
وزیر نفت در حاشیه نشست 26 جی ای سی اف از تدارک راهکارهای متناسب با چالش های تحریم خبرداد
تسلیم محدودیت ها نشدیم
وزیر نفت با اشاره به اینکه بالا رفتن ظرفیت تولید نفت یک اولویت در وزارت نفت دولت چهاردهم است، گفت: با توجه به اینکه ایران با چالش هایی مانند تحریم روبه روست، راهکارهای لازم برای عبور از این تحریم ها در سال های اخیر اندیشیده شده و این گونه نبوده است که تسلیم این محدودیت ها شویم، به طور طبیعی هرچقدر این محدودیت ها پیچیده تر باشد، راهکارهای لازم نیز متناسب با آن تبیین می شود.
محسن پاک نژاد در حاشیه برگزاری بیست وششمین نشست وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز(جی ای سی اف) به جمع خبرنگاران آمد و ضمن ارزیابی و اعلام نتایج این دوره از اجلاس به میزبانی ایران، به پرسش های اصحاب رسانه پاسخ گفت.
پاک نژاد با اشاره به اینکه اعضای این مجمع از روز جمعه در تهران حضور یافتند و نشست های کارشناسی در حد هیئت های اجرایی برگزار شد، افزود: روز شنبه هم هیئت های حاضر برای شرکت در این نشست از پژوهشگاه صنعت نفت بازدید کردند و از نزدیک با توانایی ها و قابلیت های صنعت نفت و گاز ایران آشنا شدند.
وی با تأکید بر اینکه توانایی ایران در صنعت نفت راهی برای رفتن به سمت صادرات فنی و مهندسی است، گفت: در نشست امروز در خصوص مصوبات هیئت های اجرای در نشست روزهای گذشته که تا دیروقت ادامه داشت، تصمیم گیری و جمع بندی می شود.
وزیر نفت با بیان اینکه اعضای مجمع کشورهای صادرکننده گاز، کشورهایی هستند که بخش عمده ای از ذخایر اثبات شده گاز دنیا را در اختیار دارند و بخش مهمی از تجارت گاز هم در اختیار این کشورهاست، افزود: تصمیم های کشورهایی مانند روسیه، قطر و قبل از همه ایران به عنوان دومین دارنده ذخایر گازی دنیا در کنار کشورهایی که به عنوان عضو اصلی و عضو ناظر حضور دارند، قطعاً در عرصه بین المللی و تجارت گاز تأثیرگذار است.
تداوم نقش آفرینی گاز در حوزه انرژی
پاک نژاد ادامه داد: در واقع مجمع کشورهای صادرکننده گاز، همان نقشی را که اجلاس اوپک در تنظیم تأمین نفت خام در دنیا دارد، می تواند در حوزه گاز داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه از ۱۲ عضو اصلی، تعدادی از وزرای نفت و انرژی کشورها در بیست وششمین نشست وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز شرکت و نظرات خود را در نشست صبح اعلام کردند، افزود: در تمام موارد به این موضوع اشاره شد که گاز به عنوان یک حامل انرژی بسیار مهم تا سال های آینده در حوزه انرژی در دنیا نقش آفرینی خواهد کرد.
وزیر نفت تأکید کرد: این تصور که انرژی های فسیلی در کوتاه مدت نقش خود را در تأمین انرژی از دست خواهند داد، دور از انتظار است. این جمع بندی ها مؤثر است و در ادامه این نشست مصوبات جمع بندی شده را به نتیجه می رسانیم.
پاک نژاد با اشاره به اینکه در نشست بعدازظهر مباحثی مطرح می شود که یکی از آنها بحث چگونگی تمدید مدت حضور دبیر کل مجمع است، افزود: طبق اساسنامه، دبیرکل می تواند دو دوره دو ساله در این جایگاه حضور داشته باشد، اما در اجلاس قبل که در مصر برگزار شد، پیشنهاد دو دوره سه ساله برای دبیرکل مطرح شد که باید درباره آن تصمیم بگیریم، البته این موضوع در ادامه نشست چالشی و جدی خواهد بود.
وی ادامه داد: بقیه موارد که در ادامه نشست مطرح خواهد شد، به موضوع های داخلی، دبیرخانه جی ای سی اف، بودجه ای که مدنظر است و سهمی که کشورهای عضو برای اداره این دبیرخانه باید پرداخت کنند، مربوط می شود.
وزیر نفت در پاسخ به این پرسش که جی ای سی اف چه کمکی برای رسیدن ایران به هدف خود به عنوان قطب انرژی در منطقه می تواند داشته باشد، گفت: با توجه به اینکه ایران با چالش هایی مانند تحریم روبه رو است، راهکارهای لازم برای عبور از این تحریم ها طی سال های اخیر اندیشیده شده و این گونه نبوده است که تسلیم این محدودیت ها شویم، به طور طبیعی هرچقدر این محدودیت ها پیچیده تر باشد، راهکارهای لازم نیز متناسب با آن تبیین می شود. پاک نژاد تأکید کرد: حضور ایران به عنوان دومین دارنده منابع گازی در این دنیا، در مجامعی مانند جی ای سی اف به نوعی ثابت می کند ایران در بازار جهانی انرژی نقش آفرین است و هنوز می توانیم نقش مؤثری در تصمیم های بین المللی در حوزه انرژی داشته باشیم. از این رو برگزاری این اجلاس به اهدافی که ما در کشورمان دنبال می کنیم، یعنی تبدیل شدن ایران به قطب انرژی کمک می کند.
