
آرام و خونسرد
این متخصص طب اورژانس د ر بخش د یگری از صحبت های خود به استرس های بخش اورژانس اشاره می کند و می گوید : اورژانس، نخستین جایی است که بیمار بد حال به آن وارد می شود ، بنابراین پزشک باید بتواند ابتد ا خود را آرام کند و با خونسرد ی کامل، به بالین بیمار برود ؛ زیرا استرس زیاد ابتد ا به سلامت پزشک آسیب می زند و مانعی می شود و نمی گذارد تصمیم د رستی برای د رمان بیمار بگیرد .
او اد امه می د هد : افراد ی د ر حرفه پزشکی موفق هستند که بتوانند با خونسرد ی کار خود را انجام د هند ، بنابرابن پزشکان باید برای رهایی از استرس های شغلی، ورزش و تفریح را د ر برنامه زند گی خود بگنجانند .
فرسود گی د ر اورژانس
د ر اد امه با گیتا حمزه، یکی د یگر از متخصصان طب اورژانس بیمارستان نفت تهران صحبت می کنم. او که سال 1399 وارد صنعت نفت شد ه است، می گوید : حرفه پزشکی، بخصوص فعالیت د ر اورژانس، سختی های خود را د ارد ؛ چرا که د ر ابتد ا، اطلاعات کمی از بیمار برای د رمانش د اریم.
او با اشاره به سختی های این کار می گوید : کشیک های شب پزشکان اورژانس نسبت به د یگر بخش های د رمان بیشتر است و از آنجا که نقش پزشک د ر اورژانس تعیین کنند ه و حیاتی است، می تواند عاملی فرسایند ه برای او باشد ، از این رو برای مقابله با این عامل، سعی می کنیم سفر کنیم و تنش، اضطراب و فرسود گی کار را از خود د ور سازیم. حمزه مانند د یگر پزشکان، د وران کرونا را از تجربه های ماند گار د ر طول خد متش بیان می کند و می افزاید : آن د وران تجربه خاصی بود ، بخصوص د ر زمان پیک که با تعد اد بیشتری از بیماران روبه رو می شد یم؛ زیرا از یک سو نگران سلامت خود بود یم و از سوی د یگر باید بیمار را از خطر نجات می د اد یم.
هد یه خد اوند
او د ر پاسخ به این پرسش که حرفه پزشکی چه میزان د ر زند گی شخصی اش تأثیرگذار بود ه، می گوید : همسرم هم پزشک است و نسبت به مسائل و مشکلات این حرفه آگاهی کامل د ارد . با تمام مشکلات و سختی هایی که این حرفه د ارد ، اگر زمان به عقب برگرد د ، د وباره همین رشته را انتخاب می کنم؛ زیرا این حرفه را هد یه ای از سوی خد اوند می د انم که به من د اد ه است.
حیات بخش زند گی
د ر اد امه این گفت وگو با فربد افتخار، رئیس د رمانگاه مرکزی وزارت نفت صحبت می کنم. او که 27سال سابقه کار د ر شهرهای ماهشهر، آباد ان، ستاد سازمان بهد اشت و د رمان صنعت نفت و د رمانگاه های مختلف سطح تهران ازجمله آزاد ی را د ر کارنامه حرفه ای اش د ارد ، می گوید : پزشکی، حرفه عاشقان د رد آشنایی است که به مد د الهی حیات می بخشند ، آلام مرد مان را می کاهند و بر لب رنجورشان لبخند می نشانند . به گفته افتخار، بد ن آد می همانند یک سیستم کاملا مکانیکی یا د یجیتال نیست که بتوان واکنش های آن را به صورت 100 د رصد پیش بینی کرد ، ضمن اینکه بد ن هر انسانی با د یگری متفاوت است. تمام این بد ن ها از یک اقیانوس عظیم محیطی شامل آب و هوا، خوراکی و نوشید نی، سبک زند گی سالم یا ناسالم، استرس های محیطی از جمله روانی، بیولوژیک، فیزیکی و شیمیایی تاثیر پذیری د ارند .
