جستجو

    امکان مشارکت بخش خصوصی  در حوزه انرژی فراهم است

    افتتاح رسمی طرح‌های نفتی در استان خوزستان

    چراغانی در جشن انقلاب

    سرآمدی  نفت

    پیشتازی در افتتاح پروژه‌ها

    گسترش بازارهای خارجی همزمان با توسعه داخلی

    پیشرو در تحقق طرح‌های توسعه‌ای

    ارتقای کیفی سوخت

    ۷۰ میلیون دلار صرفه‌جویی با ساخت کاتالیست ایرانی

    سوخت رسانی زنجیره بی وقفه  و پایدار

    گام‌های بلند برای رفاه مردم

    کارگشا در مسیر فناوری‌های نو

    نفت در دوراهی قیمت

    اعطای تسهیلات کم‌بهره به دانش‌بنیان‌ها

    شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب

    از کنسرسیوم تا انقلاب اسلامی

    لزوم شرکت در راهپیمایی ۲۲ بهمن

    از رویای کودکی تا پیچ جاده

    یازده روز رقابت، یازده روز رفاقت

    خبر و نظر  

    رویداد 

    نفت  

    گاز   

    پتروشیمی   

    پالایش 

     پخش

    مسئولیت اجتماعی

    بین الملل  

    باشگاه خبر  

    موزه و تاریخ نفت  

    معرفت   

    خانواده نفت   

    ورزش  

     

    • media/image/2024/02/1024-1448/13476.jpg
    • media/image/2024/02/2000-1441/13478.jpg
    • media/image/2024/02/2000-1441/13509.jpg
    • media/image/2024/02/2000-1441/13510.jpg

      رئیس مجلس شورای اسلامی:

      امکان مشارکت بخش خصوصی  در حوزه انرژی فراهم است

      رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: حوزه انرژی می تواند به عنوان یک پیشران مورد توجه باشد تا به محلی برای سرمایه گذاری بخش خصوصی تبدیل شود.

      به گزارش خانه ملت، محمدباقر قالیباف در دیدار با رئیس و اعضای هیأت رئیسه اتاق بازرگانی ایران و اعضای اتاق تهران اظهار کرد: می دانیم کاهش مصرف گاز به ازای هر مترمکعب، ۸۰ سنت و تولید هر مترمکعب گاز ۸ دلار هزینه دارد. از سوی دیگر می دانیم امکان سرمایه گذاری مشکلات خودش را دارد؛ اما با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی که این تمایل را نیز دارد، می توانیم ۸۰ سنت را بپردازیم و صرفه جویی داشته باشیم تا مانع توقف تولید به دلیل قطع انرژی کارخانه ها شویم؛ ولی با توجه نکردن به این موضوع می بینیم که یک میلیارد مترمکعب تولید گاز داریم که ۷۰ درصد آن را به بدترین شکل ممکن مصرف می کنیم.

      وی با اشاره به اهمیتی که رهبر معظم انقلاب برای بخش خصوصی قائل هستند، افزود: دولت، مجلس و قوه قضائیه از امنیت سرمایه گذاری می گویند و به آن اعتقاد دارند. پس چرا به نتیجه نمی رسیم و سال هاست که با مشکلات مشابه مواجهیم؟ چه چیزی مانع کار است؟

      رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: روزانه ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه نفت در حال هدررفت است که خسارت هایی از جمله آلودگی هوا، ایجاد بیماری و سایر مسائل دیگر را به همراه دارد. حال این میزان هدررفت را با بشکه ای ۸۰ دلار حساب کنید، ببینید چه رقمی می شود.

      قالیباف با بیان اینکه هنوز در مدیریت تولید، توزیع و مصرف اشکالاتی داریم، تصریح کرد: حوزه انرژی می تواند به عنوان یک پیشران مورد توجه باشد تا به محلی برای سرمایه گذاری بخش خصوصی تبدیل شود.

      وی اظهار کرد: از آنجا که بین ۶۵ تا ۷۰ درصد تولید انرژی کشور در حوزه گاز است، روی آن باید متمرکز شد و روش ها را اصلاح کرد؛ زیرا پس از مدتی از این طریق می توانیم سالانه ۷ تا ۸ میلیارد دلار سرمایه به مجموعه بازگردانیم و بسیاری از مسائل را برطرف کنیم.

       

      سخنگوی وزارت امور خارجه:

      دیدگاه ایران درباره میدان آرش شفاف بیان شده است

      سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه دیدگاه ایران را درباره میدان آرش با شفافیت بیان کردم، گفت: آنچه در این باره مطرح است، در چارچوب سازوکار حقوقی قابل پیگیری است و طرح مسائل فنی در رسانه ها کمکی به حل وفصل موضوع نخواهد کرد.

      ناصر کنعانی در نشست خبری هفتگی با خبرنگاران درباره اقدام های وزارت امور خارجه در قالب دیپلماسی اقتصادی و تأکید رهبری بر این موضوع اظهار کرد: فرامین رهبری نصب العین دولت و دستگاه دیپلماسی است. استفاده از تمام ظرفیت های ممکن در تقویت روابط خارجی از اولویت های دولت است و وزارت خارجه هم به عنوان بازوی اجرایی دولت از همه ظرفیت های خود استفاده می کند و مأموریت معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه نیز همسو با این رویکرد است.

      وی افزود: ارتقای تبادلات تجاری و سرمایه گذاری های انجام شده، اسناد همکاری های ایران با کشورهای مختلف از جمله امضای ۱۰ سند همکاری میان ایران و ترکیه، عضویت ایران در سازوکارهای منطقه ای و بین المللی از جمله بریکس و البته برخورداری از برنامه های همکاری بلندمدت با کشورهای مختلف، فعال سازی بنادر شمال و جنوب ایران و مواردی دیگر نشان می دهد که همسو با تحقق اهداف دیپلماسی اقتصادی، تلاش ها و اقدام های گسترده ای شده و چشم انداز روابط تجاری ما با کشورهای مختلف دلگرم کننده است.

      سخنگوی وزارت امور خارجه درباره میدان گازی آرش و ادعاهای کویت و عربستان در این زمینه تصریح کرد: در موضعی که داشتیم، دیدگاه ایران را با شفافیت بیان کردم. معتقدیم آنچه مطرح است، در چارچوب سازوکار حقوقی میان دو کشور قابل پیگیری است و طرح مسائل فنی در رسانه ها کمکی به حل وفصل موضوع نخواهد کرد.

       

      سخنگوی دولت:

      امضای ۶ قرارداد توسعه ای صنعت نفت با بخش خصوصی در دولت سیزدهم

      سخنگوی دولت با بیان اینکه رئیس جمهوری دستوری ویژه برای بازنگری رویکرد واگذاری پروژه ها به بخش خصوصی داده است، گفت: فرایند مناقصات به طور معمول ۴۰ ماه زمان می برد؛ اما در دولت سیزدهم ۶ قرارداد برای توسعه ۷ میدان نفتی و گازی به ارزش ۴.۵ میلیارد دلار امضا، تنفیذ و عملیات اجرایی آن انجام شد.

      علی بهادری جهرمی سه شنبه، ۱۷ بهمن ماه در نشست خبری از دستورهای رئیس جمهوری به چند وزارتخانه برای اجرای تدابیر رهبر معظم انقلاب خبر داد و گفت: رئیس جمهوری برای اجرای تدابیر و فرامین رهبر معظم انقلاب دستورهایی به وزیران نفت، نیرو، اقتصاد، صمت و جهاد کشاورزی ابلاغ کرده است.

      وی با بیان اینکه جذب نخبگان در شرکت های دانش بنیان و حمایت از آنها در دستور کار دولت قرار دارد، افزود: ثبت شرکت های دانش بنیان در این دولت، سه برابر و حمایت های مختلفی از این شرکت ها شده است. همچنین ۴ هزار فرصت بورسیه برای جذب نخبگان در خودروسازی، فولاد و نفت ایجاد شد، ضمن اینکه در حوزه جذب نخبگان در دستگاه های اجرایی نیز مصوبه هایی داشتیم.

      سخنگوی دولت در تشریح راهکارهای قوه مجریه برای رفع ناترازی حوزه انرژی تصریح کرد: استاندارد مصرف انرژی در کشور کمی بالاست. دولت برای حل مشکل ناترازی در تولید و مصرف انرژی، راهکارهای غیرقیمتی را در پیش می گیرد. افزایش عرضه و تولید، همچنین مبارزه با قاچاق از جمله راهکارهای دولت برای رفع این ناترازی هاست.

      بهادری جهرمی، ابراز امیدواری کرد که با تدابیر دولت در افزایش عرضه و مدیریت همگانی در اصلاح الگوی انرژی، کشور بتواند به تراز بهتری در حوزه مصرف دست یابد.

      وی در ادامه این نشست خبری در پاسخ به سوالی درخصوص برنامه دولت برای مشارکت بخش خصوصی در طرح های نفتی، عنوان کرد: در این دولت، نگاه به درون در زمینه پروژه ها جایگزین نگاه به بیرون شده و پیرو صحبت های اخیر رهبر معظم انقلاب، دولت اهتمام ویژه ای به واگذاری پروژه ها به بخش خصوصی دارد.بهادری جهرمی عنوان کرد: رئیس جمهوری نیز دستور ویژه ای برای بازنگری رویکرد واگذاری پروژه ها به سمت آنکه هرچه بیشتر از بخش خصوصی استفاده شود، دارد.  فرایند مناقصات به طور معمول ۴۰ ماه طول می کشید؛ اما در دولت سیزدهم ۶ قرارداد برای توسعه ۷ میدان نفتی و گازی به ارزش ۴.۵ میلیارد دلار امضا، تنفیذ و عملیات اجرایی آن انجام شده که در نتیجه آن، روزانه ۱۹۰ هزار بشکه به تولید کشور افزوده شده است.وی اظهار کرد: ۶ قرارداد برای ۸ میدان نفت و گاز به ارزش ۱۴ میلیارد دلار تا پایان سال امضا می شود که تقریباً در همه این قراردادها طرف حساب ما بخش خصوصی خواهد بود و در نتیجه این قراردادها ما انتظار داریم که روزانه ۳۹۰ هزار بشکه نفت و ۳۰ میلیون مترمکعب گاز به ظرفیت تولید کشور افزوده شود.

       

       استفاده از راهکارهای غیر قیمتی برای حل مشکل ناترازی

       سخنگوی دولت با بیان اینکه برای حل مشکل ناترازی در تولید و مصرف انرژی، راهکارهای غیرقیمتی را در پیش خواهیم گرفت، گفت: افزایش عرضه و تولید، همچنین مبارزه با قاچاق از جمله راهکارهایی است که دولت برای رفع این ناترازی ها پیش بینی کرده است.

      علی بهادری جهرمی از دستورهای رئیس جمهوری به چند وزارتخانه برای اجرای تدابیر رهبر معظم انقلاب خبر داد و گفت: رئیس جمهوری برای اجرای تدابیر و فرامین رهبر معظم انقلاب دستورهایی به وزیران نفت، نیرو، اقتصاد، صمت و جهاد کشاورزی ابلاغ کرده است.

      سخنگوی دولت در تشریح راهکارهای قوه مجریه برای رفع ناترازی حوزه انرژی تصریح کرد: استاندارد مصرف انرژی در کشور کمی بالاست، دولت برای حل مشکل ناترازی در تولید و مصرف انرژی، راهکارهای غیرقیمتی را در پیش می گیرد. افزایش عرضه و تولید، همچنین مبارزه با قاچاق از جمله راهکارهای دولت برای رفع این ناترازی هاست.

       

      امتیازهای ویژه بانک تجارت برای کارکنان صنعت نفت  از خرید اعتباری با کالانو تا صدور چک دیجیتالی

      رئیس شعبه مستقل بانک تجارت در وزارت نفت از فراهم کردن امکان جدید این شعبه برای تمام کارکنان صنعت نفت (رسمی- قراردادی و پیمانکاری) به منظور خرید اعتباری به نام «کالا نو» با هدف  خرید لوازم خانگی تولید داخل خبر داد.
      امیر محبعلی زاده با اعلام این خبر به هفته نامه «مشعل» گفت: براساس طرح خرید اعتباری با هدف حمایت از تولید داخل، تامین نیازهای خرید شب عید، کمک به تولید داخلی و اقتصاد ملی، کارکنان صنعت نفت که حساب واریز حقوق یا تمرکز حساب در بانک تجارت دارند، می توانند تا سقف یک میلیارد ریال و 5 میلیارد ریال از فروشگاه های طرف قرارداد بانک، کالای مورد نظر خود را به صورت اقساط خریداری کنند. او بازارهای هدف در طرح خرید اعتباری تا سقف یک میلیارد ریال از برخی تولیدکنندگان لوازم خانگی و تا سقف 5 میلیارد ریال بابت خرید موتورسیکلت دانست و گفت: خرید تا سقف 100 میلیون تومان در اقساط 24 ماهه، 200 میلیون تومان 30 ماهه و بالای 200 میلیون تومان 36 ماهه است.
      محبعلی زاده افزود: در صورت اعطای اعتبار، مهلت مصرف آن یک ماهه و اعطای اعتبار تخصیصی به پشتوانه قرارداد اعتبار بر پایه عقد مرابحه و ضمانت نامه تعهد پرداخت با صدور ضمانت نامه تعهد پرداخت معادل 50 درصد مبلغ اعتبار است. او اعطای این تسهیلات اعتباری را معادل 50 درصد مبلغ خرید  با نرخ سود مصوب شورای پول و اعتبار خواند و گفت: این مهم موجب کاهش قابل توجه نرخ سود تسهیلات می شود.

      فرایند استفاده از طرح کالانو

      محبعلی زاده  درباره فرایند استفاده از طرح خرید اعتباری توضیح داد: متقاضیان صنعت نفت به دو روش می توانند از این تسهیلات در سراسر کشور استفاده کنند: نخست مراجعه حضوری به شعبه مستقل وزارت نفت، اعتبارسنجی و تکمیل مراحل و فرایند تخصیص اعتبار طبق ضوابط طرح مذکور و دوم افتتاح حساب دیجیتال به شکل غیرحضوری با مراجعه به اپلیکیشن «باجت» از طریق گوشی همراه برای خرید اعتباری. تمام مراحل اختصاص و تسویه اعتبار از جمله اعطای تسهیلات، وصول اقساط و... به صورت سیستمی در بستر اپلیکیشن باجت بدون مراجعه به بانک قابل انجام است. به گفته او، متقاضیان استفاده از اعتبار تا سقف میلیارد ریال در صورت قرار گرفتن در رتبه اعتباری A و B تنها با ارائه سفته الکترونیک و قرارداد لازم الاجرا و بدون ضامن و درصورت قرار گرفتن در رتبه اعتباری D  و C با ضمانت یک ضامن معتبر و سفته الکترونیکی و قرارداد لازم الاجرا می توانند فرایند تخصیص اعتبار برای خرید خود را تکمیل کنند.

      چک دیجیتالی برای کارکنان

      رئیس شعبه مستقل بانک تجارت در وزارت نفت، یکی دیگر از اقدام های نوین در این شعبه برای کارکنان صنعت نفت را صدور چک دیجیتالی خواند و توضیح داد: چک دیجیتال نوع جدیدی از چک است که سرعت، دقت و امنیت بیشتری در عملکرد و نقدشوندگی نسبت به چک های کاغذی دارد و تمام قوانین چک کاغذی برای آن قابل اجراست و با امضای الکترونیکی اعتبار پیدا می کند. به همین منظور، سامانه چک دیجیتال با هدف ایجاد بستری برای ارائه چک امن دیجیتال و رفع مخاطرات احتمالی چک های کاغذی راه اندازی شده است که امکان مدیریت و نظارت آنلاین مبادله چک را برای شبکه بانکی و بانک مرکزی فراهم می کند.  او مزایای چک دیجیتال را سرعت زیاد در ثبت و پردازش، ایجاد امکان انتقال وجه بیشتر از سقف جابه جایی با موبایل بانک و اینترنت بانک عدم نیاز به ارسال نسخه فیزیکی چک، حذف نگرانی افراد در خصوص ثبت چک در سامانه و امنیت بالا و عدم امکان سرقت یا تحریف چک ، جلوگیری از سوءاستفاده و تغییر در برگ چک دیجیتال،  صرفه جویی در مصرف کاغذ و  حذف مراحل زمان گیر مانند جابه جایی، دسته بندی و حسابداری چک ها بیان کرد. به گفته او، نحوه صدور چک دیجیتال از طریق موبایل بانک قسمت سایر خدمات، چک صیادی- صدور چک دیجیتال و تعریف امضای دیجیتال با یک احراز هویت ساده و صدور گواهی امضا از طریق اپلیکیشن هامون بانک تجارت امکان پذیر خواهد بود و دارنده چک دیجیتال می تواند به صورت حضوری به یکی از شعب بانک مراجعه و تقاضای دریافت وجه چک را اعلام کند. در صورت درخواست دارنده چک دیجیتال، امکان واگذاری چک از طریق سامانه چکاوک برای وصول چک های عهده سایر بانک ها فراهم است.

      وی در ادامه توضیح داد که لازمه استفاده از چک دیجیتال، داشتن حساب جاری با دسته چک در بانک تجارت است.

      طرح ویژه مدیریت ثروت

      محبعلی زاده در ادامه گفت وگو با اشاره به استقبال مناسب از طرح «کاردان» که در آن بالاترین مقدار سود بانکی کشور ارائه  می شود، افزود: همزمان با آغاز طرح ویژه مدیریت ثروت بانک تجارت(سرمایه بان): با مبلغ حداقل 10 میلیارد ریال و حداکثر 200 میلیارد ریال در صورت دریافت سود به صورت ماهانه با نرخ 25.5 درصد و بدون شکست نرخ سود بعد از یک ماه ماندگاری و در صورت دریافت سود و سررسید یک ساله با نرخ 28.5 درصد قابل محاسبه و واریز است. این طرح تا پایان بهمن ماه 1402 اعتبار دارد.

       

    • media/image/2024/02/2000-1441/13481.jpg

      همزمان با ایام پیروزی انقلاب اسلامی و با حضور وزیرنفت انجام شد

      افتتاح رسمی طرح های نفتی در استان خوزستان

      در ایام الله دهه مبارک فجرانقلاب اسلامی، استان خوزستان با حضور جواد اوجی، وزیر نفت، شاهد افتتاح و بهره برداری از طرح های مختلف صنعت نفت بود. در این سفر وزیر نفت اخبار خوشی به مردم استان خوزستان داد و از امضای چند طرح نفتی تا پایان امسال، افزون بر طرح های افتتاح یا بهره برداری شده در دهه فجر امسال خبرداد. جواد اوجی، وزیرنفت همزمان با گرامیداشت دهه فجر انقلاب، سه شنبه 17 بهمن ماه به استان خوزستان سفر کرد و دراین سفر چند طرح را به صورت حضوری یا ازطریق ویدئو کنفرانس افتتاح و بهره برداری کرد.

       

      امضای 14 میلیارد دلار قرارداد توسعه میدان نفت و گاز تا پایان امسال

      وزیرنفت با تأکید بر اینکه تا پایان امسال، خبرهای خوبی در صنعت نفت خواهیم داشت، تصریح کرد: بزودی چند پروژه درحوزه نفت، گاز، پتروشیمی وپالایش افتتاح و هشت قرارداد توسعه میدان های نفتی و گازی نیز به ارزش ۱۴ میلیارد دلار امضا می شود.

      جواد اوجی در آیین بهره برداری ازهفت پروژه نفتی و گازی، با تبریک ایام دهه فجر و تسلیت شهادت امام موسی کاظم (ع) بیان اینکه در این هفت پروژه 2/2 میلیارد دلار ارزی و 200 میلیارد تومان ریالی سرمایه گذاری شده است، اظهارکرد: با این سرمایه گذاری، ۱۵۰ هزار بشکه به ظرفیت تولید نفت و ۲۸ میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز کشور افزوده می شود. وی تأکید کرد: به دنبال این سرمایه گذاری، سالانه سه میلیارد دلار با افزایش 150هزار بشکه نفت و سه میلیارد دلار با افزایش 28 میلیون مترمکعبی گاز برای کشور ثروت آفرینی می شود. وزیر نفت همچنین با اشاره به بهره برداری ازخط لوله دریایی جدید فاز 16 پارس جنوبی که چند سالی بود به تعمیرات اساسی نیاز داشت و سبب کاهش تولید شده بود، افزود: تعمیر این خط لوله، زمینه برداشت روزانه 28میلیون متر مکعب گاز را از این موقعیت فراهم و به شبکه گازرسانی کشور نیزکمک می کند.

      اوجی با تأکید بر اینکه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، اتفاق های بزرگ و مثبتی در صنعت نفت روی داده است، گفت: صنعت نفت پیش از انقلاب اسلامی به طورکامل به شرکت های خارجی وابسته بود و هیچ نیروی انسانی متخصص ایرانی در این صنعت دخیل نبود؛ اما امروز به برکت انقلاب اسلامی، حتی یک مستشار خارجی در این صنعت چه در بالادست و چه پایین دست، فعالیت ندارد.

      وی ادامه داد: امروز تمام صنعت نفت به همت ده ها هزار متخصص داخلی در بالادست و پایین دست، در میدان های نفتی و گازی، دریا و خشکی از سوی نیروهای متخصص داخلی فعال است.

      اوجی از امضای حدود هشت قرارداد توسعه میدان های نفتی و گازی به ارزش 14میلیارد دلار تا پایان امسال خبر داد و گفت: به دنبال تمام این دستاوردها و سرمایه گذاری های صنعت نفت، رشد تولید، صادرات و درآمدهای ارزی و اشتغالزایی محقق می شود.

      وی به بازدید خود از طرح پتروشیمی ابن سینای اندیمشک اشاره و اظهارکرد: این طرح ۱۴ سال بلاتکلیف بود و تولیدکننده اتیلن اکساید، یکی از محصولات کلیدی خواهد بود که به همت هلدینگ خلیج فارس در حال اجراست و براساس قول مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس(عبدالعلی علی عسکری 36ماهه تکمیل خواهد شد و از واردات این محصول جلوگیری می شود.

      وزیر نفت ادامه داد: طرح پتروشیمی ابن سینای اندیمشک، با سرمایه گذاری 300 میلیون دلاری اجرا می شود که تکمیل زنجیره محصول این طرح نیز در دستور کار است.

       

      تزریق 856 میلیون مترمکعب گاز به شبکه سراسری

      وزیر نفت به تولید گاز و گازرسانی بسیار محدود در پیش از انقلاب اسلامی اشاره و اظهار کرد: امروز با تلاش صنعتگران نفت وگاز در همه دولت ها، 23 پالایشگاه گازی با برداشت روزانه یک میلیارد متر مکعب داریم که در این ایام سرد سال به همت شرکت ملی گازایران، رکورد تزریق 856 میلیون مترمکعب گاز شیرین به شبکه سراسری ثبت شد و با وجود هوای سرد تأمین گاز پایداری داشتیم و در هیچ منطقه ای قطعی گاز نداشتیم.

      اوجی با بیان اینکه امروز70 مجتمع پتروشیمی در کشور فعال است، یادآورشد: در دولت مردمی سیزدهم، فعالیت ها و کارهای جهادی شتاب بیشتری گرفته اند.

      وی با اشاره به بهره برداری از 132پروژه نیمه تمام به ارزش 5/28 میلیارد دلار ازابتدای دولت سیزدهم با اولویت پروژه هایی که ارزش افزوده بالاتری ایجاد می کنند، تصریح کرد: 50 پروژه به ارزش 48 میلیارد دلار نیز در این مدت در صنعت نفت آغازشده که به تناوب در حال به بهره برداری رسیدن هستند.

      وزیرنفت تأکید کرد: ثمره این تلاش ها در حوزه صنعت نفت و گاز، رشد اقتصادی 6/25 درصدی در این حوزه است که تاکنون درهیچ دوره ای تجربه نشده بود. اوجی از امضای حدود هشت قرارداد توسعه میدان های نفتی و گازی به ارزش 14میلیارد دلار تا پایان امسال خبر داد وگفت: به دنبال تمام این دستاوردها و سرمایه گذاری های صنعت نفت، رشد تولید، صادرات و درآمدهای ارزی و اشتغالزایی محقق می شود. اوجی باتأکید بر اینکه خبرهای خوبی تا پایان امسال درصنعت نفت خواهیم داشت، تصریح کرد: بزودی چند پروژه درحوزه نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش افتتاح و چند پروژه تازه نیز آغاز می شود.

       

      تقبل 32 هزار همت پروژه مسؤولیت اجتماعی

      وی با اشاره به اینکه عمل به مسؤولیت اجتماعی در هیچ دورانی در وزارت نفت به این اندازه انجام نشده است، گفت: وزارت نفت دولت سیزدهم، حدود 32 هزار میلیارد تومان در سراسر کشور پروژه های مسؤولیت اجتماعی تقبل کرده که در هر منطقه ای که تأسیسات نفتی وجود دارد، مردم منطقه نیز بهره مند شوند.

      اوجی اظهار کرد: 1380 پروژه به ارزش 5/8 هزارمیلیارد تومان پروژه عام المنفعه در استان خوزستان تعریف شده که 380 پروژه آن به بهره برداری رسیده و امروز نیز بخشی در اندیمشک به بهره برداری رسید که هدیه صنعت نفت به مردم منطقه است.

       

      بهره برداری زود هنگام از پتروشیمی ابن سینا

      وزیر نفت در سفر به استان خوزستان و در حاشیه افتتاح نفتی این استان، از بهره برداری زود هنگام پتروشیمی ابن سینا در مدت 36 ماه خبر داد.

      اوجی با اشاره به این مطلب درجمع خبرنگاران گفت: پتروشیمی ابن سینا نزدیک به 14سال معطل بود که با همت هلدینگ خلیج فارس، این پروژه جانی تازه گرفته و امیدواریم در 36 ماه آینده به بهره برداری برسد. وی با بیان اینکه به لطف خداوند، شاهد بهره برداری ازهشت پروژه بزرگ در شمال استان خوزستان در شهرستان اندیمشک و قلعه نار بودیم، ارزش این پروژه ها را 5/2میلیارد دلار اعلام و اظهارکرد: با اجرای این طرح ها 150هزار بشکه به ظرفیت تولید نفت و 28 میلیون متر مکعب گاز به تولیدات کشور اضافه می شود.

      وزیرنفت تأکید کرد: بدون شک راه اندازی این پروژه ها در استان خوزستان، درمسیر درآمدزایی، اقتصاد مقاومتی، اشتغالزایی و جلوگیری از خام فروشی مؤثر است.

       

      اجرای 17 همت پروژه مسؤولیت اجتماعی در خوزستان

      اوجی همچنین تصریح کرد: در سفر نخست رئیس جمهوری به استان خوزستان، 5/8همت پروژه مسؤولیت اجتماعی و در سفر دوم نیز به همین مقدار پروژه جدید تعریف شد. خوزستان تنها استانی است که حدود 17همت پروژه مسؤولیت اجتماعی دارد.

      وی ادامه داد: از زمان آغاز به کار دولت سیزدهم تاکنون، ۱۳۸۷ پروژه مسؤولیت اجتماعی در استان خوزستان تعریف شده که تاکنون نزدیک به ۳۸۰ پروژه به ارزش ۳.۵ همت به بهره برداری رسیده است. طرح توسعه آب و فاضلاب که وزارت نفت آن را تقبل کرده، ازجمله این پروژه هاست.  وزیر نفت تاکید کرد: با توجه به نفت خیز و گازخیز بودن استان خوزستان و سهم 60 درصدی آن در تولید نفت و 11درصدی در تولید گاز، این وظیفه صنعت نفت است که مردم را از منافع نفت بهره مند کند.وی گفت: وزارت نفت در هیچ دوره ای به این مقدار، پروژه مسؤولیت اجتماعی نپذیرفته بود و در پروژه های عام المنفعه مربوط به حوزه های آب و فاضلاب، برق رسانی، جاده، بیمارستان، آموزشی و ورزشی مشارکت کرده ایم.

       

      اجرایی شدن طرح پتروشیمی اتیلن اکساید در آینده نزدیک

      وزیر نفت درباره بحث تکمیل زنجیره ارزش در صنعت پتروشیمی نیز بیان کرد: در دولت مردمی سیزدهم، وزارت نفت تصمیم گرفت اولویت را در صنعت پتروشیمی به بخش زنجیره تکمیلی اختصاص دهد و همسو با آن، از طرح پتروشیمی اتیلن اکساید اندیمشک که بزودی بخش پایین دست آن آغاز می شود، بازدید کردیم و امیدواریم به همت فعالان صنعت پتروشیمی که بخش پایین دستی آن را تعریف کرده اند، بزودی اجرایی شود.اوجی تأکید کرد: در بخش جمع آوری گازهای مشعل، همه گازهای مشعل غرب کارون را جمع آوری کردیم. این پروژه در منطقه شرق کارون که شهرستان اهواز، آغاجاری، امیدیه و گچساران را در بر می گیرد، 60 تا 70 درصد پیشرفت داشته است.وی تصریح کرد: تا امروز نزدیک به 5/11 میلیون مترمکعب در این دولت جمع آوری گازهای مشعل انجام شده که تا پایان امسال، روزانه به 5/17 میلیون مترمکعب می رسد. امیدواریم شاهد جمع آوری همه گازهای همراه میدان های شرق کارون به عنوان خوراک در مجتمع های پتروشیمی باشیم.

       

       بهره برداری از خط لوله ۲۰ اینچ انتقال نفت لب سفید - قلعه نار

      پروژه انجام آزمایش ایستایی آب و تعمیرات فوری خط لوله 20 اینچ انتقال نفت لب سفید - قلعه نار در محدوده شیرخانه جانه تا واحد مارون 6(پروژه شماره 00212) برای انتقال 50 هزار بشکه نفت واحدهای قلعه نار/لب سفید/کبود/ بالارود با حضور وزیر نفت به بهره برداری رسمی رسید.

       

      بهره برداری از طرح افزایش تولید نفت خام میدان چشمه خوش

      طرح افزایش تولید نفت خام میدان چشمه خوش با هدف اصلی تولید برآوردی تجمعی اضافی حدود 167میلیون بشکه به بهره برداری رسید.

      میدان نفتی چشمه خوش در جنوب استان ایلام و شمال غربی استان خوزستان قرار دارد. این میدان به همراه میدان های دالپری و پایدار شرق از جمله میدان های در حال بهره برداری شرکت نفت و گاز غرب از شرکت های بهره برداری شرکت ملی نفت ایران است که سال 1390 به بهره برداری رسیده است.

       

      طرح های افتتاح شده از طریق ویدئو کنفرانس

      خط لوله دریایی جدید فاز16پارس جنوبی و میدان مشترک نفتی سهراب، همچنین بهره برداری از هشت طرح عام المنفعه درحوزه مسؤولیت اجتماعی از جمله طرح هایی بودند که با فرمان وزیر از طریق ویدئوکنفرانس به طور رسمی راه اندازی شدند و به بهره برداری رسیدند.

      پروژه احداث خط لوله جدید دریایی فاز16پارس جنوبی به طول 110کیلومتر در بخش دریا و پنج کیلومتر در بخش خشکی، در قالب دو قرارداد P (تأمین و خرید لوله ها) با مبلغ حدود70 میلیون یورو از سوی شرکت لوله سازی ماهشهر و ای پی سی با 3/97 میلیون یورو از سوی شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی ایران، برای احداث خط لوله دریا و بخش خشکی به کارفرمایی شرکت نفت و گاز پارس به قراداد انجامید که در این مرحله، برای رساندن گاز زمستان به عنوان تولید اولیه، بخش دریایی خط جدید اجرا شد.

      میدان مشترک سهراب، با تولید روزانه دو هزار بشکه نفت خام نیز، دیگر طرحی است که وزیر نفت، فرمان بهره برداری از آن را طریق ویدئو کنفرانس صادرکرد.

      میدان نفتی سهراب در استان خوزستان، به عنوان یکی از میدان های 21 گانه مشترک شناخته می شود که به لحاظ سرمایه ای و عملکردی، دارای اهمیت است. ظرفیت تولید نهایی این میدان 30 هزار بشکه در روز تعریف شده است.

      این میدان به فاصله 115 کیلـومتری شـمال غـرب شهر اهـواز، در منطقه هورالعظیم و در مجاورت خط مرزی ایران و عراق واقع شده است. نفت درجا و نفت قابل استحصال این میدان، به ترتیب حدود 2 میلیارد و 150 میلیون بشکه است.

      هشت طرح آموزشی، ورزشی، بهداشتی، راه سازی و فرهنگی از مجموعه پروژه های مسؤولیت اجتماعی شرکت ملی نفت ایران است که با اعتبار یکهزار و 523 میلیارد ریال افتتاح شد.

       

      بازدیدهای حاشیه سفر وزیر نفت به خوزستان

      وزیرنفت در سفر به استان خوزستان، از تأسیسات واحد بهره برداری و نمک زدایی قلعه نار و پترشیمی ابن سینای اندیمشک نیز بازدید کرد.

