جستجو

    آمریکا شرایط عضویت در جی یی سی اف را ندارد

    پیشرفت 85 درصدی 6 پروژه حفاری

    زندگي در خدمت چاه هـاي  نفـت

    پالايشگاهي که ستاره شد

    گازرساني به يک روستا و دو صنعت در 24 ساعت

    صنعت و تاريخ بر بلنداي دالاهو

    ابلاغیه بهبود معیشت نیروهای قرارداد مدت موقت

    اقدام هايي در مسير تعهدهاي محيط زيست

    گزارش تصویری: خارک مرواريد خليج فارس

    پايان روزه داري آغـاز گـرما

    انتصاب در 4 شرکت نفتي

    بازسازي پمپ مستعمل مرکز انتقال نفت شهيد قلندري

    موزه صنعت نفت از نگاه مديران

    در پالايشگاه امام خميني(ره) شازند خلاقيت، صرفه‌جويي آفريد

    جشن روحانی فطر

    توصيه‌هايي براي مراقبت از ستون فقرات

    رضاييان: بانوان نفتي از توانايي بالايي  در ورزش برخوردارند

    صعود نکرديم که سقوط کنيم

    در گفت و گو با علی اشرف دشتبان، شاعر شاغل در صنعت نفت

    فواید ورزش شنا برای کودکان

    سلفی نفتی ها با مشعل

     

    • media/image/2018/06/1024-1448/826.jpg
    • media/image/2018/06/2000-1441/827.jpg
    • media/image/2018/06/2000-1441/828.jpg
    • media/image/2018/06/2000-1441/829.jpg

      رئيس جمهوري:

      ايران و روسيه در بخش سوآپ انرژي ظرفيت هاي فراواني براي همکاري دارند

      رئيس جمهوري با بيان اينکه تهران از سرمايه گذاري شرکت ها و بخش خصوصي روسيه استقبال مي کند، گفت: ايران و روسيه در بخش سوآپ انرژي، ظرفيت هاي فراواني براي توسعه همکاري دارند.

      دکتر حسن روحاني در ديدار با ولاديمير پوتين، رئيس جمهوري روسيه گفت: روابط ايران و روسيه در همه ابعاد در حال توسعه است، دو کشور در حوزه سوآپ انرژي، دفاعي و بخش ترانزيت، ظرفيت هاي فراواني براي توسعه همکاري دارند و تهران از سرمايه گذاري شرکت ها و بخش خصوصي روسيه استقبال مي کند. رئيس جمهوري در اين ديدار که در حاشيه اجلاس سران کشورهاي عضو سازمان همکاري شانگهاي در شهر چيندائو چين برگزار شد، با اشاره به نقش مهم روسيه در توافق برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) افزود: ايران طبق گزارش هاي آژانس بين المللي انرژي اتمي، به تعهداتش در چارچوب برجام عمل کرده و پس از خروج يکجانبه و غيرقانوني آمريکا، مسکو نقش مهمي در استحکام برجام و اجراي تعهدهاي طرف هاي مقابل دارد.

      پوتين نيز در اين ديدار، با تاکيد بر اينکه مسکو به همکاري با ايران در حوزه هاي اقتصادي، سوآپ انرژي و دفاعي ادامه خواهد داد، روابط دو کشور را در همه عرصه هاي مورد توافق رو به توسعه خواند و عنوان کرد: چشم انداز خوبي در همکاري هاي دو کشور در همه عرصه ها و از جمله اقتصادي وجود دارد. رئيس جمهور روسيه با بيان اينکه کميسيون مشترک همکاري ها، نشست آينده را برنامه ريزي مي کند، گفت: مسکو از عضويت و دائمي شدن موافقتنامه تجارت آزاد ايران با اوراسيا حمايت مي کند.

       روساي جمهوري اسلامي ايران و فدراسيون روسيه، روابط دو کشور را در همه عرصه ها رو به گسترش خواندند و با تاکيد بر ضرورت و اهميت بيش از پيش همکاري هاي دوجانبه و منطقه اي تهران - مسکو، عنوان کردند که چشم انداز اين همکاري ها بويژه در حوزه اقتصادي، روشن و رو به توسعه است.

       

       

      از سوي وزير نفت

      مصوبه شوراي اقتصاد درباره افزايش توليد از 29 ميدان نفتي تشريح شد

      وزير نفت، مصوبه شوراي اقتصاد را درباره افزايش توليد از 29 ميدان نفتي تشريح کرد و گفت: با اجراي اين طرح، ظرف سه سال، 460 ميليون بشکه به توليد 29 ميدان نفتي اضافه مي شود.  بيژن زنگنه با اشاره به مصوبه شوراي اقتصاد براي افزايش برداشت از 29 ميدان نفتي اظهار کرد: 29 طرح براي نگهداشت و افزايش توليد ميدان هاي در حال بهره برداري در ايلام، خوزستان، گچساران، فلات قاره و فارس طراحي شده که منابع مالي آن قرار است از طريق مردم تامين شود.  او در اين زمينه با بيان اينکه همه فعاليت افزايش برداشت از اين ميدان ها به شرکت هاي ايراني واگذار مي شود، افزود: بيش از 75 درصد تجهيزات براي توسعه برداشت ها ايراني است و فهرست مفصلي از تجهيزات ايراني، ضميمه قرارداد مي شود که پيمانکاران مکلفند اين تجهيزات را از شرکت هاي ايراني خريداري کنند. وزير نفت، يکي از اهداف اجراي اين طرح را ايجاد اشتغال و تقاضا براي کالا و خدمات ايراني عنوان کرد و افزود: چهار درصد از کل مبلغ درآمدي، صرف رسيدگي به مناطق اجراي طرح ها شده و طرح هايي براي محروميت زدايي در اين مناطق اجرا مي شود. وي يادآور شد: بازپرداخت تمام اصل و فرع پول از محل 50 درصد درآمدهاي اضافي حاصل از اجراي طرح‎ها انجام مي شود. زنگنه با بيان اينکه در حال حاضر مناقصات اين طرح ها در جريان است، افزود: قراردادها در سال جاري آغاز مي شود و مدت اجراي طرح از زمان اوليه دو سال است که براين اساس، ظرف سه سال 460 ميليون بشکه به توليد اضافه مي شود و سپس تا 2 ميليارد بشکه به نسبت خط هاي تخليه، افزايش توليد خواهيم داشت که درآمد زيادي براي کشور ايجاد مي کند.  وزير نفت تصريح کرد: اين يکي از بهترين طرح هايي بوده که طراحي شده و با کمک 100 درصدي شرکت هاي ايراني به نتيجه مي رسد.

       

      رئيس جمهوري:

      ايران مي تواند منبع مطمئني براي تامين انرژي پاکستان باشد

      رئيس جمهوري به همکاري هاي تهران - اسلام آباد در حوزه انرژي اشاره کرد و گفت: ايران مي تواند منبع مطمئني براي تامين انرژي پاکستان باشد.  حسن روحاني که براي شرکت در اجلاس سران سازمان همکاري شانگهاي به چين سفر کرده بود، در ديدار با ممنون حسين، رئيس جمهوري پاکستان، با ابراز خرسندي از روابط رو به گسترش دو کشور تاکيد کرد: تهران از توسعه همه جانبه روابط با اسلام آباد استقبال مي کند و بايد با بهره گيري از ظرفيت هاي گسترده، سطح روابط و همکاري هاي ايران و پاکستان را به ويژه در حوزه اقتصادي، بيش از پيش ارتقا دهد. رئيس جمهوري تقويت همکاري هاي بانکي را براي توسعه روابط اقتصادي دو کشور مهم برشمرد و افزود: ايران آماده است در زمينه هاي مختلف با پاکستان سرمايه گذاري متقابل داشته باشد.وي با بيان اين که ايران، پاکستان را کشوري مهم در منطقه مي داند و اميدواريم همواره شاهد تعميق و توسعه روابط باشيم، به همکاري هاي تهران - اسلام آباد در حوزه انرژي اشاره کرد و گفت: ايران مي تواند منبع مطمئني براي تامين انرژي پاکستان باشد. روحاني با اشاره به گزارش هاي آژانس بين المللي انرژي اتمي تصريح کرد: ايران در چارچوب برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) به تعهداتش پايبند بوده است و يکجانبه گرايي دولت آمريکا و خروج از برجام به عنوان يک توافق مهم بين المللي، خلاف مقررات و عرف روابط بين الملل و نيز مصوبات شوراي امنيت است که ضرورت دارد اعضاي جامعه جهاني در برابر آن واکنش نشان دهند. رئيس جمهوري پاکستان نيز در اين ديدار با اشاره به اشتراک هاي عميق فرهنگي و تاريخي دو ملت ايران و پاکستان تاکيد کرد: پاکستان به عنوان يک کشور دوست و همسايه، همواره در کنار ايران خواهد ايستاد و ما مصمم به توسعه روابط در همه زمينه ها هستيم. ممنون حسين، با بيان اين که کشورش توسعه بندر چابهار را به نفع کل منطقه مي داند، گفت: بايد با همکاري يکديگر و بهره گيري از تمامي ظرفيت ها، ميزان مبادلات تجاري دو کشور را با رفع تمامي موانع از جمله موانع تعرفه اي، بيش از پيش افزايش دهيم. وي با اعلام مجدد حمايت پاکستان از عضويت کامل ايران در سازمان همکاري شانگهاي افزود: نقش مثبت ايران به عنوان عضو ناظر سازمان همکاري شانگهاي را ستايش مي کنيم و اميدواريم هرچه سريع تر ايران به جمع اعضاي دائم اين سازمان بپيوندد.

       

      در صورت خروج شرکت هاي اروپايي از ايران

      وزارت خارجه به عنوان تسهيل کننده شرايط در کنار ديگر دستگاه هاست

      سخنگوي وزارت امور خارجه با اشاره به اينکه شرکت هاي اروپايي پس از خروج آمريکا از برجام، مهلت 90 و 120 روزه دارند و بايد صبر کرد و منتظر ماند که چه اتفاق هايي رخ خواهد داد، گفت: در اين شرايط وزارت امورخارجه به عنوان تسهيل کننده در کنار ديگر دستگاه ها خواهد بود.

      بهرام قاسمي در نشست خبري با خبرنگاران در پاسخ به پرسشي درباره خروج آمريکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و به تبع آن خروج برخي شرکت هاي اروپايي از جمله شرکت فرانسوي توتال از ايران و نقش معاونت ديپلماسي اقتصادي وزارت امورخارجه گفت: برخي رسانه ها پيش از خروج آمريکا از برجام عنوان مي کردند که شرکتي در ايران حضور نداشته و برجام نيز دستاوردي به همراه نداشته است. حال چگونه ادعا مي کنند که شرکت هاي اروپايي در حال خروج از ايران هستند.

      وي افزود: با خروج آمريکا از برجام و اعلام اينکه تحريم هاي آمريکا باز مي گردد، برخي شرکت هاي اروپايي مواضعي را اتخاذ کرده اند.

      سخنگوي وزارت امورخارجه تصريح کرد: شرکت هاي اروپايي مهلت 90 و 120 روزه دارند. بايد صبر کرد و منتظر ماند که چه اتفاق هايي رخ خواهد داد و اينکه نتيجه مذاکرات ايران با شرکاي خارجي خود چه مي شود. در اين شرايط وزارت امورخارجه به عنوان تسهيل کننده در کنار ديگر دستگاه ها خواهد بود.

       

      سخنگوي دولت 

              پيش از برجام، صادرات نفت   يک ميليون بشکه در روز بود

      سخنگوي دولت اعلام کرد که ايران در 2 ماه گذشته، روزانه بيش از 2 ميليون و 600 هزار بشکه نفت خام و ميعانات گازي صادر کرده است .

       محمدباقر نوبخت در نشست خبري با خبرنگاران با اشاره به اين که بخشي از درآمدهاي ما از طريق فروش و صادرات نفت تامين مي شود، گفت: زماني که دولت تدبير و اميد روي کار آمد، فروش و صادرات نفت ما بيش از يک ميليون بشکه در روز نبود، در چنين شرايطي بايد از همه عذرخواهي مي کرديم که منابع کشور محدود است.

      سخنگوي دولت افزود: طي دو ماه گذشته روزانه بيش از 2 ميليون و 600 هزار بشکه نفت خام و ميعانات گازي صادر کرده ايم، در حالي که پيش از برجام، صادرات نفت به يک ميليون بشکه در روز رسيد و حتي قصد داشتند صادرات نفت ايران را به صفر برسانند و نفت در برابر غذا را اجرايي کنند.

      وي ادامه داد: دولت در چنين شرايطي روي کار آمد که هزينه هاي تحريم را مردم پرداخت مي کردند، اما هم اکنون وضع فروش نفت ما چگونه است؟ آيا افزايش صادرات نفت قابل مشاهده نيست؟

      سخنگوي دولت در مورد اخباري مربوط به احياي کارت سوخت و استفاده افراد از کارت سوخت شخصي در جايگاه ها، تصريح کرد: زماني نظر مجلس شوراي اسلامي، احياي کارت سوخت بود، اما وزارت نفت معتقد بود که در آن مقطع، احياي کارت سوخت ضرورتي نداشت. معتقدم اين مباحث را بايد اجرايي تلقي کرد و اين موضوع به افزايش قيمت بنزين يا سهميه بندي آن ارتباطي ندارد.

      وي در پاسخ به پرسشي درباره دريافت تضمين در قراردادهاي خارجي عنوان کرد: پنج کشور باقيمانده در برجام اعتقاد به ماندن در اين توافقنامه را دارند. شرط ايران نيز اجراي تعهدات است، بايد در مدت باقيمانده ببينيم کدام شرکت ها مي خواهند بروند و کدام شرکت ها مي خواهند بيايند، اما در مجموع تامين منافع ما مهم است و مهم نيست که با کدام شرکت باشد.

       

      دبيرکل مجمع کشورهاي صادرکننده گاز:

      آمريکا شرايط عضويت در جي يي سي اف را ندارد

      دبيرکل مجمع کشورهاي صادرکننده گاز، از آمريکا به عنوان رقيب در بازار گاز نام برد و گفت: آمريکا شرايط عضويت در جي يي سي اف را ندارد.

      يوري سنتورين با اشاره به اينکه دبيرخانه جي يي سي اف هم اکنون به اسناد راهبردي از جمله بولتن آماري، گزارش ماهانه، دورنماي گاز و... تجهيز شده است، تصريح کرد: در برنامه ام به عنوان دبيرکل جديد اين سازمان که پارسال ارائه شد، اعلام کردم که وظيفه من، ادامه روند توسعه است. يعني در عمل ملزم هستم همه اهدافي را که در عمل از سوي دبيران پيشين اين مجمع (لئونيد بوخانوفسکي و محمدحسين عادلي) محقق شده بود، ارائه دهم.

      وي روزآمدکردن دورنماي انرژي گاز، ارتباط نهادينه با سازمان هاي انرژي جهان و توسعه گفت وگو ميان کشورهاي توليدکننده و مصرف کننده گاز را مهم ترين وظايف مجمع کشورهاي صادرکننده گاز عنوان کرد.

      دبيرکل جي يي سي اف درباره اينکه آيا صادرات گاز آمريکا مي تواند رقيبي براي صادرات کشورهاي جي يي سي اف باشد، توضيح داد: تا حدي. به اين معنا که حجم جديدي از گاز طبيعي وارد بازار شده است و برخي شرکت هاي آمريکايي تلاش مي کنند اين حجم را به بازارهاي جهاني صادر کنند. از اين ديدگاه، شرکت هاي آمريکايي با کشورهاي عضو جي يي سي اف رقابت مي کنند.  سنتورين ضمن استقبال از رقابت با آمريکايي ها در بازار گاز و با تاکيد بر اينکه رقابت ذات بازار است، تصريح کرد: البته دخالت دولتي و سياسي در بازار نگران کننده است.

      وي در پاسخ به اين پرسش که نظر شما درباره عضويت آمريکا در مجمع کشورهاي صادرکننده گاز چيست، گفت: چنين مسئله اي تحت بررسي اعضا نيست، زيرا حاکميت انرژي در آمريکا متفاوت است و اين گونه نيست که نهاد مشخصي در آمريکا مسئول اکتشاف، برداشت و صادرات گاز باشد. به همين دليل، اين کشور طبق اساسنامه حائز شرايط عضويت در جي يي سي اف نيست.

      سنتورين، بيشترين گاز توليدي آمريکا را از نوع شيل عنوان کرد و افزود: اين در حالي است که اعضاي جي يي سي اف، بزرگ ترين توليدکنندگان و دارندگان ذخاير گازي جهان هستند و با پشتوانه آن مي توانند همه نيازهاي گاز جهان را تامين و تضمين کنند.

      اعضاي مجمع کشورهاي صادرکننده گاز 44 درصد از توليد گاز جهان، 67 درصد از ذخاير گازي جهان، 64 درصد از انتقال گاز با خط لوله و 66 درصد از تجارت گاز طبيعي مايع شده (ال ان جي) را در اختيار دارند.

      کشورهاي الجزاير، بوليوي، مصر، گينه استوايي، ايران، ليبي، نيجريه، قطر، روسيه، ترينيداد و توباگو، ونزوئلا و امارات، 12 عضو اصلي جي يي سي اف هستند و هلند، نروژ، عراق، عمان، پرو و آذربايجان به عنوان اعضاي ناظر در مجمع کشورهاي صادرکننده گاز شرکت مي کنند.

       

    • media/image/2018/06/2000-1441/830.jpg

      گسترش فعاليت هاي کازاله سوئيس در پتروشيمي ايران

      مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي در حاشيه حضور و بازديد از نمايشگاه «ميلان پلاست»، در ديداري با مديران شرکت کازاله سوئيس درباره فعاليت هاي اين شرکت در زمينه دانش فني و نيز دانش فني هاي مورد نياز صنعت پتروشيمي ايران مذاکره کرد.  در ديدار سيدرضا نوروززاده، معاون وزير نفت در امور پتروشيمي با مديران شرکت کازاله مقرر شد اين شرکت فهرست پيشنهادهاي خود در زمينه دانش فني هاي جديد متناسبت با شرايط فني و اقتصادي براي طرح هاي پتروشيمي ايران ارائه دهد. در همين حال، قرار شد کازاله همچون گذشته خدمات فني و مهندسي و پشتيباني طرح هايي را که از دانش فني، همچنين خدمات فني و مهندسي کازاله استفاده مي کنند، با جديت ادامه دهد. کازاله يک شرکت خصوصي و متعلق به هلدينگ کازاله است که دفتر مرکزي آن در شهر «لوگانو» سوييس قرار دارد. هدف از تاسيس اين شرکت، توسعه فرآيند آمونياک است. براساس اعلام مديريت طرح هاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي،کازاله در سال هاي اخير و باوجود تحريم ها عليه ايران، به عنوان لايسنسور واحدهاي آمونياک در ايران همکاري مناسبي با شرکت هاي پتروشيمي ايراني داشته است که از جمله اين همکاري ها مي توان به ارائه دانش فني واحدهاي آمونياک طرح هاي استاني گلستان، لردگان و زنجان و همچنين همکاري با بخش خصوصي اشاره کرد.

       

      بهره مندي 70 ميليون نفر از نعمت گاز طبيعي

      مدير گازرساني شرکت ملي گاز از گازرساني به بيش از 22 ميليون مشترک معادل 70 ميليون نفر در کشور خبر داد و گفت: اين موضوع، صرفه جويي ارزي قابل توجهي در کاهش مصرف سوخت مايع کشور را به همراه داشته است.

      سعيد مومني با اشاره به اجراي طرح هاي گازرساني در کشور گفت: با توجه به شعار «حمايت از کالاي ايراني» از سوي رهبر معظم انقلاب، سهم تامين تجهيزات مورد نياز شرکت ملي گاز از توليدات داخلي کشور در 10 سال گذشته، با 25 درصد رشد، از 70 درصد به 95 درصد رسيده که اين موضوع در سال جديد با شتاب بيشتري از سوي اين شرکت دنبال مي شود.

      به گفته وي، تا پايان سال 96، 331 هزار و 500 کيلومتر شبکه گاز شهري و روستايي احداث و 11 ميليون و 196 هزار و 756 انشعاب نصب شده است. بر اين اساس، اکنون 25 ميليون و 944 هزار و 94 واحد مسکوني تحت پوشش شبکه گازرساني قرار دارند.

      مدير گازرساني شرکت ملي گاز با بيان اينکه تا پايان سال 96، يک هزار و 114 شهر و 25 هزار و 849 روستا از نعمت گاز طبيعي بهره مند شدند، اظهار کرد: در مدت ياد شده، به 2 هزار و 400 جايگاه عرضه سي ان جي گازرساني شده تا بيش از 4 ميليون خوردو گازسوز  از اين سوخت پاک بهره مند شوند.

      مومني پيش بيني کرد با گازرساني به روستاهاي باقي مانده کشور، 276 ميليون ليتر ديگر در مصرف فرآورده هاي نفتي صرفه جويي شود که از اين طريق، 154 ميليون دلار بازگشت ارزي خواهيم داشت.

       

      اختصاص 4 درصد اعتبار به عمران مناطق نفت خيز

      مديرعامل شرکت ملي نفت ايران از اختصاص چهار درصد اعتبارات طرح هاي نگهداشت و افزايش توليد اين شرکت به پروژه هاي عمران مناطق نفت خيز خبر داد و گفت: با توجه به ارزش حدود 7 ميليارد دلاري اين طرح ها، سهم عمران مناطق نفت خيز قابل توجه خواهد بود و تاثير زيادي بر بهبود شرايط مناطق محروم خواهد داشت. علي کاردر در آيين توديع محسن اميريان و معارفه عبدالحميد امامي، مديران پيشين و کنوني نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز، تحولات و اقدام هاي صورت گرفته در صنعت نفت در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي را مطلوب خواند.وي با بيان اين که بخش عمران مناطق نفت خيز و حوزه مسئوليت اجتماعي در ارتباط و تعامل با سازمان ها و ارگان هاي ديگر نمود مي‎يابد، افزود: سازمان هاي نظارتي بر اين عملکرد نظارت دارند و در اين سال ها گزارش هاي خوبي ارائه شده، با وجود اين، خواسته هاي حوزه هاي اجتماعي در مناطق محروم زياد و اين تفکر که «نفت پولدار است و بايد خرج کند» همچنان وجود دارد.

      مديرعامل شرکت ملي نفت ايران  به علاقه مندي و دغدغه وزيرنفت و مديران اين صنعت براي محروميت زدايي از مناطق محروم نفت خيز اشاره کرد و گفت: اولويت ما توليد نفت است و در همين حال سعي مي کنيم از فعاليت هاي جانبي نظير همين اقدام هاي عمراني در مناطق محروم غفلت نکنيم.  وي با اشاره به رعايت استانداردهاي حرفه اي در شرکت هاي بين المللي که يکي از آنها رعايت مسئوليت هاي اجتماعي است، گفت: اين گزارش دهي هاي مستمر و مستند شرکت هاي بين المللي و تاکيد روي آن، اهميت انجام مسئوليت اجتماعي را نشان مي دهد و ما هم قبول داريم که حضور صنعت نفت در بخش بالادستي آسيب هاي محيط زيستي و اجتماعي به همراه دارد و انتظارات مردم اين مناطق بجاست، اما اين انتظارها بايد با شرايط ما هم سازگار باشد، زيرا صنعت نفت با سختي‎ها و با مشکلات زيادي کسب درآمد مي کند.

      کاردر با اشاره به اقدام هاي انجام شده در بخش عمران مناطق نفت خيز در دوره مديريت آقاي مهندس اميريان گفت: پروژه هاي خوبي در اين مدت افتتاح شد و پروژه هاي خوبي نيز در آستانه بهره برداري است. وي با بيان اين که در آينده همچنان از خدمات و تجربيات آقاي مهندس اميريان در مجموعه نفت بهره گرفته مي شود، امامي را فردي آشنا به اصول مهندسي و برخوردار از تعامل خوب با ارگان ها و سازمان هاي ديگر خواند و براي وي در اين سمت آرزوي موفقيت کرد.

       

      خطوط ششم و نهم ضامن پايداري صادرات گاز ايران

      مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز گفت:خطوط ششم و نهم سراسري انتقال گاز به موازات هم پيش مي روند و ضامن پايداري انتقال و صادرات گاز در کريدور غرب کشور هستند. حسن منتظر تربتي، درباره پايان ساخت خط ششم و آغاز بهره برداري از خط نهم سراسري گفت: شرکت مهندسي و توسعه گاز تا پايان امسال پروژه هاي زيادي را بايد به بهره برداري برساند که تکميل خط ششم و راه اندازي بخشي از خط نهم سراسري در حدود 250 کيلومتر از مهم ترين اين طرح ها هستند. وي با بيان اين که خطوط ششم و نهم، ضامن پايداري گازرساني در کريدور غرب کشور مي شوند، ادامه داد: تعريف اوليه خط ششم براي مسير عسلويه تا دهگلان است، پارسال مسير اهواز تا دهگلان به بهره برداري رسيد و تزريق گاز شد، اما حدود 100 کيلومتر از اين خط شامل کوهدشت به بيستون باقي مانده است که امسال بايد به بهره برداري برسد. مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز، تعداد ايستگاه هاي تقويت فشار مورد نياز براي خط ششم را پنج ايستگاه اعلام کرد و افزود: احداث ايستگاه ها جدا از احداث خط انجام مي شود که تعداد آن نيز به ظرفيت و نياز خط انتقال بستگي دارد. به گفته وي، خط ششم يکي از راهبردي ترين خطوط انتقال گاز کشور است که ظرفيت انتقال گاز آن بدون ايستگاه تقويت فشار حدود 50 تا 60 ميليون مترمکعب است و با احداث ايستگاه ها تا 110 ميليون مترمکعب افزايش مي يابد.

       

      معامله گازمايع پالايشگاه ستاره خليج فارس در بورس انرژي

      نخستين محموله گاز مايع پالايشگاه ستاره خليج فارس با حجم 2 هزار تن در رينگ بين الملل بازار فيزيکي بورس انرژي ايران عرضه و با قيمت 585 دلار هر تن معامله شد.

      مديرعامل بورس انرژي، قيمت هرتن گاز مايع در رينگ بين الملل بازار فيزيکي بورس انرژي ايران را 585 دلار اعلام کرد که با موفقيت در بازار بورس عرضه و معامله شده است.

      سيدعلي حسيني با بيان اين که محموله گاز مايع از انبار پالايشگاه ستاره خليج فارس به خريداران تحويل داده مي شود و حمل آن به صورت زميني صورت مي گيرد، اظهار کرد: با ادامه روند عرضه فرآورده هاي اين پالايشگاه، شاهد توسعه و رونق معاملات همه محصولات توليدي پالايشگاه ستاره خليج فارس خواهيم بود که با تداوم و ثبات در عرضه فرآورده ها، استقبال بيشتر خريداران و يافتن بازارهاي هدف محقق خواهد شد.

      وي با اشاره به اين که بورس انرژي ايران در سال 95، فرآورده بنزين اين پالايشگاه را در تابلوي ديگر حامل هاي انرژي در بازار فيزيکي پذيرش کرد، گفت: تاکنون پنج فرآورده توليدي پالايشگاه ستاره خليج فارس شامل نفتاي مخلوط، نفت گاز، حلال 404، گاز مايع و بنزين در بورس انرژي ايران  پذيرش شده اند.

       

       

      پيشرفت 85 درصدي 6 پروژه حفاري

      معاون مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران در پروژه هاي حفاري از پيشرفت جمعي 94/84 درصدي 6 پروژه اجرايي کليد در دست (EPDS) از سوي اين شرکت در مناطق نفت خيز خشکي و دريايي کشور خبر داد.

      مهران مکوندي افزود: از اين تعداد پروژه، يک پروژه در طرح توسعه ميدان گازي پارس جنوبي در استان بوشهر و پروژه ديگر در بخش خشکي ميدان گازي کيش در استان هرمزگان، يک پروژه در ميدان نفتي آذر در استان ايلام و سه پروژه در طرح هاي توسعه اي ميدان هاي نفتي غرب کارون در استان خوزستان است.

      وي ارزش اين پروژه ها را براساس قراردادهاي فيمابين اين شرکت و شرکت هاي طرف قرارداد افزون بر 2 ميليارد و 180 ميليون دلار عنوان کرد و افزود: اين پروژه ها در حوزه هاي عملياتي شرکت هاي نفت و گاز پارس، مهندسي و توسعه نفت (متن)، نفت و گاز اروندان و شرکت مهندسي و توسعه سروک آذر قرار دارند.

      مکوندي اظهار کرد: شرکت ملي حفاري ايران در فاز 14 ميدان گازي پارس جنوبي حفاري و تکميل 22 حلقه چاه را روي دو سکوي A  و C در دست اجرا دارد که هم اکنون با پيشرفت فيزيکي 1/84 درصد شاهد تکميل 15 حلقه چاه هستيم.

      مکوندي اظهار کرد: پروژه حفاري هفت حلقه چاه در ميدان نفتي آذر نيز با پيشرفت 46/93 درصد و پروژه حفاري و تکميل سه حلقه چاه جديد و تعمير و تکميل 10 حلقه چاه در ميدان دارخوين نيز با پيشرفت 87/82 درصد و 13 حلقه چاه در ميدان گازي کيش با پيشرفت 78/94 درصد در دست اجرا قرار دارد.

      معاون مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران در پروژه هاي حفاري همچنين به پروژه حفاري 40 حلقه چاه در ميدان نفتي آزادگان جنوبي اشاره کرد و گفت: اين پروژه با 70/99 درصد پيشرفت رو به اتمام و در حال انجام مراحل تسويه حساب و اين در حالي است که پروژه حفاري 20 حلقه چاه ديگر در اين ميدان با پيشرفت 84/54 درصد مراحل اجرايي را پشت سر مي گذارد.

      به گفته وي، تلاش بر اين است تا پايان سال جاري اين پروژه ها پايان يابد.

       

      برگزاري نخستين کنفرانس مديريت دارايي ها در نفت وگاز ساحلي و فراساحلي

       نخستين کنفرانس مديريت يکپارچگي دارايي ها در نفت و گاز ساحلي و فراساحلي، 4 و 5 تيرماه با حضور شرکت ها و استادان داخلي و خارجي در تهران برگزار مي شود.

      مديرکل نظام مديريت دارايي هاي فيزيکي وزارت نفت (سه شنبه، 22 خردادماه) در نشست خبري اين کنفرانس، با تاکيد بر اين که همايش يادشده با رويکرد علمي و خاص به فرآيندهاي عملياتي و نگهداشت به عنوان مقوله اي جديد در صنعت نفت مي پردازد، گفت: براساس دستور وزير نفت، به منظور توسعه نظام مديريت دارايي هاي فيزيکي در صنعت نفت و همسو با تدوين استانداردهاي بين المللي اين مهم در سال 2014، نظام نامه نگهداشت و تعميرات در صنعت نفت تهيه شده است.

      عليرضا اصل عربي با بيان اين که اين نوع خدمات در صنعت نفت قديمي است، اما در قالب اين نظام نامه، يکپارچگي و هم آوايي بين همه الزام ها براي تعميرات و نگهداشت به دست مي آيد، گفت: در قالب اين کنفرانس ، مي توانيم خدمات دهندگان اين عرصه در بخش هاي مهندسي، ساخت و بازسازي و تعميرات را به عنوان بازوهاي اجرايي شناسايي و همراه کنيم، همچنين اميدواريم در کنار اين کنفرانس، زمينه اي براي فعال شدن شرکت هاي مشاور اين عرصه فراهم شود، زيرا هم اکنون تعداد اين مشاوران به انگشتان يک دست هم نمي رسد.

      وي افزود: هم اکنون صنعت نفت، تجزيه و تحليل هاي فني و کاربردي خوب و قابل قبولي دارد، اما در تجزيه و تحليل هاي ريسک، اقتصادي و مالي نقصان ديده مي شود و خلأ اين بخش در مديريت تعميرات و نگهداري احساس مي شود، به همين دليل مي توان گفت که هزينه هاي تعمير و نگهداري غيرمستقيم در شرکت هاي نفتي ما بالاست.

      مديرکل نظام مديريت دارايي هاي فيزيکي وزارت نفت با تاکيد بر اين که آينده وزارت نفت با رعايت و اجرايي کردن اين استانداردها شکوفا مي شود، گفت: اين رويکرد و اين کنفرانس، رويکردي جديد در صنعت نفت است که مي توان با جدي گرفتن آن، وضعيت تعميرات و نگهداري در صنعت را بهبود بخشيد و خسارت هاي احتمالي را به حداقل رساند.

      در اين نشست ابوالقاسم رحماني، مديرعامل شرکت مهندسي و ساخت تاسيسات دريايي و دبير اين کنفرانس، ضمن توضيح جزييات اين کنفرانس گفت: شرکت مهندسي و ساخت تاسيسات دريايي تاکنون بيش از 2هزار کيلومتر خط لوله و بيش از 20 سکو ساخته و نصب کرده که تعميرات و نگهداشت و بهره برداري از اين تجهيزات، هزينه ها و شرايط خاصي دارد و به نظر مي رسد که حفاظت از اين دارايي ها، براي کاهش هزينه ها اقدامي منطقي باشد.

      در اين کنفرانس حدود 33 مقاله تاييد شده است که دستاوردهاي پژوهشي و صنعتي برتر در قالب مقالات علمي، به صورت شفاهي يا پوستر ارائه مي شوند و تعدادي از مهمانان خارجي از کشورهاي فرانسه، مالزي، هلند، کانادا و انگلستان (نمايندگي آفريقاي جنوبي) نيز تجربيات و درس آموخته هاي خود را بيان مي کنند.

      نخستين کنفرانس مديريت يکپارچگي دارايي ها در نفت و گاز ساحلي و فراساحلي، 4 و 5 تيرماه در هتل اسپيناس پالاس تهران برگزار مي شود.

       

       

    • media/image/2018/06/2000-1441/831.jpg

      از نگهداشت نفت تا نگهداشت نيروهاي عملياتي

      زندگي در خدمت چاه هـاي  نفـت

      مشعل    مرجان طباطبايي   قصه نفت ايران را که مي خوانيم، جا مانده هاي زيادي در آن به چشم مي آيند. جاهايي خالي که بايد آن را با اسامي کساني پر کرد که تلاش، رنج و زحمتشان در ميزان توليد و نگهداشت و آمار و ارقامي که از طلاي سياه ارائه مي شود، کمتر ديده شده است، بخصوص اين روزها که باز صحبت از توليد نفت ايران، نقل محافل داخلي و خارجي است و براي آن خواب هاي آشفته فراوان ديده مي شود. نيروهاي عملياتي در بخش هاي مختلف کشور سخت تر از قبل پاي کار هستند تا زندگي يکايک ما و مهم تر از آن، اقتصادمان پررونق باشد.تصور بسياري از نفت و مخازن آن، چاه هاي فراواني است که نفت آن هميشه در جريان است و يا به قول يکي از مديران نفتي، فکر مي کنند که با يک دکمه، چاه باز و بسته مي شود؛ اما اين همه داستان نفت کشور نيست.

      نفت ايران به تعداد روزهاي عمر آن، يعني همين 110 سالي که پشت سر گذاشت، قدمت دارد.  چاه هاي نفت هم قدمتشان فراوان است و چند دهه، عمر و روزگار گذرانده اند. اين يعني شبانه روزهاي زيادي که نيروهاي نفت، براي ترميم، تعمير و نگهداشت آن شب زنده داري کرده اند و اين راه همچنان ادامه دارد. تنها در يک نمونه مي توان از شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون سراغ گرفت. از شرکت هاي تابعه شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب که 80 درصد از توليد نفت کشور را عهده دار است و از اين ميزان، سهم چاه هاي نفت مارون به حدود 580 هزار بشکه در روز مي رسد. اگر بخواهيم نقطه دقيق جغرافيايي اين شركت را بدانيم، جايي در محدوده شهرستان اهواز، رامهرمز، رامشير و هفتکل است که حدود 1400 کيلومتر مربع وسعت جغرافيايي دارد و از سمت شمال به هفتکل و نفت سفيد، از شرق و جنوب شرقي به رودخانه جراحي و از غرب و جنوب غربي به 30 كيلومتري اهواز محدود مي شود. سراغ برخي چاه هاي نفت اين شركت که مي رويم، با مسيرهاي سخت و دشواري مواجه مي شويم که براي ما همان يک بار تجربه هم، سختي زياد دارد، چه برسد به نيروهاي عملياتي که اين مسير، مشق روزهاي زيادي از زندگي شان است.