به روز نگه د اشتن حرفه پزشکی
رئیس د رمانگاه مرکزی وزارت نفت د رباره سختی های حرفه اش می پرسم که د ر پاسخ می گوید : د ر بسیاری از مواقع، تشخیص بیماری ها، بویژه بیماری های نوپد ید یا ناشی از عوامل جد ید مانند امواج نامناسب موجود د ر محیط یا سایر گونه های ناشی از اختلالات بیولوژیک عمد ی یا غیرعمد ی، بسیار سخت است یا موارد ی که بیمار چند بیماری یا آسیب را به طور همزمان د ارد ، تصمیم گیری کار راحتی نخواهد بود . تصویر ارائه شد ه از پزشکان د ر رسانه ها، همواره حضور د ر یک مطب شیک و وقت بی پایان برای ویزیت بیماران را نشان می د هد ، د ر حالی که اگر سری به اورژانس بیمارستان ها بزنید ، می بینید که تعد اد زیاد ی بیمار د رد مند همراه با همراهان نگران د ر آن حضور د ارند که پزشک باید د ر کمتر از پنج د قیقه، کار تشخیص و د رمان مناسب را انجام د هد . او اد امه می د هد : بخشی از این مشکلات را پزشکان با به روز نگه د اشتن علم خود ، مشورت با همکاران و استاد ان حل می کنند ؛ اما ناترازی عرضه و تقاضا د ر بهد اشت و د رمان، موضوعی است که همت مسئولان کل کشور را طلب می کند .
خانواد ه و رهایی از فرسود گی
افتخار با اشاره به روش هایی برای رهایی از تنش و استرس های کاری می گوید : اعتقاد به خد اوند و اینکه اوست که زند ه می کند و می میراند و سررشته تمام امور به د ست ذات اقد س الهی است، همنشینی با انسان های بزرگ و زیبایی های زند گی مانند خانواد ه و د وستان خوب، طبیعت، ورزش و بهره برد ن از هنرهای انسانی شامل سینما، موسیقی، شعر، د استان، نقاشی و ... تاثیر بسیاری د ر مقابله با استرس د ارد .
او نقش پزشک و خانواد ه را د وطرفه می د اند و اد امه می د هد : یک پزشک خوب، مایه مباهات خانواد ه و آشنایان است و د اشتن یک خانواد ه خوب و حامی باعث می شود فرسود گی شغلی ناشی از استرس های فراوان این حرفه به حد اقل برسد . زمان مناسبی است که از زحمات همسر مهربان، فرزند ان و خواهر و براد رانم تشکر کنم و برای روح بزرگ پد ر و ماد رم که مشوق اصلی من د ر این رشته بود ند ، شاد ی و آمرزش بطلبم.
رئیس د رمانگاه مرکزی وزارت نفت می گوید : د ر تمام سال هایی که بند ه د ر حد توان خود د ر روزهای تعطیل و غیر تعطیل، شیفت شب، شیفت های ۱۶ ساعته د ر شهرهای محروم و برخورد ار د ر خد مت بیماران بود ه ام، همسرم بار مد یریت خانواد ه و تربیت و پرورش فرزند ان را به عهد ه د اشته و محیطی امن و آرام برای همگی ما فراهم کرد ه است. بی ترد ید او د ر پاد اش بهبود بیماران و د رد هایی که از آنها کاهش یافته، سهیم و شریک است و تا آخرین لحظه حیاتم، مرهون فد اکاری و ازخود گذشتگی همسرم هستم.
قد رد انی به پاس نجات زند گی
از او د رباره یکی از خاطره های ماند گار د ر طول د وران خد متش می پرسم که می گوید : روزی د ر یکی از د رمانگاه ها د ر جنوب کشور، مشغول ویزیت بیمارانی بود م که به علت شیوع آنفلوآنزا تعد اد شان بسیار زیاد بود . پرستار د رمانگاه وارد اتاق شد و گفت آقایی حد ود ۴۰ ساله که د ر پی ابتلای فرزند ش به آنفلوآنزا به د رمانگاه آمد ه، احساس سوزش خفیف د ر قفسه سینه د ارد .
افتخار اد امه د اد : من برای ویزیت بیمار به اورژانس رفتم و پس از شرح حال گرفتن و د ستور نوار قلب، برای ویزیت بقیه بیماران برگشتم. هنوز به اتاق ویزیت نرسید ه بود م که پرستار فریاد زد د کتر مریض د چار ایست قلبی شد ه؛ سراسیمه برگشتم و عملیات احیای قلبی و عروقی را شروع کرد یم. چند بار شوک د اد یم، متخصص قلب هم خود ش را رساند ؛ اما موثر واقع نشد .رئیس د رمانگاه مرکزی وزارت نفت می افزاید : حد ود ۴۵ د قیقه یک تیم پنج نفره شامل د و پزشک و سه پرستار عملیات احیا را انجام می د اد یم. د یگر د اشتیم ناامید می شد یم؛ اما می د انستیم که پشت این د ر، همسر و فرزند ی نگران و مضطرب، امید وارند که ما برای بیمارشان کاری انجام د هیم، د ر همین بین، معجزه ای اتفاق افتاد : بیمار ناله ای کرد ، امواجی د ر مانیتور د ید ه و نبض بیمار قابل لمس شد . زند گی جریانی د وباره یافت و بیمار به بخش مراقبت های قلبی اعزام شد . او خاطرنشان می کند : حد ود ۴۰ روز بعد که هنوز ازد حام شد ید بیماران آنفلوآنزا را د اشتیم و مشغول ویزیت بد ون وقفه بود م، د ید م که زن و مرد ی جلوی د ر مطب ایستاد ه اند و به من لبخند می زنند . به آنها اشاره کرد م که وارد مطب شوند . جلو آمد ند و سلام کرد ند . مرد گفت آقای د کتر مرا می شناسید ؟ د ر بین آن ازد حام بیماران وقت تعارف و... ند اشتم. گفتم راستش را بخواهید نه. گفت من همان بیماری هستم که شما، مرا از مرگ نجات د اد ید . اشک د ر چشم هر د و حلقه زد ، جعبه شیرینی را روی میز گذاشتند و تشکرکنان از د ر بیرون رفتند ...
توجه مسئولان به بحث بهد اشت و د رمان
افتخار د ر اد امه این گفت وگو می گوید : سازمان بهد اشت و د رمان صنعت نفت با تمام مشکلاتی که برای انجام مطلوب وظایف خود د ارد و رعایت قوانین خود ، باید قوانین حاکم بر وزارت بهد اشت، د رمان و آموزش پزشکی را هم رعایت کند که این موضوع، باعث د وبرابر شد ن محد ود یت ها د ر این سازمان می شود .
رئیس د رمانگاه مرکزی وزارت نفت می افزاید : از مسئولان تقاضا د ارم د ر خصوص حل موانع اد اری، مالی و ساختار این سازمان سختگیری کمتری د اشته باشند . پرد اختی ها به نیروهای کاد ر د رمان، د ر مقایسه با بسیاری از سازمان های د یگر کمتر است و انگیزه و جذابیتی برای کارکنان آن ایجاد نمی کند ، د ر نتیجه سازمان برای جذب بهترین نیروها د چار مشکل می شود . او د یگر مشکلات پیش روی کاد ر د رمان را سمت های سازمانی فریز شد ه برای کارکنان رسمی بیان می کند و می گوید : مسئولان و د وستد ار سرمایه های انسانی، به واحد های منابع انسانی، HSE، ورزش، آموزش و روابط عمومی خود تاکید کنند که با سازمان بهد اشت و د رمان ارتباط نزد یک تری د اشته باشند . همچنین برخی مشکلات سازمان و بیماران، نتیجه استفاد ه از فضای فیزیکی نامناسب است که مسئولان صنعت نفت، می توانند د ر این زمینه کمک شایان توجهی انجام د هند .
سخن آخر
د ر پایان باید گفت؛ پزشکان همانند د یگر اقشار جامعه د ر زند گی خود با افت وخیزهایی روبه رو هستند ، با این تفاوت که آنها نجات جان هم نوع خود را د ر اولویت قرار می د هند و تمام سختی ها را به جان می خرند تا لبخند بر لبان نگران بیماران و همراهان آنها بنشیند . به آنها د ستمریزاد و خد ا قوت گفته و از خد اوند متعال برایشان سلامت و تند رستی آرزومند یم.