       

       

    • media/image/2024/02/2000-1441/13482.jpg

      پرونده ویژه «مشعل» از دستاوردهای صنعت نفت  در چهل و پنجمین دهه فجر

      چراغانی در جشن انقلاب

      صنعت نفت ایران به عنوان یکی از تاثیرگذارترین عوامل شکل گیری روند انقلاب اسلامی، امروز در آستانه چهل و پنجمین سال پیروزی و استقرار نظام مقدس جمهوری اسلامی، همچنان برای کشور در حال  نقش آفرینی است. اگر در پاییز 1357 اعتصاب کارکنان صنعت نفت و به دنبال آن فرمان امام خمینی(ره) مبنی بر قطع و تحریم صادرات نفتی، نقش بسیار مهمی در سقوط نظام شاهنشاهی و پیروزی انقلاب اسلامی داشت، امروز نیز نقش صنعت نفت و کارکنان آن در لوای دولت کار و فعالیت چشمگیراست؛ به طوری که با وجود اعمال بی سابقه ترین تحریم های ظالمانه و یک طرفه، اعلام آمار رشد فروش نفت خام ایران، توفیقی مهم برای ایران و دولت سیزدهم و عجز و شکست برای تحریم کنندگان غربی است. هدف گذاری دقیقی که پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم با استقرار جواد اوجی در راس وزارت نفت کلید خورد تا با به کارگیری دیپلماسی فعال انرژی، صنعت نفت را بیش از پیش بر مدار توسعه و رشد سوق دهد.

      افزایش مشتری های نفتی ایران، جهش درآمدهای نفتی کشور، تاثیر بی سابقه صنعت نفت در رشد اقتصادی و دیگر شاخص ها، همان وعده ای است که جواد اوجی در جلسه رای اعتماد خود در مجلس شورای اسلامی داد و تاکید کرد که در این شرایط خاص اقتصادی و بین المللی، همسو با اعتلای بخش های نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی و در کلیه سطوح زنجیره ارزش صنعت نفت، آستین همت را بالا زده تا با مدیریت عالمانه و رویکرد جهادی و انقلابی، با جد وجهد و خرد جمعی، با به کارگیری مدیران صالح، پاک دست و متخصص، رسالت مهم خود را به درستی به انجام رساند.

      جواد اوجی با بهره گیری از دیپلماسی انرژی، شرایط لازم را برای کاهش و خروج از انسداد بین المللی درعرصه تجارت جهانی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی فراهم کند و در این راه با تکیه بر منابع عظیم نفت و گاز، همچنین متخصصان این حوزه، در بازارهای جهانی بیش از پیش ایفای نقش کند.

      افزایش صادرات، افزایش درآمدهای نفتی، امضای قراردادهای توسعه میادین، همکاری های منطقه ای، صدور خدمات فنی و مهندسی بخشی از این دستاوردهاست.

      افزايش ظرفيت توليد نفت و گاز، تكميل توسعه ميادين مشترك همچون پارس جنوبي و غرب كارون، تنوع بخشی و افزايش فروش نفت از طريق بخش خصوصی، همچنین دانش بنیان كردن اقتصاد نفت در چارچوب خنثی سازی تحریم ها و توسعه کسب وکار با رويکرد صادرات محوری، بخش دیگری از مهم ترین اهداف تعريف شده در صنعت نفت است که تا امروز کارنامه ای قابل قبول رقم زده است.

      تأثیر 29 درصدی افزایش تولید و صادرات نفت در رشد اقتصادی دولت سیزدهم، افزایش 17 میلیارد دلاری درآمد کشور از محل صادرات نفت در سال 1402، صادرات 1.6 میلیون بشکه ای نفت ایران در سال 1402 سهم 35 درصدی پالایشگاه ستاره خلیج فارس در تأمین بنزین ایران بخش دیگری از این کارنامه است.

      افزایش ظرفیت پالایشی و تأمین پایدار سوخت کشور، افزایش گازرسانی به صنایع و نیروگاه ها، افزایش 11 درصدی میانگین تولید گازوییل، افزایش 6 درصدی خوراک نفت و میعانات گازی پالایشگاه ها، عملیات اجرایی پالایش فراسرزمینی به ظرفیت 140 هزار بشکه در روز با ونزوئلا، افزایش تولید 60 درصدی تولید نفت، دستیابی به تولید روزانه بیش از یک میلیارد مترمکعب گاز طبیعی،  تولید بیش از ۷۶۰ هزار بشکه ای میعانات گازی و افتتاح طرح های مختلف پتروشیمی را باید به فهرست این کارنامه افزود.

      این راه هم اکنون با 15 طرح آماده افتتاح با مجموع سرمایه گذاری 2/2 میلیارد دلار برای دهه فجر تداوم دارد. طرح های مهمی که شامل افزایش تولید نفت خام به میزان 50 هزار بشکه در روز با طرح توسعه میادین سپهر و جفیر و میدان نفتی مشترک سهراب، افزایش تولید گاز خام به میزان 8 میلیون مترمکعب در روز با بهره برداری از خط لوله دریایی فاز 16 پارس جنوبی، افزایش ظرفیت پتروشیمی کشور به میزان 3.4 میلیون تن در سال با افتتاح طرح های آرتا انرژی اردبیل، پتروشیمی هنگام( فاز 1)، آرین متانول، پتروناد، آسیا، تصفیه خانه مرکزی پتروشیمی امام خمینی(ره)، واحد هوا پتروشیمی دماوند و نیز بازسازی زایلین ها پتروشیمی بوعلی، توسعه گازرسانی با گازرسانی به 1056 روستا، 13 شهر و 2 هزار و 518 صنعت، تقویت شبکه انتقال گاز با بهره برداری از 3 ایستگاه تقویت فشار و احداث خط لوله انتقال فرآورده های نفتی با بهره برداری طرح خط لوله یزد-نائین در مزره این طرح ها قرار دارد.

      هفته نامه «مشعل» در پرونده ای ویژه به مناسبت چهل و پنجمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران به بررسی کارنامه دولت سیزدهم در شرکت های ملی نفت ایران، شرکت ملی گاز ایران، شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی و... پرداخته است که در ادامه می آید.

       

    • media/image/2024/02/2000-1441/13483.jpg

      دستاوردهای نفت  در چهل و پنجمین سال پیروزی انقلاب

      سرآمدی  نفت

      مشعل انقلاب در پایان 44 سالگی برای صنعت نفت ایران با بازگشت روزهای خوش تولید و صادرات نفت خام همراه شده است. آمار افزایش 60 درصدی تولید نفت خام و دستیابی به تولید روزانه بیش از 760 هزار بشکه میعانات گازی،همچنین جهش صادرات نفت خام و میعانات گازی و دستیابی به بالاترین میزان صادرات نفت خام از سال 1397 بخشی از رکوردهای به ثبت رسیده است.

      حالا و در آستانه چهل و پنجمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی،نفت از جنس خودکفایی و استواری شده که با تلاش شبانه روزی یکایک کارکنان این صنعت در روزهایی سخت و دشوار به ثمر نشسته است.این صنعت با اتکا به همین کارکنان، برای بهبود تولید و افزایش ظرفیت نفت خام گام برداشته واز مسیر دیپلماسی انرژی،فضای جدیدی را خلق کرده وحاصل جمع این حرکت مهم، نقش آفرینی بی سابقه این صنعت راهبردی درسطح اقتصاد ملی است. درگزارش پیش رو که سرفصل های متنوعی را درحوزه های مختلف شامل می شود، همزمان با آغاز 45 سالگی انقلاب به مروربخشی ازفعالیت های مهم و تاثیرگذار شرکت ملی نفت ایران در دوسال و اندی کار و فعالیت دولت سیزدهم بازتاب یافته است. 

      این روزها وقتی صحبت از افزایش تولید و صادرات نفت خام در سال های اخیر به میان می آید، گریزی به دوران قبل از انقلاب نشان می دهد كه توليد نفت خام غيرصيانتی در جهت افزايش سود شركت ها و كارتل های نفتی و تأمين سوخت ارزان برای كشورهای صنعتي صورت می گرفته است. اين حجم بالای توليد كاملا مغاير با اصول توليد صيانتي بوده و دليلی بر توان توليد براساس اصل بهينه سازی و ظرفيت پايدار توليد نبوده است.

      افزایش ظرفیت تولید و صادرات

      صنعت نفت ايران تا قبل از انقلاب دراختيار شركت های خارجی قرار داشت؛ به طوری كه بدون توجه به نوع مخازن نفتي ايران،عدم استفاده از روش های صحيح توليد و اجراي پروژه های صيانت از مخازن، سعی در استخراج و چپاول هرچه بيشتر و سريع تر از اين مخازن را داشتند و مخازن نفتی ايران روز به روز فرسوده تر شدند.

      پس از انقلاب، اگر چه زمانبر شد، اما ورق برگشت و همزمان با گسترش فعاليت های اكتشافی و افزايش ذخاير نفت و گاز كشور در سال های پس از انقلاب اسلامی، تلاشی چشمگير در توسعه ميادين نفت و گاز همراه با توجه ويژه به توسعه ميادين مشترك با كشورهای همسايه، از طريق عقد قراردادهای بيع متقابل و فاينانس و همچنين از محل منابع داخلی شركت ملی نفت ايران به عمل آمد. با انجام پروژه های نگهداشت توان توليد، اجرای طرح های توسعه ميادين نفتی، احداث كارخانه های نمك زدايی و نيز انجام طرح های توليد صيانتی از مخازن شامل برنامه های تزريق گاز و آب به ميادين نفتی، افزون بر جبران افت طبيعی توليد مخازن، تلاش فراوان در زمينه توليد نفت خام انجام شد. توسعه ميادين گازی با هدف افزايش جايگزينی گاز طبيعی با سوخت های مايع و همچنين تزريق گاز در ميادين نفتی به منظور افزايش بازيافت نهايی، از ديگر اولويت ها و دستاوردهای عمده وزارت نفت در سال های پس از انقلاب اسلامي بوده است. افزون بر آن رویکرد دولت سیزدهم در سال های اخیر فصل تازه دیگری برای صنعت نفت در حوزه افزایش ظرفیت و تولید نفت خام باز کرد. افزایش چشمگیر صادرات نفت خام و وصول درآمدهای نفتی کشور از ابتدای استقرار دولت سیزدهم با اتخاذ راهکارهای موثر و دیپلماسی فعال درمسیر خنثی سازی تحریم ها را می توان بخشی از عملکرد موفقیت آمیز وزارت نفت دولت سیزدهم دانست؛ به گونه ای که امروز تولید نفت وارد کانال های امیدوارکننده ای شده است. مستند آن افزایش 60 درصدی تولید نفت خام و دستیابی به تولید روزانه بیش از 760 هزار بشکه میعانات گازی، جهش صادرات نفت خام و میعانات گازی و دستیابی به رکورد بالاترین صادرات از سال 1397 و همچنین افزایش 22 درصدی حجم صادرات گاز طبیعی کشور است.

      سهم بزرگ نفت در اقتصاد

      رکوردهای ثبت شده با عملکرد بهبود تولید،صادرات و دیگر شاخص های صنعت نفت در رشد نرخ بهره وری کل اقتصاد هم موثر بوده است، به گونه ای که بخش نفت و گاز در مقایسه با سایر بخش های اقتصاد بالاترین رشد بهره وری را به خود اختصاص داده و به شکل معناداری با سایر بخش ها فاصله دارد. مقایسه مختصر آمار و ارقام نشان می دهد در حالی نرخ بهره وری کل اقتصاد در برنامه ششم از ۰.۸ درصد به ۳.۷ درصد رسیده است که در این میان رشد بخش نفت از منفی ۳.۷ درصد به ۱۲.۶ درصد رسیده که نشان دهنده رشد ۱۶.۳ درصدی صنعت نفت و گاز در دولت سیزدهم است و در ارزیابی دیگر حاکی از تأثیر 29 درصدی افزایش تولید و صادرات نفت در رشد اقتصادی و ثبت رقم 25.6 درصدی رشد اقتصادی گروه نفت و گاز در سه ماه دوم 1402 است.

      روزگار خوش میعانات گازی

      در دولت سیزدهم در بخش صادرات میعانات گازی هم تحولات خوبی رقم خورد و در شرایطی که در گذشته ۸۷ میلیون بشکه میعانات روی دریا ذخیره شده بود، این رقم به صفر رسید و اکنون میعانات گازی روی آب نداریم. طبق اعلام وزیر نفت، ۴۸۰ میلیون دلار هزینه اجاره ۸۷ میلیون بشکه میعانات گازی شناور روی آب می شد که این هزینه در دولت سیزدهم برطرف شده است و کشتی ها آزاد و به ناوگان حمل نفت اضافه شده اند. افزون براین، با قراردادهایی که از سوی وزارت نفت امضا شده، تراز آن به سمت منفی شدن پیش می رود و درخواست برای میعانات گازی بیش از تولید آن است.

      میادین مشترک

       موضوع مهم میدان های مشترک نفت و گاز، یکی از چالش های پیش روی صنعت نفت در ابتدای دولت سیزدهم اعلام و این مهم موجب شد تا با استقرار وزارت نفت جدید، برنامه های ویژه ای برای آن تدارک دیده شود تا سهم از دست رفته ایران از میدان های مشترک نفت و گاز قابل دسترس باشد و با تحقق آن بتوانیم به قدرت نمایی کشورمان در تمام این بخش ها امیدوار باشیم. مرور عملکرد دولت، نمایانگر تعیین تکلیف در میدان های مشترک مختلف از منطقه غرب کارون در استان خوزستان تا پارس جنوبی در عسلویه، بلال، طرح توسعه میدان گازی فرزاد بی، سهراب و... است.

      تسریع در توسعه میدان یاران در منطقه غرب کارون، تعیین تکلیف میدان مشترک سهراب و امضای قرارداد توسعه میدان کیش را هم باید به این فهرست افزود. افزون بر این، توسعه میدان مشترک آزادگان نیز پس از سال ها آرزوی دیرینه توسعه میدان از سوی سرمایه گذار یعنی بانک های داخلی رقم خورد و با تشکیل کنسرسیومی متشکل از بانک های داخلی با تأسیس شرکت دشت آزادگان اروند، کار توسعه این میدان مهم رسما آغاز شد.

      افزایش تولید میدان نرگسی گچساران، توسعه لایه نفتی میدان مشترک پارس جنوبی و انعقاد قرارداد با شرکت های خارجی برای توسعه آن با سرمایه گذاری ۵۰۰ میلیون دلاری و تنفیذ قرارداد احداث ایستگاه تزریق گاز بی بی حکیمه، از جمله فعالیت هایی بود که وزارت نفت در این دوره به آنها پرداخت تا برای تولید حداکثری نفت و گاز گام های مهمی بردارد که این تنها بخشی مختصر از آنها به شمار می رود.

      رکورد تولید

      میدان گازی پارس جنوبی، بزرگ ترین منبع گازی جهان، روی خط مرزی مشترک ایران و قطر درخلیج فارس، سرنوشتی متفاوت در دولت سیزدهم پیدا کرد؛ به این معنا که در نقطه ای قرار گرفتیم که طبق گزارش مسئولان وزارت نفت، ایران از قطر که برداشت از مخزن مشترک پارس جنوبی را زودتر از ما آغاز کرده بود، پیشی گرفت و پیشتاز شدیم. دولت سیزدهم با تمركز بر توسعه ميدان گازی پارس جنوبی، بهره گیری از تمهيدات لازم و استفاده از تمام ظرفیت های موجود برای افزايش توليد گاز غنی از اين ميدان مشترك گازی را در برنامه قرار داد. درباره عملکرد دولت سیزدهم در حوزه پارس جنوبی، باید اشاره کرد که ظرفیت تولید گاز خام کشور در سال ۱۴۰۰ برای نخستین بار از مرز یک هزار میلیون مترمکعب در روز عبور کرد و برداشت گاز از میدان مشترک پارس جنوبی هم نسبت به سال قبل از آن (۱۳۹۹) بیش از ۴ درصد افزایش یافت. میانگین تولید گاز غنی از میدان گازی مشترک پارس جنوبی در سال های اخیر، از روند افزایشی قابل توجهی برخوردار شد؛ به گونه ای که در دی ماه ۱۴۰۰ توانست به رکورد ۷۰۵ میلیون مترمکعب در روز برسد. این رقم در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال قبل از آن (۱۳۹۹) بیش از چهار درصد رشد داشته که با راه اندازی فازهای جدید پارس جنوبی، تأمین گاز کشور از این میدان در سال ۱۴۰۰ به حدود ۷۰ درصد افزایش یافته است. همچنین با بهره برداری از فازهای میدان گازی پارس جنوبی، توليد گاز غنی ايران از كشور قطر با وجود سهم دو برابری اين كشور از اين ميدان گازی مشترك پيشی گرفت.

      تکميل فاز 14

      اقدام دیگر در این دوره، بهره برداری از پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی بود که توسعه و تکمیل آن طبق اعلام مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، تاکنون بزرگ ترین دستاورد صنعتی دولت سیزدهم در وزارت نفت بوده است و ارزش سرمایه گذاری این پالایشگاه که آخرین پالایشگاه شیرین سازی پارس جنوبی است، ۲. ۷ میلیارد دلار برآورد می شود. مراحل توسعه فاز 14 پارس جنوبي پس از تاخيري طولاني همراه با فراز و نشیب های زياد از زمان تعريف طرح، با استقرار دولت سيزدهم و بسيج تمام امکانات با هدف پايداری پالايش گاز زمستانی شتاب گرفت تا هدف گذاری دولت را براي بستن پرونده اين فاز محقق کند. از جمله اهداف توسعه ای طرح فاز 14 پارس جنوبی، توليد روزانه 56.6 ميليون مترمکعب گاز غنی، توليد روزانه 75 هزار بشکه ميعانات گازي، توليد سالانه05/1 ميليون تن گاز مايع پروپان و بوتان، توليد سالانه يک ميليون تن اتان به منظور تامين خوراک واحدهاي پتروشيمی و توليد روزانه 400 تن گوگرد است.

    • media/image/2024/02/2000-1441/13484.jpg

      اين پالايشگاه که سيزدهمين و آخرين پالايشگاه اين ميدان مشترک گازی به شمار می آمد، لقب ایرانی ترین پالايشگاه پارس جنوبی را به خود اختصاص داده است و پس از طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبی که در آينده نزديک تکميل و گاز برداشتی آن به ديگر پالایشگاه های موجود ارسال می شود، ديگر پالايشگاهي در پارس جنوبی ساخته نخواهد شد. طبق اعلام محمدحسین متجلی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس، یکی از مشخصه های پالایشگاه فاز 14 سرعت راه اندازی واحدهای فرایندی و فراورشی در مدت زمان محدود است. برای کل طرح فاز 14 پارس جنوبی 5.2 میلیارد دلار سرمایه گذاری صورت گرفته که 2.7 میلیارد دلار آن به پالایشگاه خشکی اختصاص یافته است.

      آخرین فاز پارس جنوبی

      در وزارت نفت دولت سیزدهم روند توسعه و بهره برداری از فاز ۱۱ پارس جنوبی به عنوان آخرین فاز ایران در این میدان مشترک شتاب گرفت. فاز ۱۱ پارس جنوبی که از ابتدای توسعه میدان مشترک پارس جنوبی بلاتکلیف مانده بود و با وجود اجرای برجام و انعقاد قرارداد توسعه آن با شرکت توتال فرانسه و سی ان پی سی چین، با بدعهدی شرکت های خارجی همچنان کاری برای توسعه آن انجام نشده بود، اما با روی کار آمدن دولت سیزدهم، فرآیند توسعه آن از سوی شرکت های ایرانی شتاب گرفت تا در این دوره و طی ماه های اخیر شاهد سرنوشتی متفاوت باشد. در فاز اوليه برداشت از اين ميدان که با نصب سکو انجام شد، توليد گاز به 15 ميليون مترمکعب در روز خواهد رسيد و پیش بینی می شود با ساخت و نصب سکوی بعدی و حفاري چاه ها، تکميل فاز 11 که گامي مهم برای کشور در مسير دستيابی به استقلال انرژي و ثبات ژئوپليتيک است، ظرفيت توليد گاز پارس جنوبی به طور خیره کننده ای افزايش يابد. با تکميل اين فاز و نصب سکوی دوم که البته در حال ساخت است، روزانه 56 ميليون مترمکعب گاز، 50 هزار بشکه ميعانات گازی و 750 تن گوگرد در روز توليد خواهد شد؛ اين خروجي به تأمين نيازهای مصرف داخلی ايران و تغییرجایگاه کشور به عنوان يک صادرکننده مهم منطقه ای کمک خواهد کرد. با نصب موفقیت آمیز نخستین سکوی فاز ۱۱ پارس جنوبی که با تدبیر دولت سیزدهم انجام شد، تولید حداکثری گاز از این میدان مشترک سه سال زودتر انجام خواهد شد.در فاز اولیه برداشت از این میدان که با نصب این سکو انجام شد، تولید گاز به ۱۵ میلیون مترمکعب در روز خواهد رسید و پیش بینی می شود با ساخت و نصب سکوی بعدی و حفاری چاه ها، تکمیل فاز ۱۱ که گامی مهم برای کشور برای دستیابی به استقلال انرژی و ثبات ژئوپلیتیک است، ظرفیت تولید گاز پارس جنوبی به طور خیره کننده ای افزایش یابد. وزیر نفت در این زمینه به درآمدزایی سالانه ۵ میلیارد دلاری از فاز ۱۱ پارس جنوبی اشاره می کند و محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز جابه جایی سکوی فاز ۱۱ پارس جنوبی را از نظر اجرایی، عملیاتی و پیچیدگی در طول تاریخ صنعت نفت ایران، منحصربه فرد و بی نظیر خوانده است.

      بهار دیپلماسی انرژی

      توسعه دیپلماسی انرژی و همکاری های ایران با کشورهای مختلف به عنوان یکی از برنامه های وزارت نفت دولت سیزدهم در دستور کار قرار گرفت و منتج به دستاوردهای مختلفی شد. وزارت نفت دولت سیزدهم در طی 29 ماه عمر خود تلاش کرده است با بهره گیری از دیپلماسی انرژی، زمینه لازم را برای کاهش محدودیت بین المللی علیه ایران فراهم سازد و در این مسیر تیم دیپلماسی صنعت نفت ایران با تکیه برمنابع عظیم نفت و گاز برای ایجاد نقش آفرینی بیشتر در بازارهای جهانی از سیاست تقابل مسیر تعامل را با کشورهای دوست پیشه کرده که حاصل جمع آن تنها در یک نمونه مهم رشد صادرات نفتی ایران بوده است که از جمله می توان به تعامل با کشورهایی از جمله روسیه، عراق، ترکمنستان، آذربایجان، ارمنستان، آمریکای لاتین، چین، عمان، تاجیکستان، ژاپن و... اشاره کرد. افزون بر آن وزارت نفت دولت سیزدهم با بهره گیری از دیپلماسی انرژی، شرایط لازم را برای کاهش انسداد بین المللی در عرصه تجارت جهانی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی فراهم ساخته و در این راه با تکیه برمنابع عظیم نفت و گاز، نقش آفرینی بیشتر در بازارهای جهانی ایفا کرده است.

      همانطور که یکی از سیاست های اصلی دولت فعالیت و کار یعنی دولت سیزدهم در موضوع سیاست خارجی ایجاد بستری مناسب برای تعامل و گفت و گو به ویژه با کشورهای منطقه و دوست است، وزارت نفت نیز به تبعیت از این موضوع به جای سیاست تقابل، راهکار تعامل با کشورهای مختلف را در پیش گرفته و در این مسیر طی گذشت بیش از دو سال از عمر دولت دستاوردهای ارزشمندی رقم زده است.

      افزایش صادرات

      * بدودن تردید افزایش صادرات نفت خام و میعانات گازی کشور و دستیابی به رکورد بالاترین رقم صادرات از سال 1397 و آغاز تحریم های ظالمانه تاکنون مهم ترین اتفاقی است که با گسترش و احیای دیپلماسی انرژی از ابتدای آغاز به کار دولت سیزدهم در وزارت نفت رقم خورده است. از دیگر موارد نیز می توان به افزایش 40 درصدی وصول درآمدهای حاصل از صادرات نفت خام میعانات گازی، گاز طبیعی و محصولات پتروشیمی،افزایش 22 درصدی حجم صادرات گاز طبیعی کشور اشاره کرد. همچنین امضای 8 قرارداد به مبلغ 9.3 میلیارد دلار با هدف توسعه 4 میدان مستقل و 4 میدان مشترک و امضای 18 تفاهم نامه با هدف توسعه میدان های نفت و گاز به ارزش 69.3 میلیارد دلار نیز گویای تلاش های وزارت نفت در جذب سرمایه و تکنولوژی با بهره گیری از دیپلماسی انرژی است.

      همکاری های منطقه ای

      در بخش همکاری های منطقه ای و فرامنطقه ای نیز باید از وصول 2.7 میلیارد دلار مطالبات معوق از عراق، تشکیل کارگروه مشترک نفتی وزارتخانه های نفت ایران و عراق، اجرایی شدن عملیات پالایش فراسرزمینی در ونزوئلا و صدور نخستین محموله کاتالیست ایرانی به روسیه یاد کرد.

      صدور خدمات فنی و مهندسی

      توافق با عمان برای تشکیل کارگروه مشترک توسعه میدان هنگام، تفاهم برای صادرات تجهیزات و خدماتی فنی – مهندسی و تجارت فرآورده های نفتی و محصولات پتروشیمی، امضای قرارداد ساخت پایانه صادرانی نفت خوزه از سوی شرکت پتروپارس، بازسازی و نوسازی مجتمع تولید آمونیاک در ونزوئلا و تجهیز 5 ایستگاه تقویت فشار ونزوئلا ازسوی شرکت دانش بنیان ایرانی نیز از دستاوردهای وزارت نفت دولت سیزدهم در بخش دیپلماسی انرژی است که با هدف صدور خدمات فنی و مهندسی به دیگر کشورها پایه ریزی و تبیین شده است.

       بهره برداری از طرح های جدید

      سال گذشته از ۱٢ میلیارد دلار پروژه نیمه تمام نفتی بهره برداری شده و امسال نیز ۱٥ میلیارد دلار پروژه نیمه تمام به بهره برداری می رسد که افزایش تولید گاز، نفت و فرآورده های نفتی را رقم خواهد زد.

      از جمله این طرح ها می توان به بهره برداری از پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی اشاره کرد که ۵۰ میلیون مترمکعب به ظرفیت فرآورش گاز کشور افزود. میدان مشترک فاز ۱۱ پارس جنوبی، فاز نخست میدان نفتی آزادگان جنوبی بخش دیگری از آنهاست. وزارت نفت، افزون بر پیگیری میدان های نفتی که توسعه آنها معطل ماند، اجرای فعالیت های توسعه ای ميادين نفتی و گازی را كه قرارداد آنها پيش از اين منعقد شده بود، هم آغاز کرد که از آن جمله می توان به پایدار غرب و آبان با كنسرسيومي متشكل از شرکت های خارجی و داخلي سپهر و جفير با شركت ايرانی، چشمه خوش، پايدار شرق و دالپری با كنسرسيوم خارجی و داخلی، توسعه تكميلی ميدان آزادگان جنوبی (فاز یک) با شركت پتروپارس، توسعه ميدان مشترك فرزاد با شركت پتروپارس و توسعه ميدان گازي بلال با شركت پتروپارس اشاره کرد. همچنین قراردادهای توسعه ای شامل توسعه و بهره برداری میدان سهراب (امضای قرارداد با شرکت انرژی دانا در بهمن 1400)، امضای قرارداد توسعه فاز دوم لایه نفتی میدان مشترک پارس جنوبی در اسفند 1400 با مشارکت شرکت مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی و یک شرکت خارجی، امضای تفاهمنامه مرحله دوم توسعه میدان نفتی مسجدسلیمان با شركت ايراني گستر سینا در اسفند 1400، توسعه و بهره برداری ميدان مشترك ياران (ياران شمالي و جنوبي) با شركت داخلي (انعقاد قرارداد و تایید در شورای اقتصاد)، طرح بهبود بازیافت، افزایش تولید و بهره برداری از میدان کوپـال در لایه آسماری با مشارکت شركت خارجی و شرکت داخلي (در انتظار دریافت مصوبه شورای اقتصاد)، توسعه و بهره برداری ميادين پارسي و پرنج با شركت مپنا، انعقاد تفاهمنامه توسعه میادین نفتی دهلران و دانان با شرکت خارجي و انعقاد تفاهمنامه توسعه میادین گازی ارم و پازن با شرکت خارجی اشاره کرد.

      نفت دوستدار محیط زیست

      وجود ذخایر عظیم نفت و گاز در کشور، بهره برداری و توسعه آنها را به عنوان ثروتی عظیم به امری انکارناپذیر بدل ساخته است. با این حال نمی توان موضوع محیط زیست را به عنوان یکی دیگر از متغیرهای اصلی توسعه از نظر دور داشت؛ اگرچه هیچ مسیر توسعه ای بدون راهکار نیست و بدون شک می توان با در اختیار داشتن فناوری هایی، این راه را طی کرد تا ضمن توسعه از درآمدها و مواهب انرژی هم بی بهره نماند؛ از این رو آنچه به عنوان اصلی مهم در حوزه صنعت نفت به شمار می رود، غافل نبودن از موضوع حفاظت از محیط زیست است. شتاب بخشی به طرح های جمع آوری گازهای همراه از جمله سیاست های وزارت نفت دولت سیزدهم است؛ مسیری مهم که افزون بر ایجاد ارزش افزوده ای مناسب، آلودگی های زیست محیطی را هم کاهش خواهد داد. گزارش شرکت ملی نفت ایران حاکی از این است که در مجموع ۵ میلیارد دلار پروژه به منظور جمع آوری گازهای همراه تعریف شده است و تا پایان سال ۱۴۰۴ کل گازهای مشعل جمع آوری خواهند شد که درآمد ۲ میلیارد دلاری برای کشور به همراه خواهد داشت.

      برای جمع آوری همه گازهای همراه و مشعل در سطح شرکت ملی نفت ایران، ظرفیت جمع آوری و فرآورش گازهای همراه و مشعل حدود ۲ میلیارد فوت مکعب معادل ۵۷ میلیون مترمکعب در روز در قالب پنج طرح بلندمدت با برگزاری ۱۴مزایده فروش برنامه ریزی شده است. سال ۱۴۰۱ به طور میانگین روزانه حدود ۱۱۳.۶ میلیون مترمکعب گاز همراه نفت در شرکت ملی نفت ایران تولید شد که از این مقدار، حدود ۶۵ درصد آن، معادل ۷۴.۶ میلیون مترمکعب در روز از طریق ایستگاه های تقویت فشار گاز و کارخانه های موجود، جمع آوری شد، حدود ۵ درصد، معادل ۵ میلیون مترمکعب در روز با راه اندازی پروژه های کوتاه مدت و بلندمدت جمع آوری شد و ارسال به مشعل حدود ۳۰ درصد کل گازهای تولیدی معادل ۳۴ میلیون مترمکعب در روز بود که تا پایان سال ۱۴۰۴ این مقدار نیزجمع آوری خواهد شد. افزون بر آن، روزانه ۳۷.۴ میلیون مترمکعب از گازهای جمع آوری شده به شبکه سراسری تزریق می شود.

      توجه به نیروی انسانی

      توجه به نیروی انسانی را می توان یکی از مهم ترین وعده های وزارت نفت دولت سیزدهم در آغاز استقرار آن دانست و امروزعملکرد معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، حاکی از اقدام های متنوع و مهمی است که بخشی از آن در سر فصل های مطالبات کارکنان صنعت نفت قراردارد. معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت براساس جايگاه، نقش و ماموريت ذاتی خود همسو با اسناد و تكاليف بالادستي و چشم انداز، ماموريت و اهداف كلان صنعت نفت و با نگاهی واقع بينانه و توسعه گرا به سياست گذاری كلان، تنظيم گری، راهبری و كنترل، نظارت عاليه بر فرآيندها و رويه های حوزه منابع انساني پرداخته است و اقدام ها و برنامه های اجرايی از سوی مديريت های منابع انسانی در شركت های اصلی، فرعی، تابعه و ستاد وزارت نفت در حال پيگيری و اجراست.

      بررسی عملکرد معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت حاکی از سرفصل های متنوعی درحوزه های مختلف بهداشت، درمان، مسائل رفاهی، مناطق عملیاتی، آموزش و... است.

    • media/image/2024/02/2000-1441/13485.jpg

      دستاوردهای شرکت ملی گاز ایران در چهل و پنجمین سال پیروزی انقلاب

      پیشتازی در افتتاح پروژه ها

      مشعل: نام شرکت ملی گاز ایران این روزها بار دیگر بر سر زبان ها افتاده؛ از یک سو همزمان با فصل زمستان و تامین پایدار گاز همه بخش ها به ویژه بخش خانگی و از سوی دیگر پیشتازی در افتتاح پروژه های گازرسانی همزمان با دهه فجر این شرکت را زبانزد خاص و عام کرده است. صنعت گاز را می توان یکی از انقلابی ترین و مردمی ترین صنایع کشور برشمرد، ویژگی که در «دولت کار و فعالیت» نمود ویژه تری یافته و شاهد ثبت اقدام های مثبت و تاثیرگذاری در آن هستیم.  با مرور تاریخ پرافتخار صنعت گاز، کارنامه ای درخشان در همه بخش ها مشاهده می شود؛ صنعتی که این روزها به اصلی ترین زیرساخت، محرک اقتصاد و رونق تولید بدل شده است.

      بدون اغراق گاز یکی از مهم ترین مولفه های تحقق سیاست های عدالت اجتماعی و محرومیت زدایی به شمار می آید که زمینه ساز افزایش رفاه و آرامش به ویژه برای مناطق کمتر توسعه یافته شده است. از سوی دیگر، انرژی یکی از مهم ترین پایه های توسعه بوده و هرکجا که گاز توسعه یافته، همزمان دیگر شاخص ها نیز رشد کرده است. گاز در محروم ترین و دورافتاده ترین مناطق کشور هم خودنمایی می کند و همگان از این نعمت خدادادی بهره مند شده اند.  بررسی آمار و ارقام ضریب نفوذ گاز در جامعه شهری و روستایی، گواه آن است که این سوخت راهبردی و ارزان در سال های پس از پیروزی انقلاب اسلامی به همه جای کشور راه یافته است. دومین دارنده ذخایر و سومین تولیدکننده گاز جهان، سهم بیش از 74 درصدی در سبد انرژی کشور و بهره مندی خانوارهای ایرانی از نعمت گاز، تنها بخشی از عناوینی به شمار می آید که صنعت گاز در کارنامه درخشان خود ثبت کرده است.

      با ورود به چهل و پنجمین سالروز پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی، گاز در افتتاح پروژه های گازرسانی نیز پیشتاز بوده و سهمی قابل توجه از این موضوع را به خود اختصاص داده است.

      با نگاهی به رویدادها و شاخص های گازرسانی طی 44 سال گذشته در می یابیم که از سال 1344 تا سال 1357 و با گذشت 13 سال، تنها 9 شهر و سه روستا به شبکه گاز متصل بود؛ این در حالی است که هم اکنون و با گذشت 44 سال از پیروزی انقلاب و ورود به چهل و پنجمین سال تولد آن، بیش از یکهزار و 253 شهر و 39 هزار و 700 روستا از نعمت گاز برخوردارند. درصد بهره مندی خانوارهای شهری و روستایی از گاز شاید بهترین شاخص برای نمایش کارنامه گاز در حوزه محرومیت زدایی از کشور باشد؛ هم اکنون توزیع گاز میان 27.5 میلیون مشترک بخش خانگی در جریان است. این رقم بیانگر آن است که کارکنان این صنعت توانسته اند گاز را مهمان بسیاری از خانه های اهالی ایران زمین کنند؛ خانه هایی که تا پیش از این با نفت سفید و هیزم گرم می شد!

      تولید یک میلیارد مترمکعب گاز

      در طول این سال ها، در حوزه تولید و پالایش گاز نیز شاهد اقدام های متنوعی بوده ایم. توليد و فرآورش گاز در ايران تا سال 68، روزانه تنها 35 ميليون مترمکعب بود و با راه اندازی سه ردیف پالایشگاه فاز 14 هم اکنون ظرفیت فرآورش یک میلیارد و 74 میلیون مترمکعب در 20 پالایشگاه وجود دارد.  از سوی دیگر، انتقال گاز از مبادي توليد و پالايشگاه ها تا مراكز مصرف نیز از حساسيت و اهميتي بالا برخوردار است. نباید از نظر دور داشت که ایران، دارای چهارمین شبکه گسترده دنیا از نظر طول خطوط است. این شبکه به لحاظ پیچیدگی، مشابهی در دنیا ندارد و به واسطه وجود کریدورهای مختلف و رابط های بین خطوط سراسری، دارای ساختاری حلقوی بوده که آن را از شبکه های عمدتا خطی یا درختی سایر کشورهای دنیا از جمله روسیه و کانادا متمایز کرده است.

      توسعه زیرساخت ها در 45 سال

      تا پیش از انقلاب تنها دو هزار کیلومتر خط لوله انتقال گاز و 14 ایستگاه تقویت فشار گاز احداث شده بود  اما صنعت گاز هم اکنون با بیش از 39 هزار کیلومتر خط لوله انتقال گاز فشار قوی، 91 ایستگاه تقویت فشار گاز و 333 توربوکمپرسور وظیفه تامین گاز همه بخش های کشور را به عهده دارد؛ زیرساخت هایی که طی بیش از چهار دهه گذشته ایجاد شده است. زیرساخت هایی که برای ساخت آن هزاران هزار میلیارد تومان هزینه شده تا گاز تولیدی کشور به ویژه از پارس جنوبی را از جنوب به مرکز، شرق، غرب و شمال کشور منتقل کند. توسعه خطوط انتقال و تاسيسات تقويت فشار گاز در حالي در 44 ساله گذشته شتابي چشمگير داشته که براساس برنامه هاي تعريف شده، در قالب سند چشم انداز 20 ساله، طول خطوط انتقالي از 39 هزار کیلیومتر کنونی بايد به حدود 70هزار كيلومتر و تاسیسات تقویت فشار گاز نیز از 91 به 140 مورد افزايش يابد.

      خوداتکایی صنعت گاز 

      با وجود تحریم های گسترده و بی سابقه چند دهه گذشته، صنعت گاز برای تحقق برنامه های تعریف شده راهی جز خودکفایی، بومی سازی و خوداتکایی نداشت. محدودیت هایی که از اوایل پیروزی انقلاب ایران در دستور کار قرار گرفت تلاش داشت تا مانع توسعه صنعت گاز شود، اما هم اکنون نام صنعت نفت و گاز ایران در بسیاری از حوزه ها در میان کشورها و شرکت های بزرگ صاحب فناوری خودنمایی می کند؛ این در حالی است که در مقطعی حتی اولیه ترین کالاهای مورد نیاز صنعت گاز از خارج تامین می شد، اما این صنعت هم اکنون به جایگاهی دست یافته که پیشرفته ترین فناوری های روزآمد را در اختیار دارد؛ به گونه ای که در برخی حوزه ها گوی سبقت را از رقبای صاحب نام ربوده و در فهرست نخستین های صنعت گاز جهان جای گرفته است.

      کارنامه دولت سیزدهم

      توجه ویژه به توسعه و بهره مندی از نعمت گاز در دولت سیزدهم با حساسیت خاصی در دستور کار قرار گرفت و در بیش از دوسال گذشته شاهد ثبت واقع و رویدادهای مثبتی در این حوزه بوده ایم. گازرسانی به 50 شهر و 6 هزار و 354 روستا تنها بخشی از اقدام های انجام شده از سوی شرکت ملی گاز ایران در طول بیش از دوسال فعالیت دولت سیزدهم به شمار می آید. برای گازرسانی به این شهرها و روستاها، یکهزار و 472 کیلومتر خط لوله انتقال گاز و پنج ایستگاه تقویت فشار گاز اجرا و احداث شده است. بر این اساس در طول دوسال گذشته در مجموع 46 هزار کیلومتر شبکه توزیع شهری و روستایی، 836 هزار مورد انشعاب نصب و بیش از یک میلیون و 538 هزار مشترک جدید جذب شده است. از سوی دیگر، هشت هزار مگاوات نیروگاه به شبکه گاز متصل شده و با 33 میلیون مترمکعب گاز بیشتر، مصرف گاز نیروگاه ها 20 درصد رشد داشته است. در صنایع عمده نیز شاهد افزایش 10 درصدی گازرسانی بوده ایم.

      فعالیت های متنوع در پالایش گاز

      افزایش40 میلیون مترمکعبی ظرفیت پالایشی کشور، کاهش 52 درصدی تزریق ال پی جی به خطوط، تعیین تکلیف مزایده گازهای مشعل پارس جنوبی و پالایشگاه های ایلام و پارسیان، برگزاری مزایده گازهای CO2 در پالایشگاه شهید هاشمی نژاد و بیدبلند، امضای تفاهمنامه 800 میلیون یورویی طرح افزایش راندمان اتان در 18 فاز معادل 9 پالایشگاه پارس جنوبی تنها بخش کوچکی از اقدام های صنعت گاز در حوزه پالایشی دولت سیزدهم به شمار می آید.

      مگاپروژه هوشمندسازی گاز

      آغاز مگاپروژه هوشمندسازی گاز با بیش از چهار میلیارد دلار سرمایه گذاری از دیگر اقدام های تاثیرگذار و مهم شرکت ملی گاز ایران در دولت سیزدهم به شمار می آید که بر اساس آن همه کنتورهای شبکه مصرف گاز هوشمند می شوند. از سوی دیگر، شرکت ملی گاز ایران در حوزه ایجاد مرکز کالیبراسیون کنتور گاز نیز خود را مکلف داشته و این طرح با محوریت مدیریت پژوهش و فناوری در حال انجام است.

      افزایش ذخیره سازی گاز

      دولت سیزدهم از حوزه ذخیره سازی گاز نیز غافل نمانده و در پی افزایش میزان و حجم ذخیره سازی گاز است. بر این اساس طرح شوریجه D که ظرفیت ذخیره سازی گاز را از دو میلیارد و 250 میلیون مترمکعب به 4.5 میلیارد مترمکعب افزایش می دهد، در دستور کار شرکت ملی گاز ایران قرار دارد.  بررسی رویدادهای ثبت شده در طول سال های پس از انقلاب و دولت سیزدهم در صنعت گاز گواه مردمی و انقلابی بودن این صنعت است؛ صنعتی که یکی از مهم ترین اولویت هایش، محرومیت زدایی از مناطق مختلف به ویژه روستاها و تحقق سیاست های کلان نظام جمهوری اسلامی در حوزه عدالت اجتماعی بود، توانسته است در بسیاری از حوزه موفق عمل کند. روند گازرساني به اندک شهرهاي باقي مانده، روستاهاي بالاي 20 خانوار، صنايع و نيروگاه ها جاني تازه به این بخش ها تزریق کرده و با ورود گاز، فراورده های نفتي که پيش از اين در اين واحدها مصرف مي شد، به بخش صادرات اختصاص يافته است. با تداوم جايگزيني گاز با فراورده های نفتي، افزون بر کاهش آلاينده هاي زيست محيطي و حفظ محيط زيست، شاهد ارزآوري از محل صادرات فراورده ها هم خواهیم بود.

    • media/image/2024/02/2000-1441/13486.jpg

      دستاوردهای شرکت ملی پتروشیمی ایران در چهل و پنجمین سال پیروزی انقلاب

      گسترش بازارهای خارجی همزمان با توسعه داخلی

      مشعل با گذشت 44 سال از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی و تحولات شگرفی که طی این مدت  در صنعت پتروشیمی کشور رخ داده، این صنعت به یکی از بازیگران اصلی، سودآور و مهم در اقتصاد کشور بدل شده است.

      صنعت پتروشیمی ایران، با ظرفیت تولید حدود 100 ميليون تن محصولات متنوع، تحولات بزرگی را پیش رو دارد؛ تحولاتی مهم در توسعه داخلی و بازارهای جهانی و منطقه ای که همزمان با کاهش خام فروشی و تکمیل زنجیره ارزش،پیگیری می شود. این صنعت به ویژه در دولت سیزدهم با وجود تحریم های گسترده و محدودیت های اقتصادی، برنامه ریزی های متنوعی را در دستور کار قرار داده  و در کنار افتتاح پروژه های توسعه ای، پایش به بسیاری از کشورهای همسایه و کشورهایی از چند قاره دنیا باز شده است. 

      از آنجا که دولت سیزدهم، تکمیل پروژه های نیمه کاره را در اولویت کار خود قرار داده بود، در دو سال و اندی اخیر، شاهد افتتاح پروژه های زیادی در صنعت پتروشیمی همزمان با شروع پروژه های جدید بودیم. طرح هایی مثل پتروکیمیای ابن سینا با ظرفیت سالانه ۸۰ هزار تن تفکیک بوتان، پتروشیمی دی آریا پلیمر خمین با ظرفیت سالانه 175 هزار تن و پتروشیمی پارس گلایکول با ظرفیت ۵۵۳ هزار و ۵۰۰ تن اتیلن گلایکول که از سال ها قبل شروع شده بودند؛ اما در فاصله زمانی بهمن  1400 تا اسفند1401 با پیگیری های صورت گرفته و رفع موانع، به بهره برداری رسیدند.

      تکمیل پروژه های ناتمام و معوق مانده

      در کنار این پروژه ها، مواردی هم بودند که با شروع به کار دولت سیزدهم، کار آنها هم آغاز شد. در میان پروژه هایی که در سال 1401 به بهره برداری یا به فرجام رسیدند، می توان به شروع عملیات اجرایی طرح تولید پروپیلن از پروپان (PDH/PP) شرکت پالایش پارسیان سپهر و آغاز عملیات اجرایی طرح PDH/PP پتروشیمی پارس اشاره کرد. همچنین تولید پلی پروپیلن شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس به منظور تکمیل زنجیره ارزش نیز در دستور کار قرار گرفت. علاوه بر این موارد، پروژه یک میلیون و 650 هزار تنی پتروالفین فن آوران و طرح «سبزواره پتروشیمی همت»، عملیات اجرایی طرح تبدیل گاز به محصولات با ارزش افزوده بالاتر (GTX) شرکت پتروشیمی تفتان آریا و عملیات اجرایی طرح PDH/PP پلیمر کنگان با هدف تکمیل زنجیره ارزش، از دیگر پروژه هایی بودند که در سال اول فعالیت دولت سیزدهم کلید خوردند.

      افتتاح ایرانی ترین و تاخیردارترین پروژه ها

      اما در سال 1402 بسیاری از برنامه ریزی ها به نتیجه رسید و امسال شاهد تعداد زیادی از برنامه های افتتاح در صنعت پتروشیمی بودیم و کلنگ شروع به کار تعدادی دیگر از پروژه ها هم بر زمین خورد. از جمله این پروژه ها که در ابتدای سال به بهره برداری رسیدند،  می توان به  کارخانه گاز و گاز مایع 900 و پیش تراکم کارخانه گاز و گاز مایع 1000 اشاره کرد. همچنین ایرانی ترین پروژه پتروشیمی، یعنی پتروشیمی گچساران در نیمه اول سال به بهره برداری رسید. پتروشیمی گچساران پس از 19 سال روند کشدار و خسته کننده در اجرا، از سوی دولت سیزدهم مورد توجه جدی قرار گرفت.

      افزون بر این موارد، تعدادی از طرح ها در یک سال اخیر کلید خوردند و عملیات اجرایی آنها شروع شد. این طرح ها شامل طرح پتروالفین فن آوران ، طرح سبزواره پتروشیمی همت، طرح تبدیل گاز به محصولات با ارزش افزوده بالاتر (GTX) پتروشیمی تفتان آریا، طرح PDH/PP پلیمر کنگان، طرح پتروشیمی ابن سینا، طرح پتروشیمی سیگلو، طرح پتروشیمی بعثت کردستان، ازسرگیری طرح پتروشیمی گلستان و طرح پتروشیمی تربت حیدریه می شود.

      5 پروژه آماده افتتاح تا پایان امسال

      معمولا در دو ماه پایانی هر سال تعدادی از پروژه ها در نوبت بهره برداری رسمی قرار می گیرند. وزیر نفت چندی قبل فهرستی از طرح های آماده افتتاح صنعت نفت، گاز و پتروشیمی را که برای ایام دهه فجر 1402 آماده بهره برداری هستند،  به دولت اعلام کرد. در میان این طرح ها، پتروشیمی آرتا انرژی اردبیل، فاز یک پتروشیمی هنگام، پتروشیمی آرین متانول، پتروشیمی پتروناد آسیا، تصفیه خانه مرکزی پتروشیمی امام خمینی(ره)، واحد هوا پتروشیمی دماوند و بازسازی واحد زایلین پتروشیمی بوعلی قرار دارد که از مدتی قبل آماده افتتاح هستند. علاوه بر این پروژه ها، پتروشیمی های نخل آسماری، پتروشیمی کنگان و پتروشیمی صدف مراحل پایانی ساخت خود را گذرانده و تا پایان سال یا ابتدای سال آینده، در نوبت بهره برداری قرار دارند.

      طبق آنچه مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی پیش تر اعلام کرد، هم اکنون 116 طرح پتروشیمی با حجم سرمایه گذاری حدود 100 میلیارد دلار در کشور در حال اجراست که هر یک به مرور در نوبت افتتاح و بهره برداری قرار می گیرند.

      براساس اعلام انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی، صنعت پتروشیمی در سال 1401 حدود 28 میلیون تن محصول پتروشیمی را صادر و 12 میلیون تن را در داخل فروخته و در مجموع 27 میلیارد دلار درآمدزایی برای کشور به همراه داشته است. به عبارتی، صنعت پتروشیمی با برنامه ریزی و هدف گذاری که در کوتاه و بلندمدت دارد، در عین اینکه نیازهای مالی و ارزی کشور را در شرایط تحریمی تامین می کند، می تواند صنعتی امن و پیشرو برای توسعه اقتصادی و همه جانبه در داخل کشور باشد.

      هم اکنون ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی ایران، حدود 92 میلیون تن است که قرار است با اجرای بیش از 100 پروژه صنعت پتروشیمی در یک افق 10ساله، این رقم به 200 میلیون تن افزایش یابد . گفتنی است که این اتفاق، سالانه 180میلیارد دلار ارزش افزوده برای کشور خواهد داشت و به عبارتی، این صنعت نه تنها برای توسعه و ادامه برنامه های خود تامین اعتبار ریالی و ارزی می کند؛ بلکه ارزش افزوده ای مضاعف را برای اقتصاد کشور و جریان توسعه و اشتغال به همراه دارد. عمده طرح های اصلی پتروشیمی در 6 منطقه ویژه صنعتی و توسعه اقتصادی، شامل ماهشهر،  عسلویه، کنگان، سیراف و دیر، پارسیان، چابهار و قشم  می شود. جواد اوجی، وزیر نفت، در نمایشگاه ایران پلاست هفدهم که در سال جاری برگزار شد، با اشاره به اتفاق های خوبی که در صنعت پتروشیمی رخ داده است، گفت: به جرأت می گوییم تحریم ها در این حوزه بی اثر شده است. این صنعت، ارزآوری خوبی برای کشور دارد، به طوری که سال گذشته نزدیک به 16میلیارد دلار محصولات پتروشیمی به بیشتر کشورهای جهان صادر شد. سهم محصولات پتروشیمی در صادرات غیرنفتی، حدود 50 درصد است که در 70 مجتمع پتروشیمی ایران تولید می شود.

      پیشتازی در بازارهای جدید صادراتی

      گسترش و تقویت دیپلماسی انرژی، یکی از اقدامات موثر و قابل توجه در دولت سیزدهم بود که در سال 1402 با قوت ادامه پیدا کرد. رئیس جمهور در سفرهای متعدد به روسیه و تعدادی از کشورهای همسایه، بخصوص تعدادی از کشورهای آفریقایی و آمریکای لاتین تلاش کرده زمینه های جدید همکاری را برای صنعت پتروشیمی فراهم کند. از جمله این موارد، مشارکت ایران برای زنده کردن 12 میلیون تن ظرفیت پتروشیمی ونزوئلا در قالب نخستین قرارداد پتروشیمی فراسرزمینی بود. بر این اساس، یک شرکت ایرانی در قالب این قرارداد، تعمیر بخشی از واحدهای یک مجتمع آمونیاک ونزوئلا را انجام خواهد داد و با شراکت در فروش محصولات این مجتمع، بازپرداخت سرمایه گذاری انجام خواهد شد.

      همچنین در همین دوره، مذاکرات با کشور همسایه شمالی یعنی روسیه هم برای صادرات محصولات و همکاری های فنی و تکنولوژی در صنعت پتروشیمی در سطح خوبی شروع شد. تاکنون بیش از 40 میلیارد دلار تفاهمنامه با شرکت های بزرگ توانمند روسیه در حوزه های مختلف همچون احداث خط لوله صادرات گاز به کشورهای همسایه، سوآپ نفت، گاز، فراورده های نفتی و صادرات محصولات پتروشیمی منعقد شده که بخش زیادی از محصولات را کاتالیست های پرکاربرد و استراتژیک پتروشیمی تشکیل می دهد. سال گذشته مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی اعلام کرد که یک تن کاتالیست ایرانی با موفقیت در مجتمع های پتروشیمی روسیه تست شده و در حال استفاده است و شرکت های روسیه، سفارش های جدیدی برای خرید کاتالیست ثبت کرده اند. این روند البته در جریان نمایشگاه ایران پلاست هفدهم که با حضور شرکت های خارجی برگزار شد، قوت گرفت و قراردادهای جدیدی به امضا رسید. 

       

    • media/image/2024/02/2000-1441/13487.jpg

      دستاوردهای شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در چهل و پنجمین سال پیروزی انقلاب

      پیشرو در تحقق طرح های توسعه ای

      مشعل   صنعت پالایش نفت کشورمان از روزهای آغازین انقلاب اسلامی تاکنون، تحولات متعددی را شاهد و طی چهار دهه و اندی گذشته، بویژه در دوران فعالیت دولت سیزدهم که رکن اساسی آن کار و فعالیت بوده، موفق به کسب توفیقاتی در این حوزه شده است؛ توفیقاتی همراه با دستاوردهایی قابل توجه در حوزه های مختلف برون مرزی و فرامرزی؛ از ارتقای کیفی محصولات فرایندی و ساخت کاتالیست های مورد نیاز پالایشگاه ها گرفته تا راه اندازی پالایشگاه در کشور ونزوئلا. همچنین از متولی شدن برای کاشت 500 هزار اصله نهال تا کمک به جوامع پیرامونی در همسویی با اصل مهم مسؤولیت اجتماعی. اینها تنها بخشی از بی شمار فعالیتی است که شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به انجام آنها در مسیر رشد و بالندگی این صنعت اقدام کرده است. گزارش پیش رو، شرحی است تفصیلی از مجموعه اقدام ها و دستاوردهای این شرکت بویژه در دو سال و اندی گذشته که با شروع فعالیت دولت سیزدهم همراه شده است.

      صنعت پالایش نفت کشور با گذشت 44 سال کار و فعالیت در عرصه تولید فراورده های نفتی در مسیر رشد و بالندگی، گام های قابل توجهی برداشته و در این مسیر، محورهای مهمی همچون بهینه سازی مصرف سوخت، ساخت داخل با تکیه بر توانمندی های متخصصان ایرانی، رفع موانع تولید، همچنین توجه به محیط زیست پیرامون جوامع انسانی و... را سرلوحه فعالیت های خود قرار داده و با تمرکز بر آنها، مسیر سبز بالندگی را در جهت اتکا به داخل طی می کند.

       حرکت به سوی پیشرفت و تعالی

      شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در زمینه پالایش طی سال های گذشته، پروژه های جدیدی را اجرا و تفاهمنامه و قراردادهای مختلفی را در بخش هایی مانند افزایش ظرفیت پالایشی کشور، تکمیل طرح های توسعه پالایشگاهی، توسعه صنعت انتقال نفت و فراورده کشور، نوسازی ناوگان حمل ونقل فراورده و تعامل با شرکت های دانش بنیان امضا کرده و با بهره گیری از این راهبردها، حرکت بنیادینی برای توسعه و نوسازی زیرساخت های این صنعت در پیش گرفته است. برای تحقق این امر، طرح ها و پروژه های ارتقای کیفیت و کاهش تولید نفت کوره در شرکت های مختلف پالایشی صورت گرفته و برای مثال هم اکنون طرح تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان با احداث واحدهای فرایندی به ظرفیت 210 هزار بشکه در روز هیدروکراکر و سایر واحدهای فرایندی با سرمایه گذاری یک میلیارد و 200 میلیون یورویی در حال اجراست.  همچنین پالایشگاه اصفهان، طرح افزایش تولید نفت گاز یورو 5 به میزان روزانه 16 میلیون لیتر، معادل تولید 100 هزار بشکه را در دستور کار دارد که هدف از اجرای آن، جلوگیری از انتشار 300 تن گوگرد در سال است. این طرح زیست محیطی با سرمایه گذاری به میزان 67 میلیارد و 848 میلیون ریال و 511 میلیون یورو در دست اجراست. در پالایشگاه ستاره خلیج فارس نیز طرح افزایش تولید بنزین از 36 میلیون لیتر به 40 میلیون لیتر با شاخصه های منطبق با استاندارد اجرا می شود. افزون بر این، واحد شیرین سازی نفت سفید این پالایشگاه نیز در سرویس قرار گرفته و امکان صادرات این محصول فراهم شده است.  پالایشگاه لاوان هم ظرفیت تولید روزانه بنزین یورو 4 را به میزان یک میلیون لیتر افزایش داده است.

       استمرار تولید و تامین فراورده های نفتی

      به منظور استمرار تولید و تامین فراورده های نفتی در سراسر کشور، 2 میلیون و 200 هزار بشکه نفت خام و میعانات گازی در 10 پالایشگاه کشور طی10 ماه نخست امسال تولید شده که شاهد افزایش تولید فراورده های نفتی به میزان روزانه 11.2 میلیون لیتر نفت گاز، 113 میلیون لیتر بنزین، 11 میلیون لیتر گاز مایع، 67 میلیون لیتر نفت کوره، 5 میلیون لیتر سوخت هواپیما و 8 میلیون لیتر نفت سفید هستیم.

    • media/image/2024/02/2000-1441/13504.jpg

      ارتقای کیفی سوخت

      پالایشگاه های کشور در مسیر ارتقای کیفی سوخت و فراورده های نفتی گام های موثری برداشته اند که از آن جمله می توان به تولید کاتالیست ایرانی به منظور خودکفایی در پالایشگاه های آبادان و امام خمینی(ره) شازند، با هدف جلوگیری از خروج سالانه 35 میلیون دلار اشاره کرد.

      هلدینگ پتروپالایش اصفهان نیز اقدام به احداث واحد گوگردزدایی ته مانده برج های تقطیر (RHU) کرده که با اجرای آن، افزایش سودآوری سالانه 315 میلیون دلاری خواهد داشت.  احداث 16 واحد فرایندی جدید در سه فاز برای ارتقای کیفی سوخت و فراورده های نفتی در پالایشگاه بندرعباس نیز از دیگر اقدام های انجام شده در این زمینه به شمار می رود که هدف از آن، ارتقای کیفیت محصولات سنگین و تولید کک اسفنجی مورد نیاز صنایع آلومینیوم سازی برای نخستین بار و جلوگیری از تحریم های ظالمانه زیرساخت های صنایع کشور در بین 7 کشور تولیدکننده است.

      ساخت پالایشگاه های جدید

      شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، همچنین طی دو سال و اندی گذشته از شروع فعالیت دولت سیزدهم تاکنون، در افزایش ظرفیت تولید فراورده های راهبردی همچون بنزین اقدام به ساخت پتروپالایشگاه شهید سلیمانی به ظرفیت 300 هزار بشکه در روز و پالایشگاه نفت خوزستان به ظرفیت 180 هزار بشکه در روز کرده که این دو پالایشگاه، اکنون در مراحل اولیه ساخت قرار دارند.

      همکاری با شرکت های دانش بنیان

      حمایت از شرکت های دانش بنیان و ساخت بار اول، امضای تفاهمنامه با 17شرکت توانمند دانش بنیان و تولید 400 قلم کالا به ارزش تفاهمنامه 75 میلیون دلار از دیگر گام های برداشته شده در صنعت پالایش کشور است. همچنین به منظور کاهش آلایندگی محیط زیستی و جلوگیری از آلودگی هوا، 25 تفاهمنامه همکاری میان شرکت های پالایشی و شرکت های دانش بنیان صورت گرفته که تولید دستگاه جداسازی روغن از پساب، رونمایی از دستگاه سولفورزدایی از مازوت و تولید سوخت امولسیونی از جمله آنهاست.

      همچنین پروژه بومی سازی و برندسازی توأمان سیستم های اندازه گیری و ابزار دقیق به ارزش 60 میلیون دلار با استفاده از توان شرکت های دانش بنیان اجرایی شده است.

      صدور خدمات فنی و مهندسی به برون مرزها

      از نخستین کمپرسور فرایندی صادراتی ساخت ایران به منظور ارسال به پروژه فراسرزمینی پالایشگاه ال پالیتو به ونزوئلا در نیمه دوم امسال رونمایی شد. دانش فنی این کمپرسور صادراتی ساخت ایران که به همت یک شرکت دانش بنیان کمپرسورسازی برای نخستین بار در کشورمان تولید شده است، پیش از این تنها در اختیار شرکت های اروپایی و آمریکایی قرار داشت. در قالب قرارداد تعمیرات اساسی پالایشگاه ال پالیتو ونزوئلا به ارزش ۱۱۰ میلیون یورو، 2 میلیون قطعه ساخته، تجهیز و تهیه شده که یکی از مهم ترین آنها، کمپرسور و کاتالیست ساخت داخل است.

      وزارت نفت با صدور خدمات فنی - مهندسی در حوزه صنایع پالایشی برای نخستین بار، معبر صدور خدمات فنی- مهندسی برای دیگر صنایع کشور را گشود و امروز بجز پالایشگاه های کشورهای حوزه کارائیب که درخواست همکاری با صنعت پالایش کشور را داشتند، کشورهای آفریقای جنوبی، آسیای میانه و آسیای شرقی نیز خواهان این هستند که در حوزه نوسازی، راه اندازی و تعمیرات پالایشگاه ها با آنها همکاری کنیم که تفاهمنامه هایی نیز در این زمینه منعقد شده است.

      گواه این امر، اجرای تعمیرات اساسی، صدور کالای ایرانی به تعداد سه میلیون قلم و رونمایی و به کارگیری از کاتالیست صادرات تولید بنزین ساخت ایران است.

      همچنین با هدف جلوگیری از خام فروشی، ایجاد ارزش افزوده و ایجاد رونق اقتصادی در صنعت، تفاهمنامه ای به مبلغ 110 میلیون یورو با پالایشگاه های فراسرزمین منعقد شده است.

      حمایت از شرکت های دانش بنیان با بومی سازی تولید کاتالیست پالایشگاه و صادرات به کشورهای حوزه کارائیب، بومی سازی و تولید کمپرسورهای پالایشگاهی در شرکت های دانش بنیان ایرانی و تولید و صادرات آن به پالایشگاه های فراسرزمینی و حوزه کارائیب مصداق این امر است.

      در پالایشگاه حمص سوریه نیز اجرای تعمیرات اساسی و صدور خدمات فنی و مهندسی از سوی متخصصان ایرانی صورت گرفته است.

      عملکرد زیست محیطی

      صنعت پالایش نفت کشورمان همسو با تعهد نسبت به جوامع پیرامون خود در سال گذشته 4.4 هکتار فضای سبز را افزایش داده که بیش از 2 هزار و 234 هکتار فضای سبز معادل 41.1 درصد را به فضای صنعتی اختصاص داده است. این میزان 10 درصد فراتر از حد استاندارد قانونی است.

      در زمینه مدیریت آب و پساب نیز افزایش 3 درصدی نسبت به سال قبل در صنعت پالایش نفت کشورمان محقق شده است. از دیگر گام های برداشته شده در این زمینه می توان به مدیریت بیش از 50 میلیون مترمکعب پساب تولیدی، پیشرفت 80 درصدی پروژه های پایش آنلاین در بخش پساب (10 درصد افزایش نسبت به سال قبل) و برگشت 89 درصدی از آب تازه برداشته شده در مجموعه پالایش و پخش به سیستم اشاره کرد. بیش از 2 میلیون مترمکعب مصرف آب نسبت به سال گذشته نیز کاهش یافته است.

       در زمینه کنترل آلودگی خاک و آب زیرزمینی نیز از سوی شرکت های پالایشی گام های موثری برداشته شده که عبارتند از: تحقق 99 درصدی استاندارد آلاینده های خاک در شرکت های پالایشی، تحقق حدود 88 درصدی استانداردهای آب زیرزمینی در شرکت های پالایشی، تکمیل شبکه پایش آب زیرزمینی در پالایشگاه های تهران، امام خمینی(ره) شازند، تبریز، شیراز، کرمانشاه و بندرعباس و توسعه شبکه پایش آب زیرزمینی در پالایشگاه های آبادان، اصفهان، لاوان و ستاره خلیج فارس.  برای مدیریت پسماندهی صنعتی نیز سیستم یکپارچه کدگذاری و گزارش دهی در شرکت های پالایشی استقرار یافته است.

      پسماندهای تولیدی دستیابی به میانگین زمان ماند 0.5 (زمان ماند کمتر از یک، مطلوب ارزیابی می شود) نیز مدیریت شده است.

      کاشت 500 هزار اصله نهال،تعهدی در قبال محیط زیست

        همسو با دستور مقام معظم رهبری برای کاشت یک میلیارد نهال در کشور تا چهار سال آینده، بر اساس تفاهمنامه با وزارت جهاد کشاورزی، ۵۰۰ هزار اصله نهال در صنایع پالایشی کشور غرس خواهد شد که این عدد در سال های آینده به ۵ میلیون اصله خواهد رسید.

      با اجرای این تفاهمنامه، کاشت ۵۰۰ هزار اصله نهال در صنایع پالایشی کشور به صورت همزمان انجام شد، به طوری که در پالایشگاه بندرعباس ۲۰۰ هزار اصله، در پالایشگاه ستاره خلیج فارس ۱۲۰ هزار اصله، در پالایشگاه تهران 3 هزار اصله، در پالایشگاه لاوان ۱۳۰۰ اصله و در پالایشگاه شیراز یکهزار اصله کاشته شد.

      در این بازه زمانی، در شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت نیز ۲۰۰ هزار اصله نهال، در پالایشگاه کرمانشاه ۱۰۰ هزار، در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران ۱۸ هزار و ۲۰۰ اصله و در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران ۲۲ هزار و ۵۰۰ اصله کاشته شد.

      پالایشگاه آبادان عهده دار کاشت 32 هزار و 500 اصله نهال و پالایشگاه اصفهان عهده دار کاشت۴۰ هزار اصله شدند، ضمن اینکه پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند نیز کاشت ۵۰ هزار اصله نهال را به عهده گرفته است.

      بومی سازی بیش از ۴ هزار قلم کالا در پالایشگاه بندرعباس

      در یک سال گذشته، با هدف حمایت از ساخت داخل و خنثی سازی تحریم ها، با تکیه بر توان متخصصان، بیش از ۴ هزار قلم کالا در پالایشگاه بندرعباس، برای نخستین بار در کشور بومی سازی شد.

      بنابراین حمایت از توان ساخت داخل همسو با سیاست های کشور مبنی بر حفظ منابع و صیانت از سرمایه های ملی و اتخاذ روش های موثر در مسیر تحقق اقتصاد مقاومتی با هدف ایجاد بهبود در فرایندهای عملیاتی و استمرار تولید اجرا شده است.

