
پتروپالایش نگین لاوان
مجوز اجرای طرح پتروپالایشگاه ۱۵۰ هزار بشکه ای صادر شد
معاونت برنامه ریزی وزارت نفت مجوز اجرای یک طرح پتروپالایشی با ظرفیت پالایش روزانه ۱۵۰ هزار بشکه نفت خام متعلق به شرکت پتروپالایش نگین لاوان را صادر کرد.
حسین بارگاهی، مدیرعامل پتروپالایش نگین لاوان با اعلام این خبر گفت: مجوز اجرای طرح پتروپالایشگاه ۱۵۰ هزار بشکه ای نفت خام این شرکت، به استناد ماده ۳ قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت و قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی، با موافقت وزیر نفت از سوی معاونت برنامه ریزی وزارت نفت صادر شده است.
وی از امضای تفاهمنامه تأمین خوراک این پروژه با وزارت نفت در روزهای آینده خبر داد و اعلام کرد: امضای این تفاهمنامه از طریق مدیریت امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران در حال پیگیری است و بزودی با شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی امضا خواهد شد.
مدیرعامل پتروپالایش نگین لاوان تأکید کرد: طرح پتروپالایش نگین لاوان با ظرفیت خوراک ۱۵۰ هزار بشکه نفت خام در روز (سبک و سنگین) در جزیره لاوان و در زمینی به مساحت ۲۵۰ هکتار در حال احداث است.
بارگاهی تصریح کرد: این طرح ذیل قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی تعریف شده و همسو با منویات مقام معظم رهبری درباره سیاست های اقتصاد مقاومتی و با هدف جلوگیری از خام فروشی، ایجاد ارزش افزوده، اشتغالزایی و ایجاد توسعه پایدار با رویکرد عدالت محور و صیانت از محیط زیست در جزیره لاوان استان هرمزگان اجرایی خواهد شد.
وی سرمایه گذاری موردنیاز این طرح را ۵.۳ میلیارد دلار اعلام کرد و افزود: طرح پتروپالایش نگین لاوان با نرخ بازگشت سرمایه ۲۱ درصد (ارزی) به عنوان یکی از طرح های ماندگار برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی در قالب هفت پروژه تعریف شده است.
مدیرعامل شرکت نگین لاوان بیان کرد: احداث واحدهای پالایش، پتروشیمی - پلیمری، یوتیلیتی و سرویس های جانبی، احداث مخازن ذخیره سازی خوراک و فراورده ها، احداث اسکله و آبگیر، احداث شهرک مسکونی ویژه کارکنان و احداث خط لوله انتقال گاز، هفت زیر پروژه طرح احداث پتروپالایشگاه نگین لاوان است.
مدیرعامل شرکت نگین لاوان دسترسی به آب های آزاد و نزدیکی به بازارهای هدف را از جمله مزایا برشمرد که موجب ارزندگی بیشتر طرح نگین لاوان می شود و تأکید کرد: این طرح در منطقه ویژه لاوان اجرا می شود و به تبع آن از مزایای پروژه های احداث شده در مناطق ویژه نیز برخوردار است.
بارگاهی افزود: یکی دیگر از مزایا و مشوق های این طرح معافیت مالیاتی به مدت ۱۳ سال است که این مهم نیز می تواند برای سرمایه گذاران اهمیت بسیاری دارند.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اردبیل
ارسال بیش از ۱۵۵ میلیون لیتر سوخت مایع به نیروگاه سبلان
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اردبیل از ارسال بیش از ۱۵۵ میلیون لیتر سوخت مایع در ۹ ماه گذشته به نیروگاه سبلان خبر داد و گفت: مقدار ارسال فراورده در این مدت، ۱۵۵ میلیون و ۸۶۶ لیتر بوده است.
سیدحجت مدنی با اشاره به ارسال مستمر سوخت مایع به این نیروگاه برای ذخیره سازی به عنوان سوخت دوم بیان کرد: همزمان با شروع نیمه دوم سال، به همه مصرف کنندگان توصیه می شود برای ذخیره سازی سوخت دوم اقدام کنند.
وی افزود: منطقه اردبیل با درخواست به موقع، فراورده را بدون کمبود و محدودیت و به طور منظم به نیروگاه یادشده ارسال می کند.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اردبیل، سوخت رسانی به نیروگاه ها، بویژه سوخت دوم برای ذخیره سازی را یکی از اقدام های مطلوب و شایسته به منظور انجام مسؤولیت اجتماعی این شرکت عنوان کرد.
نیروگاه سبلان، یکی از نیروگاه های ایران از نوع سیکل ترکیبی است که در زمینی به مساحت ۸۰ هکتار احداث شده است.
شرکت گاز استان کرمانشاه
کسب رتبه دوم بهینه سازی موتورخانه ها
مدیرعامل شرکت گاز استان کرمانشاه گفت: تاکنون بهینه سازی ۷۵ درصد متقاضیانی که درخواست بهینه سازی موتورخانه ابنیه خود را داشتند، در استان کرمانشاه انجام شده است.ناصر حسینی گفت: بر اساس آمار و اطلاعات مدیریت کربن و انرژی شرکت ملی گاز ایران، این شرکت موفق شده در مجموع ۲ هزار و ۷۹۴ واحد موتورخانه را به صورت رایگان بهینه سازی کند که ۷۷۹ مورد آن امسال انجام شده است.وی افزود: شرکت گاز استان کرمانشاه تا 10 دی امسال، موتورخانه ۷۵ درصد متقاضیانی را که درخواست بهینه سازی داشته اند، عایق بندی و بهینه سازی کرده که بنابر این آمار، موفق شدیم در سطح کشور، رتبه دوم را به دست آوریم.مدیرعامل شرکت گاز استان کرمانشاه تصریح کرد: متقاضیان بهینه سازی موتورخانه ها می توانند با مراجعه به واحد بهینه سازی شرکت گاز استان یا آدرس سایت https://goc.nigc.ir/ نسبت به ثبت درخواست اقدام کنند تا در کمترین زمان و بدون هزینه، بهینه سازی موتورخانه های ساختمان آنها انجام شود.حسینی بیان کرد: واحد بهینه سازی شرکت گاز استان کرمانشاه به صورت فعال و با همراهی پیمانکاران در کمترین زمان، آماده ارائه خدمت به همه متقاضیان است تا همه لوله ها و اتصالات موتورخانه های آنان عایق بندی، رسوب گیرها تعویض و مشعل ها نیز تنظیم شود.وی ادامه داد: بر اساس بررسی های انجام شده، مصرف مشترکانی که عملیات بهینه سازی را انجام داده اند ۱۵ تا ۲۱ درصد کاهش داشته که این موضوع، افزون بر پایین آوردن هزینه های خانواده، بر آلودگی محیط زیست که مهم ترین عامل سلامت بشر است نیز تاثیر مثبت می گذارد.
سهم ۳۵ درصدی ستاره خلیج فارس در تامین بنزین کشور
مصرف بنزین ایران، روزانه بیش از ۱۱۵ میلیون لیتر است و در این میان، حدود ۴۰ میلیون لیتر معادل ۳۵ درصد آن در پالایشگاه ستاره خلیج فارس تولید می شود که نشان دهنده اهمیت راهبردی این پالایشگاه در تضمین امنیت انرژی کشور است.
شدت مصرف انرژی در ایران، بیش از ۲ برابر میانگین جهانی است. به این معنا که برای تولید یک واحد رشد اقتصادی در ایران بیش از ۲ برابر سایر کشورها، انرژی در کشور مصرف می شود.
این موضوع افزون بر آنکه اثرات زیست محیطی فراوانی به دنبال دارد، سبب از بین رفتن ثروت ملی و کاهش موقعیت های صادراتی می شود.
با این حال وزارت نفت به عنوان تنها متولی تأمین سوخت و تضمین امنیت انرژی در کشور، با وجود شدت بالای مصرف انرژی همواره تلاش کرده سوخت موردنیاز را به صورت پایدار و مستمر تأمین کند.
در این میان، بعضی از فراورده های نفتی مانند بنزین و نفت گاز اهمیت راهبردی بیشتری دارد و به همین دلیل پالایشگاه های ایران با تغییر در واحدهای فرایندی و اجرای پروژه های کیفی سازی به دنبال افزایش تولید این فراورده ها هستند.
