حاشیه و متن نمایشگاه

بازآرایی طرح 28 مخزن در مسیر نگهداشت و افزایش تولید

ابراهیم پیرامون، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب: 

کارکنان صنعت نفت در چهارماه اخیر با وجود تحریم های اقتصادی و فرسودگی تجهیزات به عنوان موانع افزایش تولید نفت و گاز در جنوب کشور، توانسته اند به موفقیت هایی چشمگیر در زمینه افزایش تولید دست یابند. اقدام های ترمیمی و راه اندازی برخی پروژه ها به همت متخصصان سبب افزایش تولید در مدتی کوتاه شد. این اقدام ها در شرایط سخت اقتصادی کشور سبب افزایش درآمدهای نفتی شده است و امیدواریم کمکی برای تأمین منافع کشور و ملت باشد.

شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در حال حاضر ۷۵ درصد نفت و ۱۵ درصد گاز کشور را تولید و بخش قابل توجهی از خوراک پتروشیمی های کشور را تأمین می کند؛ امسال در بخش گاز بیش از ۳۰ درصد فراتر از تعهدات خود عمل کرده ایم که بخش قابل توجهی از این گاز از محل جمع آوری گازهای همراه نفت بوده است. همکاران من در چهار ماه اخیر با اجرای تعمیرات اساسی تجهیزات فرسوده توانسته اند ۲۰۰ میلیون فوت مکعب گازهای همراه نفت را جمع آوری کنند که هم اکنون روزانه ۷۰ میلیون مترمکعب گاز شیرین و سبک به شرکت ملی گاز ایران تحویل می دهیم که حداقل ۳۰ درصد فراتر از تعهدات جاری ماست.

همچنان ظرفیت های دست نخورده زیادی در کشور برای تولید نفت وجود دارد، دستیابی به ظرفیت ۵ میلیون بشکه در روز دور از دسترس نیست و با گسترش فناوری ها و سرمایه گذاری می توانیم به این هدف دست یابیم. هرچند با توجه به رویکردی که نسبت به سوخت های فسیلی وجود دارد، شاید دیر شده باشد.

حدود ۶ یا ۷ درصد از مقدار تولید نفت شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به تزریق گاز برای فشارافزایی وابسته است و اگر این مورد انجام نشود، از این موارد بی بهره خواهیم ماند. برای رسیدن به اهداف برنامه هفتم باید تعداد چاه های توسعه ای و تعمیراتی در این شرکت دو برابر شود که هم اکنون عمده تولید نفت در جنوب کشور همراه با آب و نمک است، از این رو واحدهای نمک زدایی موجود کفاف پالایش نفت را نمی دهد و باید به فکر افزایش ظرفیت در این بخش باشیم.

با توجه به اجرای نیمه کاره پروژه ۲۸ مخزن نفتی با اعتبار ۴.۴ میلیارد دلار در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در سال های اخیر ۲۵ مخزن به پیمانکاران واگذار شده، اما به دلایل مختلف تنها سه پروژه به نتیجه رسیده است و شاید طی سال آتی دو پروژه دیگر به بهره برداری برسد. در بازآرایی جدید در طرح ۲۸ مخزن نفتی بخش زیرزمینی(تحت الارضی) به شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و بخش روزمینی(سطح الارضی) به پیمانکاران واگذار می شود.

اقدام های زیادی برای نگهداشت و افزایش تولید لازم است. با وجود تحریم ها، در پنج شرکت بهره برداری زیرمجموعه خود توانسته ایم در بحث افزایش تولید نفت رکورد خوبی را ثبت کنیم و موفق به جمع آوری گازهای مشعل شویم. تا پایان سال ۱۴۰۵ دو پروژه بزرگ جمع آوری گازهای همراه نفت به حجم ۷۵۰ میلیون فوت مکعب به نتیجه می رسد. سایر گازهای همراه نفت پراکنده نیز بر اساس برنامه ریزی انجام شده به صورت مزایده به شرکت های دانش بنیان داخلی برای بهره برداری حداکثری از این گازها واگذار شده است. هم اکنون در میدان رگ سفید با تولید روزانه ۱۸۰ هزار بشکه نفت، مقدار قابل توجهی گاز همراه سوزانده می شود. هلدینگ خلیج فارس در این میدان سه طرح جمع آوری گاز در دست اجرا دارد که یکی از آنها به مراحل نهایی رسیده و به زودی ۱۲۰ میلیون فوت مکعب از گازهای همراه نفت این میدان جمع آوری می شود.

شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در زمینه عمل به مسئولیت های اجتماعی و رفع محرومیت ها در مناطق نفت خیز در ایجاد رفاه دریغ نخواهد کرد، به همین منظور توسعه راه های استانی در حال پیگیری است و همه این اقدام ها از محل بودجه های مناطق نفت خیز تأمین اعتبار و از مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز پیگیری می شود.

 

کمترین گازسوزی در شرکت کارون

حسن شهروئی، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون:

هم اکنون از حدود ۷۰۰ حلقه چاه نفت و گاز،  ۳۳کارخانه فراورش و 7 هزار کیلومتر خط لوله، نفت و گاز این شرکت به مراکز مصرف و صادرات ارسال می شود، در حقیقت همکاران ما تمام توان و تلاش خود را برای اقتصاد کشور انجام می دهند تا با چالش روبه رو نشود. با توجه به شیرین سازی حدود ۶۰۰ میلیون فوت مکعب گازهای همراه نفت در این شرکت باید اشاره کنم این شرکت کمترین گازسوزی را در میان شرکت های تولید نفت دارد. میزان گازسوزی در شرکت نفت و گاز کارون پنج درصد است که حدود ۱۵ تا ۲۰ میلیون فوت مکعب گاز محاسبه می شود. سازمان محیط زیست هیچ گاه درصد آلایندگی فلرها را به تفکیک درصد و منبع آلودگی اعلام نکرده است. گازهای فلر ثروت محسوب می شوند و نباید سوزانده شوند، در حال پیگیری طرح های کاهش فلرینگ هستیم. پتروشیمی مارون طرح بهینه سازی فلرها را به عهده دارد که این طرح در حال پیشرفت است.  با توجه به برگزاری نمایشگاه تجهیزات خوزستان باید این نکته را اشاره کنم که همکاری با سازندگان داخلی، به ویژه بومیان استان خوزستان می تواند موجب رشد، خودکفایی و رفع وابستگی صنعت نفت کشور به منابع خارجی شود.

تحقق 100درصدی برنامه تولید

قباد ناصری، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون: در نیمه دوم سال جاری، حدود ۱۰۰ درصد برنامه تولید محقق شد و  ۵۵ هزار بشکه نفت خام را محقق کردیم. در همین مقطع زمانی، یک هزار و ۴۲  قطعه مورد نیاز ماشین آلات فرایندی نیز با همکاری شرکت های دانش بنیان و سازندگان داخلی طراحی و بومی سازی شد. همچنین از سال ۱۴۰۲ تا پایان شهریور ۱۴۰۳، 7 هزار و ۳۷۲ قطعه را ساخته و ۳۵ هزار و ۳۲۴ قطعه کالای مورد نیازمان را از تولیدکنندگان داخلی تأمین کردیم.