    • media/image/2024/02/2000-1441/13489.jpg

       

      ۷۰ میلیون دلار صرفه جویی با ساخت کاتالیست ایرانی

      از سوی دیگر با بومی سازی کاتالیست پرمصرف صنعت پالایش از سوی متخصصان ایرانی، سالانه ۷۰ میلیون دلار از خروج ارز از کشور جلوگیری خواهد شد. استفاده از کاتالیست در واحدهای پیچیده تر برای تولید فراورده های باارزش تر مانند بنزین و نفت گاز اهمیت بیشتری دارد تا سهم این محصولات را در سبد تولید پالایشگاه ها افزایش دهد.

      این کاتالیست در واحدهای RFCC پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند و FCC پالایشگاه آبادان با موفقیت مورد استفاده قرار گرفته است. از این کاتالیست برای تولید روزانه ۱۱ میلیون لیتر بنزین در صنعت پالایش کشور بهره گرفته خواهد شد.

       همچنین بومی سازی این کاتالیست از خروج سالانه ۷۰ میلیون دلار ارز از کشور جلوگیری می کند.

      تولید کاتالیست ایرانی با استاندارد جهانی

      همچنین تولید کاتالیست RCD در پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند، دستاورد ارزشمند دیگری است که موجب شکست تحریم در این بخش شده است.

      تولید این کاتالیست در کشور، یک اقدام اقتصادی مثبت محسوب می شود که از سوی شرکت های دانش بنیان انجام شده است، ضمن اینکه واحدهای دیگری هم وجود دارند که در آینده مورد بهره برداری قرار می گیرند.

      جذب بیش از 700 نیروی انسانی

      در آزمون استخدامی سال 1402 وزارت نفت، بر اساس نیاز اولیه استخدامی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران بر مبنای سمت های بلاتصدی و طرح های توسعه ای، 767 مجوز استخدام کسب شد.

      گفتنی است، از مجموع 767 مجوز استخدامی، 14 نفر در ستاد شرکت ملی پالایش و پخش، 84 نفر در شرکت ملی پخش، 175 نفر در شرکت خطوط لوله و مخابرات ایران، 17 نفر در شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران و 477 نفر در شرکت پالایش نفت آبادان به کارگیری خواهند شد.

      این در حالی است که مجوز استخدامی در بخش های مختلف شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، شامل رشته های مهندسی مکانیک، برق، شیمی، عمران، صنایع، کامپیوتر، مهندسی ایمنی، بازرسی فنی، دریانوردی، حقوق و مدیریت صنعتی و بازرگانی در مقاطع لیسانس و فوق لیسانس است.

      برگزاری مصاحبه های فنی تخصصی و نیز مصاحبه های روانشناختی برای 1309 نفر در دو حوزه تهران از 15 تا 28 مردادماه در محل ساختمان مدیریت توسعه منابع انسانی و حوزه خوزستان به میزبانی شرکت پالایش نفت آبادان از 4 تا 14 شهریورماه برگزار شد.

      در این آزمون، مصاحبه ها از سوی اداره تامین نیروی انسانی با حضور مصاحبه گران تخصصی واحدهای ستادی و تمامی شرکت های تابعه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی و مشارکت و همکاری در فرایند اجرایی از سوی تمامی واحدهای مدیریت توسعه منابع انسانی انجام شد.

      ورود هیدروژن به  سبد سوخت کشور

      یکی از مهم ترین فعالیت های انجام شده در دولت سیزدهم، ورود هیدروژن به چرخه سوخت است. هم اکنون در 10پالایشگاه نفت کشور، روزانه حدود 300 میلیون فوت مکعب هیدروژن تولید و در کشور مصرف می شود. با توجه به اینکه هیدروژن به عنوان یک سوخت پاک و سبز شناخته شده، ورود این منبع به سبد سوخت کشور الزامی است.

      از سوی دیگر، در بخش تولید هیدروژن اگر از منابع هیدروکربنی استفاده شود، با توجه به فرایند قیمت تمام شده، تابعی از قیمت گاز خواهد بود. از آنجا که قیمت های فعلی گاز طبیعی در کشور، قیمت تمام شده یک تن هیدروژن معادل 400 دلار است، ورود هیدروژن به سبد سوخت کشور به قیمت گذاری حامل های انرژی و رقابتی بستگی دارد.

      همچنین روش حمل و مصارف تعریف شده برای هیدروژن، موضوع دیگری است که در ورود هیدروژن به سبد سوخت نقش دارد.

      این در حالی است که بالاترین تولید هیدروژن کشور در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران انجام می شود. به لحاظ نوع کاربری در واحدهای تصفیه به هیدروژن نیاز است که در کنار کیفی سازی فراورده ها، باید کمی سازی نیز توجه شود؛ زیرا نفت خام ایران به تدریج سنگین تر می شود و با توجه به شرایط استانداردهای زیست محیطی، باید به دنبال واحدهای شکست ملکولی در مجاورت هیدروژن بود .

      امروزه با تلاش شرکت های دانش بنیان و مجموعه های علم و فناوری، تولید هیدروژن و واحدهای هیدروژن از نظر تجهیزات، دانش فنی و کاتالیست بومی سازی محقق شده است.

      توجه به جوامع محلی با عمل به مسؤولیت اجتماعی

      در دنیای امروز، شرکت ها صرفا در برابر سهامداران مسؤول نیستند، بلکه برخی از این مسؤولیت ها که مسؤولیت اجتماعی (CSR )نامیده می شود، جزو وظایف اصلی این شرکت ها تعریف شده است. مسؤولیت اجتماعی شرکت، فعالیت هایی است که پیش برنده سود و منفعت اجتماعی و فراتر از منافع سازمان بوده و چیزی است که در قانون به آن تکلیف شده است.

      در همین خصوص، شرکت ملی پالایش و پخش فراوردهای نفتی، برای نخستین بار اقدام به انتشار کتابچه ای ۷۵ صفحه ای حاوی وظایف غیراقتصادی این شرکت در تعامل با قشرهای مختلف جامعه در حوزه های مختلف فرهنگی- اجتماعی، عمرانی و عام المنفعه و محیط زیستی کرده است .

      پروژه های در دست اجرا

      پالایشگاه های 10 گانه کشور علاوه بر گام های برداشته شده، طرح هایی نیز در دست اجرا دارد که از آن جمله می توان به اجرای پروژه زیست محیطی با اجرای تکالیف قانونی در پالایشگاه کرمانشاه و شیراز با کاهش نفت کوره تولیدی اشاره کرد.

      پتروپالایش اصفهان نیز بهره برداری از واحدهای با هدف افزایش کیفیت سوخت های تولیدی و کاهش گوگرد زیر 10 ppm با بهره برداری از واحدهای تصفیه نفت گاز واحد آب و برق و بخار و آفسایت (GHT) را در دستور کار دارد.

       احداث 15واحد فرایندی جدید در سه فاز پالایشگاه بندرعباس در دست اجراست که هدف از اجرای آن، ارتقای کیفیت محصولات سنگین، تولید کک اسفنجی مورد نیاز صنایع آلومینیوم سازی برای نخستین بار در کشور بیان شده است.

      از دیگر اهداف آن نیز جلوگیری از تحریم های ظالمانه در زیرساخت های صنایع کشور میان 7 کشور تولیدکننده با درآمد سالانه 400 میلیون دلار به شمار می رود.

      پالایشگاه نفت امام خمینی(ره) شازند نیز اقدام به احداث واحد کک اسفنجی کوره کرده که هدف از آن حذف کامل نفت کوره و تولید محصولات با ارزش مانند بنزین، نفت و گاز و تولید کک اسفنجی جهت استفاده در صنایع آلومینیوم بیان شده است.

      پالایشگاه تبریز نیز بهره برداری از واحد تصفیه نفت گاز با هدف تصفیه نفت گاز با استاندارد یورو 5 را در دستور کار دارد.

      پالایشگاه کرمانشاه بهره برداری از واحدهای پالایشگاهی را به منظور افزایش ظرفیت کیفی سازی محصولات و کاهش نفت کوره در برنامه های خود دارد، ضمن آنکه به دنبال حذف بنزن از بنزین به ظرفیت 150 هزار بشکه در روز با اجرای واحدهای تقطیر در خلأ به ظرفیت 20 هزار بشکه در روز و تصفیه هیدروژنی نفت گاز به ظرفیت 8 هزار و 794 بشکه در روز است.

      بهره برداری از واحدهای پالایشگاه آبادان با هدف ارتقا، بهینه سازی و تثبیت ظرفیت پالایشی و با بهره برداری از واحدهای تولید هیدروژن، هیدروکراکر، آمین، آب ترش و واحد گوگردسازی و برج تفکیک نفتا از دیگر طرح های در دست اجراست.

      پالایشگاه لاوان نیز احداث واحدهای جدید با هدف حذف فراورده های نفت کوره و تامین نفت کوره کم گوگرد برای سوخت بانکرینک با اجرای واحد تقطیر در خلأ جدید و واحد قیرسازی را دنبال می کند.

    • media/image/2024/02/2000-1441/13491.jpg

      دستاوردهای شرکت ملی نفتی پخش فراورده های نفتی ایران در

       چهل و پنجمین سال پیروزی انقلاب

      سوخت رسانی زنجیره بی وقفه  و پایدار

      مشعل دستاوردهای چشمگیر نظام جمهوری اسلامی ایران در تمامی عرصه ها طی چهار دهه و اندی گذشته، به وضوح نمایان است. در این میان ایستادگی و بالندگی صنعت نفت است که در طول سالیان متمادی، متاثر از دیدگاه ها و راهبرد های نفت خواران، با فراز و نشیب های زیادی همراه بوده و اکنون به عنوان مهم ترین رکن دخیل در عرصه های پیشرفت، قلمداد می شود. امروزه صنعت نفت به نقطه ای قابل اتکا دست یافته و توانسته است در طول سالیان متمادی با پایمردی های کارکنان خود، این صنعت را به یک صنعت داخلی تبدیل کند. اکنون چرخ این صنعت به دست تلاشگران شرکت های داخلی می چرخد. شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به عنوان یکی از زیرمجموعه های فعال این صنعت، در به دست آوردن دستاوردهای چشمگیر، سهم بسزایی داشته است. این شرکت با توجه به ماموریت اصلی خود، یعنی تامین انواع فراورده و ارسال آن به مبادی مصرف، پیشرفت های قابل توجهی را رقم زده است. آنچه ازنظرتان می گذرد، مروری است بر مهم ترین دستاوردهای شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران که با تلاش خستگی ناپذیر کارکنان زحمتکش و غیور آن در دولت سیزدهم که دولت کار و فعالیت است، به بار نشسته است.

      برنامه ریزی برای ذخیره سازی فراورده های نفتی عادی و ویژه در مخازن تعبیه شده مناطق 37 گانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران و انتقال آنها به مبادی مصرف در جای جای کشور به منظور مصرف درحوزه های مختلف از جمله حمل ونقل(هوایی، دریایی و خشکی)، صنایع و ... بخش عظیمی از فعالیت هایی است که این شرکت به عنوان یکی از زیربخش های اصلی وزارت نفت آن را به عهده دارد. تامین و عرضه انواع فراورده نفتی، اصلی ترین مسؤولیت شرکت ملی پخش فراوره های نفتی ایران به شمار می آید و این شرکت به منظور روان سازی فعالیت هایی که تنها درعبارت «تامین و عرضه فراورده های نفتی» خلاصه می شود، زمینه های لازم را فراهم کرده و پیرو آن نیز اقدام های متعددی انجام داده، اقدام هایی که زیربنای تحولی بزرگ شده است.

      سامانه هوشمند سوخت

      سامانه هوشمند سوخت، یکی از مهم ترین و در عین حال مگاپروژه ای است که با هدف سامان دادن به مصرف متعارف بنزین در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران فعالیت می کند. این سامانه هم اکنون با بیش از ۲۷ میلیون مشترک، اطلاعات سوخت گیری وسایل نقلیه را در بیش از ۴ هزار باب جایگاه عرضه فراورده های نفتی از تمام نقاط کشور به صورت مکانیزه جمع آوری و به منظور پردازش و تهیه گزارش های تحلیلی و آماری به مرکز داده منتقل می کند. در این سامانه بیش از یکهزار و ۱۰۰ دفتر خدمات پشتیبانی کارت هوشمند سوخت، وظیفه خدمت رسانی به مشترکان را به عهده دارند.

      پرداخت الکترونیک قیمت سوخت، از فواید ارزشمند سامانه هوشمند سوخت است که پیاده سازی آن سبب اجرایی شدن مصوبه کارگروه تحولات اقتصادی، کاهش حجم نقدینگی در جایگاه ها، افزایش امنیت، اجرایی شدن سامانه های پرداخت الکترونیکی و اتوماسیون مالی در تمام مجاری عرضه، کنترل دقیق و سریع مقادیر فروش و گردش سریع پول و کاهش استهلاک اسکناس و ارتقای سلامت شده است. اجرای سامانه هوشمند سوخت، کنترل رشد مصرف فراورده های نفتی و کاهش مصرف بنزین و نفت گاز در کشور را هم در پی داشته است، به نحوی که طبق برآوردهای آماری، تاکنون میلیاردها دلار از بابت کاهش واردات بنزین و نفت گاز در کشور صرفه جویی ارزی شده است.

      با این وجود، دفع حمله سايبري آبان 1400 به جايگاه هاي سوخت كشور با كمترين هزينه و تبعات اجتماعي، اجراي پايلوت "طرح عدالت محور بازتوزيع سوخت" در جزيره كيش، راه اندازي مركز داده پشتيبان سامانه ملي هوشمند سوخت، اتصال 109 جايگاه نوساز به سامانه هوشمند سوخت، پیاده سازی چرخه امن تولید نرم افزار(Secure SDLC2 ) با استفاده از ابزارهاي نرم افزاري مربوطه، اجراي پروژه بازگشت و احیای بالغ بر 5/1 میلیون قطعه کارت هوشمند سوخت و استفاده مجدد آن در چرخه تولید کارت هوشمند سوخت و صرفه جویی بیش از 2/1 میلیون دلار، اجراي پروژه استفاده از كارت هاي هوشمند سوخت نسل جديد و ايجاد امكان پياده سازي سامانه جديد خوانش كارت سوخت با دانش داخلي، دور زدن تحريم ها و قطع وابستگي توليد در خارج از كشور و تداوم كسب وكار شبكه توزيع سوخت و صرفه جويي 60 هزار دلاري با مهندسي معكوس، SAM PT, IP(ماژول امنیتی و تولید داخل آن)، دور زدن تحريم ها با اجراي طرح بومي سازي كارتخوان سوخت در جايگاه هاي عرضه سوخت، اجراي پروژه ثبت مشكلات جايگاه هاي عرضه سوخت به صورت مستقيم ازسوی جايگاه داران بر بستر اينترنت با طراحي نرم افزار GTS، دور زدن تحريم ها با توليد و بومي سازي IPC (طراحي سرورهاي صنعتي)، دفع حمله سايبري آذر 1402 به جايگاه هاي سوخت كشور و توزيع سوخت در جايگاه هاي سراسر كشور در همان روز بدون كمترين هزينه و تبعات اجتماعي، از اهم دستاوردهای مدیریت سامانه هوشمند سوخت طی دو سال و اندی فعالیت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی دولت سیزدهم بوده که به بار نشسته است.

      خدمات رسانی از پنجره هوشمند

      مدیریت برنامه ریزی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، نخستین مجموعه در صنعت نفت است که به منظور تحقق اهداف دولت الکترونیک و برای بهبود شرایط زندگی مردم گام پیش نهاده و بخش عمده ای از خدمات خود را به پنجره ملی دولت هوشمند متصل کرده است. این مدیریت، نزدیک به 40 سامانه فعال در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در حوزه های مختلف مالی، بازرگانی، فروش و . . . را راهبری و پشتیبانی می کند که برخی از آنها به منظور تسهیل در دسترسی عموم مردم به خدمات پرکاربرد شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران طراحی و راه اندازی شده اند.

      احداث و راه اندازي 10 نيروگاه خورشيدي20 كيلوواتي در مناطق اصفهان، شيراز، يزد، كرمان، زاهدان، قم، همدان، لرستان، خراسان جنوبي و خراسان شمالي به منظور استفاده از انرژي هاي پاك و تجديد پذير، تعويض 2 هزار و 500چراغ خياباني و پروژكتور پرمصرف با نوع فوق كم مصرف، اجراي 170 اقدام و پروژه بهبود، بهينه سازي و مديريت مصرف انرژي، اجراي سيستم آبياري قطره اي و باراني براي آبياري فضاي سبز در 12 منطقه عملياتي، انجام مميزي فني انرژي در 6 منطقه البرز، گلستان، چهارمحال وبختياري، ساري، تربت حيدريه، اصفهان و همچنين ساختمان ستاد شركت و استقرار سيستم مديريت انرژي ايزو 50001 در مناطق تربت حيدريه و چهارمحال وبختياري، اتصال خدمات شركت ملي پخش به پنجره ملي خدمات دولت هوشمند و توسعه دولت الكترونيك و حذف فرايندهاي زايد براي خدمت رساني در52 سامانه الكترونيكي تامين و توزيع هوشمند سوخت را می توان از اهم اقدام ها و فعالیت های ارزشمند مدیریت برنامه ریزی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به شمار آورد.

      ساماندهی فروش فراورده

      کنترل و نظارت بر به ثمر رسیدن چشم انداز مجموعه، مهم ترین رویکرد تعریف شده برای واحد بازرگانی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران است؛ بخشی که می تواند با بهره مندی از ظرفیت های موجود و تدوین راهبردها و فرایندهای تجاری، در مسیر دستیابی به اهداف مدنظر مجموعه گام بردارد. شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، سالیان متمادی به عنوان یک شرکت زیان ده فعالیت می کرد، اما با روی کار آمدن دولت سیزدهم و به کارگیری تدبیرهای موفق مدیران این مجموعه، اکنون به نقطه ای از پیشرفت دست یافته که به عنوان یک سازمان سودآور و با صرفه اقتصادی بالا برای دولت، پیشتاز است. اقدام های ارزشمندی در حیطه ساماندهی فروش فراورده و کالا به بار نشسته که رشد و بالندگی زنجیره تامین و توزیع سوخت کشور را رقم زده است.

      تبیین سال ها کار، فعالیت و ممارست مستمر در واحد مدیریت بازرگانی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی را می توان به موارد زیر خلاصه کرد؛ حذف امضاهاي طلايي با صدور مجوز احداث جايگاه عرضه سوخت در درگاه ملي صدور مجوزها، ساماندهي شيوه نامه صدور مجوز فعاليت خودروهاي سوخت رسان سيار، حذف امضاهاي طلايي با صدور مجوز فعاليت سوخت رسان هاي سيار در درگاه ملي صدور مجوزها، پيگيري و وصول مطالبات معوقه بخش قابل توجهي از بدهي هاي شركت هاي هواپيمايي، تعيين نرخ حق العمل پلكاني فروش بنزين و نفتگازبراي نخستین بار در سطح كشور، بازنگري و ابلاغ نرخ انواع فراورده براي واحدها و تامين سوخت مورد نياز واحدهاي صنعتي، كشاورزي و ... فاقد گاز يا دچار قطعي و افت فشار گاز( بر اساس جدول تبصره 14 بودجه سال 1401).

       

    • media/image/2024/02/2000-1441/13490.jpg

      دستاوردهای مسئولیت اجتماعی وزارت نفت در چهل و پنجمین سال پیروزی انقلاب

      گام های بلند برای رفاه مردم

      کلیدواژه «محرومیت زدایی» در تمام ارکان و فعالیت های نظام جمهوری اسلامی ایران جاری است و در این مسیر اقدام هایی مهم انجام شده است. همه دستگاه های اجرایی و سازمان ها به نوعی درایفای مسئولیت اجتماعی نقش دارند، اما وزارت نفت به عنوان سازمانی پیشرو، همواره رویکردی مثبت و چشمگیردر این زمینه داشته است. پیشرفت ها و دستاوردهای ارزشمند مجموعه صنعت نفت کشور در زمینه ایجاد توسعه پایدار و زدودن غبار فقر و محرومیت از چهره جوامع محلی به ویژه در دولت سیزدهم که اساسی ترین مشخصه آن کار و فعالیت است، خود گواهی بر این مدعاست. در دهه فجر و آغاز چهل و پنجمین سال پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی با بخشی از نتایج این رویکرد، همچنین مجموعه اقدام ها، تصمیم ها و فعالیت های حوزه اجتماعی این وزارتخانه با ماه همراه باشید.

      مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران با اجرای طرح های متعددی در حوزه مسئولیت اجتماعی به ویژه در دولت سیزدهم که به این مهم بیش از پیش بها داده، این توفیق را داشته است که گام هایی بلند را در مسیر زدودن محرومیت از جوامع محلی بردارد.

      اجرای 6 هزار و 218 پروژه عام المنفعه

      مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز تاکنون با تکمیل 6 هزار و 218 پروژه عام المنفعه از آغاز فعالیت دولت سیزدهم تا به امروز، توانسته است سهم بسزایی در پیشرفت، توسعه و آبادانی مناطق محروم ایفا کند. پروژه های یادشده مشتمل بر هزار و ۲۰۰ پروژه آموزشی، هزار و ۷۳۲ پروژه ورزشی، ۳۶۴ پروژه بهداشتی، ۴۶۹ پروژه راه، ۲۱۳ پروژه آبرسانی، ۵۲ پروژه برق رسانی، هزار و ۷۴۱ پروژه طرح هادی و ۴۹۲ پروژه خدماتی با اعتبار بیش از ۱۷ هزارمیلیارد و ۶۰۰ میلیون ریال تعریف و انجام شده است.همچنین بر این اساس، تعداد پروژه های قابل افتتاح دهه مبارک فجر امسال، 814 پروژه اعلام شده که به تفکیک 158 طرح آموزشی، 75 پروژه ورزشی، 32 طرح بهداشتی و درمانی، 6 پروژه راه، 19 طرح آبرسانی و برق رسانی، 500 پروژه طرح هادی و 24 طرح خدماتی است. اکنون و در آستانه چهل وپنجمین سال از عمر نظام جمهوری اسلامی ایران، آخرین دستاوردهای مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز را مرور می کنیم.

      تجهیز بیمارستان مدنی تبریز

       خرید یک دستگاه شتاب دهنده خطی رادیوتراپی(پرتودرمانی) برای بیمارستان شهید مدنی تبریز و خرید تجهیزات رادیوتراپی برای این بیمارستان با اعتبار ۵۰ میلیارد ریال با همکاری علوم پزشکی تبریز از مصوبه های سفرهای استانی رئیس جمهوری به استان آذربایجان شرقی است که بهره برداری از آنها امسال آغاز شد. مراجعه کنندگان زیاد این شهر، کمبود دستگاه رادیوتراپی در تبریز و نوبت انتظار طولانی برای پرتودرمانی در این بیمارستان دولتی، سبب شده بود بیماران به مراکز رادیوتراپی در شهرهای ارومیه و تبریز مراجعه کنند. خرید این دستگاه از مسافرت های بیماران جلوگیری کرده است و روزانه بیش از ۱۰۰ نفر از خدمات رادیوتراژی این دستگاه بهره مند خواهند بود. نکته مهم دیگر آن است که این دستگاه تولید داخل و با خرید آن از تولید داخل نیز حمایت شده است.

      چهار خطه کردن مسیر خرمشهر - اهواز

      عملیات اجرایی احداث راه اصلی و چهار خطه کردن مسیر خرمشهر- اهواز به طول ۴۰ کیلومتر و عرض ۱۲.۲ متر با اعتباربیش از سه هزارمیلیارد ریال، از دیگر طرح های در دست اجراست که مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز کشور عهده دار انجام آن است. این خط یکی از مسیرهای صادرات به مرز شلمچه و از مسیرهای پرترافیک استان خوزستان به شمار می رود و سال ۱۴۰۱ ابلاغ شده است. در ساخت این مسیر شرکت های متعددی فعالیت دارند که به همین دلیل روزانه حدود هزار و ۱۵۰ دستگاه وسایط نقلیه در این محور تردد می کنند؛ از این رو، چهار خطه کردن این محور از اولویت هایی است که در دستور کارمدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز کشور با مشارکت اداره کل راه و شهرسازی استان خوزستان قرار دارد. چهار بانده کردن جاده خرمشهر - اهواز علاوه بر تقویت مسائل مربوط به پدافند غیرعامل در منطقه، تردد کاروان راهیان نور و زوار اربعین حسینی به سمت مرز شلمچه را نیز تسهیل می کند. همچنین تکمیل این پروژه، در رشد و توسعه روستاها و مناطق کمتر توسعه یافته در طول مسیر اهمیت بسزایی دارد. کاهش مصرف سوخت و آلایندگی به مقدار ۳۰ درصد و کاهش زمان سفر و ایمنی از دیگر مزایای اجرای این طرح است. چهار خطه کردن این محور، در شکوفایی اقتصادی منطقه و تسهیل تردد یک میلیون و ۸۳۰ هزار نفر از شهروندان و کاهش تصادفات جاده ای به مقدار ۶۰ درصد تأثیرگذار خواهد بود.

      آبرسانی به روستای پادیک

      پروژه آبرسانی به روستای پادیک شهرستان سرباز استان سیستان و بلوچستان که جزو مصوبات سفرهای استانی رئیس جمهوری است، با اعتبار ۵۰ میلیارد ریال و با همکاری اداره کل آب و فاضلاب این استان به بهره برداری رسید. با توجه به فرسوده بودن تأسیسات قدیمی، در ۱۰ سال گذشته ساکنان روستا از آب تصفیه نشده چاه برای آشامیدن استفاده می کردند که با حمایت شرکت ملی نفت ایران و با ایجاد ۷۲۰۰ متر لوله خط انتقال و یک مخزن ۲۰۰ مترمکعبی و تصفیه آب موجود مردم این منطقه از نعمت آب آشامیدنی سالم بهره مند شدند. این مسئله بر جمعیت هزار و 719 نفری روستا تأثیر گذاشته و از مهاجرت آنان به علت مشکلات آبرسانی جلوگیری می کند.

      ایمن سازی هوتگ ها و آبگیرها

      بر اساس تفاهم نامه با بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، ایمن سازی هوتگ های ۴۴ روستا در جنوب استان سیستان وبلوچستان در حال اجراست. اعتبار پروژه ایمن سازی و مرمت هوتگ ها و آبگیرها در سال ۱۴۰۱ افزون بر ۲۶.۵ میلیارد تومان بود و در آن ساخت و بهسازی، تسطیح و پر کردن هوتگ، فنس کشی، زیرسازی آسفالت، پلکان ایجاد دسترسی و آبشخور در نظر گرفته شد. هوتگ ها در شهرستان های دشتیاری و چابهار(۴۴ روستا) مشمول این طرح هستند. سامان دهی هوتگ ها با استفاده از تجربه ریش سفیدان و افراد بومی در روستاها می تواند در آینده ای نه چندان دور روستاها را از خشکسالی و کمبود آب رهایی بخشد و مانع بروز برخی مشکلات شود. این اقدام بر جمعیت روستایی بیش از ۲۳ هزار نفری در جنوب استان تأثیرگذار بوده است. این پروژه هم اکنون در دست اجراست و پیشرفت فیزیکی قابل قبولی دارد. هوتگ یا هوتک نام گودال مصنوعی یا طبیعی نسبتاً بزرگی است که آب حاصل از بارندگی ها در آن هدایت و جمع آوری می شود و در طول سال به مصارف کشاورزی و آشامیدنی انسان و حیوانات اهلی و وحشی می رسد. این سامانه سنتی برای مهار، کنترل و بهره برداری از سیلاب و به عنوان یکی از راه های متداول تأمین آب محسوب می شود. هوتگ ها عمر مفید بسیار بالایی دارند و با هزینه پایین ساخته می شوند و این حمایت شرکت ملی نفت ایران تأثیر ارزنده ای بر حفظ، احیا و ترویج این روش سنتی و بهره برداری از سیلاب خواهد داشت. در واقع هر هوتگ را می توان طرحی از طرح های آبخیزداری عنوان کرد که قابلیت و نقش مهمی در جمع آوری آب دارند و از آن به عنوان یکی از راه های مواجهه با کمبود و محدودیت منابع آب در نتیجه توسعه روستایی منطقه یاد می شود. طبق نظرسنجی انجام شده از اهالی منطقه می توان گفت سامان دهی و برنامه ریزی مناسب برای هوتگ ها از نیازهای ضروری منطقه است، زیرا در این صورت می توان از بروز حوادثی نظیر غرق شدگی کودکان و احشام جلوگیری کرد. از آثار مثبت این طرح می توان به مواردی مانند کاهش مرگ ومیر، حفظ، احیای روستاها، افزایش جمع آوری آب و تأمین آب آشامیدنی مردم روستا و احشام، جلوگیری از خشکسالی، کنترل و بهره برداری از سیلاب، ایمن سازی و رفع نقاط حادثه خیز و زیباسازی فضای روستایی اشاره کرد.

      تجهیز کلینیک ناباروری

      فاز ۲ کلینیک ناباروری بیمارستان بنت الهدی شهر بجنورد خراسان شمالی تکمیل و تجهیز شد تا بنیان خانواده ها، بیش از همیشه گرم تر شود. این پروژه که همگام با دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی اجرایی شد، با تخصیص اعتبار ۵۰ میلیارد ریالی از محل مصوبات سفر ریاست جمهوری شرکت ملی نفت ایران انجام شد. این کلینیک، سرانجام با هزینه کرد ۴۷ میلیارد و ۵۴۹ میلیون ریال به بهره برداری رسید و نور امیدی در دل والدین نابارور روشن شد. تجهیزاتی همچون دستگاه سونوگرافی، اتوکلاو، سلترم اویل، اتو آنالایزر و... از سوی شرکت ملی نفت ایران برای این کلینیک خریداری شده است؛ کلینیکی که در آن امید به فرزندآوری دوچندان شده و انتظارها به دیداری شیرین ختم می شود.

    • media/image/2024/02/2000-1441/13492.jpg

      دستاوردهای مسئولیت اجتماعی وزارت نفت در چهل و پنجمین سال پیروزی انقلاب

      گام های بلند برای رفاه مردم

      کلیدواژه «محرومیت زدایی» در تمام ارکان و فعالیت های نظام جمهوری اسلامی ایران جاری است و در این مسیر اقدام هایی مهم انجام شده است. همه دستگاه های اجرایی و سازمان ها به نوعی درایفای مسئولیت اجتماعی نقش دارند، اما وزارت نفت به عنوان سازمانی پیشرو، همواره رویکردی مثبت و چشمگیردر این زمینه داشته است. پیشرفت ها و دستاوردهای ارزشمند مجموعه صنعت نفت کشور در زمینه ایجاد توسعه پایدار و زدودن غبار فقر و محرومیت از چهره جوامع محلی به ویژه در دولت سیزدهم که اساسی ترین مشخصه آن کار و فعالیت است، خود گواهی بر این مدعاست. در دهه فجر و آغاز چهل و پنجمین سال پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی با بخشی از نتایج این رویکرد، همچنین مجموعه اقدام ها، تصمیم ها و فعالیت های حوزه اجتماعی این وزارتخانه با ماه همراه باشید.

      مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران با اجرای طرح های متعددی در حوزه مسئولیت اجتماعی به ویژه در دولت سیزدهم که به این مهم بیش از پیش بها داده، این توفیق را داشته است که گام هایی بلند را در مسیر زدودن محرومیت از جوامع محلی بردارد.

      اجرای 6 هزار و 218 پروژه عام المنفعه

      مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز تاکنون با تکمیل 6 هزار و 218 پروژه عام المنفعه از آغاز فعالیت دولت سیزدهم تا به امروز، توانسته است سهم بسزایی در پیشرفت، توسعه و آبادانی مناطق محروم ایفا کند. پروژه های یادشده مشتمل بر هزار و ۲۰۰ پروژه آموزشی، هزار و ۷۳۲ پروژه ورزشی، ۳۶۴ پروژه بهداشتی، ۴۶۹ پروژه راه، ۲۱۳ پروژه آبرسانی، ۵۲ پروژه برق رسانی، هزار و ۷۴۱ پروژه طرح هادی و ۴۹۲ پروژه خدماتی با اعتبار بیش از ۱۷ هزارمیلیارد و ۶۰۰ میلیون ریال تعریف و انجام شده است.همچنین بر این اساس، تعداد پروژه های قابل افتتاح دهه مبارک فجر امسال، 814 پروژه اعلام شده که به تفکیک 158 طرح آموزشی، 75 پروژه ورزشی، 32 طرح بهداشتی و درمانی، 6 پروژه راه، 19 طرح آبرسانی و برق رسانی، 500 پروژه طرح هادی و 24 طرح خدماتی است. اکنون و در آستانه چهل وپنجمین سال از عمر نظام جمهوری اسلامی ایران، آخرین دستاوردهای مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز را مرور می کنیم.

      تجهیز بیمارستان مدنی تبریز

       خرید یک دستگاه شتاب دهنده خطی رادیوتراپی(پرتودرمانی) برای بیمارستان شهید مدنی تبریز و خرید تجهیزات رادیوتراپی برای این بیمارستان با اعتبار ۵۰ میلیارد ریال با همکاری علوم پزشکی تبریز از مصوبه های سفرهای استانی رئیس جمهوری به استان آذربایجان شرقی است که بهره برداری از آنها امسال آغاز شد. مراجعه کنندگان زیاد این شهر، کمبود دستگاه رادیوتراپی در تبریز و نوبت انتظار طولانی برای پرتودرمانی در این بیمارستان دولتی، سبب شده بود بیماران به مراکز رادیوتراپی در شهرهای ارومیه و تبریز مراجعه کنند. خرید این دستگاه از مسافرت های بیماران جلوگیری کرده است و روزانه بیش از ۱۰۰ نفر از خدمات رادیوتراژی این دستگاه بهره مند خواهند بود. نکته مهم دیگر آن است که این دستگاه تولید داخل و با خرید آن از تولید داخل نیز حمایت شده است.