      تعداد چاه هاي شرکت نفت و گاز مارون 445 حلقه در سال 92 بوده و از سال 93 تا 96 براساس فعاليت هاي مختلف، 54 حلقه چاه جديد حفاري شده که هم اكنون تعداد اين حلقه ها به عدد 499 رسيده است.

      به گفته جهانگير پورهنگ، مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون، اين شرکت حدود 28 واحد کارخانه و چند راهه دارد و کارخانجات آن شامل واحدهاي بهره برداري، نمکزدايي، تقويت فشار، گاز مايع و همچنين تزريق گاز و چند راهه هاست که مجموع توليد اين تاسيسات سطح الارضي، به کمک 3200 نيروي رسمي و پيمانکاري به دست مي آيد.

      او در گفت وگو با «مشعل» مي گويد: وقتي صحبت از 580 هزار بشکه نفت در روز مي شود، برخي فکر مي کنند اين نفت به خودي خود به دست مي آيد يا صرفاً چاه جديدي زده شده يا مخازن جديد توسعه اي ايجاد شده که توليد نفت افزايش يافته است. در حالي که تثبيت و نگهداشت اين رقم، براساس اقدام هاي ترميمي، تعميري و توسعه اي است.

      او اشاره مي کند که به خاطر قدمت مخازن، سالانه بيش از 10 درصد توليد نفت را از دست مي دهيم. 40 سال است که از يک مخزن توليد مي کنيم؛ توليد مخزن مارون از سال 1343 به مدت نيم قرن ادامه دارد. الان اگر از بهترين چاه هاي ما 4 تا 5 هزار بشکه نفت به دست بيايد، ايده آل ماست. چاه هاي زيادي را تعمير يا حفاري مي کنيم تا 580 هزار بشکه نفت در روز توليد كنيم. براي همين عنوان مي شود که  نگهداشت توليد، مستلزم يک فعاليت مستمر است.

      منظور او از فعاليت مستمر، همان فعاليت هاي سرچاهي و درون چاهي است که بيش از 900 فعاليت در اين زمينه طي سال گذشته، توليد قابل توجه نفت را به همراه داشته و اين فعاليت هاي توسعه اي، ترميمي و تعميري بيش از 70 هزار بشکه در روز افزايش توليد به همراه داشته است. اهميت اين توليد زماني ملموس تر مي شود که بدانيم قدمت مخازن در سال 96 باعث کاهش توليد بيش از 70 هزار بشکه اي توليد شده که اگر اقدام هاي لازم انجام نمي شد، شاهد افت توليد زيادي بوديم.

      نکته مهم در گفت وگوي مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون   اين است كه اين شرکت در بخش ترميم در 10 سال گذشته، با توليد 43 هزار بشکه رکورد زده است.

      اهميت اقدام هاي ترميمي، توسعه اي و تعميري در بخش نفت، را زماني بهتر درک مي کنيم که بدانيم شرکت مارون 499 حلقه چاه نفتي دارد که از اين تعداد، نزديک به 420حلقه چاه عملياتي است و افزون بر مشکلات درون چاهي و برون چاهي، خطوط لوله آنها هم به دلايل مختلف، بيشترين خوردگي و سايش را دارند. بايد بدانيم که جوان ترين خط لوله اصلي شرکت مارون، در سال 67 احداث شده و 30 سال قدمت دارد و پيرترين آن 50 ساله است. از اين رو ضخامت سنجي خطوط لوله نيز در دستور کار قرار گرفته است، به گونه اي که در سال 96، حدود 51 هزار موضع ضخامت سنجي انجام شده که اين آمار در سال 94، حدود 20 هزار موضع بوده است.

      او مي گويد: دو سال گذشته، همکاران ما سختي هاي زيادي متحمل شدند و ما توليد را به هر شکلي بود، نگه داشتيم، در حالي كه هيچ گونه نوسازي و توسعه اي نداشتيم و کار ما نگهداشت بوده است.

      اولويت امسال شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون هم نگهداشت توليد، تعمير و تکميل چاه هاست؛ چه در غير اين صورت با کاهش توليد همراه خواهد بود.

      تعمير و ترميم چاه ها که فعاليت متنوعي را به دنبال دارد، از سخت ترين و پرخطرترين کارهايي است که در صنعت نفت انجام مي شود. گروهي که از ستاد يا سرويس هاي شرکت هاي خصوصي، ملي حفاري و ... به محل چاه اعزام مي شوند، گاه چند شبانه روز درگير فعاليت بوده و سختي هاي زيادي را متحمل مي شوند. وقتي از پورهنگ درباره سختي و خطرات کار نيروهاي عملياتي شاغل در بخش ترميم، تعمير و توسعه اي چاه هاي نفت و خطوط لوله سوال مي کنم، مي گويد: يک فعاليت مستمر 24 ساعته است که يک ساعت هم نمي توانند در آن وقفه ايجاد کنند.

      کارکنان اين حوزه از زمان شروع به کار، با فشار بالايي که در مخزن وجود دارد، با خطراتي همچون احتمال تركيدگي لوله، نشت نفت و گاز سمي مواجه بوده و اين کار به خودي خود با استرس بالا و خطرات بزرگ همراه است.

       او مي گويد: نکته مهم در اين نوع فعاليت اين است که بايد همه نکات ايمني رعايت شود؛ در غيراين صورت منجر به فاجعه مي شود. از شروع عمليات تا پايان كارکه تجهيزات از چاه بيرون آورده مي شوند، بايد به صورت 24 حتي 48 ساعت يا بيشتر به طور مستمر بالاي چاه باشند؛ در هر شرايطي اعم از گرماي 55 تا 60 درجه خوزستان، سرما، وجود ريزگرد و ... و سختي کار بي هيچ توضيحي، مشخص است.

      باقر قاسمي، مديرعمليات شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون با اشاره به قدمت چاه ها و خطوط لوله مي گويد: شبانه روزي نيست که حداقل پنج بار شاهد مشکلي نباشيم. نيروهاي ما آماده اعزام هستند.

      او مي گويد: اينکه تمام واحدها اکنون با تمام ظرفيت فعاليت مي کنند، فقط حاصل تلاش همکاراني است که خطر و مشکلات را به جان خريده اند و فعاليت مي کنند. خطر هميشه بغل گوش کارکنان ماست. آنها جان شان کف دستشان است و کار مي کنند، به همين دليل، همه چيز بايد تحت کنترل باشد.

      اهميت نگهداشت توليد نفت  در اين صنعت راهبردي و تلاش فعالان اين عرصه، وقتي برايمان عيان تر مي شود که به مناطق عملياتي مي رويم و از نزديک با سختي کار آنان آشنا مي شويم.

       

      زندگي مان در خدمت چاه هاي نفت است

      اولين مقصد، چاه شماره 458 مربوط به واحد بهره برداري مارون يك است که عمليات احياي دوباره نفت در اين چاه به شکل شبانه روزي انجام مي شود.

      درنقطه اي دورتر از اهواز و بعد از غيزانيه و حوالي رامهرمز، جاده اي طولاني را شبانه پشت سر مي گذاريم و به جايي مي رسيم که اين چاه نفت قرار دارد. ماشين آلات و دستگاه هاي مختلف در بياباني که عمليات در جريان است، در کنار نيروهايي که مشغول فعاليت هستند، به چشم مي آيد. نزديک به 40 نفر اينجا کار مي کنند.

      مهدي قنبري، مهندس ناظر اداره مهندسي بهره برداري شرکت نفت و گاز مارون درباره اين عمليات توضيح مي دهد: با تلاش همکاران حاضر، اکنون شاهد بهبودبخشي توليد نفت در چاه شماره 458 هستيم. توليد اين چاه، اکنون 500 بشکه در روز است و اين عمليات با هدف افزايش دبي چاه به 1000 بشکه در روز انجام مي شود. بخشي از اين عمليات، اسيدکاري است. به اين شکل که چند دستگاه از جمله دستگاه لوله مغزي سيار، پمپ تراك، پمپ نيتروژن و دستگاه فرآورش سيار نفت، همزمان مشغول عمليات مي شوند و به وسيله لوله مغزي سيال از طريق پمپ تراك به درون لوله رفته و در عمق موردنظر، اسيد خالي شده و بعد به وسيله آب يا سيال ديگر به درون سازند تزريق مي شود. بعد از پايان عمليات اسيدکاري، عمليات احيا شروع مي شود. از طريق پمپ، نيتروژن مايع در عمق مورد نظر تزريق شده و تا زماني که چاه فشار بگيرد و به توليد بيايد، اين كار ادامه خواهد داشت. اين عمليات با توجه به اينکه با اسيد سروکار دارد، سخت و خطرناک است. با بيشتر نيروهاي شاغل دراين حوزه که هم صحبت مي شويم، در بيان سختي کار خود ابتدا به مسئله آب و هوا اشاره مي کنند که در دماي 60 درجه تابستان نيز، همه گروه ها به صورت 24 ساعته مشغول کار هستند.

      ميلاد الله داد، متولد 67 و تحصيلکرده     مهندسي شيمي اهل اهواز، سه سال است که در بخش حفاري و خدمات چاه ها و دکل ها کار مي کند. در گوشه اي، تعدادي از نيروها از جمله او، روي پارچه اي که کف زمين پهن کرده اند، مشغول خوردن شام هستند که با او هم صحبت مي شوم.

      مي گويد: سختي کار زياد است؛ اما شغل ما از مشاغل سخت نيست. در واقع شغل مان براي خودمان سخت است، نه براي دولت که آن را در زمره مشاغل سخت بداند. با مواد شيميايي کار مي کنيم. اسيدي که به صورت مردم پاشيده مي شود، چه مي کند؟ در حالي که درصد اين اسيد خيلي بالاتر است.

      از اين جمله اش مي شود سختي هاي کار و دوري از خانواده را فهميد که مي گويد: در اين کار، رفتن مان با خداست و البته بازگشت هم با او. هر لحظه از شبانه روز که بگويند، سرچاه مي آيم. زندگي ام در خدمت چاه هاي نفت است تا خانواده. آنها که اقماري کار مي کنند، در واقع نيمي از عمرشان را در بيابان مي گذرانند. اگر 60 سال عمر کنيم، نيمي از آن را در بيابان بوده ايم. بيداري ها و بي خوابي هاي زيادي دارد. به عنوان مثال همين ديروز از 6 صبح تا 3 نيمه شب، کارمان ادامه داشت.

      وقتي صحبت از خطرات کار مي شود، توضيح مي دهد: فشاري که پمپ ايجاد مي کند، اگر به کسي برخورد کند، حسابش با کرام الکاتبين است. اين پمپ تراک، مثل يک بمب است و فشاري که اعمال مي کند، فشار اسمي تا 5000 پام است.

       او براي واضح تر شدن اين خطر مثال مي زند: فشار گلوله كلاشينكف 120 پي اس آي (پام) است که اگر اين گلوله به کسي برخورد کند، فشار 12 پي اس آي، فرد را مي کشد. يا فشار باد لاستيک ماشين سواري 20پام است. با اين مثال ها و مقايسه ها خطر فشار اين پمپ مشخص مي شود. تعريف ميلاد را از نفت مي پرسم که مي گويد: طلاي سياه است. اگر نفت نباشد، خيلي چيزهاي ساده دور و اطراف ما هم وجود نخواهد داشت. براي ما، اما نفت بيرونش بقيه را مي سوزاند و درونش خودمان را.  صحبت با او ادامه دارد که داود مهدوي، بعد از عمليات چاه به جمع مان اضافه مي شود. روي همين پارچه کف زمين خاکي مي نشيند و او هم يک به يک سختي هاي کارش را براي مان فهرست مي کند. 36 ساله است و از 17 سال پيش وارد اين کار شده و در واقع با دستگاه لوله مغزي سيار کار مي کند.

      او که بتازگي پدر شده، وقتي درباره سختي کارش از او سوال مي شود، مي گويد: همين ماه پيش اينجا بودم و براي به دنيا آمدن پسرم، به موقع به بيمارستان نرسيدم.

      در توضيح خطرات کارش اشاره مي کند: کار ما درون چاهي است، يعني دستگاه تا انتهاي چاه تا عمق هاي مختلف 3 تا 4 هزارمتري پايين مي رود و با فشارهاي مختلف کار مي کنيم. در واقع يک جور ميدان جنگ است. فشار چاه ها مختلف است؛ گازي را که در خانه استفاده مي کنيد، حداكثر20 پي اس آي است؛ ولي اينجا ما با فشارهاي خيلي بالا کار مي کنيم.ما در مناسبت هاي مختلف مثل عيد و ... مشغول فعاليت هستيم. وسط اين بيابان اگر موبايل مان آنتن داشته باشد، يکباره از اتفاق ناگوار مربوط به خانواده مان مطلع مي شويم و تازه اگر بخواهيم برويم هم نمي توانيم. يکي پدرش سکته يا مادرش فوت مي کند و... بچه ات بزرگ مي شود و تو بزرگ شدنش را نمي بيني، حتي بعضي مواقع در ميان جمع خانواده ات غريبه مي شوي. ما اين شرايط سخت را براي آسايش خانواده مان تحمل مي کنيم؛ ولي همه فکر مي کنند که چون در نفت کار مي کنيم، اوضاع کار و زندگي مان مثل بهشت است، اما نيروهاي پيمانکاري امنيت شغلي ندارند.

    • media/image/2018/06/2000-1441/833.jpg

      خيلي از همکاران ما سر اين دستگاه ها دست، چشم و انگشت خود را از دست داده اند. اگر حواست نباشد، بي احتياطي حادثه ساز مي شود. اصلا انگار کار ما بي ارزش شده، گاهي لوله مي شکند، دستگاه آتش مي گيرد، يا فشار چاه بالاست و يک اشتباه ممکن است لوله مغزي را به بيرون پرتاب کند.

      درباره زمان پايان کارشان در اين چاه که مي پرسم، مي گويد: اگر نيتروژن چاه خوب عمل كند و فشار چاه بالا بيايد، فردا ترخيص مي شويم. ممکن است زنده سازي يك چاه4 تا 5 روز يا يک هفته زمان ببرد. بعد سراغ چاه بعدي مي رويم.

      اگر بخواهيم عمليات اسيدکاري در يک چاه نفت را به شکل عاميانه تر تعريف کنيم، هر چاهي مثل لوله هاي آب منازل، بعد از مدتي رسوب مي گيرد. در چاه هاي نفت اين مسئله باعث بسته شدن روزنه ها مي شود و هر از گاهي نياز به تعمير دارد. در اين مواقع عمليات اسيدکاري انجام مي شود، يعني چاه با اسيد شست وشو داده و بعد با فشار، اين روزنه ها باز مي شود. مرحله بعد اين است که با نيتروژن، دوباره چاه را به حالت اول احيا مي کنند که اين مرحله، نيازمند وارد کردن شوک است. پس از عمليات اسيدکاري، مرحله فرآورش صورت مي گيرد تا اسيد، خنثي شده و آب و گاز از هم جدا شوند. باقيمانده كه نفت است، به سمت کارخانه مي رود. بنابراين هم تصفيه اسيد صورت مي گيرد و هم تفکيک نفت و گاز.

      محمد حسينيان از نيروهاي شاغل در بخش فرآورش اين چاه که اين توضيح را مي دهد، اشاره مي کند: دستگاه فرآورش، معمولا در گذشته پس از عمليات اسيدکاري، براي تميز سازي و احياي آن چاه مستقيم به گودال سوخت مي رفت که به محيط زيست آسيب مي زد. اين دستگاه ها که ساخته شد، بعد ازعمليات اسيدکاري، دستگاه، نفت را داخل خود تصفيه و از آب و گاز جدا كرده و از طريق تلمبه به کارخانه مي فرستد. او که اهل جنوب است، مي گويد: همه ما جنوبي ها از بچگي شرايط و سختي کار در نفت را حس کرده ايم. نبود پدر، تنهايي ها و ... حال هم خودمان درگير آن شده ايم...  يکي از آنها هم مي گويد: نه فقط ما؛ بلکه کل مردم جنوب اهل تحمل و مدارا هستيم. اين سختي کار در چاه ها به يک شکل و رنج گرما و گردو غبار هم به شکلي ديگر.

      کارشان، شبانه ادامه دارد که با آنها خداحافظي مي کنم.

       

      سختي کار را به جان خريديم

      مقصد بعدي، چاه 29 کوپال است؛ راه دور و دراز و البته سختي را براي رسيدن به آن طي مي کنم تا به اينجا برسم. گاه جلوي ماشين با آفتاب پرست ها مواجه شده  و گاه دشواري مسير، ما را از ادامه راه باز مي دارد تا در نهايت به نقطه اي بين هفتکل و اهواز در منطقه کوپال مي رسم.

      در دل بيابان، اتاقك کاهگلي به چشم مي آيد و با فاصله اي نه چندان زياد، چاه شماره 29 کوپال که نشت گاز از لوله جداري چاه، نيروهاي خدمات عمليات را به آنجا کشانده و حدود هشت نفر مشغول فعاليت هستند.

       نورالله داودي، سرپرست عمليات جداسازي تاسيسات چاه 29 کوپال 54 ساله و با تجربه 25 ساله اش در خدمت نفت است. مي گويد: ما دست به ابزار، آماده اعزام به مناطق مختلف هستيم و کارمان زمان مشخصي ندارد. در گرماي 50 درجه هر چاهي با مشکل مواجه شود، بايد ابزار آلات را جمع کنيم و اعزام شويم.

      اين چاه هم با نشتي همراه شد و نگهبان اين منطقه پس از اطلاع، نيروهاي گشت را مطلع کرد و به ما اعلام شد و به اينجا آمديم. فرسودگي لوله هاي جداري، عامل نشت بوده است. او ادامه مي دهد: کار ما شبانه روزي است و البته گاهي هم سه شب و سه روز سرکار هستيم. درباره سختي کارش که مي پرسم، مي گويد: کار ما همه اش سخت است.

      نظرشان را درباره نفت مي پرسم. آقا نورالله مي گويد: نعمت خدادادي است؛ بيشتر کشورها نفت را با تلمبه بالا مي کشند؛ اما مخازن نفت ما آنقدر وضعيت فشاري مناسبي دارندكه براي جلوگيري از فوران آنها بايد مراقب باشيم.

      ابزارآلات به روز شوند

      محمدرضا عاليپور از نيروهاي پيمانکاري است که براي اين عمليات اعزام شده است. مي گويد: سختي کار ما خيلي بالاست؛ ابزارمان قديمي است و سنتي؛ يعني پتک و آچار. امکانات کم در وسط بيابان و همچنين ابزارآلات و تجهيزات قديمي، گلايه مشترک آنهاست. يکي از آنان اشاره مي کند: ابزارمان بايد صنعتي تر شود و اين مسئله ضروري است. همکاران مان مي گويند در نمايشگاه ها آچار بکس هايي ديده اند که با استفاده از آن ديگر نيازي به پتک زدن نيست. ما هنوز به روش سنتي کار مي کنيم؛ آچار مي گذاريم و پتک مي زنيم تا سفت شود. يک جاهايي فاصله هست و نمي چسبد و... از يکي ديگر از نيروها هم وقتي درخواستش را سوال مي کنم، اشاره مي کند که بايد ابزار کارمان به روز تر شود.

      امکانات محدود و کار دشوار

      يکي از آنها به تنها کانکس موجود در بيابان اشاره مي کند و مي گويد: قبلا همين کانکس هم اينجا نبود و ماشين آلات و تريلي ها، سايه و اسکان ما بودند. امکانات خيلي کم است. در گرما، سرما و چله تابستان کار مي کنيم. خود نفت هم داغ است، فشار بالا و حرارت زياد دارد.  امکانات ما   يک موکت است وحتي سايه اي بالاي سر نداريم. وجود مار، عقرب، جانوران درنده مانندکفتار وگرگ را هم بايد به سختي کار اضافه کرد. به اين موارد بايد دوري از خانواده را هم اضافه کنيم. موبايل هم آنتن نمي دهد و کامل بي خبر هستيم. ما اينجا سختي کار را به جان خريده ايم. اگر مسئولان هم براي ما قدمي بردارند، ممنون آنها هستيم.

       تعريفش از نفت را که مي پرسم، مي گويد: سرمايه خدادادي است، خيلي کشورها مشکلشان با ما بر سر همين نفت است که ما داريم و آنها ندارند. جاي شکرگزاري دارد به خاطر اين نعمت.

      کمبود نيروهاي عملياتي

      عبدالنبي سواري، 31 ساله از نيروهاي رسمي اهل خوزستان است. مي گويد: کار ما با چاه هاي نفت است و بيشتر چاه ها هم دور هستند و از طرفي، تعداد نيروهاي عملياتي زياد نيست. بيشتر عمليات، با تعداد نفرات کمتر انجام مي شود و همين کمبود نيرو، کار را هم زمانبر مي کند. علت را که مي پرسم، اشاره مي کند: به خاطر مشاغل و سختي آن، يا کسي نمي آيد يا اگر هم بيايد، نمي ماند.

      وقتي اين موضوع را از باقر قاسمي، مدير عمليات شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون پيگير مي شوم، توضيح مي دهد که نزديک به 200 پرونده انتقال روي ميز من است. کار در اين حوزه بسيار سخت است. آسيب هاي جسمي زيادي ديده و مي بينند. 100 نفر مشکل پزشکي پيدا کرده اند.

      خطرات کار را هم ببينيد

      يکي ديگر از آنان اشاره مي کند: به خاطر سختي کار، هر کدام از ما با مشکل و نقص جسماني مواجه شده ايم؛ تاندون پا، ديسک کمر، آسيب ديدگي گردن، مچ و...

      کارمندي که بايد در سن 60 سالگي بازنشسته شود، ديگر چيزي از او باقي نمي ماند. خواسته ما اين است که کار ما را هم در دسته بندي مشاغل سخت قرار دهند.

       

      با جان مان بازي مي کنيم

      مقصد آخر سفر، کارخانه نمکزدايي شماره 5 مارون است؛ تيمي براي تعويض خط 12 اينچ پمپ هاي فشار ضعيف به اين منطقه اعزام شده و مشغول فعاليت هستند.

      توضيح بيشتر درباره فعاليت شان را شهاب حسيني فرد سرپرست گروه تعميرات ارائه مي کند. مي گويد: يک هفته است که با تيمي متشکل از استاد کار، دو کارگر، جوشکار، راننده جرثقيل و... مشغول کار هستيم. کارخانه نمکزدايي، داراي خاصيت خورندگي بالايي است؛ لوله ها خوردگي پيدا مي کنند و به ما اطلاع مي دهند و ما آن را تعويض مي کنيم.

      از سختي کار که سوال مي کنم، مي گويد: از هواي گرم و
       گرد و خاک که بگذريم، جنس کار ما با سختي عجين است. امکانات هم ضعيف و وسايل فرسوده است.

       

      اولين سختي، بازي با جان خودمان است

      نيروهاي حاضر، همه مشغول تعويض خط لوله هستند. آفتاب بالاي سرشان است و سختي کار را مي شود از فعاليتي که براي باز کردن پيچ يکي از لوله ها انجام مي دهند، به چشم ديد.

        از حسيني فرد درباره خطرات کارشان سوال مي کنم، مي گويد: اين لوله ها همه به نفت و گاز آلوده هستند، وقتي کار جوشکاري را انجام مي دهيم، اگر ايمني کار به درستي رعايت نشود، امکان آتش سوزي و انفجار وجود دارد. درخواست داريم در حد امکان، وسايلي را که با آن سروکار داريم، به روز شود. به روز بودن، ايمني کار را بالا مي برد.

      او اشاره مي کند: يکي ديگر از خطرات کارما،  سروکار داشتن با گاز خطرناک است.   که اگر در معرضش قرار بگيريم و بيش از حد مجاز باشد، مرگ مان حتمي است.

      يعقوب حياتي، از نيروهايي است که رد پاي سابقه و فعاليت را در سپيدي موهايش مي توان ديد، مي گويد: ما با جان مان بازي مي کنيم. اولين سختي، بازي با جان خودمان است. يک بي احتياطي، ممکن است ما را به هوا بفرستد.

      صداي جوشکاري در محيط پيچيده است و صحبت هر يک از کارکنان را به سختي مي توان شنيد. مجيد خالقي، جوشکار خط لوله براي گفت وگو، کار را دقايقي تعطيل کرده و مي گويد: لوله هاي پوسيده را تعويض و فلنچ هاي خراب را تعمير مي کنيم. از اهالي رامهرمز است و درباره کارش توضيح مي دهد: صبح که مي آييم، ديگر زمان برگشت مان مشخص نيست. گاهي تا روز بعد در حال انجام عمليات هستيم. خطرات کار هم که خودتان مي بينيد. جوشکاري، به چشم آسيب مي زند و باعث استهلاک بدن مي شود. وقتي از او مي پرسم چه خواسته اي دارد، به اين جمله اکتفا مي کند که مسئولان، خودشان همه چيز را مي دانند. ما هم زن و بچه داريم، هواي مان را بيشتر داشته باشند.

      پايان سفر است و اين جمله مديرعمليات شرکت بهره برداري شرکت نفت و گاز مارون، تلنگر بزرگي است که افزون بر نگهداشت توليد، بايد براي نگهداشت نيرو هم فکري کنيم.

       

    • media/image/2018/06/2000-1441/834.jpg

      فاز 2 پالايشگاه ستاره خليج فارس به زودي افتتاح خواهد شد

      پالايشگاهي که ستاره شد

        مشعل      فاز دوم پروژه عظيم و ملي پالايشگاه ستاره خليج فارس که از آن به عنوان بزرگ ترين پالايشگاه ميعانات گازي جهان و يکي از مهم ترين دستاوردهاي صنعت نفت در دولت دهم و يازدهم ياد مي شود، در مدار بهره برداري قرار گرفته و به زودي طي مراسمي افتتاح خواهد شد. مديرعامل پالايشگاه نفت ستاره خليج فارس در گفت وگو با «مشعل» با اعلام اين خبر افزود: با افتتاح فاز دوم پالايشگاه ميعانات گازي ستاره
       خليج فارس، توليد بنزين اين پالايشگاه از روزانه 12 ميليون ليتر به 24 ميليون ليتر در روز افزايش خواهد يافت. محمدعلي دادور با تاکيد بر اين که فاز دوم اين پروژه عظيم ملي با توانايي متخصصان ايراني   راه اندازي و بهره برداري شده است، گفت: با افتتاح اين فاز روزانه 12 ميليون ليتر بنزين با استانداردهاي روز دنيا به توليدات اين پالايشگاه افزوده شد و پس از گذشت يک قرن از توليد نفت در کشور، در توليد بنزين کشور خودکفا شده ايم. ساخت پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس که در دوران تحريم به دليل نبود تجهيزات و سرمايه کافي به کندي پيش مي رفت، پس از برجام شتاب گرفت و برخي واحدهاي آن نظير واحد تقطير نيز در سال 95 به بهره برداري رسيد. فاز اول پالايشگاه ستاره خليج فارس نيز ارديبهشت ماه 96 با حضور رئيس جمهور به بهره برداري رسيد و اکنون پس از گذشت حدود يک سال، فاز دوم اين طرح بزرگ ملي آماده بهره برداري است. پالايشگاه ستاره خليج فارس، افزون بر افزايش توليد بنزين يورو 4 در ايران، کشور را از واردات اين فرآورده بي نياز مي کند و محصولات سنگين و داراي ارزش پايين مانند قير در اين پالايشگاه توليد نمي شود.

      نگاهي به ستاره

      عمليات احداث پالايشگاه ستاره خليج فارس که از آن به عنوان بزرگ ترين پالايشگاه ميعانات گازي دنيا نام برده مي شود، در ضلع غربي پالايشگاه بندرعباس در زميني به مساحت 700 هکتار در سال 85 کليد خورد؛ طبق برنامه ريزي ها قرار بود روزانه 360 هزار بشکه ميعانات گازي پارس جنوبي در اين پالايشگاه پالايش شود تا افزون بر توليد محصولات مطابق استانداردهاي كيفي اروپا، ايجاد ارزش افزوده بيشتر بر ميعانات گازي توليدي در پالايشگاه هاي گازي پارس جنوبي، جلوگيري از صادرات مواد خام و تبديل آن به فرآورده هاي با ارزش تر در كشور محقق شود.  پروژه ساخت پالايشگاه ستاره خليج فارس با هدف استفاده حداکثري از توليدات ميعانات گازي استحصال شده در پالايشگاه‎هاي گازي پارس جنوبي و به منظور پرهيز از خام فروشي، خود کفايي در توليد بنزين با کيفيت مطابق استاندارد يورو 4، ايجاد ارزش افزوده، سال 1383 در شهر بندر عباس ازسوي وزارت نفت کليد خورد. اين پالايشگاه با ظرفيت توليد بيش از 36 ميليون ليتر بنزين در روز، به تنهايي 55 درصد توليد مجموع ديگر پالايشگاه‎هاي کشور بنزين توليد مي‎کند. به منظور تامين و انتقال ميعانات گازي از منطقه پارس جنوبي به پالايشگاه ستاره خليج فارس، خط لوله‎اي به طول 388 کيلومتر و وزن 108 هزار تن و قطر 36 اينچ و با حجم خاکبرداري 13 ميليون مترمکعب با هزينه 263 ميليون يورو احداث شده است. با افتتاح فاز اول اين پروژه عظيم ملي که از سوي شرکت ايکو (زيرمجموعه هاي صندوق بازنشستگي کارکنان صنعت نفت) و با استفاده از نيروهاي متخصص و با تجربه داخلي به بهره برداري رسيد، روزانه 12 ميليون ليتر بنزين، 7/4 ميليون ليتر نفت گاز، 3/1 ميليون ليتر گاز مايع و 1/1 ميليون ليتر سوخت جت در اين پالايشگاه توليد شد.

      بزرگترين پالايشگاه ميعانات گازي جهان

      اهميت پالايشگاه ستاره خليج فارس که نخستين طرح پالايشي با خوراک ميعانات گازي در کشور به شمار مي رود و عنوان بزرگ ترين پالايشگاه ميعانات گازي جهان را نيز به خود اختصاص داده، از آنجايي است که از طريق آن ميعانات گازي که در کنار گاز طبيعي از ميدان گازي پارس جنوبي استخراج مي شود و مشتريان زيادي ندارد، به محصولات با ارزش افزوده بيشتر تبديل شود، همچنين طبق برنامه ريزي ها قرار است اين مجتمع پالايشي به تنهايي 55 درصد توليد مجموع ديگر پالايشگاه هاي کشور، يعني روزانه 36 ميليون ليتر بنزين توليد کند و با توجه به مصرف سرسام آور بنزين در بخش حمل و نقل کشور، نياز روزافزون داخلي از طريق توليدات اين پالايشگاه تامين شده، افزون بر آن توان صادراتي و کيفيت سوخت مصرف داخل نيز افزايش يابد؛ همچنين قرار است در اين پالايشگاه، محصولات با کيفيت ديگر نظير نفت گاز، سوخت جت، نفت سفيد و ال پي جي توليد شود که براي ال پي جي نيز مي توان مشتري هاي خوبي متصور بود. مهندس زنگنه پيش از اين از پالايشگاه ستاره خليج فارس به عنوان سرآمد پالايشگاه هاي کشور در توليد محصولات با کيفيت و استانداردهاي روز دنيا ياد کرده و گفته بود: کيفيت توليدات پالايشگاهي کشور هم اکنون در وضعيت مطلوبي به سر مي برد و پالايشگاه ستاره خليج فارس با توليد روزانه 36 ميليون ليتر بنزين و 12 ميليون ليتر گازوييل يورو 5 مهم ترين پروژه محيط زيستي صنعت نفت در سال هاي اخير به شمار مي رود که علاوه بر خودکفايي در تامين نياز داخلي کشور به بنزين، کيفيت سوخت موردنياز شهرهاي بزرگ و گازوييل بخش حمل و نقل را نيز افزايش خواهد داد. عليرضا صادق آبادي، مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران نيز پيش از اين از راه اندازي واحد تقطير فاز سوم اين پالايشگاه در آينده اي نزديک خبر داده بود.

       

      اهداف و دستاوردهاي طرح

      ظرفيت پالايشگاه ستاره خليج فارس روزانه 360 هزار بشکه ميعانات گازي است که در قالب سه فاز 120 هزار بشکه اي در نظر گرفته شده است. مراحل اجراي اين پروژه به صورت طراحي، خريد و ساخت
       (EPC ) در درست اجراست. پالايش روزانه 360 هزار بشکه ميعانات گازي پارس جنوبي، توليد محصولات مطابق با استانداردهاي كيفي اروپا، ايجاد ارزش افزوده بيشتر بر ميعانات گازي توليدي در پالايشگاه هاي گازي پارس جنوبي، جلوگيري از صادرات مواد خام و تبديل آن به فرآورده هاي با ارزش تر و افزايش اشتغالزايي در کشور از مهم ترين اهداف و دستاوردهاي اين طرح بزرگ ملي به شمار مي رود. توجيه اقتصادي پالايشگاه ستاره خليج فارس ايجاد ارزش افزوده بالاتر نسبت به پالايشگاه هاي نفت خام، توليد بيش از75 درصد بنزين وگازوئيل از خوراک پالايشگاه، استفاده از تاسيسات زير بنائي منطقه بندرعباس براي کاهش هزينه هاي سرمايه گذاري، استفاده از تاسيسات زير بنائي منطقه بندرعباس براي کاهش هزينه هاي سرمايه گذاري و تسهيل صادرات فرآورده هاي توليدي به خارج از کشور بوده است. ميعانات گازي به عنوان خوراک پالايشگاه ستاره به وسيله خط لوله اي به طول 388 کيلومتر و به قطر 36 اينچ از عسلويه تامين مي شود. خط لوله خوراک و تلمبه خانه مربوطه در عسلويه با سه دستگاه تلمبه هر يک به ظرفيت 180 هزار بشکه در روز براي انتقال ميعانات گازي و پايانه دريافت در پالايشگاه، احداث و عملياتي شده است.

      ستاره خودکفايي بنزين

       

       يکي ديگر از مهم ترين ويژگي هاي پالايشگاه ستاره خليج فارس استفاده از نيروهاي متخصص بومي و جوان و زنان در اين طرح ملي است و بايد گفت در شرايطي که تحريم هاي اقتصادي صنعت نفت ايران را نشانه گرفته و آمريکا به صورت يک جانبه از برجام خارج شده است، صنعت نفت مسئوليت سنگيني بر دوش دارد که خودکفايي بنزين با افتتاح فاز دوم پالايشگاه ستاره خليج فارس به نوعي تحريم هاي اين بخش را خنثي کرده و منافع سياسي و اقتصادي بيشماري براي کشور خواهد داشت. 

       

    • media/image/2018/06/2000-1441/835.jpg

      رکوردزني در سرزمين خورشيد

       گازرساني به يک روستا و دو صنعت در 24 ساعت

       

      مشعل  مهدي مهرابي   گازرساني به شهرها و روستاهاي باقيمانده که در مناطق دوردست و سخت گذر قرار دارند، با وجود بي مهري در اختصاص بودجه سال 97، همچنان از سوي دولت در دست اجراست. اين برنامه که با هدف بهره مندي شهرهاي باقيمانده و روستاهاي بالاي 20 خانوار کشور با بهره گيري از منابع جديد و در قالب بند «ق» تبصره دو قانون بودجه سال 93 و قانون رفع موانع توليد با همکاري مجلس شوراي اسلامي از سوي دولت يازدهم اجرايي شد، تاکنون توانسته است در مسير ايجاد عدالت اجتماعي و محروميت زدايي از روستاها گام هاي اساسي بردارد. در طول فعاليت دولت هاي يازدهم و دوازدهم (5 سال) در مجموع به حدود 12 هزار روستا گازرساني شده و اين روند تا گازرساني به آخرين روستا ادامه خواهد داشت. در اين ميان، گازرساني به استان خراسان رضوي به دليل اهميت معنوي و حضور 28 ميليون زائر در سال، بسيار راهبردي است. هم اکنون حدود سه هزار نيروي رسمي، قراردادي و پيمانکاري در شرکت گاز استان خراسان رضوي در حال فعاليت براي توسعه زيرساخت هاي گازرساني و ارائه خدمات به مشترکان هستند.  از سال 78 تا سال 92 (14 سال) 946 روستاي استان با ضريب نفوذ 56 درصد از نعمت گاز برخوردار شده اند و اين در حالي است که تنها در طول پنج سال (دولت هاي يازدهم و دوازدهم) به 853 روستا گازرساني شده است.  مديرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوي با بيان اينکه به اميد آينده اي روشن در کنار خانواده بزرگ صنعت گاز کار مي کنيم، مي گويد: گازرساني به روستاهاي در دسترس و مسيرهاي عادي در طول سال هاي گذشته انجام شده و اين درحالي است که گازرساني به روستاهاي سخت گذر و دوردست از سال 93 در قالب بند «ق» تبصره دو قانون بودجه کليد خورد. به گفته سيد حميد فاني، از ابتداي آغاز فعاليت دولت يازدهم، براساس مصوبه شوراي اقتصاد و تدبير وزير نفت، گازرساني به روستاها شتاب گرفت.

