
هجدهمین نمایشگاه ایران پلاست برگزار شد
تلاش یک صنعت برای تغییر رویکرد جهانی
حضور پژوهش و فناوری پتروشیمی در جایگاه نخست شرکت های فناور پتروشیمی جهان
مشعل: هجدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست با حضور ۲۴۴شرکت خارجی، ۴۴ نمایندگی شرکت های خارجی و ۵۲۵ شرکت داخلی روز یکشنبه (18 شهریور) آغاز به کار کرد. در آیین افتتاحیه این رویداد، مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، محمدمهدی برادران، معاون وزیر صمت و جمعی از مدیران صنعت پتروشیمی، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و سفیران و مهمانانی از کشورهای خارجی حضور داشتند.در نمایشگاه ایران پلاست امسال گروه های مختلف کالایی، مواد اولیه و فراورده های پتروشیمی، خدمات فنی مهندسی، محصولات پیش ساخته و ساخته شده، ماشین آلات و تجهیزات حضور داشتند. همچنین مراکز علمی، پژوهشی، تحقیقاتی و دانشگاهی، اچ اس ای، فناوری اطلاعات و تحول دیجیتال و نمایندگانی از شرکت های فناور و دانش بنیان حضوری فعال داشتند و تفاهم نامه و قراردادهایی بین این مجموعه ها و شرکت های پتروشیمی به امضا رسید.
مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران در آیین گشایش این نمایشگاه با اشاره به توسعه همه جانبه صنعت پتروشیمی در چهار دهه اخیر تاکید کرد: بیش از یکهزار و 500 تن انواع کاتالیست ایرانی در سال ۱۴۰۱ صادر و در حال حاضر وابستگی ۱۱۶ساله در حوزه کاتالیست ها پشت سر گذاشته شده و این صنعت در نقطه نزدیک به قله است. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران با اشاره به تأکیدهای مقام معظم رهبری بر حرکت به سمت ایجاد ارزش افزوده بیشتر از ذخایر هیدروکربوری گفت: خوشبختانه هم اکنون صنعت پتروشیمی با شتاب مناسبی به کمک متخصصان داخلی در حال پیشرفت است، به گونه ای که بیشتر موارد وابستگی این صنعت رفع شده و تنها در بعضی موارد وابستگی وجود دارد که مهم ترین آن حوزه دانش صنعت پتروشیمی است. در سال های اخیر گام های بلندی برای بومی سازی دانش های فنی این صنعت برداشته شده است.
شاهمیرزایی تأکید کرد: شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی سال گذشته میلادی از نظر تعداد قراردادهایی که در حوزه دانشی، لایسنسوری، ساخت کاتالیست و... داشت، در جایگاه نخست شرکت های فناور پتروشیمی جهان قرار گرفت.
خبرهای خوب درباره خوراک
معاون وزیر نفت تأکید کرد: مصمم هستیم که ۱۵ تا ۱۶درصد کالا و تجهیزات باقی مانده را نیز تا کمتر از پنج سال آینده از سوی سازندگان داخلی و جوانان متخصص ایرانی بومی سازی کنیم تا جریان واردات کالا و تجهیزات معکوس تغییر یابد و ایران به مرکز تولید کالا و تجهیزات صنعت پتروشیمی تبدیل شود. شاهمیرزایی با بیان اینکه صنعت پتروشیمی از سویی به سمت افزایش حجمی تولید و از سوی دیگر در مسیر تولید کیفی و ایجاد ارزش افزوده بالاتر حرکت می کند، افزود: اولویت شرکت های ملی نفت، گاز و پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران باید تأمین خوراک صنعت پتروشیمی باشد؛ البته در فصل سرما، تأمین گاز بخش خانگی در اولویت قرار دارد. تخفیف خوراک مایع در برنامه هفتم توسعه از سوی قانون گذار از سه درصد تا حداکثر ۱۷درصد، با توجه به شرایط، قابل افزایش است. شاهمیرزایی با اشاره به توسعه عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی در بورس گفت: اجرای این راهبرد از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی و با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت کمک بزرگی به تأمین سرمایه در گردش واحدهای تکمیل و اشتغال زایی کرد.
وی با اشاره به فعالیت های محیط زیستی صنعت پتروشیمی بیان کرد: صنعت پتروشیمی، صنعتی سبز است و افزون بر ۵۴درصد فضای صنعتی این صنعت به فضای سبز اختصاص داده شده که البته تنها ۱۰درصد تکلیف بوده است. وی با اشاره به اینکه هم اکنون معادل روزانه یک میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه نفت خوراک واحدهای پتروشیمی است، تصریح کرد: این رقم تا پایان برنامه هشتم توسعه به بیش از دو میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه نفت می رسد. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی یادآور شد: صنعت پتروشیمی حتی در شرایط ناترازی برق نیز به صنایع گوناگون، کمک بسیاری برای تأمین برق کرده است.