      چهار خطه کردن مسیر خرمشهر - اهواز

      عملیات اجرایی احداث راه اصلی و چهار خطه کردن مسیر خرمشهر- اهواز به طول ۴۰ کیلومتر و عرض ۱۲.۲ متر با اعتباربیش از سه هزارمیلیارد ریال، از دیگر طرح های در دست اجراست که مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز کشور عهده دار انجام آن است. این خط یکی از مسیرهای صادرات به مرز شلمچه و از مسیرهای پرترافیک استان خوزستان به شمار می رود و سال ۱۴۰۱ ابلاغ شده است. در ساخت این مسیر شرکت های متعددی فعالیت دارند که به همین دلیل روزانه حدود هزار و ۱۵۰ دستگاه وسایط نقلیه در این محور تردد می کنند؛ از این رو، چهار خطه کردن این محور از اولویت هایی است که در دستور کارمدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز کشور با مشارکت اداره کل راه و شهرسازی استان خوزستان قرار دارد. چهار بانده کردن جاده خرمشهر - اهواز علاوه بر تقویت مسائل مربوط به پدافند غیرعامل در منطقه، تردد کاروان راهیان نور و زوار اربعین حسینی به سمت مرز شلمچه را نیز تسهیل می کند. همچنین تکمیل این پروژه، در رشد و توسعه روستاها و مناطق کمتر توسعه یافته در طول مسیر اهمیت بسزایی دارد. کاهش مصرف سوخت و آلایندگی به مقدار ۳۰ درصد و کاهش زمان سفر و ایمنی از دیگر مزایای اجرای این طرح است. چهار خطه کردن این محور، در شکوفایی اقتصادی منطقه و تسهیل تردد یک میلیون و ۸۳۰ هزار نفر از شهروندان و کاهش تصادفات جاده ای به مقدار ۶۰ درصد تأثیرگذار خواهد بود.

      آبرسانی به روستای پادیک

      پروژه آبرسانی به روستای پادیک شهرستان سرباز استان سیستان و بلوچستان که جزو مصوبات سفرهای استانی رئیس جمهوری است، با اعتبار ۵۰ میلیارد ریال و با همکاری اداره کل آب و فاضلاب این استان به بهره برداری رسید. با توجه به فرسوده بودن تأسیسات قدیمی، در ۱۰ سال گذشته ساکنان روستا از آب تصفیه نشده چاه برای آشامیدن استفاده می کردند که با حمایت شرکت ملی نفت ایران و با ایجاد ۷۲۰۰ متر لوله خط انتقال و یک مخزن ۲۰۰ مترمکعبی و تصفیه آب موجود مردم این منطقه از نعمت آب آشامیدنی سالم بهره مند شدند. این مسئله بر جمعیت هزار و 719 نفری روستا تأثیر گذاشته و از مهاجرت آنان به علت مشکلات آبرسانی جلوگیری می کند.

      ایمن سازی هوتگ ها و آبگیرها

      بر اساس تفاهم نامه با بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، ایمن سازی هوتگ های ۴۴ روستا در جنوب استان سیستان وبلوچستان در حال اجراست. اعتبار پروژه ایمن سازی و مرمت هوتگ ها و آبگیرها در سال ۱۴۰۱ افزون بر ۲۶.۵ میلیارد تومان بود و در آن ساخت و بهسازی، تسطیح و پر کردن هوتگ، فنس کشی، زیرسازی آسفالت، پلکان ایجاد دسترسی و آبشخور در نظر گرفته شد. هوتگ ها در شهرستان های دشتیاری و چابهار(۴۴ روستا) مشمول این طرح هستند. سامان دهی هوتگ ها با استفاده از تجربه ریش سفیدان و افراد بومی در روستاها می تواند در آینده ای نه چندان دور روستاها را از خشکسالی و کمبود آب رهایی بخشد و مانع بروز برخی مشکلات شود. این اقدام بر جمعیت روستایی بیش از ۲۳ هزار نفری در جنوب استان تأثیرگذار بوده است. این پروژه هم اکنون در دست اجراست و پیشرفت فیزیکی قابل قبولی دارد. هوتگ یا هوتک نام گودال مصنوعی یا طبیعی نسبتاً بزرگی است که آب حاصل از بارندگی ها در آن هدایت و جمع آوری می شود و در طول سال به مصارف کشاورزی و آشامیدنی انسان و حیوانات اهلی و وحشی می رسد. این سامانه سنتی برای مهار، کنترل و بهره برداری از سیلاب و به عنوان یکی از راه های متداول تأمین آب محسوب می شود. هوتگ ها عمر مفید بسیار بالایی دارند و با هزینه پایین ساخته می شوند و این حمایت شرکت ملی نفت ایران تأثیر ارزنده ای بر حفظ، احیا و ترویج این روش سنتی و بهره برداری از سیلاب خواهد داشت. در واقع هر هوتگ را می توان طرحی از طرح های آبخیزداری عنوان کرد که قابلیت و نقش مهمی در جمع آوری آب دارند و از آن به عنوان یکی از راه های مواجهه با کمبود و محدودیت منابع آب در نتیجه توسعه روستایی منطقه یاد می شود. طبق نظرسنجی انجام شده از اهالی منطقه می توان گفت سامان دهی و برنامه ریزی مناسب برای هوتگ ها از نیازهای ضروری منطقه است، زیرا در این صورت می توان از بروز حوادثی نظیر غرق شدگی کودکان و احشام جلوگیری کرد. از آثار مثبت این طرح می توان به مواردی مانند کاهش مرگ ومیر، حفظ، احیای روستاها، افزایش جمع آوری آب و تأمین آب آشامیدنی مردم روستا و احشام، جلوگیری از خشکسالی، کنترل و بهره برداری از سیلاب، ایمن سازی و رفع نقاط حادثه خیز و زیباسازی فضای روستایی اشاره کرد.

      تجهیز کلینیک ناباروری

      فاز ۲ کلینیک ناباروری بیمارستان بنت الهدی شهر بجنورد خراسان شمالی تکمیل و تجهیز شد تا بنیان خانواده ها، بیش از همیشه گرم تر شود. این پروژه که همگام با دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی اجرایی شد، با تخصیص اعتبار ۵۰ میلیارد ریالی از محل مصوبات سفر ریاست جمهوری شرکت ملی نفت ایران انجام شد. این کلینیک، سرانجام با هزینه کرد ۴۷ میلیارد و ۵۴۹ میلیون ریال به بهره برداری رسید و نور امیدی در دل والدین نابارور روشن شد. تجهیزاتی همچون دستگاه سونوگرافی، اتوکلاو، سلترم اویل، اتو آنالایزر و... از سوی شرکت ملی نفت ایران برای این کلینیک خریداری شده است؛ کلینیکی که در آن امید به فرزندآوری دوچندان شده و انتظارها به دیداری شیرین ختم می شود.

    • media/image/2024/02/2000-1441/13493.jpg

      همچنین از بهمن ماه ۱۴۰۱ که به همت شرکت ملی نفت ایران، بخش آی وی اف این کلینیک راه اندازی شده است، ۴۰ والد از این طریق اقدام به فرزندآوری کرده اند که برای نخستین بار والدینی که پنج سال به دلیل نازایی برای داشتن فرزند انتظار می کشیدند با عمل آی وی اف به آرزوی خود رسیدند و فرزند دلبندشان را در آغوش کشیدند. تا پیش از تأسیس این مرکز، زوجین نابارور این استان برای درمان مجبور به مراجعه به استان های دیگر بودند، اما هم اکنون این مرکز توانایی درمان ناباروری را دارد. ضمن اینکه با این اقدام و تجهیز کلینیک، هزینه ها و بار مالی هم کمتر شده است. خراسان شمالی در ناباروری، جزو استان های با خطر متوسط قرار دارد، به گونه ای که نرخ باروری در استان ۲.۱ درصد است.

      امضای توافقنامه آموزشی

      نقش آموزش وپرورش درساختن انسان های آگاه بر کسی پوشیده نیست و بی شک سرمایه گذاری در گسترش عدالت آموزشی با افزایش توانمندی و مهارت معلمان و استادان، همچنین تقویت بنیه علمی دانش آموزان و شناسایی نقاط ضعف و نارسایی های آموزشی آنان به تقویت انگیزه بیشتر و ایجاد فضای رقابت علمی و تحصیلی و بالفعل شدن استعدادهای دانش آموزان منجر خواهد شد. بر این اساس، با توجه به نیاز و تقاضای اداره کل آموزش وپرورش استان خوزستان و همسو با مسئولیت اجتماعی شرکت ملی نفت ایران، توافق نامه همکاری آموزشی امضا شد. ارتقای مهارت حرفه ای دبیران دوره های متوسطه اول و دوم در سراسر استان خوزستان شامل مناطق آبادان، آغاجاری، اروندکنار، الوار گرمسیری، امیدیه، اندیکا، اندیمشک، ناحیه یک تا چهار اهواز، ایذه، باغملک، باوی، بستان، بندرامام خمینی، بندر ماهشهر، بهبهان، حمیدیه، خرمشهر، دزفول، دشت آزادگان، دهدز، رامشیر، رامهرمز، زیدون، سردشت، شادگان، شاوور، شوش، شوشتر، صیدون، کارون، گتوند، عشایر، لالی، مسجدسلیمان، هفتگل، هندیجان و هویزه، طرح تهیه بسته های آموزشی شامل کتب و جزوات موردنیاز کنکور برای دانش آموزان تحت حمایت کمیته امداد امام خمینی(ره) و بهزیستی در این مناطق، همچنین برگزاری کلاس های آمادگی آزمون های نهایی برای دانش آموزان پایه دوازدهم، یازدهم و دهم در این مناطق موضوع این توافق نامه است. توانمندسازی معلمان در مقاطع متوسطه اول و دوم، ارتقای جایگاه علمی مدرسان که بتوانند در سال های آینده راهگشای مسیر توسعه آموزشی در منطقه باشند، پشتیبانی از دانش آموزان لازم التوجه و تحت حمایت کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی برای حضور موفقیت آمیز در آزمون های نهایی مؤثر در کنکور و آماده سازی دانش آموزان لازم التوجه پایه دوازدهم، یازدهم و دهم برای حضور موفقیت آمیز در آزمون های نهایی مؤثر در کنکور سال تحصیلی(۱۴۰۳۲-۱۴۰۲) هم اهداف این توافق نامه برشمرده می شود.

      احیای قنات های خراسان جنوبی

       با توجه به نقش حیاتی آب و در جهت حفظ قنات به عنوان میراثی ماندگار، شرکت ملی نفت ایران با همکاری وزارت جهاد کشاورزی همسو با ایفای نقش مسئولیت اجتماعی خود در سال ۱۴۰۱ اعتبار ۲۰ میلیارد تومانی را برای کمک به احیا و بازسازی ۲۷ قنات مهم استان خراسان جنوبی در شهرستان های بیرجند، خوسف، درمیان، بشرویه، سرایان، طبس، فردوس، زیرکوه، قاین، سربیشه و نهبندان تصویب کرد. این اقدام در مدت زمان کوتاهی به افزایش ۳۰ درصدی بازدهی این قنات ها منجر شده است. از آثار این طرح می توان به بیابان زدایی، توسعه دامپروری و اشتغال، افزایش بهره وری آب، تأمین آب کشاورزی و آشامیدنی، رونق کشاورزی و تأثیر آن بر درآمد کشاورزان اشاره کرد. به طور کلی ۱۴ درصد اراضی آبی کشور وابسته به قنات است. استان های یزد، کرمان، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان و سمنان از جمله استان هایی هستند که بیشترین کارکرد قنات را دارند. طی بررسی های کارشناسان، در خراسان جنوبی بیش از ۷ هزار رشته قنات وجود دارد که برخی از آنها به دلیل خشکسالی های متمادی و تعدادی نیز بر اثر سیل دچار تخریب و مشکل شده اند.

      تکمیل ۹ پروژه بهداشتی و درمانی

      مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به منظور ارتقای شاخص های سلامت و سطح خدمت رسانی به بیماران، رفع نیاز بهداشتی و درمانی در مناطق محروم و کم برخوردار، فراهم کردن تسهیلات لازم برای برخورداری همگان از خدمات درمانی، برنامه ریزی به منظور توزیع متناسب امکانات بهداشتی و درمانی، تأمین عدالت و ارتقای سلامت در مناطق پیرامونی نفت،همچنین کمک اختصاصی به اقشار نیازمند، ۹ پروژه مشترک با علوم پزشکی خوزستان را تکمیل کرده و به بهره برداری رسانده است. کمک به تجهیز بیمارستان سوانح سوختگی اهواز با اعتبار ۲۰ میلیارد ریال، کمک به تکمیل و تجهیز دانشکده دندان پزشکی اهواز با اعتبار ۲۰۰ میلیارد ریال، کمک به تجهیز بیمارستان شهدای هندیجان با اعتبار ۱۰ میلیارد ریال، کمک به خرید تجهیزات مراکز درمانی بخش مرکزی شهرستان لالی با اعتبار ۳۹ میلیارد ریال و کمک به تکمیل و تجهیز بیمارستان یا زهرا دزفول با اعتبار ۷۰۰ میلیارد ریال که در سقف اعتباری نفت به دستگاه بهره بردار تحویل شده، از جمله این پروژه ها بوده است. از میان دیگر پروژه های بهره برداری شده می توان به کمک به خرید، نصب و راه اندازی ۲۰۰ دستگاه کولر اسپیلت بیمارستان های استان خوزستان با اعتبار ۱۰۰ میلیارد ریال، کمک به خرید، نصب و راه اندازی CARM بیمارستان های امام خمینی، گلستان و سینای شهر اهواز با اعتبار ۱۰۰میلیارد ریال، کمک به خرید، نصب و راه اندازی چیلر تراکمی بیمارستان امام خمینی شهر اهواز با اعتبار ۴۰ میلیارد ریال و کمک به خرید، نصب و راه اندازی سیستم استریلیزاسیون اتاق های عمل بیمارستان امام خمینی(ره) شهر اهواز با اعتبار ۶۰ میلیارد ریال اشاره کرد.

      آب رسانی روستایی به مهران

      مشکل آب آشامیدنی پایدار روستای «دول گل» شهرستان مهران با اجرای پروژه لوله گذاری خط انتقال آب ۱۰۰ میلی متری گالوانیزه به طول ۷ کیلومتر از محل اعتبارات مسئولیت اجتماعی شرکت ملی نفت ایران رفع شده است. برای آبرسانی به این روستا با اعتبار ۶۵ میلیارد ریال، ۷ کیلومتر خط انتقال به سمت روستا از مخزن مادر مجتمع آب رسانی چالاب و چنگوله اجرا و این روستا از نعمت آب آشامیدنی پایدار برخوردار شده است. با تکمیل و راه اندازی این پروژه جمعیتی افزون بر ۵۰ خانوار از نعمت آب آشامیدنی سالم و بهداشتی بهره مند خواهند شد.

      تفاهم نامه اهدای بسته های آموزشی

      تفاهم نامه سه جانبه اجرای پویش اهدای بسته های آموزشی به دانش آموزان محروم مناطق نفت خیز و گازخیز کشور با هدف ایفای مسئولیت اجتماعی نفت و نیز برای توانمندسازی دانش آموزان بومی و محروم مناطق نفت خیز و گازخیز کشور و ایجاد توسعه پایدار به استناد تبصره ذیل ماده ۸۰ اساسنامه شرکت ملی نفت ایران در سقف ۲۰۰ میلیارد ریال امضا شد. این تفاهم نامه در استان های نفت خیز و گازخیز کشور اجرایی می شود و نماینده شرکت ملی نفت ایران برای انجام این تفاهم نامه مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز است. بر این اساس، بسته های تهیه شده از امروز توزیع و در استان های منتخب در اختیار دانش آموزان قرار می گیرد.

      رونمایی از نظام نامه مسئولیت های اجتماعی

       نظام نامه مسئولیت اجتماعی در فرآیندی چندماهه با همفکری و مشارکت خبرگان دانشگاهی، صنعت نفت، مشاوران اجتماعی چهار شرکت اصلی، همچنین بازخورد دریافتی از شرکت های عملیاتی تدوین و در فروردین ماه سال ۱۴۰۲ ابلاغ و رونمایی شد. این نظام نامه با تأکید بر مسائل اساسی اولویت‎دار صنعت نفت در زمینه مسئولیت اجتماعی شرکتی نظیر زنجیره تأمین تدارکات محلی به منظور اشتغال زایی و معشیت پایدار محلی، توانمندسازی ساکنان جوامع محلی پیرامون، بهره گیری از ظرفیت سمن ها(سازمان های مردم نهاد)، مشارکت در حفاظت از محیط زیست، ترویج مصرف بهینه منابع و انرژی و بهبود شرایط کار و زندگی کارکنان به عنوان نقشه راه مسئولیت اجتماعی صنعت نفت از سوی وزیر ابلاغ شده است. در این زمینه به منظور گزارش دهی فعالیت ها و اقدام های مسئولیت اجتماعی شرکت های فعال در صنعت نفت، «راهنمای گزارش دهی پایداری» نیز بر اساس موضوع ها و شاخص های استانداردهای بین المللی مسئولیت اجتماعی و نظام نامه صنعت نفت تدوین و منتشر شده است.

      خدمات رسانی به اربعینی ها

      تخصیص 75 میلیارد ریال اعتبار برای خدمت رسانی به زائران اربعین حسینی در استان های خوزستان و ایلام انجام شد. بر این اساس، ۴۵ میلیارد ریال اعتبار برای کمک به احداث سایه بان و مه پاش در مسیر موکب های مرز چذابه در استان خوزستان در نظر گرفته و همچنین برای کمک به اجرای شبکه آب موکب ها و آب سردکن ها و کمک به اجرای شبکه آب سرویس های بهداشتی در مسیر اربعین در استان ایلام اعتبار ۱۰ میلیارد ریالی اختصاص داده شد. کمک به تکمیل سایت اسکان زائران، تأمین تجهیزات سرمایشی و ساخت سرویس بهداشتی در مسیر اربعین استان ایلام با اعتبار ۲۰ میلیارد ریالی، از دیگر اقدام های مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران برای خدمات رسانی به زائران اربعین حسینی است.

      احداث دبستانی در روستای عسلویه

      دبستان ۶ کلاسه در روستای سواحل شهرستان عسلویه با صرف اعتبار ۲۷ میلیارد ریالی و با هدف آگاه سازی افراد جامعه و تأکید بر اهمیت آموزش و ایجاد محیط مناسب برای تحصیل دانش آموزان و توانمندسازی اقشار کم برخوردار و تربیت نسلی آگاه احداث شد. این مدرسه در ۷۱۵ مترمربع ساختمان اصلی، ۷۴ مترمربع سرایداری و ۱۸۷۷ مترمربع محوطه سازی احداث شده است.

      تکمیل زمین چمن در هرمزگان، کهگیلویه وبویراحمد و فارس

      با توجه به نبود سرانه فضای ورزشی در روستاها و کمک به فعال شدن جوانان و نوجوانان و به منظور توسعه زیرساخت های ورزشی در روستاهای بدون فضای ورزشی در مناطق نفت خیز، با هدف تأمین و ارتقای سلامت مردم، ایجاد و توسعه شور و نشاط اجتماعی، گسترش ورزش در سطوح مختلف جامعه و افزایش سرانه ورزشی، ۱۱ زمین چمن مصنوعی در روستاهای استان هرمزگان با صرف اعتبار ۲۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریالی تکمیل و به اداره کل ورزش و جوانان استان هرمزگان به عنوان دستگاه بهره بردار تحویل داده شد. این زمین چمن های مصنوعی در روستاهای سرسماد، هرمودر، گوران، شمیل، کهتک، خورلور، دهنو، سرخون، طاشکویه، میمند، برکه و سلطان استان هرمزگان تکمیل شده و به بهره برداری رسیده است. همچنین مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز با صرف اعتباری افزون بر ۵۰ میلیارد ریال، ۶ پروژه زمین چمن مصنوعی در روستاهای استان کهگیلویه و بویراحمد احداث کرده است. این فضای ورزشی در روستای درب کلات شهرستان دنا، روستاهای روشن آباد، سرپری، دره لبک، شهرستان کهگیلویه، روستای کلاغ نشین شهرستان گچساران و روستای اسلام آباد دهنو شهرستان چرام احداث شده و به بهره برداری رسیده است. با اختصاص اعتباری افزون بر ۵۰ میلیارد ریال در ۱۸ روستای استان فارس، زمین چمن مصنوعی احداث و به سازمان ورزش و جوانان این استان به عنوان دستگاه بهره بردار، تحویل داده شد. بالاده، دهنوچاهورز، اعراب قنبری، ریزآب بخش قطرونیه، فراشبند، علی آباد، قلعه بیابان، گلدشت، شهیدآباد، اعراب چگینی، حسین آباد، داراب، شهرک فجر، شهرک ولی عصر، مروارید، یردانجیر، بالاده، خواجه جمالی بخش آباده طشک و زینل آباد، از جمله روستاهایی است که در آنها زمین چمن احداث شده است.

      تکمیل شبکه توزیع آب آشامیدنی در قشم

       به منظور پایداری بیشتر و تأمین و توزیع آب آشامیدنی در روستاهایی که پیش از این فاقد شبکه آب رسانی بوده اند، با صرف اعتبار ۲۸ میلیارد ریالی، ۱۸ کیلومتر خط انتقال و شبکه توزیع آب آشامیدنی به روستاهای معتمدآباد و نقاشه در شهرستان قشم استان هرمزگان ایجاد شد، با بهره برداری از این پروژه، ۵۰۰ نفر از مردم این روستاها از آب آشامیدنی سالم بهره مند می شوند.

      بهسازی معابر روستاها

      معابر روستاهای شهرستان سیروان استان ایلام به منظور توسعه، محرومیت زدایی، خدمت به جامعه روستایی و عمل به مسئولیت های اجتماعی با صرف اعتباری افزون بر ۲۰ میلیارد ریال بهسازی شد. این طرح بهسازی شامل آسفالت ۱۴ هزار مترمربع، قیرپاشی و احداث ۲۰۳ متر جوی و جدول در روستاهای سرتنگ، لرینی، اسلامیه و نثارمله ماران در شهرستان سیروان استان ایلام بوده که هم اکنون تکمیل و به مردم شریف این روستاها تحویل شده است. همچنین این مدیریت با صرف اعتباری افزون بر ۳۰ میلیارد ریال اقدام به بهسازی و آسفالت روستاهای دشت آزادگان استان خوزستان کرده است. معابر روستاهای بریچیه سفلی، جرگه سید علی، جلالیه جنوبی، جلیزی عبدالرضا، سید عزیز و صگورفریح در شهرستان دشت آزادگان استان خوزستان خردادماه ۱۴۰۱ پس از بهسازی و آسفالت، به مردم شریف این روستاها تحویل داده شد. بر این اساس، معابر چهار روستا در شهرستان بهبهان نیز با صرف اعتباری افزون بر ۲۲ میلیارد ریال، بازسازی و به بنیاد مسکن استان خوزستان به عنوان دستگاه بهره بردار تحویل شد. این معابر در روستاهای تارتار، راه دسترسی بین دودانگه بزرگ و قنبری و حدفاصل دودانگه به قنبری، شاه غالب و تل کهنه در شهرستان بهبهان، در مجموع به ابعاد ۱۶ هزار و ۷۰۰ مترمربع شامل زیرسازی، بیس، قیر و آسفالت، جوی و جدول، انجام پل های ارتباطی زیرزمینی به منظور آبیاری نخلستان ها، از سوی شرکت ملی نفت ایران با همکاری بنیاد مسکن استان خوزستان تکمیل شد و به بهره برداری رسید. معابر 15 روستای استان خوزستان از دیگر اقدام هایی است که در آذرماه سال 1400 با اعتباری افزون بر 90 میلیارد ریال و با هدف خدمت به جامعه روستایی از سوی مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز بهسازی و بازسازی شد. این معابر شامل روستاهای تل بردی، جولکی، بیدبلند، شهرک وحدت، کوتک محمد کریم، امیر چراغعلی، امیرعسکر، بنه قیطاس، بنه کریم، تغلی ال عباد، زیر زرد، سرچشمه سفلی، صباحی، عین حماد، قلعه شیخ شامل است که زیرسازی و آسفالت آن به طول 7 هزار و 530 و به سطح 52 هزار و 716 مترمربع با همکاری بنیاد مسکن استان خوزستان تکمیل و به بهره برداری رسید.

      احداث مراکز آموزش عالی

      مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران در دولت سیزدهم ۲۵۴ میلیارد تومان اعتبار را برای کمک به احداث و تکمیل مراکز آموزش عالی اختصاص داد. بر این اساس ۴۵ طرح برای حوزه علوم و فناوری تعریف شده است. این طرح ها برای کمک به احداث و تکمیل مراکز آموزش عالی در قالب پروژه های عمرانی و خرید تجهیزات با دانشگاه های مناطق نفت خیز، گازخیز و محروم کشور مصوب شده و در حال اجراست. درصد پیشرفت این ۴۵ پروژه متفاوت است، اما تاکنون دو طرح تکمیل و اعتبار یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومانی آنها نیز پرداخت شده و به بهره برداری رسیده است.

      احداث مرکز آموزشی شهید علی لندی

      مرکز آموزشی در شهرستان ایذه استان خوزستان با اعتباری بالغ بر 60 میلیارد ریال احداث و تجهیز شد که به دستور جواد اوجی، وزیر نفت به نام «شهید علی لندی» نام گذاری شد. علی لندی، نوجوان ۱۵ ساله ایذه ای بود که برای نجات جان دو نفر از همسایگان که در آتش محاصره شده بودند، جان خود را به خطر انداخت و با وجود نجات آنان، خود دچار سوختگی شدید شد و دوم مهرماه سال 1400جان به جان آفرین تسلیم کرد.

       

      اجرای طرح هادی در ۷ روستای خوزستان

      مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران به منظور محرومیت زدایی و ایفای نقش مسئولیت اجتماعی، با اختصاص ۷۶ میلیارد ریال اعتبار طرح هادی را در هفت روستای استان خوزستان اجرا کرد. این معابر در روستاهای سرجولکی شهرستان آغاجاری، پیرآباد، تل بردی، شهرک مطهری، لنگر علیا در شهرستان بهبهان، دوکوهک و شهرک شهید رایگانی در شهرستان رامهرمز با همکاری بنیاد مسکن استان خوزستان تکمیل شد و به بهره برداری رسید.

    • media/image/2024/02/2000-1441/13507.jpg

      دستاوردهای معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت در چهل و پنجمین سال پیروزی انقلاب؛

      کارگشا در مسیر فناوری های نو

      مشعل معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري، تغييرات و پیشرفت گسترده ای را مرتبط با حوزه کاری خود در صنعت نفت ایجاد کرده است. این معاونت سعي دارد تا آنجا که مي تواند براي تحقق مأموریت و اهداف خود که در مسیر بهره گيري از توان داخلي و بومي و به کارگیری دانش نيروهاي جوان، متعهد، مستعد و فرهيخته است، گام بر دارد. به طوری که پژوهش و فناوری صنعت نفت در بخش های مختلف آن طی 29 ماه فعالیت دولت سیزدهم، تحولات چشمگیری را رقم زده که تفاوت این دوره با دوره های قبل کاملا مشهود است.  سالگرد شکوهمند انقلاب اسلامی و ایام دهه فجر، فرصت خوبی برای ارائه گزارش عملکرد مثبت این مجموعه در صنعت نفت است؛ اگرچه بسیاری از این اقدام ها در بلندمدت نتیجه بخش خواهند بود؛ اما معرفی و بیان برخی دستاوردهای به بار نشسته یا درحال نتیجه گیری در صنعت الگو و بزرگ نفت، می تواند امیدبخش باشد. این گزارش نیز در این ایام باشکوه، نگاهی فهرست وار و اجمالی دارد به برخی اقدام های کمتر معرفی شده از سوی معاونت پژوهش و فناوری وزارت نفت.

        همسو با سياست هاي راهبردي وزارت نفت براي انتقال و ارتقاي فناوري ملي در حوزه هاي بالادستي نفت و توانمندسازي شركت هاي ايراني، شناسايي و ارزيابي صلاحيت شركت هاي فعال در حوزه اكتشاف و توليد برای اولین بار در کشور، در دستور كار قرار گرفت. 

      شناسایی و معرفی  18 شرکت درحوزه اکتشاف

      در مرحله نخست اين ارزيابي، 45 شركت در سه سطح غربالگري اوليه، پيش ارزيابي و ارزيابي، با در نظر گرفتن حداقل الزام های مورد نياز از قبيل توان مديريت و مهندسي مخازن و مديريت اجرا و بهره برداری از تأسیسات بالادستي، توانايي تأمین سرمايه و منابع مالي، مورد بررسی قرار گرفتند که طی آن 17 شركت برگزيده شدند. پس از پايان اعتبار مجوزهاي صادره، با هدف توانمندسازی شركت هاي ذي صلاح و بعد از اخذ گزارش عملكرد و بازنگري در شيوه نامه اوليه، با همكاري شركت ملي نفت ايران، دور جديد ارزيابي ها انجام و 18 شركت معرفي شدند.

      751 قرارداد با بیش از 630 شرکت دانش بنیان

      یکی از اقدام های مهم معاونت پژوهش و فناوری وزارت نفت که در همکاری با سایر بخش ها محقق شده، افزایش همکاری با مجموعه های دانش بنیان و فناوری و افزایش تعداد قراردادهای مشترک بین صنعت نفت و این مجموعه ها بوده است. این افزایش به نحوی بوده که تعداد شرکت های دانش بنیان در ارتباط با صنعت نفت به بیش از 630 شرکت رسیده و ارزش قراردادی این شرکت ها هم سه برابر شده است. به این ترتیب، تنها در 29 ماه فعالیت دولت سیزدهم تاکنون، ۷۵۱ قرارداد به ارزش حدود ۳۴۰ میلیون دلار ارزی و ۷۲۰۰ میلیارد تومان ریالی با شرکت های دانش بنیان به امضا رسیده است.

      تعامل سازنده با دانشگاه ها     

      در این مدت، تعامل سازنده ای بین دانشگاه ها و صنعت برقرار بوده و بازدید مسؤولان و فارغ التحصيلان مقاطع دكترا و كارشناسي ارشد در رشته هاي مهندسي نفت، انرژي، مكانيك و متالوژي دانشگاه هاي برتر از فاز 14 مجتمع پارس جنوبی و همچنين شركت هاي پتروشيمي نوري و آرياساسول با هماهنگي بنياد ملي نخبگان، اداره كل روابط عمومي وزارت نفت و اداره كل امور پژوهش و همچنين برگزاري نشست هاي كارشناسي مسائل و چالش هاي شركت ها و فعاليت هاي فني و مهندسي با هدف تعامل و همكاري ميان جامعه نخبگان و صنعت نفت در اسفند سال 1401 انجام شده است. این بازدیدها با همکاری چند جانبه و با حضور استادان و دانشجویان جدید ادامه دارد. 

      ارائه خدمات شناسه دار

      در پنجره واحد وزارت نفت

      خدمات شناسه دار معاونت مهندسي در پنجره واحد خدمات وزارت نفت انجام شد. در این دوره، طراحي و استقرار درگاه ويژه وزارت نفت در سامانه نظام ايده ها و نيازها با همكاري پايگاه استنادي علوم جهان اسلام (ISC) به آدرس الكترونيكي https://mop.nan.ac و درج بيش از 100 تقاضاي شركت هاي اصلي مبتني بر ماده 13 نظام نامه پژوهش، فناوري و تجاري سازي وزارت نفت «حل مسائل و چالش های جاری پژوهشی و فناورانه صنعت نفت در بستر زيست بوم» در اين سامانه و اتصال اين سامانه به پنجره واحد خدمات وزارت نفت صورت گرفت.

      تهیه فهرست شرکت های توانمند  برای حضور در مناقصات 28 میدان 

       فهرست شركت هاي توانمند برای حضور در مناقصه نگهداشت سطح توليد ميادين نفت و گاز تهیه شد. این اقدام با هدف تحقق سياست هاي اقتصاد مقاومتي و گسترش استفاده از توان فني – مهندسي شركت هاي توانمند داخلي در اجراي طرح هاي نگهداشت توليد 28 ميدان نفت و گاز صورت گرفت كه شامل شركت هاي فعال در حوزه اكتشاف و توليد، طرح و ساخت و 16 شركت ذي صلاح در حوزه عمليات حفاري می شود. 

      حمایت وزارت نفت از دانش بنیان ها با مقررات تسهیل کننده  

       یکی از اقدام های مهم معاونت پژوهش و فناوری وزارت نفت در تعامل با مجموعه های دانش بنیان، رفع نیازهای حیاتی صنعت و شکستن سد تحریم ها و ایجاد فرصت های شغلی جدید بوده است. در واقع شرکت های دانش بنیان با پشتکار و روحیه جوانی، سبب بسیاری از تحولات نو در صنعت نفت هستند که در این زمینه، وزارت نفت حمایت های کاربردی و هدفمند از آنها داشته است. از ابتدای دولت سیزدهم با تدوین مقررات تسهیل کننده ورود شرکت های دانش بنیان به صنعت نفت، تدوین تبصره ۱۸ حمایت مالی و تأسیس صندوق پژوهش و کمک مالی به شرکت های دانش بنیان، گام های بسیار مهمی در این زمینه برداشته شده است. همچنین برای حمایت از تولیدکنندگان داخلی، قراردادهایی در دست اقدام است که شامل ۸ قرارداد جاری بار اول به ارزش ۵۰۰ میلیارد تومان و ۹ بسته قراردادی در شرف اخذ مجوز از سوی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری به ارزش ۲ هزار میلیارد تومان می شود.