      گازرساني به اين روستاها از سال 93 کليد خورد و هم اکنون به ضريب نفوذ 83 درصد رسيده و تاکنون در مجموع به يک هزار و 799 روستا گازرساني شده است، همچنين عمليات گازرساني به 617 روستاي ديگر با 45 درصد پيشرفت در دست اجراست.

      با گازساني به اين روستاها، ضريب نفوذ گاز در بخش روستايي به 3/97 خواهد رسيد و پرونده گازرساني به روستاها بسته خواهد شد.

       

      گازرساني به يک روستا در 12 ساعت

      به گفته فاني، در سال 95 شرکت با بدهي بزرگي در بخش پيمانکاري مواجه و پروژه ها تعطيل بود. با تلاش همکاران توانستيم پروژه هايي را که تعطيل بود، راه اندازي کنيم. مشکلاتي در حوزه بازرسي فني و اجرا داشتيم، اما توانستيم در 6 ماه دوم سال 95 در هر 48 ساعت به يک روستا گازرساني کنيم.

      در سال 96 نيز با توجه به ادامه فعاليت هاي سال 95، شعاري انتخاب کرديم مبني بر اينکه بايد با تلاش مضاعف و پشتکار بتوانيم هر 12 ساعت يک روستا را گازدار و در 12 ساعت بعد، عمليات اجرايي گازرساني به يک روستا را آغاز کنيم. براين اساس، ظرفيت کاري در سال 96 نسبت به سال 95 چهاربرابر شد.

      اين موضوع در شرکت گاز بي سابقه بوده و مديرعامل شرکت ملي گاز ايران در سفر استاني 17 ارديبهشت ماه رئيس جمهوري، به ثبت رکورد در خراسان رضوي اشاره کرد.

      با تحقق برنامه هاي سال 96، در سال 97 نيز، شعار گازرساني به يک روستا و دو صنعت در 24 ساعت را تعريف کرديم که تاکنون اين برنامه محقق شده است. در مجموع يکهزار و 700 واحد صنعتي در برنامه داريم و اميدواريم تا پايان سال حداقل 730 صنعت را به شبکه گاز متصل کنيم.

       

      گازرساني به 334 روستا
      به دستور رئيس جمهوري

      در سفر استاني کاروان تدبير و اميد به سرزمين خورشيد، عمليات اجرايي طرح هاي گازرساني به 334 روستاي خراسان رضوي در 16 شهرستان به دستور رئيس جمهوري آغاز شد.

       

      بهره برداري از آخرين شهر فاقد گاز خراسان رضوي

      مديرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوي در ادامه با اشاره به گازرساني به بخش شهري، يادآور مي شود: هم اکنون ضريب نفوذ گاز در بخش شهري استان خراسان رضوي 9/99 درصد است و تنها يک شهر استان به شبکه متصل نيست.

      عمليات اجرايي گازرساني به شهر «بار»، چندي پيش با حضور اسحاق جهانگيري، معاون اول رئيس جمهوري آغاز شد و اين شهر نيز تا پايان سال از نعمت گاز برخوردار مي شود.

      همزمان با اجراي خط لوله انتقال گاز، شبکه گازرساني در سطح اين شهر در دست اجراست و آمادگي داريم پس از بهره برداري از خط انتقال، شبکه داخلي را تا پايان سال گازدار کنيم. با بهره برداري از اين پروژه، ضريب نفوذ گاز در بخش شهري استان 100 درصد خواهد شد.

      به گفته وي، خوشبختانه در حوزه گازرساني شهري نسبت به ميانگين کشوري (97 درصد) بالاتر هستيم.

       

      کاهش مصرف
      با بخاري هاي راندمان بالا

      مديرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوي در ادامه با اشاره به توليد بخاري هاي با راندمان A در اين استان مي گويد: در زمينه بخاري هاي گازسوز با راندمان بالا نيز، فعاليت هايي از سوي اين شرکت انجام شده است.

      بخاري هايي که هم اکنون در اختيار مردم قرار دارد، راندمان F و G است؛ در حالي که بايد به سمت توليد بخاري هاي با راندمان A گام برداريم. هر مشترک حداقل يک بخاري در اختيار دارد و اين بخاري ها با 50 درصد راندمان کار مي کنند. با پيگيري واحد پژوهش و فناوري، بخاري هايي با راندمان A آماده توليد صنعتي هستند و اين موضوع پس از تصويب در هيئت مديره شرکت ملي گاز ايران، به شرکت بهينه سازي مصرف سوخت اعلام شد.

      اين مقام مسئول تاکيد مي کند: بايد از تجربه وزارت نيرو در جايگزيني لامپ هاي کم مصرف با پر مصرف استفاده و بخاري هاي راندمان پايين را با بخاري هاي راندمان بالا جايگزين کنيم.

      تنها با جايگزيني اين بخاري ها، در يک سال و هفت ماه، مبلغ بخاري از محل صرفه جويي گاز بازمي گردد و با جايگزيني اين بخاري ها در سطح کلان، شاهد صرفه جويي چشمگير در مصرف گاز خواهيم بود و اين گاز به بخش صادرات اختصاص خواهد يافت.

       براي توسعه بايد باهم باشيم

      مديرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوي در ادامه با بيان اينکه براي توسعه همه بايد با هم باشيم و براي خدمت به مردم تلاش کنيم، مي گويد: در استان خراسان رضوي، با توجه به توسعه گازرساني و عدم استفاده از کپسول هاي گاز مايع و تامين نفت سفيد، شاهد افزايش رضايت مندي مردم هستيم.

      همکاران ما در مجموعه صنعت گاز تلاش مي کنند تا گاز به صورت شبانه روزي و پايدار در اختيار مردم باشد؛ اين موضوع در زمستان بسيار ملموس تر است. رضايت مردم از اين خدمات بسيار ارزشمند است و بدون شک تاثير آن را در زندگي شخصي خود خواهيم ديد؛ افتخار مي کنم که در شرکت گاز فعاليت مي کنم.  مردم به دريافت پايدار گاز عادت کرده اند و شرکت گاز استان خراسان رضوي، با توجه به قدمت، تخصص، تجربه و توانايي کارکنانش، به عنوان يکي از شرکت هاي برتر صنعت گاز، فعاليت و براي تبديل شدن به شرکتي برند در افق 1403  افق اين شرکت تلاش مي کند. وي اعلام مي کند: از نيمه دوم سال 98 بايد تلاش کنيم که خدمات فني_ مهندسي و بهره برداري را به شرکت هاي و استان هاي ديگر و در صورت لزوم خارج از کشور صادر کنيم. براي ارائه اين خدمات در داخل کشور محدوديت نداريم، اما براي حضور در خارج بايد تغييراتي در اساسنامه اعمال کنيم.

      سال گذشته در استان سيستان و بلوچستان حضور يافتيم و حدود 600 علمک نصب کرديم و در چند استان ديگر نيز حضور يافته ايم. پس از بسته شدن پرونده گازرساني در استان در گام نخست به ديگر استان هايي که در حوزه گازرساني عقب هستند، ياري خواهيم رساند. با مديريت برنامه ريزي شرکت ملي گاز ايران مذاکره شده و براي حضور در ديگر کشورها در حوزه گازرساني اعلام آمادگي کرده ايم.

       

      فرهنگ سازي گاز در 500 کلاس درس

      مديرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوي در ادامه با اشاره به فرهنگ سازي مصرف بهينه و ايمن گاز مي گويد: در حوزه فرهنگ سازي مصرف بهينه و ايمن گاز با همکاري آموزش و پرورش فعاليت هايي داشته ايم.

      کتابي براي آموزش از مقطع دوم دبستان تا آموزش معلمان و تدريس آن در 500 کلاس درس تهيه شده است. اين کتاب تا مقطع ششم ابتدايي همراه اين نسل به روز مي شود و مرحله به مرحله اين دانش آموزان در زمينه مصرف بهينه و ايمن گاز آموزش مي بينند.

      با همکاري استانداري و شرکت بهينه سازي مصرف سوخت نيز، در شوراي اداري استان مصوب کرده ايم که همه موتورخانه هاي اداره ها بايد استاندارد لازم را داشته باشند. با توجه به کمبود بودجه اداره ها، اين منابع از طريق استانداري تامين شد تا موتورخانه ها، استاندارد مصرف و کاهش آلايندگي را به دست بياورد.

    • media/image/2018/06/2000-1441/836.jpg

      حضور بانوان در رده هاي مديريتي

      به گفته مديرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوي، در حوزه بانوان نيز، فعاليت هاي گسترده اي در اين شرکت انجام شده است. با کمک بانوان و مجموعه مديريتي شرکت، فضايي ايجاد کرده ايم، همه همکاران با همدلي کار کنند. در اين ميان، تعدادي از بانوان توانمند، موفق به کسب سمت هاي مديريتي شده اند.

       

      4/3 هزار ميليارد ريال اعتبار گازرساني روستايي

      در ادامه، مدير مالي شرکت گاز استان خراسان رضوي مي گويد: براساس بند «ق» قانون بودجه سال 93، اعتباراتي به گازرساني روستايي اختصاص يافت.

      به گفته سيد احمد يعقوبي، سال گذشته حدود سه هزار و 400 ميليارد ريال اعتبار از محل بند «ق» به اين شرکت اختصاص يافت و اين اعتبارات در بخش گازرساني روستايي هزينه شد.

      سال 96، شرکت گاز استان خراسان رضوي، سالي پرکار را پشت سر گذاشت. 360 روستا را گازرساني کرديم و شعار مديرعامل مبني بر گازرساني به يک روستا و آغاز عمليات اجرايي گازرساني به يک روستاي ديگر در 12 ساعت بعد را محقق کرديم.

      افزون بر گازرساني به 360 روستا، عمليات اجرايي گازرساني به اين تعداد روستا نيز آغاز شد.

      با توجه به توانمندي شرکت گاز استان، امسال، بيش از 300 روستا نيز در قالب بند «ق» به شبکه سراسري گاز متصل شده و عمليات گازرساني به يکهزار و 700 واحد صنعتي نيز آغاز مي شود.

      به گفته وي، براي امسال دو هزار و 800 ميليارد ريال در زمينه گازرساني به روستاها پيش بيني کرده ايم که مبلغ نهايي تاکنون ابلاغ نشده است. از محل بند «ق» نيز دو هزار ميليارد ريال وام از بانک ملي و يکهزار و 250 ميليارد ريال از بانک ملت درخواست کرده ايم.

      سال 96، سالي موفق و پر کار براي شرکت بود و توانستيم شاخص هاي مالي را به ويژه در بخش وصول مطالبات بهبود ببخشيم.

      با توجه به اينکه تخصيص نقدينگي شرکت ملي گاز ايران بر مبناي وصولي شرکت ها انجام مي شود، توانستيم 100 درصد صورت حساب هاي صادره در سال 96 و 31 درصد از مطالبات و بدهي هاي پايان سال 95 را وصول کنيم.

      اتفاق خوب ديگري که در حوزه مالي رخ داد، کاهش دوره وصول مطالبات بود. دوره وصول مطالبات از 124 روز در پايان سال 95 به 64 روز در سال 96 کاهش يافت. براين اساس، 64 روز پس از صدور صورت حساب، مبلغ آن دريافت مي شود.

      از سوي ديگر، 100 درصد مطالبات شرکت گاز در خصوص نيروگاه ها وصول شد و مابقي مبلغ از طريق تهاتر بودجه و وزارت نيرو انجام مي شود.

      به گفته وي، بزرگ ترين بدهکار شرکت گاز استان خراسان رضوي، يکي از شرکت هاي سيمان سطح استان است. اين شرکت بيش از 100 ميليارد ريال بدهي دارد و مذاکرات براي دريافت اين ميزان بدهي در جريان است. تاکنون با توجه به توليدي بودن اين واحد، همکاري هاي لازم صورت گرفته است، با اين حال با توجه به پرداخت سهم هدفمندي بايد صورت حساب ها به صورت کامل وصول شوند.

      با توجه به  فعاليت در سمت رئيس کميته تسويه حساب پيمانکاران، سال گذشته با مجموعه همکاران مالي و همکاري واحد مهندسي و بهره برداري، توانستيم 150 پيمان را خاتمه دهيم. از زمان خاتمه قانوني، پيمان ها را بررسي و دليل خاتمه نيافتن را پيگيري کرديم و با واحد مربوطه جلسه هاي کارشناسي برگزار کرده تا زمينه خاتمه پيمان فراهم شود.

      از معدود شرکت هايي هستيم که پيمان معوق سرمايه اي يا جاري نداريم و بدهي به پيمانکاران بخش جاري را تا پايان اسفند 96 و صورت وضعيت بهمن ماه پيمانکاران سرمايه اي را نيز پرداخت کرده ايم. در روزهاي ابتدايي پس از تعطيلات فروردين ماه نيز، همه صورت وضعيت هاي باقيمانده سال 96 پيمانکاران پرداخت شد.

       

      برون سپاري فعاليت هاي گاز استان

      مدير مالي شرکت گاز استان خراسان رضوي تاکيد مي کند: راهکارهايي جديد نيز در حوزه مالي و برون سپاري مطرح شده است، اما تابع ضوابط شرکت ملي گاز ايران هستيم و اين فعاليت ها بايد با هماهنگي انجام شود. گازرساني به شرکت فولاد سنگان با مشارکت کنسرسيومي متشکل از وزارت صنايع و بخش خصوصي، انجام و هزينه آن در پايان از محل گازبها تهاتر خواهد شد. همچنين پيگير برون سپاري فعاليت ها هستيم تا گاز را در ورودي شهرها به پيمانکار تحويل دهيم و در مقابل فروش و نگهداري شبکه، حق العمل پرداخت کنيم.

       

      پرونده گازرساني روستايي بسته مي شود

      در ادامه، رئيس برنامه ريزي شرکت گاز استان خراسان رضوي مي گويد: در مجموع دو هزار و 550 روستاي واجد شرايط در سطح استان وجود دارد که تا پيش از سال 92، 946 روستا با ضريب نفوذ 56 درصد گازدار شده و اين ميزان هم اکنون به يکهزار و 799 روستا با ضريب 83 درصد رسيده است.

      به گفته مهدي غلامي سجاديه، در طول فعاليت دولت هاي يازدهم و دوازدهم، 853 روستا از نعمت گاز برخوردار شده اند. هم اکنون گازرساني به 617 روستا نيز با 82 هزار خانوار جمعيت در دست اجراست که با بهره برداري از اين پروژه ها، ضريب نفوذ گاز در بخش روستايي به 3/97 درصد خواهد رسيد. اين روستاها تا پايان سال 98 به شبکه سراسري گاز متصل مي شوند. براي 150 روستاي ديگر نيز، امکان سنجي هاي لازم را انجام داده ايم. با توجه به اينکه هزينه سرانه بالاتر از مجوزهاي لازم بود، تمهيداتي اتخاذ شده تا با در نظر گرفتن واحدهاي صنعتي، امکان گازرساني به اين روستاها فراهم شود.

      با گازرساني به اين روستاها، ضريب نفوذ گاز 100 درصدي و پرونده گازرساني به بخش روستايي بسته خواهد شد، هم اکنون درمجموع، 425 هزار خانوار بخش روستايي از نعمت گاز برخوردارند.

      ابتداي فعاليت دولت يازدهم در بخش روستايي، 235 هزار مشترک وجود داشت که اين ميزان هم اکنون به 425 هزار مشترک رسيده است.

       

      پيوستن 3 هزار مشترک صنعتي به شبکه گاز

      به گفته رئيس برنامه ريزي شرکت گاز استان خراسان رضوي، تا پيش از آغاز فعاليت دولت يازدهم، ضريب نفوذ گاز در بخش شهري 5/99 درصد بود که اين ميزان هم اکنون به 9/99 رسيده و تا پايان امسال با گازرساني به شهر «بار»، اين ميزان 100 درصد مي شود.

      ابتداي دولت يازدهم، 68 شهر با يک ميليون و 367 هزار مشترک از نعمت گاز برخوردار بود که اين تعداد هم اکنون به 72 شهر با يک ميليون و 733 هزار مشترک رسيده است.

      به گفته وي، در سال 92 حدود 9 هزار و 653 مشترک صنعتي داشتيم که اين تعداد هم اکنون به 12 هزار و 783 هزار مشترک رسيده است. براين اساس در مجموع سه هزار و 130 مشترک صنعتي به شبکه سراسري گاز پيوسته اند. با توجه به بهره مندي اين تعداد مشترک، شاهد جايگزيني 641 هزار و 500 مترمکعب بر ساعت گاز در بخش صنايع عمده و 126 هزار و 859 مترمکعب گاز در صنايع جز ء با سوخت هاي مايع بوده ايم.

       

      تامين 100 درصد اقلام گازي از شرکت هاي داخلي

      در ادامه، رئيس امور بازرسي فني شرکت گاز استان خراسان رضوي مي گويد: با توجه به اهميت راهبردي صنعت گاز، واحدي با عنوان بازرسي فني در زمينه تامين ايمني شبکه ها و تاسيسات گازي فعاليت مي کند. بر اين اساس، همه کالاها، تجهيزات و اقلامي که در صنعت گاز به کار گرفته مي شود، بايد استانداردهاي لازم را داشته باشد و پيش و پس از استفاده، بررسي هاي لازم انجام شود.

      به گفته محسن مربايان، بازرسي فني شرکت گاز استان خراسان رضوي، تاسيسات اجرا شده و به بهره برداري رسيده را نيز به صورت ماهانه ارزيابي و مواردي همچون ضخامت سنجي و عملکرد تجهيزات را پيوسته بررسي مي کند. همچنين به دليل اهميت شبکه گاز، نشت يابي از شبکه، تاسيسات، تجهيزات و ايستگاه ها نيز انجام مي شود تا هرگونه نشتي از اين تاسيسات و تجهيزات در اسرع وقت به واحدهاي مرتبط اعلام و به رفع نشتي اقدام شود.

      کالاهايي که در مرحله نخست ارزيابي مي شوند، در حين اجرا نيز به مراتب بازرسي و  از سوي همکاران بازرسي فني رصد مي شود و درصورتي که عدم انطباقي نسبت به استانداردها مشاهده شود، اين گزارش ها مرتب به واحدها منعکس تا به آنها رسيدگي و به رفع عدم انطباق اقدام کنند. براي دفاع از توليدات داخلي نيز ملزم هستيم کالاهاي خود را از شرکت هاي ايراني تامين کنيم. خوشبختانه هم اکنون 100 درصد کالاهاي مصرفي پروژه ها داخلي هستند. به دليل حفظ منافع ملي و ايجاد اشتغال در کشور، حمايت گسترده اي از مصرف کالاهاي داخلي با کيفيت و براساس استانداردهاي صنعت گاز از سوي توليد کنندگان کشورمان انجام مي شود. در صنعت نفت و گاز ممکن است درصدي به کالاهاي خارجي اختصاص پيدا کند، اما در شرکت گاز استان خراسان رضوي، 100 درصد کالاهاي گازرساني ايراني هستند.

       

      تشکيل کميته فني و اقتصاد مقاومتي

      به گفته وي، اين شرکت با بهره گيري از تجارب سال هاي گذشته اقدام به تشکيل کميته فني و اقتصاد مقاومتي از سال 95 کرده است و در آن تلاش مي کنيم مشکلات خاص فني را در حوزه عملکردي واحدهاي مشغول به کار گاز بررسي کنيم. از سوي ديگر، برنامه آموزش مدوني براي ارتقاي همکاران در نظر گرفته شده است و به دوره هاي عمومي بسنده نمي کنيم. با توجه به اهميت نقش همکاران در بازرسي فني در جهت اطمينان از کارکرد صحيح تاسيسات در حال کار، مسلما از دوره هاي آموزشي و تخصصي مکمل شرکت هاي ديگر استفاده مي کنيم. يکي از ابزارهاي مهم عملکرد همکاران بحث آموزش است. افزون بر اين، با توجه به توسعه شبکه هاي در حال بهره برداري، لازم است که از تجهيزات و فناوري هاي جديد براي بازرسي هاي شبکه هاي در حال کار استفاده کنيم. بر اين اساس  با حضور در نمايشگاه هاي بين المللي از اين فرصت استفاده مي کنيم.

      با توجه به توانمندي، دانش فني و تجربه همکارانمان، شرکت گاز خراسان رضوي به عنوان يکي از شرکت هاي که مبدا فعاليت هاي نوآورانه، شناخته شده و بسياري از شرکت هاي گاز استاني که سال تاسيس آنها همچون گاز اين استان طولاني نيست، براي موضوع هاي مختلف با ما تماس مي گيرند و از تجربيات همکاران ما استفاده مي کنند. به يقين از انتقال اين دانش و تجربيات استقبال و براي تدوين دستورعمل هاي اجرايي تلاش مي کنيم. تاکنون چند مورد دستور و نقشه هاي استاندارد در بحث حوزه تيپ کردن ايستگاه ها و دستورعمل هاي اجرايي همچون روش اجرايي جوش به روش باد فيوژن در شبکه هاي پلي اتيلن و دستورعمل هاي جوشکاران باد فيوژن و الکترو فيوژن، همچنين دستورعمل تست هاي کشش در آزمايش سرجوش هاي مخرب تدوين شده است. اين دستورعمل به کميته تدوين استانداردهاي ستاد ارسال و پس از تاييد نهايي به شرکت هاي گاز استاني ابلاغ مي شود.

       

       

    • media/image/2018/06/2000-1441/837.jpg

      گفت وگو با رئيس مرکز انتقال نفت پايطاق

      صنعت و تاريخ بر بلنداي دالاهو

       

      آرزو رحيمي  هريک از مناطق 12 گانه شرکت خطوط لوله و مخابرات، در گستره اي از ايران، مسئوليتي دارند خطير؛ مسئوليتي ازجنس انتقال نفت خام و فرآورده هاي آن؛ فعاليتي بدون انقطاع و لحظه اي توقف. شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب، يکي ازهمين مناطق است؛ منطقه اي که کارکنان آن همه هم وغم خود را مي گذارند تا سيالات درون خطوط به مبادي مصرف برسند تا اين چرخه درپهنه غربي کشور معطل نماند.

      اين منطقه عملياتي به مرکزيت کرمانشاه، شامل چهارمرکزانتقال نفت شهر، کرمانشاه، پايطاق و برداسپي است.

      گزارش پيش رو، گفتماني است باروح اله ارمندلي، رئيس مرکزانتقال نفت پايطاق.اوازفعاليت هاي اين مرکزانتقال نفت وتلاش هر روزه کارکنان آن گفت؛ کارکناني همدل که يک هدف رادنبال مي کنند وآن سربلندي وعزت ايران است.

       

       سفربه مرکزانتقال نفت پايطاق

      اين مرکزانتقال نفت(پايطاق)در15کيلومتري سرپل ذهاب و100 کيلومتري خط لوله 8 اينچي واقع شده که نفت خام را ازمرکزانتقال نفت شهيد قمري دريافت و به مرکز انتقال نفت کرمانشاه ارسال مي کند. درمسيرحرکت به سوي پايطاق، وجود گرده ماهي ها ونشانگرهاي (مارکرها) زرد رنگ فلزي وبتني جلب توجه مي کنند ومسيرخط لوله 8 اينچي خط لوله انتقال نفت خام نفت شهربه پالايشگاه نفت کرمانشاه را نشانت مي دهند.  کمي جلوتر، درسمت راست جاده، مسيري فرعي وجود دارد که ايستگاه مخابراتي چشمه سفيد با دکل بلند مخابراتي اش، خودنمايي مي کند و پس از آن گردنه «مرصاد»را مي بيني؛ گردنه اي باتاريخي ازرشادت و جانفشاني رزمندگان دلاوري که بازمين گيرکردن منافقان کوردل دراين منطقه، شکست سنگيني بر آنها تحميل وحماسه اي بي نظير درتاريخ انقلاب اسلامي خلق کردند، حماسه اي دردفاع از کيان وطن. 136کيلومتر راه پيموده شده ومرکزانتقال نفت پايطاق نزديک است. به گونه اي که با گذر از مزارع گندم و ذرت درو شده، همچنين عبور از جنگل هاي بلوط سوخته، اين مرکزاندک اندک نمايان مي شود؛ مرکزي سرسبزومحصور در دل کوه هاي بلند دالاهو که چشم نوازاست و روحت را جلا مي دهد. پس از طي اين مسير نسبتا طولاني، استقبال گرم وصميمانه روح اله ارمندلي، رئيس اين مرکزانتقال نفت و نوشيدن يک فنجان چاي، خستگي چند ساعته اين مسير کوهستاني را از تن به در مي کند.

      اومتولد1358 است و دانش آموخته مهندسي مکانيک دانشگاه صنعت نفت محمود آباد. ازسال1381با استخدام درشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران، فعاليت خود را در صنعت نفت آغاز کرده است.  ارمندلي کارخودرابه عنوان کارمند عمليات کاردرمرکزانتقال نفت پايطاق شروع کرده ورتبه ارشدي اين بخش(عمليات)رانيز درکارنامه خود دارد.

      وي مدتي   مسئول عمليات مرکزانتقال نفت پايطاق بوده و در هشت سال گذشته نيزبه عنوان رئيس مراکزانتقال نفت(شهيدقمري وپايطاق) خدمت کرده که چهارسال آخرآن، به مرکزانتقال نفت پايطاق مربوط است. ارمندلي از ويژگي ها و موقعيت جغرافيايي تلمبه خانه پايطاق (نفت شهر) مي گويد: حوزه استحفاظي اين مرکز انتقال نفت ازکيلومتر 50 خط لوله 8 اينچ نفت شهربه سمت کرمانشاه شروع مي شودوتاکيلومتر172، (خروجي شهراسلام آباد) ادامه مي يابد. به گفته وي اين خط لوله که يکي ازقديمي ترين خطوط لوله انتقال نفت کشورمحسوب مي شود، 236 کيلومتراست ونفت خام را ازميدان مشترک نفت شهر در نقطه صفر مرزي به کرمانشاه انتقال مي دهد.

       

       فعاليت هاي در دست اقدام

      رئيس مرکز انتقال نفت پايطاق به فعاليت هاي اين مرکزهم اشاره مي کند و مي گويد: با همدلي که ميان کارکنان اين مرکز وجود دارد، فعاليت هاي متعددي در دست اقدام است.

      وي جايگزيني الکتروپمپ ها به جاي توربوپمپ ها را از جمله اقدام هايي بر مي شمارد که اجراي آن مستلزم برقي کردن اين تلمبه خانه است وادامه مي دهد: پروژه شبکه برق دومداره 20 کيلو ولت 5/1 مگاواتي به طول تقريبي 16 کيلومترازپست سراب گرم شهرستان سرپل ذهاب تا اين مرکز انتقال نفت(پايطاق) دردست اجراست وتاکنون 81درصد پيشرفت فيزيکي داشته است.

      ارمندلي بابيان اين که تامين قطعات وتجهيزات توربين ها درشرايط تحريم بسيارسخت و تعمير ونگهداشت آنها نيازمند هزينه زيادي است، ادامه مي دهد: با توجه به اين موارد، نصب وجايگريني الکتروموتورهاي دور ثابت که هم هزينه کمتري داردوهم متخصصان داخلي وبومي مي توانند تعميرات و روتين هاي دوره اي آن راانجام دهند، دردستور کارقرار گرفته است.  وي PLC کردن مرکزانتقال نفت در نفت شهر را يکي ديگر از طرح هاي در دست اقدام برمي شمارد و ادامه مي دهد: بااجراي اين طرح، پنل هايMCC جديداتاق کنترل، جايگزين پنل هاي قديمي وهمزمان با نصب پنل هاي جديد نيزPLCکردن توربين ها انجام مي شود. رئيس مرکزانتقال نفت پايطاق مي گويد: با اين اقدام، بهره برداري وپايش دستگاه ها دقيق تر انجام و اطلاعات به دورتوربين ها، دماي داخلي آنها، فشار ورودي-خروجي، همچنين فلونفت خام درمدت زمان کمتري پايش خواهد شد. ارمندلي با تاکيد براين نکته که يک لحظه غفلت مي تواند منجر به بروز خسارت هاي جبران ناپذير جاني و مالي شود، ادامه مي دهد: درکنار نصب اين سيستم، نيروي انساني به عنوان اصلي ترين سرمايه، نقش به سزايي دارد. به اين معنا که حضوراو درکنار تجهيزات کنترلي، دقت درانجام کارها را افزايش مي دهد و وقوع حوادث را نيز به حد اقل ممکن مي رساند.

       

      چند طرح مهم ديگر

      احداث مخزن 10 ميليون ليتري، يکي ديگر از پروژه هاي در دست اقدام مرکز انتقال نفت پايطاق است که ارمندلي به آن اشاره مي کند و مي گويد: اجرا ونظارت اين طرح با اداره مهندسي طرح هاي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه انجام مي شود و ذخيره نفت خام اين مرکز را از 9 ميليون ليتر به 19ميليون ليتر افزايش مي دهد.

      وي با بيان اين که تعويض پوشش 20 کيلومترازخط لوله درمحدوده اين تلمبه خانه، يکي ديگرازطرح هاي دردست اقدام اين منطقه عملياتي است، ادامه مي دهد: بنابرنتايج حاصل ازپيگ راني هوشمند انجام شده در مسير اين خط لوله، ترميم نقاط خوردگي بالاي 70درصد آن دردستور کار قرار گرفت. ارمندلي مي گويد: با اجراي اين عمليات، حدود3283 نقطه باخوردگي داخلي کمتراز30درصد دراين محدوده از خط و در دونقطه (کيلومتر41 تا 51 و57 تا67) ترميم و رشد خوردگي آنها متوقف شد.

      تعويض 6 کيلومتر لوله ازاين خط که در شرايط بسيارگرم آب وهوايي منطقه انجام شد، تعميراساسي، لايروبي وسند بلاست مخزن تي 21 همچنين تعويض لوله هاي مسير ورودي و خروجي اين مخزن   به همراه ميکسر و درين تانک، بازسازي، احداث وتوسعه اتاق هاي نگهباني و  بازسازي مهمانسرا و ساختمان هاي قديمي از مهم ترين فعاليت هايي است که دراين حوزه باهمکاري واحدهاي ستادي مرکزمنطقه ومشارکت نيروهاي بهره بردار اين تلمبه خانه صورت گرفته است.

       

      خطر با کار ما عجين است

      رئيس مرکزانتقال نفت پايطاق، «خطر» را بخشي عجين شده بافعاليت هاي روزانه اين مرکزعنوان و اظهار مي کند: باتوجه به گستره فعاليت هاي مرکزانتقال نفت پايطاق، باوجود دقت هاي فراوان، گاه اتفاق هاي غيرمنتظره اي مانند قطع برق، توقف ناخواسته توربين، نشتي خط يا پارگي آن و...رخ مي دهد.  ارمندلي درپاسخ به اين پرسش که واکنش نيروي انساني دراين مواقع چيست، مي گويد: به طورقطع جلوگيري از بروز حوادث بسيار دشوار است؛ اما در زمان رخدادها، مهم ترين واکنش، حفظ خونسردي و هماهنگي ميان افراد است تا بتوان بهترين تصميم را در شرايط بحراني اتخاذ کرد.

      او ادامه مي دهد: درطول سال، اچ اس اي اين مرکز، مانورهاي مختلفي رابا هدف آمادگي نيروي انساني بويژه دربخش هاي عملياتي برگزار مي کند وحفظ خونسردي وهماهنگي ميان افراد به طورعملي تمرين مي شود.

       

      فرهنگ سازي

      يکي از دغدغه هاي اصلي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران، حفظ حريم ايمني و اختصاصي خطوط لوله انتقال نفت است.اين خطوط لوله تا رسيدن به مقصد ازشهرها، روستاها، مراتع، زمين هاي کشاورزي، رودخانه ها، کوه ها و مناطق سخت گذر بسياري مي گذرد.از اين رونقض حريم اين خطوط ازسوي ساکنان همجوارآن مي تواند به وقوع حوادث و خسارت هاي جاني، مالي و زيست محيطي ناگواري منجر شود.

       رئيس مرکزانتقال نفت پايطاق دراين زمينه مي گويد: با توجه به قدمت خط لوله اين منطقه وفرهنگ سازي خوب ومناسبي که براي حفظ آنها انجام شده است، بيشترهمسايگان حريم خطوط لوله انتقال نفت خام و فرآورده هاي نفتي، باعملکرد و وظايف شرکت، همچنين حوادث ناشي از بي توجهي و ساخت و ساز درحريم خطوط انتقال آشنا هستند.

      ارمندلي توزيع بولتن، کاتالوگ و دفترچه هاي تکليف شب تهيه شده به وسيله روابط عمومي ميان ساکنان بويژه دانش آموزان مقاطع مختلف تحصيلي را يکي ازفعاليت هاي مهم مي داند واظهارمي کند: اين فعاليت ها که با هدف فرهنگ سازي و نهادينه کردن آن انجام شده، نقش بسزايي درحفظ سرمايه هاي ملي داشته است.  به گفته وي درمحصولات فرهنگي توزيعي ميان ساکنان، توضيحات کاملي درباره خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه غرب ووظايف وماموريت هاي آن، همچنين شماره تماس هاي ضروري به مخاطبان(مردم منطقه) ارائه شده است. ارمندلي ادامه مي دهد: درکنار فعاليت هاي فرهنگي اشاره شده، بهره گيري ازخط بان نکته مهم ديگري است که به جلوگيري از بروز حوادث و حفظ حريم خطوط انتقال، کمک شايان توجهي کرده است.

       

      امکانات رفاهي

      رئيس مرکز انتقال نفت خام پايطاق، گريزي هم به امکانات رفاهي منطقه مي زند و اظهار مي کند: در اين مرکزانتقال نفت، حدود 50 نفردرشيفت هاي اقماري 14روزه در دو نوبت کار 12 ساعته فعاليت مي کنند.  قرار گرفتن اين مرکز دورازمحل سکونت شهري وفاصله 15 کيلومتري آن باشهرستان سرپل ذهاب و شرايط کار بسيار سخت اقماري که کارکنان مشغول فعاليت هستند، موجب شده دوري از خانواده براي آنها دشوار شود.  ارمندلي ادامه مي دهد: اقماري بودن، شرايط خاص خود را دارد. به اين معناکه نيروها 14روز کار و بقيه روزهاي ماه را استراحت مي کنند؛ اما واقعيت چيزديگري است؛ يعني کارآن قدرسخت است که حتي با14روز استراحت درمنزل هم جبران نمي شود. خانواده ها نيز با اين موضوع مشکل دارند؛ چون در مدتي که درجمع آنها نيستند، باراصلي مشکلات روي دوششان است. رئيس مرکزانتقال نفت پايطاق، وجود انگيزه و روحيه بالا براي کارکنان را مهم مي خواند ومي گويد: با توجه به مواردي چون سختي کار درچنين مناطقي و دوري از مرکز، به منظور تلطيف فضاي کار و افزايش روحيه نشاط در ميان کارکنان، اقدام هاي خوبي انجام شده است. باشگاه ورزشي باامکانات وتجهيزات مختلفي مثل ميزپينگ پنگ، فوتبال دستي و دستگاه ها ي بدن سازي درمنطقه وجود دارد که کارکنان مي توانند اوقاتي رابا آنها سپري کنند. همچنين زمين چمن فوتبال و زمين واليبال، از ديگر امکانات ورزشي هستند که با هدف نشاط بخشي به کارکنان ايجاد شده است. ارمندلي ادامه مي دهد: فضاي سبز ايجاد شده درمنطقه و کاشت درختان مثمري مثل انجير، انار، انگور و...تلاش ديگري براي آرامش بخشي و افزايش توان روحي-رواني کارکنان در اين منطقه عملياتي است. آب اين چشمه پس از استحصال، آب شرب کارکنان را نيز تامين مي کند و سلامت آن با نمونه برداري ماهانه اداره بهداشت سرپل ذهاب تاييد مي شود.

