
در نخستین همایش تخصصی روسای انجمن صنفی سی ان جی مطرح شد
چشم اندازی روشن در صنعتی جوان
مشعل در واپسین روزهای دیماه جاری، نخستین گردهمایی فعالان صنعت سی ان جی کشور با هدف ترسیم آینده ای روشن برای این صنعت جوان و نوپا برگزار شد تا به اهمیت این محصول راهبردی آن هم در شرایط حال حاضر ناترازی تولید و مصرف فراورده بنزین بیش از هر زمان دیگری عینیت ببخشد، البته که همگان به ارزش سوخت سی ان جی و افزایش سهم آن در سبد سوخت کشور واقف هستند، اما گره گشایی مشکلات پیش روی این صنعت و پیشبرد اهداف تعیین شده برای دستیابی به چشم اندازی روشن، تنها به حمایت های دولت نیاز دارد.
توسعه صنعت سی ان جی پیرو سیاست های توسعه ای دولت های گذشته در دستور کار دولت سیزدهم نیز قرار گرفته است. شورای عالی انرژی در سند «تامین انرژی بخش حمل و نقل کشور تا افق 1420» به تمرکز سیاست های دولت بر توسعه سی ان جی تاکید کرده است. بر این اساس پیش بینی شده است که درصورت اعمال حمایت های ویژه از صنعت سی ان جی، میزان مصرف این سوخت پاک در خودروها از 9. 9میلیارد لیتر (27 میلیون مترمکعب در روز) در سال 98، به سالانه 19. 4میلیارد لیتر (53. 2 میلیون مترمکعب در روز) در افق 1420 برسد؛ با وجود این بر اساس اظهارات فعالان صنعت سی ان جی در کشور، میانگین مصرف روزانه این فراورده، رقمی بالغ بر 22 میلیون مترمکعب است و این در حالی است که ظرفیت موجود برای عرضه این سوخت پاک،40 میلیون مترمکعب در روز تخمین زده شده است که با توجه به شرایط حال حاضر ناترازی در سوخت بنزین و گازوئیل توسعه این صنعت یک الزام و ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
سهم 22 درصدی سی ان جی در سبد سوخت
سعید رحمان سالاری، مدیر طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در نخستین گردهمایی تخصصی روسای انجمن صنفی سی ان جی وضعیت این صنعت را با توجه به توسعه جایگاه ها در کشور مطلوب ارزیابی کرد و گفت: هم اکنون میزان ظرفیت این فراورده سوختی در کشور، معادل 40 میلیون مترمکعب است که از این میزان ظرفیت، تنها حدود 22 میلیون مترمکعب استفاده می شود، در تلاش هستیم تا با اتخاذ تدابیر لازم بتوانیم از این میزان ظرفیت خالی که در سوخت سی ان جی وجود دارد، نهایت بهره را ببریم.
وی به تعلل خودروسازان برای دوگانه سوز کردن خودروها اشاره کرد و افزود: بر اساس مصوبه شورای اقتصاد، می بایست 30 درصد از خودروها گازسوز باشند که متاسفانه بر اساس آخرین آمارهای ارائه شده، این میزان به زیر یک درصد است و این مسئله سبب شده تا سهم سوخت سی ان جی در سبد سوخت کشور به میزان زیادی کاهش یابد.
مدیر طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی گفت: بر اساس مصوبه شورای عالی انرژی کشور، سهم سی ان جی از سبد سوخت کشور، می بایست به میزان 22 درصد برسد که در حال حاضر این رقم 16 درصد است و امیدواریم که خودروسازان پای کار بیایند و بتوانیم بر اساس مصوبات بالادستی ابلاغ شده این میزان سقف را افزایش دهیم، همچنین در مصوبه مذکور اعلام شده که وزارت نفت از محل بودجه اختصاص داده شده می تواند کمک هزینه ای را بابت گازسوز کردن خودروها به خودروسازان پرداخت کند. رحمان سالاری درباره ورود خودروهای برقی و میزان اثرگذاری آن برای دستیابی سهم 22 درصدی سی ان جی از سبد سوخت کشور بیان کرد: ورود خودروهای برقی تاثیری در روند کاهشی سهم سی ان جی در سبد سوخت کشور نخواهد داشت، هم اکنون مطابق با آمارهای موجود بیش از 4 میلیون خودرو دوگانه سوز وجود دارد، حال آنکه تعداد خودروهای کشور بیش از این ارقام است و این مسئله چندان تاثیری بر بخش فروش سی ان جی نخواهد داشت.
وی ادامه داد: همچنین بر اساس مصوبه شورای اقتصاد، این مجوز به وزارت نفت داده شده که علاوه بر خودروهای عمومی، تمامی خودروهای اینترنتی و مسافربرهای شخصی هم می توانند به دوگانه سوز تبدیل شود.
مدیر طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی از آغاز طرحی برای تعویض رایگان مخازن فرسوده تاکسی های دوگانه سوز خبر داد و گفت: یکی از بندهای مصوبه ابلاغی شورای اقتصاد تعویض رایگان مخازن تاکسی های فرسوده است که از دو ماه پیش روند اجرای طرح آغاز شده و با توجه به ارتباط و تعاملات خوبی که با وزارتخانه های صمت و کشور انجام شد، تمامی مالکان خودروهای گازسوز می توانند نسبت به تعویض مخازن خود اقدام کنند.
رحمان سالاری تصریح کرد: مالکان خودروهای گازسوز که بیش از 15 سال از عمر مخازن آنها می گذرد و یا اینکه از طریق مراکز معاینه فنی مخازنشان معیوب تشخیص داده شده، می توانند با مراجعه به سایت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی برای تعویض مخزن خود ثبت نام اولیه را انجام و پس از دریافت نوبت با مراجعه به نزدیک ترین کارگاه، مخزن خودرو خود را تعویض کنند.
وی سقف بودجه تخصیص داده شده برای تعویض مخازن خودروها را رقمی بالغ بر 540 میلیون دلار عنوان کرد و گفت: با توجه به مکاتبات انجام شده با سازمان برنامه و بودجه قرار است این مبلغ به صورت مرحله ای به حساب وزارت نفت واریز شود که اگر تامین منابع مالی به موقع انجام شود، دستمان باز خواهد بود و در سال آینده بخشی از خودروهای شخصی را هم می توانیم وارد این طرح کنیم.
مدیر طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی درباره اینکه تاکنون میزان استقبال از طرح تعویض مخازن چگونه بوده است، گفت: طبق آخرین آمار ارسالی از سوی وزارت کشور، تاکنون 10 هزار خودرو معرفی شده که از این تعداد، حدود 4 هزار خودرو در سایت ثبت نام کرده اند و تعداد مخازن هزار خودرو نیز تعویض شده است.
رحمان سالاری همچنین در خصوص طرح تعویض مخازن خودروهای عمومی نیز عنوان کرد: بر اساس مصوبه ابلاغ شده مجوز حدود 920 هزار خودرو دریافت شده و تاکنون مخازن 310 هزار خودروی عمومی تعویض شده است؛ بر اساس برنامه ابلاغی، این طرح می بایست تا پایان سال 1404 به طور کامل اجرایی شود که در صورت تامین منابع مالی لازم، این اطمینان وجود دارد که تا قبل از سال مورد اشاره این طرح نیز به اتمام برسد.
وی همچنین درباره تعداد جایگاه ها و ظرفیت توزیع فراورده سی ان جی نیز گفت: حدود 2 هزار و 550 جایگاه سوخت در سطح کشور وجود دارد که بیش از 96 درصد این تجهیزات فعال است و امیدواریم راهکارهای ارائه شده با حمایت دستگاه های اجرایی ذی نفع هرچه سریع تر اجرایی شود و ما بتوانیم از میزان ظرفیت خالی سی ان جی در کشور هم استفاده کنیم.
مدیر طرح سی ان جی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی به جایگاه های کوچک مقیاس اشاره کرد و با بیان اینکه بر اساس نوع کاربری این دسته از جایگاه ها، وجود آنها در کلان شهرها ضروری است، اظهار کرد: با توجه به اینکه قیمت زمین در کلان شهرها بالاست، مکاتباتی با وزارت کشور برای احداث این جایگاه ها انجام شده که در صورت معرفی زمین های مناسب اقدام های مقتضی برای احداث این دست از جایگاه ها انجام خواهد شد.
ضرورت افزایش حمایت ها از صنعت سی ان جی
اردشیر دادرس، رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی سی ان جی استان تهران و صنایع وابسته، در نخستین گردهمایی تخصصی روسای انجمن صنفی سی ان جی تعداد انجمن های فعال این صنعت در سراسر کشور را 34 انجمن عنوان کرد و با بیان اینکه این صنعت بیش از هر زمان دیگری نیازمند حمایت های دولتی است، گفت: امسال این همایش تخصصی به صورت هدفمند و قانونمند با میزبانی انجمن استان تهران برگزار شده و مشکلات و چالش ها در سه حوزه کاری مختلف از جمله کارمزدها، پیگیری اجرای مصوبات معوقه و ارائه بسته های حمایتی در حال بررسی است.
وی تصریح کرد: فعالان صنعت سی ان جی نیازمند حمایت و قدردانی هستند، زیرا این صنعت در طول شبانه روز و در هر چهار فصل سال در حال فعالیت و خدمت رسانی است، افزون بر آن روزانه بالغ بر 23 میلیون لیتر بنزین با استفاده از سی ان جی صرفه جویی می شود که این خود نشان از توسعه صنعت سی ان جی در کشور دارد.
رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی سی ان جی استان تهران و صنایع وابسته با بیان اینکه اگر دولت به ازای واردات هر لیتر بنزین، 10 درصد آن را به جایگاه های سی ان جی اختصاص دهد، ما می توانیم 40 میلیون لیتر بنزین را صرف سه ماه جایگزین کنیم؛ در اصل صنعت سی ان جی این قدرت و توانمندی را دارد که با تعهدات لازم در بازه زمانی سه ماهه میزان مصرف را افزایش دهد و به مرز بالای 40 میلیون مترمکعب در روز برساند.
دادرس تصریح کرد: سی ان جی را با هیچ صنعت دیگری نمی توان مقایسه کرد، در طول 70 سال گذشته معادل هزار و 600 میلیارد دلار سرمایه گذاری در بخش گاز شده است، 460 هزار کیلومتر شبکه مویرگی و 45 هزار کیلومتر شبکه فشار قوی گاز در کشور وجود دارد به انضمام 2 هزار و 600 جایگاه فعال سی ان جی که با وجود این چنین زیرساختی می توان صرفه جویی قابل توجهی در مصرف بنزین داشت.