      تنوع بخشی به سبد انرژی  به منظور رفع ناترازی آن     

      با هدف كمك به رفع ناترازی گاز و تنوع بخشي به سبد انرژي كشور، راه حل تولید گاز طبیعی سنتز از طريق اختلاط بخار LPG با هوا (SNG) بر اساس بررسي هاي فنی و اقتصادی صورت گرفته و با توجه به معیارهای مختلف از جمله میزان سرمایه گذاری مورد نیاز و عمق ساخت داخل، به عنوان راهکار کوتاه مدت اولویت دار در كارگروه «بررسي راه حل هاي جلوگيري از قطع گاز در اوج تقاضاي گاز طبيعي» مورد تایید قرار گرفت. شناسايي و بررسي شركت هاي فعال در حوزه احداث تأسیسات تولید SNG، امضای تفاهمنامه با استانداری خراسان رضوی و معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‏بنیان و تأمین منابع مالي مورد نیاز اجراي پروژه هاي پايلوت در قانون بودجه سال 1401 كل كشور از جمله اقدام های انجام شده در این خصوص بوده است. 

      تخصیص اعتبارات میلیاردی در صنعت گاز     

      به منظور نوآوري و ارتقاي فناوري در زنجيره ارزش صنعت گاز نیز اعتباراتی پیش بینی شده که شامل 333 ميليارد تومان در قالب 21 طرح راهبردي ساخت بار اول در حوزه توليد و فراورش گاز طبيعي، 315 ميليارد تومان در قالب 5 طرح ملي ارتقای فناوري در تأسیسات تقويت فشار گاز، 52 ميليارد تومان در قالب 4 پروژه در حوزه توزيع گاز طبيعي، 650 ميليارد تومان در قالب 3 طرح در حوزه تكميل زنجيره ارزش و مديريت مصرف و 545 ميليارد ريال در قالب انعقاد قرارداد و حمايت از 40 طرح كلان و راهبردي در شركت هاي دانش بنيان، دانشگاه ها و مؤسسات پژوهشي و توسعه زيرساخت هاي ملي پژوهش و توسعه آزمايشگاه هاي ملي مرجع می شود.

      بومی سازی بیش از 95 لایسنس منجر به خودکفایی    

      در این دوره بسیاری از لايسنس هاي راهبردی صنعت نفت، گاز و پتروشیمی بومی سازی شدند. تاکنون بيش از 95 لايسنس فناوري هاي راهبردي در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی بومی سازی شده است. این تحول در سطح چهار شركت اصلي (شركت ملي نفت ايران، شركت ملي گاز ايران، شركت ملي صنايع پتروشيمي ايران و شركت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران) و پژوهشگاه صنعت نفت بوده و در تعدادی از موارد، به طور کامل به خودکفایی منجر شده است.

      نفت، شاگرد اول درتولید بار اول

       تولید بار اول، هر کالا و خدمات راهبردی ساخته نشده در داخل کشور را در بر می گیرد. وزارت نفت با امضای بیش از ۵۴ قرارداد با ۴۳ شرکت دانش بنیان طی دو سال گذشته، مقام نخست را در کل سازمان های کشور در بخش ساخت بار اول به دست آورده است. در مهم ترین داده آماری، اعلام شده که ۶۵ درصد کل قراردادهای ساخت بار اول بین همه دولت ها تاکنون در این دو سال و اندی فعالیت دولت سیزدهم اجرا شده است. معاونت پژوهش و فناوری وزارت نفت با ابلاغ بخشنامه ها و قوانین مختلف، اصلاحات روندها و اقدام های حمایتگرانه از شرکت های دانش بنیان ، شرایط را برای ساخت داخل تجهیزات فراهم کرده، همچنین در حال تهیه سامانه شناسایی فرایند ساخت داخل است. در واقع آمار کل ساخت داخل و فرایند در این سامانه قرار می گیرد و از همین طریق، ارزیابی عملکرد شرکت های اصلی و تابعه، آخرین آمارهای ساخت داخل، ارزش کالای ساخت داخل، مقایسه عملکرد شرکت ها، مشوق ها و خطاهای اجرایی، اعلام و ارزیابی می شوند. 

      کاهش آثار مخرب گوگرد  با پیاده سازی زنجیره ارزش     

       اجرا و پیاده سازی طرح «توسعه يكپارچه زنجيره ارزش گوگرد» یکی از اقدام های مهم در کاهش اثرات مخرب گوگرد بوده است. اجرا و پیاده سازی این طرح، با محوريت معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري (اداره كل امور فناوري) و همكاري مجموعه هاي تابعه وزارت نفت، وزارتخانه هاي راه، مسكن و شهرسازي/جهاد كشاورزي/صنعت، معدن و تجارت بوده است. در این طرح، راهكارهاي کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت در رفع معضلات حاصل از روند افزايشي توليد گوگرد نظير صادرات گوگرد خام به تنهایی، آلودگی های زیست محیطی در كل زنجيره با بهره گیری از منابع و زيرساخت هاي موجود در كشور به جد در دستور كار قرارگرفته و این امیدواری وجود دارد که تا سال 1404 به ميزان 15 درصد گوگرد توليدي كشور به محصولات نهايي تبديل شود. 

    • media/image/2024/02/2000-1441/13495.jpg

      نفت در دوراهی قیمت

      شعیب بهمن اوپک در آخرین گزارش خود، پیش بینی برای رشد تقاضای نفت در سال 2023 را کمی بیشتر از برآوردهای پیشین خود اصلاح کرده و از رشد 2.5 میلیون بشکه ای تقاضای جهانی نفت در نیمه دوم سال جاری خبر داده است. همچنین پیش بینی های اوپک حکایت از افزایش تقاضای جهانی نفت در آینده دارد.آژانس بین المللی انرژی معتقد است که برای محدود کردن گرمایش زمین به ۱.۵ درجه سانتی گراد، باید رقم ۸۰۰ میلیارد دلاری سرمایه گذاری سالانه در بخش نفت و گاز جهان تا سال ۲۰۳۰ میلادی نصف شود.

      دلایل رشد تقاضا

      تحقق اهداف زیست محیطی نیازمند تعطیل کردن برخی پروژه های کنونی و متوقف کردن طرح های طولانی مدت در بخش نفت و گاز است.

       رویکردهای دوگانه اوپک و سازمان بین المللی انرژی به افزایش تقاضا و تلاش برای محدود کردن پروژه های نفت و گاز حکایت از انتخابی دشوار دارد، زیرا در شرایطی که جهان با افزایش تقاضای نفت مواجه است، برای حفاظت از محیط زیست چاره ای جز کاهش مصرف انرژی های فسیلی ندارد.

      در حال حاضر بازارهای جهانی انرژی به چند دلیل می توانند دستخوش تحول جدی در راستای رشد تقاضا برای خرید نفت قرار گیرند، نخست آنکه تقاضای خرید و مصرف نفت در بازارهای جهانی همچنان قوی است و کشورهای بزرگ در پی افزایش خرید در برنامه های آینده هستند. به عنوان مثال، واردات نفت خام چین در اکتبر به ۱۱.۴ میلیون بشکه در روز افزایش یافته و احتمالا تا پایان سال 2023 به رکوردی تازه دست پیدا خواهد کرد.

      دوم آنکه وضعیت اقتصاد جهانی نیز از لحاظ رشد رو به صعود است. طبق برآوردهای صندوق بین المللی پول، اقتصاد ایالات متحده به رشد بسیار قوی خود در سه ماه سوم سال 2023 ادامه می دهد و برای چین نیز در سال 2023 رشد اقتصادی 5.4 درصدی پیش بینی می شود. همچنین انتظار می رود اقتصاد ایالات متحده در سال های 2023 و 2024 با شتابی بیشتر رشد کند. صندوق بین المللی پول نیز پیش بینی خود را برای رشد تولید ناخالص داخلی واقعی در سال 2023 به 4.5 درصد از محدوده قبلی 1 تا 3 درصد ارتقا داده است. رشد اقتصادی بیشتر ارتباطی مستقیم با تقاضای جهانی نفت دارد و سبب افزایش درخواست ها برای خرید انرژی می شود.

      سوم آنکه، تنش های ژئوپلیتیک و درگیری های نظامی در جهان تشدید شده اند. در دو سال گذشته، جنگ اوکراین عامل مهمی در تعیین میزان تقاضای جهانی نفت بوده است. در دو ماه اخیر نیز جنگ در غزه سبب تشدید تنش های ژئوپلیتیک و تاثیرگذاری بر بازارهای جهانی انرژی شده است. بی تردید تداوم این جنگ می تواند بر مسیرهای حمل انرژی در جهان تاثیر بگذارد.

      مسیر دشوار

      در حالی که جهان همچنان مسیر افزایش استفاده از انرژی های فسیلی را می پیماید و از آثار بدتر شدن بحران آب وهوایی رنج می برد، چاره ای جز بازنگری در انرژی مصرفی خودو و رو آوردن به انرژی های پاک ندارد، زیرا تداوم استفاده بی رویه از انرژی های فسیلی و انتشار گازهای گلخانه ای، محیط زیست جهان را دچار تخریب می کند. بنابر اعلام آژانس بین المللی انرژی، صنایع نفت و گاز برای تحقق اهداف اقلیمی و محدود کردن گرمایش به ۱.۵ درجه سانتی گراد بالاتر از میانگین پیش از صنعتی شدن تعریف شده در توافق نامه پاریس باید تا سال ۲۰۳۰ میلادی انتشار گازهای گلخانه ای را تا ۶۰ درصد کاهش دهند.

      با این حال، واقعیت های جهانی همچنان فاصله زیادی با اهداف ارمانی همچون کاهش استفاده از انرژی های فسیلی و انتشار گازهای گلخانه ای دارند. چنانکه شرکت های نفت و گاز تنها یک درصد از سرمایه گذاری جهانی در زمینه انرژی پاک را در بر می گیرند که از این میزان نیز ۶۰ درصد آن تنها شامل چهار شرکت می شود. به عبارت دیگر بی توجهی به انتشار گازهای گلخانه ای و عدم حرکت به سمت تولید انرژی های تجدیدپذیر همچنان در سطح گسترده ادامه دارد. علت اصلی این موضوع را باید در نبود سرمایه کافی برای انتقال انرژی از انرژی های فسیلی به انرژی های پاک جست و جو کرد.

      با توجه به شرایط موجود، انتظار می رود تقاضای جهانی برای نفت و گاز تا سال ۲۰۳۰ به اوج خود برسد. چنین موضوعی به این معناست که نه تنها توافق نامه پاریس رعایت نخواهد شد، بلکه کشورها استفاده از نفت و گاز را افزایش خواهند داد؛ بنابراین رشد تقاضا در بازار نفت دست کم تا سال 2030 به صورت صعودی ادامه پیدا خواهد کرد. افزایش تقاضا در بازار نیز به نوبه خود به افزایش سرمایه گذاری در صنعت نفت منجر خواهد شد، زیرا حتی در سال 2030 نیز همچنان هزینه های انتقال انرژی صنایع بزرگ از نفت و گاز به انرژی های تجدیدپذیر زیاد خواهد بود.

    • media/image/2024/02/2000-1441/13496.jpg

         شرکت ملی گاز ایران

      اعطای تسهیلات کم بهره به دانش بنیان ها

      شرکت ملی گاز ایران ۱۹ شرکت دانش بنیان را برای اعطای تسهیلات کم بهره انتخاب و به صندوق پژوهش و توسعه صنعت نفت معرفی کرد.

      حسینعلی محمدحسینی، مدیر برنامه ریزی تلفیقی این شرکت، در نشست هم اندیشی حمایت از شرکت های دانش بنیان و هسته های نوپا که با حضور مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران و جمعی از کارشناسان این شرکت برگزار شد، گفت: حمایت از شرکت های دانش بنیان، سرمایه گذاری های خطرپذیر، ساخت بار اول در حوزه های مختلف و توسعه فناوری و نوآوری از سوی بخش خصوصی و تعاونی ها، در قالب اجرای تسهیلات بند (هـ) تبصره (۱۸) قانون بودجه سال ۱۴۰۱ برای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی به عنوان راهکاری نوین و متعالی قلمداد می شود.

      وی تصریح کرد: شرکت ملی گاز ایران برای عملی کردن این بند قانونی و حمایت از شرکت های دانش بنیان و هسته های نوپا و نوآفرین، پس از امضای تفاهمنامه با صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت متعهد شد که تا ۴هزار میلیارد ریال از منابع داخلی خود را از سوی این صندوق در قالب تسهیلات به شرکت های دانش بنیان تخصیص دهد.

      مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران در ادامه توضیح داد: پس از دریافت مجوزهای قانونی و اعلان فراخوان صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت در پاییز امسال و با تشکیل کمیته های مربوطه، نشست های متعددی به منظور بررسی شرکت های متقاضی تسهیلات و انتخاب این شرکت ها برگزار شد.

      محمدحسینی در پایان اظهار کرد: شرکت ملی گاز ایران با همکاری صندوق پژوهش و توسعه صنعت نفت در نشست پایانی این کمیته به تاریخ ۱۱ بهمن ماه همزمان با دهه فجر، ۱۹ شرکت دانش بنیان متقاضی را پس از بررسی های کارشناسی و با توجه به اولویت های شرکت ملی گاز ایران در امر توسعه برای اعطای تسهیلات انتخاب و به آن صندوق معرفی کرد.

       

          شرکت مهندسی و توسعه نفت

      ظرفیت های فراورش متناسب با مقدار تولید ایجاد می شود

      ایجاد ظرفیت های فراورش متناسب با مقدار تولید پیش بینی شده به منظور تحقق برنامه افزایش تولید در میدان مشترک آزادگان جنوبی، در دستور کار شرکت مهندسی و توسعه نفت قرار گرفت.

      برای تکمیل فعالیت های تولید اولیه و بهره برداری از واحد فراورش مرکزی میدان نفتی آزادگان جنوبی، تحویل آخرین مورد از اقلام دیرتحویل LLI به محل اجرای پروژه انجام و تسریع در ساخت و تأمین کالاها و تجهیزات مربوط به تولید اولیه از واحد فراورش مرکزی به عنوان یکی از اولویت های برنامه ابلاغی، از سوی همه ارکان طرح توسعه پیگیری شد.

      با توجه به اهمیت و ضرورت تأمین اقلام دیرتحویل (Long Lead Item) و لزوم بهره مندی حداکثری از توانمندی سازندگان ایرانی، ضمن تکمیل و اتمام ساخت مخزن تفکیک گر، آخرین مورد از اقلام دیرتحویل به محل اجرای پروژه تحویل داده شد.

      این مخزن از سوی شرکت صنایع آذرآب با طول ۳۰ متر، قطر ۶ متر، وزن ۱۲۸ تن و ظرفیت جدایش گاز از نفت به مقدار ۸۰ هزار بشکه ساخته شد که نصب آن در ردیف فرایندی مدنظر به تسریع تحقق اهداف مقرر در طرح توسعه میدان نفتی آزادگان جنوبی انجامید.

      تحویل بخش عمده اقلام، کالاها و تجهیزات اصلی مورد نیاز، سبب دستیابی به برنامه زمان بندی ابلاغی، تسریع در فعالیت های بخش نصب، اجرا و راه اندازی در این میدان شد.

         شرکت ملی نفت ایران

      ساخت خانه های شیشه ای برای نوزادان نارس اهوازی

      شرکت ملی نفت ایران همسو با مسؤولیت اجتماعی خود، برای تجهیز و تکمیل بخش NICU نوزادان نارس بیمارستان حضرت امام خمینی(ره) این شهر حمایت های مالی شایانی کرد تا با ساخت خانه های شیشه ای برای این نوزادان، چراغ امیدی در دل خانواده ها روشن شود.

      تجهیز و روزآمد کردن تجهیزات و سازه های فیزیکی در بخش های درمانی، آموزشی و پژوهشی، ضمن ارتقای سطح کیفی خدمات بر کمیت خدمات نیز اثرگذار است که مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران همسو با ایفای مسؤولیت اجتماعی خود، حسب تفاهمنامه همکاری با دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، همواره کمک کننده ای ستودنی بوده است.

      عملکرد هزینه ای انجام شده در بخش NICU نوزادان بیمارستان حضرت امام خمینی(ره) اهواز در افزایش دستگاه های پیشرفته ونتیلاتور (کمک تنفسی) که در کاهش مرگ ومیر نوزادان بدحال متولد شده از مادران باردار پرخطر نقش مؤثری داشته، از جمله این کارهای عام المنفعه صنعت نفت است که کمک شایانی به اهداف کیفی و کمّی بیمارستان کرده است.

      افزایش دستگاه های وارمر(گرم کننده) که موجب تسریع روند درمان شده است، تجهیز بخش به دستگاه های فتوتراپی که برای درمان نوزادان با زردی استفاده شده و از عوارض جدی زردی نوزادان جلوگیری می کند، تجهیز بخش به دستگاه های پمپ سرم که تنظیم کننده دوز دارو به صورت دقیق با توجه به وزن کم نوزاد که خطر افزایش دوز مصرفی در صورت نبود این دستگاه وجود دارد، تجهیز بخش به مانیتورهای پیشرفته که وضعیت قلب و اشباع اکسیژن نوزادان را نمایش می دهد، از دیگر حمایت های شرکت ملی نفت است که این موارد را می توان به عنوان گام های مهم و کلیدی نام برد که در بیمارستان امام خمینی(ره) تحقق یافته است.

      بیمارستان امام خمینی(ره) اهواز به عنوان یکی از بزرگ ترین مراکز درمانی، آموزشی و پژوهشی در جنوب غرب کشور با بیش از یکهزار تخت فعال، ارائه دهنده خدمات درمانی مختلف به بیماران است و دیگر استان های همجوار نیز برای خدمات درمانی خود از خدمات این بیمارستان بهره مند می شوند.

      اهمیت این بیمارستان در استان خوزستان، از این نظر که یکی از استان های پرجمعیت کشور به شمار می آید، قابل توجه است.

       

         شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب

      همکاری ایران و عراق فرصتی برای دو طرف است

      مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به اشتراک های فراوان ایران و عراق در زمینه صنعت نفت و نیازهای فنی مشابه و تشابه های سیاسی گفت: امروز دو کشور فرصتی یکتا برای همکاری در صنعت نفت دارند.

      علیرضا دانشی در دیدار با علی خضیر عباس، مدیرعامل شرکت نفت ذی غار عراق تصریح کرد: در مدت ۴۴ سال پس از انقلاب اسلامی، صنعت نفت همواره مورد تهاجم و عداوت دشمن بوده است که با همت و اراده صنعتگران عرصه تولید نفت توانستیم تحریم ها را تحمل کنیم و به استقلال برسیم.

      وی ادامه داد: شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیاز به کالای خارجی را  به حداقل رسانده است و دانشگاه ها و مراکز دانش بنیان داخلی پاسخگو نیازهای ما در زمینه علمی هستند.

      بر اساس این گزارش، مدیرعامل شرکت نفت ذی غار نیز ضمن ابراز خرسندی از حضور در جمع متخصصان نفتی جنوب ایران بیان کرد: از سال ۲۰۱۷ این شرکت توانسته تولید خود را به ۲۳۰ هزار بشکه در روز برساند.

      وی افزود: با اکتشاف یک ذخیره نفتی تازه توانسته ایم تولید را ۱۰۰ هزار بشکه در روز افزایش دهیم و با پنج اکتشاف تازه که تا دو سال دیگر نتایج آن مشخص می شود، به ظرفیت تولید روزانه ۲ میلیون بشکه نفت دست می یابیم.

      مدیرعامل شرکت نفت ذی غار ضمن آرزوی ایجاد روابط مؤثر بین شرکت های ملی مناطق نفت خیز جنوب و ذی غار عراق تمایل خود را درباره تبادل تجربه های ارزنده دو شرکت در زمینه استخراج و تولید اعلام کرد.

       

         پالایشگاه گاز ایلام

      پیشرفت

       ۸۰ درصدی پروژه ساخت فاز دوم

      مجری طرح های پالایش شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران گفت: ظرفیت تولید پالایشگاه گاز ایلام با راه اندازی پروژه توسعه ای فاز دوم ۵۰ درصد افزایش می یابد.

      ابراهیم اصالتی با اشاره به روند پیشرفت احداث فاز ۲ پالایشگاه گاز ایلام افزود: این پروژه که در واقع توسعه فاز نخست این پالایشگاه است، ظرفیت کنونی پالایشی این مجتمع را که اکنون ۸.۶ میلیون مترمکعب در روز است، تا ۵۰ درصد افزایش می دهد.

      وی اظهار کرد: این پروژه شامل احداث واحدهای تثبیت میعانات گازی، شیرین سازی گاز، فشارافزایی (که در دل پالایشگاه نخست قرار دارد)، بازیافت گوگرد و دیگسینگ می شود و پیشرفت کلی پروژه حدود ۸۰ درصد است و ان شاءالله پروژه در فازهای مختلف تا مردادماه سال ۱۴۰۳ تکمیل خواهد شد.

      اصالتی درباره برنامه ریزی انجام شده در این پروژه بیان کرد: برنامه به این صورت است که واحد ۱۰۰ که همان واحد میعانات است، در بهمن ماه ۱۴۰۲ به بهره برداری می رسد، در اسفندماه واحد ۲۰۰ که واحد شیرین سازی گاز است و واحد فشارافزایی در اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ و سرانجام واحد بازیافت گوگرد و دیگسینگ مرداد ۱۴۰۳ به بهره برداری خواهد رسید.

       

      اشتغالزایی برای نیروهای متخصص بومی

      مجری طرح های پالایش شرکت مهندسی و توسعه گاز همچنین با اشاره به بهره مندی حداکثری از ظرفیت نیروی انسانی بومی در این پروژه ملی گفت: حدود ۶۰۰ نیروی مشغول به کار داریم که به طور تقریبی ۷۵ درصد آنها نیروهای بومی هستند. افزون بر بهره گیری از ظرفیت متخصصان استان ایلام، تعداد قابل توجهی نیروی بومی در این پروژه مشغول آموزش حین کار  و تجربه اندوزی هستند که می توانند در آینده در دیگر پروژه های استان، از توانایی کسب شده در این پروژه استفاده کنند. در کنار این مورد، شغل های پایدار هم با توسعه این پالایشگاه شکل خواهد گرفت که به طور مستقیم و غیرمستقیم، اثرات بسیار مطلوبی در سطح منطقه دارد.

      مهدی آقاجانی، مسؤول پروژه احداث فاز دوم پالایشگاه گاز ایلام نیز درباره روند اجرای این پروژه توضیح داد: این روزها پروژه احداث فاز ۲ پالایشگاه گاز ایلام و تکمیل فاز یک با همت شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با سرعت به مراحل پایانی خود نزدیک می شود. اکنون واحد تثبیت میعانات گازی یا استبلایزر این پروژه در مرحله پیش راه اندازی و راه اندازی قرار گرفته است و واحدهای شیرین سازی، بازیافت گوگرد و گاززدایی در مرحله نصب و احداث تجهیزات قرار دارند و آنها نیز بزودی در فاز پیش راه اندازی و راه اندازی قرار می گیرند.

       

         شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران

      قدردانی معاون وزیر نفت از خانواده شهید عبدلی

      مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به همراه مدیرعامل شرکت نفت ستاره خلیج فارس و جمعی از مدیران شرکت های نفتی هرمزگان با حضور در بخش شمیل با خانواده شهید عبدلی دیدار کردند.

      جلیل سالاری در آستانه دهه مبارک فجر با همراهی علیرضا جعفرپور، مدیرعامل شرکت نفت ستاره خلیج فارس و جمعی از مدیران شرکت های نفتی هرمزگان با حضور در بخش شمیل استان هرمزگان با خانواده شهید عبدلی دیدار کردند.

      وی در این دیدار با بیان اینکه برکات نظام اسلامی از دعای خانواده شهداست، از خانواده این شهید والامقام قدردانی و تشکر کرد.

      معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش پس از این دیدار، با حضور در گلزار شهدای گمنام بخش شمیل با آرمان های شهیدان تجدید بیعت کرد و سپس در جمع اهالی این بخش حاضر شد و به بررسی دغدغه ها و مشکلات اهالی این منطقه پرداخت.

       

         شرکت گاز استان خراسان رضوی

      آغاز جشنواره فیلم فجر با شعار «گرمای گاز برای همه»

      مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی از آغاز بیست ویکمین جشنواره فیلم فجر این استان با شعار محوری «گرمای گاز برای همه» خبر داد.

      حسن افتخاری در آیین رونمایی از پوستر بیست ویکمین جشنواره فیلم فجر استان خراسان رضوی با شعار «گرمای گاز برای همه» ضمن گرامیداشت دهه فجر و یاد و خاطره شهیدان انقلاب گفت: ایران، دارنده دومین ذخایر گازی دنیاست و در مجموع ذخایر نفت و گاز در رتبه نخست قرار دارد؛ اما حجم مصرف به شکلی است که این همه نعمت خدادادی باز هم پاسخگوی نیازها در زمستان نیست. وی افزود: باید طرحی نو داشت و فکری اساسی در این حوزه کرد. یکی از راهکارها برای فراهم کردن نیاز کشور، توسعه پالایشگاه هاست. مسأله این است که اگر اعتبار آن را هم داشته باشیم، دیگر با ازدیاد مصرف و نبود صرفه جویی به نقطه ای می رسیم که گازی برای مصرف وجود نخواهد داشت، زیرا منابع محدود است. مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی با اشاره به اهمیت صرفه جویی ادامه داد: یکی از موارد مهم، روزآمد کردن وسایل گرمایشی است. باید از وسایلی استفاده شود که بازده بالایی دارند تا اتلاف انرژی به حداقل برسد. در این حوزه در تلاشیم؛ زیرا سال هاست که مقام معظم رهبری در این باره نکاتی را مطرح و به صورت مکرر تاکید کرده اند و در دولت سیزدهم این موضوع به شکلی جدی و عملی در دستور کار است. افتخاری تصریح کرد: برای اینکه معادل یک فاز پارس جنوبی صرفه جویی در مصرف گاز داشته باشیم، باید تقریبا 4 میلیون بخاری تعویض شود که هزینه آن حدود یک چهارم هزینه مورد نیاز برای احداث یک فاز پارس جنوبی است. وی گفت: این طرح با تکیه بر بخاری های تولید داخل در خراسان رضوی و مشهد همزمان با دهه فجر، کلید می خورد. افزون بر این، یک راه مهم دیگر تمرکز بر مباحث فرهنگی است. با فرهنگ سازی می توان براحتی به این حجم که معادل یک فاز پارس جنوبی است، رسید.

      مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی اظهارکرد: با تمرکز بر تجربه سال ۱۴۰۱، پویش هایی را برای کاهش مصرف با یاری گرفتن از مردم با تکیه بر فرهنگ سازی آغاز کردیم که خوشبختانه نتایج خوبی نیز به همراه داشته است.

      افتخاری افزود: روش مبتکرانه مردمی سازی مدیریت مصرف گاز، با همراهی استاندار خراسان رضوی و شرکت ملی گاز، روشی بود که از مشهد با حضور وزیر کشور آغاز شد و دیدیم که صحبت صادقانه با مردم و مشارکت آنها در حل مسائل،  نتایج درخشانی دارد.

      وی تأکید کرد: در زمستان پارسال با انتشار مویرگی پیام ها و پای کار آمدن اصحاب رسانه، اتفاق خوبی افتاد و درحالی که با سرد شدن ۶ درجه ای دما روبه رو شده بودیم و پیش بینی می کردیم ۵ میلیون به مصرف گاز افزوده شود؛ اما در خراسان رضوی نه تنها مصرف گاز افزایش نیافت که ۴ میلیون گاز کمتر مصرف شد و این، اتفاق بزرگی بود.

      محمد حسین زاده، مدیرکل ارشاد خراسان رضوی هم در این نشست گفت: امسال جشنواره را با یک پیام و مسؤولیت اجتماعی همراه کردیم که در فصل سرما از فرصت جشنواره فیلم فجر استفاده کنیم و با اهالی هنر و رسانه دست به دست هم بدهیم و این پیام را که باید نسبت به ثروت ملی خود حساس باشیم، به مخاطبان منتقل کنیم.

       

    • media/image/2024/02/2000-1441/13497.jpg

      شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب

      طرح های افزایش تولید چاه ها تا پایان سال ۱۴۰۴ تکمیل می شوند

      مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از تکمیل پروژه های طرح نگهداشت و افزایش تولید چاه های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب تا پایان سال ۱۴۰۴ خبر داد.

      علیرضا دانشی ضمن تبیین سیاست ها و راهبردهای کلان این شرکت بویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی گفت: این شرکت با داشتن برنامه ریزی کامل، تعهدهای خود را به صورت مؤثر و با برآیند 100درصدی انجام داده است.

      وی با بیان اینکه برون سپاری از وظایف ذاتی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است، اظهار کرد: به دلیل نبود تخصص و دانش کافی در شرکت های پیمانکار، استخراج و نگهداشت تولید نفت به تعویق افتاد که با تشکیل دولت سیزدهم همه تلاش مناطق نفت خیز جنوب اتمام طرح های عقب مانده است.

      مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با بیان اینکه اقتصاد کشور به نفت گره خورده است، افزود: تکمیل نکردن اقدام های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب ذیل تعهدهایی که به وزارت نفت دارد، به کوچک شدن سفره مردم منجر خواهد شد، از این رو در این زمینه پیمانکاران باید از همه توان خود برای به سرانجام رساندن پروژه ها بهره گیرند.

      دانشی تأکید کرد: امروزه تحقق اهداف صنعت نفت در زمینه استخراج از مخازن و ساخت تجهیزات صنعت نفت و گاز در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، شبیه معجزه است که در دولت های پیشین غیرقابل اجرا تلقی می شد.

      در ادامه این نشست، صفرعلی رئیسی، مشاور مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با تأکید بر استمرار تولید گفت: اراده پیمانکار برای انجام پروژه و اراده مناطق نفت خیز برای خاتمه دادن پروژه ها از مهم ترین عوامل مؤثر در پیشبرد این پروژه است.

       

      شرکت ملی صنایع پتروشیمی

      اسکله شماره ۳ بندر پارسیان به بهره برداری رسید

      اسکله شماره ۳ و ساختمان گارد و تجهیزات بندر پارسیان همزمان با آغاز دهه فجر با حضور معاون رئیس جمهوری و معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی به بهره برداری رسید. همزمان با آغاز دهه مبارک فجر و برنامه های دومین سفر رئیس جمهور دولت مردمی به استان هرمزگان، اسکله شماره ۳ بندر پارسیان با حضور علی سلاجقه، معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی به بهره برداری رسید. این اسکله یکی از چهار اسکله فعال و یکی از ۱۹ اسکله بندر پارسیان است. ظرفیت تخلیه و بارگیری این بندر سالانه ۹ میلیون تن است که در آینده به ۴۰ میلیون تن افزایش می یابد. همچنین در حاشیه سفر دوم رئیس جمهوری به استان هرمزگان، عملیات اجرایی طرح کنترل سیلاب، فضای سبز و بخشی از خط فیبر نوری سایت شمالی منطقه ویژه اقتصادی پارسیان نیز آغاز شد.

      بهره برداری از ساختمان گارد و تجهیزات بندر منطقه ویژه اقتصادی پارسیان از دیگر برنامه های این سفر بود که با حضور مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی انجام شد.

       

      شرکت پتروشیمی شیراز

      تولید 70 میلیون تن محصول در سال

      مدیرعامل شرکت پتروشیمی شیراز با تشریح دستاوردهای این شرکت در چهار دهه فعالیت پس از انقلاب تاکنون تصریح کرد: این شرکت هم اکنون در مسیر جهاد اقتصادی قرار دارد.

      احمدرضا حیدرنیا ضمن تبریک فرا رسیدن چهل وپنجمین سالروز پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی بیان کرد: پیش از انقلاب پتروشیمی در کشور از تولید زیادی برخوردار نبود و تنها حدود ۱.۵ میلیون تن در سال تولید داشتیم؛ اما اکنون با گذشت ۴۵ سال از انقلاب، تولید صنعت پتروشیمی به حدود ۷۰ میلیون تن رسیده است.

      وی افزود: اگرچه پس از انقلاب جنگ هشت ساله به ما تحمیل و کشور با یک رکود نسبی مواجه شد، اما ۷۰ پتروشیمی در کشور فعال و تعداد زیادی هم در حال احداث و توسعه است.

      مدیرعامل شرکت پتروشیمی شیراز همچنین با بیان اینکه قدیمی ترین پتروشیمی کشور، پتروشیمی شیراز با ۶۳ سال قدمت است، گفت: همه واحدهای این شرکت فعال و در حال تولید هستند.

      حیدرنیا تصریح کرد: با وجود همه مشکلات برای تأمین قطعات، اما تا ۲۵ سال آینده قطعات مورد نیاز به مقدار کافی در پتروشیمی شیراز تأمین شده است.

      وی با اشاره به اینکه از جمله مسائلی که در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی همیشه مورد بحث برای مردم بوده، یکی مصارف و دیگری بحث زیست محیطی بوده است، تأکید کرد: تنها ۸ درصد گاز طبیعی، همچنین آب کشور از سوی پتروشیمی ها مصرف می شود.