شاهمیرزایی با اشاره به ظرفیت کنونی سالانه ۹۶ میلیون تنی صنعت پتروشیمی با ۸۰ مجتمع پتروشیمی بیان کرد: بهره برداری از ۲۰ طرح پتروشیمی برای سال ۱۴۰۳ برنامه ریزی شده که از این تعداد هفت طرح تاکنون افتتاح شده است و مابقی نیز تا پایان سال به بهره برداری می رسند و ظرفیت این صنعت تا پایان سال از مرز ۱۰۰ میلیون تن می گذرد.
وی همچنین در جمع خبرنگاران با بیان اینکه با توجه به برنامه هفتم توسعه مشوق هایی برای تخفیف خوراک واحدهای پتروشیمی برنامه ریزی شده است، گفت: سرمایه گذارانی که در بخش بالادست سرمایه گذاری می کنند، باید حداقل ۴۰درصد از سود سالانه خود را به توسعه صنعت در بخش تکمیل زنجیره ارزش تخصیص دهند تا از تخفیف های خوراک های مایع تا حداکثر ۱۷درصد متناسب با فعالیت در مناطق و حلقه های زنجیره و در بخش خوراک های گازی تا ۳۰درصد از تخفیف برخوردار شوند.
شاهمیرزایی تصریح کرد: واحدهای پایین دستی که محصول و کالای نهایی را در صنایع تکمیلی تولید می کنند، مورد حمایت صنعت پتروشیمی قرار می گیرند و خوراک مورد نیاز در اختیارشان قرار داده می شود تا به محصول نهایی برسند. حمایت از واحدهای پایین دستی سبب شد پارسال بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن انواع پلیمر از سوی بخش داخلی خریداری شود که این تسهیل توان خرید واحدهای تولیدگر را نشان می دهد. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی یادآور شد: پارسال حدود ۸۰ هزار میلیارد تومان عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی انجام شد و این صنعت در سال ۱۴۰۱ حدود ۱۶میلیارد دلار ارزآوری داشته است که در هر لایه ای که محصولات پتروشیمی تبدیل به خوراک بعدی شود بالغ بر ۱۵درصد ارزش افزوده به وجود می آید.
شاهمیرزایی با بیان اینکه هم اکنون محدودیت عرضه در بورس نداریم، بیان کرد: براساس شیوه نامه های جاری تا زمانی که محصولات پتروشیمی نیاز داخل باشد و مصرف کننده و تولیدکننده واقعی محصولات پتروشیمی شناسایی شود، محدودیتی برای عرضه نداریم و به مازاد بر نیاز داخل به تشخیص دستگاه های ذی ربط اجازه صادرات داده می شود.
تقویت صنایع پایین دست مرهون صنایع پتروشیمی است
محمدمهدی برادران، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در آیین گشایش هجدهمین نمایشگاه ایران پلاست با بیان اینکه باید بین صنایع پایین دستی و صنایع پتروشیمی به یک اتحاد راهبردی برسیم و بدنه صنعت کشور را تقویت کنیم، گفت: ایجاد اشتغال و تقویت صنایع پایین دست مرهون صنعت پتروشیمی است.
وی افزود: درخواست صنایع پایین دست از صنایع پتروشیمی افزایش تولید، محصولات متنوع و عرضه بیشتر محصولات است. با ایجاد تنوع در محصولات تازه به جای خام فروشی می توانیم به دو برابر ارزش افزوده دست یابیم. میانگین ارزش صادرات محصولات پتروشیمی ۷۰۰ دلار است، درصورتی که حدود هزار و ۳۰۰ دلار محصولات پتروشیمی وارد کشور می شود. برادران، سرمایه در گردش را یکی از چالش های صنایع پایین دست برشمرد و افزود: با افزایش استقبال مردم به صنایعی مانند دارو، مواد غذایی، خانگی و خودرو، نیازمند سرمایه در گردش مطلوب در این صنایع هستیم.
وی بیان کرد: صنایع پتروشیمی حدود ۸۰ هزار میلیارد تومان پارسال و ۳۳ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان در چهار ماه امسال عرضه اعتباری محصولات به صنایع پایین دست داشتند که این موضوع همسو با حمایت از زنجیره ارزش و پایداری صنایع پایین دست انجام شده است.
