
تیم واترپلو پالایش نفت آبادان و نیم فصلی که برای قهرمانی پیش رو دارد
متعصب و منجسم اما شکننده
مشعل: تیم واترپلوی پالایش نفت آبادان سال 1402موفق شد در لیگ برتر واترپلو کشور حضور یابد و با هدایت فرزاد کنعانی ، سرمربی این تیم به مقام سوم جدول دست پیدا کند. این تیم در لیگ 1403 در نیم فصل اول توانست در رده دوم جدول قرار گیرد و حالا برای حضور در نیم فصل دوم خود را آماده می کند تا بتواند با تمام چالش هایی که پیش رو دارد، عنوان قهرمانی را برای ورزش نفت به دست آورد. با فرزاد کنعانی ، سرمربی تیم واترپلو پالایش نفت آبادان درباره این تیم گفت وگویی داشتیم که در ادامه می خوانید.
از چه زمانی تیم واترپلو پالایش نفت آبادان موفق به حضور در لیگ برتر شد؟
تیم واترپلو پالایش نفت آبادان، سال هاست که شکل گرفته و در مسابقات مختلف استانی و در نهایت در لیگ دسته یک حضور داشته است؛ اما تا سال 1401 در لیست انتظار ورود به لیگ برتر بود؛ البته تا امروز چند عنوان قهرمانی و نایب قهرمانی به دست آورده؛ اما به دلیل محدودیت های موجود مبنی بر اینکه همزمان سه تیم نفتی نمی توانند در لیگ برتر واترپلو کشور حضور داشته باشند، نمی توانستیم به لیگ برتر صعود کنیم.خوشبختانه با حضور منصور قنبرزاده، مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت، بخشی از محدودیت های ورزشی در صنعت نفت برداشته شد، به طوری که سال گذشته، تیم واترپلو پالایش نفت آبادان موفق شد در لیگ برتر حضور داشته باشد.این تیم در سال1402 با اولین حضور خود در لیگ برتر موفق شد مقام سومی لیگ را به دست آورد و امسال نیز با پایان نیم فصل توانست در رده دوم جدول قرار گیرد.
مهم ترین چالشی که با حضور در لیگ برتر با آن مواجه شدید، چه بود؟
با شروع فصل، باشگاه پالایش نفت آبادان بودجه ای را برای تیم واترپلو پیشنهاد داد تا بتوانیم براساس آن، با ورزشکاران خود قرارداد همکاری ببندیم. با توجه به بودجه پیشنهادی و البته قوانین همکاری با ورزشکاران شرکتی و بومی، اعضای تیم خود را انتخاب کردیم تا بتوانیم هرچه زودتر برای حضور در لیگ آماده شویم؛ اما متاسفانه بعد از گذشت مدتی، اعلام شد که 65 درصد بودجه ای که برای تیم در نظر گرفته شده بود، کم شده است و این مساله سبب شد تا در بسیاری از اهداف خود، بخصوص در توسعه ورزش واترپلو در آبادان و خرمشهر، با مشکل روبه رو شویم. مساله ای که وجود دارد، این است که در آبادان و خرمشهر استقبال کمی از رشته واترپلو می شود. به همین دلیل در تلاش بودیم که این رشته ورزشی را برای مردم این شهرها جذاب کنیم تا تعداد بیشتری، به این ورزش روی آورند؛ اما با کاهش بودجه، 40 درصد ورزشکاران تیم واترپلو پالایش نفت آبادان را از دست دادیم؛ چون موفق نشدیم مبلغ مورد نظرآنها را پرداخت کنیم؛ البته اعضای همین تیمی هم که هم اکنون در لیگ برتر حضور دارند، نتوانستند مبلغی را که در قرارداد برای آنها در نظر گرفته شده بود، دریافت کنند. با این وجود در تیم باقی ماندند و شاکله اصلی تیم حفظ شد. در کل می توانم بگویم که اعضا و کادر فنی تیم واترپلو پالایش نفت آبادان، با حس تعصب، ازخودگذشتگی و رفاقتی که داشتند، در کنار هم باقی ماندند تا بتوانند در نیم فصل، رتبه دوم لیگ برتر را به دست آورند؛ هرچند در این مسیر با ناملایمات بسیاری مواجه شدیم.