      مدیرعامل شرکت پتروشیمی شیراز یادآور شد: با توجه به اینکه یکی از رسالت های پتروشیمی، ارزآوری است و یک سوم ارز کشور را پتروشیمی ها تأمین می کنند، باید تلاش کرد به سمتی حرکت کنیم که تولید استمرار و تداوم یابد.

      حیدرنیا به نقش پتروشیمی شیراز در تأمین ارز کشور  اشاره و بیان کرد: عمده محصول صادراتی این شرکت، اوره در سه رتبه صنعتی است که ارزآوری مطلوبی نیز برای کشور دارد.

      وی در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر این نکته که نگاه ما در جاهای مختلف باید به کار بردن تخصص در همان حوزه باشد، گفت: این مهم سبب می شود که پیشرفت و آبادی، سرعت بیشتری به خود گیرد.

      مدیرعامل شرکت پتروشیمی شیراز ادامه داد: اکنون زمان جهاد اقتصادی است؛ در جهاد اقتصادی نیاز است همه کمک کنند. حیدرنیا تأکید کرد: مردم بدانند که کار و تلاش شبانه روزی در کشور انجام می شود و باید در این باره دستاوردها تبیین شود.

      وی همچنین با اشاره به گام های پتروشیمی شیراز در زمینه مسؤولیت اجتماعی اظهار کرد: رهبر انقلاب سال ۹۰ با حضور در پتروشیمی عسلویه و بازدید از طرح های در دستور کار، نکته ای مبنی بر لزوم فعالیت پتروشیمی ها در حوزه مسؤولیت اجتماعی و کمک به شهرها و شهرستان های اطراف متذکر شدند.

       

      اشتغال به کار مستقیم ۲۸۰۰ نفر در پتروشیمی شیراز

      مدیرعامل شرکت پتروشیمی شیراز با تأکید بر این نکته که رسالت نخست ما ایجاد اشتغال است، اعلام کرد: ۲۸۰۰ نفر به صورت مستقیم در پتروشیمی شیراز مشغول به کار هستند و افزون بر آن، حوزه حمل ونقل و ترابری، گمرک، کشتیرانی و... نیز فعال است و اشتغال خوبی ایجاد شده است.

      حیدرنیا اظهار کرد: هر ساله بخشی از سود حاصل از درآمد این شرکت به حوزه مسؤولیت اجتماعی اختصاص داده می شود. در شهرستان های مرودشت و شیراز هم بنا به نیاز و با هماهنگی استاندار فارس، در این حوزه هدفمند ورود کرده ایم.

      وی افزود: در حوزه پتروشیمی حرکت مطلوبی در بالادست، میان دست و پایین دست انجام شده که می طلبد از شتاب بیشتری برخوردار شود. برای نمونه در شیراز و در حوزه پایین دست، چند طرح در حال اجراست که در زمینه مسؤولیت اجتماعی و اشتغال جوانان کشور و استان نقش مهمی ایفا می کند.

      مدیرعامل شرکت پتروشیمی شیراز اضافه کرد: بتازگی نیز با مصوبه هیأت مدیره این شرکت و به منظور حفظ محیط زیست، حمایت از یک گونه جانوری در استان فارس (خرس قهوه ای) را به عهده گرفته ایم.

      حیدرنیا اعلام کرد که این شرکت، جزو نخستین شرکت ها در خاورمیانه است که با نصب سیستم CDM از پایش آنلاین آلودگی زیست محیطی استفاده می کند.

      وی گفت: پتروشیمی شیراز، در سال «مهار تورم و رشد تولید» گام های مؤثری برداشته است. برای نمونه، رشد تولید این شرکت در بهمن ماه امسال ۲ درصد نسبت به مدت مشابه پارسال بیشتر بوده است.

       

      شرکت پالایش نفت لاوان

      آغاز عملیات گوگردزدایی از نفت کوره

       به شیوه دانش بنیان

      عملیات اجرایی واحد گوگردزدایی از نفت کوره برای نخستین بار در کشور به شیوه دانش بنیان با حضور وزیر کشور در شرکت پالایش نفت لاوان آغاز شد.

      عملیات اجرایی واحد گوگردزدایی از نفت کوره نخستین بار در کشور به شیوه دانش بنیان و روش EPC و عملیات اجرایی واحد تقطیر در خلأ جدید و واحد تولید قیر به همراه سرویس های جانبی آن، در نخستین روز از دهه مبارک فجر با حضور احمد وحیدی، وزیر کشور آغاز شد.

      وزیر کشور در این آیین، بومی سازی قطعات از سوی شرکت پالایش نفت لاوان را بسیار ارزشمند دانست و تأکید کرد: ایجاد این مجموعه از قطعات سبب کیفیت بهتر محصولات خواهد شد.

      وی اظهار کرد: ارزیابی از اقدام ها نشان از مجموعه ای قوی و توانمند در شرکت پالایش نفت لاوان دارد.

      محمدعلی اخباری، مدیرعامل شرکت پالایش نفت لاوان نیز درباره این طرح گفت: این طرح مزایای زیادی برای شرکت به دنبال دارد که با اعتباری بالغ بر ۱۱۰ میلیون یورو احداث خواهد شد که برای ۳۰۰ نفر اشتغالزایی به صورت مستقیم ایجاد می شود.

      شایان یادآوری است که آغاز عملیات اجرایی طرح فوق همزمان با اولین روز از دهه مبارک فجر با ارزش سرمایه گذاری بالغ بر ۱۱۰ میلیون یورو احداث شد که برای ۳۰۰ نفر اشتغالزایی به صورت مستقیم ایجاد دارد.

      در ادامه این آیین، وزیر کشور از نمایشگاه توانمندی های ساخت داخل شرکت پالایش نفت لاوان بازدید کرد.

       

      پژوهشگاه صنعت نفت

      قرارداد نخستین واحد کوچک مقیاس ال ان جی ایران امضا شد

      قرارداد ارائه فناوری نخستین واحد کوچک مقیاس ال ان جی ایران بین پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت آهن و فولاد ارفع به منظور جبران ناترازی گاز در فصل سرد سال امضا شد.

      عظیم کلانتری اصل در حاشیه امضای قرارداد ارائه خدمات فناورانه تولید و ذخیره سازی گاز طبیعی مایع شده(ال ان جی) با بیان اینکه امروز در کشور یک چندضلعی برای رسیدن به نخستین واحد کوچک مقیاس ال ان جی در ایران شکل گرفته است، گفت: فناوری ال ان جی امروز به یک فناوری گلوگاهی در صنعت نفت تبدیل شده که باید هرچه زودتر از این گلوگاه عبور کنیم و بر این فناوری پیچیده تسلط یابیم.

      وی ادامه داد: پژوهشگاه صنعت نفت بیش از ۱۰ سال است که در زمینه فناوری تولید گاز مایع و ذخیره سازی آن مطالعه کرده و حتی برای بعضی از واحدهای صنعتی بزرگ کشور در این زمینه طرح های امکان سنجی و طراحی اولیه داشته است. رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به سابقه چند ساله صنعت نفت در زمینه  ذخیره سازی گاز در مخازن زیرزمینی در مرکز و شمال شرقی کشور اظهار کرد: فناوری تولید و ذخیره سازی ال ان جی به حدی مهم است که هم اکنون برای بعضی از کشورهای جهان و منطقه حالت راهبردی یافته و از آن به عنوان تجارتی نو بهره می گیرند، از این رو ایران با تکیه بر منابع عظیم گازی خود می تواند از آن در مدیریت مصرف در فصل سرد سال و تسلط بر بازارهای گازی جهان استفاده کند.

       

      انگیزش بالای شیوه نامه وزارت نفت

      برای ذخیره سازی گاز

      مجتبی مهری نژاد، مدیرعامل شرکت فولاد ارفع نیز با اشاره به ناترازی ۲۵۰ میلیون مترمکعبی گاز در کشور و کمبود آن در فصل سرد گفت: با ابلاغ شیوه نامه وزیر نفت درباره احداث مخازن ذخیره سازی گاز از سوی صنایع عمده در کشور و مشوق های وزارت نفت در این زمینه، شرکت فولاد ارفع تصمیم به احداث واحد کوچک مقیاس ال ان جی گرفت. وی با اشاره به کمک های پژوهشگاه صنعت نفت در زمینه برآورد حجم مصرف و تولید، همچنین انتخاب فهرست بلند(وندور لیست) و پیمانکار سازنده نخستین واحد مینی ال ان جی کشور در اردکان یزد تصریح کرد: آیین کلنگ زنی این پروژه به صورت رسمی اواخر بهمن ماه انجام می شود.  مدیرعامل شرکت فولاد ارفع به کمک های وزارت نفت، شرکت ملی گاز ایران و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اشاره کرد و افزود: مصرف در صنایع فولاد روز به روز در حال افزایش است، از این رو ما باید به فکر جبران ناترازی گاز باشیم. مهری نژاد تصریح کرد: نخستین واحد کوچک مقیاس ال ان جی در اردکان استان یزد در زمینی به مساحت ۱۰هکتار در یک سال و نیم آینده احداث خواهد شد، این واحد روزانه ظرفیت تولید ۱۰۰ تن گاز مایع را دارد و مخازن ذخیره سازی این واحد بیش از ۶۰ هزار تن ظرفیت دارند.

       جلوگیری از زیان ۹۰ همتی فولادسازان

      محسن اسدبیگی، معاون انرژی مرکز همکاری های تحول و پیشرفت ریاست جمهوری نیز در این آیین با بیان اینکه سالانه در ایران بیش از ۳۲ میلیون تن فولاد اسفنجی تولید می شود، گفت: این صنایع به دلیل کمبود گاز در فصل سرد سال بیش از ۹۰ همت زیان می بینند.

      وی ادامه داد: متأسفانه ایران در سال های اخیر در زمینه دستیابی به فناوری و ساخت واحدهای ال ان جی به دلیل تحریم های بین المللی پیشرفت کمی داشته است، در حالی که اگر این فناوری را در کشور داشتیم هم اکنون بخش زیادی از متانول صادراتی در کشور را به صورت ال ان جی صادر می کرد.

      معاون انرژی مرکز همکاری های تحول و پیشرفت ریاست جمهوری با تأکید بر اینکه فناوری ساخت واحدهای مینی ال ان جی در ایران یک فناوری راهبردی و ملی به شمار می آید، گفت: امیدواریم بتوانیم ساخت این واحدها را در دیگر صنایع عمده انرژی بر کشور تسری دهیم.

       

      شرکت پایانه های نفتی ایران

      تعیین تکلیف پروژه های نیمه تمام اولویت اصلی است

      مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران، یکی از اولویت های اصلی این شرکت را تعیین تکلیف پروژه های نیمه تمام دانست.

      عباس غریبی در بازدید معاون حقوقی ریاست جمهوری و مدیرعامل شرکت ملی نفت از تأسیسات پایانه نفتی خارک گفت: این شرکت به عنوان آخرین حلقه از زنجیره ارزش صنعت نفت اقدام هایی بسیار مفید در حوزه ایمن سازی و نوسازی تجهیزات انجام داده است.

      وی یکی از اولویت های اصلی شرکت پایانه های نفتی ایران را تعیین تکلیف پروژه های نیمه تمام عنوان و اظهار کرد: ۲۱ پروژه نیمه تمام از پیش وجود داشت که طی یک سال گذشته، هشت مورد از آنها تعیین تکلیف و کار اجرای این طرح ها ازسر گرفته شد. مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران با قدردانی از حمایت های مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران افزود: از مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به دلیل عنایتی ویژه که به شرکت پایانه های نفتی هم در حوزه تأسیسات و هم محیط پیرامونی و مسؤولیت اجتماعی دارند، قدردانی می کنم.

      غریبی با بیان اینکه دیدگاه و راهبرد مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، توسعه متوازن نوسازی تأسیسات و محیط پیرامونی است، تصریح کرد: تاکنون اقدام های بسیار خوبی در زمینه مسؤولیت اجتماعی انجام شده که رفع مشکل تردد مسافران یکی از آنها ست. وی همچنین به تجهیز بیمارستان خارک اشاره کرد و گفت: درباره مسائل آموزشی منطقه نیز گام های بزرگی برای مردم برداشته شده است.

       

      شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت

      آغاز بهره برداری از بزرگ ترین تصفیه خانه آب به روش اسمز معکوس

      بزرگ ترین تصفیه خانه آب به روش اسمز معکوس به ظرفیت ۷۰۰ مترمکعب در روز همزمان با ایام پیروزی انقلاب اسلامی در پالایشگاه نفت آبادان به بهره برداری رسید.

      بزرگ ترین تصفیه خانه آب به روش اسمز معکوس کشور به ظرفیت ۷۰۰ مترمکعب در روز با حضور فرهاد احمدی، مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران در پالایشگاه نفت آبادان به بهره برداری رسید.

      مقدار بهره وری این واحد ۶۵ درصد است در نتیجه فرایند تصفیه، سختی آب از ۳۰۰۰ تا ۱۳۰۰۰ پی پی ام به کمتر از ۲۰۰ (تا ۱۵۰) پی پی ام کاهش می یابد و ذرات معلق در آب نیز از ۳۵۰۰ به ۱۱ خواهد رسید.

      آب ورودی به برج خنک کننده پالایشگاه آبادان با بهره برداری از این طرح تأمین خواهد شد.

    • media/image/2024/02/2000-1441/13498.jpg

      دستگاه خم کننده

      دستگاه یا ماشین خم کننده ابزاری است که قطعه مورد نظر را بدون ایجاد برش از شکل مسطح و صاف به شکل خاص مورد نیاز درمی آورد. قدمت این فرآیند (خم کردن فلزات) به عصر برنز برمی گردد که با گذشت زمان به تدریج توسعه یافته و شکل گرفته است. در قرن هجدهم میلادی فلزات رفته رفته جایگزین چوب شد و نخستین دستگاه های خم کننده فلزات در قرن نوزدهم میلادی ساخته شد. این دستگاه ها به طور کلی به سه گروه دستی، هیدرولیک و برقی تقسیم بندی می شوند که خم کننده های دستی معمولا از لحاظ هزینه به صرفه و برای کارهای سبک کاربرد دارند و خم کننده های هیدرولیک و برقی برای کارهای سنگین تر مورد استفاده قرار می گیرند. خم کننده ها در صنایع مختلف مانند خودروسازی، هواپیمایی، ساختمان ، لوله کشی و اسباب و اثاثیه استفاده می شوند.

      کارآموزان آموزشگاه حرفه ای در دوران آموزش خود در کارگاه لوله کشی کار کردن با این دستگاه ها را آموزش می دیدند. این دستگاه ها در بخش کارگاه لوله کشی موزه کارآموزان در معرض دید عموم قرار دارند. آموزشگاه حرفه ای آبادان در سال 1312 خورشيدی (1933ميلادي) تأسيس شد. این آموزشگاه محل آموزش کارگران پالایشگاه نفت آبادان بود که در آن مهارت های لازم مانند برق، مكانيک و فرآیند پالایش به کارگران و نیروها آموزش داده می شد

       

      تاریخچه قراردادهای نفتی ایران (بخش پایانی)

      از کنسرسیوم تا انقلاب اسلامی

      مشعل: قراردادهای صنعت نفت بخش مهمی از تاریخ این صنعت را تشکیل می دهد؛ قراردادهایی که از دیدگاه سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بسیار تأثیرگذار بوده و اهمیت صنعت نفت را دوچندان کرده است. بنا بر اهمیت این موضوع، مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت به بررسی این قراردادها پرداخته و هفته نامه «مشعل» نیز به بازنشر آن اقدام کرده است که در ادامه می خوانید.

      «از کنسرسیوم تا انقلاب اسلامی» با موضوع قراردادهای نفتی، دوره ای مهم در صنعت نفت کشور به شمار می آید. در این دوره قراردادهای مهمی در صنعت نفت امضا شد.

      قراردادهای پیوستی کنسرسیوم

      1- در 15 اگوست 1954(24 مرداد 1333) قراردادی میان دولت ایران و شرکت نفت انگلیس و ایران به منظور پرداخت غرامت به کمپانی نفت به مبلغ 25 میلیون لیره در 10 قسط منعقد شد که اقساط آن از سال 1957/ 1336 آغاز می شد.

      2- قرارداد خرید و فروش 1973(1352) سن موریتس: این قرارداد در 31 ژوئیه 1973(9 مرداد 1352) در 23 ماده و یک جدول پیوست به امضا رسید. این قرارداد 20 سال از اول فروردین 1352 بود. طبق این قرارداد 30 درصد از حوزه عملیات قرارداد کنسرسیوم کاسته شد. پیش تر 10 درصد دیگر از مساحت حوزه عملیات کنسرسیوم طی توافقی در سال 1968(1347)کاسته شده بود. (ذوقی، 1378: 301)

      قراردادهای مشارکت

       سیریپ: در سال 1957 عملیات حفاری در ناحیه قم با موفقیت همراه بود. شرکت ملی نفت ایران، منطقه را برای عقد قرارداد آزاد اعلام کرد. انریکو ماتئی (Enrico Mattei) سیاستمدار ایتالیایی و مدیر شرکت نفتی انی (ENI) به سرعت قرارداد بهره برداری از این منطقه را در قالب یک شرکت مختلط ایرانی – ایتالیایی به نام سیریپ  (SIRIP) آغاز کردند که حاصل همکاری شرکت ملی نفت با شرکت ایتالیایی «آجیپ میناریا» از شاخه های شرکت انی با سهام مساوی بود. هیئت مدیره شرکت سیریپ به طور مساوی از اتباع ایران  - ایتالیا و رئیس هیئت مدیره ایرانی بود. هزینه های اکتشاف و عملیات دیگر تا زمان رسیدن به نفت به عهده طرف ایتالیایی بود. با وجود مخالفت و نارضایتی شرکت های آمریکایی، طرف ایتالیایی بر موضع خود پابرجا ماند.

      پان امریکن: در سال 1958 دولت ایران منطقه نفتی فلات قاره را برای سرمایه گذاری نفتی، آزاد اعلام کرد که متعاقب آن 57 شرکت در مزایده قرارداد این منطقه شرکت کردند. در نهایت برنده مزایده، شرکت نفت «پان امریکن» وابسته به شرکت «استاندارد ایندیانا» بود. قرارداد مشارکت در ژوئن 1958/ خرداد 1337 به امضا رسید. ایران و پان امریکن، مشترکا شرکت ایپاک (Ipoc) را ایجاد کردند تا با شرایط مشابه با سیریپ در ایران فعالیت کند.

      لاوان: در سال 1965/ 1344 شش قرارداد مشارکت نفتی دیگر منعقد شد. این قرارداد با کنسرسیومی شامل شرکت های «اتلانتیک، مورفی، سان اویل و یونیون اویل» منعقد و به تشکیل شرکت نفت لاوان/ لاپکو انجامید. این قرارداد از سودده ترین قراردادهای مشارکتی ایران محسوب می شد.

      ایمینوکو: در همان سال، قرارداد مشارکت دیگری با گروهی مرکب از شرکت های «آجیپ، فیلیپس و یک شرکت هندی» منعقد شد و به موجب آن شرکت پیمانکاری به نام «شرکت نفت بین المللی دریایی ایران/ ایمینوکو تشکیل شد.

      اینیپکو: قرارداد مشارکت شرکت ملی نفت ایران و گروه شرکت های نفتی ژاپنی که با تشکیل شرکت نفت ایران و ژاپن اینیپکو پیمانکاری عملیات را در حوزه ای به مساحت 8 هزار کیلومترمربع در لرستان عهده دار شد.

      آمردا هس: قرارداد شرکت ملی نفت ایران و شرکت نفت آمریکایی Amerada Hess در حوزه ای به مساحت 7300 کیلومترمربع در فلات قاره ایران به پیمانکاری شرکت مختلف نفت بوشهر (بوشکو)

      موبیل: قرارداد مشارکت با شرکت نفت موبیل آمریکا به مساحت 3500 کیلومتر به پیمانکاری شرکت نفت هرمز (هوپکو)

      قراردادهای خدمت یا پیمانکاری

      اولین قرارداد از این نوع در اگوست 1966/ مرداد 1345 بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت دولتی تحقیقات و فعالیت های نفتی فرانسه (اراپ) برای فعالیت های اکتشاف و استخراج منعقد شد. پیمانکار متعهد به انجام خدمات فنی، مالی و تجاری در ازای دریافت حق الزحمه در قالب سهمی از نفت استخراجی بود. دو قرارداد مشابه نیز در سال های 1969/ 1348 منعقد شد که اولی با کنسرسیوم پنج عضوی اروپایی اراپ 32 درصد، آجیپ 28 درصد، هیسپان اویل 28 درصد، پتروفینا 15 درصد و شرکت نفت اتریش 5 درصد  در حوزه ای به مساحت 27 هزار و 260 کیلومترمربع و قرارداد دوم با شرکت آمریکایی کانتیننتال در حوزه ای به مساحت 12 هزار کیلومترمربع بود.

      قراردادهای اکتشاف و توسعه

       این نوع از قراردادها که بر اساس قانون نفتی/1353 1974 منعقد شد، نوآوری جدیدی در معاهدات نفتی بود که دگرگونی بزرگی به نفع کشورهای تولیدکننده نفت پدید می آورد.

      در این نوع از قراردادها، پیمانکار فقط تا زمانی که تولید نفت به میزان تجاری می رسید، مسئولیت عملیات اکتشاف را عهده دار بود و پس از شروع بهره برداری، شرکت نفت ایران، خود مسئولیت عملیات تولید و استخراج را به عهده می گرفت و در نتیجه قرارداد اکتشاف و توسعه پایان یافته تلقی می شد. در مقابل شرکت اکتشافی، می توانست مقداری از نفت تولیدی را با تخفیف ویژه خریداری  کند.

       عقد 6 قرارداد پیش از انقلاب

      پیش از انقلاب اسلامی، 6 قرارداد از این نوع در ایران منعقد شد که شامل دو قرارداد با شرکت نفت آلمانی دمینکس در شیراز و آبادان؛ یک قرارداد با شرکت فرانسوی C.E.P با تشکیل «شرکت توتال ایران» در غرب لارستان؛ یک قرارداد با شرکت آمریکایی «الترامار» با تشکیل شرکت ایرانی «الترامار ایران» در جنوب شرقی لارستان؛  قرارداد پنجم با شرکت آجیپ ایتالیا و تشکیل شرکت «آجیپ ایران» و آخرین قرارداد با شرکت آشلند آمریکا با ایجاد شرکت مشترک «اکتشاف لار» در منطقه شمال لار می شد. (ذوقی، 1378: 322-307)

       

      سرانجام مذاکرات با کنسرسیوم

      (بخش 24 )

      پس از پیروزی انقلاب اسلامی، با تصویب شورای انقلاب، قرارداد سابق با کنسرسیوم «کان لم یکن»  اعلام شد، درحالی که به لحاظ حقوقی اطلاق عنوان «کان لم یکن» به قراردادهای قبلی سبب ایجاد خیلی از مشکلات حقوقی در آن زمان می شد، زیرا طرف مقابل هم مطابق مفاد قرارداد ادعاهایی داشت.

      پیگیری این کار مانده بود. من هم دیر متوجه شدم که این کار معطل مانده است، بنابراین همه کارهای لازم در این زمینه شامل گزارش به هیئت دولت، ادای توضیحات به دولت، اخذ مصوبه، انتخاب اعضای هیئت مذاکره کننده با کنسرسیوم، تهیه چارچوب مذاکرات و... با سرعتی منطقی انجام شد. اعضای هیئت اصول و چارچوب کار را می دانستند.

      در آن زمان، اعزام کارشناسان به خارج از کشور تابع شرایطی بود که تا حدی وقت گیر بود. هیئت برای مذاکره آماده بود، اما چند روز بیشتر به انتخاب دولت جدید باقی نمانده بود، بنابراین اعزام کارشناسان را تا تعیین وزیر جدید نگه داشتم که هر کس وزیر شد، مذاکرات را هدایت کند. فرقی هم نمی کرد، زیرا معمولا اخذ مجوز سفر خارج، یک هفته طول می کشید.

      اگر تغییرات دولت مثلا یکی - دو ماه دیرتر اتفاق می افتاد، قطعا هیئت اعزام می شد و مذاکرات شروع شده بود. با یادآوری آنکه در شرایط جنگی، حضور خارجی ها در ایران اصلا محتمل نبود. این جدیت و پشتکار ما بود که برای چنین امر مهمی همه پیگیری های لازم انجام شد.

      از آنجا که انعقاد قرارداد کنسرسیوم در هیئت دولت به تصویب رسیده بود، پس از انجام بررسی ها، موضوع را در هیئت دولت مطرح کردم. چون هیئت دولت، قرارداد کنسرسیوم را قبلا به تصویب رسانده بود، باید موضوع در هیئت دولت مطرح می شد. پس از مدتی بحث، بالاخره هیئت وزیران هم موافقت کرد که مذاکرات با کنسرسیوم را انجام دهیم.

      واژگان «کان لم یکن» به این معنای لغوی، آن است که امری اصلا وجود نداشته است؛ حالا تصور کنید که نمایندگان ایران بروند و به نمایندگان کنسرسیوم بگویند که کان لم یکن! نمایندگان کنسرسیوم هم خواهند گفت نه تنها دولت وقت ایران آن را تصویب کرده، بلکه بیش از 24 سال هم اجرا شده، چگونه کان لم یکن را مطرح می کنید. در آن هنگام، ما مذاکرات و جلساتی برای این موضوع داشتیم؛ مذاکرات به این دلیل و نیز به دلایل فنی و حقوقی، سخت بود. همه آمادگی های لازم در بالاترین شرایط فراهم شده بود.

      به هر روی با مشورت زیاد، اعضای هیئت مذاکره کننده انتخاب شدند. فرایند این کار با توجه به مشکلات حقوقی و نیز اجبار طرح در هیئت دولت به درازا کشید و زمانی که باید هیئت برای مذاکره به خارج می رفت، معرفی کابینه جدید در مجلس مطرح شد. یعنی فقط چند روز قبل از شروع کار وزیر جدید؛ بنابراین برای پرهیز از هرگونه سوءتعبیر و... تأمل کردم. اما تنها یک هفته بعد از این اقدام، دوره وزارت وزیر جدید آغاز می شد؛ بنابراین چون احتمال می دادم وزیر جدید که می آید احتمالا قائل به تغییر در اعضای هیئت و روش مذاکرات ما مخالفت باشد، فرستادن هیئت مذاکره کننده به خارج از کشور تا شروع کار وزیر جدید متوقف ماند.

      تاریخ شفاهی وزرای نفت ایران؛ سیدحسن سادات

    • media/image/2024/02/2000-1441/13499.jpg

      حکمت های فاطمی

      دل نبستن به ظواهر دنیا

       

      حضرت فاطمه (س) فرمودند: یا سَلمانُ! اِنَّ اللهَ ذَخَّرَ لَنا الثّیابَ وَ الکَراسِیَّ لِیَومٍ آخَرَ؛ ای سلمان! خداوند بزرگ، لباس های زینتی و تخت های طلایی را برای ما در روز قیامت ذخیره کرده است. (بحارالانوار، ج ۸، ص ۳۰۳)

       

      شرح حدیث

      ساده زیستی و پرهیز از تجملات و دل نبستن به جلوه های فریبای دنیا ویژه کسانی است که به «آخرت»  می اندیشند و نعمت های ماندگار آن سرا را بر لذت های ناپایدار دنیا ترجیح می دهند.

      روزی سلمان فارسی، آن صحابی پاک و پارسا، حضرت فاطمه(س) را دید که چادری وصله دار و ساده بر سر دارد. در شگفت شد و با تعجب از اینکه سرور زنان جهان چنین وضعی دارد، گفت: دختران سلاطین ایران و روم بر تخت های جواهرنشان می نشینند و جامه های زربفت بر تن دارند و این دختر رسول خاتم است که چنین جامه ای دارد؟

      پاسخ حضرت فاطمه(س) اشاره به پاداش هایی معنوی و مقاماتی اخروی داشت که خداوند برای پاکان در سرای بهشت قرار داده و عالی ترین رتبه و جاه و جلال برای دودمان پیامبر و دختر حضرت رسول(ص) است که فخر زنان عالم و نور چشم حضرت محمد و شفیعه روز جزاست.

      نعمت های دنیا آمیخته به رنج است و نعمت بهشت بی رنج و غم است. لذایذ دنیا فانی و اندک، اما نعمت های الهی برای صالحان ابدی و بی نظیر است.

      پیروان فاطمه(س) نیز می کوشند تا خانه آخرت خویش را آباد و آراسته سازند.

       

      لزوم شرکت در راهپیمایی ۲۲ بهمن

      یکی از پرسش ها در ایام دهه فجر انقلاب، این است که «چرا باید همه در راهپیمایی روز ۲۲بهمن حضور پیدا کنند؟» که در این مطلب، به پاسخ این سوال خواهیم پرداخت. قبل از بیان هر دلیلی باید روی این کلام رهبر معظم انقلاب تاکید کنیم که می گویند: ۲۲ بهمن، اوج قله حرکت پرافتخار ملت ایران و یادآور پرشکوه ترین روز تاریخ ملت ایران است، زیرا مردم در این روز عزت، عظمت و قدرت خود را به دست آوردند.

       

      تعظیم شعائر

      خداوند در آیه ۳۲ سوره حج می فرماید: وَ مَنْ یُعَظِّمْ شَعَائِرَ اللَّهِ فَإِنَّهَا مِنْ تَقْوَی الْقُلُوبِ؛ هر کس شعائر الهی را بزرگ دارد، این کار نشانه تقوای دل هاست.

      شعائر به معنای علامت ها و در آموزه های قرآنی و دینی برای معرفی دین، مکتب، دعوت به خداوند و دوری از شیطان است. شعار دادن و نشان دادن علامت، یک موضوع دینی است که در شکل های گوناگون به کار گرفته می شود و عمومیت دارد و مصداق بارز این شعائر شرکت در حرکت عظیم ملت مسلمان ایران در راهپیمایی روز ۲۲ بهمن است .

       

       زنده نگاه داشتن ایام الله

      خداوند در آیه ۵ سوره ابراهیم درباره زنده نگاه داشتن ایام الهی می فرماید: وَلَقَدْ أَرْسَلْنَا مُوسَی بِآیَاتِنَا أَنْ أَخْرِجْ قَوْمَکَ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلَی النُّورِ وَذَکِّرْهُمْ بِایام الله/ ما موسی را همراه با نشانه ها و آیه هایمان فرستادیم (و دستور دادیم) قوم خودت را از ظلمت ها به سوی «نور» بیرون آر و آنان را به یاد ایام الله بینداز. یادآوری روزهای بزرگ (روزهای پیروزی یا روزهای سخت) نقش مؤثری در بیداری و هوشیاری ملت ها دارد. امیرالمؤمنین(ع) در نامه ای به «قثم بن العباس» که کارگزار وی در مکه است، چنین می نویسد: «برای مردم حج را بر پای دار و آنان را به یاد «ایام الله » بینداز». (شرح نهج البلاغه ابن ابی الحدید، ج ۱۸، ص۳۰)

      در این آیه شریفه خداوند متعال، بعد از اینکه حضرت موسی را مامور می سازد تا ایام الله را یادآوری کند، یک نمونه از ایام الله، یعنی روز نجات بنی اسرائیل از چنگال فرعونیان را یادآوری می فرماید: إِذْ أَنْجَاکُمْ مِنْ آلِ فِرْعَوْنَ

      روز ۲۲بهمن نیز روز نجات ملت ایران از چنگال طاغوتیان زمان، روز آشکار شدن نعمت بزرگ الهی، یعنی استقلال و آزادی بود.

        یاری نظام و رهبری

      در آیه ۱۲۰ سوره توبه می خوانیم: مَا کَانَ لِأَهْلِ الْمَدِینَةِ وَمَنْ حَوْلَهُمْ مِنَ الْأَعْرَابِ أَنْ یَتَخَلَّفُوا عَنْ رَسُولِ اللَّهِ وَلَا یَرْغَبُوا بِأَنْفُسِهِمْ عَنْ نَفْسِهِ ذَلِکَ بِأَنَّهُمْ لَا یُصِیبُهُمْ ظَمَأٌ

      اهل مدینه و بادیه نشینان اطرافشان نباید هرگز از (همراهی) پیامبر(ص) تخلف کنند و نه هرگز جان خود را از جان او عزیزتر شمرند، زیرا هیچ رنج تشنگی و خستگی و گرسنگی در راه خدا نکشند. از این آیه شریفه چند نکته مهم برداشت می شود:

      - به امر خداوند متعال از فرمان ولی جامعه نمی توان تخلف کرد و سرباز زد.

      - به امر الهی حفظ جان و آبرو و قدرت ولی جامعه برای پیروان، ولی جامعه خیلی باید مهم تر از حفظ جان باشد.

      البته نکته مهم این است که حفظ ولی به معنای حفظ یک شخص نیست، بلکه حفظ یک جامعه است، اینکه می گوید: مراقب جان پیامبر(ص) باشید و جان او عزیزتر از جان شماست یعنی جامعه و رهبر جامعه به هم پیوند اساسی خورده اند که اگر رهبر جایگاهش متزلزل شود، جامعه نیز پایه هایش متزلزل می شود.