معاون وزیر صمت گفت: پنج میلیون و ۵۰۰ هزار تن در سال ۱۴۰۰، شش میلیون و ۵۰۰ هزار تن در سال ۱۴۰۱ و بیش از هفت میلیون تن در سال ۱۴۰۲ محصولات پتروشیمی در بورس کالا عرضه و جذب شده است.
افتتاح چند طرح جدید در راه است
عبدالعلی علی عسگری، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس نیز که برای مراسم افتتاحیه این نمایشگاه حضور داشت، ضمن بازید خود در پاسخ به خبرنگاران از آماده افتتاح و بهره برداری بودن چند طرح این گروه در ماه های آینده خبر داد و گفت: روند افزایش تولید محصول و توسعه در هلدینگ خلیج فارس ادامه دارد. وی با اعلام اینکه هلدینگ خلیج فارس در سه سال گذشته، حدود پنج تا هشت درصد افزایش تولید محصولات داشته است و این روند افزایش تولید تداوم دارد، گفت: بهره برداری از پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس سبب شد خوراک اتان پلاس پتروشیمی بندر امام از روزانه حدود ۴۶ هزار بشکه هم اکنون از مرز ۹۱ هزار بشکه عبور کند که در افزایش تولید این مجتمع مؤثر است. همچنین پتروشیمی گچساران نیز با حدود یک میلیون تن ظرفیت هم اکنون حدود ۶۴ تن در ساعت اتیلن تولید می کند.
علی عسگری درباره بهره برداری از پتروشیمی هنگام که امسال انجام شد، گفت: تاکنون حدود ۴۴ کشتی از محصولات پتروشیمی هنگام بارگیری و به فروش رسیده است. وی با اعلام اینکه طرح پلی پروپیلن ارغوان گستر ایلام نیز تا سه ماه آینده به بهره برداری می رسد، اعلام کرد: طرح پتروشیمی صدف خلیج فارس نیز به عنوان یکی از بزرگ ترین شرکت های تولید لاستیک در منطقه خاورمیانه تا سه ماه آینده به تولید می رسد.
مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با تأکید بر تداوم روند توسعه و افزایش تولید در این شرکت یادآور شد: شرکت های زیرمجموعه این گروه محصولات راهبردی و کلیدی در زمینه های مختلف همچون پت گرید نساجی و پت بطری برای کشور تولید می کنند و این گروه نقش تأثیرگذاری در اقتصاد کشور دارد.
تلاش برای جذب شرکت های خارجی
فرید دوستی، مدیر هجدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست نیز در مراسم افتتاحیه تأکید کرد: شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران به دنبال بازگشت نگاه های بین المللی و حضور شرکت های خارجی با برگزاری هرچه بهتر نمایشگاه ایران پلاست است؛ حضوری قاطعانه که می تواند زمینه ساز جهش تولید با مشارکتی مردمی و به ویژه در صنعت پتروشیمی باشد. وی با تأکید بر اینکه سیاست ها و برنامه های هماهنگ شده از سوی ستاد اجرایی نمایشگاه هجدهم همه از جنس عمل است، افزود: تلاش شده است فضای حاکم بر صنعت پتروشیمی ایران را با رعایت حداکثری استانداردهای نمایشگاه های بین المللی، تعامل، همفکری، همکاری با سازمان توسعه تجارت، معاونت علمی ریاست جمهوری، اتاق بازرگانی و انجمن ها و تشکل های مرتبط، شرکت های داخلی، شرکت های خارجی، همچنین تولیدکنندگان ماشین آلات و تجهیزات، هرچند در ابعاد کوچک تر، در این رویداد بزرگ به نمایش بگذاریم.
مدیر هجدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست با اشاره به اینکه این نمایشگاه فرصتی بسیار مناسب برای به اشتراک گذاشتن تجارب فعالان صنعت پلیمر است، ادامه داد: این نمایشگاه محل مناسبی برای رایزنی و تبادل نظر شرکت های ایرانی و خارجی است.
دوستی تصریح کرد: شرکت های پتروشیمی با رایزنی و مذاکره با نمایندگان شرکت های خارجی حاضر در بزرگ ترین رویداد صنایع پلیمر و پلاستیک به دنبال گسترش همکاری های دو و چندجانبه بوده و هستند.
وی یادآور شد: شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران به عنوان متولی این صنعت در دو دوره این نمایشگاه، یعنی هفدهمین و هجدهمین نمایشگاه ایران پلاست، به دنبال بازگشت نگاه بین المللی و حضور شرکت های خارجی در این صحنه بود؛ حضوری قاطعانه که می تواند زمینه ساز جهش تولید با مشارکتی مردمی به ویژه در صنعت پتروشیمی باشد.