       

      آميختگي صنعت و تاريخ

      ديدن تجهيزات و امکانات، کمپ و مهمانسرا در حاشيه اين گفت وگو خالي از لطف نبود. ساعت 10صبح است ودماسنج محوطه صنعتي 43درجه سانتي گراد بالاي صفر رانشان مي دهد. دمايي کلافه کننده؛ اما کارکنان بي توجه به آن، سخت و پر تلاش به فعاليت خود ادامه مي دهند.  دراين ميان، ساختماني متروکه که در ورودي آن تاريخ1935حک شده است، جلب توجه مي کند؛ تاريخي که برقدمت مرکزانتقال نفت پايطاق دلالت دارد. درفاصله يک کيلومتري از اين مرکزانتقال نفت، پايين ترازجاده اصلي گردنه پايطاق، بناي تاريخي «طاق گرا» يا «طاق شيرين» قراردارد که ساخت آن بنابر مستندات باستان شناسي، به اواخردوره ساساني واحتمالا به زمان حکومت خسرو دوم (628-590م) مربوط مي شود. بناي تاريخي «زيج منيژه» نيزازديگر بناهاي تاريخي پايطاق است که در داخل بافت روستاي پايطاق قراردارد، يعني درست درقسمت پايين دست طاق گرا. گرچه تاريخ چندان روشن و دقيقي درباره آن وجود ندارد، اما معماري بنا، بويژه شكل در گاه ها و قوس ها، همچنين نحوه پوشش سقف فضاها نشان مي دهد که زيج منيژه، احتمالا در اواخر دوره ساساني ساخته شده است.

       

        

    • media/image/2018/06/2000-1441/838.jpg

      طرح ساماندهي حقوق کارکنان قرارداد مدت‎موقت نفت تشريح شد

      بهبود معيشت، توانمندسازي و ارتقاي سلامت کارکنان قراردادي

      سرپرست معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت اعلام کرد: با اجراي ابلاغيه بهبود معيشت کارکنان قرارداد مدت‎موقت، علاوه بر بهبود وضع پرداخت، اقدام هايي به منظور توانمندسازي و ارتقاي کيفيت سلامت اين کارکنان در دستور کار وزارت نفت قرار مي‎گيرد.  کامران دهقاني در گردهمايي مسئولان منابع انساني صنعت نفت که با محوريت تشريح ابلاغيه بهبود معيشت کارکنان قرارداد مدت موقت اين صنعت برگزار شد، توضيحاتي درباره مفاد اين ابلاغيه و اقدام هاي تعريف شده براي بهبود وضع معيشتي اين کارکنان ارائه داد.

       

      برخورداري کارکنان از بيمه تکميلي و عمر

      سرپرست معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت گفت: اين ابلاغيه در چهار محور اصلي «ارتقاي کيفيت زندگي و سلامت»، «توانمندسازي»، «رعايت حداقل معيشت» و «بهبود وضع پرداخت» اجرا مي‎شود که در محور نخست، يعني ارتقاي کيفيت زندگي و سلامت، پوشش بيمه تکميلي هريک از کارکنان قرارداد مدت موقت و افراد تحت تکفل آنان تا 80 درصد هزينه‎ها، بيمه عمر تا 50 درصد هزينه‎ها و امکان استفاده ايشان از امکانات رفاهي و ورزشي مجموعه نفت ديده شده است.  دهقاني گفت: بررسي ميزان پوشش بيمه تکميلي در سازمان‎هاي مشابه و مقايسه اين شاخص، سرانجام ما را به عدد 50 درصد رساند، اما با ادامه بررسي‎ها مقرر شد تا 80 درصد هزينه‎هاي بيمه تکميلي کارکنان از سوي کارفرما پوشش داده شود. بيمه عمر هم که با توجه به مخاطره‎آميز بودن ماهيت فعاليت در صنعت نفت ضروري به نظر مي‎رسد، البته کارکنان مختار هستند  از اين بيمه استفاده يا هزينه معادل آن را دريافت کنند.  وي درباره محور دوم، يعني بحث توانمندسازي کارکنان گفت: اين مقوله، يکي از آيتم‎هاي پرهزينه صنايع نفت و گاز را در دنيا به خود اختصاص مي‎دهد و ما نيز قصد داريم با امکانپذير کردن استفاده از امکانات آموزشي بر اساس مشاغل براي کارکنان قرارداد مدت موقت، آنها را بيش از پيش توانمند سازيم و بهره‎وري را افزايش دهيم.

       

      بهبود وضع پرداخت به کارکنان و تعيين

      کف حقوق و دستمزد

      سرپرست معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت، سومين محور ابلاغيه را معطوف به رعايت حداقل معيشت کارکنان قرارداد مدت موقت اعلام کرد و گفت: به اين منظور، رقمي به عنوان کف حداقل حقوق و دستمزد در نظر گرفته شده است. به اين ترتيب حقوق هيچ يک از کارکنان قرارداد مدت موقت از اين رقم کمتر نخواهد شد. بهبود وضع پرداخت، چهارمين محور ابلاغيه وزير نفت است که به گفته دهقاني، پرداخت علي‎الحساب کمک‎هزينه رفاهي به صورت ماهانه، پرداخت متمم کمک‎رفاهي، هزينه اياب و ذهاب، امکان پرداخت وام و ترميم اضافي حقوق کارکناني را که به صورت مستقيم در عمليات توليد و بهره‎برداري مشغول به کار هستند، شامل مي‎شود.  دهقاني در توضيح بيشتر گفت: در سال‎هاي 95 و 96 مبلغي به عنوان کمک رفاهي به کارکنان قرارداد مدت موقت پرداخت شد که مقرر شده است اين مبلغ به جاي پرداخت تجمعي و يکجا در پايان سال، به صورت ماهانه به کارکنان پرداخت شود. ضمن اين که پرداخت وام به مبلغ 2 برابر حقوق نيز همانند کارکنان رسمي براي کارکنان قرارداد مدت موقت مجاز شده است.  وي درباره متمم کمک رفاهي و حق اياب و ذهاب به کارکنان نيز گفت: اين آيتم، حدود 10 تا 12 درصد حقوق و مزاياي کارکنان را در برمي‎گيرد. دهقاني، پرداخت ترميم اضافي حقوق کارکناني را که به صورت مستقيم در عمليات توليد و بهره‎برداري مشغول به کار هستند، با توجه به مسئوليت خطير اين کارکنان، ضروري دانست و آن را مطابق با ادبيات و الزام هاي صنعت نفت عنوان کرد.

       

      اجراي طرح پيمايش، آسيب‏‎شناسي

       و تهيه بانک اطلاعاتي جامع

      سرپرست معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت در ادامه به روند اشتغال به کار کارکنان قرارداد مدت موقت در صنعت نفت اشاره کرد و گفت: تعداد نيروي انساني شاغل در بخش پيمانکاري وزارت نفت در سال 1384 بالغ بر 53 هزار و 571 نفر بود که اين رقم (با وجود واگذاري پتروشيمي‎ها و واحدهاي پالايشي) با رشد حدود 5/2 برابري تا سال 1390 به بيش از 136 هزار نفر افزايش يافت و دولت وقت را بر آن داشت که نه تنها در صنعت نفت، بلکه در بخش‎هاي مختلف، افراد واجد شرايط را به صورت مستقيم با قراردادهاي مدت موقت به کار گيرد. بر اين اساس و مطابق با مجوزها يا ابلاغيه‎هايي که بعدا در اين زمينه صادر شد، حدود 37 هزار نفر به عنوان نيروي قرارداد مدت موقت در نفت واجد شرايط تشخيص داده شدند.  وي به ممنوعيت استخدام در دستگاه‎هاي دولتي بدون اخذ مجوز سازمان امور اداري و استخدامي که از اول آذرماه سال 93 لازم‎الاجرا شد، اشاره کرد و گفت: اگر چه همواره بحث ساماندهي وضع کارکنان قرارداد مدت موقت وزارت نفت در جلسات مختلف مطرح و بررسي مي شد، اما اين روند در سال 96 و با دستور اکيد وزير نفت با جديت بيشتري پيگيري شد و برنامه جامعي مشتمل بر تهيه بانک اطلاعاتي کارکنان، اجراي طرح پيمايش از سوي پيمانکار مستقل دانشگاهي به منظور آسيب‎‏شناسي و برگزاري جلسه هاي متعدد با محوريت ساماندهي اين کارکنان در دست اقدام قرار گرفت.  دهقاني با اشاره به طرح مکرر اين موضوع در جلسات شوراي اداري و شوراي معاونين وزارت نفت، عنوان کرد: در برخي جلسه ها با حضور شخص وزير نفت به اين موضوع پرداخته شد و با توجه به محدوديت‎هاي بودجه‎اي نفت، براي رفع گره‎هاي کار از راهنمايي‎هاي ايشان استفاده مي‎شد.  وي در جمع‎بندي نتايج بررسي‎هايي که به منظور ايجاد بانک اطلاعاتي صورت گرفته است، گفت: هم اکنون بيش از 34 هزار نفر از کارکنان وزارت نفت در قالب قرارداد مدت موقت در اين وزارتخانه مشغول به کار هستند که از اين ميان حدود 2500 نفر به طور مستقيم در عمليات توليد ايفاي نقش مي‎کنند. قرار بود پرداخت ترميم اضافي حقوق، تنها به کارکناني که به صورت مستقيم در عمليات توليد و بهره‎برداري مشغول به کار هستند، تعلق گيرد که با تاکيد وزير نفت، کارکناني که در حوزه‎هاي پشتيباني تخصصي (بازرس فني، آتش‎نشان و ...) مشغول به کار هستند نيز مشمول اين آيتم شدند و به اين ترتيب حدود 8 هزار نفر از کارکنان قرارداد مدت موقت از اين آيتم حقوقي برخوردار مي‎شوند.  اين مقام مسئول با اشاره به اين‎که وزارت نفت از بضاعت کارشناسي، مالي و مقرراتي موجود براي ساماندهي وضع معيشت کارکنان قرارداد مدت موقت صنعت نفت استفاده کرد، افزود: اميدواريم با اجرايي شدن اين ابلاغيه، کارکنان شاهد دريافت حقوق و دستمزد بالاتر و برخورداري از امکانات رفاهي بيشتري باشند و وزارت نفت نيز فعاليت کارکناني شادتر، سالم تر و توانمندتر را در صنعت نفت شاهد باشد.

       

       

      ابلاغيه بهبود   معيشت  نيروهاي  قرارداد  مدت موقت  صنعت نفت

      ضوابط ساماندهي وضع پرداخت حقوق و مزايا و بهبود معيشت نيروهاي قرارداد مدت موقت صنعت نفت از سوي وزير نفت ابلاغ شد. در متن ابلاغيه بيژن زنگنه آمده است: «در خصوص ساماندهي وضعيت پرداخت حقوق و مزايا به نيروهاي قرارداد مدت موقت و بهبود وضع معيشت ايشان موارد فوق را (علاوه بر اضافات حقوق ابلاغي اعمال شده براي سال 1397) که به تصويب شوراي اداري و استخدامي صنعت نفت رسيده، جهت پيگيري و اجرا توسط معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارتخانه و چهار شرکت اصلي ابلاغ مي‎کند:

      به کليه نيروهاي مدت موقت که در انتهاي سال هاي 95 و 96 کمک رفاهي پرداخت شده ،از سال جاري   نيز اين کمک به صورت علي الحساب با همين عنوان بر اساس ضوابط سال 1396 و  با در نظرگرفتن افزايش متناسب سالانه، به صورت ماهانه و مستمر پرداخت و در پايان سال تسويه حساب مي‎شود.

      به تمامي نيروهاي مدت موقت،متمم کمک رفاهي و اياب و ذهاب متناسب با کارکنان رسمي، علاوه بر کمک رفاهي بند (يک) تعلق مي‎گيرد.

      براي تمامي نيروهاي مدت موقت به تناسب فعاليت و شرکت محل کار،حداقل ميزان پرداختي (کف حقوق) با توجه به شرايط بازار کار و معيشت توسط معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني با همکاري چهار شرکت اصلي جمع بندي و پيشنهاد شود. پيشنهاد نهايي در اين خصوص پس از تاييد توسط شوراي اداري، جهت ابلاغ ارائه شود.

      براي تمامي نيروهاي مدت موقت و افراد تحت تکفل آنها، بيمه تکميلي درمان در نظر گرفته شود، 80 درصد مبلغ بيمه تکميلي توسط کارفرما و مابقي در صورت تمايل اين همکاران به استفاده از بيمه توسط خودشان پرداخت شود. پوشش بيمه‎اي مورد نظر بايستي به تاييد شوراي اداري برسد. همچنين بايد به نحوي برنامه‎ريزي شود که افراد مشمول بيمه تکميلي موضوع اين بند، در صورت تمايل بتوانند در چارچوب اين بيمه از خدمات مشابه در واحدهاي درماني سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت استفاده نمايند.

       

      براي تمامي نيروهاي مدت موقت ،امکان بيمه عمر با پرداخت 50 درصد سهم بيمه توسط کارفرما فراهم شود. پوشش بيمه‎اي مورد نظر بايستي به تاييد شوراي اداري برسد. در صورت استفاده نکردن از اين امکان، مبلغ سهم کارفرما (به ميزان 50 هزار تومان در ماه در سال 1397) به اين افراد پرداخت خواهد شد.

      کليه نيروهاي مدت موقت بر اساس نياز  شغلي و در حد اعتبارات مصوب و امکانات هر شرکت، از امکانات و برنامه‎هاي آموزشي آن بهره‎مند مي‎گردند.

      کارکنان مدت موقت نيز همانند کارکنان مدت معين مي‎توانند در حد اعتبارات مصوب و امکانات هر شرکت، از خدمات باشگاه ها و ديگر امکانات رفاهي، فرهنگي و ورزشي شرکت محل خدمت خود استفاده نمايند.

      کليه نيروهاي مدت موقت مي توانند از دو ماه علي‎الحساب حقوق طبق ضوابط مربوطه بهره‎مند گردند.

      فرم قرارداد نيروهاي مدت موقت بايد توسط معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني، بر مبناي اين ابلاغيه، مصوبات دولت و آيين‎نامه‎هاي اداري و استخدامي صنعت نفت مورد بازنگري قرار بگيرد.

      پيرو تصميمات پايه‎اي متخذه، وضعيت حقوق نيروهاي مدت موقت که در گروه‎هاي شغلي اصلي تخصصي که به صورت مستقيم در عمليات توليد و بهره‎برداري چهار شرکت اصلي مشغول به کار مي‎باشند (مانند نيروهاي اصلي تخصصي شاغل در زنجيره واحدهاي بهره‎برداري، کارخانه‎هاي گاز و گاز مايع، واحدهاي جمع آوري و تفکيک گاز، واحدهاي تزريق گاز، زنجيره حفاري، سکوهاي دريايي، پالايشگاه‎هاي نفت و گاز، ايستگاه‎هاي تقويت فشار گاز، تلمبه‎خانه‎هاي نفت، پايانه‎هاي صادراتي) بايد در تناسبي منطقي با نيروهاي رسمي توسط معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني با همکاري مديران توسعه منابع انساني چهار شرکت اصلي تنظيم و براي تصويب به شوراي اداري صنعت نفت پيشنهاد شود. گروه‎ها و رسته‎هاي شغلي پيشنهادي توسط شرکت‎هاي اصلي مي‎بايست در چارچوب فوق، به تصويب شوراي اداري رسيده و همراه با پيشنهاد ترميم براي ابلاغ ارائه شود.

       

       معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني و مديران توسعه منابع انساني چهار شرکت اصلي بايد اقدامات فوق را به نحوي به انجام برسانند که بندهاي 1 تا 9 را تا پايان تير ماه سال 1397 و بند 10 را تا نيمه شهريور ماه 1397 عملياتي نمايند. در هر حال زمان اجراي همه پرداخت‎هاي اضافي موضوع اين ابلاغيه، ابتداي ارديبهشت ماه 1397 خواهد بود و پرداخت‎هاي انجام نشده بايد حداکثر پيش از اتمام شهريور ماه 1397 متناسباً به حساب کارکنان ذيحق واريز شود.»

       

    • media/image/2018/06/2000-1441/839.jpg

      گفت وگوي «مشعل» با معاون محيط زيست اداره کل اچ اس اي و پدافند غيرعامل وزارت نفت

      اقدام هايي در مسير تعهدهاي محيط زيست

      مشعل     سميه راهپيما     کنترل وکاهش اثرات آلودگي کارخانه ها و واحدهاي صنعتي براي حفاظت از محيط زيست، امروزه به عنوان يکي از مهم ترين مسائل و دغدغه هاي کشور هاي جهان قرارگرفته است. صنايع گاز و پتروشيمي، به عنوان يکي از بزرگترين منابع توليد آلاينده هاي محيط زيست براساس نوع مواد ورودي، مراحل فرآيندي و محصول خروجي، نوع و ميزان آلودگي متفاوتي دارند. وجود منابع و ذخاير عظيم نفت و گاز در کشور و توسعه روزافزون صنايع نفت، گاز و پتروشيمي و صنايع پايين دستي از يک سو و چالش هاي محيط زيستي فراروي اين صنايع حياتي و راهبردي از سوي ديگر، توجه بيش از پيش به اثرات صنعت نفت، گاز و پتروشيمي بر محيط زيست را توجيه مي کند و در اين ميان وزارت نفت گام هايي برداشته که يکي از آنها کاهش دي اکسيد گوگرد ناشي از فرآيندهاي صنعتي است.

      دي اکسيدگوگرد، گازي اشتعال ناپذير، انفجارناپذير و بي رنگ است که در غلظت هاي 3/0-0/1 ppm در هوا ايجاد مزه مي کند. در غلظت هاي بالاي 3 ppm اين گاز داراي بوي تند و محرک است. همچنين تخمين زده مي شود که SO2 به طور متوسط بين 2 تا 4 روز در هوا باقي بماند. اکسيدهاي گوگرد در ترکيب با مواد معلق و رطوبت، باعث ايجاد اثرهاي بسيار مخرب در اتمسفر زمين مي شود.

      در اين زمينه محمدتقي جعفرزاده، معاون محيط زيست اداره کل اچ اس اي و پدافند غير عامل وزارت نفت مي گويد: تنگي نفس، اسپاسم برونش، سرفه شديد، سوزش چشم و مجاري تنفسي، کم شدن عمق تنفس و در نهايت تشديد عوارض قلبي و عروقي و کاهش کارايي تنفسي، از اثرهاي بهداشتي منتسب به دي اکسيد گوگرد به شمار مي رود، همچنين دي اکسيد گوگرد با رطوبت موجود در جو، ترکيب و موجب تشکيل اسيدهاي گوگردي و باران هاي اسيدي و در نتيجه لطمه به بناها و ماشين آلات و تاسيسات، آثار تاريخي، زمين هاي زراعي و محصولات کشاورزي مي شود.به گفته وي، استانداردهاي زيست محيطي مختلفي در کشورهاي دنيا تدوين و به مرحله اجرا گذاشته مي شود که عبارتند از: حدود مجاز انتشار از واحدهاي صنعتي و استاندارد کيفيت هواي آزاد.جعفرزاده ادامه مي دهد: حدود مجاز انتشار از واحدهاي صنعتي، به منظور محدود کردن ميزان انتشار از واحدهاي صنعتي و براي انواع گازهاي آلاينده هوا (دي اسيد گوگرد، اکسيدهاي نيتروژن، مونواکسيد کربن، ذرات و H2S) و انواع منابع منتشرکننده آلاينده ها وضع مي شود که سازمان حفاظت محيط زيست کشور اين حدود مجاز را مبناي مقايسه وضعيت واحد صنعتي و تشخيص آلايندگي آن واحد قرار مي دهد.وي مي گويد: اين استانداردها به صورت دوره اي بازنگري و ابلاغ مي شود که آخرين حدود مصوب اين دسته از استانداردها طي مصوبه شماره 9505/ت49065 ه مورخ 31/1/1395 به هيئت وزيران ابلاغ شده است. بر اين اساس، حد مجاز استانداردهاي خروجي از کارخانه ها و کارگاه هاي صنعتي مربوط به نيروگاه ها، پالايشگاه ها و صنايع پتروشيمي و زباله سوزها در صنعت نفت را مي توان سنجيد.معاون محيط زيست اداره کل اچ اس اي و پدافند غيرعامل وزارت نفت مي افزايد: هدف از استاندارد کيفيت هواي آزاد يا همان استاندارد پاک، حفظ سلامت مردم و تامين رفاه و آسايش جامعه است.

       

      عملکرد وزارت نفت در کاهش
       دي اکسيد گوگرد

      جعفرزاده مي گويد: وزارت نفت در مسير تعهدهاي محيط زيستي، اقدام هاي موثري براي بهبود شاخص هاي کيفي هوا انجام داده که به ارتقاي کيفيت هوا بخصوص در کلانشهرها منجر شده است. وي ادامه مي دهد: کاهش انتشار SO2 ناشي از فرآورده هاي توليدي به چند دسته بهبود کيفيت فرآورده هاي بنزين و نفت گاز توليدي، تامين سوخت مورد نياز نيروگاه ها از طريق گاز طبيعي به جاي نفت کوره و جداسازي ترکيبات گوگردي از گاز طبيعي تقسيم مي شود.معاون محيط زيست اداره کل اچ اس اي و پدافند غيرعامل وزارت نفت مي گويد: با تعريف برنامه هاي متعدد براي بهبود و ارتقاي کيفيت سوخت توليدي پالايشگاه ها و با هدف بهبود کيفيت هوا، بخصوص در کلانشهرها، گوگرد موجود در سوخت کاهش يافته و به تبع آن دي اکسيد گوگرد منتشر شده از اگزوز وسايل نقليه موتوري نيز کم شده است. با ارتقاي کيفيت بنزين و گازوييل، از انتشار سالانه 23920 تن دي اکسيد گوگرد به محيط کاسته و بهبود چشمگيري در کيفيت هواي کلانشهرها حاصل شده است.جعفرزاده مي افزايد: با اجراي طرح هاي گازرساني و تامين گاز مورد نياز نيروگاه ها در سال هاي اخير، گام هاي موثري در مسير کاهش انتشار آلاينده هاي زيست محيطي از نيروگاه ها، بخصوص دي اکسيد گوگرد برداشته شده است. با اجراي اين طرح ها، گاز طبيعي جايگزين نفت گاز و نفت کوره مصرفي در نيروگاه ها شده و از انتشار آلاينده هاي زيست محيطي، بخصوص SO2 به ميزان چشمگيري کاسته شده است.

      وي ادامه مي دهد: ترکيبات گوگرد موجود در گاز نيز به کمک فرآيندهاي مربوطه در پالايشگاه هاي گاز جداسازي شده و گاز طبيعي که در اختيار صنايع و مردم قرار مي گيرد، فاقد ترکيبات گوگردي بوده (يا در حد بسيار کم است)، ضمن آنکه انتشار SO2 در نتيجه احتراق گاز طبيعي روي نخواهد داد.معاون محيط زيست اداره کل اچ اس اي و پدافند غيرعامل وزارت نفت تاکيد مي کند: در سال هاي اخير با بهبود فرآيندهاي توليد، بخصوص در پالايشگاه هاي نفت، اقدام هاي موثري در مسير بهبود کيفيت فرآورده هاي نفتي انجام که منجر به کاهش انتشار آلاينده هاي اتمسفري، بويژه دي اکسيد گوگرد شده است.

       

      چگونگي پايش کيفيت هواي محيطي عسلويه

      جعفرزاده با اشاره به وضعيت هواي محيطي منطقه عسلويه مي گويد: پايش هاي انجام شده در منطقه نشان مي دهد که پارامترهاي کيفي هواي منطقه به جز SO2در حد مطلوب قرار دارد که انتظار مي رود با اجراي برنامه هاي کاهش انتشار SO2 در حد مطلوب قرار گيرد. معاون محيط زيست اداره کل اچ اس اي و پدافند غيرعامل وزارت نفت در ادامه به چگونگي برآورد انتشار دي اکسيدگوگرد در منطقه عسلويه اشاره مي کند و مي گويد: پالايشگاه هاي گازي مستقر در منطقه، نقش اصلي جداسازي ترکيبات گوگردي از گاز را به عهده دارند.جعفرزاده ادامه مي دهد: واحدهاي بازيابي گوگرد در فازهاي گازي مشتمل بر سه واحد غني سازي گاز اسيدي(AGE)، واحدهاي بازيابي گوگرد (SRU)و تصفيه گازهاي باقي مانده(TGTU) است که اين زنجيره سه واحدي، در اغلب پالايشگاه ها ايجاد شده است. معاون محيط زيست اداره کل اچ اس اي و پدافند غيرعامل وزارت نفت مي افزايد: کيفيت هواي منطقه به طور مداوم به وسيله شش دستگاه پايش لحظه اي متعلق به سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس مورد پايش قرار مي گيرد، همچنين با تعبيه 20 ايستگاه نمونه برداري غير فعال، کيفيت هواي منطقه در بازه هاي زماني طولاني تر (حدود يک ماهه) به طور مداوم پايش، آناليز و تحليل مي شود. در اين پايش ها، پارامترهاي مختلفي از قبيل SO2، NO2، CO، PM و بنزن آناليز مي شود.

       

      چگونگي جداسازي دي اکسيد گوگرد

      معاون محيط زيست اداره کل اچ اس اي و پدافند غيرعامل وزارت نفت مي گويد: با توجه به مخاطرات شديد ناشي از H2Sيا ساير ترکيبات موجود در نفت و گاز، يکي از اصلي ترين فرآيندهاي پالايشي نفت و گاز، جداسازي اين ترکيبات از نفت و گاز و تبديل آن به گوگرد جامد است که به عنوان محصول جانبي پالايشگاه هاي نفت و گاز به فروش رسانده مي شود. راندمان واحدهاي بازيابي گوگرد (Sulfur Recovery Unit) در حد 100 درصد نيست و مقادير ناچيزي از آن در نفت/فرآورده هاي نفتي يا گاز باقي مي ماند. همچنين در اين واحدها بخشي از گازهاي باقيمانده (tail Gas) در کوره موسوم به پسماندسوز (Incinerator) سوزانده و به صورت گاز SO2در محيط منتشر مي شود تا از انتشار گاز سمي H2Sدر محيط پرهيز شود.

       

      برنامه هاي مطالعاتي اصلاح واحدهاي بازيابي گوگرد

      جعفرزاده به برنامه هاي مطالعاتي براي اصلاح واحدهاي بازيابي گوگرد اشاره مي کند و مي گويد: اهم اقدام هاي قابل انجام براي کاهش انتشار SO2 در فازهاي گازي عبارتند از: احداث واحدهاي غني سازي گاز اسيدي(AGE) و تصفيه گازهاي باقي مانده (TGTU) در پالايشگاه هاي اول، دوم و سوم. احداث واحد غني سازي گاز اسيدي در پالايشگاه پنجم و رفع موانع و مشکلات عملياتي واحدهاي بازيابي گوگرد به منظور بهره برداري مداوم و پايدار از آن.وي مي افزايد: همچنين مي توان به تکميل عمليات احداث واحدهاي بازيابي گوگرد قبل از ورود خوراک به فازهاي جديد، رفع مشکلات عملياتي واحدها و تجهيزاتي نظير کمپرسورهاي گازهاي اسيدي پالايشگاه به منظور کاهش ميزان فلرينگ، تکميل عمليات نصب و راه اندازي واحدها و تجهيزات مرتبط با فلرينگ پالايشگاه ها و تهيه برنامه جامع کاهش فلرينگ در تمامي پالايشگاه هاي گازي اشاره کرد.

       

      انگليسي براي دانشجويان اچ اس اي

      درکتاب «انگليسي براي دانشجويان اچ اس اي» از مطالب متنوع و به روز ايمني، بهداشت و محيط زيست که جنبه کاربردي نيز دارند، بهره گرفته شده است. دروس کتاب از سه بخش ايمني، بهداشت و محيط زيست تشکيل شده و در پايان هر درس، سئوال درک مطلب و لغات تخصصي همراه با معني آمده است. تجربه نشان داده که طولاني بودن مطالب، براي فراگيران خسته کننده است، بنابراين سعي شده مطالب کوتاه و حتي در بعضي دروس، به شکل مکالمه باشد و اصطلاحات ايمني، بهداشت و محيط زيست به صورت محاوره زبان انگليسي در محل کار نوشته شود. بخش ديگر   حاوي اخباري کوتاه از حوادث به زبان انگليسي است که براي افزايش مهارت خواندن و درک مطلب مفيد است. بخش انتهايي کتاب نيز به فرهنگ لغات و اصطلاحات ايمني، بهداشت و محيط زيست اختصاص داده شده است. مطالعه اين کتاب به دانشجويان رشته ايمني، بهداشت و محيط زيست و همکاراني که در اين حوزه فعاليت دارند، توصيه مي شود.

      شيوه هاي مديريت ايمني

      بي شك در رويكردهاي مختلف ايمني، رويكرد مديريتي، از جايگاه متفاوت و مهمي برخوردار است. از ميان انواع رويكردهايي كه براي ايمني وجود دارد، مانند رويكرد قانون مداري، رويكرد انسان دوستانه، رويكرد اقتصادي – تجاري و رويكرد عوامل انساني، مي توان گفت که رويكرد مديريت ايمني و بهداشت حرفه اي، نه تنها تمامي رويكردهاي گفته شده را دربرمي گيرد؛  بلكه مي تواند به محوريت  اصلي تبديل شود و آنها را در يك سازمان، هدايت و رهبري کند .

      امروزه اصل مديريت سازمان ها بر كسي پوشيده نيست و بدون مديريت كارآمد و موفق، نمي توان به اهداف و تعالي سازماني دست يافت؛ ولي كوچكترين حادثه مي تواند تمامي زحمات و تلاش هاي يك مديريت را نقش بر آب کرده و حسن شهرت سازمان را خدشه دار کند، بنابراين موازي با مديريت ارشد سازمان كه در راس هرم قرار گرفته، مديريت ايمني و بهداشت نيز جايگاه خود را دارد. ناگفته پيداست كه تنها با حمايت مديران ارشد سازمان ها اين مهم مي تواند عملي شود و مديريت ايمني، به اهداف و نتايج خود در سازمان دست يابد.

      كتاب شيوه هاي مديريت ايمني(تکنيک ها و ظرافت ها) شامل توصيه هاي ارزشمند و اطلاعات سودمند، هم براي افرادي كه تازه وارد سازمان شده اند و هم متخصصان كهنه كار ايمني است. ايده هاي جديد، طرح ها و راهبرد هاي ارائه شده در كتاب، ياري مي كند تا يك رهبر و مدير موفق ايمني باشيم. بعضي از اين استراتژي ها عبارتند از:

      1- از حداقل زمان، حداكثراستفاده را بردن

      اين كتاب هفت روش اثبات شده را بازگو مي كند كه مديران موفق ايمني، اغلب آنها را به كار مي گيرند. با به كارگيري اين روش ها مي توانيد زمان خود را بهتر مديريت کنيد. بنابراين وقت آزاد و كافي زيادي خواهيد داشت تا به كاركنان تان كمك كنيد كارهاي شان را سريع، صحيح و ايمن انجام دهند.

      2- افزايش  نتايج

      براي بيشتر طرفداران ايمني، رمز موفقيت در خلق نتايج است؛ هدفي ملموس كه ايمني و بهداشت كاركنان بهبود مي يابد و در نهايت به سود دهي سازمان منجر مي شود. اين كتاب هفت روش را كه سريع و به راحتي باعث افزايش نتايج مي شود، بر مي شمارد.

      3- يافتن راه حل هاي سازنده براي مشكلات عمده شما

      به عنوان يك مدير پر مشغله، آيا توانسته ايد از بعضي ايده ها بهتر سود ببريد تا كارهاي تان سريع تر و ايمن تر انجام شود؟ اين كتاب روش هاي اثبات شده اي را نشان مي دهد كه در يافتن راه حل هاي سازنده و آسان به شما كمك مي كند تا مشكلات اساسي خود را حل کنيد.

      4- راه حل هاي اثبات شده و مشخص كه به سرعت و به راحتي تعارض كاركنان را حل و فصل مي کند.

      گاهي اوقات رفع سوء تفاهم ها، تنها کار لازم براي پايان دادن به يك تعارض و اختلاف است. اين كتاب اصولي را ارائه مي كند تا سريع و راحت اين مشكل را برطرف كنيد.

      5- به طرز موفقيت آميزي تيم خود را از طريق تغيير، رهبري كنيد

      بيشتر مديران ايمني، اغلب كاركنان خود را به تغيير در وضعيت خود، راهنمايي و تشويق مي کنند. اين كتاب شامل تمام فعاليت هايي است كه شما در انتقال و گذر از يك دوره به شرايط و وضعيت ديگر نياز داريد.

      اما اين همه آن چيزي نيست كه در كتاب مي توان يافت. مطالب ارزشمند ديگري وجود دارد كه مي تواند ابزاري براي مديران ايمني در تمام سطوح كاري باشد.

      اين كتاب از دو بخش تشكيل شده است. بخش اول كه قسمت اصلي كتاب است، هفت روش برتر مديريت ايمني را در بر مي گيرد و بخش دوم نيز برنامه هاي انجمن ايمني و بهداشت آمريكا  (NSC) را شامل مي شود.

       

       

       

    • media/image/2018/06/2000-1441/840.jpg

      خارک مرواريد خليج فارس

      خارک از معدود پايانه هاي نفتي دنياست که قابليت پهلودهي به بزرگترين نفتکش هاي جهان را دارد. خارک توان پهلودهي همزمان 9 نفتکش با ظرفيت هاي گوناگون را دارد و وجود مخازن ذخيره سازي نفت با ظرفيت هاي ميليوني اين قابليت را به پايانه خارک داده که روزانه بيش از 10 ميليون بشکه نفت را به مشتريان تحويل دهد. پايانه نفتي خارک پذيراي نفتکش هاي غول پيکر با ظرفيت 320 هزار تن و  نفتکش هاي کوه پيکر با ظرفيت 550 هزار تن است. هم اکنون ويژگي هاي اسکله آذرپاد شرايط را براي پهلوگيري نفتکش هايي با ظرفيت تا حدود 500 هزار تن فراهم مي کند. در عين حال سامانه هاي دقيق اندازه گيري حجم سيالات صادراتي و رعايت همه استانداردهاي بين المللي در عمليات صادرات نفت از جمله مواردي است که آذرپاد را در ميان کشورهاي خريدار نفت پرطرفدار کرده است.

    • media/image/2018/06/2000-1441/841.jpg

      پزشکان صنعت نفت از يک ماه روزه داري کارکنان مناطق عملياتي مي گويند

      پايان روزه داري آغـاز گـرما

      مشعل   سميه راهپيما     کار در مناطق عملياتي صنعت نفت، بخصوص در جنوب کشور با گرما عجين شده و از هم جدا  ناپذير هستند. حال تصور کنيد که اين گرما با ايام ماه مبارک رمضان مقارن باشد، چه سوالي در ذهن تان نقش مي بندد؟ شايد بگوييد، مگر مي شود در اين گرماي جنوب، که گاه دماسنج عدد بيش از 55 درجه را نشان مي دهد، روزه گرفت؟ که در پاسخ بايد گفت، بله، بسياري از همکاران ما در شهرهاي جنوبي کشور که در سايت هاي پالايشگاه کار مي کنند و علاوه بر گرماي منطقه، حرارت دستگاه ها را نيز دارند، روزه هم مي گيرند؛ هرچند برخي پزشکان به کارکنان مناطق عملياتي توصيه مي کنند که به دليل گرماي زياد حاکم بر منطقه و تعرق زياد و تبخير آب بدن روزه نگيرند؛اما آنها گوش به فرمان خداوند مي نهند و فرايض اين ماه را بجا مي آورند. هفته نامه «مشعل»براي اينکه تا حدودي با سختي کار در گرما و روزه داري اين قشر زحمتکش از نزديک آشنا شود، به منطقه عسلويه رفته و با برخي پزشکان بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر در درمانگاه هاي فازهاي 9 و 10، منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس جنوبي درمانگاه خانواده شهيد محمد جواد تندگويان و اورژانس فرودگاه عسلويه به گفت و گو نشسته است که  مشروح آن را در ادامه مي خوانيد. 