       عصبانی کردن دشمن

      خداوند در آیه شریفه۱۲۰ سوره توبه به علت دیگری از علل شرکت در راهپیمایی دهه فجر اشاره کرده و می فرماید: وَلَا یَطَئُونَ مَوْطِئًا یَغِیظُ الْکُفَّارَ وَلَا یَنَالُونَ مِنْ عَدُوٍّ نَیْلًا إِلَّا کُتِبَ لَهُمْ بِهِ عَمَلٌ صَالِحٌ/ و هیچ قدمی در جایی که کفار را خشمگین کند، ننهند و هیچ دستبردی به دشمنان نرسانند جز آنکه در مقابل هر یک از این رنج و آلام عمل صالحی در نامه اعمالشان نوشته شود. بنا بر این آیه شریفه هر ضربه ای که جبهه مقاومت می خورد یا به دشمن می زند و هر هزینه مالی که در این مسیر خرج می شود، برای رزمندگان جبهه مقاومت رفتار پسندیده محسوب می شود.

      حرکت های دسته جمعی که موجب خشم کفار شود، مطلوب است. گاهی بعضی از مجذوبان و مرعوبان غرب در برابر اقدام هایی که باعث خشم دشمنان می شود، موضع گیری کرده و می گویند، چرا کاری می کنید که موجب تحریک دشمن شود؛ در حالی که قرآن تاکید می کند هر حرکتی که موجب خشم دشمن شود، مستوجب عمل صالح است.

      حفظ راهبرد وحدت

      به فرموده رهبر معظم انقلاب، هدف اصلی دشمن برای به زانو درآوردن جمهوری اسلامی و از بین بردن آن، ایجاد اختلاف و بی اعتمادی میان آحاد جامعه است، از این رو مهم ترین وظیفه در مقابل این نقشه پلید، حفظ راهبرد وحدت است و به توفیق الهی مردم این پیام را به طور صریح به همه بدخواهان خواهند رساند که تلاش آنها برای ایجاد بی اعتمادی و از بین بردن اتحاد ملی، خنثی شده است.

       

      عطر ماندگار بیانات مقام معظم رهبری

      ضرورت شناساندن امام حسین(ع) به دنیا

      ما امروز احتیاج داریم که حسین بن علی را به دنیا بشناسانیم؛ دنیا دچار ظلم و فساد و دنائت و لئامت، محتاج معرفت آزادگی حسینی و حریت حسینی است. امروز مردم دنیا، جوانه ای دنیا، ملت های بی غرض، برای یک چنین حقیقتی دل هایشان می تپد؛ [اگر] امام حسین(ع) به دنیا معرفی بشود، اسلام معرفی شده است، قرآن معرفی شده است. امروز با صدها وسیله علیه اسلام و علیه معارف اسلامی تبلیغ می شود؛ در مقابل این حرکت خصمانه جبهه کفر و استکبار، حرکت معرفت حسینی می تواند یک تنه سینه سپر کند، بِایستد و حقیقت اسلام را و حقیقت قرآن را به دنیا معرفی کند. منطق حسین بن علی (ع)، منطق دفاع از حق است، منطق ایستادگی در مقابل ظلم و طغیان و گمراهی و استکبار است. این منطق امام حسین است؛ امروز دنیا به این منطق نیازمند است؛ امروز دنیا شاهد حاکمیت کفر و استکبار و حاکمیت فساد است، دنیا شاهد حاکمیت ظلم است؛ این پیام امام حسین(ع)، پیام نجات دنیاست؛ حرکت عظیم اربعین این پیام را در دنیا منتشر می کند. ۱۳۹۸/۰۶/ ۲۷

       

       

       

       

    • media/image/2024/02/2000-1441/13500.jpg

      بانوی راننده کامیون حمل سوخت شرکت ملی پخش منطقه شاهرود از تجربه های شغلی می گوید

      از رویای کودکی تا پیچ جاده

      مشعل ملیحه محمودی بانوی 38 ساله ای است که در شهر گنبد به دنیا آمده و نزدیک به یک سال است که در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به عنوان راننده ماشین های سنگین حمل بار سوخت در منطقه شاهرود مشغول به کار است. او که از کودکی رویای رانندگی با ماشین های سنگین را در سر می پرورانده است، بعد از تجربه شغل های مختلف تصمیم می گیرد تا برای رسیدن به رویای خود تلاش کند و حالا چند سالی است که به عنوان راننده کامیون حمل سوخت در جاده های کشور رفت وآمد می کند. با وی گفت وگویی داشتیم که می خوانید.

      از چه هنگام به عنوان راننده ماشین های سنگین مشغول به کار شدید؟

      طی 15 سال گذشته راننده کامیون های باری بودم و حالا نزدیک به یک سال است که در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران منطقه شاهرود مشغول به کار هستم. اینکه چه چیز باعث شد تا تصمیم بگیرم راننده ماشین های سنگین باشم باید بگویم که کار با کامیون علاقه ذاتی ام به این شغل بود. نکته جالب توجه این است که نه پدر و نه برادرم هیچ کدام چنین شغلی نداشتند تا سبب علاقه من به این کارشده باشد. بچه که بودم، همانند پسرها دوست داشتم با ماشین، بازی کنم و عاشق هر مدل آن  بود؛ البته علاقه زیادی هم به خلبانی دارم و هنوز هم اگر شرایطش فراهم باشد، دوست دارم آن را نیز امتحان کنم؛ علاقه من، یاد گرفتن کار با چیزهای متفاوت است و با توجه به امکاناتی که داشتم، راننده کامیون شدم.

      چه چیز باعث شد تا تصمیم بگیرید رانندگی در جاده را رها کنید؟

      در واقع قبل از اینکه بخواهم چنین شغلی را انتخاب کنم، تمام دوره های آموزشی مناسب برای رانندگی ماشین سنگین را پشت سر گذاشته بودم؛ البته دلیل مهمی که تصمیم گرفتم دیگر درجاده رانندگی نکنم این بود که 3 فرزند دارم و باید زمان کافی برای آنها و همسرم می گذاشتم؛ به این نتیجه رسیدم که با کار در شرکت نفت، دیگر نیازی نیست شب ها بیرون از خانه بمانم و تصمیم گرفتم شانس خود را برای حضور در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران – منطقه شاهرود امتحان کنم و حالا بعد از گذشت یک سال کار از تصمیمی که گرفته ام، راضی هستم.

      آیا از ابتدا به عنوان راننده ماشین سنگین مشغول به کار شدید یا این که شغل های دیگری را هم  امتحان کرده بودید؟

      البته، پیش از اینکه به عنوان راننده کامیون فعالیت کنم، شغل های دیگری را انتخاب کردم. به عنوان مثال در آموزشگاه به عنوان معلم قرآن فعالیت داشتم یا حتی دوره های  امدادگری را گذرانده  و مدتی مشغول به این کار بودم. حرفه هایی مثل خیاطی و آرایشگری را هم تجربه کرده بودم؛ زمانی که مشغول به انجام این کارها بودم، همیشه با خودم فکر می کردم که این کارها، کار من نیست و ادامه فعالیت در چنین شغل هایی از نظر روحی راضی ام نمی کرد. با آن که آن کارها را هم به خوبی انجام می دادم، اما علاقه من به کار روی ماشین های سنگین سبب می شد تا از این شغل ها احساس رضایت نداشته باشم. درنهایت تصمیم گرفتم رانندگی روی ماشین های سنگین را امتحان کنم وبه دنبال این رویای کودکی رفتم و حالا هم به آن رسیده ام.

      واکنش خانواده به انتخاب چنین شغل متفاوتی چه بود؟

      خوشبختانه خانواده من به انتخاب شغلم واکنش خاصی نشان ندادند و با شناختی که از شخصیت من به عنوان یک زن مذهبی و مقید داشتند، هیچ واکنش منفی به این انتخاب نداشتند.

       نظر همسرتان درباره شغل شما چیست؟

      زمانی که 16 سال داشتم، ازدواج کردم. در زمان متاهلی تصمیم گرفتم تا راننده کامیون شوم؛ البته همسرم در کارخانه گچ سپیدار، خودروهایی مانند لودر را تعمیر می کرد، اما به دلیل یک اتفاق، سکته چشمی کرد و متاسفانه بینایی اش  را از دست داد ومن سال هاست که مسئولیت اداره امور خانواده را به عهده دارم.

       چگونه به شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران پیوستید؟

      این را می دانستم که این شرکت، برای ماشین های سوخت بر، راننده استخدام می کند و مدت ها دنبال این شغل بودم؛ به همین خاطر با پشت سر گذاشتن کلاس های مختلف، خود را برای درخواست کار آماده کرده بودم؛ البته کمی از این مسئله می ترسیدم. از این جهت که می دانستم باری که قرار است حمل کنم، بنزین یا دیگر فرآورده های نفتی است و ممکن است حادثه ای رخ دهد و برایم اتفاقی بیفتد.

       اما بعد به این فکر کردم که هرچه خدا بخواهد، همان می شود و اگر قرار است اتفاقی بیفتد، این اتفاق می تواند درهرجایی رخ دهد؛  بنابراین  تصمیم خود را گرفتم و درخواست کار دادم.

      آیا در آغاز کار خود دچار مشکل نشدید؟

      ابتدا به دلیل نزدیک بودن به بنزین، کمی حساسیت پوستی گرفتم، اما در نهایت به این موضوع عادت کردم؛ البته در گذشته با کامیون برای شهرهای مختلف کشور بار می بردم و بیشتر اوقات هم در جاده بودم، هرچند این شغل خیلی سخت بود، اما به دلیل علاقه ای که به رانندگی داشتم، سختی هایش را تحمل می کردم؛ البته هنگام سفرهای بین شهری، همیشه همسرم در کنارم بود.

      در روز چند نوبت حمل سوخت انجام می دهید؟

      همه چیز به نیازمحل سوختگیری بستگی دارد؛ به عنوان مثال در بعضی از فصل ها مانند تابستان شاید بیش از 10 سرویس حمل و نقل داریم، اما در زمستان این تعدادی به 5 یا 6 سرویس می رسد.سوخت های مورد نیاز را به 18 جایگاه درشهرستان دامغان منتقل می کنم و با توجه به لذتی که از کار خود می برم، هیچ وقت احساس خستگی روحی به شغلم نداشتم؛ البته خستگی جسمی، موضوعی است که همه شغل ها درگیر آن هستند.

      چند فرزند دارید؟ آنها چه واکنشی به شغل شما دارند؟

      یک پسر 16 ساله و دو دختر 12 و 6 ساله، پسر بزرگم همانند خودم عاشق رانندگی با ماشین های سنگین است. می توانم بگویم که شغل من برای آنها نیز بسیار عادی شده است و به راحتی با آن کنارمی آیند.

      افرادی که در جاده با یک راننده کامیون خانم مواجه می شوند، چه واکنشی از خود نشان می دهند؟

      برایم خیلی جالب توجه و عجیب است که مردم در جاده ها چگونه از دیدن من ذوق زده می شوند؛ به خصوص خانم ها وقتی من را در جاده می بینند، بوق می زنند یا با هیجان برایم دست تکان می دهند. زمانی که واکنش مردم در جاده را می بینم، تازه متوجه می شوم که شغلی را که انتخاب کرده ام، چقدر متفاوت است وجلب توجه می کند. از نظر من همه می توانند ماشین سنگین برانند، اما این کار را نمی کنند، حتی آقایان نیز از اینکه یک خانم را به عنوان راننده کامیون می بینند، خوشحال می شوند.

      آیا تا حالا پیش آمده که ماشین شما دچار مشکل شده باشد و شما دست تنها باشید؟

      بارها شده است که کامیون من در جاده هایی به سمت شهرهای دور، پنچر شده و مردم وقتی از کنارم  رد می شوند، توقف و به من کمک می کنند. کار درجاده خطرهای بسیاری هم برای راننده زن و هم برای راننده مرد دارد؛ البته با کار در شرکت نفت، دیگر شب ها در جاده ها نیستم و تقریبا ساعت های 5 یا 6 عصر کارم تمام می شود و به خانه باز می گردم.

       با توجه به لذتی که از شغل خود می برید، آیا مشکلی هم هست که بخواهید هرچه سریع تر آن را پشت سربگذارید؟

      همه آدم ها در طول زندگی خود با مشکلاتی مواجه می شوند، یکی از مشکلاتی که من با آن مواجه هستم و امیدوارم هرچه سریع تر برطرف شود این است که در حال حاضر تنها 2 دانگ ازماشین به نام ماست و هرچقدرهم که در طول روز زحمت بکشم، تنها بخشی از دستمزد برایم می ماند؛ البته بارها تلاش کردم تا تسهیلاتی برای افزایش خرید سهم ماشین بگیرم، اما متاسفانه هنوز موفق نشده ام.

       

       

    • media/image/2024/02/2000-1441/13501.jpg

      گزارش «مشعل» از مسابقات ورزشی

       فرزندان پسر 25 سال و پایین تر شرکت ملی نفت

      یازده روز رقابت، یازده روز رفاقت

      مسابقات ورزشی سراسری فرزندان پسر 25 سال و پایین تر شرکت ملی نفت ایران با حضور 850 ورزشکار، مربی و کادر اجرایی در مجموعه فرهنگی- ورزشی محمودآباد برگزار شد.

      مسابقات ورزشی سراسری فرزندان پسر 25 سال و پایین تر (کمتر از 17 سال و بالاتر از 17 سال) شرکت ملی نفت ایران از تاریخ 6 تا 17 بهمن ماه در مجموعه فرهنگی- ورزشی محمودآباد در 8 رشته ورزشی و با حضور 10 شرکت برگزار شد. رشته های ورزشی این مسابقات شامل فوتبال، والیبال، تنیس روی میز، شنا، شطرنج، بدمینتون، تنیس خاکی و دوومیدانی بود که با میزبانی شرکت نفت مناطق مرکزی با شعار «تحصیل، تهذیب، ورزش» و «نفت مناطق مرکزی دوستدار خانواده» برگزارشد.

      بیش از 850 ورزشکار، مربی و کادر اجرایی در قالب 10 تیم از شرکت های نفت مناطق مرکزی (میزبان)، نفت فلات قاره، نفت و گاز پارس، منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، ملی حفاری، نفت خزر، مدیریت اکتشاف، بهینه سازی مصرف سوخت، پایانه های نفتی و ستاد تهران در این مسابقات با هم به رقابت پرداختند.

      در پایان این مسابقات و بعد از 11 روز رقابت میان ورزشکاران حاضر، تیم ملی حفاری با 7 قهرمانی و 2 مقام دومی در مقام اول، ستاد تهران با 2 قهرمانی و 4 مقام دومی در رده دوم، تیم مناطق ویژه با 2 قهرمانی در مقام سوم، فلات قاره با یک قهرمانی و 2 مقام دومی در رده چهارم و در نهایت نفت و گاز پارس با یک قهرمانی، یک مقام دومی و 2 مقام سوم در رده پنجم قرار گرفتند.

       نتایج مسابقات این دوره از مسابقات ورزشی سراسری فرزندان پسر 25 سال و پایین تر شرکت ملی نفت ایران به این شرح است:

         فوتبال

      مسابقات فوتبال در مجموعه ورزشی- آموزشی نفت محمودآباد با حضور 200 ورزشکار، مربی و کادر اجرایی شامل 8 تیم در دو گروه 25 سال و پایین تر و زیر 17 سال (در هر گروه 4 تیم) به صورت دوره ای برگزار شد. در گروه 25 سال و پایین تر بعد از برگزاری 12 بازی، تیم ملی حفاری با شکست دادن تمام حریفان خود به مقام قهرمانی دست پیدا کرد. این تیم در رده زیر 17 سال با پیروزی مقابل تمام حریفان خود، قهرمان شد. همچنین تیم ستاد تهران در این رده سنی به مقام دوم و نفت مناطق مرکزی بر سکوی سوم ایستاد. در رده زیر 25 سال نیز تیم ملی حفاری به قهرمانی رسید و نفت فلات قاره و نفت مناطق مرکزی به ترتیب دوم و سوم شدند.

         بدمینتون

      مسابقات بدمینتون در دو رده تیمی و انفرادی با حضور بیش از 40 بازیکن، مربی و کادر اجرایی برگزار شد. در بخش تیمی که فقط در رده زیر 17 سال برگزار شد، تیم نفت فلات قاره قهرمان، ستاد تهران دوم و منطقه ویژه در رده سوم قرار گرفت. همچنین در بخش انفرادی در رده زیر 17 سال، طاها حقیقت نیا مقام اول، طاها باقری مقام دوم و مانی وهابی و مهدی رضایی به صورت مشترک مقام سوم را کسب کردند. در رده سنی 25 سال و کمتر نیز آرین فتحی به عنوان قهرمان، میرحسین محترمی دوم و محمد روسنایی و محمد راد راحمی به صورت مشترک به مقام سوم دست یافتند.

        شنا

      مسابقات شنا در 4 ماده (کرال سینه و پشت، قورباغه و پروانه) و در 2 رده سنی از 7 تا 17 سال و 18 تا 25 سال با حضور بیش از 250 ورزشکار، مربی و کادر اجرایی در دو بخش انفرادی و تیمی برگزار شد. در بخش انفرادی و تیمی، تیم ملی حفاری در هر دو رده سنی قهرمان و مدال های انفرادی را به دست آورد. ملی حفاری در رده سنی زیر 17 سال با 474 امتیاز قهرمان شد. تیم ستاد با 436 امتیاز مقام دوم و پایانه های نفتی با 424 امتیاز در رده سوم قرار گرفت.

      همچنین در رده سنی 18 تا 25 سال نیز تیم ملی حفاری با 216 امتیاز اول و نفت مناطق مرکزی و پایانه های نفتی با 192 امتیاز و 171 امتیاز به ترتیب دوم و سوم شدند.

      تنیس خاکی

      مسابقات تنیس خاکی در دو بخش تیمی و انفرادی برگزار شد. در بخش تیمی که با حضور 20 ورزشکار در قالب 4 تیم به صورت دوره ای برگزار شد، در پایان تیم نفت و گاز پارس با شکست دادن تمام حریفان خود موفق به کسب مقام قهرمانی شد. همچنین تیم ملی حفاری به مقام دوم و تیم ستاد تهران بر سکوی سوم ایستاد. اعضای تیم نفت و گاز پارس، نویان صدرنیا، محمدامین ناظمی، سید مصطفی شریف، سید صادق شریف، همچنین رضا ملکی، مربی و سیدمحمد شریف، سرپرست این تیم هستند.

      اعضای تیم ملی حفاری که مقام دوم این مسابقات را به دست آورد، محمد نیک مهر، حسین بهپور، بنیامین هادی پورفر، کارن نوبخت، کیارش شاه حسینی، همچنین بهمن قنبری، سرپرست و عبدالامیر سوده، مربی هستند.

      اعضای تیم ستاد تهران که بر سکوی سوم قرار گرفتند، محمدامین افکاری، دانیال عنایت مهر، امید باغبانی، میعاد گلپایگانی، محمدمهدی محمدی، بازیکنان و مصطفی علی بخشی، مربی و محمدحسین زینلی، سرپرست این تیم هستند.

      در بخش انفرادی

      بخش انفرادی مسابقات تنیس خاکی نیز نفر اول سید مصطفی شریف از تیم نفت و گاز پارس، نفر دوم سید صادق شریف از تیم نفت و گاز پارس و مقام سوم به طور مشترک به حسین بهپور از تیمی ملی حفاری و محمد منقثم رسید.

    • media/image/2024/02/2000-1441/13505.jpg

      شطرنج

      مسابقات شطرنج در دو رده سنی 17 سال و کمتر و 25 سال و کمتر برگزار شد. در رده سنی 17 سال و کمتر که حتی شاهد حضور پررنگ شطرنج بازان 7 سال نیز بودیم، تیم های منطقه ویژه به مقام اول، مناطق مرکزی به مقام دوم و فلات قاره به مقام سوم در بخش تیمی دست یافتند. همچنین در بخش انفرادی، این رده سنی امیدرضا فولادی از مناطق مرکزی در مقام اول، پارسا دهقان از منطقه ویژه در مقام دوم و آرتین یوسف نژاد از مناطق مرکزی در مقام سوم قرار گرفتند. یکی از نکات جالب توجه رویارویی این رده سنی رقابت کودکانی با جثه های کوچک در برابر شطرنج بازان بزرگ تر از خود بود که فضای جالب توجهی را در رقابت ها ایجاد کرده بود.  در رده سنی 25 سال و کمتر نیز در بخش تیمی به ترتیب تیم های ملی حفاری در مقام اول، مناطق مرکزی در مقام دوم و منطقه ویژه در مقام سوم قرار گرفتند. در بخش انفرادی نیز محسن یامانی نژاد از ملی حفاری به مقام اول، سجاد یوسف زاده از منطقه ویژه به مقام دوم و فرزین علی میرزایی از مناطق مرکزی به مقام سوم دست یافتند.

      دوومیدانی

      این مسابقات نیز با حضور بیش از 100 ورزشکار و مربی و کادر اجرایی در 6 ماده شامل 60 متر، 200 متر، 800 متر، پرتاب وزنه، پرش طول و 4 در 200متر امدادی در 4 رده سنی 12 تا 15 سال، 16 تا 17 سال، 18 تا 20 سال و 21 تا 25 سال در دو بخش تیمی و انفرادی برگزار شد که در پایان تیم منطقه ویژه با 198 امتیاز قهرمان شد. همچنین ستاد تهران با 186 امتیاز به مقام دوم رسید و نفت مناطق مرکزی با 107 امتیاز سوم شد.

      تنیس روی میز

      مسابقات تنیس روی میز با حضور ورزشکارانی از سراسر کشور با دو رده سنی 17 سال و کمتر و 25 سال و کمتر برگزار شد و در رده سنی 17 سال و کمتر تیم های ملی حفاری در مقام اول، نفت و گاز پارس در مقام دوم و تیم مناطق مرکزی در مقام سوم قرار گرفتند. در بخش انفرادی این رده سنی نیز علی ساربان از تیم ملی حفاری در رده اول، محمدحسین خدری از تیم نفت و گاز پارس در رده دوم و محسن کیانمهر از نفت خزر و مهدی پیرامون از مناطق مرکزی به صورت مشترک در رده سوم قرار گرفتند.

      در رده سنی 25 سال و کمتر تنیس روی میز، تیم ملی حفاری در رده اول، پایانه های نفتی در رده دوم و نفت و گاز پارس در رده سوم قرار گرفتند. در بخش رقابت های انفرادی این رده سنی نیز اشکان دهمی از ملی حفاری به مقام اول، آریان صیادی از پایانه های نفتی به مقام دوم و علی راست از نفت و گاز پارس و امیرحسین عسگری از پایانه های نفتی به صورت مشترک به مقام سوم دست یافتند.

      گزارش والیبال

      مسابقات والیبال سراسری فرزندان زیر 25 سال و کمتر شرکت ملی نفت ایران با حضور بیش از 100 ورزشکار مربی و کادر اجرایی در مجتمع ورزشی محمودآباد به صورت دوره ای در دو گروه زیر 25 سال و زیر 17 سال با حضور 7 تیم برگزار شد.

       در این مسابقات در گروه زیر 25 سال چهار تیم شامل ستاد تهران، نفت فلات قاره، نفت مناطق مرکزی، منطقه ویژه حضور داشتند که به صورت دوره ای با یکدیگر به رقابت پرداختند و در پایان ستاد تهران با 3 پیروزی موفق شد بدون حتی یک ست باخته قهرمان این مسابقات شود. همچنین تیم های نفت فلات قاره و نفت مناطق مرکزی به ترتیب مقام های دوم و سوم را به دست آوردند.

      اعضای تیم ستاد تهران: محمدآرین حسنی خواه، مبین اخلاصی، امیرحسین سرافراز، امیرحسین نائیجی، مهیار مومنی، مسیح بشری، رامتین اسلامی، علی اسدزاده بازیکنان و وحید معصومی، مربی و حسام الدین شیرازی، سرپرست.

      اعضای تیم فلات قاره: امیررضا وطن دوست، حمیدرضا بزرگی، علی ضیایی، مانی محمدی فرد، امیرمحمد رنجبر، محمد طالبی، نیما سلیمانی، سیدرضا میرزاده، محمدمهدی فرهادخانی، پویا علیزاده، بازیکنان، قاسم کامرانی نژاد، مربی و وحید صفارزاده سرپرست.

      اعضای تیم مناطق مرکزی: احسان تفرشی، امیرحسین رشیدی، مسلم علی میرزایی، دانیال علی میرزایی، ستار سالاری، مهمدی بهبودی، سجاد علی میرزایی، امیررضا اخلاقی، محمدرضا خدری، سبحان کوچی نیا، سیدعلی اکبر شریفی، بازیکنان، سیدقاسم موسوی نیک، مربی و منوچهر کاظمی، سرپرست.

      در رده زیر 17 سال سه تیم ستاد تهران، ملی حفاری، نفت و گاز و پارس حضور داشتند که به صورت دوره ای با یکدیگر به رقابت پرداختند که در پایان، تیم ستاد تهران با 2 پیروزی و بدون ست باخت قهرمان، ملی حفاری دوم و نفت و گاز پارس در مقام سوم قرار گرفت.

      اعضای تیم ملی حفاری شامل کیوان کبوتران، امیرحمیدی، مهدی میرعرب، محمدصدرا گرجی، امیرحسین فسایی، امیرحسین مهدی زاده، محمد نائیجی، امیرعباس کالجی، پارسا مهدی زاده، امیرحسین کالجی بازیکنان، مهران رمضانی، مربی و مجید جیره نژاد، سرپرست تیم بودند.

      همچنین محمد محمدی، آریا شولی، آستیاگ مکوندی، بردیا مولایی، طاها مسلم پور، باراد نیکخواه، عرفان مندنی زاده، علی خرم پور، امیررضا رشیدی و امیرعباس برهم، بازیکنان، محمد گشاس، مربی و حمید ملک زاده گان، سرپرست، اعضای تیم ملی حفاری بودند که توانستند در این مسابقات به مقام دوم دست پیدا کنند.

      اعضای تیم والیبال نفت و گاز پارس پسران 17 سال و پایین تر عبارتند از: محمدطاها ایمانی، صدرا حسنی، محمدرضا بحرینی، علیرضا بحرینی، دانیال بهمنش، امیرحسین هدایتی دزفولی، امیررضا رحمانی، محمدطاها بخشایش، محمدکسری بخشایش، کسری الماسی، محمدپارسا عرب، امیرمهدی شبانی بازیکنان، مهدی ایمانی، مربی و امیرحسین نجفی، سرپرست.

      امیدوارم زمین های سرپوشیده برای ورزشکاران فراهم کنند

      میعاد گلپایگانی، فرزند حسین گلپایگانی از همکاران نشریه «مشعل»  نیز با تیم ستاد تهران در رشته تنیس خاکی این مسابقات حضور داشت. میعاد گلپایگانی 18 سال سن دارد و در حال حاضر در رشته ژنتیک دانشگاه تهران مرکز مشغول به تحصیل است. او از سال 1398 فعالیت خود در رشته ورزشی تنیس خاکی را آغاز کرده است. او در بخشی از صحبت های خود گفت: در همان سال که تنیس را شروع کردم، کرونا نیز در کشور شیوع پیدا کرد. به همین دلیل تمرین در این رشته ورزشی برای من به تعویق افتاد؛ اما از ابتدای تابستان سال جاری دوباره فعالیت در این رشته ورزشی را آغاز کردم.

      وی ادامه داد: این اولین بار است که در مسابقات شرکت ملی نفت ایران حضور پیدا می کنم؛ البته برای حضور در این رقابت ها باید مسابقات انتخابی که شهریورماه در باشگاه زرگر نفت برگزار می شد را با موفقیت پشت سر می گذاشتم.

      گلپایگانی درباره سطح برگزاری مسابقات بیان کرد: خوشبختانه سطح مسابقات بالا و تعداد بازیکنان خوب هم در تیم های مختلف قابل توجه بود که همین مساله باعث ایجاد چالش در رقابت ها می شد و تیم ما توانست مقام سوم تیمی را به دست آورد. این ورزشکار جوان درباره سطح آموزش ها و امکانات موجود توضیح داد: من در باشگاه زرگر، تنیس تمرین می کنم. با توجه به اینکه زمین باشگاه سرپوشیده است، اما با آمدن برف و باران، این باشگاه تعطیل می شود. از آنجا که نمی توانیم به صورت مداوم تمرین کنیم و سطح و کیفیت بازی ما به دلیل تمرین کم پایین می آید، نباید توقع داشته باشیم که در رده های اول و دوم قرار بگیریم. اما بازیکنانی که مثلا از بوشهر آمده بودند، زمین هایی دارند که همیشه آماده تمرین است.

       وی در بخش دیگری از صحبت های خود بیان کرد: برای اینکه بخواهیم این رشته را به صورت حرفه ای ادامه دهیم، باید در کلاس های خصوصی ثبت نام کنیم؛ چرا که با این شرایط نمی توان تمرین حرفه ای داشت؛ اما مساله این است که هزینه کلاس های تنیس در باشگاه های انقلاب یا استقلال بسیار گران است. به همین دلیل امیدوارم زمین سرپوشیده مناسب در اختیار تنیس بازان تهران قرار دهند تا بتوانیم به بهترین شکل ممکن، تمرین های خود را ادامه دهیم.

      ایشان در پایان از زحمات  مربی خود مصطفی علی بخشی  و مجموعه شهید زرگر شرکت  نفت تهران تشکر و  قدردانی کرد.

      کوچک ترین شطرنج باز مسابقات

      محمدمهراد طاهرشمس، یکی از بازیکنان تیم شطرنج ستاد تهران است که 7 سال سن دارد. او علاوه براینکه کم سن ترین ورزشکار حاضر در این مسابقات است، جثه کوچکی نیز دارد؛ به گونه ای که برای رسیدن به مهره های شطرنج و جابه جا کردن آن مجبور است روی صندلی بایستد تا دستش به مهره های روی میز برسد.

      محمدمهراد به خبرنگار «مشعل»  گفت: مدتی است که شطرنج بازی می کند و از زمانی که برای آن صرف می کند، لذت می برد؛ چرا که از بازی های فکری به معنای کامل لذت می برد.

      وی افزود: زدن مهره ها، کیش و مات کردن و حرکت هایی که برای شطرنج در بازی انجام می دهم را بسیار دوست دارم. زمانی که بچه تر بودم، با ماهان، برادرم در خانه شطرنج بازی می کردیم و او بسرعت، من را کیش و مات می کرد؛ اما بعد از اینکه شطرنج یاد گرفتم، هربار که بازی می کردیم، او را می بردم.

      محمدمهراد ادامه داد: بعد از اینکه متوجه شدم شطرنج را دوست دارم، از پدر و مادرم خواستم من را در کلاس های شطرنج ثبت نام کنند و به همین ترتیب شطرنج را به صورت اصولی یاد گرفتم و بعد از اینکه شطرنج را بخوبی یاد گرفتم، در بازی ها برادرم را شکست می دادم و او دیگر با من مسابقه نمی داد؛ چرا که به گفته خودش همیشه در مقابل من بازنده بود و دیگر نمی خواست با من بازی کند.

      وی درباره حضور در این مسابقات بیان کرد: این اولین بار است که در یک مسابقه به صورت رسمی شرکت می کنم و توانستم 2 امتیاز کسب کنم؛ البته دوستان دیگرم توانستند امتیازهای بیشتری کسب کنند. برادرم ماهان نیز در این مسابقات شرکت کرده و او نیز 2 برد داشته است.

      محمدمهراد درباره رقیبان خود در این مسابقه گفت: همه رقیبان من در این مسابقه از من بزرگ تر بودند و تنها یکی از رقیبان، کمی از من کوچکتر بود که توانستم او را بسرعت کیش و مات کنم. وی در پاسخ به این پرسش که وقتی در برابر حریفانی قرار می گیرد که از او بزرگ تر هستند، چه حسی دارد؟ بیان کرد: به نظر من شطرنج به سن و قد و هیکل نیست؛ بلکه همه چیز به قدرت ذهن بستگی دارد و من نیز ذهن قوی دارم.

      این شطرنج باز کوچک توضیح داد: پدرم کمک زیادی به من کرد تا بتوانم شطرنج را یاد بگیرم و به من چنگال اسب، چنگال فیل، چنگال رخ یا چنگال وزیر را یاد داده است.

      محمدمهراد درباره بازی هایی که در خانه می کند نیز گفت: برج هیجان و کش مکش را در خانه بازی می کنم. در کنار آن، تابستان ها نیز به کلاس فوتبال و شنا می روم.

      او در پایان گفت: دوست دارم شطرنج را تا آنجا که می توانم، ادامه دهم و در این راه موفق باشم و بتوانم به قهرمانی دست پیدا کنم.

      یک اختتامیه پر از شور و نشاط

      مراسم اختتامیه مسابقات ورزشی سراسری فرزندان پسر 25 سال و پایین تر شرکت ملی نفت ایران، عصر روز دوشنبه 16 بهمن ماه برگزار شد و بسیاری از ورزشکاران کودک، نوجوان و جوان که در این مسابقات حضور پیدا کرده بودند، در این اختتامیه شرکت کردند.

      علی اشکانی، دبیر اجرایی این مسابقات و رئیس ورزش نفت مناطق مرکزی در ابتدای این مراسم گفت: این مسابقات چندسالی برگزار نمی شد و بی شک ادامه برگزاری این مسابقات را مدیون منصور قنبرزاده، مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت و دیگر مدیران ورزش نفت هستیم. نزدیک به ۹۰۰ ورزشکار و کادر فنی از ۶ تا ۲۵ سال در این مسابقات پذیرش شده تا در رشته های مختلف ورزشی با یکدیگر به رقابت بپردازند و خوشبختانه در طول 11 روز شاهد رقابت های قابل توجهی بودیم که امیدوارم این شرایط همچنان ادامه یابد.

      در ادامه، علی اشکانی،  دبیر مسابقات تیم های برگزیده رشته های مختلف را معرفی کرد.

    • media/image/2024/01/1024-1448/13446.jpg
    ×

    راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل

    - بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس

    با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات

    - دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات