
دستاوردهای شرکت ملی پخش فراورده های نفتی برای مقابله با شبکه های قاچاق سوخت
گریزی برای انحراف مسیر فراورده ها
مشعل| شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به عنوان متولی صیانت از فراورده و توزیع مناسب آن در کشور، اقدام هایی چشمگیر برای جلوگیری از عرضه خارج از شبکه سوخت انجام داده است. راه اندازی سامانه های الکترونیک فرایند عرضه و تامین سوخت مشتریان عمده و جزء، تخصیص سهمیه به ناوگان حمل ونقل سنگین(دیزل) مبتنی بر پیمایش، پایش سیستمی سوخت مایع ارسالی و مصرفی نیروگاه ها، استقرار سامانه فروش سوخت مرزی و... از جمله فعالیت هایی است که امکان هرگونه سوءاستفاده و انحراف مسیر فراورده های نفتی را تا حد زیادی کاهش داده است. این شرکت همچنین با افزایش پایش های مستمر، ساماندهی و روزآمد کردن شیوه های نظارتی از مبادی تولید تا بازارهای مصرف، سبب شده است تا انسداد مسیرهای قاچاق سوخت تسریع و راه ورود فراورده های یارانه ای به این بازار شوم تا حد زیادی فروکش کند.
با آنکه قاچاق سوخت، تجارتی ناخوشایند است؛ اما به دلیل سودآوری، هرگونه ریسک و پیامدهای ناشی از آن برای فعالان این عرصه به جان خریدنی است. نکته حائز اهمیت این است که مبارزه با حجم سنگین قاچاق انواع سوخت، بویژه بنزین و گازوئیل که کشور بشدت برای تامین و عرضه آن در تنگنا قرار دارد، باید با قاطعیت صورت بگیرد و فراورده های یارانه ای به سمت بازارهای داخلی سوق داده شود. شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، به عنوان یکی از دستگاه های ذی نفع در مبارزه با قاچاق سوخت، راهکارهای متنوعی را به منظور کنترل مصارف سوخت در دستور کار دارد که عملیاتی شدن هریک از آنان تاکنون با نتایجی مثبت همراه بوده است.
طرح کدینگ
این طرح یکی از موفق ترین طرح های مقابله با قاچاق سوخت است که از سال های گذشته در استان سیستان وبلوچستان اجرایی شده و تاکنون نتایج مثبتی نیز به همراه داشته است. استان سیستان وبلوچستان با حجمی انبوه از کارت های مهاجر مواجه بود که گاه از طریق استان های همجوار تجمیع و به طور سازمان یافته به سمت مجاری عرضه استان گسیل می شد. از این رو با اجرای طرح كدینگ، بخش اعظمی از قاچاق بنزین پیشگیری و روند برداشت بنزین به شكلی معقول و ثابت باقی ماند.
با توجه به اثربخشی اجرای طرح کدینگ در استان سیستان وبلوچستان، این طرح به جزیره قشم و شهرهای جاسك استان هرمزگان و استان كرمان نیز تسری یافت. اجرای طرح کدینگ با بهره گیری هوشمندانه از قابلیت های سیستمی سامانه هوشمند سوخت، سد عظیمی در برابر سیل کارت های هوشمند سوخت مهاجر به نواحی جنوبی کشور ایجاد کرد. این طرح همواره در معرض پایش و داده کاوی قرار دارد و به محض مشاهده رفتار غیرعادی كه منتج به سوءاستفاده و قاچاق فراورده های نفتی شود، مالك وسیله نقلیه، شناسایی و كارت هوشمند سوخت از طرح كدینگ خارج و به مراجع رسیدگی معرفی خواهد شد.