
دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز اعلام کرد
افزایش 70 درصدی تقاضای جهانی گاز
محمد حامل، دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) از دیگر سخنرانان در آیین افتتاح بیست وششمین نشست وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز در تهران با اعلام اینکه از زمان تشکیل این مجمع شاهد افزایش ۷۰ درصدی تقاضای گاز طبیعی بوده ایم، گفت: مجمع کشورهای صادرکننده گاز دنبال تضمین آینده پررونق برای گاز طبیعی است.
او با خوش آمدگویی به حاضران در این مراسم گفت: ابتدا مایلم مراتب تسلیت عمیق خود را به وزیر نفت ایران در پی درگذشت برادرشان ابراز و در این ایام غم و اندوه با ایشان و خانواده شان ابراز همدردی کنم. ضمن آن مراتب قدردانی صمیمانه خود را به آقای محسن پاک نژاد و تیم متعهدشان به خاطر مهمان نوازی بی نظیر و برنامه ریزی قابل توجهشان ابراز می دارم.
دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز همچنین مراتب تسلیت عمیق خود را به مردم ایران و دولت جمهوری اسلامی ایران در پی درگذشت سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری فقید ایران ابراز کرد و گفت: از رهبری و تعهد ایشان برای کشورش همواره با احترام و قدردانی عمیق یاد خواهد شد.
حامل با بیان اینکه امروز ما در شهر تاریخی تهران گرد هم آمده ایم که زادگاه مجمع کشورهای صادرکننده گاز است، اظهار کرد: این مجمع سال 2001 در شهر تهران به عنوان بستر جهانی برای همکاری در حوزه گاز طبیعی تشکیل شد و اکنون شاهد روح همکاری و همبستگی بین اعضای مجمع هستیم.
وی با بیان اینکه مجمع کشورهای صادرکننده گاز به دنبال تضمین یک آینده پررونق برای گاز طبیعی است، در عین حالی که خود را با چشم انداز متغییر جهانی متناسب سازی می کند، گفت: از زمان شکل گیری مجمع، شاهد افزایش چشمگیر ۷۰ درصدی تقاضای گاز طبیعی بوده ایم؛ این درحالی است که با وجود همه گیری ویروس کرونا، در مقابل تحولات اقتصادی و بحران های ژئوپلیتیک از خود تاب آوری نشان داده است.
افزایش ۳۴ درصدی مصرف گاز تا سال ۲۰۵۰
دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز با اشاره به اینکه مصرف گاز طبیعی در سال ۲۰۲۳ به مقدار بی سابقه ای افزایش یافته است، تصریح کرد: مجمع کشورهای صادرکننده گاز پیش بینی می کند مصرف گاز طبیعی تا سال ۲۰۵۰ افزایش ۳۴ درصدی داشته باشد.
حامل با بیان اینکه اهمیت گاز طبیعی به عنوان یک منبع انرژی پاک، در دسترس، قابل اعتماد و انعطاف پذیر هرگز تا این اندازه عیان نبوده است، افزود: مجمع همسو با مأموریت خود برای معرفی گاز طبیعی به عنوان پیشران انرژی و امنیت غذایی و بخشی از راهکار تحقق اهداف توسعه پایدار راسخ باقی مانده است.
وی ادامه داد: مجمع کشورهای صادرکننده گاز همسو با بیانیه دوحه، همچنین بیانیه الجزایر، طی ششمین و هفتمین نشست سران، تعاملات خود را افزایش داده، اعضای جدید جذب کرده و مشارکت هایی در زمینه گفت وگو با کشورهای مصرف کننده و سازمان های بین المللی ایجاد کرده است.
دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز با اشاره به فعالیت هایی که مجمع کشورهای صادرکننده گاز در این مدت انجام داده است، گفت: جی ای سی اف در این مدت چشم انداز و کیفیت تحلیل و نشریات خود را ارتقا داده، فعالانه از کشورهای عضو در جریان مذاکرات به رهبری سازمان ملل حمایت کرده و عملیاتی سازی مؤسسه تحقیقات گاز را پیش برده است.
حامل در پایان قدردانی خود را از اعضای هیئت های عامل و نظرات تخصصی آنها به سبب راهنمایی های بی بدیل و حمایت های بی شائبه شان ابراز کرد.
افزایش سهم جی ای سی اف در سبد انرژی جهان
افشین جوان، نماینده ایران در هیئت عامل اوپک سهم مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) در حاشیه بیست وششمین نشست وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز آینده گاز طبیعی را درخشان پیش بینی کرده و با اشاره به همکاری اعضای مجمع کشورهای صادرکننده گاز با یکدیگر افزود: ایران و روسیه در این چارچوب همکاری هایی در زمینه های تحقیقاتی و پروژه ای دارند که در حال پیشرفت است.
نماینده ایران در اوپک با یادآوری اینکه جی ای سی اف از سال ۲۰۰۹ تا هم اکنون درحال پیشرفت است، افزود: سهم جی ای سی اف در سبد انرژی به ویژه در بخش سوخت های فسیلی رو به افزایش است و آینده بسیار درخشانی برای گاز طبیعی پیش بینی می شود.
جوان به حضور هیئت های عالی رتبه برای شرکت در نشست تهران اشاره کرد و با بیان اینکه این حضور در سطح وزیران و معاونان پیام مهمی دارد، افزود: نشست های جی ای سی اف هر سال بلوغ بیشتری می یابد و همکاری بین کشورها این مجمع مستحکم تر می شود.
وی ابراز امیدواری کرد با پیوستن اعضای جدید به مجمع کشورهای صادرکننده گاز این مجمع محکم تر به راه خود ادامه دهد.
نماینده ایران در هیئت عامل اوپک با بیان اینکه انرژی های جدید تکمیل کننده گاز یا نفت هستند و سوخت های فسیلی به راحتی از سبد سوخت دنیا خارج نمی شوند و همچنان وابستگی به این سوخت ها وجود دارد، گفت: به نظر حداقل تا سال های ۲۰۶۰ تا ۲۰۷۰ گاز و نفت به مسیر خود ادامه می دهند.
نتایج اجلاس 26 از زبان معاون امور بین الملل و بازرگانی وزارت نفت
سید علی محمد موسوی، معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت در پایان بیست وششمین نشست وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز با جمع بندی از نتایج این دوره از اجلاس از تصویب سه قطعنامه و یک بیانیه در بیست وششمین نشست مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) خبر داد و گفت: قطعنامه ها عمدتاً در ارتباط با مسائل فنی، برنامه و بودجه، کارکنان و همچنین انتخاب اعضای هیئت مدیره بوده است.
براساس اعلام او، بیست وهفتمین نشست مجمع کشورهای صادرکننده گاز سال ۲۰۲۵ در قطر و هشتمین نشست سران این مجمع سال ۲۰۲۶ در روسیه برگزار می شود.
موسوی در بخشی از سخنان خود با قدردانی از محسن پاک نژاد، وزیر نفت که با وجود تألمات روحی در این نشست حضور یافت و ریاست آن را برعهده داشت، گفت: در این نشست افزون بر کارهای معمول، درخصوص تصویب برنامه و بودجه و تعیین اعضای هیئت اجرایی و بودجه مجمع تصمیم گیری شد.
به گفته او، از نکات برجسته بیانیه پایانی که طیف وسیعی از مباحث را پوشش می دهد، می توان به محکومیت تجاوز رژیم صهیونیستی علیه ایران از سوی اعضای جی ای سی اف اشاره کرد که اعضای مجمع کشورهای صادرکننده گاز در این بیانیه تأکید کردند تحرکات علیه ایران می تواند تأمین عرضه انرژی را به مخاطره بیندازد.
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت افزود: در این بیانیه همچنین به مصوبه دیوان لاهه که حملات به مردم فلسطین را محکوم می کرد، اشاره شده است.
موسوی تصریح کرد: مجمع کشورهای صادرکننده گاز مجمعی است که بیشتر با محوریت گفت وگو، همکاری، تبادل اطلاعات و همکاری های فنی فعالیت می کند و تعداد زیادی کارهای پژوهشی در ارتباط با آینده بازار گاز انجام می دهد که سه مورد در نشست روز گذشته عرضه شد و امروز مصوبات آن در اجلاس به تصویب رسید.
وی تأکید کرد: در این دوره از نشست، سه قطعنامه و یک بیانیه وزرا داشتیم که قطعنامه ها عمدتاً در ارتباط با مسائل فنی، برنامه و بودجه، کارکنان، همچنین انتخاب اعضای هیئت مدیره بود.
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت گفت: اعضای مجمع در پایان نشست از مهمان نوازی مردم ایران، رئیس جمهوری اسلامی ایران و وزیر نفت تشکر کردند. معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت با اشاره به اینکه چشم انداز انرژی جهان دستخوش دگرگونی اساسی است، گفت: گاز طبیعی در قلب این گذار قرار دارد. گاز به عنوان یک منبع انرژی پاک تر، قابل اعتماد و چندمنظوره، نقش مهمی در پرداختن به چالش دوگانه تأمین تقاضای روبه رشد انرژی و در عین حال کاهش انتشار گازهای گلخانه ای ایفا می کند.
سید علی محمد موسوی همچنین روز شنبه، ۱۷ آذر در نشست کارشناسی بیست وششمین اجلاس وزیران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) با بیان اینکه باعث افتخار است که در چنین گردهمایی برجسته ای از کارشناسان، سیاست گذاران و متخصصان به منظور پیشبرد نقش گاز طبیعی در چشم انداز انرژی جهانی سخنرانی می کنم، افزود: قدردانی خود را از محمد حامل، دبیرکل جی ای سی اف و همکاران توانمندشان به جهت تعهد استثنایی تقدیم می کنم. وی تصریح کرد: تعهد به انجام تحقیقات باکیفیت، تهیه گزارش های روشنگرانه و داده های مهم برای کشورهای عضو مانند کشور ما بسیار سودمند است. اقدام های شما زمینه را برای تصمیم گیری آگاهانه فراهم و همکاری بین کشورهای عضو را تقویت می کند.
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت با تأکید بر اینکه برای بسیاری از کشورهای عضو این مجمع، گاز تنها یک منبع نیست، بلکه محرکی برای رشد اقتصادی، مسیری به سوی امنیت انرژی و سنگ بنای توسعه پایدار است، افزود: این نشست فرصتی را برای تعمیق درک ما از روند، چالش ها و فرصت ها در بازار گاز طبیعی فراهم می کند و بستری برای تلاقی دانش و تخصص جمعی کشورهای عضو جی ای سی اف است که در آن می توان به شکل دهی سیاست هایی کمک کرد که به نفع همه ذی نفعان باشد. موسوی با بیان اینکه امیدوارم گفت وگوهای امروز روشنگر و غنی باشد، ادامه داد: گفت وگو نه تنها درک ما را از بازار گاز طبیعی بالا می برد، بلکه پیوندهای همکاری و حمایت متقابل اعضای جی ای سی اف را تقویت می کند.
وی تصریح کرد: از تعهد شرکت کنندگان برای پیشبرد اهداف مشترک این مجمع تشکر می کنم. از این فرصت برای تبادل نظر و تقویت مشارکت استفاده کرده و بر تعهد خود در قبال آینده ای که در آن گاز طبیعی همچنان نقشی حیاتی در تضمین عرضه انرژی ثابت و پایدار برای نسل های آینده ایفا می کند، تأکید می کنم.