      وقتي وارد منطقه عسلويه مي شوم، گرما و شرجي بودن شديد هوا باعث مي شود تا اين سوال را دائما در ذهن خود مرور کنم که کارکنان اين منطقه، چگونه گرما را تحمل مي کنند و در برخي ايام سال مثل ماه مبارک رمضان ، روزه مي گيرند؟ براي دريافت پاسخ خود در بدو ورود به عسلويه، نزد پزشک اورژانس فرودگاه مي روم. ارسلان سعد آبادي، پزشک اورژانس فرودگاه عسلويه مي گويد: روزه داري در فضاي سايت هاي پالايشگاهي بسيار سخت است. از نظر پزشکي در اين فصل از سال که هوا رو به گرما مي رود، احتمال گرمازدگي وجود دارد، اين در حالي است که شرايط براي کساني که در محيط اداري کار مي کنند، مساعدتر است. وي ادامه مي دهد: با وجود اينکه علم پزشکي به کارکناني که در فضاي باز کار مي کنند، توصيه به روزه داري نمي کند، اما کساني هستند که مي خواهند فرايض ديني خود را بجا آورند. به اين دسته از کارکنان توصيه مي کنم که از افطار تا سحر، 8 تا 10 ليوان آب بنوشند، ضمن اينکه ميوه هايي را براي وعده سحري خود در نظر بگيرند که آب را براي مدت زمان زيادي در بدن شان نگه دارد؛ البته اين دستورهاي پزشکي براي ايام گرم سال نيز توصيه مي شود، همچنين به دليل گرماي زياد اين منطقه و رطوبت بالا،گرمازدگي بسيار مشهود است. از اين رو توصيه مي شود کارهاي شان را به گونه اي برنامه ريزي کنند که در ساعت هاي اوليه روز باشد و در هر نيم ساعت کار، استراحتي در فضاي خنک داشته باشند.

       

      روزه داري در شرايط سخت

      سيد عليرضا رضوي، پزشک عمومي درمانگاه عملياتي فازهاي 9 و 10 پارس جنوبي که اقماري است نيز مي گويد: به دليل اينکه در فضاي بسته کار مي کنيم، تابستان و زمستان براي ما تفاوتي ندارد، زيرا   طي روز تنها براي  رفت و آمد  به  درمانگاه، در محيط باز قرار مي گيريم. کارکنان اداري سايت نيز همينطور هستند، اما مشکل اصلي را  کارکناني دارند که به صورت فيزيکي در فضاي باز سايت پالايشگاه ها  فعاليت مي کنند. وي ادامه مي دهد: آنها 12 ساعت در فضاي گرم سايت  کار فيزيکي انجام مي دهند، در حالي که شرايط کار ما راحت تر است. رضوي مي افزايد: کساني که  مي خواهند در گرماي زياد ، روزه بگيرند، با دو مشکل اصلي کمبود آب و مايعات بدن و کمبود انرژي و کاهش قند خون روبه رو مي شوند، از اين رو براي جلوگيري از کمبود آب بدن، بايد غذاهاي فيبردار مانند سبزيجات، ميوه و ... مصرف کنند،  ضمن آنکه بهتر است در ماه رمضان، همانند روزهاي عادي 3 وعده غذايي داشته باشند و به هيچ عنوان کمتر از دو وعده غذا نخورند.به گفته وي، افرادي که اندام طبيعي دارند، چربي زيادي در بافت هايشان نيست و عمده مصرف آنها از گليکوژن کبد (نشاسته حيواني) است که مي تواند حدود 24 ساعت انرژي بدن را تامين کند، بنابر اين بايد سعي کنند در ماه رمضان، ذخيره گليکوژن بدن شان پايين نيايد. از اين رو به کساني که در سايت کار مي کنند، توصيه مي کنم که براي کمبود قند خون در وعده هاي افطار و سحري، غذاهايي بخورند که قند مورد نياز زمان روزه داري را تامين کند.

       

      ورزش مورد توجه قرار گيرد

      راشين مي آبادي، پزشک عمومي سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس جنوبي نيز که پزشک معتمد بهداشت و درمان صنعت نفت استان همدان بوده و اکنون به صورت اقماري کار مي کند، مي گويد: به کارکنان توصيه مي کنم به دليل شرايط حاکم در منطقه مايعات فراوان بنوشند ، کمتر غذاي چرب بخورند و همواره ورزش کنند. وي ادامه مي دهد: با توجه به اينکه دماي هوا روبه افزايش است، شاهد گرما زدگي شديد کارکنان هستيم و اگر به موقع به آنها رسيدگي نشود، دچار اسپاسم عضلاني و بيهوشي مي شوند، از اين رو به کارفرماها توصيه مي کنيم که بيشتر کارها در شيفت صبح و ساعت 18 به بعد باشد.اين پزشک عمومي مي گويد: کارکناني که در فضاي باز فعاليت مي کنند، به دليل تعرق زياد در فصل گرما، ممکن است دچار سنگ کليه شوند. از 30 مرداد به بعد نيز تعداد زيادي دچار گرما زدگي  مي شوند، همچنين به اين دليل که در اين روزها، هوا بسيار گرم است و شرجي بودن هوا باعث مي شود آلودگي در سطح منطقه باقي بماند، به   افرادي که به بيماري آسم مبتلا هستند، توصيه مي شود زياد در فضاي باز قرار نگيرند.

       

      افزايش شوک حرارتي

      سيد حامد کاظميني، پزشک عمومي درمانگاه خانواده  شهيد محمد جواد تندگويان که از گيلان مي آيد و اقماري است، مي گويد: سختي ها در منطقه اي که کار مي کنيم، بسيار بيشتر از مناطق ديگر است؛ زيرا در اينجا افراد با شرايط خاص زندگي مي کنند و عسلويه  يک منطقه گرمسيري است و با فشار کار و مشکلات  مختلف   صنعت رو به رو است.   وي با بيان اينکه سختي کار در منطقه عسلويه، استرس هاي شغلي و محيط زندگي را افزايش مي دهد، مي افزايد: همانطور که کارکنان صنعت نفت زحمت مي کشند، خانواده هاي آنها نيز در اين سختي ها سهيم هستند و اين استرس ها و خستگي ها نيز به خانواده آنها منتقل مي شود، حال اگر خودشان، همسر يا فرزند آنها  دچار بيماري شود، استرس کاري آنها بيشتر مي شود. کاظميني مي گويد: اگر از بيماري استرس و روان تني بگذريم، شاهد بيماري هاي فصلي نيز هستيم. يکي از ويژگي هاي شهرک هاي مسکوني از جمله شهر جم اين است که کارکنان از استان ها و فرهنگ هاي مختلف مي آيند، از اين رو وقتي براي مرخصي مي روند، ممکن است بيماري هاي شايع بومي منطقه خود را بگيرند و آن بيماري را  به اينجا بياورند. همچنين به دليل رطوبتي که در منطقه عسلويه وجود دارد، شاهد بيماري هاي پوستي و قارچي هستيم. وي در ادامه مي گويد: ماه مبارک رمضان را پشت سر گذاشتيم ، روزه داري باعث مي شود تا اضمحلال بافتي و التهاب هاي بدني کاهش يابد و از بروز بيماري هايي چون سرطان و آلزايمر جلوگيري شده و متابوليسم سلولي بهينه سازي شود. کاظميني با بيان اينکه روزه به سلامت  بدن کمک مي کند و کاهش استرس و افزايش صبر و بردباري را به همراه دارد، مي افزايد: اين روند باعث مي شود تا کارکنان مناطق عملياتي، سختي کارشان را با صبوري بيشتري تحمل کنند. اين پزشک عمومي مي گويد: توصيه ام به کساني که مجوز کار و پرميت هاي اچ اس اي صادر مي کنند، اين است که   وسايل آبرساني مناسب را براي کارکنان فراهم کنند، اما متاسفانه شاهد آن نبودم و تنها يک کلمن آب معمولي براي شان در نظر گرفته شده است.  کاظميني مي افزايد: بيشترين نکته اي که مي توان به کارکنان مناطق عملياتي گفت، اين است که آنها با استرس ناشي از کار روبه رو هستند، از اين رو روزه داري مي تواند به کاهش استرس و افزايش صبر و شکيبايي کمک کند. از آنجا که استرس، مادر بسياري از بيماري هاست، شايد بتوان با روزه داري از بروز بسياري از بيماري ها جلوگيري کرد؛ اما بايد مواظب از دست رفتن آب بدن و شوک گرما باشيم و اقدام هاي پيشگيرانه را انجام دهيم.

       

      گام آخر

      بعد از گپ و گفت با پزشکان بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر، در راه بازگشت، خود را يک لحظه جاي کارکنان شاغل در منطقه عسلويه مي گذارم تا ببينم آيا مي توانم در اين گرما و رطوبت زياد و در فضاي باز کار کنم و در عين حال روزه دار هم باشم؟ تنها پاسخي که مي توانم به خود بدهم، اين است که مي شود، اما بسيار سخت است؛ زيرا به گفته پزشکان اين منطقه، کار در فضاي باز و گرما باعث از دست رفتن آب زياد بدن و گاهي اوقات گرمازدگي شديد، گرفتگي عضلاني و ...  مي شود.  با اين اوصاف بسياري از کارکناني که در اين منطقه زحمت مي کشند، خود را وقف آباداني کشور کرده اند که بايد به آنها گفت، روزه داري تان قبول درگاه حق.

       

       

    • media/image/2018/06/2000-1441/842.jpg

      انتصاب در 4 شرکت نفتي

      مديران عامل 4 شرکت نفتي زير مجموعه شرکت ملي نفت ايران منصوب شدند.

      علي کاردر، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران در احکامي جداگانه علي اصولي را به عنوان مديرعامل ونايب‎رئيس هيئت مديره شرکت نفت خزر و تورج دهقاني را به عنوان مديرعامل و عضو اصلي هيئت مديره شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) منصوب کرد. برنامه ريزي جامع وساماندهي مديريت اجراي طرح‎هاي اکتشاف نفت و گاز در درياي خزر، تسريع در ايجاد
      زير ساخت‎هاي مورد نياز با هدف بهره‎برداري از منابع هيدروکربوري درياي خزر،همچنين تلاش براي اجراي تفاهمنامه با جمهوري آذربايجان وحفظ و نگهداري سکوي اميرکبير، از ماموريت هاي محول شده به علي اصولي، مديرعامل جديد شرکت نفت خزر است. همچنين در حکم علي کاردر خطاب به تورج دهقاني، مديرعامل جديد «متن» به مواردي همچون اهتمام ويژه در تکميل طرح‎هاي نيمه تمام در توسعه ميادين غرب کارون و ساير بخش‎هاي شرکت،رسيدگي به حل و فصل مسائل عمده قراردادي با پيمانکاران وتعيين تکليف قراردادي فازهاي آتي طرح‎هاي توسعه‎اي به ويژه در ميادين مشترک غرب کارون، همچنين پياده‎سازي قراردادهاي جديد بالادستي درچارچوب برنامه‎هاي مصوب جمهوري اسلامي ايران به منظور تحقق اقتصاد مقاومتي وحداکثرسازي سهم شرکت‎هاي ايراني درانجام فعاليت‎هاي بالادستي تاکيد کرده است.

       

      دو انتصاب ديگر

      مدير عامل شرکت ملي نفت ايران در حکمي ديگر
       علي اکبر پورابراهيم را به عنوان نايب رئيس هيئت مديره ومديرعامل شرکت نفتيران اينتر تريد (نيکو)منصوب کرد.

      علي کاردرهمچنين ضمن آرزوي توفيق براي پورابراهيم، از تلاش هاي سيد مجيد هدايت زاده رضوي در زمان تصدي اين مسئوليت،قدرداني کرده است.

      مديرعامل شرکت ملي نفت ايران همچنين در حکمي عبدالمجيد امامي را نيزبه عنوان مدير نظارت بر طرح هاي عمراني شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب منصوب و درحکم ديگري از تلاش‎هاي محسن اميريان در مدت زمان تصدي اين مسئوليت قدرداني کرد.تدوين برنامه هاي راهبردي کوتاه مدت، ميان مدت و بلندمدت طرح هاي محروميت زدايي مناطق عملياتي مطابق با اهداف و امکانات شرکت ملي نفت ايران، نظارت بر تأمين، تخصيص و تسهيم بودجه و اعتبارات لازم براي پروژه هاي هر طرح با توجه به نيازهاي پيش بيني شده، همچنين ارائه نظرها و پيشنهادها براي رفع مسائل ومشکلات در جهت محروميت زدايي از مناطق نفتخيز و  برنامه ريزي،هدايت، راهبري و نظارت بر اجرا، تکميل، راه اندازي و به ثمر رساندن پروژه هاي محروميت زدايي مناطق نفت خيز، از جمله موارد تاکيدي در حکم عبدالمجيد امامي به عنوان مدير نظارت بر طرح هاي عمراني شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب است.

       

      آمادگي براي کاهش مصرف برق در تابستان

      نشست فني - تخصصي هماهنگي  براي اجراي بخشنامه کاهش ساعات کاري و بررسي راهکارهاي مصرف بهينه برق با حضور بيژن عالي پور، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب برگزار شد.

      در اين نشست عالي پور با تاکيد بر اجراي بخشنامه استانداري خوزستان به منظورکاهش ساعت اداري در تابستان امسال گفت: ساعت اداري واحدهاي ستادي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب مطابق بخشنامه استانداري خوزستان کاهش مي يابد. وي تصريح کرد: به منظور کنترل و اجراي موثر بخشنامه استانداري خوزستان در شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب، دستورهاي لازم براي کاهش مصرف برق در ساعات اوج به مديريت ها و شرکت هاي تابع داده شده است. عالي پور واحدهاي عملياتي را از اين بخشنامه مستثني خواند و افزود: براي حضور شمار محدودي از مديران و کارشناسان ستادي مرتبط با برنامه توليد، پس از وقت اداري، برنامه ريزي شده است.

      مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با اشاره به افزايش دماي هواي استان خوزستان در روزهاي اخير و تداوم آن در آينده افزود: شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در هفته هاي گذشته براي کاهش مصرف برق در واحدهاي ستادي، تمهيدات لازم را فراهم کرده است و با مجموعه اين اقدام ها انتظار مي رود مصرف برق در مناطق شرکتي کاهش چشمگير يابد.

      براساس بخشنامه ابلاغي دولت، ساعات کاري سازمان هاي ستادي شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب و شرکت هاي تابع مستقر در خوزستان در بازه زماني 19 خرداد تا 15 شهريورماه امسال، از 6 و 30 دقيقه صبح تا 12 و 30 دقيقه خواهد بود.

       

      بهسازي جاده ارتباطي آغاجاري

      مديرعامل شركت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري گفت: با بهسازي، اصلاح و آسفالت محور چهارراه چيت پلنت تا شهرستان آغاجاري، افزون بر کارکنان اين شرکت، رفت وآمد مردم شهرستان آغاجاري نيز، با سهولت بيشتر انجام خواهد شد.

      ابراهيم پيرامون گفت: اين پروژه با هدف خدمات رساني به كاركنان و مردم شهرستان هاي اميديه و آغاجاري، همچنين عيني سازي توجه به مسئوليت اجتماعي ازسوي شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري انجام مي شود. به گفته وي، در اين پروژه بهسازي و آسفالت 12کيلومتر جاده با عرض پنج متر و 10سانتي متر و شانه خاکي به همين ميزان، با رعايت استاندارد راه هاي درجه يک، اجرا مي شود. پيرامون اعتباراجراي اين پروژه را 50 ميليارد ريال اعلام و اظهار کرد: حدود 5/7 كيلومتر از خروجي شهرستان آغاجاري در مرحله آماده سازي و آسفالت است. مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري تصريح کرد: احداث ابنيه و آماده سازي 4/5 كيلومتر باقي مانده تا «چيت پلنت» نيز به موازات بهسازي و آسفالت خروجي شهرستان آغاجاري در دست انجام است. پيرامون گفت: پيش بيني مي شود با تامين به موقع منابع مالي، اين پروژه نيز در دي ماه امسال به بهره برداري کامل برسد. مديرعامل شركت نفت و گاز آغاجاري افزود: اين جاده نقش مهمي در دسترسي ايمن و سريع كاركنان اين شركت به تأسيسات واحدهاي بهره برداري شماره 2 آغاجاري، تراکم گاز2، گاز و گازمايع 200، چاه هاي توليدي نفت و تزريقي گاز مخزن آغاجاري همچنين رفت و آمد کارکنان شركت گاز به ايستگاه تقويت فشار شهيد مكوندي فر دارد.

      وي با بيان اين که تكميل اين پروژه، فاصله 24 كيلومتري شهر ميانكوه تا آغاجاري را به 15كيلومتر كاهش خواهد داد، افزود: اين مهم همچنين موجب خواهد شد تا رفت وآمد مردم اين شهرها با سهولت بيشتر انجام شود.

       

      تغييرشماره تلفن بيمارستان صنعت نفت تهران

      سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت درجهت افزايش رضايت مندي جامعه هدف و به منظور بهبود در پاسخگويي به مخاطبان، اقدام به تغيير شماره تماس بيمارستان فوق تخصصي صنعت نفت تهران کرده است. با اين تغيير به جاي 30خط شهري آنالوگ، سيستم جديد Sip trunk با 30 کانال برقراري تماس به طور همزمان، امکان مديريت تماس ها و ارزيابي عملکرد اپراتورها فراهم شده است. بنابراين تغييرات، از اين پس علاوه بر سامانه 1519(نوبت دهي تلفني)، شماره تماس 54175000 براي ارتباط با ديگر قسمت هاي اداري– درماني سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، جايگزين شماره هاي 39- 66700021 خواهد بود.

       

       افتتاح بخش دياليز بيمارستان توحيد جم

      بخش دياليز بيمارستان توحيدجم با ظرفيت 6 تخت به صورت رسمي افتتاح شد. اين بخش ازبيمارستان توحيد جم در فضايي به مساحت 220 مترمربع و با مشارکت بنياد امور بيمارهاي خاص، دانشگاه علوم پزشکي بوشهر، همچنين مساعدت مالي شرکت پالايش گاز فجرجم، شوراي اسلامي شهر ستان جم و خيرين نيکوکار اين شهرستان ساخته و تجهيز شده است. جلوگيري ازاعزام سالانه3900 بيماردياليزي به شهرستان هاي مجاور و کاهش مشکلات اين دسته از بيماران از جمله ويژگي هاي قابل توجه  راه اندازي بخش دياليزبيمارستان توحيد جم درشهرستان جم استان بوشهر است. در آيين افتتاح بخش دياليز بيمارستان توحيد جم، مقام هاي محلي شهرستان جم از جمله امام جمعه، نماينده اين شهرستان در مجلس، فرماندار و اعضاي شوراي شهر شهرستان، مديرعامل شرکت پالايش گاز فجر جم، معاونان بنياد امور بيماري هاي خاص، معاون توسعه دانشگاه علوم پزشکي بوشهر و خيرين شهرستان جم حضور داشتند.

       

      10 هزار جلد کتاب در کتابخانه دانشکده نفت آبادان

      وجود بيش از10هزار جلد کتاب به زبان‎هاي فارسي و لاتين، همچنين بيش از 5300 عنوان کتاب ديجيتال، از ويژگي‎هاي کتابخانه دانشکده نفت آبادان است.

      کتابخانه دانشکده نفت آبادان، يکي از قديمي ترين کتابخانه هاي تخصصي کشور در زمينه نفت و صنايع پالايش به شمار مي رود که همزمان با تاسيس اين دانشکده در سال 1318 فعاليت خود را آغاز کرده است.

      برخورداري از بيش از 10هزار عنوان کتاب به زبان هاي لاتين و فارسي در زمينه هاي مختلف مرتبط با صنعت نفت، از ويژگي هاي مهم اين کتابخانه است و مي توان آن را به عنوان يکي از غني ترين کتابخانه هاي کشور در منابع لاتين درحوزه نفت و صنايع پالايش برشمرد.

      اين کتابخانه به سامانه جامع مديريت کتابخانه دانشگاه مجهز است و دانشجويان با عضويت در آن مي توانند از منابع و مستندات کتابخانه آگاه شوند.

      از ديگر ويژگي‎هاي اين کتابخانه، مجهز بودن به سيستم کتابخانه ديجيتال است.

      در اين سامانه بيش از5300 عنوان کتاب ديجيتال همراه با متن کامل کتاب، حدود 200عنوان از استانداردها، حدود200 عنوان از پايان نامه هاي دانشجويان مقطع کارشناسي ارشد و بيش از100عنوان از مجلات و معتبر قرار گرفته است.

      ساخت باند دوم
      جاده تازيان-بندرعباس 

      عمليات اجرايي ساخت باند دوم جاده ارتباطي شهر
      تازيان- بندرعباس با مشارکت شرکت پالايش نفت بندرعباس با 20 ميليارد تومان اعتبارآغاز شد.

      مديرعامل شرکت پالايش نفت بندرعباس در آئين آغاز ساخت اين جاده گفت: 15ميليارد تومان اعتبار مالي اين جاده ازسوي شرکت پالايش نفت بندرعباس و پنج ميليارد تومان نيز با مشارکت اداره کل راهداري و حمل و نقل جاده اي هرمزگان تامين شده است.

      نامور، مدت زمان اجراي اين پروژه را 12ماه اعلام و اظهار کرد: پيمانکار اجراي اين طرح از طريق مناقصه عمومي و از ميان پيمانکاران توانمند بومي استان هرمزگان انتخاب شده است.

      وي تصريح کرد: نبود استانداردهاي لازم در اين مسير، وجود نقاط حادثه خيز، ترافيک و حوادث جاده اي بالا از جمله دلايل احداث باند دوم جاده تازيان - بندرعباس است.

      مديرعامل شرکت پالايش نفت بندرعباس با بيان اين که در اين مسير 37 دستگاه ابنيه فني شامل آب نما و پل در نظر گرفته شده است، اظهار کرد: 350 هزار مترمربع خاکبرداري،170 هزار مترمربع خاکريزي، 23 هزار تن آسفالت و14هزار تن بتن ريزي، از ديگر مراحل اجراي اين طرح است.

       همتي، استاندار هرمزگان نيز در اين مراسم گفت: با توجه به حجم بالاي کار و نياز استان در همه بخش هاي بهداشت و درمان، راه سازي، مدرسه سازي، به ويژه تامين آب، نياز است تا همه بنگاه ها و شرکت هاي بزرگ اقتصادي فعال در استان هرمزگان، همگام با دولت، مشارکت و سرمايه گذاري کنند.

      وي با اشاره به اين که دولت در بودجه ساليانه محدود است، افزود: همکاري مردم براي رفع تنگناها و درک آنان از مسائل و مشکلات، سرمايه بزرگي براي دولت است.

      استاندار هرمزگان تاکيد کرد: دولت، نمايندگان استان در مجلس شوراي اسلامي و بنگاه هاي اقتصادي هرمزگان نيز در تلاش هستند تا در جهت رفع  مشکلات مردم، همچنين آباداني استان و رونق اقتصادي آن گام بردارند.

       احمد مرادي، نماينده استان هرمزگان در مجلس شوراي اسلامي نيز گفت: همه دستگاه ها و شرکت هايي که در استان حضور دارند و اقدام هاي موثري در کشور انجام مي دهند، بايد همين ديدگاه را داشته باشند و در رفع نيازهاي استان مشارکت کنند.

      آشوري، ديگر نماينده استان هرمزگان در مجلس شوراي اسلامي نيز گفت: شرکت پالايش نفت بندرعباس با توجه به عملکرد خود در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي به عنوان يک الگو در اين حوزه مطرح است که يکي از دستاوردهاي مهم و بزرگ اين شرکت محسوب مي شود.

      باند دوم جاده ارتباطي تازيان– بندرعباس 15 کيلومتر طول و يازده متر عرض دارد.

       

    • media/image/2018/06/2000-1441/843.jpg

      افزايش انتقال گاز شيرين با440 کيلومتر تغيير کاربري

      مدير ديسپچينگ شرکت ملي گاز ايران از افزايش انتقال گاز شيرين با تغيير کاربري 440 کيلومتر ازخط پنجم سراسري درسال گذشته خبر داد.

      مهدي جمشيدي دانا با بيان اين که اين ميزان تغيير کاربري در خط لوله مزبور با همکاري ديسپچنيگ شرکت ملي گاز ايران، شرکت مهندسي و توسعه گاز و شرکت انتقال گاز ايران انجام شده است، تصريح کرد: اين تغييرکاربري افزون بر افزايش ضريب ايمني بهره برداري خط پنج سراسري به موازات خط ششم سراسري، موجب افزايش انتقال گاز از عسلويه به استان هاي غربي کشور، همچنين افزايش صادرات آن به عراق شده است.

      وي درباره برداشت از منابع گاز (توليد و ذخيره سازي) در سال گذشته نيز گفت: برداشت از منابع موجود درسال گذشته، 246 ميليارد و 700 ميليون مترمکعب بوده که در مقايسه با سال پيش از آن 18ميليارد مترمکعب افزايش داشته است.

      جمشيدي دانا بابيان اين که مصارف گاز بخش خانگي و تجاري سال گذشته 3/97 ميليارد مترمکعب بوده است، تصريح کرد: سال 95 اين ميزان مصرف 4/98 ميليارد مترمکعب بوده است.

      مدير ديسپچينگ شرکت ملي گاز ايران درباره گاز تحويلي به نيروگاه ها در سال گذشته نيز اظهار کرد:سال گذشته گاز تحويلي به اين بخش با هفت ميليارد مترمکعب بيشتر ازسال پيش از آن به 6/67 ميليارد مترمکعب رسيد.

      وي همچنين گاز تحويلي به صنايع عمده را در سال گذشته 37 ميليارد مترمکعب اعلام و اظهار کرد: اين ميزان تحويل گاز به صنايع عمده نسبت به سال 95، سه ميليارد مترمکعب افزايش داشته است.

      جمشيدي دانا بابيان اين که حجم انتقال گازدرسال گذشته 228 ميليارد و 500 ميليون مترمکعب بوده است،تصريح کرد:اين حجم انتقال گاز در قياس با سال قبل از آن، از رشد 4/6درصد حکايت دارد.

       مدير ديسپچينگ شرکت ملي گاز ايران همچنين مقدار گاز (خوراک) تحويلي به پتروشيمي ها را در سال گذشته 17 ميليارد مترمکعب و در سال قبل ازآن 16ميليارد و700 ميليارد مترمکعب اعلام کرد و افزود: اين ميزان تحويل خوراک در سال گذشته نسبت به سال قبل ازآن 300 ميليون مترمکعب افزايش داشته است.

       

      راه اندازي سامانه پايش آنلاين آلايندگي خروجي هاي فاز 12

      سرپرست بهداشت، ايمني و محيط زيست(اچ اس اي) پالايشگاه نهم مجتمع گاز پارس جنوبي از راه اندازي سيستم پايش آنلاين ميزان خروجي هاي فاز 12 درآينده نزديک  خبر داد. محمود محمدي گفت: راه اندازي سامانه مزبور با هدف بهبود فرايند کنترل آلايندگي همه خروجي هاي اين پالايشگاه انجام خواهد شد. وي تصريح کرد: با راه اندازي اين سامانه پايشي، سازمان محيط زيست شهرستان کنگان و استان بوشهر مي توانند خروجي هاي پالايشگاه نهم را به صورت آنلاين مشاهده کنند. محمدي افزود: سازمان محيط زيست همچنين مي تواند اين اطلاعات را در صورت لزوم به صورت شفاف در معرض ديد جامعه محلي و علاقه مندان به محيط زيست قرار دهد. سرپرست بهداشت، ايمني و محيط زيست پالايشگاه نهم مجتمع گازپارس جنوبي با بيان اين که طراحي سامانه پايش آنلاين ميزان آلايندگي خروجي هاي فاز 12به حدود 80 درصد پيشرفت رسيده است، تصريح کرد: انتظار مي رود اين سامانه تا 6 ماه آينده به بهره برداري کامل برسد. وي با بيان اين که بهبود وضعيت محيط زيست و تعامل با ذي نفعان از اهداف راهبردي اجراي اين طرح است، تصريح کرد: اين پروژه که به عنوان پروژه بهبود شناسايي و با تاکيد مديريت مجتمع پارس جنوبي تا دستيابي به نتيجه در دست پيگيري است.

       

      نصب Gas Meter ژنراتور در تاسيسات تقويت فشارگاز نکا

      مدير منطقه 9 عمليات انتقال گاز ايران از نصب سيستم ميترينگ (Gas Meter) ژنراتور تاسيسات تقويت فشار گاز نکا خبر داد.

      رسول داودي نژاد گفت: اين سيستم با توجه به پياده سازي ايزو50001 درمنطقه 9 انتقال گاز و پايش دقيق تر مصرف گاز در جهت تفکيک مصارف صنعتي از غيرصنعتي، همچنين ضرورت اندازه گيري مصارف بارز انرژي در تاسيسات تقويت فشار گاز نکا نصب شده است.

      وي با بيان اين که پروژه مزبور با هدف تحقق مصرف بهينه انرژي در منطقه 9 تعريف شده است، افزود: اين سيستم براي اندازه گيري مصرف سوخت ژنراتور اضطراري تاسيسات تقويت فشار گاز نکا نصب شده است.

      مدير منطقه 9 عمليات انتقال گاز ايران گفت: نصب سيستم ميترينگ ژنراتور در تاسيسات تقويت فشارگاز نکا از سوي واحد مهندسي اين منطقه عملياتي طراحي اجرا و نصب شده است.

      به گفته داودي، سيستم ميترينگ نصب شده در ژنراتور تاسيسات تقويت فشار گاز هم اکنون در سرويس قرار دارد.

       

      بازسازي پمپ مستعمل مرکز انتقال نفت شهيد قلندري

      پمپ مستعمل و ضايعاتي 10 اينچ يونايتد پنج مرحله اي مرکز انتقال نفت شهيد قلندري (پل باباحسين) با تکيه بر توان علمي و تجربي مهندسان اين منطقه عملياتي بازسازي شد. رييس واحد مهندسي مکانيک شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه لرستان گفت: اين پمپ که در جنگ تحميلي بر اثر بمباران از رده خارج شده بود، به پيشنهاد اسداله کلانر، مدير اين منطقه عملياتي و به کوشش کارکنان واحد مهندسي مکانيک منطقه لرستان بازسازي شده است. محمدرضا بيرانوند افزود: کاهش هزينه خريد پمپ جديد، جلوگيري از طولاني شدن زمان تعميرات اساسي پمپ هاي اين خط 10 اينچ به دليل جايگزيني سريع پمپ يدک و کاهش زمان توقف انتقال مواد درمواقع خرابي ناگهاني پمپ،ازجمله مزاياي بازسازي پمپ مستعمل ياد شده است. رئيس واحد مکانيک شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه لرستان گفت: اين پمپ بازسازي شده، هم اکنون در مرکز انتقال نفت شهيد قلندري(پل باباحسين) آماده سرويس دهي است. خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه لرستان واقع درکيلومتر20 جاده خرم آباد–پل دختربه عنوان يکي از مناطق دوازده گانه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران، مسئوليت انتقال نفت خام مورد نياز پالايشگاه هاي امام خميني(ره) شازند، شهيد تندگويان(تهران)، تبريز و کرمانشاه، همچنين انتقال فرآورده هاي توليدي و وارداتي از جنوب به شمال کشور را به عهده دارد.

       

      کاهش هزينه تعميرات با اتکا  به توان داخلي

      رئيس واحد ابزاردقيق شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان از تعمير وکاليبره شدن دستگاه کاليبريتور و تستر فشار دروک در اين حوزه عملياتي خبر داد.

      علي اکبر حيدرپور گفت: دستگاه دروک مدل دي پي 1610يکي از دستگاه هاي مهم بخش کاليبراسيون واحد ابزار دقيق است و به دليل دقت بسيار بالاي آن در کاليبره،113 دستگاه از تجهيزات ابزار دقيق منطقه اصفهان با اين دستگاه  کاليبره مي شوند.

      وي با بيان اين که مهندسان واحد ابزاردقيق اين منطقه عملياتي(اصفهان) با دانش و تجربه خود موفق به رفع اختلال ايجاد شده دردستگاه مزبور در مدت زمان يک هفته شده اند، افزود: اين اقدام باتوجه به قيمت بالاي دستگاه موجب شده است هزينه تعميرات تجهيزات به نحو چشمگيري کاهش يابد. حيدرپور اظهار کرد: کاليبره کردن ترانس ميترهاي فلو، اختلاف فشار به دليل گرفتگي فيلترهاي ورودي تلمبه خانه ها، مقدارشدت جريان خروجي پمپ ها و ارتفاع سطح مخازن، ازجمله مواردي است که به وسيله دستگاه کاليبريتور و تستر فشار دروک انجام مي شود.

      رئيس واحد مکانيک شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان نيز از تعويض محور پاورتوربين سولزرشماره 3 مرکز انتقال نفت شهيد بديع صنايع رامهرمز (شماره 2 مارون ـ اصفهان) خبر داد.

      عليرضا مرادپورگفت: عمليات تعويض محور توربين يادشده پس از 140 هزارساعت کارکرد، به وسيله متخصصان جوان واحد مکانيک اين منطقه عملياتي انجام شده است.

      وي بابيان اين که اين عمليات با 1800نفر-ساعت کاردرمدت 25 روز انجام شده است، افزود: اين توربين هم اکنون در شرايطي مطلوب و بدون هيچ لرزشي فعاليت مي کند.

       

      18ميليون ليترصرفه جويي   بنزين با  مصرف سي ان جي

      در دوماه امسال بااستفاده از گاز طبيعي فشرده (سي ان جي) در مصرف بيش از 18 ميليون ليتر بنزين صرفه جويي شده است.

      سرپرست شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه تربت حيدريه با تاکيد براين که سي ان جي، سوختي مناسب و پاک است که در بهبود هوا و سالم سازي محيط زيست نقش موثر و بسزايي دارد، افزود: در بازه زماني ياد شده با استقبال خوب مردم در استفاده ازاين سوخت پاک، 16ميليون و 200 هزار مترمکعب سي ان جي مصرف شد.

      به گفته احمدي، اين ميزان مصرف سي-ان جي در مقايسه با مدت مشابه سال قبل، 3 درصد افزايش داشته است.

      وي صرفه جويي در مصرف بنزين ناشي از اين جايگزيني را 18ميليون ليتراعلام و اظهار کرد: استفاده از سي ان جي، افزون بر کاهش مصرف بنزين و کمک به بهبود محيط زيست موجب مي شود واردات اين محصول راهبردي کاهش و اقتصاد کشور رونق بيشتري يابد. احمدي با بيان اين که مصرف روزانه سي ان جي در دو ماه نخست امسال 262 هزارمترمکعب بوده است، افزود: اين ميزان سي ان جي از طريق 31 باب جايگاه توزيع شده است. سرپرست شرکت ملي پخش فرآورده-هاي نفتي منطقه تربت حيدريه گفت: مصرف بنزين دربازه زماني ياد شده 44 ميليون ليتر بود که در مقايسه با مدت مشابه سال قبل 3 درصد افزايش داشته است.

       

      انبار نفت زاهدان تامين کننده سوخت مرزنشينان

      مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه زاهدان گفت: انبار نفت زاهدان به دليل ظرفيت بالا، تامين کننده سوخت مرزنشينان در نظر گرفته شده است. کورش بالادست در ديدار بارخشاني، فرماندار زهک در تشريح فعاليت هاي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه زاهدان با بيان اين که توزيع سوخت مرزنشينان تا اواخر سال گذشته از طريق انبارهاي نفت خاش و زابل تامين مي شد، اظهار کرد: با توجه به محدود بودن ظرفيت اين انبارها از ابتداي امسال، انبار نفت زاهدان که ظرفيت بالايي براي ذخيره سازي دارد، به عنوان انبار تامين کننده سوخت مرزنشينان در نظر گرفته شد.  وي گفت: با توجه به ظرفيت بالاي ذخيره سازي سوخت در انبار نفت زاهدان، شرايط بهتر و مطلوب تري براي تامين سوخت مرزنشينان ايجاد شده است. بالادست، بررسي و تبادل نظر درباره برخي مشکلات تعاوني هاي مرزنشين را بخش ديگري از دلايل نشست خود با فرماندار زهک عنوان کرد.

      وي همچنين درباره احداث جايگاه هاي جديد عرضه سوخت گفت: براي اين منظور در برخي نقاط استان سيستان و بلوچستان برآورد اوليه و جانمايي انجام و پيشنهاد ساخت جايگاه هاي جديد به کارگروه سوخت استان ارائه شده است.

      فرماندار شهرستان زهک نيزبا بيان اين که افزايش جمعيت و نياز مردم به تامين سوخت، از دلايل ضروري احداث جايگاه در شهرستان زهک است، خواستار همکاري شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه زاهدان شد.

      رخشاني با تاکيد بر افزايش سهميه سوخت شرکت هاي مرزنشين شهرستان زهک افزود: اين شهرستان با 18 هزار خانوار، بيشترين جمعيت مرزنشين را دارد و ضروري است که در سهميه سوخت آن بازنگري شود.

       

    • media/image/2018/06/2000-1441/844.jpg

      موزه صنعت نفت از نگاه مديران

      آنچه در ادامه مي خوانيد، گزيده اي است از دست نوشته هاي پيشكسوتان و مديران ارشد صنعت نفت در نمايشگاه بيست و سوم كه با درج ديدگاه ها و تجربيات خود، به ياري موزه نفت شتافته و دست دركاران اين مجموعه را بيش از پيش به ادامه راه دلگرم ساخته اند.

      رکن الدين جوادي، معاون وزير نفت در امور نظارت بر منابع هيدروکربوري

      اعتبار هر ملتي به تاريخ آن است که مي تواند چراغ راهنمايي براي ادامه کارهاي نيک و اجتناب از کارها و تجربيات نامناسب و ناموفق باشد. صنعت نفت هم بايد از تجربيات گذشته پند بگيرد تا بتواند گذشته بزرگ خود را تکرار و براي نسل جوان  چراغ راهنمايي باشد. مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت، گام هاي آغازين و اميدوارکننده اي را برداشته که اميدوارم با تکامل و موفقيت مستمر همراه شود.

      کسري نوري، مديرکل روابط عمومي وزارت نفت

       

       مجموعه اقداماتي که در موزه ها انجام شده، حکايت از ذوق و تعصبي قابل تحسين دارد که بي گمان مديريت آقاي نعمت الهي سهم بسزايي در اين امر داشته است. زحمات يکايک همکاران زحمتکش در مجموعه موزه ها در خورتحسين و قدرداني است. اميدوارم در اين مسير بيش از پيش موفق باشند.

       

      سيدمحمدرضا موسوي خواه، مديرعامل شرکت ملي  پخش فرآورده هاي نفتي

      سرگذشت مردان و زناني که جان دادند تا ايران عزيزمان جان بگيرد، در جاي جاي ايران پهناور از اقيانوس هند تا فلات تبت، به خوبي مشهود است. در غرفه موزه صنعت نفت در نمايشگاه بيست و سوم مي توان گوشه اي از آن را ملاحظه کرد که شايد شاخص ترين حضور شرکت ملي پخش در تاريخ صنعت نفت است.

      غلامحسين  نوذري، وزير پيشين نفت

      موزه نفت، انسان را به ياد بيش از صد سال تلاش خستگي ناپذير، عمدتاً در خطه جنوب مي اندازد. اين موزه بيانگر آن است که انسان ها مي آيند و مي روند. هيچ کس ماندگار نيست، الا به اثري که از خود برجاي مي گذارد.از تلاش همه دست درکاران و کساني که با زحمت بسيار، اسناد و تجهيزات را جمع آوري مي کنند، تشکر و قدرداني مي کنم.

      جعفر سالاري نسب، مدير شرکت پخش فرآورده هاي نفتي منطقه کرمان

      موزه صنعت نفت کرمان که پيش بيني مي شود در تابستان امسال به جرگه موزه هاي افتتاح شده اين صنعت بپيوندد، يادگاري است به جا مانده از دوران زنديه و عمارت منحصربه فرد آن، مانند نگيني بر پهنه تاريخ کهنسال آن مي درخشد، ضمن تحسين اراده و تفکر قوي براي راه اندازي و تکميل موزه هاي مرتبط بانفت و تاريخ ماندگار صنعت، عملکرد تمامي زحمت کشان اين عرصه ، جاي قدرداني بسيار دارد.

       

      حميد رضا عراقي ،مدير عامل شرکت ملي گاز ايران

      از زماني که دستور تشکيل موزه صنعت نفت توسط وزير نفت صادر شد، امکان بازديد از اين شاهکار را نداشتم. خوشحالم که اين فرصت دست داد  با وجود در ابتداي راه بودن، صداي بلند و رساي ناقوس اميدواري را در ادامه راه، به خوبي مي توان شنيد. انسان بدون حافظه نمي داند چه مي کند، همان طور که سازمان بدون حافظه، تجربه گذشتگان را فراموش مي کند. در گذشته نبايد ماند، اما از تجربه گذشته مي بايد استفاده کرد و به آينده اميدوار بود.

      پيروز موسوي، مدير عامل شرکت ملي  پايانه هاي نفتي

      من به نوبه خود به تلاش هاي بدون وقفه دست درکاران در چند سال گذشته براي راه اندازي موزه هاي نفت افتخار مي کنم. تاريخ صنعت نفت، به درازاي عمر عصر جديد و قرن جديد کشور داراي اعتبار بوده و منشأ تحولات و دگرگوني هاي بسياري در کليه عرصه هاي اقتصادي، اجتماعي و سياسي بوده است. بايد از طرح ابتکارانه و خلاقانه دکتر اکبر نعمت الهي در اين زمينه قدرداني کرد؛ چراکه اين موزه ها تاريخ شفاهي نفت را به واقعيت تبديل کرده اند.

      سيدناصر سجادي، مديرعامل پيشين شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي

      موزه ها، آثار، اقدامات و همچنين زحمات گذشتگان براي ايجاد يک صنعت، فرهنگ و يا ... يک جامعه را به نمايش مي گذارد. جاي موزه نفت در کشورمان با سابقه يکصد ساله در صنعت نفت به خصوص در بخش هاي بالادستي و پايين دستي، همواره خالي بوده است. جاي بسي تشکر دارد که تعدادي از دوستان علاقه مند با پيگيري هاي خود، توانسته اند در مدت نسبتاً کوتاهي اين دستاوردها را پيدا کنند و به طريقي با گردآوري آنها بتوانند آن ها را در معرض ديد همگان قرار دهند. شايد نسل جوان و نوجوان ما با بازديد از اين مجموعه گرانبها نه تنها به پدران خود افتخار کنند، بلکه خود نيز بتوانند با نگاهي نو و با استفاده از فناوري روز دنيا، اين صنعت عظيم و مادر را به روز و آن را بارور کنند.

      احمد مرادي، عضو کميسيون انرژي مجلس و نماينده مردم هرمزگان

      جمع آوري اشيا و ماشين آلات اوليه در اين حوزه، کار بزرگي است که لازم مي دانم از زحمات دست درکاران اين عرصه سپاسگزاري کنم. باشد که اين غيرت ايراني در وجود تمامي ايرانيان تبلور کند.

      محمدرضا کارگر، مديرکل موزه ها و اموال منقول فرهنگي تاريخي سازمان  ميراث فرهنگي

      صنعت نفت تماما تلاش دارد تا به آينده نگاه داشته باشد و هرچه بيشتر به روز بوده و از گذشته خود (فناوري گذشته) فاصله گيرد تا بتواند تأثيرگذاري بيشتري داشته باشد. به بيان ديگر، نوبودن و به روز بودن ارزش است و همه هويت خود را در نوآوري جست وجو مي کند. در ساختاري اين چنين، مرکز اسناد و موزه هاي صنعت نفت، اتفاقي است از جنس متفاوت که تنها به گذشته چشم دوخته و دفتر خاطرات آن را جست وجو مي کند، ضمن آن که از تمامي تلاشگران اين حوزه اقتصادي پشتيباني کرده و براي آن ايجاد هويت مي کند؛ چراکه بدون ريشه نمي توان نشانه هاي نو توليد کرد.

      در پي توافق مديريت موزه هاي نفت با شرکت متروي تهران انجام مي شود

      تخريب هواکش مترو در جايگاه سوخت رساني دروازه دولت

      در پي توافق مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت و شرکت بهره برداري راه آهن شهري تهران و حومه، مقرر شد که هواكش اضطراري متروي مستقر در جايگاه قديمي پمپ بنزين دروازه دولت تهران تخريب شود.

      در نشستي با حضور مديران و کارشناسان ارشد مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت و شرکت بهره برداري راه آهن شهري تهران و حومه، موافقت شد که هواکش اضطراري متروي مستقر در جايگاه دروازه دولت تخريب شود.

      تلاش ها و پيگيري ها براي تخريب هواکش اضطراري مترو که در ضلع شرقي جايگاه پمپ بنزين دروازه دولت تهران قرار دارد، سرانجام پس از دو سال به بار نشست و مسئولان شرکت بهره برداري متروي تهران، با قيد شرايطي با تخريب اين هواکش موافقت کردند. جايگاه سوخت رساني دروازه دولت يا همان جايگاه شماره (6) سعدي که مدتي است براي تبديل به يكي از موزه هاي نفت كشور، در دستور کار مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت قرار گرفته، تنها بناي بازمانده از پمپ بنزين هاي اوليه شهر تهران است که قدمت آن به ابتداي تاريخچه حمل و نقل نوين بازمي گردد. اين هواکش که به لحاظ ظاهري و منظر معماري و شهرسازي، مشکلاتي را براي اين مکان تاريخي و طرح راه اندازي موزه به وجود آورده بود، جزو فهرست رزرو متروي تهران است و استفاده عملياتي از آن نمي شود.

      در اين نشست مقرر شد، هواکش تخريب شود و به کف اصلي محوطه برسد.

       با اين کار ضمن رعايت اصول ايمني و فني فعاليت هواکش مترو درمحوطه و بناي موزه، از ايجاد اختلال در تداعي فضاي تاريخي، زيباشناختي، راه اندازي و بهره گيري از موزه در قالب يک پمپ بنزين قديمي نيز جلوگيري خواهد شد.

      احداث  موزه ملي صنعت نفت اهواز

      مدير موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت  در بازديد از اماکن تاريخي مناطق نفت خيز آغاجاري، اميديه و اهواز، از احداث «موزه ملي صنعت نفت اهواز» در آينده نزديك خبر داد.

      در اين بازديد که با حضور محمد رضا کارگر، مديرکل موزه ها و اموال منقول فرهنگي تاريخي سازمان ميراث فرهنگي انجام شد، امکان موزه اي شدن اماكن تاريخي صنعت نفت در مناطق بازديد شده، مورد بررسي قرار گرفت.

      اکبر نعمت الهي، مدير موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت، هدف از بازديدِ اماکن تاريخي مناطق آغاجاري، اميديه و اهواز را شناسايي و امکان سنجي موزه اي شدن آنها عنوان كرد و افزود: در اين بازديدها، آموزشگاه کارآموزان و بيمارستان قديمي، ساختمان اولين جايگاه سوخت رساني اميديه، آموزشگاه فني و حرفه اي و ساختمان قديمي خرم کوشک در اهواز مورد بررسي و بازنگري قرار گرفت.

      به گفته وي تمامي اين اماكن به دليل اهميت و قدمت تاريخي، موزه اي تشخيص داده شدند و در نشستي که به همين منظور با مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب برگزار شد، مراحل آغاز به کار مورد بحث و بررسي قرار گرفت.

      مناطق نفت خيز آماده همكاري است

      بيژن عالي پور، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب نيز در نشست با مدير موزه هاي نفت و هيئت همراه، ضمن اعلام موافقت خود با تبديل اماکن تاريخي صنعت نفت در شهرهاي آغاجاري، اميديه و اهواز به موزه، گفت: موزه هايي كه در آينده در اين شهرها ايجاد مي شوند، مايه افتخار مناطق نفت خيز جنوب خواهند بود.

      وي تاكيد كرد: شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب براي هر گونه همكاري در اين زمينه آماده است و اميدواريم كارهاي اجرايي اين پروژه ها هر چه زودتر آغاز شود.

      موزه نفت؛ فرصتي براي آشنايي مردم با اين صنعت

      محمدرضا كارگر، مديرکل موزه ها و اموال منقول فرهنگي تاريخي سازمان ميراث فرهنگي  نيز با بيان اينکه موزه ها فضاي گفتماني ايجاد مي کنند، از موزه هاي نفت به عنوان دالاني ياد کرد که مردم را به صنعت نفت متصل مي کند و هرآنچه را که در طول زمان به دست فراموشي و نابودي سپرده مي شود، ماندگار و جاودان در خود حفظ خواهد کرد.

      وي با تاكيد بر اين كه موزه هاي نفت، فرصتي براي آشنايي مردم با اين صنعت است، پيشنهاد كرد كه خرم كوشك به موزه اسناد نفت جنوب تبديل شود. گفتني است، در آموزشگاه کارآموزان اميديه كه در سال 1337 تاسيس شد، رشته هاي ريخته گري، تراشکاري، نجاري، ابزار دقيق، مکانيک، برق و ... آموزش داده مي شد. در حال حاضر بخشي از اين آموزشگاه، به آموزش ضمن خدمت کارکنان اختصاص دارد.

      بيمارستان قديمي اين منطقه نيز در سال 1339 و براي ارائه خدمات درماني به کارکنان صنعت نفت مناطق اطراف ساخته شد که به علت قدمت بالا و تخريب بناي آن، هم اکنون متروکه رها شده، ولي همچنان تعدادي از ابزارهاي قديمي در اين بيمارستان باقي مانده است. از جمله پزشکان سرشناس اين بيمارستان مي توان از دکتر گنجي، دکتر سينگ، همچنين خانم «راول»، ماماي اين بيمارستان ياد کرد.

      ساختمان پمپ بنزين اميديه که در گذشته «بنزين خانه» ناميده مي شد، در اواخر دهه 1330 ساخته شد و نخستين جايگاه اين منطقه و آغاجاري، حتي پس از انقلاب اسلامي به شمار مي رفت.هنرستان صنعتي شرکت ملي نفت اهواز که در حال حاضر با عنوان مرکز آموزش علمي کاربردي مناطق نفت خيز جنوب خوانده مي شود، در سال 1340 تاسيس شد و در سال 1341 و با پذيرش 30 هنرجو براي رشته هاي فني، کار خود را آغاز کرد.

    • media/image/2018/06/2000-1441/845.jpg

      در پالايشگاه امام خميني(ره) شازند خلاقيت، صرفه جويي آفريد

      صرفه جويي 43ميليارد توماني

      مشعل   آرزو عطايي     يکي از مهندسان جوان اداره بازرسي فني پالايشگاه امام خميني (ره) شازند با خلاقيت خود موفق شده است يکي از مشکلات بسيار خطرآفرين تيوب هاي دو دستگاه کوره هيدروژن فاز 2 اين پالايشگاه را برطرف کند و از اين طريق صرفه جويي 43 ميليارد توماني را محقق کند. اين طرح، مورد تاييد شرکت ايتاليايي سازنده كوره ها قرار گرفته و تحسين مديران پالايشگاه امام خميني(ره) شازند و مديران شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران را به دنبال داشته است، در گفت وگو با امير کاکولوند از جزئيات مشکل به وجود آمده و طرح پيشنهادي وي مطلع شديم که مشروح آن را مي خوانيد.

        آقاي کاکولوند لطفا درباره مشکل به وجود آمده در واحد هيدروژن پالايشگاه توضيح دهيد.

      بعد از چند ماه که کوره هاي هيدروژن فاز 2 پالايشگاه در سرويس قرار گرفتند، تيوب ها در قسمت بالا دچار ترک هايي مي شدند که باعث نشت سيال شد. سيال داخل تيوب هاي کوره گاز طبيعي به همراه بخار آب است كه با دماي بيش از 500 درجه سلسيوس و فشار 20بار وارد شده و پس از گرم شدن در محفظه آتش به دماي حدود 800 درجه سلسيوس مي رسد، هيدروژن توليد مي شود و در اثر ترک هايي که ايجاد مي شد، اين گاز نشت پيدا مي کرد که بسيار خطرآفرين بود.

       پس از اين که متوجه اين ترک ها و نشت گاز شديد، چه اقدام هايي انجام داديد؟

      پس از ايجاد اين ترک ها با توجه به حساسيت موضوع، تلاش ها براي پي بردن به عامل آنها و نحوه رفع آغاز شد و شرکت هاي زيادي اعم از داخلي و خارجي از جمله پژوهشگاه صنعت نفت، تيوب کوره هاي ياد شده را بررسي کردند و نظريه هايي براي عامل ايجاد ترک ها و روش رفع آنها ارائه دادند که نتيجه بخش نشد. موردي که باعث شگفتي مي شد اين بود که اين ترک ها در قسمت بيرون از محفظه آتش که دماي کمتري داشت و احتمال وقوع عيب کمتر بود، اتفاق مي افتاد. در اين زمان بنده به صورت موازي، مطالعاتي در مورد مشکل به وجود آمده شروع کردم و به جمع آوري اطلاعات ميداني ،بررسي مدارک کوره ها، مقاله هاي علمي (عموما ISI) و تحليل اطلاعات به دست آمده پرداختم. بررسي هندسه تيوب ها، جريان سيال و پايش تيوب ها من را به اين نتيجه رساند که اين ترک ها ناشي از گراديان داماي محيطي در قسمت بالاي تيوب ها است. اين گراديان ها که با زمان تغيير مي کردند باعث تنش هاي سيکلي و در نتيجه آن خستگي حرارتي مي شدند. دليل اين گراديان هاي دمايي جريان سيال در اطراف محفظه اي است که در قسمت فلنج تعبيه شده است. موضوع جالب توجه براي من اين بود كه هيچ سابقه اي از خستگي حرارتي در تيوب كوره هاي هيدروژن صنايع نفت و گاز پيدا نشد. در آن زمان به علت نبود دوربين ترموگرافي در اثبات وجود اين گراديان هاي دمايي نيز مشکل داشتم تا اينکه با تهيه آن توسط پالايشگاه، پديده پيش بيني شده به وضوح مشاهده شد.

       نتيجه اي که از تحقيق هاي شما به دست آمد، مورد قبول قرار گرفت؟

      با يک تغيير طراحي موفق مي شديم اشکال را برطرف کنيم، پس از اينکه علت به وجود آمدن ترک هاي خستگي در تيوب ها، نحوه جريان سيال در قسمت بالاي تيوب ها تشخيص داده شد، عامل ايجاد آن حذف و متريال قسمتي از تيوب ها را تغيير داديم. بررسي هاي زيادي کرده بودم و به صحت يافته هايم ايمان داشتم. تا پيش از آن قرار بود تيوب هاي گران قيمت ساخت شركت Cobuta با تيوب هاي جديد با همان طراحي اوليه جايگزين شوند که البته ممکن بود دوباره اين اتفاق بيفتد؛ آن زمان ترک ها در قسمت بالاي كوره ها و در بيرون از محفظه آتش به وجود مي آمد و بيم آن وجود داشت كه اين ترك ها به داخل محفظه آتش كشيده شود. در آن صورت باعث انفجار و عواقب فاجعه بار آن مي شد كه قابل پيش بيني و تعلل نبود. بر اين اساس تصميم بر آن شد تا نتيجه بررسي هايم را در جلسه اي با حضور مديران پالايشگاه ارائه کنم که پس از اعلام نتايج و معرفي روش رفع مشکل مورد تشويق قرار گرفتم. معاون وقت مديران شرکت ملي پالايش و پخش نيز پس از اينكه در جريان موضوع قرار گرفتند،ضمن ابراز خرسندي و تشكر تاکيد کردند که نتايج تحقيقات جهت استعلام نظر شركت سازنده(ITT) طي گزارشي به آنها ارسال شود.

       با شرکت سازنده تيوب ها مکاتبه کرديد؟

      بله، گزارش از طريق پالايشگاه به شرکت سازنده ارسال شد. اين شرکت گزارش را ارزشمند ارزيابي و ضمن اينکه تاکيد کرد تاکنون با پديده خستگي حرارتي در اين کوره ها مواجه نشده است، گزارش را طبق اظهارنظر خود با دقت به همراه سازندگان شناخته شده تيوب بررسي کرد. در نهايت تغيير طراحي مورد نظر را تاييد و از لحاظ فني درست ارزيابي کرد.

       روش پيشنهادي شما اجرايي شد؟

      بله؛ چند نمونه را پايلوت گذاشتيم، حتي يکي از تيوب ها را که هنوز نشتي نداشت، بدون اينکه ترک را حذف کنيم، تغيير داديم تا عملکرد را بررسي کنيم. خوشبختانه بعد ازگذشت بيش از دو سال مشکلي در تيوب هاي پايلوت به وجود نيامده و نتايج کاملا موفقيت آميز بوده است. پس از موفقيت آميز بودن نمونه هاي پايلوت در اورهال قبلي، تغييرات مورد نظر در تمام تيوب هاي يکي از کوره ها اعمال شد که بعد از آن با مشکلي روبه رو نشده است.

       صرفه جويي محقق شده از محل انجام اين طرح چه ميزان بوده است؟

      به خوبي به ياد دارم در گزارشي كه نوشتم تاكيد شد نيازي به تعويض تيوب ها كه هزينه بسيار سنگيني نيز داشت، نيست كه البته از لحاظ فني و قبول مسئوليت براي من خيلي بزرگ بود. اطمينان داشتم بر خلاف احتمالي كه داده مي شد، اين ترك ها به داخل محفظه آتش راه پيدا نمي كنند و آن را در جلسه مطرح کردم. مصمم بودم با يك تغيير بسيار كم هزينه تر( حدود 600ميليون تومان) مشكل را برطرف كنيم. هزينه خريد تيوب، مشابه تيوب هاي نصب شده روي کوره ها (شرکت Cobuta) طبق کمترين قيمت پيشنهاد شده در مناقصه و احتساب ماليات و اختلاف قيمت دلار در زمان مناقصه و با نرخ امروز 3753 تومان (بر اساس نرخ دلار مرجع بانک مرکزي) حدود 19 ميليارد و 970 ميليون تومان براي هر کوره و براي دو کوره 39 ميليارد و 940 ميليون تومان است. طبق اظهار نظر کارشناسان هزينه برش تيوب ها هر يک از کوره ها حداقل 2 ميليارد تومان و براي هر کوره 4 ميليارد تومان برآورد شد. زمان موردنياز براي برش تيوب ها و شارژ کاتاليست و ساير کارهاي تعميراتي در صورت کار شبانه روزي، طبق اظهارنظر کارشناسان 45 روز براي هر کوره و 90 روز براي هر دو کوره برآورد شد. از آنجايي که تيوب هاي نصب شده بر روي کوره ها، مارک Cobuta کانادا بود و قبلا پول آنها از سوي شرکت پرداخت شده بود، برآورد قيمت بر اين اساس انجام شده است. به دليل اين که هزينه از سرويس خارج شدن کوره ها که عدد قابل توجهي مي تواند باشد، تابع متغيرهاي زيادي اعم از خوراک واحدها، زمان و وضعيت کوره هيدروژن يدک هنگام از سرويس خارج شدن کوره در دست تعمير و ... است، تخمين آن دشوار بوده و در صرفه جويي پروژه در نظر گرفته نشده است.

      جمع هزينه هاي صرفه جويي شده با كسر 600ميليون تومان هزينه تغيير در طراحي جمعا 43 ميليارد و 340 ميليون تومان است.

       

       

    • media/image/2018/06/2000-1441/846.jpg

        من خطبه علي عليه السلام المعروفه بالديباج:

      عِبَادَ اللَّهِ سَلُوا اللَّهَ الْيَقِينَ فَإِنَّ الْيَقِينَرَأْسُ الدِّينِ وَ ارْغَبُوا إِلَيْهِ فِي الْعَافِيَةِ فَإِنَّ أَعْظَمَالنِّعْمَهِ الْعَافِيَةُ فَاغْتَنِمُوهَالِلدُّنْيَا وَ الْآخِرَهِ.

      (تحف العقول صفحه 150)

      يقين، مراتبى دارد و هر مرتبه اى از آن كه فرض شود، مرتبه بالاترى براى آن وجود دارد. ائمه اطهار(عليهم السلام) با اين كه در مراتب عاليه يقين بودند، باز هم از خداوند طلب يقين کردند.

      دراين حديث، يقين به رأس شبيه شده است، زيرا همان طور كه سر منشأ هدايت حركات و سكنات آدمى است، يقين هم در دين انسان چنين نقشى دارد.

      تحصيل يقين از دو راه ممكن است:يكى تأمل و تفكر در دلايل و مبادى دين و حقانيت شرع مقدس اسلام و ديگرى توجه به ذات مقدس الهى و تضرع و خضوع در پيشگاه با عظمت او.

      «عافيت» كه در روايات آمده، آن چيزي نيست كه ما در عرف از آن به عافيت طلبى تعبير مى كنيم. مراد اين نيست كه انسان در كنجى بخزد و در ميدان جهاد وارد نشود و با وظايف بزرگِ زندگى مواجه نشود. بلكه مراد، عافيت در اعتقاد و عمل و محفوظ ماندن از وساوس شيطانى و نفسانى است. انسان در ميدان جنگ هم بايد از پروردگار طلب عافيت كند يعنى از او بخواهد كه دچار شك و ترس و تزلزل نشود. امام سجاد (ع) در دعاى بيست و سوم صحيفه سجاديه به ابعاد مختلف عافيت، اشاره و آن را از پروردگار طلب کرده اند.

       

      دردنيا جاي کافي براي همه هست، پس به جاي اينکه جاي کسي را بگيري، سعي کن جاي خودت را پيدا کني. چارلي چاپلين

       رهنما روي تلفن هاي همراه

      نرم افزار اندرويدي «رهنما» متن 126 عنوان کتاب در موضوعات گوناگون و متنوع، همچون:عقايد و معارف ديني، سيره اهل بيت(ع)، آداب و اخلاق اسلامي، احکام شرعي، پاسخ به شبهات و... به کوشش مرکز تحقيقات کامپيوتري علوم اسلامي (نور) در اختيار کاربران قرار گرفته است.

       

        جشن روحاني فطر

      سير و سلوک بندگان خداي رحيم در ماه ضيافت الهي که شب ها، روزها و تک تک ساعاتش بهترين اوقات بي مانند در طول سال محسوب مي شود؛ ميهمانان پروردگار را به «عيد سعيد فطر»که موسم پذيرش اعمال صالح و فصل اهداي جوائز به آنان است، مي رساند. ارزشمندترين نعمت بي بديل الهي که به يمن ماه مبارک رمضان و عيد سعيد آن به بندگان اعطا مي شود، آزادي از تمام قيود و رهيدن از تمامي غفلت هاست. رمضان، دعوتي است به بازيافتن «خود گمشده»، ندايي است براي توجه به خداي فراموش شده، ضيافتي است براي تناول از مائده تقوا و پايان اين مهمانيِ خدايي، عيد فطر است؛ عيد توفيق بر طاعت و اطاعت، عيد توبه و تهذيب نفس، عيد ذکر و ياد محرومان و گرسنگان.

        فطر، چيدن ميوه هايي است که از فطرت مي جوشد. فطر، سپاس نعمتي است که در رمضان نازل شده است. پيروزي بر خصم درون، جشني روحاني دارد به نام عيد فطر که ميثاق بستن با فطرت را از سوي روزه داران مجاهده گر اعلام مي دارد. عيد فطر، پاداش افطارهاي خالصانه و مُهر قبولي انفاق هاي با قصد قربت و پايان نامه دوره ايثار و گذشت در مسائل مالي است. فطر، عيد خداجويي و خداترسي و خداپرستي است.

       

       عيد زيبايي هاي معنوي

       عيد فطر، روزي است که فطرت آدمي به واسطه سي روز اخلاص، شکوفا شده و به معطر کردن فضاي زندگي انسان مي پردازد. به راستي که فطرت، چه عطر دل انگيز و روح افزايي دارد و زندگي در پرتو فطرت چه زيباست! عيدفطر، عيد زيبايي هاي معنوي است. عيد فطر، عيد بشارت و عيد سعادت است.

       

        عيد پاکيزگي

      در پايان ماه مبارک رمضان و پس از يک ماه عبادت و روزه داري، اسلام روز اول ماه شوّال را عيد قرار داده است؛ زيرا در اين روز، انسان ها به فطرت خود بازمي گردند و متوجه عظمت خداوند متعال مي شوند. در اين روز، مسلمانان، جسم را به وسيله غسل کردن پاکيزه کرده و با پوشيدن لباس هاي تميز و خوشبوکردن خود، آن را کامل مي کنند. پاکيزگي روح و جانشان نيز به وسيله دعا و مناجات و نماز صورت خواهد گرفت و سرانجام، پاکيزگي اموال و دارايي هاي آنها به وسيله فطريه دادن و کمک کردن به انسان هاي فقير و نيازمند صورت گيرد. به راستي عيد فطر، عيد پاکيزگي و طهارت انسان هاست تا از اين رهگذر، به فطرت اصلي و حقيقي خود بازگردند.

       

        حقيقت عيد 

      عارف وارسته، مرحوم ميرزا جواد آقا ملکي تبريزي (رحمه الله) درباره حقيقت عيد و مفهوم عميق و والاي اين روز، چنين مي فرمايد: «عيد زماني است که خداوند متعال براي جايزه دادن و بهره مند کردن بندگان از نعمت ها، آن روز را در ميان روزها انتخاب مي کند تا براي گرفتن خلعت ها و عطايا جمع شوند و به همگان اعلام کرده است که به درگاه او روي آورده و با اعتراف به بندگي و آمرزش خواستن از گناهان و عرضه نيازها و آرزوهايشان، براي او تواضع کنند. خداوند نيز در تمام اين موارد، به آنان وعده اجابت و اعطايي بالاتر از آرزوهايشان، بلکه بالاتر از آنچه در دل بشري خطور کرده، داده است. دوست دارد در چنين روزي، به او خوش گمان بوده و جانب اميدواري به قبول خداوند و آمرزش و عطاي او را بر جانب ترس از رد و عذابش ترجيح بدهند.

       

       فطر؛ هديه اي الهي

      با آنکه روزه گرفتن در تمامي اديان الهي وجود داشت و پيروان آن اديان، مکلف بودند روزهاي خاصي در سال را روزه بگيرند، ولي در پايان ايام روزه داري آنها، عيدي قرار داده نشده بود. اين براي اولين بار و در دين مبين اسلام بود که روز پايان روزه گرفتن، روز عيد و جشن و بهجت ناميده شد و اين افتخار، ويژه مسلمانان است. رسول گرامي اسلام (ص) دراين باره مي فرمايد: «عيد فطر، هديه اي است که از سوي خدا به مردان و زنان امتم داده شده و خداوند متعال چنين هديه اي را پيش از من به هيچ کس نداده است». آري، عيد سعيد فطر براي مسلمانان، هديه اي آسماني بود که در سال دوم هجرت به آنها عطا شد. در اين سال، پرداخت زکات فطره و برگزاري نماز عيد بر مسلمانان واجب شد که پيامبر اکرم (ص) باعنايت خاصي به آن پرداختند و همواره به اصحاب خود توصيه مي کردند که اين روز را عزيز و گرامي بدارند.

       

       وحدت و يکپارچگي مسلمانان

      عيد فطر، روزي است که همه مسلمانان جهان در کنار يکديگر به نماز مي ايستند و به عبادت خداوند متعال مي پردازند و کام خويش را با حلاوت ذکر او شيرين مي کنند. عيدفطر، نمادي از وحدت مسلمانان است؛ وحدتي که سبب ذلت و نااميدي شيطان و نيز خواري استکبار و دشمنان اسلام مي شود. آنها با ديدن صف هاي به هم پيوسته مسلمانان در نماز عيد فطر، مي فهمند که ديگر جايي براي آنان نخواهد بود و نمي توانند اهداف شوم خود را در جوامع اسلامي پياده کنند.

       

       نداي فرشتگان در روز عيد 

      حضرت علي (ع) همواره عيد سعيد فطر را گرامي مي داشتند و با جملات گوهربار خود، مردم را با فلسفه اين عيد بزرگ آشنا مي کردند و اهداف آن را شرح مي دادند. خطبه هاي ايشان در روز عيد فطر، از زيباترين جملات درباره اين عيد است که همگان با شنيدن آن، به مفاهيم عميق و والاي اين روز الهي پي مي برند. از اين رو، آن حضرت در سخناني چنين مي فرمايد: «اي بندگان خدا، بدانيد که نزديک ترين چيزي که براي مردان و زنان روزه دار قرار داده شده، اين است که در آخرين روز ماه رمضان، فرشته اي از طرف خداوند فرياد مي زند: اي بندگان خدا، بشارت بدهيد که خداوند گناهان گذشته شما را آمرزيد. پس به فکر آينده و زندگي جديد خودتان باشيد که چگونه خواهيد زيست. وقتي هلال ماه شوّال نمايان شد، فرياد فرشتگان برخاسته مي شود که اي مؤمنان، بياييد و جوايزتان را دريافت کنيد»

        

       

      پرسش: شان نزول آيه شريفه «و ان يكاد» و دليل اينكه براي چشم زخم است، چيست؟

      پاسخ: بسياري از مردم معتقدند در بعضي چشم ها اثر مخصوصي است كه وقتي با اعجاب به چيزي بنگرند، ممكن است در آن تحولاتي منفي و مخرب ايجاد كند. گر چه اين مسئله از نظر عقلي امر محالي نيست، ولي توجيه علمي معتبري تا كنون براي آن ذكر نشده است. ولي در كلمات قصار امير مؤمنان(ع) در نهج البلاغه و در بعض كتب روايي ديگر هم آمده  و روايات ديگري به اين مضمون كه همه مي تواند به اين معنا حمل شود كه چشم زخم زدن افراد حسود، حق است زيرا وقتي زيبايي و نعمت و خوبي ديگري را ببينند، نمي توانند تحمل كنند و حسد و كينه و عداوتشان آنان را به توطئه چيني وامي دارد كه چه بسا تا ريشه كني فرد پيش مي روند و اين حقيقتي است انكار ناپذير و به همين جهت هم دعا و تعويذ و استعاذه براي اين موارد به وفور وارد شده است، اما اين روايات دلالت صريح و قطعي بر تاثير خود چشم و نيروي فوق العاده و ضربه زننده در بعض چشم ها ندارند. در روايتي آمده است: جبرئيل «رقيه» و تعويذي، براي رسول خدا(ص) آورد كه اين جمله بود: «بِسْمِ اللَّهِ أَرْقِيكَ مِنْ كُلِّ عَيْنِ حَاسِدٍ اللَّهُ يَشْفِيك» به نام خدا تو را در پناه خدا قرار مي دهم از شر هر چشم حسود تا خدا از آن شفا و امنت بدهد.  رسول خدا(ص) فرمود: «استعينوا علي اموركم بالكتمان فان كل ذي نعمه محسود» با كتمان و پوشاندن نعمت هايتان (از آدم هاي بي ظرفيت و كم ظرفيت) كارتان را پيش بريد، زيرا هر نعمت  داري مورد حسادت است. حضرت يعقوب به تعليم خدايي مي دانست وقتي افراد بخصوص آدميان كم ظرفيت 11 برادر قوي هيكل و خوش فرم و...را با هم ببينند، حسادتشان گل مي كند و آنها را چشم زخم مي زنند و براي از بين بردن وحدت و اجتماع آنها توطئه مي کنند و... از اين رو فرزندان را سفارش كرد كه به گونه اي عمل كنند كه از اين مهلكه در امان باشند.

      محسود بودن فرد نعمت دار و مورد توطئه و حقد قرار گرفتن او ، در روايات تصريح شده و به پناه بردن به خدا و تلاوت سوره هاي معوذتين (قل اعوذ برب الفلق و قل اعوذ برب الناس) و ذكر هاي لا حول و لا قوه الا بالله  و دعاهايي ديگر توصيه شده است. نوشتن اين اذكار و سوره ها و همراه داشتن آنها نيز مؤثر است. در بعض روايات اهل سنت  آمده است: افرادي مي خواستند پيامبر (ص)را چشم كنند و از كساني كه به چشم كردن معروف بودند، براي اين مقصود كمك بگيرند كه آيه «و ان يكاد...» نازل شد و پيامبر(ص) را امان داد. با توجه به اين روايات و روايات گذشته، چه چشم زخم به معناي مشهور(تأثير مرموز چشم ها)وجود داشته باشد و چشم هايي بتوانند چنين ضررهايي بزنند يا نه ، معنايش چشم هاي حسود باشد كه به توطئه چيني مي پردازند ، در هر دو حال نوشتن اين آيه و همراه داشتن آن براي در امان ماندن از چشم زخم معمول شده  و اگر با اعتقاد به قرآن و توسل به آن باشد ، خوب است.

       

      برگزاري مسابقات قرآني در شرکت گاز استان کردستان

      مرحله مقدماتي بيست و دومين دوره مسابقات قرآن کريم و نهج البلاغه ويژه فرزندان و يازدهمين دوره مسابقات کارکنان و همسران شرکت گاز استان کردستان   با حضور 170 نفر از کارکنان، همسران و فرزندان آنها در محل ساختمان اداره گاز ناحيه يک، شهرستان سنندج برگزار شد. در آيين افتتاحيه اين مسابقات، فعله گري، مدير عامل شرکت گاز استان کردستان با تاکيد بر لزوم گسترش فرهنگ قرآني در شرکت گاز استان کردستان، گزارشي از آخرين روند گازرساني در اين استان  را براي حضار تشريح کرد. در ادامه حجت الاسلام درويشي، رابط فرهنگي و مسئول امور روحانيون منطقه هفت صنعت نفت در خصوص نقش و اهميت قران در زندگي فردي و اجتماعي گفت: قرآن مجيد، متضمن کليات برنامه هاي زندگي بشر است که اگر خوب از اين کتاب شريف و برنامه هاي آن در زندگي استفاده کنيم، قطعا محيطي سرشار از صفا و صميميت خواهيم داشت که هم سعادت دنيوي را کسب خواهيم کرد و هم به سعادت اخروي که هدف نهايي همه ماست، خواهيم رسيد. وي افزود: قرآن کريم در بر گيرنده هدايت و سعادت انسان در دنيا و آخرت است ودر تمام مراحل زندگي رهبر و رهنماي انسان به سوي کمال است، زيرا قرآن به راهي هدايت مي کند که مستقيم ترين راه هاست و انس با اين کتاب آسماني، راه تشخيص حق از باطل را براي انسان سهل و آسان مي کند. حجت الاسلام درويشي برنامه هاي قرآني صنعت نفت را براي حاضران تشريح و تبيين و وزارت نفت را در اجراي برنامه هاي فرهنگي و قرآني پيشتاز توصيف کرد. نفرات برتر اين دوره از مسابقات براي شرکت در مسابقات سراسري شرکت ملي گاز ايران معرفي خواهند شد.

       

      تقوا و اثرهاي آن‏

      «يا ايُّهَا الَّذينَ آمَنُوا انْ تَتَّقُوا اللَّهَ يَجْعَلْ لَكُمْ فُرْقاناً وَ يُكَفِّرْ عَنْكُمْ سَيِّئاتِكُمْ وَ يَغْفِرْلَكُمْ وَاللَّهُ ذُوالْفَضْلِ الْعَظيمِ» انفال -29 اى مؤمنان! اگر تقواى خدا داشته باشيد، به شما قوه تشخيص حق از باطل مى‏دهد و گناهانتان را مى‏پوشاند و شما را مى‏آمرزد و خداوند داراى فضل بزرگ است.

       تقوا

      در آيات بالا، برخي آثار مهم تقوا برشمرده شده است. با توجه به آيات قرآن و روايات امامان (عليهم السلام) اين نتيجه به دست مى‏آيد كه تقوا عبارت است از يك حالت روحى و ملكه اخلاقى كه اگر در انسان پيدا شود، او را بر كنترل نفس سركش، قادر مى‏سازد و مى‏تواند از گناهان، اجتناب كند. به عبارت ديگر، در انسان خداترسى به‏وجود مى‏آيد و از بندگى هوا و هوس، آزاد مى‏شود. اين حالت روحى در اثر تقيد و بندگى و انجام واجبات و دورى از محرمات، در انسان حاصل مى‏شود.

      اعطاى فرقان

      فرقان به معناى چيزى است كه ميان دو چيز فرق مى‏گذارد و در آيه مورد بحث، منظور چيزى است كه ميان حق و باطل فرق بگذارد، چه در اعتقادات كه به‏معناى جدا كردن ايمان و هدايت است از كفر و گمراهى و چه در عمل كه به معناى جدا كردن اطاعت خداست از معصيت و چه در رأى و نظر كه جدا كردن فكر صحيح است از فكر باطل. در آيه شريفه، فرقان به همه معانى‏اش، نتيجه تقوا شمرده شده است.   البته اين بخش از آيه، مايه پشت‏گرمى و دلدارى متقيان نيز هست، چون در سير الى‏الله هميشه پرتگاه ها و بيراهه‏ها خودنمايى مى‏كنند و شيطان براى منحرف‏كردن سالكان حق، باطل را در لباس حق جلوه مى‏دهد. خداوند در اين آيه شريفه، اطمينان مى‏دهد كه اگر شما تقوا داشته‏باشيد و با ايمان به‏خدا و براى دستيابى به رضاى خدا حركت كنيد، خداوند دست شما را مى‏گيرد و به شما آن روشن ضميرى را مى‏دهد كه راه را از بيراهه وحق را از باطل جدا سازيد. اين وعده، با صراحت در آيه دوم سوره طلاق، بيان شده است. 

       

      شهيد موسي اسدي عيدي وند

      شهيد عيدي وند در آغاز جواني وارد شرکت پتروشيمي مسجد سليمان شد. همکارانش در باره خصوصياتش گفته اند: دقيق و وظيفه شناس بود. اولين كسي بود كه در محل كارش حاضر مي شد و آخرين نفري بود كه آنجا را ترك مي كرد. به كارگران بيسواد خواندن و نوشتن  مي آموخت. اهل مطالعه بود و دريافت هايش را از چيزهايي كه خوانده يا آنچه از زندگي آموخته بود، در دفتري مي نوشت. شايد براي فرداها! هنوز تازه از كودكي عبور كرده بود كه نماز و روزه را به جاي مي آورد.  پس از مبارزات انقلابي، در زمان جنگ هم هميشه آماده بود، لباس سربازي را از تن به در نمي آورد، مي گفت: «در حال جنگيم، هميشه بايد آماده باشيم.» از اعضاي سپاه و دوران سربازي اش را در جنگ گذرانده بود و يادگاري هم از آن به پايش داشت. با همه جديت و عمق روح، با كودكان بسيار مهربان بود و دوستشان مي داشت؛ به ديگران و به مادرش بيش از همه احترام مي گذاشت. روح پاکش پنجم بهمن 65 به خيل ارواح شهيدان پيوست.

      نماز در سفر غير شغلي

      پرسش: کسي که تصميم دارد به مسافرت برود، ابتدا به محل کارش که در شش کيلومتري محل سکونتش واقع است، مي رود و مي خواهد نماز ظهر و عصر را در محل کارش بخواند و بعد به سفرش ادامه دهد، آيا نمازش شکسته است؟

      پاسخ: اگر از ابتداي حرکت، قصد مسافت شرعي براي سفر غير شغلي داشته است، نماز در فرض سؤال شکسته است.

       

      چه کرامتي از اين بالاتر ؟

      شخصي از آيت الله مرواريد پرسيد: شما اين همه مدت که در جوار حضرت رضا (ع) بوده ايد، کرامتي هم از حضرت رضا (ع)  ديده ايد که براي ما نقل کنيد؟ ايشان بلافاصله فرمودند: چه کرامتي از اين بالاتر که من هر چه  دارم، از حضرت رضا(ع) دارم !.

    • media/image/2018/06/2000-1441/847.jpg

      توصيه هايي براي مراقبت از ستون فقرات

      مراقب ستون زندگی باشید

      مراقبت از ستون فقرات، يکي از اصول مهم در جلوگيري از کمر درد، درد زانو و ناهنجاري هاي قامتي است. تحقيقات نشان داده است که بسياري از مشکلات ستون فقرات به ويژه در کارمندان به دليل وضعيت بد بدني و مکانيک نامناسب بدن و عدم تحرک و نشستن هاي طولاني مدت است که ستون فقرات را در معرض فشار قرار مي دهند. داشتن ستون فقرات سالم مي تواند در حفظ کيفيت زندگي در ميانسالي و دوران سالمندي بسيار مؤثر باشد؛ از اين رو رعايت نکات ساده، اما کليدي مي تواند راهي براي خداحافظي با دردهاي ستون فقرات باشد که در مطلب پيش رو به اين توصيه ها پرداخته مي شود:

      اصول صحيح خوابيدن

      در حالتي بخوابيد که قوس هاي نرمال ستون فقرات شما حفظ شود (خوابيدن به صورت طاق باز به همراه يک بالشت در زير زانوها يا يک رول کمر در زير قسمت هاي پايين کمر، يا خوابيدن به پهلو به همراه زانويي که کمي خم باشد).

      يک تشک قوام دار انتخاب کنيد که حالت مواج نداشته باشد. اگرلازم شد، يک تخته زير تشک خود بگذاريد. همچنين مي توانيد تشک خود را روي زمين قرار دهيد. اگر هميشه روي يک تشک نرم مي خوابيديد، خوابيدن روي يک سطح سفت مي تواند دردناک باشد. ببينيد چه چيزي براي شما راحت تر است.

      هرگز به پهلو با زانوهاي جمع شده داخل قفسه سينه نخوابيد. هرگز روي شکم بخصوص روي يک تشک نرم نخوابيد، چراکه مي تواند باعث کشيدگي ستون فقرات شود و گردن درد ايجاد کند. خوابيدن روي يک بالشت، که از شانه تا مفاصل ران را حمايت مي کند نيز، يک روش خوب براي خوابيدن خواهد بود.

      در جابه جايي اجسام دقت کنيد

      در صورتي که جسم سنگين است، حتماً براي جابه جايي آن کمک بگيريد.

      براي برداشتن اجسامي که پايين تر از کمر قرار گرفته است، پشت خود را صاف نگهداريد و زانوها و مفاصل ران خود را خم کنيد. هرگز کمر خود را با زانوهاي صاف خم نکنيد.

      نزديک به جسمي که مي خواهيد برداريد بايستيد و پاهاي خود را کمي باز کنيد و محکم روي زمين قرار دهيد. عضلات شکم و باسن خود را سفت بگيريد. کاملاً صاف بدون هيچ چرخشي بايستيد.

      اگر جسمي را از روي ميز برمي داريد، آن را جلو بکشيد تا نزديک لبه ميز شود، اين گونه مي توانيد جسم را کاملاً نزديک به خود حمل کنيد. زانوهاي خود را خم کنيد تا کاملاً نزديک جسم قرار بگيريد، با استفاده از پاهاي خود، جسم را بلند کنيد و به حالت ايستاده در بياييد. از حمل اجسام سنگين در سطح کمر بپرهيزيد.

      اجسام را نزديک بدن خود نگه داريد و در حالي که بازوهايتان خم است، عضلات شکم و باسن خود را منقبض و سفت نگه داريد. قدم هاي کوتاه برداشته و آهسته راه برويد.

      هنگامي که مي خواهيد جسم را بر زمين بگذاريد، پاهاي خود را نزديک جايي که مي خواهيد جسم را قرار دهيد، بگذاريد، عضلات شکم خود را سفت کرده، سپس مفصل ران و زانوي خود را سفت کنيد.

       قبل از آن که جسم سنگين را برداريد، مطمئن شويد که پاهاي خود را محکم روي زمين قرار داده ايد.

      بالش حتماً بايد زير سر شما باشد و نبايد زير شانه هاي شما قرار بگيرد و قوام آن بايد طوري باشد که سر در حالت نرمال قرار بگيرد.

      ورزش کنيد

      عضلات شکم خود را ورزش دهيد تا عضلات کمر و باسن هم تقويت شوند.

      عضلات شکم و کمر شما بايد تقويت شوند تا بتوانند خوب از ستون فقرات شما محافظت کنند و از تحميل فشار بر قسمت پايين کمر شما جلوگيري کنند.

      متاسفانه، عضلات شکم اغلب ما در طول فعاليت هاي روزانه به ندرت مورد استفاده قرار مي گيرد. اين عضلات بايد از طريق انجام ورزش هاي خاص تقويت شوند. اين ورزش ها اغلب ساده هستند و مي توان روزي 20 تا 30 دقيقه آنها را انجام داد.

      هنگام رانندگي

      اهميت درست رانندگي کردن

      از يک حمايت کننده براي کمر خود استفاده کنيد تا قوس طبيعي کمر حفظ شود. زانوها بايد هم سطح يا کمي بالاتر از مفاصل ران قرار بگيرد. صندلي را نزديک فرمان قرار دهيد تا قوس هاي طبيعي ستون فقرات حفظ شود، فاصله صندلي تا فرمان بايد به اندازه اي باشد که زانوها براحتي خم شود و پاها به پدال برسد.

      هنگام ايستادن، با کمي غبغب گرفتن سر خود را به صورت مستقيم بگيريد.

      تاثير درست نشستن در سلامت ستون فقرات

      با پشت صاف بنشينيد و شانه ها را صاف بگيريد. هنگام نشستن بايد هر سه قوس طبيعي ستون فقرات حفظ شود. استفاده از يک حوله يا رول پارچه اي به حفظ اين قوس هاي نرمال کمک مي کند.

      هنگام نشستن به طور مکرر وزن خود را روي هر دو مفصل ران جابه جا کنيد.

      زاويه زانو هنگام نشستن بايد 90 درجه باشدو همچنين مفصل زانو بايد در راستاي مفصل ران يا مختصري پايين تر از مفصل ران باشد (در صورت لزوم از زيرپايي استفاده کنيد)، پاها را روي هم نيندازيد. کف پاها کاملاً روي زمين قرار بگيرد.

      در يک حالت ثابت بيش از 30دقيقه ننشينيد.

      در محل کار ارتفاع صندلي و ميز خود را تنظيم کنيد. نزديک به ميز کار خود بنشينيد، شيب ميز کار بايد به سمت شما باشد. آرنج هاي خود را روي ميز قرار دهيد و شانه ها بايد در وضعيت راحت باشد.

      هنگامي که روي صندلي چرخان نشسته ايد و مي خواهيد بچرخيد، از کمر نچرخيد بلکه کل بدن را بچرخانيد.

      هنگامي که از روي صندلي بلند مي شويد، با زانوهاي صاف بايستيد و از خم شدن به سمت جلو روي کمرتان بپرهيزيد.

      ساير حالات نشستن براي مدت کوتاه اشکالي ندارد اما براي نشستن در طولاني مدت رعايت موارد ذکر شده براي اينکه کمترين فشار به ستون فقرات وارد شود، ضروري است.

      ايستادن صحيح چگونه است

      قسمت بالاي سر خود را به طرف سقف بگيريد.

      لاله هاي گوش در خطي قرار بگيرد که از ميانه شانه ها بگذرد. شانه ها را به صورت صاف بگيريد.

      زانوها به صورت صاف باشد البته در حدي که به سمت عقب نرود.

      شکم را داخل بکشيد. لگن را به جلو يا عقب نچرخانيد.

      کفش هاي مناسب براي حفظ قوس هاي کف پا بپوشيد.

      براي مدت طولاني در يک حالت نايستيد.

      هنگام ايستادن يک پا را کمي بالا برده و روي يک جعبه يا پله قرار دهيد، بعد از چند دقيقه جاي پاها را با هم عوض کنيد.

      هرگاه در حال ظرف شستن در آشپزخانه هستيد، در کابينت را باز کنيد و يک پا را درون کابينت قرار دهيد، بعد از پنج تا پانزده دقيقه جاي پاها را با هم عوض کنيد.

      استراحت شما مهم است

      وقتي دراز مي کشيد، کل ساختار ستون فقرات شما که در طول روز به شدت درگير فعاليت بوده فرصتي براي آرامش و تجديد قوا پيدا مي کند. براي استفاده بهينه از اين فرصت، شما نياز به يک تشک و بالش راحت داريد تا ستون فقرات شما بتواند در آسايش کامل استراحت کند.

      انتخاب بالش و تشک تا حد زيادي به سليقه شخصي، حالت خوابيدن و نيز مشکلات خاص در گردن و کمر شما بستگي دارد.

      براي انتخاب تشکي که مناسب وضعيت خوابيدن شما باشد، گزينه هاي زيادي پيش رو داريد تا تشکي انتخاب کنيد که راحت باشد.

      هنگام خوابيدن بهتر است بدن در وضعيت آنانوميک صحيحي قرار گيرد؛ به اين صورت که اگر: به پشت خوابيده يا دراز کشيده ايد، يک بالشتک کم ارتقاع زير گودي کمر و يک بالشتک کم ارتقاع ديگر زير زانو قرار گيرد تا فشار از روي مفاصل حذف شود.

      اگر به پهلو خوابيده يا دراز کشيده ايد، يک بالشتک کم ارتفاع بين دوزانو قرار گيرد تا اصلاح وضعيت ستون فقرات انجام گيرد و با اصلاح امور روزمره ميتوان به درمان اين عارضه دست پيداکرد.

      کفش مناسب و راحت انتخاب کنيد

      چه بخواهيد براي ورزش کردن از اين کفش استفاده کنيد و چه براي پياده روي روزانه، کفش هاي شما نقش مهمي در حفظ سلامتي کمرتان دارند. کفش هاي خوب کمک مي کنند ستون فقرات و بدن شما حالت متوازن تري داشته باشند. مثلا، مطمئن شويد کفشي که مي پوشيد، گشاد نباشد و به پاشنه پا بچسبد اما خيلي هم تنگ نباشد، چرا که اگر پاشنه پاي شما در وضعيت مناسبي قرار گرفته باشد، کمر شما حالت خميدگي پيدا نمي کند و پاي شما هم به چپ و راست نمي لغزد.

      کمرتان را ماساژ دهيد

      آيا مي دانيد ماساژ چه فوايد درماني شگفت آوري براي شما دارد و مي تواند استرس شما را کاهش دهد. يک ماساژ خوب مي تواند ميزان ترشح آندروفين را در خون افزايش دهد که يک مسکن طبيعي در بدن است و مي تواند جايگزين داروهاي مسکن باشد. ماساژ مي تواند جريان خون را افزايش دهد تا مواد غذايي بهتر به آن نقطه از بدن برسند و روند بهبود تسريع يابد.

      البته هيچ چيز مثل اين نمي شود که پيش يک متخصص ماساژ درماني برويد، اما مي توانيد در خانه از يک صندلي ماساژ استفاده کنيد تا انواع ماساژ هاي تايلندي و سوئدي را با آن انجام دهيد.

       

       

       

    • media/image/2018/06/2000-1441/848.jpg

          برگزاري  اولين جشنواره فرهنگي ورزشي بانوان و خانواده هاي كاركنان پارس جنوبي

      نخستين جشنواره فرهنگي ورزشي بانوان و خانواده هاي كاركنان شاغل در پارس جنوبي با حضور 11 شرکت منطقه ويژه، نفت و گاز پارس، پازارگاد، پتروشيمي زاگرس، پتروشيمي جم، پتروشيمي مهر، پتروشيمي آرياساسول، پتروشيمي پرديس، بهداشت و درمان صنعت نفت، شركت  نفت و گاز زاگرس جنوبي و شركت مجتمع گاز پارس جنوبي برگزار شد.در اين دوره از مسابقات 400 ورزشکار حضور داشتند که در 9 رشته ورزشي (بدمينتون ـ تيراندازي ـ طناب كشي ـ تنيس روي ميز ـ دارت ـ آمادگي جسماني ـ فوتبال دستي ـ شنا و شطرنج) و به ميزباني سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس در مجموعه ورزشي خليج نايبند به مدت يک هفته از تاريخ 17 ارديبهشت تا 23 ارديبهشت 97 با يکديگر به رقابت پرداختند.سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس در مجموعه ورزشي خليج نايبند، ميزباني نخستين دوره از اين رقابت ها را به عهده داشت.در پايان اين رقابت ها که بسيار سخت و فشره برگزار شد و از سطح کيفي بالايي نيز برخوردار بود و ورزشکاران رقابت نزديکي با يکديگر داشتند، ورزشکاران منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس با كسب 7 مدال طلا، 13 نقره و 7 برنز در مجموع و کسب 54 امتياز به مقام قهرماني دست پيدا کردند. پتروشيمي جم با کسب 6 مدال طلا، 6 نقره و 8 برنز در مجموع و کسب 38 امتياز مقام دوم را کسب کرد و کاروان پتروشيمي آرياساسول با کسب 4 مدال طلا، 3 نقره و 4 برنز در مجموع و کسب 22 امتياز، مقام سوم اين جشنواره را به دست آورد.

      رضاييان :   بانوان نفتي از توانايي بالايي  در ورزش برخوردارند

      نخستين جشنواره فرهنگي ورزشي بانوان و خانواده هاي كاركنان شاغل در پارس جنوبي، با حضور 11 شرکت به ميزباني سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس در مجموعه ورزشي خليج نايبند برگزار شد.

      بهرام رضاييان، رئيس امور ورزش سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس و مدير عامل باشگاه پارس جنوبي جم در خصوص هدف از برگزاري اين رقابت ها به «مشعل» گفت: با توجه به شرايط سخت کار در منطقه عسلويه و به دنبال آن ايجاد فضاي شاد و سلامت و با هدف اجراي سياست هاي شوراي ورزش شرکت ملي نفت ايران به منظور توسعه ورزش همگاني و شناسنامه سلامت کارکنان و نيز اشاره وزير نفت در زمينه ترويج ورزش همگاني و مسئوليت اجتماعي و ايجاد سلامت ميان کارکنان، امورورزش سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس درصدد بر آمد که اولين دوره مسابقات فرهنگي ورزشي بانوان و خانواده هاي كاركنان شاغل در منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس را برگزار کند که خوشبختانه با استقبال خوبي مواجه شد. رضاييان در خصوص اينکه با توجه به برگزاري اولين دوره از رقابت ها، آن هم در 9 رشته ورزشي مختلف، آيا پتانسيل حضور ورزشکاران وجود داشت، گفت: سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس شامل شرکت هاي بي شماري است که کارکنان زيادي دارد و به جرات مي توان گفت که حداقل يک سوم يا شايد بيشتر از آن را بانوان تشکيل مي دهند. به همين منظور ظرفيت برگزاري هر 9 رشته را داشتيم که با استقبال بسيار خوبي هم مواجه شديم. سياست ما در منطقه اين است، به همان اندازه که براي ورزش آقايان، بهترين شرايط را فراهم مي کنيم، براي ورزش بانوان هم شرايط و امکانات ورزشي فراهم باشد.

      وي سپس به سطح کيفي رقابت ها اشاره کرد و گفت: با توجه به اينکه اولين دوره رقابت هاي بانوان را برگزار مي کرديم، بايد بگويم مسابقات از سطح کيفي بالايي برخوردار بود و بانوان ورزشکار حاضر در رقابت ها، رقابت سخت و نزديکي با يکديگر داشتند. من به جرات مي توانم بگويم که در اولين تجربه برگزاري چنين مسابقاتي، آن هم به اين وسعت در سطح منطقه، نتايج بسيار خوب بود و بانوان نفتي نشان دادند که از توانايي بالايي در ورزش برخوردارند.  رئيس امور ورزش سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس در ادامه به انتخاب بهترين ها براي حضور در مسابقات سراسري شرکت ملي نفت و همينطور المپياد سراسري وزارت نفت اشاره کرد و گفت: اين رقابت ها نه تنها براي ترويج و رشد و توسعه ورزش همگاني در ميان بانوان وخانواده هاي آنها در سطح منطقه بود؛ بلکه يک مسابقه گزينشي براي نفرات برتر به منظور حضور آنها در رقابت هاي سراسري شرکت ملي نفت و سپس وزارت نفت به شمار مي رفت. البته اين را هم بايد اضافه کنم که قهرمانان دوره هاي گذشته المپياد نفت، در اين مسابقات حضور داشتند که سطح مسابقات را بالا تر بردند. رضاييان در ادامه به رعايت شرايط سني ميان ورزشکاران شرکت کننده اشاره کرد و گفت: شرايط سني براي تمام رشته ها در ميان تمام ورزشکاران رعايت شد. ما اين رقابت ها را هم براي کارکنان شاغل وهم فرزندان آنها و نيز بانوان و خانواده هاي مستقر در شهرک هاي نفتي در چند رده سني برگزار کرديم. بنابراين رقابت ها با رعايت عدالت برگزار شد.

      وي در پايان گفت: از حمايت هاي يوسفي، مدير عامل سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس تشکر مي کنم که هميشه در مسائل ورزشي، حامي ما بوده اند و به ورزش همگاني و قهرماني نگاه ويژه اي داشته اند و هيچ وقت حمايت هايشان را دريغ نکرده اند. ما همانقدر که در ورزش همگاني فعاليم، در ورزش قهرماني در رشته هايي مثل وشوو و فوتبال ساحلي نيز با حمايت هاي ايشان قهرمان ايران هستيم و در ليگ برتر فوتبال نيز از مدعيان به شمار مي رويم.

       

      رزمي کار نفتي قهرمان شد

      سعد مزرعه، فرزند کرم الله مزرعه، کارمند مديريت خدمات ترابري و پشتيباني توليد شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب که عضو تيم دونفره تيم ملي هنر هاي رزمي جمهوري اسلامي ايران در مسابقات فستيوال هنرهاي رزمي 2018در تفليس گرجستان بود، در اين دوره از مسابقات در رقابت با شرکت کنندگاني از کشورهاي مختلف جهان، موفق به کسب عنوان قهرماني جهان و مدال طلاي اين پيکارها شد.

      بازي هاي جهاني هنرهاي رزمي كاپ اژدهاي سرخ در شهر تفليس گرجستان با حضور 17 كشور در دو بخش آماتور و حرفه اي و در رشته هاي مختلف رزمي در تاريخ 10 تا 14 مي 2018 برگزار شد.

      اين مسابقات با نظارت كنفدراسيون جهاني هنرهاي رزمي و سازمان جهاني اژدهاي سرخ، به ميزباني كنفدراسيون هنرهاي رزمي گرجستان و انجمن اژدهاي سرخ و كونگ فو توآ گرجستان ، با همكاري فدراسيون جهاني كونگ فوتوآ، سازمان حرفه اي WK-1 و فدراسيون كونگ فو گرجستان و با حضور بيش از 300 ورزشكار در بخش هاي مبارزاتي
      ( كيك بوكسينگ، ساندا، مايانا،K-1) و هنرهاي فردي( شائولين، كونگ فو، مماي، تاي چي، دفاع شخصي، كاراته، ثبت ركورد هنرهاي رزمي و...) با شكوه خاصي برگزار شد.سعد مزرعه متولد سال 1361 و بيش از 10 سال است که فعاليت ورزشي دارد و از 18 ماه قبل زير نظراستاد کاظمي در سبک دفاع شخصي فعاليت مي کند.

      قضاوت داور کبدي کار
      پخش منطقه همدان

      کبدي کار شاغل در شرکت پخش فرآورده هاي نفتي منطقه همدان، در فينال رقابت هاي قهرماني آسيا، بازي ميان دو تيم پرقدرت هندوستان و پاکستان را قضاوت  کرد. سيد مجتبي مجتبايي از کارکنان شرکت پخش فرآورده هاي نفتي منطقه همدان، که از کبدي کاران تويسرکاني است، در اين رقابت ها به عنوان داور حضور يافت و کادر داوري را در مسابقات قهرماني آسيا همراهي کرد. اين داور همداني پس از گذراندن دوره هاي ارتقا، در حال حاضر به عنوان داور بين المللي در ميادين برگزاري مسابقات کبدي سوت مي زند. سيد مجتبي مجتبايي، کارمند شاغل در انبار نفت نوشيجان ناحيه ملاير از توابع منطقه همدان که سال ها در رشته هاي مختلف ورزش هاي همگاني حضوري پررنگ داشته است، با ادامه فعاليت حرفه اي در رشته کبدي و گذراندن دوران بازيگري، هم اکنون در زمره داوران سرشناس استان همدان قرار دارد.

      کارمند نفت خيزجنوب نايب قهرمان شد

      مهرداد سرخي، كارمند مهندسي و ساختمان شركت ملي مناطق نفت خيزجنوب، عنوان نايب قهرماني مسابقات پاورليفتينگ جهان را به خود اختصاص داد.

       در اين رقابت ها كه با حضور ورزشكاراني از 16 كشور جهان به ميزباني مجارستان برگزار شد، مهرداد سرخي در وزن 90 كيلوگرم با مهار وزنه 175 كيلوگرم، موفق به كسب عنوان نايب قهرماني و مدال نقره اين رقابت ها شد.شايان ذكر است، مهرداد سرخي 47 ساله داراي مدرك مربيگري C بين المللي و مربي تيم بدنسازي و پرورش اندام شركت ملي مناطق نفت خيزجنوب است.

    • media/image/2018/06/2000-1441/849.jpg

      براي داشتن محيطي سالم و بهره وري بيشتر

      ناصري: بايد ورزش  را   بين کارکنان ترويج دهيم

       

      ورزش همگاني و کارکنان، از اولويت هاي شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجد سليمان است. بحث سلامت کارکنان، يک بحث کاملا راهبردي است و ما به همين دليل، يک بودجه مخصوص به ورزش همگاني و کارکنان تخصيص داده ايم تا باعث رشد و ترويج ورزش همگاني در ميان کارکنان شويم؛ البته به منظور بهره وري بيشتر و ايجاد بستر مناسب براي کارکنان که در محيطي با نشاط و سلامت کار کنند، ورزش تنها وسيله اي است که مي تواند به اين مهم کمک کند. مديريت شرکت هم سعي کرده که با اهميت دادن به ورزش کارکنان، اين بستر را ايجاد کند. ما همانقدر که به ورزش قهرماني اهميت مي دهيم، ورزش همگاني چند برابر بيشتر براي ما اهميت دارد و در راس برنامه هاي کاري شرکت است. در اين برنامه کاري، براي ما خانم و آقا فرق نمي کند. در ورزش به هردوبخش، نگاهي يکسان داريم. به طور مثال در رشته کوهنوردي، همان قدر که آقايان به قلل متعدد صعود مي کنند و برنامه هاي متنوع دارند، خانم ها هم صعود هاي موفقيت آميزي به قلل مرتفع کشور داشته اند. 28 رشته ورزشي فعال در بخش ورزش هاي همگاني داريم که آقايان در 17 رشته فعال هستند و خانم ها در 11 رشته. ورزش همگاني در شرکت بهره برداري نفت وگاز مسجد سليمان بالغ بر 5 هزار نفر از کارکنان و خانواده هاي آنان را پوشش مي دهد.

       

      حضوري فعال در ورزش قهرماني

       16 رشته ورزشي در دو بخش بانوان و آقايان در ورزش قهرماني فعال است که در تمام اين رشته ها از مربيان برجسته استفاده مي کنيم. با توجه به استعداد و تلاش ورزشکاران و نيز مربيان برجسته آنها در رقابت هاي استاني و کشوري، عناوين متعدد قهرماني هم کسب کرده ايم که باعث افتخار نام نفت و مسجد سليمان بوده ايم. به طور مثال در دو رشته وزنه برداري و کاراته، نتايج خوبي به دست آورده ايم و بايد بگويم که اقدام هاي انجام شده در اين رشته ها، بسيار خوب بوده است؛ چرا که هم قهرمان ايران شده اند و هم به تيم ملي رسيده اند.  البته در بخش حرفه اي هم فعال هستيم که خدا را شکر تيم فوتبال نفت مسجد سليمان بعداز دوري 4 ساله، دوباره به سطح اول فوتبال ايران برگشت.

       

      ورزش و مسئوليت اجتماعي

      در راستاي مسئوليت اجتماعي وزارت نفت نيز در شهر مسجد سليمان که از مناطق محروم و عملياتي به حساب مي آيد، بخشي از امکانات ورزشي را در اختيار مردم شهر قرار داده ايم تا آنها هم بتوانند استفاده کنند؛ البته در همين زمينه با جذب استعدادهاي بومي در رشته هاي مختلف، به ورزش تيم هاي قهرماني نفت هم کمک مي کنيم، مثل رشته پرطرفدار کشتي يا وزنه برداري که بخشي از اعضاي تيم هاي نفت در مسابقات کشوري را تشکيل مي دهند و باعث افتخار نام نفت در ورزش کشور هستند.

       

      اماکن ورزشي

      با توجه به زير ساخت هايي که داريم، مکان هاي مناسبي را براي ورزش کارکنان و نيز تيم هاي قهرماني آماده کرده ايم. براي رشته هايي چون بدن سازي، واليبال، بسکتبال، فوتسال و.... سالن هاي چند منظوره در اختيار کارکنان و تيم هاي قهرماني است که استفاده مي کنند. استخرهاي سرپوشيده و رو باز نيز براي خانم ها و آقايان اختصاص داده ايم، همچنين زمين هاي فوتبال استانداردي مثل زمين شهيد بهنام محمدي را که جزو اولين زمين هاي فوتبال در ايران است، ترميم و بازسازي کرده ايم و به نوعي آن را توسعه داده ايم.

       

       فوتبال

      با توجه به بافت شهري، فوتبال از اهميت ويژه اي برخوردار است. 4 سال قبل، تيم فوتبال نفت مسجد سليمان در ليگ برتر حضور داشت که بنا به دلايلي، سقوط کرد. سال گذشته وقتي شور و شوق هواداران و مردم شهر را که همه چيزشان فوتبال است، ديدم، به دنبال ترميم اين رشته رفتم و خدا را شکر با آوردن مربي مجرب و خوشنامي مثل محمود فکري توانستيم ابتدا در فصل گذشته، تيم را از سقوط نجات دهيم و امسال هم با درايت او و برنامه ريزي خوب و همچنين هندل کردن تمام امکانات و حمايت هاي لازم، از بهترين محل تمرين گرفته تا برگزاري بهترين اردو و جذب بازيکنان خوب، دوباره نفت را به ليگ برتر آورديم. شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجد سليمان با توجه به امکاناتي که داشت، از تيم نفت پشتيباني کرد و ديديد که 38 هفته صدرنشين ليگ دسته يک بود و با اقتدار صعود کرد. اين صعود يک کار گروهي بود که از مديريت گرفته تا داخل زمين، همه و همه به نحو احسن کارشان را انجام دادند.

       

      کمک به آينده تيم نفت

      در خصوص بحث اين روزها که بتوانيم به نفت کمک کنيم تا نفت به لحاظ مالي به سرنوشت 4 سال پيش گرفتار نشود، بايد بگويم که قانون، دست ما را بسته است و اين تنها شامل نفت نمي شود؛ بلکه در تمام اداره ها و وزارت خانه هاي دولتي لازم الاجراست. ما يک رسالتي داشتيم تا تيم را به ليگ برتر برسانيم که رسالت خود را انجام داديم و از اين به بعد، ديگر نمي توانيم دخالت کنيم؛ البته اين حرف به اين منظور نيست که هيچ کمکي نکنيم و تيم را رها کنيم، بلکه مي توانيم به لحاظ سخت افزاري به تيم کمک کرده و به لحاظ مالي هم بايد براي نفت يک اسپانسر خوب پيدا کنيم. همچنين مسئولان شهري و استاني هم بايد کمک کنند که خدا را شکر استاندار و مسئولان شهري در اين زمينه قول هايي داده اند تا تيم نفت در ليگ برتر هم بدرخشد. وزارت نفت با هدف اجراي سياست هاي شوراي ورزش نفت و نيز توصيه هاي وزير نفت، به شهري که در منطقه محروم عملياتي واقع شده، کمک هايي داشته که ادامه هم خواهد داشت، اما هر حرکتي بايد براساس قوانين و مصوبات باشد. قرار داد محمود فکري هم تمديد شده و با حمايت هاي مسئولان استاني و شهري و نيز کمک هايي که طبق قانون از دست ما بر مي آيد، سعي مي کنيم تيم نفت، فصل موفقي را پشت سر بگذارد.

       

      صعود نکرديم که سقوط کنيم

      بالاخره پس از کش و قوس هاي فراوان، محمود فکري در نفت مسجدسليمان ماندگار شد. سرمربي نفت مي گويد، مي خواهد نفت را در ليگ برتر نگه دارد و براي همين مانده است. فکري با اشاره به حمايت مسئولان استاني و شهري مي گويد: «مسئولان قول داده اند از نفت حمايت کنند و من هم روي حمايت آنها حساب کردم. اين شهر قدمتي برابر کشف و توليد نفت در ايران دارد. براي همين حيف است که تيم فوتبال نفت مسجدسليمان در سطح اول فوتبال ايران نباشد.»

      بالاخره در نفت ماندني شديد؟

      بله، با هيات مديره باشگاه به رياست افشين حيدري و نيز مهندس قباد ناصري، مديرعامل شرکت نفت مسجدسليمان و همچنين ديگر اعضاي باشگاه و مديرعامل باشگاه، جلسه خوبي برگزار کرديم. در اين جلسه قرار شد با توجه به صحبت هايي که داشتيم، در نفت  بمانم.

       

       پس توافق نهايي انجام شد؟

      بله، به توافق نهايي رسيديم و قرار شد که امسال هم در خدمت نفت و مردم خوب مسجدسليمان باشم.

       

       از چه زماني با تيم استارت مي زنيد؟

      همين طوري هم خيلي عقب هستيم. بالاخره از ليگ يک، به ليگ برتر آمده ايم و بايد تغييرات زيادي براي حضور در اين رقابت ها داشته باشيم. طبق برنامه اي که به باشگاه اعلام کردم، ان شاءا... از همين هفته استارت اوليه را مي زنيم.

       

       از چه زماني يارگيري را شروع مي کنيد؟

      الان خيلي از تيم ها شروع کرده اند و ما هم براي اينکه از قافله عقب نمانيم، از همين امروز کار يارگيري را شروع مي کنيم؛ البته اين را  بايد اضافه کنم که چون ما از ليگ يک به ليگ برتر آمده ايم، ريزش زيادي خواهيم داشت و بازيکنان جديدي بايد به ما اضافه مي شوند. ما مي خواهيم تيم قدرتمندي ببنديم تا در ليگ برتر، زنگ تفريح تيم هاي ديگر نشويم.

       

       نفت مسجدسليمان، چهار سال پيش به دليل مشکلات مالي، يک سال بيشتر در ليگ برتر دوام نياورد. آيا امسال هم به همين منوال خواهد بود يا شما کاري مي کنيد که نفت در ليگ بماند؟

      خدا را شکر با توجه به صحبت هايي که در هيات مديره انجام شد، هم در استان و هم در شهر مسجدسليمان و نيز همه مسئولان شهري و استاني از شريعتي، استاندار خوزستان تا فرماندار و نماينده مجلس در مسجدسليمان همه و همه پشت تيم هستند و مي خواهند هر طور که شده، نفت در ليگ برتر مشکلي نداشته باشد.  با عزمي که من ديدم، همه به دنبال موفقيت تيم هستند. بنابراين بعيد مي دانم در ادامه کار مشکل مالي داشته باشيم؛ البته اين را اضافه کنم که تمام تيم هاي ايران، کم و بيش با مشکل مالي مواجه هستند و مسئله اقتصادي روي کار تيم ها تاثير مي گذارد، اما مسئولان تيم نفت و همچنين مسئولان شهري و استاني به دنبال راه حل قانوني هستند تا ديگر اتفاقات قبل رخ ندهد و همراه تيم تا آخر باقي مي مانند.

       

       پس قول مي دهيد که نفت در ليگ برتر بماند؟

      من تيم را از ليگ يک به ليگ برتر نياوردم که سقوط کند و اينکه من به تنهايي بتوانم يک تيم را نگه دارم، حرف درستي نيست. ما يک مجموعه هستيم و همه تلاش مي کنيم که با کسب بهترين نتايج، تيم را نگه داريم. ان شاءا... با حمايت هواداران خوب مسجدسليمان سعي مي کنم نفت در پايان ليگ، جايگاه بسيار خوبي داشته باشد.

       

       آيا استخوان بندي تيم را براي فصل بعد حفظ مي کنيد؟

      تغييرات زيادي خواهيم داشت. آن هم فقط به دليل حضور قوي تر در ليگ برتر. با توجه به همين موضوع چون مي خواهيم تيم را تقويت کنيم، شرمنده يکسري از بچه ها خواهيم شد. به هر حال اميدوارم آنها ما را درک کنند و از دست من و ساير اعضاي کادرفني ناراحت نشوند.  من بايد مجموعه تيم را در نظر بگيرم و ببينم کدام بازيکنان مي توانند به ما کمک کنند و چه کساني هم بايد از جمع ما جدا شوند.

       

       آيا ميلاد ميداوودي هم جزو رفتني هاست؟ ميلاد مقداري از شرايط و وضعيت تيم ناراحت بود. به همين دليل مي خواهيم ببينيم آيا او ماندني است يا نه؟

      من نمي خواهم وارد جزييات شوم. همان طور که گفتم، يکسري از بچه ها مي روند و يکسري مي مانند. ميلاد، کاپيتان تيم من بوده و اگر هم حرفي زده، از سر دلسوزي بوده.

       واقعا شرايط تيم در اين مدت خوب نبود و تکليف هيچ کدام از ما هم مشخص نبود. ميلاد، بزرگ تيم است و فصل پيش خيلي به ما کمک کرد. بنابراين او در تيم ماندني است و اميدوارم امسال هم از شروع فصل با تمرين هاي خوب، فصل موفقي مانند فصل گذشته پشت سر بگذارند. تجربه ميلاد، مطمئنا به تيم من کمک خواهد کرد.

       

       آيا تمرين ها را به تهران مي آوريد يا در مسجدسليمان ادامه مي دهيد؟ آن هم با توجه به گرماي شديد.

      ما سال گذشته هم همين جا تمرين مي کرديم؛ البته يکي دو بار براي اردوهاي مقطعي به تهران آمديم و در مجموعه نفت تهرانسر تمرين کرديم. امسال هم تمرين ها را در مسجدسليمان شروع مي کنيم و اگر در ادامه نياز بود و به قول شما «گرما» ما را اذيت کرد، به تهران خواهيم آمد و يک اردو هم آنجا برگزار مي کنيم.

       

    • media/image/2018/06/2000-1441/850.jpg

      علي اشرف دشتيان، شاعر شاغل در صنعت نفت در گفت وگو با «مشعل»:

      هر شعري منبع الهام دارد

      مشعل      شايد زماني که از کارکنان نفتي، مخصوصا کساني که در مناطق عملياتي کار مي کنند. صحبت مي شود، تنها چيزي که اول بار درباره آنها به ذهن خطور کند، مرداني با شخصيت تنيده شده با صبر، استقامت و تلاش باشد که در شرايط سخت محيطي کار مي کنند و چه بسا مي توان براي آنها روحيه اي سرد وخشک متصور شد که از همان شرايط سخت محيط کاري نشات مي گيرد، اما در ميان همين مردان، ذوق و هنري نهفته است  توصيف نشدني. علي اشرف دشتيان ، يکي از همان مرداني است که حتي نفت را دست مايه غزل هاي خود مي کند.  گپ وگفت «مشعل» را با اين هنرمند در ادامه مي خوانيد:

      کمي درباره خودتان بگوييد.

      متولد و ساکن کرمانشاه و 48 ساله هستم. متاهل و صاحب سه فرزند که هر سه دانشجو هستند. مدت25 سال است که در شرکت نفت پالايشگاه کرمانشاه به عنوان کارگر پيمان کاري کارمي کنم. امسال سومين سال است که به عنوان قرار داد موقت مشغول کار هستم. در زمينه هاي مختلف کار کرده ام و در واحد دبيرخانه پالايشگاه   فعاليت دارم.

      محل زندگي ام يکي از محله هاي قديمي کرمانشاه به اسم فيض آباد است که مي توان گفت يکي از اصيل ترين محله هاي کرمانشاه محسوب مي شود. اين منطقه  مهد قهرمانان و شعراي زيادي  است .مثل آقاي محبي که قهرمان کشتي در دنيا هستند و شعرايي چون ابوالقاسم لاهوتي، مرحوم هوشنگ مجاهد و ...

      دوران تحصيلم را در اين شهر گذراندم و به دليل شيطنت هاي زياد در دوران راهنمايي 8 مرتبه مدرسه خود را عوض کردم. دوران سربازي در سپاه پاسداران بودم و در عمليات مرصاد خدمت کردم. بعد از جنگ هم ازدواج کردم.

       

      علاقه به شعردر شما از چه زماني آغاز شد؟ 

      از دوران دبستان اکثر نامه هاي دوستان و فاميل ها را مي نوشتم و در اين زمينه ذوق داشتم و بعد از آن در دوران راهنمايي در زمينه مقاله نويسي مقام اول را کسب کردم، اما توانايي اينکه بتوانم شعر بگوييم و کلمات را در قالب نظم کنار هم بچينم، نداشتم، تا اينکه مرحوم هوشنگ مجاهد که يکي از شعراي اهل بيت بود، مرا به سرودن تشويق کرد، زماني که ايشان نخستين کتاب خود را چاپ کرد، با ديدن آن احساس کردم من هم مي توانم شعر بگويم. من اولين غزلم را در مدح او سرودم و ايشان آن را در دومين کتاب خود چاپ کرد.

      آن پير مراد دل ديوان مجاهد    

      مولاي سخن شاعر فرزانه مجاهد

      در ميکده عشق علي و پسرانش 

      ساقي رخ و مي گفته و پيمانه مجاهد

       قيس ابن مسهر که به غربت سر و جان داد      

      با اوست برابر چه غريبانه مجاهد

      اين روح کويري و دل پر عطشم را             

      با شعر رسانيده به غمخانه مجاهد

      از ابتدايي که با شعر آشنا شدم، معتقد بودم شعر بايد به فرد الهام شود و اين هيچ ارتباطي با تحصيلات و آموزش هاي آکادميک ندارد.

       من باور دارم شعر از منبعي به شاعر الهام مي شود. بالغ بر 240 غزل و تعدادي قصيده سروده ام که وقتي آنها را مي خوانم، مي گويم ممکن نيست که من توانسته باشم آنها را بگويم. براي مثال برايم اتفاق افتاد که شاعري به خوابم آمد و با او مناظره اي در خواب داشتم. صبح که بيدار شدم، افزون بر 120 بيت قصيده درباره آن مناظره گفتم، اما زماني هم هست که براي يک بيت غزل يا قصيده بايد مدت ها فکر کنم. براي همين احساس مي کنم شعر به شاعر الهام مي شود.

       

      در چه قالب هايي شعر سروده ايد؟

      بيشتر در قالب غزل و گاهي هم قصيده. خيلي وقت ها هم شعر نو گفته ام. مثلا در زمان حمله گروه تکفيري داعش به مجلس شوراي اسلامي، شعري گفتم که قصيده بلندي شد.

       

      از چه شعرايي متاثر هستيد؟

      دوستي به بنده گفت قدري کهنه مي انديشي و مي نويسي، آن هم به دليل اين است که مطالعاتي که داشتم، همه از شعراي قديمي بودند.

      من در زمينه شعر مثل قطره اي در درياي بيکران هستم و نمي توانم ادعا کنم که شعر هاي من متاثر و هم رديف با شاعر خاصي است، اما علاقه من به حافظ در سرودن شعرهايم بي تاثير نبوده است. حتي غزلي دارم درباره حافظ. تاثير حافظ بر من و دنياي ادبيات انکارناپذير است.

      شعرهاي شما بيشتر چه مضاميني را در
      بر مي گيرد؟

      در شعر هايم از مضاميني استفاده مي کنم که در ديوان شعراي قديمي است  و اين ايرادي است که خود به آن واقف هستم، زيرا از واژه هايي استفاده مي کنم که به روز نيست.  گاهي شعر هايم مضامين اجتماعي دارد؛ براي مثال در مجلسي رفتم که خانمي به خاطر مشکلات با همسرش، خود را آتش زده بود. همسر او از من پرسيد اين ماجرا را چطور مي بيني و من چون مي دانستم مقصر او بوده براي اوچند بيتي سرودم:

      عشق تو آتش به تن افروخته               

      جانم از اين شعله بسي سوخته

      آتش عشق تو به تن زد شرر      

      تن زشرر سوختن آموخته

      تا اينجا تصور مي کرد که از او تعريف مي کنم و در آخر گفتم:

      خاک سياه و کفن رو سفيد          

      جهل تو بر قامت تن دوخته

      البته سال هاست در تلاشم که آن را تکميل کنم، اما نتوانستم چون هم قافيه سوخته و افروخته و دوخته هيچ کلمه اي نيست و بهتر است بگويم من پيدا نکردم. در مجموع در جامعه سوژه هايي به وجود مي آيد که مي شود درباره آن شعر سرود. 

       

       آقاي دشتيان، براي سرودن از چه منابعي الهام مي گيريد؟

      طبيعت و عواطف و احساس انسانها و بسياري از مضاميني که در جامعه ما کمرنگ شده است، مثل عشق. برگ گلي من را به وجد مي آورد و نگاه انسانها به محيط برايم جالب توجه است.

       

      آيا اين توانايي و استعداد از جايي نشات مي گيرد؟

      مرحوم پدرم حافظ قرآن بود و براي ما شاهنامه مي خواند، اما همان طور که گفتم، باورم اين است که در سرودن شعر، الهام حرف اول را مي زند.

       

      باده

      هردم که مي جويي مرا بيني که مست باده ام
      گويي  که  از  روز  ازل  با جام  و  باده زاده ام
      يارب  تو  بر  حالم  نگر  از  صد  گناهم  درگذر
      رکن و  قنوتم  باده  و دينم به  مستي داده ام
      قد قامت  من قامتش  مهر  سجودم  تربتش
      در دام چشمي با دل بي دست و پا افتاده ام
      آن را که مي باشد عيان کي باده باشد رايگان
      از بهر جامي  دين خود  رهن و  گرو بنهاده ام
      روحم اسير جام  مي جان و  تنم در بند وي
      با   اين   اشارت ها   ولي   لولي وش  آزاده  ام
      آن باده خوش رنگ که من لعل لبش نوشيده ام
      کرده خرابم ليک  من   مست  خراب  آباده ام
      داني که مستم من ز چه يا اينکه دل بستم به که
      آن دلبري کز مهر  وي آغوش  خود بگشاده ام
      جانا شراب دل غمت در جام و باده جويمت
      باشد که گردم  همدمت تنها  تويي  دلداده ام

       

      کاروان هنر 

      من وتصويرتوودلبرک  باده فروش

      درتلاشيم که شب پرده به دنيابکشد
      من که آشفته زعشقم وجنون مي طلبم

      کارعقل ومن ودل جمله به حاشابکشد
      لب تواتش توفنده به جان مي زندم

      کاردل بالب توگرچه به غوغابکشد
      مستم ازباده چشمان پرازوسوسه ات

      عاقبت چشم تودل رابه کجاهابکشد
      اي که ازشعرمن آرام روان مي طلبي

      بهرتوشعرمن ازغيب به امضابرسد
      رحم کن برمن شوريده ديوانه صفت

      تاکه ازمرحمتت جان به تن مابرسد
      وعده کردي بدهي بوسه اي ازلعل لبت

      بوسه ات کي به لب دشتي رسوابرسد
       

      جام شوکران

      خوش باشدم گر نوشم از دست تو جام شوکران
      تا  بانگ   نوشانوش ما  گردد  حديث  دلبران
      اي رشک خورشيد و قمر اي آيت حُسن و نظر
      رُخ  برمگردان  از  رُخم   طعنه  زنندم  ديگران
      سيمين  بر  غنچه دهن  رعناي  نو  گل  پيرهن
      جفتت  نيامد  بر  زمين  مثلت  نيامد بر جهان
      روح   و   روان  ما   تويي  ماه  جهان  آرا   تويي
      دلدار  بي همتا  تويي وصفت  نگنجد  بر زبان
      من  در غمت  افسرده ام  از دوريت  پژمرده ام
      از  هجر  تو آزرده ام  چون  هجر را  سازم بيان
      بنگر  به  حال  زار من  شايد  شوي  دلدار  من
      کمتر  بکن  آزار  من  مهر  تو  در  جانم  نهان
      از دُر درآ  سيمين لقا جامي ز چشمت کن عطا
      مهتاب را حيران نما با رُخ  که  ميساري  عيان
      دُردي کش  ميخانه ام  کن  باده  در پيمانه ام
      با  جامي از  لعل لبت  ما  را  ز  غمها  وارهان
      اين  دشتي  بيمار  را  اين   پير   بي مقدار   را
      با برق چشم نرگست مفتون نمودي بي گمان
       

      عشق داند و بس

      شايد اين هفته انتظار داشتيد که باز هم آلبومي جديد و به روز  برايتان معرفي کنيم اما چه کنيم که نمي شود از ياد برخي از بهترين آلبوم هاي موسيقي ايران گذشت و آنها را نشنيد و معرفي نکرد؛ هر چند که اين مجال اندک صفحه «نفت و زندگي» اجازه نمي دهد تا حق مطلب ادا شود اما تار لطفي و صداي شجريان، هر علاقه مند به موسيقي ايراني را وسوسه مي کند که چند دقيقه اي شعر حافظ را با گوش جان بشنود. هنوز هم کرد بيات و ابوعطا خريدار دارد و شنونده هايي مشتاق هستند که موسيقي آباء و اجدادي شان را در خلوتي، مهياي شنيدن شوند. اين آلبوم که با هر متر و معياري از اهالي موسيقي ايراني و علاقه مندان اين هنر، به عنوان يکي از بهترين آثار شنيداري چهار دهه اخير معرفي شده است، لحظات نابي دارد که شنيدن آن ها به شما را پيشنهاد مي کنيم.

      عاقلان نقطه پرگار وجودند ولي           عشق داند که در اين دايره سرگردانند

       

      اين فيلم آپارتماني نيست

      هر از گاهي اتفاقات خوب و بدي مي افتد که اگر جاده زندگي مان را تغيير ندهد، پيچ و تابش گريزناپذير است. ما خواسته، کاري مي کنيم براي دوري از ناخواسته هاي سرزده، ولي گه گاه سرنوشتمان رقم مي خورد با همين ناخواسته ها.فيلم «ناخواسته» که با لوکيشن متفاوتي فيلمبرداري شده است، داستان جواني طلبه و موقر است که مسافر کشي مي کند. مسافران او دختر و پسر جواني هستند که با ايجاد ارجاعات ديالوگي، دائما باعث گره افکني در ذهن مخاطب مي شوند. لوکيشن اين فيلم بر خلاف ديگر فيلم ها که در آپارتمان فيلمبرداري شده اند، در جاده است که از آن فيلم متفاوتي ساخته است.اگر به دنبال هيجان هستيد، پيشنهاد مي کنيم اين فيلم را که به تازگي در سينماها اکران مي شود، ببينيد. مهتاب کرامتي، مهرداد صديقيان، الناز حبيبي، مهدي فقيه، محمد سيدزاده، ستاره اسکندري، فرهاد قائميان و همايون ارشادي از بازيگران فيلم «ناخواسته» هستند.

       

      رسم سراي درشت

      رستم، پهلوان نامدار ايراني در يک باغ خوش آب و هوا توقف کرد تا هم خستگي نبرد سنگينش با افراسياب را از تن به در کند و هم اسب با وفايش رخش، نفسي تازه کند.

      پس از خوردن ناهار، پلک هايش سنگين شد و کنار آتش خوابش برد. رخش هم بدون اين که افسارش به جايي بسته باشد، تنها ماند!

      افراسياب با خود  فکر کرد که موفقيت رستم، تنها به خاطر قدرت خودش نيست؛ بلکه اسب او در اين پيروزي خيلي نقش داشته است.

      پس سربازانش را براي دزديدن رخش فرستاد. آنها که از قدرت رخش خبر داشتند، براي به دام انداختنش يک طناب بسيار بلند و محکم آورده بودند. وقتي رخش، حسابي از رستم دور شد، طناب بلند را به سمتش پرتاب کردند. رخش که بسيار باهوش و قوي بود، با حرکتي جانانه خودش را نجات داد و فرار کرد.

      رستم بيدار شد. جاي خالي رخش را ديد. زين او را در دست گرفت و از روي رد پاهايي که به جا مانده بود، توانست او را پيدا کند.

      بعد با صداي بلند به رخش گفت: « مي داني در حالي که زين تو را به دوش داشته ام، چقدر راه آمده ام؟» و براي دلداري دادن به خودش دوباره گفت: «عيبي ندارد. رسم زمانه اين است. گاهي من بايد سوار زين بشوم و گاهي زين سوار من.»

      از زماني که فردوسي اين داستان را روايت کرد و اين بيت را سرود، رسم شد هر وقت کسي به سختي و مشکلي دچار مي شود، به او چنين بگويند:

       چنين است رسم سراي درشت

      گهي پشت به زين و گهي زين به پشت

      درخشش واژه ها

      کتاب «انسان در جست وجوي معني» با عنوان اصلي Man’s search for meaning اثر دکتر ويکتور فرانکل است که در آن از تجربه اي صحبت مي کند که منجر به کشف لوگوتراپي شده است؛ تجربه اسير بودن در اردوگاه کار اجباري در زمان نازي ها که پدر، مادر، برادر و همسر او يا در اردوگاه ها جان سپردند و يا به کوره هاي آدم سوزي فرستاده شدند.

      لوگوتراپي در مقايسه با روانکاوي، روشي است که کمتر به گذشته توجه دارد و به درون نگري هم ارج چنداني نمي نهد و در ازاي آن توجه بيشتري به آينده، وظيفه، مسئوليت، معني و هدف دارد که بيمار بايد زندگي آتي خود را صرف آن کند.

      خواندن اين کتاب که واژه هايش چون گوهر مي درخشد و بر ژرف ترين مشکلات بشر مي تابد، به همگان توصيه مي شود؛ زيرا داراي ارزش ادبي و فلسفي است و پيش گفتاري دارد پرجذبه بر ارزنده ترين جنبش روانشناسي روزگار ما.

      اين کتاب در نظر ندارد که از اتفاقات و رويدادها گزارشي ارائه دهد؛ بلکه تجارب شخصي را منعکس مي کند که ميليون ها انسان آن را لمس کرده و از آن رنج برده اند.

      مي توان گفت کتاب، شرحي است از درون اردوگاه کار اجباري که از سوي يکي از کساني که جان سالم از آن به در برده است، بازگو مي شود. داستان به رويدادهاي هولناک (که کمتر در حد باور مردم بوده) نمي پردازد، بلکه به زجرهاي کوچک اشاره مي کند و آنها را مي شکافد.

       

      برشي از کتاب

      معناي زندگي از فرد به فرد، روز به روز، ساعت به ساعت در تغيير است. از اين رو آنچه مهم است، معناي زندگي به طور اعم نيست، بلکه هر فرد بايد معني و هدف زندگي خود را در لحظات مختلف دريابد.

          ****

      انسان از يکسو همان موجودي است که اتاق گاز و کوره هاي آدم سوزي آشويتس را ساخته و از ديگر سو با جرات و شهامت و با ياد و نام خداوند، به کوره هاي آدم سوزي پا نهاده است.

    • media/image/2018/06/2000-1441/851.jpg

      ناگت مرغ

      مواد لازم

      سينه مرغ: نيم كيلو

      پياز: يك عدد كوچك

      پنير پيتزا: 100 گرم

      پفك نمكي پودر شده: نصف پيمانه

      پودر سير: يك قاشق غذاخوري

      پودر نان: دو قاشق سوپخوري

      طرز تهيه

      سينه مرغ خام را با پياز، پنير و پودر سير در مخلوط كن له كنيد تا به صورت خمير چسبناكي درآيد. در ظرف ديگري پودر پفك نمكي و پودر نان را مخلوط كنيد. سپس از خمير مرغ تهيه شده به اندازه يك گردو برداريد و با مرطوب كردن دست، به آن فرم بدهيد كه البته به شكل لوله اي در اندازه كوچك باشد، سپس اين خمير را كه حالا نامش ناگت است، در مخلوط پودر نان و پفك نمكي بغلتانيد و در روغن داغ سرخ كنيد.

      چون پودر مخصوص ناگت براي طبخ خانگي آن در دسترس نيست، از مخلوط پفك نمكي استفاده مي شود تا به رنگ و مزه واقعي پودر ناگت نزديك شود.

       

      رنگ هاي سخنگو

      احساس «تنفر» از هر يک از رنگ ها، مي تواند بيانگر موضوعي باشد که به هر کدام به طور جداگانه اشاره مي کنيم:

       

        قرمز

      اگر از رنگ قرمز متنفريد، نشان مي دهد که بسيار دلواپس و نااميد هستيد. شايد هم از خستگي و ضعف جسماني رنج مي بريد؛ اما مشکل واقعي شما اين است که هميشه دنبال هدف هاي بزرگ و غيرعملي مي رويد و وقتي هم که شکست مي خوريد، در لاک خود فرو مي رويد.

        نارنجي

      به خاطر عمر و سال هايي که به بطالت تلف کرده ايد، بر خود خشم داريد؛ ولي يادتان باشد، فقط شما نيستيد که مسئوليت همه بدبختي هاي دنيا را بر دوش داريد، اگر بتوانيد مشکلات خصوصي خود و خانواد گي تان را حل کنيد، مطمئن باشيد که خيلي از مشکلات ديگر حل خواهد شد.

        آبي

      «تنفر» از رنگ آبي نشان مي دهد که از زندگي و يکنواختي آن خسته شده ايد. احتياج به تنوع و هيجان داريد و به همين زودي هاست که قيد و بندهاي زندگي را از هم جدا کنيد. در دوره اي هستيد که احساس مي کنيد دلتان مي خواهد همه چيز را تغيير دهيد.

        زرد

      اگر از رنگ زرد تنفر داريد، بايد بگويم بسيار حساس و بدبين هستيد و از هر چيز بديع و مدرن بدتان مي آيد. مردم هميشه شما را اخمو و عصباني مي يابند.

        قهوه اي

      ترستان از اين است که نتوانيد مأموريت تان را به پايان برسانيد. چه مأموريتي ؟ اگر همه دانش هاي دنيا را هم در ذهن و مغز کوچک تان جاي بدهيد، آخرش به کجا خواهيد رسيد؟ پس تا دير نشده کمي هم تفريح کنيد. به عشق فکر کنيد که حتي عذابش نيز شيرين است .

        سبز

      کسي که از اين رنگ متنفراست، حتماً يک ايرادي دارد. اگر در هدف هايتان شکست خورده ايد، چرا ديگران را شماتت مي کنيد؟ خودتان را تنهاترين موجود روي زمين حس مي کنيد. سعي کنيد به جاي خودخوري، به کتابخانه برويد و در اجتماعات شرکت کنيد و خودتان را از برج عاجي که ساخته ايد، بيرون بيندازيد.

         سياه

      تنفر از رنگ «سياه» بيان کننده آن است که فکر مي کنيد در دنيا، بدي وجود ندارد و بدبختي فقط افسانه است. خودتان را کامل مي دانيد و سعي مي کنيد که اشتباه نکنيد؛ ولي اگر مرتکب اشتباه شديد، هرگز اعتراف نخواهيد کرد.

       سفيد

      اگر از رنگ سفيد متنفريد، يا اگر هاله مغناطيسي دور بدن تان فاقد اين رنگ است، با عرض معذرت بايد بگوييم که در اسرع وقت با يک روان پزشک تماس بگيريد.

       

      فوايد ورزش شنا براي کودکان

      تنها چيزي که مي تواند گرماي طاقت فرساي تابستان را براي ما شيرين و دلپذير کند، شنا کردن است. شنا از آن دست ورزش هايي است که براي تمامي سنين و حتي آنهايي که بيمار هستند، مفيد است. مسلما کودکان از شنا کردن بسيار لذت مي برند و بسياري از انرژي هاي نهفته آنها در اين ورزش آزاد مي شود.

      شنا کردن مي تواند براي بعضي از کودکان ترس آور باشد؛ ولي براي بيشتر آن ها نشاط آور و جذاب است. به گفته بيشتر پزشکان، کودکان از بدو تولد   مي توانند داخل وان يا حوضچه هاي کوچک شنا کنند. اين کار علاوه بر اينکه استقلال کودکان را بالا مي برد، به افزايش اعتماد به نفس آنها نيز کمک شاياني مي کند.

      تا قبل از سن 4 سالگي توصيه مي شود که کودکان در استخر هاي مخصوص و تحت نظر والدين شنا کنند؛ البته حتما نيازي نيست که کودکان شنا را به طور کامل و حرفه اي بلد باشند، همين که داخل آب بتوانند آب بازي کنند و جنب و جوش داشته باشند، براي آنها بسيار مفيد خواهد بود. شنا کردن به کودکان کمک مي کند تا عضلاتي قوي تر داشته باشند، همچنين به رشد استخوان ها نيز بسيار کمک خواهد کرد؛ زيرا استخوان ها در نتيجه فعاليت و ورزش کردن رشد مي کند.

      به طور کلي آب بازي و شنا، موجب پرورش خلاقيت در کودکان نيز مي شود و آنها را با برخي مفاهيم فيزيکي مثل حجم، چگالي و... به طور ناخودآگاه آشنا مي کند.

       اگر قصد داريد کودک خود را به استخر بفرستيد، لازم است که به برخي نکات توجه داشته باشيد:

       دقت داشته باشيد استخري که براي کودک خود انتخاب مي کنيد، حتما موارد بهداشتي در آن رعايت شود. آب بايد بدرستي و با مواد بدون ضرر تصفيه شود.

       حتما براي کودک خود جليقه نجات تهيه کنيد و در هنگام خريد آن توجه داشته باشيد که اين جليقه، مناسب وزن و سن کودک بوده، سالم باشد و از جنس مرغوب تهيه شده باشد؛ زيرا برخي مواد اوليه ممکن است براي کودکان حساسيت زا باشند.

      کودک خود را وادار کنيد که در استخر حتما از کلاه شنا استفاده کند. اين کار از سست شدن ريشه موها و همچنين تماس مو با آب استخر جلوگيري مي کند.

       به کودکان مايوي مناسب بپوشانيد. مايوي کوچک تر يا بزرگتر از سايز آنها مي تواند براي آنها اذيت کننده باشد. همچنين جنس مايو بسيار با اهميت است. توصيه مي شود که حتما از مارک هاي معروف و قابل اعتماد تهيه کنيد.

       ساعت شنا نيز بايد به گونه اي انتخاب شود که کودکان بيش از حد خسته نشوند؛ زيرا کودکان توانايي تشخيص خستگي يا افت فشار را ندارند، بخصوص زماني که مشغول بازي هستند. پس درصورتي که ساعت شنا طولاني شود، آنها دچار افت فشار و خستگي مفرط مي شوند که براي کودکان بسيار خطرناک است.

        سعي کنيد در فواصل زماني معين، به کودک خود خوراکي مناسب بدهيد تا انرژي کافي را  براي فعاليت دريافت کند.

      -استفاده از جکوزي و سونا مي تواند براي کودکان بسيار خطرناک و حتي کشنده باشد.

      -با رعايت نکات ايمني و بهداشتي مي توانيد سلامت و شادي را براي کودکان خود به ارمغان بياوريد.

       

       

      اشتباه در استفاده از سشوار

       

      دغدغه آراستگي و زيبايي ظاهري، هر روز جاي پررنگ تري در ذهن و زندگي انسان ها باز مي کند؛ روندي سريع و غيرقابل کنترل که هم هزينه زيادي براي ما و هم سود کلاني براي سالن هاي زيبايي دارد. با اين حال هنوز هستند کساني که براي انجام کارهاي ساده تر، خودشان دست به کار مي شوند. مثلا کشيدن سشوار که به سادگي و در زماني کوتاه، موها را آراسته و مرتب مي کند؛ اما همين سشوار ساده، گاهي دردسرهايي با خود به همراه دارد، آن هم در مواقعي که با اصول استفاده از آن آشنا نباشيد. در ادامه به اشتباه هاي رايج در استفاده از سشوار اشاره مي کنيم.

       

      حرارت زياد براي موسم است. چه دوش گرفتن با آب داغ باشد و چه استفاده از سشوار يا  اتوي مو با حرارت بالا؛ چون اين کار علاوه بر آسيب رساندن به ساختمان موها و شکننده کردن آن، به مرور زمان ظاهر سالم و درخشان موها را براي هميشه از بين خواهد برد. پس اگر از سشوار يا هر وسيله داغي براي حالت دادن به موهاي خود استفاده مي کنيد، بايد پيش از شروع،  از محصولاتي استفاده کنيد که از موها در برابر آسيب و گرما محافظت کنند. حتما مي پرسيد چگونه؟ قبل از کشيدن سشوار، اسپري يا کرم هاي حفاظت کننده به موهاي نم دار خود بزنيد. اين محصولات در کنار مراقبت، موها را نرم و خوش حالت هم مي کنند.

       

       متعلقات سشوار که در داخل جعبه در کنار خود دستگاه چيده مي شوند، براي زيبايي و تزيين نيستند؛ چون کارايي آنها در هنگام خشک کردن يا حالت دادن به موها بيشتر از خود سشوار است. پس به جاي پنهان کردن، از آنها استفاده کنيد، به ويژه کلاهک اين دستگاه که چيزي شبيه نوک اردک است و به اين دليل براي سشوار شما طراحي شده که  جريان هواي سشوار را به جاي پخش شدن، مستقيم روي مو متمرکز کنيد. از طرفي براي صاف کردن موها مي توانيد به کمک اين کلاهک  از قسمت ريشه تا نوک موها را با چند بار بالا و پايين کردن سشوار و به کمک برس، صاف و يکدست کنيد.

       

      شايد يکي از سخت ترين کارها براي کساني که موهايي حجيم و پر پيچ و تاب دارند، خشک کردن و حالت دادن با سشوار باشد، اما اشتباه نکنيد، چون شما مي توانيد با تقسيم بندي مو از ريشه و سامان دادن به آشفتگي آن، به راحتي موهاي خود را آراسته کنيد. پس به کمک کليپس هاي نگهدارنده، قسمت هايي از مو را که کاري با آنها نداريد، کنار بزنيد و به راحتي با تقسيم بندي موها به قسمت هاي کوچک، تمام موهاي خود را خشک و آراسته کنيد.

       

       نگه داشتن صحيح سشوار، يکي از مهارت هايي است که با تسلط به آن ، سرعت و مهارت شما در سشوار کشيدن دو چندان مي شود. حتما ديده ايد که برخي براي استفاده از سشوار، از بدنه آن براي نگه داشتن اين وسيله در دست کمک مي گيرند، اما اين کار اشتباه است؛ چون علاوه بر  اينکه ديد شما را حين کار مي گيرد،  باعث مي شود که  نتوانيد سشوار را بخوبي کنترل کنيد. پس سشوار را از دسته آن و موازي با شانه تان نگه داريد. به علاوه اينکه سر سشوار بايد با دسته سشوار در يک جهت قرار گيرد، نه به صورت عمودي؛ چون در اين صورت موها از پشت شانه سوخته و وز مي شوند.

       

       گاهي برخي قسمت هاي مو، هنگام خشک کردن يا حالت دادن از زير دست تان در مي رود. از طرفي خيس و در عين حال خشک ماندن موها در کنار هم، موهاي شما را وز و آسيب ديده مي کند. بنابراين براي اينکه از خشک شدن تمام قسمت هاي موي خود مطمئن شويد، پس از پايان کار به کمک باد خنک سشوار، خيس يا خشک بودن موهاي خود را بررسي کنيد. موها بعد از سشوار کشيدن، داغ مي شوند؛ اما اين داغ شدن به اين معنا نيست که مو، خشک هم شده باشد. درنتيجه براي داشتن موهايي يکدست و زيبا، به اين نکته در استفاده از سشوار هم توجه داشته باشيد.

       

      استفاده از برس هاي نامناسب،  يکي ديگر از اشتباه هاي ما در آراسته کردن مو  با اين وسيله حرارتي است. درست است که برس هاي فلزي در اندازه هاي مختلف مي توانند حالت زيبايي را هنگام کشيدن سشوار به موها ببخشند، اما بايد اين نکته را هم درنظر داشته باشيد که دندانه هاي فلزي اين برس ها همراه با حرارت بالاي سشوار، مي توانند آسيبي جدي به موهاي شما وارد کنند، بويژه اگر موهاي زبر يا نازک و ظريفي داريد. پس بعد از استفاده از محصولات محافظت کننده، حتما از برس با دندانه هايي از جنس موهاي طبيعي  استفاده کنيد. چون اين برس ها موي شما را به خوبي شانه کرده و از صدمه ديدن يا شکستن در امان نگه مي دارند.

       

       سشوار را با حرارت مستقيم و نزديک به موهاي خود قرار ندهيد، چون با اين کار موهاي شما سريع تر خشک نمي شود، بلکه آنها را مي سوزاند. شما بايد سشوار را با حداقل سه تا چهار سانت فاصله از مو نگه داريد و آن را مرتب حرکت دهيد تا همه موها به يک اندازه گرما و حرارت غيرمستقيم دريافت کنند. جدي نگرفتن اين نکته، عمر موهاي شما را کوتاه خواهد کرد، تا جايي که داشتن موهايي بلند و زيبا، به آرزويي دست نيافتني تبديل خواهد شد.

    • media/image/2018/06/2000-1441/852.jpg
    • media/image/2018/06/1024-1448/832.jpg
    ×

    راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل

    - بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس

    با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات

    - دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات