزود: ۲۹ شهرستان تحت پوشش شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اصفهان قرار دارد، ضمن آنکه ۳۷۴ جایگاه عرضه سوخت فعال و ۱۶۴ جایگاه عرضه سی ان جی نیز در این منطقه در زمینه سوخت رسانی فعالیت می کنند. وی با بیان اینکه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اصفهان شامل ۱۳ ناحیه است، اضافه کرد: در پایانه انبار نفت شهید منتظری این منطقه، به عنوان بزرگ ترین، مجهزترین و مکانیزه ترین پایانه نفتی کشور روزانه ۴۰ تا ۵۰ میلیون لیتر انواع فراورده بارگیری می شود که ۳۵ میلیون لیتر آن در داخل استان توزیع می شود. این مقادیر ۱۳ میلیون لیتر نفت گاز، ۹ میلیون لیتر بنزین، ۸ تا ۹ میلیون لیتر نفت کوره و یک تا ۲ میلیون لیتر نفت سفید را دربر می گیرد، ضمن آنکه روزانه یک میلیون و ۳۰۰ هزار مترمکعب سی ان جی در این استان توزیع می شود.
خراسان رضوی
علی اصغر اصغری، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی هم به ذخیره سازی های مناسب انجام شده از روزهای پایانی سال اشاره کرد و گفت: ۳۰۵ جایگاه عرضه سوخت در منطقه فعال است که بنا بر بازدیدهای اختصاصی که از ابتدای اسفند ۱۴۰۳ از آنها داشتیم، تعمیر تلمبه ها، نظافت نمازخانه ها و سرویس های بهداشتی در دستور کار قرار گرفت. مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه خراسان رضوی با اشاره به اینکه مشهد، دورترین مرکز استان از مبادی تأمین سوخت در کشور است که این موضوع، اهمیت تأمین پایدار سوخت را در این شهر دوچندان می کند، گفت: ۸۵ جایگاه عرضه سوخت در شهر مشهد فعال است و ۵ جایگاه سوخت رسان سیار نیز در این شهر پیش بینی شده که در مواقع لزوم، در مبادی ورودی شهر سوخت رسانی انجام شود.
گیلان
گیلان نیز از جمله استان هایی است که در مقطعی مثل نوروز، مسافران زیادی را به خود می بیند. مجتبی شکوری، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه گیلان با بیان اینکه با ذخیره سازی مناسب سوخت در تمام جایگاه های عرضه این منطقه، روند خدمت رسانی به مسافران نوروزی محقق شد، گفت: ۱۳۴جایگاه عرضه سوخت و ۱۰۰ جایگاه عرضه سی ان جی در این منطقه فعال است که از این تعداد جایگاه های سی ان جی، ۶۱ باب تک منظوره و ۳۹ باب دومنظوره هستند. این جایگاه ها در تمام مدت تعطیلات نوروز پایش شدند تا خللی برای عرضه سوخت ایجاد نشود.
چالوس
تورج امانی، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چالوس نیز با بیان اینکه طبق تمهیدات اندیشیده شده و بازرسی های لازم، ضریب سوخت رسانی به خودروها در منطقه چالوس افزایش داشته است، اظهار کرد: 6۰ جایگاه فعال در منطقه وجود دارد که از هفته دوم اسفند(۱۴۰۳) مجدد پایش ها روی این جایگاه ها انجام شد تا خدمات رسانی مطلوب به صورت کمّی و کیفی به مسافران صورت گیرد. همچنین نازل های موجود در این منطقه به صورت دوره ای از نظر کمیَ و کیفی کنترل شد.
فارس
اسدالله طاهری، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه فارس نیز با بیان اینکه این شهر یکی از مقاصد اصلی مسافران نوروزی است که تأمین سوخت بدون هیچ مشکلی انجام شد، گفت: این منطقه با ۱۶ ناحیه و ۳۷ شهرستان، ۳۳۰ جایگاه عرضه بنزین و ۱۳۳ جایگاه عرضه سی ان جی در این منطقه فعال است که فقط ۶۰ جایگاه (بنزین و سی ان جی) در شهر شیراز قرار دارد. وی گفت: استان فارس جاذبه های فراوانی دارد که در اوقات مختلف سال بویژه ایام نوروز، مسافران زیادی به آن سفر می کنند. به همین دلیل لازم است تا جایگاه های عرضه سوخت در این استان به طور دائم پایش شود تا خللی در سوخت رسانی برای مسافران پیش نیاید.
اهواز
علی اصغر چاغروندی، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اهواز به عنوان منطقه ای که علاوه بر مسافران نوروزی، میزبان تیم های راهیان نور است، گفت: با توجه به اقدام های صورت گرفته، سوخت رسانی به ناوگان حمل ونقل اردوهای راهیان نور به بهترین نحو صورت گرفت، ضمن آنکه در تأمین سوخت مورد نیاز مسافران نوروزی نیز در این ایام مشکلی نداشتیم. وی با اشاره به اینکه این منطقه شامل ۱۰ ناحیه و ۲۴۷ جایگاه عرضه سوخت مایع، همچنین ۷۷ جایگاه عرضه سی ان جی است، افزود: سوخت مورد نیاز منطقه از ماهشهر و پالایشگاه آبادان تأمین می شود و در حال حاضر علاوه بر نیروگاه های اهواز، تامین سوخت مورد نیاز نیروگاه های تهران، دماوند، پرند، صبای قم، زاگرس و دالاهو کرمانشاه نیز از سوی این منطقه صورت می گیرد.
اگرچه در ابتدای هر سال، بیش از هر چیز رکوردزنی در میزان مصرف بنزین به چشم می آید و در جای خودش قابل توجه و پیگیری است؛ اما از زاویه ای دیگر باید به تولید و تأمین این میزان سوخت و تلاش ها برای بالا بردن ظرفیت های پالایشی و تامین و توزیع سوخت نیز توجه داشت. ظرفیت پالایشی و در ادامه توزیع سوخت، سایه به سایه با مصرف شتابان در حال افزایش است. علیرضا آرمان مقدم، معاون اجرایی مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران بتازگی اعلام کرده که با راه اندازی پالایشگاه های آدیش جنوبی و مهر خلیج فارس تا پایان سال 1404، ظرفیت پالایشی کشور روزانه ۱۸۰ هزار بشکه دیگر افزایش می یابد. می توان گفت که اگرچه صنعت پالایش کشور روند سرمایه گذاری و توسعه خوبی را در پیش گرفته، با این حال لازم است که در حوزه مصرف و بهینه سازی آن و افزایش راندمان نیروگاه ها تلاش و برنامه ریزی بیشتری صورت گیرد.