در دسترس نبودن بازیکن حرفه ای در لیگ برتر تا چه اندازه می تواند در نیم فصل دوم تیم و نتایج آن مؤثر باشد؟
ما می توانستیم در نیم فصل اول با همین بازیکنان هم در صدر جدول قرار بگیریم؛ اما در بازی آخر به دلیل آنکه بازیکن ذخیره نداشتیم، نتوانستیم این بازی را با موفقیت به پایان برسانیم. تیم واترپلو پالایش نفت آبادان هم اکنون با هفت بازیکن خوب در مسابقات حضور دارد. این در حالی است که بازیکنان ذخیره ما نمی توانند از توان صددرصد خود در آب استفاده کنند؛ اما با تمام این شرایط، باز هم توانستیم در لیگ موفق عمل کنیم. باید بگویم که از عملکرد تیم خود بسیار راضی هستم؛ چون تیم روند خوب و رو به جلویی دارد. به همین دلیل امیدوارم شرایطی فراهم شود تا بتوانیم نیازهای تیم را برآورده کنیم.
در حال حاضر وضعیت ورزشکاران تیم را چگونه ارزیابی می کنید؟
50 درصد اعضای کنونی تیم پالایش نفت آبادان، ورزشکاران بومی و شرکتی هستند که این موضوع نشان می دهد به درصد مورد نظر ورزش نفت در انتخاب ورزشکاران توجه شده است؛ اما اگر بخواهم درباره وضعیت کلی تیم بگویم، باید یادآورشوم که در نیم فصل دوم، با چالش های بسیاری مواجه خواهیم شد. با توجه به اینکه در نیم فصل اول میزبان بودیم، بخوبی توانستیم امتیاز کسب کنیم؛ اما در دور برگشت، برخی ضعف های تیم ممکن است بیشتر نمود پیدا کند و تیم دچار مشکل شود. به عنوان مثال، یکی از ضعف های تیم، نبود یار ثابت ذخیره است که می تواند مشکلاتی را به همراه داشته باشد.
نگاه ما در این فصل، رسیدن به قهرمانی است و البته برای رسیدن به چنین هدفی، باید شرایط مناسب آن فراهم شود؛اما واقعیت این است با شرایطی که تیم در آن قرار دارد، با استاندارد دیگر تیم های حاضر در لیگ برتر، فاصله زیادی داریم.
با آنالیز تیم ها در نیم فصل اول، مهم ترین رقیب تیم پالایش نفت آبادان در مسابقات پیش رو، چه تیمی است؟
درست است که در نیم فصل اول در رده دوم جدول قرار گرفتیم؛ اما باید به خاطر داشته باشیم که تیم پالایش نفت آبادان، تیم نفت امیدیه، تیم رعد و پدافند زنجان، تیم های نزدیک به هم هستند و هر اتفاق کوچکی برای تیم ما، می تواند نتیجه را تغییر دهد. به عنوان مثال، تنها یک دروازه بان ثابت اصلی داریم و اگر اتفاقی برای او رخ دهد، دیگر جایگزینی برای او در طول مسابقه نخواهیم داشت. به همین دلیل می گویم که نیم فصل دوم، برای تیم از اهمیت بسیاری برخوردار است. تاکید می کنم که تیم واترپلو پالایش نفت آبادان، یک تیم کاملا منجسم است؛ اما شرایط فعلی، بسیار شکننده است.
تیم نفت امیدیه نیز با مشکل بودجه مواجه است؟
بله، متاسفانه در حال حاضر تیم نفت امیدیه نیز با مشکلاتی مانند مشکلات تیم پالایش نفت آبادان مواجه است؛ اما هرکدام از این تیم ها ممکن است ساختار متفاوتی از دیگری داشته باشند و همین تفاوت ساختار، آزادی عمل بیشتری را در اختیار تیم ها می گذارد. شاید مهم ترین دلیلی که برای بروز چنین مشکلاتی می توان به آن اشاره کرد، این است که می گویند بودجه ای که به عنوان مثال به باشگاه نفت امیدیه اختصاص داده می شود، باید برابر بودجه نفت تهران باشد. چنین تخصیص بودجه ای غلط است؛ زیرا شهرهایی مانند آبادان و امیدیه، شهرهای محرومی هستند.
تصور کنید تیم نفت تهران با همه امکاناتی که در شهر تهران وجود دارد، می تواند از ورزشکار بومی استفاده کند و تیم های جنوبی هم با تمام کمبودهایی که از نظر زیرساخت دارند، باید بومی باشند. این مساله سبب می شود تیم های جنوبی، ضعیف تر عمل کنند؛ به همین دلیل معتقدم باید بودجه مناسب تری برای این تیم ها در نظر گرفته شود تا مشکلات مورد نظر برطرف شود. اگر تیم های جنوبی بتوانند از بازیکن های حرفه ای و نامدار استفاده کنند، آن وقت است که دیگر بازیکنان بومی یا شرکتی نیز با حضور آن بازیکن، ایده لازم را به دست آورده و می توانند از بازیکن حرفه ای الگوبرداری کنند؛ اما استفاده از بازیکن حرفه ای بودجه می خواهد؛ چون تیم هایی که در جنوب هستند، باید بتوانند دستمزد قابل قبولی به ورزشکار حرفه ای پرداخت کنند که او هم راضی شود به جنوب سفر کند.
امکانات لازم برای تیم واترپلو پالایش نفت آبادان در چه شرایطی قرار دارد؟
با کمبودهایی در زمینه استخرهای ویژه پالایش نفت آبادان مواجه هستیم (البته قول هایی برای تامین زیرساخت ها داده شده است)، اما در حال حاضر، این کمبود با استفاده از استخرهای بخش خصوصی برطرف شده و ورزشکاران ما از امکانات استخرهای قهرمانی برای تمرین استفاده می کنند. به همین دلیل در این زمینه مشکلی برای تیم وجود ندارد.
در چنین شرایطی نیم فصل دوم لیگ برتر واترپلو را چگونه ارزیابی می کنید؟
ما، هم امید و هم حس خوبی نسبت به نیم فصل پیش رو داریم و این حس خوب و امید می تواند برای ادامه راه به ما کمک کند. به هرحال موفقیت تیم واترپلو پالایش نفت آبادان در لیگ برتر سبب می شود تا این ورزش بخوبی دیده شود و زمانی که یک رشته ورزشی یا تیم، در لیگ برتر بخوبی دیده شود، هم استقبال از آن زیاد می شود و بیشتر مورد حمایت قرار می گیرد.
درباره توسعه تیم های پایه در رشته واترپلو و برنامه هایی که در این زمینه دنبال می کنید هم توضیح بدهید.
متاسفانه به دلیل شیوع ویروس کرونا و سیاستی که مدیران در آن دوران برای توسعه ورزش داشتند، تقریبا تیم های پایه خود را از دست دادیم.بااین حال، نزدیک به 2 سال است که با حضور منصورقنبرزاده، مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت، توجه به ورزش پایه ازسر گرفته شده است؛ البته درباره ورزش واترپلو باید بگویم که حداقل بین 4 تا 6 سال زمان نیاز است تا بتوان یک تیم جوان را شکل داد؛ زیرا در ابتدا باید به متقاضیان شنا آموزش داد، سپس با انتخاب شناگر و آموزش فنون واترپلو، تجربه و مهارت لازم را در این ورزش کسب کرد. هم اکنون، در حوزه آموزش تیم های پایه، بخوبی فعال و به دنبال راه های مناسب برای توسعه و دیده شدن این ورزش هستیم.