مسیر 10 ساله سیستان و بلوچستان در 4 سال طی شد

داستان گاز  در تنها  بندر اقیانوسی ایران

مهدی مهرابی گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان را شاید بتوان یکی از موفق ترین پروژه های صنعت گاز برشمرد؛ طرحی ملی که در مسیر تحقق آن همه رکوردهای اجرایی شکسته شد.

تامین گاز دیار مهربانی با توجه به اقلیم گرم و خشک و نبود زیرساخت های گازرسانی، سال ها در دستور کار قرار نداشت و پس از سفر مقام معظم رهبری(مدظله العالی) و تاکید ایشان بر تامین سوخت پاک این استان، با نگاهی ویژه پیگیری شد.

ایجاد و احداث صنایع، نیروگاه ها، مجتمع های تولیدی و پتروشیمی در سواحل مکران و چابهار به عنوان تنها بندر اقیانوسی ایران، از دیگر دلایل توسعه گازرسانی در این استان به شمار می آید. بر اساس برنامه های تعریف شده، مجتمع های پتروشیمی این منطقه به روزانه 30 میلیون مترمکعب گاز نیاز دارند که هم اکنون احداث خطوط انتقال گاز و زیرساخت های کلان تحقق این برنامه در دستور کار شرکت ملی گاز ایران قرار دارد.

گفت وگو با محمدرضا میرشکاری، مدیرعامل شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان را درباره فعالیت های این شرکت برای توسعه گازرسانی در دیار مهربانی می خوانیم.

  سال های گذشته شاهد پیشرفتی چشمگیر در استان بوده ایم. روند شتابان گازرسانی در این استان از چه زمانی کلید خورد؟

شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان به نوعی جوان و نوپا به شمار می آید و سال 1385 تاسیس شده است. فعالیت های اجرایی شرکت از سال 1387 با اجرای نخستین شبکه توزیع گاز در شهر ایرانشهر آغاز شد. هم اکنون 70 نیروی رسمی و 400 نفر نیروی قراردادی و پیمانکاری در این شرکت فعال هستند. توسعه گازرسانی در استان از مصوبات سفر مقام معظم رهبری (مدظله العالی) است. پس از سفر ایشان، با ایجاد زیرساخت ها، احداث خط لوله 56 اینچ عسلویه_ ایرانشهر از سال 1386 آغاز و شهریورماه 1389 این خط با حضور معاون وقت رئیس جمهوری افتتاح شد. هدف از اجرای این خط گازرسانی به استان هرمزگان، جنوب استان کرمان، گازرسانی در استان سیستان و بلوچستان و صادرات بود. ایرانشهر شهریورماه 1389 به عنوان نخستین شهر استان گازدار شد و عملیات اجرایی آن تا سال 1392 تداوم داشت. بین سال های 1392 تا 1395 به دلیل نبود چشم انداز روشن برای اجرای خط لوله انتقال گاز ایرانشهر به شمال و جنوب استان، توسعه گازرسانی کاهش یافت. بر این اساس پروژه های گازرسانی در شهرها نیز تحت تاثیر این موضوع قرار گرفت. در نهایت از محل منابع داخلی از سال 1395 خط لوله انتقال گاز ایرانشهر_زاهدان تکمیل و اسفندماه 1395 این خط به بهره برداری رسید و زاهدان به عنوان دومین شهر استان گازدار شد. پس از آن عملیات طراحی و اجرای خطوط انتقال گاز زاهدان به زابل، ایرانشهر به چابهار، ایرانشهر به خاش و میرجاوه از سوی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران آغاز شد و این خطوط هم اکنون گازدار و در حال سرویس دهی به شهرها و صنایع هستند.

  طرح ضربتی گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان چه میزان در بالا بردن سرعت افزایش ضریب گاز در این استان تاثیرگذار بوده است؟

همزمان با اجرای طرح های کلان و احداث خطوط انتقال گاز؛ از طریق تعریف و اجرای طرح ضربتی گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان، بهره مندی دیگر مناطق استان از این سوخت پاک شتاب گرفت. سال 1397 اجرای این طرح برای شهر زاهدان در دستور کار قرار گرفت و شرکت های گاز استانی خراسان رضوی، سمنان، همدان و فارس و سیستان و بلوچستان شبکه تغذیه، توزیع و ایستگاه های تقلیل فشار گاز شهر زاهدان را اجرا کردند. این طرح جواب داد و از اوایل سال 1398 و در زمستان سال 1399 همه شبکه های مورد نیاز شهر زاهدان، تزریق گاز شد. اگر می خواستیم به طریق معمول این کار را انجام دهیم به 8 تا 10 سال زمان نیاز بود. خوشبختانه پس از اینکه این طرح جواب داد، آن را به دیگر شهرهای استان گسترش دادیم. بر این اساس، در منطقه سیستان؛ شرکت گاز استان گیلان و در شهرستان های خاش، میرجاوه و تفتان شرکت گاز استان فارس معین شد. همچنین در منطقه شرق