افزون بر آن، ساخت پالایشگاه های جدید در کشور نیز با همین هدف انجام و پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس با اولویت تولید بنزین در کشور ساخته شد.
علیرضا جعفرپور، مدیرعامل پالایشگاه ستاره خلیج فارس گفت: این پالایشگاه، روزانه ۴۰ میلیون لیتر بنزین، ۱۵۰۰ تن گاز مایع، ۱۶ میلیون لیتر نفت گاز و محصولاتی دیگر از جمله نفت سفید، گوگرد و انواع نفتا و حلال را تولید می کند.جعفرپور تصریح کرد: این پالایشگاه که بزرگ ترین پالایشگاه میعانات گازی جهان است، افزون بر خودکفایی کشور در تولید فراورده بنزین توانسته است عنوان نخستین صادرکننده بنزین تاریخ صنعت نفت را از آن خود کند.
وی تأکید کرد: شرکت نفت ستاره خلیج فارس با برطرف کردن و حل مشکلات و تنگناهای مسیر صادرات در تلاش است نقاط هدف صادراتی و کشورهای متقاضی را با همکاری ارگان های ذی ربط به منظور گسترش فعالیت سرمایه گذاران خارجی در عرصه صادرات و ایجاد ظرفیت های جدید صادراتی با سرآمد شدن در بخش صادرات شناسایی کند و این مهم را هدف کاری و توسعه سازمانی خود قرار داده است.
شرکت توسعه پتروایران
امضای تفاهمنامه با پتروشیمی مسجدسلیمان
شرکت های توسعه پتروایران و صنایع پتروشیمی مسجدسلیمان به منظور گسترش زمینه های همکاری با توجه به توان تخصصی، مدیریتی و اجرایی دو طرف تفاهمنامه همکاری امضا کردند.
بر اساس این تفاهمنامه، شرکت های صنایع پتروشیمی مسجدسلیمان و توسعه پتروایران در ایجاد یک شراکت/ همکاری با هدف توسعه موفق میدان گازی زیلایی، مخزن بنگستان بر اساس الگوی تازه قراردادهای نفتی ایران، توانمندی ها و ظرفیت های خود را ترکیب می کنند.این تفاهمنامه که به منظور روشن سازی درک های آنها در این زمینه و تسهیل در مذاکرات بیشتر به منظور دستیابی به توافق و نهایی سازی قراردادهای مرتبط برای اجرای پروژه ها در ۶ ماده تنظیم شده است، به امضای منصور مهرشاد، سرپرست شرکت توسعه پتروایران و فرزاد فرشید، رئیس هیأت مدیره صنایع پتروشیمی مسجدسلیمان رسید.بر اساس این گزارش، در حاشیه امضای این تفاهمنامه مدیرعامل شرکت توسعه پتروایران اظهار کرد: با توجه به نیاز صنایع پتروشیمی مسجدسلیمان به خوراک در بخش پایین دستی طی مذاکرات انجام شده با شرکت ملی نفت ایران و صنایع پتروشیمی به دنبال توسعه میدان گازی زیلایی، مخزن بنگستان، این تفاهمنامه در دستور کار قرار گرفت.وی با اشاره به اینکه مقدمات فعالیت های اجرایی این تفاهمنامه از هفته آینده آغاز خواهد شد، تصریح کرد: میدان گازی زیلایی، مخزن بنگستان، هم اکنون حدود یک تریلیون فوت مکعب گاز شیرین تولید می کند که امکان افزودن روزانه ۳ میلیون فوت مکعب از هر چاه وجود دارد که امید است با همکاری مجموعه مسجدسلیمان و با توجه به انجام به موقع اقدام های مؤثر در اسرع وقت به نتیجه مطلوب برسیم، با افزایش حدود ۲۰ حلقه چاه جدید، ۵۵ میلیون فوت مکعب گاز در روز تولید خواهد شد.
شرکت نفت فلات قاره ایران
سامانه جدید تدارکات و امور کالا راه اندازی می شود
مدیر تدارکات و امور کالا شرکت نفت فلات قاره ایران گفت: سامانه جدید تدارکات و امور کالا به منظور تسریع و تسهیل فرایندهای خرید، بزودی در همه مناطق عملیاتی و ستاد مستقر می شود و از ابتدای سال ۱۴۰۳ به صورت رسمی راه اندازی و جایگزین سامانه های قدیمی تقاضای آنلاین، تدارکات و امور کالا و حمل ونقل خواهد شد.محمد مساح در دومین گردهمایی رؤسای تدارکات و امور کالای این شرکت در منطقه کیش گفت: از ابتدای حضورم در مدیریت تدارکات و امور کالای شرکت نفت فلات قاره تلاش داشتم به صورت مستمر در مناطق عملیاتی حضور یابم تا با همکاری هم بتوانیم نقاط ضعف را به قوت تبدیل کنیم تا فرایند تأمین کالا برای پشتیبانی از مناطق عملیاتی و سکوها با سرعت و قوت بیشتری دنبال شود و شاهد پیشرفت بیشتر در روند کار این مجموعه پرتلاش باشیم.وی به فعالیت های کلیدی و مهم انجام شده در یک سال اخیر اشاره کرد و گفت: در یک سال گذشته، قراردادهای بزرگ تأمین کالای فنی و تخصصی شرکت از طریق روان سازی و تسریع فرایند خرید و پیشبرد مناقصات کالا رشد قابل توجهی داشته است. مدیر تدارکات و امور کالای شرکت نفت فلات قاره ایران افزود: در یک سال گذشته با انتقال حدود ۲۰ هزار قلم کالا از انبارهای ۴۸ و ۴٩ به انبارهای ۰۱ و ۰۸، حجم قابل توجهی از کالاها شناسایی و موجودی گرفته شد و اقلام فاقد کد طبقه بندی، تعیین تکلیف شده است. این کار، اتفاق بسیار مهم و بزرگی بود که پس از سال ها به وقوع پیوست.مساح در ادامه گفت: تدوین شیوه نامه ساخت کالا به عنوان نقشه راه فرایند بومی سازی اقلام صنعتی کلیدی در شرکت با نکته سنجی فراوان انجام شده و زیربنای گسترش بومی سازی اقلام صنعتی شرکت که امکان واردات آنها بسختی امکان پذیر است، خواهد بود.وی یادآور شد: انبار شماره ۲۰ تهران با هدف پشتیبانی نیاز کالاهای عمومی مناطق عملیاتی و ستاد تهران بتازگی راه اندازی شده که نقش مهمی در کاهش خریدهای جزء و تأمین مستمر و یکجای اقلام پرمصرف شرکت ایفا می کند.مدیر تدارکات و امور کالا شرکت نفت فلات قاره ایران با بیان اینکه کار تیمی و گروهی و ایجاد انسجام، هماهنگی و همفکری سیستمی بین رؤسای تدارکات و امور کالای شرکت در ستاد، مناطق عملیاتی، نواحی و دفاتر از مهم ترین اهداف شرکت است، افزود: تاکنون جلسه های متعددی برای رفع گلوگاه ها و چالش های پیش رو برگزار شده که مهم ترین آنها گردهمایی تیرماه در ناحیه بوشهر و اکنون در منطقه کیش است.مساح در پایان گفت: با توجه به ارتباط مؤثر رؤسا و مسؤولان تدارکات ستاد، مناطق عملیاتی، نواحی و دفاتر، خوشبختانه همدلی و هماهنگی بسیار خوبی در مجموعه تدارکات و امور کالا به وجود آمده که این اتفاق از نتایج همین نشست ها و جلسات بوده است.دومین گردهمایی رؤسای تدارکات و امور کالای شرکت نفت فلات قاره، شامل ستاد تهران و مناطق عملیاتی خارک، بهرگان، سیری، لاوان، کیش، قشم، ناحیه بوشهر، ناحیه نخیلو، دفتر شیراز، دفتر اهواز، همچنین دفتر اصفهان به میزبانی منطقه عملیاتی کیش برگزار و درباره چالش ها و اتخاذ راهکارها بحث و تبادل نظر شد.
آزمایش محصولات روباتیک دانش بنیان ها در منطقه خارک
محصولات روباتیک شرکت های دانش بنیان داخلی به منظور مقابله با آلودگی های نفتی و رسوب لجن های نفتی در مخازن ذخیره سازی نفت بررسی و آزمایش شد.عباس رزمی، مدیر بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای) شرکت ملی نفت ایران با تأکید بر ضرورت حفظ جان کارکنان و سرمایه های انسانی و جلوگیری از حوادث با استفاده از سامانه روباتیک گفت: این موضوع بر اساس برنامه کارگروه انرژی نهاد ریاست جمهوری در دستور کار قرار گرفته است.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
مدیریت ساعات اوج مصرف گاز با فناوری ای ان جی
ساعات اوج مصرف گاز برای نقاط دوردست با امضای قرارداد بین شرکت مهندسی و توسعه گاز و پژوهشگاه صنعت نفت با فناوری ANG مدیریت می شود.مصطفی ابراهیمی، رئیس امور پژوهش و فناوری شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با اشاره به امضای قرارداد طراحی پایه و تهیه اسناد مناقصه EPC ساخت مخازن ذخیره سازی گاز طبیعی مبتنی بر نانوفناوری ANG در ایستگاه تقلیل فشار CGS- TBS روستای لمسک استان گلستان بین رضا نوشادی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران و عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت، درباره اهداف این پروژه گفت: هدف از اجرای این پروژه فناورانه، مدیریت ساعت های اوج مصرف برای نقاط دوردست با بهره گیری از فناوری ANG است. وی با اشاره به اهمیت فناوری ANG در آینده صنعت گاز افزود: ANG مخفف Absorbed natural gas یا در واقع گاز طبیعی جذب شده و اگر بخواهیم تعریفی برای آن ارائه دهیم، این فناوری مانند یک خازن عمل و گاز را در خود ذخیره می کند. با شنیدن واژه ذخیره سازی، مخازن زیرزمینی و پروژه هایی که اکنون در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران انجام می شود، تداعی خواهد شد که حجم عظیمی از گاز برای ذخیره سازی در اوج مصرف در این مخازن ذخیره می شود؛ اما بعضی مواقع و در جاهایی مانند ایستگاه های تقلیل فشار CGS- TBS که به طور معمول انتهای خط قرار دارند، امکان ذخیره سازی زیرزمینی وجود ندارد و وقتی مصرف در فصل سرد در ابتدای خط بالا می رود، مقدار گازی که به انتهای خط می رسد با کاهش روبه رو می شود، بنابراین باید شرایط به گونه ای مدیریت شود که گاز به ایستگاه CGS- TBS برسد و بین مردم توزیع شود.رئیس امور پژوهش و فناوری شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران تصریح کرد: در این مواقع ما می توانیم از ذخیره سازی ساعتی استفاده کنیم. به این معنا که در ساعاتی گاز مازاد بر مصرف را ذخیره و در موقع نیاز مصرف می کنیم. این نوع ذخیره سازی با استفاده از فناوری ANG انجام می شود.
شرکت ملی گاز ایران
صادرات گاز ایران به عراق مطابق برنامه برقرار است
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد که تعهد صادرات گاز ایران به عراق مطابق برنامه در حال اجراست.
سعید عقلی در این باره گفت: صادرات گاز ایران به کشور عراق از دو نقطه تبادلاتی انجام می شود که طبق توافق دو ماه پیش با طرف عراقی، یکی از نقاط تبادلاتی، در ابتدای سال جاری میلادی (۲۰۲۴) به منظور اجرای فرایند سنجش اندازه گیری دوره ای از مدار خارج و اکنون تعهدات توافق شده از مسیر نقطه دوم در حال اجراست.وی تصریح کرد: اجرای کالیبراسیون (سنجش اندازه گیری) در فرایند اجرای تعهدات صادراتی، امری معمول است که پیش از این هم انجام شده و محدود به قرارداد صادرات گاز به عراق نیست. با توجه به مبنا قرار دادن سال میلادی در قراردادهای صادراتی، در این دوره از سال کالیبراسیون دوره ای انجام می شود تا طرفین قابلیت نظارت بر حسن انجام تعهدها را پیدا کنند.