آخرین دستاوردهای ساخت داخل در چهاردهمین نمایشگاه نفت خوزستان به نمایش درآمد

همصدایی در رونق تولید

مشعل    قطب تولید نفت ایران در هفته اخیر، شاهد برگزاری چهاردهمین نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت خوزستان 1402 بود که با حضور محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و جمعی از مدیران صنعت نفت در اهواز آغاز به کار کرد.اهمیت برگزاری این دوره از نمایشگاه به میزبانی شرکت ملی حفاری ایران، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت نفت و گاز اروندان، با توجه به دستیابی به تولید حداکثری نفت خام و صادرات اهمیت بسزایی داشت. در نمایشگاه امسال که ۲۴ تا ۲۷ دی ماه در اهواز برگزار شد، بیش از ۲۸۱ شرکت از ۱۶ استان و بازدیدکنندگان ۶ کشور خارجی حضور داشتند.

اهواز به عنوان یکی ازشهرهای نفت خیز کشور، هفته گذشته میزبان برپایی چهاردهیمن نمایشگاه تخصصی در زمینه ساخت تجهیزات صنعت نفت درخطه خوزستان بود.  شرکت های متعدد نفتی که درخوزستان به عنوان قطب تولید نفت کشورفعالیت می کنند، طبق روال سال های گذشته به این نمایشگاه آمدند تا افزون بر به نمایش گذاشتن آخرین دستاوردهای خود، در تعامل با یکدیگر درجهت تعالی هرچه بیشترصنعت نفت و اتکا آن به خود درحوزه ساخت داخل، گام بردارند. محسن خجسته مهر، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران که به منظور افتتاح دراین نمایشگاه حضوریافته بود، ضمن ابرازخرسندی ازتلاش همکارانش به تفسیر در باب ساخت تجیهزات مورد نیازصنعت نفت با تکیه بر توان داخل صحبت کرد.

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در آیین گشایش چهاردهمین نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت خوزستان گفت: از ابتدای دولت سیزدهم تحقق رشد تولید پس از یک دوره رکود و تحریم مورد تأکید بوده است و تا پایان سال افزایش تولید مناسبی خواهیم داشت. محسن خجسته مهر با بیان اینکه افزایش تولید نفت و گاز نیز از دیگر تکالیف وزارت نفت در دولت سیزدهم بوده است، اظهارکرد: در دولت سیزدهم صادرات نفت ۲.۵ برابر شده است. وی با اشاره به اینکه خوزستان نقطه اتصال با دیگر نقاط کشور است، افزود: رشد اقتصادی و تولید کشور از خوزستان و دیگر استان های نفت خیز و گازخیز است. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، با بیان اینکه بین حکمرانی و راهبری مطلوب و حضور میدانی ارتباطی مستقیم وجود دارد، تأکید کرد: ۱۶ استان کشور درگیرعملیات تولید نفت و گاز هستند. خجسته مهر با اشاره به اینکه سرمایه گذاری و توسعه میدان های نفت و گازبا محور میدان های مشترک، کشف بازارهای جدید و افزایش صادرات نفت و گاز در دولت سیزدهم انجام شد، افزود: در ابتدای دولت سیزدهم ۴۶۰ هزارمیلیارد تومان کسری بودجه وجود داشت و صنعت نفت باید این کسری بودجه را جبران می کرد. وی ادامه داد: باید درآمدزایی و رشد اقتصادی را رقم می زدیم، همچنین افزایش کمّی و کیفی شرکت های دانش بنیان با هدف تکمیل زنجیره ارزش نیز در دستور کار بوده است.

  ۴ میلیارد دلار قرارداد توسعه ای نفت و گاز

خجسته مهر با اشاره به اینکه در دولت سیزدهم چهارمیلیارد دلارقرارداد برای توسعه میدان های نفت و گاز امضا شده است، ادامه داد: از پنج میدان که قرارداد آن امضا شده، سه میدان مشترک است وتا پایان امسال قراردادهای بزرگ و مهمی دیگری را امضا می کنیم. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران تصریح کرد: یکی از موارد مهم، جمع آوری گازهای مشعل یا همان گازهای همراه نفت است. کل گازهای مشعل و ظرفیتی که برای جمع آوری این گازها ایجاد می شود معادل دومیلیارد فوت مکعب (دو فاز استاندارد پارس جنوبی) است.

خجسته مهر با اشاره به اینکه طرح های جمع آوری گازهای همراه، ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارند، گفت: کارخانه گاز و گاز مایع ۳۲۰۰ (پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس)، پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس از طرح های به بهره برداری رسیده برای تحقق این هدف به شمار می آیند و کارخانه گاز و گاز مایع ۳۱۰۰ (دهلران) هم برای این منظور در حال تکمیل است، در مجموع پنج میلیارد دلار پروژه برای جمع آوری گازهای همراه تعریف شده است و تا پایان سال ۱۴۰۴ کل گازهای مشعل جمع آوری خواهند شد که درآمد ۲ میلیارد دلاری برای کشور به همراه دارد.

 

بهترین شرایط تولید پس از تحریم

علیرضا دانشی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیز در آیین گشایش چهاردهمین نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت خوزستان گفت: اکنون پس از سال ها در بهترین شرایط تولیدی پس از تحریم قرار داریم که با همت سازندگان داخلی، مراکز دانش بنیان و... حاصل شده است. مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با تأکید بر اینکه امسال ۲۸۱ مجموعه دانش بنیان و مجموعه های سازنده تجهیزات و قطعات صنعت نفت، ۲۷ مجموعه فنی و ۴۷ تأمین کننده کالا در این نمایشگاه شرکت خواهند کرد، گفت: از این تعداد ۱۰۹ مجموعه از مراکز دانش بنیان حاضرشده مربوط به استان خوزستان و استان های غربی کشور است. دانشی تصریح کرد: تاکنون حدود ۱۹ هزار و ۵۰۰ قلم کالا از تجهیزات بالادستی صنعت نفت بومی سازی شده است. وی با بیان اینکه ۷ هزار و ۵۰۰ قلم کالای اساسی که به دلیل تحریم، دولت گذشته را در حوزه تولید نفت زمین گیر کرده بود، در دستور ساخت داخل قرار گرفت، گفت: در دولت سیزدهم با اراده و تصمیم درست مجموعه صنعت ۶۸ درصد پیشرفت در این زمینه داریم. مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب یکی از گلوگاه های صنعت نفت را ساخت ماشین های دوار دانست و افزود: ساخت داخل این دستگاه ها در صنعت نفت به صورت ویژه پیگیری می شود. دانشی با اشاره به اینکه در این نمایشگاه از پنج قلم تجهیزات رونمایی خواهیم کرد، ادامه داد: حدود ۸ قرارداد ویژه نیز امضا می شود که یکی از این قراردادها با مراکز دانش بنیان است.

مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب تأکید کرد: اکنون پس از سال ها در بهترین شرایط تولیدی پس از تحریم قرار داریم که با همت سازندگان داخلی، مراکز دانش بنیان و ... حاصل شده است.

دانشی با بیان اینکه امسال ۷۷ پروژه ساخت داخل هدف گذاری شده که تا امروز ۶۷ پروژه افتتاح شده است، افزود: به همت سازندگان و مراکز دانش بنیان دو مجموعه ویژه، یکی در غرب و شرق اهواز ایجاد می شود تا به پایداری تولید و توسعه پایدار صنعت نفت در خوزستان و رفع بیکاری کمک کند. وی ادامه داد: مرکزی ویژه برای ازدیاد برداشت با تأیید هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران در اهواز ساخته خواهد شد.

مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب تأکید کرد: ساخت مجموعه تجهیزات صنعت نفت، ایجاد گمرک اختصاصی تجهیزات صنعت نفت و استفاده از مجموعه نمایشگاهی از دیگر برنامه های در دستور کار است. دانشی تصریح کرد: صدور خدمات فنی - مهندسی را جز جدایی ناپذیر توسعه کشور می دانیم و به دنبال آن هستیم.

 

بلوغ صنعت نفت

علی اکبر حسینی محراب، استاندار خوزستان گفت: مجموعه صنعت نفت بلوغ کاملی یافته است و باید زمینه حضور این صنعت را در بخش های مختلف تولید فراهم کنیم، همچنین اگر موانع را از سر راه تولیدکنندگان برداریم، می توانیم بازارهای منطقه را فتح کنیم.

وی با بیان این که امروزصنعت نفت به عنوان پیشران اقتصادی کشورمطرح است، تصریح کرد: بخش خصوصی در این زمینه کار کرده است، اما موانعی برای حضور در صنعت نفت وجود دارد که باید رفع شود.

حسنی محراب گفت: کارهای خوبی برای حضور سازندگان تجهیزات صنعت نفت در بازارهای منطقه ای انجام شده است، این اقدام حلقه وصل ملت ها در زمینه تولید قطعات است تا در صنعت نفت عراق و دیگر کشورهای منطقه به تکامل برسیم.

 

رشد مستلزم سرمایه گذاری

مجتبی یوسفی، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی با بیان این که برای رسیدن به رشد ۸ درصدی دراقتصاد باید در صنعت نفت سرمایه گذاری کنیم، اظهار کرد: در برنامه هفتم توسعه بر استفاده از منابع صندوق توسعه ملی برای سرمایه گذاری در صنعت نفت با اولویت توسعه میدان های مشترک تأکید شده است.

وی تاکید کرد: درمجلس باید قوانینی که تولید ساخت داخل را تسهیل می کند، به تصویب برسد.