وی برگزاری این اجلاس را همسو با تحول دیپلماسی انرژی وزارت نفت دولت چهاردهم دانست و گفت: قطعاً ما پیگیر تبدیل شدن ایران به قطب انرژی با وجود تحریم های بین المللی علیه کشورمان هستیم و برگزاری اجلاس جی ای سی اف فرصت مناسبی را برای نقش آفرینی ایران در بازارهای بین المللی انرژی فراهم می کند.
امضای قراردادهای بزرگ گازی تا پیش از پایان سال
وزیر نفت در پاسخ به این پرسش که با در اختیار داشتن سهم ۲ درصدی ایران از تجارت جهانی گاز آیا امیدی به تبدیل شدن به قطب گازی در آینده دارید یا خیر، افزود: ما همیشه به امید زنده هستیم. آنچه مسلم است اینکه ما امید واقع بینانه به این موضوع داریم و در این زمینه نیز تلاش خواهیم کرد.
پاک نژاد خطاب به مردم ایران تصریح کرد: هم به شما اصحاب رسانه و هم مردم ایران اعلام می کنم به زودی یا شاید پیش از اتمام سال جاری، بخشی از قراردادهای نفتی و گازی با ارزش بالا را که چگونگی تأمین مالی آنها کاملاً مشخص است، به ویژه در حوزه گاز امضا خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه بخشی از این قراردادها در حوزه قراردادهای فشارافزایی در پارس جنوبی با شرکت های داخلی خواهد بود، گفت: با اجرایی شدن این قراردادها، تولید گاز ایران در یک زمان بندی مشخص، در چارچوب قراردادهایی که منعقد می شود، افزایش خواهد یافت، البته برای ورود فناوری و چگونگی استفاده از آن شاید به طور طبیعی از قابلیت سایر کشورها هم استفاده کنیم.
تدارک راهکارهایی برای رفع محدودیت های احتمالی
وزیر نفت در پاسخ به این پرسش که آیا با روی کار آمدن دولت جدید در ایالات متحده آمریکا، ایران به دلیل شدت گرفتن تحریم ها مجبور خواهد شد تولید نفت خود را کاهش دهد، تصریح کرد: افزایش ظرفیت تولید نفت ایران هیچ ربطی به ایجاد محدودیت ها یا افزایش آن ندارد، بالا رفتن ظرفیت تولید نفت به عنوان یک اصل در دستور کار وزارت نفت دولت چهاردهم خواهد بود.
پاک نژاد تأکید کرد: هرچقدر محدودیت های بیشتری اعمال شود، فرزندان ملت ایران در مجموعه صنعت نفت، از همین حالا، راهکارهایی را برای رفع این محدودیت های احتمالی تدارک دیده اند، بنابراین مردم ایران نگران این موضوع نباشند.
20 بند بیانیه پایانی
بیست وششمین نشست وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) با انتشار بیانیه ای در تهران به کار خود پایان داد. در این بیانیه محورهای زیر مورد اشاره قرار گرفته است:
۱. بر اهداف مجمع برای حمایت از حاکمیت دائمی کشورهای عضو بر منابع طبیعی خود و توسعه کارآمد و آگاه به اهمیت حفظ محیط زیست و استفاده و حفاظت از گاز طبیعی به نفع مردم خود تأکید کردند.
۲. نسبت به تشدید تنش های ژئوپلیتیک در خاورمیانه و حمله های تعمدی علیه جمهوری اسلامی ایران عمیقاً ابراز نگرانی کردند. این تنش ها نه تنها ثبات منطقه و صلح را تهدید و در عین حال امنیت انرژی جهان را با مخاطرات جدی روبه رو می کند که چنین اختلال هایی زنجیره های حیاتی عرضه را تحت تأثیر قرار می دهد، فقر انرژی و نوسان های بازار را تشدید می کند که به طور نامتناسبی بر اقتصادهای در حال توسعه و جمعیت های آسیب پذیر تأثیر می گذارد.
۳. اعضا بر همبستگی با مردم خاورمیانه همزمان با درگیری های کنونی تأکید کردند و به قربانیان خشونت در این منطقه تسلیت گفتند. همچنین نظر مشورتی دیوان بین المللی دادگستری در ۱۹ ژوئیه ۲۰۲۴ (جمعه، ۲۹ تیر) را یادآور شدند که اقدام های انجام شده در سرزمین اشغالی فلسطین را از نظر اصول عدم تجاوز و ممنوعیت الحاق با زور، نقض قوانین بین المللی دانسته است و خواستار ارائه راه حلی عادلانه و بادوام برای مسئله فلسطین و اطمینان از صلح و ثبات در منطقه شدند.
۴. به عمان خوش آمد گفتند و حضور این کشور را گامی مهم برای افزایش همکاری ها برشمردند و درباره عضویت احتمالی این کشور در مجمع کشورهای صادرکننده گاز ابراز خوش بینی کردند.
۵. بر اهمیت همکاری تولیدکنندگان و مصرف کنندگان و نیاز به وجود بازارهای آزاد، شفاف و غیرتبعیض آمیز گاز طبیعی تأکید کردند و خواستار تقویت گفت وگو میان ذینفعان مهم به منظور اطمینان از امنیت عرضه و تقاضا شدند.
۶. به منظور مقابله با چالش های مربوط به امنیت و مقرون به صرفه بودن انرژی و پایداری محیط زیست، خواستار همکاری چندجانبه قوی تری برای تضمین رویکردی متوازن و همه جانبه به حکمرانی انرژی جهان شدند.
۷. ضمن تصدیق ارتباط بین امنیت انرژی و امنیت غذایی، بر نقش گاز طبیعی در حمایت از تولیدات کشاورزی و ارتقای سیستم های غذایی جهان، به ویژه برای مقابله با چالش های مربوط به گرسنگی و فقر تأکید کردند.
۸. بر تعهد مستمر مجمع کشورهای صادرکننده گاز برای همکاری با دیگر ذی نفعان جهان از جمله سازمان های بین المللی و نهادهای سازمان ملل متحد و افزایش نقش این مجمع در مجامع بین المللی تأکید کردند.
۹. بر نقش محوری گاز طبیعی در پیشبرد توسعه اقتصادی، پیشرفت اجتماعی، حفاظت محیط زیست و تضمین امنیت، مقرون به صرفه بودن و پایداری انرژی تأکید کردند.
۱۰. از مصرف بی سابقه گاز طبیعی در سال ۲۰۲۳ و پیش بینی رشد بالای تقاضای گاز برای سال های ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ استقبال و بر نقش حیاتی اعضای مجمع کشورهای صادرکننده گاز و کشورهای ناظر در ایجاد ثبات در بازار جهانی گاز، تضمین عرضه مطمئن گاز طبیعی و تأمین تقاضای فزاینده گاز طبیعی تأکید کردند.
۱۱. گزارش دبیرخانه مجمع را درباره چشم انداز جهانی گاز تا سال ۲۰۵۰ بررسی کردند. بر اساس این گزارش، پیش بینی می شود مصرف گاز طبیعی تا سال ۲۰۲۵۰ میلادی رشد ۳۴ درصدی خواهد داشت و سهم گاز در سبد انرژی جهان از ۲۳ درصد به ۲۶ درصد می رسد.
۱۲. بر اهمیت سرمایه گذاری به موقع در زنجیره ارزش گاز طبیعی تأکید و تصریح کردند که درخواست برای توقف سرمایه گذاری در زمینه سوخت های فسیلی گمراه کننده است و امنیت انرژی را تضعیف می کند، نوسان بازار را افزایش می دهد و پیشروی برای دستیابی به اهداف کاهش انتشار گازهای گلخانه ای در جهان را مختل می کند.
۱۳. بر نقش حیاتی نوآوری و فناوری در بهینه سازی کارایی فعالیت ها در حوزه گاز طبیعی، تقویت کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و حمایت از تاب آوری انرژی جهان تأکید کردند.
۱۴. بر اهمیت حیاتی حفاظت از زیرساخت های گاز در سطح ملی و بین المللی به منظور اطمینان از انتقال ایمن و بی وقفه گاز طبیعی تأکید کردند.
۱۵. از تلاش های دبیرخانه برای افزایش تعداد اعضا، ترویج گفت وگوی سازنده با ذی نفعان مهم، انجام مطالعات و انتشار نشریات باکیفیت، ارتقای حضور مجمع در جهان، ترویج کشورها به استفاده از گاز طبیعی در همایش تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد (کاپ ۲۹) و راه اندازی مؤسسه تحقیقات گاز قدردانی کردند.
۱۶. از پیشنهاد روسیه برای میزبانی هشتمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز در سال ۲۰۲۶ استقبال کردند.
۱۷. خلیفه عبدالصادق، کفیل وزارت نفت و گاز لیبی را به عنوان رئیس نشست وزارتی سال ۲۰۲۵ و جناب آقای مهندس پاک نژاد، وزیر نفت ایران را به عنوان نایب رئیس تعیین کردند.
۱۸. نیکلاس آگبو الا، نماینده نیجریه در هیئت اجرایی را به عنوان رئیس هیئت اجرایی و افشین جوان، نماینده ایران در هیئت اجرایی را به عنوان نایب رئیس نشست بیست وهفتم منصوب کردند.
۱۹. از مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری اسلامی ایران و مهندس محسن پاک نژاد، وزیر نفت ایران، برای رهبری و میزبانی بی نظیر بیست وششمین نشست وزارتی قدردانی و از مردم مهربان ایران برای مهمان نوازی گرم و حمایت بی دریغشان تشکر کردند.
۲۰. تصمیم گرفتند که دوحه قطر در سه ماه پایانی سال ۲۰۲۵ میزبان بیست وهفتمین نشست وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز باشد.