
آخرین دستاوردهای شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق تشریح شد
در مسیر سربلندی
مشعل وجه تمایز تلاشگران سختکوش و خستگی ناپذیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق نسبت به دیگر مناطق دوازده گانه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، خدمت رسانی به زائران آستان قدس رضوی است؛ خدمتی که با اندیشه بسیجی و مدیریت جهادی و در عین حال دستیابی به سرمایه خودباوری عجین شده و مصمم تر از هر زمانی در مسیر اعتلا و سربلندی صنعت سرنوشت ساز نفت گام بر می دارد. حوزه عملیاتی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمالشرق که استان های سمنان، خراسان رضوی، جنوبی و شمالی و گلستان را شامل می شود، از حدود شصت سال و اندی پیش با احداث خط لوله ای به قطر 8 اینچ ری-مشهد رسما فعالیت خود را آغاز کرد و بعدها با پیروزی انقلاب اسلامی و گسترده شدن دامنه فعالیت این منطقه در زمینه سوخت رسانی، خطوط لوله، مراکز انتقال و تاسیسات نفتی جدید احداث و راه اندازی می شود. در حال حاضر انتقال ایمن، پایدار و بی وقفه فراورده های نفتی با 2 مرکز انتقال نفت در سبزوار و امام تقی و 3 تاسیسات نفتی در مناطق تربت حیدریه، مشهد و نیشابور در جریان است و واحد مخابرات منطقه شمال شرق نیز به عنوان جزء جدایی ناپذیر فعالیت شرکت خطوط لوله، با 18 ایستگاه مخابراتی مستقر در مناطق شاهرود و مشهد و با بهره مندی از آخرین دستاوردهای شبکه مخابراتی و فناوری های روزآمد در زمینه سوخت رسانی فعالیت می کند.
آذرماه از نیمه گذشته است، برای آگاهی از آخرین فعالیت ها و دستاوردهای شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمالشرق و نشستن پای صحبت گمنامان عرصه سوخت رسانی، عزم سفر به شاهرود را می کنم که از نظر گردشگری به گمنامی شهره است. پیشتر از شگفتی های شهر شاهرود و طبیعت بکر و ناب آن که به بهشت گردشگران نیز معروف است، وصف های زیبایی شنیده ام. پیمودن 400 کیلومترمسیر زمینی، خستگی سنگینی را در جان و تنمان ایجاد کرد و اگر گشت و گذار در حومه شهر و دیدن طبیعت زیبای شهر نبود، شاید تا مدت ها می بایست این خستگی و رخوت را بر دوش بکشیم.
بر اساس برنامه از پیش تعیین شده، برای گفت وگو با مدیر منطقه به دفتر کار وی هدایت شدیم. رضا جبارزاده، مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمالشرق و متولد سال 1350 است. علاقه مندی وی به شعر و شاعری در تمام طول مدت زمان مصاحبه آشکاراست، مادامی که از کار و فعالیت در صنعت خشک و بی روح صنعت نفت صحبت می کند، سعی دارد آن را با قطعاتی از اشعار فارسی تلفیق کند تا این فضا قدری تلطیف شود.
وی دارای مدرک کارشناسی مهندسی برق از دانشگاه تهران است و بعدها موفق به اخذ مدرک کارشناسی ارشد رشته مدیریت با گرایش برنامه ریزی استراتژیک از دانشگاه پیام نور ساری می شود. سال 76 رسما فعالیت خود را به عنوان مهندس مخابرات در پالایشگاه بندرعباس آغاز کرده است و درست ده سال بعد یعنی سال 86 به عنوان معاون مخابراتی در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال، از جنوبی ترین نقطه به شمالی ترین نقطه کشور عزیمت می کند. سال 92 در کسوت سرپرست خطوط لوله منطقه شمال به فعالیت خود در این مجموعه ادامه می دهد، تا اینکه سرانجام از سال 97 تاکنون به عنوان مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمالشرق، توانایی و همت خود را برای توزیع و انتقال پایدار فراورده های نفتی این منطقه به کار می بندد. متنی که در ادامه می خوانید، گزارش مختصری است از آنچه جبارزاده درباره نحوه عملکرد و فعالیت شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمالشرق بازگو می کند.
انتقال 4 میلیارد لیتر فراورده
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق میزان انتقال انواع فراورده های نفتی در 6 ماه نخست امسال را بالغ بر 4 میلیارد لیتر عنوان کرد و گفت: از این انتقال، بیش از دو میلیارد و 630 میلیون لیترنفت گاز(گازوئیل)، یک میلیارد و 162میلیون لیتر بنزین، 179 میلیون و 530 هزار لیتر نفت سفید و 17 میلیون لیتر نفت جت بوده است که سهم هر یک ازاستان ها از کل فراورده های نفتی منتقل شده در این مدت به تفکیک، استان خراسان شمالی، رضوی و جنوبی بیش از دو میلیارد و 837 میلیون لیتر، سمنان 631 میلیون لیتر و استان گلستان بیش از 520 میلیون لیتر است، همچنین از 631 میلیون لیتر فراورده انتقال یافته به استان سمنان، سهم گازوییل حدود 450 میلیون لیتر، بنزین 177 میلیون لیتر و نفت سفید 4 میلیون لیتر است.
