جستجو

    بازدید معاون حقوقی رئیس‌جمهوری از پالایشگاه نفت سنگین پاسارگاد قشم

    سند همکاری تهران و آنکارا در حوزه انرژی امضا شد

    کارکنان خوش درخشیدید

    تولد دوبـاره

    بازی برد - برد  در زمین بهینه‌سازی

    جایزه 20 میلیون تومانی برای مشترکان کم‌مصرف

    درخشش باور ایرانی

    نقشه راه برای فناوری‌های اولویت‌دار

    در مسیر سربلندی(بخش دوم)

    نیم قرن درخشش

    از قطع وابستگی تا صرفه جویی

    آتش‌سوزی مخزن

    اصلاح رایگان ۸۳ درصد موتورخانه‌های مشترکان گاز

    اعلام فراخوان ارزیابی صلاحیت سازندگان و تأمین‌کنندگان تجهیزات 

    عبور اوپک‌پلاس از 2023 با افزایش تولید

    قانون ملی شدن نفت 

    عوامل پیروزی  انقلاب اسلامی

    دوری از خانواده و رویارویی با طوفان‌های سهمگین

    جشنواره ورزشی کارکنان سال آینده در محمود آباد برگزار می شود

    هدفی که به واقعیت پیوست

    گزارش تصویری

    خبر و نظر

    رویداد   

    نفت 

    گاز 

    پالایش 

    خطوط لوله  

    پتروشیمی

    پژوهش  

     اچ اس ای

    باشگاه خبر 

    بین الملل 

    موزه  

    معرفت  

    خانواده 

    ورزش  

    گزارش تصویری 

     

     

    • media/image/2024/01/1024-1448/13442.jpg
    • media/image/2024/01/2000-1441/13443.jpg
    • media/image/2024/01/2000-1441/13445.jpg
    • media/image/2024/01/2000-1441/13420.jpg

      بازدید معاون حقوقی رئیس جمهوری

       از پالایشگاه نفت سنگین پاسارگاد قشم

      معاون حقوقی رئیس جمهوری با حضور در پالایشگاه نفت سنگین پاسارگاد قشم از بخشی از ظرفیت های جزیره قشم در حوزه انرژی و شرکت های زیرمجموعه گروه گسترش انرژی پاسارگاد بازدید کرد.

      در بازدید محمد دهقان، محمدحسینی، فرماندار، حجت الاسلام غلامرضا حاجبی، امام جمعه و عادل پیغامی، مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم نیز حضور داشتند.

      پالایشگاه نفت فوق سنگین پاسارگاد قشم، نخستین پالایشگاه با خوراک نفت سنگین کشور است که با ظرفیت ۱۲ میلیون بشکه خوراک در سال، بزرگ ترین تولیدکننده قیر در گریدهای مختلف در منطقه است که در ۴۶ هکتار احداث شده است.

      برخورداری از اسکله اختصاصی بارگیری فله محصولات با نرخ بارگیری ۵۰۰ تن در ساعت قیر و قابلیت پهلودهی کشتی تا تناژ ۴۰ هزار تن در جزیره قشم از ویژگی های ارزشمند این مجموعه است.

       

      رئیس کل بانک مرکزی مطرح کرد:

      آمادگی برای امضای قرارداد ۶۰۰ میلیون دلاری  با وزارت نفت

      رئیس کل بانک مرکزی از آمادگی بانک مرکزی برای امضای قرارداد ۶۰۰ میلیون دلاری با وزارت نفت خبر داد.

      محمدرضا فرزین در این باره اظهار کرد: منابع ارزی کشور به گونه ای است که این پیشنهاد برای سرمایه گذاری در توسعه چاه های نفتی به وزارت نفت ارائه شده است و به زودی قرارداد امضا خواهد شد.

      وی گفت: در عرصه دیپلماسی اقتصادی نیز توافق های بسیار خوبی با کشورهای همسایه و شریکان تجاری مان داشته ایم که آثار آن بر بازار ارز در آینده برای همگان ملموس خواهد بود.

      رئیس شورای پول و اعتبار با اشاره به توان سامانه های نظارتی بانک مرکزی افزود: امروز در بانک مرکزی این توانایی را داریم افرادی را که با نرخ های غیرعادی سعی در ایجاد التهاب در بازار ارز و آسیب زدن به نظام اقتصادی کشور را دارند، رصد و شناسایی کنیم. اعداد بالایی که ازسوی سودجویان معامله می شود به زودی شناسایی خواهد شد و واحدهای پولشویی ورود می کنند و به وظیفه خود در زمینه مسدودسازی حساب های ریالی و ارزی آنان عمل خواهند کرد.

      فرزین با بیان اینکه نوسان هایی که حادث شده است گذراست، بیان کرد: از همه فعالان اقتصادی می خواهیم فعالیت ها و تصمیم های خود را بر اساس واقعیت های ارزی اعلام شده کشوراتخاذ کنند.

      جابه جایی رکورد تولید متانول در پتروشیمی بوشهر

      پتروشیمی بوشهر رکورد تولید متانول در دوره های گذشته این شرکت را با عبور از تولید یک میلیون و ۳۱۸ هزار تن متانول در پایان دی ماه جابه جا کرد.

      جواد حاتمی، مدیرعامل شرکت پتروشیمی بوشهر در آیین قدردانی از مهندسان، متخصصان و کارکنان این شرکت در تحقق اهداف شرکت، فاز نخست و تولیدی شرکت را که ویژگی هایی خاص در صنایع بالادستی و پایین دستی دارد همچون فاز توسعه ای و در حال اجرا مهم برشمرد و اعلام کرد: تولید در زنجیره در اختیار را خوب و صحیح هدایت کردیم و افزون بر افزایش اقتصادی تولید، صادرات و درآمدزایی شرکت را نیز افزایش دادیم.وی نیروی انسانی را سرمایه اصلی پتروشیمی بوشهر دانست و یکی از اولویت ها را افزایش سطح معیشت و رفاه آنان اعلام کرد و گفت: در روند تولید متانول و ثبت رکورد جدید، شاهد نقش مهم و اساسی نیروی انسانی متعهد و متخصص هستیم.مهرداد دینیان، مدیر مجتمع شرکت پتروشیمی بوشهر نیز در این آیین با اشاره به تکمیل زنجیره گاز ترش از شیرین سازی تا جداسازی گوگرد، اتان و متان و در نتیجه تولید متانول و تأمین حداکثری یوتیلیتی در درون این مجموعه اظهار کرد: امسال متانول با ۹۵ درصد ظرفیت تولید خواهد شد.وی با اشاره به عواملی که در ثبت رکورد تولید نسبت به سال های قبل دخیل بوده است، افزود: آموزش مستمر کارکنان بهره برداری برای مهار هرچه بهتر پارامترهای کنترلی واحد با هدف بهینه سازی تولید و تشخیص زودهنگام مشکلات، بررسی دقیق و مداوم سایت و گزارش موارد خرابی تجهیزات و نشتی ها در سریع ترین زمان ممکن از جمله مواردی بوده که تأثیر بسزایی در افزایش تولید متانول داشته است.مدیر مجتمع شرکت پتروشیمی بوشهر اظهار کرد: کنترل مشکلات تجهیزات و نحوه بهره برداری در بخش هایی که دارای مشکل فنی بوده و امکان انجام آن به سادگی و بدون خارج کردن آن از سرویس میسر نبود، یکی دیگر از مسائلی است که واحد بهره برداری توانست با بهره گیری از تکنیک های فنی و توقف تولید مداوم، در کنترل شرایط و حفظ تولید موفق عمل کند.

       

      همزمان با ایام ولادت امام علی (ع) انجام شد

      راه اندازی جایگاه عرضه سوخت آزادراه تهران - شمال

      جایگاه عرضه فرآورده های نفتی آزادراه تهران شمال در منطقه تهران همزمان با ایام ولادت امام علی (ع) به بهره برداری رسید.

      فریدون یاسمی، مدیر منطقه تهران گفت: جایگاه عرضه فرآورده های نفتی آزادراه تهران - شمال در ناحیه غرب این منطقه به منظور کاهش بار ترافیکی و تسریع در خدمت رسانی به مسافرانی که در این آزادراه تردد دارند، به مرحله بهره برداری رسید.

      وی تأکید کرد: این جایگاه با هزینه بخش خصوصی و با ظرفیتی معادل ۴۵ هزار لیتر احداث شده است، همچنین این جایگاه تک سکو بوده و با چهار دستگاه دیسپنسر و هشت نازل، عملیات سوخت رسانی را به انجام می رساند.

      مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه تهران تأکید کرد: جایگاه آزادراه تهران شمال پنجاه وچهارمین جایگاه ناحیه غرب در کیلومتر ۲۱ آزاد راه تهران شمال واقع و با راه اندازی آن برای چهار نفر اشتغال زایی شده است.

       

      با راه اندازی این جایگاه شمار جایگاه های منطقه تهران به ۳۴۹ جایگاه رسید.

      قدردانی امام جمعه اردبیل از عملکرد شرکت ملی گاز

      امام جمعه اردبیل ضمن قدردانی از عملکرد مجموعه شرکت گاز در توسعه گازرسانی به اقصی نقاط استان، گفت: توسعه زیرساخت های گاز طبیعی و بهره مندی عموم مردم از این نعمت خدادادی از دستاوردهای انقلاب اسلامی است.

      سیدحسن عاملی در خطبه های نماز جمعه با اشاره به بارش برف سنگین اخیر و سرمای حاکم در استان به توان شرکت گاز در تأمین گاز موردنیاز مشترکان بدون افت فشار و قطعی با وجود دمای هوا ۲۰ درجه سانتیگراد زیر صفر اشاره کرد و افزود: این در حالی است که گازرسانی گسترده به اقصی نقاط استان و واحدهای صنعتی و کشاورزی انجام شده است.

       وی در بخش دیگری از سخنان خود نعمت گاز طبیعی را از برکات نظام جمهوری اسلامی برشمرد و افزود: توسعه زیرساخت های گاز طبیعی و بهره مندی عموم مردم از این نعمت خدادادی از دستاوردهای انقلاب اسلامی است.

      امام جمعه اردبیل تصریح کرد: دولت برای توسعه زیرساخت های گازرسانی در استان سرمایه گذاری بزرگی انجام داده است.

      عاملی در پایان با اشاره به اینکه استان اردبیل در منتهی الیه خط انتقال گازرسانی واقع شده ضمن بیان اهمیت اجرای خط انتقال دوم استان در تأمین گاز واحدهای صنعتی و کشاورزی همچنین تأمین گاز بزرگ ترین گلخانه کشور، بر لزوم تسریع در تکمیل این پروژه تأکید کرد.

       

      از سرگیری تولید در بزرگ ترین میدان نفتی لیبی

      تولید نفت خام در میدان شراره لیبی پس از لغو حالت فوق العاده در این تأسیسات نفتی ازسرگرفته شد.

      شرکت ملی نفت لیبی با لغو حالت فوق العاده، تولید در میدان نفتی شراره، بزرگ ترین میدان نفتی این کشور آفریقای شمالی عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) را پس از توقف دو هفته ای به دلیل اعتراض ها ازسر گرفت.

      شرکت ملی نفت لیبی هفته گذشته در پی شماری از معترضان لیبیایی متشکل از گروهی موسوم به «جنبش ریشه کن کردن فساد» که طی بیانیه ای ویدیویی و اولتیماتومی ۷۲ ساعته تهدید کرده بودند دو تأسیسات نفت و گاز در نزدیکی طرابلس، پایتخت لیبی را تعطیل خواهند کرد، در میدان «شراره» حالت فوق العاده اعلام کرد.

      فعالیت در این میدان نفتی لیبی هفته گذشته از سوی معترضان منطقه فزان در جنوب کشور به حال تعلیق درآمد تا خواسته های خود را برای خدمات مطلوب تر مطرح کنند.

      معترضان تهدید کرده بودند فعالیت تأسیسات مجتمع «ملیته» را که سرمایه گذاری مشترک شرکت ملی نفت لیبی و انی ایتالیاست، متوقف می کنند. هرگونه توقف در فعالیت تأسیسات یادشده، عرضه گاز از خط لوله گازی «گرین استریم لیبی» به ایتالیا را مختل می کند.

      معترضان خواستار برکناری فرهت بنگدارا، ریاست شرکت ملی نفت لیبی به دلیل آنچه آنها «تخطی در حد جرم و جنایت» نامیده اند، بودند، آنها همچنین خواستار ممانعت بنگدارا از امضای هرگونه قرارداد نفت و گاز شده بودند.

      میدان شراره با یک سرمایه گذاری مشترک بین شرکت ملی نفت لیبی و شرکت های رپسول اسپانیا، اوام وی اتریش، اکینور نروژ و توتال انرژی فرانسه اداره می شود.

      توقف فعالیت در میدان شراره، عملیات در میدان الفیل با تولید روزانه ۶۰ هزار بشکه نفت را هم تحت تأثیر قرار داد.

      گروه معترضان هشدار داده بودند که فعالیت پالایشگاه نفت «زاویه» متعلق به شرکت ملی نفت لیبی در غرب طرابلس با ظرفیت پالایش روزانه ۱۲۰ هزار بشکه نفت را متوقف می کنند. این پالایشگاه نفت خام میدان «شراره» با ظرفیت برداشت روزانه ۳۰۰ هزار بشکه را فرآوری می کند.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13421.jpg

      وزیر نفت به ترکیه سفر کرد

      وزیر نفت برای دیدار و گفت وگو با وزیر انرژی ترکیه و  مذاکرات نفتی به ترکیه سفر کرد.

      جواد اوجی به منظور مذاکره بر سر محورهای همکاری های تهران و آنکارا در حوزه انرژی به ویژه تمدید قرارداد صادرات گاز ایران به ترکیه، آغاز مذاکرات برای افزایش صادرات گاز، صادرات محصولات پتروشیمی و فرآورده های نفتی ایران به این کشور همسایه، سرمایه گذاری شرکت های ترکیه ای در صنعت نفت ایران و صدور خدمات فنی و مهندسی ایران، صبح چهارشنبه(چهارم بهمن ماه) به ترکیه سفر کرد.

      درهمین حال، سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری نیز برای دیدار با مقام های بلندپایه سیاسی ترکیه به آنکارا سفر کرد.

      سفر وزیر نفت پیش از سفر رئیس جمهوری با هدف مذاکره و نهایی کردن قراردادها و تفاهمنامه هایی که قرار است بین دو کشور امضا شود، انجام شد.

      رئیس جمهوری به دعوت همتای ترکیه ای خود و به منظور انجام سفر رسمی، چهارشنبه(چهارم بهمن) در صدر یک هیئت عالی رتبه سیاسی و اقتصادی عازم آنکارا پایتخت ترکیه شد، این سفر قرار بود دی ماه انجام شود که به دلیل حمله تروریستی کرمان به تعویق افتاد.

      در سفر رئیس جمهوری به ترکیه، ابراهیم رئیسی پس از استقبال از سوی همتای ترکیه ای خود، رجب طیب اردوغان با وی ملاقات خصوصی داشت. حضور در هشتمین نشست شورای عالی همکاری های ایران و ترکیه به ریاست رئیس جمهوری دو کشور نیز از دیگر برنامه های رئیس جمهوری در این سفر بود.

      برگزاری نشست مطبوعاتی و نشست مشترک بازرگانان و فعالان اقتصادی  با حضور روسای جمهور دو کشور ایران و ترکیه از دیگر برنامه های این سفر بود.

      هشتمین نشست شورای عالی همکاری های ایران و ترکیه در حالی طی سفر رئیس جمهوری به آنکارا برگزار شد که نشست پیشین آن(هفتمین نشست) اواخر تیرماه ۱۴۰۱ و در جـریان سـفر رسـمی رئیس جمهوری ترکیه به تهران برگزار شد.

      در این نشست، دو طرف بر توسعه مناسبات و ارتقای روابط در حوزه های اقتصادی، زیرساختی، امنیتی، سیاسی، فرهنگی و ورزشی توافق کردند.

       

      مدیرکل اچ اس ای وزارت نفت:

      دقت و نظارت، مهم ترین عوامل پیشگیری از حوادث است

      مدیرکل بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل وزارت نفت با حضور در شرکت پالایش نفت بندرعباس از زیرساخت های ایمنی، اقدام ها و دستاوردهای این شرکت در حوزه ایمنی بازدید کرد.

      مظاهر انصاری با حضور در این شرکت از واحدهای فرآیندی و واحدهای ایمنی و آتش نشانی بازدید کرد و در نشستی با حضور هاشم نامور، مدیرعامل و دیگر مدیران این مجموعه پالایشی، چالش های موجود در حوزه بهداشت و ایمنی و راهکارهای رفع آن بررسی شد.

      کمبود زیرساخت های بهداشت و درمان در هرمزگان، لزوم افزایش ایمنی پیرامون پالایشگاه به لحاظ تراکم شرکت های همجوار، تردد خودروهای سنگین و بهبود تجهیزات ایمنی منطقه با توجه به افزایش صنایع نفتی از جمله موارد بررسی شده در این نشست بود.

      مدیرکل بهداشت، ایمنی و محیط زیست وزارت نفت در این نشست ضمن تقدیر از اقدام ها و برنامه های اجراشده در حوزه ایمنی و انجام تعمیرات اساسی بدون حادثه در پالایشگاه نفت بندرعباس گفت: مهم ترین عامل در پیشگیری از حادثه دقت و نظارت است.

      انصاری افزود: انجام تعمیرات اساسی در صنایع نفتی با توجه به حجم کار و تعداد نیروی انسانی در فرآیند تعمیرات از حساسیت بالایی برخوردار است و در این زمینه مسئولان باید مجوزهای کار را همراه با نظارت مستقیم صادر کنند.

      وی بیان کرد: بهره بردار و تعمیرات باید ارتباط نزدیک و مستمر با یکدیگر داشته باشند و در اجرای برنامه های کاری افزون بر ارزیابی و مدیریت ریسک به عنوان یک عامل پیشگیرانه، به مدیریت تغییر نیز به منظور کنترل تغییرات در فرآیند توجه کامل شود.

      مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس نیز در این نشست با اشاره به اقدام های انجام شده در حوزه ایمنی در این شرکت گفت: ایمنی و توجه به استانداردهای آن جزئی از فرهنگ کار در این شرکت است که با تعریف و رعایت دستورعمل های استاندارد در همه بخش های فرآیندی، تعمیراتی، ستادی و پشتیبانی اجرا می شود.

      نامور افزود: هنگام تعمیرات اساسی به منظور کنترل و نظارت، همچنین هماهنگی و رفع موارد ناایمن روزانه در دو نوبت صبح و عصر در ابتدای هر شیفت کاری نشست ایمنی (HSE MEETING) برگزار می شود و افزون بر آن هر هفته بازدید اچ اس ای سر زده با حضور همه مدیران شرکت از یکی از واحدهای فرآیندی انجام می شود.

      وی تصریح کرد: به منظور حفظ ایمنی و کنترل تجهیزات، در طول سال چند مرحله رزمایش درون واحدی و مشترک با صنایع همجوار برگزار می شود و افزون بر آن برگزاری کلاس های آموزشی لازم، تشکیل تیم های واکنش سریع در واحدهای فرآیندی، تدوین دستورعمل های ایمنی برای هریک از واحدها به صورت کتاب، انجام مطالعات HAZOP و HAZID واحدهای فرآیندی، انجام مطالعات ایمنی مبتنی بر رفتار و برگزاری دوره های درون واحدی مدیریت ریسک برای تمامی کارکنان، مطالعات JSA واحدهای کارگاهی و شناسایی ریسک های جدی و غیرقابل قبول و انجام اقدام های اصلاحی، برخی اقدام های انجام شده در پالایشگاه نفت بندرعباس است.

      بر پایه این گزارش، مدیرکل بهداشت، ایمنی، محیط زیست وزارت نفت در جریان این بازدید از واحدهای فرآیندی، محل احداث پروژه ارتقای کیفیت محصولات سنگین و واحد ایمنی و آتش نشانی شرکت پالایش نفت بندرعباس بازدید کرد و در دیداری صمیمانه با نیروهای آتش نشانی این شرکت نیز به گفت وگو پرداخت.

       

      مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران مطرح کرد:

      تحقق اهداف توسعه ای با همراهی شرکت های اکتشاف و تولید

      مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران بر تحقق اهداف توسعه ای این شرکت با همراهی شرکت های اکتشاف و تولید توانمند و صاحب صلاحیت تأکید کرد و گفت: شرکت های اکتشاف و تولید بازیگران اصلی زنجیره ارزش بالادستی هستند.محسن خجسته مهر در نشست هم اندیشی با حضور همه مدیران عامل شرکت های اکتشاف و تولید که در مرکز همایش های بین المللی شرکت ملی نفت ایران(کوشک) برگزار شد، گفت: در دو ماه پایانی امسال شاهد امضای قراردادهای مهم توسعه میدان ها خواهیم بود، ضمن آنکه شرکت های اکتشاف و تولید بازوی توانمند شرکت ملی نفت ایران در توسعه و تولید از این میدان ها هستند؛ میدان هایی که نقش اصلی در رشد اقتصادی ۸ درصدی در برنامه هفتم را ایفا خواهند کرد.وی با بیان اینکه اشتغال آفرینی، تأمین مالی و توسعه فناوری حاصل فعالیت شرکت های اکتشاف و تولید است، افزود: نقش این شرکت ها در زنجیره ارزش بالادستی متشکل از اکتشاف، توسعه، حفاری، تولید و ازدیاد برداشت انکارناپذیر است.معاون وزیر نفت افزود: شرکت های اکتشاف و تولید پیشران کارآفرینی فناورانه در کشور هستند و می توانند به عنوان پیشران در زیست بوم توسعه و فناوری کشور ذیل راهبری شرکت ملی نفت ایران مشارکت فعالی داشته باشند و از این مسیر سهم بسزایی در به کارگیری و اشتغال نخبگان و جوانان توانمند ایفا کنند.خجسته مهر با بیان اینکه طرح های افزایش تولید نفت و گاز، زمان بر هستند، افزود: شرکت ملی نفت ایران اقدام های مهمی را برای تسریع در فرآیند امضای قرارداد و رسیدن به مرحله توسعه انجام داده است و این اقدام ها ادامه دارد تا شرکت های اکتشاف و تولید به سرعت بتوانند به بحث توسعه میدان ورود کنند.

      وی به مدل همکاری سه جانبه بین شرکت ملی نفت ایران، شرکت های اکتشاف و تولید و صندوق توسعه ملی هم اشاره کرد و افزود: تعاملات سازنده ای در این زمینه با صندوق توسعه ملی جهت حضور در توسعه میدان های نفتی و گازی انجام شده است.مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اظهار کرد: شرکت های اکتشاف و تولید هر ظرفیتی که برای توسعه دارند، به شرکت ملی نفت ایران اعلام کنند.خجسته مهر تصریح کرد: برای جذب سرمایه و مردمی سازی اقتصاد نیز طرح های مهمی در دستور کار قرار گرفته است که می توان به طرح خرید تضمینی خدمات حفاری از سوی شرکت ملی نفت ایران در بازه ای ۱۰ ساله اشاره کرد.

       

      مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت ایران:

      پیگیری مستمر برای جمع آوری گازهای مشعل غرب کارون

      مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت گفت: شرکت ملی نفت ایران برای جمع آوری گازهای مشعل غرب کارون پیگیری مستمری دارد.

      ابوذر شریفی در نشست قبل از آغاز ارسال آخرین مرحله گازهای همراه نفت میدان یادآوران که با حضور داوود میرشکار، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان خوزستان و ایاد مطوری، فرماندار هویزه انجام شد، با بیان اینکه برای نخستین بار در میدان های غرب کارون شاهد کاهش ۹۸ درصد از گازهای مشعل در یک میدان هستیم، افزود: با تلاش همکارانمان در طرح توسعه میدان یادآوران و راه اندازی کمپرسورهای گازی نفت سنگین، جمع آوری این بخش از گاز تولیدی نیز فراهم و ارسال آن به تأسیسات NGL ۳۲۰۰ آغاز شد.

      وی ادامه داد: آغاز این عملیات با ارسال ۸۵ میلیون فوت مکعب در سال گذشته شروع و هم اکنون بیش از ۱۱۶ میلیون فوت مکعب گاز به کارخانه گاز و گاز مایع ۳۲۰۰ ارسال می شود.

      مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت در پایان اظهار کرد: با روی کار آمدن دولت سیزدهم و اهتمام وزارت نفت به راه اندازی کارخانه گاز و گاز مایع ۳۲۰۰ و برنامه ریزی و پیگیری های مستمر شرکت ملی نفت برای جمع آوری کامل گازهای مشعل در منطقه غرب کارون و با توجه به کارهای انجام شده تاکنون امید می رود در دیگر میدان های نفتی غرب کارون از جمله دارخوین، سپهر و جفیر و آزادگان نیز در خصوص جمع آوری گازهای مشعل و به دنبال آن ایجاد ارزش افزوده، جلوگیری از هدررفت منابع ملی و کاهش آلاینده های محیط زیست گام های مهمی برداشته شود.

      در بازدید کارشناسان و متخصصان شرکت توانیر انجام شد

      آشنایی با دستاوردهای پژوهشگاه صنعت نفت

      گروهی از کارشناسان و متخصصان شرکت مدیریت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران (توانیر) از پژوهشگاه صنعت نفت بازدید کردند. بازدید متخصصان توانیر از دستاوردهای علمی و فناورانه پژوهشگاه صنعت نفت با هدف آشنایی آنها با تازه ترین دستاوردهای علمی و فناورانه پژوهشگاه به منظور توسعه تبادلات علمی و پژوهشی انجام شد. بر اساس این گزارش، بازدیدکنندگان با آخرین ظرفیت های پژوهشی و صنعتی و فناوری های این مرکز علمی - پژوهشی آشنا شدند. پژوهشگاه صنعت نفت به منظور ارتقای تعاملات صنعتی سالانه میزبان سازمان ها، نخبگان، دانشگاه ها، دانشجویان و استادان حوزه های مرتبط است

      برگزاری سومین دوره تربیت و تعالی راویان پیشرفت صنعت نفت

      سومین دوره مقدماتی تربیت و تعالی راویان پیشرفت صنعت نفت از سوی قرارگاه روایت پیشرفت و خدمت مرکز بسیج وزارت نفت به میزبانی پالایشگاه آبادان برگزار می شود.

      سیدمحمدتقی قریشی، دبیر قرارگاه روایت پیشرفت و خدمت صنعت نفت گفت: سومین دوره مقدماتی تربیت و تعالی راویان پیشرفت صنعت نفت با هدف آموزش راوی از میان کارکنان صنعت نفت کشورمان روزهای ۱۰ و ۱۱ بهمن ماه در آبادان برگزار می شود.

      وی با تأکید بر لزوم تقویت کارکنان صنعت نفت در روایتگری صنعتی افزود: تاریخی ترین و باسابقه ترین صنعت نفت در غرب آسیا متعلق به ملت بزرگ ایران است و پس از انقلاب اسلامی کارهای بسیار چشمگیری به دست توانای کارگران، مهندسان و متخصصان صنعت نفت انجام شده است.

      دبیر قرارگاه روایت پیشرفت و خدمت مرکز بسیج وزارت نفت با بیان اینکه پس از دوره اول که در تهران با حضور ۱۶۰ شرکت کننده و دوره دوم در اصفهان که در آن ۳۰۰ شرکت کننده حضور داشتند، اظهار کرد: در دوره آبادان نیز ۳۰۰ نفر از کارکنان صنعت نفت در حوزه روایتگری صنعت نفت در قالب کلاس ها و کارگاه های تخصصی آموزش می بینند.

      قریشی گفت: ملت ایران، متخصصان و همه کارکنان صنعت نفت و خانواده هایشان باید بدانند اهالی خدوم صنعت نفت ایران دست به چه کارهای بزرگی در حوزه های مختلف نفت، گاز، پالایش و پخش فرآورده های نفتی و پتروشیمی زده اند.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13447.jpg

      معاون وزیر نفت با تقدیر از عملکرد سرمایه انسانی در افزایش تولید:

      کارکنان خوش درخشیدید

      مشعل   پانزدهمین نشست تخصصی شورای راهبری توسعه مدیریت صنعت نفت با ارائه گزارش تحلیل از نتایج ارزیابی عملکرد سال 1401 همراه بود. در این نشست دیدگاه نماینده سازمان اداری و استخدامی، همچنین معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت ارائه و طی آن از کارگروه ها و افراد موثر در کسب نتایج برتر در ارزیابی عملکرد سال 1401 تقدیر شد.

      منابع انسانی به عنوان یکی از ارکان مهم سازمانی، موضوعی است که وزارت نفت از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم نیز به آن توجه خاص داشته و برای بهبود بخشی هرچه بیشتر به این رکن مهم سازمان، گام های متعددی برداشته است. هفته ای که گذشت، پانزدهمین نشست تخصصی شورای راهبری توسعه مدیریت صنعت نفت با حضور معاون وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی برگزار شد؛ شورایی متشکل از کارگروه هایی که بنا بر وظایف محوله تلاش کردند تا وزارت نفت در ارزیابی عملکرد سال 1401 در حوزه نیروی انسانی نتایج خوبی کسب کند.

      کسب موفقیت ها در گرو نیروی انسانی

      مهدی علی مددی، معاون وزیر در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی در پانزدهمین نشست تخصصی شورای راهبری توسعه مدیریت صنعت نفت با تقدیر و تشکر از تمامی کارکنان صنعت نفت که تلاش چشمگیری در طول دوسالانه عمر دولت سیزدهم داشتند، خطاب به آنها اعلام کرد: به تمامی همکاران خود در کل صنعت نفت که با وجود تحریم ها خوش درخشیدید، خداقوت می گویم.

      او با اشاره به اینکه صنعت نفت بر سه محور سرمایه گذاری، تکنولوژی و نیروی انسانی خلاصه می شود، افزود: همه موفقیت ها در صنعت نفت از جمله افزایش تولید مرهون تلاش و عزم نیروی انسانی است؛ از این رو ما مسئولیت سنگینی در قبال این ظرفیت درونی صنعت نفت به عهده داریم و باید بتوانیم زحمت های کارکنان صنعت نفت را به منصه ظهور برسانیم. او همچنین با اشاره به موضوع جذب سرمایه گفت: وزارت نفت با وجود تحریم ها، در این حوزه نیز با دیپلماسی انرژی، موفق ظاهر شد. علی مددی در ادامه با اشاره به دغدغه ریاست جمهوری در موضوع عملکرد و بهره وری و تأکید ویژه مقام عالی وزارت در این زمینه گفت: با توجه به اینکه وزیر نفت برآمده از صنعت نفت است، از زمانی که مسئولیت وزارت را در اختیار گرفته است به دلیل اعتقاد به انجام کار براساس پیگیری، برگزاری جلسات شورای معاونین مشابه جلسات فورکست مناطق عملیاتی به شکلی جدی و مرتب برگزار می شود.

      معاون وزیر در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی افزود: سال ۱۴۰۱ سه شرکت توانستند بخشی از زحمات و فعالیت های خود را در آوردگاه ارزیابی دستگاه ها به نمایش بگذارند،

      او با اشاره به اینکه صنعت نفت، صنعتی تخصصی است و باید به آن توجهی ویژه شود، گفت: تمام برنامه های دولت پیرامون فعالیت های صنعت نفت ترسیم می شود، از این رو باید تلاش مضاعفی در این بخش داشته باشیم تا بتوانیم به عملکرد واقعی صنعت نفت دست یابیم.

      معاون وزیر در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی یادآور شد: مدیریت برنامه ریزی تلفیقی صنعت نفت، قلب تپنده این صنعت است و باید بخشنامه های صادره در موارد مختلف به صورت ویژه و از طریق مطالبه از شرکت ها از سوی این مدیریت پیگیری شود تا در رسیدن به اهداف ما را یاری برساند.

      نهایی شدن الگوی عمومی تحول اداری

      محمد روح الامینی، معاون نوسازی اداری سازمان اداری و استخدامی کشور نیز که در پانزدهمین نشست شورای راهبری توسعه مدیریت در صنعت نفت حضور داشت، خبر داد که در نشست اخیر شورای عالی اداری با توجه به دستور جاری سازمان اداری و استخدامی کشور همسو با اصلاح نظام اداری،الگویی متناسب با اهداف دولت سیزدهم و متناسب تر با نیازهای دستگاه های اجرایی تدوین شده است.

      او گفت که این الگو با عنوان «الگوی عمومی تحول اداری» با حضور و تأیید رئیس جمهوری نهایی شده است و با توجه به الگوی تحول نظام اداری، توقع این است که خدمات اولویت دار در دولت سیزدهم مورد توجه فعالانه قرار بگیرد. روح الامینی افزود: در این الگو نسخه واحد برای همه وزارتخانه ها نداریم. تدوین برنامه اختصاصی تحول اداری برای دستگاه های اجرایی، تمرکز در خدمت و خدمت گیرنده و معلوم شدن خدمت های اولویت دار و شاخص های آن از ویژگی های الگوی عمومی تحول اداری است.

      روح الامینی گفت: با توجه به الگوی تحول نظام اداری، توقع این است که خدمات اولویت دار در دولت سیزدهم مورد توجه فعالانه قرار بگیرد.

      معاون نوسازی اداری سازمان اداری و استخدامی کشور همچنین با اشاره به موضوع ترکیب و تغییر در شورای تحول اداری اظهار کرد: با توجه به الگوی تحول نظام اداری کارهای اصلاحی روی این شورا انجام شده است.

      روح الامینی ادامه داد: توقع ما این است که تغییرات ایجادشده منجر به آن شود تا نشست های حداقل دو ماهه با موضوع خدمات اولویت دار مانند سوخت رسانی تشکیل شود.

      تقدیر از برترین ها

      با توجه به ارائه گزارش نتایج ارزیابی عملکرد سال 1401 فرایند ارزیابی عملکرد دستگاه های اجرایی شامل مواردی همچون سازماندهی، آموزش، تعامل با سازمان، ارائه مستندات بوده که جایگاه وزارت نفت در مقایسه بین دستگاهی سال 1401 با رشد همراه بوده است. این وزارتخانه همچنین در بخش شاخص های عمومی با 21 درصد رشد رتبه اول را کسب کرده است.

      در پایان این نشست با توجه به ارائه گزارش نتایج ارزیابی عملکرد سال 1401 از علی فروزنده، مدیرکل روابط عمومی ستاد وزارت نفت و رئیس کارگروه روابط عمومی، تقدیر شد.

      همچنین کارگروه توسعه دولت الکترونیک به عنوان کارگروه برتر شناخته شد که طی آن از حامد هاشمی ملایری، مدیرکل توسعه فناوری اطلاعات، امنیت و دولت هوشمند و رئیس این کارگروه و مدیران فناوری چهار شرکت اصلی تقدیر شد.

      کارگروه مدیریت سرمایه انسانی یکی دیگر از کارگروه های برتر بود که طی آن از ستوده مدیرکل آموزش، برنامه ریزی نیروی انسانی و تحول اداری تقدیر به عمل آمد. مرتضی رضیئی، رئیس کارگروه سلامت اداری و صیانت از حقوق شهروندی، امید شاکری، مدیرکل سیاست گذاری، برنامه ریزی راهبردی و مدیریت انرژی، جواد یزدیان، مدیرکل منابع انسانی ستاد و رئیس کارگروه پشتیبانی و جمعی دیگر از مدیران صنعت نفت به عنوان متولیان و دست اندرکاران کارگروه های برتر در زمینه کسب نتایج برتر در ارزیابی عملکرد وزارت نفت در سال ۱۴۰۱ تقدیر و تجلیل شد.

       

       

    • media/image/2024/01/2000-1441/13423.jpg

      با اجرای طرح های فشارافزایی  در پارس جنوبی رقم می خورد

      تولد دوبـاره

      مشعل  پارس جنوبی که مدت هاست دغدغه از دست رفتن منابع مشترک آن با کشور قطر برایمان رنگ باخته، مدتی است با لزوم اجرای پروژه های فشارافزایی بر سر زبان ها افتاده است.

      فشارافزایی در پارس جنوبی از جمله برنامه های کلیدی و ملی و از مهم ترین پروژه های صنعت نفت کشور به شمار می روند که جواد اوجی،وزیر نفت با اشاره به لزوم سرمایه گذاری ۲۰ میلیارد دلاری برای اجرای آن ظرف هشت سال، از کلید خوردنش در آینده نزدیک خبر داده است؛ به این ترتیب با اقدام یادشده، این طرح برای نخستین بار در کشور است که اجرایی می شود.

      ميدان گازي پارس جنوبي به عنوان يكي از بزرگ ترین منابع گازي جهان روي خط مرزي مشترك ايران و قطر در خليج فارس و در 100 كيلومتري ساحل جنوبي ايران قرارگرفته است. این میدان مشترک 40 تریلیون مترمکعب گاز طبیعی(21 درصد از ذخایر گاز دنیا) و حدود ۵۰ میلیارد بشکه میعانات گازی را در خود ذخیره کرده که نزدیک به سه هزار و ۷۰۰ کیلومترمربع آن در آب های سرزمینی ایران و ۶ هزار کیلومترمربع دیگرش در آب های قطر واقع شده است. توسعه ميدان مشترك گازی پارس جنوبی با هدف تامين گاز مورد نياز كشور در بخش های تزريق به ميادين نفتی، عرضه به واحدهاي صنعتی و نیروگاه ها، گازرسانی به واحدهاي خانگی- تجاری، همچنین تامين خوراك مجتمع های پتروشيمی و صادرات گاز، ميعانات گازی، گاز مایع و گوگرد از برنامه های وزارت نفت است. حفر اولین چاه اکتشافی در مخزن مشترک پارس جنوبی به سال 1369 بازمی گردد. قرارداد فازهای 1 تا 3 در سال 1376 و فعالیت اجرایی طرح های توسعه پارس جنوبی نیز در سال 1377 آغاز شده است و قطری ها هم کار در این میدان را از سال 1369 آغاز کردند تا نخستین برداشت ایران از این میدان به سال 1381 برسد. ظرفیت تولید گاز ایران از میدان پارس جنوبی اکنون بیش از 700 میلیون مترمکعب در روز است. افزون بر اهمیتی که ذکر شد، این ميدان گازي به عنوان قطب انرژی، دارای منابع ارزش آفرین متنوعی برای اقتصاد کشور به شمار می رود و هم اکنون نیز بزرگ ترین كانون توسعه صنعتي و موتور اصلي توسعه اقتصادي ايران است كه افزون بر تأمين حداکثری تقاضای گاز، می تواند با ایجاد هزاران شغل پایدار، سالانه دهها میلیارد دلار درآمد را عاید کشور کند. توسعه اولیه میدان گازی پارس جنوبی با تکمیل عملیات اجرایی ۲۴ فاز استاندارد به زودی پایان می یابد.

      چرا همه از فشارافزایی می گویند؟

       از آنجا که بخش اعظم گاز تولید شده از میدان گازی پارس جنوبی در بخش ها خانگی،صنایع و واحدهای پتروشیمی مصرف و بخشی نیز صادر شده است، همچنین با توجه به  اینکه به واسطه روند افزایشی مصرف گاز در کشور، بخش قابل توجهی از فازهای میدان گازی پارس جنوبی، نیمه اول عمر خود را پشت سر گذاشته اند و شاهد کاهش تدریجی فشار گاز سرچاهی هستیم، این مهم تسریع در اجرای برنامه فشارافزایی در این میدان گای را بسیار ضروری ساخته است.

      برآورد کارشناسان این است که افت فشار گاز در میدان مشترک پارس جنوبی تا چند سال آینده آغاز خواهد شد، از این رو، اگر از هم اکنون فکری برای آن نشود، باید منتظر  کاهش سالانه بیش از 25میلیون مترمکعب گاز از تولید این میدان باشیم. با همین آمار و ارقام می توان به این نتیجه رسید که چرا جواد اوجی، وزیر نفت طرح های فشارافزایی پارس جنوبی را برنامه ای کلیدی و ملی و از مهم ترین پروژه های صنعت نفت کشور خوانده است.

      با توجه به اهمیت این موضوع، کارگروه راهبری طرح حفظ و نگهداشت تولید میدان گازی پارس جنوبی نیز تشکیل شده است تا برنامه های توسعه آینده در حوزه پارس جنوبی به طور مستمر ارزیابی و کنترل و موانع احتمالی فراروی اجرای صحیح و به موقع این طرح، برطرف شود.

      از جمله اهدافی که این کارگروه پیگیری می کند، مواردی همچون پیاده سازی سیاست های کلان شرکت ملی نفت ایران در زمینه توسعه پارس جنوبی و عرضه بخشی از گاز موردنیاز کشور در سال های آتی، بررسی اصلاح و تصویب نقشه راه و برنامه کلان توسعه، ایجاد سازوکار تصمیم سازی و تصمیم گیری مناسب برای پیشبرد اهداف توسعه است.

       انتقال تجربیات شرکت ملی نفت ایران در زمینه توسعه به دستگاه مجری (شرکت نفت و گاز پارس)، نظارت و ارزیابی عملکرد شرکت نفت و گاز پارس و تطبیق آن با نقشه راه، استماع گزارش های پیشرفت دوره ای شرکت نفت و گاز پارس و ارائه رهنمود اصلاحی، همچنین پیگیری عملیات اجرایی مرتبط با حفظ و نگهداشت تولید حداکثری و پایدار از میدان مشترک پارس جنوبی، موارد دیگری هستند که کارگروه راهبری طرح حفظ و نگهداشت تولید میدان گازی پارس جنوبی مسئول پیگیری آنهاست.

      محمدحسین متجلی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس در این باره به مشعل توضیح داد:  به دلیل افت فشاری که در مخزن پارس جنوبی مواجه هستیم، به ناچار باید استراتژی هایی تعریف شود که بتوانیم از ظرفیت مخزن مشترک پارس جنوبی به طور کامل استفاده کنیم. به عنوان اولین راهکار و هدف کوتاه مدت، حفاری 35 حلقه چاه در پارس جنوبی در چهار بسته تعریف شده است که انجام آن به چهار پیمانکار صاحب نام در حفاری واگذار شده است.

      به گفته او، برنامه حفاری چند بسته چاه های میان میدانی نیز در حال تعریف است که با قیمت های برآورد شده به شرکت هایی که سابقه مناسبی در این زمینه دارند، واگذار شود.

      متجلی افزود: براساس چشم انداز تعریف شده قرار است  حفاری35 حلقه چاه به طور میانگین در سه سال کار حفاری به اتمام برسد و تولید از آنها قابل دسترس باشد.

      او اشاره کرد: این چاه ها با هدف حفظ نگهداشت تولید است و باعث می شود به ایمنی سکوها افزوده و چاه ها هم با افزایش برداشت مواجه نباشند و با درصد استاندارد بالا، بیشترین و بهترین تولید را داشته باشیم.

      خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز در این زمینه گفته است: حفاری ۳۵ حلقه چاه درون میدانی پارس جنوبی با صرف اعتبار یک میلیارد و ۱۷۰ میلیون دلار در مدت زمان حدود سه سال و با نظارت شرکت نفت و گاز پارس به عنوان کارفرما انجام می شود.

      به گفته معاون وزیر نفت، واگذاری این پروژه عظیم به پیمانکاران داخلی از یک سو به توسعه صنعت گاز، حفظ تولید و رشد اقتصادی کشور کمک خواهد کرد و از سوی دیگر، سبب ایجاد اشتغال و ارتقای توانمندی های داخلی خواهد شد.

      شرکت ملی نفت ایران درصدد است به زودی بسته های کاری مشابهی برای حفاری تعداد بیشتری چاه درون میدانی به سایر پیمانکاران واجد صلاحیت واگذار کند.

      طرح های فشارافزا چه می کند؟

      افزون بر راه های کوتاه مدت، برای حفظ و نگهداشت تولید از مخزن مشترک پارس جنوبی که شامل حفر چاه های اضافی، کشیدن خطوط لوله مازاد و اسیدکاری چاه ها است،راه بلندمدت، دستیابی به فناوری سکوی فشارافزاست؛ احداث این سکوها می تواند به تولد دوباره فازهای پارس جنوبی و تولید با توان حداکثری از این میدان منجر شود.

      در سه سال اخیر بیش از نیمی از منابع شرکت ملی نفت ایران به سمت پروژه های پارس جنوبی سرازیر شده تا روند توسعه فازهای پارس جنوبی سرعت گیرد.با این حال، این میدان برای حفظ تولید خود و عقب نماندن از رقبا، همچنان به سرمایه گذاری به ویژه در حوزه سکوهای فشار افزا نیاز دارد.

      اگر برایتان این سوال مطرح است که در قالب طرح های فشارافزایی پارس جنوبی چه اقدامانی قرار است انجام شود، ابتدا باید به نقش سکوهای فشارافزا بپردازیم.

       این اطلاعات در دسترس است که فشار سرچاهی برای اینکه یک میلیارد فوت مکعب گاز به خشکی منتقل شود، به صورت متعارف ۱۲۰ بار است. حال اگر این ۱۲۰ بار به ۱۰۰ بار کاهش یابد به راحتی نمی توان یک میلیارد فوت مکعب گاز را  به خشکی منتقل کرد و اگر به ۹۰ بار برسد، تنها می توان ۷۰۰ میلیون فوت مکعب گاز را به خشکی انتقال داد و به همین صورت، افت تولید خواهیم داشت. یعنی به مرور زمان که فشار سرچاهی کاهش می یابد تولید نیز متناسب با آن، افت می کند. اینجاست که نقش سکوی فشارافزا مشخص می شود؛ با نصب این سکوها، جلوی افت تولید گرفته خواهد شد.

      تولید چند برابری گاز با سکوهای فشارافزا

      وجود سکوهای فشار افزا در هر فاز پارس جنوبی، یعنی تولید چند برابری از چاه های این میدان گازی؛ بنابراین دستیابی به طراحی و ساخت این مدل سکوها برای ایران در آینده، سودی هنگفت در بر خواهد داشت. در آینده باید حدود ٢٠ سکوی فشارافزای گاز برای دیگر فازهای پارس جنوبی تعریف، ساخت، نصب و راه اندازی شود؛ از این رو دقت و حساسیت کافی در ساخت نخستین سکو، ضروری است.هم اکنون بررسی مدل های مختلف و محل نصب این سکوها در دریا و خشکی در شرکت ملی نفت ایران در حال بررسی است. سکوی فشارافزا مورد نظر با ظرفیت دو میلیارد فوت مکعب از قابلیت فشارافزایی به میزان ٩٠ بار برخوردار خواهد بود. ایران قصد دارد سکوی فشارافزا را در یاردهای خود بسازد، اما از آنجا که این سکو، حدود ٢٠ هزار تن وزن خواهد داشت و در ایران سابقه و تجربه مهندسی تفضیلی، ساخت و نصب سکو با وزن بیش از هفت هزار تن وجود ندارد؛ بنابراین باید زیرساخت‎های موجود در کشور ارتقا یابد.

      طراحی پیچیده، ضرورت چیدمان درست تجهیزات، رعایت مسائل ایمنی و امور عملیاتی، از ویژگی‎های این سکوی فشارافزاست و برای نصب آن باید از روش فلوت اور (Float Over) استفاده شود که فناوری آن در ایران موجود نیست. با توجه به این موارد، طراحی مفهومی و پایه سکوی تقویت فشار گاز لازم است از سوی مشاور بین المللی انجام گیرد تا به الگویی درست و دقیق برای بهره مندی ایران در دیگر فازهای پارس جنوبی بدل شود.

      یاردهای کنونی در تاسیسات نفتی ایران شاید در حال حاضر نتوانند پذیرای سکوهای غول پیکر 20 هزار تنی فشار افزا باشند، اما می توانند با تغییر و تحولات بنیادین در زیرساخت های خود سهمی از 20 سکوی فشارافزای دیگر را که قرار است در دیگر فازهای پارس جنوبی نصب شوند، داشته باشند؛ شاید به همین خاطر باشد که سناریوی نصب تاسیسات فشار افزا در خشکی هم اکنون در شرکت ملی نفت ایران در حال بررسی و تدوین است.

      به گفته کارشناسان با توجه به افت فشار  گاز در بعضي مخازن پارس جنوبي كه به تدریج اين پديده شامل كل ميدان خواهد بود، ضروري است تمهيداتي براي تقويت فشار گاز به منظورانتقال به پالايشگاه بررسي شود، از این رو شركت نفت و گاز پارس انجام پروژه مطالعاتي امکان سنجی استفاده از سكوهاي تقويت فشار را به شركت پتروپارس محول کرده است و این شركت ضمن عقد قرارداد با یک شرکت معتبر بین المللی شركت مهندسي/مشاورمعتبر بين المللي دوريس فرانسه در حال بررسي  طراحي مفهومي  بهينه تقويت فشار گاز است.

      رویکرد وزارت نفت

      با توجه به وجود 24 فاز و 42 سكو در ميدان پارس جنوبي، مطالعات تقويت فشار براي هر يك از آنها به صورت جداگانه با ظرفيت هاي 1000و500 MMSCFD و يا چند سكو به صورت مشترك با ظرفيت   2000 و 5000  MMSCFD در حال بررسي است. نصب و راه اندازی سیستم های تقويت فشار، امكان استحصال گاز از ميدان پارس جنوبي را تا حدود 20 سال ديگر فراهم می کند. در طراحي سكوهاي تقويت فشار امكانات موجود نصب و حمل و ساخت پيمانكاران داخلي منظور شده است. اگرچه تاكنون سكوهايي تا 7 هزار تن در داخل كشور ساخته و نصب شده اند، ولي پيمانكاران داخلي بايد این دسته از امكانات را جهت كاهش هزینه ها و زمان ساخت و نصب يارد خود توسعه دهند.

      از تجهيزات عمده اين سكوها تقويت فشار استفاده از توربوكمپرسورهاي گازي است كه  بررسي انتخاب نوع آنها يا يك سازنده بین المللی شروع و تلاش شده است كه دانش ساخت اين تجهيزات به ايران منتقل شود.

      هم اکنون طراحي مفهومي این سکوها تقریبا انجام شده و انتظار می رود به زودی انجام مطالعات سكوهاي تقويت فشار به اتمام برسد و نتايج جهت تصمیم گیری به شركت نفت و گاز پارس برای نهايي کردن طراحي پايه انتخاب شود.

      با توجه به آنکه رسیدن به فشارافزایی نیازمند فناوری و تجهیزات کمپرسور و... است، وزارت نفت دولت سیزدهم آنگونه که جواد اوجی، وزیر نفت تاکید کرده است در دوره سخت ترین تحریم ها رویکرد انفعالی نداشته و دست روی دست نگذاشته اند و با اعتماد به شرکت هایی که توانمندی خود را اثبات کرده اند، برنامه های مهمی برای تداوم تولید گاز در پارس جنوبی در برنامه دارد.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13424.jpg

      مصرف گاز زیر ذره بین پایشگران استان قزوین رصد می شود

      بازی برد - برد  در زمینه بهینه سازی

      مشعل     ورود سامانه جدید سرما، کاهش محسوس دما و آغاز بارش برف، تعدادی از استان ها را سپیدپوش کرده است و همزمان با ثبت روزهای سرد در کشور، مصرف بهینه گاز نیز با نگاهی ویژه تر پیگیری می شود. بر پایه گزارش مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران و براساس گزارش سازمان هواشناسی، همزمان با موج جدید کاهش گسترده دما در کشور، افزایش روزانه 100 میلیون مترمکعبی مصرف گاز در بخش خانگی را شاهد خواهیم بود. مدیریت مصرف افسارگسیخته گاز در همه بخش ها، به ویژه بخش خانگی را شاید بتوان یکی از مهم ترین چالش های صنعت گاز برشمرد؛ چالشی که زمینه افزایش ناترازی تولید و مصرف را فراهم می کند. با بررسی مصرف گاز در تعدادی از استان ها، شاهد ثبت رکوردهای جدید خواهیم بود و مصداق آن استان قزوین است که مصرف گاز مهرماه آن در قیاس با مهرماه سال گذشته، 62 میلیون مترمکعب افزایش داشته است. در این میان آنچه می تواند در مدیریت مصرف بهینه گاز کمک کننده و راهکاری برای استفاده عموم مردم از این انرژی ارزشمند باشد، رصد و پایش مصرف گاز در همه بخش هاست، مصرفی که بازی برد- برد است برای همه دربخش تولید و مصرف؛ موضوعی که علی حجتی پور، مدیرعامل شرکت گاز استان قزوین نیز به آن اشاره و تاکید دارد.

      مدیرعامل شرکت گاز استان قزوین می گوید: مهرماه سال گذشته 338 میلیون مترمکعب گاز در استان مصرف شد و این میزان در مهرماه امسال، به بیش از 400 میلیون مترمکعب افزایش یافت. همچنین مصرف گاز این استان در آبان ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته نیز 24 میلیون مترمکعب افزایش داشته است. مدیرعامل شرکت گاز استان قزوین با اشاره به موارد اخیر در خصوص مصرف گاز در این استان به برنامه های شرکت گاز استان قزوین برای مدیریت و رصد مصرف گاز در سطح استان اشاره و تصریح می کند: طرح پایش دمای ادارات، اصناف و سایر اماکن عمومی باهدف مدیریت مصرف سوخت از ابتدای آذرماه امسال آغاز شده است و تا پایان زمستان نیز به صورت روزانه ادامه خواهد داشت.

      3هزار پایش در ادارات، اصناف و اماکن عمومی

      به گفته علی حجتی پور، از ابتدای آغاز طرح تاکنون بیش از 3 هزار مورد پایش دمای ادارات، اصناف و سایر اماکن عمومی انجام شده است.

       وی با اشاره به پایش مستمر دمای ادارات دولتی و خصوصی استان در فصل سرد سال می گوید: همه ادارات موظف هستند دمای محیط کار خود را روی کمینه دمای آسایش یعنی ۱۸ درجه سانتیگراد نگه دارند و همچنین وسایل گرمایشی خود را در روزهای تعطیل و یک ساعت پیش از پایان زمان اداری خاموش کنند.

      حجتی پور با بیان اینکه خوشبختانه گزارش ها حاکی از همکاری بیشتر دستگاه های دولتی و اجرایی استان در رعایت دمای رفاه است، یادآور می شود: از آنجا که از ادارات دولتی، مراکز خصوصی و اصناف در پیشگیری از هدررفت گاز، انتظار بیشتری می رود؛ بنابراین این نهادها در صورت عدم همکاری، هشدار مکتوب دریافت کرده و با تکرار تخلف، با قطعی انشعاب گاز مواجه می شوند.  وی با بیان اینکه هر یک درجه کاهش دمای منزل ۵ تا ۶ درصد صرفه جویی در مصرف انرژی را در پی دارد، از عموم مردم استان و همچنین از اصناف مختلف خواست تا با رعایت نکات مرتبط با کاهش مصرف گاز، شرکت گاز را در پایداری فشار شبکه و گازرسانی به مناطقی که در انتهای شبکه قرار دارند، یاری کنند.

      برگزاری 32 جلسه در قرارگاه مدیریت بحران

      مدیرعامل شرکت گاز استان قزوین اعلام کرد: جلسات قرارگاه مدیریت بحران گاز استان قزوین از ابتدای آذرماه به منظور کنترل مصرف گاز و برای پایداری شبکه 32 جلسه برگزار کرده و در این خصوص چندین اخطار و صدور دستور قطعی گاز داشته ایم.

      حجتی پور با بیان اینکه این قرارگاه با توجه به جایگاه گاز طبیعی در سبد انرژی کشور و توجه به مولفه های شرایط اضطراری و بحران به منظور تداوم جریان گاز و پایداری شبکه از جایگاهی ویژه برخوردار است، تصریح می کند: از 32 جلسه تشکیل شده 9 جلسه با اصناف، اتحادیه ها و سازمان های مختلف بوده و تاکنون 37 اخطار برای دستگاه های دولتی و بخش تجاری داشته ایم. وی تعداد قطع گاز و وسایل گرمایشی پرمصرف در فضای باز را 24 مورد و تعداد قطعی در مراکز تجاری و عمومی به علت عدم رعایت اصول مصرف بهینه را 141 مورد اعلام کرد.

      مدیرعامل شرکت گاز استان قزوین ادامه داد: از ابتدای آذرماه و با سرد شدن هوا و ماندگاری هوای آن که افزایش مصرف گاز را در سطح کشور و استان به دنبال دارد، جلسات قرارگاه مدیریت بحران گاز همه روزه با حضور مسئولان فنی و عملیاتی شرکت برگزار شده است.

      حجتی پور ضوابط ابلاغی شرکت ملی گاز ایران، بررسی و کنترل روند مصارف صنایع عمده، بررسی و پایش مصارف ادارات و مدارس، نحوه فعالیت های تبلیغی و اطلاع رسانی را از مهم ترین مطالب طرح شده در جلسات این قرارگاه برمی شمرد و می گوید: با توجه به ضرورت تعامل بین دستگاهی در مدیریت بحران، هماهنگی های خوبی با استانداری، فرمانداری ها و سایر دستگاه های اجرایی استان به عمل آمده است.

      ارسال یک میلیون پیامک برای مشترکان

      مدیرعامل شرکت گاز استان قزوین با اشاره به دیگر اقدام های این شرکت برای فرهنگ سازی و مدیریت مصرف گاز می گوید: آذرماه امسال بیش از یک میلیون پیامک با موضوع تاکید بر مصرف بهینه و ایمن گاز برای مشترکان قزوینی ارسال شده است. وی ادامه می دهد: شرکت گاز استان قزوین در راستای نهادینه سازی فرهنگ مصرف بهینه و ایمن، از ظرفیت بسترهای مختلف اطلاع رسانی استانی از جمله شبکه های محلی صداوسیما، شبکه های مجازی، استفاده از ظرفیت بیلبوردها، ارسال بنرهای حاوی نکات مربوط به مصرف ایمن گاز برای بانک ها و دستگاه های اجرایی استان و... به منظور آگاه سازی مشترکین و مصرف صحیح و ایمن گاز اقدام کرده است. وی ادامه می دهد: جلسات کمیته سوخت زمستانی همه روزه در شرکت گاز برگزار می شود. در این نشست ها اعضای کمیته، ضمن ارائه گزارش مصرف روز گذشته به رصد مصرف هر روز پرداخته و تجربیات خود را در راستای بهبود مستمر و پایداری جریان گاز مورد بررسی و تبادل نظر قرار می دهند. حجتی پور با اشاره به اینکه میزان مصرف گاز به ویژه باید در ساختمان های دولتی کنترل شود، می گوید: رعایت کامل مصوبات ابلاغی از سوی مراجع ذی صلاح ضروری است؛ از این رو روشن کردن وسایل گرمایشی ادارات یک ساعت قبل از آغاز وقت اداری و خاموش کردن آن ها یک ساعت قبل از پایان وقت اداری باید رعایت شود و وسایل گرمایشی در روزهای تعطیل حتما باید خاموش شود.

      بهینه سازی 165 موتورخانه

      مدیرعامل شرکت گاز استان قزوین از تعمیر رایگان 165 موتورخانه در سطح استان به عنوان یکی دیگر از برنامه این شرکت برای بهینه سازی و مدیریت مصرف گاز خبر می دهد و می گوید: برای بهینه سازی و تعمیر 165 موتورخانه در مجموع 2 میلیارد و 600 میلیون تومان هزینه شده است.وی با بیان اینکه طرح تعمیر و بهینه سازی رایگان موتورخانه ها در همه استان های کشور در دست اجراست، می گوید: اجرای این طرح رایگان از اثرگذارترین راه های منتج به استفاده بهینه گاز خواهد بود، زیرا میزان هدر رفت آن را به حداقل می رساند و با کاهش هزینه انرژی خانوارها به کاهش مصرف گاز نیز دامن می زند.به گفته حجتی پور، این طرح اگرچه برای شرکت گاز هزینه بر است، اما ما این اقدام را یک سرمایه گذاری بزرگ می دانیم، زیرا اجرای آن افزون بر کاهش بخشی از هزینه های شهروندان، موجب بررسی موتورخانه ها و شناسایی نقاط و معایب موثر در هدررفت گاز شده و ضمن پیشگیری از هدررفت میلیون ها مترمکعب گاز، در نهایت به صرفه جویی کلان در بُعد ملی و حفظ منابع ارزشمند کشور منجر می شود.

      وی ادامه می دهد: کاهش بار مالی مشترکین چه در قالب تعمیر رایگان موتورخانه ها و چه به شکل کاستن هزینه گاز مصرفی خانواده ها هر دو از نظر ما یک سرمایه گذاری پرمنفعت محسوب می شود، زیرا از دیدگاه ما سود فقط جنبه ریالی ندارد، بلکه سود و حفظ منافع مشترکین نیز جنبه دیگری از سود ماست.

      مدیرعامل شرکت گاز استان قزوین یادآور می شود: مردم، ادارات و سازمان های استان می توانند به منظور بهینه سازی موتورخانه ساختمان های شخصی و اداری خود در سایت شرکت ملی گاز ایران به آدرس gov.nigc.ir  ثبت نام و از مزایای این طرح استفاده کنند.

      نشت یابی 10 هزار کیلومتر از خطوط لوله

      مدیرعامل شرکت گاز استان قزوین با اشاره به نشت یابی 10 هزار و 240 کیلومتر از شبکه توزیع و خط تغذیه گاز استان تا پایان آذرماه می گوید: نشت یابی صورت گرفته در 5 شهرستان و 23 شهر استان صورت گرفته و 75 درصد از مجموع خطوط گاز در سراسر استان را شامل می شود.

      وی با اشاره به اینکه نشت یابی این شرکت بر اساس برنامه ای مدون و تعیین شده صورت پذیرفته و به صورت برخط پایش می شود، تاکید می کند: از ابتدای فروردین تا پایان آذرماه افزون بر نشت یابی گسترده از شبکه های گاز، با استفاده از فناوری و سیستم های جدید بیش از 220 هزار انشعاب و هزار و 200 ایستگاه گاز نیز در سراسر استان نشت یابی شده است.

      حجتی پور با بیان اینکه این اقدام به منظور بازرسی و نگهداری خطوط گاز با هدف حفظ پایداری جریان گاز و صیانت از دارایی ملی صورت گرفته است، تاکید می کند: هدف از اجرای نشت یابی پیشگیری از حوادث و اتفاقات غیرمترقبه و افزایش ضریب ایمنی تاسیسات است.

      مدیرعامل شرکت گاز استان قزوین در پایان، پایداری، نگهداشت و حفظ ایمنی تاسیسات و شبکه گازرسانی را یکی از اولویت های اصلی این شرکت برشمرده و می گوید: این شرکت برنامه های مدونی برای شناسایی و رفع نشتی ها تدوین کرده که تحقق این اهداف زمینه ساز ارائه خدمات بدون حادثه و جلوگیری از هدررفت منابع انرژی است.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13425.jpg

      وزیر کشور از پویش مردمی مدیریت مصرف گاز در خراسان رضوی تقدیر کرد

      جایزه 20 میلیون تومانی برای مشترکان کم مصرف

      مشعل  همزمان با ورود به دومین فصل سرد سال و آغاز موج جدید کاهش دما و بارش برف در مناطقی گسترده از کشور، شرکت گاز استان خراسان رضوی افزون بر طرح های تشویقی شرکت ملی گاز ایران، اقدام به راه اندازی پویشی مردمی با هدف مدیریت مصرف گاز کرده است. در طرح یکهزار جایزه 20 میلیونی، برای مشترکانی که 10 درصد مصرف کمتر نسبت به سال گذشته دارند، جوایزی هدفمند در نظر گرفته شده است که به کاهش مصرف گاز کمک می کند. بر این اساس، مشترکان گاز استان خراسان رضوی برای حضور در پویش مردمی کاهش مصرف گاز بخش خانگی می توانند با ثبت شماره اشتراک خود در سایت پویش به نشانی https://egas.ir/pooyesh در این طرح مشارکت کنند. در مراسمی با حضور وزیر کشور، معاون وزیر صمت و مدیران ارشد شرکت ملی گاز ایران، کارگران و مدیران واحدهای صنعتی استان خراسان رضوی از خانواده هایی که با صرفه جویی در مصرف گاز خانگی باعث شدند چرخه فعالیت صنعت در این استان متوقف نشود، تقدیر شد.

      مصرف بهینه گاز به ویژه در فصول سرد سال که دمای هوا افت نسبتا زیادی می کند، اهمیت بسزایی دارد.در چنین شرایطی این مشترکان و مصرف کنندگان هستند که می توانند با مدیریت صحیح و بهینه و البته ارائه رهنمودهایی از سوی متولیان تامین انرژی کشور موجب شوند تا این انرژی پاک و ارزشمند، برای همگان قابل استفاده و گرمابخش کانون خانواده هایشان باشد. شرکت گاز استان خراسان رضوی با توجه به این مهم که همراهی مشترکان می تواند کمک بزرگی در طی این مسیر برای رسیدن به هدف باشد، پویش مردمی مدیریت مصرف گاز را کلید زد و البته جوایزی را هم برای آن دسته از مشترکان کم مصرف در نظر گرفت که در مراسمی با حضور احمد وحیدی وزیر کشور، یعقوبعلی نظری استاندار خراسان رضوی و جمعی از مدیران ارشد شرکت ملی گاز ایران به آنها اهدا شد.

      کار جهادی در گازرسانی

      وزیر کشور در مراسم پویش مردمی مدیریت مصرف گاز با کاهش10درصدی در بخش خانگی که در یکی از واحدهای صنعتی مشهد برگزار شد، با تقدیر از مدیران استان برای اجرای مناسب پویش مدیریت مصرف در سال گذشته اظهار کرد: اجرای خوب این پویش مردمی در سال گذشته و کاهش ۱۰ درصدی مصرف گاز از سوی مردم خراسان رضوی جلوی برخی محدودیت های گازی در صنایع در فصل سرما را گرفت. احمد وحیدی افزود: راه اصلی عبور از بحران انرژی صرفه جویی و تغییر در شیوه مصرف بوده و استان خراسان رضوی در این زمینه کار قابل تقدیری انجام داده است. وی با اشاره به محدودیت های پیش آمده در سال گذشته برای صنایع گفت: محدودیت های پیش آمده در واقع کمک صنایع برای تامین گاز خانگی بود و امروز مردم خراسان رضوی با صرفه جویی به کمک صنایع استان آمده اند تا محدودیت صنایع را در زمستان کاهش دهند.

      وحیدی افزود: سال گذشته یک کار ارزشمند جهادی در خصوص گاز انجام شد و درحالی که ما شاهد بودیم در اروپا بسیاری بر اثر سرما جان سپردند، اما در ایران با وجود همه این مسائل یک نفر به خاطر سرمازدگی دچار مشکل نشد که به دلیل این هماهنگی ها و کار جهادی بود. اگر امسال نیز با چنین سرما و کمبودی مواجه شویم، بهتر از سال گذشته آن را مدیریت خواهیم کرد.

      وزیر کشور با بیان اینکه اگر مردم را در هر طرحی دخیل کنیم، به بهترین وجه می توانند اقتصاد خانوار را اداره و به اقتصاد ملی کمک کنند، تاکید کرد: هر زمان مردم پای کار باشند و کار مردمی سازی شود، موفقیت آن تضمین شده است و در برنامه ریزی بخش های مختلف نیز باید رویکرد مردمی سازی را گسترش دهیم.

      وحیدی یادآور شد: هر فرمولی که به مشارکت مردم در همه حوزه ها کمک کند، بسیار ارزشمند است. هرچه می توانیم باید این پویش را توسعه دهیم، تشویق کنیم و در همه حوزه ها پیش ببریم.

      فاصله تولید و مصرف گاز و قرارگیری در انتهای شبکه

      استاندار خراسان رضوی نیز در این مراسم با پیوستن به پویش مردمی مدیریت مصرف گاز در استان خراسان رضوی گفت: شرکت گاز استان خراسان رضوی طرح جالبی را آغاز کرده است که با اجرای آن شاهد صرفه جویی خوبی در زمستان 1402 خواهیم بود.

      یعقوبعلی نظری افزود: این پویش می تواند تاثیر فراوانی روی صرفه جویی گاز بگذارد و نباید فراموش کنیم با اجرای این طرح و با یک صرفه جویی منطقی می توان بی آنکه مردم تحت فشار قرار گیرند، گاز مورد نیاز صنایع را هم فراهم کرد.

      وی با تشکر از شرکت گاز خراسان رضوی تصریح کرد: البته در این مسیر وظیفه تمام دستگاه هاست که همدل و همراه پیش بروند.

      استاندار خراسان رضوی همچنین با اشاره به جمعیت بالای استان خراسان رضوی، فاصله زیاد با مراکز تولید انرژی و محدودیت شبکه انتقال گاز از نظر خط لوله و انتقال گاز تصریح کرد: باید از همه کسانی که در زمینه کاهش یا رفع مسئله جدی ناپایداری انرژی در شرق کشور تلاش می کنند، تشکر کنم.

      وی افزود: در انتهای شبکه گاز قرار داریم و این موضوع باعث می شود که گاهی اوقات، مسائلی مثل سال گذشته اتفاق بیفتد، امیدوارم با پروژه خط 11 که در دستور وزارت نفت قرار گرفته است همچنین بسته شدن قرارداد خط لوله تابش که انتقال سوخت مایع را رقم می زند، شاهد کاهش مشکلات باشیم.

      استاندار خراسان رضوی تاکید کرد: همت و وحدت مسئولان در لایه های مختلف ملی، استانی و شهرستانی، مشکلات را حل می کند.

      جوایز هدفمند با موضوع بهینه سازی

      سرپرست مدیریت انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران هم در مراسم پویش مردمی مدیریت مصرف گاز گفت: در این طرح، یکهزار جایزه 20 میلیونی برای مشترکینی که 10 درصد مصرف کمتر نسبت به سال گذشته دارند، در نظر گرفته شده که این طرح به کاهش مصرف گاز کمک می کند.

      ساجد کاشفی با اشاره به اینکه طرح بهینه سازی مصرف انرژی، یک طرح مبارک و فرخنده است، تصریح کرد: برگزاری این رونمایی را در «لیله الرغائب» به فال نیک می گیریم. در پایتخت معنوی کشور و در جوار بارگاه امام رضا(ع) این طرح اجرایی شده و این موضوع هم اتفاقی خجسته است. یکی از نقاط برجسته این طرح، برنده بودن همه بازیگران است.

      وی افزود: از یک طرف مردم طبق آیین نامه های دولت و مصوبات مجلس، با کاهش مصرف و صرفه جویی، شامل طرح های تشویقی تخفیفی می شوند که در قبوض لحاظ می شود. علاوه بر این با کمکی که صنعت و فولاد استان انجام داده، یکهزار جایزه 20 میلیونی با هدف بهینه سازی در نظر گرفته شده که اتفاق خوبی است. جوایز هم هدفمند و شامل لوازمی است که منجر به کاهش مصرف می شوند.

      کاشفی گفت: ضلع دومی که برنده خواهد بود، صنعت است چون قرار است گاز صرفه جویی شده به صنعتگران اختصاص یابد. شرکت گاز خراسان رضوی در یک بازه زمانی کوتاه، هم سامانه ای به راه انداخت و هم به صورت فراگیر روی اطلاع رسانی این موضوع کار کرده که جای تقدیر و تشکر دارد.

      سرپرست مدیریت انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران گفت: موضوع اصلاح الگوی مصرف از دغدغه های مهم مقام معظم رهبری(مدظله العالی) است. ایشان سال 1388 را به نام سال اصلاح الگوی مصرف نام گذاری کردند و مجمع تشخیص مصلحت نظام، سیاست های کلی اصلاح الگوی مصرف را تبیین کرد که در سال 1389 از سوی رهبری ابلاغ شد. وی افزود: در سال 1389 مجلس هم این قانون را تصویب کرد. آن قانون یکی از مترقی ترین قوانینی است که می توان به آن اشاره کرد. در این قانون نقش دستگاه ‎های مختلف از وزارت صمت تا جهاد کشاورزی و بقیه ارگان ها، در نظر گرفته شده و اگر همه دستگاه ها به تکالیفشان در این حوزه عمل می کردند، شاید شرایط انرژی کشور به این مرحله نمی رسید.

      سرپرست مدیریت انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران یادآوری کرد: در همین مدت کوتاه که از دولت سیزدهم گذشته و به طور ویژه در سال 1402، اقدامات زیرساختی زیادی را شرکت ملی گاز آغاز کرده است. صدور گواهی های صرفه جویی گاز طبیعی که مورد پذیرش بورس انرژی قرار می گیرد و سرمایه گذاران با سرمایه گذاری هایی که در حوزه بهینه سازی انجام می دهند، با این گواهی، می توانند بازگشت سرمایه داشته باشند.

      وی افزود: اقدامات کوتاه مدت یک تا دو ساله را هم با کمک معاونت علمی نهاد ریاست جمهوری و از طریق شرکت های دانش بنیان پیگیری می کنیم. طرح تعویض فناوری کوره های آجری هافمنی را به کوره های تونلی دنبال می کنیم. شیوه تامین مالی این موضوع می تواند برای سرمایه گذاران جذاب باشد. اگر موفق شویم به صورت پایلوت، در استانی که مشخص شده آن را اجرا کنیم، این طرح را به اقصی نقاط کشور خواهیم برد. کاشفی افزود: بحث پیوست انرژی برای متقاضیان گاز غیرخانگی نیز از دیگر محورهای فعالیت شرکت گاز است. یکی از روال های ناصحیح در سال های قبل این بود که اشتراک گاز به هر میزان که متقاضی درخواست می داد، تعلق می گرفت. امروز شرکت ملی گاز روی رعایت پارامترهای مدنظر سازمان ملی استاندارد پافشاری می ‎کند و فقط در این صورت گاز به مشترک عرضه می شود.

      صرفه جویی عامل رونق تولید و اشتغال

      در این مراسم مدیرعامل شرکت گاز خراسان رضوی نیز با اشاره به اینکه صرفه جویی در مصرف سوخت توسط شهروندان، عامل رونق تولید و اشتغال است، افزود: تلاش داریم با راهکارهای عملی در حوزه مصرف بهینه گاز در منازل، 10 درصد صرفه جویی داشته باشیم تا این گاز در بخش صنعت مصرف و باعث جلوگیری از توقف فعالیت های بخش تولید شود.

      حسن افتخاری با بیان اینکه خراسان رضوی رتبه دوم مصرف کننده خانگی بعد از استان تهران را دارد، اظهار کرد: در حال حاضر دو میلیون و ۶۵۰ هزار مصرف کننده بخش خانگی در خراسان رضوی وجود دارد که این مجموعه بزرگ می توانند گام تعیین کننده ای در میزان مصرف گاز در فصل سرما داشته باشند.

      مدیرعامل شرکت گاز خراسان رضوی همچنین با اشاره به اجرای موفق ایده هر خانه یک اتاق گرم، در سال گذشته، تبدیل ایده به فرایند را لازمه تداوم موفقیت خواند و اظهار امیدواری کرد با همراهی مشترکان خانگی، امسال مصرف گاز نسبت به سال گذشته ۱۰درصد کاهش یابد.

      به گفته افتخاری، گازی که به خاطر صرفه جویی شهروندان، در دسترس قرار گیرد برای صنعت و تداوم اشتغال و تولید استفاده می شود.

      وی حمایت استانداری و مدیران ارشد شرکت ملی گاز را پشتوانه پویش مردمی صرفه جویی در مصرف گاز دانست و افزود: به پاس همراهی و همکاری مردم با شرکت گاز در جهت تامین همزمان گاز خانه ها و کارخانه ها، یکهزار جایزه ۲۰میلیون تومانی به مشترکان کم مصرف به قید قرعه اعطا می شود.

      افتخاری همچنین اشاره به مصوبه دولت مبنی بر پاداش صرفه جویی و کاهش قیمت مصرف قبوض تا حد رایگان، پویش مردمی مدیریت مصرف در خراسان رضوی را استمرار اجرای این مصوبه با نیت تشویق مردم به استفاده بهینه از این سرمایه خدادادی دانست.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13426.jpg

      ورود پالایشگاه گاز پارسیان به عصر تازه ساخت تجهیزات فناورانه

      درخشش باور ایرانی

      مشعل: داخلی سازی و بومی سازی قطعات وتجهیزات صنعت نفت و بهره گیری ازظرفیت شرکت های توانمند و دانش بنیان ایرانی همزمان با تشدید تحریم ها به یکی از مهم ترین اولویت های این صنعت بدل شد؛ به طوری که همسو با سیاست های اقتصاد مقاومتی، شاهد ثبت اقدام هایی بی نظیر در سال های گذشته بوده ایم.

      با ادامه روند شتابان داخلی سازی و بومی سازی اقلام و کالا، جوانان ایرانی پا را فراتر گذاشتند و به ساخت مجموعه های بزرگ نظیر توربوکمپرسور و مواد شیمیایی ورود کردند؛ تجهیزات و موادی که معدود کشورهایی دانش و ظرفیت ساخت آن را دارند. با ایجاد زیرساخت ها و حمایت های تصمیم سازان کشور طی دهه های گذشته، افزون برساخت تجهیزات، هم اکنون مجموعه های بزرگ پالایشگاهی از سوی جوانان این مرز و بوم ساخته می شودو به بهره برداری می رسد و همزمان با صرفه جویی های چند میلیارد دلاری،زمینه خوداتکایی و بی نیازی از دیگر کشورها را فراهم می آورند. در ادامه این مسیر پرفراز و نشیب نیز صادرات خدمات فنی و مهندسی شتاب گرفته و مهندسان ایرانی، ساخت مجموعه های بزرگ صنعت نفت را در برخی کشورها کلید زده اند.

      صنعت گاز نیز از این دستاوردهای درخشان بی نصیب نمانده است؛ به طوری که بخش قابل توجهی از اقلام، تجهیرات و دانش فنی دربخش های مختلف آن ازجمله پالایشگاه های گاز، با بهره گیری ازظرفیت مهندسان و شرکت های ایرانی تامین می شود. هومان کشاورزی، دبیرکمیته خودکفایی پالایشگاه گاز پارسیان درباره فعالیت های ساخت داخل این پالایشگاه توضیحاتی داده است که در ادامه می خوانید.

      در دهه های گذشته برای کمترکارشناسی باورپذیر بود که ایران بتواند تجهیزات مدرن صنعت نفت را بدون همکاری کشورها و غول های بزرگ حوزه انرژی تولید کند؛ درحالی که با اتکا به باور ملی، ظرفیت مراکز دانشگاهی،همچنین مشارکت صنعت و دانشگاه و توسعه شرکت های دانش بنیان،هم اکنون بخش قابل توجهی از اقلام، کالاها و تجهیزات راهبردی این صنعت بزرگ در حوزه های مختلف از جمله گاز داخلی سازی شده است.

      تهیه 2700 شناسنامه تجهیزات راهبردی

      دبیرکمیته خودکفایی شرکت پالایش گاز پارسیان می گوید: با تحقق برنامه ها و اجرای پروژه های تعریف شده در حوزه بومی سازی، حمایت از تولید داخل اقلام، تجهیزات و مواد شیمیایی مورد نیاز این پالایشگاه بیش از هفت میلیون و 616 هزار دلار و 213 هزار میلیارد ریال صرفه جویی حاصل شده است.

      به گفته هومان کشاورزی، کمیته خودکفایی و حمایت از ساخت داخل این پالایشگاه گاز پارسیان در سال ۱۳۸۸ تشکیل شد که هم اکنون چهار کمیته تخصصی و شورای خودکفایی برای خودکفایی و حمایت از ساخت داخل در حال فعالیت است. بر این اساس پژوهش، تحقیق و تدوین دانش فنی و تهیه حدود دو هزار و 700 جلد شناسنامه ساخت قطعات یدکی راهبردی و اولویت دار به منظور ایجاد زبان مشترک بین سازندگان و متقاضی، کاهش هزینه تامین به واسطه تولید داخل، امکان انجام مهندسی مجدد، بازرسی و کنترل کیفیت با شناسنامه فنی فراهم شده است.

      وی با اشاره به مهم ترین اقدام های انجام شده در حوزه بومی سازی اقلام و قطعات کلیدی دراین پالایشگاه می گوید: تعويض روغن پتروترم مورد استفاده در سيكل واحد 133 با روغن حرارتي معادل داخلي، ساخت و آزمایش بيش از 140 عدد كارت الكترونيكي UV DETECTOR & FLAME DETECTORE برای استفاده در كوره ها تنها بخشی از فعالیت های این پالایشگاه در حوزه بومی سازی و خودکفایی به شمار می آید.

      کشاورزی تاکید می کند: با توجه به پیگیری های به عمل آمده و با هدف قطع وابستگی به خارج از کشور در زمینه تامین چسب و پوشش های ضد خوردگی مورد استفاده در ظروف تحت فشار و لوله های مختلف پالایشگاه (پوشش های بلزونا) مراحل آزمایش چسب های ساخت شرکت های داخلی نیز مورد تایید قرار گرفت.

      بی نیاز از واردات انواع سنسور

      دبیر کمیته خودکفایی شرکت پالایش گاز پارسیان یادآور می شود: این شرکت در حوزه ساخت و بی نیازی از واردات انواع سنسور نیز پیشگام بوده است. بر این اساس ساخت داخل سنسورهای ترموکوپل و RTD ساخت داخل برای استفاده در توربین های Zorya، ساخت INNER MAGNET RING پمپ های مگنتی پارسیان 2، ساخت و آزمایش سنسورهای RTD كمپرسور گاز ايستگاه، ساخت و نصب سنسور VGV توربين گاز نيروگاه، ساخت سنسور دور توربين ايستگاه محقق شده است.

      وی با تاکید بر استفاده از ظرفیت تولید و دانش تولیدکنندگان داخلی می گوید: به لطف الهی و در سایه همت و تلاش متخصصان صنعت نفت، گاز و پتروشیمی در میدان دادن به تولیدکنندگان داخلی، ملزومات صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، سال به سال شاهد افزایش سهم تولیدکنندگان، طراحان و مشاوران داخلی در این پروژه ها بوده ایم و اکنون دو صنعت مهم نفت، گاز و پتروشیمی و فولاد بیشترین سهم استفاده از تولیدات داخلی را به خود اختصاص داده اند.

      ساخت 100 درصدی مکانیکال سیل ها

      کشاورزی با بیان اینکه فعالیت های این پالایشگاه تنها به خودکفایی در حوزه اقلام محدود نشده و به حوزه ساخت دستگاه و تجهیزات نیز ورود کرده ایم، اعلام می کند: ساخت دستگاه تخليه باتري های صنعتي، ساخت دستگاه بانت گسكت با همكاری شركت های دانش بنيان، ساخت دستگاه پكينگ گراف اويل با همكاری شركت های دانش بنيان، تهيه و ارسال فرم ثبت نيازهای فناورانه برای داخلي سازی سيليكاژل نوع WS&H، روغن انتقال حرارت سنتيك و ترمينول 66 به پژوهش و فناوری شركت ملي گاز ايران، ساخت مکانیکال سیل های مورد نیاز به صورت 100 درصدی از طریق سازندگان داخلی و. . . از جمله فعالیت های این پالایشگاه در این حوزه به شمار می آید.

      دبیرکمیته خودکفایی شرکت پالایش گاز پارسیان با بیان اینکه ساخت قطعات کمپرسورهای اورهد با 68 درصد تولید داخل و کمپرسورهای 103 با بیش از 18/59 درصد تولید داخل از دیگر اقدام های این پالایشگاه به شمار می آید، می گوید: در شرایط تحریم تامین این قطعات به سختی امکان پذیر بود، با این حال با حمایت مدیران ارشد سازمان و به همت کارشناسان واحد ماشینری، کمپرسورهای آمریکایی در قسمت سیلندرگاز به عنوان پرمصرف ترین قطعات این بخش با 100 درصد قطعات ایرانی در حال کار هستند.

      تولید پایدار گاز با تجهیزات ایرانی

      وی ادامه می دهد: در بخش قطعات پمپ ها نیز این واحد توانسته تاکنون، با اتکا به امکانات کارگاه مرکزی و توان تولیدکنندگان داخلی نیازهای خود را مرتفع کرده و با یاری دیگر واحدهای عملیاتی و تعمیراتی تولید پایدار گاز را به بهترین شکل ممکن رقم بزند.

      کشاورزی با اشاره به اینکه مسیر دنباله دار خودکفایی تداوم دارد، یادآور می شود: افزون بر موارد یادشده، اقدام های جدیدی نیز در دستور کار قرار دارد که می توان به بهینه سازی قطعات شیرهایkv از طریق بهبود فرآیند ساخت و پوشش قطعات، پیگیری و سفارش گذاری ساخت شیرهای KV، پیگیری ساخت داخل مبدل Cold Box، امکان سنجی استفاده از تولیدات شرکت های داخلی نظیر ترانسمیتر های فشار و دما و. . . اشاره کرد.

      دبیر کمیته خودکفایی شرکت پالایش گاز پارسیان با بیان اینکه ساخت 270 قلم قطعات يدكي داراي شناسنامه فني كه تاكنون ساخته نشده دركارگاه مركزي در حال پیگیری است، اعلام می کند: هم اکنون فرایند ساخت بيش از 150 قلم از کالاهای درخواستی بر اساس دستورالعمل كالاي تغيير شكل يافته آغاز شده است.

      ساخت داخل بار اول غربال مولکولی

      وی یادآور می شود: در ادامه فعالیت های این پالایشگاه در حوزه داخلی سازی قطعات و تجهیزات، درخواست اعلام نياز فناورانه برای ساخت داخل بار اول غربال مولکولی به مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران ارسال شده است.

      به گفته کشاورزی، شناسایی سایزو متریال اقلام عمومی که در حال حاضر در سیستم پیوسته و یکنواخت کالا دارای کد 3 بوده شامل اورینگ ها، پیچ و مهره ها، واشرها، ساخت دتکتور های گاز متان با فناوری IRGD شرکت Drager واحد پارسیان 2، ساخت میکرو سویچ های وضعیت XV های واحد 104، ارتباط با شرکت های دانش بنیان داخلی برای امکان ساخت پنل کنترلر کمپرسور هوای ابزاردقیق Sullair پارسیان 1، ارتباط با شرکت های داخلی جهت بومی سازی بوسترهای مورد استفاده در ولو های کنترلی پارسیان 1و2، ساخت کارت های الکترونیکی ترانسمیتر های اندازه گیری سطح مایعات(LT Mobery) و... از دیگر برنامه های این پالایشگاه در حوزه داخلی سازی به شمار می آید.

      دبیرکمیته خودکفایی شرکت پالایش گاز پارسیان در پایان اعلام کرد: با توجه به کارنامه این پالایشگاه در حوزه بومی سازی و داخلی سازی قطعات، تجهیزات و موارد شیمیایی پرکاربرد صنعت پالایشگاهی، خوشبختانه، محوریت ساخت داخل این روغن ترمینول حرارتی به شرکت پالایش گاز پارسیان محول شده است.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13427.jpg

      در گفت وگو با مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران مطرح شد:

      نقشه راه برای فناوری های اولویت دار

      سمیه راهپیما   شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران از جمله شرکت هایی است که پژوهش و فناوری را در راس برنامه های کاری خود قرار داده و در این مسیر از توانمندی شرکت های دانش بنیان، شرکت های مطرح خودروساز و دانشگاهیان بهره مند می شود. مصداق این امر، ارتقای عملکرد موتورهای در حال استفاده دو خودروساز بزرگ کشور، ایجاد  انستیتوی احتراق، تقطیر، کربن و غشاء برای نخستین بار در کشور است. با هدف آشنایی با فعالیت های این مدیریت، با رضا کاظم نژاد، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران گفت وگویی  انجام داده ایم که در ادامه می خوانید.

        پژوهش و فناوری، یکی از ارکان اصلی صنعت نفت به شمار  می رود که در همه بخش های آن ازجمله شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، به این موضوع پرداخته شده است. لطفا بفرمایید در 9 ماه گذشته چه اقدام هایی با هدف ارتقای دانش فنی در این حوزه صورت گرفته است؟

       پژوهش و فناوری و ارتقای آن از جمله اهداف مهمی است که بر پایه آن گام برداشته می شود. در 9 ماه گذشته نیز پیرو اهداف تعریف شده، فعالیت های متنوع و مختلفی در این حوزه انجام شده است.

      نزدیک به 28 درصد از تولیدات فراورده های ظرفیت پالایشگاهی کشور به نفت کوره تبدیل می شود که به طور متوسط دارای 5/3 درصد گوگرد است. به منظور ارتقای کیفی و ایجاد ارزش افزوده، با همکاری یک شرکت دانش بنیان در شرکت پالایش نفت کرمانشاه پس از موفقیت فعالیت ها و بررسی های آزمایشگاهی، تبدیل این محصول به محصولات با ارزش اقتصادی بالاتر در مقیاس پایلوت، در دستور کار قرار گرفت و به دنبال تثبیت نتایج و تکرار آنها در اندازه پایلوت، قرارداد احداث واحد صنعتی به ظرفیت 12 هزار بشکه در آبان امسال امضا شد. بر اساس نتایج به دست آمده، این فناوری براساس نتایج به دست آمده، این فناوری تولید گازوئیل را حدود 30 درصد افزایش و گوگرد موجود در نفت کوره را 8/0درصد کاهش داده است. از دیگر اقدام انجام شده در مدیریت پژوهش و فناوری می توان به استفاده از شوینده های دوستدار محیط زیست در صنعت نفت اشاره کرد. این شوینده ها به منظور شست و شوی تجهیزات فرایندی پالایشگاه ها استفاده می شوند. از این رو به پالایشگاه های تهران، امام خمینی(ره) شازند، اصفهان و آبادان معرفی و عملکرد آن مورد تایید قرارگرفته است. در همین خصوص و در فاز بعدی، این محصول به دیگر پالایشگاه های کشور نیز معرفی خواهد شد.

      همچنین به منظور کاهش مصرف آب در پالایشگاه ها، نصب مجموعه کولینگ هیبریدی به صورت نیمه صنعتی در پالایشگاه تهران در دستور کار قرار گرفت  و پیرو آن تفاهمنامه ای میان پالایشگاه تهران و شرکت داخلی دارنده این فناوری امضا شد. ارتقای راندمان برج های تقطیر را نیز با همکاری یک شرکت داخلی در دستور کار داریم که هدف از اجرای این طرح، افزایش بهره وری در برج های تقطیر، افزایش راندمان، کاهش حجم و اندازه برج های تقطیر و در نهایت کاهش هزینه تقطیر است.

        توسعه مخازن نسل چهار در صنعت CNG، یکی از برنامه های اولویت دار وزارت نفت به شمار می رود که مسؤولیت تولید و بهره برداری از آن به شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران سپرده شده، لطفا بفرمایید چه گام هایی در مسیر تحقق این مهم برداشته شده است؟

      برای نخستین بار در کشور، به دانش تولید مخازن نسل چهار کامپوزیتی دست پیدا کرده ایم. به منظور تحقق این امر از شرکت های تولیدکننده دعوت کردیم تا ضمن همکاری، مراحل استاندارد به کارگیری این مخازن را از سازمان ملی استاندارد دریافت کنند. با توجه به اقدام های انجام شده در این زمینه و پیگیری های مدیریت پژوهش و فناوری، خوشبختانه یکی از اين شركت ها موفق به کسب نشان استاندارد ملي كشور برای توليد مخازن CNG تمام كامپوزيتي شده و انتظار می رود شرکت های دیگر نیز به این مهم دست یابند. دوگانه سوزی خودروها با مخازن نسل چهار کامپوزیتی، باعث بهبود شتاب در خودرو، کاهش مصرف سوخت و میزان آلودگی هوا و همچنین جلوگیری از استهلاک موتورها می شود.

        به منظور كاهش مصرف سوخت، چه اقدام هایی از سوی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و شرکت های خودروسازی صورت گرفته است؟

      بهسوزی در خودروها، یکی از مهم ترین عوامل در جهت کاهش آلودگی های زیست محیطی به شمار می رود.  به همین منظور ارتقای عملکرد موتورهای در حال استفاده دو خودروساز بزرگ کشور در دستور کار قرار دارد که خوشبختانه با پیگیری های مجدانه شرکت خودروسازی سایپا، خط تولید موتور در این کارخانه ارتقا یافت و فروردین امسال خط تولید موتور تندر 90  ME16 که مصرف سوخت کمتر و راندمان بیشتری دارد،  افتتاح شد. سال گذشته نیز با شرکت سایپا تفاهمنامه تولید 100 هزار دستگاه خودرو دوگانه سوز ساینا امضا شد که تولید این خودروی دوگانه سوز از اسفند سال قبل شروع شد که با این فرایند، سوخت مصرفی، از بنزین به سمت سی ان جی انتقال خواهد یافت. تفاهمنامه ای هم با شرکت موتورسازان تبریز برای تولید موتورهای دیزلی امضا کرده ایم که بر اساس آن، طرفین روی ارتقابخشی بازده موتورهای دیزلی از حیث مصرف سوخت و عملکرد، همکاری خواهند داشت. بر اساس این تفاهمنامه ، بار مالی به عهده شرکت تولیدکننده خواهد بود.

        چه برنامه ای برای بهینه سازی مصرف سوخت دارید؟

      بهینه سازی مصرف سوخت را در دو حوزه دنبال می کنیم، یکی ارتقای عناصر مصرف سوخت و دیگری بهبود فرهنگ مصرف. در این زمینه، خودروسازها همکاری خوبی با ما دارند. ارتقای موتور دیزلی با ارتقای سوخت به صورت زنجیروار به هم متصل هستند.

        در برخی خبرها، موضوع احداث جایگاه های سوخت بدون اپراتور دیده می شود. هدف از احداث این نوع جایگاه ها چیست؟

      هدف از احداث جایگاه های سوخت بدون اپراتور، جلوگیری از اتلاف وقت مردم، کاهش مسافت برای رسیدن به جایگاه ها و در نتیجه، کاهش آلایندگی است. احداث این نوع جایگاه ها به صورت نمونه در مجتمع تفریحی، فرهنگی - آموزشی محمودآباد و پارکینگ وزارت نفت در دست اجراست. به دنبال رفع برخی موانع حقوقی هستیم تا این فرایند در کل کشور گسترش یابد. با این روش، استفاده از سیستم اتوماسیون و ابزار دقیق بیشتر خواهد شد.

        استفاده از توانمندی شرکت های دانش بنیان با هدف پیشبرد توسعه صنعت پالایش و پخش، یکی از ارکان مهم به شمار می رود. این شرکت ها بر اساس چه معیارهایی انتخاب می شوند؟

      اکنون تعداد زیادی از شرکت های دانش بنیان، با هدف همکاری، به بخش مدیریت پژوهش و فناوری مراجعه می کنند، اما با آنهایی که درصدد برطرف کردن چالش های فناورانه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران هستند، قرارداد همکاری بسته می شود. قرارداد با این شرکت ها دوطرفه است، به گونه ای که شرکت های دانش بنیان، راهکار رفع چالش های موجود را بررسی و شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران نیز پس از اطمینان از صحت موارد ارائه شده، با آنها شروع به همکاری خواهد کرد. شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به دلیل گستردگی فعالیت هایش با چالش هایی روبه روست که شرکت های دانش بنیان می توانند در این زمینه بسیار کمک کننده باشند.

         برای نخستین بار در کشور چند انستیتو (موسسه پژوهشی) از سوی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در حال احداث است. هدف از ایجاد آنها چیست؟

      برای نخستین بار در کشور چند انستیتو ایجاد خواهیم کرد که شامل احتراق، تقطیر، کربن و غشا می شود. متولی این امر شرکت های خصوصی خواهند بود و می خواهیم فاصله دانش و فناوری خود را به سطح دنیا نزدیک کنیم. برای تحقق این امر از شرکت ها حمایت خواهیم کرد.

        چگونه از توانمندی دانشجویان در کنار شرکت های دانش بنیان استفاده می کنید؟

      از سال گذشته، شاهد ورود استادان و دانشجویان در چالش های عملیاتی هستیم و پایان نامه های مقطع کارشناسی ارشد و دکتری بر اساس نیازهای عملیاتی تعریف شده است. این رویکرد، دستاوردهای خوبی داشته است. به عنوان مثال، دانشگاهیان را وارد حوزه علمی و عملیاتی چالش ها کردیم و شاهد ارتقای دانش و بینش آنها در صنعت هستیم. در صورت لزوم شرکت های دانش بنیان را نیز در روند اجرایی سازی پایان نامه ها همراه می کنیم تا از این طریق، بخش خصوصی در کنار دانشجویان قرار گیرد و پروژه ها به دلیل کمبود منابع مالی معطل نماند.

        افزون بر مواردی که اشاره شد، چه برنامه های دیگری در دستور کاردارید؟

       ساخت نشت یاب و پیگ هوشمند در شرکت خطوط لوله و مخابرات ایران را در دستورکار داریم. ضمن آنکه ارزان سازی عملیات پالایشگاهی و ارتقای فناوری کوره ها را دنبال می کنیم. هوش مصنوعی را وارد حوزه عملیاتی کرده ایم که در این زمینه با پالایشگاه ها همکاری و هماهنگی خوبی داریم. از ابتدای سال تاکنون سه همایش سوخت امولسيوني (آب اندود)، مهندسی و بهینه سازی کاتالیست در واحدهایFCC،RFCC  و گوگردزدایی و ارتقای نفت کوره را با حضور شرکت های دانش بنیان، دانشگاه ها و پژوهشگاه ها برگزار کرده ایم.

        اگر صحبتی باقی مانده، بفرمایید؟

      تدوین نقشه راه فناوری های اولویت دار صنعت پالایش و پخش انجام شده و سال گذشته در این زمینه سند راهبردي توسعه فناوری های پالايش و پخش منتشر شد. همچنین نسخه جدید كتابچه مشخصات فراورده های نفتی را پس از سال 1383 در سال 1401 منتشر کردیم و بنا داریم هر سال حداقل یک ویرایش منتشر کنیم.

      امسال دو مورد از استانداردهایی که وزارت نفت درخواست ملي سازي آنها را تكليف كرده، شروع کرده ایم که یکی از آنها در زمينه حفاظت فني و دیگری در زمينه ابزار دقيق است.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13428.jpg

      کارکنان مرکز انتقال نفت شاهرود از سختی های کار می گویند

      در مسیر سربلندی(بخش دوم)

      مشعل| در شماره پیشین (1041)هفته نامه «مشعل» گزارشی از مهم ترین دستاوردها و فعالیت های شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمالشرق منتشر شد؛ در این شماره نیز ضمن بازتاب نحوه عملکرد مرکز انتقال نفت شهید سربرزگر شاهرود به عنوان مهم ترین مرکز انتقال نفت این منطقه، گفت و گو با برخی کارکنان آن را در ادامه می خوانید.

      بازدید از مرکز انتقال نفت شاهرود که از آن به عنوان مرکز انتقال شهید سربرزگر یاد می کنند، بخش دوم از سفر به منطقه شمالشرق است. این مرکز انتقال و تاسیسات جنبی آن در محدوده حوزه ستادی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمالشرق واقع شده است. ساعت حدود 10 صبح یک روز پاییزی است که بعد از اتمام مصاحبه با مدیر منطقه، وارد مرکز انتقال نفت شهید سربرزگر می شویم. تاسیسات آهنین آرمیده در این مرکز، در یک فضای 8 هزار هکتاری محصور است که البته بخش دیگری از این محوطه به ساختمان اداری، فضای سبز و انبوهی از درختانی که در فصل بهار و تابستان به بار می نشینند، اختصاص داده شده است.

      در بدو ورود به مرکز و با استقبال علیرضا طالع زاری، رئیس مرکز انتقال نفت شهید سربرزگرشاهرود، به سمت دفتر کار وی هدایت می شویم. محور اصلی گفت وگو، آگاهی از نحوه کار و فعالیت در این مرکز انتقال نفت است که کم کم پای مشغله ها و سختی های کار کارکنان نیز به  گفت و گو باز می شود.

      تلمبه خانه سه قلو

      رئیس مرکز انتقال نفت شهید سربرزگرشاهرود فعالیت درمراکز انتقال نفت را یکی از پراسترس ترین مشاغل در دنیا می داند که با سختی ها و دست انداز های زیادی روبه روست و تنها داشتن یک اراده و روحیه ای قوی و مصمم است که ادامه این مسیر پرپیچ و خم را برای رسیدن به هدف ممکن می سازد.

      طالع زاری نزدیک به 25 سال سابقه خدمت و فعالیت در صنعت نفت دارد که مرکزانتقال نفت شهید سربرزگر را اینگونه معرفی می کند: مرکزانتقال شهید سربرزگر در جنوب شرق شهرستان شاهرود واقع شده است وفراورده های نفتی که از سمنان پمپاژ می شود، پس از دریافت، بخشی ازآن به شرکت پخش منطقه شاهرود و بخشی نیز به مرکز انتقال نفت سبزوار و بخش دیگر را به مرکز انتقال نفت شهرستان علی آباد منتقل می کند. مرکز انتقال شهید سربرزگر به تلمبه خانه سه قلو معروف است به این خاطر که هم زمان قادر به انجام عملیات رسید و انتقال فراورده با سه خط لوله، 20، 22 و 10 اینچ است، همچنین سه مخزن بزرگ ذخیره به ظرفیت مجموعا صد میلیون لیتر در این مرکز تعبیه شده که انواع فراورده نفتی در آن ذخیره سازی و در صورت لزوم مورد استفاده قرارمی گیرد.

      تلاشگران مرکز انتقال نفت شهید سربرزگر به صورت مداوم از صبح تاشب به نوعی در جنگ با این سازه های آهنین هستند و آنگونه که رئیس این مرکز عنوان می کند: در شبانه روز افزون بر 28 میلیون لیتر انواع فراورده از خطوط لوله تحویل و با تقویت مجدد فشار، به مقاصد مختلف تزریق می شود که از این میزان، 800 هزار لیتر در ساعت سهم خط لوله20 اینچ، 290 هزار لیتر در ساعت سهم خط لوله 10 اینچ و 499 هزارلیتر در ساعت نیز فراورده بنزین و گازوئیل در اختیار شرکت پخش منطقه شاهرود قرار داده می شود.

      بنا به گفته رئیس مرکز انتقال نفت شهید سربرزگر شاهرود، رشد فزاینده مصرف بنزین امکان ذخیره سازی کافی و مناسب را با چالش مواجه ساخته و برخلاف سال های گذشته، تنها 3 تا 4 میلیون لیتر ذخیره فراورده بنزین و نزدیک به 20 میلیون لیتر فراورده نفت گاز در مخازن دپوشده است، با این حال، وضع ذخیره سازی نیروگاه ها به مراتب بهتراست، همچنین ظرفیت مخازن سوخت مایع نیروگاه شهید بسطامی که تامین سوخت مورد نیاز آن در حوزه مدیریتی مرکز انتقال نفت منطقه شاهرود است، تکمیل شده و مشکلی از بابت سوخت زمستانی نخواهدداشت.

      طالع زاری دانش آموخته دانشگاه صنعت نفت در رشته مهندسی برق الکترونیک و دارای مدرک کارشناسی ارشد مدیریت صنعتی از دانشگاه سمنان است که از سال 1372 وارد صنعت نفت شده و تا سال 1380 درشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت مناطق اصفهان، خوزستان، تهران ومرکزی مشغول به فعالیت بوده است، از سال 1380 تا سال 90 درکسوت رئیس مراکز انتقال نفت امام تقی و سمنان، از سال 1390 تا سال97 به عنوان رئیس واحد مهندسی خوردگی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمالشرق و از سال 1397 تاکنون نیز به عنوان رئیس مرکزانتقال نفت شهید سربرزگر شاهرود مشغول به خدمت رسانی است.

      طالع زاری شاید بیشتر از دیگر فعالین عرصه سوخت رسانی به دلیل سال ها فعالیت در مجموعه خطوط لوله و مخابرات نفت، بیشتر با شرایط و سختی های کار کارکنان این بخش از صنعت نفت آشناست.

      وی یکی از بزرگترین معضلات کار در مراکز انتقال نفت را استرس زا بودن این حرفه می داند و می گوید: همه مشاغل و حرفه ها در دنیا معایب و مزایای خاص خود را دارند، اما سختی کار در مراکز انتقال به گونه دیگری است، وجود شیفت ها و نوبت های کاری متعدد خستگی و فرسودگی مضاعفی به همراه دارد که به مرور زمان نه تنها آسیب های روحی وروانی به بار آورده، بلکه استرس و اضطراب های ناشی از این روندکاری، سیستم را هم با مخاطرات عدیده ای مواجه می کند.

      رئیس مرکز انتقال نفت شهید سربرزگر شاهرود با بیان اینکه در مرکز انتقال نفت شهید سربرزگر جمعا 19 نفرنیروی رسمی، یک نفر در واحد آتش نشانی، 4 نفر در واحد خدمات و یک نفر هم در واحد کنترل کیفی به عنوان نیروهای پیمانکاری مشغول به فعالیت هستند، اظهار می کند: البته سختی های کار در صنعت نفت گریزناپذیر و به نوعی می توان گفت، خلاصی از آن ناممکن است، اما مدیران بالادستی می بایست تدابیری اتخاذ کنند تا برخی از فعالان این بخش از صنعت نفت مورد توجه ویژه قرار گیرند تا شاید قدری از بارسختی ها و مشقت های کاریشان کاسته شود.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13429.jpg

       

      درخواست موافقت با بازنشستگی پیش از موعد

      اتاق کنترل، مقصد بعدی ما برای ادامه تهیه گزارش از مرکز انتقال نفت شهید سربرزگر است، اتاقی که جزء مهم ترین ارکان هر واحد عملیاتی شناخته شده و ایستایی و توقف در آن بی معناست. تمام اطلاعات و شاخص های کنترلی از طریق سیگنال های الکتریکی به این بخش هدایت شده و فرمان های اجرایی مشخص از آن استخراج می شود. اغلب کارکنان واحد اتاق کنترل نسبت به دیگر فعالان حوزه صنعت نفت، بیشتر در معرض انواع مخاطرات روحی و روانی قرار دارند، زیرا ماهیت کار در اتاق کنترل به شیوه ای است که بسیار پیچیده و حساس تلقی شده و پیشگیری از وقوع خطای انسانی، ضرورتی اجتناب ناپذیر است.

      علیرضا خدابنده لو، رئیس شیفت بخش بهره برداری مرکز انتقال نفت شهید سربرزگر با 26 سال سابقه، از پیشکسو تان مجموعه حاضر است که ردپای گذر سال ها روی موها و محاسنش نشسته و مانند هر انسان دیگری صورتش از خطوط روزگار بی نصیب نمانده است. وی از سال1369 به دلیل علاقه وافر به فعالیت در بخش های فنی، از طریق آزمون وارد صنعت نفت می شود و سالیان متمادی است که در سمت های مختلف در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمالشرق در حال فعالیت و خدمت رسانی است.

      خدابنده لو در ابتدای اظهارات خود به مقوله بازنشستگی در صنعت نفت اشاره می کند؛ موضوعی که به زعم او دغدغه بسیاری از کارکنان بوده که یکسری قوانین قدیمی و دست وپا گیر بر آن سایه افکنده و نیازمند یک جراحی بزرگ و اصولی است.

      وی امکان بازنشستگی پیش از موعد آن هم با موافقت بالاترین مقام اجرایی دستگاه را خواستار شده و تاکید می کند: من با سی وچهار سال سابقه همچنان در این صنعت مشغول به کار هستم، فارغ از کهولت سن و نبود توانایی سال های گذشته برای ادامه فعالیت که قطعا آسیب های جدی را به سیستم وارد خواهد کرد، اکنون نیروهای جوان و تحصیلکرده جویای کار در کشور کم نیستند، باید شرایط را برای حضور جدی تر آنان فراهم کرد.

      وی همچنین به مقوله جانشین پروری و نخبه پروری اشاره و از آن به عنوان موضوع مغفول مانده در صنعت نفت یاد می کند و می گوید:  لازم است با  انتقال تجارب به جوانان، راه را برای اشتغال آنها هموار کرد و مانع خروج نخبگان از کشور شد.

      خدابنده لو اظهار می کند: کار در اتاق کنترل شب و روز نمی شناسد و لحظه ای غفلت، آسیب های جبران ناپذیری را به بار می آورد، به همین خاطر، تلاشگران حوزه بهره برداری نسبت به سایر کارکنان، بیشتر درمعرض آسیب های روحی و روانی قراردارند. وجود یک روان شناس صنعتی درمجموعه به مراتب تاثیرات مخرب حاصل از ماهیت این نوع از کار و فعالیت را از بین خواهد برد که متاسفانه هم اکنون ما از وجود آن بی بهره هستیم، امیدوارم مدیران بالادستی شرایطی را ترتیب دهند و امکاناتی فراهم کنند تا حداقل هرازگاهی برای کارکنان بهره بردار معاینات دوره ای روان شناسی صنعتی انجام شود، تا به واسطه آن از بروزآسیب های احتمالی هم جلوگیری شود.

      درخواست یک یادگار حماسه

      جانباز 30 درصدجنگ تحمیلی است، سال 1363 در عملیات بدر بر اثر اصابت ترکش به ناحیه کمر و کتف، مجروح شده و تمام تلاش و هم وغم خود را برای روشن نگه داشتن راه شهدا و دفاع از آرمان های انقلاب اسلامی و نظام به کار گرفته است. نوزده ماه سابقه حضور در جبهه دارد که به آن می بالد. البته دیگر برادرانش هم از برکات جنگ و جبهه بی نصیب نمانده اند و آنها نیزجانباز هستند و متاسفانه یکی از برادرانش که دست بر قضا جزء بازنشستگان نفتی است، حال چندان مساعدی ندارد. اسماعیل محمدی، اصالتا شاهرودی است، اما در شهر گرگان متولد وبزرگ شده است، از سال 1369 وارد صنعت نفت شده و در حال حاضر به عنوان کارمند عملیات بخش بهره برداری مشغول فعالیت است.

      محمدی می گوید: سه فرزند دارم که در آستانه بیکاری قرار دارند، امیدوارم مدیران رده بالا تجدید نظری در بخشنامه های جدید داشته باشند تا امکان بیشتری برای اشتغال فرزندان کارکنان شاغل در صنعت نفت فراهم شود. البته یکی از فرزندانم در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق (واحد مکانیک) جذب شده است که بزودی فعالیت خود را شروع خواهد کرد.

      وی نحوه و نوع برخورد با کارکنان را به درختی تشبیه و عنوان می کند: مادامی که نهالی در خاک کاشته می شود، باید مرتب آبیاری تا به درخت تنومندی تبدیل شود و بتوان از بار و سایه آن بهره مند شد.

      محمدی ازشرایط درمانی هم گلایه مند است و عنوان می کند: تحویل دارو با کدملی هم که از قوانین جدید تامین اجتماعی است، معضلات متعددی را برایمان به همراه دارد، به داروخانه مراجعه می کنیم که اغلب با قطع اینترنت روبه روهستند و باید مدت زمان زیادی را سپری کنیم تا اینترنت وصل شده و بتوانیم داروی مورد نیاز را تهیه کنیم.

      وی ادامه می دهد: تنها خواسته من از مدیران بالادستی این است که جوانان را دریابند، سی سال سابقه تمام را برای کارکنان اجباری کنید و میدان را برای حضور پررنگ جوانان باز کنید، همچنین لازم است انتصابات مدیریتی به جوانان سپرده شود تا مسئولیت پذیر شده و بتوانند در مواقع بحرانی نقش تاثیرگذاری داشته باشند.

      کمبود نیرو داریم

      حسین شم آبادی، کارمند بخش عملیات بهره برداری مرکز انتقال نفت شهید سربرزگر شاهرود دارای تحصیلات کارشناسی ارشد رشته مهندسی الکترونیک است که از سال 1391 از طریق آزمون، جذب صنعت نفت شده است. به مدت 9 سال در شرکت نفت و گاز زاگرس جنوبی مشغول به کار بوده و سه سالی است که در شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شاهرود فعالیت می کند.

      وی درباره مزایا و سختی های کار در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شاهرود می گوید: بزرگ ترین چالش کنونی این مرکز کمبود نیروست، به طورمتوسط در هر شیفت کاری یک نفر نیرو کم داریم و همین مسئله سبب شده رفتن به مرخصی را که حق مسلم هر کارمندی است، با مخاطرات زیادی همراه کند.

      شم آبادی با اشاره به محدود بودن امکانات ورزشی وتفریحی برای کارکنان مرکزانتقال نفت شاهرود می افزاید: برخی محدودیت ها  در حوزه بهداشت و درمان نیز وجود دارد ؛  از برخی امکانات بهداشتی و درمانی محروم هستیم و امیدواریم این روند بهتر شود، ضمن آنکه فرآیند پرداخت هزینه های درمان طولانی است؛ به گونه ای که وقتی به مراکز درمانی مراجعه می کنیم، می گویند با صنعت نفت قرارداد ندارید، از این رو ضروری است که مدیران حوزه بهداشت و درمان صنعت نفت، قدری جدی تر به این موضوع ورود کنند و با مراکز درمانی بیشتری قرارداد ببندند.

      باشگاه حال خوب

      رضا تاتار، مسئول واحد آزمایشگاه مرکز انتقال نفت شهید سربرزگر شاهرود هم در این گفت وگو همراه ما می شود، دهه شصتی است که سال 1390 از طریق آزمون وارد صنعت نفت شده است. در باب اهمیت کار در واحد آزمایشگاه و کنترل کیفی می گوید که فعالیت در این واحد بر مبنای یکسری استانداردهای تعریف شده به منظور آنالیز و ارزیابی انواع فراورده های نفتی است، به همین خاطر حساسیت کار در این واحد بسیار بالاست.  جنس دلواپسی مسئول واحد آزمایشگاه مرکز انتقال نفت شهید سربرزگر شاهرود، قدری متفاوت از دیگر کارکنان است. به گفته تاتار، مقوله کتاب و کتابخوانی ازجمله موضوع های مهم و حساسی است که در صنعت نفت مغفول مانده و جای خالی آن به شدت احساس می شود، بنابراین می طلبد مدیرانی که در شاخه های فرهنگی صنعت نفت فعالیت دارند، در این زمینه به طور جدی و خاص تری ورود و راهکارهای مدونی را برای ترویج فرهنگ کتابخوانی در بین کارکنان صنعت نفت تبیین کنند.

      تاتار عنوان می کند: در صنعت نفت مجلات و نشریه های مختلفی ازسوی شرکت ها منتشر می شود که متاسفانه دسترسی به آنها بــرایـمان امـکان پذیر نیــســت ، بـرنامه نویسان می توانند با ارائه نرم افزارهای روزآمد، نشریات و محتواهای تولیدی را در بستر یکسری سامانه های داده پردازی قراردهند تا در دسترس همگان باشد و بتوانیم از محتوای آن نهایت استفاده را ببریم و حتی می توان برخی کتاب های صوتی یا پی دی اف شده را نیز به این سامانه لینک کرد و در دسترس همگان قرار داد، این شیوه، هم سطح معلومات را افزایش خواهد داد و روشی است که به ترغیب و ترویج فرهنگ کتابخوانی کمک خواهد کرد.

      وی می افزاید: ایجاد انگیزه و نشاط در محیط کار که می تواند به شیوه وعناوین مختلفی ایجاد شود، از آن دست موضوعاتی است که باید به جد به آن پرداخت. صنعت نفت به نوبه خود و آنگونه که همگان به آن اذعان دارند، جزء مشاغل نه تنها سخت و زیان آور است، بلکه خشکی و سخت بودن که در ماهیت این نوع از کار و فعالیت وجود دارد، به مرور زمان افراد را با رخوت و بی انگیزگی مواجه می کند و در گذر زمان این مسئله به شدت به روح و روان کارکنان آسیب خواهد زد و پیامدهای ناخوشایندی در پی خواهد داشت.مسئول واحد آزمایشگاه مرکز انتقال نفت شهید سربرزگر شاهرود معتقداست: موفقیت هر فردی در زندگی به استعداد و یا مهارت داشتن در کار و حرفه ای بستگی ندارد، بلکه مهم ترین چیزی که یک انسان به آن نیاز دارد، داشتن انگیزه است، بنابراین تنها به حرف زدن درباره این مقوله بسنده نکرده و سعی کردم این طرز تفکر را در محیط پیرامون خود نیز پیاده کنم، از این رو عملیاتی کردن آن نیازمند به کاربردن ابزارها و تکنیک هایی بود که ایده باشگاه حال خوب در ذهن من شکل گرفت، برنامه باشگاه حال خوب در حقیقت یک دورهمی مردمی است که محور اصلی آن ایجاد انگیزه، شور و نشاط اجتماعی است. تاتار ادامه می دهد: برنامه فرهنگی باشگاه حال خوب، مدت 6 سالی است که در شهر شاهرود برگزار می شود و برنامه های آن به صورت مجازی به اطلاع عموم مردم شهر می رسد. خوشبختانه تا الان بسیار رضایت بخش بوده و دستاوردهای خوبی هم از آن حاصل شده است و امیدوارم که سالیان متمادی ادامه داشته باشد. مسئول واحد آزمایشگاه مرکز انتقال نفت شهید سربرزگر شاهرود می گوید: نیروی انسانی برای پیشبرد اهداف توسعه ای کشور حمایت می خواهد، اینکه بداند کار و تلاش شبانه روزی او دیده می شود و این مسئله به شدت در روحیه کارکنان تاثیرگذار است. مدیران بالادستی ما شرایط را مهیا کنند که کارکنان بتوانند با آنها ارتباط بیشتری برقرار کنند، این ارتباط و تعاملات دو سویه قطعا در رفع بسیاری از چالش ها کارساز و سازنده خواهد بود.

      کاردر مناطق عملیاتی، معمولا دور از شهرها و در دل بیابان هاست و وقتی کسی از بیرون وارد چنین مجموعه هایی می شود، شور وهیجان تازه ای در افراد آن مجموعه نمایان می شود. اتاق کنترل و دیگر بخش های شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمالشرق نیز چنین حال و هوایی را تداعی می کرد. دراین اتاق که قلب مرکز انتقال نفت شهید سربزرگر به شمار می رود، تقریبا همه افراد حاضر در آن حرف های فنی و حرف های دردل گونه شان را زدند؛حرف هایی که شاید برخی تکرار بود، اما بازتکرار کردند تا شاید در جایی منشا اثر شود.

       

       

       

    • media/image/2024/01/2000-1441/13430.jpg

      پتروشیمی بندر امام در 50 سالگی

      نیم قرن درخشش

      مشعل صنعت پتروشیمی در آستانه دهه ششم احداث و توسعه قرار گرفته است و در درون آن مجموعه هایی همچون پتروشیمی بندر امام فعالیت می کنند با قدمتی هم سن و سال خودش که بتازگی از 50 سالگی عبور کرده است. پتروشیمی بندر امام در واقع بخشی مهم از تاریخ شکل گیری صنعت پتروشیمی در ایران به شمار می آید و حالا در میانه نیم قرن حضور و تلاش، به عنوان یکی از اثرگذارترین بخش های صنعت پتروشیمی، پنجاهمین سال تولدش را جشن گرفته و همزمان نیز موزه ای از تجهیزات قدیمی این مجموعه را راه اندازی کرده است. گزارش حاضر اشاره ای است به فعالیت های پتروشیمی بندر امام به عنوان یکی از قدیمی ترین و در عین حال اثرگذارترین مجتمع پتروشیمی کشور.

      پتروشیمی بندر امام در کنار شکل گیری و توسعه به عنوان مجموعه ای صنعتی، شهر ماهشهر را هم شکل داده و حالا این شهر و پتروشیمی بندر امام رابه شکل های مختلف به هم مربوط کرده است.پتروشیمی بندر امام سهم زیادی در توسعه اجتماعی و رفاهی در منطقه ماهشهر داشته است و اگرچه در سال های اخیر، شرکت های پتروشیمی دیگر نیز در توسعه این شهر و منطقه آزاد اثرگذار بوده اند، اما پتروشیمی بندر امام، همچنان بیشترین سهم را دارد.

      تولید 550 گرید پتروشیمی در داخل

      چندی قبل آیین بزرگداشت۵۰ سالگی شرکت پتروشیمی بندرامام با حضور جمعی از مدیران قدیمی صنعت پتروشیمی و این شرکت در ماهشهر برگزار شد و مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در این آیین با اعلام اینکه هم اکنون بیش از550 گرید محصول پترشیمی در کشور تولید می شود و تا پایان برنامه هشتم توسعه نیز از مرز ظرفیت سالانه ۱۸۰ میلیون تن عبور خواهیم کرد، افزود: از حضور سرمایه گذاری خارجی استقبال می کنیم، اما منتظر شرکت های خارجی برای توسعه این صنعت نمی مانیم و این صنعت را با توان داخلی توسعه می دهیم.

      مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه در این صنعت با وجود تحریم ها سربلندهستیم، اظهار کرد: ۹۵ درصد صنایع آینده وابسته به تولیدات صنعت پتروشیمی خواهد بود، بنابراین توسعه این صنعت بسیار بااهمیت است.

      شاهمیرزایی با اشاره به رونمایی از سند جامع تکمیل زنجیره ارزش در سال ۱۴۰۱ از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای سرمایه گذاران و دستیابی به هدف گذاری انجام شده، افزود: براساس وعده داده شده در دی ماه ۱۴۰۰ در دولت سیزدهم با همت شرکت های داخلی به وابستگی کاتالیست ها خاتمه داده خواهد شد.

      معاون وزیر نفت با تأکید بر افزایش سرمایه گذاری ها برای کسب دانش های فنی صنعت پتروشیمی با هدف تکمیل زنجیره ارزش صنعت گفت: ۲۱ محصول راهبردی که ما را به انتهای زنجیره نزدیک می کند پارسال از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی به هلدینگ ها ارائه شد و هلدینگ ها باید سریع تر در این مسیر حرکت کنند.

      22میلیارد دلار ارزآوری در 50 سال

      سپهدار انصاری نیک، مدیرعامل شرکت پتروشیمی بندرامام نیز که سال ها در شرکت های مختلف صنعت پتروشیمی فعال بوده و چند سالی است مسئولیت مدیریت پتروشیمی بندر امام را به عهده دارد، بخشی از عملکرد این مجموعه در 50 سال گذشته را تشریح کرد.

      او از فروش ۴۵ میلیارد دلاری محصول و ارزآوری ۲۲ میلیارد دلاری این مجموعه برای اقتصاد کشور طی 50 سال اخیر خبر داد و گفت: این شرکت در این مدت، ۲۱ میلیارد دلار از شرکت های ملی نفت ایران و پالایش و پخش فرآورده های نفتی خوراک مایع و نفتا خریداری کرده است. همچنین از ابتدا تاکنون ۵ میلیارد دلار در پروژه های ملی توسعه صنعت پتروشیمی تأمین مالی کرده و بیش از یک میلیارد دلار نیز برای شهرستان بندر امام، جاده سازی و شهرک سازی کرده است.

      به گفته انصاری نیک، پتروشیمی بندر امام در این سال ها ۱۳۵میلیون دلار در زمینه های فرهنگی و اجتماعی در محیط پیرامونی و محلی از ساخت مدرسه، بیمارستان، دانشگاه و کمک به مراکز بهداشتی و فرهنگی هزینه کرده و ۲۵۰۰ خانه و آپارتمان در اختیار جنگ زده ها قرار داده است. اینها هم اکنون در اختیار مردم محلی شهر چمران است و ۴ هزار خانه به کارکنان و اداره ها واگذار شد.

      وی با اشاره به اینکه هم اکنون ۹۵۰۰ نیروی انسانی به طور مستمر در این شرکت مشغول کار هستند، افزود: این اشتغال زایی تأثیر بسزایی در معیشت مردم منطقه دارد.

      انصاری نیک با بیان اینکه بسیاری از طرح های منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی با تأمین مالی این شرکت انجام و خوراک بعضی از مجتمع ها تأمین شد، گفت: این شرکت خدمات زیادی به شرکت ملی نفت ایران در تأمین مالی، ساخت و اجرای طرح های ان جی ال های ۱۲۰۰، ۱۵۰۰، ۳۱۰۰ و ۳۲۰۰ داشته است.

      وی با تأکید بر نیاز پتروشیمی بندرامام به حمایت شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای نو شدن گفت: طرح بندر امام نوین مبنای ادامه راه شرکت برای ۵۰ سال آینده به منظور افزایش ۳ میلیون تنی ظرفیت تولید و ۹ محصول جدید است تا محصولات این مجتمع به ۴۰ محصول گسترش یابد.

      مدیرعامل شرکت پتروشیمی بندرامام همچنین با اشاره به هزینه کرد ۱۱۴۵ میلیارد تومانی این شرکت در حوزه مسئولیت های اجتماعی بر ترویج اخلاق حرفه ای ومسئولیت پذیری اجتماعی مبنی بر ایجاد باور برای تعهد انسانیت در بنگاه ها به ویژه بنگاه های اقتصادی، تاکید و تصری حکرد: عدالت اجتماعی یعنی تلاش سازمان ها و بنگاه ها بایداین باشد که ذینفعان آن سازمان یا بنگاه اقتصادی از حداقل امکانات برخوردار باشند.

      وی تأکید کرد: رویکرد آینده شرکت پتروشیمی بندرامام پیگیری هرچه بیشتر عمل به مسئولیت اجتماعی است تا به دنبال آن مردم جامعه پیرامونی از نعمت های توسعه صنعت و کارآفرینی برخوردار شوند.

      انصاری نیک با بیان اینکه این شرکت از بنگاه های بزرگ صنعت پتروشیمی در ماهشهر با تولید ۳۱ محصول است، یادآور شد: ارزش محصولات این شرکت هم اکنون سالانه ۵۰ تا ۶۰ هزار میلیارد تومان است.

      سهم 73 درصدی خوزستان از نفت و پتروشیمی

      علی اکبر حسینی محراب، استاندار خوزستان هم به عنوان یکی از مهمانان مهمانی 50 سالگی پتروشیمی بندر امام بر حرکت صنعت پتروشیمی به سمت تکمیل زنجیره ارزش و فاصله گرفتن از خام فروشی تأکید و اظهار کرد: توسعه چرخه تولید پتروشیمی درآمدزایی و اشتغال زایی بالایی برای کشور دارد و پتروشیمی ها با به کارگیری خوراک های موجود باید به سمت پایین دست حرکت کنند.استاندار خوزستان ادامه داد: نزدیک ۷۳ درصد درآمد سرانه ملی خوزستان سهم صنعت نفت و پتروشیمی است و به نسبت آن سهم اشتغال پایین است و این سهم باید تغییر کند. بخش آموزش حرفه ای جوانان این منطقه نیز از سوی مدیران باید تقویت شود.محراب با بیان اینکه ارزش محصولات پتروشیمی و ارزآوری این صنعت برای کشور را می دانیم، تصریح کرد: این سرمایه گذاری ها باید با تکمیل زنجیره ارزش و جلوگیری از خام فروشی به ارزش افزوده بیشتر تبدیل شود. شما نیروی انسانی این ۵۰ سال را برای شرکت پتروشیمی بندر امام رقم زده اید و می توانید سبب رشد و پیشرفت جامعه شوید.

       

      گشایش نخستین موزه  صنعت پتروشیمی ایران

      نخستین موزه صنعت پتروشیمی کشور همزمان با جشن 50 سالگی پتروشیمی بندر امام در محل این پتروشیمی گشایش یافت.

      جلیل نوذری، مدیر طرح موزه پتروشیمی بندر امام در آیین بزرگداشت۵۰ سالگی شرکت پتروشیمی بندر امام با تاکید بر اینکه تاکنون در ایران موزه صنعت پتروشیمی نداشته ایم و این موزه، نخستین موزه صنعت پتروشیمی کشور است، گفت: مجوز این موزه از وزارت میراث، فرهنگ و گردشگردی دریافت و حدود ۴ هزار قطعه جمع آوری شده که بیشتر آنها در مخزن موزه این شرکت نگهداری می شود.

      مدیر طرح موزه پتروشیمی بندرامام ادامه داد: حدود ۱۸ هزار عکس چاپی در بخش مرکز اسناد و عکس موزه پتروشیمی بندرامام جمع آوری شده است.

      نوذری با بیان اینکه این موزه شامل کتابخانه تخصصی نیز است، تصریح کرد: همه مطالعات و کتاب های مربوط و آثار منتشرنشده درباره این صنعت نیز در این بخش گنجانده شده است.

      به گفته وی، میراث ناملموس و خاطرات شفاهی بزرگان پتروشیمی بندر امام از دیگر بخش های این موزه است که تاکنون هشت مصاحبه جامع به صورت ویدیویی انجام شده و تکمیل این بخش همچنان در کنار دیگر بخش ها ادامه دارد.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13431.jpg

      دستاوردی دیگر در صنعت نفت

      بومی سازی توربواکسپندر و کلدباکس در پارس جنوبی

      از قطع وابستگی تا صرفه جویی

      مشعل: صنعت نفت در مسیر دانش های جدید و دستیابی به دستاوردهای صنعتی مورد نیاز خود به مرحله ای اجرایی و کاربردی رسیده است وحالا می تواند ادعای «ما می توانیم» را بیش از پیش به چشم رقبای خود در بازارهای جهانی بیاورد. تلاش هایی که از دو دهه اخیر و با تشدید تحریم ها شروع شده بود، در دو- سه سال گذشته با قوت بیشتری پیگیری شد و ادامه یافت به طوری که امروز شاهد به ثمر نشستن بسیاری از این تلاش ها هستیم. شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت از جمله شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی، تمرکزی ویژه بر موضوع بومی سازی تجهیزات و ساخت بار اول داشته اند و در نتیجه همین تلاش ها بوده که به اذعان معاونت فناوری ریاست جمهوری و انجمن های تخصصی و ارگان های مرتبط ، وزارت نفت شاگرد اول ساخت بار اول شده است.  مجتمع گاز پارس جنوبی به عنوان مجموعه پالایشگاه گازی زیرمجموعه شرکت ملی گاز ایران، این توفیق را داشته است که با تکیه بردانش و متخصصان خود در تعامل با شرکت های دانش بینان، در زمینه بومی سازی توربواکسپندر و کلدباس واحدبازیابی اتان گام بردارد و صنعت نفت کشور را از وابسته بودن به این گونه اقلام و تجهیزات بیش از پیش برهاند.

      ساخت داخل، موضوعی است که صنعت نفت به دلیل ماهیتی که در آن سراغ داریم، به خودی خود در آن انجام می شده است، اما با گذر زمان این مهم اولویت یافت و بنابر نیازهای صنعت نفت، با جدیت بیشتری پیگیری شد.در این سال ها بخش های مختلف تولیدی و صنعتی متناسب با نیازهای خود به دنبال بومی سازی و ساخت بار اول تجهیزات مورد نیاز بوده اند، اما وزارت نفت افزون بر این، تلاش کرده است که با حذف موانع و اصلاح قوانین و حمایت های مالی و اجرایی و همکاری با شرکت های دانش بنیان، راه را برای ساخت این تجهیزات و تجاری شدن آنها هموار سازد و به قولی از حرف و شعار به اجرا و عمل برسد. آنطور که از آمارهای معاونت فناوری ریاست جمهوری برمی آید، بیش از 70 درصد مجوزهای داده شده مرتبط با ساخت بار اول تجهیزات در صنعت نفت بوده است.

      رتبه اول در ساخت بار اول

      تعداد زیادی از تجهیزاتی که در نوبت ساخت بار اول قرار دارند، تجهیزاتی مهم و استراتژیک هستند که بود و نبودشان در مجتمع های مختلف اثر زیادی دارد. یکی از این تجهیزات بومی شده توربواکسپندر و کلدباکس واحد بازیابی اتان در مجتمع گازی پارس جنوبی است. این مجموعه به اذعان مسئولان وزارت نفت در میان شرکت های مختلف، در رتبه نخست ارتباط با دانش بنیان ها و ساخت بار اول قرار دارد.  غلامرضا خوانساری، مدیرکل نظام تامین و تجاری سازی فناوری وزارت نفت چندی قبل درباره دستاوردهای وزارت نفت در حوزه ساخت بار اول گفت: مجتمع گازی پارس جنوبی به واسطه دریافت بیشترین ابلاغیه های تولیدات بار اول و انعقاد بیشترین قراردادهای ساخت بار اول، مقام اول را به دست آورده است. در واقع بیشترین تعداد طرح های تولید بار اول پایان یافته در این مجموعه به عنوان کارفرما رقم خورده است و مجتمع پارس جنوبی، فعالیتی چشمگیر در میان سایر مجموعه ها داشته است؛ به طوری که در حاشیه دومین کنفرانس و نمایشگاه مدیریت فناوری (پتروتک) و در مسیر تحقق افزایش تولید دانش بنیان در زنجیره ارزش صنعت نفت، از مجتمع گاز پارس جنوبی به عنوان شرکت برتر صنعت نفت در طول چهار سال و در اجرای برنامه تولید بار اول تقدیر شد.

      رتبه ششم دنیا در ساخت مبدل کرایوژنیک

      صنعت نفت ایران هر ساله شاهد شکسته شدن انحصار شرکت های آمریکایی و اروپایی است، به تازگی مهندسان ایرانی توانسته اند به فناوری ساخت توربین جریان محور یا همان توربواکسپندر دست یابند که پیش تر انحصار تولید آن فقط در اختیار چهار کشور آلمان، انگلیس، فرانسه و آمریکا بود.

      توربواکسپندر تجهیزی است که سرمایش گاز ورودی به کلدباکس واحد بازیافت اتان و افزایس فشار گاز متان را به عهده دارد. در صورت از سرویس خارج شدن این تجهیز در یک ردیف گازی، روزانه نزدیک به 590 تن استحصال گاز اتان کاهش می یابد و این به معنای کاهش نزدیک به 230 هزار دلار درآمد روزانه حاصل از فروش اتان است.

      با طراحی و بومی سازی core unit توربواکسپندر 3.5 مگاواتی درپالایشگاه پنجم (فاز 9 و 10)، دستاوردهای کلانی حاصل شده که یکی از آنها، دستیابی به دانش فنی طراحی و ساخت یاتاقان های مغناطیسی بوده است.

      شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی از سال 1400 با هدف بومی سازی تجهیزات حیاتی صنعت گاز کشور و قطع وابستگی به شرکت های خارجی، با بهره گیری از توان داخلی کشور و حمایت از شرکت های دانش بنیان، اقدام به بومی سازی هسته اصلی یکی از رایج ترین توربواکسپندرهای صنعت گاز کشور کرده است.

      در صورت به کارگیری موفق این تجهیز، افزون بر نیازهای پالایشگاهی کشور، ایران به یکی از کشورهای تولید کننده این تجهیز در جهان تبدیل خواهد شد.

      کلدباکس یکی از حیاتی ترین تجهیزات ردیف های گازی پالایشگاه محسوب می شود که وظیفه سرمایش گاز طبیعی برای جدایی برش های گازی در واحد بازیافت اتان را به عهده دارد. از سرویس خارج شدن این تجهیز، منجر به توقف تولید یک ردیف گازی پالایشگاه می شود که معادل 12.5 میلیون متر مکعب تولید گاز متان در روز است.

      دستاورد کلان ساخت این تجهیز نیز دستیابی به دانش فنی طراحی و ساخت مبدل کرایوژنیک به عنوان ششمین کشور در دنیاست. در صورت به کار گیری موفق این تجهیز، علاوه بر رفع نیازهای پالایشگاهی کشور، ایران به ششمین کشور تولید کننده این تجهیز در جهان بدل خواهد شد.

      20 میلیون یورو صرفه جویی

      عباس صیادی، رئیس پژوهش و فناوری مجتمع گاز پارس جنوبی، چندی قبل با اشاره به فعالیت های این مجموعه در حوزه ساخت داخل وصرفه جویی ارزی بیش از ۲۰ میلیون یورویی در مجتمع گاز پارس جنوبی گفت: فرآیندهای بررسی و تصویب پروژه های پژوهشی و ساخت بار اول با نظر مساعد رئیس و اعضای هیئت مدیره مجتمع در سال اخیر روند سریع تری به خود گرفته و مسیر تصویب خواهی کوتاه تر شده است.

      به گفته صیادی، تاکنون بیش از ۷۰ پروژه پژوهشی در واحد پژوهش و فناوری و بیش از ۲۰۰ پایان نامه تحصیلات تکمیلی پایان یافته و 45 درصد پروژه های پژوهشی تکمیل شده مربوط به موضوعات فرآیندی و محیط زیستی، ۲۰ درصد مربوط به مدیریت دارایی فیزیکی، ۱۵ درصد نیز به بازرسی فنی و ۲۰ درصد دیگر هم در حوزه پشتیبانی و مالی است. اجرای موفقیت آمیز این پروژه ها، افزون بر صرفه جویی ارزی تا بیش از ۲۰ میلیون یورو، به قطع وابستگی در تأمین برخی تجهیزات حیاتی صنعت گاز کشور خواهد انجامید و ایران را به یکی از تولیدکنندگان تجهیزات فناورانه صنعت گاز در جهان بدل خواهد کرد.

      وی یادآور شد: مرکز فناوری و نوآوری مجتمع گاز پارس جنوبی با هدف ارتباط مؤثر و پایدار با دانشگاه ها و پارک های علم و فناوری سطح کشور فعالیت خود را آغاز کرده و در این مسیر هدف اصلی ایجاد یک اکوسیستم فناوری است که بتوان بر این اساس شبکه سازی لازم برای همکاری با شرکت های دانش بنیان برای رفع نیازهای فناورانه را ایجاد کند.

      رئیس پژوهش و فناوری مجتمع گاز پارس جنوبی گفت: این واحد نیز در حال شناسایی فناوری های اولویت دار است تا در مرحله بعد بتواند با شناسایی ظرفیت های موجود در کشور نقشه راه رسیدن به آن فناوری را با استفاده از توانمندی های درون کشور ترسیم کند.

      از آنجا که مجتمع گازی پارس جنوبی، یکی از مجموعه های اصلی تامین کننده گاز در طول سال و به خصوص فصول سرد سال است، عملکرد این مجموعه در تامین نیازهای خود و همکاری با مجموعه های دانش بنیان و فناور اهمیت زیادی دارد.

      90 درصد تجهیزات ساخت داخل است

      احمد باهوش، مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی هم با اشاره به اینکه بیش از 90 درصد تجهیزات و کالاهای مورد نیاز پالایشگاه های سیزده گانه پارس جنوبی در دولت سیزدهم از سوی شرکت های داخلی تامین شده است، گفت: در دولت سیزدهم 23 طرح از سوی شرکت های ساخت داخل و دانش بنیان تایید و داخلی سازی ساخته شده است.

      وی گفت: مجتمع گاز پارس جنوبی از ابتدای کار دولت سیزدهم تاکنون، 42 طرح زیربنایی و استراتژیک تولید بار اول تهیه و جهت کارگروه تولید بار اول معاونت علمی ریاست جمهوری ارسال کرده است که 23 طرح مورد تایید نهایی و اجرایی قرار گرفته و مابقی طرح ها در حال ارزیابی ومراحل نهایی را طی می کند. برای اجرای این طرح ها که شامل کالاها و تجهیزات حیاتی و بسیار مهم مجتمع گاز پارس جنوبی است، با 17 شرکت دانش بنیان قراردادهایی از نوع ساخت بار اول مبنی بر قانون جهش تولید منعقد شده است.

      مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی تصریح کرد: حاصل این همکاری مشترک شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی و شرکت های نوآور و دانش بنیان داخلی، ساخت و تولید بار اول ماژول های سیستم کنترل MARK V، سیستم تشخیص نفوذ شبکه سیستم کنترل یوکوگاوا، کارت های سیستم کنترل توربواکسپندر نسخه دوم، سیستم بهینه شده کنترل سوخت توربین زوریا، توسعه دانش فنی و تولید انبوه جاذب جیوه، تنظیم کننده اتوماتیک ولتاژ سیستم تحریک ژنراتور (AVR)، الکتروموتور ضد انفجار پمپ آمین، شیرهای کنترلی ایستگاه کاهش فشار بخار، کلدباکس هفت جریانه، توربواکسپندر 2 و نیم مگاوات و کمپرسورهای افگس بورفیک و برخی موارد دیگر است.

      به هر روی، صنعت نفت با حرکتی پرشتاب همراه با پیگیری های مجدانه به منظور شکست انحصار در بخش های مختلف صنعت نفت و بومی سازی تجهیزات مورد نیاز خود به توفیق هایی چشمگیر دست یافته و در پی هموار سازی برای کسب توفیقات بیشتر در حوزه ساخت داخل تا قطع کامل وابستگی هاست.

       

    • media/image/2024/01/2000-1441/13432.jpg

      شما چه کاری می توانید انجام دهید؟

        انتقال مایع قابل اشتعال،عملیاتی خطرناک است که می تواند عواقب مهمی در پی داشته باشد. باید این فرایند را بدقت زیر نظر داشته باشید تا بتوانید خطر را فورا شناسایی کنید و اقدام مناسب با آن را انجام دهید.

         قبل از انتقال، اطمینان حاصل کنید که ظرفیت کافی برای مواد در مخزن وجود داشته باشد. به طور مداوم عواملی مانند ارتفاع مایع، درجه حرارت و فشار را در منبع مقصد انتقال، بررسی کنید و نوسانات غیرقابل انتظار را نیز مورد بررسی قرار دهید.

          هر مرحله از فرایند انتقال را بر اساس دستورعمل انجام دهید و پس از تکمیل آن به مرحله بعدی بروید.

          اگر از خرابی تجهیزات ابزار دقیق مطلع هستید، فورا آن را گزارش کرده تا نسبت به تعمیر آن اقدام شود.

         خرابی های این تجهیزات را پیگیری و اطمینان حاصل کنید که تعمیرات در زمان مقرر انجام شده است.

         هرگز با خودرو به محوطه هایی که احتمال وجود بخارات قابل اشتعال در آن است، وارد نشوید.

         به خاطر داشته باشید وسایل با موتور بنزینی درون سوز می توانند به عنوان یک منبع احتراق عمل کنند. وسایلی مانند ژنراتورهای قابل حمل، کمپرسورهای هوا و ماشین های چمن زنی از این گروه هستند.

         در بسیاری از واحدها که مواد قابل اشتعال وجود دارد، برای ورود خودروها به محوطه های خاص، به پروانه کار گرم نیاز است. شما باید با مقررات و الزام های واحد آشنایی داشته و از آنها پیروی کنید.

         اگر دور موتور خودروی بنزینی به خودی خود افزایش یافت، فورا آن را خاموش کنید و از آن خارج شوید. احتمالا در محیط، بخارات قابل اشتعال وجود دارد.

         در برخی تاسیسات لازم است، خودروهای بنزینی به تجهیزاتی مجهز شوند که خودرو را به طور خودکار خاموش کنند. به نحوه عملکرد و نگهداری آن آگاه باشید.

      آتش سوزی مخزن

      صنعت نفت از صنايع پيچيده و با ريسک بالاست که بروز حوادث در آن می تواند خسارت های جاني و مالي جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد. در طول تاريخ، حوادث زيادي در اين صنعت رخ داده که پيامدهاي فراواني در برداشته است؛ از این رو اهميت درس آموزی از حوادث و سوانح در اين صنعت، براي شناسايي مناطق پرريسک چند برابر می شود. همانطور که می دانید، دانش به دست آمده در مورد علل حادثه، می تواند اجازه استقرار اقدام های پيشگيرانه و کاهش دهنده حوادث در محل را صادر کند، ضمن آنکه بازخورد ناشي از آن نیز باعث بهبود رفتار ايمني در افراد مستقر در فضاي صنعت نفت خواهد شد. با بهره مندی از نکات «درس آموزی از حوادث»، می توان از نوع وقايع ناخواسته تشديدکننده و بازدارنده آن، عواقب احتمالي وقايع ناخواسته و... به اقدام های کنترلي که می تواند عواقب ناشي از حوادث را محدود کند، دست يافت. به دليل اهميت اين موضوع، هفته نامه «مشعل» نیز تلاش دارد با انتشار مطالبی در این حوزه، گامي در مسير کاهش حوادث بردارد. آنچه در ادامه می خوانید، اشاره ای است به درس آموزی از حادثه «آتش سوزی مخزن» دريکي از مناطق عملياتي.

      شرح حادثه

      یک مخزن بزرگ حاوی مایعات قابل اشتعال سرریز کرده است. زمانی نشت مواد مشخص می شود که نیروهای حراست، بوی آن را استشمام می کنند. آنها سپس موضوع را به کارکنان عملیات اطلاع می دهند. به منظور بررسی بیشتر، دو نفر از کارکنان عملیات، خود را با خودرو به محل مراجعه می رسانند. دقایقی بعد انفجار مهیبی رخ می دهد و آتش سوزی شروع می شود.

      گفته می شود حرارت مورد نیاز برای آتش سوزی، از طریق خودرو تامین شده است. کارکنان مقابله با شرایط اضطراری به مدت یک روز و نیم تلاش کردند تا آتش را خاموش کنند.

      در این حادثه بیش از 12 نفر از کارکنان راهی بیمارستان شدند و خسارت قابل توجهی نیز به تاسیسات وارد شد. بررسی ها نشان می دهد که مخزن، بدون اطلاع کارکنان عملیات در حال پر شدن بوده و نشانگر ارتفاع مایع و آلارم افزایش ارتفاع مایع (High Level Alarm) نیز از کار افتاد بوده است. کارکنان عملیات، پر شدن مخزن را بدقت بررسی نکرده و گمان می کردند که مخزن، ظرفیت خالی زیادی دارد.

      آیا می دانید؟

      در صنایع فرایندی، سرریز شدن مایع از مخازن و سایر ظروف، یکی از علل اصلی حوادث به شمار می رود. در این زمینه می توان نمونه هایی مانند انفجار پالایشگاه تگزاس (سرریز برج تقطیر) و حادثه Buncefield  انگلستان (سرریز مایع قابل اشتعال از مخزن) را نام برد.

      - در بسیاری حوادث ناشی از سرریز مواد، تجهیزات ابزار دقیقی شامل نشانگر تعیین ارتفاع سطح مایع (Level Indicator) و آلارم هشداردهنده افزایش ارتفاع مایع (High Level Alarm) عمل نکرده اند.

      - یک موتور درون سوز (بنزینی یا دیزلی) می تواند در محیطی با بخارات قابل اشتعال به عنوان یک منبع احتراق عمل کند. موتورهای درون سوز معمولا در خودروها و سایر تجهیزات قابل حمل استفاده می شوند.

      - درجه حرارت سطحی یک موتور می تواند از درجه حرارت خودسوزی (Auto ignition) بسیاری از بخارات قابل اشتعال بیشتر شود.

      - بخارات قابل اشتعال که به همراه هوا به داخل موتور کشیده می شود، به عنوان سوخت اضافی عمل کرده و سبب می شود که دور موتور سریع تر شود.

      گزارش شده است که موتورهای دیزلی به جای استفاده از سوخت و هوا می توانند با حضور بخارات قابل اشتعال به حرکت خود ادامه دهند. این امر به این دلیل است که در خودروهای دیزلی جرقه مورد نیاز با متراکم سازی سوخت حاصل می شود؛ اما در خودروهای بنزینی از جرقه شمع ها حاصل می شود.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13433.jpg

         شرکت گاز استان لرستان

      اصلاح رایگان ۸۳ درصد موتورخانه های مشترکان گاز

      مدیرعامل شرکت گاز استان لرستان از اصلاح و بهینه سازی رایگان ۸۳ درصد از موتورخانه های مشترکان گاز در این استان خبر داد.

      کرم گودرزی در این باره توضیح داد: از ابتدای اجرای این طرح ملی تاکنون اصلاح و بهینه سازی تعداد 3هزار و 294 موتورخانه مشترک خانگی، تجاری و اداری که در سامانه مکانیزه این طرح ثبت نام و مشارکت کرده اند با موفقیت تکمیل شده است.

       وی افزود: این طرح شامل سه اقدام سرویس و تنظیم مشعل، عایق کاری تأسیسات و نصب دستگاه ضد رسوب مغناطیسی بوده که به صورت رایگان در واحدهای مسکونی، تجاری و اداری اجرا می شود و پایش انجام شده نشان دهنده کاهش مصرف گاز در موتورخانه های بهینه و اصلاح شده است.

      مدیرعامل شرکت گاز استان لرستان اعلام کرد: مشترکان گاز دارای موتورخانه مرکزی و شرکت های مجری واجد شرایط می توانند با مراجعه به سایت شرکت ملی گاز ایران به نشانی www.nigc.ir و انتخاب گزینه طرح بهینه سازی مصرف انرژی نسبت به ثبت درخواست خود اقدام کنند.

      گودرزی گفت: برای فرهنگ سازی مصرف ایمن و بهینه گاز طبیعی اقدام های گسترده ای از طریق رسانه های ملی و استانی، خبرگزاری ها، نشریات و شبکه های اجتماعی به صورت مستمر انجام می شود که امیدواریم با تغییر در الگوهای مصرف گاز طبیعی افزون بر بهینه سازی مصرف، در حفظ منابع ارزشمند انرژی کشور مسئولیت پذیرانه تر عمل کنیم تا آیندگان نیز بتوانند از ثمرات انرژی های تجدیدناپذیر بهره مند شوند.

       

      شرکت پتروشیمی ارومیه

      افزایش ۸۸ درصدی فروش محصولات  در آذرماه امسال

      شرکت پتروشیمی ارومیه در آذرماه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال افزایش ۸۸ درصدی در فروش محصولات را ثبت کرد.

      براساس گزارش عملکرد این شرکت در کدال، پتروشیمی ارومیه در آذرماه امسال معادل ۱۳۷،۳۱۳ میلیارد تومان از محصولات خود را به فروش رسانده که این مقدار در آذرماه پارسال معادل ۷۳،۱۲۹ میلیارد تومان بوده و افزایش ۸۸ درصدی را برای شرکت رقم زده است.

      پتروشیمی ارومیه با سرمایه ثبت شده ۲۰۰ هزار میلیارد تومان طی دوره ۹ ماهه شرکت معادل ۱،۲۳۷،۲۴۶ میلیارد تومان درآمد از فروش کسب کرده است.

      درآمد شرکت پتروشیمی ارومیه طی ۹ ماه دوره قبل معادل ۷۵۹،۱۵۸ میلیارد تومان بوده و افزایش ۶۲ درصدی درآمد ثبت شده است.

       

         شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری

      عملیات تعویض شیرآلات و احیای چاه میدان رامشیر

      مدیر فنی شرکت نفت و گاز آغاجاری اظهار کرد: عملیات تعویض شیرآلات و احیای چاه شماره ۲۱ میدان رامشیر شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری در اقدامی جهادی در مدت زمان ۶ ساعت و بدون استقرار دکل در شرایطی ایمن و با موفقیت انجام شد.

      حیدر الیاسی نیا تصریح کرد: با توجه به مشکلات ناشی از نشت داخلی در چاه شماره ۲۱ میدان رامشیر، تعویض شیرآلات معیوب سرچاهی بدون حضور دکل با رعایت موارد ایمنی،زیر نظارت مستقیم کارشناسان شرکت  بهره برداری نفت و گاز آغاجاری و شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با موفقیت انجام شد.

      وی با اشاره به توان تولید روزانه 3 هزار بشکه ای این چاه و نقش آن در اقتصاد کشور گفت: با تزریق سیالات و کاهش فشار چاه، عملیات جداسازی تاج چاه و تعویض شیرآلات معیوب با همکاری گروه های عملیاتی و پشتیبانی شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت خدمات دهنده AFP انجام شد.

      مدیر فنی شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری با موفق خواندن نتایج این عملیات جلوگیری از توقف تولید چاه به مدت 4 ماه، معادل ۳۶۰ هزار بشکه نفت و صرفه جویی در هزینه های تعمیر با دکل حفاری، معادل  ۴۲۰ میلیارد ریال را ازجمله نتایج انجام این عملیات برشمرد.

       

      شرکت پالایش گاز سرخون و قشم

      اقدام صنعت گاز برای ارتقای سلامت کارکنان جنوب

      مدیران شرکت پالایش گاز سرخون و قشم با دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان به منظور بهره گیری مطلوب از تجارب و دانش علمی و پژوهشی دانشگاه، ارتقای سطح سلامت کارکنان و خانواده های آنان در جنوب کشور تفاهم نامه همکاری امضا کردند.

      پارسا پروین، سرپرست شرکت پالایش گاز سرخون و قشم با اشاره به اینکه پیوند صنعت نفت و گاز با دانشگاه های کشور می تواند تحول آفرین باشد، گفت: همواره رعایت دقیق دستورعمل ها و الزام های مربوطه و همکاری با مراکز علمی و پژوهشی، نظارت مستمر بر حفظ و نگهداری و تامین سلامت کارکنان و خانواده های آنان همچنین حفظ محیط زیست به عنوان شاخصه های اصلی و تاثیرگذار در زمینه سلامت، پزشکی، ایمنی، بهداشت و محیط زیست این شرکت بوده و با یک نگرش پیشگیرانه به دنبال ارتباط موثر صنعت با دانشگاه برای توسعه پایدار و افزایش بهره وری است.

      وی در ادامه شناسایی مباحث مورد نیاز سازمان و دغدغه های کارکنان و به دنبال آن رفع موارد مدنظر همچنین ارج نهادن به سلامت و درمان نیروی انسانی در سطح صنعت گاز را یکی از ارکان اصلی سازمان دانست و افزود: هدف اصلی شرکت پالایش گاز سرخون و قشم رفع چالش های حوزه بهداشت و توسعه خدمات درمانی به جامعه زیرمجموعه خود در منطقه جنوب با توجه به گرمای طاقت فرساست.

       

      شرکت سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تأمین

      همکاری تاپیکو و قرارگاه خاتم الانبیا در توسعه میدان های نفت و گاز

      تفاهم نامه همکاری شرکت سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تأمین(تاپیکو) و قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا با هدف توسعه میدان های نفتی و گازی به امضای مدیرعامل تاپیکو و فرمانده قرارگاه خاتم الانبیا رسید. تفاهم نامه همکاری در زمینه سرمایه گذاری و مشارکت در توسعه میدان های نفتی و گازی از سوی بابک افقهی، مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تأمین(تاپیکو) و سردار عبدالرضا عابدزاده، فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا امضا شد. بابک افقهی، مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تأمین(تاپیکو) در این آیین با اشاره به سیاست گذاری های انجام شده از سوی وزیر  تعاون، کار و رفاه اجتماعی و مدیرعامل شستا به منظور رفع کسری تراز عملیاتی تأمین اجتماعی در سال های آینده، تأمین خوراک پایدار مجتمع های پتروشیمی تابع، خلق ثروت و درآمد پایدار و مرتفع سازی نیاز کشور بر ضرورت سرمایه گذاری در پروژه های توسعه ای در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی تأکید کرد.

       

      شرکت پالایش نفت کرمانشاه

      ارتقای کیفی نفت کوره وارد مرحله اجرا شد

      مدیر روابط عمومی و امور بین الملل شرکت پالایش نفت کرمانشاه، از آغاز عملیات اجرایی ارتقای کیفی نفت کوره تولیدی این شرکت خبر داد. محمدرضا امامی نیا در این باره اظهار کرد: پیش از این، قرارداد ارتقای کیفی نفت کوره تولیدی پالایشگاه کرمانشاه میان مدیرعامل این شرکت و مدیرعامل شرکت دانش بنیان آذر انرژی تبریز امضا شده بود و هم اکنون این پروژه وارد فاز اجرایی شد.

      وی یادآور شد: این پروژه بی شک نقش مهمی در کاهش آلاینده های زیست محیطی، ارتقای شاخص های کیفی فرآورده های نفتی، افزایش سوددهی و توسعه پالایشگاه کرمانشاه ایفا خواهد کرد. سخنگوی پالایشگاه نفت کرمانشاه اظهار کرد: در واقع هدف از اجرای طرح، این است که مقدار گوگرد نفت کوره از ۳.۲ به ۰.۸ درصد کاهش یابد. همچنین در این طرح، ۳۰ درصد از نفت کوره تولیدی پالایشگاه کرمانشاه به نفت گاز تبدیل خواهد شد.

      امامی نیا یادآور شد: یکی از چالش های اصلی در شرکت های پالایشی کشور بحث تولید نفت کوره است که خوشبختانه پالایشگاه کرمانشاه با اعتماد به دانش بومی مهندسان جوان کشور و کارکنان توانمند شرکت، برای نخستین بار در کشور گامی مؤثر در این زمینه برداشته است.

       

      شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه اصفهان

       عرضه ۱۰۰ درصد بنزین با استاندارد یورو ۴

      مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه اصفهان گفت: در ۹ ماه امسال ۱۰۰ درصد بنزین کلانشهر اصفهان با استاندارد یورو ۴ عرضه شد.

      عبدالله گیتی منش در این باره گفت: به منظور حفاظت محیط زیست و جلوگیری از آلودگی هوا و الزام قانونی هوای پاک، تأمین و توزیع بنزین و نفت گاز با استاندارد ملی و جهانی یورو ۴ همواره در اولویت این منطقه قرار دارد.  وی تأکید کرد: بنزین موتور یورو ۴ توزیع شده در منطقه، یک میلیارد و ۸۷۳ میلیون و ۵۲۱ هزار لیتر است که از طریق جایگاه های عرضه سوخت منطقه در اختیار هم استانی های عزیز قرار گرفته است.

       مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه اصفهان افزود: در ۹ ماه امسال، ٨٧ درصد بنزین موتور و ۹۰درصد نفت گاز مصرفی استان با استاندارد یورو ۴ توزیع شده است.

       

      پژوهشگاه صنعت نفت

      کسب رتبه دوم در میان ۶۳ پژوهشگاه کشور

      رتبه بندی و ارزیابی پژوهشگاه ها و مؤسسات پژوهشی دولتی در سال ۱۴۰۱ از سوی مؤسسه ISC انجام شد و پژوهشگاه صنعت نفت توانست رتبه دوم را از میان ۶۳ پژوهشگاه به خود اختصاص دهد.

      در رتبه بندی پژوهشگاه ها و مراکز پژوهشی، 5 معیار پژوهش (با وزن ۲۵ درصد)، فناوری و نوآوری (با وزن ۳۵ درصد)، بین المللی سازی (با وزن ۱۰ درصد)، اثرگذاری اقتصادی (با وزن ۲۰ درصد) و خدمات اجتماعی، زیرساخت و تسهیلات (با وزن ۱۰ درصد) مورد ارزیابی قرار گرفته است.

      برهمین اساس، در رتبه بندی سال ۱۴۰۱، در مجموع تعداد ۶۳ پژوهشگاه حضور داشتند که در ارزیابی این پژوهشگاه ها، سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران، پژوهشگاه صنعت نفت و پژوهشگاه رنگ به ترتیب رتبه های اول تا سوم را به دست آوردند.

      پژوهشگاه صنعت نفت با کسب امتیاز ۹۴.۵۳ توانست رتبه دوم را در بخش اثرگذاری اقتصادی به خود اختصاص دهد و این موضوع نشان دهنده تحقق اهداف و مأموریت های از پیش تعیین شده این سازمان است.

      پژوهشگاه صنعت نفت امسال در میان63 پژوهشگاه حاضر، رتبه سوم را در دو حوزه فناوری و نوآوری و خدمات اجتماعی،همچنین زیرساخت و تسهیلات، به خود اختصاص داده است؛ در ارزیابی سال گذشته نیز رتبه سوم را کسب کرده بود که خوشبختانه امسال با کسب امتیازهای بالاتر در معیارهای پنجگانه توانست این رتبه را به جایگاه دوم ارتقا بخشد.

       

      شرکت گاز استان قم

      افزایش ۳ درصدی گازرسانی به نیروگاه

       مدیرعامل شرکت گاز استان قم از افزایش 3 درصدی گازرسانی به نیروگاه سیکل ترکیبی قم در 9 ماه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال خبر داد.

      مرتضی خوش لهجه گفت: در ۹ ماه امسال بیش از ۷۶۸ میلیون مترمکعب گاز طبیعی به نیروگاه استان قم تحویل داده شد که این مقدار نسبت به مدت زمان مشابه سال 1401 در حدود ۷۴۵ میلیون مترمکعب بوده است.  وی با بیان اینکه استفاده از گاز طبیعی در نیروگاه ها سبب افزایش بازدهی در تولید برق می شود، تصریح کرد: افزون بر این استفاده از این سوخت در نیروگاه ها، کاهش تولید آلاینده های سمی و خطرناک را در پی دارد. مدیرعامل شرکت گاز استان قم با بیان اینکه در این استان یک نیروگاه سیکل ترکیبی و ۹ نیروگاه مقیاس کوچک تولید برق (CHP) وجود دارد، تصریح کرد: سوخت پایه همه این نیروگاه ها گاز طبیعی است. خوش لهجه با تأکید بر اینکه استفاده از سوخت جایگزین برای نیروگاه های سراسر کشور در حوزه اختیارات استان نیست، گفت: تصمیم گیری در این باره به عهده سیستم مرکز راهبردی توانیر است.

       

      شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

      صعود در سودآوری و ارزش افزوده

       بر اساس اعلام سازمان مدیریت صنعتی، شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس توانست رتبه نخست بیشترین سودآوری، صادرات، ارزش افزوده و ارزش بازار، همچنین رتبه دوم بیشترین فروش را در میان ۵۰۰ شرکت برتر ایران کسب و در دو رتبه ارزش افزوده و سودآوری نسبت به دوره قبل یک پله صعود کند. بر اساس نتایج بیست وششمین دوره رده بندی IMI-100 طبق عملکرد مالی شرکت ها در سال ۱۴۰۱، شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با یک پله صعود نسبت به دوره گذشته با ۱۴۲ هزار میلیارد تومان و ۲۹ همت بالاتر از رتبه دوم توانست رتبه نخست ارزش افزوده را بین ۵۰۰ شرکت برتر ایران از آن خود کند. این شرکت همچنین با ارزش بازار ۵۳۳ هزار میلیارد تومان و ۵۳ همت بیشتر از رتبه نخست، توانست بار دیگر رتبه ارزشمندترین شرکت ایران در بازار سرمایه را کسب کند. شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس همچنین با یک پله صعود نسبت به سال گذشته و ۱۱۰ هزار میلیارد تومان سودآوری، عنوان سودآورترین شرکت ایران را از آن خود کرد.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13434.jpg

       

      وزارت نفت

      اعلام فراخوان ارزیابی صلاحیت سازندگان و تأمین کنندگان تجهیزات

      معاونت امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت، فراخوان ارزیابی صلاحیت سازندگان و تأمین کنندگان تجهیزات و سامانه های همسان اندازه گیری کمی و کیفی(میترینگ) در همه نقاط مبادلات مواد نفتی با الزام های تازه را اعلام کرد.

      معاونت امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت برای پنجمین فراخوان ارزیابی صلاحیت مناقصه گران دستگاه مرکزی وزارت نفت و استفاده از توانمندی ها و حمایت حداکثری از سازندگان داخلی، ایجاد بانک اطلاعات منابع واحد، تسریع در تأمین تجهیزات و سامانه های همسان اندازه گیری کمی و کیفی(میترینگ) در همه نقاط مبادلات مواد نفتی و ضرورت ارزیابی شرکت های فعال در این زمینه، همچنین با توجه به تشکیل کمیته فنی بازرگانی ارزیابی صلاحیت سازندگان و تأمین کنندگان تجهیزات و سامانه های همسان اندازه گیری کمی و کیفی وزارت نفت دعوت می شود.

      مدارک و مستندات کامل مربوط مطابق با الزام ها و معیارهای شانزده گانه دستورعمل ارزیابی صلاحیت سازندگان مندرج در تارنمای ep.mop.ir برای تهیه فهرست یادشده، براساس قانون برگزاری مناقصات و الزامات ذکر شده در فراخوان پنجم و رعایت موارد اعلامی در این فراخوان اقدام کنند.

      بر اساس این گزارش، همه سازندگان، تجمیع کنندگان و تأمین کنندگان داخلی باید پس از تکمیل مستندات، آن را به دبیرخانه دستگاه مرکزی ارسال کنند. مستندها، مجوزها، گواهی نامه ها و معیارهای ارزیابی صلاحیت منابع و اهمیت وزنی آنها در پایگاه اطلاع رسانی مناقصات و تارنمای دستگاه مرکزی به نشانیep.mop.ir  قرار داده شده است.

       

      شرکت مهندسی و توسعه نفت

      کاهش ۹۸ درصدی گازهای مشعل میدان یادآوران

      مجری طرح یادآوران گفت: بیش از ۹۸ درصد گازهای همراه مشعل میدان نفتی یادآوران، جمع آوری و به پالایشگاه هویزه خلیج فارس(کارخانه ان جی ال ۳۲۰۰) ارسال می شود.

      مجتبی مرادی عنایت با اعلام کاهش بیش از ۹۸ درصدی گازهای همراه مشعل میدان نفتی یادآوران اظهار کرد: تا بهمن ماه سال گذشته، حجم عمده گاز همراه تولیدی از میدان نفتی یادآوران در مشعل سوزانده می شد که با آماده سازی تدریجی پالایشگاه هویزه خلیج فارس (کارخانه گاز و گاز مایع ۳۲۰۰)، ارسال گاز به آن تأسیسات آغاز شد.

      وی ادامه داد: برهمین اساس، برای حفظ منابع ملی و رعایت الزام های محیط زیستی،با تلاش شبانه روزی کارکنان شرکت مهندسی و توسعه نفت، با تکمیل کامل واحد پایین دستی و راه اندازی کمپرسورهای گازی نفت سنگین، امکان ارسال حجم تقریبی ۱۲۰میلیون فوت مکعب گاز همراه تولیدشده به تأسیسات ان جی ال ۳۲۰۰ و حدود ۲۰میلیون فوت مکعب برای تزریق به میدان (gas lift) و خاموش سازی عملیاتی مشعل در طرح توسعه میدان نفتی یادآوران فراهم شده است.

      مجری طرح یادآوران گفت:با توجه به ارسال بیش از ۹۸ درصد گازهای مشعل به کارخانه گاز و گاز مایع ۳۲۰۰، تنها کمتر از دو درصد از کل گاز تولیدی به دلیل رعایت موارد ایمنی، عملیات بهره برداری مرکز فرآورش (CTEP)، در مشعل سوزانده می شود که به این ترتیب طرح توسعه میدان نفتی یادآوران مفتخر است هم اکنون تولید بهینه نفت با حداقل گازسوزی را اعلام کند.

       

         شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی

      لزوم تبدیل مقوله مدیریت مصرف و کاهش ناترازی

      سرپرست روابط عمومی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی در نشست روابط عمومی های شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی در آبادان، بر ضرورت هدف گذاری مشترک روابط عمومی های شرکت ملی پالایش و پخش در اجرای برنامه های فرهنگی و اطلاع رسانی در زمینه مدیریت مصرف سوخت تأکید کرد.

      محسن مؤمنی در این نشست با اشاره به شاخص تاب آوری و رابطه مستقیم آن با تراز تولید و مصرف سوخت در کشور گفت: ناترازی تولید و مصرف سوخت، یکی از معضلات مهم و چالش های جدی در کشور است که از جهات مختلف، آثار و تبعات سنگینی برای مجموعه شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی و کشور در پی دارد.

      وی افزود: یکی از نمونه های عوارض این معضل، هجمه های رسانه های بیگانه و معاند و طرح عناوین غیرواقعی همچون کمبود بنزین، افزایش قیمت و ناتوانی سیستم در تأمین نیاز مردم است که تلاش می کنند با این ادعاهای کذب، به جامعه یأس و نارضایتی تزریق و با ایجاد ناامنی روانی، کشور را دچار مشکل کنند.

      سرپرست روابط عمومی شرکت ملی پخش فرآورده های با بیان اینکه به عنوان زنجیره تأمین و توزیع سوخت، باید به رفع معضل ناترازی و کاهش آن توجه کنیم، افزود: امروز باید مدیریت مصرف و کاهش ناترازی تولید و مصرف را مأموریت بزرگ روابط عمومی های مجموعه پالایش و پخش بدانیم.

      مؤمنی ادامه داد: لازم است که با همکاری مشترک همه حوزه های مختلف تأمین و توزیع و برنامه ریزی دقیق و اصولی، یک هدف کلیدی و کلان را در این زمینه تعریف کنیم و برای اقدام هایی که به منظور آن باید انجام شود، برنامه ریزی کنیم. ما باید با یک برنامه منسجم تبلیغات و اطلاع رسانی و فرهنگ سازی برای کاهش ناترازی، در کنار همکاران پالایشی مان و زحمتی که برای افزایش تولید متقبل می شوند، بایستیم و با مدیریت مصرف و حذف خودروهای فرسوده و غیراستاندارد از چرخه ترابری، بتوانیم ظرفیت عظیمی برای صادرات فرآورده در کشور ایجاد کنیم و موجب رفاه و آسایش بیشتر مردم شویم.

       

      شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران

      پایان عملیات مکانیکال طرح احداث خط لوله مهرآران – رفسنجان

      مجری طرح احداث خط لوله مهرآران - رفسنجان از پایان عملیات مکانیکال طرح احداث خط لوله مهرآران - رفسنجان خبر داد. مرتضی شالباف زاده درباره ویژگی ها و مزایای این طرح گفت: انتقال فرآورده های نفتی به ظرفیت ۳۰۰ هزار بشکه (معادل ۴۸ میلیون لیتر) در روز، استفاده از منابع داخلی، کارخانه ها و دیگر تولیدکنندگان داخلی، صرفه جویی ارزی ناشی از تأمین کالا از داخل، کاهش مصرف سوخت، اشتغالزایی برای بیش از ۵۰۰ نفر به طور مستقیم و ۲۰۰۰ نفر به طور غیرمستقیم و حذف تانکرهای حمل سوخت، از مهم ترین دستاوردهای این طرح است.

      وی افزود: راه اندازی این خط افزون بر کاهش مصرف سوخت، ترافیک جاده ای و آلودگی هوا، انتقال پایدار و مطمئن فرآورده های نفتی، ایمنی و کاهش تصادفات جاده ای را در پی خواهد داشت.

      مجری طرح احداث خط لوله مهرآران - رفسنجان تأکید کرد: ترمیم دو رشته قنات در روستاهای گستوئیه (کیلومتر ۳۹۹) و بیدتلان بیدسیران (کیلومتر ۴۰۰)، عبور از دو محور ترانزیت اتوبان سیرجان - بندرعباس و اتوبان سیرجان - کرمان به روش غلاف گذاری به صورت پایپ جکینگ به ترتیب به طول ۷۰ متر و ۶۷ متر، حمل ریلی حدود ۲۰ کیلومتر از لوله های مورد نیاز از کارخانه لوله سازی ماهشهر به مقصد رفسنجان، تخلیه لوله های مذکور در محل انبار راه آهن و بارگیری و حمل به طول ۳۰ کیلومتر توسط کشنده از ایستگاه راه آهن و تخلیه در محل طرح، مختصری از فعالیت های کلیدی طرح به شمار می آید.

       

      شرکت پایانه های نفتی ایران

      حمل ۱۴ هزار تن کالا به جزیره خارک

      مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران گفت: از ابتدای امسال تاکنون بیش از ۱۴ هزار تن کالا و تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت و ساکنان جزیره خارک از مسیر بوشهر به این جزیره حمل شده است.

      عباس غریبی در بازدید از اداره کالای شرکت پایانه های نفتی ایران در بندر بوشهر اظهار کرد: مدیریت تدارکات و امور کالا، همواره در پشتیبانی از فرآیندهای عملیاتی این شرکت همراه و همسو بوده است و در تکمیل زنجیره ارزش نیز نقش محوری ایفا می کند.

      وی مهم ترین مأموریت سازمانی مدیریت کالایش شرکت پایانه های نفتی را تأمین سریع، ایمن، اقتصادی و با کیفیت کالا و تجهیزات با رویکرد ساخت داخل برشمرد.

      مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران همچنین با اشاره به اهمیت محیط پیرامونی صنعت و توجه به آن گفت: این شرکت با توجه به نقش محوری که در فرآیندهای عملیاتی شرکت های نفتی در جزیره خارک دارد، همواره، همسو با مسئولیت اجتماعی به منطقه پیرامون صنعت توجه ویژه داشته است.

      غریبی عمده کالاهای حمل شده از بوشهر به جزیره خارک را مربوط به شرکت های پایانه های نفتی ایران، همچنین شرکت های نفتی مستقر در این جزیره، پیمانکاران، ادارات دولتی و اهالی بومی (عملیات عمومی) دانست.

       

      شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران

      سهمیه یارانه ای و قیمت بنزین تغییری نداشته است

      مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران گفت: هیچ تغییری در مقدار سهمیه یارانه ای کارت های هوشمند سوخت شخصی اعمال نشده است و برنامه ای نیز برای افزایش قیمت بنزین نداریم. جعفر سالاری نسب اعلام کرد: پیش از این و در دوره محدودیت های شیوع ویروس کرونا، سقف ذخیره سازی سهمیه سوخت در کارت های سوخت شخصی به ۹ ماه رسیده بود که این سقف از ابتدای بهمن ماه امسال به سقف ۶ ماه پیشین بازگشت و پس از این، سهمیه کارت سوخت خودروهای شخصی تنها تا ۶ ماه تا سقف ۳۶۰ لیتر در کارت های سوخت شخصی ذخیره خواهد شد. وی همچنین با اشاره به تصمیم های تازه اجرا شده برای کاهش سهمیه بنزین ماهانه آزاد خودروهای شخصی افزود: به منظور جلوگیری از مهاجرت کارت های سوخت و مدیریت بهینه مصرف کارت های سوخت شخصی، از ابتدای بهمن ماه امسال مقدار سهمیه بنزین آزاد کارت های سوخت شخصی از ۱۵۰ لیتر به ۱۰۰ لیتر در ماه کاهش یافت. مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی تصریح کرد: مردم می توانند در صورت پایان سهمیه بنزین آزاد از کارت سوخت آزاد جایگاهداران استفاده کنند. سالاری نسب گفت: بررسی های ما در ماه های گذشته نشان می دهد که حجم استفاده از کارت های آزاد در ماه های گذشته ۳۵ درصد بوده و ۶۵ درصد سوخت گیری نیز از طریق کارت های سوخت شخصی انجام می شود که به همین مقدار از سهمیه بنزین آزاد استفاده نمی شود؛ بنابراین تصمیم گرفتیم برای مدیریت مصرف به ویژه پرمصرف ها مقدار سهمیه بنزین آزاد کارت های سوخت شخصی از ۱۵۰ به ۱۰۰ لیتر کاهش یابد.

       

      بازگشت سقف ذخیره بنزین یارانه ای به دوران پیش از کرونا

      همچنین بنا بر اعلام شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، مدت زمان ذخیره سهمیه بنزین به همان مقدار(۶ ماه) پیش از دوران کرونا بازگشت، از این رو سهمیه بنزین یارانه ای (1500 تومانی) به مدت ۶ ماه در کارت های سوخت ذخیره می شود.

      در دوران شیوع ویروس همه گیر کرونا و محدودیت های اجباری سفرها، مدت زمان ذخیره سهمیه بنزین 1500تومانی از ۶ ماه به ۹ ماه رسیده بود تا پس از پایان محدودیت های کرونایی هموطنان بتوانند از سهمیه سوخت خود به نحو ممکن استفاده کنند.

      هم اکنون با توجه به اینکه دو سال از مهار موفق کرونا در کشور می گذرد، مدت زمان ذخیره سهمیه بنزین به همان مقدار پیش از دوران کرونا (۶ ماه) بازگشت، از این رو سهمیه بنزین یارانه ای ۱۵۰۰ تومانی تا ۶ ماه قابلیت ذخیره در کارت های سوخت را دارد.

      با توجه به افزایش ٢٥ درصدی سفر با خودروهای شخصی،به منظور مدیریت مصرف سوخت و جلوگیری از مهاجرت کارت های سوخت به استان های مرزی، سهمیه بنزین ۳ هزار تومانی از ۱۵۰ لیتر در ماه به ۱۰۰ لیتر تغییر یافته است.

      تأکید می شود سهمیه60 لیتری بنزین یارانه ای 1500 تومانی، بدون تغییر به همان مقدار باقی مانده و با رد هرگونه شایعه افزایش قیمت بنزین، اعلام می شود تصمیمی برای تغییر قیمت بنزین گرفته نشده است.

       

      شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی

      آغاز فرآیند مصاحبه پذیرفته شدگان در آزمون 

      مدیر سرمایه انسانی مجتمع گاز پارس جنوبی از آغاز فرآیند مصاحبه فنی و تخصصی جذب جوانان بومی بوشهر در مرکز آموزش شهید بهشتی جم خبر داد.

      بهرام حیدری توضیح داد: با تشکیل هشت کمیته فرآیند، مصاحبه از پذیرفته شدگان آزمون از یکم بهمن ماه آغاز شده است و تا ۱۶ بهمن ماه امسال ادامه دارد.

      وی افزود: در این فرآیند ۶۰۹ نفر از پذیرفته شدگان نهایی آزمون کتبی ۳۱ شهریورماه در محل دانشگاه خلیج فارس بوشهر، برای انجام مصاحبه فنی و تخصصی و ارزیابی روان شناختی دعوت شده اند که در انجام این فرآیند، افزون بر انجام مصاحبه های تخصصی و فنی، همه مصاحبه شوندگان، مورد ارزیابی های روان شناختی صنعتی نیز قرار خواهند گرفت.

      مدیر سرمایه انسانی مجتمع گاز پارس جنوبی تصریح کرد: امید است در سایه کار تیمی، با همه این ۶۰۹ نفر در کوتاه ترین بازه زمانی با برنامه ریزی دقیق و منظم مصاحبه شود.

       

      صندوق بازنشستگی صنعت نفت آغاجاری

      رویکرد سازمان بازرسی، رفع زمینه های فساد است

      بازرس کل امور نفت سازمان بازرسی کل کشور با بیان اینکه مسئولان حسابرسی شرکت های تابع صندوق بازنشستگی صنعت نفت بازرسان افتخاری این سازمان هستند، گفت: رویکرد این سازمان به ویژه در حوزه نفت و انرژی، رفع زمینه های فساد و ابهام است.

      موسی مؤیدی در نخستین نشست هم اندیشی نظام حسابرسی داخلی گروه اقتصادی صندوق بازنشستگی صنعت نفت با تبریک حلول ماه رجب اظهار کرد: آغاز ماه رجب سرآغازی برای بهره بردن از 3 ماه پرفضیلت سال (رجب، شعبان و رمضان) است.

      وی با گرامیداشت هفتادوششمین سالگرد تأسیس صندوق بازنشستگی کارکنان صنعت نفت افزود: این صندوق از گذشته تاکنون همواره متعلق به کارکنان خدوم صنعت نفت ایران بوده و با راه اندازی طرح های اقتصادی مورد نیاز کشور خدمات قابل توجهی را در صنعت نفت ارائه می کند.

      بازرس کل امور نفت سازمان بازرسی کل کشور در ادامه مسئولان حسابرسی شرکت های تابع صندوق بازنشستگی صنعت نفت را بازرسان افتخاری سازمان بازرسی کل کشور خطاب کرد و گفت: هدف ما شناسایی بسترهای فساد در دستگاه ها و سازمان های دولتی و عمومی است، زیرا معتقدیم شناسایی این بسترها از درمان فساد مهم تر و مؤثرتر ورویکرد سازمان به ویژه در حوزه نفت و انرژی رفع بسترهای فساد و ابهام است، از این رو سازمان بازرسی بیشتر تمایل دارد نقش پیشگیرانه و نظارتی بهنگام خود را در امور ایفا کند و در این چارچوب قانون و رعایت مجموعه قوانین موضوعه معیار ارزیابی و سنجش است.

       

      شرکت انتقال گاز ایران

      تقویت زیرساخت های مخابراتی و ارتباطی مناطق عملیاتی

      مدیر مخابرات و تلمتری شرکت انتقال گاز ایران بر لزوم توسعه و تقویت زیرساخت های مخابراتی و ارتباطی و ارتقای تجهیزات مخابراتی برای تحقق انتقال پایدار گاز طبیعی تأکید کرد. محمدرضا نیک روش فرد در حاشیه نشست تفاهم نامه همکاری شرکت انتقال گاز و شرکت مخابرات ایران و در نشست با مدیر و کارشناسان فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) منطقه8عملیات با اشاره به نقش ویژه ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: مخابرات به دنبال رضایتمندی بیشتر کارکنان است و این موضوع جز با روزآمدی و ارتقای تجهیزات و به کارگیری نیروی متخصص و متعهد  و آموزش آن میسر نخواهد شد.

      وی با بیان اینکه در عصر ارتباطات بهره گیری از فناوری روزآمد برای رسیدن به اهداف هر سازمان، یکی از مهم ترین عوامل ارتقای بهره وری به شمار می آید، افزود: تامین شبکه های مخابراتی و تلمتری در مسیرهای تاسیسات و ایستگاه های تقویت و تقلیل فشار گاز و مراکز بهره برداری خطوط لوله بسیار مهم است و ضرورت دارد نقاط آسیب پذیر احتمالی شبکه در مسیرها را شناسایی و در این ارتباط بستر مناسب، ابزار و تجهیزات لازم را فراهم کرد تا سطح رضایتمندی مشتریان ارتقا یابد.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13435.jpg

      عبور اوپک پلاس از 2023 با افزایش تولید

      تولید نفت اعضای ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک (اوپک پلاس) پیش از آغاز کاهش عرضه روزانه دو میلیون و 200 هزار بشکه ای شماری از اعضای این ائتلاف برای سه ماه نخست 2024 با هدف تعادل بخشی به شرایط بازارهای جهانی نفت خام، در ماه دسامبر سال 2023 میلادی، روزانه 130 هزار بشکه افزایش یافت.

      تازه ترین نظرسنجی مؤسسه پلاتس ازمسئولان صنعت نفت، تحلیلگران و اطلاعات کشتیرانی حکایت از آن دارد که تولید نفت خام ائتلاف اوپک پلاس در پی افزایش تولید عراق و تولیدکنندگان بزرگ آفریقایی عضو این ائتلاف، در ماه دسامبر سال 2023 میلادی با افزایش روزانه 130 هزار بشکه ای، به 42 میلیون و 730 هزار بشکه در روز رسید.

      چشم انداز ضعیف با وجود تلاش اوپک پلاس

      افزایش تولید نفت اوپک پلاس درماه دسامبر با وجود تلاش اعضا برای مقابله با چشم انداز ضعیف بازار رخ داد؛ این در حالی است که با کاهش تولید مجموع روزانه 2 میلیون و 200 هزار بشکه ای شماری از اعضای ائتلاف اوپک پلاس که از یکم ژانویه امسال به مدت سه ماه آغازشده است، عرضه اوپک پلاس کاهش خواهد یافت.

      براساس این نظرسنجی، 13 عضو اوپک پلاس درماه دسامبر 2023، روزانه 27 میلیون و 980 هزار بشکه نفت تولید کرده اند که این رقم نسبت به ماه پیش از آن (نوامبر) 160 هزار بشکه افزایش را نشان می دهد، در حالی که 10 متحد غیراوپک در دوره مورد بررسی (دسامبر 2023)، روزانه 14 میلیون و 750 هزار بشکه نفت تولید کرده اند که نسبت به ماه نوامبر پارسال، 300 هزار بشکه در روز کاهش داشته است.

      بنابراین نظرسنجی، عربستان همچنان تولید خود را در پایین ترین حد خود، از زمان شیوع ویروس کرونا حفظ و در دسامبر پارسال، روزانه 8 میلیون و 950 هزار بشکه تولید کرد، در حالی که روسیه تولید خود را روی رقم روزانه 9 میلیون و 430 هزار بشکه ثابت نگه داشته است؛ هر دو کشور، اکنون زیر سهمیه تولید خود و بر اساس تازه ترین توافق اوپک پلاس نفت عرضه می کنند.

      عراق در پی افزایش تولید نفت منطقه کردنشین و مصرف بالای داخلی خود برای تولید برق، در دسامبر پارسال روزانه 60 هزار بشکه افزایش یافت.

      درخواست برای اجرای سهمیه های سختگیرانه

      منابعی به اس اند پی گلوبال، گفتند که عراق در ماه دسامبر پارسال روزانه چهارمیلیون و 350 هزار بشکه نفت و بالاتر ازسهمیه تولید روزانه چهار میلیون و 220 هزار بشکه ای خود عرضه کرده است و بی توجهی همیشگی این کشور به سهمیه اش، منجر به درخواست دیگر اعضا برای اجرای سهمیه های سختگیرانه شده است.

      درهمین حال، نیجریه در دسامبر پارسال به دلیل افزایش صادرات و رفع مشکل پنج روزه پیش روی تولید در یکی از پروژه های شرکت فرانسوی توتال انرژی در بزرگ ترین تولیدکننده آفریقا (275 هزار بشکه در روز)، تولید خود را با 100 هزار بشکه افزایش، به یک میلیون و 530 هزار بشکه در روز رساند که اندکی بالاتر از سهمیه یک میلیون و 500 هزاربشکه ای تازه تعیین شده برای این عضو آفریقایی اوپک در سال 2024 میلادی است.

      نیجریه، افزون بر افزایش صادرات نفت خام خود در ماه دسامبر 2023، حدود پنج میلیون بشکه نفت خام به پالایشگاه تازه ساز دانگوته (Dangote) در نزدیکی لاگوس عرضه کرد.

      بر اساس این نظرسنجی، تولید نفت آنگولا در پی افزایش صادرات، در آخرین ماه میلادی سال 2023 میلادی با افزایش روزانه 50 هزاربشکه ای به یک میلیون و 180 هزار بشکه در روز رسید.

      خروج آنگولا از اوپک پلاس

      آنگولا از یکم ژانویه در پی اختلاف درباره سهمیه بندی که سبب به تاخیر افتادن آخرین نشست وزارتی اوپک پلاس در سال گذشته میلادی شد، تصمیم به غیرفعال کردن عضویت خود در این سازمان از یکم ژانویه سال 2024 میلادی گرفت.

      قزاقستان، یکی دیگر از اعضای غیراوپک ائتلاف اوپک پلاس هم در دوره مورد بررسی، تولید نفت خام خود را به یک میلیون و 560 هزار بشکه در روز رساند که اندکی بالاتر از سهمیه روزانه یک میلیون و 550 هزار بشکه ای تعیین شده برای این کشور آسیای میانه است و بهبود صادرات به دنبال رفع اختلال پیش آمده برای عملیات بارگیری در مسیر اصلی صادراتی خط لوله «کنسرسیوم خزر» (CPC سی پی سی) بود.

      کاهش های عمیق تر

      عربستان سعودی متعهد شده است کاهش عرضه داوطلبانه روزانه یک میلیون بشکه ای را حفظ کند و تولید روزانه خود را تا سه ماه نخست سال 2024 میلادی روی رقم حدود 9 میلیون بشکه حفظ کند.

      روسیه متعهد شده است صادرات داوطلبانه خود را از رقم میانگین ماه مه تا ژوئن 2023، روزانه 500 هزار بشکه کاهش دهد که شامل روزانه 300 هزار بشکه نفت خام و 200 هزار بشکه در روز فرآورده های نفتی خواهد بود.پس از سی وششمین نشست وزارتی این ائتلاف که از طریق ویدیو کنفرانس برگزار شد، به جز عربستان و روسیه چند عضو دیگر اوپک پلاس هم مانند عراق، امارات متحده عربی، کویت، الجزایر، قزاقستان و عمان با هدف کمک به تقویت بازارهای جهانی نفت خام، از کاهش عمیق تر درمجموع روزانه 696 هزار بشکه در سه ماه نخست سال 2024 میلادی خبر دادند.

      با این حال، کاهش تولید امارات متحده عربی از خط پایه تولید بالاتری خواهد بود، زیرا پیش تر با توجه به برنامه های افزایش ظرفیت تولید نفت این کشور در این باره مذاکره کرده بود.از سوی دیگر، سهمیه های تولید نیجریه و جمهوری کنگو به دلیل ناتوانی در تولید مطابق سهمیه تولید تعیین شده طی دو سال گذشته، کاهش داده شد.وزیران نفت و انرژی عضو ائتلاف اوپک پلاس گفته اند که در صورت لزوم آماده اند پیش از نشست برنامه ریزی شده بعدی خود در یکم ژوئن (12 خردادماه) در وین (دبیرخانه دائمی اوپک)، کاهش تولید را تعمیق کنند.

      اعضای اوپک پلاس با پایبندی 113.31 درصدی در نوامبر2023 میلادی، به مقدار قابل توجهی کمتر ازسهمیه های تولید این ائتلاف باقی مانده است. تولید اعضای این ائتلاف تاکنون 907 هزار بشکه در روز کاهش یافته است.هدف اعضای ائتلاف اوپک پلاس برای کاهش عرضه، جبران کاهش تقاضای فصلی نفت خام و تثبیت بازار بی ثبات نفت تحت تأثیر شاخص های ضعیف اقتصادی جهانی با کاهش تولید است که تولید نفت خام اوپک را بسیار پایینتر از سطح پیش از شیوع ویروس عالم گیر کرونا نگه داشته است.کل تولید اوپک پلاس از ژانویه سال 2024 میلادی تحت تأثیر پیوستن برزیل به این ائتلاف و خروج آنگولا قرار می گیرد.نظرسنجی پلاتس، تولید سرچاه را اندازه گیری می کند وبا استفاده از اطلاعات مقام های صنعت نفت، بازرگانان وتحلیلگران، همچنین بررسی داده های کشتیرانی، ماهواره و موجودی اختصاصی، جمع آوری شده است.

      منبع: نشریه پلاتس

      مترجم: امیر دشتی

       

    • media/image/2024/01/2000-1441/13436.jpg

      تاریخچه قراردادهای نفتی ایران(بخش هفتم)

      قانون ملی شدن نفت 

      مشعل  قراردادهای نفتی از آغاز فعالیت این صنعت تاکنون، بخش مهمی از صنعت نفت هستند که در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی از خود تاثیرات بسزایی بر جای گذاشته اند. با توجه به اهمیت این موضوع، مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت نیز به بررسی این قراردادها پرداخته و هفته نامه«مشعل» هم با هدف مرور و یادآوری به بازنشر آنها اقدام کرده است. در این شماره، قانون ملی شدن نفت بازخوانی می شود.

      با آغاز مجلس شانزدهم از 20 بهمن 1328 و ورود نیروهای ملی مذهبی به مجلس،برنامه ملی شدن صنعت نفت کلید خورد. در این مجلس دکتر محمد مصدق نیز به عنوان نماینده تهران، رهبر اقلیت مجلس و رئیس کمیسیون نفت (که برای بررسی قرارداد الحاقی تشکیل شده بود) حضور فعال داشت. پس از دوره کوتاه نخست وزیری حسن علی منصور (فروردین تا تیر 1329)، سپهبد علی رزم آرا با سیاست طرفداری از انگلیس روی کار آمد. کمیسیون نفت در 19 آذر ماه 1329، طی گزارشی به مجلس، قرارداد الحاقی را «کافی برای استیفتی حقوق مردم ایران» ندانسته و ضمن مخالفت با آن، به طور غیرمستقیم، عدم تصویب آن را توصیه کرده بود. در 5 دی ماه 1329، وزیر دارایی کابینه رزم آرا، لایحه الحاقی را از مجلس مسترد داشت. دولت انگلیس برای راضی کردن مجلس، به دولت رزم آرا پیشنهاد داد تا قراردادی مشابه قرارداد میان عربستان سعودی و شرکت آرامکو (بر اساس سود 50 – 50) با ایران منعقد کند.

      پیشنهاد کمیسیون نفت

      رزم آرا پس از ناکامی در کسب موافقت شاه و مجلس با پیشنهاد انگلستان، درصدد برآمد تا با یک کودتای نظامی و حذف شاه و مجالس شورای ملی و سنا، خود قدرت را در دست گیرد و حتی موافقت ضمنی شوروی را نیز کسب کرده بود. این برنامه با ترور رزم آرا به دست خلیل طهماسب در 16 اسفند 1329، ناکام ماند. پس از آن مجلس به اتفاق آرا،حسین علا را به نخست وزیری انتخاب کرد

      از دوره حکومت رزم آرا بحث هایی در مجلس در خصوص ملی شدن نفت مطرح اما با مخالفت شدید وی مواجه شد. پس از استقرار دولت علا، کمیسیون نفت، گزارشی پیشنهادی را در تاریخ 24 اسفند 1329 به تصویب مجلس شورای ملی و در تاریخ 29 اسفند به تصویب مجلس سنا رساند: «به نام سعادت ملت ایران و به منظور تأمین صلح جهان، امضا کنندگان ذیل، پیشنهاد می نماییم که صنعت نفت ایران در تمام مناطق کشور بدون استثنا ملی اعلام شود. یعنی تمام عملیات اکتشاف، استخراج و بهره برداری در دست دولت قرار گیرد.»

      کمیسیون نفت، در 5 اردیبهشت 1330، گزارشی 9 ماده ای را برای تصویب به مجلس تسلیم کرد، 6 اردیبهشت ماه، حسین علا استعفا و مجلس، محمد مصدق را برای جانشینی وی پیشنهادکرد. در 9 اریبهشت 1330، مجلس شورای ملی و روز بعد مجلس سنا، قانون ملی شدن صنعت نفت را تصویب کردند.

      اجرای قانون ملی شدن صنعت نفت

      محمد مصدق روز 12 اردیبهشت، دولت را در دست گرفت و اجرای قانون ملی شدن صنعت نفت را به شرح زیر اعلام کرد:

      1- به منظور ترتیب اجرای قانون مورخ 24 و 29 اسفند ماه 1329 راجع به ملی شدن صنعت نفت در سراسر کشور، هیئت مختلطی مرکب از پنج نفر از نمایندگان مجلس سنا و پنج نفر از نمایندگان مجلس شورای ملی به انتخاب هر یک از مجلسین و وزیر دارایی وقت یا قائم مقام او تشکیل می شود.

      2- دولت مکلف است با نظارت هیئت مختلط بلافاصله از شرکت سابق نفت انگلیس و ایران، خلع ید کند. چناچه شرکت برای تحویل فوری به عذر وجود ادعایی، به دولت متعذر شود، دولت می تواند تا میزان 25 درصد مدعا به احتمالی شرکت را در بانک ملی ایران یا بانک مرضی الطرفین دیگر، ودیعه گذارد.

      3- دولت مکلف است با نظارت هیئت مختلط به مطالبات و دعاوی حقه شرکت رسیدگی نموده، نظریات خود را به مجلسین گزارش بدهد، که پس از تصویب مجلسین، به موقع اجرا گذاشته شود.

      4- چون از تاریخ 29 اسفند ماه 1329که ملی شدن صنعت نفت به تصویب مجلس سنا نیز رسیده است، کلیه درآمد نفت و محصولات نفتی حق مسلم ملت ایران است، دولت مکلف است با نظارت هیئت مختلط به حساب شرکت رسیدگی کند و نیز هیئت مختلط باید از تاریخ اجرای این قانون بر تعیین هیئت عامله در امور بهره برداری، دقیقاً نظارت نماید.

      5- هیئت مختلط باید هرچه زودتر اساسنامه شرکت ملی نفت را که در آن هیئت عامله و هیئت نظارتی از متخصصین پیش بینی شده باشد، تهیه و برای تصویب به مجلس پیشنهاد کند.

      6- برای تبدیل تدریجی متخصصین خارجی به متخصصین ایرانی، هیئت مختلط مکلف است آیین نامه فرستادن عده ای محصل به طریق مسابقه در هر سال برای فراگرفتن رشته های مختلف معلومات و تجربیات مربوطه به صنایع نفت به کشورهای خارج را تدوین و پس از تصویب هیئت وزیران، به وسیله وزارت فرهنگ به موقع اجرا گذارد. مخارج تحصیل این محصلین از عواید نفت پرداخته خواهد شد.

      7- کلیه خریداران محصولات معادن انتزاعی از شرکت سابق نفت انگلیس و ایران، هر مقدار نفتی را که از اول سال مسیحی 1948 تا تاریخ 20 مارس 1951 (29 اسفند 1329) از آن شرکت سالیانه خریداری کرده اند، می توانند از این به بعد هم به نرخ عادلة بین المللی، همان مقدار سالیانه خریداری نمایند و برای مازاد آن مقادیر، در صورت تصویب شرایط، در خرید حق تقدم خواهند داشت.

      8- کلیه پیشنهادات هیئت مختلط که برای تصویب مجلس شورای ملی تهیه و تقدیم مجلس خواهد شد، به کمیسیون مخصوص نفت ارجاع می گردد.

      9- هیئت مختلط باید در ظرف سه ماه ار تاریخ تصویب این قانون به کار خود خاتمه دهد و گزارش عملیات خود را طبق ماده 8 به مجلس تقدیم کند و در صورتی که احتیاج به تمدید مهلت باشد، با ذکر دلایل موجه درخواست تمدید نماید تا زمانی که تمدید مدت به هر جهتی از جهات از تصویب مجلسین نگذشته است، هیئت مختلط می تواند به کار ادامه دهد. (ذوقی، 1378: 264)

      نتایج ملی شدن صنعت نفت، دادگاه لاهه و هیئت استوکس

      دولت انگلستان در پی اعلام ملی شدن صنعت نفت ایران، ضمن اعتراض رسمی به دولت ایران، درخواست کرد که مسئله طبق بند حکمیت قرارداد 1933 حل و فصل شود، اما زمانی که دولت ایران بحث حاکمیت ملی بر منابع نفتی را پیش کشید، شکایت خود را به دادگاه بین المللی لاهه ارجاع داد. دادگاه لاهه نیز بدواً خواستار ارجاع به بند حکمیت قرارداد 1933 شد.

      در 15 خرداد 1330 هیئت مدیره موقت شرکت ملی نفت ایران عازم آبادان شدند و پس از خلع ید از شرکت نفت انگلیس و ایران در اهواز، ادارات شرکت سابق را تحویل گرفته و با صدور اعلامیه ای از کلیه کارمندان داخلی و خارجی خواست تا به عنوان مستخدم شرکت ملی نفت ایران کماکان به خدمت خود ادامه دهند.

      دولت انگلیس در اقدام متقابل با حرکت چندین ناو جنگی خود به خلیج فارس مانع از ورود و خروج کشتی های نفتکش ایران شد، شوروی نیز به عنوان مانور نظامی، نیروهای خود را در مرزهای شمالی ایران مستقر کرد.

      بعد از مذاکرات بی نتیجه نمایندگان شرکت نفت انگلیس و ایران با دولت مصدق و با وجود اعتراضات ایران به صلاحیت این دادگاه جهت رسیدگی به یک مسئله ملی، در نهایت دیوان دادگستری لاهه طبق قرار موقتی که در تاریخ 5 ژوئیه 1951/ 14 تیر 1330 صادر کرد، ضمن دعوت طرفین به خودداری از انجام اعمال زیانبار و اقدامات منجر به تشدید بحران، پیشنهاد داد تا ساختاری با عنوان «کمیسیون مشترک» از افراد منتخب دولت های انگلیس و ایران به منظور تداوم تولید و صادرات و تخصیص درآمدها و مدیریت امور مالی شرکت تا زمان رسیدن به یک راه حل نهایی تشکیل شود.

      یک پیشنهاد و رد آن

      در تاریخ 12 مرداد 1330 (چهارم اگوست 1951)هیئتی از طرف دولت بریتانیا، شرکت نفت انگلیس و نماینده ریاست جمهور ایالات متحده به ریاست لرد ریچارد استوکس وزیر مشاور و مهردارسلطنتی وارد ایران شدند و پس از بازدید از تأسیسات نفتی شرکت، در 22 مرداد با نماینده دولت ایران وارد مذاکره شدند و پیشنهادی 8 ماده ای را به دولت ارائه دادند که مبتنی بر واگذاری تأسیسات به شرکت نفت ایران و تضمین خرید نفت ایران به قیمت فوب (free on board = F. O. B) از طریق ساختاری به نام «سازمان خرید» بود. همچنین ایجاد ساختاری برای عملیات اکتشاف، تولید و حمل و نقل نفت، زیر نظر سازمان خرید پیش بینی شده بود. شرکت نفت کرمانشاه نیز طی شرایط مشابهی به شرکت نفت واگذار می شد و پیش بینی شده بود که از ایرانیان در هیئت مدیره شرکت های عامل استفاده شود. این پیشنهاد از طرف دولت ایران رد شد. در تاریخ 9 ژوئن 1952 دادگاه بین المللی لاهه موضوع صلاحیت خود برای داوری در قضیه ملی شدن صنعت نفت را مورد بررسی قرار داد و با توجه به اینکه قرارداد نفتی ایران میان دولت و یک شرکت خصوصی منعقد شده بود، این دادگاه خود را فاقد صلاحیت بررسی اعلام کرد. در پی این امر، دولت انگلیس و به تبع آن بسیاری از کشورهای دیگر نفت ایران را تحریم کردند..

      در نهایت در 28 مرداد 1332/ 19 اگوست 1953 دولت محمد مصدق در پی کودتا ساقط شد و نفت ایران بار دیگر محل مناقشه مناسبات بین المللی قرار گرفت. (ذوقی، 1378: 288)

       

      دستگاه رطوبت گیر

      دستگاه رطوبت گیر (Dehumidifier) حاوی مواد خشک کننده سیلیکاژل، جهت نم گیری رطوبت هوا در بسیاری از موارد مانند خشک کردن گیج های روغن، حرارت سنج ها و ترانسفورماتور در نیروگاه برق تمبی کاربرد داشته و زمانی که فضای سالن توربین ها یا ساختمان به سطح رطوبت بسیار (به دلیل مجاورت نیروگاه به رودخانه) در هوا نیاز دارد، رطوبت گیر می تواند بهترین راه برای حذف آن باشد. سیلیکاژل نقش بسزایی در افزایش عملکرد سیستم های رطوبت گیر ایفا می کند. سیلیکاژل نارنجی یا آبی برای استفاده در دستگاه های رطوبت گیر استفاده می شود تا در صورت اشباع ژل ها از رطوبت، تعویض شوند. این دستگاه اوایل شروع به کار توربین ها در نیروگاه برق تمبی نصب و مورد استفاده قرار گرفت.

       

       

    • media/image/2024/01/2000-1441/13437.jpg

      حکمت های فاطمی

      مصیبت حقیقی

      یکی از تعقیبات نماز عصر که از حضرت فاطمه(علیها السّلام) نقل شده، عبارت است از: اَللّهُمَّ لا تَجعَل مُصیبَتی فی دینی وَ لا تَجعَلِ الدُّنیا اَکبَرَ هَمّی وَ لا مَبلَغَ عِلمی: خداوندا! مصیبت مرا در دینم قرار مده و دنیا را بزرگ ترین همّ و غم من و نهایت علم و هدف دانشم قرار مده. (بحارالانوار، ج ۴۳، ص ۱۹۲)

      شرح حدیث

      مصیبت، حادثه ای تلخ و ناگوار است که به انسان می رسد. گاهی این مصیبت، آسیب و ضربه، مادی است و گاهی هم معنوی و اخلاقی، گاهی جسمی است و گاهی روحی و دینی.

      اینکه کسی از نظر دین، آسیب و آفت ببیند و لطمه ای به دینش وارد شود، بزرگ ترین مصیبت و اینکه همه همت و تلاش انسان و نهایت دانش و علم انسان در دنیا خلاصه شود نیز نشانه خسارت معنوی است. نه هستی در دنیا خلاصه می شود و نه معیار سود و زیان، فقط مادیات است.

      کسی که زندگی مادی و رفاه و معیشت او تامین باشد؛ اما دین و اخلاق او ضربه بخورد، در واقع زیانکار و خسران زده است. ما به کسی که عزیزی را از دست می دهد، تسلیت می گوییم؛ اما آنکه آسیب دینی می خورد، بیشتر شایسته تسلیت گویی است.

      ما از کسی که فعال و تلاشگر است، تقدیر می کنیم؛ اما آنکه همتش بالاتر و فکر و فعالیتش برای تأمین سعادت اخروی است، سزاوارتر است تا از او تقدیر شود.

      اولیای الهی چون آخرت را در چشم انداز خود قرار داده اند، هم مصیبت در دین را سخت تر می بینند و هم از اینکه هدف نهایی شان دنیا باشد، گریزانند.

       

      عوامل پیروزی  انقلاب اسلامی

      برپایی حکومت بر مبنای اسلام، به عنوان دینی کامل و تامین کننده تمام نیازهای مادی و معنوی بشر، یک ضرورت است. مردم ایران با آگاهی به این نکته و با رهبری حکیمانۀ امام خمینی(ره) یکپارچه قیام کرده و بعد از ساقط کردن حکومت دیکتاتوری و وابسته رژیم پهلوی، نظام جمهوری اسلامی را در ایران مستقر کردند.  در این نوشتار، عوامل پیروزی انقلاب اسلامی ایران را مرور می کنیم تا با حفظ آنها از انقلابمان حفاظت کنیم و مردم مسلمان کشورهای اسلامی که بتازگی قیام های ضد استبدادی خود را آغاز کرده اند نیز با توجه به این عوامل، بتوانند با عزمی راسخ تر به نهضت های خود پایبند باشند و از آن با تمام وجود حراست کنند.

      ایمان و اراده

      تجربه نشان داده است که موفقیت در هر کاری، باید با یقین و اعتقاد به انجام آن همراه باشد و کسانی که در انجام امور مردد و نتیجه آن را باور نکرده باشند، معمولا به هدف نمی رسند. یکی از علل موفقیت رسول گرامی اسلام(ص)، ایمان و اعتقاد به هدف بود. تا جایی که وقتی مشرکان قریش از سوی حضرت ابیطالب(ع) به آن بزرگوار پیام هایی دادند و تهدید و تطمیع کردند که از هدف خود دست بردارد، آن حضرت فرمود: «عمو جان! به خدا قسم اگر خورشید را در دست راست من و ماه را در دست چپ من قرار دهند، هرگز از هدف خود دست بر نخواهم داشت، تا اینکه دین حق آشکار شود یا در راه آن فدا شوم.»

      مردم ایران در حادثه تاریخی انقلاب اسلامی براساس باور به حاکمیت قوانین و ارزش های الهی، سلطنت نامشروع حکمرانان جبار را نفی و با اراده ای الهی، آن را ریشه کن کردند. آنها فروپاشیدن تمام نهاد ها و مراکز وابسته به آن را پشتوانه همت خود قرار دادند و در این راه از هیچ کوششی دریغ نکردند. این عامل در پیروزی انقلاب اسلامی ایران نقش مهمی ایفا کرد.

      جلوه اسلامی

      اسلام، مکتبی است که می تواند انسان ها را از درون و برون متحول کند و موجب پدید آمدن تحولات عمیق تاریخی، اجتماعی و فرهنگی شود. این آیین آسمانی، می تواند در جذب و تحرک بخشیدن به نیروهای با ایمان و مقاوم، نقش تعیین کننده ای داشته باشد؛ زیرا اسلام دارای قوانینی است که انسان را تا قیامت به هدف نهایی می رساند، از سایر مکاتب بی نیاز می کند، تمام نیازهای مادی و معنوی بشر را تامین می کند، برنامه هایش با فطرت انسان سازگار است، گذر زمان از اصالت ها و واقعیت هایش نمی کاهد و همگانی و جهانی است، بنابراین هر انقلابی که جلوه اسلامی داشته باشد، قطعا دل ها را به خود جذب و میان مردم وحدت ایجاد می کند و با تقویت ایمان و اراده آنان، انقلاب را به پیروزی می رساند.

      نفوذ معنوی رهبر

      فلسفه امامت و تداوم آن در شکل نظام ولایت فقیه، قدرت و نفوذ خاصی است که دین اسلام به یک فقیه حاکم می دهد و او را تا حد تسلط بر دل ها مقتدر می سازد. اطاعت از او که همان اطاعت از خداوند محسوب می شود، در کلیه شؤون زندگی مسلمانان راه می یابد و همچون اطاعت از رسول خدا(ص) است: «هر کسی از پیامبر(ص) اطاعت کند، همانا از خدا اطاعت کرده است.»

      صداقت، صلابت، صراحت لهجه، شجاعت، سازش ناپذیری، از جان گذشتگی، قاطعیت، عشق به اسلام، وارستگی، مقام عرفانی، شخصیت علمی و فقاهتی، همچنین ساده زیستی، آزاد اندیشی، همدردی با محرومان، باور استوار، یقین تزلزل ناپذیر، عظمت روحی، روشن بینی و سایر ویژگی های رهبر انقلاب اسلامی ایران، او را محبوب قلوب میلیون ها عاشق دلباخته کرده است.

      وحدت مردم

      مردم مسلمان ایران در پیروزی انقلاب اسلامی آن چنان یک دل، یک رنگ و همنوا شدند که تمام اقشار مختلف از هر گروه، صنف، تشکل و حزبی در برابر رژیم طاغوت یک صف واحد تشکیل دادند و همانند سیل بنیان کن، ریشه مفسدان و ستمگران را از بیخ و بن کندند. تپش هماهنگ قلب ها و آهنگ حرکت دست ها در جریان نهضت اسلامی ایران عامل اقتدار امت اسلام در برابر کفر و نفاق و شرک شد و پرچم استقلال و آزادی را در ایران اسلامی به اهتزاز در آورد.

       اسلام، یگانه عاملی بود که این وحدت و یکپارچگی را به وجود آورد و اگر غیر از شعار اسلامی، چیز دیگری حاکم بود، هیچ گاه این یکپارچگی بی نظیر به وجود نمی آمد و برای همین بود که مردم مسلمان ایران هم آوا و همصدا، تکبیر گفته و پیش می رفتند. این همان تبلور قدرت الهی در نیروی مردم است.

      کانون های نقش آفرین

      چهار مرکز عمده فرهنگی و اقتصادی را می توان از عوامل پیروزی انقلاب اسلامی ایران به شمار آورد. این مراکز عبارتند از: مساجد، حوزه علمیه، نهاد روحانیت دانشگاه و بازار.

       

      عطر ماندگار؛

      بیانات مقام معظم رهبری

      مقطع رهایی ملت ایران

      دهه فجر، دهه فجر و طلوع انقلاب است. به همین خاطر، بزرگداشت آن بایستی با اهمیت انجام بگیرد... دهه ی فجر، در حقیقت مقطع رهایی ملت ایران و آن بخشی از تاریخ ماست که گذشته را از آینده جدا کرده است... در این کشور، قبل از دوران حکومت اسلامی و جمهوری اسلامی، حاکمیت و مناسبات بین حاکم و مردم، همواره رابطه غیراسلامی- رابطه سلطان – رعیت- رابطه غالب و مغلوب - بوده است... دهه فجر آمد و این سلسله غلط، این هندسه معیوب و این رشته بیمار را قطع کرد و تمام شد... این برکات، این انتقال مهم و این تغییر خط، در نقطه دهه فجر انجام گرفته است. این لحظه تاریخی، لحظه مهمی است. 11/10/1369

    • media/image/2024/01/2000-1441/13438.jpg

      کاپیتان کشتی شرکت پایانه های نفتی ایران از دشواری های کار در دریا می گوید

      دوری از خانواده و رویارویی با طوفان های سهمگین

      مشعل:  شهرام زارعی، رئیس عملیات یدک کش ها در شرکت پایانه های نفتی ایران (منطقه خارک) از جمله همکارانی است که بخش عمده ای از سال ها خدمت خود را روی دریا سپری کرده است و خاطرات بسیاری را چه از خلیج فارس و چه از دریای خزر به یادگار دارد. او که متولد سال 1343 و در شهر شیراز است، 17 سال از عمر خود را  روی دریا سپری و پس از آن، امورستادی-اجرایی را در خشکی دنبال کرده است. زارعی هم اکنون در منطقه خارک به عنوان رئیس عملیات یدک کش ها در شرکت پایانه های نفتی مشغول به کار است و تا یک سال دیگر بازنشسته می شود. او در کارنامه کاری اش تجربه 8 سال کاپیتانی کشتی تحقیقاتی لرزه نگار را دارد. گفت وگوی کوتاهی با این کاپیتان قدیمی شرکت ملی نفت ایران داشته ایم که در ادامه می خوانید.

        پیش از هر چیز بگویید چه شد که تصمیم گرفتید حرفه دریانوردی را انتخاب کنید؟

      حضور من در این شغل کاملا اتفاقی بود. سال 1367 از طریق یکی از دوستان نزدیکم متوجه شدم که شرکت ملی نفت برای حوزه دریا به دنبال جذب نیرو است. من هم به عنوان یک جوان، به دنبال شغل بودم،  از این رو تصمیم گرفتم شانس خود را امتحان کنم. به همین دلیل به تهران آمدم و در آزمون های ورودی نفت شرکت کردم و در نهایت هم  وارد دانشگاه علوم دریایی محمودآباد شدم، تحصیل در دانشگاه سه سال طول کشید و بعد از آن به دریا رفتیم و بعد از طی آموزش های دریایی، مدرک لیسانسم را دریافت کردم؛ البته تحصیل در رشته دریانوردی، سختی های بسیاری داشت؛ چون با ورود به دانشکده متوجه شدم که تمام دروس به زبان انگلیسی است و باید زبان انگلیسی خود را تقویت کنم تا بتوانم واحدهای درسی را با موفقیت بگذرانم.

       با توجه به محل تولد و زندگی شما که فاصله زیادی تا دریا دارد، انتخاب شغلی که کاملا در دریا خلاصه شده، می تواند با چالش های بسیاری همراه باشد. در این باره توضیح می دهید؟

      برای کسانی که در شیراز متولد و بزرگ شده اند، شغلی که مربوط به دریا باشد، کمی نامانوس و برایشان انتخاب چنین شغلی، دور از ذهن است؛ این در حالی است که در بنادر، انتخاب اینگونه شغل ها می تواند کاملا طبیعی باشد. مشاغل دریایی، بسیار سخت هستند و معمولا خانواده ها نیز برای عزیزشان که چنین شغلی دارد، احساس نگرانی می کنند. به عنوان مثال، افسران اقیانوس پیما نزدیک به پنج ماه از خانواده خود دور هستند و این برای هر دو طرف بسیار سخت است؛ البته کار ما بیشتر در خلیج فارس و روی سکوهای نفتی و بیشترین زمان دوری ام از خانواده 86 روز بود. تاکید می کنم که کارهای دریایی در بیشتر کشورها بسیار سخت است. به همین دلیل معمولا افرادی که در چنین مشاغلی هستند، بعد از گذشت 20 سال، بازنشسته می شوند.

       در طول سال ها فعالیت روی کشتی، تا به حال احساس پشیمانی کرده اید؟

      انتخاب شغل های دریایی، باید با دقت کامل انجام شود. اگر فرد نتواند خود را با فضای حاکم بر دریا وقف دهد، نمی تواند به این حرفه ادامه دهد. به عنوان مثال، همکاری داشتم که مهندس کشتی بود و زمانی که برای اولین بار به دریا آمد، دچار دریازدگی بسیار شدیدی شد و نزدیک به دو روز در کابین خود بود و نمی توانست غذا بخورد. مجبور شدیم او را به اسکله بازگردانیم و همان زمان تصمیم گرفت دیگر به دریا بازنگردد. این درحالی است که سال ها در این حوزه تحصیل کرده بود؛ اما دریا، به گونه ای روی او تاثیر گذاشت که نتوانست به این شغل ادامه دهد.

      فیزیک فرد برای انتخاب شغل های دریایی تا چه اندازه تاثیر گذار است؟

      کار روی دریا، جدا از سختی هایی که دارد، هیچ گاه به یک عادت تبدیل نمی شود. به همین دلیل تحمل برخی شرایط، مثل دریازدگی به فیزیک فرد بستگی دارد. ممکن است فردی که فیزیک بدنی قوی و بالایی دارد، بتواند این شرایط را براحتی تحمل کند؛ اما افرادی که از لحاظ بدنی ضعیف هستند، تحمل این شرایط برایشان سخت است. ارتفاع موج های خلیج فارس گاه به 4 یا 5 متر می رسد. مقاومت در برابر چنین ارتفاعی، به میزان تحمل افراد بستگی دارد، برخی با خوردن یک قرص می توانند خود را کنترل کنند؛ اما برای برخی دیگر، حتی قرص هم جوابگو نیست.

       از نظر شما کار روی خلیج فارس سخت تر است یا دریای خزر؟

      من چهار سال روی دریای خزر کار کردم. اوایل فکر می کردم که خزر یک دریای بسته و آرام است، اما زمانی که طوفانی شدن آن را تجربه کردم، متوجه شدم که با خلیج فارس خیلی تفاوت دارد. دریای خزر، بسیار عمیق است و ارتفاع موج در آن تا 10 متر هم می رسد. چنین ارتفاع موجی برای اندازه کشتی هایی که در دریای خزر اجازه تردد دارند، بسیار زیاد و اذیت کننده است. زمانی که در خزر طوفان می شود، هیچ جایی برای پناه بردن نیست و طوفان تمام کشتی را احاطه می کند.

       با توجه به تجربه چنین شرایطی، آیا تابه حال به این فکر افتاده اید که چرا چنین شغلی را انتخاب کرده اید؟

      معمولا کسانی که در چنین شرایطی قرارمی گیرند، احساس نگرانی می کنند. این احساس بیشتر در بین جوان هایی که تازه ازدواج کرده اند، دیده می شود. به یاد دارم، دوره خدمت در خزر، تصمیم گرفته شد افراد از فعالیت خود روی کشتی فیلمبرداری کنند.

      هنگام فیلمبرداری، خزر طوفانی شد و بچه ها شرایط بسیار سختی را تحمل می کردند. بعد از آن، فیلم ها را به خانواده های خود نشان دادند که این موضوع نگرانی آنها را بیشتر کرد؛ البته دریا به وقت آرامش، بسیار زیباست؛ اما زمانی که طوفانی می شود، تحمل آن برای خانواده ها بسیار سخت است. به همین دلیل  ایرانی ها کمتر رشته دریانوردی را انتخاب می کنند.

       واکنش خانواده درباره کار شما روی دریا چه بود؟

      خانواده ام بارها از من خواستند که این شغل را رها کنم؛ اما زمانی که کسی شغل خاصی را انتخاب می کند، حتما تعلق خاطر زیادی نسبت به آن دارد.

       چند فرزند دارید؟

      یک فرزند دختر دارم که در رشته داروسازی تحصیل می کند. نکته جالبی که وجود دارد، این است که بیشتر دریانوردان، فرزند دختردارند که البته دلیل آن را نمی دانم.

      چه پیشنهادی به نیروهای جوانی که می خواهند وارد این حرفه شوند، دارید؟

      معتقدم تمام کسانی که چنین شغلی را انتخاب می کنند، باید به تمام مسائل و مشکلات آن واقف باشند و سپس به آن ورود کنند. درست است که درآمد کار روی دریا در مقایسه با خشکی بیشتر است؛ اما باید ببینند که می توانند با کار روی دریا و استرس خانواده خود کنار بیایند یا نه. به همین دلیل بهتر است قبل از اینکه رشته های دریایی را برای تحصیل انتخاب کنند، حتما یک سفر دریایی داشته باشند.

    • media/image/2024/01/2000-1441/13439.jpg

      رئیس امور ورزش شرکت نفت قاره در گفت وگو با «مشعل» اعلام کرد

      جشنواره ورزشی کارکنان سال آینده در محمود آباد برگزار می شود

      علی کاظمی، رئیس امور ورزش شرکت نفت فلات قاره درباره برگزاری چهاردهمین جشنواره ورزشی کارکنان این شرکت گفت: پیش از این نیز اعلام کردیم که این دوره از جشنواره به صورت متمرکز برگزار نمی شود. سال گذشته جشنواره در بهرگان برگزار شد؛ اما در این دوره تقریبا همه جزیره ها درگیر برگزاری آن هستند. در واقع یکی از مهم ترین دلایل چنین تصمیمی، مشکل اسکان و رفت وآمد برای ورزشکاران حاضر در این دوره از جشنواره بود.

      وی با اشاره به اینکه سال گذشته نزدیک به 500 ورزشکار طی یک ماه به بهرگان سفر کرده تا در این مسابقات شرکت کنند، توضیح داد: بهرگان در این دوره نتوانست میزبانی این دوره از مسابقات را بپذیرد و جزیره های دیگر نیز امکان میزبانی از این حجم از ورزشکار را نداشتند.

      در چهاردهمین دوره جشنواره ورزشی کارکنان شرکت نفت فلات قاره هر 7 منطقه شامل سیری، خارگ، کیش، لاوان، بهرگان، قشم و بوشهر میزبان ورزشکاران هستند.

      رئیس امور ورزش شرکت نفت فلات قاره بیان کرد: در هر منطقه ورزشکاران یک رشته با یکدیگر به رقابت می پردازند. به عنوان مثال در کیش مسابقات تنیس روی میز، در قشم مسابقات شطرنج، در خارگ آمادگی جسمانی و شنا، در لاوان اسنوکر و دارت، در بهرگان فوتسال و دوومیدانی و در سیری نیز والیبال و بدمینتون برگزار می شود.

      وی ادامه داد: اگر این جشنواره به صورت متمرکز بود، همه ورزشکاران در کنار هم قرار گرفته و افتتاحیه و اختتامیه مناسبی نیز برگزار می شد.

      در کنار آن ورزشکاران می توانستند از چنین فرصتی استفاده کرده و همدیگر را در طول برگزاری مسابقات ببینند.

      کاظمی گفت: در تلاش هستیم این جشنواره، سال آینده در محمودآباد برگزار شود؛ چراکه در این مجموعه دیگر نگران اسکان ورزشکاران برای حضور در مسابقات نخواهیم  بود. لازم به یادآوری است که چهاردهمین دوره جشنواره ورزشی کارکنان شرکت نفت فلات قاره از 9 دی ماه شروع شده و تا اواسط اسفندماه ادامه دارد و این مسابقات در تمام رده های سنی برگزار می شود.

       

      تیم پالایش نفت آبادان قهرمان  سوپر لیگ فوتسال بانوان ایران شد

      تیم پالایش نفت آبادان با پیروزی بر حریفش، یک هفته مانده به پایان لیگ عنوان قهرمانی سوپر لیگ فوتسال بانوان ایران را از آن خود کرد.

      بانوان پالایش نفت آبادان توانستند با برتری ۲ بر یک، مقابل تیم سایپای کرج، جام قهرمانی رقابت های لیگ فوتسال را از آن خود کنند. شاگردان پریسا امامی که در خانه، پذیرای سایپا تهران بودند، موفق شدند مقابل این تیم به برتری برسند. در نیمه نخست این دیدار، تیم پالایش صاحب یک پنالتی شد که مارال ترکمان با تبدیل این پنالتی به گل، پالایشی ها را پیش انداخت؛ اما این نتیجه دوام چندانی نداشت و سایپا بسرعت بازی را به تساوی کشاند و نیمه نخست با تساوی به پایان رسید.

      در نیمه دوم تیم پالایش نفت با تمام توان به دروازه تیم مهمان هجوم برد و در دقیقه ۱۴ بازهم مارال ترکمان، گل قهرمانی پالایش را به ثمر رساند. با این نتیجه شاگردان پریسا امامی یک هفته پیش از پایان لیگ، عنوان قهرمانی را از آن خود کردند. پالایش نفت آبادان پیش از این نیز یک بار دیگر به مقام قهرمانی رسیده بود.

      آبادانی ها با ۳۴ امتیاز از ۱۳ امتیاز در مکان نخست قرار دارند. همچنین عنوان بهترین خط حمله و بهترین خط دفاع نیز به بانوان آبادانی رسید. ۵۲ گل زده و ۸ گل خورده، حاصل تلاش آبادانی ها در سوپر لیگ فوتسال بانوان بود.

       

      نفت گچساران قهرمان والیبال کارکنان 44سال به بالا

      نفت گچساران، قهرمان مسابقات والیبال کارکنان 44 سال و کمتر شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب شد.آیین اهدای کاپ، مدال و جوایز مسابقات والیبال کارکنان ۴۴ سال و کمتر شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب (جام ولایت) در مجموعه ورزشی شهرک نفت اهواز با حضور ورزشکاران برگزار و از تیم های برتر تجلیل شد. در پایان این رقابت ها تیم نفت گچساران عنوان نخست را به خود اختصاص داد.همچنین تیم های ستاد اهواز نایب قهرمان شد و تیم نفت آغاجاری نیز در جایگاه سوم قرار گرفت. در آیین اهدای کاپ و مدال قهرمانان رشته والیبال، که با حضور تعدادی از روسا و مسؤولان برگزار شد، از تعدادی از تلاشگران عرصه ورزش و پیشکسوتان این رشته پرطرفدار، با اهدای لوح یادبود تقدیر شد.

       

      پیروزی نفت اهواز در لیگ برتر فوتبال نوجوانان کشور

      تیم فوتبال نفت اهواز در هفته یازدهم لیگ برتر فوتبال نوجوانان باشگاه های کشور با نتیجه یک بر صفر تیم خلیج فارس شیراز را مغلوب کرد.

      در دیدار تیم های فوتبال نوجوانان نفت اهواز و تیم خلیج فارس شیراز  که در اهواز برگزار شد، تیم نفت با تنها گل آرمین ذوالفقاری که در نیمه دوم به ثمر رسید، حریف خود را با شکست بدرقه کرد و در جدول رده بندی 10 امتیازی شد. تیم فوتبال نوجوانان نفت اهواز در هفته دوازدهم این رقابت ها، جمعه ششم بهمن در شهر جم به مصاف تیم پارس جنوبی می رود.

      لیگ برتر فوتبال نوجوانان باشگاه های کشور با حضور 28 تیم در حال برگزاری است.

       

      تداوم صدرنشینی ملی حفاری در لیگ برتر گلف کشور

      تیم گلف ملی حفاری در هفته سوم دور برگشت مسابقات لیگ برتر باشگاه های گلف کشور پیروز شد.

      جدال صدرنشینان لیگ برتر گلف کشور در هفته سوم دور برگشت به سود تیم گلف ملی حفاری به پایان رسید و این تیم با برتری ۴ بر ۲ برابر تیم سورتمه تهران به صدرنشینی خود در گروه دوم ادامه داد.

      نتایج کامل مسابقات لیگ برتر باشگاه های گلف کشور در هفته سوم دور برگشت به شرح زیر است:

      شرکت ملی حفاری  4 – سورتمه تهران 2

      نفت و گاز مسجدسلیمان 5 – تارازجوان مسجدسلیمان یک

      آیلند تهران 6 - هیات گلف شاهین شهر صفر

      هیات گلف اصفهان 6 – کسری افق هندیجان صفر

    • media/image/2024/01/2000-1441/13440.jpg

       

      گفت وگو با سرمربی تیم والیبال بانوان نفت امیدیه به بهانه صعود به سوپرلیگ

      مشعل: تیم والیبال بانوان نفت امیدیه، بتازگی به سوپرلیگ والیبال بانوان صعود کرد. نکته جالب در مورد این تیم، آن است که طی یک سال موفق شد پله پله از لیگ دسته2 به لیگ دسته یک و از لیگ دسته یک به سوپرلیگ والیبال بانوان صعود کند که این خود، به نوعی یک رکورد محسوب می شود. لیلا عبادی، سرمربی تیم والیبال بانوان نفت امیدیه می گوید: یکی از مهم ترین دلایلی که سبب شد این تیم موفق عمل کند، تمرین های سخت و تامین زیرساخت های مورد نیاز از سوی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب بود. همچنین به گفته وی از ابتدای شروع تمرین ها، هدف و چشم انداز تیم مشخص شده بود. عبادی در گفت وگو با «مشعل» درباره صعود تیم خود به سوپرلیگ والیبال بانوان نکاتی را بیان کرد که در ادامه می خوانید.

      پیش از هر چیز درباره روند موفقیت و صعود تیم والیبال بانوان نفت امیدیه توضیح دهید.

      سال گذشته تیم والیبال بانوان نفت امیدیه در لیگ دسته دوم حضور داشت و موفق شد به لیگ دسته یک صعود کند و در نهایت با تلاش و همراهی بازیکنان، توانستیم به سوپر لیگ والیبال بانوان ایران صعود کنیم. در واقع یکی از مهم ترین دلایلی که سبب شد این تیم به سوپرلیگ صعود کند، آن است که تیم ما تمرین های سختی را پشت سر گذاشت تا بتواند در بهترین شرایط مسابقات را ادامه دهد. در کل می توان گفت بعد از پایان رقابت های لیگ دسته دوم، تمرین های تیم متوقف نشد و تمام تلاش خود را کردیم تا با استفاده از پتانسیل بچه های نفتی، بهترین تمرین ها را داشته باشیم. این روند تا مرداد امسال ادامه داشت و همین مساله سبب شد تا نسل جدیدی از والیبالیست ها به تیم نفت امیدیه اضافه شوند. در کنار آن، تعدادی بازیکن نیز به تیم جذب کردیم تا بتوانیم از نظر حرفه ای یک تیم قابل قبول را برای حضور در لیگ دسته یک آماده کنیم. یکی از مهم ترین مسائلی که باید به آن اشاره کنم، این است که از همان ابتدا برای تیم هدف گذاری لازم صورت گرفت، به گونه ای که روی تخته وایت برد نوشته بودیم: «هدف؛ صعود به سوپر لیگ». همچنین یک چشم انداز برای تیم در نظر گرفتیم که به معنای «سختکوشی هوشمندانه» بود. انتخاب هدف و چشم انداز سبب شد تا بتوانیم برنامه ریزی دقیقی برای تیم داشته باشیم. نقطه قوتی که پیش از هر چیز در تیم وجود داشت، زیرساخت های مناسبی بود که برای تیم در نظر گرفته شده بود. خوشبختانه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، بخصوص سیستم مدیریتی نفت امیدیه همه زیرساخت های مورد نیاز تیم و بستر لازم برای پیشرفت تیم را فراهم کرده بود و برای موفقیت تنها به همت بالای تیم و توکل به خدا نیاز داشتیم که خوشبختانه با تمرین های سختی که روزانه به 5 ساعت می رسید، به موفقیتی که می خواستیم دست پیدا کردیم و این خود، یک رکورد قابل توجه برای تیم به شمار می رفت. بازیکنان تیم از تمام پتانسیل خود برای موفقیت در این مسابقات استفاده کردند و توانستند در دور رفت، سرگروه جدول؛ در دور برگشت، قهرمان گروه و در نیمه نهایی، با یک باخت و دو برد به دور نهایی صعود کنند. یکی از سخت ترین بازی های ما پیکار با تیم البرز بود که در نهایت توانستیم به فینال مسابقات راه یابیم و به اهدافی که به دنبال آن بودیم، برسیم و موفق شدیم تا به سوپرلیگ صعود کنیم.

      شما از چه زمانی به عنوان سرمربی در کنار این تیم حضور دارید؟

      سال گذشته که تیم والیبال بانوان نفت امیدیه در لیگ دسته دوم قرار داشت، با این تیم قرارداد بستم؛ البته در سال 1392 به عنوان مربی تیم حضور داشته و قهرمانی لیگ دسته یک را به دست آوردیم؛ اما چون تیم گاز تهران در لیگ برتر حضور داشت، اجازه ورود به سوپرلیگ را پیدا نکردیم. بعد از آن سال، دیگر با تیم والیبال نفت امیدیه همکاری نداشتم تا سال گذشته که دوباره پیشنهاد همکاری با تیم را دریافت کردم و در نهایت این پیشنهاد را پذیرفتم و موفقیت تیم نفت امیدیه در یک سال اخیر به گونه ای بود که ناظر فدراسیون به سرپرست تیم گفته بود، این اولین بار است که یک تیم از لیگ دسته دوم به دسته یک و در نهایت به سوپرلیگ صعود می کند.

      با توجه به تفاوت سطح بازی ها در سوپرلیگ، چه برنامه ای برای حضور تیم والیبال بانوان نفت امیدیه در نظر دارید؟

      من در این تیم، به عنوان یک فرد فنی حضور دارم و تصمیم نهایی از سوی سیستم گرفته می شود. باید دید که سیستم مایل به همکاری با من است یا من شرایط همکاری با سیستم را دارم؟ به همین دلیل نمی توانم در حال حاضر درباره شرایط و برنامه های تیم نظر بدهم. با تمام این شرایط می توان گفت که لیگ دسته یک، جنگ است و آرامش سوپرلیگ خیلی بیشتر از لیگ دسته یک است و همه تیم هایی که در لیگ دسته یک قرار دارند، برای صعود به سوپرلیگ باید رقابت سختی با هم داشته باشند.

      از شما می خواهم به عنوان یک کارشناس والیبال که بخوبی با پتانسیل تیم والیبال بانوان نفت امیدیه آشناست، بگویید که این تیم، برای موفقیت در سوپرلیگ باید به کدام یک از نقاط ضعف خود توجه و آن را احیا کند؟

      معتقدم که اگر قرار باشد ورزش حرفه ای به سرانجام برسد، پیش از هر چیز باید از لحاظ تسهیلات که شامل منابع مالی است، بسیار قوی باشد. در حوزه فنی نیز باید بگویم که والیبال نوین در دنیا با اولویت های مهمی همراه است که مهم ترین آن، ارتفاع بالا یا همان قدبلند بازیکنان و توان بالای آنهاست. به همین دلیل معتقدم که تیم نفت امیدیه، باید به دنبال جذب بازیکنان حرفه ای تر با قد بلندتر باشد که این مساله نیازمند بودجه مناسب است.

      در حال حاضر میانگین قد تیم والیبال بانوان نفت امیدیه چه اندازه است؟

      در فصل گذشته یک بازیکن از تهران داشتیم که قد او 183 متر بود، 2 بازیکن 172 سانتی متری داشتیم و بازیکنان دیگر بین 165 تا 168 سانتی متر بودند. به همین دلیل کسی باور نمی کرد که ما بتوانیم به فینال راه پیدا کنیم. بهترین مهره ما در تیم 165 سانتی متر قد داشت و هرچقدر هم که او بازیکن خوبی بود؛ اما در برابر دفاع تیم مقابل با مشکل مواجه می شد. نکته مهم این است که با تمام این شرایط در کنار آب و هوای سختی که بر منطقه حکمفرماست، بچه های تیم ما بسختی تمرین کردند و در نهایت توانستند به موفقیتی که می خواهند، برسند.

      آیا به ادامه همکاری با تیم والیبال بانوان نفت امیدیه تمایل دارید؟

      بی شک ادامه همکاری با این تیم برای من می تواند دوست داشتنی باشد؛ اما برای ادامه همکاری باید شرایط هردو طرف بررسی شود و تصمیم گیری نهایی در این زمینه صورت گیرد.

       در پایان درباره وضعیت حضور بازیکنان نفتی در این تیم بگویید.

      خوشبختانه بیشتر اعضای تیم والیبال بانوان نفت امیدیه، از ورزشکاران نفتی هستند. در کنار تعدادی از بازیکنان اصفهانی، یک بازیکن مهابادی و یک بازیکن نیز از تهران داشتیم. در کل باید گفت بالای 60 درصد از اعضای تیم از خانواده نفت هستند و این نشان می دهد که استعداد خوبی در حوزه والیبال بانوان در این منطقه وجود دارد. در پایان از اسکندر فرهمند، مديرعامل باشگاه فرهنگی ورزشی مناطق نفت خير جنوب؛ جواد تقی زاده، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری؛ جهانگیر نوئی، مدیر منابع انسانی نفت و گاز آغاجاری؛ سیدمجتبی هاشمی مقدم، رئیس امور ورزش بهره برداری نفت و گاز آغاجاری و فاطمه دلاوری، مسؤول امور ورزش بانوان بهره برداری نفت و گاز آغاجاری برای تمام حمایت هایی که از تیم والیبال بانوان نفت امیدیه داشتند، تشکر کنم.

       

    • media/image/2024/01/2000-1441/13441.jpg

      دوره های آموزشی مدیران و کارشناسان روابط عمومی صنعت نفت

      دوره های آموزشی رشد و تعالی حرفه ای مدیران و کارشناسان روابط عمومی دستگاه های اجرایی در صنعت نفت در مرکز توسعه مدیریت نفت برگزار شد.

       

      بازدید جمعی از کارشناسان و مدیران مرکز پژوهش های مجلس از جزیره خارک

      جمعی از مدیران و کارشناسان مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی روز سه شنبه (۲۶ دی ماه) در سفر به استان بوشهر از تأسیسات نفتی واقع در جزیره خارک بازدید کردند.

    • media/image/2024/01/1024-1448/13446.jpg
    ×

    راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل

    - بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس

    با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات

    - دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات