روایت «مشعل» از یک روزکاری در بهداشت و درمان صنعت نفت قم

خدمت رسانی با عشـق و امیـد

سال 1383 بهداشت و درمان صنعت نفت قم یا همان کلینیک صنعت نفت قم، با هدف ارائه خدمات درمانی، درساختمانی دو طبقه ایجاد و با افزایش جمعیت خانواده این صنعت درآن منطقه، این کلینیک درسال 1395 به ساختمانی مجهز تر با دسترسی بهترمنتقل شد؛ اورژانس، داروخانه، درمانگاه های تخصصی، آزمایشگاه، رادیولوژی، فیزیوتراپی، بخش های تشکیل دهنده این کلینیک هستند که به کارکنان و خانواده های آنها خدمات ارائه مـی کنند. پیش ترمـطلبی درباره خدمات رسانی این کلینیک در «مشعل» منتشرشده بود. در این شماره، خبرنگار «مشعل» پای صحبت کارکنان و مراجعان به این کلینیک نشست و آنها، هم از کارگفتند وهم از دغدغه هایشان.

از تهران تا قم، مسیری نزدیک به دو ساعت را طی می کنیم؛ آزاد راه است و مسیری پر رفت وآمد؛ هم برای زیارت، هم دمی استراحت وهم گذری است برای رسیدن به مقاصد دیگر؛ اما مقصد ما، کلینیک صنعت نفت قم است.

 تا چشم کار می کند، دو سوی آزاد راه، بیابان دیده می شود، در نگاهی سطحی، طبیعت بی جان بیابان در ذهنم تداعی می شود؛ اما وقتی به عمق آن می اندیشم، نشان از استواری، سختکوشی و جریان زندگی دارد. این دیدگاه سبب می شود تا مسیر را کوتاه تر حس کنم و غرق در زیبایی های جاده شوم.

به استان قم نزدیک می شوم، درختان همانند دیگرمناطق، لباس زمستان برتن کرده و به خواب رفته اند تا در فصل بهار، جوانه بزنند و شادابی را برای ساکنان زمین به ارمغان بیاورند، همانند خدمات درمانی که فرد با چهره ای رنجور به کلینیک مراجعه می کند و با رعایت تجویز پزشک، سلامت خود را به دست می آورد.

 ایستگاه پویش ملی سلامت

قم، این شهر زیارتی، همچون دیگر شهرهای کشور، تفاوت زیادی با گذشته پیدا کرده؛ ساخت وسازهای متعددی در آن انجام شده و جمعیت نیز فزونی یافته است. همین عوامل موجب شده تا چهره این شهر، متفاوت تر از گذشته شود.

کلینیک صنعت نفت قم، درخیابان امام خمینی شهرقم وجنب شرکت ملی پخش فراورده های نفتی واقع شده است؛ خیابانی مثل همه خیابان ها که تردد وسایل نقلیه در آن زیاد است. ساختمانی است تازه ساز با نمایی ازسنگ مرمر و آجر سه سانتی مایل به قرمز.

ابتدای ورودی به کلینیک، یک میز و بنری با موضوع «ایستگاه پویش ملی سلامت به منظور غربالگری دیابت و فشار خون بالا» که روی آن دستگاه فشار سنج و تست قند خون قرار داشت، جلب توجه می کند. برای رفع کنجکاوی خود با مرتضی سلیمانی، کارشناس فوریت های پزشکی شاغل در واحد سلامت کار و خانواده کلینیک صنعت نفت قم هم صحبت می شوم. از او درباره ماهیت ارائه این گونه خدمات می پرسم که در پاسخ می گوید: با توجه به پویش ستاد بهداشت و درمان صنعت نفت و دانشگاه علوم پزشکی، درطرح غربالگری مراجعه کنندگان، فشار خون و میزان قند خون آنها در نظر گرفته شده و افراد هنگام ورود به کلینک، مورد سنجش قرار می گیرند که زمان لازم برای این سنجش، تنها 4-5 دقیقه است.

پذیرش؛ نخستین مکان مراجعه بیماران

در ادامه به منظورآشنایی با شمای کلی این کلینیک، گشتی در آن می زنم و گزارش خود را با واحدی که هر فرد در ابتدای ورود به کلینیک به آن مراجعه دارد، آغاز می کنم. صحبت از واحد پذیرش است؛ بخشی که روزانه 200 نفر را پذیرش و برای معاینه و ادامه درمان به واحدها ارجاع می دهد. مسؤولیت این بخش را حسن مرادی با سابقه کاری 16 ساله به عهده دارد.

او می گوید: مراجعه کنندگان به دلیل بیماری خود یا همراه شان، تحمل ایستادن در صف پذیرش را ندارند و می خواهند هر چه سریع تر خود را به پزشک مورد نظر برسانند. از این رو می توان کار در پذیرش را پر استرس دانست.

مرادی ازمسؤولان درخواست می کند، تعداد نیروهای پذیریش این کلینیک را به دو نفر افزایش دهند تا بتوانند از مرخصی استفاده کرده و ضمن رسیدگی به امور خانواده، به لحاظ روحی نیز ترمیم و برای ادامه کار آماده تر شوند.

وی ادامه می دهد: به دلیل نبود نیروی جایگزین در این واحد، درهنگام مرخصی مجبور می شوم ازهمکاران خود در دیگر واحدها برای پاسخگویی به مراجعان کمک بگیرم.

استفاده از دستگاه اتوکلاو

با مرورسخنان مرادی در ذهنم و یادداشت آنها در برگه هایی که به همراه دارم، مسیر دیگری در کلینیک را پیش می گیرم و با طی مسیری 3_2 دقیقه ای، به اورژانس که بخش مهم و کلیدی این کلینیک است، می رسم. بخشی که برخلاف دیگر واحدها بیماران بد حال و. . . به آن مراجعه می کنند. از این رو، کنترل عفونت آن باید به صورت منظم پایش شود. مسؤولیت کنترل عفونت را منصوره پاکیزه، با سابقه کاری 29 ساله عهده دار است.