جبارزاده با اشاره به اینکه فراورده های نفتی به وسیله خط 10 اینچ شاهرود- علی آباد به استان گلستان منتقل می شود که در 6 ماه نخست امسال سهم نفت گاز انتقال یافته از این خط لوله بیش از 318 میلیون لیتر و بنزین بیش از 202 میلیون لیتر بوده است، افزود: منطقه شمال شرق با وجود دو مرکز انتقال نفت در سبزوار و امام تقی و سه تاسیسات نفتی درنیشابور، تربت حیدریه و مشهد مقدس توانسته است بیش از یک میلیارد و886 میلیون لیتر نفت گاز، 757 میلیون و 655 هزار لیتر بنزین، 175 میلیون لیتر نفت سفید و 17 میلیون لیتر نفت جت به این استان ها منتقل کند تا هموطنان ساکن این استان ها و زائران مشهد مقدس دغدغه تامین سوخت نداشته باشند.
وی با بیان اینکه به طور متوسط سالانه رقمی معادل 8 میلیارد لیتر فراورده ازسوی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق منتقل می شود، عنوان کرد: ظرفیت اسمی انتقال فراورده از طریق منطقه شمال شرق معادل 28 میلیون لیتر در شبانه روز است که البته این میزان ظرفیت و جابه جایی به نیازمندی ها و تامین فراورده نیز بستگی دارد.
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق نبود مناطق سخت گذر را یکی از اصلی ترین مزیت این منطقه برشمرد و افزود: همه تاسیسات و مراکز انتقال فراورده ها در منطقه شمال شرق به استثنای مرکز انتقال نفت امام تقی (ع) در داخل شهرها مستقر است و این امر سهولت دسترسی به امکانات و مسائل تدارکاتی داخل شهرها را فراهم می کند.
جبارزاده با بیان اینکه از میزان تامین سوخت انواع فراورده، 72 درصد متعلق به استان پهناور خراسان و مابقی برای تامین نیاز استان های سمنان و گلستان تخصیص داده می شود، از شرکت خطوط لوله منطقه شمال شرق به عنوان قدیمی ترین مناطق دوازده گانه خطوط لوله یاد کرد وافزود: طول خط لوله انتقال فراورده های نفتی بالغ بر هزار کیلومتر است و در این گستره با 7 شرکت پخش فراورده های نفتی در امر سوخت رسانی درارتباط و تعامل هستیم، همچنین تامین سوخت مایع مورد نیاز نیروگاه های شهید باکری استان سمنان، شهید بسطامی شاهرود و نیروگاه نیشابور نیز در دستور کار شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق قراردارد.
تدابیری برای زمستان گرم
وی به تدابیر اندیشیده شده برای پوشش دادن فصل سرما و مقابله با بحران سوخت زمستانی اشاره و اظهار کرد: در حال حاضر ظرفیت مخازن نیروگاه ها برای عبور از فصل سرما تکمیل است و مشکل خاصی در این زمینه وجود ندارد، زمانی که به ما اعلام می کنند فشار گاز پایین است و هر آن احتمال اینکه نیازمندی خانوارها با مخاطره همراه شود، توربین ها در کمترین زمان ممکن از حالت سوخت گاز به مایع تبدیل می شود تا این کسری به نوعی جبران شود.
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق با بیان اینکه این اقدام مصرف روزانه گاز طبیعی تعداد زیادی از خانوارها را تامین می کند، گفت: سال گذشته برودت و سردی هوا به حدی بود که گاز شهر سبزوار برای چند روزی دچار افت فشار شد و متاسفانه هموطنان شرایط سختی را سپری کردند، اما امسال با اتخاذ تدابیر لازم، سوخت مایع به اندازه کافی ذخیره شده و به موازات آن تغییر سوخت توربین ها از حالت گاز به مایع نیز بروز حوادث اینچنینی را به حداقل ممکن کاهش خواهد داد.
جبارزاده افزود: دو مرکز سمنان و سبزوار به عنوان حساس ترین مراکز انتقال نفت شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق به شمار می آیند که در صدد برقی کردن مراکز یاد شده هستیم، به همین منظور براساس مطالعات صورت گرفته، کارهای مقدماتی انجام و الکتروموتورها نصب شده اند، در حقیقت بهره مندی از انرژی برق در مراکز انتقال این امکان و فرصت را ایجاد خواهد کرد که فعالیت توربین ها از حالت سوخت مایع هم عبور کرده و با انرژی برق تداوم یابد.